Utama / Siku

Sihat belakang Norbekov - gimnastik untuk tulang belakang

Ahli akademik Norbekov dikenali secara meluas di seluruh dunia untuk sistem penyembuhan tubuhnya. Perhatian khusus berhak gimnastiknya untuk tulang belakang. Norbekov adalah salah satu daripada yang pertama mula merawat penyakit dari dalam, dan bukan hanya gejala luarnya, sampai ke kedalamannya. Penyakit-penyakit seperti osteochondrosis, hernia, dan patologi tulang belakang yang lain bukan sekadar akibat proses tertentu dalam tisu tulang, tetapi juga kerosakan badan secara keseluruhan. Metabolisme dan perubahan hormon, tekanan atau kemurungan adalah mungkin - semua ini mempunyai kesan negatif. Gimnastik tulang belakang Norbekov membantu untuk menghapuskan banyak faktor ini, menyumbang kepada pemulihan seseorang dan membolehkannya mencari keharmonian batin.

Gimnastik oleh Norbekov untuk tulang belakang

Norbekov sendiri, menggambarkan sistemnya, mengatakan bahawa hanya 1% kejayaan adalah senaman, dan sisanya 99% adalah infusi positif dan psikologi cadangan diri. Yang terakhir ini membantu mewujudkan mood yang baik. Secara mental, anda perlu membayangkan sendiri keadaan yang menyenangkan, yang merupakan hasil gimnastik, dan setiap senaman harus dilakukan dalam sensasi yang selesa ini.

Apabila melakukan pergerakan, perlu untuk mengembangkan mental dalam diri sifat-sifat positif sifat, termasuk yang berikut:

 • keupayaan untuk mengawal sepenuhnya badan dan mood anda;
 • tenang dan tekad;
 • kepercayaan pada diri anda dan sifat-sifat lain yang, menurut pendapatnya sendiri, dia tidak mempunyai.

Menggambarkan gimnastik untuk tulang belakang, Norbekov menganggap yang terakhir sebagai sejenis pintu atau ambang, yang mana kita masuk ke dalam sistem untuk menyembuhkan seluruh organisma. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa beberapa latihan dalam sistem menyerupai mata akupunktur: di telinga, dagu, dan paranasal.

Norbekov menegaskan bahawa pergerakan tulang belakang dapat dipulihkan pada usia apa-apa. Dia mengesyorkan agar anda memberi perhatian kepada bagaimana anak-anak bergerak dan membandingkannya dengan gaya hidup yang kurang aktif, terutamanya jika kerana kemalasan anda lebih suka menghabiskan masa lapang anda tidak bergerak, tetapi berbaring di sofa.

Gimnastik termasuk tiga bahagian yang saling berkaitan:

 • Gimnastik artikular, yang bertujuan untuk melatih tulang belakang.
 • Latihan saluran darah dan sistem saraf.
 • Latihlah semangat dan iman kepada diri sendiri.

Gimnastik melibatkan tumpuan maksimum pada sendi, pergerakan lain dianggap sebagai tambahan. Pada dasarnya, latihan ini adalah beberapa pergerakan peregangan berturut-turut.

Petunjuk dan kontraindikasi

Gimnastik Norbekova membantu melancarkan pertahanan badan, memperbaiki keadaan tulang belakang. Negara-negara seperti osteochondrosis dan hernia intervertebral sering dikaitkan dengan latar belakang emosional dan merupakan akibat daripada tekanan dan tekanan yang berpanjangan. Mereka dirawat melalui latihan mudah dan menukar sikap terhadap diri mereka sendiri.

Sila ambil perhatian bahawa sistem tidak ditunjukkan kepada semua orang. Anda mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor anda, terutamanya jika anda sudah mendapat penyakit ini. Apa-apa kesakitan tidak dibenarkan - merasakan mereka, berhenti bersenam. Juga, kontraindikasi untuk latihan adalah kehamilan, tempoh postoperative, peningkatan penyakit dan penyakit kronik, angin ahmar, serangan jantung, gangguan mental.

Latihan untuk tulang belakang oleh Norbekov

Pertimbangkan senaman apa yang termasuk gimnastik untuk tulang belakang mengikut Norbekov. Juga jangan lupa bahawa mood baik anda memainkan peranan penting. Betulkan postur anda dan senyum, elakkan tenaga ke dalam badan anda dan mula bersenam.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks

 • Ia perlu memberi tumpuan khusus pada kawasan serviks. Dagu harus meluncur ke bawah dada tanpa ketegangan. Ia adalah perlu untuk berehat alternatif dan ketegangan cahaya. Dengan setiap voltan baru, teruskan dengan senaman, meningkatkan usaha. Badan keyakinan mesti kekal di dalam badan.
 • Berdiri tegak, alihkan sedikit kepalanya. Regangkan dagu anda, selalunya berehat dan menerkam.
 • Luruskan kepala anda, condong ke kanan. Cuba sentuh bahu dengan telinga anda. Jauhkan bahu anda tetap. Kemudian ubah posisi dengan menyentuh telinga kiri ke bahu kiri.
 • Luruskan kepala anda, putarkan ke tepi supaya dagu diarahkan ke atas. Ulangi sama untuk bahagian kedua.
 • Luruskan kepala anda dan condong ke bawah. Dalam kedudukan ini, putarkan dagu ke satu arah, dan kemudian ke arah yang lain.
 • Sekurang-kurangnya condongkan kepala anda, putar dagu anda ke tepi, kemudian tukar arah.
 • Luruskan kepalanya dan lihat ke hadapan. Putar leher. Perhatikan dengan perlahan ke kanan dan putar leher selepas itu. Tukar arah.
 • Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks selesai dengan gulung kepala yang perlahan dan bebas, yang perlu diulang beberapa kali di setiap sisi.

Latihan untuk tulang belakang toraks

 • Tangan terkunci dalam "kunci" di hadapan anda. Tekan dagu anda ke dada anda, bimbing sendi bahu anda ke arah anda. Pastikan belakang anda lurus, atur punggung bawah anda. Tidak perlu memegang nafas anda.
 • Latihan yang sama, tetapi tangan "dalam istana" berada di belakang. Tarik kembali sendi bahu, tanpa mengangkat bahu dan cuba mengurangkan bilah bahu. Dalam kedudukan ini, berusaha maju dengan sternum.
 • Satu bahu mengangkat, kedua turun ke bawah. Ia perlu menggantikan ketegangan dan kelonggaran.
 • Tangan lebih rendah, meregangkannya ke lantai, jatuh bahu. Tarik pelvis ke hadapan, pastikan tulang belakang lurus. Kunci dalam kedudukan itu. Naikkan bahu anda setinggi mungkin, meregangkan kepala anda ke siling.
 • Putar sendi bahu ke hadapan, kemudian kembali.
 • Kaki selain, kaki sepatutnya terpaku ke lantai. Pastikan siku anda terpisah, letakkan tangan anda pada bahu anda, lihat di hadapan anda. Mula-mula matikan mata anda, maka kepala anda, kemudian bahu dan dada anda. Pinggang dan perut tidak boleh bergerak. Beralih ke titik yang melampau dan cuba bertukar lebih jauh. Lakukan latihan yang sama dalam arah yang berbeza.
 • Latihan bekerja pada tulang belakang dari leher ke pinggang. Ambil pose seperti anda memegang tangan anda sesuatu yang besar. Bengkokkan kepalanya dan tegaskan diri sendiri. Kemudian ambil tangan anda kembali, dengan mahkota anda mencapai dan sedikit kembali, dengan tulang belakang anda mencapai.
 • Align, bengkokkan lengan anda di belakang kepala, sambil mengarahkan siku ke siling, arahkan mata dengan siku. Regangkan dan ubah tangan anda.
 • Lakukan pergerakan bulatan perlahan pada bahu, cuba memaksimumkan amplitud. Lakukan yang sama untuk pihak kedua. Melakukan senaman, anda harus merasakan gelombang sepanjang tulang belakang.
 • Penumbuk diletakkan di kawasan buah pinggang. Jaga siku anda dengan seberapa segera yang mungkin dengan pergerakan menggerunkan, melengkung tulang belakang ke hadapan.
 • Makan tailbone ke hadapan. Kedudukan di belakang belakang kunci dan flex tulang belakang ke arah yang lain.
 • Letakkan tangan anda pada bahu, kaki selain, kaki tidak boleh bergerak. Ambillah mata anda, kemudian pusingkan kepala, bahu, bahu, perut anda. Perkara yang sama dalam arah yang bertentangan. Dalam kes ini, pelvis tidak boleh bergerak.

Sekarang pertimbangkan latihan Norbekova untuk tulang belakang lumbar

 • Kaki sedikit dan separuh bengkok. Taz perlu melihat ke hadapan. Pembaikan torso. Tailbone menjangkau ke bawah dengan pergerakan menggerunkan.
 • Flex kawasan lumbar. Pastikan belakang anda lurus. Tailbone mencapai bahagian belakang kepala.
 • Tutupi tulang belakang. Beban mesti diedarkan ke seluruh tulang belakang.
 • Bend tubuh ke hadapan, bengkokkan lutut anda dengan sedikit. Tailbone mencapai bahagian belakang kepala dalam pergerakan mengerikan, caving di punggung bawah.
 • Bend balik bahagian bawah, dengan mudah bersandar. Tailbone mesti sampai ke belakang kepala.
 • Buat gerakan bulat dalam satu dan yang lain. Ingat tentang emosi positif.
 • Pindahkan pinggang ke kanan dan belakang sedikit. Lakukan pergerakan paha ke bahagian tepi. Kemudian buat cerun ke pinggul, yang anda ambil. Ambil pinggul kedua dan lakukan perkara yang sama.
 • Kaki disatukan. Satu tangan mengangkat menegak ke atas dan berusaha dengannya, seolah-olah anda ingin menyentuh siling, bengkok ke bawah. Tukar tangan anda.

Gimnastik Norbekov juga termasuk senaman kilasan untuk tulang belakang.

 • Aturkan kaki, ayunkan kaki ke lantai. Cuba sama rata mengedarkan beban. Pergerakan harus lancar, tanpa rasa sakit. Letakkan tangan anda pada tali pinggang bahu. Adalah perlu untuk beralih dengan lancar mengikut urutan: lihat pertama, kemudian kepala, bahu, dada, perut, pinggul, pinggul dan kaki.
 • Anda perlu beralih ke titik yang melampau. Dapatkan tegang, kemudian berehat. Lakukan yang sama untuk pihak kedua.
 • Letakkan tangan anda pada tali pinggang bahu. Bendangkan batang badan dan putar, mengarahkan mata ke belakang siku. Tambah usaha dan beralih kepada titik yang melampau. Kemudian memutar di sekitar paksi tulang belakang ke arah yang lain.
 • Bend balik belakang lurus, letakkan tangan anda pada tali pinggang bahu anda. Berpaling seperti ini: lihat pertama, kemudian kepala, bahu, dada, perut dan pada akhir pinggang twist. Gulung ke titik melampau dan tambah ketegangan. Lakukan yang sama untuk pihak kedua.

