Utama / Diagnostik

Sihat belakang Norbekov - gimnastik untuk tulang belakang

Ahli akademik Norbekov dikenali secara meluas di seluruh dunia untuk sistem penyembuhan tubuhnya. Perhatian khusus berhak gimnastiknya untuk tulang belakang. Norbekov adalah salah satu daripada yang pertama mula merawat penyakit dari dalam, dan bukan hanya gejala luarnya, sampai ke kedalamannya. Penyakit-penyakit seperti osteochondrosis, hernia, dan patologi tulang belakang yang lain bukan sekadar akibat proses tertentu dalam tisu tulang, tetapi juga kerosakan badan secara keseluruhan. Metabolisme dan perubahan hormon, tekanan atau kemurungan adalah mungkin - semua ini mempunyai kesan negatif. Gimnastik tulang belakang Norbekov membantu untuk menghapuskan banyak faktor ini, menyumbang kepada pemulihan seseorang dan membolehkannya mencari keharmonian batin.

Gimnastik oleh Norbekov untuk tulang belakang

Norbekov sendiri, menggambarkan sistemnya, mengatakan bahawa hanya 1% kejayaan adalah senaman, dan sisanya 99% adalah infusi positif dan psikologi cadangan diri. Yang terakhir ini membantu mewujudkan mood yang baik. Secara mental, anda perlu membayangkan sendiri keadaan yang menyenangkan, yang merupakan hasil gimnastik, dan setiap senaman harus dilakukan dalam sensasi yang selesa ini.

Apabila melakukan pergerakan, perlu untuk mengembangkan mental dalam diri sifat-sifat positif sifat, termasuk yang berikut:

 • keupayaan untuk mengawal sepenuhnya badan dan mood anda;
 • tenang dan tekad;
 • kepercayaan pada diri anda dan sifat-sifat lain yang, menurut pendapatnya sendiri, dia tidak mempunyai.

Menggambarkan gimnastik untuk tulang belakang, Norbekov menganggap yang terakhir sebagai sejenis pintu atau ambang, yang mana kita masuk ke dalam sistem untuk menyembuhkan seluruh organisma. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa beberapa latihan dalam sistem menyerupai mata akupunktur: di telinga, dagu, dan paranasal.

Norbekov menegaskan bahawa pergerakan tulang belakang dapat dipulihkan pada usia apa-apa. Dia mengesyorkan agar anda memberi perhatian kepada bagaimana anak-anak bergerak dan membandingkannya dengan gaya hidup yang kurang aktif, terutamanya jika kerana kemalasan anda lebih suka menghabiskan masa lapang anda tidak bergerak, tetapi berbaring di sofa.

Gimnastik termasuk tiga bahagian yang saling berkaitan:

 • Gimnastik artikular, yang bertujuan untuk melatih tulang belakang.
 • Latihan saluran darah dan sistem saraf.
 • Latihlah semangat dan iman kepada diri sendiri.

Gimnastik melibatkan tumpuan maksimum pada sendi, pergerakan lain dianggap sebagai tambahan. Pada dasarnya, latihan ini adalah beberapa pergerakan peregangan berturut-turut.

Petunjuk dan kontraindikasi

Gimnastik Norbekova membantu melancarkan pertahanan badan, memperbaiki keadaan tulang belakang. Negara-negara seperti osteochondrosis dan hernia intervertebral sering dikaitkan dengan latar belakang emosional dan merupakan akibat daripada tekanan dan tekanan yang berpanjangan. Mereka dirawat melalui latihan mudah dan menukar sikap terhadap diri mereka sendiri.

Sila ambil perhatian bahawa sistem tidak ditunjukkan kepada semua orang. Anda mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor anda, terutamanya jika anda sudah mendapat penyakit ini. Apa-apa kesakitan tidak dibenarkan - merasakan mereka, berhenti bersenam. Juga, kontraindikasi untuk latihan adalah kehamilan, tempoh postoperative, peningkatan penyakit dan penyakit kronik, angin ahmar, serangan jantung, gangguan mental.

Latihan untuk tulang belakang oleh Norbekov

Pertimbangkan senaman apa yang termasuk gimnastik untuk tulang belakang mengikut Norbekov. Juga jangan lupa bahawa mood baik anda memainkan peranan penting. Betulkan postur anda dan senyum, elakkan tenaga ke dalam badan anda dan mula bersenam.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks

 • Ia perlu memberi tumpuan khusus pada kawasan serviks. Dagu harus meluncur ke bawah dada tanpa ketegangan. Ia adalah perlu untuk berehat alternatif dan ketegangan cahaya. Dengan setiap voltan baru, teruskan dengan senaman, meningkatkan usaha. Badan keyakinan mesti kekal di dalam badan.
 • Berdiri tegak, alihkan sedikit kepalanya. Regangkan dagu anda, selalunya berehat dan menerkam.
 • Luruskan kepala anda, condong ke kanan. Cuba sentuh bahu dengan telinga anda. Jauhkan bahu anda tetap. Kemudian ubah posisi dengan menyentuh telinga kiri ke bahu kiri.
 • Luruskan kepala anda, putarkan ke tepi supaya dagu diarahkan ke atas. Ulangi sama untuk bahagian kedua.
 • Luruskan kepala anda dan condong ke bawah. Dalam kedudukan ini, putarkan dagu ke satu arah, dan kemudian ke arah yang lain.
 • Sekurang-kurangnya condongkan kepala anda, putar dagu anda ke tepi, kemudian tukar arah.
 • Luruskan kepalanya dan lihat ke hadapan. Putar leher. Perhatikan dengan perlahan ke kanan dan putar leher selepas itu. Tukar arah.
 • Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang serviks selesai dengan gulung kepala yang perlahan dan bebas, yang perlu diulang beberapa kali di setiap sisi.

Latihan untuk tulang belakang toraks

 • Tangan terkunci dalam "kunci" di hadapan anda. Tekan dagu anda ke dada anda, bimbing sendi bahu anda ke arah anda. Pastikan belakang anda lurus, atur punggung bawah anda. Tidak perlu memegang nafas anda.
 • Latihan yang sama, tetapi tangan "dalam istana" berada di belakang. Tarik kembali sendi bahu, tanpa mengangkat bahu dan cuba mengurangkan bilah bahu. Dalam kedudukan ini, berusaha maju dengan sternum.
 • Satu bahu mengangkat, kedua turun ke bawah. Ia perlu menggantikan ketegangan dan kelonggaran.
 • Tangan lebih rendah, meregangkannya ke lantai, jatuh bahu. Tarik pelvis ke hadapan, pastikan tulang belakang lurus. Kunci dalam kedudukan itu. Naikkan bahu anda setinggi mungkin, meregangkan kepala anda ke siling.
 • Putar sendi bahu ke hadapan, kemudian kembali.
 • Kaki selain, kaki sepatutnya terpaku ke lantai. Pastikan siku anda terpisah, letakkan tangan anda pada bahu anda, lihat di hadapan anda. Mula-mula matikan mata anda, maka kepala anda, kemudian bahu dan dada anda. Pinggang dan perut tidak boleh bergerak. Beralih ke titik yang melampau dan cuba bertukar lebih jauh. Lakukan latihan yang sama dalam arah yang berbeza.
 • Latihan bekerja pada tulang belakang dari leher ke pinggang. Ambil pose seperti anda memegang tangan anda sesuatu yang besar. Bengkokkan kepalanya dan tegaskan diri sendiri. Kemudian ambil tangan anda kembali, dengan mahkota anda mencapai dan sedikit kembali, dengan tulang belakang anda mencapai.
 • Align, bengkokkan lengan anda di belakang kepala, sambil mengarahkan siku ke siling, arahkan mata dengan siku. Regangkan dan ubah tangan anda.
 • Lakukan pergerakan bulatan perlahan pada bahu, cuba memaksimumkan amplitud. Lakukan yang sama untuk pihak kedua. Melakukan senaman, anda harus merasakan gelombang sepanjang tulang belakang.
 • Penumbuk diletakkan di kawasan buah pinggang. Jaga siku anda dengan seberapa segera yang mungkin dengan pergerakan menggerunkan, melengkung tulang belakang ke hadapan.
 • Makan tailbone ke hadapan. Kedudukan di belakang belakang kunci dan flex tulang belakang ke arah yang lain.
 • Letakkan tangan anda pada bahu, kaki selain, kaki tidak boleh bergerak. Ambillah mata anda, kemudian pusingkan kepala, bahu, bahu, perut anda. Perkara yang sama dalam arah yang bertentangan. Dalam kes ini, pelvis tidak boleh bergerak.

