Utama / Pergelangan tangan

Perhatikan gejala ini! Itulah yang bergantung kepada 3 bahagian tulang belakang!

Jika anda bimbang tentang kesakitan, maka mungkin sebabnya timbul masalah dengan tulang belakang! Berikut adalah gejala utama yang menunjukkan pelanggaran bahagian-bahagian tertentu tulang belakang.

Tonton sendiri dan sihat!

Vaksin serviks pertama (C 1, Atlas): Sakit kepala, migrain, kehilangan ingatan, keletihan kronik, pening, hipertensi arteri, kegagalan peredaran darah.

Vagina serviks kedua (C 2, tulang belakang paksi): Keradangan dan kesesakan dalam sinus paranasal, rasa sakit di kawasan mata, kehilangan pendengaran, sakit telinga.

Vagina serviks ketiga (C 3) Neuralgia muka, bunyi bising, bersiul di telinga, jerawat dan jerawat pada kulit muka, sakit gigi, karies, gusi berdarah.

Ubat serviks keempat (C 4) Rhinitis kronik, kehilangan pendengaran, retak pada bibir, kekejangan otot di kawasan lisan.

Kelenjar serviks kelima (C 5) Suara kasar, sakit tekak, faringitis kronik.

Tulang serviks ke-6 (C 6) Tulang-tunggak kronik, ketegangan otot dan sakit di leher, sakit di bahagian atas lengan, pembesaran kelenjar tiroid.

Tulang serviks ketujuh (C 7) Penyakit tiroid, penyakit sendi biasa, penyakit sendi bahu, kemurungan, ketakutan.

Vagina toraks pertama (Th 1) Ketegangan otot okiput, sakit di bahu, di lengan bawah dan tangan, kebas pada jari.

Vagina thoracik kedua (Th 2) Cardialgia, aritmia jantung, ketakutan.

Gatal-gatal thoracic ketiga (Th G) Sakit di dada, batuk, bronkitis, asma, pleuropneumonia, pelbagai gangguan pernafasan.

Pertumbuhan thoracic keempat (Th 4) dyskinesia biliary, gallstone, jaundis, kesakitan di bahagian sebelah kanan kepala dan bahu kanan.

Kelima thoracic vertebra (Th 5) Sakit di hati, hipotensi, anemia, keletihan kronik, kegagalan peredaran darah, arthritis.

Ubatan thoracic keenam (Th 6) Heartburn, pelbagai penyakit saluran gastrousus, diabetes mellitus.

Gigi thorax ketujuh (Th 7) Mual, pedih ulu hati, cegukan, kekurangan "tenaga penting", perasaan kelemahan, ulser duodenal, penyakit perut.

Pusingan thoracic kelapan (Th) Gangguan fungsi limpa, kelemahan pertahanan badan, kekurangan imunodefisiensi.

Kesembilan thoracic vertebra (Th 9) Alergi, urticaria.

Kesemua penyakit buah pinggang, gangguan metabolisme garam, penguraian arteri, keletihan kronik.

Kesan tulang belakang kesebelas (Th 11) Penyakit kulit: jerawat, jerawat, ekzema, bisul, kekasaran kulit, psoriasis, dan sebagainya.

Thoracic vertebra kedua belas (Th 12) Meteorisme, rematik, gangguan pertumbuhan, ketidaksuburan.

Lumbar vertebra pertama (L 1) Sembelit, cirit-birit, dan sebagainya, keletihan usus, pelbagai patologi usus besar.

Kedua-dua tulang belakang lumbar (L 2) Kekejangan perut, kembung perut, masalah dengan cecum, urat varikos.

Gangguan lumbar ketiga (L3) Gangguan kitaran haid, patologi kehamilan, patologi usia peralihan, penyakit pundi kencing, sakit lutut (selalunya dengan pundi kencing), mati pucuk, pembasahan katil.

Legasi lumbar keempat (L 4) Sciatica, lumbar chamber, patologi kelenjar prostat, kencing yang menyakitkan atau kerap.

Kelenjar lumbar kelima (L 5) Kelainan peredaran darah di kaki dan kaki, kaki sejuk, kekejangan di betis, bengkak kaki dan kaki.

3. Diagram struktur tiga vertebra serviks atas

[ad # body]
Dalam angka-angka ini, kita menggambarkan satu di bawah yang lain pada paksi menegak yang sama dengan cara yang sangat hampir:

• tulang belakang paksi (Rajah 3);

• vertebra serviks ketiga (Rajah 4).

The Atlant (Rajah 2) mempunyai bentuk cincin dengan garis tengah melintang yang lebih besar daripada yang membujur. Ia mempunyai dua jisim lali (1) dan (1 ') dalam bentuk bujur, paksi celah yang melayang ke depan dan secara medial; kepada mereka. Sebaliknya, terdapat:

• permukaan artikular atas (2) dan (2 '). atas dan medial, biconcave dan diartikulasikan dengan condyles tulang oksipital;

• permukaan artikul yang lebih rendah, menghadap ke bawah dan medial, cekung dalam arah anteroposterior dan diartikulasikan dengan permukaan artikular unggul pada tulang belakang paksi (paksi) (12) dan (12 ').

Di permukaan posterior gerbang anterior (3) terdapat permukaan artikular berbentuk bujur kecil untuk proses paksi gigi dari paksi (11). Gerbang posterior (5), rata dan menegak, menjadi lebih tebal di belakang, ke arah garis tengah, di mana tidak ada proses spinous, tetapi sebuah rabung menegak (6) dibentuk. Proses melintang (7) dan (7 ') mempunyai lubang bagi arteri vertebra (S) yang menembusi jauh ke tulang (S') di belakang jisim sisi.

Vertebra aksial, atau paksi

Bahagian atas (10) badan (9) daripada paksi (Rajah 3) menanggung proses seperti gigi yang berpusat di pusat (11), juga dikenali sebagai gigi paksi, yang berfungsi sebagai titik perubahan bagi sendi atlantoaxial. Permukaan atas ini. juga mengandungi dua aspek artikular (12) dan (12 ') dalam jenis penggantung, yang menonjol di luar badan vertebra, menghadap ke atas dan kemudiannya, cekung longitudinal dan rata melintang.
Gerbang belakang (16) terdiri daripada dua pinggan sempit (15) dan (15 '), berlari ke belakang dan di belakang. Pada proses spinous (18) terdapat dua batang bukit, serta seorang teman vertebra serviks mereka. Proses artikular bawah (17) dan (17 ') dilampirkan pada kaki (16) dari bawah; mereka mengandungi aspek cartilaginous yang diarahkan ke bawah dan ke hadapan; mereka sesuai dengan permukaan artikular atas servikal serviks ketiga (24) dan (24 '). Proses melintang (13) dan (13 ') mempunyai lubang menegak (14) untuk arteri vertebra.

Vertebra serviks ketiga

Gegel serviks ketiga (Rajah 4) serupa dengan empat vertebra serviks yang lain dan merupakan tulang belakang serviks yang biasa. Ia mempunyai badan (18) dalam bentuk parallelepiped, yang lebarnya lebih tinggi daripada ketinggian. Permukaan atasnya mengandungi plat vertebral atas (20), yang dibungkus di tepi oleh proses berpaut (22) dan (22 '), yang menghadap ke atas dan secara medial dan mengartikulasikan dengan dua proses tulang pipih permukaan bawah paksi.