Pada akhirnya, bernafas secara mendalam untuk menenangkan anda, sambil menghirup, angkat tangan anda, sambil menghembuskan nafas, menurunkannya.

Gerakan mudah sedemikian, digabungkan dengan mood yang betul, akan membantu mencegah banyak masalah tulang belakang. Video yang sepadan akan membantu anda memahaminya dengan lebih baik.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang: video, latihan

Kesihatan, suasana hati dan kesejahteraan kita sebahagian besarnya ditentukan oleh keadaan tulang belakang - teras pusat dan sokongan seluruh badan.

Tulang belakang adalah asas kesihatan kita

Kesihatan, suasana hati dan kesejahteraan kita sebahagian besarnya ditentukan oleh keadaan tulang belakang - teras pusat dan sokongan seluruh badan.

Oleh itu, ramai pakar mencadangkan permulaan pemulihan dan peremajaan seluruh badan dengan memulihkan mobiliti dan meningkatkan pemakanan kawasan tulang belakang.

Pakar-pakar ini termasuk Mirzakarim Norbekov, pengarang kaedah unik untuk menangani perubahan berkaitan dengan usia, serta penyakit-penyakit progresif sistem muskuloskeletal dan patologi kronik organ-organ dalaman.

Mirzakarim Norbekov - pengarang kaedah unik penyembuhan tubuh dan semangat

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah asas program pemulihan penulisnya.

Secara beransur-ansur, tanpa lonjakan secara tiba-tiba dan tekanan yang tidak perlu, latihan-latihan tulang belakang Norbekov, video-video yang kami persembahkan sekarang, melibatkan setiap tulang belakang dalam kerja, mengaktifkan proses metabolik di tisu-tisu yang mengelilinginya.

Tulang serviks, toraks, lumbosacral - semuanya mendapat perhatian yang cukup dalam proses latihan. Dari masa ke masa, gimnastik artikular untuk tulang belakang dapat menyingkirkan sakit belakang kronik, keletihan dan keletihan, perasaan tidak enak dan keengganan untuk bergerak. Perkara utama adalah memberi masa kepadanya setiap hari, tanpa mengambil rehat.

Gimnastik artikular untuk tulang belakang membolehkan anda menyingkirkan sakit belakang kronik, keletihan dan kelemahan, mood yang tidak baik dan keengganan untuk bergerak.

Hanya memerlukan satu bayaran untuk tulang belakang orang tua dan mereka yang berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama, bekerja di komputer, bergerak sedikit, menderita akibat kelebihan berat badan atau penyakit sistem muskuloskeletal. Melakukan senaman, anda dapat merasakan perasaan ringan di bahagian belakang dan seluruh tubuh, yang dipenuhi dengan semangat dan tenaga sepanjang hari.

Semua proses pemikiran, semua emosi dan perasaan dikawal oleh isyarat yang merebak melalui tubuh melalui ruang tulang belakang.

Spina terlibat dalam mengawal perasaan, emosi dan pemikiran kita.

Dengan mengekalkan kesihatan tulang belakang, anda akan meningkatkan kualiti hidup anda dan menjadikan usia tua dan penyakit yang melekat. Kami mencadangkan untuk memulakan jalan ke kesihatan sekarang, mulai melakukan kompleks gimnastik yang mudah.

Gimnastik Norbekov untuk video tulang belakang:

Gimnastik artikular MS Norbekova dengan pengenalannya:

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang отзывы:

Ia adalah perlu untuk menangani tulang belakang! Adalah lebih baik untuk bermula pada masa muda, supaya tidak berjalan... Program yang baik. Saya suka bahawa Norbekov memberi tumpuan bukan hanya pada badan, tetapi juga pada mood, jiwa. (Lyuba)

Mengecas mengikut Norbekov

M. S. Norbekov (Mirkazarim Sanakulovich Norbekov) adalah pengasas Institut Penyembuhan Manusia Sendiri, seorang wakil ubat alternatif (nontradisional), pengarang beberapa buku tentang pembaikan tulang belakang dan seluruh tubuh. Asas untuk merawat pelbagai penyakit Norbekov menganggap bukan sahaja latihan yang kerap mengikut kaedah yang dikembangkan olehnya, tetapi juga penstabilan keadaan psiko-emosional seseorang, tanpa itu adalah mustahil untuk sepenuhnya memulihkan fungsi asas tubuh manusia. Mengecas mengikut Norbekov termasuk pelbagai latihan yang, menurut pengarang, tidak hanya melegakan kesakitan kronik di belakang dan sendi, tetapi juga membantu menyembuhkan hipertensi, menghilangkan sindrom keletihan yang berterusan dan memahami bagaimana untuk memperbaiki dan membangunkan di rumah.

Apakah sistem Norbekov?

Tugas utama belajar mengikut kaedahnya Norbekov menganggap pendedahan potensi peribadi untuk mengatasi kekurangan yang ada dan pembaikan tetap terhadap tubuhnya dan minda. Di tengah-tengah, yang dianjurkan oleh "Doktor Falsafah dan Psikologi" (inilah yang dinamakan Norbekov sendiri), beberapa kaedah telah dikembangkan yang berbeza bukan sahaja pada usia, tetapi juga dalam hubungan seks. Pembahagian sedemikian, seperti yang diyakini oleh penulis, adalah perlu, kerana badan-badan wanita dan lelaki mempunyai perbezaan anatomi dan fisiologi yang serius, dan mana-mana latihan harus dipilih secara individu, dengan mengambil kira perbezaan-perbezaan ini.

Dalam penerbitannya, Norbekov mengatakan bahawa tidak mustahil untuk mencapai kesempurnaan fizikal dan pemulihan tubuh tanpa membersihkan pikiran, dan hanya seorang yang sihat secara moral dapat menyembuhkan tubuhnya dengan latihan yang teratur, maka tujuan utama kelas Norbekov adalah:

 • meningkatkan harga diri dan merangsang peningkatan diri;
 • realisasi kebolehan kreatif;
 • meningkatkan aktiviti sosial dan buruh;
 • mewujudkan sikap yang paling positif terhadap diri anda, badan anda dan kebolehan anda sendiri.

Kaedah pembetulan fizikal penyakit tulang belakang digabungkan dengan psikoterapi dan kesan autogenik yang bertujuan untuk menghapuskan faktor stres dan meningkatkan daya tahan terhadap pengaruh keadaan luaran.

Ia penting! Untuk mencapai hasil terapeutik dari latihan, adalah perlu untuk memenuhi semua syarat program, yang utama adalah untuk melaksanakan latihan hanya dalam suasana positif.

Bagaimana untuk membuat latihan berkesan: peraturan pekerjaan

Untuk latihan tulang belakang bukan sahaja berkesan, tetapi juga selamat, adalah perlu untuk mematuhi peraturan tertentu. Norbekov mengesyorkan melakukan senaman untuk bahagian belakang dan seluruh badan setiap hari, memberikan latihan selama sekurang-kurangnya 20-30 minit sehari, tetapi keadaan penting untuk pembentukan dinamik positif adalah ketiadaan faktor stres semasa latihan dan sikap yang baik. Mulakan latihan hanya perlu dalam mood yang baik.

Sekiranya anda ingin tahu secara terperinci senaman yang tidak boleh dilakukan dengan scoliosis, serta mempertimbangkan beban yang dilarang, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Sekiranya tekanan emosi atau keletihan yang melampau, anda perlu menyesuaikan diri dengan kelas dengan bantuan teknik santai: aromaterapi, audioterapi, mandi garam. Anda hanya boleh berehat sedikit di kedudukan terlentang, tetapi jangan lakukan ini lebih lama daripada 10-15 minit, kerana aliran darah yang kuat ke otot boleh menyebabkan sintesis asid laktik yang berlebihan, yang secara klinikal dapat ditunjukkan oleh peningkatan sakit di belakang, sensasi membakar yang menyakitkan bahawa tulang belakang "terbakar"), kelemahan otot.

Petua lain yang akan membantu meningkatkan keadaan fungsi tulang belakang dan memulihkan pergerakan vertebral yang normal, serta menghentikan perubahan dystrophic dan degeneratif dalam cakera intervertebral, disenaraikan di bawah.

 1. Sebelum kelas, doktor mengesyorkan menonton filem lucu atau rancangan TV. Ini akan membantu mengalihkan perhatian dari masalah harian dan profesional dan mewujudkan sikap yang betul.
 2. Jika anda tidak mempunyai masa untuk menonton TV, anda boleh bermain-main dan bersenang-senang diri di depan cermin. Pada masa yang sama, disyorkan untuk melakukan urutan pasif dari telinga: anda boleh jerk mereka, meregangkannya, memutarnya dan melakukan apa-apa tindakan yang boleh menyebabkan senyuman.
 3. Anda harus selalu memulakan latihan dengan pemanasan kecil - ini akan membantu mengelakkan pengambilan asid laktik yang berlebihan ke dalam tisu otot.

Ia penting! Walaupun Norbekov sendiri mendakwa gimnastiknya sesuai untuk mana-mana orang dan tidak mempunyai kontra, ia disarankan untuk berunding dengan pakar sebelum memulakan kelas.

Set latihan

Semua senaman perlu dilakukan pada kadar yang santai. Otot harus santai, tidak ada jerks dan pergerakan tiba-tiba tidak seharusnya. Semasa mengecas, adalah penting untuk merasakan setiap otot dan sendi dan memahami apa tujuan latihan tertentu, dan manfaat yang akan diterima oleh tubuh daripada itu. Lakukan setiap latihan 7-12 kali.

Panaskan

Ini adalah bahagian penting dalam program latihan, sebagai pemanasan yang baik membolehkan anda memanaskan otot dan mengurangkan risiko kecederaan pada ligamen.

Jadual Latihan untuk memanaskan badan.

Gimnastik untuk tulang belakang Mirzakarim Norbekov

Rawan mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk pulih. Anda boleh "membesar" tulang belakang muda untuk diri sendiri tidak kira berapa umur anda.

Fleksibiliti tulang belakang dan kesejahteraan

Fleksibiliti dan kesejahteraan tulang belakang dapat dipulihkan pada usia apa pun. Benar, ini penting untuk keinginan anda, dan kerja keras pada diri anda. Hanya dalam kes sedemikian, anda boleh mengandalkan pemulihan penuh.

