Utama / Lebam

Splint pada kaki bawah

Anomali perkembangan anggota badan

Perubahan merosakkan, degeneratif (tumor, osteomielitis, dan lain-lain)

Deformasi tulang dan sendi (penyakit Blount, penyakit seperti rakitik dan riket, dan lain-lain)

Tutorial untuk seluruh kaki

Petunjuk. Ditugaskan kepada anak-anak untuk menetapkan anggota bawah dalam kedudukan yang telah ditetapkan: untuk penyakit radang tertentu dan tidak spesifik (di peringkat subacute dan remisi), dengan kelumpuhan otot anggota bawah; untuk tujuan pembetulan dan profilaksis dalam kes pelbagai kecacatan tulang, pengecutan, semasa pelbagai operasi pada tulang dan ligamen anggota bawah, melambatkan penggabungan patah tulang, sendi palsu tulang kaki dan pinggul, osteoma, sista.

Tutorial pada sendi lutut TH4-05

Petunjuk. Ditugaskan kepada anak-anak untuk menetapkan sendi lutut dalam posisi yang telah ditetapkan: dalam hal penyakit radang tertentu dan tidak spesifik (di tahap subacute dan remisi), dalam hal kelumpuhan otot sendi lutut; untuk tujuan pembetulan dan pencegahan kecacatan sendi lutut dengan melonggarkan atau rekursi, valgus, penyimpangan varus, selepas kecederaan, pelbagai operasi pada tulang dan alat ligamentous sendi lutut, penangguhan, penangguhan penyejatan fraktur, sendi palsu tulang pada I / C dan peha dalam n / h, osteoma, sista.

Tutor pada sendi buku lali TH0-13

Petunjuk. Penyakit keradangan spesifik dan tidak spesifik (di peringkat subacute dan remisi), kelumpuhan otot kaki dan kaki, untuk mengelakkan kecacatan dalam proses rawatan untuk proses degeneratif-dystrophic, kecederaan traumatik tulang dan tisu lembut, campur tangan pembedahan pada kaki dan pergelangan kaki bersama, penyatuan patah perlahan, sendi palsu tulang kaki atau kaki bawah dalam n / s, kecacatan kongenital pada kaki bawah, arthrosis, bawaan ibu dan bintik kaki yang diperoleh, dengan sendi palsu, selepas operasi jangka.

Splint pada kaki atas

Tutorial pada siku bersama TP4-04

Petunjuk. Serat pada sendi siku dimaksudkan untuk memperbaiki anggota yang terkena dalam rawatan yang dilakukan dalam kedudukan pembetulan yang dicapai dalam hal penyakit spesifik dan tidak spesifik yang keradangan (di peringkat subacute dan dalam pengampunan); dalam tempoh selepas operasi; dengan kecacatan, anomali perkembangan tisu tulang; sendi palsu, kelemahan otot dan ligamen, dengan ketidakstabilan sendi siku; untuk pencegahan kecacatan sekunder dengan luka neurologi.

Tutorial pada keseluruhan TP8-08 tangan

Petunjuk. Tutorial pada keseluruhan lengan ditetapkan untuk memastikan penahan anggota yang terjejas, dalam kedudukan pembetulan yang dicapai dalam fleksi patologi dan extensor, pronation dan kontraksi dan pemasangan pada siku dan pergelangan tangan, untuk pencegahan kecacatan sekunder dalam lesi neurologi.

Tutorial pada lengan bawah TP2-05

Petunjuk. Tutorial pada lengan bawah direka bentuk untuk membaiki lengan dalam kedudukan yang telah ditetapkan: - dengan sendi palsu, penyatuan yang lebih perlahan patah tulang lengan bawah pada pertengahan tengah; dalam penyakit keradangan di peringkat subacute atau tahap remisi; dalam tempoh selepas operasi.

Splint dan radas bahagian bawah

Tutor - produk untuk membaiki sendi. Tutorial digunakan jika perlu untuk mengecualikan gerakan aktif dan pasif di dalamnya, dan juga untuk menjaga anggota badan dalam kedudukan yang betul untuk mengelakkan pembangunan atau kekambuhan kecacatan sendi.
Peranti, berbeza dengan serpihan, menyediakan sendi lutut atau pergelangan kaki, yang membolehkan pelepasan lancar sendi dari penetapan lengkap untuk pergerakan aktif dan membolehkan anda memulakan beban meter terdahulu pada anggota yang cedera (dikendalikan).

 • Anggota badan yang lebih rendah
 • Mesin anggota bawah
 • Masa kos dan pengeluaran
 • Jaminan pengeluar

Anggota badan yang lebih rendah

Dokumentasi teknikal standard: TU 9397-031-53279025-2002

Petunjuk untuk digunakan
Tutor - produk untuk membaiki sendi.
Tutorial digunakan jika perlu untuk mengecualikan gerakan aktif dan pasif di dalamnya, dan juga untuk menjaga anggota badan dalam kedudukan yang betul untuk mengelakkan pembangunan atau kekambuhan kecacatan sendi.

Penerangan
Tutor sepenuhnya menghapuskan pergerakan di sendi anggota bawah. Ia direka bentuk sebagai produk pepejal tanpa sendi yang diartikulasikan. Apabila memakai, serpihannya menutup rapat dan menstabilkan sendi, dengan itu melepaskan kerosakan sendi dan menghalang kapsul dan ligamen bersama. Reka bentuk disediakan untuk splints, yang membetulkan satu segmen anggota, tanpa menghadkan pergerakan di sendi.

Petunjuk untuk digunakan
Sendi pergelangan kaki direka untuk memegang kaki dalam kedudukan yang betul semasa kecacatan kaki dan buku lali.

Pusat Ortopedi "Persey" menghasilkan adat:
- splint dari plastik suhu rendah (polyfix, bichkasta)
- tutor plastik
- tutor kulit

Standard gelangsar buku lali

Tujuan:
Pasien serebral, keadaan selepas rawatan dan rawatan konservatif terhadap kaki kaki, kecacatan equino-varus atau equino-valgus kaki, akibat stroke atau kecederaan tali tulang belakang, tempoh pemulihan selepas kecederaan di bahagian bawah kaki, kaki dan kakinya. Seperti yang ditetapkan oleh doktor, gunakan pengganti plaster belakang.

Ciri-ciri perubatan dan teknikal:
Tayar bumper belakang dari HDPE, pada tali Velcro dengan retainer pada permukaan belakang.

Ciri-ciri:
Bergantung pada komponen valgus atau varus kaki, satu insole ortopedik individu dengan sokongan lengkung atau pronator dimasukkan ke dalam serpihan. Produk ini dipasang pada kasut standard atau digunakan bersama dengan kasut ortopedik.
Tutorial harus dipakai pada kaus kaki katun (pantyhose), tanpa lipit.

Contraindications:
Menyatakan kecacatan kaki.

Pelbagai saiz: 22-23, 24-25, 26-27

Harga - 6 000 rubel.

Kemungkinan penghasilan tutor dengan pad pelembut pada pendakian kaki.

Ia dibuat pada blok ortopedik individu dari kulit tulen.

Petunjuk untuk digunakan
Tutor - produk untuk membaiki sendi.
Tutorial digunakan jika perlu untuk mengecualikan gerakan aktif dan pasif di dalamnya, dan juga untuk menjaga anggota badan dalam kedudukan yang betul untuk mengelakkan pembangunan atau kekambuhan kecacatan sendi.