Ujung depan plat juga membentuk permukaan artikular datar (21), menghadap ke atas dan ke depan dan diartikulasikan dengan permukaan posterior tulang sambungan vertebra atas, di sini paksi.

Plat vertebral yang lebih rendah dibataskan pada setiap sisi oleh permukaan artikular unko-vertebral (sendi facet) yang diarahkan ke bawah dan kemudiannya memanjang ke hadapan dan ke bawah dengan paruh yang menonjol.

Di gerbang posterior ada proses artikular (23) dan (23 '), setiap galas:

• permukaan artikular atas (24) dan (24 '), menghadap ke atas dan belakang dan sepadan dengan permukaan artikular bawah vertebra atas, di sini permukaan artikular bawah vertebra yang menyokong (17);

• permukaan artikul yang lebih rendah menghadap ke bawah dan ke hadapan dan sepadan dengan permukaan artikular atas vertebra asas (tidak ditunjukkan di sini). Permukaan artikular dilampirkan ke badan melalui kaki (25), yang membawa asas proses melintang (26) dan (26 '), juga dilampirkan pada permukaan sisi badan vertebra. Proses melintang longkang mempunyai pembukaan bulat berhampiran badan untuk laluan arteri vertebra, dan pada hujungnya terdapat tubercle anterior dan posterior. Dua pinggir vertebral (27) dan (27 '), tergelincir dan kemudiannya, disambungkan di garis tengah, membentuk proses berputar (28) dengan dua tubercles.

Tulang belakang serviks

Asas struktur tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah bahagian yang paling penting dalam sistem muskuloskeletal manusia. Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian dengan bilangan, struktur dan fungsi vertebra yang berlainan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post-wp-image-937 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412. jpg "alt =" spine serviks "width =" 580 "height =" 412 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412.jpg 580w, http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg 600w "sizes =" (max - lebar: 580px) 100vw, 580px "/>

Tulang belakang serviks

Bahagian bahagian tulang belakang

 • serviks - mengandungi tujuh vertebra, memegang dan menetapkan gerakan kepala;
 • toraks - ia dibentuk oleh 12 vertebra, membentuk dinding posterior dada;
 • lumbar - besar-besaran, terdiri daripada 5 vertebra besar, yang perlu menjaga berat badan;
 • sakral - mempunyai sekurang-kurangnya 5 vertebra, yang membentuk sakrum;
 • coccygeal - mempunyai 4-5 vertebra.

Sehubungan dengan aktiviti buruh yang tidak aktif, bahagian serviks dan lumbar rabung paling kerap terkena.

Lajur tulang belakang adalah pertahanan utama saraf tunjang, juga membantu mengekalkan keseimbangan apabila seseorang bergerak, bertanggungjawab terhadap fungsi sistem otot dan organ. Jumlah vertebra adalah 24, jika anda tidak mengambil kira sacral dan coccygeal (bahagian ini mempunyai tulang penyambung).

Tulang vertebra adalah tulang yang membentuk lajur vertebral, yang menganggap beban pendukung utama, terdiri daripada lengkok dan badan yang mempunyai bentuk silinder. Di belakang dari pangkal busur, proses berputar berliku, proses melintang berpindah ke arah yang berbeza, artikular - naik dan turun dari arka.

Di dalam semua vertebra terdapat pembukaan segitiga yang merangkumi seluruh ruang tulang belakang dan mengandungi korda tulang belakang manusia.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-940 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba- 580x738.jpg "alt =" Jabatan-Jabatan haluan tulang belakang "width =" 580 "height =" 738 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-580x738.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg 236w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-768x977.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg 805w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-300x382.jpg 300w "saiz = "(max-width: 580px) 100vw, 580px" />

Bahagian bahagian tulang belakang

Struktur tulang belakang serviks

Kawasan serviks, yang terdiri daripada 7 vertebra yang disambungkan oleh cakera intervertebral, terletak di bahagian paling atas dan dibezakan oleh mobiliti khas. Mobilitinya membantu untuk membuat giliran dan selekoh leher, yang menyediakan struktur khas vertebra, ketiadaan lampiran tulang lain, dan juga kerana kemudahan struktur konstituen. Rawatan serviks manusia yang paling rentan terhadap tekanan disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak disokong oleh sistem otot, dan tidak ada tisu lain. Ia berbentuk seperti huruf "C", terletak di sebelah cembung. Bengkok tersebut dipanggil lordosis.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post wp-image-943 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo- otdela-pozvonochnika-580x371.jpg "alt =" struktur tulang belakang serviks "width =" 580 "height =" 371 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika 580w -580x371.jpg, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo -otdela-pozvonochnika.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Struktur tulang belakang serviks

Tulang serviks manusia terbentuk dari dua bahagian:

 • bahagian atas terdiri daripada dua vertebra pertama yang berkaitan dengan bahagian kepala sesak nafas;
 • rendah - bermula dengan vertebra ketiga dan sempadan pada toraks pertama.

Kedua-dua vertebra atas mempunyai bentuk khas dan menjalankan fungsi tertentu. Tengkorak dilampirkan pada vertebra pertama - Atlanta, yang memainkan peranan rod. Terima kasih kepada bentuknya yang istimewa, kepala boleh bengkok ke belakang dan sebagainya. Tulang serviks kedua, paksi, terletak di bawah atlas dan membolehkan kepala beralih ke sisi. Setiap daripada 5 vertebra lain mempunyai badan yang melakukan fungsi sokongan. Tulang belakang serviks mengandungi proses kecil sendi dengan permukaan cembung di dalamnya terdapat lubang tertentu. Vertebra dikelilingi oleh otot, ligamen, saluran darah, saraf dan dipisahkan oleh cakera intervertebral, yang memainkan peranan penyerap kejutan tulang belakang.

Disebabkan keanehan anatomi, tulang belakang servik manusia dapat memberikan fungsi sokongan kepada tubuh, serta memberikan kelonggaran yang besar ke leher.

Vertebra pertama dan paksi

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg "class =" size-images-post wp-image-945 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i- osevoj-pozvonok-580x517.jpg "alt =" Vertebra pertama dan paksi "width =" 580 "height =" 517 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok -580x517.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i -osevoj-pozvonok-768x684.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg 1000w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Vertebra pertama dan paksi

Atlas, seperti yang diketahui, adalah titan dari mitologi Yunani yang memegang cakrawala di bahunya. Serangga vertebra serviks pertama dinamakan selepasnya, yang menghubungkan lajur vertebral ke bahagian belakang kepala.

The vertebra serviks Atlantik mempunyai struktur khas, tidak seperti yang lain, ia tidak mempunyai badan vertebra, proses spinous dan cakera intervertebral, dan ia hanya terdiri daripada lengkung dan anterior posterior, yang disambungkan ke tepi oleh tebal tulang. Di bahagian belakang arka ada lubang khas untuk tulang belakang seterusnya, gigi memasuki rehat ini.