Sekarang pertimbangkan latihan Norbekova untuk tulang belakang lumbar

 • Kaki sedikit dan separuh bengkok. Taz perlu melihat ke hadapan. Pembaikan torso. Tailbone menjangkau ke bawah dengan pergerakan menggerunkan.
 • Flex kawasan lumbar. Pastikan belakang anda lurus. Tailbone mencapai bahagian belakang kepala.
 • Tutupi tulang belakang. Beban mesti diedarkan ke seluruh tulang belakang.
 • Bend tubuh ke hadapan, bengkokkan lutut anda dengan sedikit. Tailbone mencapai bahagian belakang kepala dalam pergerakan mengerikan, caving di punggung bawah.
 • Bend balik bahagian bawah, dengan mudah bersandar. Tailbone mesti sampai ke belakang kepala.
 • Buat gerakan bulat dalam satu dan yang lain. Ingat tentang emosi positif.
 • Pindahkan pinggang ke kanan dan belakang sedikit. Lakukan pergerakan paha ke bahagian tepi. Kemudian buat cerun ke pinggul, yang anda ambil. Ambil pinggul kedua dan lakukan perkara yang sama.
 • Kaki disatukan. Satu tangan mengangkat menegak ke atas dan berusaha dengannya, seolah-olah anda ingin menyentuh siling, bengkok ke bawah. Tukar tangan anda.

Gimnastik Norbekov juga termasuk senaman kilasan untuk tulang belakang.

 • Aturkan kaki, ayunkan kaki ke lantai. Cuba sama rata mengedarkan beban. Pergerakan harus lancar, tanpa rasa sakit. Letakkan tangan anda pada tali pinggang bahu. Adalah perlu untuk beralih dengan lancar mengikut urutan: lihat pertama, kemudian kepala, bahu, dada, perut, pinggul, pinggul dan kaki.
 • Anda perlu beralih ke titik yang melampau. Dapatkan tegang, kemudian berehat. Lakukan yang sama untuk pihak kedua.
 • Letakkan tangan anda pada tali pinggang bahu. Bendangkan batang badan dan putar, mengarahkan mata ke belakang siku. Tambah usaha dan beralih kepada titik yang melampau. Kemudian memutar di sekitar paksi tulang belakang ke arah yang lain.
 • Bend balik belakang lurus, letakkan tangan anda pada tali pinggang bahu anda. Berpaling seperti ini: lihat pertama, kemudian kepala, bahu, dada, perut dan pada akhir pinggang twist. Gulung ke titik melampau dan tambah ketegangan. Lakukan yang sama untuk pihak kedua.

Pada akhirnya, bernafas secara mendalam untuk menenangkan anda, sambil menghirup, angkat tangan anda, sambil menghembuskan nafas, menurunkannya.

Gerakan mudah sedemikian, digabungkan dengan mood yang betul, akan membantu mencegah banyak masalah tulang belakang. Video yang sepadan akan membantu anda memahaminya dengan lebih baik.

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang: video, latihan

Kesihatan, suasana hati dan kesejahteraan kita sebahagian besarnya ditentukan oleh keadaan tulang belakang - teras pusat dan sokongan seluruh badan.

Tulang belakang adalah asas kesihatan kita

Kesihatan, suasana hati dan kesejahteraan kita sebahagian besarnya ditentukan oleh keadaan tulang belakang - teras pusat dan sokongan seluruh badan.

Oleh itu, ramai pakar mencadangkan permulaan pemulihan dan peremajaan seluruh badan dengan memulihkan mobiliti dan meningkatkan pemakanan kawasan tulang belakang.

Pakar-pakar ini termasuk Mirzakarim Norbekov, pengarang kaedah unik untuk menangani perubahan berkaitan dengan usia, serta penyakit-penyakit progresif sistem muskuloskeletal dan patologi kronik organ-organ dalaman.

Mirzakarim Norbekov - pengarang kaedah unik penyembuhan tubuh dan semangat

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah asas program pemulihan penulisnya.

Secara beransur-ansur, tanpa lonjakan secara tiba-tiba dan tekanan yang tidak perlu, latihan-latihan tulang belakang Norbekov, video-video yang kami persembahkan sekarang, melibatkan setiap tulang belakang dalam kerja, mengaktifkan proses metabolik di tisu-tisu yang mengelilinginya.

Tulang serviks, toraks, lumbosacral - semuanya mendapat perhatian yang cukup dalam proses latihan. Dari masa ke masa, gimnastik artikular untuk tulang belakang dapat menyingkirkan sakit belakang kronik, keletihan dan keletihan, perasaan tidak enak dan keengganan untuk bergerak. Perkara utama adalah memberi masa kepadanya setiap hari, tanpa mengambil rehat.

Gimnastik artikular untuk tulang belakang membolehkan anda menyingkirkan sakit belakang kronik, keletihan dan kelemahan, mood yang tidak baik dan keengganan untuk bergerak.

Hanya memerlukan satu bayaran untuk tulang belakang orang tua dan mereka yang berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama, bekerja di komputer, bergerak sedikit, menderita akibat kelebihan berat badan atau penyakit sistem muskuloskeletal. Melakukan senaman, anda dapat merasakan perasaan ringan di bahagian belakang dan seluruh tubuh, yang dipenuhi dengan semangat dan tenaga sepanjang hari.

Semua proses pemikiran, semua emosi dan perasaan dikawal oleh isyarat yang merebak melalui tubuh melalui ruang tulang belakang.

Spina terlibat dalam mengawal perasaan, emosi dan pemikiran kita.

Dengan mengekalkan kesihatan tulang belakang, anda akan meningkatkan kualiti hidup anda dan menjadikan usia tua dan penyakit yang melekat. Kami mencadangkan untuk memulakan jalan ke kesihatan sekarang, mulai melakukan kompleks gimnastik yang mudah.

Gimnastik Norbekov untuk video tulang belakang:

Gimnastik artikular MS Norbekova dengan pengenalannya:

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang отзывы:

Ia adalah perlu untuk menangani tulang belakang! Adalah lebih baik untuk bermula pada masa muda, supaya tidak berjalan... Program yang baik. Saya suka bahawa Norbekov memberi tumpuan bukan hanya pada badan, tetapi juga pada mood, jiwa. (Lyuba)

Adakah gimnastik Norbekov berkesan untuk tulang belakang?

