Utama / Lebam

Latihan daya tarikan tulang belakang

Kompleks senaman untuk meregangkan tulang belakang
dan menguatkan kerangka otot tulang belakang
Kompleks ini direka oleh prof., MD. Plotnikov V.P. Jabatan Pendidikan Jasmani
Universiti Perubatan Negeri Rusia. N.I. Pirogov.


Latihan 1.
Memulakan kedudukan, lengan di sepanjang badan. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembus nafas, bengkokkan kaki kanan di lutut dan tarik ke perut. Lakukan 10 pengulangan bergantian dengan kaki kiri anda.

Kembali ke kedudukan bermula, berbaring di belakangnya, lengan di sepanjang badan. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembus nafas, tengkuk kaki kiri di lutut dan tarik ke perut. Lakukan 10 pengulangan bergantian dengan kaki kanan.


Latihan 2.
Kedudukan permulaan adalah tunggang, kaki melekuk di lutut, tumit di punggung, lengan di sepanjang badan. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembuskan nafas, gerakkan badan ke hadapan, tekan dagu ke dada, bengkokkan punggung sebanyak mungkin, dan pegang lutut di hadapan dengan tangan anda. Betulkan kedudukan ini selama 8-12 saat. Buat 3 pengulangan.


Latihan 3.
Kedudukan permulaan adalah tunjang, kaki bengkok di lutut, tumit di punggung. Tangan di sepanjang badan. Ambillah nafas dalam perut anda.

Semasa anda menghembus nafas, gerakkan kepala dan bahu ke depan, tekan dagu ke dada anda, perut anda, tekan pelvis anda ke lantai. Lakukan 10 pengulangan.


Latihan 4.
Kedudukan permulaan adalah tunggang, kaki melekuk di lutut, tumit di punggung, lengan di sepanjang badan. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembus nafas, putar lutut dan panggul ke kanan. Punggung ditekan ke lantai. Lakukan 10 pengulangan bergantian dengan pergerakan ke kiri. Kembali ke kedudukan asal.

Pada menghembus nafas, putar lutut dan panggul ke kiri. Punggung ditekan ke lantai. Lakukan 10 pengulangan bergantian dengan pergerakan ke kanan. Kembali ke kedudukan asal.


Latihan 5.
Latihan ini boleh dimulakan tidak lebih awal daripada 1-2 bulan. dari permulaan kompleks latihan ini.

Kedudukan bermula di bahagian belakang, lengan di bawah kepala atau ke tepi, kaki dilanjutkan ke atas pada sudut 90 darjah. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembus nafas, kaki lurus yang lebih rendah bergantian ke kanan dan kiri selama 10 pengulangan. Spin dipasang ke lantai.


Latihan 6.
Kedudukan permulaan duduk dengan kaki terselip di bawahnya, belakang lurus, lengan diperpanjang ke hadapan. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembus nafas, bengkok ke hadapan dan, tarik lengan ke depan, pada masa yang sama tarik pelvis ke arah yang bertentangan ke bawah. Lakukan 10 pengulangan.


Latihan 7.
Memulakan kedudukan berlutut dengan penekanan pada lengan, lurus belakang. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembus nafas, bengkokkan punggung anda, tekan dagu anda ke dada anda. Lakukan 10 pengulangan.


Latihan 8.
Kedudukan bermula terlewat. Lengan dan kaki dipisahkan ke sisi pada 45 darjah dari paksi badan. Ambillah nafas panjang.

Semasa anda menghembus nafas, tarik lengan dan kakinya. Lakukan 10 pengulangan.


Latihan 9.
Memulakan kedudukan yang duduk di pinggir kerusi, lengan belakang lurus dan dibesarkan. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembus nafas, bengkok ke hadapan. Bend balik awak. Belly pull in. Chin menekan ke dada. Tangan untuk memeluk pinggul dari bahagian bawah. Betulkan kedudukan selama 8-12 saat. Buat 3 pengulangan.


Latihan 10.
Memulakan kedudukan berdiri di belakang kerusi. Sokongan dengan tangan langsung di belakang kerusi, lurus belakang. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembuskan nafas, memegang kerusi dengan tangan anda untuk melakukan jongkong dengan meregangkan kepala ke hadapan dan pelvis ke belakang dan ke bawah. Lakukan 10 pengulangan.