Penerangan
Tutor sepenuhnya menghapuskan pergerakan di sendi anggota bawah. Ia direka bentuk sebagai produk pepejal tanpa sendi yang diartikulasikan. Apabila memakai, serpihannya menutup rapat dan menstabilkan sendi, dengan itu melepaskan kerosakan sendi dan menghalang kapsul dan ligamen bersama.

Harga:
Kulit tutor pada blok ortopedik sungai 16-22 - 6000-00
Kulit tutor pada blok ortopedik R.23-29 - 8000-00

Tutor plastik pada buku lali dan kaki

Ia dibuat dalam dua versi mengikut jenis pengancing - dengan Velcro dan Velcro fasteners (digabungkan dengan Velcro fasteners)
Ciri khas splint plastik pada buku lali dan kaki adalah kehadiran lapisan pelembut bahan khusus di seluruh permukaan dalam.

Petunjuk untuk digunakan:
- pemulihan selepas rawatan pembedahan sendi lutut;
- pemulihan peralatan tendon-ligament pada sendi lutut;
- patah pergelangan kaki stabil;
- lumpuh dan paresis kaki;
- rawatan postoperative dan konservatif fraktur fibula;
- pemulihan selepas patah kaki ketiga kaki dan kaki yang lebih rendah.

Denyutan tutorial

Memberi penegalan sendi pergelangan kaki dan bahagian bawah kaki yang lebih rendah dalam pesawat hadapan, penetapan anggota bawah dengan pelarasan putaran dalaman dan luaran. Digunakan untuk pemulihan pesakit yang sakit.

Petunjuk untuk digunakan:
· Fraktur leher dan meludah pinggul;
· Tempoh pemulihan selepas arthroplasty pinggul;
· Paresis dan lumpuh dari kaki bawah pelbagai asal;
· Tempoh pemulihan selepas stroke (stroke) dan luka-luka focal saraf pada kaki bawah.

Tutor untuk perpisahan seluruh kaki

Petunjuk untuk digunakan:
Dengan kelumpuhan lumpuh dan spastik pada kaki yang lebih rendah, dengan kecenderungan untuk kontraksi pantulan pada sendi dan kaki lutut, dengan penyatuan lembik dan sendi palsu bahagian ketiga dan atas kaki, serta ketiga bahagian bawah paha.

Tutor di lutut

Tujuan utama lutut lutut adalah untuk memastikan kestabilan (imobilitas) sendi lutut.

Tutorial pada lutut pada tahap penstabilan adalah produk penetapan tegar dan menyediakan:
- pencegahan penghapusan serpihan tulang semasa patah tulang;
- penyembuhan normal ligamen yang rosak;
- pengecilan proses keradangan dalam arthritis dan arthrosis;
- pelepasan nyeri dan pencegahan pembengkakan pada kecederaan dan penyakit;
- fungsi sokongan anggota badan dengan kelumpuhan.

Petunjuk untuk digunakan
- selepas kecederaan dan operasi pada sendi lutut;
- selepas arthroplasty lutut;
- selepas kecederaan dan pembedahan pada tulang paha dan tulang belakang yang lebih rendah;
- selepas kecederaan ligamen radang sendi lutut;
- dengan pendarahan di sendi;
- dengan arthritis, arthritis;
- keradangan kantung artikular, membran sinovial, menisci;
- dalam kes kecacatan kongenital dan diperolehi kaki dan sendi lutut (valgus atau varus sisihan kaki, recurvation sendi lutut);
- lumpuh (serebrum infanteri atau, contohnya, disebabkan oleh strok, sklerosis). Petunjuk untuk pelantikan pengajaran tegar tegar:
- tempoh selepas kecederaan dan pembedahan (bukan gypsum);
- kecacatan lutut dan tulang kaki bawah;
- memastikan rehat lengkap dalam penyakit akut dan progresif;
- lumpuh

Tutorial untuk seluruh kaki: ringan dan fleksibiliti yang boleh dipercayai

Penjepit untuk seluruh kaki - serpihan ini direka untuk digunakan dalam proses pemulihan dan penubuhan anggota bawah di kedudukan yang telah ditetapkan. Ia adalah tayar tegar, dengan sempurna menggantikan plaster, mempunyai kelebihan tersendiri yang jelas berbanding ortosis.

Ia digunakan pada kanak-kanak dan orang dewasa, dengan lumpuh otot dan myositis, untuk menghapuskan kecacatan bahagian bawah, serta selepas pembedahan dan kecederaan. Ia mempunyai pelbagai saiz dari 10 hingga 22, harga yang berpatutan dan pilihan model struktur yang diperbuat daripada bahan hipoallergenik.

Apa gunanya

Produk ini adalah pembinaan lakonan, yang direka untuk memegang bahagian bawah pada posisi tetap (berfungsi secara berfaedah) dalam penyakit tertentu dan beberapa keadaan patologi. Biasanya ia membetulkan seluruh anggota badan atau hanya bergerak ke satu arah (contohnya, dalam lutut atau sendi pinggul - hanya perpanjangan lanjutan).

Secara ketara berbeza dari ortosis dan pembalut kerana ia tegas membetulkan kaki, adalah lengan monolitik atau produk yang terdiri daripada tiga hingga lima cincin bebas rangka. Dalam pembuatan mereka tidak ada bahan elastik.

Ortosis terdiri daripada sebilangan besar bahagian yang secara tegas membetulkan bahagian sisi anggota badan, tetapi ia mengandungi serpihan lembut polimer, termasuk neoprena. Pembalut bertujuan untuk penebalan anggota badan yang lemah dan digunakan sebagai pencegahan komplikasi dalam penyakit dan selepas kecederaan sistem muskuloskeletal.

Tugas utama menggunakan pembetulkan ortopedik adalah untuk memastikan seluruh organ terjejas (dalam kes kita, anggota bawah) dalam kedudukan yang telah ditetapkan, dengan pasti ia boleh dipercayai.

The splint yang paling biasa digunakan pada seluruh kaki adalah berpecah, memunggah, terdapat pelbagai modelnya.

Petunjuk untuk menggunakan serpihan pada keseluruhan bahagian bawah ekstrem

Ia digunakan untuk pelbagai perubahan patologi dalam sistem lokomotor:

 • Kecacatan ubah bentuk kecil di bahagian lutut dan sendi pergelangan kaki dalam pelbagai penyakit (cerebral palsy, gangguan akut peredaran otak, keadaan selepas kecederaan otak dan saraf tunjang);
 • Perubahan patologi akibat kecederaan dan campur tangan pembedahan pada kaki bawah;
 • Lumpuh, myositis (keradangan dalam otot);
 • Penyakit kronik sistem muskuloskeletal;
 • Sebagai pencegahan ubah bentuk yang timbul selepas kecederaan.

Contraindications

Pelbagai penyakit dan keadaan kulit:

 • Dermatitis pada anggota bawah;
 • Luka pustular;
 • Luka, lecet, hematomas, atau luka tidak sembuh di kawasan kaki.

Kontraindikasi juga berkontrak kuat pada sendi, yang tidak dapat dihapuskan oleh pembetulan ini.

Fungsi pembetung anggota bawah

Dengan bantuan serpihan, bengkak berkurang, bekalan darah ke anggota berpenyakit bertambah baik, dan pembaikan tisu dipercepat.