Pusingan kedua, juga paksi, dipanggil Axis atau Epistrophy. Berbeza dalam proses pergigian, yang dilampirkan pada atlas dan membantu untuk melaksanakan pelbagai pergerakan kepala. Bahagian depan gigi terdiri daripada permukaan artikular yang menghubungkan ke vertebra pertama. Permukaan artikular atas Axis terletak di sisi badan, dan yang lebih rendah, sambungkannya dengan vertebra seterusnya.

Tulang serviks ketujuh

Yang terakhir dari vertebra serviks juga mempunyai struktur atipikal. Ia juga dipanggil penceramah, kerana tangan seseorang boleh dengan mudah, dengan memeriksa ruang tulang belakang, cari melalui kulit. Ia berbeza dari yang lain dengan kehadiran satu proses spinus yang besar, yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian dan tidak mengandungi proses transversal. Pada badan vertebra terdapat juga lubang yang membolehkan anda menyambung serviks dan toraks.

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg "data-large-file =" http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele.jpg "class =" size-images-post wp-image-946 "src =" http: // sustavam. ru / wp-kandungan / Gambar / Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg "alt =" sistem saraf dan peredaran darah di leher "width =" 580 "height =" 398 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i -krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-768x527.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdelele.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

Tulang serviks dibezakan oleh anatomi khas struktur. Terdapat sejumlah besar saluran darah dan saraf yang bertanggungjawab untuk bahagian otak yang berbeza, bahagian muka, otot tangan dan bahu seseorang. Plexus saraf serviks terletak di hadapan vertebra. Saraf cerebrospinal pertama terletak di antara bahagian belakang kepala dan atlas, di sebelah arteri vertebra. Kecederaannya boleh mengakibatkan keperitan kepalan kepala.

Saraf di bahagian serviks dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • otot - memberikan pergerakan otot serviks, sublingual, terlibat dalam pemuliharaan otot sternocleidomastoid;
 • kulit - menghubungkan dengan saraf kebanyakan auricle, permukaan leher, dan beberapa bahagian bahu.

Terutamanya kerapnya ia boleh mencubit saraf. Kenapa ini berlaku? Puncanya boleh menjadi osteochondrosis. Ia berlaku apabila cakera intervertebral dipadamkan dan melampaui tulang belakang, mencubit saraf. Pembuluh darah sangat dekat dengan tisu kepala dan leher. Kerana lokasi ini, gangguan neurologi dan vaskular adalah mungkin dengan kerosakan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg "class =" size-images-post wp-image-947 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg "alt = "Pinched saraf" width = "580" height = "422" srcset = "http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp- kandungan / muat naik / Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-768x559.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg 1024w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov.jpg 1100w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sekiranya kecederaan pada mana-mana vertebra, ia tidak begitu banyak ruang tulang belakang yang menderita, tetapi di kawasan serviks. Ini boleh menyebabkan perit arteri vertebra, akibatnya peredaran darah di otak merosot dan nutrien tidak mengalir sepenuhnya. Juga di sini adalah arteri karotid, yang memakan bahagian depan kepala, otot leher dan kelenjar tiroid.

Vertebra serviks

Struktur serviks adalah salah satu yang paling terdedah. Kecederaan kepala boleh sama ada dari pukulan atau pergerakan yang tiba-tiba, atau dari faktor lain yang tidak dapat dilihat dengan segera. Seringkali, tulang belakang yang dipindahkan semasa kelahiran pada kanak-kanak, kerana terdapat beban yang sangat besar pada ruang tulang belakang berbanding dengan saiz bayi. Sebelum itu, ketika melahirkan anak, bidan itu menekan kepala bayi ke arah yang bertentangan untuk melambatkan proses tersebut, yang menyebabkan anjakan vertebra. Malah kerosakan yang sedikit ke Atlanta boleh menyebabkan beberapa komplikasi di masa depan.

"Data-sederhana-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg "data-besar-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-949 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov- 580x717.jpg "alt =" terkehel serviks "width =" 580 "height =" 717 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-580x717.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg 243w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-768x950.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg 828w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-300x371.jpg 300w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov.jpg 993w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Vertebra serviks

Menariknya, di Rom kuno, orang yang terlatih secara bergantian menghampiri anak-anak yang baru lahir budak dan melipat kepala mereka dengan cara yang istimewa, mengalihkan vertebra serviks sehingga anak itu akan menjadi tertekan, dengan aktivitas mental yang berkurang. Ini dilakukan untuk mengelakkan pergolakan.

Bergantung pada sifat kesakitan, adalah mungkin untuk menentukan berapa banyak vertebra rosak dan di tempat tertentu. Semua vertebra serviks dalam perubatan dilambangkan dengan huruf C dan nombor siri, bermula dari bahagian atas.

Kerosakan pada vertebra tertentu dan komplikasi yang berkaitan:

 1. C1 bertanggungjawab untuk otak dan bekalan darahnya, juga kelenjar pituitari dan telinga dalam. Apabila kerosakan berlaku, sakit kepala, neurosis, insomnia, pening.
 2. C2 - bertanggungjawab untuk mata, saraf optikal, lidah, dahi. Gejala utama ialah neurasthenia, berpeluh, hypochondria, dan migrain.
 3. C3 - bertanggungjawab untuk pipi, telinga luar, tulang muka, gigi. Sekiranya berlaku pelanggaran, masalah dengan bau dan penglihatan, pekak, dan gangguan neurologi dikesan.
 4. C4 - bertanggungjawab untuk hidung, bibir, mulut. Tanda kemerosotan - neurasthenia, kelumpuhan kepala, adenoids, penyakit yang berkaitan dengan hidung dan telinga.
 5. C5 - bertanggungjawab untuk tali vokal dan pharynx. Dihasilkan oleh penyakit mulut, mata, tonsilitis, serak.
 6. C6 - berkaitan dengan otot-otot leher, bahu dan tonsil. Tanda - asma, sesak nafas, laringitis, batuk kronik.
 7. C7 - bertanggungjawab untuk kelenjar tiroid, bahu, siku. Komplikasi dapat dilihat sebagai sakit di bahu, arthrosis, bronkitis, dan masalah dengan kelenjar tiroid.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-300x224.jpg "data-large-file =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg "class =" size-images-post wp-image-950 "src =" http://sustavam.ru/ wp-content / uploads / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg "alt =" Contoh yang normal dan rosak oleh disk arthritis "width =" 580 "height =" 432 "srcset =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom- diska-300x224.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-768x572.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Utama-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg 1024w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Contoh yang normal dan rosak oleh cakera arthrosis

Lajur tulang belakang, anatominya, membolehkan anda mengenal pasti bintik-bintik yang terdedah di kawasan serviks dan mencegah kemunculan kerosakan. Kecederaan Vertebral pada manusia sangat merugikan kerja otak dan saraf tunjang, sebab itulah perlu untuk memantau tulang belakang dengan perhatian khusus. Adalah mungkin untuk membuat diagnosis yang tepat menggunakan sinar-X, dengan teliti mengkaji foto. Doktor menentukan berapa lama rawatan akan berlangsung dan prosedur apa yang akan dimasukkan di dalamnya. Rawatan vertebra boleh menyebabkan keghairahan, kemudahan dan kejelasan kesedaran.

