Utama / Lutut

Betulkan senaman latihan yang terbukti dalam osteochondrosis lumbal

Penulis artikel ini: Alina Yachnaya, pakar bedah onkologi, pendidikan perubatan yang lebih tinggi dengan gelar dalam Perubatan Umum.

Acara terapeutik utama, yang memberikan kejayaan terjamin dalam kes luka (pemusnahan) cakera intervertebral, menguatkan otot belakang, punggung dan paha. Itulah sebabnya doktor dan pesakit perlu memberi perhatian khusus kepada pelaksanaan terapi latihan mandatori dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Anda boleh memulakan kelas sahaja selepas berunding dengan ahli saraf. Dengan beberapa komplikasi osteochondrosis, senaman terapeutik mungkin dikontraindikasikan dengan ketat, atau hanya beberapa senaman yang dibenarkan.

Latihan untuk punggung bawah di rumah. Klik pada imej untuk membesarkan

Pelan pelajaran, peraturan umum

dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);

dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);

dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Adalah penting untuk mematuhi sepenuhnya pelan pengajaran dan tidak menggabungkan latihan dari blok yang berbeza.

Adalah mungkin untuk melakukan terapi fizikal pada bila-bila masa hari, perkara utama ialah selepas makan satu jam telah berlalu dan banyak lagi.

Apabila melakukan gerakan yang kompleks tidak boleh menyakiti. Jika tidak, isyarat untuk meninggalkan latihan tertentu atau mengurangkan amplitudnya.

Untuk mencapai kesan maksimum gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang lumbar, perlu:

 • amalan setiap hari;
 • melakukan senaman pada kadar yang lambat, menumpukan pada kerja otot;
 • ingat pernafasan yang betul;
 • Semua keputusan dan isu yang muncul untuk memberitahu doktor anda.

Kami menyediakan: pakaian dan peralatan

Keperluan utama untuk pakaian:

 • Ia tidak sepatutnya menghalang pergerakan, tetapi juga tidak terlalu luas.
 • Pakaian mestilah ringan, diperbuat daripada bahan semulajadi, tetapi cukup hangat sehingga tulang belakang lumbar tidak dapat diserap. Pilihan terbaik adalah kain kapas padat (anda boleh menambah bulu).

Untuk mengamalkan terapi fizikal, anda memerlukan roller tebal, yang diletakkan di bawah kaki bawah semasa kelas dalam kedudukan terdedah - ini menghilangkan beban berlebihan dari tulang belakang lumbar. Ketinggian roller harus sedemikian rupa sehingga dapat mengekalkan sudut kanan antara paha dan kaki bawah.

Nah, pergi ke amalan ini.

Kompleks latihan dalam tempoh akut

Sejak dalam tempoh akut osteochondrosis, pesakit mengamati rehat di tempat tidur, kompleks latihan terapi senaman ini bertujuan untuk meningkatkan pernafasan dan mempunyai sifat penguat yang umumnya. Ia dilakukan dalam kedudukan terlentang di atas katil (jika ia mempunyai tilam ortopedik keras) atau di atas karpet yang tebal (di atasnya tikar gimnastik diletakkan). Bilangan pengulangan latihan adalah 8-10, tetapi kurang mungkin (bergantung kepada keadaan kesihatan).

Sepuluh latihan untuk peringkat pertama tempoh akut

Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, letakkan roller di bawah kaki anda, supaya terdapat sudut tepat di antara paha dan shin anda. Selalunya bengkokkan jari ke tangan dan luruskan. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki pada sendi buku lali.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri anda bengkok pada lutut, kaki terletak pada permukaan katil, sudut antara kaki bawah dan paha harus tajam, kaki kanan lurus dan terletak di atas katil. Perlahan-lahan, geser tumit di atas permukaan tempat tidur, bengkokkan kaki kanan ke posisi kiri, kemudian perlahan-lahan membengkokkannya. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki, lakukan latihan untuk kaki yang lain.

Latihan permulaan (selepas ini IP) 1, meregang tangan sepanjang badan. Selalunya perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala.

Latihan PI nombor 2 unit ini. Perlahan tarik kaki kanan ke tepi. Ulangi 8 kali. Tukar posisi kaki dan ulangi latihan untuk kaki kiri.

Nombor SP 1. Selalunya luruskan kaki di lutut. Punggungnya terus ditekuk ke tempat tidur, pergerakan hanya dibuat di lutut.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Secara alternatif, ketatkan kaki yang bengkok ke perut. Amplitud pergerakan bergantung sepenuhnya pada kesakitan.

SP adalah sama (№6). Selalunya tolak lutut ke sisi - "katak".

Nombor SP 1. Selalunya putar kaki di sendi buku lali dengan arah jam mengikut arah jam.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Bend kedua tangan di siku - tarik nafas panjang, luruskannya - menghembus nafas.

Nombor SP 1. Pernafasan diafragma selama 1-2 minit: semasa menghirup, membesar-besarkan perut sebanyak mungkin, sambil menghembuskan nafas, tarik ke dalam diri.

Kompleks terapi fizikal ini boleh dilakukan 2-3 kali sehari bergantung kepada keadaan kesihatan.

Tujuh latihan untuk peringkat kedua tempoh akut

Kami beralih kepada latihan untuk melatih otot dan punggung perut. Sebelum memulakan blok ini, selesaikan set sebelumnya.

Berbaring di belakang anda, kedua-dua kaki membongkok di lutut, kaki bertumpu pada permukaan katil. Semasa menghirup, perlahan-lahan menaikkan sakramum, berehat pada tulang belakang toraks yang rendah, berlama-lama selama 1 saat pada titik tertinggi, dan semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan.

Sp yang sama. Tarik nafas secara mendalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan angkat kepala anda, menegangkan otot abdomen. Kembali ke kedudukan permulaan pada menyedut.

Berbaring di belakang anda, kaki lurus, lengan terulur, lengan di sepanjang badan, telapak tangan. Menghembus nafas, menghembus nafas dan ketegangan otot gluteus, tahan ketegangan selama 8-10 saat. Bersantai, tarik nafas panjang.

Sp yang sama. Gelongsong tumit anda di sepanjang katil, perlahan-lahan tariknya sedekat mungkin ke punggung, teruskan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan luruskan kaki. Ulangi untuk kaki yang lain. Buat 8 ulangan. Kemudian ulangi latihan, tetapi dengan dua kaki pada masa yang sama.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki melekuk di lutut, di bawah tibia tertutup, supaya terdapat sudut tepat antara paha dan tibia. Semasa menghirup, berehat kaki anda di roller, perlahan-lahan menaikkan pelvis ke atas, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, semasa anda menghembus nafas perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Bangun pada semua empat di atas katil. Perlahan-lahan, menggeser tangan anda ke atas katil, duduk di tumit anda dengan punggung anda. Kembali ke kedudukan asal.

Berdiri di atas empat tempat duduk di atas katil, tulang belakang serviks adalah santai, dagu itu dekat dengan dada, tatapan diarahkan ke bawah. Ambillah nafas panjang dan perlahan lengkung di tulang belakang lumbar ("kucing"), berlama-lama selama beberapa saat dalam kedudukan ini, semasa anda menghembus nafas kembali ke posisi permulaan. Jangan bengkok kembali, jangan angkat kepala anda!

Latihan tiga belas latihan dalam pengampunan

Gimnastik terapeutik dalam tempoh subacute osteochondrosis lumbar beransur-ansur melibatkan peningkatan bilangan otot. Latihan untuk tempoh sub-akut lebih baik dilakukan di atas lantai, di permaidani.

Berbaring di belakang anda, luruskan kaki anda. Selalunya bengkok dan lepaskan kaki di kaki bawah.

Latihan 4 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan, kaki lurus, diregangkan. Secara bergantian, perlahan-lahan menaikkan lengan yang diluruskan di belakang kepala sambil menghirup, sementara menghembuskan nafas kembali ke posisi awal.

Latihan 4 peringkat akut peringkat pertama.

Berbaring di belakang anda, kaki kiri bengkok di lutut dan ditarik ke perut, kaki kanan diluruskan, berbaring di atas tikar. Perlahan mengangkat kaki kanan. Tukar posisi kaki, ulangi kaki kiri.

Berbaring di punggung, lengan membentang di sepanjang badan, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Menggunakan otot abdomen dan pinggul, perlahan-lahan menaikkan pelvis di pintu masuk, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, perlahan-lahan kembali ke posisi awal pada menghembus nafas.

Berbaring di belakang anda, lengan melintasi dada anda, kaki bengkok di lutut, kaki ditekan ke tikar. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu, menahan otot perut, menghirup untuk kembali ke kedudukan asalnya.

Latihan 3 tahap kedua tempoh akut.

Berbaring di belakang anda, kaki mengikat di lutut, kaki ditekan ke atas tikar. Semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menaikkan kedua-dua kaki dan tarik lutut ke dada anda, bantu diri anda dengan tangan anda jika perlu. Tahan selama beberapa saat dalam kedudukan ini, sambil menghirup, perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan.

Latihan 6 tahap kedua tempoh akut.

Bangun pada semua empat. Perlahan perlahan (tarik) kaki kiri belakang, tahan keseimbangan, berlama-lama selama 5 saat dalam posisi ini, kembali ke posisi awal. Ulangi untuk kaki yang lain.

Berbaring di perut, di roller, lengan ke sisi. Mengambil nafas dalam, perlahan-lahan menaikkan kepala dan bahu di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke kedudukan permulaan dan menghembus nafas. Apabila melakukan senaman, pastikan paras kepala anda, jangan miring, lihat ke hadapan!

Berbaring di perut, di roller, dagu terletak di tangan. Menghirup dengan mendalam, perlahan-lahan menaikkan kaki dan pelvis di atas katil, berlama-lama dalam kedudukan ini selama beberapa saat, turun ke posisi permulaan dan menghembus nafas. Jangan ketegangan leher anda semasa melakukan, jangan kecewa kepala anda!

Mana-mana kompleks terapi fizikal perlu dilengkapkan dengan 2-3 minit pernafasan diafragma.

Ini adalah latihan utama terapi fizikal dengan kekalahan punggung bawah dengan osteochondrosis, yang dijamin memberi kesan. Berolahraga dengan kerap dan sihat!

Apakah latihan untuk melakukan dengan osteochondrosis lumbal?

Kembali membawa, anda mendengar kritikal ciri, klik - ini adalah tanda pertama osteochondrosis. Sudah tiba masanya untuk menguatkan bahagian belakang, mula melibatkan LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Penyakit ini terbentuk kerana pemendapan garam sepanjang bahagian tulang belakang dan menyebabkan rasa sakit yang tidak menyenangkan ketika berpaling dan lentur. Ini menunjukkan bahawa pesakit jarang atau sama sekali tidak terlibat dalam aktiviti fizikal. Sudah waktunya untuk mengubah sesuatu, mulakan bertindak - memulihkan kesihatan, pergerakan ruang tulang belakang. Untuk osteochondrosis lumbosacral, lakukan senaman khas.

Keperluan umum untuk LFC

Fisioterapi adalah bahagian penting dalam proses rawatan, kerana ia memperkuat keseluruhan zon vertebra. Otot lemah menjejaskan ubah bentuk cakera tulang belakang. Otot yang kuat memegang berat keseluruhan badan. Antara perkara lain, latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar menghilangkan deposit garam di belakang, dan dengan latihan otot, anda mengisi lompang kosong. Senaman yang teratur, garam menggilap dan rasa sakit dikurangkan.

Rawat osteochondrosis lumbal dengan melakukan senaman secara berterusan, setiap hari selama 15-20 minit. Ia tidak pernah terlambat untuk melibatkan diri, tetapi lebih baik untuk memulakan apabila gejala berlaku.

Tanda-tanda pertama penyakit:

 • Mengganggu kesakitan di rantau lumbar;
 • Menguatkan pada beban, ia diberikan dalam bidang lembangan kecil;
 • Badan itu terbuat dari kayu, pergerakannya terluka.