Tutor melaksanakan fungsi berikut:

 • Menyediakan imobilisasi lengkap sendi kaki sepanjang tempoh terapi dan rawatan pemulihan selepas pembedahan;
 • Mengurangkan kesakitan;
 • Ia mewujudkan kedamaian anggota yang terjejas;
 • Ia digunakan sebagai langkah pencegahan dalam beberapa penyakit (osteoporosis, cerebral palsy);
 • Digunakan untuk membetulkan sendi cacat;
 • Ia mengambil kesempatan apabila menukar tayar atau splint.

Jenis pengapit untuk seluruh kaki

Tutor dibuat untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Selain itu, model untuk orang dewasa agak berbeza: produk mempunyai lima tayar logam yang boleh ditanggalkan dengan cuffs, tidak seperti tiga untuk kanak-kanak.

Terdapat jenis berikut:

 • Pergelangan kaki;
 • Kosmetik di kawasan kaki bawah;
 • Lutut;
 • Pada keseluruhan kaki;
 • Pada sendi pinggul;
 • Carpal;
 • Siku;
 • Di kawasan lengan.

Pengapit dibuat dengan pelbagai cara:

 • Kaedah industri di perusahaan khas (tumbuhan prostetik), sementara anda boleh membeli produk jadi;
 • Produk yang dibuat secara langsung "memerintahkan" pada plaster cast.

Jenis-jenis bahan yang digunakan:

 • Polimer;
 • Serpihan logam;
 • Jenis kulit yang padat.

Pembentukan splint kaki penuh boleh dibuang dan dilepaskan.

Keperluan Produk:

 • Fiksasi anggota badan yang tegar;
 • Berat tidak penting, hygroscopicity;
 • Bahan hipokallenik dengan ketahanan;
 • Pelarasan mudah reka bentuk, kebolehpercayaan pengikat.

Memilih hujung untuk seluruh kaki

Produk tersebut dihasilkan dalam tumbuhan prostetik dan dijual di kedai atau farmasi khas. Bagi orang dewasa, dalam sesetengah kes, adalah mungkin untuk mengambil serpihan tanpa terlebih dahulu membuat pesanan dan mengambil tanggapan disebabkan oleh kebolehubahan pengikat. Apabila membeli pembetulkan ortopedik untuk seluruh kaki, sijil perlu dikehendaki.

Bagi kanak-kanak, pembinaan hendaklah dibuat tanpa gagal sebelum mengambil ukuran. Umur kanak-kanak, sifat penyakit, struktur individu anggota diambil kira.

Ia sepatutnya menggunakan pengapit ortopedik untuk masa yang lama, dan untuk kemudahan penggunaan yang lebih baik, adalah berfaedah untuk memberi keutamaan kepada struktur yang boleh dilepaskan. Mereka lebih mudah untuk diproses, dibasuh jika perlu, dan mudah dikeluarkan. Ini sangat penting apabila memilih tutorial untuk kanak-kanak.

Satu lagi keperluan yang sangat penting untuk serat panjang penuh ialah kekuatan, ringan, bahan mesti "bernafas", tidak merengsakan kulit, bersenang-senang dengan sentuhan.

Tutor untuk pemecatan keseluruhan kaki yang boleh dipisahkan

Kod Produk - TN 8-19. Harga 3500 - 4000 gosok. Model dibuat menurut kod produk di kaki kiri dan kanan loji prostetik. Berbeza dalam kesederhanaan operasi dan penjagaan.

Kelebihan: ringan, selamat diikat. Perbezaan yang jelas dari longhet plaster - radas tidak merangkumi seluruh permukaan kaki, sementara udara diberikan kepada anggota bawah. Jika perlu, anda boleh dengan cepat dan mudah dialih keluar.

Produk ini terdiri daripada dua segmen: buku lali dan pinggul, diperbuat daripada polimer. Di permukaan dalaman dilapisi dengan bahan sintetik yang lebih lembut. Pengancing serpihan pada kaki dibuat dan diselaraskan dengan bantuan pedang - pengikat syarikat "Hubungi" sepanjang fixative.

Proses pengilangan mengambil kira tujuh saiz dasar. Mereka sepadan dan sesuai dengan panjang kaki dalam sentimeter:

Splint dan radas bahagian bawah

Tutor - produk untuk membaiki sendi. Tutorial digunakan jika perlu untuk mengecualikan gerakan aktif dan pasif di dalamnya, dan juga untuk menjaga anggota badan dalam kedudukan yang betul untuk mengelakkan pembangunan atau kekambuhan kecacatan sendi.
Peranti, berbeza dengan serpihan, menyediakan sendi lutut atau pergelangan kaki, yang membolehkan pelepasan lancar sendi dari penetapan lengkap untuk pergerakan aktif dan membolehkan anda memulakan beban meter terdahulu pada anggota yang cedera (dikendalikan).

Splint ortopedik dan peranti

Splint ortopedi adalah sejenis fixator dari bentuk ringkas tanpa unsur-unsur engsel.

Peranti ortopedi adalah peranti yang terdiri daripada menerima lengan untuk segmen anggota, tayar yang diartikulasikan bersama, dan pengikat yang diperlukan.

Splint ortopedik dan peranti membolehkan pergerakan di sendi dalam jumlah yang diperlukan, termasuk pengecualian lengkapnya. Bahan plastik moden tidak menyebabkan reaksi alergi, mempunyai berat badan yang rendah dan kekuatan tinggi.

Petunjuk untuk penggunaan torsor ortopedik dan peranti:
- kesan kecederaan;
- perkembangan yang tidak normal anggota badan dengan paresis atau lumpuh otot;
- kecacatan tulang;
- kecacatan tulang;
- sendi palsu;
- recurvation bersama lutut;
- sindrom kesakitan;
- kerosakan meniskus (tempoh akut);
- hemarthrosis;
- ubah bentuk arthrosis;
- semasa pemulihan selepas pembedahan rekonstruktif;
- Digunakan sebagai serpihan untuk alergi gypsum.

Splint pada kaki bawah

Ankle pada sendi buku lali

Sendi pergelangan tangan TN0 adalah kulit tayar dan plastik. Pada masa kini, terutamanya splint diperbuat daripada termoplastik lembaran atau plastik berlamina berdasarkan resin pemutus (contohnya, orto-akrilik, poliester, dan lain-lain) pengeluaran domestik dan asing. Serpihan seperti itu (rajah bawah) terdiri daripada lengan yang meliputi kaki dan kaki, dan lekapan untuk memegang belal pada anggota badan. Oleh kerana pita pengikat paling sering digunakan dengan pengikat "sentuhan" tekstil.

Rajah. Ankle pada sendi buku lali

Splint plastik moden mempunyai kelebihan yang ketara berbanding tayar dan splint kulit dari segi jisim, kebersihan, keindahan, kemudahan masa pemasangan dan pengeluaran.

Bergantung pada tanda-tanda perubatan, splints boleh dibuat dengan atau tanpa pelembut, kedua-dua tekanan (untuk berjalan) dan memunggah (untuk berehat), dengan pampasan untuk memendekkan anggota badan dan tanpa pampasan.

Sebagai contoh di rajah. Berikut ini menunjukkan serpihan pada pergelangan kaki untuk berjalan. Ia diperbuat daripada polipropilena lembaran dengan memasukkan depan perlindungan yang mempunyai pengeras untuk memperkuatnya. Pinggang digunakan sebagai pengikat. Permukaan lekukan trek serpihan ditutup dengan getah microporous.

Rajah. Tutor ke pergelangan kaki untuk berjalan

Stress torso boleh dibuat untuk stoking kasut standard, kasut ortopedik atau tanpa kasut. Tutor-tutor ini sebahagiannya memberikan pemunggahan kaki dan sepenuhnya mengecualikan pergerakan di sendi buku lali.