Vertebra serviks ketiga

Nodus serviks atas (terdapat tiga keseluruhan pada nodus serviks), terbesar nod batang simpatis, terletak di hadapan proses melintang 2-3 vertebra serviks. Plexus serviks terletak pada tahap 4 vertebra serviks pada permukaan depan otot leher dan terhubung ke saraf aksesori dan hypoglossal. Jika saraf okupital diikat, sebagai contoh, ia adalah penuh dengan penglibatan pelbagai saraf kranial, seperti saraf telinga, dalam proses, myositis juga boleh berlaku.

Vertebra serviks pertama mengawal sistem saraf bersimpati yang membawa kepada semua organ, termasuk telinga dalaman, otak, dan kelenjar pituitari. Akar saraf yang berpunca boleh menyebabkan sakit kepala (di belakang kepala), penurunan peredaran darah di otak.
Vertebra serviks kedua adalah bertanggungjawab untuk pemuliharaan saraf mata, organ pendengaran.
Apabila akar saraf diapit, ada gangguan bau, kehilangan pendengaran, penglihatan boleh jatuh dan mata air (dan, mungkin, "kelopak mata kelentit"), kesukaran dalam pernafasan hidung, kecacatan pertuturan tidak dikecualikan.
Apabila cengkeraman serviks vertebra serviks ketiga yang menjangkau pipi, telinga luar, saraf muka dan gigi, masalah akan timbul di bahagian-bahagian badan ini, rasa "gatal" atau "koma" di kerongkong, kecenderungan keradangan laring dan tekak boleh berlaku.
Tulang serviks semasa ketegangan dimampatkan oleh otot serong kepala yang lebih rendah, otot trapezius (bahu dan leher).
Kebanyakan akar saraf pincers adalah disebabkan oleh ketegangan otot, otot vertebra dalam, mendalam. Sebagai contoh, dengan beban statik yang berpanjangan, postur yang tidak betul, kerja keras
Selain itu, ketegangan akan ditimbulkan setiap kali semasa tindak balas awal kepada maklumat menyebabkan penolakan, ketakutan, dan, mungkin, semasa pembentukan aspirasi yang kuat untuk sesuatu.

Saraf oksipital yang besar adalah cawangan posterior saraf serviks ke-2. Ia melewati atlas dan vertebra aksial, menembusi otot trepotseiform dan menginsentrasikan otot separuh anvil kepala dan kulit pada daerah okulital.
Saraf occipital ketiga ialah cabang saraf serviks ke-3. Meletakkan saraf okupital besar medial, menyegarkan kulit pada bahagian hujung yang berdekatan dengan midline
Cawangan-cawangan motor dari serviks serviks mengikuti ke otot-otot yang terletak bersebelahan dengan plexus - otot-otot scalene anterior, tengah, dan posterior, otot-otot panjang kepala dan leher, otot-otot rektus anterior dan lateral leher, dan otot-otot intertransverse anterior leher.
Gelung serviks menyegarkan otot podzyazychny leher. Ia dibentuk oleh dua akar: anterior dan posterior, yang bermula dari saraf serviks ke-1, ke-2.
Saraf occipital kecil - terletak di antara cabang-cabang kulit plexus. Ia naik ke atas pada sisi saraf oksipital yang besar dan menyembuhkan kulit pada daerah okulital di belakang auricle.

Yang paling terasa merasakan:
- kawasan kuil;
- nasofaring;
- saraf trigeminal (paling sengit di sepanjang cawangan pusat);
- saraf telinga;
- belakang leher dan peralihan ke bilah bahu;

Sebilangan besar arteri vertebra melewati terusan bergerak yang dibentuk oleh lubang-lubang dalam proses melintang vertebra. Saraf simpatisan Frank juga melalui saluran ini. Sejak di peringkat C1-C2, arteri vertebra ditutup hanya oleh tisu lembut, mampatan yang dihasilkan dari tisu-tisu di sekelilingnya membawa kepada pemampatan arteri endings vegetatif, iaitu. merosakkan peredaran darah normal dan bekalan darah yang tidak mencukupi ke otak. Saraf dari akar tiga vertebra pertama langsung pergi ke kawasan otot-otot yang dalam leher dan kepala di dekat dasar tengkorak, dan berkaitan dengan saraf, trigeminal, glossopharyngeal, saraf muka. Pencincangan akar saraf berlaku kerana ketegangan spastik jangka panjang otot-otot intervertebral.
Dari pemikiran kita terdapat pemendakan kawasan serviks dari tarikan vertebra ke satu sama lain dan, dengan itu, pemampatan akar saraf. Ketakutan terhadap hukuman dan ketidakamanan ("menarik kepala di bahu"), keadaan tenang ketika menguasai "baru" dan menambah tanggungjawab untuk tugas yang ditugaskan ("jamming"), sebarang manifestasi emosi sama-sama merasakan akar saraf antara vertebra yang menyumbang kepada peredaran darah normal dan aliran keluar vena) dan penghantaran impuls saraf dari organ ke Pusat Kawalan (otak) dan belakang. Clamping cawangan saraf trigeminal, cawangan saraf muka semasa mobilisasi badan (kesediaan untuk segala-galanya), keadaan dalaman yang agresif boleh menyebabkan berat di mahkota dan keadaan "kepala yang tidak baik", sakit kepala, pening, "menembak" di telinga, "cengkaman saraf" kelopak mata, "bengkak" lidah dengan kesukaran menelan, gatal pada semua cabang saraf trigeminal, myositis, neuralgia, dll. Mengetahui bahawa apabila akar saraf vertebra serviks pertama telah mencubit, saraf wajah terpengaruh, saya teringat wajah yang sentiasa "miring" salah satu nenek kami yang sangat agresif, yang kami, anak-anak, sangat takut dan tidak suka. Mereka takut dalam erti kata literal kerana "bentuk yang mengerikan" - kelumpuhan separa saraf muka pada satu sisi muka.

Dari 1-Atlas-krvosnabdyavane ke kepala, hipofisis, kulit kepala, telinga dalam dan tengah, muka dan tulang, sistem saraf simpatik.
Dengan 2 mata dan sangat saraf, khabar angin dan saraf, sinus, mastoid tulang, ezik, dahi.
Dengan 3-buzi, telinga, muka dan tulang, saraf adalah troen.
Sungguh-sungguh, saya terjebak dalam keadaan sejuk dan saya mendapat lebih banyak "dari Atlas ke Kopchik," sakhim dihormati di raspuska otznatelno otnovo dan otnovo.Trseh sakhazhen dan dalam model tingkah laku. Ia adalah indah bagaimana kerja telah meningkat kepada suhu dan kerana jejak Tov.

C 1 Atlant - bekalan darah ke kepala, pituitari, kulit kepala, telinga dalam dan tengah, tulang muka, sistem saraf simpatik.
C 2 - mata, saraf optik, saraf pendengaran, sinus, tulang mastoid, lidah, dahi.
C 3 - pipi, telinga luar, tulang muka, saraf trigeminal.
Baru-baru ini, saya terasa sejuk, dan tulang belakang saya "dari Atlanta ke tailbone" menyakitkan, sedar santai dan lagi setiap vertebra. Saya mencari sebab dalam model tingkah laku. Kadang-kadang sedang dalam draf boleh menyebabkan masalah yang serius. Saya mengalami hampir semua gejala yang disenaraikan dalam jawatan terdahulu. Saya hairan betapa demam dan kerja berpeluh seterusnya.

