Utama / Lutut

Pada manusia, menggunakan sambungan bersambung

Petugas:
Pada manusia, menggunakan sambungan bersambung
A) sternum dengan tulang selangka
B) tulang tali pinggang kaki bawah
C) vertebra sakral
D) femur dengan pelvik

Sumber: EGE-2010, nombor pilihan 139, A16.

Perbincangan:

Dmitry Pozdnyakov:
Sternum dengan tulang selangka dihubungkan oleh sendi sternoclavicular.

Femur disambungkan kepada tulang pelvis oleh sendi pinggul.

Dan, apa yang paling lucu, tulang tali pinggang kaki yang lebih rendah disambungkan kepada tulang belakang kawasan sakral sendi sacroiliac.

BERSAMA

BERSAMA Dalam anatomi, sendi adalah sendi (bersama) dua atau lebih tulang. Dalam mamalia, sendi biasanya dibahagikan kepada tiga kumpulan: synarthrosis - tetap (tetap); amphiarthrosis (separuh sendi) - sebahagian mudah alih; dan diarthroses (sendi benar) adalah mudah alih. Kebanyakan sendi adalah sendi bergerak.

Sendi tetap.

Synartrosis - sambungan langsung dari dua tulang tanpa jurang antara mereka. Lapisan nipis tisu penghubung berserat atau tulang rawan mungkin terlibat dalam sebatian. Terdapat empat jenis sintetik dalam tengkorak. Jahitan - sendi antara tulang rata tengkorak tengkorak; Contoh biasa ialah jahitan antara tulang parietal dan frontal. Schindilez adalah satu bentuk synartrosis di mana satu lamina satu tulang memasuki celah atau sesak tulang lain. Dengan cara ini, vomer (tulang tengah tengkorak muka) dan palatine disambungkan. Homphosis adalah sejenis synartrosis di mana proses konik satu tulang memasuki rehat tulang yang lain. Di dalam tubuh manusia tidak terdapat artikulasi dua tulang, tetapi ini adalah bagaimana gigi terhubung ke rahang. Synchondrosis - sambungan berterusan tulang melalui tulang rawan; ia adalah ciri usia muda dan berlaku, sebagai contoh, antara hujung dan bahagian tengah tulang panjang; pada orang dewasa, tulang rawan ini mengecilkan. Sambungan yang sama antara tulang sphenoid yang terletak di tengah-tengah pangkal tengkorak dan tulang oksipital kekal di dalamnya selama beberapa tahun selepas kelahiran.

Sebahagian sendi bergerak

mereka biasanya mempunyai cakera fibro-cartilaginous atau plat (cakera intervertebral tergolong di sini) di antara dua unsur tulang belakang, atau tulang-tulang yang saling berkaitan oleh ligamen tidak elastik yang padat. Jenis pertama dipanggil symphysis, kedua - syndesmosis. Sendi-sendi antara badan vertebra dalam bentuk cakera intervertebral adalah symphysis yang tipikal, dan sambungan antara ujung atas tulang fibula dan tibial tibia adalah contoh dari syndesmosis.

Memindahkan sendi

- yang paling biasa di haiwan. Dalam sendi jenis ini (sendi benar), permukaan tulang ditutup dengan rawan artikular, dan sendi itu sendiri disertakan dalam kapsul tisu penghubung berserabut yang dibarisi dari dalam oleh membran sinovial. Sel-sel membran ini membebaskan cecair pelincir yang memudahkan gerakan di sendi. Diarthrosis termasuk sendi berbentuk blok dan silinder (rod, putaran), serta bulat, rata (gerakan gelongsor), pelana dan condylar (ellipsoid).

Sendi blok seperti.

Contoh yang biasa adalah sendi antara falang jari. Pergerakan adalah terhad kepada satu pesawat: ke hadapan dan ke belakang. Tulang terletak pada garis lurus yang sama; ligamen lateral yang kuat memegang mereka dari anjakan sisi. Sendi temporomandibular juga termasuk sendi seperti blok, walaupun pergerakan gelongsor juga mungkin di dalamnya. Dalam sendi lutut dan pergelangan kaki sedikit putaran mungkin, supaya mereka tidak biasa sendi seperti blok, walaupun pergerakan utama di dalamnya adalah ke hadapan ke belakang.

Sendi silinder

Terdapat dua jenis. Contohnya adalah gabungan antara vertebra serviks pertama dan kedua (atlas dan paksi) dan gabungan antara kepala tulang radial dan ulna. Dalam sendi atlanto-paksi, proses perentak vertebra serviks kedua memasuki pembukaan serviks serviks pertama, yang mempunyai bentuk cincin, dan disatukan oleh ligamen supaya pergerakan terhad kepada putaran sekitar proses. Dalam artikulasi antara kepala tulang radial dan ulna, cincin itu terdiri daripada takik radial ulna dan ligamen pekeliling yang memegang kepala tulang radial supaya ia dapat berputar. Dalam erti kata lain, di dalam sendi atlanto-paksi, batang (proses denticular) tetap, dan cincin berputar di sekelilingnya, dan di sendi radiasi yang santai, cincin tetap, dan rod berputar di dalamnya.

Sendi sfera

menyediakan pelbagai gerak yang paling besar: putaran dan lenturan mungkin, supaya anggota boleh menggambarkan kon; Pergerakan hanya terhad dengan saiz permukaan yang diartikulasikan. Contohnya termasuk sendi bahu dan pinggul. Kedua-duanya terdiri daripada rehat berbentuk cawan di mana kepala sfera terletak.

Sendi rata.

Ini adalah bentuk yang paling mudah dari sendi; sebagai peraturan, ia dibentuk oleh dua kawasan tulang rata. Pelbagai pergerakan terhad kepada ligamen dan proses tulang di sepanjang tepi permukaan yang diartikulasikan. Sesetengah sendi rata terdiri daripada permukaan cekung dan sedikit cembung. Ini adalah sendi pergelangan tangan dan pergelangan kaki, sendi sacroiliac, dan sendi proses artikular vertebra.

Sendi pelana

mereka menyerupai penunggang dalam pelana yang boleh bergerak ke depan dan ke belakang dan bergerak dari sisi ke sisi. Tetapi tanpa mengangkat stirrups, penunggang itu tidak akan dapat membuat gerakan putaran, dan walaupun kemudian kakinya akan mengganggu; putaran dalam sambungan pelana juga mustahil. Jenis sendi ini terdapat pada manusia hanya pada pangkal ibu jari: ini adalah sendi karpal-metacarpal, di mana tulang metacarpal pertama berfungsi sebagai pelana, dan tulang pergelangan tangan-trapezium berfungsi sebagai penunggang.

Sendi Condylar.

Tindakan itu menyerupai pelana, iaitu. flexion - perpanjangan, paksaan - penculikan, dan juga gerakan arka yang mungkin di dalamnya. Putaran tidak mungkin. Jenis ini termasuk, contohnya, pergelangan tangan antara tulang radial, navicular, dan lunate pergelangan tangan.

Artikulasi invertebrata.

Invertebrata mempunyai banyak jenis sendi, tetapi mereka mempunyai ciri-ciri mereka sendiri. Oleh itu, di tempat persimpangan kerang moluska terdapat seringkali proses-proses kecil dalam bentuk gigi, yang menghalang cangkang kerang dari berputar relatif terhadap satu sama lain atau untuk pemisahan mereka. Jika sendi mamalia dikawal oleh dua kumpulan otot yang menentang, maka hanya satu otot yang boleh mengawal injap cengkerang, di seberang yang seimbang oleh tisu penghubung elastik. Dalam serangga, ketam, udang karang dan arthropod lain, badan itu dilindungi dengan kitin, bahan kulit yang tebal. Di beberapa bahagian penutup mereka ada sendi yang membolehkan pergerakan bersama bahagian badan. Di tempat ini, epidermis dibalut ke dalam, membentuk lipatan, dan tidak diliputi dengan kitin. Sesetengah echinoderms, iaitu landak laut, mempunyai banyak sendi antara plat berkapur yang menutupi badan dan membentuk alat pengunyah (yang dipanggil tanglung Aristoteles), dan plat ini disambungkan dengan cara yang sama seperti tulang parietal tengkorak manusia. Jarum, terutama yang dinyatakan dalam landak laut dari genus Arbacia, dilampirkan pada rangka luar dengan bantuan sendi sfera, yang dikuasai oleh dua kumpulan otot, salah satunya adalah pekeliling, dan yang lain pula. Di dalam tanglung Aristoteles terdapat sendi berayun yang unik antara dua unsur: busur rahang dan ruji; Penguncupan otot pada bahagian luar tanglung merendahkan hujung luar pendakap, masing-masing, bahagian dalamannya naik dan menaikkan bumbung tanglung, sehingga menghasilkan kesan pam.