Dalam rajah. Serpihan ini ditunjukkan di bawah ini, memberikan penetapan sendi pergelangan kaki dan kaki ketiga yang lebih rendah, serta penempapan kaki dalam kedudukan yang berfungsi secara berfaedah.

Rajah. Tutor pada sendi buku lali

Splints jenis ini ditetapkan untuk tujuan kosmetik untuk menyembunyikan kecacatan dengan atrofi penting otot gastrocnemius atau dengan kecacatan ringan tibia, terutamanya wanita.

Tutorial mengenai kosmetik shin TN2 terdiri daripada lengan (kulit atau plastik), pelapik liner yang diperbuat daripada busa poliuretana, penutup fabrik atau semburan polimer (sebagai contoh, Superskin, Otto Bock,), pengikat dalam bentuk pengikat tekstil "hubungan".

Lengan plastik diperbuat daripada plastik berlapis atau lembaran termoplastik. Pilihan bahan bergantung kepada berat badan orang kurang upaya dan keinginannya.

Perbatasan proksimal tibia pada kilauan harus mencapai sendi lutut, sempadan distal harus mencapai sendi pergelangan kaki atau dengan tumit kaki.

Bentuk dalaman serpihan itu sepadan dengan bentuk kaki bawah yang terkena, dan permukaan luar yang menghadap ke dalam bentuk serpihan harus sesuai dengan kaki yang sihat.

Dalam rajah. Di bawah, sebagai contoh, sebuah splint kosmetik di kaki bawah, diperbuat daripada suhu rendah termoplastik ("Turbokast"), ditunjukkan terus di sepanjang badan pesakit. Bahan ini membolehkan tutor berulang untuk membentuk sebab perubatan.

Rajah. Tutorial kosmetik shin

Serat pada sendi lutut TN4 terdiri daripada lengan pada shin dan paha dan pengikat untuk memegang serpihan pada anggota badan. Sekiranya perlu, serpihan dibuat dengan pelapik pelembut.

Perbatasan proksimal seperti serpihan itu harus mencapai pangkat ketiga paha dengan penyitaan pinggir bawah tentera yang lebih besar, satu distal harus mencapai sendi pergelangan kaki dengan penyitaan pergelangan kaki, tetapi tidak kurang daripada 2/3 panjang paha dan kaki bawah.

Tutor diperbuat daripada plastik berlapis atau lembaran termoplastik, atau kulit saddlery. Ia boleh menjadi beban dan memunggah.

Sebagai contoh di rajah. Berikut adalah beberapa jenis splint pada sendi lutut.

Rajah. Splint pada sendi lutut: a, b - dari polietilena; c - kulit tayar

Sendi pinggul

The splint pada sendi pinggul TH6 (Rajah Di bawah) terdiri daripada lengan yang meliputi pelvis dan paha, dan berlabuh untuk memegang serpihan pada anggota badan. Perbatasan proksimal pada pinggul pada pinggul harus mencapai bahagian pelvik pelapik: bahagian atas - ke tepi bawah tulang rusuk, bahagian bawah bawah - ke lipat inguinal, bahagian bawah belakang - ke lipatan subfalas, dan sempadan sempit ke sendi lutut dengan condyle pinggul. Dalam rajah. Splint sendi pinggul yang dibuat dari pelbagai bahan yang digunakan saat ini ditunjukkan di bawah.

Rajah. Torsi pada sendi pinggul:

a - laminated plastic, pengancing dengan tekstil "hubungi" pengikat;

b - plastik laminasi, pengancing oleh lacing; dalam lembaran termoplastik;

Serat kulit diperkuat dengan tayar logam (lihat rajah "D"). Dalam keadaan orthotics moden, splint dari lembaran termoplastik dan plastik berlamina digunakan secara meluas. Tali kulit tirus adalah permintaan oleh pesakit-pesakit yang sudah tua yang telah menggunakan tutorial reka bentuk ini untuk masa yang lama. Mereka ditunjukkan untuk parut yang luas dan pesakit obes.

Dalam rajah. Di bawah menunjukkan penampilan serpihan pada sendi pinggul termoplastik lembaran (polietilena tekanan rendah, polipropilena).

Rajah. Tutor pada sendi pinggul termoplastik lembaran

Serat pada sendi lutut dan pinggul TH6 (Rajah di bawah) terdiri daripada lengan yang meliputi kaki bawah, paha dan pelvis, serta pengikat untuk memegang serpihan pada anggota badan. Perbatasan proksimal pada lutut pada sendi lutut dan pinggul harus mencapai bahagian pelvik pelapik: anteriorly ke atas - ke ujung bawah tulang rusuk, anterior ke bawah - hingga lipat inguinal, dan pada lipat subtodik. Had sempit splint harus mencapai pergelangan kaki atau cengkaman pergelangan kaki dalam dan luar.

Dalam kes ini, lengan splint diperbuat daripada polietilena tekanan rendah. Pita dengan pengikat "hubungan" tekstil digunakan sebagai lampiran.

Rajah. Tutorial pada sendi lutut dan pinggul

Dalam serpihan tayar kulit pada sendi lutut dan pinggul, lengan kulit diperkuat dengan bingkai logam di pelvis, paha dan kaki bawah, dengan itu memberikan kekukuhan yang diperlukan dari keseluruhan belal.

Tutorial untuk seluruh kaki ditetapkan apabila perlu untuk berehat dan memegang bahagian bawah badan dalam kedudukan tertentu: dengan kelumpuhan lumpuh dan lumpuh yang meluas pada bahagian bawah badan, untuk mengelakkan pelbagai kecacatan anggota bawah (terutamanya selepas rawatan konservatif dan operatif), dengan kecenderungan untuk melegakan kontraksi dalam sendi lutut dan kecacatan kaki, sebagai tayar malam, untuk kanak-kanak kecil - untuk berjalan.

The splint direka untuk berjalan dengan beban yang terhad atau tanpa beban pada anggota orthosed (dengan kruk).

Tutorial pada keseluruhan kaki TH8 (angka) terdiri daripada lengan yang meliputi paha, kaki dan kaki, dan pengancing.

Perbatasan proksimal pada kaki penuh harus dicapai: dari bahagian depan - ke lipatan inguinal, dari luar - memegang twist besar paha, dari dalam - 2 cm di bawah perineum, dari belakang - ke lipatan kecil. Had sempit splint - dengan menangkap kaki (kecuali dorsum jari).

Lengan splitter diperbuat daripada plastik atau kulit.

Rajah. Tutor untuk seluruh kaki dengan lengan plastik

Dalam serpihan tayar kulit, semangat yang lebih rendah harus lulus pada tahap fossa popliteal. Hujung depan insole logam harus berakhir pada tingkat kepala tulang metatarsal.

Lengan plastik diperbuat daripada plastik berlapis atau lembaran termoplastik. Ia dibenarkan membuat splint bebas beban dari termoplastik suhu rendah, contohnya bichkasta, turbokast dan bahan-bahan serupa yang lain yang dibuat di Jerman.

Untuk membetulkan serpihan pada anggota badan, lampiran yang sama digunakan untuk jenis treler lain.

Jenis serpihan di seluruh kaki adalah gabungan serpihan (boleh dilepaskan) pada kaki bawah TH8. Ia direka untuk memegang anggota dalam kedudukan yang diperbetulkan pada pesakit dengan kelumpuhan spastik (paresis) dari otot, disertai dengan pemasangan equinus pemasangan kaki dan fleksi di sendi lutut, yang boleh secara pasif dihapuskan oleh usaha yang sedikit atau sederhana.