Saraf tunjang dengan akarnya adalah hubungan utama dalam struktur impuls saraf dari organ ke otak dan belakang.
Mampatan luar saraf tunjang atau tulang belakang membawa kepada pelbagai gangguan pengaliran - dari kesakitan untuk melengkapkan imobilisasi di bawah paras luka saraf tunjang.
Saraf tulang belakang dibentuk oleh gentian saraf akar anterior dan posterior yang meluas dari kord rahim. Pada manusia, 31 pasang saraf tulang belakang:
C1 bertanggungjawab
kelenjar pituitari, telinga dalaman, otak, sistem saraf simpatik

C2 bertanggungjawab
mata, saraf optik dan pendengaran, tulang temporal

C3 memenuhi gigi, telinga luar, saraf muka, gigi
Cawangan posterior saraf tulang belakang serviks aku, atau saraf subkeklinik, melakukan fungsi motor, hanya menghidupkan otot-otot leher. Cabang posterior saraf tulang belakang serviks II, atau saraf okupital besar, adalah yang terbesar dari semua cawangan posterior, membekalkan saraf ke permukaan dorsal atlas dan tulang belakang paksi, serta kapsul sendi atlanto-paksi lateral.

Saraf vertebrata dan vertebral terletak di terusan muskuloskeletal yang dibentuk oleh bukaan proses transversal vertebra serviks. Saluran ini mempunyai panjang purata 10-12 cm. Semua komponen saluran dikelilingi oleh tisu lemak, yang seperti zon penampan di mana pembesaran dan anjakan arteri vertebra berlaku. Saraf tulang belakang pada asasnya menyegarkan permukaan posterior tulang belakang, dinding saluran tulang belakang dan lapisan saraf tunjang.

Batang simpatis adalah sepasang pendidikan, yang terbentang dari satu sisi tulang belakang dalam bentuk rantai nod yang saling berhubungan dengan serat saraf pendek.
Nodus serviks atas adalah yang terbesar dari semua nod dari batang bersimpati. Ia terletak di hadapan proses melintang vertebra serviks II dan III. Kutub atasnya berterusan ke dalam batang yang agak ketara - saraf dorman dalaman, yang meningkat di sepanjang arteri karotid dalaman, membentuk suatu plexus simpatik di sekelilingnya. Nodus serviks yang unggul disambungkan kepada empat saraf tulang belakang yang unggul. Cawangannya menyerap atlas atlas dan permukaan anterolateral badan-badan vertebra serviks atas 3-4 dengan cakera intervertebral.

Dari semua ini, kita dapat menyimpulkan bahawa sedikit punca vertebra serviks mempengaruhi seluruh tulang belakang secara menyeluruh - pemuliharaannya, dan, sebagai hasilnya, pemuliharaan sepenuhnya organisma keseluruhan. Oleh itu, semua ketakutan kita, tindak balas negatif terhadap keadaan yang tidak menyenangkan, tekanan dan jangkaan yang paling teruk, memaksa untuk menarik kepala ke bahu, menjejaskan mencengkam vertebra, ganglia, memburukkan lagi impuls saraf di seluruh tubuh dan mewujudkan banyak masalah kesihatan.

Segala-galanya ditulis secara terperinci mengenai anatomi rantau tiga vertebra serviks atas.
Anda boleh menambah yang berikut. Dalam keadaan yang tidak menentu, RBI selalu memasuki keadaan menunggu yang paling teruk. Ketidakpastian untuk RBI sentiasa menjadi bahaya yang berpotensi. Seringkali, pemikiran sifat refleks-peribadi disertakan, di mana kesediaan untuk kesalahan, kompleks rendah diri, ketakutan terhadap kecurigaan, kecaman dan hukuman (sebagai derivatif ketakutan kematian) direalisasikan oleh orang dalam tindak balas utama. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa dalam jangkaan yang paling teruk, kekejangan refleks dari semua otot leher, terutamanya otot melintang, yang menarik tengkorak ke sendi atlantoaxial, semestinya berlaku, dan sendi atlantoaxial tertarik kepada vertebra ketiga. Kedua-dua arteri vertebral, saraf simpatik Frank, dan akar saraf tulang belakang yang meluas dari ruang antara vertebra diapit. Di samping itu, otot serong yang lebih rendah kepala boleh menekan arteri ke artikulasi anterior dari I-II vertebra serviks yang terletak

Apabila kerengsaan saraf simpatetik boleh berlaku:
- sakit leher, yang terdiri daripada rasa berat, keletihan dan ketidakselesaan di leher, hingga sakit yang tajam dan terbakar dengan penyebaran ke kepala. Kesakitan meresap, berterusan, tidak disengajakan secara emosional; timbul dan menguatkan dengan perubahan kedudukan kepala, pergerakan cuai.
- sakit kepala - kesakitan yang membakar atau berdenyut di rahang tulang belakang, selalunya berat sebelah, berterusan, parah, bertambah buruk ketika bergerak di tulang belakang serviks selepas tidur atau berpanjangan kedudukan kepala, semasa berjalan, tersentak. Kesakitan biasanya menyebar dari leher ke kuil, mahkota, hidung, soket mata - seperti "melepaskan topi keledar." Ia mungkin mempunyai watak tumpul, melengkung dengan penyinaran ke mata dengan jenis "memerah" mata.
- sakit di muka, gigi - selalunya lemah di belakang sakit kepala yang berterusan. Pesakit, sebagai peraturan, duduk dan memegang kepala mereka dengan tangan mereka "seperti lilin". Sakitnya akan bertambah buruk dengan berjalan, memalingkan kepala, menggoncang perjalanan. Kadang-kadang disertai dengan rasa sakit di hati, perasaan kurang udara, pendinginan anggota badan, menggigil. Dalam sesetengah kes, terdapat perasaan "merayap merayap" di langit-langit, lidah, tekak, atau rasa sakit yang menyebar ke seluruh kuadran atas badan. Pada pemeriksaan, titik-titik berikut ditentukan: kesakitan titik keluar saraf trigeminal (terutamanya cawangan I-th), pengurangan refleks kornea pada bahagian yang terjejas, mengurangkan kepekaan separuh wajah atau zon Zelder, kelembutan proses spinus dan titik paravertebral pada vertebra III-VI, (terutamanya ke belakang dan ke sisi).
- kesakitan di kawasan jantung - sering membakar, sakit, mengeras atau merasakan sakit di bahagian kiri sternum. Sakit berpanjangan, disebabkan atau diperparah oleh pergerakan tiba-tiba di leher, tangan kiri, atau kedudukan badan yang tidak selesa yang berpanjangan.

Walaupun dengan manifestasi sedikit kesakitan ini, seseorang yang dapat dipengaruhi akan menghasilkan ketakutan yang lebih kuat, bahkan takut akan kematian. Dan ini menimbulkan kekejangan otot leher. Lingkaran ditutup. Cara keluar yang ditawarkan oleh ENG adalah untuk mencuba, sejauh mungkin, untuk mengkaji keseluruhan mekanisme leher otot leher kerana ketakutan dan ketidakpastian. Dan untuk terus tidak terlibat dalam "rawatan" tulang belakang, tetapi untuk belajar mencari pelanggaran logik dalam penalaran seseorang tentang situasi, sistem hubungan, dan sebagainya. Pembantu yang baik akan menjadi orang yang bekerja pada persepsi mereka, ketakutan mereka dan kajian badan mereka sendiri. Berdasarkan pemikiran semula sistematik kepribadian sistematik yang memprovokasi "jamming", seseorang boleh menggantikan generasi refleks yang membawa kepada pemompaan keseluruhan tulang belakang serviks dengan program yang membina aktiviti tanpa rasa meneka dan ketakutan berdasarkan persepsi semantik tentang dunia dan orang-orang di sekelilingnya.

