Utama / Siku

Latihan untuk menguatkan otot belakang dan pencegahan scoliosis

Untuk pencegahan scoliosis, hanya ada dua langkah yang berkesan - terapi berenang dan fizikal. Terapi fizikal boleh diamalkan di rumah, anda hanya perlu memilih satu set latihan, yang termasuk senaman membina alam semula jadi dan istimewa, bertujuan untuk memperkuat otot perut, dada dan memperbaiki postur. Latihan fizikal terapeutik sedemikian akan membolehkan untuk mengatasi kekurangan angka yang ada, untuk mengetatkan badan dan meluruskan belakang.

Kami menawarkan pembetulan scoliosis 2-4 darjah pada kanak-kanak dengan bantuan gimnastik khas. Selama dua bulan rawatan, anda akan mengurangkan kecacatan sebanyak 5-15 darjah dan menguatkan kesihatan anak anda.

10 latihan untuk menguatkan otot-otot belakang dan pencegahan scoliosis

Latihan boleh dilakukan dalam sebarang urutan. Kompleks itu tidak mengambil masa yang banyak, dan kami mencadangkan untuk melakukannya 3-4 kali seminggu untuk tujuan pencegahan dan setiap hari untuk scoliosis gred 1.

Latihan nombor 1: Gunting

 1. Berdiri lurus, lengan di sebelah anda, kaki bersama-sama.
 2. Dalam melompat, hampiri tangan kanan anda, kaki kiri ke hadapan, sekali lagi dalam melompat, meregang tangan kiri anda (tangan kanan bawah), menukar kaki dan lengan bergerak, seperti dalam bekerja dengan gunting.
 3. Ulangi 10-20 kali

Latihan nombor 2: Membuang bola keranjang

 1. Dalam kedudukan separuh perjalanan, kaki adalah lebar bahu, dan di tangan bola yang dapat dibayangkan, badan sedikit condong ke kanan, melompat dan membuat tembakan melompat. Ulangi 5-10 kali.
 2. Kemudian tukar sisi kecondongan ke sebelah kiri dalam kedudukan setengah tempat duduk dan buat lagi 5-10 melompat.

Latihan nombor 3: Mengetatkan kaki ke dada

 1. Dalam kedudukan yang rawan, letakkan tangan anda, telapak tangan di sepanjang badan, kaki dibengkokkan di lutut, angkat supaya punggung dan punggung ketat ke lantai, dan sudut 90 ° membentuk antara peha dan kusyen.
 2. Semasa menghirup, angkat punggung dari lantai, tarik kaki anda ke dada sebanyak mungkin dan tahankannya dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Pada menghembus nafas, kembali ke kedudukan asal.
 3. Ulang 10-15 kali.

Latihan nombor 4: "Twist Rusia"

 1. Duduk di atas lantai dengan kaki bengkok di lutut, menarik balik perut ke tulang belakang, condongkan batang badan beberapa sentimeter kembali, supaya huruf khayalan V dibentuk di antara paha dan badan, melanjutkan lengan ke depan.
 2. Pada menghembuskan nafas, putar badan ke kanan, sambil mengekalkan tangan anda sejajar dengan lantai. Dalam kedudukan ini beberapa saat.
 3. Semasa menghirup, anda kembali ke posisi permulaan, ulangi giliran ke sebelah kiri.
 4. Ulang 10 kali setiap arah.
 1. Untuk merumitkan dan memperbaiki hasil penguatan otot abdomen dan bahagian bawah belakang, anda boleh menggunakan beban tambahan.
 2. Latihan akan lebih berkesan jika kaki dibesarkan di atas lantai semasa berjalan kaki.

Latihan nombor 5: Plank berdasarkan lengan bawah

 1. Mengambil kedudukan badan seperti sebelum menolak, hanya dengan penekanan pada lengan bawah. Tetapkan siku lebar bahu anda, dengan jari kaki anda melawan lantai, kaki anda lurus. Lengan dan bahu membentuk sudut 90 °.
 2. Pegang kedudukan ini selama 1-2 minit.
 3. Rehat, kemudian ulangi.
 1. Semasa latihan, pastikan bahagian belakang yang lebih rendah tidak membengkok dan bahu tidak terlalu kuat.

Nombor latihan 6: Bar sisi dengan penekanan pada siku

 1. Bersandar di sebelah anda, bersandar pada lengan bawah anda. Letakkan kaki anda sejajar dengan lantai, tarik kaki kaki ke arah anda.
 2. Semasa menghirup, angkat pelvis dari lantai, menegangkan otot-otot badan dan membentuk garis lurus dengan badan. Pegang kedudukan ini selama 1 minit.
 3. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menurunkan pinggul, kembali ke kedudukan permulaan. Buat 4 set di satu pihak.
 4. Berbaring di sisi lain dan ulangi 5 kali.
 1. Siku semasa latihan harus tegak lurus ke lantai.
 2. Semasa pembentukan berat pinggir plat harus diagihkan ke seluruh badan, tidak sepatutnya pergeseran berat pada bahu atau pada lengan.

Latihan nombor 7: "Starfish"

 1. Berbaring di belakang anda, peregangkan tangan dan kaki supaya badan anda membentuk bentuk bintang (A).
 2. Naikkan tangan kiri dan kaki kanan ke arah satu sama lain, cuba menjangkau jari kaki dengan tangan anda (B).
 3. Ulangi latihan ini dengan lengan kanan dan kaki kiri. Buat 8-10 set pada setiap sisi (C).

Latihan nombor 8: "Kumbang Mati"

 1. Berbaring di belakang anda, meregang tangan anda di hadapan anda, bengkokkan kaki anda di lutut dan angkat supaya sudut 90 ° membentuk antara pinggul dan kakinya.
 2. Stretch tangan kanan anda di belakang kepala dan kaki kiri anda ke hadapan tanpa menyentuh lantai. Pegang kedudukan ini
 3. Ulangi latihan ini dengan tangan kiri dan kaki kanan anda. Lakukan 8-10 pengulangan di setiap sisi.

Latihan # 9: Burung dan Anjing

 1. Dapatkan semua empat tangan supaya tangan dan pinggul selari dengan satu sama lain. Sebarkan kaki anda lebar lebar bahu, tarik balik dan kencangkan otot perut.
 2. Semasa menghirup, serentak menaikkan lengan kanan dan kiri ke atas. Pegang kedudukan ini selama 5-10 saat.
 3. Pada menghembus nafas, kembali ke posisi permulaan, ulangi senaman dengan tangan kanan dan kaki kiri anda. Lakukan 5-10 pengulangan di setiap sisi.

Latihan # 10: Bridge Pose, atau Seth Bandhasana

 1. Berbaring di belakang anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan anda.
 2. Bend lutut anda dan tolakkannya ke punggung.
 3. Apabila menyedut, angkat pelvis, pesongan dilakukan dengan baik. Lengan dan bahu rapat terhadap lantai, kaki berehat di atas lantai dengan seluruh permukaan.
 4. Pegang kedudukan ini selama beberapa saat.
 5. Pada menghembuskan nafas, turunkan badan secara perlahan ke lantai, ulangi 10 kali.

Kami menawarkan pembetulan scoliosis 2-4 darjah pada kanak-kanak dengan bantuan gimnastik khas. Selama dua bulan rawatan, anda akan mengurangkan kecacatan sebanyak 5-15 darjah dan menguatkan kesihatan anak anda.

Latihan yang betul untuk scoliosis, lima peraturan terapi fizikal

Artikel ini disediakan oleh pengiklan: yourspine.ru.

Tiada ubat moden boleh melaksanakan tugas terapi senaman untuk scoliosis. Kelas biasa membantu:

 • untuk mengembalikan keanjalan dan kekuatan kepada otot-otot yang memerlukannya, untuk membentuk tulang otot tulang belakang;
 • keluarkan ketegangan patologi dari otot;
 • menghentikan perkembangan penyakit (peningkatan sudut kelengkungan tulang belakang);
 • mengaktifkan sistem kardiovaskular, meningkatkan pernafasan;
 • mengurangkan atau hapus kelengkungan lateral tulang belakang.

Itulah sebabnya terapi fizikal untuk scoliosis adalah kaedah utama rawatan konservatif, yang diiktiraf oleh orthopedists dan vertebrologists (pakar dalam masalah tulang belakang) di seluruh dunia. Kompleks latihan digunakan sebagai satu-satunya dan terapi bebas untuk membetulkan kelengkungan patologi tulang belakang pada peringkat awal penyakit. Mereka semestinya digunakan dalam rawatan kompleks 3 dan 4 peringkat scoliosis.

Dalam kebanyakan kes, scoliosis berkembang semasa tempoh pertumbuhan kanak-kanak yang intensif. Pada masa ini, semua segmen tulang belakang agak tidak stabil, jadi kesan fizikal pada mereka harus sangat profesional dan sangat berhati-hati. Jika tidak, anda boleh menyebabkan kemudaratan yang serius: memburukkan sudut kelengkungan, mencubit organ dalaman, mengganggu sistem jantung atau pernafasan.

Untuk memahami latihan, latihan mesti dipilih dengan mengambil kira tulang belakang yang terdapat patologi. Mereka mesti dilakukan dengan kerap, dan pengajar mesti mengajar teknik ini.

Bacaan: empat jenis beban di kompleks gimnastik untuk scoliosis, lima latihan paling berkesan dalam merawat patologi daripada vertebrologi Swiss.

Lima peraturan terapi fizikal

Adalah penting gimnastik untuk scoliosis memenuhi lima syarat khas yang semestinya diambil kira ketika membuat kompleks perubatan.

Perkara yang paling penting ialah menghilangkan semua jenis senaman yang boleh memburukkan keadaan tulang belakang:

Kelas pertama dijalankan pada kadar yang perlahan. Ia perlu sentiasa memberi perhatian kepada reaksi badan untuk setiap senaman.

Beban dan bilangan pengulangan ditetapkan secara beransur-ansur: supaya tidak melampaui otot dan tulang belakang.

Latihan hendaklah direka bentuk hanya untuk peregangan pasif tulang belakang.

Selalihan latihan secara tetap untuk otot-otot ikat pinggang bahu dengan senaman untuk lumbar dan kaki.

Semua latihan yang ditetapkan oleh doktor untuk scoliosis perlu dilakukan setiap hari, tanpa gangguan. Selepas kelas, pastikan untuk mengatur rehat setengah jam, berbaring di sisinya.

Tiga peringkat latihan untuk scoliosis

Setiap senaman terapi fizikal untuk scoliosis dijalankan dengan ketat mengikut pelan latihan, yang membolehkan anda mencapai kesan maksimum setiap latihan.