Apabila kita bercakap tentang sakit belakang, kita bermaksud, pertama sekali, tulang belakang - lajur tulang fleksibel yang panjang dari kepala ke pelvis, yang menyokongnya. Lajur tulang belakang terdiri daripada tiga puluh tiga vertebra, membentuk lima bahagian: serviks, dorsal, lumbar, sacral dan coccyx. Sejak belakang menyokong seluruh tubuh seseorang, sebarang kesakitan di dalamnya menunjukkan rasa tidak selamat dan kekurangan sokongan.

Cakera Intervertebral

Beberapa orang tahu bahawa cakera intervertebral adalah elemen utama yang mengikat ruang tulang belakang bersama-sama, dan membentuk 1/3 ketinggiannya. Fungsi utama cakera intervertebral adalah mekanikal (sokongan dan kejutan menyerap). Mereka menyediakan fleksibiliti lajur tulang belakang dalam pelbagai pergerakan (lenturan dan putaran). Di tulang belakang lumbar, diameter cakera rata-rata 4 cm, dan ketinggiannya adalah 7-10 mm.

Cakera intervertebral mempunyai struktur yang kompleks. Di bahagian tengahnya ada nukleus pulpa, yang dikelilingi oleh cincin kartilaginus (berserat). Di atas dan di bawah nukleus pulpa adalah pensuisan (akhir).

Hampir semua organ dalaman kita dikawal melalui kanal saraf yang meluas dari kord tunjang ke dalam saraf tunjang.

Sekiranya tulang belakangnya tidak teratur, mencubit batang saraf menghambat fungsi sel-sel penting badan kita, dan ini seterusnya menimbulkan perkembangan proses penyakit lain. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa tulang belakang bukan hanya bahagian utama dari badan kita, tetapi juga tiang di mana kesihatan kita terletak. Dia harus dirawat dengan "anda" dan kerap melakukan latihan yang relevan yang menyokong keadaan "olahraga" nya.

Selepas latihan biasa, pengamal gimnastik nyata berkembang. Sudah tentu, ini bukanlah pertumbuhan dalam pengertian biologi perkataan - hanya keanjalan yang dipulihkan dari cakera intervertebral yang mengembalikan bentuk bekas ke tulang belakang.

Lelaki itu berhenti melompat dan kelihatan lebih tinggi daripada dia.

Gaya hidup sedentari penuh dengan banyak masalah. Salah satunya adalah meratakan dan ubah bentuk cakera intervertebral.

Peredaran darah di sekitar tisu vertebra merosot, dan sebagai akibatnya, tompok tulang belakang menjadi kering. Ramai orang kehilangan beberapa sentimeter yang tinggi dengan usia, dan usia tua mereka biasanya membungkuk dalam arka. Untuk mengekalkan kelonggaran tulang belakang adalah untuk mengekalkan belia dan kesihatan. Inilah yang kami berusaha. Oleh itu, kami menunjukkan ketekunan dan ketekunan, menguasai bahan ini.

Orang yang mengalami kecederaan tulang belakang, serta menjalani pembedahan di kawasan ini harus berhati-hati dan berhati-hati.

Sebelum memulakan latihan, kami membahagikan tulang belakang ke bahagian - cervical, thoracic upper, thoracic and lumbar yang lebih rendah. Kami akan melatih masing-masing jabatan ini (atau sekumpulan jabatan), memberikan perhatian dan usaha, sejauh mungkin, untuk mengekalkan rehat.

Pergerakan asas adalah seperti berikut: perpanjangan - perpanjangan, pemampatan - penyahmampatan (pemampatan dan penyahmampatan), berputar - berehat. Setiap pergerakan dilakukan 10-15 kali. Dari jenis latihan yang sama untuk satu kelas, pilih satu atau dua.

Kami hanya bernafas melalui hidung, melatih membran mukus dan saluran darah. Dengan itu meningkatkan aliran darah refleks ke otak. Dia yang bernafas melalui hidung berfikir lebih baik. Di samping itu, oksigen dalam sinus mengionkan (mendapat caj negatif), dan hanya oksigen sedemikian diserap oleh darah.

Sekiranya tulang belakang tidak sihat, latihan akan mengembangkan korset otot di sekelilingnya, melindunginya dari selekoh berlebihan. Kecurangan dan terapi urut cakera intervertebral, tulang rawan, serta ligamen bersebelahan dan beg artikular. Mereka lebih baik dibekalkan dengan darah, menjadi elastik, umur kurang dan pulih secara beransur-ansur. Ya, mereka sembuh, bertentangan dengan keputusan perubatan rasmi. Tidak dapat dipulihkan menjadi terbalik. Garam di sendi adalah tanah, dan jika mereka terus ditangguhkan, mereka tidak berada di tempat menggosok, tetapi ke sisi, tanpa mengganggu pergerakan (yang disahkan dengan niat baik oleh X-ray).

Dalam proses latihan, vertebra beralih, menduduki kedudukan semula jadi, dan rawan cacat segera mula berkembang. Rawan mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk pulih. Anda boleh "membesar" tulang belakang muda untuk diri sendiri tidak kira berapa umur anda.

Peregangan tulang belakang, kami memperbaiki fungsi hampir semua organ dalaman. Di samping itu, setiap latihan memenuhi objektif sasarannya. Sebagai contoh, "busur" adalah aktif terhadap sakit kepala, keletihan mata dan gangguan pencernaan. Latihan leher melatih alat vestibular, melegakan pening, melegakan penyakit bergerak, yang sangat penting bagi mereka yang terpeleset dalam kenderaan. Dengan latihan ini, kita akan memulakan latihan.

Latihan untuk tulang belakang serviks


1. "Pembersihan bulu." Dagu itu turun ke bawah, menyentuh dada. Ketua mengikuti dagu. Leher agak tegang. Burung membersihkan bulu.

2. "Penyu". Kepala perlahan-lahan bersandar dan menyentuh kepalanya. Dalam kedudukan sedemikian, kami berusaha untuk menariknya secara menegak di bahu. Kemudian mengikuti kemiringan yang lancar kepala ke hadapan. Dengan cara yang sama (tegak secara menegak) kita menarik diri kita sendiri. Chin menekan ke dadanya, tugasnya yang paling penting - untuk menyentuh pusar. Pada mulanya, kita bekerja tanpa usaha, kemudian dengan sedikit usaha. Kami membuat pergerakan 10-15 di setiap arah.

3. Tilts kepala ke kanan dan kiri dengan penahan bahu. Tulang belakang dari tulang belakang ke belakang sentiasa lurus. Pergerakannya lancar, bahu benar-benar masih. Kami menundukkan kepalanya dan dengan mudah cuba menyentuh bahu dengan telinga (10-15 gerakan di setiap arah). Jangan malu jika anda tidak mencapai matlamat. Lama kelamaan, anda akan melakukannya dengan bebas.

4. "Doggie." Bayangkan bahawa paksi putaran yang tidak dapat dilihat melalui hidung dan belakang kepala anda. Dengan melekat padanya, kita mula menghidupkan kepala kita (seolah-olah di sekitar hidung). Chin pergi ke sebelah. Anjing itu mendengar kata-kata pemiliknya. Latihan ini dilakukan dalam tiga versi:

 • kepala set lurus;
 • kepala condong ke hadapan;
 • kepala dibuang belakang.

5. "burung hantu." Kepala ditetapkan tepat (dalam pesawat yang sama dengan belakang). Perlahan kita mengambil pandangan ke kanan atau ke kiri dan menghidupkan kepala di belakangnya (terhadap perhentian, seolah-olah cuba melihat apa yang berlaku di belakang kita). Setiap kali, cubalah memenangkan milimeter dengan cara yang berbeza, tetapi tanpa banyak usaha, jangan lupa bahawa anda masih bukan burung hantu. Di setiap arah, kita membuat gerakan 10-15.

6. "Labu". Pergerakan pekeliling kepala, menggabungkan latihan sebelumnya. Leher berfungsi sebagai ekor labu. Ketua labu berguling di atas bahu. Tanpa melebih-lebihkan, tetapi dengan usaha otot leher yang mencukupi, kami melakukan elemen yang dikuasai secara konsisten. "Kami membersihkan bulu", kami sampai ke bahu dengan telinga, "penyu" - dagu menyentuh dada, berusaha untuk pusar yang didambakan, kemudian bergerak ke bahu yang lain, menyentuhnya dengan telinga, kemudian belakang kepala pergi ke belakang - menarik kepalanya seperti cangkang, dan bergerak ke depan bahu.

Latihan untuk bahagian tulang belakang toraks

1. "Landak berkarat." Bahu adalah ke hadapan, dagu terselip di dada, tangan dipasangkan di depan mereka (telapak tangan menutupi siku). Loin tidak bergerak.
Chin sampai ke dada, tanpa mengangkat, tarik ke pusar. Bahagian atas tulang belakang harus bengkok seperti busur. Pada masa yang sama tepatnya bahu pergi, sedikit meneran, ke depan - ke arah yang lain. Bayangkan bahawa di belakang kami - dari leher ke bilah bahu - jarum melompat keluar. Hedgehog tidak suka sesuatu, dia berkerut. Semua perhatian adalah tulang belakang toraks. Kami cuba membengkokkannya dengan lebih baik. Kembali ke gerakan tanpa henti. Kepala bersandar, kepala pergi ke belakang. Kami tarik kepala ke bawah, pada masa yang sama cuba membawa bilah bahu di belakang kami, tanpa menimbulkan bahu. Dalam kedudukan ini, kita cuba untuk membongkok bahagian atas belakang.

2. "Skala." Tangan separuh bengkok terletak pada bahu. Satu bahu naik, yang lain - ke bawah, kepala bersandar sedikit ke arah yang sama. Kami membelokkan tulang belakang rantau thoracik atas dan setiap kali kami cuba meningkatkan sedikit pesongan. Lakukan perkara yang sama dalam arah yang berbeza. Semua perhatian - tulang belakang. Kami mula mendapat keseronokan dari pergerakan. Kami bernafas dengan bebas. Meninggalkan dari kedudukan awal - menghembus nafas, kembali ke - menghirup.

3. Meningkatkan dan jatuh bahu. Kepala tidak bergerak, belakang lurus, tangan pada lipit. Mengeluarkan bahu, kami menarik tangan kami dan menambah sedikit usaha. Kemudian kami menaikkan bahu kami - sehingga ia berhenti dan lagi kami menambah usaha pada saat ini. Selepas pelajaran 5-6 pelbagai pergerakan akan meningkat, anda akan melihat sendiri dalam amalan.

4. "Kereta Api". Transformasikan semua cara pengangkutan yang diketahui. Lengan diletakkan pada lipit, bayangkan bahu kita adalah roda. Dipindahkan ke jalan raya - secara beransur-ansur, tanpa tergesa-gesa dan mengembangkan skop pergerakan bulat. Revolusi sesaat - dan jangan sedih! Bernafas lancar, tenang. Ingat tulang belakang.