Vertebra serviks

Pelepasan vertebra serviks boleh berlaku akibat trauma, sakit, atau menjadi kelainan kongenital. Bercakap tentang kecederaan, terdapat lumpuh tulang belakang dan patah tulang. Selalunya, mereka diterima oleh anak semasa bersalin atau pada bulan pertama kehidupan, apabila tulang belum cukup kuat dan mudah rosak. Selain itu, anjakan vertebra serviks boleh menjadi komplikasi osteochondrosis serviks, arthritis tulang belakang dan protrusi cakera intervertebral, muncul selepas pembedahan tulang belakang atau tinggal lama dalam kedudukan yang tidak selesa. Risiko pergeseran vertebra meningkat dengan perubahan tajam dalam suhu dan kekejangan otot.

Tahap displacement vertebra serviks

Terdapat lima darjah dislokasi tulang belakang serviks:

 • ijazah pertama - anjakan suku vertebra, yang tidak menunjukkan gejala yang jelas, kecuali untuk sakit ringan di leher;
 • gelaran kedua - anjakan vertebra sebanyak separuh. Kesakitan yang lemah pada watak dan kelemahan otot yang merengsa muncul;
 • ijazah ketiga - anjakan tiga suku, terdapat sakit teruk di leher dan belakang, kekakuan otot, bekalan darah terjejas, perubahan dalam gaya dan posisi belakang;
 • ijazah keempat - anjakan lengkap pada tulang belakang, disertai oleh kesakitan yang teruk dan gangguan organ dan sistem;
 • ijazah kelima ialah anjakan dan kendur vertebra, di mana saraf tunjang dimampatkan dan terdapat risiko pecah. Terdapat batasan pergerakan dan lumpuh.

Gejala yang berkaitan:

Dislokasi tulang belakang serviks: gejala spondylolisthesis

Gejala vertebra serviks tidak muncul dengan segera (dari beberapa hari hingga beberapa bulan).

Secara beransur-ansur, sakit kepala di bahagian temporal atau occipital berkembang menjadi migrain kuat, perubahan peredaran darah, dan hidung berair muncul. Orang yang terasa pecah, menjadi marah dan pelupa, dia mempunyai masalah tidur.

Kerana pelanggaran radas vestibular, terdapat risiko kekeliruan, pening dan kehilangan kesedaran. Dari semasa ke semasa, pesakit bimbang tentang kelemahan di tangan (kebas, goosebumps), sakit di kawasan serviks, bahu dan leher. Suaranya menjadi serak, ada batuk, kekurangan serangan udara dan asma. Sekatan pergerakan yang diperhatikan: sukar untuk menghidupkan kepala atau kecondongan.

Semasa anjakan vertebra, saraf trigeminal rosak dan fungsi kelenjar tiroid terganggu, pesakit tidak boleh mendengar dan melihat dengan baik, dan dia sering mengalami laringitis dan faringitis.

Juga, dengan anjakan vertebra serviks, terdapat kes-kes yang sering timbul pada aritmia atrium dan paroxysmal, yang dikenali sebagai gangguan irama jantung.

Anjakan vertebra serviks pertama

Tanda-tanda:

 • sakit kepala;
 • insomnia;
 • hidung berair;
 • tekanan intrakranial yang tinggi;
 • tekanan darah tinggi;
 • amnesia;
 • kesengsaraan;
 • kerosakan saraf;
 • pengsan.

Apa yang berlaku apabila anjakan vertebra serviks pertama

Apabila vertebra pertama dipindahkan (ia juga dikenali sebagai "Atlanta"), ujung saraf dimampatkan dan saluran tulang belakang mungkin sempit. Ini membawa kepada pemampatan kord rahim dan gangguan fungsi organ kerana hakikat bahawa otak kurang dibekalkan dengan darah dan oksigen. Sistem hipofisis, telinga tengah dan sistem saraf semakin memburuk. Anjakan vertebra pertama adalah kes yang lazim dalam amalan perubatan, seperti yang sering terjadi pelanggaran semasa bersalin. Kes ini berbahaya kerana anjakan Atlanta menimbulkan perkembangan aterosklerosis, kekejangan otot subkeklin dan aliran keluar vena yang terjejas, yang mempunyai akibat jangka panjang untuk keseluruhan badan.

Anjakan vertebra serviks kedua

Tanda-tanda:

 • kesakitan apabila ditekan;
 • bunyi-bunyian di telinga dan kepala;
 • alahan;
 • pengsan;
 • penyakit rongga;
 • sakit telinga;
 • kehilangan pendengaran dan pekak;
 • kecacatan penglihatan;
 • mual;
 • sclerosis awal;
 • sakit leher.

Apa yang berlaku apabila anjakan vertebra serviks kedua

Dengan anjakan vertebra ini, terusan tulang belakang sempit dan inflames kord rahim. Akibatnya, disfungsi neurologi dan gejala klinikal yang dihasilkan mula nyata. Selalunya ini disebabkan oleh osteochondrosis serviks rumit, selepas itu pembedahan, kecederaan saraf tunjang, tumor atau displasia. Sekiranya CSIS (ini juga dikenali sebagai vertebra kedua) telah beralih ke kanan, arteri itu tercabut dan hipertensi muncul. Oleh itu sakit kepala dan loya. Jika dia telah beralih ke kiri, hipotensi berkembang, kelemahan sentiasa dirasakan, bunyi di kepala dan ingatan terganggu.

Rawatan tulang belakang serviks pertama dan kedua harus segera, kerana mampatan jangka panjang saraf tunjang dapat menyebabkan arachnoiditis, epiduritis, abses kord rahim, dan osteomyelitis.

Anjakan vertebra serviks ketiga

Tanda-tanda:

Apa yang berlaku apabila ruas serviks ketiga di kawasan serviks berpindah

Ketidakstabilan tulang belakang serviks mempengaruhi otot dan tulang muka, gigi, telinga luaran dan saraf trigeminal. Vertebra ini adalah 1.5 cm di bawah yang kedua, dan oleh itu kerosakannya terutamanya menjejaskan tekak, dan sistem saraf juga menderita.

Offset vertebra serviks keempat

Tanda-tanda:

 • sakit di bahagian leher;
 • sensasi membakar;
 • sensasi kesemutan;
 • gangguan pendengaran;
 • cegukan;
 • muntah;
 • demam
 • pelanggaran kencing.

Apa yang berlaku apabila pergeseran vertebra keempat

Vertebra ini diletakkan pada jari di bawah ketiga, dan oleh itu, anjakannya menjejaskan bahagian atas belakang yang paling penting. Juga, patologi memberi kesan kepada ujung saraf yang bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ pendengaran, aroma, dan juga rongga mulut. Selepas meremas saraf tunjang meningkatkan kemungkinan keradangan, yang mengakibatkan pencabulan sistem muskuloskeletal. Jika proses ini tidak dihentikan, ia boleh mengakibatkan arachnoiditis, epiduritis, abses kord rahim dan osteomyelitis.