Untuk memastikan sampai akhir, pastikan anda pergi ke doktor, yang akan mengesahkan diagnosis dan menasihati bagaimana untuk menghilangkan osteochondrosis dan tidak menyebabkan komplikasi semasa latihan. Makanan yang berguna dan gimnastik, akan melegakan berat badan yang tidak perlu, akan memulihkan mobiliti pinggang. Mulailah dengan paru-paru dan secara beransur-ansur merumitkan kelas, meningkatkan bilangan ulangan, dan amplitud pergerakan.

Sentiasa sediakan sistem jantung anda untuk usaha yang akan datang, pada mulanya lakukan pemanasan. Kesan hebat memberikan gantung di bar, bertukar ke belakang dan sebagainya. Untuk rawatan osteochondrosis, ikuti cadangan supaya latihan memberikan hasil yang baik.

Kaedah untuk pelaksanaan LFC

Gimnastik perubatan di osteochondrosis tulang belakang lumbar, bermula dengan senaman persediaan. Pada mulanya, latihan dilakukan berbaring, mengurangkan ketegangan di punggung bawah. Perkara utama adalah untuk melaksanakan kelas secara senyap-senyap, lancar. Jika sakit lutut berlaku semasa latihan, gunakan roller untuk melembutkan.

Lakukan latihan untuk tulang belakang sakral mengikut peraturan berikut:

 • Pergi untuk perundingan di hospital;
 • Fisioterapi dengan osteochondrosis dijalankan secara berterusan dan setiap hari - masa terbaik pada waktu pagi;
 • Adakah pakaian dalam kain semulajadi;
 • Ada sakit berhenti;
 • Latihan untuk bahagian lumbal tidak tiba-tiba untuk mengelakkan komplikasi;
 • Apabila melakukan latihan fizikal di rumah, ajar diri untuk menghembus nafas, jangan biarkan kelewatan;
 • Terlibat, tarik balik perut dan punggung.

Gimnastik LFC membantu dengan osteochondrosis lumbal, menghalang pemusnahan cakera intervertebral. Tulang belakang di belakang terbentang, ujung saraf tidak dimampatkan, kekejangan otot dan kesakitan hilang. Jika mengecas semasa osteochondrosis bahagian lumbal tidak dilakukan pada waktu pagi, maka pastikan bahawa satu jam berlalu selepas masa makan yang lain, selepas makan. Dinamik pemulihan positif untuk lumbar, muncul selepas 2 bulan. Keputusan kelas akan menyenangkan anda, kami akan mula tampil

Kompleks latihan terapeutik

Fisioterapi dalam osteochondrosis, menguatkan otot punggung bawah, pinggul dan punggung. Ingat, tulang belakang manusia bermula dengan jari-jari kaki bawah, pastikan untuk mengurut dan menjaga mereka. Ballerinas, gimnastik dan yogis mempunyai badan yang fleksibel, kerana mereka mengembangkannya dari ujung kaki ke bahagian paling atas kepala. Fleksibiliti belakang, tanda pemuda untuk apa-apa umur.

Fisioterapi dan LFK dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, pemakanan yang sihat, cara yang sihat adalah pencegahan yang berkesan. Penyakit ini tidak lagi berkembang.

Tahap lfk

Pada mulanya, lakukan senaman ringan, bersiaplah untuk melakukan senaman fizikal untuk tulang belakang lumbosacral. Sapukan latihan dari sekolah, putar leher, bahu, menyebarkan tangan anda, buat kilang. Condongkan badan ke arah yang berbeza, berputar ke kanan dan kiri, kemudian angkat lutut yang bengkok, putar pelvis. Lakukan ini 10 kali, panaskan badan anda dan mula bersenam.

Gimnastik perubatan untuk belakang berkesan membantu dalam rawatan osteochondrosis lumbar di rumah.

LFK lakukan dalam tiga peringkat:

 • Beban cahaya dilakukan dalam tempoh akut apabila sakit teruk berlaku;
 • Pengurangan fizikal yang kurang kompleks dilakukan apabila gejala sakit mereda;
 • Pada peringkat terakhir, latihan dilakukan selepas pemulihan lengkap, sebagai pencegahan.

Setiap peringkat melatih otot subkutan dalam belakang dan perut. Cari rumah atau beli tikar amalan supaya gimnastik boleh dilakukan tanpa rasa sakit dan selamat. Buat roll tuala, kerana ia akan digunakan dalam beberapa latihan, ia membantu untuk mengambil beban dari pinggang. Di samping itu, pakai tali pinggang khas yang menyokong belakang, semasa musim sejuk akan hangat. Kami terus mengamalkan lfk dengan osteochondrosis lumbal.

Latihan berkesan

Pertimbangkan aktiviti fizikal secara berasingan untuk setiap jenis perkembangan penyakit.

Tahap pertama adalah sakit akut. Ia dilakukan di belakang berbaring:

 • Bend kaki anda, letakkan roller di bawah kaki anda. Mulailah membengkokkan jari dan jari kaki;
 • Sebarkan jari anda dengan jari di antara mereka dan tariknya. Melegakan tekanan;
 • Bend kaki kanan anda dan luruskan kiri anda. Luncurkan tumit kiri anda di atas tikar, perlahan-lahan bengkokkannya ke tahap kaki kanan anda dan lepaskan lagi. Lakukan 8 kali dan tukar kaki;
 • Letakkan tangan anda di sepanjang badan. Bergantang menarik mereka di belakang kepala; bengkokkan kedua-dua kaki. Mula merentangkan kaki kanan anda ke tepi. Lakukan 10 kali dan tukar ke yang lain;
 • Bangkitkan perut supaya loin ditekan ketat dan mula mengetatkan satu kaki ke dada;
 • Putar kaki anda dalam bulatan, dan kemudian ke arah yang bertentangan;
 • Berbaring di belakang anda, lenturkan kaki anda, lutut lutut anda bergantian ke sisi;
 • Bernafas di diafragma abdomen, terhirup, menghidupkan abdomen, menghembuskan nafas, dan menarik balik.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Pada peringkat kedua, kita mengayunkan otot perut dan punggung, menggunakan senaman fizikal dengan osteochondrosis lumbal:

 • Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, menghirup, mengangkat kawasan tailbone, menghembus nafas, lebih rendah;
 • Kedudukan permulaan yang sama (PI). Ambillah nafas panjang, menghembuskan nafas, angkat kepala perlahan-lahan, tahankan otot-otot akhbar dalam ketegangan, kembali menghembus nafas;
 • Ip, juga, dengan kaki diluruskan, lengan menarik badan. Tekan punggung, tahan mereka, tegang selama 10 saat, kemudian berehat dan ulangi;
 • Caving di belakang anda, angkat tangan dan kaki anda, menekan perut anda ke permukaan;
 • Anda berdiri di pose meja dan mula menggerakkan tangan anda ke permukaan, duduk di keldai;
 • Dalam pose meja lakukan kucing senaman, menurunkan dagu, bengkokkan di belakang, menghembuskan bengkak di bahagian bawah punggung.

Lakukan setiap pelajaran 8-10 kali.

Selepas pemulihan, mula latihan keras, menguatkan kerangka badan:

 • Kami melatih para imam otot. Kami menunduk, punggung ditarik balik, kami mengikuti bahawa lutut tidak melampaui kaki;
 • Berbaring di perut anda, mula berenang dengan tangan anda, angkat lengan kanan anda, kaki kiri, kemudian berubah;
 • Kami melatih bahagian bawah. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan angkat tulang belakang untuk setiap nafas;
 • Anda berdiri di bar, berdiri di perut anda, di lengan dan kaki lurus, menguatkan seluruh korset otot.

Pada peringkat terakhir, anda boleh secara aktif terlibat dalam sukan. Menjalankan tugas secara intensif, melakukan jogging. Lakukan asana dari yoga, mereka bukan sahaja menguatkan bahagian belakang, tetapi juga membuat tulang belakang fleksibel. Gunakan senaman ini untuk mengurangkan bahagian bawah osteochondrosis sebagai profilaksis.

 • Pastikan untuk membaca: yoga asanas untuk otot belakang

Latihan terapeutik mempunyai batasan, pastikan untuk mempertimbangkannya. Jangan berhadapan dengan selesema, lumbago yang teruk dan apabila tiada mood, supaya tidak memburukkan lagi keadaan yang menyakitkan.

Pencegahan

Mula secara aktif tarik otot-otot tunjang, pasang bar mendatar di rumah, gantung, berputar. Berolahraga, terus menarik perut. Muat turun akhbar, kerana kuat, otot perut yang kuat - jaminan kesihatan bahagian bawah, bahagian badan ini memegangnya. Mula berenang, marah. Selepas latihan, peredaran darah bertambah baik, peningkatan metabolisme, akibatnya bekalan cakera intervertebral dengan nutrien bertambah baik dan beban pada tulang belakang berkurang.

Jika anda akan memakai graviti, pastikan anda memakai tali pinggang khas. Jangan angkat lebih daripada 10 kg.

Beli katil yang selesa dengan tilam ortopedik untuk mengekalkan tulang belakang dalam kedudukan lurus. Pakai tumit tidak lebih daripada 5 cm Dan biarkan kaki anda berehat, keadaan mereka memberi kesan yang ketara kepada kesihatan tulang belakang. Pakai kualiti, kasut bernafas. Cari prosedur alternatif seperti urutan terapeutik, ultrasound, wrap, terapi magnet, akupunktur. Tetapi sebelum semua manipulasi perubatan, berjumpa dengan doktor anda.

Apakah latihan yang perlu untuk melanggar postur?

Adakah mungkin untuk menggantung di bar mendatar dengan scoliosis?

Apakah latihan yang digunakan untuk wanita hamil untuk belakang?

Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar: kompleks dan kaedah anggaran untuk pelaksanaannya

Kemunculan dan perkembangan perubahan degeneratif-dystrophik di tulang belakang boleh ditangguhkan untuk jangka masa yang agak lama. Untuk melakukan ini, anda tidak boleh hanya menjalani gaya hidup aktif. Tulang dan sendi memerlukan gerakan khas. Latihan gimnastik dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, jika dilakukan setiap hari, akan menghentikan perkembangan patologi dan membolehkan anda bergerak sepenuhnya ke usia tua.

Kami tidak menerbitkan asal, pengeluaran sendiri, video dalam artikel ini. Kami membentangkan satu set latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, yang sesuai untuk lelaki dan wanita kategori usia yang berbeza. Untuk kemudahan persepsi, setiap latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar akan diberikan disertai dengan gambar.

Peraturan kompleks

Segera menjelaskan bahawa senaman di osteochondrosis tulang belakang lumbar tidak universal. Sesetengah daripada mereka boleh membahayakan seseorang yang mempunyai penyakit lain. Oleh itu, sebelum melakukan kompleks, yang dibuat oleh doktor sukan kami, atau melakukan latihan untuk osteochondrosis video tulang belakang lumbar, suka di Internet, berunding dengan metodologi terapi senaman.

Untuk gerakan pergerakan gimnastik untuk beralih dari biasa menjadi latihan terapeutik dari osteochondrosis seksyen lumbar, postulates berikut harus diperhatikan:

 1. Gimnastik perlu dilakukan setiap hari. Pengecualian adalah untuk hari-hari dengan kesihatan yang tidak baik - tekanan "melompat", kenaikan suhu, patologi kronik bertambah buruk, terdapat rasa sakit yang tajam di mana-mana bahagian badan. Sekiranya anda melakukan senam hanya apabila terdapat mood, ia tidak akan banyak digunakan. Ia adalah keteraturan latihan yang menjaga patologi dalam keadaan "beku". Sebaik sahaja seseorang meninggalkan terapi senaman, osteochondrosis mula berkembang.
 2. Masa terbaik untuk rawatan pergerakan adalah dari jam 18:00 hingga 20:00. Oleh itu, ulangi masa makan malam, ingat bahawa anda boleh mula terlibat dalam masa satu jam selepas makan, dan antara akhir senaman dan makan harus mengambil masa sekurang-kurangnya 30 minit. Jika keadaan tidak membenarkan anda melakukan gimnastik pada sebelah petang, pindahkan ke pagi hari ini, tetapi jangan lakukannya sebaik sahaja bangun, tetapi minum segelas air tulen dan tunggu setengah jam.
 3. Melakukan senaman dinamik untuk tulang belakang lumbar dengan osteochondrosis, nonton sensasi. Bilangan pengulangan akan menyebabkan keletihan ringan. Apabila membuat regangan dan fleksibiliti, selesaikan ketidakselesaan. Semasa menjalankan latihan statik atau isometrik, ketat memerhatikan masa pengekalan yang ditentukan atau keseimbangan stres-kelonggaran.
 4. Jangan lewatkan atau ubah susunan latihan di kompleks. Mereka dipilih sedemikian rupa untuk menyebabkan kesan terapeutik maksimum bilangan spesis minimum. Sekiranya anda mempunyai senaman kegemaran anda atau menyukai beberapa video di Internet, mintalah pengajar LFC untuk nasihat antara pergerakan yang anda boleh masukkan.
 5. Gimnastik terapeutik tidak akan membantu jika di samping itu, melakukan senaman terapi fizikal dilarang untuk osteochondrosis - adalah jogging, apa-apa jenis melompat, latihan barbell. Untuk memberi badan beban aerobik ke jantung dan saluran darah, sudah cukup untuk berjalan selama sejam setiap hari, mengubah rentak pergerakan dari berjalan ke medium dan cepat, bersenam di atas basikal atau mesin mendayung, dan juga pergi ke kolam renang 2-3 kali seminggu, ingat bahawa anda tidak boleh melompat dari sisi, tempat tidur atau menara.