5. Tilts kiri dan kanan (tangan pada lipit). Kami bekerja berdiri. Tangan rapat dengan badan. Mula buat lereng. Tangan dari badan tidak luntur, selalunya tarik ke bawah. Tugas yang paling penting (secara semula jadi tidak dapat dicapai) adalah menyentuh kaki dengan hujung jari anda. Rahsia ialah apabila lengan ditetapkan dalam kedudukan "di jahitan", bahagian atas tulang belakang, yang kami berlatih, bengkok. Kami membuat 10 pergerakan di setiap arah. Kemiringan - menghembus nafas, naik - menyedut.

6. "Spring". Tulang belakangnya lurus, dengan tulang rusuk kami membuat pergerakan, seolah-olah meraup air, dan memperbaiki pelvis dalam kedudukan ini.
Dalam kedudukan ini (dengan pelvis yang tidak bergerak tegar):
a) memampatkan tulang belakang seperti mata air;
b) meregangkannya.

7. Twist. Tulang belakang, kecuali rantau thoracik atas, tegar tidak bergerak. Berus di bahu, melihat lurus ke hadapan. Dalam kedudukan ini kita cuba memutarkan bahagian belakang tulang belakang ke kanan dan kiri, setiap kali cuba bergerak sedikit lagi.

Latihan untuk tulang belakang toraks yang lebih rendah

1-2. "Besar landak suram." Kami bekerja dengan cara yang sama seperti dalam varian "frown landed", tetapi kami membayangkan bahawa jarum muncul di seluruh bahagian belakang - dari leher ke pinggang. Pelvis kaku tidak bergerak. Pergerakan terbalik: kami menghulurkan mahkota kami ke atas dan belakang seperti itu, kepala dibuang balik. Dalam kedudukan ini kita cuba membungkuk kembali seberapa banyak yang mungkin.

3. Tilts bolak-balik. Kami bekerja duduk di kerusi atau di atas lantai. Tangan memegang kerusi kerusi, belakang adalah menegak. Kami mula cerun pada menghembus nafas, cuba merangkak hidung anda di pusar anda sendiri, semasa menghirup - punggung anda diluruskan. Kami menghabiskan masa 5-6 saat untuk setiap gerakan. Kami membuat gerakan 10-15 tanpa usaha yang serius. Apabila membongkok belakang tulang belakang bergerak maju. Kami cuba mendapatkan nape dengan nape. 2 kali dalam 10-15 gerakan.

4. "Lokomotif". Pergerakan pekeliling di sendi bahu, tetapi tulang belakang juga berfungsi. Kami melakukan beberapa latihan dalam susunan berikut: "landak", kemudian "musim bunga termal", kemudian pergerakan terbalik (membongkang tulang belakang ke depan), "musim bunga yang tidak terkawal". Pada masa yang sama, sendi bahu diputar ke hadapan. Lakukan sendi bahu yang sama pada arah yang bertentangan.

5. "Bow". Penumbuk terletak di belakang - di kawasan buah pinggang. Kami cuba untuk membawa siku kita sesedikit mungkin, membayangkan bahawa penumbuk tenggelam lebih dalam ke dalam badan. Gerbang tulang belakang seperti busur (penumbuk adalah anak panah). Dengan kata lain, kedudukannya kelihatan seperti anda akan membuat jambatan. Dalam kedudukan ini, kita cuba menekuk tulang belakang sedikit lagi. Pergerakan terbalik: kita mula "membungkuk", membongkok tulang belakang toraks yang rendah ke arah yang bertentangan. Setelah mencapai batas, kami cuba membengkokkan sedikit lagi.

6. "Skala besar". Tangan kiri berada di belakang kepala, tangan kanan berada di sepanjang badan. Dalam kedudukan ini, lakukan tilting ke kanan, kemudian dengan cara yang sama - ke kiri, setiap kali membuat usaha tambahan.

7. Putaran tulang belakang paksi. Berhati-hati membaca penerangan! Kami bekerja duduk. Bahagian belakang dan kepala diluruskan dan terletak pada baris yang sama. Hidupkan bahu dan kepala ke kanan. Berhati-hati, tindakan utama akan bermula sekarang! Beralih sehingga berhenti, kami membuat pergerakan berayun kecil, setiap kali dengan usaha yang mudah cuba menangkap semula sentimeter tambahan. Pada satu giliran (20 saat) kami melakukan 10-15 pergerakan tersebut (satu ayunan per saat). Ulangi latihan semula. Kemudian dua kali melakukan latihan yang sama pada gilirannya ke kiri. Pernafasan tidak ditangguhkan, kami bernafas dengan bebas.

8. Twists. Betulkan pelvis, tangan - pada bahu. Dari kedudukan ini teruskan ke pusingan. Kami mengarahkan mata kita ke arah yang sewenang-wenangnya (seolah-olah cuba melihat apa yang ada di belakang kita), kemudian berpaling kepala selepas itu, maka ikat pinggang. Amplitud lilitan pada masa yang sama adalah kecil, tetapi setiap gerakan sedikit meningkatkan sudut putaran. Oleh itu, kami melakukan tiga jenis kelainan:
a) garis lurus (berdiri lurus);
b) condong ke hadapan (kira-kira 45 °);
c) dengan sisihan kembali (pada sudut yang sedikit).

Latihan untuk tulang belakang lumbar

1. "Skier" ("skater"). Tangan belakang - pada bahagian bawah belakang. Bahagian belakang lurus, kita melihat ke depan. Dari kedudukan ini kita membuat lekukan ke depan, meregangkan otot-otot pinggang lebih banyak dan lebih.

2. "Jambatan". Pertama, kepala kembali, kemudian leher, kemudian belakang (seluruh tulang belakang lurus). Tolak begitu rendah dan lebih rendah. Di kedudukan awal kita kembali dalam urutan terbalik: pergerakan bermula tulang belakang lumbar, dsb.

3. Tetap pesongan. Kaki - lebar lebar bahu, penumbuk - di kawasan ginjal, kami cuba mengekalkan siku kami sejauh mungkin. Sebaik sahaja penumbuk di bahagian bawah belakang, kita mula beransur-ansur menyimpang ke belakang. Pertama datang kepala, kemudian langkah demi langkah - belakang. Badan anda adalah belenggu skala, di mana garis "siku-tinju" adalah paksi keseimbangan. Kepala dan belakang adalah satu sisi busur, badan dan kaki yang lebih rendah adalah yang lain. Mengawal seluruh dan tidak memegang nafas, kami menarik kepala belakang ke tumit. Mengetahui bahawa pesongan lebih jauh tidak mungkin, kami meneruskan proses utama: kami membuat pergerakan pergerakan (10-15 kali) untuk mendapatkan kembali sentimeter yang berlebihan. Latihan dilakukan dua kali, tanpa lentur lutut.

4. Tilt depan duduk. Tugas kami adalah untuk menyentuh lutut dengan hidung. Tangan berbaring di sepanjang pinggul, mula condong. Setelah mencapai had, seperti biasa, kami menambah usaha untuk menangkap satu atau dua sentimeter. Kami membuat 3 cerun - ke lutut kanan, ke lantai antara lutut, ke lutut kiri, membuat gerakan 10-15. Jangan malu jika matlamat pada mulanya seolah-olah tidak dapat dicapai dengan anda. Apabila kita menyentuh lutut secara bebas, cuba untuk "memukul" tikar.

5. Tilts kembali dengan senjata yang dibangkitkan. Kami bekerja berdiri. Kaki kaki lebar selain, lengan di atas kepala, jari kaki di kunci. Kami bernafas dengan bebas. Kami melatih seluruh tulang belakang. Tanpa membongkok lutut, kita mula menyimpang ke belakang. Mencapai had, tambah usaha. Perhatian kita menumpukan pada tulang belakang. Kami membuat pergerakan 10-15. Latihan dilakukan dua kali.

6. lereng sampingan. Satu tangan naik, meneruskan tulang belakang, yang lain - ke bawah, cuba merebut tumit. Kami bersandar pada arah yang sewenang-wenang yang lebih rendah dan lebih rendah. Kami menambah usaha, meregangkan tulang belakang di lumbar. Begitu juga, melakukan cerun yang bertentangan.

7. "Ujian pemeriksaan." Menghidupkan bahu kiri dan sedikit melengkung kembali, kita memulakan pergerakan berayun, cuba untuk memeriksa hak kanan dari luar. Kaki tidak bergerak. Begitu juga, kita "melakukan pemeriksaan" tumit kiri. Semua perhatian adalah pada tulang belakang! Kami membuat dua pusingan di setiap arah (15 pergerakan). Kami bernafas dengan bebas.

8. Lereng dengan bahu bahu. Kami bekerja duduk, kaki terpisah. Telapak tangan terletak pada dada. Lean ke hadapan, cuba sampai ke lutut kanan dengan bahu kanan (10 kali), kemudian dengan bahu kiri - lutut kiri. Kemudian - kecenderungan langsung, apabila kedua bahu pergi ke lantai. Bahu cuba untuk berpaling sebanyak mungkin. Dari masa ke masa, cuba menyentuh lutut ke belakang. Jangan ketegangan diri. Begitu juga, lakukan senaman untuk pilihan apabila bahu cenderung kepada jari kaki.

9. Twists. Dilakukan seperti yang diterangkan di atas, tetapi seluruh tulang belakang terlibat. Kami bekerja sama mengikut arah jam dan menentangnya.
Menegak adalah mudah. Kami berpaling ke tepi. Mengikuti kepala, leher, bahu, keseluruhan tulang belakang. Pelvis, kaki dan kaki tidak bergerak. Berus di lengan bawah. Berlutut sedikit berbulu. Kami menambah sedikit usaha.
Dengan memiringkan ke hadapan. Punggung lurus, kepala tidak dibangkitkan, supaya tidak ubah bentuk paksi tulang belakang. Kaki lebih lebar daripada bahu, bahu sedikit sempit, siku sedikit kembali.
Dengan belakang miring. Mereka mengambil jawatan "jambatan" dan "berputar." Pertama sekali, kemudian yang lain.
Sisi mudah. Mereka bersandar ke kanan dan "berputar" ke kanan. Begitu juga, kami membuat sentuhan kiri. Sekilas datang dari bawah - belakang.
Belakang belakang. Tergantung ke kanan, dan "berputar" ke kiri. Lihat meluncur ke siling dan kembali ke belakang.

Selepas bekerja dengan setiap bahagian tulang belakang, kami berehat, melakukan senaman pernafasan. Lengan lurus (satu dua) pada nafas mengangkat, diturunkan (tiga empat) dengan pegangan nafas. Mereka mengangkat tangan mereka semula (satu dua) - menghembus nafas, menurunkan (tiga empat) - menghembuskan nafas. Lakukan semuanya 3-5 kali.

Peringatan yang berguna: anda harus melatih dengan keseronokan, mengagumi diri anda.