Urut leher adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mencegah kehebatan tulang belakang serviks.

Offset servikal vertebra kelima

Tanda-tanda:

 • perubahan berjalan;
 • kelengkungan postur;
 • laringitis;
 • serak;
 • tonsilitis (tonsillitis), tonsillitis akut dan kronik.

Apa yang berlaku apabila beralih kelima vertebra

Dengan anjakan akar vertebra serviks kelima, yang membekalkan sendi bahu dan bahu dengan saraf. Akibatnya adalah penyakit seperti myositis, radiculitis serviks, spondylosis serviks, dan periarthrosis scapulohumeral.

Mengimbangi serviks vertebra keenam

Tanda-tanda:

 • leher kaku;
 • sakit di bahu dan lengan;
 • sakit tekak;
 • batuk kokol
 • croup;
 • periarthritis humeroscapular;
 • tekanan darah rendah;
 • nadi perlahan;
 • suhu rendah.

Apa yang berlaku apabila bertukar menjadi vertebra keenam

Setelah menukar lokasi khas vertebra keenam di kawasan serviks, bahu, bronkus dan trakea akan terjejas, dan otot-otot leher akan terjejas. Sekiranya anjakan disebabkan oleh trauma dan kedua-dua bahagian tulang belakang terjejas (kedua-dua bahagian atas dan bawah), lumpuh tangan boleh berkembang.

Mengimbangi vertebra serviks ketujuh

Tanda-tanda:

Apa yang berlaku apabila perubahan vertebra ketujuh

Dalam kes ini, saraf di kawasan serviks diapit, yang merupakan penyebab kesakitan yang berterusan di bahu dan belakang, lengan dan jari, belum lagi lehernya. Kelenjar tiroid, beg sinovial bahu dan siku menderita.

Offset beberapa vertebra serviks

Tidak semestinya anjakan satu tulang belakang tulang belakang serviks. Kadangkala beberapa bahagian tiang tulang belakang terjejas.

Tangga anjakan vertebra berlaku apabila dua atau lebih vertebra jatuh dan dipindahkan ke arah yang sama. Ini terutamanya berlaku akibat penyakit seperti osteochondrosis dan arthrosis.

Jika vertebra dipindahkan ke arah yang berbeza, ini dipanggil sesaran gabungan tangga.

Kedua-dua jenis ini boleh dirawat pada peringkat awal perkembangan patologi. Terima kasih kepada teknologi moden, ia juga mungkin menyesuaikan anjakan tangga di peringkat kemudian.

Di zon risiko perpindahan vertebra serviks, ada orang yang berumur 50 tahun ke atas, yang telah lama bekerja di bawah keadaan kerja keras yang tinggi. Faktor risiko tambahan adalah obesiti, kecederaan tulang belakang, tumor atau proses keradangan dalam sistem rangka.

Penyakit Berkaitan:

Perpindahan vertebra serviks semasa buruh

Pelepasan vertebra serviks semasa kelahiran boleh berlaku dalam beberapa kes:

 • kedudukan salah janin;
 • kelemahan leher umbilical;
 • penghantaran awal atau pesat;
 • prematur;
 • berat badan berlebihan atau kurang berat badan.

Dalam amalan perubatan, ini dipanggil trauma kelahiran dan tidak begitu jarang berlaku. Kadang-kadang ini berlaku kerana tidak berpengalaman pekerja kesihatan dan boleh membawa kepada perkembangan cerebral palsy (cerebral palsy).

Pada usia yang awal, tanda displacement tulang belakang tulang belakang serviks adalah kelengkungan leher - torticollis. Dalam kes sedemikian, pesakit kecil diberi kursus urut dan kaedah terapi manual lain. Memandangkan tulang kanak-kanak masih fleksibel, keadaan boleh diperbaiki dalam sembilan daripada sepuluh kes.

Ia juga berlaku bahawa gejala-gejala gangguan tulang belakang pada masa kanak-kanak tidak dapat dilihat, tetapi mungkin muncul kemudian. Ia mengancam dengan sakit kepala yang berterusan, pingsan, kelengkungan tulang belakang, membungkuk, insomnia dan gangguan kerja organ dan sistem berhampiran. Juga, pergantian vertebra peringkat tinggi boleh menyebabkan kelewatan perkembangan dan gangguan autonomi. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menggunakan terapi dan merawat pergeseran tulang belakang pada masa dewasa.

Pelepasan vertebra serviks pada kanak-kanak

Sekiranya anda berjaya mengelakkan anjakan vertebra serviks pada saat melahirkan anak, ini tidak bermakna anda boleh berehat. Pada bulan pertama kehidupan bayi, apa-apa pergerakan yang ceroboh boleh membawa kepada patologi ini. Pada bulan pertama kehidupan, bayi yang baru lahir tidak tahu bagaimana memegang kepala, dan tugas utama ibu bapa yang peduli ialah untuk belajar bagaimana memegang bayi dengan baik dan mengangkatnya dari tempat tidur. Anda juga perlu memastikan bahawa kanak-kanak tidak berada dalam kedudukan yang tidak wajar untuk masa yang lama, termasuk semasa tidur. Dan, sudah tentu, seseorang tidak sepatutnya membenarkan kecederaan dan tenaga yang berat terhadap tulang dan sendi yang lemah.

Berikan kesaksian tentang anjakan vertebra leher itu dapat menangis bayi ketika ia diambil di tangannya, serta melonggarkan kepala, asimetri pergerakan kaki dan lengan.

Anjakan vertebra pada kanak-kanak prasekolah dan usia sekolah, selain daripada kecederaan, juga boleh menjadi beban yang berlebihan di sekolah, tekanan yang berpanjangan dan postur yang lemah.

Diagnosis dislokasi tulang belakang serviks

Diagnosis displacement vertebra serviks berlaku di traumatologist dan dilakukan dengan beberapa cara:

Jika doktor mengesyaki podvivih satu atau beberapa vertebra serviks, spondylography dilakukan. Jika ada disyaki terlepas dari vertebra pertama, sinar-X dibuat melalui mulut.

Setiap kaedah yang sedia ada untuk mendiagnosis ricih vertebra membolehkan bukan sahaja mengenal pasti lokasi sebenar bahagian tulang belakang ini, tetapi juga untuk menilai sejauh mana dan jenis kerosakan. Dan hanya selepas gambaran lengkap penyakit itu berkembang, seseorang boleh meneruskan rawatannya.

Rawatan vertebra serviks

Vetebrologist terlibat dalam merawat vertebra serviks. Terdapat dua prinsip rawatan yang mungkin: konservatif dan pembedahan, bergantung kepada sebab dan tahap berat sebelah. Campur tangan bedah adalah ukuran ekstrim dan jarang digunakan.

Rawatan konservatif terhadap spondylolisthesis

Rawatan bukan pembedahan untuk kehebatan tulang belakang serviks termasuk:

 • ubat penahan sakit;
 • refleksologi (akupunktur);
 • terapi manual (urut);
 • fisioterapi;
 • Terapi latihan;
 • kinesitherapy.