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

Terapi latihan kompleks untuk skoliosis

Salah satu rawatan yang paling berkesan untuk scoliosis, dalam peringkat awal penyakit, adalah terapi latihan (latihan fizikal terapeutik). Untuk membetulkan kelengkungan lajur tulang belakang dengan satu set latihan fizikal boleh dalam kes scoliosis yang diperolehi, apabila penyakit itu adalah hasil dari peninggalan lama badan dalam kedudukan yang salah. Apabila mendiagnosis skoliosis kongenital yang disebabkan oleh perkembangan organ dan struktur badan yang tidak normal, seseorang harus berhati-hati dengan jenis rawatan ini, terlebih dahulu mendapat perundingan dari doktor. Dalam sesetengah keadaan, pendidikan fizikal mungkin sepenuhnya kontraindikasi.

Pakar pakar mempertimbangkan terapi fizikal dalam skoliosis sebagai kaedah rawatan keutamaan, yang boleh ditambah dengan prosedur urut, fisioterapi, dan juga memakai korset ortopedik. Keberkesanan pendidikan jasmani sebahagian besarnya bergantung pada:

 • jenis scoliosis
 • bentuk kelengkungan (C, S atau Z)
 • tahap penyakit (terdapat 4)
 • umur pesakit

Dengan 1 dan 2 darjah penyakit, penambahbaikan yang ketara dan pemulihan penuh dapat dijangkakan, dengan darjah 3 dan 4, senaman mungkin tidak membawa kesan yang diinginkan. Komponen arka scoliotik lebih daripada 50 darjah biasanya dirawat dengan kaedah pembedahan. Scoliosis dicirikan oleh bentuk s, ia mempunyai dua arka (Z - 3 arka) dan oleh kerana itu untuk pembetulan, latihan khusus diperlukan, yang berbeza dari yang standard. Dalam tempoh perkembangan aktif kanak-kanak, pada usia 10-15 tahun, lebih mudah untuk membetulkan kelengkungan, kerana pembentukan badan belum selesai sepenuhnya, tetapi ini tidak bermakna bahawa orang tua harus memandang rendah kemungkinan kemungkinan latihan fisioterapi. Banyak bergantung kepada orang itu sendiri, keinginannya, keinginan, dan semangat pemulihan yang kuat.

Matlamat utama terapi latihan

Terdapat lima matlamat utama yang dijalankan oleh terapi fizikal untuk scoliosis:

 1. Menghapuskan ketidakseimbangan otot dan ligamen.
 2. Keluarkan tekanan yang berlebihan pada tulang belakang.
 3. Postur yang betul.
 4. Menguatkan sistem otot belakang.
 5. Mempunyai kesan kesihatan umum pada badan.

Peraturan penggunaan terapi senaman untuk scoliosis

Seperti kebanyakan kaedah rawatan, terapi latihan menyediakan untuk pelaksanaan peraturan-peraturan tertentu, pematuhan yang akan membolehkan pesakit untuk mendapatkan kesan maksimum dari kelas pendidikan jasmani, serta untuk melindungi diri mereka dari akibat yang tidak diingini dan kecederaan. Peraturan-peraturan berikut perlu diketahui oleh sesiapa yang telah memutuskan untuk memulakan latihan terapi:

 • Sebelum bersenam, lakukan pemanasan untuk memanaskan dan meregangkan otot dan ligamen.
 • Latihan hendaklah dilakukan pada kadar perlahan. Tidak perlu membuat pergerakan secara tiba-tiba, melakukan lompatan dan pelbagai unsur akrobatik.
 • Kegiatan fizikal yang berlebihan hendaklah dikecualikan, oleh itu penggunaan barbells dan dumbbells tidak dibenarkan.
 • Terapi latihan harus dijalankan seperti yang ditetapkan oleh doktor yang mempunyai semua maklumat mengenai jenis skoliosis anda dan boleh memilih latihan yang paling sesuai.

Kompleks latihan untuk scoliosis

Kompleks terapi senaman untuk scoliosis terdiri daripada pemanasan, latihan asas dan bahagian akhir. Semua latihan yang dicadangkan adalah asas dan simetri. Untuk melakukan terapi fizikal di rumah, senaman ini paling sesuai, kerana mereka mempunyai kesan yang kurang pada tulang belakang yang cacat, yang mengurangkan risiko kecederaan jika tidak dilakukan dengan betul. Jenis senaman asimetri boleh mempunyai kesan terapeutik yang lebih besar, tetapi mereka harus dipilih secara eksklusif oleh doktor yang menghadiri.

Panaskan

Setiap latihan mesti dilakukan 5-10 kali:

 1. Lean belakang anda terhadap dinding atau permukaan menegak rata supaya tumit anda, otot betis, dan punggung berehat di atasnya. Luruskan punggung anda, memberikan postur anda secara anatomis dengan betul. Ambil beberapa langkah ke hadapan, menjaga kedudukan awak dalam kedudukan yang betul. Bernafas lancar, tanpa penangguhan.
 2. Permulaan kedudukan - berdiri, lengan sepanjang badan, kaki lebar bahu selain. Kami mula melakukan squats, sambil merangkul lengan kami ke depan, menjaga punggung kami lurus. Lakukan senaman perlahan-lahan, sambil menghirup, menyedut, sambil mengangkat, menghembus nafas.
 3. Letakkan kaki anda lebar lebar, lengan bebas. Menghembus dengan perbelanjaan "1" dan pada masa yang sama menaikkan kedua-dua tangan ke atas, pada 2 membuat kenaikan dan dengan perbelanjaan "3" - menghembuskan nafas, meletakkan tangan anda pada saat ini. Semasa latihan, cuba simpan lurus belakang anda.
 4. Letakkan kaki anda lebar lebar bahu, lengan bebas turun di sepanjang badan, luruskan belakang anda. Buat 4 gerakan pekeliling dengan bahu kembali dahulu, maka 4 gerakan maju yang sama.
 5. Dalam kedudukan yang berdiri, angkat kaki yang bengkok di lutut setinggi mungkin dan tahan apa-apa pendirian selama beberapa saat, kemudian kembali ke posisi permulaan. Begitu juga, kita membuat pergerakan dengan kaki yang lain. Ulangi langkah 5 kali dengan setiap kaki.

Latihan simetri asas

 1. Berbaring di belakang anda, angkat kaki anda di atas lantai (kira-kira 30-40 darjah) dan teruskan melakukan pergerakan meniru kerja gunting. Latihan dilakukan dalam pesawat mendatar dan menegak. Lakukan 4 pendekatan (2 untuk setiap satah). Tempoh 1 pendekatan - 30 saat. (Rajah №1)
 2. Memulakan kedudukan - pada semua empat. Tanpa meluruskan, duduk di tumit dengan punggung dan berehatlah telapak tangan anda di atas lantai. Gunakan tangan anda untuk mula bergerak badan anda, pertama kiri, kemudian kanan. Bergerak perlahan-lahan, tinggal di setiap kedudukan selama beberapa saat. Lakukan 10 pergerakan tersebut (5 di setiap arah). (Rajah №2)
 3. Berdiri pada semua empat (berlutut di atas lantai, bengkok ke hadapan dan letakkan tangan anda di atas lantai). Kaki dan lengan harus lebar bahu. Dalam kedudukan ini, mulailah gulung belakang ke atas, kemudian sebaliknya, bengkokkan ke bawah. Lakukan senaman dengan perlahan. Bilangan pendekatan - 5. (Rajah № 3)
 4. Ambillah bantal keras, berbaring di lantai dan berbaring di perutnya. Letakkan tangan anda di belakang belakang kunci. Mulailah mengangkat badan sehingga ke ketinggian tertinggi, tetapi jangan membebani tulang belakang. Otot lumbar anda perlu terlibat. Buat 10 pendakian sedemikian. (Rajah №4)
 5. Dalam kedudukan berdiri, letakkan kaki anda lebar lebar. Tangan harus berada dalam kedudukan bebas di sepanjang badan. Shift bilah bahu dan tahan mereka dalam kedudukan ini selama kira-kira 5 saat (gunakan otot-otot bahagian toraks belakang untuk ini), kemudian kembali ke posisi permulaan. Ulangi langkah yang diterangkan 10 kali. (Rajah №5)
 6. Dapatkan semua empat. Selari dengan lantai, tangan kiri ke depan dan kaki belakang anda kembali. Bertahan dalam kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian tukar kedudukan dengan memanjangkan lengan kanan ke depan dan kiri kiri masing-masing. Latihan ini mesti diulang sebanyak 10 kali. (Rajah No. 6)
 7. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda dan tekan satu sama lain, lengan hendaklah dipisahkan kepada sisi, berserenjang dengan badan. Sekarang mulailah kepala anda ke sebelah kiri, dan bengkokkan lutut ke kanan, kemudian ubah arah (kepala - ke kanan, lutut - ke kiri). Latihan ini melibatkan otot leher dan lumbal, anda perlu melakukannya 7 kali. (Rajah 7)
 8. Berbohong di sebelah anda, sebelah mana terdapat kelengkungan. Di pinggang anda perlu meletakkan roller lembut atau bantal kecil. Bendut lutut di bahagian atas dan biarkan bahagian bawah dalam kedudukan lurus. Naikkan lengan atas anda, gantungnya di atas kepala anda, genggam bahagian bawah leher dengan tangan yang lebih rendah. Pastikan kedudukan ini selama 10 saat, kemudian berbaring di belakang anda, berehat. Ulangi kekal dalam kedudukan ini sebanyak 5 kali. (Rajah №8)

Bahagian akhir

 • Duduk di atas tikar gimnastik atau permaidani lembut. Bengkokkan lutut dan genggam tangan mereka. Berbaring di posisi itu di belakang anda dan mulailah dari leher ke belakang tulang belakang dan belakang. Seperti jenis urut akan memberi kesan positif pada otot dan ligamen belakang. Ulangi langkah tidak lebih daripada 8 kali.
 • Permulaan kedudukan - berdiri, tangan memegang kunci di belakang. Kami mula berjalan di tumit selama 30 saat.
 • Dalam kedudukan yang berdiri, angkat tangan anda, berdiri di jari kaki kami dan berjalan selama kira-kira 30 saat.
 • Kami melakukan berjalan di tempat, semasa cuba meningkatkan pinggul setinggi mungkin. Tempoh - 30 saat.
 • Bersantai dan pulihkan pernafasan. Kami mengangkat tangan kami dan pada masa yang sama mengambil nafas panjang, tunggu selama beberapa saat, perlahan-lahan menurunkan tangan kami dan menghasilkan nafas.

Selepas melengkapkan kelas, ambil masa 10-15 minit untuk berehat. Terapi latihan kompleks di atas perlu dilakukan setiap hari. Keberkesanan latihan akan bergantung kepada keteraturan tingkah laku mereka dan ketepatan latihan.