Sebelum gimnastik untuk tulang belakang mengikut M. Norbekov, perlu melakukan satu set latihan pemanasan. Dan selepas gimnastik - senaman untuk sendi lengan dan kaki dan gimnastik meditasi bernafas.

Menurut kaedah Mirzakarim Norbekov, satu set latihan harian harus berlangsung 15-20 minit dan termasuk:

1. Kompleks secara automatik (urutan mata secara biologi aktif kepala) dan senaman untuk mata.
2. Latihan untuk tulang belakang.
3. Latihan untuk sendi lengan dan kaki.
4. gimnastik meditatif pernafasan.

Penyebab psikologi sakit belakang

Kesakitan di dalam sakrum - bahagian terendah dari belakang - mengatakan bahawa seseorang menghargai kemerdekaannya di atas segalanya dan takut kehilangan kebebasannya untuk bergerak pada masa ini apabila orang lain memerlukan bantuannya.

Kesakitan yang terletak di antara vertebra kelima lumbar tulang belakang dan vertebra kesebelas dari saraf tunjang, iaitu, antara sacrum dan pinggang, dikaitkan dengan ketakutan kemiskinan, kesusahan material.

Bahagian bawah belakang dihubungkan dengan "mempunyai" sfera - barang bahan, uang, pasangan, rumah, anak, pekerjaan, diploma, dll. Kesakitan di daerah ini menunjukkan bahwa seseorang ingin memiliki sesuatu untuk merasa lebih yakin, tetapi ragu-ragu mengakui kepada dirinya sendiri atau kepada orang lain. Akibatnya, dia terpaksa melakukan segala-galanya sendiri, untuk meletakkan segala sesuatu di belakangnya. Orang seperti itu sangat aktif dalam bidang fizikal, kerana dia takut kemiskinan dan percaya bahawa perasaan kesejahteraan bergantung pada kekayaan material.

Kesakitan di punggung atas, antara vertebra kesambungan kesepuluh dan vertebra serviks, iaitu, di antara pinggang dan leher, menunjukkan ketidakamanan, ketidakstabilan emosi. Bagi orang sedemikian, pentinglah perhatian orang lain untuk disokong dan dibantu. Juga, sakit belakang boleh berlaku apabila seseorang merasakan seseorang melakukan sesuatu di belakangnya.

Leher adalah bahagian yang sangat penting dalam badan, pada tahap fizikal ia menghubungkan kepala dengan badan, dan pada tahap metafizik itu rohani dengan bahan. Kesakitan di leher menunjukkan bahawa anda melakukan salah, mengabaikan keadaan. Kepintaran khayalan anda menghalang anda daripada kelenturan dan keupayaan untuk mencari penyelesaian. Sekiranya anda takut akan apa yang berlaku di belakang anda, ketakutan ini mungkin merupakan imaginasi imaginasi anda, bukan realiti. yang diterbitkan oleh econet.ru

@ Mirzakarim Norbekov, Yuri Khvan, "Jalan untuk belia dan kesihatan"

Gimnastik Norbekov untuk video tulang belakang

Ahli akademik Norbekov dan sistem pemulihan seluruh organisma telah dikenal pasti dalam perubatan untuk masa yang lama. Dan setakat ini, latihan yang seolah-olahnya mudah untuk tulang belakang adalah minat yang besar dan terdapat banyak penyokong, walaupun pada hakikatnya terdapat banyak jenis latihan auto sekarang. Norbekov adalah salah satu daripada yang pertama merawat penyakit dari dalam, dan bukan hanya manifestasi luarnya, sampai ke kedalamannya.

Osteochondrosis, hernia, atau penyakit lain tulang belakang - semuanya bukan sahaja menyebabkan beberapa proses yang merosakkan dalam tisu tulang, tetapi juga akibat kegagalan dalam badan secara menyeluruh. Metabolisme, perubahan hormon, tekanan yang tidak dijangka atau kemurungan yang berpanjangan berlaku - faktor-faktor ini tidak dapat dielakkan dengan kesan merosakkan. Gimnastik artikular Norbekov untuk penyembuhan tulang belakang, dengan menghapuskan banyak faktor ini, membawa orang itu menjadi harmoni dengan dirinya sendiri.

Bercakap tentang sistemnya, Dr. Norbekov berulang kali mengatakan bahawa 99% daripadanya terdiri daripada psikologi cadangan diri dan hanya 1% dari latihan itu sendiri.

Cadangan sendiri mencipta suasana yang baik. Ia perlu untuk membayangkan mental keadaan yang menyenangkan, gimnastik yang diberikan, dan melakukan setiap senaman dalam perasaan yang menyenangkan ini.

Melakukan satu pergerakan, anda perlu mengembangkan di dalam minda anda beberapa sifat sifat yang baik, sebagai contoh:

 • keupayaan untuk memiliki sendiri badan dan mood anda secara bebas
 • tenang dan tekad
 • iman dalam diri kita dan semua ciri lain yang kita, menurut pendapat kita, kekurangan

Lakukan gimnastik ini secara automatik tidak boleh diterima:

 • anda perlu merasakan setiap pergerakan, ia harus memberi kegembiraan
 • jangan takut untuk menambah humor ke latihan anda dan kadang-kadang merasa seperti monyet kecil

Merumuskan tugas utama sistem ini, Norbekov melihat tulang belakang sebagai pintu, ambang melalui mana kita memasuki sistem untuk memperbaiki keseluruhan organisma.

Oleh itu, ia tidak boleh mengejutkan beberapa latihan pengenalan dalam sistem, dalam watak yang menyerupai pijat akupunktur: gegelung, berhampiran hidung, pada dagu.

Pemulihan pergerakan tulang belakang, kata Norbekov, adalah mungkin pada mana-mana umur, bukan hanya kanak-kanak. Saintis menasihatkan untuk memberi perhatian kepada mobiliti kanak-kanak, dan membandingkannya dengan gaya hidup dewasa yang dewasa, terutamanya pada saat-saat ketika "kemalasan menyerang kepalanya dan menasihati lebih banyak untuk duduk dan berbaring."

Gimnastik terdiri daripada tiga bahagian yang saling berkaitan

 • gimnastik artikular, sendi peserta latihan tulang belakang
 • latihan saluran darah dan sistem saraf
 • melatih semangat dan kepercayaan diri sebagai seseorang (dengan huruf besar)

Gimnastik bersama memberi tumpuan kepada gerakan utama dan kesan mental di sekitar sendi, semua pergerakan lain dianggap sebagai lampiran kepadanya.

Pergerakan utama gimnastik artikular terdiri daripada beberapa pergerakan peregangan berturut-turut.

Perkara terbaik tentang gimnastik artikular dengan "pemadam" psikologi akan memberitahu penulis sendiri dalam video ini, yang merupakan versi penuh sistem Norbekov.

Gimnastik Norbekova untuk tulang belakang

Gimnastik dilakukan dalam suasana yang hebat - ini adalah keadaan utamanya

Semuanya bermula dengan "mengecas" untuk telinga:

Mengurut telinga, kita bertindak pada mata secara biologi aktif yang bermanfaat untuk seluruh tubuh dan mewujudkan suasana hati yang gembira. Contoh urut:

 • tarik telinga ke bawah dan sedikit ke sisi, kemudian naik ke belakang
 • memutarkan geganti bergantian bergantian. Setiap gerakan dilakukan 8 hingga 10 kali.

Sesetengah latihan untuk tangan, siku dan sendi bahu:

 • memerah jari ke tangan dan menanggalkan jari
 • giliran lengan bawah dan sendi bahu
 • meningkatkan dan menurunkan bahu ke bawah dan latihan lain

Bahagian utama gimnastik dikenakan untuk bahagian-bahagian tulang belakang yang berlainan. Contoh beberapa latihan:

Gimnastik untuk leher:

 • Mentransfer secara mental ke kawasan serviks, menurunkan dagu ke dada, seli pergerakan peregangan dengan relaksasi. Untuk setiap peregangan kita menambah sedikit usaha, secara beransur-ansur mencapai batas. Melaksanakan senaman, membangun keyakinan diri yang tenang
 • Dengan cara yang sama, kami melakukan latihan bergantian dengan kepala yang condong ke belakang, ke arah bahu kanan dan kiri
 • Bend kepala anda melalui bahagian atas, seli kiri dan kanan, menaikkan dagu anda
 • Menurunkan dagu di dada, perlahan-lahan bergerak kepala ke kanan, cuba menyentuh bahu dengan dagu, kemudian ke kiri

Latihan untuk kawasan torak

 • Senaman memutar tulang belakang toraks atas: Arms pada tahap bahu. Dengan tangan kanan anda, gerakkan tangan kiri dan tarik ke kanan, dan berpaling tangan, dengan setiap gerakan kami secara perlahan mencapai hentian
 • Kami mengunci tangan kami di hadapan kami, meluruskan punggung kami, membawa sendi bahu bersama-sama.
 • Dengan cara yang sama, kami membuat kunci dengan tangan kami di belakang kami dan, setelah membongkok dada ke depan, kami cuba membawa bilah bahu bersama

Latihan untuk tulang belakang lumbosacral

 • Kaki adalah bahu lebar, lututnya setengah bengkok, panggul sedikit bengkok ke depan, kami membuat gerakan dengan tulang
 • Melangkah ke hadapan di pinggang dan membongkok, kita memindahkan tulang belakang dan bergerak ke atas.
 • Putaran pelvis dengan bahagian atas tetap bahagian bawah belakang dan toraks
 • Memindahkan graviti badan secara bergantian ke paha kanan dan kiri

Sebagai kesimpulan, beberapa sejarah, falsafah dan kisah Norbekov sendiri.

Kesihatan, suasana hati dan kesejahteraan kita sebahagian besarnya ditentukan oleh keadaan tulang belakang - teras pusat dan sokongan seluruh badan. Walaupun ketegangan otot sedikit, kelengkungan atau perpindahan tulang belakang boleh disertai dengan sakit,

yang menyebabkan kekejangan otot serat otot dan dari masa ke masa membawa kepada pembentukan lingkaran setan "sakit - kekejangan - kesakitan". Oleh itu, ramai pakar mencadangkan permulaan pemulihan dan peremajaan seluruh badan dengan memulihkan mobiliti dan meningkatkan pemakanan kawasan tulang belakang.