Agar semua organ berfungsi untuk anda seperti menonton Switzerland, cukup setengah jam sehari untuk bekerja pada tulang belakang anda.

Ini bukannya caj fizikal, bukan pendidikan jasmani. Ini adalah gerakan khas yang dipilih untuk ruang tulang belakang supaya cakera intervertebral meregang.

Untuk berjalan kaki anda menjadi seperti ballerina. Memori anda telah kembali ke tempatnya. Dan sekali lagi anda melihat, dunia tidak seburuk yang anda fikirkan, tetapi cantik!

Petunjuk dan kontraindikasi

Akademik Gimnastik Norbekova memulakan sistem pertahanan badan, memperbaiki keadaan tulang belakang. Osteochondrosis, hernia intervertebral - penyakit ini adalah punca kemurungan yang berpanjangan, tekanan. Mereka disembuhkan dengan latihan yang kompleks, perubahan sikap terhadap diri mereka sendiri.

Sistem tidak ditunjukkan kepada semua. Dengan berhati-hati dan hanya selepas nasihat doktor, melibatkan kanak-kanak dalam aktiviti. Rawatan penyakit yang sudah berlaku pada tulang belakang dan sendi dengan cara ini juga memerlukan perundingan perubatan.

Untuk kesakitan selepas kelas, hentikannya dengan segera. Dilarang melakukan gimnastik seperti semasa kehamilan, selepas pembedahan, dengan pemburukan, penyakit kronik, serangan jantung, strok, sakit mental.

Peraturan umum

Kami akan memulakan pengurusan mood, kehidupan kita, pembetulan hubungan dengan lingkaran sekitarnya, dari yang paling rendah - dari ruang tulang belakang. Berkonsentrasi: 99 peratus bekerja dengan keadaan minda.

Satu peratus adalah teknik senaman. Pada masa latihan, beri perhatian kepada suasana hati yang dicipta secara buatan. Tuliskan mereka dengan humor.

Setiap senaman diulang sepuluh kali.

Bagaimana untuk melaksanakan?

Latihan sendi tulang belakang, saluran darah, sistem saraf. Dan, yang paling penting, latihan semangat, kepercayaan pada diri sendiri, bahawa anda seorang lelaki dengan huruf besar. Apa yang anda boleh dalam kehidupan, anda adalah tuan hidup, sokongan orang tersayang.

Ini adalah sistem. Dan pemanasan yang kita mulakan adalah ambang dari mana kita memasuki sistem.

 • Buat yang tenang buatan. Bayangkan anda mempunyai mahkota di kepala anda dan menjaga kedudukan yang sesuai.
 • Santai sternum.
 • Bersantai bahu anda.
 • Santai tangan anda.
 • Santai wajah awak.
 • Santai bahagian dalaman badan yang tegang.
 • Luruskan tulang belakang.
 • Secara buatan mewujudkan mood yang baik.

Kembangkan bahu anda, dada. Tarik perut. Pusar mempunyai dua jari dari patella. Bernafas adalah sedikit tegang seolah-olah melihat kegembiraan buatan. Rasakan bagaimana ketegangan dalam jiwa menciptakan resonans fizikal dalam tubuh. Jenis penyudah mudah. Di negeri ini, latihan harus dilakukan setiap hari.

Urut auricles:

 • Merengkuk telinga. Tarik mereka ke bawah dan sedikit berasingan. Kami mengawal postur, tersenyum.
 • Kemudian - naik dan sedikit ke tepi.
 • Selain dan belakang sedikit. Dengan keseronokan, dengan sukacita!
 • Kami membuat pergerakan cincin kembali.
 • Seterusnya - gerakan bulatan ke hadapan.
 • Kami menukar cengkaman - seolah-olah kita menggosok pangkal ibu jari ke dalam telinga. Tiba-tiba merobek telapak tangan.

Berus:

 • Tarik tangan ke hadapan. Keluarkan tangan, sapu tangan. Penekanannya adalah membongkok jari! Dengan kegembiraan!
 • Penumbuk tajam. Kami memberi semua orang di sekitar suasana hati mereka yang baik. Penekanan adalah pada lanjutan jari-jari.
 • Datang ke keadaan kebahagiaan.
 • Kami bertindak dengan sendi tangan. Kami klik setiap jari secara berasingan.
 • Berkonsentrasi jari-jari dalam gerakan bulat dari jari kecil ke ibu jari. Kemudian - dari ibu jari ke jari kecil.
 • Tangan di hadapan anda. Lean palms down, tarik ke dirinya sendiri.
 • Bendungkan telapak tangan, tarik kepadanya.
 • Goncang gagang.
 • Tangan di hadapan selari dengan lantai. Ladoshki membawa kepada ibu jari.
 • Palms dibatalkan
 • Berjabat tangan.
 • Penumbuk dimampatkan menjadi penumbuk yang kita berputar dalam bulatan. Dalam satu, dalam arah yang bertentangan.

Siku:

 • Kami memegang kepala seolah-olah di atasnya mahkota. Bahu tetap sejajar dengan lantai. Elbows bengkok.
 • Kami memutar lengan dari diri saya sendiri. Tonton untuk menjaga bahu anda bergerak. Perkara utama - jangan sembuh dari ingatan sikap positif!
 • Pergerakan putaran kepada diri sendiri.
 • Santai tangan anda.

Sendi bahu:

 • Penjagaan di sendi bahu. Lengan lurus bebas diturunkan di sepanjang badan.
 • Kita berpaling di hadapan kita. Dalam gabungan - belia dan kesihatan!
 • Kami memutarkan tangan yang sama ke arah yang bertentangan. Masa berputar adalah berbeza.
 • Tukar tangan. Tangan kedua kami berpusing di hadapan anda.
 • Dalam arah yang bertentangan.
 • Kami memberi perhatian kepada nafas.
 • Kepala lurus. Ke arah satu sama lain, kita menarik bahu kita ke hadapan.
 • Kami mengurangkan bilah. Kami cuba menyambungkannya sebanyak mungkin.
 • Bahu ke bawah. Tulang belakang licin. Di muka - senyuman. Kami menggantikan usaha yang semakin meningkat - semakin lemah. Jatuhkan bahu serendah mungkin.
 • Bahu. Kami berusaha untuk mencapai telinga mereka.
 • Tolonglah usaha ini. Sekali lagi meregang bahu ke telinga.
 • Pergerakan pekeliling bahu ke hadapan. Faedah pada sendi bahu. Amplitud putaran adalah had.
 • Pergerakan yang sama kembali.
 • Mengendalikan pada batang badan. Ladoshki melepaskan diri. Pergerakan seperti menyerang mereka ke lantai!
 • Tangan ke arah yang bertentangan. Mencapai penekanan - usaha, lemah.
 • Berjabat tangan.
 • Kaki sedikit lebih luas daripada bahu. Kami melakukan twisting untuk bahagian torak atas rabung.
 • Mengendalikan di dada. Tarik kanan ke kiri. Kursus ini semata-mata bahu, kepala. Selebihnya batang badan tidak boleh bergerak.
 • Lancar belok kiri. Kami mencapai perhentian dan meningkatkan usaha, cuba meneruskan gerakan.