Langkah-langkah pencegahan

Tambahan tambahan untuk terapi senaman akan menjadi langkah pencegahan untuk membantu menghentikan perkembangan lanjut penyakit ini. Pertama sekali, anda harus cuba mengekalkan gaya hidup aktif, untuk melibatkan diri dalam sukan yang tidak trauma. Pilihan yang ideal akan berenang, yang digunakan untuk pencegahan dan rawatan banyak penyakit tulang belakang. Berenang membolehkan anda berehat, menguatkan korset otot belakang dan memperbaiki koordinasi pergerakan. Berbasikal dan bermain ski juga akan membantu, tetapi hanya dengan aktiviti yang sederhana. Dalam pencegahan, terdapat beberapa saranan untuk mengelakkan beban asimetri pada otot belakang, yang akan membantu memastikan tulang belakang dalam kedudukan yang betul secara anatomis. Serlahkan yang paling penting dari mereka:

 1. Sentiasa duduk tegak, sementara tidak perlu membongkok badan dan memiringkan kepala anda sebanyak mungkin.
 2. Ketinggian kerusi dan kerusi perlu dipilih sepanjang panjang kaki, jadi apabila anda duduk, kaki anda tidak harus digantung, tetapi berehat di atas lantai.
 3. Jika anda menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk, disarankan agar anda bangun setiap 20 minit dan memanaskan sedikit jika mungkin.
 4. Pada siang hari, kadang-kadang perlahan backbends, ini akan melegakan ketegangan dari otot belakang.
 5. Apabila anda perlu berdiri untuk masa yang lama, cuba bersandar secara serentak pada satu dan kemudian pada kaki yang lain. Tukar posisi setiap 10 minit, ia akan mengurangkan beban pada tulang belakang.
 6. Jangan membawa graviti dalam satu tangan, sentiasa sama rata mengedarkan beban pada kedua-dua belah tangan.
 7. Untuk kelonggaran, gunakan katil dengan tilam kekerasan sederhana, pilih saiz bantal yang kecil, supaya leher adalah sejajar dengan seluruh tulang belakang.

Akhir sekali, saya ingin ambil perhatian bahawa anda tidak boleh membina secara terapi untuk diri anda sendiri sebagai kompleks terapi senaman, serta menggunakan latihan asimetik yang kompleks tanpa koordinasi dengan doktor yang berkelayakan. Ingatlah bahawa tindakan sedemikian hanya dapat memperburuk keadaan, membawa kepada komplikasi dan mempercepatkan perkembangan penyakit.

Pencegahan dan rawatan scoliosis pada kanak-kanak: latihan

Kompleks ini mudah dan diketahui setiap orang sejak kecil. Ia akan menyediakan pencegahan penyakit, dan juga rawatan scoliosis pada kanak-kanak pada peringkat awal.


 1. Biarkan bayi itu lurus, tangan - untuk kepala. Dengan kekuatan, tarik lengan anda ke sisi, kemudian angkat mereka, bengkok dan berdiri dalam pose ini selama 2-4 saat. Kembali ke kedudukan permulaan.

 2. Untuk latihan ini, anda memerlukan tongkat gimnastik. Sekiranya tidak ada rumah itu, anda boleh mengambil mop, contohnya. Menjadi lurus, mulailah tongkat di belakang anda: ujung atasnya harus ditekan ke kepala, ujung bawah ke pinggul. Memegang kayu dengan cara ini, biarkan kanak-kanak melakukan kompleks berikut: 1) duduk - kembali ke posisi permulaan; 2) bersandar - kembali ke SP; 3) bersandar ke kanan dan kiri. Setiap gerakan dilakukan 8-12 kali.

 3. Rawatan scoliosis pada kanak-kanak: latihan "bot". Latihan "bot" yang terkenal: berbaring di perut anda dengan lengan yang terbentang ke depan, pada masa yang sama kami melepaskan bahagian atas badan dan kaki dari lantai dan kekal dalam kedudukan ini selama 3-5 saat. Ulang 4-6 kali.

 4. Untuk latihan seterusnya, letakkan anak itu di perutnya dan tahan kakinya. Biarkan bayi menghulurkan tangannya ke hadapan, angkat bahagian atas badan setinggi mungkin, membekukan selama 3-5 saat dan kembali ke SP 4-8 wakil akan cukup.

 5. Latihan "basikal": berbaring di belakang anda, angkat lutut bengkok dan "pedal". Ulang 12-16 kali. Rawatan scoliosis pada kanak-kanak: bersenam "basikal".

 6. Latihan "gunting": angkat kaki lurus dengan 45 darjah berbanding lantai dan menjadikannya "memotong" pergerakan seperti gunting. Ulangi 6-8 kali.

 7. Biarkan anak itu mengambil langkah dari dinding dan mengangkat tangannya. Setelah menyentuh dinding dengan tangan anda, anda perlu bengkok kembali sejauh mungkin dan kembali ke SP Ulangi 5-8 kali.

Seperti yang anda dapat lihat, kompleks itu mudah dan boleh dilakukan. Ini mungkin latihan pagi penuh. Anda boleh mengubahnya dengan beberapa latihan untuk kumpulan otot yang lain. Walau bagaimanapun, jangan keterlaluan sehingga anak itu tidak penat dan tidak kehilangan keinginan untuk melakukan gimnastik.

Latihan untuk pencegahan dan rawatan scoliosis.

1. "Barrier". Berbaring di belakang anda, kaki bersama-sama. Selalunya angkat kaki kanan dan kiri ke sudut yang tepat berbanding lantai.

2. "Barrier". Berbaring di belakang anda, serentak menaikkan dua kaki lurus ke sudut kanan ke lantai.

3. "Basikal". Berbaring di belakang anda, lakukan langkah kaki anda, meniru lompat ke belakang dan sebagainya.

4. "Jambatan". Berbaring di belakang anda, letakkan kaki anda di atas lantai dan tarik kaki anda ke badan anda supaya lutut anda "melihat" di siling. Naikkan lembangan setinggi mungkin, membongkok belakang.

5. "Man Gingerbread". Duduk di atas lantai, memeluk lutut dengan tangan dan ayunan anda, dari kedudukan duduk ke kedudukan terdedah dan sebagainya.

6. "Gunting". Berbaring di belakang anda, lengan selari dengan badan. Kaki lurus menaikkan dari lantai di sudut empat puluh lima darjah dan membuat ayunan di mana kaki, menyeberang, datang satu demi satu.

7. "Swimmer." Berbaring di belakang anda, dengan kaki lurus "berenang", tanpa menyentuh lantai. Ketinggian menaikkan kaki - empat puluh lima darjah.

8. "Artis". Berbaring di belakang anda, sambungkan kaki lurus, angkatnya dari lantai dan meniru lukisan bentuk, huruf, atau lukisan yang berlainan dengan kaki.

9. "Diagonal". Berbaring di perut anda, pada masa yang sama mengangkat kaki kanan anda dan tangan kiri anda dari tanah. Dan sebaliknya - kaki kiri dan lengan kanan.

10. "Spring". Berbaring di perut, merosot dari lantai pada masa yang sama, bersatu dan lengan membentang ke hadapan dan lurus kaki.

11. "Bakul". Berbaring di perut anda, pasang pergelangan kaki kedua-dua kaki dengan tangan anda dan angkat kaki anda di atas lantai, membentuk "bakul". Cuba untuk naik setinggi mungkin dan tentukan kedudukannya.

12. "Buaya tidak akan mengejar." Berbaring di perut anda, meniru berenang, bergerak lengan dan kaki lurus, cuba untuk tidak menyentuh lantai.

13. "Swallow". Berbaring di perut, lengan menghulurkan ke hadapan. Naikkan lengan dan kaki lurus dari lantai dan kekal dalam kedudukan ini selagi mungkin. Setiap hari sedikit peningkatan masa latihan yang sangat berkesan ini. Pada usia lima tahun, anak perempuan saya boleh memegang "menelan" sedemikian selama lima minit.

14. "Lipat adalah sebaliknya." Berbaring di belakang anda, cuba dapatkan kaki lurus di belakang kepala anda. Untuk senaman ini, anda boleh menambah regangan kecil di kedudukan duduk dengan lereng kaki bercerai atau bersatu.

Mulakan dengan beberapa latihan sehari, tidak perlu melakukan semua latihan yang disenaraikan sekaligus. Meningkatkan beban secara beransur-ansur, memberi tumpuan kepada kebolehan dan keupayaan kanak-kanak. Fikirkan sesuatu yang menarik perhatian kanak-kanak setiap hari, tetapi cuba lakukan latihan ini sebagai kebiasaan yang baik untuk seluruh keluarga.

Satu set latihan untuk pencegahan scoliosis.

I. Latihan untuk menguatkan otot abdomen (kedudukan awal - berbaring di belakang anda).

Kaki bengkok pada sendi lutut - menaikkan pelvis semasa menghirup (dengan sokongan pada kaki, siku, bahu). Ulang 4-6 kali.

"Basikal" (20-30 s). Pernafasan adalah sewenang-wenangnya.

Selalunya mengangkat kaki lurus (4-5 kali).

Penerangan lingkaran dengan kaki lurus (2 di setiap arah).

Ii. Latihan untuk menguatkan otot-otot belakang (kedudukan awal - Berikat pada perut).

Gantian dan serentak lenturan pada sendi lutut (6-8 kali).

Lanjutan badan, bersandar pada telapak tangan lurus (3-4 kali).

Selalunya mengangkat kaki lurus (3-4 kali).

Iii. Latihan untuk pembetulan (pembetulan) kecacatan tulang belakang (I, II) latihan simetri digunakan (kedudukan awal - terletak pada perut dan berdiri).

Lengan kanan di sisi lengkung kelengkungan diperpanjang ke atas, sebelah kiri atau di sepanjang badan. Naikkan nafas badan, kembali ke kedudukan asalnya - menghembus nafas (4-6 kali).

Tarik kaki ke sisi - di sisi kelengkungan dengan tangan meregangkan (dari sisi melengkung). Kembali ke kedudukan permulaan (4-6 kali).

Kaki di sisi lengkungan kelengkungan diketepikan, tangan berada di belakang kepala. Tarik siku ke sisi dengan lanjutan badan - terhirup, kembali ke kedudukan permulaan - menghembus nafas (3-4 kali).

Iv. Latihan untuk meregangkan dan meningkatkan mobiliti tulang belakang untuk meluruskan ubah bentuknya (kedudukan bermula - pada lutut).

Tanpa menggerakkan tangan anda dari tempat itu, cuba duduk di tumit anda - menghembus nafas, kembali ke posisi permulaan - terhirup (3-4 kali).

Pose "kucing" adalah "baik" dan "marah" (4-5 kali).

Kedudukan bermula - berbaring di belakang anda, kaki diluruskan, lengan di sepanjang badan. Tarik jari kaki pada diri anda sambil membengkokkan kepala - menyentuh dada dengan dagu (menghembuskan nafas), kembali ke posisi permulaan (menghirup) (3-4 kali).

V. Latihan untuk menguatkan otot iliopsoas dari sisi yang bertentangan dengan lengkungan kelengkungan (apabila terdapat bentuk awal scoliosis jenis thoracic-transverse, jika semua tanda-tanda tidak jelas dinyatakan).

Permulaan kedudukan - lengan di sepanjang badan, kaki (bertentangan dengan kelembutan arka lengkungan) bengkok pada sendi pinggul dan lutut sebanyak 90 darjah. Membawa lutut ke perut dengan rintangan yang dibuat oleh tangan anak sendiri (6-8 kali).