A splint (rajah bawah) terdiri daripada dua bahagian - serpihan pada sendi buku lali dengan cengkaman kaki dan shin dan serpihan pada sendi lutut dengan cengkaman pinggul. Mereka saling berhubungan dengan kunci khas, unsur-unsur yang dibentuk pada permukaan mengawan kedua-dua bahagian.

Rajah. Tutor digabungkan (boleh dilepaskan) pada anggota bawah

Had sempit atas pada bahagian luar harus mencapai paras tengkorak yang lebih besar dan di belakang lipatan subglossal, dan di bahagian dalam, tidak mencapai 2-3 cm dari perineum. Bahagian distal dari serpihan itu harus merampas kaki, tidak termasuk permukaan belakangnya.

Batasan atas lengan pada pergelangan kaki harus 4-6 cm di bawah selekoh sendi lutut, dan batas bawah lengan pada sendi lutut harus menangkap bahagian atas lengan sendi pergelangan kaki oleh 4-5 cm.

Tongkat buku lali adalah bebas beban dan boleh digunakan sebagai produk bebas untuk kegunaan individu. Tutorial pada sendi lutut hanya digunakan sebagai sebahagian daripada keseluruhan produk. Barisan kilasan diperbuat daripada lembaran polietilena tekanan tinggi 3-5 mm tebal. Mereka mungkin mempunyai bahan pelembut dalaman (contohnya, diperluas polietilena). Untuk mengekalkan serpihan pada anggota, pengikat jenis cuff digunakan dari pita penamat dan tekstil "hubungi" pengikat.

Splint gabungan (boleh tanggal) digunakan di rumah atau keadaan pegun. Mereka disyorkan untuk digunakan sepanjang masa atau semasa rehat (tidur). Reka bentuk cerucuk splint membolehkan anda mengeluarkan bahagian atasnya dan memberikan kedudukan kedudukan sedikit lentur pada sendi lutut untuk mengurangkan keamatan sindrom kesakitan yang disebabkan oleh kelenturan otot. Di samping itu, kanak-kanak usia prasekolah, yang mengalami kesan cerebral palsy, boleh menggunakan serpihan ini untuk menguasai kedudukan menegak (berdiri) dan kemahiran berjalan pertama di bar selari atau menggunakan pejalan kaki.

Apabila menggunakan tutorial untuk memastikan pemunggahan seluruh anggota badan (disebabkan oleh kecacatan yang ada pada sistem osteo-artikular di atas tengah tibia), platform umbi disediakan untuk bergantung kepada ubat sciatic dan punggung.

Dengan kekalahan kaki dan kaki ketiga yang lebih rendah, bongkok dalam serpihan dilakukan dengan bergantung pada kawasan popliteal, seperti pada prostesis kaki.

Pilih dan pasangkan gelekan pada buku lali

Tutor adalah alat ortopedik untuk menetapkan anggota untuk memulihkan fungsi mereka.

Peranti ini terdiri daripada lengan lokasi yang berbeza, yang mempunyai pelbagai pilihan pelekap. Terdapat fixative dan dinamik.

Haus pertama pada waktu malam untuk melindungi diri daripada ketidakselesaan yang timbul daripada pergerakan tidak sedar. Yang terakhir ini digunakan pada siang hari agar tidak berasa sakit dalam proses berjalan.

Varian peranti

Sebagai tambahan kepada jenis peranti dinamik dan penetapan di atas, terdapat beberapa klasifikasi mereka.

Menurut versi pengeluaran:

 • tipikal;
 • adat.

Oleh bahan pengeluaran:

 • dari plastik (biasa atau suhu rendah);
 • dari kulit tulen.

Bilakah pemasang digunakan?

Tongkat pergelangan kaki mempunyai banyak tanda untuk digunakan:

 • penyakit saraf seperti cerebral palsy, kecederaan saraf tunjang, kemalangan serebrovaskular;
 • selepas pembedahan dan kecederaan pada pergelangan kaki dan kaki bawah;
 • clubfoot;
 • patah kaki buku lali dan pinggul;
 • dengan lumpuh otot kaki yang lebih rendah;
 • memendekkan salah satu anggota badan;
 • deforming arthrosis dan equino-valgus atau kecacatan equino-viral kaki.

Bagaimanapun, setiap jenis orang yang tidak dikenali mempunyai kontraindikasi.

Sokongan kanak-kanak

Tongkat buku lali kanak-kanak digunakan dalam kes-kes cerebral palsy dan gangguan perkembangan anggota badan.

Ia disyorkan untuk memakai semasa tidur dan sehingga umur 2-3 tahun. Pembalut kanak-kanak mempunyai pengikat - tali dan lekatan - dan diperbuat daripada bahan moden.

Mereka mempunyai saiz yang berbeza ketinggian: sama ada ke lutut atau ke pangkal paha. Kaki itu tetap supaya ia hanya boleh dipindahkan beberapa darjah tertentu.

Adalah sangat penting untuk memantau kedudukan tumit di dalam peranti, kerana walaupun kanak-kanak kecil yang sihat sering ditetapkan untuk menetapkan kasut ortopedik.

Tumit tidak boleh digantung di udara, hanya patut bersesuaian dengan peranti yang dibenarkan. Untuk melakukan ini, anda mesti mengikat tali dan velcro dengan betul pada klip.

Contoh pergelangan kaki pada buku lali pada gambar di bawah.

Bagaimana untuk memilih saiz?

Jika anda memerlukan serpihan, pakar di tapak akan mengambil ukuran yang diperlukan. Dalam kes ini, berisiko dan tidak berguna untuk melibatkan diri dalam aktiviti amatur.

Tetapi ada kalanya anda perlu memilih saiz kunci. Sebagai contoh, jika kanak-kanak telah dewasa, atau kerana kerosakan pada peranti sebelumnya.

Untuk mencari saiz korek yang betul untuk buku lali, perlu mengukur lilitan mengangkat kaki dengan pita pengukur sentimeter.

Dan kemudian pada jadual surat-menyurat yang sedia ada untuk mencari saiz anda.

Jika anda memilih penahan secara individu, di sini anda tidak perlu bimbang tentang sebarang ketidaksetaraan saiz yang mungkin.

Jadi, dalam pembuatan produk dari pengukuran turbokast dilakukan secara langsung dengan pesakit, meluruskan kakinya sehingga dari lutut ke pergelangan kaki, ia berada dalam kedudukan yang bebas.

Kemudian mereka mengambil bahan itu, memanaskannya hingga 60-100 darjah, tetapi disebabkan keunikan turbocast, ia menyejukkan dengan cepat, dan setelah beberapa saat suhunya menjadi 35-40 darjah.

Dalam keadaan ini, ia sangat plastik, dan kemudian membuat peranti itu, memodelkan secara langsung di kaki pelanggan.

Kaedah pemasangan yang betul

Proses berpakaian yang tepat bergantung pada tahap penyakit atau kecederaan anda. Tetapi pertama-tama anda perlu melakukan beberapa prosedur kebersihan.

 • urut buku lali anda, mandi hangat;
 • memakai golf kapas tanpa lipit.

Selepas melengkapkan prosedur memakai:

 • cuci kawasan kulit merah dengan air, lap dengan tuala kering kering;
 • buang mereka dengan semangat semut atau campur.