Kaedah ini membantu bukan sahaja untuk menghapuskan gejala spondylolisthesis pada peringkat awal, tetapi juga untuk menghentikan perkembangan lanjut penyakit ini. Hal ini disebabkan oleh normalisasi peredaran darah di tulang belakang, kembalinya serat otot dan vertebra sendiri ke lokasi bekas mereka.

Kinesitherapy adalah kaedah baru untuk mengubati leher vertebra lega dengan bantuan latihan khas yang meregangkan tulang belakang.

Keberkesanan kaedah rawatan konservatif dipertingkatkan oleh korset dan perban khas, yang dipakai untuk menyokong vertebra serviks.

Rawatan pembedahan kehadiran vertebra serviks

Campur tangan bedah dalam kasus terompet vertebra serviks mungkin diperlukan jika terjadi patologi tulang belakang kongenital, serta setelah cedera serius (kecelakaan lalu lintas, jatuh dari ketinggian, dll.).

Campur tangan bedah dilakukan setelah memperbaiki vertebra yang rusak, yang diperkuat dengan piring dan pin khusus. Pemulihan selepas prosedur sedemikian berlangsung lama dan boleh mengakibatkan komplikasi.

Latihan terapeutik dalam anjakan vertebra serviks

Terapi senaman untuk dislokasi tulang belakang serviks adalah kaedah konservatif yang berkesan untuk merawat masalah ini. Mana-mana traumatologist akan mengatakan bahawa senaman yang berkualiti tinggi dan teratur pada peringkat awal spondylolisthesis adalah pencegahan kelebihan lanjut penyakit dan pembedahan.

Tugas terapi fizikal adalah untuk meningkatkan pengudaraan paru-paru dan penyediaan darah badan, termasuk otak. Pada permulaan kelas, bilangan latihan statik berlaku, secara beransur-ansur bilangan latihan yang dinamik meningkat. Selepas dua puluh hari gimnastik, kursus isometrik ditambah: dalam kedudukan terdedah, perlu menekan bahagian belakang kepala ke atas tikar, kadang-kadang mengangkat kepala dan mengubahnya ke satu arah atau yang lain. Tetapi latihan ini hanya boleh dilakukan semasa pengampunan. Dalam tempoh yang teruk, apa-apa beban pada leher, bahu dan lengan adalah dilarang sama sekali.

Latihan yang disyorkan tetap berlangsung selama 20-30 minit. Kursus terapi fizikal berlangsung selama setahun. Walaupun selepas penambahbaikan yang ketara dalam keadaan pesakit, kursus latihan perlu diteruskan.

Latihan dalam anjakan vertebra serviks

 1. Menghidupkan kepala dalam posisi duduk: 10 kali ke kiri, 10 ke kanan. Latihan ini membolehkan anda meregangkan otot dan meningkatkan pergerakan vertebra serviks.
 2. Tilts kepala dalam posisi duduk: 10 kali ke depan, 10 - kembali. Dalam kes ini, dagu sepatutnya dekat dengan dada. Latihan membolehkan anda menghilangkan kekejangan dan ketegangan, meningkatkan kelenturan.
 3. Menekan dahi pada lengan silang. Latihan ini dilakukan sedemikian rupa sehingga otot adalah tegang maksimum.
 4. Peningkatan bahu dengan kelewatan 10-20 saat. Ulangi 5-10 kali.
 5. Urut diri bahu dan leher dalam kedudukan yang mudah.

Ramalan dan risiko kehebatan tulang belakang serviks

Anjakan vertebra serviks membawa banyak risiko. Pertama, ia adalah penyempitan saluran intervertebral dan mencubit saraf tunjang, yang mengakibatkan gangguan bekalan darah ke otak dan fungsi sistem saraf. Proses sedemikian mempengaruhi kerja-kerja pelbagai organ dan sistem.

Bahaya spondylolisthesis juga pada hakikatnya bahawa peringkat pertama boleh dikatakan secara tidak sengaja. Walau bagaimanapun, proses itu dilancarkan dan menjejaskan seluruh badan. Orang itu terus menjalani kehidupan normal, melebihkan tulang belakang dan memburukkan lagi penyakit.

Walau bagaimanapun, prognosis vertebra serviks agak menggalakkan. Banyak bergantung pada apa jenis pergerakan vertebra (atau vertebra) dan apa yang menyebabkan anjakan ini.

Konsekuensi kehebatan tulang belakang serviks:

 • gementar;
 • gangguan tidur;
 • migrain;
 • gangguan visual dan pendengaran;
 • penyakit tekak;
 • kerosakan memori;
 • pengsan.

Dengan rawatan yang tepat pada masanya dan profesional, ada kemungkinan untuk menyingkirkan masalah-masalah ini dan lain-lain, sepenuhnya memulihkan tubuh dan menghentikan perkembangan penyakit. Adalah penting untuk menjalani x-ray tulang belakang serviks dari semasa ke semasa untuk mengelakkan kambuh dan kecederaan pada bahagian ini.

Pencegahan vertebra serviks

Untuk mengelakkan anjakan vertebra serviks, adalah perlu untuk mengelakkan beban berlebihan pada tulang belakang. Ini dan sukan kuasa dengan teknik senaman yang salah, dan duduk lama di meja dalam kedudukan yang salah dan banyak lagi. Anak-anak perlu sentiasa menjaga kepala dan memastikan bahawa bayi tidak mempunyai postur yang bengkok. Kanak-kanak yang lebih tua tidak perlu membawa perkara yang berat dan duduk di meja untuk masa yang lama.

Ia juga penting untuk mengelakkan kecederaan dan penyakit tulang belakang, kerana ini anda memerlukan aktiviti fizikal, pematuhan kepada keadaan kerja, pemakanan yang sihat dan rehat yang betul.

Ideal untuk pencegahan spondylolisthesis tulang belakang serviks adalah senaman yang sesuai untuk menguatkan otot-otot leher dan punggung atas.

Psikosomatik anjakan vertebrata serviks

Menariknya, pembina badan dan pengikut psikosomatik menemui penyebab psikologi kesakitan dan kehelan vertebra serviks. Mereka mengatakan bahawa dengan mengambil kira punca emosi akan membantu untuk membuat rawatan penyakit tulang belakang serviks lebih efisien dan cepat.

 • Atlant bertanggungjawab terhadap emosi kekeliruan dan ketidakpastian. Orang yang bimbang ketagih pendapat orang lain.
 • Axis - penindasan dan penafian perasaan dan emosi.
 • Vertebra ketiga bertanggungjawab untuk rasa bersalah, penyalah-diri moral dan keinginan untuk mencuba peranan martir.
 • Vertebra keempat bertanggungjawab untuk sakit hati, kepahitan dan tekanan negatif.
 • Vertebra kelima adalah ketakutan untuk kelihatan tidak masuk akal dan dipermalukan. Takut kepada kesedaran diri, dedikasi yang berlebihan.
 • Gegar keenam - keterukan, mengalihkan perhatian, ketenangan. Ia bimbang orang konservatif yang tidak dapat mengubah fikiran mereka.
 • Vertebra ketujuh adalah kekeliruan, malu, tidak berdaya, ketakutan dan kemarahan.