Kedudukan permulaan adalah sama seperti dalam latihan sebelumnya. Sarung tangan digunakan pada bahagian bawah paha yang lebih rendah, yang disambungkan kepada pembalut getah yang sederhana, dibuang ke belakang bahagian belakang katil, atau diamankan dalam beberapa cara. Menjaga kaki dalam kedudukan bermula 10-20 s atau membawa lutut ke perut 10-20-25 kali, meningkat dengan satu pergerakan setiap 2 hari.

Ia sentiasa perlu untuk mengawal postur yang betul pada permulaan dan akhir sesi. Dan pembetulan kesangsiannya dilakukan secara berterusan. Kekuatan dan daya tahan otot belakang ditakrifkan sebagai berikut: kedudukan permulaan - terletak pada perut pada permukaan keras lengan untuk merentang ke hadapan, di sepanjang kepala, melepaskan badan dengan pemisahan bahagian atas dan kaki dari sokongan, tahan pose selama 1-2 minit pada usia 6-11 tahun, sehingga 2.5 min - pada usia 11-15 tahun. Ketahanan kuasa otot perut: kedudukan awal - bengkok tangan anda di belakang anda, bengkokkan siku di atas kepala anda, tahan sudut (45-60 s) dengan kaki lurus anda untuk 20-30 s (6-11 tahun), 40-50 s (11 -14 tahun).

Nasihat untuk ibu bapa tentang berlakunya flatfoot.

Flatfoot adalah kecacatan kaki, dicirikan oleh peninggalan gerbang membujur dan melintang.

Pengubahan kaki dibezakan dalam dua jenis: melintang dan membujur. Apabila ubah bentuk melintang berlaku meratakan gerbang transversal kaki. Dalam arah membujur, gerbang longitudinal telah diratakan, oleh itu kawasan kaki hampir sepenuhnya dihubungkan dengan lantai. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, dua bentuk tapak kaki digabungkan. Menurut statistik, lebih daripada 65% kanak-kanak sudah mendiagnosis flatfoot mengikut usia sekolah.

Punca kaki rata

- Pembangunan fizikal yang lemah

- Kelemahan kongenital alat ligamentous

- Mengurangkan kekuatan otot selepas tinggal lama di tempat tidur kerana sakit

- Jangkitan masa lalu, diatesis, obesiti, penurunan nutrisi

- Melemahkan sistem muskuloskeletal akibat daripada muatan yang berlebihan dengan peningkatan berat badan dalam tempoh pertumbuhan intensif, sambil mengangkat berat (contohnya, membawa adik-beradik yang lebih muda)

- Memakai kasut berkualiti rendah dan tidak rasional: dengan satu-satunya lembut atau keras tunggal, memakai kasut tanpa tumit, pada musim panas, melampaui tisu kaki dalam kasut getah atau kasut

- Berjalan dengan sarung kaki atau kaki berpecah yang berlebihan.

Gejala kaki rata


 • Sakit dan kesakitan di kaki

 • Sukar untuk menjaga keseimbangan apabila berjongkok

 • Kuku yang tumbuh sering diperhatikan

 • Berubah, meratakan dan melebar

 • Manifestasi seperti "natoptysh" dan "tumit"

 • "Batu" pada jari, jari-jari panjang dan dipintal

 • Mengesan kecacatan pergelangan kaki, lutut dan sendi pinggul (dari sistem muskuloskeletal)

 • Perubahan berjalan (menjadi berat, kaki kaki).

Komplikasi flatfoot

Pada peringkat akhir perkembangan flatfoot, penyakit ini boleh membawa bukan sahaja kepada kelab atau claudication, tetapi juga untuk mempromosikan perkembangan patologi lain sistem muskuloskeletal. Bentuk pinggang yang teruk boleh menyebabkan scoliosis dan osteochondrosis tulang belakang, herniasi cakera intervertebral, osteoartritis pelbagai sendi, sciatica.

1. Untuk pembentukan kaki kasut kanak-kanak yang betul mestilah mempunyai tumit tegar, menetapkan tumit, tumit kecil dengan ketinggian setengah sentimeter (tidak lebih dan tidak kurang) dan insole dengan penebalan anjal kecil (sokongan lengkung) di bahagian dalam kaki. Pada masa yang sama, adalah mustahil untuk memakai kasut asing, kerana kaki kanak-kanak akan dengan cepat memperoleh kecacatan orang lain.

2. Walaupun kaki kanak-kanak hanya berkembang dan berkembang, untuk tujuan pencegahan, anda boleh membeli insoles ortopedik individu untuk kanak-kanak bukannya yang normal. Insoles dan kasut ortopedik kanak-kanak, adalah wajar untuk memperoleh selepas berunding dengan pakar yang akan memilih pilihan terbaik untuk anda.

3. Pengerasan umum badan kanak-kanak dan pendidikan postur yang betul;

4. Satu set latihan dalam pendidikan jasmani dan latihan untuk menguatkan kaki;

5. Berjalan kaki di atas tanah yang tidak rata, di atas batu atau pasir, di hutan pain. Di rumah, anda perlu berjalan kaki tanpa alas kaki atau stoking tebal (bukan sahaja dalam kasut, walaupun pada tapak kaki nipis) dalam kiub kecil, mainan kecil yang tidak tajam, bola, kacang, kacang atau kacang;

6. Berjalan kaki tanpa alas kaki di atas balak, memanjat tali atau tiang, latihan kira-kira satu kaki, dan sebagainya.

7. Mandi kaki termal, urut, gimnastik;

8. Diet harian seorang kanak-kanak dengan jumlah makanan yang cukup kaya dengan kalsium dan fosforus;

9. Cukup berjemur atau propilaksis vitamin D pada musim sejuk.

Apakah scoliosis? Satu set latihan untuk pencegahannya

Masalah dengan tulang belakang boleh timbul dari pelbagai sebab. Walau bagaimanapun, tanpa mengira mereka, dan dengan kecederaan, dan dengan scoliosis, dan dengan hernia intervertebral, rawatan adalah pelbagai langkah yang bertujuan untuk mengurangkan keadaan pesakit, menghapuskan punca-punca gangguan itu, serta mencegah terjadinya penyakit berulang selepas itu. Rawatan dadah hanya sebahagian daripada kompleks ini. Satu lagi bahagian pentingnya adalah gimnastik terapeutik, yang sangat relevan untuk penyakit tulang belakang dan sistem lain sistem muskuloskeletal. Tetapi di sini ia harus diingat bahawa, tidak seperti gimnastik biasa untuk orang yang sihat, mana-mana satu set latihan untuk tulang belakang pesakit memerlukan kelulusan terlebih dahulu daripada doktor yang menghadiri, kerana tugas pertama mana-mana gimnastik tidak membahayakan pesakit.

Mengapa kita memerlukan latihan untuk scoliosis?

Scoliosis - kelengkungan tulang belakang ke sisi. Selalunya, permulaan penyakit ini diperhatikan pada zaman kanak-kanak dan remaja. Pada masa ini, apabila pertumbuhan tulang dan ruang tulang belakang adalah lebih awal daripada pembentukan jisim otot, yang direka untuk mengekalkan postur, terdapat kecacatan di salah satu tulang belakang, pada mulanya, sebagai peraturan, tidak ditentukan oleh mata kasar. Punca mungkin terletak pada gangguan genetik, trauma atau penyakit. Tempoh pertumbuhan yang dipertingkatkan hanya mendedahkan masalah yang telah muncul sebelum ini.

Kurang biasa, scoliosis mungkin berlaku pada usia yang lebih matang. Penyakit ini sukar untuk dirawat, terutamanya bentuk yang diabaikan. Oleh itu, pencegahan memainkan peranan penting dalam mencegah penyakit pada orang yang berisiko dan tepat pada masa merawatnya pada peringkat awal penyakit, dan senaman terapeutik adalah sebahagian besar daripadanya. Latihan khas yang dikembangkan untuk setiap pesakit secara individu atau untuk penggunaan massa, urut, berenang, fisioterapi, latihan pada simulator khas, yoga dan banyak lagi akan membantu mencegah permulaan penyakit ini atau dengan ketara melancarkan perjuangan.

Tepat mengambil apa yang sesuai dengan anda, hanya doktor yang boleh. Walau bagaimanapun, terdapat latihan asas yang boleh anda cuba tanpa risiko kepada kesihatan anda jika anda memerlukan pencegahan scoliosis atau anda memilikinya pada tahap perkembangan yang terawal. Dalam kes-kes yang teruk dengan komplikasi seperti ubah bentuk tulang rusuk dan tulang pelvik, organ dalaman dan korset otot, latihan bebas dalam mana-mana gimnastik adalah kontraindikasi. Rawatan tulang belakang adalah perkara yang serius, aktiviti amatur tidak sesuai di sini.

Set asas latihan gimnastik yang paling mudah untuk scoliosis direka untuk menyelesaikan tugas-tugas berikut:

 • mengurangkan beban pada tulang belakang secara menyeluruh;
 • melegakan ketegangan otot;
 • meningkatkan fungsi sistem pernafasan dan merangsang peredaran darah;
 • menguatkan sistem otot yang menyokong tulang belakang dalam kedudukan yang betul;
 • untuk membentuk postur yang betul;
 • menyesuaikan keseimbangan ligamen dan otot pada kedua-dua sisi;
 • jika mungkin menyelaraskan kelengkungan tulang belakang.

Dua tugas terakhir diselesaikan oleh gimnastik khas, yang tidak disyorkan untuk diri sendiri.

Senaman untuk pencegahan scoliosis adalah simetri, asimetris, tonik, yang harus bermula dan berakhir gimnastik. Yang pertama mencapai beban seragam pada keseluruhan tulang belakang, yang kedua ialah latihan pembetulan untuk satu sisi sahaja. Jenis ini lebih rumit dan harus dipilih secara berasingan bergantung pada penyetempatan kelengkungan.

Latihan untuk pencegahan scoliosis

Sebelum memulakan latihan perlu ingat beberapa perkara. Pertama sekali, ia tidak semestinya perlu untuk melaksanakan kompleks yang dicadangkan sepenuhnya. Pilih untuk memulakan beberapa latihan paling mudah dengan beban minimum dalam setiap bahagian. Secara beransur-ansur anda boleh menambah yang lain. Kedua, ia bukan sukan, tidak ada keperluan untuk menetapkan rekod kelajuan dan ketahanan. Kelas lelah - berhenti. Ketiga, pada sedikit ketidakselesaan yang berkaitan dengan latihan, selalu berkonsultasi dengan dokter. Dan akhirnya, lebih baik latihan alternatif untuk bahagian-bahagian tulang belakang yang berbeza untuk menyebarkan beban secara merata.