Ingat bahawa semasa menggunakan tutorial, tidak disyorkan untuk memohon losyen badan, krim dan salap.

Sekiranya anda mempunyai penyakit ringan, proses pemberian pandang seperti ini:

 • berdiri, bergulir dari kaki ke tumit, pertama dengan sokongan, dan kemudian tanpa itu;
 • kelonggaran secara beransur-ansur dalam buku lali dan lutut.

Ingat bahawa apabila merasakan kesakitan di bahagian pergelangan kaki yang bersentuhan dengan serpihan, perlu mengangkat lengan atas dari peranti, bekerja dengan kaki, dan kemudian memakai semula.

Dengan tahap penyakit yang sederhana:

 • produk dipakai dengan bengkok lutut;
 • Langkah pertama adalah untuk menetapkan lengan shank, kemudian bekerja dengan lutut dan letakkan lengan atas ketika diluruskan.

Dengan borang ini, anda boleh membengkokkan buku lali pergelangan kaki, lutut dan pinggul, berdiri dan berjalan. Kursus rawatan adalah dari 10 hari, masa penggunaan bergantung pada hari kursus.

Jika anda diserang oleh penyakit yang teruk, maka prosedur untuk berpakaian tutor adalah sama seperti dalam kes sebelumnya, tetapi anda hanya boleh berdiri dan berjalan dengan sokongan.

Kursus rawatan mesti dipersetujui dengan doktor. Jangan lupa untuk mengurut buku lali pada rehat memakai fixative, melakukan senaman untuk melonggarkan otot dan menjaga kulit bersentuhan dengan peranti.

Di bawah syarat-syarat ini, penggunaan produk tidak mendatangkan ketidakselesaan, terutama jika pesakit adalah anak.

Bed Nougat Best - tukang urut Korea yang unik yang boleh melegakan pelbagai penyakit belakang. Tetapi adakah ia? Maklum balas kepada pesakit dan pakar akan membantu menjawab soalan ini.

Pendapat pesakit adalah iklan produk terbaik.

Ulasan pesakit yang menggunakan serpihan.

Saya pernah menunggang basikal, dan kereta memotong saya. Hasilnya adalah kaki patah. Saya fikir mereka akan meletakkan plaster, tetapi ini adalah mimpi buruk bagi saya, tidak untuk mencuci, banyak kesulitan.

Tetapi saya dinasihatkan tutorial. Seperti yang ternyata, sangat sejuk! Ia boleh dibasuh, disesuaikan dengan kaki, dan agak murah! Saya beli untuk 1800 Rubles. Selama 3 bulan ia tidak sayang, tetapi ada banyak kelebihan. Saya mengesyorkan kepada semua orang!

Ekaterina, 32 tahun, Moscow

Anak saya mempunyai cerebral palsy, dan kami ditugaskan untuk memakai serpihan. Apa yang boleh saya katakan? Perkara ini sememangnya berguna, tetapi tidak setiap bayi akan membenarkan anda memakainya pada diri sendiri.

Saya mengalami masa yang panjang dengan ini, dia tidak mahu, menjerit, dan kemudian dia belajar untuk menembak dirinya sendiri. Tetapi jika anda membuat urutan, atau mandi, lebih mudah. Jadi secara beransur-ansur, dari 5 minit sehari, ia mencapai beberapa jam. Terdapat peningkatan, saya gembira, kami akan terus mengenakannya lagi.

Anna, 28 tahun, Yekaterinburg

Saya baru-baru ini mengalami kemalangan, dan saya mempunyai operasi pada shin saya. Pada usia saya, tulang tidak sembuh dengan baik, dan doktor menasihatkan saya untuk menggunakan sebatian.

Mengambil saiz, memberitahu bagaimana dan berapa banyak dipakai. Ia ternyata menjadi perkara yang mudah, mudah dipakai, dan anda boleh mengambilnya dan berehat dari situ. Pemulihan tidak lama lagi datang, saya berpuas hati.

Vladimir, 56 tahun, Nizhny Novgorod

Di mana untuk membeli jika perlu

Beli corong pada buku lali kini tidak sukar.

Terdapat banyak salon ortopedik, yang dipersembahkan di seluruh Rusia. Sangat mudah untuk mencari maklumat yang diperlukan di Internet, untuk mengkaji model, keterangan dan harga mereka dan untuk pesanan dengan penghantaran rumah.

Tetapi ingat, perkara yang paling penting ialah anda mengikuti pelantikan doktor anda. Hanya pada cadangannya membuat pembelian.

Berikut adalah beberapa kedai besar produk ortopedik:

 • "Kesihatan Pantry" - 137 salun di Rusia;
 • "Peralatan perubatan" - Moscow;
 • Ortek - Moscow dan St. Petersburg;
 • Ortomed - Chelyabinsk;
 • Ladomed - Moscow dan Rostov-on-Don.

Tongkat pergelangan kaki adalah alat serba boleh dan mudah yang membantu meringankan kesakitan, pulih dari kecederaan, patologi yang betul.

Berikutan cadangan pakar, anda tidak akan sukar memilih model, kerana kini mereka dihasilkan dalam jumlah besar dan bervariasi dalam warna, saiz, bentuk dan harga. Kami berharap kesihatan anda dan rawatan yang berkesan!

Splint pada kaki bawah

Anomali perkembangan anggota badan

Perubahan merosakkan, degeneratif (tumor, osteomielitis, dan lain-lain)

Deformasi tulang dan sendi (penyakit Blount, penyakit seperti rakitik dan riket, dan lain-lain)

Tutorial untuk seluruh kaki

Petunjuk. Ditugaskan kepada anak-anak untuk menetapkan anggota bawah dalam kedudukan yang telah ditetapkan: untuk penyakit radang tertentu dan tidak spesifik (di peringkat subacute dan remisi), dengan kelumpuhan otot anggota bawah; untuk tujuan pembetulan dan profilaksis dalam kes pelbagai kecacatan tulang, pengecutan, semasa pelbagai operasi pada tulang dan ligamen anggota bawah, melambatkan penggabungan patah tulang, sendi palsu tulang kaki dan pinggul, osteoma, sista.

Tutorial pada sendi lutut TH4-05

Petunjuk. Ditugaskan kepada anak-anak untuk menetapkan sendi lutut dalam posisi yang telah ditetapkan: dalam hal penyakit radang tertentu dan tidak spesifik (di tahap subacute dan remisi), dalam hal kelumpuhan otot sendi lutut; untuk tujuan pembetulan dan pencegahan kecacatan sendi lutut dengan melonggarkan atau rekursi, valgus, penyimpangan varus, selepas kecederaan, pelbagai operasi pada tulang dan alat ligamentous sendi lutut, penangguhan, penangguhan penyejatan fraktur, sendi palsu tulang pada I / C dan peha dalam n / h, osteoma, sista.

Tutor pada sendi buku lali TH0-13

Petunjuk. Penyakit keradangan spesifik dan tidak spesifik (di peringkat subacute dan remisi), kelumpuhan otot kaki dan kaki, untuk mengelakkan kecacatan dalam proses rawatan untuk proses degeneratif-dystrophic, kecederaan traumatik tulang dan tisu lembut, campur tangan pembedahan pada kaki dan pergelangan kaki bersama, penyatuan patah perlahan, sendi palsu tulang kaki atau kaki bawah dalam n / s, kecacatan kongenital pada kaki bawah, arthrosis, bawaan ibu dan bintik kaki yang diperoleh, dengan sendi palsu, selepas operasi jangka.