Pakar-pakar ini termasuk Mirzakarim Norbekov, pengarang kaedah unik untuk menangani perubahan berkaitan dengan usia, serta penyakit-penyakit progresif sistem muskuloskeletal dan patologi kronik organ-organ dalaman.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah asas program pemulihan penulisnya. Secara beransur-ansur, tanpa lonjakan secara tiba-tiba dan tekanan yang tidak perlu, latihan-latihan tulang belakang Norbekov, video-video yang kami persembahkan sekarang, melibatkan setiap tulang belakang dalam kerja, mengaktifkan proses metabolik di tisu-tisu yang mengelilinginya. Tulang serviks, toraks, lumbosacral - semuanya mendapat perhatian yang cukup dalam proses latihan. Dari masa ke masa, gimnastik artikular untuk tulang belakang dapat menyingkirkan sakit belakang kronik, keletihan dan keletihan, perasaan tidak enak dan keengganan untuk bergerak. Perkara utama adalah memberi masa kepadanya setiap hari, tanpa mengambil rehat.

Hanya memerlukan satu bayaran untuk tulang belakang orang tua dan mereka yang berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama, bekerja di komputer, bergerak sedikit, menderita akibat kelebihan berat badan atau penyakit sistem muskuloskeletal. Melakukan senaman, anda dapat merasakan perasaan ringan di bahagian belakang dan seluruh tubuh, yang dipenuhi dengan semangat dan tenaga sepanjang hari.

Semua proses pemikiran, semua emosi dan perasaan dikawal oleh isyarat yang merebak melalui tubuh melalui ruang tulang belakang. Dengan mengekalkan kesihatan tulang belakang, anda akan meningkatkan kualiti hidup anda dan menjadikan usia tua dan penyakit yang melekat. Kami mencadangkan untuk memulakan jalan ke kesihatan sekarang, mulai melakukan kompleks gimnastik yang mudah.

Agar semua organ berfungsi untuk anda seperti menonton Switzerland, cukup setengah jam sehari untuk bekerja pada tulang belakang anda.

Ini bukannya caj fizikal, bukan pendidikan jasmani. Ini adalah gerakan khas yang dipilih untuk ruang tulang belakang supaya cakera intervertebral meregang.

Untuk berjalan kaki anda menjadi seperti ballerina. Memori anda telah kembali ke tempatnya. Dan sekali lagi anda melihat, dunia tidak seburuk yang anda fikirkan, tetapi cantik!

 • Petunjuk dan kontraindikasi
 • Peraturan umum
 • Bagaimana untuk melaksanakan?
 • Ulasan Latihan

Akademik Gimnastik Norbekova memulakan sistem pertahanan badan, memperbaiki keadaan tulang belakang. Osteochondrosis, hernia intervertebral - penyakit ini adalah punca kemurungan yang berpanjangan, tekanan. Mereka disembuhkan dengan latihan yang kompleks, perubahan sikap terhadap diri mereka sendiri.

Sistem tidak ditunjukkan kepada semua. Dengan berhati-hati dan hanya selepas nasihat doktor, melibatkan kanak-kanak dalam aktiviti. Rawatan penyakit yang sudah berlaku pada tulang belakang dan sendi dengan cara ini juga memerlukan perundingan perubatan.

Untuk kesakitan selepas kelas, hentikannya dengan segera. Dilarang melakukan gimnastik seperti semasa kehamilan, selepas pembedahan, dengan pemburukan, penyakit kronik, serangan jantung, strok, sakit mental.

Kami akan memulakan pengurusan mood, kehidupan kita, pembetulan hubungan dengan lingkaran sekitarnya, dari yang paling rendah - dari ruang tulang belakang. Berkonsentrasi: 99 peratus bekerja dengan keadaan minda.

Satu peratus adalah teknik senaman. Pada masa latihan, beri perhatian kepada suasana hati yang dicipta secara buatan. Tuliskan mereka dengan humor.

Musuh anda adalah automatik, pelaksanaan mekanikal. Di mana-mana umur, tanpa mengira diagnosis anda, rawan intervertebral, kelonggaran tulang belakang dipulihkan dengan cara yang sama. Perbezaannya ialah anak-anak, lelaki muda bergerak. Dan dengan usia menjadi malas: lebih banyak duduk, berbaring. Dan bermula ossification.

Setiap senaman diulang sepuluh kali.

Latihan sendi tulang belakang, saluran darah, sistem saraf. Dan, yang paling penting, latihan semangat, kepercayaan pada diri sendiri, bahawa anda seorang lelaki dengan huruf besar. Apa yang anda boleh dalam kehidupan, anda adalah tuan hidup, sokongan orang tersayang.

Ini adalah sistem. Dan pemanasan yang kita mulakan adalah ambang dari mana kita memasuki sistem.

 • Buat yang tenang buatan. Bayangkan anda mempunyai mahkota di kepala anda dan menjaga kedudukan yang sesuai.
 • Santai sternum.
 • Bersantai bahu anda.
 • Santai tangan anda.
 • Santai wajah awak.
 • Santai bahagian dalaman badan yang tegang.
 • Luruskan tulang belakang.
 • Secara buatan mewujudkan mood yang baik.

Kembangkan bahu anda, dada. Tarik perut. Pusar mempunyai dua jari dari patella. Bernafas adalah sedikit tegang seolah-olah melihat kegembiraan buatan. Rasakan bagaimana ketegangan dalam jiwa menciptakan resonans fizikal dalam tubuh. Jenis penyudah mudah. Di negeri ini, latihan harus dilakukan setiap hari.

Urut auricles:

 • Merengkuk telinga. Tarik mereka ke bawah dan sedikit berasingan. Kami mengawal postur, tersenyum.
 • Kemudian - naik dan sedikit ke tepi.
 • Selain dan belakang sedikit. Dengan keseronokan, dengan sukacita!
 • Kami membuat pergerakan cincin kembali.
 • Seterusnya - gerakan bulatan ke hadapan.
 • Kami menukar cengkaman - seolah-olah kita menggosok pangkal ibu jari ke dalam telinga. Tiba-tiba merobek telapak tangan.

Berus:

 • Tarik tangan ke hadapan. Keluarkan tangan, sapu tangan. Penekanannya adalah membongkok jari! Dengan kegembiraan!
 • Penumbuk tajam. Kami memberi semua orang di sekitar suasana hati mereka yang baik. Penekanan adalah pada lanjutan jari-jari.
 • Datang ke keadaan kebahagiaan.
 • Kami bertindak dengan sendi tangan. Kami klik setiap jari secara berasingan.
 • Berkonsentrasi jari-jari dalam gerakan bulat dari jari kecil ke ibu jari. Kemudian - dari ibu jari ke jari kecil.
 • Tangan di hadapan anda. Lean palms down, tarik ke dirinya sendiri.
 • Bendungkan telapak tangan, tarik kepadanya.
 • Goncang gagang.
 • Tangan di hadapan selari dengan lantai. Ladoshki membawa kepada ibu jari.
 • Palms dibatalkan
 • Berjabat tangan.
 • Penumbuk dimampatkan menjadi penumbuk yang kita berputar dalam bulatan. Dalam satu, dalam arah yang bertentangan.

Siku:

 • Kami memegang kepala seolah-olah di atasnya mahkota. Bahu tetap sejajar dengan lantai. Elbows bengkok.
 • Kami memutar lengan dari diri saya sendiri. Tonton untuk menjaga bahu anda bergerak. Perkara utama - jangan sembuh dari ingatan sikap positif!
 • Pergerakan putaran kepada diri sendiri.
 • Santai tangan anda.

Sendi bahu:

 • Penjagaan di sendi bahu. Lengan lurus bebas diturunkan di sepanjang badan.
 • Kita berpaling di hadapan kita. Dalam gabungan - belia dan kesihatan!
 • Kami memutarkan tangan yang sama ke arah yang bertentangan. Masa berputar adalah berbeza.
 • Tukar tangan. Tangan kedua kami berpusing di hadapan anda.
 • Dalam arah yang bertentangan.
 • Kami memberi perhatian kepada nafas.
 • Kepala lurus. Ke arah satu sama lain, kita menarik bahu kita ke hadapan.
 • Kami mengurangkan bilah. Kami cuba menyambungkannya sebanyak mungkin.
 • Bahu ke bawah. Tulang belakang licin. Di muka - senyuman. Kami menggantikan usaha yang semakin meningkat - semakin lemah. Jatuhkan bahu serendah mungkin.
 • Bahu. Kami berusaha untuk mencapai telinga mereka.
 • Tolonglah usaha ini. Sekali lagi meregang bahu ke telinga.
 • Pergerakan pekeliling bahu ke hadapan. Faedah pada sendi bahu. Amplitud putaran adalah had.
 • Pergerakan yang sama kembali.
 • Mengendalikan pada batang badan. Ladoshki melepaskan diri. Pergerakan seperti menyerang mereka ke lantai!
 • Tangan ke arah yang bertentangan. Mencapai penekanan - usaha, lemah.
 • Berjabat tangan.
 • Kaki sedikit lebih luas daripada bahu. Kami melakukan twisting untuk bahagian torak atas rabung.
 • Mengendalikan di dada. Tarik kanan ke kiri. Kursus ini semata-mata bahu, kepala. Selebihnya batang badan tidak boleh bergerak.
 • Lancar belok kiri. Kami mencapai perhentian dan meningkatkan usaha, cuba meneruskan gerakan.

Gejala ciri dan rawatan neuralgia antara saraf di rumah.

Bagaimana untuk merawat limfostasis bahagian kaki yang lebih rendah dengan ubat-ubatan rakyat? Baca artikel ini.

Kaki:

 • Kurangkan kaki. Turunkan kaus kaki. Pergerakan musim bunga. Kaki itu lurus.
 • Tarik tumit ke depan, tarik kaus kaki
 • Tukar kaki. Tarik sock dari anda. Luruskan kaki, tarik kaus kaki ke arah anda.
 • Tukar kaki. Kaki menggulung ke dalam. Kami berpindah ke sana, kami mengembangkan lebih banyak lagi.
 • Pasang kakinya keluar. Penggantungan ketegangan.
 • Semula semula latihan ini dengan kaki kedua. Pertama di dalam. Kemudian keluar. Senyum, sikap!
 • Tukar kaki. Kami melakukan gerakan pergerakan kaki di kedua-dua arah. Kaki tidak bergerak.
 • Kaki kedua yang sama.

Sendi lutut:

 • Putar leher mengikut arah jam, menentang. Rak drum santai.
 • Kaki selari. Palm pada lutut anda. Pergerakan pekeliling lutut ke dalam, ke luar. Ridge lurus. Kami melihat di hadapan kita.
 • Melengkung di sekitar lilitan dengan beban. Selepas setiap langkah, tengkuk lutut.
 • Dalam arah yang bertentangan. Knees bersama-sama.