Bagaimana untuk merawat limfostasis bahagian kaki yang lebih rendah dengan ubat-ubatan rakyat? Baca artikel ini.

Kaki:

 • Kurangkan kaki. Turunkan kaus kaki. Pergerakan musim bunga. Kaki itu lurus.
 • Tarik tumit ke depan, tarik kaus kaki
 • Tukar kaki. Tarik sock dari anda. Luruskan kaki, tarik kaus kaki ke arah anda.
 • Tukar kaki. Kaki menggulung ke dalam. Kami berpindah ke sana, kami mengembangkan lebih banyak lagi.
 • Pasang kakinya keluar. Penggantungan ketegangan.
 • Semula semula latihan ini dengan kaki kedua. Pertama di dalam. Kemudian keluar. Senyum, sikap!
 • Tukar kaki. Kami melakukan gerakan pergerakan kaki di kedua-dua arah. Kaki tidak bergerak.
 • Kaki kedua yang sama.

Sendi lutut:

 • Putar leher mengikut arah jam, menentang. Rak drum santai.
 • Kaki selari. Palm pada lutut anda. Pergerakan pekeliling lutut ke dalam, ke luar. Ridge lurus. Kami melihat di hadapan kita.
 • Melengkung di sekitar lilitan dengan beban. Selepas setiap langkah, tengkuk lutut.
 • Dalam arah yang bertentangan. Knees bersama-sama.

Sendi pinggang:

 • Dekat dengan kegagalan di sebelah kanan. Begitu juga dengan kaki kiri. Batang tidak boleh bergerak. Mengayunkan lanyard itu.
 • Fokus pada sendi pinggul. Senyum! Mengekalkan postur.
 • Kaki goyang.
 • Tolak paha ke tepi. Kneecap menarik bulatan di dinding. Perhatian kepada sendi pinggul.
 • Sama dalam arah yang bertentangan.
 • Tukar kaki. Putar sendi pinggul.
 • Sama dalam arah yang bertentangan.
 • Kaki berhampiran. Langkah pada kaki lurus.
 • Apa-apa di atas pinggang tidak bergerak. Pergerakan - disebabkan oleh sendi pinggul. Lean di seluruh kaki.
 • Kami bangun di kaus kaki.
 • Kami berjalan di atas tumit. Rasakan mahkota di kepala anda! Bahu diluruskan.
 • Beralih ke permukaan luar kaki. Kami melangkah ke arah mereka. Jangan lupa senyum.
 • Beralih ke permukaan dalaman hentian itu. Kami terus berjalan kaki lurus.
 • Senaman untuk meneruskan pernafasan. Kaki lebar bahu. Nafas dalam. Exhale Perlahan-lahan menghembus nafas. Pada menghembus nafas, badan meninggalkan ketegangan dan keletihan. Kami mewujudkan diri kita dengan segala nafas dan nafas.

Untuk tulang belakang serviks:

 • Luruskan kepalanya. Kami condongkannya ke arah yang betul. Kami cuba menyentuh bahu dengan telinga. Bahu tidak boleh bergerak.
 • Sama dalam arah yang bertentangan.
 • Luruskan kepalanya. Kami melihat lurus. Kami memutarkan kepala di sekeliling hidung. Chin satu cara, mahkota sebaliknya.
 • Sama dalam arah yang bertentangan. Hidung tidak bergerak.
 • Luruskan kepalanya. Kami tunduk. Hidung bertujuan di lantai, ia tidak boleh bergerak. Putar teme dalam satu arah, dagu sebaliknya.
 • Tukar pose itu.
 • Align the head. Abaikan balik. Wajah terbentang ke siling. Kami mengembangkan kepala: dagu dalam satu arah, mahkota di sebaliknya. Tukar kursus.
 • Align the head. Kami melihat di hadapan kita. Kami berpusing. Perlahan kita memandang ke kanan, dan di sana kita menoleh ke belakang.
 • Dalam arah yang bertentangan.
 • Align the head. Semua latihan di atas disambungkan dalam kitaran berterusan.

Tulang belakang toraks utama:

 • Tangan dalam kunci. Chin ke dada. Komposisi bahu saling mensasarkan. Ridge lurus. Selendang yang tidak bergerak. Bernafas tidak perlahan. Tangan kembali. Bahu bergerak tanpa bahu. Kami berusaha ke atas dalam pose ini.
 • Kami mengangkat satu bahu, kami menurunkan kedua.
 • Dalam arah yang bertentangan.
 • Hidupkan sendi bahu. Kembali sama.
 • Kaki lebar bahu. Separuh selain berus pada bahu. Kami melihat lurus. Matikan bahagian atas kes itu. Perut dan di bawahnya semuanya tidak bergerak. Dibungkus dengan titik melampau. Kami cuba bertukar lebih jauh.
 • Sama dalam arah yang bertentangan.

Rantau torak yang lebih rendah di rabung:

 • Kesedaran beralih ke wilayah toraks yang lebih rendah. Loin tepat. Mengendalikan seperti memeluk sesuatu. Kepala bengkok ke bawah. Kami menambah usaha. Kemudian kembali sedikit dan bergegas ke atas temechkom. Mengendalikan kembali. Bilah bahu. Sternum tergesa-gesa.
 • Selaras. Tangan dibalut di atas kepalanya. Siku diarahkan ke siling. Melihat belakang siku. Stretch to the side.
 • Tukar tangan anda.
 • Bahu bergerak dalam bulatan. Menggerakkan seluruh tulang belakang ke tailbone.
 • Selanjutnya dalam arah yang bertentangan.
 • Kami meletakkan penumbuk di pinggang dalam bidang buah pinggang. Kami mengurangkan siku. Lajur tulang belakang ke hadapan. Kemudian ke hadapan kami berkhidmat pada tailbone. Kami menetapkan.
 • Taz, paha, kaki tidak boleh bergerak. Selaras.

Bagaimana untuk menyembuhkan kaki rata pada orang dewasa? Cadangan berguna dalam artikel ini.

Spine Lumbosacral:

 • Kami memperbaiki sistem urogenital, menghidupkan semula seksualiti. Kaki separuh bengkok pada lutut, berdiri lebar bahu selain. Taz ke hadapan. Torso tidak bergerak. Tailbone bergegas. Kami memegang belakang secara menegak. Kita hanya membelokkan kawasan lumbar.
 • Kemudian coccyx yang sama ke belakang kepala.
 • Sekali lagi, kami bergegas ke coccyx dari bahagian bawah ke bahagian atas.
 • Sedikit badan ke hadapan. Lutut boleh dibengkokkan sedikit. Adakah coccyx menjangkau kepalanya. Bend di belakang bawah.
 • Kami membuat roll kecil kembali. Kami melengkung bahagian belakang, menarik tailbone ke bahagian belakang kepala. Berkongsi secara seragam beban.
 • Kami berehat belakang.
 • Paha strok pekeliling. Torso tidak bergerak.
 • Betulkan kedudukan ini, meregangkan bahagian, mengarahkan badan ke sisi.
 • Tukar pose itu. Tolak pahan kedua ke sisi. Regangkan lagi dengan keseronokan!
 • Lean ke paha yang diperuntukkan. Kami membelakangkan kawasan lumbar.
 • Kaki bersama. Tangan ke atas. Palm cuba menyentuh siling. Mulakan kecondongan. Ditarik
 • Tukar tangan anda. Tangan kedua. Gulung semula.
 • Gimnastik untuk kapilari dan kapal
 • Mulailah otot gemetar. Kami melemahkan badan dan goncang