Splint pada kaki atas

Tutorial pada siku bersama TP4-04

Petunjuk. Serat pada sendi siku dimaksudkan untuk memperbaiki anggota yang terkena dalam rawatan yang dilakukan dalam kedudukan pembetulan yang dicapai dalam hal penyakit spesifik dan tidak spesifik yang keradangan (di peringkat subacute dan dalam pengampunan); dalam tempoh selepas operasi; dengan kecacatan, anomali perkembangan tisu tulang; sendi palsu, kelemahan otot dan ligamen, dengan ketidakstabilan sendi siku; untuk pencegahan kecacatan sekunder dengan luka neurologi.

Tutorial pada keseluruhan TP8-08 tangan

Petunjuk. Tutorial pada keseluruhan lengan ditetapkan untuk memastikan penahan anggota yang terjejas, dalam kedudukan pembetulan yang dicapai dalam fleksi patologi dan extensor, pronation dan kontraksi dan pemasangan pada siku dan pergelangan tangan, untuk pencegahan kecacatan sekunder dalam lesi neurologi.

Tutorial pada lengan bawah TP2-05

Petunjuk. Tutorial pada lengan bawah direka bentuk untuk membaiki lengan dalam kedudukan yang telah ditetapkan: - dengan sendi palsu, penyatuan yang lebih perlahan patah tulang lengan bawah pada pertengahan tengah; dalam penyakit keradangan di peringkat subacute atau tahap remisi; dalam tempoh selepas operasi.

Ciri-ciri penggunaan tutor

Patologi dan penyakit sendi - fenomena yang agak biasa. Semua luka ini berbeza dengan keterukan dan akibatnya. Dalam penyakit kronik sistem muskuloskeletal, dalam tempoh selepas kecederaan atau pembedahan, sendi memerlukan pemulihan khusus. Jika kanak-kanak mempunyai kaki, ortosis klasik tidak selalu membantu, oleh itu, dalam sesetengah kes, pakar mengesyorkan menggunakan serpihan untuk seluruh kaki.

Tutor: apa itu?

Selalunya, orang biasa mengelirukan serpihan dengan ortosis, tetapi ini bukan perkara yang sama. Serpihan, tidak seperti ortosis, adalah satu reka bentuk monolit yang boleh membetulkan keseluruhan sendi terjejas atau membenarkannya bergerak hanya pada amplitud tertentu. Selalunya di ortopedik terdapat fixatives pada pergelangan kaki, sendi siku, bahu, lutut, dan lain-lain (contohnya, pembetulkan gel Valgus Pro atau fixation Hallux valgus).

Kadang-kadang anda boleh mencari pengapit yang sepenuhnya atau sebahagiannya menutup anggota badan. Bergantung kepada ciri-ciri, dua jenis splint dibezakan:

Lekapan siap dihasilkan secara industri dari pelbagai polimer, logam, dalam kes yang jarang berlaku dari kulit. Tutor sedemikian digunakan selepas pembedahan atau kecederaan. Tidak seperti ortosa, bahan elastik dan neoprena tidak digunakan dalam penciptaan mereka. Secara kebetulan, serpihan itu kelihatan seperti lengan monolitik atau struktur yang dibuat dari cincin individu bingkai.

Produk yang dibuat pada acuan individu dari plaster. Sebagai peraturan, model sedemikian (sebagai contoh, Valgus plus fixative) digunakan untuk kanak-kanak dengan kecacatan valgus atau program pemulihan untuk cerebral palsy. Untuk pengilangan mereka yang paling sering digunakan polipropilena.

Sebelum anda membeli pembaik ortopedik di farmasi atau kedai khusus, anda mesti berunding dengan pakar bedah ortopedik. Ini amat penting jika tutorial kanak-kanak dipilih.

Jenis Tutor

Hari ini di ortopedik terdapat beberapa jenis fixative:

 • pada pergelangan kaki;
 • kosmetik untuk syal;
 • pada lutut;
 • pada sendi pinggul;
 • pada keseluruhan kaki;
 • pada pergelangan tangan;
 • pada siku;
 • untuk seluruh tangan.

Apabila pengapit digunakan

Tutorial (contohnya, pengapit Valgus) direka untuk menetapkan kaki dalam kedudukan yang dikehendaki. Petunjuk untuk menggunakan pembetulkan boleh menjadi sangat berbeza, sebagai contoh, lumpuh otot, keradangan. Di samping itu, splint digunakan untuk kecacatan valgus. Juga tutor boleh digunakan untuk pesakit dengan kaki rata-to-algus.

Serpihan diletakkan pada stoking kapas, selepas itu kedudukan yang diperlukan dipasang pada kaki dan pengikat dipasang. Kaki yang terjejas hendaklah dipasang dengan ketat di dalam lengan retainer. Tetapi ia tidak sepatutnya memberi tekanan pada otot dan protraksi tulang. Ia dikehendaki menggunakan serpihan pada siang hari atau pada waktu malam semasa tidur, manakala ia dilarang keras untuk berjalan dengan kunci ini.

Apabila menggunakan pemasang, ia perlu melakukan senaman khas setiap hari, yang ditetapkan oleh doktor yang hadir. Serpihan dibuat sama ada pada kaki pesakit, atau mengikut kesan individu, yang memungkinkan untuk mendapatkan pembetulkan yang mengulangi kawasan yang terlibat dalam butiran terkecil. Kelebihan utama jahitan di atas ortos klasik adalah bahawa splint mempunyai fastenings yang membolehkan penetapan anggota dalam kedudukan yang dikehendaki.

Melaraskan serpihan dan mengubah tahap sokongan untuk kecacatan valgus dan penyakit lain diperlukan hanya selepas berunding dengan pakar.

Kerana fakta bahawa splint mempunyai dimensi, konfigurasi, bentuk dan tujuan yang berbeza, mereka boleh digunakan tanpa masalah oleh orang dewasa dan kanak-kanak.

Fungsi utama yang mereka lakukan:

 • penstabilan sendi semasa rawatan, pemulihan selepas pembedahan;
 • pengurangan kesakitan dalam trauma;
 • ejen profilaktik untuk pelbagai penyakit, dalam tempoh h dengan osteoporosis;
 • menyediakan rehat kepada sendi terjejas;
 • penetapan dan pembetulan sendi yang cacat;
 • tayar gantian dan splint pada gilirannya.

Penggunaan penahan mengurangkan pembengkakan kawasan yang terjejas, menormalkan aliran darah, dan oleh itu, mempercepat pertumbuhan semula.

Contraindications

Mana-mana produk yang digunakan untuk rawatan dan pencegahan penyakit mempunyai kontraindikasi tertentu, dan tutor tidak terkecuali. Mereka dilarang untuk memohon dalam kes seperti:

Sekiranya kulit rosak (calar, luka, lecet, lebam, dan sebagainya).

Di hadapan ulser, ulser, bisul, dll.

Dengan hyperkinesis dan kekejangan otot.

Sekiranya ada gangguan aliran darah ke kaki.

Jika mana-mana gejala di atas berlaku, maka anda perlu melawat pakar dan berunding mengenai kemungkinan menggunakan produk selanjutnya.

Ciri-ciri pilihan produk

Produk untuk orang dewasa dan kanak-kanak dihasilkan dalam siri dan dijual di kedai khusus atau farmasi. Tetapi untuk kanak-kanak, disyorkan untuk membuat serpihan dengan ukuran peribadi, dengan mengambil kira umurnya, ciri-ciri struktur anggota dan penyakit. Pada masa yang sama, kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa harus memenuhi keperluan berikut:

 • produk itu mesti membetulkan sendi anggota badan secara selamat;
 • penahan hendaklah ringan;
 • model harus dibuat tahan haus, tetapi tidak berbahaya untuk bahan kesihatan, mudah laras.