Pemanasan adalah perlu untuk menyediakan badan untuk gimnastik, jadi ia bermula dengan yang paling mudah:

 • Berdiri lurus, kaki lebar bahu, lengan ditekan di sepanjang badan. Perlahan-lahan mengangkat bahu anda, menaikkan dan menurunkannya. Ulangi 5-7 kali.
 • Dalam kedudukan yang sama, angkat tangan anda, tarik nafas dan seluruh badan anda. Exhale - tangan perlahan rendah. Ulangi 5-7 kali.
 • Tangan ke bawah, buat gerakan bulat dengan bahu ke hadapan, kemudian kembali. 5-7 kali dalam setiap arah.
 • Luruskan punggung, tangan percuma. Berjalan di tempat berjalan biasa selama 30 saat. 2 langkah - menyedut, 2 langkah - menghembus nafas.
 • Kaki bersama. Kencangkan lutut kanan dan kiri secara bergantian ke perut. Ulangi 5-7 kali.
 • Ulangi senaman untuk memulihkan pernafasan - meregangkan tangan anda (menghirup), perlahan-lahan menurunkan lengan anda (menghembus nafas). Adakah 5-7 kali.

Kompleks utama hanya mengandungi latihan asas untuk mengekalkan tulang belakang. Khas perlu dilakukan di bawah pengawasan LFK pengajar. Oleh itu, beberapa latihan biasa untuk bahagian-bahagian tulang belakang yang berlainan:

 • Berbaring di belakang anda betul-betul, tangan di belakang kepala anda. Menaikkan kaki untuk melakukan apa yang dipanggil gunting (mula kaki satu demi satu seterusnya). Kaki tidak bengkok! Ulang sekurang-kurangnya 10 kali.
 • Dalam pose yang sama, bengkokkan lutut dan perlahan-lahan berputar di udara, tanpa menyentuh lantai, seolah-olah mengayuh basikal. Ulang sekurang-kurangnya 10 kali.
 • Berdiri di atas lutut anda, kemudian duduk di tumit anda, meregang tangan anda di atas kepala anda, bengkoklah dengan seluruh badan anda dan cuba menyentuh lantai dengan tangan dan dahi anda. Dari pertama kali ia mungkin tidak berfungsi, anda tidak perlu menegangkan diri - meregangkan sejauh yang anda boleh. Ulangi 5 kali.
 • Berdiri pada semua empat kaki, telapak tangan di lantai. Turunkan kepala dan gulung belakang, meniru pergerakan kucing. Kemudian turunkan punggung dan bengkokkan ke bawah, sebanyak mungkin dengan menarik kembali kepalanya. Ulangi 5-7 kali.
 • Kembali pada semua empat, lengan kanan anda ke hadapan dan belakang kaki kanan anda. Kemudian lakukan perkara yang sama dengan tangan kiri dan kaki anda. Dan seterusnya 10 kali di setiap sisi.
 • Berbaring di perut untuk membawa kaki bersama-sama, tangan untuk berehat dengan telapak tangan di lantai dan bengkokkan pada siku. Tarik nafas, dan sambil menghembuskan nafas perlahan-lahan luruskan lengan anda di siku anda, angkat badan sejauh mungkin, dan beku dalam kedudukan ini selama 30 saat. Kemudian perlahan-lahan kembali ke posisi permulaan. Ulang 3-5 kali. Dalam yoga, pose ini dipanggil "cobra".
 • Berdua di belakang anda, meregang tangan anda dan sampai ke sana dengan kepala dan kaki anda. Jadi terbentang tulang belakang. Ulang sekurang-kurangnya 3 kali.
 • Berjalan di tempat lagi. Naikkan tangan anda sambil menghirup di atas kepalamu dan berjalan di atas kaki anda. Pada menghembuskan nafas - mengangkat tumit, tangan perlahan ke bawah, dan terus berjalan dalam langkah normal selama 30 saat.
 • Untuk berjalan, meningkatkan lutut tinggi ke perut. Teruskan berjalan selama 30 saat.
 • Kesimpulannya, kami memperbaiki postur yang sempurna. Berdiri dengan belakang anda ke dinding, ditekan ke belakang kepalanya, bilah bahu, punggung dan buku lali. Ia tidak begitu mudah, jadi jika anda tidak berjaya segera, anda tidak perlu memaksa diri anda melawan dinding. Lakukan seperti yang anda boleh, secara beransur-ansur bersenam. Dalam kedudukan ini, anda perlu berdiri selama 30 saat, kemudian berehat dan cuba mengekalkan kedudukan tulang belakang ini selama mungkin selepas gimnastik.

Nota: Sekiranya scoliosis adalah kontraindikasi untuk meregangkan badan dalam kedudukan tergantung di bar mendatar, melakukan senaman untuk memutar tulang belakang, melompat, jatuh, melakukan squats dan bertukar badan yang tajam, untuk mengangkat berat.

Pencegahan scoliosis kanak-kanak: gimnastik

Sebagai persembahan amalan, scoliosis adalah sangat biasa pada kanak-kanak. Dalam 9 daripada 10 kes, penyakit itu diperoleh, iaitu, ia berkembang disebabkan oleh hakikat bahawa kanak-kanak itu:

 • secara tidak langsung mengedarkan aktiviti fizikal;
 • bergerak sedikit;
 • memberi makan secara mendadak.

Dengan sendirinya, langkah-langkah yang bertujuan untuk merawat patologi diterapkan secara bersepadu. Antara kaedah yang paling berkesan dipanggil terapi senaman.

Artikel ini memberitahu anda latihan mana yang berguna untuk penyakit yang sudah didiagnosis, serta titik penting seperti pencegahan scoliosis.

Pemilihan senaman yang betul

Segera, perlu diperhatikan bahawa ia terpulang kepada pakar untuk menentukan dengan tepat bagaimana untuk melibatkan diri dan juga membuat satu set kelas. Membangunkan program secara individu, dia akan mengambil kira banyak faktor. Yang paling penting ialah tahap scoliosis.

Seperti yang anda tahu, di hadapan anak pertama, hampir semua latihan boleh melakukannya. Pada masa yang sama, perlu difahami bahawa dengan beban yang tinggi terdapat bahaya perkembangan patologi.

Kanak-kanak dengan gred 2 mempunyai beberapa batasan. Mereka tidak lagi dapat melakukan latihan yang disediakan oleh program pendidikan jasmani sekolah bersama dengan rakan sebaya mereka.

Semasa peringkat scoliosis, pendidikan jasmani berfungsi terutamanya fungsi tambahan. Di sini, kanak-kanak perlu memakai korset dan urut untuk rawatan kecacatan yang serius. Dalam sesetengah keadaan adalah dinasihatkan untuk berbincang tentang pembedahan.

Di samping itu, adalah perlu, memilih satu set kelas, untuk memberi perhatian kepada sifat masalah itu. Masalahnya adalah bahawa pembetulan dalam budaya fizikal digunakan secara berbeza, bergantung kepada:

 • bentuk ubah bentuk;
 • kehadiran penyakit lain (dari kaki yang datar ke masalah seperti osteochondrosis);
 • kawasan yang terjejas.

Konsep asas

Sebelum memulakan kelas, anda harus memahami tujuan sebenar latihan yang mesti dilakukan. Beban yang betul akan membolehkan:

 • mengurangkan ketegangan tulang belakang;
 • menguatkan otot tulang belakang;
 • keluarkan asimetri;
 • Hilangkan otot, ligamen dan sendi.

Untuk mencapai ini, pertama sekali, anda perlu tahu bahawa aktiviti fizikal perlu dilakukan secara sistematik dan konsisten. Ia adalah masa yang lama untuk merawat gangguan seperti scoliosis, dan tidak mungkin dalam keadaan apa-apa untuk mengembalikan kesihatan kanak-kanak dalam dua atau tiga pelajaran.

Dalam proses itu adalah penting untuk melihat sama ada kanak-kanak melakukan latihan dengan betul. Pilihan ideal adalah latihan bersama dengan ibu bapa. Oleh kerana tujuan utama terapi senaman untuk mengurangkan beban - dalam mana-mana tidak seharusnya menggunakan weighting (dumbbells, dsb.).

Apa sahaja tahap perkembangan penyakit, semua teknik mesti dilakukan dengan lancar, tanpa jeritan. Seorang kanak-kanak dengan masalah sedemikian hendaklah mengelakkan unsur berikut:

 • melompat;
 • rampasan;
 • helah akrobatik lain.

Sebarang pelajaran terdiri daripada beberapa peringkat:

Sekiranya tidak, perintah ini akan berubah, tidak kira betapa baiknya pesakit itu dan bagaimana keadaan tulang belakangnya.

Secara keseluruhannya, dua jenis senaman digunakan untuk merawat scoliosis. Ini adalah mengenai:

 • gimnastik simetri;
 • asimetrik.

Pilihan yang kedua adalah lebih berkesan, tetapi dalam beberapa kes, doktor tidak menganggap ia mungkin untuk menetapkan gimnastik jenis ini. Ikut arahan doktor sepenuhnya.

Panaskan

Perlu diperhatikan bahawa pemanasan dengan sendirinya membolehkan anda memanaskan otot dengan beban kecil, menjadikannya lebih elastik dan lentur. Ini dapat mengurangkan risiko keseleo dan kecederaan.

Pada peringkat ini, lakukan beberapa latihan. Bergantung pada keadaan kanak-kanak, anda perlu melakukan lima hingga sepuluh ulangan masing-masing.

 • anda mesti menjadi lurus;
 • kaki sedikit terpisah;
 • tangan menyebar ke sisi dan mengangkat;
 • menurunkannya pada lipit.

Kemudian, berdiri tegak, membuat gerakan putaran dengan bahu mereka, kembali ke belakang, kemudian ke hadapan.

Latihan lain akan membolehkan anda melatih keseimbangan:

 • mengambil kedudukan menegak (tangan di lipit);
 • bergantian menaikkan lutut ke payudara mereka dan membungkus lengan mereka;
 • jaga kedudukan ini sehingga 5 saat.

Untuk memulihkan postur akan membolehkan teknik sedemikian:

 • kanak itu berdiri di dekat dinding dan menekan seluruh tubuhnya melawannya;
 • menetapkan kedudukan ini, dia berangkat, menyelamatkan ketepatan;
 • Dalam kedudukan ini, anda perlu kekal sekurang-kurangnya 10-15 saat.

Bahagian utama

Selepas pemanasan, anda boleh meneruskan perjalanan ke kompleks utama dengan selamat. Latihan pertama dilakukan seperti berikut: mereka mendapat semua empat, kemudian mereka perlahan-lahan duduk di tumit mereka, tanpa mengambil tangan mereka dari lantai (ini adalah bagaimana kucing menarik). Dalam kedudukan ini perlu, bergerak tangan, bergerak ke sisi (kiri dan kanan), menetapkan pada titik ekstrim selama beberapa saat.

Kemudian mereka menggulung ke belakang mereka, kaki mereka mengangkat 15-20 sentimeter dari lantai dan mula melakukan senaman "Gunting".

Teknik berikut dilakukan menggunakan bantal. Ia harus sukar dan elastik (mungkin sofa boleh muat). Setelah memasangnya di atas lantai, kanak-kanak itu mesti terletak di atas perutnya, dan tangannya di belakang dan cangkuk ke dalam kunci. Seterusnya, anda perlu meningkatkan sebanyak mungkin badan dengan penetapan pada titik atas selama 2-3 saat. Anda tidak perlu mengalihkan punggung anda.