Latihan 11.
Kedudukan asal kaki-kaki bahu lebar bengkok di lutut. Badan itu condong ke hadapan dengan sokongan lengan lurus di atas lutut. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembus nafas, bengkokkan punggung, batalkan perut. Chin menekan ke dada. Lakukan 10 pengulangan.


Latihan 12.
Kedudukan asal kaki-kaki bahu lebar bengkok di lutut. Badan itu condong ke hadapan dengan sokongan lengan lurus di atas lutut. Ambillah nafas panjang.

Pada menghembus nafas, putar bahu dan siku kanan ke depan. Lakukan 10 pengulangan bergantian dengan pergerakan ke kiri.

Pada menghembuskan nafas, putar bahu kiri dan siku ke hadapan. Lakukan 10 pengulangan bergantian dengan pergerakan ke kanan.


Latihan 13.
Memulakan kedudukan berdiri di sepanjang badan.

Tangan naik ke sisi dan ke atas.

Apabila terhirup, tarik tangan kiri anda dengan tangan kanan anda. Buat 10 pengulangan untuk setiap tangan.


Latihan 14.
Berbaring di perut. Pelvis hang bebas dari meja, kaki santai dan bengkok di lutut. Lakukan latihan selama 2-3 minit. pada petang sebelum tidur.

Bagaimana untuk meregangkan tulang belakang di rumah?

Daya tarikan tulang belakang di rumah (daya tarikan) mempunyai kesan positif terhadap kecederaan yang dipindahkan. Kaedah ini digunakan untuk merawat scoliosis, hernia dan chondrosis. Oleh kerana peregangan, jarak antara cakera menjadi lebih besar, yang melegakan pinch dari saraf dan menghilangkan rasa sakit. Kaedah menarik spinal dianggap secara tidak sengaja oleh para profesional perubatan, walaupun hakikat bahawa peralatan peregangan digunakan di arsenal hospital. Adakah latihan regangan berkesan sebagai rawatan? Lebih daripada, tetapi daya tarikan tidak digunakan untuk semua penyakit tulang belakang, dan dalam beberapa kes, peregangan tulang belakang di rumah dikontraindikasikan.

Bilakah anda memerlukan satu set latihan untuk peregangan?

 • Pemindahan semasa dislokasi dan patah tulang. Ia memperbaiki vertebra dalam kedudukan tertentu, tidak membenarkan mereka bergerak.
 • Apabila scoliosis tidak berbalas panjang untuk meregangkan tulang belakang, supaya tidak mendapat komplikasi. Jika tidak, terdapat peluang untuk mencederakan tulang belakang. Rawatan skoliosis memerlukan pendekatan bersepadu (kursus urut, latihan khas, kolar dan korset yang menyokong).
 • Sesetengah doktor tidak mengesyorkan menggunakan kaedah rawatan ini dengan osteochondrosis, supaya tidak mencederakan cakera dan vertebra yang terjejas.
 • Dengan hernia, daya tarikan adalah cara yang baik untuk dilakukan tanpa campur tangan pembedahan, tetapi daya ekzos mempunyai had mereka. Jika tidak, anda boleh memburukkan keadaan pesakit.

Kontra untuk daya tarikan

Peregangan tulang belakang mungkin tidak semestinya berguna. Anda tidak boleh bersenam untuk mengeluarkan tulang belakang di rumah jika arthritis atau osteoporosis ada. Jangan lakukan dengan penyakit sistem vaskular, penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Ia tidak diingini untuk dilakukan dengan trombosis, hari kritikal. Jangan tarikkan wanita hamil, supaya tidak merosakkan janin. Jangan lakukan dengan selsema, penyakit virus, terutamanya jika mereka disertai demam tinggi.

Apabila peregangan tulang belakang tidak dapat ditekan dengan kuat, jika pesakit merasa lemah, lebih baik untuk meninggalkan kaedah ini.

Jenis regangan

Daya tarikan tulang belakang dibahagikan kepada 2 jenis:

 • Daya tarikan bawah air. Cengkaman bawah air memerlukan kolam dan peralatan khas. Ia dibuat di hospital. Air membantu menghilangkan rasa sakit.
 • Daya tarikan kering tulang belakang dengan tangan mereka sendiri dilakukan di klinik dan secara mandiri. Doktor menggunakan, sebagai peraturan, jadual khas (sofa) untuk lukisan menegak dan mendatar.

Terdapat sebilangan besar simulator padat yang mudah dipasang di apartmen. Tetapi apabila menggunakan simulator untuk daya tarikan, perundingan dengan doktor anda adalah perlu.