Penyakit sendi.

Apa-apa proses radang di sendi dipanggil artritis. Terdapat banyak jenis arthritis, penyebabnya adalah jangkitan, proses degeneratif, tumor, kecederaan atau gangguan metabolik. Dalam artritis reumatoid, sendi bengkak, sakit dan kaku. Selalunya menjejaskan sendi tangan, lutut dan sendi pinggul dan tulang belakang. Penyebab penyakit itu masih tidak jelas. Synovitis - keradangan membran sinovial - keadaan yang sangat menyakitkan yang berlaku akibat kecederaan atau jangkitan dalam kantung artikular. Seringkali komplikasi penyakit sendi adalah keseleo. Kecederaan biasa termasuk keseleo dan terkehel bersama dengan pecah ligamen separa. Kecederaan tulang rawan intra-artikular sangat menyakitkan, terutama pada sendi lutut. Muncul dalam perekatan sendi membawa kepada ankylosis - imobilitas dan pertumbuhan sendi. Lihat juga arthritis. Gout

Sendi manusia: jenis dan ciri struktur

Sistem muskuloskeletal (ODA) adalah sistem yang sangat kompleks yang bertanggungjawab keupayaan untuk memindahkan tubuh manusia di angkasa. Secara struktural, ia terbahagi kepada dua bahagian - aktif (otot, ligamen, tendon) dan pasif (tulang dan sendi).

Menarik Kerangka manusia adalah sejenis bingkai, sokongan untuk semua sistem lain badan. Dalam orang dewasa, ia terdiri daripada 200 tulang, sendi yang boleh menjadi tidak bergerak dan mudah alih.

Tulang bergerak memberikan sendi, yang mana terdapat 360. Bagi sebahagian besar, mereka terletak di tulang belakang, di mana jumlah mereka mencapai 147 keping; mereka memberikan artikulasi vertebra antara mereka dan dengan tulang rusuk.

Tujuan utama sendi artikular, selain memastikan pergerakan tulang, adalah susut nilai, pengurangan gegaran dan beban yang dialami oleh kerangka kami.

Struktur sendi manusia

Semua sendi badan kita dibahagikan kepada jenis utama berikut:

 • sinovial (mudah alih);
 • berserabut (mudah alih terhad);
 • berserabut (tetap).

Synovial

Sediakan sambungan paling mudah antara tulang berasingan. Mereka adalah struktur yang paling kompleks dan terdiri daripada beberapa bahagian utama. Permukaan sinovial termasuk permukaan artikular lutut, bahu, siku, jari, dsb. Anatomi mereka, bergantung kepada jenis, adalah seperti berikut:

 1. Epiphisis tulang. Bahagian lanjutan tulang tiub (paha, kaki, bahu, lengan bawah) yang berfungsi sebagai asas untuk tisu tulang rawan.
 2. Rawan hyaline. Ia merangkumi epifisis dan mempunyai tekstur yang elastik, padat. Ketebalan tulang rawan hyaline, bergantung kepada tempat mereka berada, adalah 1 - 5 mm.
 3. Kapsul bersama. Mengelilingi tulang rawan, membuat sekelilingnya cangkang kedap udara - beg artikular yang dipenuhi dengan cecair sinovial.
 4. Membran sinovial. Bentuk permukaan dalaman kapsul sendi. Fungsi utamanya adalah untuk meningkatkan tahap mobiliti dan susut nilai artikulasi tulang, serta perlindungan biologi rongga artikular dari penembusan mikroorganisma patogenik.
 5. Cecair Synovial. Mengisi rongga beg artikular, adalah massa likat, telus atau sedikit keruh. Ia memainkan peranan pelincir yang menghalang geseran permukaan kartilaginous terhadap satu sama lain semasa pergerakan.
 6. Bungkusan. Kain yang kuat yang bergerak dengan saling menghubungkan tulang bersebelahan, pada masa yang sama menyesuaikan amplitud pergerakan mereka. Terletak di luar dan di dalam kapsul bersama.

Fibrous

Dalam kes ini, tulang individu terikat antara satu sama lain menggunakan tisu tulang rawan. Akibatnya, sambungan itu diperoleh, walaupun tidak aktif, tetapi lebih tahan lama.

Dalam bahasa Latin, "serat" bermaksud serat, dari mana jenis sambungan ini mendapat namanya. Sternum, tulang rusuk, cakera intervertebral, serta tulang pelvis dan beberapa tulang tengkorak bersambung dengan cara berserat.

Fibrous

Dalam kes ini, tulang-tulang saling terhubung dengan ketat bahawa mereka praktikal membentuk permukaan monolitik. Pada masa yang sama, tisu tulang rawan penyambung bertambah teruk sehingga kehilangan semua keanjalan. Demikian juga artikulasi tulang besar dari peti besi kranial (frontal, parietal, temporal).

Klasifikasi sendi manusia

Sendi sinovial rangka manusia dibahagikan kepada beberapa jenis. Oleh kerana sejumlah besar sendi artikular yang berbeza, satu "jadual sendi" telah dibangunkan untuk pembezaannya dalam biologi. Dalam anatomi manusia moden, artikulasi dikelaskan mengikut beberapa kriteria:

 1. Dengan bilangan permukaan.
 2. Mengikut bentuk permukaan.
 3. Dengan darjah kebebasan bergerak.

Bilangan permukaan

Sambungan tulang mungkin mempunyai beberapa permukaan sendi artikular, bergantung pada apa yang dibahagikan kepada jenis berikut.

Bersama sederhana (simplex)

Sendi mudah hanya mempunyai dua permukaan artikular bergerak, di antara yang tidak ada tambahan tambahan. Contoh-contoh sendi itu adalah falangs jari, sendi bahu atau pinggul. Jadi, bentuk sendi mudah rongga artikular skapula dan kepala humerus.

Complicated (komposit)

Sambungan ini mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular. Jenis ini termasuk sendi siku, yang lebih rumit berbanding sendi bahu. Mereka juga mungkin mempunyai kemasukan tambahan - cartilaginous atau tulang. Pembinaan yang sama dipanggil gabungan yang kompleks dan gabungan. Skema strukturnya berbeza daripada mudah kerana reka bentuk mereka mungkin termasuk komponen tambahan:

 1. Kompleks - mengandungi dalam struktur mereka unsur kartilaginous intraartikular (disk meniscus, atau kartilaginous). Ia membahagikan sendi dari bahagian dalam menjadi dua bahagian terpencil. Satu contoh sendi kompleks adalah sendi lutut, di mana meniskus membahagikan rongga intra-artikular menjadi dua bahagian.
 1. Digabungkan - adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang, meskipun demikian, berfungsi sebagai mekanisme tunggal. Satu contoh ialah sendi temporomandibular yang bertanggungjawab untuk pergerakan mandibula. Pada masa yang sama, disebabkan oleh mekanisme sambungan yang kompleks, ia dilengkapi dengan pergerakannya dalam beberapa arah sekaligus: naik dan turun, ke hadapan dan belakang, dan kiri dan kanan.

Sifat pergerakan (tahap kebebasan) sendi manusia

Sendi-sendi tulang individu boleh memberi mereka pergerakan yang berbeza berbanding satu sama lain. Mengikut tahap mobiliti, mereka dibahagikan kepada:

Uniaxial

Berikan pergerakan tulang yang terhubung hanya pada satu paksi (hanya ke hadapan ke belakang atau ke bawah).

Biaxial

Pergerakan di dalamnya berlaku dalam dua pesawat tegak lurus (contohnya, dalam menegak dan mendatar, atau dalam membujur dan melintang).

Multiaxis

Seperti gabungan tulang, terima kasih kepada ciri-ciri reka bentuk, memberi mereka peluang untuk bergerak bersama beberapa paksi. Sendi pelbagai gandar boleh menjadi triaxial dan kuadratik.

Bezosnye

Mereka mempunyai permukaan artikular rata, yang membolehkan tulang bersebelahan untuk melakukan pergerakan gelongsor atau putaran yang sangat terhad. Sebagai peraturan, mereka memberikan artikulasi tulang atau tulang pendek yang memerlukan sambungan yang sangat kuat.