Latihan sedemikian akan memulihkan simetri:

 • berdiri lurus, kanak-kanak mengurangkan bilah bahu supaya mereka saling menyentuh;
 • memegang mereka selama 10 saat;
 • kembali ke kedudukan asalnya perlahan-lahan, tanpa jeritan.

Latihan terakhir perlu dilakukan di belakang. Tangan bercerai kepada pihak. Kaki bengkok di lutut dan diperas bersama. Kemudian putar kepala ke kanan, manakala kaki ke arah yang bertentangan, kemudian ulangi latihan ke arah yang bertentangan. Ia patut dilakukan sekurang-kurangnya tujuh pengulangan.

Peringkat akhir

Dalam prosesnya berlaku:

 • kelonggaran selepas senaman;
 • penyelarasan pernafasan;
 • penyatuan kemajuan.

Pertama sekali, anda perlu perlahan (kira-kira setengah minit) berjalan di tempat. Lutung perlu dibangkitkan lebih tinggi. Seterusnya, lipat lengan anda di belakang anda, anda perlu berjalan di tumit anda untuk jumlah masa yang sama. Dan, akhirnya, mengangkat kaki atas di atas kepalanya, 30 saat bergerak di jari kaki mereka.

Di bawah siap, pernafasan harus dinormalisasi. Untuk melakukan ini, angkat tangan (menyedut) dan perlahan turun (menghembuskan nafas). Udara di paru-paru tertunda selama beberapa saat.

Selepas latihan, kanak-kanak perlu berehat - sekurang-kurangnya seperempat jam.

Pencegahan Scoliosis

Secara umum, perlu diperhatikan bahawa kelas-kelas ini tidak hanya ditunjukkan kepada kanak-kanak dengan scoliosis, tetapi juga sihat, yang mempunyai masalah kecil dengan postur. Pakar percaya bahawa berenang adalah yang terbaik untuk ini. Tubuh terendam dalam air mengalami beban seragam. Pada masa yang sama, tulang belakang, kerana kepadatan medium, sebaliknya, melonggarkan dan taraf. Benarkan untuk memastikan pembangunan hampir semua otot ski.

Sehingga tidak ada masalah lagi dengan punggung anak itu, dia harus terlebih dahulu belajar bagaimana menjaga posturnya. Untuk melakukan ini, dia mesti memahami dengan tepat bagaimana dia akan duduk di kerusi dan di meja.

Dalam semua kes, pelajar mesti terus lurus. Jangan biarkan dia bersandar rendah di atas meja semasa penyediaan kerja rumah. Yang paling penting, jika tempat kerja kanak-kanak akan dibuat berkenaan pertumbuhannya. Scoliosis sering berkembang di kalangan kanak-kanak yang terpaksa menggunakan kerusi dan meja yang terlalu tinggi. Kedudukan yang betul hanya dapat dicapai dalam keadaan di mana kakinya berada di lantai. Dia perlu duduk di kerusi yang ketat, bersandar sedikit.

Posisi yang betul dicipta semasa tidur. Terlalu lembut katil tidak menyokong tulang belakang. Bantal juga tidak boleh terlalu besar.

Jangan beli anak anda di dalam beg sekolah di tali pinggang - sebuah satchel dengan tali bahu lebar dan belakang yang sengit adalah lebih baik. Anda juga perlu memastikan bahawa dia tidak duduk di atas hutang dalam satu kedudukan. Permainan komputer dan TV, jika kanak-kanak "melekat" mereka selama berjam-jam, tidak akan membawanya kepada kebaikan.

Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai pencegahan dengan melihat video ini:

Latihan untuk pencegahan scoliosis

/> LFC> Latihan untuk menguatkan otot-otot belakang dan pencegahan scoliosis

Latihan untuk menguatkan otot belakang dan pencegahan scoliosis

Untuk pencegahan scoliosis, hanya ada dua langkah yang berkesan - terapi berenang dan fizikal. Terapi fizikal boleh diamalkan di rumah, anda hanya perlu memilih satu set latihan, yang termasuk senaman membina alam semula jadi dan istimewa, bertujuan untuk memperkuat otot perut, dada dan memperbaiki postur. Latihan fizikal terapeutik sedemikian akan membolehkan untuk mengatasi kekurangan angka yang ada, untuk mengetatkan badan dan meluruskan belakang.

10 latihan untuk menguatkan otot-otot belakang dan pencegahan scoliosis

Latihan boleh dilakukan dalam sebarang urutan. Kompleks itu tidak mengambil masa yang banyak, dan kami mencadangkan untuk melakukannya 3-4 kali seminggu untuk tujuan pencegahan dan setiap hari untuk scoliosis gred 1.

Saya telah merawat belakang dan tulang belakang selama bertahun-tahun. Saya boleh mengatakan dengan yakin bahawa hampir mana-mana penyakit belakang boleh dirawat, walaupun dalam usia tua.

Pusat kami adalah yang pertama di Rusia untuk menerima rawatan bersertifikat untuk rawatan terbaru untuk sakit belakang dan sendi. Saya mengaku kepada anda apabila saya mendengar tentang dia buat kali pertama - saya hanya ketawa, kerana saya tidak percaya dengan keberkesanannya. Tetapi saya kagum ketika kami menyelesaikan ujian - 4 567 orang telah sembuh sepenuhnya daripada penyakit mereka, ini lebih daripada 94% daripada semua subjek. 5.6% merasakan peningkatan ketara, dan hanya 0.4% tidak menyedari penambahbaikan.

Ubat ini membolehkan dalam masa yang sesingkat mungkin, dari 4 hari, untuk melupakan kesakitan di bahagian belakang dan sendi, dan dalam masa beberapa bulan untuk menyembuhkan kes yang sangat rumit. Selain itu, dalam rangka program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerimanya secara PERCUMA.

Latihan nombor 1: Gunting

 1. Berdiri lurus, lengan di sebelah anda, kaki bersama-sama.
 2. Dalam melompat, hampiri tangan kanan anda, kaki kiri ke hadapan, sekali lagi dalam melompat, meregang tangan kiri anda (tangan kanan bawah), menukar kaki dan lengan bergerak, seperti dalam bekerja dengan gunting.
 3. Ulangi 10-20 kali

Latihan nombor 2: Membuang bola keranjang

 1. Dalam kedudukan separuh perjalanan, kaki adalah lebar bahu, dan di tangan bola yang dapat dibayangkan, badan sedikit condong ke kanan, melompat dan membuat tembakan melompat. Ulangi 5-10 kali.
 2. Kemudian tukar sisi kecondongan ke sebelah kiri dalam kedudukan setengah tempat duduk dan buat lagi 5-10 melompat.

Latihan nombor 3: Mengetatkan kaki ke dada

 1. Dalam kedudukan yang rawan, letakkan tangan anda, telapak tangan di sepanjang badan, kaki dibengkokkan di lutut, angkat supaya punggung dan punggung ketat ke lantai, dan sudut 90 ° membentuk antara peha dan kusyen.
 2. Semasa menghirup, angkat punggung dari lantai, tarik kaki anda ke dada sebanyak mungkin dan tahankannya dalam kedudukan ini selama beberapa saat. Pada menghembus nafas, kembali ke kedudukan asal.
 3. Ulang 10-15 kali.

Latihan nombor 4: "Twist Rusia"

 1. Duduk di atas lantai dengan kaki bengkok di lutut, menarik balik perut ke tulang belakang, condongkan batang badan beberapa sentimeter kembali, supaya huruf khayalan V dibentuk di antara paha dan badan, melanjutkan lengan ke depan.
 2. Pada menghembuskan nafas, putar badan ke kanan, sambil mengekalkan tangan anda sejajar dengan lantai. Dalam kedudukan ini beberapa saat.
 3. Semasa menghirup, anda kembali ke posisi permulaan, ulangi giliran ke sebelah kiri.
 4. Ulang 10 kali setiap arah.
 1. Untuk merumitkan dan memperbaiki hasil penguatan otot abdomen dan bahagian bawah belakang, anda boleh menggunakan beban tambahan.
 2. Latihan akan lebih berkesan jika kaki dibesarkan di atas lantai semasa berjalan kaki.

Latihan nombor 5: Plank berdasarkan lengan bawah

 1. Mengambil kedudukan badan seperti sebelum menolak, hanya dengan penekanan pada lengan bawah. Tetapkan siku lebar bahu anda, dengan jari kaki anda melawan lantai, kaki anda lurus. Lengan dan bahu membentuk sudut 90 °.
 2. Pegang kedudukan ini selama 1-2 minit.
 3. Rehat, kemudian ulangi.
 1. Semasa latihan, pastikan bahagian belakang yang lebih rendah tidak membengkok dan bahu tidak terlalu kuat.

Berhati-hati!

Sebelum saya membaca, saya ingin memberi amaran kepada anda. Kebanyakan dana "merawat" belakang, yang mengiklankan di TV dan menjual di farmasi - ini adalah perceraian yang kukuh. Pada mulanya ia mungkin kelihatan bahawa krim dan salap membantu, tetapi sebenarnya mereka hanya membuang gejala penyakit.

Secara ringkasnya, anda membeli anestetik biasa, dan penyakit itu terus berkembang menjadi tahap yang lebih sukar.

Kesakitan bersama mungkin merupakan gejala penyakit yang lebih serius:

 • Kesukaran berjalan;
 • Osteomyelitis - keradangan tulang;
 • Seps - keracunan darah;
 • Pelanggaran organ pelvis;
 • Dalam kes-kes yang teruk, lumpuh tangan dan kaki.

Bagaimana hendak menjadi? - anda bertanya.

Kami mengkaji sejumlah besar bahan dan yang paling penting diperiksa dalam amalan majoriti rawatan hernia. Jadi, ternyata bahawa satu-satunya ubat yang tidak membuang gejala, tetapi benar-benar merawat sakit belakang adalah Hondrexil.

Ubat ini tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di TV dan di Internet, dan menurut program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh mendapatkan pakej Hondreksil secara PERCUMA!

Jadi, anda tidak menganggap bahawa anda disedut oleh "krim mujizat" yang akan datang, saya tidak akan menerangkan jenis ubat yang berkesan itu. Jika berminat, baca semua maklumat mengenai Hondrexil sendiri. Berikut adalah pautan ke artikel ini.

Nombor latihan 6: Bar sisi dengan penekanan pada siku

 1. Bersandar di sebelah anda, bersandar pada lengan bawah anda. Letakkan kaki anda sejajar dengan lantai, tarik kaki kaki ke arah anda.
 2. Semasa menghirup, angkat pelvis dari lantai, menegangkan otot-otot badan dan membentuk garis lurus dengan badan. Pegang kedudukan ini selama 1 minit.
 3. Pada menghembus nafas, perlahan-lahan menurunkan pinggul, kembali ke kedudukan permulaan. Buat 4 set di satu pihak.
 4. Berbaring di sisi lain dan ulangi 5 kali.
 1. Siku semasa latihan harus tegak lurus ke lantai.
 2. Semasa pembentukan berat pinggir plat harus diagihkan ke seluruh badan, tidak sepatutnya pergeseran berat pada bahu atau pada lengan.