Twists untuk keseluruhan rabung:

 • Lajur tulang belakang adalah paksi semua bergerak.
 • Kami memulakan kilasan lembut badan. Tangan pada tali pinggang bahu. Melihat belakang siku ke siling. Kami menambah usaha. Memegang roll ke hadapan, berbalik. Gulung sepanjang paksi rabung di arah yang bertentangan. Lihatlah di belakang siku. Ketegangan-ketegangan. Kami kembali ke pose roll dan menyelaraskan.
 • Ridge lurus, bahu kembali. Torso beralih kepada titik yang melampau. Tambah usaha.
 • Sama dalam arah yang bertentangan. Chin diarahkan kepada sternum. Melihat ke atas bahu anda.
 • Selaras. Bersandar ke tepi. Mendapatkan sentuhan. Kepala, bahu, sternum berputar di sekitar ruang tulang belakang, dikerahkan ke siling. Melihat ke atas bahu anda.
 • Tanpa mengubah kedudukan, matikan arah yang bertentangan. Kami mencapai titik yang melampau.
 • Gulung ke bahagian kedua. Kami memusingkan rabung, menyimpan roll. Menggunakan melalui belakang, kita sampai ke titik yang melampau.

Menenangkan pernafasan:

 • Hidung hidung. Tangan naik. Exhale - tangan ke bawah. Kami bernafas dengan mudah, dengan tenang. Kami menutup mata kita, bayangkan bagaimana seluruh tubuh dipenuhi dengan kekuatan sihir.
 • Melaraskan pernafasan. Belakang lurus. Kami menghulurkan ke atas. Mata tertutup. Kelapa sawit terletak pada permukaan sejuk khayalan.

Ulasan Latihan

Marina

Saya harus mengatakan: gimnastik ini bukan untuk semua orang. Kami datang ke bahagian dengan kawan, dia pergi selepas pelajaran pertama. Sukar untuk mengatakan. Saya tinggal dan tidak menyesal. Sekarang saya merasakan kegembiraan di seluruh badan saya. Seolah-olah lahir lagi!

Sergey

Seorang oculist menghantar saya ke kumpulan yang terlibat dalam Norbekov. Nampaknya, apakah hubungannya - penglihatan dan tulang belakang. Ternyata ada - selepas dua bulan latihan, menjadi lebih baik untuk dilihat.

Oleg

Bekerja, sakit belakang. Sudah tentu, mengenai hakikat bahawa berlari osteochondrosis, hernia boleh sembuh - ini adalah keterlaluan. Tetapi pencegahan boleh melakukannya.

Senam Artikul Norbekov untuk Spine - Teknik dan Latihan Video

Penyakit tulang belakang pada tahun-tahun kebelakangan ini dengan cepat "lebih muda".

Sekiranya masalah seperti itu lebih awal terutama orang tua, maka aduan mengenai keadaan tulang belakang semakin meningkat dari golongan muda - pekerjaan yang tidak aktif dan, secara amnya, gaya hidup yang tidak aktif.

Kaedah rawatan perubatan tulang belakang tradisional, tradisional dan alternatif, menawarkan banyak.

Salah seorang daripada mereka adalah gimnastik untuk tulang belakang Mirzakarim Sanakulovich Norbekov - ahli akademik, salah seorang wakil perubatan alternatif paling terang, pengasas "Institut Penyembuhan Sendiri Manusia".

Mereka yang biasa dengan buku orang ini tidak perlu menjelaskan apa idea utama dalam gimnastik artikular untuk tulang belakang mengikut Norbekov.

Sejarah kaedah Mirzakarim Sanakulovich agak panjang. Dan di atas semua, penulis mengalaminya untuk dirinya sendiri, setelah sembuh dari penyakit buah pinggang yang serius dan masalah yang berkaitan.

Tahun amalan, komunikasi dengan doktor dan pakar perubatan alternatif dibenarkan memperbaiki teknik, menjadikannya lebih berkesan.

Banyak pesakit yang sembuh yang telah memperoleh bukan sahaja kesihatan, tetapi juga kepercayaan terhadap kekuatan mereka sendiri - ini adalah jawapan kepada mereka yang ragu-ragu tentang keberkesanan program yang dicadangkan oleh Mirzakarim Norbekov.

Apa yang boleh disebabkan oleh ubah bentuk dada pada masa kanak-kanak dan apakah cara untuk mengatasi masalah ini.

Apakah styloiditis pergelangan tangan dan apakah perbezaan antara jenis patologi. Apa yang anda perlu ingat mengenai rawatan penyakit yang tidak menyenangkan ini.

Ciri-ciri utama dan objektif kaedah

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah sebahagian daripada gimnastik artikul umum, yang termasuk latihan untuk bekerja hampir semua sendi dalam badan.

Mengingati senaman adalah mudah, hanya berlari beberapa kali. Selain itu, semua pergerakan adalah mudah dan kebanyakannya biasa kepada mereka yang telah merawat tulang belakang dengan senaman.

Bagaimanapun, pematuhan ketat kepada cadangan Mirzakarim Sanakulovich, pemahaman tentang intipati idea-ideanya dan, mungkin yang paling penting, keinginan anda untuk mencapai hasil, secara agregat, memberikan kesan yang luar biasa.

Latihan untuk tulang belakang oleh Norbekov dapat menghilangkan kelengkungan tulang belakang, memperbaiki keadaan cakera intervertebral dan membina fungsi normal dari tulang belakang. Di samping itu, tulang belakang yang sihat mempunyai kesan positif terhadap kesihatan manusia keseluruhan.

Oleh itu, pemaju kaedah telah menetapkan tugas-tugas berikut untuknya:

 1. Untuk mendapatkan kawalan ke atas badan anda melalui pemulihan pergerakan, dan dengan itu rentak kehidupan normal.
 2. Merasakan kegembiraan pergerakan dan berasa seperti seorang lelaki muda dan sihat. Seperti mana-mana aktiviti fizikal, latihan Norbekov memberikan daya hidup, mengembangkan fleksibiliti dan kepekaan. Suasana yang diberikan hanya meningkatkan kesan ini, membuang penyakit dan, bersama mereka, bertahun-tahun.
 3. Meningkatkan badan secara keseluruhan. Penulis sendiri yakin bahawa tulang belakang adalah pintu masuk ke sistem dalaman badan, di mana anda boleh menetapkan semua "tetapan" untuk kursus "kesihatan".

Ciri gimnastik terdiri daripada tiga bahagian:

 • latihan untuk sendi;
 • latihan sistem saraf dan peredaran darah "
 • melatih dunia dalaman, kepercayaan diri anda.

Senaman dan kontraindikasi

Seperti yang disebutkan di atas, intipati teknik Mirzakarim Norbekov dalam suasana hati yang betul.

Ia adalah penting untuk mewujudkan mood yang baik, walaupun buatan, sebelum melakukan latihan. Di muka mesti senyum, dalam fikiran kita - sesuatu yang cerah dan menyenangkan.