Bentuk permukaan artikular

Bergantung pada bentuknya, semua sendi dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri sendiri - khususnya, bentuk mereka menentukan sifat pergerakan tulang yang terhubung. Oleh itu, semua kumpulan sendi dikaitkan dengan tahap mobiliti mereka.

Sendi uniaxial dibahagikan mengikut bentuk permukaan artikular ke dalam jenis berikut:

Silinder

Permukaan artikular dalam kes ini diatur secara longitudinal, dan salah satunya mempunyai bentuk paksi, dan yang lain - bentuk silinder dengan dasar memotong longitudinal. Contoh klasik simpang artikular silinder adalah atlantoaksial median, terletak di vertebra serviks.

Blocky

Sambungan seperti blok dalam bentuknya menyerupai silinder, tetapi permukaan artikular di dalamnya tidak terletak jauh, tetapi melintang. Untuk mengehadkan anjakan tulang di sisi, mereka mungkin mempunyai rabung dan alur khas yang menghalang kebebasan pergerakan. Ini termasuk sendi fungsional jari manusia atau sendi siku daripada ungulates.

Skru

Intinya, ia adalah sejenis artikulasi blok. Reka bentuk reka bentuk helical menganggap kehadiran pada permukaan epiphysis satu tulang sejenis alur yang memasuki saluran yang sama pada epiphisis tulang kedua. Disebabkan ini, mungkin untuk bergerak di lingkaran, di mana nama kedua jenis sendi, berbentuk lingkaran, berlaku.

Sendi biaxial disediakan oleh struktur artikular berikut.

Ellipsoid

Permukaan yang tergabung pada salah satu tulang mempunyai bentuk cembung, dan yang lain - elips cekung. Dalam rangka manusia, atlantosis bersambung artikular dan sendi yang menghubungkan tulang femur dan tulang tibial tergolong dalam elips.

Condylar

Permukaan satu tulang adalah dalam bentuk sfera, dan yang lain adalah permukaan cekung di mana sfera ini terletak. Sendi condyle menyediakan mobiliti tulang dalam dua pesawat: perpanjangan lenturan dan putaran ke kanan ke kiri. Sambungan condylar ini kelihatannya sfera. Tetapi, tidak seperti dia, tidak membenarkan untuk membuat pergerakan putaran aktif di sekitar paksi menegak. Contohnya adalah metacarpophalangeal dan sendi lutut.

Pelana

Kedua-dua pelana yang dibongkarkan mempunyai pelana dalam bentuk pelana di hujung mereka, dan lubang-lubang ini berserenjang dengan satu sama lain. Pengaturan ini memberikan beberapa peluang lagi semasa memandu. Contohnya, sendi pergelangan tangan metacarpous dari ibu jari dan primata manusia mempunyai reka bentuk yang serupa, yang membolehkan ia "dikontraskan" dengan seluruh jari.

Kemungkinan pembangkang seperti itu, dari sudut pandang ahli biologi, telah menjadi salah satu sebab utama transformasi monyet kepada seorang lelaki. Kehadiran sendi pelana membolehkan nenek moyang kita menggunakan tangan kita sebagai mekanisme menggenggam aktif untuk memegang pelbagai alat.

Artikulasi multiaxial dilakukan menggunakan sendi bentuk berikut:

Sfera

Dalam kes ini, salah satu tulang mempunyai kepala berbentuk bola di ujungnya, dan tulang bertentangan mempunyai berongga. Akibatnya, pergerakan adalah mungkin dalam mana-mana arah, yang menjadikan sendi sfera paling bebas dalam tubuh manusia.

Nama lain mereka ialah walnut, kerana kesamaan bentuk kepala sfera dengan walnut. Contoh klasik dari sendi sfera adalah sendi bahu di antara skapula dan humerus.

Berbentuk cawan

Ia adalah salah satu bentuk persendirian dari simpang globular. Begitu juga artikulasi sendi terbesar seseorang - pinggul. Dalam kes ini, kepala sfera diletakkan dalam "mangkuk" khas - rongga swivel. Sambungan sedemikian membolehkan seseorang untuk menggerakkan pinggul dalam empat arah:

 • pada paksi hadapan - perpanjangan lanjutan (apabila berjongkok, mengangkat kaki ke perut);
 • pada paksi sagittal - penarikan balik kaki ke tepi dan kembali ke kedudukan asalnya;
 • pada paksi menegak - sesetengah anjakan kelopak relatif kepada pelvis semasa meregangkan kaki;
 • putaran pinggang;

Rata

Permukaan kedua-dua tulang yang dihadapi satu sama lain dalam kes ini adalah rata atau dekat dengannya. Takrif yang lebih tepat bukan "satah", tetapi "permukaan sfera seksyen besar". Sendi sedemikian membolehkan tulang untuk membuat pergerakan di sepanjang ketiga-tiga paksi; Walau bagaimanapun, disebabkan oleh keistimewaan reka bentuk mereka, semua pergerakan ini sangat terhad dalam amplitud. Untuk sebahagian besar mereka memainkan peranan penolong, penolong. Satu contoh struktur sedemikian adalah sendi intervertebral, sendi kaki dan tangan.

Amphiarthrosis

Mereka adalah "sendi yang ketat". Satu sejenis kompaun khas, mungkin dengan sebarang bentuk permukaan. Ciri tersendiri adalah kehadiran kapsul yang pendek dan ketat, yang dikelilingi oleh semua sisi oleh ligamen yang kuat, tidak praktikal.

Permukaan artikular kedua-dua tulang yang saling bertentangan sangat ketat antara satu sama lain. Ciri reka bentuk ini mengehadkan keupayaan mereka untuk berpindah relatif terhadap satu sama lain. Sebagai contoh, Amphiarthrosis adalah sendi sacroiliac. Tujuan struktur tegar tersebut - kejatuhan kejutan dan kesan yang dialami oleh tulang.

Kesimpulannya

Oleh itu, kita telah mempertimbangkan bagaimana gabungan manusia, berapa banyak terdapat di dalam tubuh kita, jenis dan ciri-ciri setiap sendi, dan juga di mana mereka berada.

Dengan bantuan sendi dalam rangka manusia, 1. kunci dan skapula disertai. 5. Tulang gelap dan berat. 6. Rusuk dan sternum

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jimat masa dan tidak melihat iklan dengan Knowledge Plus

Jawapannya

Disahkan oleh pakar

Jawapannya diberikan

VladaP

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Tonton video untuk mengakses jawapannya

Oh tidak!
Lihat Balasan Adakah Lebih

Sambung Pengetahuan Plus untuk mengakses semua jawapan. Cepat, tanpa iklan dan rehat!

Jangan ketinggalan yang penting - sambungkan Knowledge Plus untuk melihat jawapan sekarang.

Pada manusia, dihubungkan dengan sendi

Struktur dan fungsi sendi dan tulang: klasifikasi terperinci dengan foto dan video

Slip sempurna untuk pergerakan tanpa berfikir

Apabila anda melihat "Minute of Glory" yang akan datang "wanita ular" yang seterusnya, memutar tubuhnya hampir ke pigtails, anda faham bahawa struktur sendi dan tulang yang bersesuaian untuk orang lain bukan tentang dirinya. Apa jenis kain tebal yang boleh kita bicarakan - mereka tidak semata-mata di sini!

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi anda dengan mengambil 147 rubel setiap hari setiap hari.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Walau bagaimanapun, walaupun dia mempunyai tisu keras - banyak sendi, tulang, dan struktur untuk sendi mereka, mengikut klasifikasi, dibahagikan kepada beberapa kategori.

Klasifikasi tulang

Terdapat beberapa jenis tulang, bergantung kepada bentuknya.

Tulang tubular yang mempunyai rongga sumsum tulang di dalam dan terbentuk daripada bahan padat dan spons yang melaksanakan peranan sokongan, pelindung dan motor. Dibahagikan kepada:

 • panjang (tulang bahu, lengan bawah, paha, tibia), mempunyai sifat bi-epiphyseal ossification;
 • pendek (tulang kedua-dua pergelangan tangan, ditambah, falang jari) dengan jenis ossification monoepiphyseous.

Tulang struktur berbuih, dengan dominasi dalam jisim bahan spongy dengan ketebalan kecil lapisan penutup bahan padat. Juga dibahagikan kepada:

 • panjang (termasuk tulang rusuk dan sternum);
 • pendek (vertebral, carpal, tulang tarsus).