Latihan nombor 7: "Starfish"

 1. Berbaring di belakang anda, peregangkan tangan dan kaki supaya badan anda membentuk bentuk bintang (A).
 2. Naikkan tangan kiri dan kaki kanan ke arah satu sama lain, cuba menjangkau jari kaki dengan tangan anda (B).
 3. Ulangi latihan ini dengan lengan kanan dan kaki kiri. Buat 8-10 set pada setiap sisi (C).

Latihan nombor 8: "Kumbang Mati"

 1. Berbaring di belakang anda, meregang tangan anda di hadapan anda, bengkokkan kaki anda di lutut dan angkat supaya sudut 90 ° membentuk antara pinggul dan kakinya.
 2. Stretch tangan kanan anda di belakang kepala dan kaki kiri anda ke hadapan tanpa menyentuh lantai. Pegang kedudukan ini
 3. Ulangi latihan ini dengan tangan kiri dan kaki kanan anda. Lakukan 8-10 pengulangan di setiap sisi.

Latihan # 9: Burung dan Anjing

 1. Dapatkan semua empat tangan supaya tangan dan pinggul selari dengan satu sama lain. Sebarkan kaki anda lebar lebar bahu, tarik balik dan kencangkan otot perut.
 2. Semasa menghirup, serentak menaikkan lengan kanan dan kiri ke atas. Pegang kedudukan ini selama 5-10 saat.
 3. Pada menghembus nafas, kembali ke posisi permulaan, ulangi senaman dengan tangan kanan dan kaki kiri anda. Lakukan 5-10 pengulangan di setiap sisi.

Latihan # 10: Bridge Pose, atau Seth Bandhasana

 1. Berbaring di belakang anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan anda.
 2. Bend lutut anda dan tolakkannya ke punggung.
 3. Apabila menyedut, angkat pelvis, pesongan dilakukan dengan baik. Lengan dan bahu rapat terhadap lantai, kaki berehat di atas lantai dengan seluruh permukaan.
 4. Pegang kedudukan ini selama beberapa saat.
 5. Pada menghembuskan nafas, turunkan badan secara perlahan ke lantai, ulangi 10 kali.

Scoliosis pada kanak-kanak lebih kerap didiagnosis dalam 10-15 tahun, semasa tempoh pertumbuhan aktif. Pengecualian adalah skoliosis kongenital, ia muncul dengan segera pada tahun pertama kehidupan kanak-kanak atau selama 3 tahun pertama. Scoliosis idiopatik berlaku lebih kerap daripada yang lain, ia dikesan dalam kebanyakan kes di kalangan wanita yang mempunyai pertumbuhan tinggi, ia berkembang dalam 20% kes.

Scoliosis 3 darjah dalam 80% kes mengambil bentuk S-. Dua lengkok kelengkungan dalam scoliosis berbentuk S terletak, sebagai peraturan, di daerah toraks dan lumbar. Pada masa yang sama, semua bahagian tulang belakang, tulang rusuk bersebelahan dan radas otot-ligamentous tertakluk kepada perubahan patologi.

Rawatan utama untuk scoliosis grade 4 adalah pembedahan. Pada kanak-kanak dengan 4 darjah scoliosis, rawatan konservatif boleh mengurangkan kecacatan dan mengurangkan tahap skoliosis, bersedia untuk pembedahan masa depan. Pada orang dewasa, kaedah konservatif hanya berfungsi sebagai sindrom tonik dan menghilangkan nyeri.

Pembaca kami menulis

Hello! Nama saya
Lyudmila Petrovna, saya ingin menyatakan kebajikan saya kepada anda dan laman web anda.

Akhirnya, saya dapat menyingkirkan sakit belakang. Saya menjalani gaya hidup aktif, hidup dan nikmati setiap saat!

Pada umur 45 tahun, punggungku mula tercedera. Apabila saya berusia 58 tahun, komplikasi bermula, kesakitan yang dahsyat ini, anda tidak boleh bayangkan bagaimana saya diseksa, semuanya sangat buruk.

Semuanya berubah ketika anak perempuan saya memberi saya artikel di Internet. Tidak tahu betapa saya berterima kasih kepada beliau. Artikel ini secara harfiah mengangkat saya dari tempat tidur. Jangan percaya, tetapi dalam masa 2 minggu saya sembuh sepenuhnya sakit belakang dan sendi. Beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah banyak bergerak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, menanam tomato dan menjualnya di pasaran. Bibi bertanya-tanya bagaimana saya berjaya melakukannya, di mana semua kekuatan dan tenaga saya datang, mereka tidak akan percaya bahawa saya berusia 62 tahun.

Siapa yang mahu menjalani kehidupan yang panjang dan bertenaga tanpa kesakitan di belakang dan sendi, mengambil masa 5 minit dan membaca artikel ini.

Scoliosis boleh berkembang bukan sahaja pada kanak-kanak, tetapi juga pada orang dewasa. Dalam kes ini, scoliosis paling kerap adalah akibat remaja yang tidak dirawat atau kelengkungan masa kecil tulang belakang. Kira-kira 80% daripada kecacatan tulang belakang pada pesakit dewasa adalah scoliosis idiopatik, baki 20% adalah disebabkan oleh kecederaan, operasi dan penyakit lain. Pesakit dewasa tidak dapat menyingkirkan scoliosis sepenuhnya, tetapi perkembangan penyakit dapat dihentikan dan kecacatan kosmetik dapat dihapuskan.

Scoliosis adalah kelengkungan tulang belakang ke sisi (kiri atau kanan). Biasanya, tulang belakang mempunyai selekoh, dipanggil lordosis (cembung ke hadapan) dan kyphosis (cembung belakang). Keluk-keluk ini membolehkan tulang belakang melaksanakan fungsi sokongan dan susutnilai. Scoliosis adalah kelengkungan patologi tulang belakang.

Dapatkan konsultasi percuma!

Kompleks latihan untuk scoliosis

Scoliosis adalah penyakit yang disertai oleh kelengkungan unilateral dari tulang belakang. Penyakit ini boleh berkembang pada sebarang umur, bergantung kepada faktor luaran. Walau bagaimanapun, tempoh scoliosis yang paling kerap adalah zaman kanak-kanak dan remaja, apabila pertumbuhan dan perkembangan sistem vertebra berlaku. Proses ini berakhir selepas seseorang mencapai umur 25 tahun. Oleh itu, kekurangan langkah untuk rawatan dan pencegahan scoliosis pada usia muda membawa, sebagai peraturan, kepada perkembangan penyakit.

Dalam kes yang kedua, pembedahan mungkin diperlukan. Jika rawatan bermula tepat pada masanya, dalam banyak kes, adalah mungkin untuk membetulkan skoliosis dengan bantuan gimnastik perubatan khas. Satu set latihan dengan bentuk dan tahap tertentu scoliosis harus idealnya ditetapkan oleh doktor yang menghadiri. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa latihan standard yang boleh dilakukan secara bebas di peringkat awal penyakit ini. Di samping itu gimnastik seperti itu perlu untuk menangani mereka yang mempunyai prasyarat untuk perkembangan scoliosis.

Apakah latihan untuk scoliosis

Dalam amalan fisioterapi, latihan untuk penghapusan dan pencegahan scoliosis dibahagikan kepada asimetri dan simetri. Yang pertama bertujuan untuk melatih dan mengembangkan otot satu sisi tulang belakang. Mereka terbahagi kepada pembetulan - bertujuan untuk membetulkan kelengkungan, dan penggeledahan, tujuannya adalah untuk menyelaraskan tulang belakang di kawasan pelvis, serta membetulkan kelengkungan tulang pelvis.

Cerita pembaca kami

Sembuh sakit belakang di rumah. Sudah 2 bulan sejak saya terlupa sakit belakang. Oh, bagaimana saya pernah menderita, itu sakit yang dahsyat, baru-baru ini saya tidak dapat berjalan dengan betul. Berapa kali saya pergi ke klinik, tetapi terdapat hanya tablet mahal dan salap yang ditetapkan, yang mana tidak digunakan sama sekali. Dan minggu ke-7 telah berlalu, saya tidak mengganggu belakang saya, saya pergi ke rumah negara saya sehari, dan saya pergi 3 km dari bas, jadi secara umumnya saya pergi dengan mudah! Semua terima kasih kepada artikel ini. Sesiapa yang mempunyai sakit belakang adalah mesti dibaca!

Baca artikel penuh >>>

Harus diingat bahawa tanpa mengawal pengajar gimnastik, disarankan untuk melakukan hanya satu set latihan simetri. Jika tidak, anda hanya boleh memburukkan keadaan cakera vertebra dan mencetuskan perkembangan scoliosis. Latihan simetri menunjukkan beban seragam pada kedua-dua belah lajur tulang belakang.

Ciri-ciri terapi fizikal untuk scoliosis

Satu set latihan untuk kelengkungan sisi tulang belakang bertujuan untuk menyelesaikan masalah berikut:

 • pembetulan keseimbangan terjejas ligamen dan sistem otot tulang belakang;
 • pembangunan dan pengukuhan sistem otot;
 • memunggah ruang tulang belakang;
 • pembetulan kelengkungan tulang belakang;
 • pembentukan postur yang betul.

Doktor mengesyorkan menggabungkan satu set latihan khusus dengan membetulkan dan memperkuat sistem sukan vertebra. Kegiatan seperti berenang dan yoga. Sama pentingnya adalah urut, serta fisioterapi. Kedudukan yang paling berkesan dalam berenang adalah dada di dada. Ia berada di kedudukan ini bahawa semua otot pinggang belakang dan bahu digunakan sama rata.

Di samping itu, rawatan yang kompleks harus termasuk latihan pada perkembangan dan penguatan ligamen dan otot sistem muskuloskeletal, terutama kaki. Latihan tidak disyorkan untuk program ini, yang termasuk pergerakan bulat batang, belokan, beban menegak paksi di belakang (squats, berlari, melompat, tujah), serta pergerakan yang mendadak. Menarik di bar dengan scoliosis adalah dilarang. Apabila melakukan gimnastik, mulakan dengan beban minimum. Jika semasa sakit fizikal telah timbul, perlu segera berhenti kelas.

Bersedia untuk gimnastik untuk membetulkan skoliosis

Sebelum melaksanakan satu set latihan, perlu untuk memanaskan badan untuk menyediakan otot dan ligamen untuk latihan berikutnya. Pemanasan termasuk latihan berikut.

1. Mengambil kedudukan menegak, meletakkan kaki lebar bahu. Semasa menghirup, angkat tangan anda, kemudian stretch palm anda, semasa anda menghembus nafas, menurunkan tangan anda dan berehat. Ulangi 5 kali.

2. Berdiri di dinding rata, tekan bilah bahu anda, otot betis, tumit dan punggung terhadap permukaan dinding. Betulkan kedudukan ini dan simpan selama beberapa saat, bergerak jauh dari dinding.