Anda mesti yakin bahawa setiap latihan adalah jalan untuk kesihatan, anda perlu memuji diri anda dengan tulus untuk setiap pergerakan. Dalam kes tidak boleh melakukan latihan "pada mesin", masing-masing mesti bermakna. Itulah apabila sistem yang dicadangkan oleh Mirzakarim Sanakulovich akan berfungsi.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa latihan perlu dilakukan setiap hari, setiap kali sebelum menyesuaikan diri dengan mod yang diperlukan.

Kemalasan semulajadi kita akan secara aktif menentang, mencipta sebarang sebab, hanya untuk "hanya hari ini, satu kali" untuk menolak mengambil kelas. Hentikan pemikiran sedemikian, adakah anda ingat mengapa gimnastik artikular diperlukan untuk tulang belakang Norbekov?

Dan jangan mengambil latihan dengan serius, ini bukan ujian. Rasa seperti kanak-kanak yang mobilitinya tidak terhad oleh luka yang berkaitan dengan usia atau pendapat umum.

Seperti teknik perubatan, gimnastik Norbekov mempunyai beberapa kontraindikasi. Antaranya ialah:

 • urusniaga terkini;
 • kehamilan;
 • beberapa gangguan mental;
 • mengalami serangan jantung, angin ahmar;
 • pemburukan penyakit kronik;
 • kesakitan teruk di sendi dan tulang belakang (untuk memulakan kelas, anda mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor anda);
 • kejadian kesakitan semasa gimnastik.

Latihan untuk tulang belakang oleh Norbekov

Jadi, sudah tiba masanya untuk memulakan latihan. Kami mewujudkan mood yang baik, menyesuaikan diri dengan positif dan mula.

Latihan untuk tulang belakang serviks

  1. Kami bersandar dagu ke dada. Pada mulanya, jangan keterlaluan, biarkan dagu anda turun dengan mudah. Secara beransur-ansur meningkatkan ketegangan, bergantian dengannya dengan relaksasi.
  2. Tolak kepala belakang, supaya dagu bergegas. Begitu juga, peregangan, ketegangan dan kelonggaran.
  3. Lakukan selekoh kepala kepala ke kanan dan kiri, cuba sampai ke bahu ke telinga. Ia penting! Bahu tetap tidak bergerak.
  4. Arahkan dagu anda. Putar kepala dari sisi ke tepi. Jangan lupa tentang kemudahan melakukan senaman itu, tidak perlu melabur dalam pergerakan banyak usaha.
  5. Latihan yang sama dilakukan dengan menunjuk ke bawah dagu.
  6. Twist untuk leher. Kami bermula dengan mencari untuk bergerak ke kanan dan secara beransur-ansur memalingkan kepala kami ke arah ini. Begitu juga, ke arah yang lain.
  7. Kami melengkapkan gimnastik untuk pergerakan serviks dan serviks sirkuler. Kami melakukan latihan perlahan-lahan, perlahan-lahan, beberapa kali dalam setiap arah.

Beberapa latihan tulang belakang popular untuk Norbekov ditunjukkan secara terperinci dalam video.

Latihan untuk tulang belakang toraks

Untuk toraks, latihan berikut ditawarkan:

   1. Kami melipat tangan kami "dalam kunci" di hadapan kami. Chin menekan ke dada. Kami mengarahkan bahu kita ke arah satu sama lain. Loin tidak bergerak, belakang lurus. Ia penting! Jangan tahan nafas anda.
   2. Latihan yang sama, hanya tangan memegang di belakang. Bahu juga bergerak ke belakang, seolah-olah anda ingin menurunkan bilah bahu.
   3. Kami menggerakkan bahu kita secara bergantian naik dan turun, dan bahu perlu bergerak ke arah yang bertentangan. Ketegangan bertukar dengan kelonggaran. Dan jangan lupa tentang mood!
   4. Kurangkan tangan anda dan bengkokkannya ke lantai. Dalam kes ini, pelvis apabila ia meningkat. Punggung harus lurus. Betulkan kedudukan ini secara ringkas. Kemudian sebaliknya, angkat bahu anda, cuba menaikkannya setinggi mungkin.
   5. Putar ke belakang dengan bahu anda.
   6. Sebarkan siku ke sisi, letakkan tangan anda pada bahu anda. Kami memulakan pergerakan dengan melihat ke sisi, maka kita menghidupkan kawasan serviks, bahu dan dada (secara beransur-ansur). Kaki sedikit di luar, pinggul dan perut tidak bergerak. Hidupkan jalan dan cuba untuk melanjutkan giliran sedikit lagi. Selepas kita kembali ke posisi permulaan dan mulailah pergerakan yang sama ke arah yang lain.
   7. Bayangkan bahawa anda sedang berusaha untuk mengunci sesuatu yang sangat besar, menyebarkan senjata anda. Tunduk kepala anda, rasa ketegangan cahaya. Sekarang mula tarik lengan anda, kepala dan dada membentangkan.
   8. Bendai lengan dan putar di belakang kepala, dengan siku menunjuk ke atas. Lihat juga, belakang adalah rata. Rasa meregang sedikit, kemudian tukar tangan.
   9. Gulung bahu anda, cuba mencapai amplitud maksimum.
   10. Letakkan penumbuk pada bahagian bawah, di kawasan buah pinggang. Bend siku anda ke belakang, lengkungkan tulang belakang ke hadapan. Pergerakan harus berayun.
   11. Tolak tailbone ke depan, tukar kedudukan ini. Selepas ini, flex tulang belakang.
   12. Kaki sedikit terpisah, tangan di atas bahu. Kami melakukan giliran ke sisi, memulakan pergerakan dengan rupa dan secara beransur-ansur mengubah seluruh badan, termasuk perut. Pelvis tetap bergerak.

Latihan untuk tulang belakang lumbar

Untuk pinggang mengesyorkan:

   1. Kaki mesti diletakkan, lutut sedikit bengkok. Pelvis menunjuk ke atas. Ia penting! Batang mesti tetap tidak bergerak. Lakukan pergerakan, seolah-olah menarik tailbone ke atas, sementara pergerakan itu harus menggerunkan.
   2. Bengkok belakang kembali ke perasaan ketegangan cahaya. Bayangkan anda menarik tailbone ke bahagian belakang kepala. Relaks dan ketegangan alternatif.
   3. Kini cuba untuk membengkokkan seberapa banyak yang mungkin ke arah yang bertentangan, juga bertukar ketegangan dengan relaksasi.
   4. Sekali lagi, stretch coccyx ke bahagian belakang kepala, tetapi sudah sedikit bengkok pada kaki masa yang sama.
   5. Lakukan pinggul dalam gerakan bulat di kedua-dua arah seli. Bayangkan anda menari, pergerakan harus lancar. Dan ingatkan senyuman itu!
   6. Naikkan tangan anda dan cuba untuk mencapainya setinggi mungkin. Heels tidak terlepas dari lantai. Latihan serupa dilakukan dengan tangan yang lain.

Twists untuk tulang belakang

   1. Kami menjalankan giliran di pihak-pihak, memulakan gerakan dengan rupa. Kami melakukan segala-galanya seperti yang telah dijelaskan di atas, tetapi sekarang kita berpaling kedua-dua pelvis dan kaki.
   2. Letakkan tangan di atas lengan bawah, batang tubuh badan. Selepas itu, matikan badan anda sepanjang jalan. Lihat harus diarahkan ke atas. Latihan serupa dilakukan dalam arah yang bertentangan.
   3. Kami melakukan latihan pertama kumpulan ini, tetapi sedikit rumit. Untuk melakukan ini, bersandar kembali dan meletakkan tangan anda pada bahu anda. Kami selesai menghidupkan pinggul, kaki tetap tidak bergerak.