Ke dalam kategori yang sama termasuk pembentukan tulang sesamoid, yang terletak berhampiran sendi, menyertai pengukuhan dan menyumbang kepada aktiviti mereka, dengan rangka hubungan rapat tidak mempunyai.

Tulang bentuk yang rata, termasuk kategori:

 • tengkorak rata (frontal dan parietal), yang memainkan peranan perlindungan dan terbentuk dari dua plat luar bahan padat dengan lapisan bahan spongy yang terletak di antara mereka, mempunyai genesis tisu penghubung;
 • tulang datar kedua-dua ikat pinggang kaki (scapular dan pelvic) dengan dominasi dalam struktur bahan spongy, yang memainkan peranan sokongan dan perlindungan, dengan genesis tisu tulang rawan.

Tulang campuran (endesmal dan endochondral) genesis dengan struktur dan tugas yang berbeza:

 • membentuk pangkal tengkorak;
 • clavicular.

Hanya tulang yang tidak hidup sendiri - mereka saling terhubung dengan sendi dengan cara yang paling bijak: dua, tiga setiap, dari sudut yang berbeza, dengan tahap yang berbeza meluncur antara satu sama lain. Oleh kerana itu, tubuh kita disediakan dengan kebebasan yang luar biasa postur statik dan dinamik.

Sinarthrosis VS diarthrosis

Tetapi tidak semua sebatian tulang harus dipertimbangkan diarthroses.

Mengikut klasifikasi sambungan tulang, jenis sendi berikut tidak terpakai:

 • berterusan (juga dipanggil pelekat, atau synarthrosis);
 • separuh bergerak

Penggredan pertama ialah:

 • synostoses - pelekatan batas-batas tulang untuk satu sama lain untuk melengkapkan immobility, zigzag "petir" dari lipit dalam peti besi kranial;
 • synchondrosis - splicing dengan cara lapisan cartilaginous, sebagai contoh, cakera intervertebral;
 • syndesmosis - "jahitan" yang kukuh dari struktur tisu penghubung, ligamen saoskopi yang sangat jelas, sebagai contoh;
 • synsomallosis - pada sambungan tulang dengan bantuan lapisan otot.

Membran tendon, membentang antara pembentukan lengan bawah dan kaki bawah, memegang mereka mati di sebelah satu sama lain, juga bukan sendi.

Serta sebatian separuh bergerak (hemiarthrosis) dalam menghadapi symphysis kemaluan dengan rongga kecil (tidak mencukupi) celah dalam ketebalan jahitan berserat tulang rawan, atau dalam bentuk ampiarthrosis sacroiliac dengan permukaan artikular sebenar, tetapi dengan pergerakan yang melampau terhad dalam semi artikular.

Struktur dan fungsi

Sendi (sendi yang tidak berterusan atau sinovial) boleh dianggap hanya tulang sendi bergerak dengan semua sifat yang diperlukan.

Agar semua dysarthrosis bergerak, terdapat pembentukan khas dan elemen tambahan dalam tempat yang jelas.

Sekiranya pada satu tulang ia adalah kepala yang mempunyai bulat yang ketara dalam bentuk penebalan - epiphysis pada bahagian akhir, maka pada yang lain konjugated itu adalah kemurungan yang sesuai dengan saiz dan bentuknya, kadang-kadang penting (seperti tulang pelvis untuk luasnya dipanggil "cuka"). Tetapi mungkin ada artikulasi satu kepala tulang dengan struktur pada diaphysis badan yang lain, seperti halnya dalam sendi radioulnar.

Sebagai tambahan kepada kesesuaian yang sesuai antara satu sama lain bentuk yang membentuk sendi, permukaannya ditutup dengan lapisan rawan hyaline yang tebal dengan permukaan cermin-licin untuk slip sempurna sepanjang satu sama lain.

Tetapi kelancaran sahaja tidak mencukupi - sendi tidak boleh dibahagikan kepada bahagian komponennya. Oleh itu, ia dikelilingi oleh cuff tisu penyambung elastik padat - beg kapsul, sama dengan lengan wanita untuk memanaskan tangan pada musim sejuk. Di samping itu, pengikatannya berfungsi sebagai peralatan ligamen kuasa dan nada otot yang berbeza, memberikan keseimbangan biodinamik dalam sistem.

Tanda dysarthrosis sejati adalah kehadiran rongga artikular penuh, dipenuhi dengan cecair sinovial yang dihasilkan oleh sel tulang rawan.

Struktur klasik dan paling mudah ialah bahu. Ini adalah jurang bersama antara beg dan dua hujung yang mempunyai permukaan: kepala pusingan humerus dan sendi rongga artikular pada kuku, dipenuhi dengan cecair sinovial, ditambah ligamen yang memegang struktur keseluruhan dalam perpaduan.

Dysarthrosis lain mempunyai struktur yang lebih kompleks - di pergelangan tangan, setiap tulang bersentuhan dengan beberapa yang bersebelahan sekaligus.

Tulang belakang sebagai kes khas

Tetapi kerumitan tertentu adalah hubungan antara vertebra - tulang pendek kolumnar, yang mempunyai pelepasan permukaan yang rumit dan banyak struktur untuk pelbagai peringkat lekatan bergerak ke formasi bersebelahan.

Spina mempunyai struktur yang menyerupai rosari, hanya "manik" yang merupakan badan dari setiap ossikel bersebelahan, yang saling terhubung dengan hemiarthrosis (synchondrosis) berdasarkan cakram tulang rawan. Proses-proses spinous mereka bertindih antara satu sama lain seperti jubin, dan lengan yang membentuk bekas untuk saraf tunjang diikat dengan bantuan ligamen tegar.

Sendi-sendi antara proses melintang vertebra dengan permukaan rata (serta vertebrata tulang rusuk, yang terbentuk dengan kepala rusuk dan lekukan artikular pada badan vertebra yang berada di sebelahnya) cukup nyata, mempunyai semua sifat yang diperlukan: permukaan kerja, slot, kapsul dan ligamen.

Selain bergabung dengan satu sama lain dan dengan tulang rusuk, tulang belakang membentuk perpaduan di kawasan sakral, yang menjadikan kumpulan ini menjadi monolit, yang mana ekor dilampirkan melalui sendi sebenar - pembentukan ini agak mudah bergerak, terutamanya semasa melahirkan anak.

Sacroiliac dysarthrosis adalah permulaan ikat pinggang pelvis, yang dibentuk oleh tulang yang sama, anterior di tengah dengan symphysis kemaluan tertutup dalam cincin.

Sebagai tambahan kepada sistem intervertebral, terdapat sambungan lain dalam sistem lajur sokongan: gabungan membentuk satu komponen yang tidak berpasangan dan dua komponen persimpangan bersama Atlanto (antara vertebra I dan II) dan pasangan Atlantis yang dipasangkan (antara vertebra dan tulang oksipital).

Oleh kerana struktur ini sangat, tulang belakang adalah pembentukan yang sangat fleksibel, yang mempunyai tahap kebebasan pergerakan yang lebih tinggi dan, pada masa yang sama, sangat kuat, yang mempunyai berat badan sepenuhnya. Sebagai tambahan kepada fungsi sokongan, ia juga memainkan peranan perlindungan, berfungsi sebagai saluran di mana saraf tunjang berlalu dan menyertai pembentukan darah.

Spektrum lesi sendi vertebra adalah pelbagai: dari kecederaan (dengan pelbagai kategori fraktur dan anjakan) kepada proses metabolik dan dystrophik yang membawa kepada pelbagai tahap kekakuan tulang belakang (osteochondrosis dan keadaan yang sama), serta luka infeksi (dalam bentuk tuberkulosis, darah, brucellosis).

Klasifikasi terperinci

Pengkelasan tulang tulang di atas tidak termasuk sistematik bersama, yang mempunyai beberapa pilihan.

Mengikut bilangan permukaan artikular, kategori berikut dibezakan:

 • mudah, dengan dua permukaan, seperti dalam sambungan antara falanges jari pertama;
 • sukar di hadapan lebih daripada dua permukaan, sebagai contoh, dalam siku;
 • kompleks dengan kehadiran struktur kartilaginus dalaman membahagikan rongga ke dalam ruang yang tidak terkawal, seperti di lutut;
 • digabungkan sebagai gabungan sendi terpencil: dalam persimpangan temporomandibular, cakera intra-artikular membahagi rongga kerja ke dalam dua ruang berasingan.