Ia penting! Latihan berikut untuk osteochondrosis tulang belakang lumbosacral hanya sesuai untuk rawatan atau pencegahan hanya patologi ini. Sekiranya terdapat istilah dalam diagnosis - prolaps atau protrusi cakera, terutamanya hernia, sesetengah latihan dilarang sama sekali!

Terapi latihan gimnastik kompleks dari osteochondrosis lumbar

Sebelum memulakan rawatan, tentukan tempat persembahan dan sediakan segala yang anda perlukan: bentuk mudah, karpet, dan iringan muzik. Persiapan sedemikian benar-benar membantu untuk menyempurnakan dengan lebih baik, dan mengubah rutin senaman harian ke dalam latihan yang membawa manfaat dan kesenangan.

Pada nota itu. Normalisasi rejim minuman untuk 2-2.4 liter air sehari adalah salah satu syarat utama untuk menghentikan osteochondrosis yang berjaya.

Ventilasi bilik sebelum setiap latihan dan sediakan 200 ml air minuman bersih terlebih dahulu. Hari ini, pernyataan bahawa semasa latihan fizikal tidak boleh diminum sudah dibebaskan Anda juga memerlukannya! Dalam jeda antara latihan, ambil beberapa sips kecil.

Panaskan

Mana-mana arahan, kedua-dua sukan dan terapi fizikal, menetapkan untuk menyediakan ligamen dan tendon sendi untuk beban utama. Harga mengabaikan peraturan ini adalah meregangkan dan merobek. Dalam kes ini, pemanasan berpusing kecil yang terdiri daripada latihan berikut akan mencukupi.

Pergerakan pekeliling mesti dilakukan, memerhatikan urutan yang ditentukan. Putaran dilakukan sama ada ke dalam, dan kemudian ke luar, atau bertentangan dan mengikut arah jam. Sebelum kompleks gimnastik dari osteochondrosis, sudah cukup untuk melakukan 4 ulangan di setiap arah, tetapi, jika anda ingin, dos dapat ditingkatkan menjadi 8 atau 12 kali.

Latihan tetap

Kompleks gimnastik yang lengkap harus termasuk latihan yang dilakukan dalam kedudukan permulaan yang berlainan (kemudian dirujuk sebagai PI).

Mengikut peraturan terapi fizikal, pekerjaan "sepenuhnya" osteochondrosis bermula dengan pergerakan berdiri.

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

Ciri-ciri rawatan osteochondrosis, peraturan umum

Rawatan yang berkesan yang boleh membantu osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah senaman terapeutik yang bertujuan untuk menguatkan otot punggung, paha, punggung.

Seluruh kompleks terapi latihan boleh dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. dilakukan pada peringkat pertama tempoh akut (dengan kesakitan teruk);
 2. dilakukan pada peringkat kedua tempoh akut (dengan kelemahan sakit);
 3. dilakukan semasa remisi (sakit adalah minimum atau tidak hadir).

Ia perlu membuat rancangan untuk terapi fizikal dan melakukan gimnastik, dengan ketat mengikut arahan, tidak membenarkan percantuman latihan daripada kumpulan yang berlainan.

Masa hari untuk senaman dalam osteochondrosis lumbal tidak penting. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diperhatikan bahawa pengecasan hendaklah bermula sejam selepas makan.

Tidak perlu melakukan senaman yang menyakiti anda. Sekiranya anda berasa tidak selesa di bahagian belakang semasa mengecas, kami menasihatkan anda untuk memilih satu lagi latihan, atau mengurangkan amplitudnya.

Terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar akan membawa manfaat maksimum jika anda mematuhi peraturan berikut:

 • perlu terlibat setiap hari;
 • lakukan senaman perlahan-lahan, perhatikan kerja otot;
 • ikuti nafas;
 • dapatkan nasihat daripada doktor anda dan bincangkan hasil rawatan.

Di mana untuk bermula: pakaian dan peralatan

Sebelum meneruskan terapi untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbal, adalah penting untuk menyediakan pakaian dan peralatan.

Perlu tahu cara berpakaian:

 • pakaian tidak seharusnya terlalu luas, tetapi tidak menghalang pergerakan anda;
 • Pilihan yang paling sesuai adalah pakaian kapas yang selesa, mungkin dengan penambahan bulu, yang tidak akan membenarkan penyerapan kawasan lumbar.

Satu set latihan semasa kekacauan osteochondrosis

Sejak dalam tempoh yang teruk, pesakit perlu mematuhi rehat tidur, semua senaman untuk osteochondrosis lumbar dikurangkan kepada normalisasi kesihatan keseluruhan, bekerja pada pernafasan. Di rumah, gimnastik untuk belakang boleh dilakukan di dalam katil, dengan tilam ortopedik keras, dan pada permaidani yang padat, sebelum memakai tikar gimnastik. Latihan hendaklah dilakukan dalam jumlah sehingga 8-10 kali, memberi perhatian kepada kesejahteraan anda.

Terapi senaman yang kompleks untuk peringkat pertama tempoh akut:

 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Meletakkan roller di bawah shin, kita membuat sudut kanan antara paha dan shin. Seterusnya, bengkokkan jari-jari menjadi giliran dan meluruskan. Kaki membungkuk dan melengkung pada sendi buku lali.
 2. Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki kiri anda di lutut supaya kaki berada di permukaan katil. Buat sudut tajam antara kaki bawah dan paha. Kaki kanan tetap lurus di atas katil. Pergerakan perlahan, bengkok kaki kanan ke kedudukan kiri, kemudian meluncur, lepaskan. Latihan mesti dilakukan 8 kali, maka kita menukar kaki.
 3. Kedudukan permulaan senaman 1. Kami meregang tangan di sepanjang badan. Lengan lurus mengangkat dan meletakkan kepalanya. Kami melakukan senaman dengan setiap tangan.
 4. Kedudukan permulaan senaman 2. Pertama, ketepikan kaki kanan 8 kali, kemudian lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri.
 5. Kedudukan awal latihan 1. Menekan pinggang erat ke tempat tidur atau permaidani, kita mula melepaskan kaki di lutut. Pastikan bahawa hanya lutut yang berfungsi.
 6. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Kaki hendaklah berdiri di atas permukaan katil. Bend kaki dan seterusnya mengetatkan mereka ke perut. Kami mengikuti keadaan kesihatan. Jika anda tidak merasa sakit, amplitud boleh ditingkatkan.
 7. Memulakan kedudukan 6. Lakukan senaman "katak", menyebarkan lutut anda pula.
 8. Memulakan kedudukan 1. Lakukan pergerakan kaki di kaki pergelangan kaki bersama mengikut arah jam seterusnya.
 9. Kami berbaring di belakang kami, kami pastikan bahawa kaki lurus, dan lengan diperluas di sepanjang badan dengan sokongan. Untuk nafas dalam, bengkokkan tangan pada sendi siku, untuk nafas - melepaskan.
 10. Memulakan kedudukan 1. Kami bernafas, menggunakan diafragma sebanyak mungkin selama 1-2 minit. Apabila bernafas, kami mengembang perut sebanyak mungkin. Membuat menghembus nafas, mengisap di dalam perut.

Ia perlu mengulangi terapi latihan kompleks ini 2-3 kali sehari, dengan syarat anda berasa sihat.

Senarai latihan untuk peringkat kedua tempoh akut osteochondrosis tulang belakang lumbar

Kumpulan latihan ini bertujuan untuk menguatkan otot perut dan punggung. Untuk hasil rawatan paling berkesan osteochondrosis belakang belakang, latihan kumpulan ini perlu dilakukan selepas bekerja melalui kompleks terdahulu.

 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda, letakkan kaki anda di permukaan katil atau permaidani. Perlahan-lahan menghisap dan menaikkan sakrum, sambil bergantung pada tulang belakang toraks yang rendah, tinggal di titik tertinggi selama 1 saat, menghembus nafas, turun.
 2. Tinggal dalam kedudukan permulaan yang sama. Kami menyedut dengan payudara penuh, kami menghembus nafas, mengangkat kepala perlahan, pada masa yang sama menangkis otot-otot otot perut.
 3. Kami berbaring di belakang, kaki dan lengan yang terbentang, terletak di atas katil, tapak tangan memandang ke bawah. Kami menghirup, kemudian menghembus nafas, menegangkan otot-otot gluteal. Kami berada dalam kedudukan ini selama 8-10 saat. Kemudian berehat, kemudian bernafas.
 4. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan ini selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Ulang 8 kali, selepas itu kita melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 5. Kami menduduki kedudukan terlentang, lengan membentang di sepanjang badan, dan kaki bengkok di lutut. Kami meletakkan roller di bawah kaki untuk memberikan sudut tepat antara pinggul dan shin. Kami menghirup, menaikkan pelvis ke atas, kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian menghembus nafas, menurunkan panggul di atas katil. Pada masa yang sama roller berfungsi sebagai sokongan untuk kaki.
 6. Kami berlutut di atas tikar, perlahan-lahan meluncur telapak tangan di atas tikar, duduk di tumit dengan punggung, kembali ke kedudukan sebelumnya.
 7. Kami berlutut di atas tikar, berehat otot-otot tulang belakang serviks. Chin bersandar di dada, melihat ke bawah. Sangat menghirup, kami menaikkan tulang belakang lumbar (kami melakukan kedudukan "kucing"), kami kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Exhaling, kami kembali ke kedudukan permulaan. Adalah penting untuk mengekalkan belakang anda mendatar dalam kedudukan asalnya, sentiasa melihat ke bawah.

Latihan fizikal dalam osteochondrosis remisi

Kompleks terapi senaman dalam tempoh subacute osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah berdasarkan kenaikan beransur-ansur dalam beban pada kerja otot. Dalam tempoh subakut kita terus melakukan senaman dengan cara yang sama di rumah, tetapi sekarang lebih baik menggunakan tikar gimnastik.