Bagaimana untuk melakukan peregangan tulang belakang?

Untuk meregangkan tulang belakang di rumah, anda harus menggunakan beberapa latihan:

 • Untuk toriak: pesakit mesti berdiri, kaki diletakkan lebar bahu selain. Pesakit merendahkan kepalanya, membongkok di rantau thoracic, sementara punggung bawahnya tetap rata dan tidak bengkok. Lelaki itu terbentang ke atas, sementara pada masa yang sama menenangkan otot tegang. Kedudukan ini ditetapkan selama 10 saat.
 • Pesakit bersandar ke hadapan, meletakkan kakinya lebar lebar bahu. Apabila badan mengikat ke hadapan, telapak tangan menyentuh lantai, kaki dan belakang berehat, dan beban terletak pada otot tulang belakang.
 • Pesakit naik ke posisi awal, menyentuh dahinya ke kaki dan bersandar ke arah kaki. Dari masa ke masa, orang akan menjadi lebih fleksibel dan dengan mudah dapat menyelesaikan latihan ini.
 • Pesakit berdiri, kemudian membungkuk, mendedahkan satu kaki ke depan. Kepada kaki mesti meregang dahinya. Betulkan kedudukan selama 30 saat tanpa menahan nafas anda.
 • Kami mengumpul tangan di "kunci", membawa mereka kembali. Pesakit sedang duduk atau berdiri, dan tangannya berpaling di belakangnya: satu di atas dan yang lain di bahagian bawah. Betulkan kedudukan selama empat puluh saat.
 • Pesakit duduk di atas lantai dan menarik kakinya. Selepas itu, dia mengambil telapak tangannya dengan kaki, tanpa membengkokkan lutut, dan membentangkan dahinya ke arah mereka. Badan ditetapkan dalam kedudukan ini selama 20 saat. Ia sangat mudah untuk melakukan daya tarikan tulang belakang pada diri sendiri, dengan tangan anda sendiri supaya anda dapat memperbaiki keadaan pesakit.
 • Bergantung pada bar mendatar (bar dinding) juga boleh digunakan sebagai latihan untuk peregangan tulang belakang bercuti, di rumah.

Daya tarikan lumbar

Latihan untuk menarik tulang belakang lumbar:

 1. Pesakit terletak di belakangnya, menekan bahunya ke lantai. Tangan perlu dilepaskan. Bendakan kaki, buat pertama kali di sebelah kanan tubuh, kembali ke posisi awal, kemudian letakkan kaki di sebelah kiri badan. Ulangi latihan 4 kali di setiap arah.
 2. Lelaki itu terletak di punggungnya, meletakkan kakinya di atas lantai, dan membungkuk kaki yang lain dan mengetatkannya ke dada. Kedudukannya ditetapkan selama 30 saat, idealnya pesakit harus mencapai lutut dengan dahinya. Selepas itu, kaki meluruskan dan orang itu kembali ke posisi permulaan. Manipulasi yang sama dilakukan dengan kaki yang lain.
 3. Kami berbaring di perut, membongkok kaki kanan di lutut. Kami mengendalikan tangan di kaki kaki yang bengkok, dan tumit ditekan ke arah punggung. Kami kekal dalam kedudukan ini selama satu setengah minit. Panjangkan kaki, lakukan yang sama dengan kaki kiri.
 4. Kami mendapat semua empat, dengan lancar berehat otot perut, bengkok di kawasan lumbar. Pinggang harus diluruskan tanpa tekanan dan usaha, hanya di bawah berat badan pesakit. Selepas ini, kita tarik perut dan bengkokkan pinggang. Bahagian belakang harus kelihatan seperti busur.
 5. Kami berbaring di belakang kami, kami meletakkan kaki kami di atas lantai. Ia perlu untuk membengkokkan kaki di lutut. Kemudian menekan bokong ke lantai, bengkokkan bahagian belakang yang lebih rendah, atur kedudukannya selama 15 saat. Dan selepas itu kita menjalankan penenggelaman bahagian lumbar ke bawah. Latihan ulangan dilakukan sehingga 8 kali. Peraturan: latihan dilakukan tanpa pergerakan secara tiba-tiba dan pada kadar lambat.

Alat tangkapan

Agar tidak melakukan traksi di hospital, anda boleh membina meja khas untuk daya tarikan di rumah. Peranti yang sangat baik ini berguna apabila pesakit tidak dapat menghasilkan bar gantung.