Selepas melakukan semua latihan, tenangkan pernafasan anda untuk seketika. Tetapi sekarang, jangan lupa tentang mood dan senyuman.

Hidup adalah pergerakan, dan sokongan yang boleh dipercayai, yang merupakan tulang belakang, menyediakan kesederhanaan dan kemudahan pergerakan ini.

Oleh itu, pemulihan pergerakan sendi, yang berlaku selepas melaksanakan latihan Norbekov, membolehkan kita bergerak maju dan bebas secara semula jadi.

Sekarang anda sendiri yakin bahawa gimnastik bersama yang dicadangkan oleh Mirakarim Norbekov sememangnya mudah dan tidak memerlukan latihan fizikal khusus.

Tetapi ia memerlukan pendekatan yang bertanggungjawab terhadap keperluan mood.

Jangan lupa tentang persepsi positif, tentang kepercayaan diri dan kekuatan anda, tentang senyuman dan pemikiran yang menyenangkan. Selain itu, kebiasaan berfikir akan memberi kesan positif positif terhadap kualiti hidup anda, kerana hampir apa-apa masalah ditolak lebih mudah jika anda bertemu dengan optimisme.

Video: Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang - versi penuh

Gimnastik bersama bukan sekadar latihan fizikal, tetapi senaman yang dipilih secara khusus bertujuan untuk menormalkan fungsi sendi dan tulang belakang. Perkara utama bukan latihan sendiri, tetapi keadaan dalaman anda di mana anda melaksanakannya.

Latihan untuk tulang belakang oleh Norbekov

Ahli akademik Norbekov dan sistem pemulihan seluruh organisma telah dikenal pasti dalam perubatan untuk masa yang lama. Dan setakat ini, latihan yang seolah-olahnya mudah untuk tulang belakang adalah minat yang besar dan terdapat banyak penyokong, walaupun pada hakikatnya terdapat banyak jenis latihan auto sekarang. Norbekov adalah salah satu daripada yang pertama merawat penyakit dari dalam, dan bukan hanya manifestasi luarnya, sampai ke kedalamannya.

Osteochondrosis, hernia, atau penyakit lain tulang belakang - semuanya bukan sahaja menyebabkan beberapa proses yang merosakkan dalam tisu tulang, tetapi juga akibat kegagalan dalam badan secara menyeluruh. Metabolisme, perubahan hormon, tekanan yang tidak dijangka atau kemurungan yang berpanjangan berlaku - faktor-faktor ini tidak dapat dielakkan dengan kesan merosakkan. Gimnastik artikular Norbekov untuk penyembuhan tulang belakang, dengan menghapuskan banyak faktor ini, membawa orang itu menjadi harmoni dengan dirinya sendiri.

Gimnastik Norbekova untuk tulang belakang

Bercakap tentang sistemnya, Dr. Norbekov berulang kali mengatakan bahawa 99% daripadanya terdiri daripada psikologi cadangan diri dan hanya 1% dari latihan itu sendiri.

Cadangan sendiri mencipta suasana yang baik. Ia perlu untuk membayangkan mental keadaan yang menyenangkan, gimnastik yang diberikan, dan melakukan setiap senaman dalam perasaan yang menyenangkan ini.

Melakukan satu pergerakan, anda perlu mengembangkan di dalam minda anda beberapa sifat sifat yang baik, sebagai contoh:

 • keupayaan untuk memiliki sendiri badan dan mood anda secara bebas
 • tenang dan tekad
 • iman dalam diri kita dan semua ciri lain yang kita, menurut pendapat kita, kekurangan

Lakukan gimnastik ini secara automatik tidak boleh diterima:

 • anda perlu merasakan setiap pergerakan, ia harus memberi kegembiraan
 • jangan takut untuk menambah humor ke latihan anda dan kadang-kadang merasa seperti monyet kecil

Merumuskan tugas utama sistem ini, Norbekov melihat tulang belakang sebagai pintu, ambang melalui mana kita memasuki sistem untuk memperbaiki keseluruhan organisma.

Oleh itu, ia tidak boleh mengejutkan beberapa latihan pengenalan dalam sistem, dalam watak yang menyerupai pijat akupunktur: gegelung, berhampiran hidung, pada dagu.

Pemulihan pergerakan tulang belakang, kata Norbekov, adalah mungkin pada mana-mana umur, bukan hanya kanak-kanak. Saintis menasihatkan untuk memberi perhatian kepada mobiliti kanak-kanak, dan membandingkannya dengan gaya hidup dewasa yang dewasa, terutamanya pada saat-saat ketika "kemalasan menyerang kepalanya dan menasihati lebih banyak untuk duduk dan berbaring."

Gimnastik terdiri daripada tiga bahagian yang saling berkaitan

 • gimnastik artikular, sendi peserta latihan tulang belakang
 • latihan saluran darah dan sistem saraf
 • melatih semangat dan kepercayaan diri sebagai seseorang (dengan huruf besar)

Gimnastik bersama memberi tumpuan kepada gerakan utama dan kesan mental di sekitar sendi, semua pergerakan lain dianggap sebagai lampiran kepadanya.

Pergerakan utama gimnastik artikular terdiri daripada beberapa pergerakan peregangan berturut-turut.

Perkara terbaik tentang gimnastik artikular dengan "pemadam" psikologi akan memberitahu penulis sendiri dalam video ini, yang merupakan versi penuh sistem Norbekov.

Gimnastik Norbekova untuk tulang belakang

Contoh latihan untuk Norbekov

Gimnastik dilakukan dalam suasana yang hebat - ini adalah keadaan utamanya

Semuanya bermula dengan "mengecas" untuk telinga:

Mengurut telinga, kita bertindak pada mata secara biologi aktif yang bermanfaat untuk seluruh tubuh dan mewujudkan suasana hati yang gembira. Contoh urut:

 • tarik telinga ke bawah dan sedikit ke sisi, kemudian naik ke belakang
 • memutarkan geganti bergantian bergantian. Setiap gerakan dilakukan 8 hingga 10 kali.

Sesetengah latihan untuk tangan, siku dan sendi bahu:

 • memerah jari ke tangan dan menanggalkan jari
 • giliran lengan bawah dan sendi bahu
 • meningkatkan dan menurunkan bahu ke bawah dan latihan lain

Bahagian utama gimnastik dikenakan untuk bahagian-bahagian tulang belakang yang berlainan. Contoh beberapa latihan:

Gimnastik untuk leher:

 • Mentransfer secara mental ke kawasan serviks, menurunkan dagu ke dada, seli pergerakan peregangan dengan relaksasi. Untuk setiap peregangan kita menambah sedikit usaha, secara beransur-ansur mencapai batas. Melaksanakan senaman, membangun keyakinan diri yang tenang
 • Dengan cara yang sama, kami melakukan latihan bergantian dengan kepala yang condong ke belakang, ke arah bahu kanan dan kiri
 • Bend kepala anda melalui bahagian atas, seli kiri dan kanan, menaikkan dagu anda
 • Menurunkan dagu di dada, perlahan-lahan bergerak kepala ke kanan, cuba menyentuh bahu dengan dagu, kemudian ke kiri