 1. Menerima kedudukan terdedah, meluruskan kakinya. Bend dan lepaskan kaki pada gilirannya.
 2. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip dengan tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan itu selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Ulang 8 kali, selepas itu kita melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 3. Berbaring di belakang anda, meregang tangan anda di sepanjang badan anda, dan luruskan kaki anda. Mengambil nafas, perlahan-lahan angkat tangan lurus satu demi satu, letakkan di kepalanya. Exhaling, kami kembali ke posisi sebelumnya.
 4. Tinggal dalam kedudukan yang sama. Kami membuat slip dengan tumit kaki kanan di atas tikar, tarik ke punggung, tinggal di kedudukan itu selama 3-5 saat, kemudian luruskan kaki. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda. Kami melakukannya 8 kali, selepas itu kami melakukan latihan yang sama dengan kedua-dua kaki pada masa yang sama.
 5. Semasa berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki kiri, tarik ke perut. Kaki kanan ditinggalkan di atas tikar yang terbentang. Seterusnya, kenaikan kaki kanan beberapa kali. Kami menukar kaki, kami membuat pergerakan yang sama.
 6. Bersandar di belakang anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan. Bend kaki di lutut, pastikan kaki ditekan rapat ke lantai. Menghirup, menaikkan pelvis ke atas, memaksimumkan otot abdomen dan pinggul. Exhaling, kami kembali ke kedudukan permulaan. Adalah penting untuk melakukan senaman ini perlahan-lahan.
 7. Kami berbaring di belakang anda, lentur lutut anda, kaki anda ketat ditekan ke lantai. Tangan mesti diseberang di dada. Exhaling, angkat kepala dan bahu, memaksimumkan otot abdomen. Bernafas, kami kembali ke posisi terdahulu.
 8. Berbaring di belakang, kaki dan lengan terulur, telapak tangan ke bawah. Kami menghirup, kemudian menghembus nafas, menegangkan otot-otot gluteal. Kami berada dalam kedudukan ini selama 8-10 saat. Kemudian berehat, kemudian bernafas.
 9. Kami berbaring di belakang anda, lentur lutut anda, kaki anda ketat ditekan ke lantai. Melepaskan diri, angkat kaki, tarik lutut ke dada. Sekiranya terdapat kesukaran dengan latihan, anda boleh membantu diri anda dengan tangan anda. Kami kekal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Setelah bernafas, kami kembali ke kedudukan sebelumnya.
 10. Kami berlutut di atas tikar, perlahan-lahan meluncur telapak tangan di atas tikar, duduk di tumit dengan punggung, kembali ke kedudukan sebelumnya.
 11. Berlutut, tarik balik kaki kiri. Melihat baki. Tinggal dalam kedudukan ini selama 5 saat. Kami kembali ke kedudukan sebelumnya. Seterusnya, lakukan kaki kanan yang sama.
 12. Kami berbaring di perut, setelah sebelumnya meletakkan roller di bawahnya. Tangan berasingan. Mengambil nafas dalam, merobek kepala dan bahu dari tikar. Tinggal dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Kami kembali ke kedudukan sebelumnya, menghembus nafas. Adalah penting untuk menjaga tahap kepala anda sambil melihat ke hadapan.

Pernafasan diafragma adalah peringkat wajib dalam kompleks terapi fizikal, yang perlu menyelesaikan latihan. Pada peringkat ini, sudah cukup untuk mengambil masa 2-3 minit selepas bersenam.

Latihan yang disampaikan adalah kaedah yang berkesan untuk rawatan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Mereka cukup dilakukan di rumah, tidak memerlukan latihan khas. Apabila melakukan gimnastik untuk bahagian belakang, anda juga boleh menggunakan video, yang akan menunjukkan dengan jelas bagaimana untuk melakukan ini atau latihan senaman. Apa jenis latihan yang perlu dilakukan dan dalam urutan apa, semua orang boleh membuat keputusan sendiri.

Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbosacral

Osteochondrosis adalah penyakit yang dianggap tidak boleh diubati. Mereka yang menemui mereka akan terpaksa mengalami kesakitan sepanjang hayat mereka dan menggunakan pelbagai kaedah rawatan untuk mengelakkan perkembangan penyakit, serta meningkatkan kualiti hidup mereka. Nasib baik, kini mudah mengalahkan kesakitan di osteochondrosis - sudah cukup untuk menggunakan terapi senaman. Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbosacral adalah agak mudah, dan boleh dilakukan oleh mana-mana pesakit.

Osteochondrosis: putusan atau tidak?

Osteochondrosis adalah penyakit yang dicirikan oleh terjadinya proses degeneratif-dystrophik di rantau kolum tulang belakang. Semasa perkembangan cakera intervertebral patologi ini menderita. Saraf saraf tunjang juga tercabut akibat penonjolan cakera dan mengurangkan ruang antara vertebra individu. Penyakit boleh terjadi di mana-mana bahagian tulang belakang, tetapi paling sering chondrosis dicatatkan di rantau lumbar atau sacrum.

Gejala utama patologi, jika ia disetempatan di rantau lumbosacral, adalah kesakitan di kawasan ini, sakit dan tidak menyenangkan, yang dapat mengurangkan pergerakan belakang dan menjejaskan kualiti hidup. Lebih-lebih lagi, sindrom kesakitan dipertingkatkan selepas bersenam.

Nota! Perkembangan aktif osteochondrosis biasanya diperhatikan pada orang berumur 45-50 tahun dan lebih tua, dan bergantung kepada perubahan yang berkaitan dengan usia dalam badan. Walau bagaimanapun, dalam beberapa tahun kebelakangan ini, patologi mempunyai "peremajaan" dengan ketara, yang dikaitkan dengan gaya hidup pasif kebanyakan orang dan beban yang salah di belakang.

Penyebab utama osteochondrosis di rantau lumbar dan sacrum adalah:

 • tahap aktiviti fizikal yang rendah disebabkan jangka masa panjang;
 • beban berlebihan di belakang kerana kerja fizikal berat;
 • kecederaan;
 • pelbagai patologi tulang belakang, termasuk kelengkungannya;
 • penggunaan perabot yang tidak selesa untuk tidur dan bekerja; memakai kasut yang tidak selesa dan miskin;
 • kekurangan tempat kerja ergonomik;
 • faktor keturunan;
 • berat badan berlebihan;
 • tekanan dan masalah yang berkaitan dengan keadaan psiko-emosi.

Kaedah rawatan

Tidak mustahil untuk mengalahkan osteochondrosis yang telah muncul. Walau bagaimanapun, perkembangannya boleh dihentikan, dan dalam proses rawatan anda dapat menyingkirkan kesakitan yang berterusan. Semasa terapi, kedua-dua ubat dan pelbagai fisioterapi, terapi fizikal, urut, dan lain-lain digunakan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, satu operasi ditunjukkan, tetapi, sebagai peraturan, jika anda berjumpa dengan doktor pada masa, maka pembedahan tidak diperlukan.

Matlamat utama rawatan adalah untuk menghapuskan, jika mungkin, faktor yang menyebabkan penyakit, serta untuk menghapuskan gejala. Teknik ini direka untuk memulihkan proses metabolik yang terjadi di tulang belakang, melegakan kesakitan, menghilangkan bengkak dan kekejangan otot.

Nota! Prosedur seperti akupunktur dan terapi manual telah menunjukkan diri mereka dengan baik dalam rawatan osteochondrosis. Tetapi cara terbaik untuk memperbaiki keadaan tulang belakang ialah terapi senaman.

Sekiranya anda ingin mengetahui dengan terperinci bagaimana terapi kiropraktik tulang belakang dijalankan, serta mempertimbangkan teknik utama dan kesannya pada badan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Kenapa terapi terapi?

Sebagai peraturan, untuk mengalahkan osteochondrosis dan kesakitan yang menyakitkan pesakit semasa ketakselanjarannya, orang memutuskan untuk mengambil kursus suntikan dadah seperti analgesik dan antispasmodik. Ya, mereka akan menghilangkan kesakitan dan gejala lain, tetapi mereka tidak akan mempunyai kesan terapeutik. Dan tempoh kesannya akan agak kecil. Juga, ubat-ubatan ini mempunyai banyak kontraindikasi, dan dengan penggunaan jangka panjang atau berhenti membantu, atau memburukkan keadaan badan. Dan fisioterapi atau terapi fizikal dengan ketara meningkatkan proses peredaran darah, dan keadaan sistem otot, dan menggalakkan penggunaan kedudukan yang betul oleh segmen ruang tulang belakang. Latihan melambatkan atau menghentikan aliran proses degeneratif-dystropik di tulang belakang, menghilangkan kekejangan, dan dalam beberapa kes bahkan membantu mengatasi rasa sakit. Dan kelebihan utama terapi senaman - anda boleh melakukan senaman di rumah.

Nota! LFK termasuk sebilangan besar latihan pelbagai orientasi dan pelbagai kerumitan yang berbeza. Walau bagaimanapun, mereka dipilih oleh doktor dengan ketat mengikut diagnosis dan keadaan fizikal semasa pesakit.

Peraturan umum

Walaupun terdapat banyak aspek positif dan keselamatan yang jelas kaedah, terapi latihan masih tidak boleh digunakan tanpa berfikir dan tanpa perundingan terlebih dahulu dengan pakar. Adalah penting untuk diingat bahawa penyebab kesakitan di rantau lumbar atau sakrum mungkin penyakit lain, dan bukan hanya osteochondrosis. Selain itu, untuk beberapa daripada mereka atau bergantung kepada keadaan tertentu pesakit, penggunaan terapi senaman hanya dilarang. Oleh itu, sebelum pergi dengan tikar di bawah lengan anda untuk melakukan latihan fizikal, anda masih perlu mengetepikan beberapa jam waktu peribadi anda dan melawat pakar neurologi. Sebaliknya, doktor boleh menghantar kepada beberapa kajian untuk membuat diagnosis yang tepat dan menentukan tahap perkembangan osteochondrosis.

Terdapat juga beberapa peraturan yang penting untuk diikuti ketika melakukan latihan. Jika tidak, terapi latihan yang paling kompleks hanya akan tidak berkesan.

 1. Adalah penting untuk mengekalkan keteraturan dan melaksanakan latihan secara sistematik. Jika tidak, kesan yang diingini tidak semestinya.
 2. Anda tidak boleh tergesa-gesa "segera dari kelawar" dan cuba lakukan program maksimum. Anda harus selalu bermula dengan senaman yang mudah dan mudah dan hanya melakukan beberapa pendekatan tanpa memandu diri anda. Juga jangan lupa tentang pemanasan awal.
 3. Sekali-sekala tidak boleh terlalu banyak kerja semasa kelas. Ia adalah kontraindikasi untuk melakukan senaman yang menyebabkan kesakitan.
 4. Pakaian untuk latihan harus selesa dan tidak menghalang pergerakan.
 5. Semua latihan dilaksanakan lancar dan perlahan. Semasa terapi latihan terburu-buru adalah kontraindikasi. Pernafasan harus diukur.

Petua! Kesan yang lebih besar dalam rawatan osteochondrosis boleh dicapai jika pemakanan yang betul juga diperhatikan.

Secara umum, tempoh latihan yang kompleks terhadap osteochondrosis pada bahagian bawah belakang jarang melebihi 15-20 minit sehari. Dan lebih baik jangan hanya kerap, tetapi setiap hari, memperuntukkan masa untuk ini pada waktu pagi. Ia juga disyorkan untuk menggunakan tikar gimnastik yang mudah - adalah tidak diingini untuk melakukan senaman di lantai kosong (sebahagian daripadanya melibatkan berbaring di belakang atau berdiri dengan tapak tangan dan lutut anda).

Kompleks latihan

Langkah pertama adalah pemanasan mudah. Ia cukup untuk membuat beberapa lembut melangkah ke depan dan ke sisi, untuk meregang tangan anda, untuk melakukan gerakan bulat dengan bahu dan leher anda. Terdapat tiga tahap terapi fizikal utama untuk osteochondrosis belakang atau sacrum.

Jadual Fasa terapi senaman dalam osteochondrosis.

Latihan untuk rawatan osteochondrosis lumbal

Lumbar osteochondrosis: kami merawat tulang belakang dengan gimnastik

Di osteochondrosis tulang belakang lumbar, seperti mana-mana jenis penyakit lain, rawatan itu terletak pada empat ikan paus, salah satunya ialah terapi senaman. Tetapi perkara yang paling penting adalah melakukan gimnastik dengan betul, supaya tidak membahayakan tulang belakang lebih.

Apakah osteochondrosis dan mungkin untuk melawannya?

Osteochondrosis tulang belakang adalah luka pada rawan artikular, dan ia adalah kemunculan dystrophic dan ia berlaku apabila cakera intervertebral tidak berfungsi. Di osteochondrosis rantau lumbar, kesakitan dirasakan tidak hanya di sakrum dan bahagian belakang, tetapi juga di kaki dan organ pelvis kecil.