Mengikut langkah peribadi, model fungsional seperti itu boleh dibuat di mana pesakit boleh hadir siang dan malam.

Oleh kerana klip-klip itu perlu digunakan untuk masa yang lama, lebih baik untuk memperoleh struktur yang boleh dipisahkan daripada bahan "bernafas" yang tidak memerlukan penjagaan khusus. Keadaan ini penting untuk diperhatikan apabila memilih pengapit kanak-kanak. Di samping itu, splint boleh tanggal boleh dikeluarkan dengan mudah untuk menjalankan prosedur perubatan, gimnastik atau kebersihan.

Memilih serpihan, adalah perlu untuk mengalihkan pengukuran dari anggota badan. Apabila memilih selak, adalah perlu untuk mengukur paha pertengahan, pertengahan anak lembu, serta jarak antara kedua-dua mata. Ini akan mengelakkan kesulitan yang berkaitan dengan hakikat bahawa penahan akan terlalu besar atau terlalu kecil.

Anda juga harus mengetahui bagaimana pembedahan dewasa berbeza dengan kanak-kanak. Perbezaan utama ialah bilangan pengikat. Tutorial untuk orang dewasa, sebagai peraturan, mempunyai lima tayar logam yang boleh ditanggalkan dengan cuffs. Sementara pengapit untuk kanak-kanak dilengkapi dengan hanya tiga tayar: dua terletak di sisi dan belakang.

Produk ortopedik diperlukan bukan sahaja untuk memilih dengan betul, tetapi juga untuk memakainya, kerana ia secara langsung bergantung pada seberapa stabil sendi akan, seberapa selamat ia akan diperbaiki. Lagipun, ia boleh menjejaskan masa pemulihan. Ia adalah perlu untuk memakai penjepit sama ada dalam pembohongan atau dalam kedudukan duduk dengan lutut sedikit bengkok. Agar tidak merosakkan kulit, di bawah produk disyorkan untuk memakai stoking atau pakaian ketat.

Torsion anggota bawah

Ia digunakan selepas kecederaan dan pembedahan, dalam keadaan patologi dan kecacatan kaki, termasuk dengan palsy serebral.

Julat keseluruhan

Tutorial pada sendi lutut

INDIKASI

Selepas kecederaan dan pembedahan di tulang femur distal dan tulang belikat proksimal. Sekiranya kecederaan radang kapsul-ligamentous sendi lutut, hemarthrosis, arthrosis-arthritis, bursitis, sinovitis, meniskit; sederhana valgus dan varus kecacatan kaki. Kembalinya sendi lutut, lumpuh pada otot-otot yang lebih rendah daripada pelbagai etiologi.

CONTRAINDICATIONS

Produk tidak ditunjukkan apabila tidak boleh memuatkan anggota bawah. Dermatitis tempatan, jangkitan pustular. Kontraksi fleksi pada sendi lutut.

Tutorial kaki diperkuat

INDIKASI

Keadaan selepas kecederaan dan operasi tulang tibia, penyambungan tulang tibia.

CONTRAINDICATIONS

Jika anda tidak boleh memuatkan paksi pada tulang kaki, dermatitis tempatan, jangkitan pustular.

Pelantar buku lali (kanan / kiri)

INDIKASI

Akibat kecederaan dan operasi sendi buku lali dan rantau kaki distal, akibat kerosakan pada sindesmosis tuberkel, ketidakstabilan sendi pergelangan kaki. Fraktur pergelangan kaki tidak rumit dalam penyatuan.

CONTRAINDICATIONS

Mengesan kecacatan tetap pada sendi buku lali, dermatitis tempatan, jangkitan pustular.

Pelantar buku luncur dengan fixator derotasi

INDIKASI

Hip fraktur, lumpuh dan paresis otot-otot hujung yang lebih rendah daripada pelbagai etiologi.

CONTRAINDICATIONS

Kecacatan kaki dan buku lali yang teruk.

Pemegang tutor (kanan / kiri)

INDIKASI

Pemasangan Equinus kaki dengan kelumpuhan lembab pelbagai etiologi (kecederaan tulang belakang, hernia tulang belakang serebrum, kemalangan serebrovaskular, neuroinfeksi, cerebral palsy, kesan lesi saraf periferal (saraf peroneal, dan lain-lain)

CONTRAINDICATIONS

Kehadiran pemasangan equinovarus atau valgus sendi buku lali.

Tutor untuk pemisahan seluruh bahagian kaki (kanan / kiri)

INDIKASI

Cerebral palsy, kesan strok, dan kecederaan saraf tunjang. Keadaan selepas kecederaan dan operasi pada anggota bawah, pencegahan dan rawatan kecacatan selepas trauma.

CONTRAINDICATIONS

Dikenali sebagai kontraksi tetap lutut dan sendi pergelangan kaki serta kecacatan kaki yang teruk. Mengesan kecacatan tulang anggota, pelanggaran keutuhan kulit.

Boot buku lutut percuma (kanan / kiri)

INDIKASI

Cerebral palsy, kesan strok, akibat kecederaan saraf tunjang, keadaan selepas rawatan pembedahan dan konservatif pada kaki kelab, mengancam pembentukan kaki-kaki vino atau valgus.

CONTRAINDICATIONS

Kecacatan kaki dan buku lali yang teruk.

Sendi berfungsi pergelangan kaki (kanan / kiri)

INDIKASI

Cerebral palsy, kesan strok, akibat kecederaan saraf tunjang, keadaan selepas rawatan pembedahan dan konservatif pada kaki kelab, keadaan mengancam pembentukan ekopolitik equino-varus atau kecacatan kaki, tempoh pemulihan selepas kecederaan di bawah ketiga kaki, pergelangan kaki, kaki. Ia boleh digunakan bukannya gypsum belakang atau splints berbentuk U seperti yang ditetapkan oleh doktor.

CONTRAINDICATIONS

Memperbaiki kecacatan kaki dan pergelangan kaki, kecederaan traumatik yang memerlukan penetapan stabil.

Julat keseluruhan

Pelantikan kepada pakar

+7 (496) 573-54-44 - Elektrostal, ul. Tevosyan, 27
dari Isnin hingga Sabtu dari 9.00 hingga 20.00, kecuali Ahad (tanpa rehat tengah hari)

Pejabat pusat, Moscow

Rundingan mengenai pemulihan pesakit dalam

+7 (499) 202-02-40, (499) 204-06-89, (499) 203-48-82 - Moscow, laluan Otradny, 3 "B"
dari Isnin hingga Jumaat, dari pukul 9.00 hingga 17.00 (tanpa rehat tengah hari).
E-mail: [email protected]

Bahagian "Kuzminki", pemulihan kanak-kanak dengan autisme, Down syndrome

+7 (499) 746-96-18, -10, -13 - Moscow, Volgograd Prospect, 110, bld. 3,
dari Isnin hingga Jumaat, dari jam 9.00 - 17.00 (tanpa rehat tengah hari).

Bahagian "Belyaevo", pemulihan kanak-kanak dengan autisme, Down syndrome

+7 (499) 793-42-03 - Moscow, st. Miklouho-Maclaya, rumah 41
dari Isnin hingga Jumaat, dari 9.00 - 16.30 (tanpa rehat tengah hari).