Sendi pinggang:

 • Dekat dengan kegagalan di sebelah kanan. Begitu juga dengan kaki kiri. Batang tidak boleh bergerak. Mengayunkan lanyard itu.
 • Fokus pada sendi pinggul. Senyum! Mengekalkan postur.
 • Kaki goyang.
 • Tolak paha ke tepi. Kneecap menarik bulatan di dinding. Perhatian kepada sendi pinggul.
 • Sama dalam arah yang bertentangan.
 • Tukar kaki. Putar sendi pinggul.
 • Sama dalam arah yang bertentangan.
 • Kaki berhampiran. Langkah pada kaki lurus.
 • Apa-apa di atas pinggang tidak bergerak. Pergerakan - disebabkan oleh sendi pinggul. Lean di seluruh kaki.
 • Kami bangun di kaus kaki.
 • Kami berjalan di atas tumit. Rasakan mahkota di kepala anda! Bahu diluruskan.
 • Beralih ke permukaan luar kaki. Kami melangkah ke arah mereka. Jangan lupa senyum.
 • Beralih ke permukaan dalaman hentian itu. Kami terus berjalan kaki lurus.
 • Senaman untuk meneruskan pernafasan. Kaki lebar bahu. Nafas dalam. Exhale Perlahan-lahan menghembus nafas. Pada menghembus nafas, badan meninggalkan ketegangan dan keletihan. Kami mewujudkan diri kita dengan segala nafas dan nafas.

Untuk tulang belakang serviks:

 • Luruskan kepalanya. Kami condongkannya ke arah yang betul. Kami cuba menyentuh bahu dengan telinga. Bahu tidak boleh bergerak.
 • Sama dalam arah yang bertentangan.
 • Luruskan kepalanya. Kami melihat lurus. Kami memutarkan kepala di sekeliling hidung. Chin satu cara, mahkota sebaliknya.
 • Sama dalam arah yang bertentangan. Hidung tidak bergerak.
 • Luruskan kepalanya. Kami tunduk. Hidung bertujuan di lantai, ia tidak boleh bergerak. Putar teme dalam satu arah, dagu sebaliknya.
 • Tukar pose itu.
 • Align the head. Abaikan balik. Wajah terbentang ke siling. Kami mengembangkan kepala: dagu dalam satu arah, mahkota di sebaliknya. Tukar kursus.
 • Align the head. Kami melihat di hadapan kita. Kami berpusing. Perlahan kita memandang ke kanan, dan di sana kita menoleh ke belakang.
 • Dalam arah yang bertentangan.
 • Align the head. Semua latihan di atas disambungkan dalam kitaran berterusan.

Tulang belakang toraks utama:

 • Tangan dalam kunci. Chin ke dada. Komposisi bahu saling mensasarkan. Ridge lurus. Selendang yang tidak bergerak. Bernafas tidak perlahan. Tangan kembali. Bahu bergerak tanpa bahu. Kami berusaha ke atas dalam pose ini.
 • Kami mengangkat satu bahu, kami menurunkan kedua.
 • Dalam arah yang bertentangan.
 • Hidupkan sendi bahu. Kembali sama.
 • Kaki lebar bahu. Separuh selain berus pada bahu. Kami melihat lurus. Matikan bahagian atas kes itu. Perut dan di bawahnya semuanya tidak bergerak. Dibungkus dengan titik melampau. Kami cuba bertukar lebih jauh.
 • Sama dalam arah yang bertentangan.

Rantau torak yang lebih rendah di rabung:

 • Kesedaran beralih ke wilayah toraks yang lebih rendah. Loin tepat. Mengendalikan seperti memeluk sesuatu. Kepala bengkok ke bawah. Kami menambah usaha. Kemudian kembali sedikit dan bergegas ke atas temechkom. Mengendalikan kembali. Bilah bahu. Sternum tergesa-gesa.
 • Selaras. Tangan dibalut di atas kepalanya. Siku diarahkan ke siling. Melihat belakang siku. Stretch to the side.
 • Tukar tangan anda.
 • Bahu bergerak dalam bulatan. Menggerakkan seluruh tulang belakang ke tailbone.
 • Selanjutnya dalam arah yang bertentangan.
 • Kami meletakkan penumbuk di pinggang dalam bidang buah pinggang. Kami mengurangkan siku. Lajur tulang belakang ke hadapan. Kemudian ke hadapan kami berkhidmat pada tailbone. Kami menetapkan.
 • Taz, paha, kaki tidak boleh bergerak. Selaras.

Gejala dan rawatan yang berkesan dari bursitis siku di rumah.

Bagaimana untuk menyembuhkan kaki rata pada orang dewasa? Cadangan berguna dalam artikel ini.

Kaedah rakyat rawatan atheroma -

Spine Lumbosacral:

 • Kami memperbaiki sistem urogenital, menghidupkan semula seksualiti. Kaki separuh bengkok pada lutut, berdiri lebar bahu selain. Taz ke hadapan. Torso tidak bergerak. Tailbone bergegas. Kami memegang belakang secara menegak. Kita hanya membelokkan kawasan lumbar.
 • Kemudian coccyx yang sama ke belakang kepala.
 • Sekali lagi, kami bergegas ke coccyx dari bahagian bawah ke bahagian atas.
 • Sedikit badan ke hadapan. Lutut boleh dibengkokkan sedikit. Adakah coccyx menjangkau kepalanya. Bend di belakang bawah.
 • Kami membuat roll kecil kembali. Kami melengkung bahagian belakang, menarik tailbone ke bahagian belakang kepala. Berkongsi secara seragam beban.
 • Kami berehat belakang.
 • Paha strok pekeliling. Torso tidak bergerak.
 • Betulkan kedudukan ini, meregangkan bahagian, mengarahkan badan ke sisi.
 • Tukar pose itu. Tolak pahan kedua ke sisi. Regangkan lagi dengan keseronokan!
 • Lean ke paha yang diperuntukkan. Kami membelakangkan kawasan lumbar.
 • Kaki bersama. Tangan ke atas. Palm cuba menyentuh siling. Mulakan kecondongan. Ditarik
 • Tukar tangan anda. Tangan kedua. Gulung semula.
 • Gimnastik untuk kapilari dan kapal
 • Mulailah otot gemetar. Kami melemahkan badan dan goncang

Twists untuk keseluruhan rabung:

 • Lajur tulang belakang adalah paksi semua bergerak.
 • Kami memulakan kilasan lembut badan. Tangan pada tali pinggang bahu. Melihat belakang siku ke siling. Kami menambah usaha. Memegang roll ke hadapan, berbalik. Gulung sepanjang paksi rabung di arah yang bertentangan. Lihatlah di belakang siku. Ketegangan-ketegangan. Kami kembali ke pose roll dan menyelaraskan.
 • Ridge lurus, bahu kembali. Torso beralih kepada titik yang melampau. Tambah usaha.
 • Sama dalam arah yang bertentangan. Chin diarahkan kepada sternum. Melihat ke atas bahu anda.
 • Selaras. Bersandar ke tepi. Mendapatkan sentuhan. Kepala, bahu, sternum berputar di sekitar ruang tulang belakang, dikerahkan ke siling. Melihat ke atas bahu anda.
 • Tanpa mengubah kedudukan, matikan arah yang bertentangan. Kami mencapai titik yang melampau.
 • Gulung ke bahagian kedua. Kami memusingkan rabung, menyimpan roll. Menggunakan melalui belakang, kita sampai ke titik yang melampau.

Menenangkan pernafasan:

 • Hidung hidung. Tangan naik. Exhale - tangan ke bawah. Kami bernafas dengan mudah, dengan tenang. Kami menutup mata kita, bayangkan bagaimana seluruh tubuh dipenuhi dengan kekuatan sihir.
 • Melaraskan pernafasan. Belakang lurus. Kami menghulurkan ke atas. Mata tertutup. Kelapa sawit terletak pada permukaan sejuk khayalan.

Marina

Saya harus mengatakan: gimnastik ini bukan untuk semua orang. Kami datang ke bahagian dengan kawan, dia pergi selepas pelajaran pertama. Sukar untuk mengatakan. Saya tinggal dan tidak menyesal. Sekarang saya merasakan kegembiraan di seluruh badan saya. Seolah-olah lahir lagi!

Sergey

Seorang oculist menghantar saya ke kumpulan yang terlibat dalam Norbekov. Nampaknya, apakah hubungannya - penglihatan dan tulang belakang. Ternyata ada - selepas dua bulan latihan, menjadi lebih baik untuk dilihat.

Oleg

Bekerja, sakit belakang. Sudah tentu, mengenai hakikat bahawa berlari osteochondrosis, hernia boleh sembuh - ini adalah keterlaluan. Tetapi pencegahan boleh melakukannya.

Latihan untuk tulang belakang oleh Norbekov

Selepas senaman, disyorkan untuk menenangkan pernafasan anda dan merasakan sikap positif.

Pergerakan putaran sendi bahu. Pada masa yang sama mengekalkan suasana positif.

Sekarang anda boleh pergi ke senaman yang ditujukan terus ke tulang belakang itu sendiri.

Pada akhir senam melakukan beberapa nafas dan nafas dalam.

 1. Letakkan tangan di kawasan ginjal dan jaga siku selekoh mungkin dengan jeritan yang mengalir.
 2. Lakukan beberapa lilitan kepala, yang sebelum ini dimatikan.
  • Penyebab dalaman utama adalah kecenderungan keturunan dan perubahan tisu tulang rawan dengan usia. Faktor luaran termasuk kecederaan yang dipindahkan, jangkitan, keteguhan fizikal berat, gaya hidup tidak bermaya, gangguan metabolik, kekurangan mikroelemen dan vitamin.
  • Video 2
  • Menurunkan dagu di dada, perlahan-lahan bergerak kepala ke kanan, cuba menyentuh bahu dengan dagu, kemudian ke kiri
 3. Mengurut telinga, kita bertindak pada mata secara biologi aktif yang bermanfaat untuk seluruh tubuh dan mewujudkan suasana hati yang gembira. Contoh urut:
  • Oleh itu, ia tidak boleh mengejutkan beberapa latihan pengenalan dalam sistem, dalam watak yang menyerupai pijat akupunktur: gegelung, berhampiran hidung, pada dagu.
  • Ahli akademik Norbekov dan sistem pemulihan seluruh organisma telah dikenal pasti dalam perubatan untuk masa yang lama. Dan setakat ini, latihan yang seolah-olahnya mudah untuk tulang belakang adalah minat yang besar dan terdapat banyak penyokong, walaupun pada hakikatnya terdapat banyak jenis latihan auto sekarang. Norbekov adalah salah satu daripada yang pertama merawat penyakit dari dalam, dan bukan hanya manifestasi luarnya, sampai ke kedalamannya.

Letakkan kaki anda supaya kaki anda ditekan ke lantai. Siku ke tepi. Berus di peringkat bahu. Melihat ke hadapan. Kemudian ambillah mata anda ke belakang, di belakang kepala, bahu dan bahagian dada. Belakang perlu dilakukan sejauh mungkin, jabatan pelvis tidak bergerak. Begitu juga dengan cara lain.