Komplikasi boleh menjadi hernia, sains atau protrusi. Rawatan hendaklah termasuk:

 • Urut (diperlukan);
 • Ubat (kondroitin, glukosamin, ubat bukan steroid, ubat steroid, analgesik;
 • Diet Adalah penting untuk mengelakkan garam, serta penggunaan makanan laut, kalsium dan aspic;
 • Gimnastik terapeutik.

Tugas terapi fizikal adalah beberapa mata sekaligus:

 • Mengeluarkan kesakitan yang disebabkan oleh pemampatan akar saraf vertebra;
 • Gimnastik terapeutik menyelamatkan dari kejang otot kompensasi;
 • Menghentikan (atau menghalang) proses degeneratif di cakera tulang belakang.

Terapi fizikal dalam osteochondrosis tulang belakang: peraturan asas

 • Sebelum anda mula menggunakan terapi fizikal untuk tulang belakang lumbar, pastikan untuk berunding dengan doktor anda: mungkin dengan osteochondrosis, anda harus menunggu sehingga tempoh akut berakhir;
 • Berlatih setiap hari, walaupun osteochondrosis telah dibebaskan. Tetapi masa kelas tidak penting. Jika anda hanya mempunyai kekuatan yang cukup pada waktu petang, anda boleh di waktu petang;
 • Jangan terlalu kenyang dan pakai pakaian yang selesa. Kain itu semulajadi. Adalah baik sekiranya kostum itu likat dan ditutup sesekat mungkin;
 • Latihan boleh diambil dari kompleks video, tetapi lebih baik untuk membincangkan terapi latihan yang kompleks untuk tulang belakang anda dengan doktor anda;
 • Tonton sensasi apabila melakukan senaman terapeutik: mengapa anda memerlukan kesakitan? Sekiranya, atau anda merasakan ketidakselesaan yang serius, berhenti bersenam atau menurunkan keamatan;
 • Perubatan, serta mana-mana gimnastik yang bertambah baik, dijalankan dengan lancar, sangat berhati-hati, tanpa pergerakan tajam;
 • Anda tidak perlu menahan nafas anda, hanya mengawalnya;
 • Apabila melakukan senaman dalam mana-mana, jangan meningkatkan pesongan tulang belakang ke depan - supaya anda boleh membeli keterukan osteochondrosis;
 • Latihan terapi fizikal dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar tidak boleh dilakukan hanya dengan tulang belakang tidak stabil (go x-ray), suhu tinggi, kesakitan teruk di jabatan ini dan gangguan sistem saraf.

Panaskan

Terapi senaman untuk penyakit tulang belakang mestilah bermula dengan pemanasan. Ini adalah latihan berikut:

 • Berbaring di belakang awak. Kami mengikat kaki kita kepada diri kita sendiri, kemudian ke lantai, sambil membongkok dan meluruskan sendi lutut;
 • Sekali lagi berbaring di belakang anda. Tangan perlahan-lahan bangkit, kemudian meletakkan kepalanya;
 • Ia adalah pose yang sama, tetapi kita mengetatkan kaki kita ke lutut, mengangkat sacrum kita dari lantai;
 • Kedudukan yang sama. Bengkokkan lutut anda dan angkat kepala anda dari lantai dengan bahu anda. Bertahan selama 5 saat, berbaring di lantai sekali lagi;
 • Kami duduk berlutut, berehat di atas lantai. Bend dan lepaskan tulang belakang;
 • Kami berbaring di perut, mengangkat setiap kaki pada gilirannya selama beberapa saat;

Gimnastik terapeutik untuk tulang belakang dari kedudukan berdiri

Kami menjalankan terapi latihan yang kompleks ini tanpa banyak tekanan.

 • Adakah anggota badan - pada tali pinggang, bahu lebar yang lebih rendah. Lean ke hadapan sangat perlahan dan kembali. Lakukan perkara yang sama dengan tulang belakang lurus;
 • Kedudukan permulaan yang sama. Tulang belakangnya lurus, bersandar pada sisi;

Latihan dalam tempoh akut osteochondrosis

Perkembangan osteochondrosis tulang belakang lumbar bukanlah sebab untuk tidak melakukan senaman terapeutik, walaupun berbaring.

 1. Kami berbaring di belakangnya, di bawah lutut - bantal. Bend dan lepaskan kaki dan tangan;
 2. Kita berbohong, bengkokkan sendi lutut kiri. Tangan kanan meluruskan dan bengkok, geser dengan tumit di atas katil. Selepas sedozen, kita menukar kaki;
 3. Kami berbohong, bantal di bawah lutut. Tangan seterusnya membangkitkan;
 4. Kami berbaring di belakang kami, kami melengkung kaki belakang kiri pada sendi lutut, yang tepat ditarik balik ke sisi. Selepas sedozen ulangan, kita menukar kaki;
 5. Kami berbaring di belakang kami, lengan di bahu yang sangat, kami menjalankan lingkaran dan belakang;
 6. Lie, pinggul, bersandar pada bantal atau roller. Selekoh lutut, lepaskan;
 7. Bersantai, lutut bengkok. Bertukar untuk membawa mereka ke dada;
 8. Kami berbaring, di atas bantal atau bantal. Tangan melengkung ke bahu bersama-sama dengan nafas dan nafas dalam;
 9. Kita berbohong, kaki yang bengkok. Kami membawa mereka dalam bentuk ini pada gilirannya;
 10. Kedudukan permulaan yang sama. Bernafas, lengan ke atas, melepaskan lutut ke dada; Sama untuk kaum yang lain;
 11. Juga kami meletakkan, bersilang di platen, kaki selain. Matikan kaki anda dengan lutut ke dalam dan sebaliknya;
 12. Kami berbohong, bersulam pada bantal atau kusyen. Kami hanya bernafas diafragma.

Baca sama: Memilih tilam ortopedik untuk osteochondrosis

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis lumbar kronik

Untuk permulaan, latihan panas dan berdiri sudah disebutkan.

 • Kami berbohong dan hanya menegangkan otot perut, serentak menekan bahagian belakang dan lantai selama seperempat minit. Kami mengulangi sedozen kali;
 • Kami berbaring di perutnya. Bengkokkan lutut anda. Kami sampai ke kiri dengan siku dengan hak dan sebaliknya. Selusin kali;
 • Kami berbaring di belakang kami dan meregang tangan kami dengan baik di belakang kepala kami;
 • Kami berehat di atas lantai dengan lutut dan tangan. Kami duduk di tumit, tetapi jangan merobek telapak tangan, dengan pelvis meregang belakang dan jangan bengkok, kembali ke posisi awal;
 • Kucing dan lembu. Latihan klasik dan perlu pada semua empat;
 • Back up and down. Anda boleh lakukan di tempat tidur dalam tempoh subacute osteochondrosis;
 • Berbaring di belakang, roller atau bantal di bawah kaki. Naikkan pelvis, tetapi tanpa banyak usaha;
 • Kami berbaring di atas katil, melengkung sendi lutut, mengangkat kepala dan bahu, menahan perut (akhbar atas);
 • Hanya berbaring kita menegangkan otot gluteus maximus selama 4 saat dan selusin kali setiap satu.
 • Kita berbohong dan menekuk lutut. Kaki di atas katil. Kami menaikkan sakrum, bernafas pada tulang belakang toraks, serta kaki (lihat foto);
 • Kedudukan permulaan yang sama. Sendi lutut dan bahagian. Menaikkan tangan kiri - menyedut, kami menurunkan ke hadapan, ke bawah dan ke dalam, kami mengangkat bahu kami dan kepala sedikit, dengan tangan kiri kami mencapai lutut yang bertentangan dan menghembus nafas. Ulangi dengan tangan kanan dan kiri bahagian bawah;
 • Bersantai lagi. Lutut pula selekoh, dan meluruskan, kami menekan di atas katil dengan kaki;
 • Sekali lagi, kita mengulangi latihan yang sama, tetapi dengan bantuan kedua-dua lutut dan kaki.

Terapi senaman dalam pengampunan

Sekiranya osteochondrosis tulang belakang lumbar berundur, ini bukan sebab untuk membuang terapi senaman, jika tidak semua akan kembali.

 • Kyphosis tulang belakang anda terhadap dinding dan atasi kedudukan ini selama setengah minit. Pertama, kita bersandar di dinding, tetapi pinggulnya 40 cm dari dinding, dan kemudian tanpa sokongan. (lihat gambar);
 • Kami berdiri di semua empat kaki dengan kaki terpisah. Dengan tangan kami, kami melangkah ke kiri, membongkok badan ke arah yang sama. Di arah yang lain;
 • Kami berlutut atau duduk di atas tumit kami. Kami duduk di pinggul kanan, tangan ke arah yang lain. Begitu juga dengan paha kiri;
 • Kami berbaring di belakang kami, kami menaikkan kuku kami dan menekuk ke hadapan. Lutut tengkuk ke kiri dan kanan;
 • Kami berbaring di bangku gimnastik dengan perut. Bahagian atas badan diturunkan kembali, tetapi tidak banyak membengkokkan;
 • Kami berbaring di belakangnya, menekan pinggulnya ke perutnya. Gulung dengan teliti;
 • Kami menghidupkan perut, dan meletakkan kaki atas di bawah kepalanya. Kami mengambil kaki ke kiri dan membongkok batang ke arah yang sama; Sama dengan pihak yang lain;
 • Kami juga berbaring di perut, tetapi di pinggir katil, pinggul. Pegang katil dan angkat pinggul, meluruskan bahagian belakang lutut. Di sini anda tidak boleh mengendur;
 • Kami jongkong, berus melawan lantai dan bergerak ke kedudukan baru - sokongan berdiri dan bengkok (lihat foto);
 • Kami berehat dengan berdiri dan bengkok dengan berus di lantai. Kami melangkah dan menukar kedudukan pada sokongan dengan menjejakkan kaki dengan berus (lihat foto);
 • Kami berdiri, menyebarkan kaki anda. Berus di bahu. Kami menekuk lutut kiri ke kanan dan ke hadapan, dengan siku kita menyentuh paha kiri; Ulangi dengan lutut kanan;
 • Kami berbaring, tangan ke atas. Paha sebelah kiri naik ke hadapan dan kaki menyentuh tangan kanan yang dibangkitkan. Sama dengan kaki kanan;
 • Kami hanya berjalan: pertama di jari kaki, kemudian di bahagian luar kaki, kemudian di tumit, kemudian dengan lunges dan lilitan bahagian atas badan, di punggung, mengangkat pinggul tinggi, membongkok kaki, dan lain-lain.

Gimnastik terapeutik untuk tulang belakang lumbar bukanlah satu-satunya kaedah rawatan. Jangan lupa, jika mungkin, untuk menambah latihan terapi fizikal di kolam renang dan hanya berjalan kaki. Kaedah fisioterapeutik lain juga akan membantu.

LFK dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar

Kami telah berhenti cukup bergerak, kami menghabiskan banyak masa dengan alat, di skrin TV dan di komputer, oleh itu, semakin banyak penyakit, tulang belakang dan tulang belakangnya memecah perjalanan biasa kehidupan kita. Penyakit ini termasuk osteochondrosis.

Dalam hal ini, dalam cakera intervertebral tulang belakang, gangguan berbahaya berlaku, rawatan yang kadang-kadang tidak dapat dilakukan tanpa campur tangan pembedahan. Penyakit ini baru-baru ini beralih ke arah "peremajaan", orang yang belum mencapai usia tiga puluh tahun menjadi sandera penyakit ini.

Adakah terdapat sebab dan faktor lain untuk berlakunya osteochondrosis tulang belakang lumbar? Terdapat cukup mereka untuk memahami, akar penyakit terletak di banyak pesawat:

 • Otot tulang belakang yang lemah.
 • Bengkok, tulang belakang melengkung, membawa beban pada bahu yang sama.
 • Perubahan dalam luka tulang belakang akibat kecederaan.
 • Beban yang dikaitkan dengan lif berat berterusan atau postur tidak selesa untuk jangka masa yang panjang.
 • Berjalan di kasut yang tidak selesa atau kaki rata.
 • Sesetengah bentuk penyakit diwarisi.
 • Terdapat pelanggaran terhadap bahan tubuh.