Menurut fungsi yang mereka lakukan, sendi dengan satu, dua dan banyak paksi putaran (tunggal, dua dan multiaxial) dibezakan, bergantung kepada bentuk, bentuk:

 • silinder;
 • menyekat;
 • heliks;
 • ellipsoid;
 • condylar;
 • pelana;
 • sfera;
 • berbentuk mangkuk;
 • rata.

Satu contoh sendi uniaxial adalah:

 • silinder - atlanto-paksi median;
 • blocky - interphalangeal;
 • helical - bahu-siku.

Struktur bentuk kompleks:

 • ellipsoid, seperti ray-carpal lateral;
 • condyle, seperti lutut;
 • saduran metacarpal seperti pelana jari pertama.

Spesies multiaxial diwakili oleh:

 • bulat, sebagai bahu;
 • bentuk mangkuk - variasi yang lebih mendalam dari sfera (seperti pinggul);
 • rata (seperti intervertebrata).

Terdapat juga kategori sendi yang ketat (amphiarthrosis), berbeza dengan bentuk permukaan, tetapi serupa dengan yang lain - mereka sangat sengit kerana ketegangan yang kuat dari kapsul dan alat ligamen yang sangat kuat, oleh itu anjakan gelongsor relatif terhadap satu sama lain hampir tidak dapat dilihat.

Ciri-ciri, reka bentuk dan fungsi sendi utama

Dengan banyaknya sendi dalam rangka manusia, sangat logik untuk mempertimbangkannya sebagai kumpulan yang berasingan - kategori sendi:

 • tengkorak;
 • tulang belakang;
 • gelang kaki (atas dan bawah).

Sendi kranial

Selaras dengan kedudukan ini, dua diarthrosis dimasukkan dalam rangka tengkorak:

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

 • temporomandibular;
 • atlanto-occipital.

Yang pertama dari sebatian ini dibuat dengan penyertaan kepala tulang mandible dan tekanan kerja pada tulang temporal.

Sambungan itu terdiri daripada dua fungsi serentak, walaupun formasi jarak jauh pada bahagian-bahagian lain tengkorak. Menurut konfigurasi, ia adalah condylarous, ia diklasifikasikan sebagai gabungan kerana kehadiran di dalamnya membahagikan volumnya menjadi dua ruang cakera cartilaginous yang terpencil antara satu sama lain.

Oleh sebab adanya diarthrosis ini, kebebasan pergerakan rahang bawah dalam tiga pesawat dan penyertaannya dalam proses pemprosesan makanan primer, dan dalam menelan, pernafasan dan membentuk bunyi ucapan mungkin. Rahang juga berfungsi sebagai alat untuk melindungi organ-organ rongga mulut dari kerosakan dan terlibat dalam mewujudkan kelegaan muka. Ia mungkin mengalami kecederaan dan jangkitan dalam perkembangan akut (parotitis) dan peningkatan penyakit kronik (tuberkulosis, gout).

Konfigurasi rantau atlanto-occipital yang dipasangkan juga condylar. Ia berfungsi untuk menyambung tengkorak (tulang oksipital dengan permukaan kerja cembung) dengan tulang belakang melalui dua vertebra serviks pertama, yang bertindak sebagai satu, pertama yang, Atlantea, mempunyai lubang kerja. Setiap separuh daripada pembentukan segerak ini mempunyai kapsul sendiri.

Menjadi atlas biaxial membolehkan seseorang untuk membuat pergerakan kepala mengikut kedua-dua bahagian depan dan sagittal paksi - kedua-dua nodding dan kiri kanan tilts, memastikan kebebasan orientasi dan pemenuhan peranan sosial oleh seseorang.

Patologi utama diarthrosis Atlantis-occipital adalah kecederaan akibat ketinggian kepala yang tajam dan perkembangan osteochondrosis dan keadaan metabolik dan dystrophik yang lain disebabkan oleh pemeliharaan panjang postur yang dipaksa.

Kaki bahu

Memandangkan penerangan di atas tulang belakang, pergi ke darthroses tali pinggang bahu, perlu difahami bahawa sambungan tulang selangka dengan sternum dan scapula dengan tulang belakang adalah sinarthrosis. Sendi sebenar adalah:

 • bahu;
 • siku;
 • ray-carpal;
 • pergelangan tangan-metacarpal;
 • metacarpophalangeal;
 • interphalangeal.

Bentuk sfera kepala humeral adalah jaminan kebebasan melingkar yang hampir lengkap dari putaran atas, oleh itu humeral berkaitan dengan sendi multi paksi. Komponen kedua mekanisme adalah rongga scapular. Semua sifat diarthrosis juga jelas. Sendi bahu yang paling mudah rosak (disebabkan oleh kebebasan yang tinggi), dan jauh lebih rendah daripada jangkitan.

Struktur siku yang kompleks adalah disebabkan oleh artikulasi tiga tulang sekaligus: humeral, radial, dan ulna, yang mempunyai kapsul biasa.

Sendi siku bahu adalah halangan: blok bahu memasuki takik pada tulang ulnar, balok bahu adalah akibat terjadinya kepala condyle bahu di lubang kepala sinar tulang dengan pembentukan kawasan kerja sfera.

Pergerakan dalam sistem dijalankan mengikut dua paksi: perpanjangan lanjutan, dan juga kerana penyertaan siku proksimal, putaran adalah mungkin (pronation dan supination), untuk kepala rol ray di sepanjang alur pada ulna.

Masalah sendi ulnar adalah kerosakan, serta keadaan keradangan (untuk akut dan keterpaksaan jangkitan kronik), distrofi akibat sukan profesional.

Sendi distal ulnar adalah sambungan silinder yang memberikan giliran menegak lengan. Dalam rongga kerja terdapat cakera yang memisahkan sambungan tersebut dari rongga pergelangan tangan.

Penyakit kawasan siku:

Melalui kapsul, yang meliputi epiphisis yang lebih rendah daripada rasuk dan barisan pertama tulang carpal, konfigurasi elips pada pergelangan tangan terbentuk. Ini adalah artikulasi yang rumit dengan paksi putaran sagittal dan frontal, yang membolehkan kedua-dua pencabut-penculikan berus dengan putaran bulatnya, dan lanjutan-lenturan.

Penyakit yang paling biasa:

 • kerosakan (dalam bentuk lebam, patah tulang, keseleo, dislokasi);
 • tendovaginitis;
 • sinovitis;
 • styloiditis;
 • pelbagai keparahan sindrom terowong;
 • arthritis dan arthrosis;
 • osteoarthritis.

Artikulasi tulang kecil pada bahagian atas adalah kombinasi sendi berbentuk rata dan pelana (carpal-metacarpal) dengan spherical (metacarpophalangeal) dan sendi seperti blok (sendi interphalangeal). Reka bentuk ini menyediakan asas kekuatan berus, dan jari - mobiliti dan kelenturan.

Kategori utama lesi dalam bidang ini ialah polyarthritis pelbagai etiologi (dari rheumatoid hingga gouty dan lupus erythematosus), penyakit Kerven, dan juga akibat daripada gangguan vaskular (Raynaud's syndrome).

Gincu panggul

Diartrosis pelvis termasuk:

 • pinggul;
 • lutut;
 • pergelangan kaki;
 • tarsus-metatarsal;
 • metatarsophalangeal;
 • interphalangeal.

Bentuk sendi multiaxial pinggul adalah berbentuk cawan, dengan penyertaan kepala femoral dan rongga sciatic, yang memastikan penarikan balik pinggang dan penarikan balik dan medial-lateral, serta putarannya.

TZB mudah merosakkan (disebabkan kebebasannya yang tinggi) dan kepada luka-luka yang disebabkan oleh flora mikrob, yang paling sering menjadi hematogen (tuberkulosis, brucellosis, gonorrhea).

Penyakit yang paling biasa di kawasan hip:

 • coxarthrosis;
 • bursitis;
 • tendonitis;
 • sindrom tabrakan febro-acetabular;
 • Perthes penyakit.

Sendi lutut (blok) dibentuk oleh penglibatan condiles femoral dan permukaan cekung tibia. Selain alat ligamen yang kuat, sokongan anterior mewujudkan pembentukan sesamoid - patella.

Permukaan dalaman ditambah sepenuhnya menyesuaikan permukaan artikular dengan menisci dan ligamen. Pergerakan yang ada adalah pelanjutan lenturan dan putaran sebahagiannya.