3. Dalam kedudukan berdiri, lekapkan tangan anda di hadapan anda. Pada skor 1-2, lengan selain, telapak tangan, mengambil nafas. Dengan mengorbankan 3-4 untuk mengambil kedudukan permulaan, menghembus nafas.

4. Dalam posisi berdiri, tangan ke bawah, buat gerakan bulat dengan bahu ke depan - 5 kali. Kemudian berehat dan ulangi 5 lagi putaran ke hadapan.

5. Di kedudukan awal, lakukan penggantian alternatif dan lenturan lutut - angkat kaki ke perut dan lebih rendah. Jangan buat gerakan mendadak. Ulangi latihan 5 kali dengan setiap kaki.

Selepas bersenam, anda boleh pergi ke set latihan utama.

Latihan asas untuk scoliosis

Kedudukan bermula - berbaring di belakang anda. Menaikkan kaki anda di atas lantai dan melakukan gerakan yang dipanggil gunting. Pergerakan mesti dibuat secara menegak dan mendatar. Lakukan 15 pengulangan.

Berdiri pada semua empat kaki, telapak tangan selari dengan bahu, lebar bahu kaki selain. Lakukan latihan "kucing" - bengkokkan belakang anda, dengan kepala dan punggung menunjuk ke lantai. Kemudian lakukan pesongan ke belakang - kembali ke bawah, punggung dan kepala. Ulangi senaman 5-7 kali.

Bangun di atas empat kaki, telapak tangan ke lantai. Kemudian menurunkan punggung pada tumit, membentangkan badan ke hadapan. Dalam kedudukan ini, gunakan tangan anda untuk menggerakkan badan anda ke kiri, kanan, dan kanan. Dalam setiap kedudukan, berlama-lama selama beberapa saat. Lakukan sekurang-kurangnya 5 pergerakan di setiap arah.

Bersandar di atas lantai dengan bantal keras di bawah perut anda. Letakkan tangan anda di belakang anda, menguncinya di dalam kunci. Menjalankan mengangkat badan sehingga ketinggian yang anda boleh mengalahkan. Cuba jangan mengawal tulang belakang. Latihan ini harus melibatkan otot punggung bawah. Melakukan 5-10 ascents.

Berdiri dengan kaki anda selain bahu. Mulailah perlahan-lahan untuk membawa bilah bersama-sama, tangan harus sejajar dengan badan. Selalunya bergerak dan berehat bilah bahu, dengan hanya menggunakan otot-otot tulang belakang toraks dan ikat pinggang bahu, lengannya harus terbaring di sepanjang badan. Ulangi latihan 10 kali.

Memulakan kedudukan - pada semua empat. Angkat dan tarik lengan ke hadapan dan belakang belakang. Tangan dan kaki apabila mengangkat harus selari dengan lantai. Kemudian tukar kaki dan lengan dan ulangi latihan. Lakukan senaman 7-10 ulangan.

Berbaring di punggung kamu, tangan tersebar. Tekan lutut bersama dan bengkokkannya. Dalam kedudukan ini, putar kepala anda ke satu sisi dan turunkan lutut ke sebaliknya. Semasa latihan, beban jatuh pada otot leher dan tulang belakang lumbar. Lakukan 5-7 ulangan.

Berbaring di lantai di sisi kelengkungan. Letakkan bantal kecil di bawah pinggang. Kaki bawah lurus, kaki atas bengkok di lutut. Bend lengan bawah di siku dan letakkan di bawah leher. Naikkan lengan atas anda dan putar kepalanya, selari dengan lantai. Pastikan kedudukan ini selama beberapa saat, kemudian berehat. Ulangi latihan 5 kali.

Yoga asanas untuk membetulkan skoliosis

Kelas yoga adalah cara yang berkesan untuk memperkuat korset otot belakang dan tali pinggang abdomen, yang merupakan pencegahan yang sangat baik terhadap perkembangan dan perkembangan scoliosis.

Berdiri lurus, lengan sepanjang badan, kaki lebar bahu selain. Cuba untuk tidak membengkokkan bahagian bawah, tarik balik punggung, kurangkan bahu. Tarik tulang belakang, seolah-olah cuba untuk mendapatkan bahagian atas kepala ke siling. Lakukan asana selama 2-3 saat. Ulangi latihan 3 kali.

Trikonasana

Memulakan kedudukan - berdiri. Kaki luas di pose segi tiga. Condongkan badan ke tepi. Pada masa yang sama, satu tangan turun dan yang lain ditarik. Tarik batang badan harus berada di arah kelengkungan. Dengan kelengkungan yang kuat, adalah disyorkan untuk tidak menurunkan tangan ke lantai, tetapi untuk bersandar pada kerusi. Pegang kedudukan untuk nafas 3-4. Ulangi asana sebanyak 3 kali.

Asana kobra

Memulakan kedudukan - berbaring di perutnya. Kaki lurus, dibawa bersama. Rehatkan telapak tangan anda di lantai dengan siku bengkok. Menghembus nafas, dan semasa anda menghembus nafas, luruskan siku anda, angkat badan. Kepala ditarik balik. Ambil 3 lagi nafas, caving di atas menghembus nafas. Kemudian tahan kedudukan selama 20-30 saat dan berehat.

Pada akhir kompleks latihan terapeutik, anda mesti melakukan senaman bernafas. Untuk melakukan ini, luruskan badan dalam posisi berdiri, kaki sejajar dengan bahu. Ambillah dan perlahan-lahan mengangkat tangan anda, sambil berdiri di atas kaus kaki. Regangkan dan semasa anda menghembus nafas, tolak lengan dan tumit anda pada masa yang sama.

Untuk mencegah perkembangan scoliosis pada kanak-kanak, memantau kedudukan kanak-kanak yang betul semasa pelaksanaan pelajaran, serta di mana-mana kedudukan duduk. Lakukan senaman harian dan, sekiranya tanda-tanda scoliosis, segera tunjukkan kanak-kanak kepada doktor. Prinsip yang sama harus diikuti oleh orang dewasa.

Jika anda suka artikel kami dan anda mempunyai sesuatu untuk ditambah, kongsi pendapat anda. Sangat penting bagi kita untuk mengetahui pendapat anda!

Kompleks latihan untuk scoliosis

Scoliosis berkembang paling kerap di kalangan kanak-kanak dan remaja. Jika masa tidak diteruskan kepada rawatan patologi ini, maka ia akan terus berkembang. Penerimaan pelbagai ubat tidak akan memberikan hasil yang diinginkan, tetapi campur tangan pembedahan ditetapkan dalam kes-kes yang melampau. Pada asasnya, sudah cukup untuk melakukan senaman secara teratur untuk scoliosis untuk menyingkirkan masalah ini.

Semasa scoliosis, masalah diperhatikan bukan sahaja di tulang belakang, tetapi juga di tulang pelvis, dada, otot dan ligamen. Oleh kerana ketegangan badan tidak wajar, kerja organ dalaman terganggu.

Tulang belakang tidak lagi tumbuh dan terbentuk pada usia 25 tahun, oleh itu keberkesanan gymnastik terapeutik untuk membetulkan skoliosis berkurangan selepas usia ini.

Latihan latihan kompleks untuk scoliosis boleh membantu:

 1. Mencegah perkembangan scoliosis.
 2. Kurangkan atau menghilangkan masalah ini.
 3. Bersantai dan teruskan menguatkan otot.
 4. Meningkatkan kemudahalihan tenaga fizikal yang serius.
 5. Peredaran darah dan respirasi diperbaiki.

Satu set latihan untuk pencegahan dan rawatan scoliosis: cadangan asas

Latihan boleh simetri dan asimetris. Mereka perlu lancar tanpa sebarang pergerakan secara tiba-tiba. Adalah penting untuk latihan alternatif pada anggota atas dan bawah.

Satu set latihan untuk rawatan scoliosis

Mula dengan mengatakan bahawa hanya selama 3 minit. berjalan kaki di semua empat. Ini adalah perlu untuk memunggah tulang belakang.

 1. Latihan pertama akan membantu meregangkan tulang belakang. Berbaring di lantai dan sejauh mungkin tarik kaus kaki ke bawah dan lengan anda ke atas. Lakukan 4 ulangan sebanyak 15 saat.
 2. Di kedudukan yang sama, letakkan tangan anda di belakang kepala anda, dan dengan kaki anda lakukan latihan "gunting", secara menegak dan mendatar. Adakah 10-15 pengulangan.
 3. Lebih lanjut, gulung pada perut anda, bengkok tangan, siku harus diarahkan ke arah yang berbeza. Semasa menghirup, tarik kepala dan bahu dari lantai, tinggal di kedudukan ini untuk seketika. Pada menghembus nafas, kembali ke posisi permulaan.
 4. Gulung ke perut anda, meregang tangan anda ke hadapan. Keluarkan kaki dan lengan anda dari lantai dan buat gerakan yang kelihatan seperti berenang. Penekanan harus datang pada perut. Buat 2 set 15 ulangan.
 5. Berdiri lurus, kaki lebar bahu selain. Senyap selain, jari menyentuh bahu. Mula membuat pergerakan pekeliling dalam satu dan arah yang lain. Lakukan 20 pengulangan.

Sumber: http://spinsky.ru/lfk/uprazhneniya-dlya-ukrepleniya-myshc-spiny-i-profilaktiki-skolioza/, http://woman-l.ru/kompleks-uprazhnenij-pri-skolioze/, http: //womanadvice.ru/kompleks-uprazhneniy-pri-skolioze

Lukiskan kesimpulan

Kami menjalankan siasatan, mengkaji sekumpulan bahan, dan yang paling penting, kami memeriksa sebahagian besar ubat-ubatan untuk merawat belakang. Keputusan itu ialah:

Semua ubat memberikan hasil sementara sahaja, sebaik sahaja rawatan itu dihentikan - kesakitan segera dikembalikan.

Ingat! TIDAK BANYAK apa-apa yang akan membantu anda menyembuhkan belakang anda jika anda tidak memohon rawatan kompleks: diet, rejimen, senaman, dll.

Ubat-ubatan baru untuk sakit belakang dan sendi, yang seluruh Internet penuh, juga tidak menghasilkan hasil. Seperti yang ternyata - semua ini adalah penipuan pemasar yang mendapat wang besar atas fakta bahawa anda dipimpin oleh iklan mereka.

Satu-satunya ubat yang memberi ketara
hasilnya adalah chondrexyl

Anda bertanya, mengapa semua orang yang menderita sakit belakang dalam seketika tidak menyingkirkannya?

Jawapannya mudah, Hondreksil tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di Internet. Dan jika mereka mengiklankan - maka ini adalah FAKTA.

Terdapat berita baik, kami pergi ke pengilang dan berkongsi dengan anda pautan ke laman rasmi Hondreksil. Dengan cara ini, pengeluar tidak cuba untuk mendapat keuntungan di khalayak ramai dengan sakit belakang atau sendi, untuk promosi, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerima satu pakej ubat secara PERCUMA!