Memudahkan kesakitan, memulihkan keadaan yang sihat sebelum ini, dan akhirnya, menyingkirkan penyakit ini, pendekatan bersepadu, gabungan yang mahir:

 • gaya hidup yang sihat, adalah sesuai untuk menggunakan kaedah diet garam,
 • kelas terapi fizikal
 • adalah perlu untuk mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan oleh pakar; anda tidak boleh mengambilnya pada diri sendiri.

Terapi senaman menyumbang kepada pemulihan osteochondrosis tulang belakang lumbar.

Apa yang perlu anda ketahui - cadangan umum

Apabila didiagnosis, anda harus serius berfikir tentang tingkah laku salah anda, dan mempertimbangkan kemungkinan perubahan asas dalam gaya hidup.

Jika, dengan bantuan ubat-ubatan, anda dapat melegakan kesakitan, tetapi anda masih meneruskan kehidupan sedentari yang sama dan memakan makanan yang salah, penyakit itu dapat berulang, dan kemudian masalah itu akan mendatangkan lebih banyak masalah kesihatan.

Oleh itu, kami memilih pendekatan bersepadu yang akan membantu menangani penyakit yang tidak menyenangkan. Salah satu kemuncak kompleks ini ialah gimnastik perubatan dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar. Tetapi ingat, anda tidak boleh memulakan terapi senaman jika anda mengalami sakit belakang belakang yang tidak dapat dibayangkan. Hanya apabila sakit akut dihapuskan, dalam 3-4 hari, anda boleh memulakan gimnastik rekreasi.

Satu set latihan - latihan

Sakit belakang akut, kadang-kadang tidak memberikan kita hak untuk menilai keadaan. Biarkan ia menjadi profesional profesional. Bagi setiap pesakit, diberi keadaan fizikalnya, terdapat satu set latihan. Adalah penting untuk mendengar doktor atau penjaga kesihatan, dan tegas mengikuti saranan.

 • Ia adalah perlu untuk memulakan berbaring kompleks kerana ia memberikan peluang untuk membongkar dan tanpa tisu otot yang terkawal.
 • Ambil masa anda dan lakukan semua latihan pada kadar perlahan. Ketajaman pergerakan, boleh menyebabkan kesakitan dan komplikasi.
 • Untuk gimnastik, perlu memakai pakaian yang selesa dan elastik yang tidak menghalang pergerakan badan.
 • Buat senaman untuk osteochondrosis lumbal, lebih baik pada waktu pagi, untuk memanaskan tempat yang sakit dan kaku.
 • Perhatikan urutan pergerakan yang disyorkan.
 • Anda perlu bernafas dengan lancar, tanpa penundaan bernafas, bersama dengan pergerakan.

Peringkat Latihan Penyakit

Peringkat 1

Bilangan ulangan yang disyorkan bagi setiap latihan pada peringkat pertama terapi fizikal, sehingga 5 kali ganda.

 1. Tetap tetap, kami perlahan-lahan mengepam akhbar selama beberapa minit, sehingga keletihan.
 2. Dapatkan semua empat. Perlahan-lahan menaikkan kepala anda, sambil membongkok belakang anda. Kembalikan kepala ke kedudukan asalnya, kembali gerbang belakang. Anda boleh mengulangi latihan sehingga lima kali, jika anda merasa sakit, berhenti.
 3. Berbaring di punggung, lengan di belakang kepala, kaki sedikit bengkok. Cuba lutut ke lantai di sebelah kanan, kemudian di sebelah kiri.
 4. Dari kedudukan terdedah, cubalah bengkokkan punggung anda. Tangan berada di sepanjang badan. Latihan ini membantu sedikit meregangkan otot lumbar.
 5. Berbaring di belakang anda, bengkokkan jari kaki anda, ke arah diri anda. Berdiri selama beberapa saat dalam kedudukan ini. Kemudian berehat, dan ulangi.
 6. Gimnastik terapeutik untuk osteochondrosis lumbar perlu dilakukan setiap hari. Penyakit ini hanya boleh dikalahkan oleh usaha fizikal yang berterusan, dan prestasi biasa.

Peringkat 2

 1. Anda perlu mula berbaring di belakang anda. Angkat pelvis selama beberapa minit, membekukan. Lakukan 5 kali.
 2. Berbaring di sebelah kanan, perlahan-lahan membengkokkan lutut sehingga berhenti di dada. Sehingga lima kali.
 3. Berbaring, bergerak di tempat, seolah-olah merangkak, bergantian memindahkan kakinya. Sehingga lima atau tujuh kali.
 4. Ulangi beberapa item dari senarai pertama latihan.

Peringkat 3

 1. Duduk di atas karpet. Lurus kembali, tangan di atas lutut anda. Perlahan-lahan bersandar seberapa banyak yang anda boleh, akhbar itu tegang dan kedudukannya tetap untuk tempoh masa yang singkat, selama 5 saat, kami kembali ke kedudukannya sebelumnya. Ulangi sehingga tujuh kali.

Berdiri di semua empat. Perlahan dan lancar mengangkat kaki kanan terlebih dahulu, setinggi mungkin. Kemudian pergi. Ia perlu menjaga kaki dengan betul, tanpa mengetepikannya. Ulangi latihan sepuluh kali.

 • Lakukan setiap hari, membongkok dan berbohong dan berdiri, cuba menjangkau lutut dengan payudara. Ulangi latihan ini sebanyak tujuh kali.
 • Jangan cuba membuat pergerakan ini terlalu keras, seperti pada tahap ini, mereka menjadi lebih sukar.

  Jangan tergesa-gesa untuk mengatasi penyakit ini, lebih baik untuk melakukan segala-galanya tanpa beban tambahan, supaya tidak menyebabkan risiko komplikasi.

  Peringkat 4

  1. Dari kedudukan duduk di atas lutut anda, menyemai tumit anda di bawah lengan anda, letakkan tangan anda di belakang kepala anda. Perlahan, sedikit naik, duduk bergantian kiri dan kanan tumit. Lakukan ini beberapa kali di setiap sisi.
  2. Dari kedudukan terdedah, angkat kaki anda dari lantai ke sudut 45 darjah.

  Perlahan-lahan menurunkan kaki anda, ulangi pergerakan lima kali, selepas jarak lima saat.

 • Duduk di atas karpet, biarkan kaki anda lebih luas, dan condongkan badan ke hadapan, cuba sampai ke lantai. Ulangi rehat ini tujuh kali.
 • Berdiri di semua empat kaki, alihkan kaki kanan dan tangan kiri, serentak.

  Tukar mereka. Setiap pergerakan diulang sehingga tujuh kali.

  Anda mungkin berminat: Pinched saraf di bahagian belakang

  Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar dilantik oleh pakar, berdasarkan jenis penyakit anda, pada kompleksitas panggung, oleh itu kompleks yang disyorkan menawarkan latihan sejagat.

  Apabila anda tidak boleh melakukan terapi senaman

  Latihan untuk osteochondrosis lumbal mempunyai kontraindikasi sendiri dan batasan individu.

  • Sekiranya anda tidak berasa sihat, atau jika terdapat demam, anda tidak boleh melakukan senaman.
  • Dengan ketidakstabilan kesejahteraan di tulang belakang, sebelum permulaan terapi senaman, adalah perlu melakukan x-ray.
  • Dengan kesakitan yang kuat, latihan juga dikontraindikasikan.

  Mengecas dengan osteochondrosis tulang belakang lumbar sukar untuk memandang tinggi, ia memaksa untuk mengekalkan otot dalam bentuk, sambil menguatkannya.

  Sekiranya otot belakang anda lemah, nampaknya tergantung, meletakkan tekanan pada tulang belakang, pada cakera intervertebral, menyebabkan anda sakit dari ubah bentuk cakera vertebra.

  Gimnastik menguatkan tisu otot, menjadikannya padat dan pepejal, kerana ini, tulang belakang dipegang oleh korset otot ini.

  Senaman dalam tempoh pemisahan

  Dalam tempoh ini, disertai dengan rasa sensasi yang menyakitkan, perlu untuk bergerak dan melakukan gimnastik sejauh mungkin.

  1. Memulakan kedudukan, berbaring di atas karpet atau katil. Letakkan bantal di bawah lutut anda, perlahan-lahan mula membuat pelbagai pergerakan dengan tangan dan kaki.
  2. Kami melengkapkan dan bengkok, perlahan-lahan membuat pergerakan bulat, meregangkannya ke belakang dan sebagainya.
  3. Lutut dari kedudukan terdedah yang sama, anda perlahan-lahan boleh mengubah satu cara, kemudian yang lain.
  4. Bengkokkan punggung anda sedikit, berehat kepala anda di atas bantal. Kembali ke kedudukan permulaan.
  5. Bergantang, berbohong, sampai dengan tangan tepi yang bertentangan di atas katil.
  6. Memegang bantal dengan tangan dan memeluk kamu, perlahan-lahan cuba duduk di atas katil.

  Kesan gimnastik terapeutik:

  • Berat badan anda dikurangkan, ini membolehkan anda mengurangkan tekanan dan beban pada tulang belakang.
  • Poster anda terasa lebih baik, sebagai akibatnya, kekejangan otot belakang dikurangkan, risiko kecederaan tulang belakang berkurang.
  • Vertebra menjadi lebih mudah alih, yang bermaksud anda juga menjadi lebih mudah alih.
  • Metabolisme dipulihkan, kerana peredaran darah bertambah baik, aliran cecair limfa kepada tulang belakang lumbar dipercepatkan.
  • Otot meningkatkan ketumpatan, menjadi elastik dan menyokong tulang belakang lebih kuat.

  Oleh itu, untuk mengabaikan rawatan senam tidak seharusnya.

  Dan dalam kompleks semua kaedah kesihatan, anda akan dengan cepat berdiri di kaki anda dan mendapatkan kesihatan yang hilang.

  LFK dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar: satu set latihan

  Osteochondrosis adalah proses pemusnahan cakera intervertebral, yang timbul daripada gangguan metabolik dan bekalan darah. Rawan menjadi kurang mudah dan fleksibel, rasa sakit muncul apabila bergerak. Dalam ketiadaan terapi, hernia berkembang - penembusan lapisan cakera dengan kebocoran kandungan.

  Pada masa yang sama, ujung saraf ditindas, dan kesakitan teruk muncul. Osteochondrosis yang paling biasa dari lumbosacral, kerana kawasan tulang belakang ini mengalami beban terbesar.

  Rawatan yang kompleks termasuk manual dan fisioterapi, ubat sakit, diet, dalam beberapa kes - pembedahan. Gimnastik berkesan dalam osteochondrosis lumbar.

  Semasa pergerakan aktif, bekalan darah dan metabolisme bertambah baik, korset otot diperkuatkan, yang mana penyakit ini tidak berkembang dan kurang sakit berlaku di belakang.

  Memohon satu set latihan boleh diluluskan oleh doktor! Beban dipilih berdasarkan keadaan pesakit.

  Peraturan umum

  Peraturan am untuk gimnastik untuk punggung bawah dengan osteochondrosis:

  • membuat skim individu latihan dengan doktor;
  • ketat mematuhi cadangan doktor;
  • memilih pakaian yang selesa dan tidak kesejukan untuk latihan;
  • Bergerak dengan lancar, tidak membenarkan ketajaman, jangan tergesa-gesa;
  • jika sakit berlaku, berhenti bersenam dan berjumpa dengan doktor;
  • lakukan senaman secara teratur. Satu senaman sehari cukup.

  Ingat: menghembus nafas pada usaha, menghirup pada bersantai. Apabila melakukan satu set latihan untuk punggung bawah dengan osteochondrosis, cuba simpan semua otot badan dengan baik: ini menjadikannya lebih mudah untuk bergerak. Jangan keterlaluan!

  Contraindications

  Latihan dikontraindikasikan dalam:

  • suhu badan meningkat;
  • keterpurukan dengan sakit teruk;
  • mobiliti berlebihan antara vertebra dan kebarangkalian anjakan yang tinggi;
  • perkembangan pesat penyakit ini.

  Dalam tempoh yang berbeza

  Gimnastik perubatan dengan osteochondrosis lumbal dipilih bergantung kepada fasa penyakit ini.