Fokus pemikiran anda pada kawasan servikal. Turunkan kepala supaya dagu menyentuh dada dan membuatnya bergerak ke kiri dan ke kanan. Ia harus secara beransur-ansur menegangkan dan mengendurkan otot-otot. Dengan setiap voltan berturut-turut, usaha mesti meningkat. Suasana psikologi bertujuan untuk berdikari.

 1. Dibangunkan oleh Ahli Akademik Norbekov, sistem penyembuhan tubuh diketahui di seluruh dunia. Latihan mudahnya untuk pemulihan tulang belakang mempunyai banyak penyokong dan menarik minat yang besar. Gimnastik tulang belakang Norbekov adalah salah satu kaedah pertama yang merawat penyakit dari dalam, daripada berusaha untuk menyelamatkan pesakit akibat akibat luaran. Penyakit tulang belakang berlaku bukan sahaja disebabkan oleh proses-proses negatif pada tulang, tetapi juga akibat kerusakan umum dalam tubuh. Kesihatan umum boleh dipengaruhi oleh hormon, tekanan, kemurungan, atau metabolisma terjejas. Gimnastik oleh Norbekov untuk tulang belakang membantu untuk merawat seseorang dengan cara yang komprehensif, memajukan keseimbangan dalam badan. Latihan boleh menjadi pencegahan penyakit degeneratif-dystrophik sistem muskuloskeletal, serta rawatan tidak langsung dari banyak organ, akibat kesan positif pada tulang belakang. Apabila menggunakan kaedah Norbekov, tidak disyorkan untuk berhenti diamati oleh doktor, kerana hasil terbaik dicapai melalui pendekatan bersepadu untuk rawatan. Perlu diperhatikan bahawa terdapat kontraindikasi: serangan jantung, angin ahmar, gangguan mental, peningkatan penyakit kronik, kehamilan, dan sebagainya. Oleh itu, adalah yang terbaik untuk berunding dengan doktor sebelum memulakan kelas.
 2. Bend tulang belakang, memberikan coccyx ke hadapan.
  • Bergantang dengan kepala dibuang kembali.
  • Untuk rawatan penyakit biasanya digunakan pelbagai prosedur. Mereka termasuk: ubat, gimnastik dan diet yang betul. Dalam kes yang sukar, pembedahan diperlukan. Tetapi, menurut ramai pakar, penggunaan ubat-ubatan yang banyak yang mempunyai banyak kontraindikasi, memberi kesan buruk kepada organ-organ dalaman. Penggunaan sistematik gel dan salap khas sistematik boleh membawa kepada arthritis, hernia, kecacatan lengkap.
  • Video 3
 3. Latihan untuk kawasan torak
 4. Tarik telinga ke bawah dan sedikit ke sisi, kemudian naik ke belakang

Pemulihan pergerakan tulang belakang, kata Norbekov, adalah mungkin pada mana-mana umur, bukan hanya kanak-kanak. Saintis menasihatkan untuk memberi perhatian kepada mobiliti kanak-kanak, dan membandingkannya dengan gaya hidup dewasa yang dewasa, terutamanya pada saat-saat ketika "kemalasan menyerang kepalanya dan menasihati lebih banyak untuk duduk dan berbaring."

Osteochondrosis, hernia, atau penyakit lain tulang belakang - semuanya bukan sahaja menyebabkan beberapa proses yang merosakkan dalam tisu tulang, tetapi juga akibat kegagalan dalam badan secara menyeluruh. Metabolisme, perubahan hormon, tekanan yang tidak dijangka atau kemurungan yang berpanjangan berlaku - faktor-faktor ini tidak dapat dielakkan dengan kesan merosakkan. Gimnastik artikular Norbekov untuk penyembuhan tulang belakang, dengan menghapuskan banyak faktor ini, membawa orang itu menjadi harmoni dengan dirinya sendiri.

Kaki pada jarak tertentu, separuh bengkok. Tubuh diperbaiki. Bergerak seperti mata air dengan tulang belakang anda.

Dalam kedudukan berdiri, anda harus sedikit condongkan kepala anda dan meregangkan dagu ke atas, juga menggantikan ketegangan dan kelonggaran.

Bercakap mengenai tekniknya, Norbekov sentiasa memberi perhatian khusus kepada keadaan psikologi pesakit. Cadangan untuk menyediakan latihan adalah seperti berikut:

 1. Betulkan kedudukan dengan kaki bengkok yang luas. Jeritan Springy menaikkan tailbone.
  • Luangkan masa anda untuk melihat ke kiri dan kanan bergantian, memutar kepalanya.
  • Menurut Mirzakarim Sanakulovich Norbekov, gimnastik istimewa tidak hanya boleh mengurangkan kesakitan, tetapi juga memulihkan mobiliti bersama. Dan prinsip tekniknya adalah suasana yang baik. Latihan yang dicadangkan olehnya tidak berbeza dengan latihan klasik. Hanya dengan hakikat bahawa perhatian khusus diberikan kepada keadaan psikologi pesakit.
 2. Mirzakarim Norbekov dan senam bersama telah lama mendapat populariti. Dengan cara ini, latihan ditawarkan sekaligus dalam dua bentuk - dalam teks, yang dia tawarkan dalam bukunya, dan dalam format video - filem itu ditembak sebagai buku teks. Sememangnya, lebih mudah untuk menangani latihan, jika ada peluang untuk memerhatikan prestasi.
  • Senaman memutar tulang belakang toraks atas: Arms pada tahap bahu. Dengan tangan kanan anda, gerakkan tangan kiri dan tarik ke kanan, dan berpaling tangan, dengan setiap gerakan kami secara perlahan mencapai hentian
  • Putar geganti bergantian bergantian. Setiap gerakan dilakukan 8 hingga 10 kali.
  • Gimnastik terdiri daripada tiga bahagian yang saling berkaitan
 3. 99% gimnasium Norbekova terdiri daripada hipnosis diri dan 1% daripada latihan itu sendiri
  • Keluarkan pinggang ke hadapan. Belakang lurus. Tulang belakang mencapai bahagian belakang kepala. Pastikan kepala anda lurus. Dari kedudukan ini, cubalah memiringkan kepala anda supaya menyentuh telinga anda dengan telinga anda, pertama ke sebelah kanan, kemudian ke kiri. Pada masa yang sama bayangkan setiap vertebra dan senyuman.
   • Anda perlu menjatuhkan apa-apa negatif dan membawa semua perasaan anda menjadi sikap yang positif. Pergerakan senam mana-mana perlu dilakukan dengan perasaan relaksasi yang menyenangkan.
   • Cuba untuk menjaga lengan belakang anda, bengkokkan bahagian bawah, menaikkan tailbone.
   • Untuk melengkapkan satu set latihan untuk kawasan serviks dengan pusingan kepala kepala di setiap arah.
   • Kompleks latihan fizikal diperlukan untuk pemulihan badan manusia pada usia apa pun. Dan kerana penyakit sendi sendi mengehadkan pergerakan, adalah perlu untuk mendapatkan semula kawalan ke atas badan. Gimnastik yang kerap tidak membenarkan otot untuk atrofi dengan usia dan oleh itu menambah beban tambahan pada tulang belakang. Orang yang aktif menjadi lebih muda, berhenti merasa tidak berdaya.
  • Senamrobik senibina Norbekov yang dihasilkan untuk tulang belakang, dan untuk peningkatan kesihatan keseluruhan. Teknik ini terdiri daripada kenyataan bahawa melalui prestasi biasa satu siri latihan dengan sikap positif, adalah mungkin untuk meningkatkan nada seluruh organisma dan menyebabkan lonjakan daya hidup.
   • Kami mengunci tangan kami di hadapan kami, meluruskan punggung kami, membawa sendi bahu bersama-sama.
   • Sesetengah latihan untuk tangan, siku dan sendi bahu:
   • Gimnastik artikular, sendi peserta latihan tulang belakang
  • Bercakap tentang sistemnya, Dr. Norbekov berulang kali mengatakan bahawa 99% daripadanya terdiri daripada psikologi cadangan diri dan hanya 1% dari latihan itu sendiri.
   • Bengkokkan supaya bentuk tulang belakang menyerupai arka. Beban seragam merentasi tulang belakang.
   • Luruskan kepala anda, kemudian belok ke tepi dengan dagu menunjuk ke atas. Pergerakan yang sama diulang ke arah yang lain.
   • Apabila melakukan senaman, anda harus meningkatkan mental diri anda sifat sifat pilihan, contohnya, kawalan bebas mood anda, keyakinan diri yang sihat, ketenangan.
   • Bengkokkan gerbang tulang belakang.

Dalam kedudukan berdiri, luruskan belakang belakang lurus dan lipat lengan anda ke dalam "kunci". Chin rapat dengan dadanya, ke arah sendi bahu.

Peraturan asas adalah untuk menetapkan diri anda secara moral untuk keputusan positif, percaya dan berusaha untuk mencapai matlamat.

Fakta bahawa gimnastik Norbekov untuk belakang adalah sesuai untuk orang dewasa dan kanak-kanak juga baik. Bukan rahsia lagi bahawa scoliosis, osteochondrosis dan penyakit lain jauh lebih muda, dan kini berkembang walaupun pada zaman kanak-kanak kecil. Sekiranya anda terlibat dalam sistem unik ini sejak kecil, maka masalah tersebut tidak lagi terancam.

Dengan cara yang sama, kami membuat kunci dengan tangan kami di belakang kami dan, setelah membongkok dada ke depan, kami cuba membawa bilah bahu bersama

Memerah jari ke dalam tangan dan menanggalkannya

Latihan saluran darah dan sistem saraf

Cadangan sendiri mencipta suasana yang baik. Ia perlu untuk membayangkan mental keadaan yang menyenangkan, gimnastik yang diberikan, dan melakukan setiap senaman dalam perasaan yang menyenangkan ini.

Bend depan, lutut bengkok. Pinggang harus bengkok, coccyx menjangkau, bergerak seperti mata air.

Jadikan kepala bergerak ke bawah, kemudian belok ke kanan dan ke kiri.

 1. Adalah penting untuk tidak membenarkan latihan mekanikal dan tidak masuk akal. Sebarang pergerakan harus ditujukan untuk mewujudkan keselesaan psikologi dan pembangunan positif. Humor dialu-alukan berkaitan dengan pengecasan.
 2. Membengkokkan lutut anda, bengkok ke hadapan. Lakukan pergerakan tulang belakang ke atas.
 3. Berdiri, lipat lengan anda di belakang belakang ke "kunci", cuba bawa bilah bahu seketika.
 4. Ia adalah perlu untuk melakukan gimnastik hanya dalam mood yang baik.
 5. Sebagai contoh, pertimbangkan pelaksanaan latihan leher tertentu dari kompleks pengarang Norbekov, yang akan membantu memahami apa yang keseluruhan sistem itu.

Latihan untuk tulang belakang lumbosacral