Latihan untuk kawasan torak

 • Senaman memutar tulang belakang toraks atas: Arms pada tahap bahu. Dengan tangan kanan anda, gerakkan tangan kiri dan tarik ke kanan, dan berpaling tangan, dengan setiap gerakan kami secara perlahan mencapai hentian
 • Kami mengunci tangan kami di hadapan kami, meluruskan punggung kami, membawa sendi bahu bersama-sama.
 • Dengan cara yang sama, kami membuat kunci dengan tangan kami di belakang kami dan, setelah membongkok dada ke depan, kami cuba membawa bilah bahu bersama

Latihan untuk tulang belakang lumbosacral

 • Kaki adalah bahu lebar, lututnya setengah bengkok, panggul sedikit bengkok ke depan, kami membuat gerakan dengan tulang
 • Melangkah ke hadapan di pinggang dan membongkok, kita memindahkan tulang belakang dan bergerak ke atas.
 • Putaran pelvis dengan bahagian atas tetap bahagian bawah belakang dan toraks
 • Memindahkan graviti badan secara bergantian ke paha kanan dan kiri

Sebagai kesimpulan, beberapa sejarah, falsafah dan kisah Norbekov sendiri.

Mengecas mengikut Norbekov

M. S. Norbekov (Mirkazarim Sanakulovich Norbekov) adalah pengasas Institut Penyembuhan Manusia Sendiri, seorang wakil ubat alternatif (nontradisional), pengarang beberapa buku tentang pembaikan tulang belakang dan seluruh tubuh. Asas untuk merawat pelbagai penyakit Norbekov menganggap bukan sahaja latihan yang kerap mengikut kaedah yang dikembangkan olehnya, tetapi juga penstabilan keadaan psiko-emosional seseorang, tanpa itu adalah mustahil untuk sepenuhnya memulihkan fungsi asas tubuh manusia. Mengecas mengikut Norbekov termasuk pelbagai latihan yang, menurut pengarang, tidak hanya melegakan kesakitan kronik di belakang dan sendi, tetapi juga membantu menyembuhkan hipertensi, menghilangkan sindrom keletihan yang berterusan dan memahami bagaimana untuk memperbaiki dan membangunkan di rumah.

Apakah sistem Norbekov?

Tugas utama belajar mengikut kaedahnya Norbekov menganggap pendedahan potensi peribadi untuk mengatasi kekurangan yang ada dan pembaikan tetap terhadap tubuhnya dan minda. Di tengah-tengah, yang dianjurkan oleh "Doktor Falsafah dan Psikologi" (inilah yang dinamakan Norbekov sendiri), beberapa kaedah telah dikembangkan yang berbeza bukan sahaja pada usia, tetapi juga dalam hubungan seks. Pembahagian sedemikian, seperti yang diyakini oleh penulis, adalah perlu, kerana badan-badan wanita dan lelaki mempunyai perbezaan anatomi dan fisiologi yang serius, dan mana-mana latihan harus dipilih secara individu, dengan mengambil kira perbezaan-perbezaan ini.

Dalam penerbitannya, Norbekov mengatakan bahawa tidak mustahil untuk mencapai kesempurnaan fizikal dan pemulihan tubuh tanpa membersihkan pikiran, dan hanya seorang yang sihat secara moral dapat menyembuhkan tubuhnya dengan latihan yang teratur, maka tujuan utama kelas Norbekov adalah:

 • meningkatkan harga diri dan merangsang peningkatan diri;
 • realisasi kebolehan kreatif;
 • meningkatkan aktiviti sosial dan buruh;
 • mewujudkan sikap yang paling positif terhadap diri anda, badan anda dan kebolehan anda sendiri.

Kaedah pembetulan fizikal penyakit tulang belakang digabungkan dengan psikoterapi dan kesan autogenik yang bertujuan untuk menghapuskan faktor stres dan meningkatkan daya tahan terhadap pengaruh keadaan luaran.

Ia penting! Untuk mencapai hasil terapeutik dari latihan, adalah perlu untuk memenuhi semua syarat program, yang utama adalah untuk melaksanakan latihan hanya dalam suasana positif.

Bagaimana untuk membuat latihan berkesan: peraturan pekerjaan

Untuk latihan tulang belakang bukan sahaja berkesan, tetapi juga selamat, adalah perlu untuk mematuhi peraturan tertentu. Norbekov mengesyorkan melakukan senaman untuk bahagian belakang dan seluruh badan setiap hari, memberikan latihan selama sekurang-kurangnya 20-30 minit sehari, tetapi keadaan penting untuk pembentukan dinamik positif adalah ketiadaan faktor stres semasa latihan dan sikap yang baik. Mulakan latihan hanya perlu dalam mood yang baik.

Sekiranya anda ingin tahu secara terperinci senaman yang tidak boleh dilakukan dengan scoliosis, serta mempertimbangkan beban yang dilarang, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Sekiranya tekanan emosi atau keletihan yang melampau, anda perlu menyesuaikan diri dengan kelas dengan bantuan teknik santai: aromaterapi, audioterapi, mandi garam. Anda hanya boleh berehat sedikit di kedudukan terlentang, tetapi jangan lakukan ini lebih lama daripada 10-15 minit, kerana aliran darah yang kuat ke otot boleh menyebabkan sintesis asid laktik yang berlebihan, yang secara klinikal dapat ditunjukkan oleh peningkatan sakit di belakang, sensasi membakar yang menyakitkan bahawa tulang belakang "terbakar"), kelemahan otot.

Petua lain yang akan membantu meningkatkan keadaan fungsi tulang belakang dan memulihkan pergerakan vertebral yang normal, serta menghentikan perubahan dystrophic dan degeneratif dalam cakera intervertebral, disenaraikan di bawah.

 1. Sebelum kelas, doktor mengesyorkan menonton filem lucu atau rancangan TV. Ini akan membantu mengalihkan perhatian dari masalah harian dan profesional dan mewujudkan sikap yang betul.
 2. Jika anda tidak mempunyai masa untuk menonton TV, anda boleh bermain-main dan bersenang-senang diri di depan cermin. Pada masa yang sama, disyorkan untuk melakukan urutan pasif dari telinga: anda boleh jerk mereka, meregangkannya, memutarnya dan melakukan apa-apa tindakan yang boleh menyebabkan senyuman.
 3. Anda harus selalu memulakan latihan dengan pemanasan kecil - ini akan membantu mengelakkan pengambilan asid laktik yang berlebihan ke dalam tisu otot.

Ia penting! Walaupun Norbekov sendiri mendakwa gimnastiknya sesuai untuk mana-mana orang dan tidak mempunyai kontra, ia disarankan untuk berunding dengan pakar sebelum memulakan kelas.

Set latihan

Semua senaman perlu dilakukan pada kadar yang santai. Otot harus santai, tidak ada jerks dan pergerakan tiba-tiba tidak seharusnya. Semasa mengecas, adalah penting untuk merasakan setiap otot dan sendi dan memahami apa tujuan latihan tertentu, dan manfaat yang akan diterima oleh tubuh daripada itu. Lakukan setiap latihan 7-12 kali.

Panaskan

Ini adalah bahagian penting dalam program latihan, sebagai pemanasan yang baik membolehkan anda memanaskan otot dan mengurangkan risiko kecederaan pada ligamen.

Jadual Latihan untuk memanaskan badan.