  • Dalam tempoh yang teruk, apabila rasa sakit kuat dan penyakit itu terancam dengan komplikasi, aktiviti itu sangat terhad, sehingga rehat tidur. Tujuan kelas - untuk menguatkan otot dan memperbaiki keadaan keseluruhan pesakit. Amplitud pergerakan adalah terhad, kelajuan pelaksanaan menurun. Adalah disyorkan untuk melakukan 8 - 10 ulangan satu latihan.
  • Dalam tempoh subakut, apabila penyakit itu mula mereda, lebih banyak kumpulan otot disambungkan ke senaman. Meningkatkan kelajuan senaman dan kekerapan (sehingga 15 - 50 kali).
  • Semasa remisi, penyakit itu berkurangan. Matlamat latihan ini adalah untuk mengembangkan fleksibiliti dan mobiliti tulang belakang, termasuk rantau lumbosacralnya, dan untuk terus memperkuat otot-otot seluruh badan. Bilangan pengulangan mencapai 50 - 100 kali.

  Latihan untuk osteochondrosis lumbal terutamanya bertujuan untuk menguatkan otot-otot belakang dan seluruh badan. Hanya dalam fasa remisi, perkembangan fleksibiliti lajur tulang belakang dibenarkan.

  Sharp

  Kebudayaan fizikal terapeutik (terapi latihan) tulang belakang lumbar disyorkan dari hari pertama terapi. Dalam tempoh akut, latihan dilakukan di permukaan keras (lantai atau katil), berbaring di belakang. Di bawah kepala, masukkan bantal kecil atau tuala. Kompleks untuk latihan mungkin mengandungi latihan berikut.

  • Di bawah betis itu terdapat bantal tinggi atau sokongan lain, kaki dibengkokkan pada lutut. Dalam kedudukan ini:
  • pergerakan jari kaki ke dan dari mereka sendiri dengan lenturan serentak dan mengimbangi berus ke dalam penumbuk;
  • mengangkat tangan lurus dilanjutkan sepanjang badan, di belakang kepala;
  • lekapan tangan di siku dan putaran ke depan dan ke belakang;
  • selalunya meluruskan lutut supaya bahagian dalaman lutut tetap pada sokongan, dan tumit naik;
  • mengurangkan dan merebak kaus kaki, meletakkan bahagian bawah kaki pada jarak antara satu sama lain;
  • angkat pelvis, angkat dari permukaan.
  • Tanpa sokongan, bengkok satu kaki, melakukan latihan yang lain:
  • membongkok dan meluruskan lutut, menggeser tumit sepanjang permukaan;
  • penarikan balik kaki ke sisi, gelongsor di permukaan;
  • kaki bengkok di lutut dan bergerak ke perut.
  • Tanpa sokongan, bengkokkan kedua-dua kaki di lutut dan lakukan:
  • seli lutut ke tepi dan ke bawah;
  • bergantian tekan kaki ke perut;
  • menaikkan kepala dengan ketegangan otot perut;
  • Berikan lengan lurus di belakang kepala. Dengan satu tangan meregang ke lutut yang bertentangan;
  • lentur dan lanjutan kedua-dua kaki pada masa yang sama, tumit gelongsor di permukaan.

  Latihan ini juga termasuk latihan fizikal yang lain. Mereka dilakukan dalam kedudukan penekanan pada lutut dan telapak tangan.

  • Tanpa melepaskan tangan mereka, mereka duduk di belakang mereka. Tangan bergerak ke hadapan, berbaring di atas lututnya.
  • Bend kembali, tidak membongkok.

  Subacute

  Dalam tempoh subacute, pelbagai latihan yang dibenarkan akan berkembang. Dalam gimnastik untuk punggung bawah dengan osteochondrosis adalah berikut.

  • Lay kembali pada permukaan yang rata, di bawah kepala melampirkan bantal kecil dan menjalankan:
  • membawa kaus kaki kepada diri anda dan jauh dari anda, tanpa mengambil tumit anda dari lantai;
  • slip tumit ganti pada permukaan dengan lutut lutut;
  • tangan langsung di belakang kepala selari dengan badan;
  • penculikan ganti kaki ke sisi, gelongsor tumit di permukaan;
  • menekan satu kaki bengkok di lutut dan mengangkat yang lain diluruskan;
  • menaikkan pelvis. Dalam kes ini, penekanan jatuh pada bahu dan kaki kaki yang bengkok di lutut;
  • menaikkan kepala dan bahu dengan kaki yang bengkok di lutut;
  • membawa kaki ke perut dengan lentur di lutut.
  • Dalam kedudukan berlutut dan telapak tangan:
  • menurunkan pelvis ke tumit tanpa mengambil tangan anda dari permukaan;
  • berputar. Kaki dibezakan, lengan lurus dibawa keluar melalui sisi ke atas dengan giliran badan;
  • melengkungkan sandaran;
  • penggantian kedua kaki dengan peregangan di sepanjang badan;
  • menarik lutut ke siku bertentangan;
  • Ambil satu kaki belakang, luruskannya. Pada masa yang sama mereka duduk di tumit kedua kaki. Telapak tangan tidak keluar dari permukaan.
  • Lay di perut, kaki lebar bahu selain, lurus. Di bawah perut melampirkan roller kecil. Dalam kedudukan ini:
  • meningkatkan satu kaki 3 hingga 7 cm dari permukaan. Palma di bawah dagu, siku bercerai kepada pihak;
  • menaikkan kepala dan bahu. Tangan berasingan. Anda mesti memegang pose selama 3 - 5 saat;
  • penculikan kaki alternatif. Pada masa yang sama, kaki diluruskan naik 2-3 cm dari sokongan dan diketepikan. Yang kedua masih wujud;
  • kaki membongkok di lutut. Dalam kes ini, bahagian bawah kaki menjadi tegak lurus dengan sokongan. Palma di bawah dagu, siku selain.

  Remisi

  Semasa pengampunan, kesakitan hilang. Jangan lupa bahawa, walaupun ini, perlu mematuhi sekatan dalam pergerakan yang ditetapkan oleh doktor. Terapi senaman untuk osteochondrosis lumbal termasuk latihan berikut.

  • Berlutut, bersandar di telapak tangan. Lengan dipindahkan ke sisi dalam bulatan, badan di bahagian bengkok.
  • Duduk di tumit, belakang adalah rata. Taz ke sisi, dipindahkan ke permukaan. Tangan dan torso menekuk ke arah yang bertentangan.
  • Mereka meletakkan di belakang mereka, di bawah kepala mereka meletakkan roller kecil, mereka menyebarkan tangan mereka ke sisi. Kaki bengkok di lutut supaya bahagian atasnya berserenjang dengan sokongan, dan bahagian bawah selari. Dalam kedudukan ini, berpusing: kaki ke bawah.
  • Berbaring di belakang anda, bengkok kaki, kaki di permukaan. Naikkan leher, bahu, dada dan punggung bawah.
  • Hang di dinding gym. Senjata lurus. Kencangkan kaki yang bengkok ke perut. Twistings dibuat dalam kedudukan yang sama: kaki bengkok langsung ke sisi dengan lutut mereka.
  • Berbaring di perut. Tangan bersambung di belakang kepala. Kaki lurus, ditekan ke permukaan di bahagian bawah. Naikkan batang atas. Dilaksanakan di bangku khas atau dengan bantuan rakan kongsi.
  • Penerimaan diambil semasa berbaring (berehat di kaus kaki dan tapak tangan, lengan lurus, tegak lurus ke lantai, lurus badan). Bergerak tangan, beransur-ansur memindahkan berat badan ke kaki mereka dan berdiri. Kaki tidak bengkok.
  • Mereka berdiri, meletakkan telapak tangan mereka di bahu mereka, lengan di sepanjang badan. Lutut menyentuh siku bertentangan.
  • Mereka berbaring, lengan lurus ditarik balik. Kaki yang diluruskan diangkat, pada masa yang sama lengan bertentangan diarahkan ke arah itu. Para anggota badan perlu saling menyentuh.

  Ringkasan

  Kombinasi rawatan dadah dan gimnastik untuk osteochondrosis lumbal adalah kaedah yang paling berkesan dalam menangani penyakit ini. Pelaksanaan latihan terpilih individu yang disarankan untuk mana-mana fasa penyakit: akut, subacute, remisi. Kompleks pekerjaan dikembangkan oleh doktor dengan mengambil kira keadaan pesakit.

  Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

  Osteochondrosis muncul ketika seseorang mula berjalan lurus. Ini adalah penyakit manusia yang semata-mata, lebih-lebih lagi, sangat biasa. Dan ia perlu dirawat. Sebagai tambahan kepada komplikasi yang boleh menyebabkannya, ia adalah sakit belakang yang berterusan yang mengganggu aktiviti kehidupan normal dan sihat.

  Terdapat beberapa jenis penyakit ini: servikal, toraks dan lumbar. Dalam osteochondrosis lumbal, sakit diselaraskan di bahagian bawah tulang belakang.

  Latihan dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar, pemakanan yang betul dan mobiliti membantu untuk menyingkirkan kebanyakan gejala dan bernafas secara bebas.

  Punca osteochondrosis punggung bawah

  Kedua-dua sebab utama adalah berjalan lurus dan tidak aktif. Tetapi, sebagai peraturan, ini bukanlah satu-satunya masalah yang membawa kepada masalah dengan bahagian belakang yang lebih rendah. Faktor risiko berikut kini diketahui:

  • Otot belakang yang tidak dapat dikembangkan dan otot-otot dada yang dikembangkan;
  • Kecederaan tulang belakang;
  • Scoliosis;
  • Membawa beban;
  • Postur yang salah semasa duduk;
  • Faktor genetik;
  • Beban meningkat;
  • Peralatan tidur yang tidak sesuai.

  Bersama-sama, ini hampir selalu membawa kepada osteochondrosis. Oleh itu, anda harus terlebih dahulu memberi perhatian kepada rutin harian anda dan pengoptimuman ruang kerja.

  Symptomatology

  Jumlah dan intensiti gejala bergantung kepada keparahan penyakit. Gejala utama osteochondrosis lumbal termasuk:

  • Kesakitan di bahagian bawah;
  • Aktiviti menurun;
  • Penyinaran kesakitan di kaki, kawasan panggul;
  • Komplikasi.

  Prosedur rawatan

  Pada tanda-tanda awal penyakit anda perlu berunding dengan doktor. Pakar ini akan mendapati punca utama osteochondrosis, merawat rawatan dan memberi amaran tentang kemungkinan bahaya. Kerja sendiri tidak seharusnya, kerana ia hanya boleh membahayakan.

  Rawatan osteochondrosis adalah konservatif, dan ini bermakna kebimbangan utama pesakit adalah untuk mencegah komplikasi dan mengurangkan kesakitan.

  Perubatan moden telah membangunkan banyak kaedah untuk menghilangkan gejala-gejala, termasuk, contohnya, terapi ultrasound, menggosok dengan salap anti-radang, urut, akupunktur.

  Tetapi yang tradisional dan, sebagai peraturan, cara rawatan yang paling berkesan adalah aktiviti fizikal.

  Sebelum melakukan terapi senaman, beberapa penyediaan diperlukan. Ia adalah perlu untuk membina keupayaan sebenar organisma tertentu, keparahan penyakit, jumlah masa lapang. Kompleks kelas osteochondrosis tulang belakang lumbar dijalankan secara berperingkat-peringkat, tiga peringkat pertama boleh dilakukan di rumah.

  Latihan untuk osteochondrosis lumbal:

  • Latihan mudah untuk menguatkan akhbar;
  • Pesongan belakang pada semua empat;
  • Menarik pada kaki dalam kedudukan terlentang;
  • Goyangkan badan semasa berdiri.

  Ini adalah gimnastik paling mudah yang boleh digunakan untuk setiap hari. Ia tidak membebankan otot dan tulang belakang, yang membolehkan sedikit demi sedikit untuk mengembangkan kelenturan badan. Pada peringkat pertama, tidak perlu bersenang-senang untuk masa yang lama: sebaik sahaja pembaikan datang, anda boleh meneruskan ke peringkat seterusnya.