Patologi yang terdedah kepada lutut:

 • kecederaan (terutamanya kehelan patela);
 • arthritis;
 • arthrosis;
 • bursitis;
 • lutut "tetikus".

Blok kepala ramming dan tenderloin yang dibentuk oleh "garpu" dari kedua tulang tibial mengambil bahagian dalam penciptaan buku lali (klasik blokidny) bersama.

Struktur diarthrosis membolehkan anda:

 • lanjutan-fleksi;
 • lead-cast menegak kecil (dalam kedudukan flexion).

Gangguan fungsi yang paling kerap adalah patah kaki pergelangan kaki (luaran atau dalaman), serta proses metabolik terjejas dalam peredaran badan dan darah di bahagian bawah kaki.

Zon tarsal dibentuk oleh "mozek" sendi:

 • subtalar;
 • ram-tumit-scaphoid;
 • calcaneus-cuboid;
 • wedge-scaphoid.

Ini adalah sebatian konfigurasi gabungan atau rata (dua yang pertama adalah berbentuk silinder dan bulat).

Diartrosis tarsus-metatarsal diwakili oleh pelbagai (kebanyakannya rata) sendi, membentuk sokongan untuk gerbang kaki, yang dibuat oleh sendi metalogofalangeal (berbentuk blok) sendi.

Juga, sendi-sendi interphalangeal berbentuk blok kaki berkomunikasi ke jari kaki kaki tahap yang mencukupi dan fleksibiliti (pesakit yang telah kehilangan kedua-dua tangan menarik dan juga menjahit dengan kaki mereka) tidak menjejaskan kekuatan.

Sendi kaki kecil dicirikan oleh kerosakan akibat proses metabolik dan dystrophik dalam badan, dengan gangguan bekalan darah tempatan dan umum dan sebagai akibat daripada kecederaan kronik dalam bentuk memakai kasut dengan tumit tinggi atau bahan rendah.

Kewujudan pelbagai cara untuk menyambung tulang, serta kepelbagaian permukaan artikular, memahami struktur dan fungsinya, membolehkan seseorang bukan sahaja untuk hidup dan bertindak, tetapi juga untuk merawat sistem muskuloskeletal (dan, jika perlu, malah menggantikan struktur yang rosak dengan tiruan).

Tulang belakang manusia, yang terdiri daripada 32-34 vertebra dalam baris dan juga dikenali sebagai "spinal column" adalah dasar dari keseluruhan rangka manusia. Dalam kes ini, tulang belakang dikaitkan dengan cakera intervertebral, sendi dan ligamen.

Apakah struktur tulang belakang manusia?

Terdapat bahagian yang diterima umum, mengikut mana bahagian tulang belakang manusia dibezakan. Di samping itu, setiap jabatan mempunyai bilangan vertebra tertentu. Untuk kemudahan, vertebra dilambangkan dengan huruf Latin (selepas huruf pertama nama jabatan latin) dan nombor, yang menunjukkan bilangan vertebra di jabatan. Ia juga perlu diingat bahawa penomboran vertebra adalah dari atas ke bawah.

Oleh itu, berapa bahagian di dalam tulang belakang manusia? Secara keseluruhan, terdapat 5 jabatan:

 1. Tulang serviks seseorang (yang juga dipanggil bahagian serviks) terdiri daripada hanya 7 vertebra, dengan penomboran yang sesuai dari C1 hingga C7. Ia harus diingat bahawa tulang belakang tulang belakang tulang belakang dianggap sebagai "sifar" vertebra dan mempunyai nombor C0. Ciri jabatan ini adalah mobiliti tinggi;
 2. Di tulang belakang torak manusia, terdapat 12 vertebra, yang bernombor dari T1 hingga T12. Pada masa yang sama, ada alternatif di mana D (D1-D12) dan Th (Th1-Th12) digunakan dan bukan "T". Jabatan ini adalah yang paling tidak aktif, beban di atasnya tidak begitu besar, tetapi ia berfungsi sebagai sokongan utama untuk dada;
 3. di tulang belakang lumbar terdapat hanya 5 vertebra yang berjumlah dari L1 hingga L5. Ia adalah jabatan ini yang paling kerap adalah tapak kemunculan pelbagai penyakit tulang belakang semata-mata dengan sebab ia menyumbang beban maksimum, pada masa yang sama ia mesti agak mudah alih;
 4. bahagian sakral - 5 vertebra, yang bernombor dari S1 hingga S5.
 5. rantau coccyx termasuk dari 3 hingga 5 vertebra, bernombor dari Co1 hingga Co5, tetapi pada orang dewasa mereka menyatu menjadi tulang tunggal tulang.

Gambar berikut menunjukkan sejauh mana pelbagai bahagian tulang belakang rapat dengan organ manusia yang lain:

Selekoh tulang belakang manusia - apakah sebabnya keperluan mereka?

Mari kita lihat tulang belakang manusia dari sisi dan ia akan segera menjadi ketara bahawa "lajur tulang belakang" bukanlah "tiang" dalam erti kata literal - ia mempunyai keluk tertentu. Pada masa yang sama, lengkung tersebut agak fisiologi, mereka bukan tanda kehadiran sebarang penyakit. Oleh itu, mengingat tulang belakang, boleh diingatkan bahawa:

 • membonjol tulang belakang ke hadapan, yang juga dikenali sebagai lordosis serviks, adalah ketara di kawasan serviks;
 • di rantau thoracic, tulang belakang tulang belakang dapat dilihat, mengakibatkan pembentukan thypacosis thoracic;
 • rantau lumbar mempunyai kelengkungan yang sama seperti rantau serviks, yang mengakibatkan lordosis lumbar.

Punggung manusia terbentuk dengan cara ini, kerana keluk-keluk ini membolehkan tulang belakang berfungsi sebagai penyerap kejutan, dengan itu melembutkan pelbagai jolt dan melindungi otak dari gegaran semasa pergerakan (ketika berjalan, melompat atau berlari).

Fungsi tulang belakang manusia

Sebagai tambahan kepada kusyen yang diuraikan di atas (yang disediakan oleh kelengkungan tulang belakang semulajadi) dan menyokong (untuk selebihnya kerangka manusia), tulang belakang juga perlu menyediakan mobiliti dan tahap kebebasan yang diperlukan untuk orang itu, sambil tetap cukup stabil untuk melindungi ujung saraf dan organ dalaman dari kerosakan.

Pemenuhan tugas-tugas yang bercanggah ini disediakan oleh anatomi tulang belakang manusia. Untuk memberikan mobiliti yang diperlukan dan memperbaiki fungsi redaman, terdapat cakera intervertebral, yang merupakan struktur rawan kompleks. Cakera juga memainkan peranan dalam menghubungkan vertebra. Dalam memastikan pergerakan tulang belakang peranan penting dimainkan oleh sendi dan ligamen yang terletak di antara mereka. Pada masa yang sama, mereka juga melaksanakan peranan sejenis limiter, yang menghalang pergerakan berlebihan.

Selain itu, beberapa faktor menentukan dalam pergerakan seluruh tulang belakang adalah otot yang kuat pada bahagian belakang, perut, dada, bahu dan pinggul. Interaksi semua otot ini memberikan regulasi yang diperlukan untuk pergerakan tulang belakang.

Harus diingat bahawa walaupun bentuk tulang belakang manusia membolehkannya melakukan fungsi susut nilai, sangat penting untuk membangunkan semua otot dan ligamen dengan betul, serta "pemakanan" yang mencukupi dan bekalan cakera intervertebral dengan beban dan nutrien yang diperlukan. Pelanggaran keseimbangan yang halus ini selalu membawa kepada satu hal - penampilan kesakitan, yang merupakan gejala penyakit tulang belakang manusia.

Tulang belakang "batu bata" - tulang belakang

Komponen utama tulang belakang manusia ialah tulang belakang. Ia adalah badan berbentuk buah pinggang atau bulat dan arka yang menutup foramen vertebral. Juga dari sini meninggalkan proses artikular, yang digunakan untuk artikulasi dengan vertebra terdekat. Kami juga mengatakan berapa banyak vertebra di tulang belakang manusia ialah 32-34.

The vertebra sendiri terdiri daripada bahan dalaman luaran dan spongy yang padat. Dalam kes ini, kekuatan tulang belakang dapat dipastikan dengan tepat oleh pancang tulang bahan spongy. Bahan padat luar vertebra mempunyai kekerasan yang tinggi dan memberikan kekuatan dan kestabilan vertebra kepada pengaruh luaran. Juga di dalam setiap vertebra ada sumsum tulang merah yang mengandungi fungsi pembentukan darah.