 • Kami mengambil papan yang luas, yang dibalut dengan kain di beberapa lapisan. Jadi badan tidak akan slaid di atas meja.
 • Satu sisi papan dipasang pada ketinggian 130 cm di atas lantai, pada sudut 45 darjah.
 • Di tepi tinggi papan dipasang tali. Panjang tali adalah kira-kira setengah meter.

Bagaimana untuk mengamalkan simulator sedemikian? Ia adalah perlu untuk berbaring di atas meja, berehat semua otot, memakai tali ke tangan. Jadual sedemikian bukan sahaja tidak merosakkan tulang belakang, tetapi juga meningkatkan postur, membentang semua bahagian tulang belakang, menghilangkan keletihan dari otot.

Simulator boleh dibuat dari katil dengan tilam yang keras. Untuk melakukan ini, buat dia shleyki. Lebar tali adalah 7-8 cm, dan panjangnya kira-kira 150 cm. Mereka diperbuat daripada kain tebal, dan katil itu sendiri dinaikkan pada sudut 40-45 darjah (di kepala katil). Gandar dilampirkan ke kepala kepala, ia diletakkan di bawah ketiak untuk memegang badan.

Pencegahan

 • Kesakitan di tulang belakang tidak kelihatan cukup untuk memantau postur mereka, bukan untuk mengangkat berat, selesa untuk tidur.
 • Agar tidak menyakitkan leher, anda harus mengelakkan duduk di atas permukaan lembut, dan kaki anda harus berdiri tegak di atas lantai, disyorkan untuk menjaga lurus belakang anda. Jangan bengkok lagi, dan jika kerja melibatkan duduk panjang perlu dilakukan dari semasa ke semasa untuk memanaskan badan. Anda tidak boleh duduk "kaki dengan kaki."
 • Selepas peregangan, tulang belakang tidak boleh dibebankan, dan berat hanya meningkat dari kedudukan duduk. Apabila membawa beg atau benda berat lain di tangan mereka, beratnya diagihkan sama rata, supaya tidak menyebabkan kelengkungan lumbar tulang belakang.
 • Ia perlu tidur di atas katil dengan asas separa tegar dengan tilam nipis. Adalah lebih baik menggunakan tilam ortopedik dan bantal segi empat tepat. Kepala untuk kelonggaran otot harus terletak sejajar dengan dasar tempat tidur. Otot tidak boleh berehat jika seseorang tidur kurang dari 9 jam.

Sekiranya peraturan ini diikuti, maka kebarangkalian penyakit tulang belakang berkurangan.

Apakah latihan yang perlu untuk melanggar postur?

Adakah mungkin untuk menggantung di bar mendatar dengan scoliosis?

Apakah latihan yang digunakan untuk wanita hamil untuk belakang?

Jangan retak!

rawatan sendi dan tulang belakang

 • Penyakit
  • Arozroz
  • Artritis
  • Ankylosing spondylitis
  • Bursitis
  • Displasia
  • Sciatica
  • Myositis
  • Osteomyelitis
  • Osteoporosis
  • Pecah
  • Kaki rata
  • Gout
  • Radiculitis
  • Rheumatism
  • Heel memacu
  • Scoliosis
 • Bersama
  • Lutut
  • Bahu
  • Hip
  • Kaki
  • Tangan
  • Sendi lain
 • Tulang belakang
  • Tulang belakang
  • Osteochondrosis
  • Kawasan serviks
  • Jabatan Thoracic
  • Tulang belakang lumbar
  • Hernia
 • Rawatan
  • Latihan
  • Operasi
  • Dari kesakitan
 • Lain-lain
  • Otot
  • Bungkusan

Latihan daya tarikan tulang belakang

Menegangkan tulang belakang di rumah

2 tahun yang lalu, di sebuah klinik khas, saya telah diperbetulkan dengan scoliosis dan latihan yang disyorkan pada sistem kesihatan Nishi, terdapat beberapa latihan untuk meregangkan tulang belakang (saya tidak tahu sama ada di Internet). Tetapi lebih baik anda pergi ke pusat rawatan tulang belakang, tarik "jadual lebih daripada 2000 neoplasma dalam saraf tunjang; Ambil kedudukan permulaan. 3) Menegangkan hamstring dari kedudukan terdedah

Dapatkan otot dengan jari anda, angkat sedikit dan lakukan gerakan berosilasi, buat getaran. Otot gluteal dalam kedudukan terdedah dipijat dengan satu tangan: anda boleh menggosoknya dengan genggaman atau hujung jari anda, dengan semua jari anda atau dengan satu jari yang besar.