  • Dalam kedudukan berdiri berayun kiri dan kanan 10 kali;
  • Merangkak di semua empat melalui lengkungan khayalan;
  • Menekan pinggul ke perut dalam kedudukan terdedah.
  • Dalam kedudukan berdiri, selalunya menekuk kaki di lutut dan tarik ke perut 5 kali untuk setiap kaki;
  • Tekanan ketegangan: di kedudukan duduk, lekukan mundur sehingga anda merasakan ketegangan otot abdomen. Tahan selama beberapa saat dan kembali ke kedudukan permulaan;
  • Condongkan semua jalan di kedudukan terdedah dan berdiri (idealnya, dada harus menyentuh pinggul).

  Pada peringkat ketiga, latihan menjadi agak rumit dan memerlukan kelenturan. Anda tidak boleh melakukan terlalu banyak badan: pada tanda pertama keletihan yang teruk, anda harus menangguhkan peralihan ke peringkat seterusnya dan berlamaikan pada yang sebelumnya. Peringkat keempat latihan harus dijalankan di bawah pengawasan seorang pakar yang berpengalaman, karena tanpa pengalaman, mungkin merusak tulang belakang.

  • Dalam kedudukan duduk, hamparkan kaki anda dan bersandar ke hadapan sehingga anda merasa sakit di tendon. Untuk berada dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian kembali ke posisi permulaan. Ulang 5 kali;
  • Latihan yang diperkuatkan pada perkembangan otot belakang dan abdomen;
  • Menaikkan kaki dan lengan serentak pada semua empat. Bertahan selama beberapa saat, ulangi sekurang-kurangnya lima kali.

  Gambar yang paling lengkap dari latihan LFK memberikan rakaman video latihan ini. Walaupun kecekapan fizikal yang tinggi, terapi osteochondrosis tulang belakang lumbar selalu dilakukan di kompleks.

  Pencegahan

  Mana-mana pencegahan bertujuan untuk menghapuskan atau meminimumkan faktor risiko. Untuk mengelakkan perkembangan osteochondrosis, perlu mengikuti cadangan:

  • Berat badan;
  • Memberi tabiat buruk;
  • Latihan harian;
  • Pengoptimuman tempat kerja dan tidur;
  • Sering berjalan di alam semula jadi.

  Walaupun kesakitan tidak diucapkan dan osteochondrosis praktikal tidak mengganggu, anda perlu menyingkirkannya. Latihan pencegahan dan terapeutik adalah mudah dan tidak memerlukan banyak masa, sementara komplikasi sangat serius.

  Jika pada usia muda, osteochondrosis jarang diganggu, maka pada tahun-tahun yang matang ia boleh menyebabkan hernia, kyphosis atau radiculitis - penyakitnya sangat tidak menyenangkan, teruk dan sukar untuk dirawat.

  Terlibat dalam gimnas, bergerak lebih jauh dan jangan lupa pergi ke doktor - maka tulang belakang akan sihat dan akan mengekalkan fungsinya sehingga usia yang sangat tua.

  Latihan terapi latihan untuk osteochondrosis lumbar, video

  Terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah salah satu cara yang paling popular untuk merawat dan mencegah perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral. Kaedah terapi ini popular di kalangan ramai, yang tidak menghairankan, kerana anda boleh melakukan latihan kecergasan di rumah dan di pusat sukan dan rekreasi terdekat.

  Kaedah terapi fizikal berkembang banyak, dan latihannya agak mudah dan boleh diakses oleh semua orang. Oleh kerana tujuan latihan adalah untuk memperbaiki dan memperkuat sistem muskuloskeletal, teknik untuk melaksanakan latihan harus ditentukan dengan dokter anda.

  Janji untuk bertindak

  Apabila melakukan kompleks pada tulang belakang dan tulang belakang, seseorang tidak sepatutnya lupa bahawa semua pergerakan perlu dilakukan pada kadar yang diukur, tanpa pergerakan yang tiba-tiba. Dengan pelaksanaan yang tepat, anda boleh mencapai keputusan seperti:

  • Nada otot yang lebih baik di bahagian belakang, khususnya di kawasan sakral dan lumbar.
  • Memperbaiki bekalan darah di kawasan masalah.
  • Mengurangkan ketegangan dan kekejangan otot.

  Gimnastik perubatan dengan osteochondrosis lumbal tidak boleh menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan, tidak perlu bekerja keras. Jika anda mengalami sensasi yang tidak menyenangkan di kawasan belakang dan lumbar, anda perlu berehat dalam kelas, dan satu set latihan harus diperbetulkan bersama dengan doktor anda.

  Aktiviti riadah

  Gimnastik dengan osteochondrosis lumbar terbahagi kepada tahap kesukaran. Disebabkan ini, adalah mungkin untuk mengedarkan beban secara merata dan mencegah komplikasi. Dengan melakukan latihan langkah demi langkah, seseorang akan dapat mengawal kemampuannya, dan jika keadaannya bertambah buruk, kembali ke elemen yang lebih ringan.

  Kompleks latihan berikut boleh dikaitkan dengan tahap kesukaran yang pertama:

  • Mengurangkan otot abdomen. Latihan ini menguatkan otot abdomen, membolehkan anda mengurangkan beban pada bahagian bawah punggung. Berbaring di belakang anda, kaki yang bengkok di lutut, anda perlu mengetatkan otot perut. Tangan hendaklah dilepasi di atas kepala, dan badan perlu diperketatkan ke lutut. Ulangi senaman ke keadaan keletihan yang ringan.
  • Menghidupkan pelvis. Dalam kedudukan terlentang dengan kaki yang bengkok, perlu mengalihkan pelvis ke kiri dan ke kanan. Dalam kes ini, lutut harus menyentuh lantai. Ulangi latihan sekurang-kurangnya 10 kali.
  • Daya tarikan Berbaring rata di belakang anda, anda perlu menarik kaus kaki kedua-dua kaki yang diregangkan ke arah anda sebanyak mungkin dan kekal di kedudukan ini selama 5 saat. Ulangi latihan ini 6-8 kali, berehat seketika di antara set.

  Kelas-kelas ini sangat mudah sehingga anda dapat melakukannya setiap hari semasa latihan pagi. Latihan yang lebih kompleks perlu dilakukan hanya dengan berunding dengan doktor anda dan di bawah kawalan kesihatan.

  Jangan lupa bahawa kompleks ini dilakukan di atas lantai menggunakan karpet. Bersenam di sofa atau katil tidak boleh diterima. Apabila berlatih pada permukaan lembut, beban pada tulang belakang tidak teragih, yang membawa kepada peningkatan risiko komplikasi.

  Daripada senaman yang berguna untuk pinggang, seseorang juga harus membuang selekoh badan dalam posisi berdiri. Mereka mesti dilakukan dengan teliti, sentiasa mendengar perasaan mereka sendiri. Ia berguna untuk menjalankan berpusing pada kerusi.

  Kompleks latihan terapeutik dengan prestasi yang tidak betul membawa risiko tertentu kepada kesihatan manusia, oleh itu ia disyorkan untuk mengadakan kelas di institusi perubatan. Di rumah, adalah lebih baik untuk melibatkan diri dalam pelajaran video.

  Halangan dalam perjalanan ke kelas

  Seperti rawatan lain, terapi senaman dalam osteochondrosis mempunyai beberapa kontraindikasi. Melakukan gimnastik perubatan adalah dilarang di bawah syarat-syarat berikut:

  • suhu badan tinggi, mabuk umum badan;
  • penyakit sistem peredaran darah, termasuk trombosis dan embolisme;
  • hipertensi arteri;
  • pendarahan pelbagai etiologi;
  • tumor malignan, neoplasma, metastasis;
  • pemutihan penyakit kronik;
  • sindrom kesakitan.

  Untuk mengekalkan kesihatan anda dan untuk mengelakkan kecederaan, adalah perlu untuk memberi amaran kepada doktor yang hadir mengenai sebarang pelanggaran dalam badan. Juga, tidak terlibat dalam pendidikan jasmani semasa pembengkakan osteochondrosis. Anda mesti terlebih dahulu menghilangkan rasa sakit, meningkatkan kesejahteraan dan hanya mula berlatih.

  LFK dalam lumbar osteochondrosis bukan sahaja kaedah terbaik untuk rawatan dan pencegahan penyakit. Meneruskan gimnastik rekreasi dalam kombinasi dengan terapi ubat-ubatan dan langkah-langkah pemulihan boleh menjadi masa yang lama untuk mengucapkan selamat tinggal kepada sakit belakang dan belakang.

  Latihan terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang lumbar

  • 05-03-2015
  • 100 Views
  • 15

  Jadual Kandungan: [sembunyi]

  • Latihan dari kedudukan terdedah
  • Latihan dari kedudukan berdiri
  • Blok latihan tambahan

  Terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang lumbar adalah bahagian penting rawatan luka belakang. Latihan semacam itu dapat meningkatkan keadaan otot dengan ketara, menguatkan mereka, memperbaiki nada. Gimnastik perubatan untuk osteochondrosis lumbal adalah perlu, kerana dengan bantuannya adalah mungkin untuk meningkatkan dengan ketara kesan rawatan standard dan menguatkan kesihatan pesakit.

  Latihan dari kedudukan terdedah

  Gimnastik untuk tulang belakang lumbar termasuk latihan yang dilakukan dari kedudukan terdedah, duduk dan berdiri. Unsur-unsur sedemikian sesuai untuk pesakit di mana penyakit itu berada di tahap kronik, tidak diinginkan untuk melakukan terapi fizikal semasa penyakit semakin memburuk.

  Berbaring di lantai, bengkokkan lutut anda sedikit, dan meregang tangan anda di sepanjang badan anda. Tugas anda adalah untuk mengetatkan otot perut anda dengan semua kekuatan anda. Pada masa yang sama anda tidak dapat menahan nafas anda. Untuk mengawal keadaan otot, anda boleh meletakkan telapak tangan di perut anda. Jalankan item sebanyak 12 kali.

  Sekiranya latihan ini dilakukan dengan betul untuk osteochondrosis lumbosacral, bahagian belakang harus membengkokkan sedikit. Sekiranya anda mengalami kesakitan apabila melakukan sesuatu, maka tugas tersebut dapat dikurangkan. Pastikan kaki anda tidak lurus, tetapi condong ke tepi.

  Selepas melakukan senaman, kembali ke posisi permulaan, kini hanya membengkokkan anggota sepenuhnya. Angkat bahagian atas badan 15 cm dari lantai dan berdiri di pose ini selama 8 saat.

  Kemudian perlahan-lahan tenggelam ke lantai. Laksanakan tugas 12 kali. Latihan ini dengan osteochondrosis akan mengukuhkan otot-otot pinggang dan abdomen. Kedudukan tangan yang anda tentukan sendiri.

  Jika mereka sukar untuk memegang belakang kepala anda, kemudian tarik keluar di hadapan anda.

  Rawatan osteochondrosis adalah mustahil tanpa latihan sedemikian. Kembali ke kedudukan permulaan. Sekarang lekapkan lengan kanan ke hadapan dan bengkokkan kaki kiri anda di lutut. Letakkan tangan anda pada lutut anda. Selepas itu, cuba untuk membawa kaki anda lebih dekat ke kepala anda, dan dengan tangan anda, sebaliknya, tolak lutut anda dari anda.

  Teruskan tekanan selama 8 saat. Selepas itu, tukar lengan dan kaki anda. Ia perlu melakukan senaman 7 kali.

  Dalam sesetengah pesakit senaman ini terapeutik dalam osteochondrosis tulang belakang boleh menyebabkan kesakitan pada otot pada hari berikutnya, tetapi ia adalah perkara biasa, dan rasa sakit akan lulus dalam 2-3 hari.

  Bersandar di kedudukan awal dan berehat. Kini perlahan-lahan bergerak kedua-dua kaki ke kanan setinggi mungkin. Pada masa yang sama cuba bengkok ke kanan dengan seluruh badan atas.

  Tulang belakang harus sangat lentur. Rawatan ini akan menguli dengan baik bukan sahaja bahagian bawah, tetapi keseluruhan belakang. Pegang melengkung berpose selama 5 saat, kemudian kembali ke posisi permulaan.

  Selepas itu, lengkungkan dengan cara lain. Jalankan item 6 kali.