Rangka tulang belakang manusia menunjukkan beberapa perbezaan dalam penampilan vertebra di bahagian yang berlainan. Sebagai contoh, vertebra lumbal sangat besar, tetapi vertebra serviks lebih kecil dalam saiz badan dan prosesnya kurang maju. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa rantau serviks hanya dapat menahan berat kepala, dan rantau lumbar sebenarnya menanggung berat seluruh badan.

Thoracic vertebra melakukan fungsi khas, kerana mereka membentuk dada bersama dengan tulang rusuk dan sternum. Dalam kes ini, tulang rusuk yang melekat pada bahagian depan proses adalah tulang berasingan dan bukan sebahagian daripada tulang belakang atau prosesnya. Di samping itu, sendi memberikan sedikit pergerakan di antara tulang rusuk itu sendiri dan di antara tulang belakang dan tulang rusuk berbanding satu sama lain. Pada masa yang sama, tahap kebebasan ini sangat rendah, oleh itu tulang belakang toraks adalah yang paling tidak aktif.

Walau bagaimanapun, apabila ia berkaitan dengan rawatan tulang belakang manusia, perlu diingati bahawa di rantau thoracic bahawa masalah menampakkan diri mereka paling kurang kerana mobiliti yang rendah. Malah beberapa jenis hernia intervertebral di jabatan ini sama sekali tanpa asimtomatik, serta pembentukan osteofit semasa osteochondrosis asymptomatically.

Tulang tulang belakang manusia tidak menyiratkan konsesi seperti ketika masalah muncul di tulang belakang serviks atau lumbar - di sana perkembangan penyakit tanpa sindrom rasa sakit hampir mustahil. Pada masa yang sama, pelbagai gejala neurologi hampir selalu muncul, dari yang tidak berbahaya (kesemutan, pembakaran, kebas, dll) yang sangat serius. Sebagai contoh, perkembangan penyakit tulang belakang di kawasan serviks sering menyebabkan peningkatan tekanan darah, dan hernia di kawasan lumbar boleh mengganggu fungsi organ dalaman pelvis.

 • Rawatan penyakit traumatik saraf tunjang
 • Rawatan osteochondrosis tulang belakang di rumah dengan bantuan ubat-ubatan rakyat
 • Apakah keadaan tulang belakang tulang belakang?
 • Bagaimana untuk memilih jurulatih elips yang betul untuk rumah?
 • Gejala dan rawatan fibrosis otot belakang
 • Osteoarthritis dan periarthrosis
 • Sakit
 • Video
 • Hernia tulang belakang
 • Dorsopati
 • Penyakit lain
 • Penyakit tali tulang belakang
 • Penyakit bersama
 • Kyphosis
 • Myositis
 • Neuralgia
 • Tumor tulang belakang
 • Osteoarthrosis
 • Osteoporosis
 • Osteochondrosis
 • Perjuangan
 • Radiculitis
 • Sindrom
 • Scoliosis
 • Spondylosis
 • Spondylolisthesis
 • Produk untuk tulang belakang
 • Kecederaan tulang belakang
 • Latihan balik
 • Ia menarik
  25 Ogos 2018

  Kesakitan belakang selepas flip belakang yang tidak berjaya.

  24 Ogos 2018

  Seberapa serius adalah segala-galanya dengan MRI ini dan apa yang perlu dilakukan?

  23 Ogos 2018

  Selepas lompatan yang tidak berjaya ke pinggang air menyakitkan

  22 Ogos 2018

  Adakah mungkin pulih sepenuhnya dari stroke hemorrhagic cord?

  21 Ogos 2018

 • Bolehkah saya menggunakan sakit belakang yang kuat?

Katalog klinik tulang belakang

Senarai ubat dan ubat-ubatan

© 2013 - 2018 Vashaspina.ru | Peta Laman | Rawatan di Israel | Maklumbalas | Mengenai tapak | Perjanjian Pengguna | Dasar privasi
Maklumat di laman web ini hanya disediakan untuk tujuan popular dan pendidikan, tidak menuntut rujukan dan ketepatan perubatan, bukan panduan untuk bertindak. Jangan ubat sendiri. Rujuklah dengan doktor anda.
Penggunaan bahan dari laman web ini hanya dibenarkan jika terdapat pautan ke laman web VashaSpina.ru.

Buku lali dan penyakitnya

Ankle adalah salah satu sendi yang paling terdedah dalam tubuh manusia. Kerosakannya seringkali membawa kepada imobilisasi seseorang. Ia menyediakan sambungan kaki dengan kaki. Untuk berjalan normal, ia perlu bersenam dan berfungsi sepenuhnya.

Ankle memberikan pergerakan kaki. Anatomi sendi buku lali agak rumit. Ia terdiri daripada beberapa tulang yang dihubungkan oleh pembentukan tulang rawan dan ligamen otot.

Ciri-ciri anatomi

Pengagihan tekanan berat badan seseorang di atas permukaan kaki disediakan oleh pergelangan kaki nominal, yang membawa beban berat seluruh orang. Had anatomi atas pergelangan kaki melewati garis bersyarat pada 7-8 cm di atas pergelangan kaki medial (ketiak dilihat dari dalam). Garis antara kaki dan sendi adalah garis di antara pergelangan kaki dan sisi medial. Tali pergelangan kaki terletak di bahagian belakang medial.

Sendi dibahagikan kepada bahagian dalaman, luar, anterior dan posterior. Bahagian belakang kaki adalah bahagian depan. Dalam bidang tendon Achilles adalah bahagian belakang. Dalam bidang pergelangan kaki medial dan sisi - bahagian dalaman dan luaran, masing-masing.

Tulang sendi

Sendi buku lali menghubungkan tulang fibular dan tibial ke tulang supratonicular, tulang talus atau kaki. Scion tulang kaki memasuki sarang di antara ujung bawah fibula dan tulang tibial. Ankle terbentuk di sekitar sendi ini. Atas dasar ini terdapat beberapa unsur:

 • pergelangan kaki dalaman adalah pinggir bawah (distal) tibia;
 • buku lali luar - pinggir fibula;
 • permukaan distal tibia.

Tali pergelangan luaran mempunyai setong di mana tendon ditekan ke otot otot fibula, panjang dan pendek. Fasciae (sarung tisu penghubung), bersama-sama dengan ligamen artikular sisi, dilampirkan pada bahagian luar pergelangan kaki luaran. Fascia terbentuk daripada sarung perlindungan yang meliputi tendon, saluran darah, gentian saraf.

Sendi pergelangan kaki mempunyai celah yang disebut, yang terbentuk di permukaan dalamannya oleh bahagian atas talus dan tulang rawan hyaline.

Penampilan buku lali

Struktur pergelangan kaki mudah dibayangkan. Permukaan pinggir bawah tibia kelihatan seperti arka. Bahagian dalaman arka ini mempunyai scion. Bawah pada tibia ada proses di depan dan belakang. Mereka dipanggil pergelangan kaki anterior dan posterior. Tepung fibul pada tibial terletak di luar. Di bahagian tepi keratan ini terdapat benjolan. Tali pergelangan luaran terletak pada bahagian pemotong fibular. Dia dan pemotongan bersikat bersama membuat syndezmosis tibial. Untuk fungsi penuh sendi adalah sangat penting untuk keadaan yang sihat.

Depan lebih kecil daripada belakang. Permukaan sendi dibahagikan kepada rabung tulang dalaman dan luaran.

Tulang anterior dan posterior permukaan artikular membentuk buku lali dalam. Mereka dipisahkan oleh fossa. Tulang anterior lebih besar daripada bahagian posterior. Ligamen deltoid dan fascia dilekatkan pada pergelangan kaki dari dalam tanpa permukaan artikular. Permukaan yang bertentangan (dari luar) ditutup dengan tulang rawan.

Tulang calcaneus dan tulang shin disambungkan oleh talus, yang terdiri daripada kepala, leher, blok dan badan. Blus talus menghubungkan ke kaki bawah. Di antara bahagian distal fibula dan tulang tibial, "garpu" dibentuk, di mana blok talus terletak. Blok itu cembung di bahagian atas, di mana kemurungan berlalu ke mana puncak epitel distal tibial memasuki.

Blok depan sedikit lebih luas. Bahagian ini masuk ke leher dan kepala. Di bahagian belakang terdapat tubercle kecil dengan alur di mana fleksor ibu jari melintas.