Melalui urut sendiri bahagian-bahagian yang berbeza dari tulang belakang dan otot:

Mengeluarkan tulang belakang di rumah

Latihan untuk otot belakang leher: condong kepala anda ke depan dan kemudian berpaling ke tepi. Kepala memegang tangan. Tarik kepala ke hadapan dengan lurus, lurus terus.

 1. Kehadiran penyakit berjangkit yang teruk
 2. Video:
 3. Meregangkan tulang belakang, kerana anda memutuskan untuk melakukannya, lebih baik untuk mempercayai pakar dan membawanya keluar di klinik
 4. Malah pada masa dahulu, para doktor tergoda untuk meregangkan tulang belakang sekiranya terdapat patologi di dalamnya. Terutamanya kerap prosedur ini digunakan untuk patah tulang dan skoliosis, tetapi kaedahnya

Ambil kedudukan - berbaring di perut anda.

 • Lie rata di belakang anda, lentur lutut anda.
 • Pergi
 • Urut diri dari kawasan ini akan membantu menguatkan otot belakang dan membentuk postur yang betul.

Kami membangunkan otot belakang lumbar. Memulakan kedudukan - berbaring di belakang anda, memeluk lutut anda, menariknya ke perut. Badan atas berada dalam kedudukan yang santai. Apabila tekanan lutut di tangan, yang mana kita lebih menarik lutut ke perut, tekanan statik berlaku.

Peralatan senaman mudah untuk peregangan tulang belakang

Selepas prosedur regangan, perlu mengekalkan kesannya dengan memakai korset ortopedik khas dan kolar sementara.

 • Tudung
 • 10 komponen pemakanan yang paling penting untuk kesihatan tulang belakang keseluruhan - laporan mengenai pautan ini akan memberitahu anda apa diet harian anda untuk tulang belakang anda dan seluruh badan anda menjadi sihat.

Masalah peredaran dalam kord rahim;

Untuk meregangkan punggung, angkat siku anda.

Memegang satu kaki di atas paha, perlahan-lahan tarik ke dada.

 • Isikan botol plastik dua liter dengan air dan letakkan di bawah punggung anda. Bergantung pada lengan dan kakinya, gulung botol beberapa kali dari sakrum ke bahu. Laraskan intensiti dan kedalaman urut untuk mengelakkan kesakitan. Pada awal latihan dilakukan 2-3 kali. Kemudian meningkat kepada 10-30 kali, bergantung kepada kesihatan dan kecergasan fizikal anda.
 • Setiap tindakan diulang 4-6 kali. Jangan lupa tentang keadaan utama - kesakitan tidak boleh diterima! Jika anda mengalami ketidakselesaan semasa mengurut diri, lebih baik menolak prosedur lanjut. Gunakan bantuan saudara-mara untuk membantu meregang belakang anda, atau anda perlu menghubungi tukang urut anda.
 • Latihan untuk otot - flexors pinggul. Memulakan kedudukan - berdiri di atas satu lutut, bengkokkan kaki lain di lutut di hadapan anda. Kami menggerakkan kaki belakang, dan membuat putaran dalaman dengan sendi pinggul. Tangan berehat di bahagian lutut di depan kaki. Tekan otot-otot perut dan punggung untuk hilangnya lordosis lumbar, dan perlahan-lahan bergerak ke paha ke hadapan. Jadi kita mencapai ketegangan lengkap sendi pinggul.

Tempoh pasca operasi awal

Peregangan tulang belakang di rumah boleh kering dan di bawah air.

Tudung tudung kering dan bawah air

Kesan jangkitan dicapai dengan bantuan terapi fizikal, yang direka untuk menguatkan otot, agar tidak menyebabkan regresi

 1. (
 2. Adakah anda mengalami osteochondrosis? Kami sangat mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan rawatan yang berkesan untuk osteochondrosis serviks dan toraks tanpa bantuan ubat.
  Ciri-ciri individu: berat dari 100 kg, umur dari 60 tahun, sindrom kesakitan progresif, sikap tidak bertoleransi individu.
 • Perlahan meluruskan siku anda, meregangkan punggung anda, sehingga anda merasa sedikit ketegangan. Cuba kekal dalam kedudukan ini untuk seketika.
 • Kencangkan kaki anda ke dada anda sehingga anda merasa sedikit ketegangan. Cuba kekal dalam kedudukan ini untuk seketika.