Otot bersama

Di belakang dan di luar pergelangan kaki adalah otot yang memberikan kelonggaran kaki. Ini termasuk:

 • fleksi panjang jari kaki;
 • tibial belakang;
 • plantar;
 • otot triceps.

Di bahagian depan pergelangan kaki adalah otot yang menyediakan sambungan:

 • tibial anterior;
 • extensor jari kaki.

Tulang fibula panjang dan ketiga pendek adalah otot yang memberikan pergerakan pergelangan kaki di arah luar (pronators). Pergerakan masuk diberikan oleh sokongan instep - extensor panjang ibu jari dan anterior tibial otot.

Ligamen pergelangan kaki

Fungsi dan pergerakan normal pada sendi dipastikan oleh ligamen, yang juga memegang unsur-unsur tulang sendi di tempat masing-masing. Ligan pergelangan kaki yang paling kuat adalah deltoid. Ia menyediakan sambungan talus, tulang calcaneal dan navicular (kaki) dengan pergelangan kaki dalaman.

Pembentukan kuat adalah alat ligamentous syndesmosis tibial. Tulang tibial diadakan bersama kerana ligamen interosseous, yang merupakan kesinambungan membran interosseous. Ligamen interosseous melangkah ke ligamen yang lebih rendah daripada posterior, yang memelihara sendi dari beralih ke dalam. Ligament interfibral anterior yang lebih rendah terus beralih dari arah ke arah luar. Ia terletak di antara takik fibular, yang terletak di permukaan tibia dan pergelangan kaki luar. Selain itu, ligamen melintang yang terletak di bawah paksi tibial mengekalkan kaki daripada putaran berlebihan.

Kapal darah

Pemakanan tisu disediakan oleh pembuluh arteri tibialis, anterior dan posterior. Dalam bidang kapsul artikular, pergelangan kaki, dan ligamen, rangkaian vaskular menyimpang dari arteri ini sebagai cabang arteri keluar.

Aliran darah vena berlaku melalui rangkaian luaran dan dalaman, yang menyebarkan ke urat tibial anterior dan posterior, urat saphenous kecil dan besar. Kapal venous disambungkan dalam satu rangkaian oleh anastomosa.

Fungsi buku lali

Gelang kaki boleh melakukan pergerakan di sekitar paksi dan sepanjang paksi yang melalui titik di hadapan pergelangan kaki luaran. Sumbunya sendiri melintasi pusat dalaman. Pergerakan bersama paksi ini adalah mungkin dalam amplitud 60-90 darjah.

Bagaimanakah kesakitan di buku lali nyata?

Jika anda mengalami sakit di buku lali, biasanya sukar untuk seseorang berjalan. Ankles membengkak; kulit biru mungkin berlaku di kawasan yang terjejas. Ia hampir mustahil untuk melangkah kaki kerana peningkatan yang ketara dalam kesakitan di pergelangan kaki, yang kehilangan keupayaan untuk menahan berat seseorang.

Dengan kekalahan pergelangan kaki, kesakitan boleh menyebar ke kawasan lutut atau kaki bawah. Majoriti atlet berisiko untuk sakit pada sendi pergelangan kaki, sejak bermain bola sepak, tenis, bola tampar, hoki dan sukan bergerak lain mempunyai beban yang signifikan pada sendi kaki.

Terdapat beberapa kecederaan yang sering menyebabkan sakit di pergelangan kaki. Ini termasuk kecederaan - dislokasi, subluxasi, patah tulang, dan lain-lain. Gelang kaki adalah salah satu sendi yang paling mudah terpengaruh. Setiap orang sudah biasa dengan perasaan tidak menyenangkan yang berlaku apabila anda mengetuk kaki anda.

Patah tulang belakang

Ankle adalah kawasan yang mengalami patah tulang lebih kerap daripada kebanyakan tulang dalam tubuh seseorang. Pergerakan tajam dan pergelangan kaki yang mendadak di dalam atau di luar menimbulkan patah. Selalunya patah kaki pergelangan kaki disertai oleh pergelangan kaki buku lali. Pecah dan kecederaan pergelangan kaki lain lebih mudah terdedah kepada orang yang mempunyai ligamen lemah. Dengan kecederaan pergelangan kaki, kawasan sendi membengkak, dan kesakitan yang teruk tidak membenarkan seseorang berdiri di atas kaki.

Sindrom Terowong Tarsal

Patologi ini adalah neuropati yang berkaitan dengan kerosakan pada saraf tibialis posterior. Saraf dimampatkan, seolah-olah melalui terowong. Dalam kes ini, orang berasa sakit dan sakit pergelangan kaki. Sensasi yang sama dapat merebak ke kaki. Kaki dan kaki mungkin berasa sejuk atau panas.

Tendonitis

Apabila penyakit ini berlaku keradangan tendon Achilles. Tendonitis sering menyebabkan komplikasi seperti pecah tendon atau arthritis. Sekiranya anda mengalami sakit semasa berjalan atau berjalan, tumor di pergelangan kaki dan sakit di dalamnya, Achil-tendinitis mungkin disyaki. Tidak mustahil untuk memulakan rawatannya, kerana ini penuh dengan kecederaan yang kerap berulang, terutama bagi orang yang sering berjalan, berlari dan melompat banyak.

Artritis pergelangan kaki

Penyakit pergelangan kaki yang paling biasa adalah arthritis. Bergantung pada jenis arthritis, penyebab yang menyebabkan ia mungkin berbeza, tetapi yang paling umum dan biasa adalah:

 1. Luka berjangkit bersama oleh bakteria penyebab. Ini boleh menjadi gonococci, chlamydia, spirochetes pucat. Dalam kes ini, ia adalah satu bentuk penyakit tertentu. Bentuk tidak spesifik berlaku sebagai penyakit menengah selepas influenza atau furunculosis.
 2. Gout Disebabkan gangguan metabolik dalam badan, sendi buku lali juga mungkin terjejas.
 3. Keabnormalan sistem imun. Tubuh dapat mengenali sel-sel tisu artikular sebagai asing dan mula menyerang mereka.
 4. Kecederaan dan kerosakan mekanikal.

Faktor-faktor yang mencetuskan perkembangan penyakit adalah seperti berikut:

 • memakai kasut yang tidak selesa;
 • kaki rata;
 • gangguan hormon;
 • gangguan dalam metabolisme;
 • Beban kerja profesional yang kuat (terutamanya di kalangan atlet);
 • hipotermia teruk;
 • berat badan berlebihan;
 • kecenderungan genetik;
 • gaya hidup tidak sihat;
 • alergi dan imuniti yang rendah.

Arthritis dirawat dengan konservatif atau pembedahan. Dalam bentuk penyakit bakteria, terapi antibakteria diperlukan. Adalah penting untuk mengikuti diet khas untuk mengurangkan kesakitan dan mengurangkan manifestasi penyakit. Ia adalah perlu untuk mengecualikan daripada diet daging solanaceous, kalengan dan asap, penggunaan garam perlu dikurangkan. Untuk melegakan keradangan yang ditetapkan NSAIDs (Diclofenac, Voltaren, Aspirin). Melegakan keadaan pesakit membantu ubat penahan sakit. Adalah disyorkan untuk mengambil vitamin dan makanan tambahan untuk meningkatkan metabolisme, mengurangkan keradangan dan segera memulihkan tisu tulang rawan.

Mengubah arthrosis atau sinovitis boleh menjadi komplikasi terhadap rawatan arthritis yang salah atau tidak. Dalam kes ini, seringkali pesakit memerlukan pembedahan, sebagai hasilnya adalah mungkin untuk mengembalikan mobiliti sendi.

Selepas mengalami arthritis pergelangan kaki, hydromassage, pemanasan dan mandi terapeutik disyorkan untuk pesakit. Prosedur ini mempercepat pemulihan sendi dan mencegah penyakit itu berulang.

Stres yang ketara pada buku lali menimbulkan patologi kerap. Anda boleh menghalang penyakit dengan mematuhi diet yang sihat, menyingkirkan tabiat buruk dan mengelakkan usaha yang berlebihan.

Tambah komen

My Spina.ru © 2012-2018. Menyalin bahan mungkin hanya dengan merujuk kepada laman web ini.
PERHATIAN! Semua maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan atau popular. Diagnosis dan preskripsi ubat memerlukan pengetahuan tentang sejarah perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk rawatan dan diagnosis, dan bukan ubat sendiri. Perjanjian Pengguna Untuk Pengiklan