Latihan untuk meregangkan tulang belakang dan otot adalah baik untuk badan anda dan ketenangan fikiran anda. Jangan tergesa-gesa semasa latihan, gerakan harus lancar dan jelas. Untuk mencipta motivasi yang sihat untuk berlatih, bayangkan tulang belakang yang sihat yang tidak menyakiti anda. Kaedah ini sering sangat berkesan. Anda boleh menggunakan kaedah lain untuk motivasi - ini menggunakan kursus video, berkongsi latihan dengan rakan, muzik senyap semasa latihan. Pergi

Duduklah di atas lantai, lepasi kaki anda, mengepakkan kaki dengan tangan anda, dan bergoyang di belakang anda.

Senaman untuk ekstensor lutut. Memulakan kedudukan - berdiri, dan dengan satu tangan memegang sokongan. Kami menarik balik punggung dan perut, memastikan kehilangan pesongan di punggung bawah. Kami mengambil kaki untuk mengangkat dan menariknya kepada kami sehingga tumit menyentuh punggung. Kemudian paha perlahan-lahan menarik balik, tidak membongkok di kawasan lumbar!

Underwater memerlukan kolam dan alat ekzos khas dan dibuat di klinik. Ia boleh dilakukan walaupun dengan kehadiran kesakitan akibat sifat air untuk melembutkan kesan sakit.

Contraindications to the hood

Tetapi masih, adakah mungkin untuk meregangkan tulang belakang di rumah?

 • Daya tarikan
 • Vkontakte
 • Lukisan kering. Ia boleh menegak dan mendatar. Peralatan yang diperlukan: jadual jenis mendatar atau menegak, menyumbang kepada pengekstrakan seragam. Penyemperitan dilakukan oleh berat badan seseorang. Semasa prosedur, kawalan ke atas beban otot adalah wajib. Ejen pemberat tambahan juga boleh digunakan. Manual regangan boleh dijalankan. Untuk tujuan yang sama, simulator digunakan untuk mengeluarkan tulang belakang (contohnya, Gravitrin). Reka bentuk membantu meluruskan ruangan tulang belakang tanpa rasa tidak selesa dan kesan sampingan;
 • Ambil kedudukan permulaan.
 • Ambil kedudukan permulaan.
 • Latihan untuk meregangkan tulang belakang dan otot. Jenis tanda regangan.
 • Di atas lutut anda, letakkan tangan anda di belakang anda, dan bersandar sedikit ke hadapan. Jari memerah ke dalam penumbuk dan ketuk dengan buku jari anda di tepi sepanjang paksi tulang belakang ke arah dari bahagian bawah sakrum sampai sejauh yang anda boleh.
 • Latihan untuk otot - lentur lutut. Kedudukan bermula - terletak di belakang anda, meregangkan kaki anda ke hadapan. Naikkan kaki lurus setinggi mungkin. Bahagian kedua tetap lurus dalam kedudukan terlentang. Ambil kaki yang dibangkitkan di kawasan lutut dan aktif tarik kaki ke belakang tumit. Dalam jeda, berehat sedikit lutut atau tekan pada lengan dengan kaki. Kemudian ulangi tumit. Oleh itu, kita cuba untuk mencapai bahawa kaki lanjutan adalah betul-betul menegak.

Kering kering boleh dibuat di klinik dan di rumah.

Ya, ia mungkin, dan ia berdasarkan keupayaan tulang belakang untuk menyokong berat badannya sendiri.

) Tidak lama kemudian mula digunakan untuk osteochondrosis dan hernia. Ekstrak itu boleh dicapai dengan meningkatkan jarak antara vertebra dan mengurangkan tekanan pada cakera masalah, menghasilkan penyahmampatan saraf dan mengurangkan rasa sakit yang dengan serta-merta menyebabkan kepercayaan dan kecintaan terhadap kaedah ini. Walau bagaimanapun, sikap terhadap daya tarikan pakar perubatan hari ini sangat jelas dan bertentangan, walaupun pada hakikatnya ia diamalkan secara meluas dengan penggunaan alat ekzos yang rumit dan peranti mudah yang memungkinkan untuk menghasilkannya di rumah sendiri.

Kabinet Peribadi Dikeluarkan

 • Daya tarikan bawah air. Ia juga boleh mendatar dan menegak. Penyemperitan telah melembutkan kerana pendedahan kepada air suam. Inilah kaedah paling jinak. Kain itu dilakukan dengan mengorbankan berat badan seseorang atau peranti. Sebagai elemen tambahan boleh digunakan pegangan tangan, perisai, gelung. Air mengurangkan ketidakselesaan disebabkan oleh kelonggaran endings saraf, melegakan otot-otot yang bertenaga, meningkatkan jarak antara cakera intervertebral, yang mengurangkan beban pada saraf saraf tunjang.
 • Jangan tergesa-gesa apabila melakukan senaman regangan.

Ulangi perkara yang sama untuk kaki kedua.

 • Latihan regangan yang disenaraikan di bawah ini akan membantu anda mengatasi sakit belakang. Lakukan setiap senaman 3-5 kali atau sebanyak yang anda rasa selesa. Tonton pernafasan anda semasa meregangkan. Berunding dengan doktor sebelum melakukan senaman baru untuk meregangkan tulang belakang dan otot atau satu set latihan regangan.
 • Pada akhir prosedur, lakukan hydromassage kembali. Pergerakan berlaku dari punggung ke leher. Suhu air tidak boleh lebih rendah daripada 38-40 ° C, dan jet harus agak kuat.
 • Latihan untuk daya tarikan tulang belakang
 • 4 - 9 trimester kehamilan
 • Di klinik, ia dilakukan di atas meja ekzos khas atau sofa:
 • Simulator yang paling mudah untuk meregangkan tulang belakang di rumah adalah bar mendatar. Ia boleh digantikan dengan palang pintu di pintu.

Daya tarikan tulang belakang di rumah

Jadi apa peregangan tulang belakang dan bagaimana untuk melakukannya di rumah - adakah tidak berbahaya? Berenang di kolam renang dan menggantung di barisan palang. Dan anda perlu menggantung sepenuhnya badan. Iaitu, hanya tangannya tegang. Ini juga menunjukkan urutan yang baik dari manual yang baik. Semoga berjaya. Pergi

Semua prosedur dijalankan di bawah pengawasan kakitangan perubatan terlatih.

4) Menegangkan hamstring dari kedudukan berdiri

Pencegahan osteochondrosis tulang belakang dan kuasa ajaib urut

Letakkan kaki kanan di tangan kiri dan kanan di pinggul anda (atau sebaliknya) sambil duduk di atas kerusi. Gunakan hujung jari tangan bebas untuk sapu, stroke dan menguli punggung anda. Bergerak ke arah dari pelvis ke atas, biasanya dilakukan di hospital, tetapi jika masih tiada gejala penyakit, daya tarikan tulang belakang pencegahan dapat dilakukan di rumah. Anda memerlukan katil dan tilam keras untuk ini. Masalah mental yang teruk

Menegak dengan sudut laras dan menggunakan berat badan

Menggunakan bar mendatar, anda boleh melakukan: Daya ekzos pada simulator ditetapkan menggunakan sudut papan

1) tulang belakang Thoracic

Penyempitan tulang belakang di rumah digunakan terutama untuk pencegahan. Ia tidak disyorkan dengan cara ini untuk merawat penyakit dengan sakit akut. Gimnastik terapeutik dilakukan dengan menggunakan peralatan khas: bar dinding, meja inversi, bar mendatar dan sebagainya. Sebelum melakukan itu disyorkan untuk melawat seorang profesional perubatan. Hanya pakar yang akan memilih untuk anda satu set latihan yang sesuai dengan keadaan anda. Dan anda boleh yakin dengan keselamatan latihan terapeutik.

Ia boleh mengambil masa yang lama untuk mencapai fleksibiliti dan kebebasan pergerakan jika anda baru mula meregangkan atau mengalami penderitaan kronik selama beberapa waktu. Tunjukkan ketekunan. Bersukacitalah dengan keputusan yang paling kecil. Sekalipun mengambil lebih dari sebulan untuk mencapai fleksibiliti awal, anda akan melihat dan merasakan perbezaannya dengan masa.

Berdiri, letakkan kerusi atau meja di hadapan anda.

Berdiri lurus, lentur lutut anda sedikit, dan lurus kepala anda.

2) Otot belakang yang paling luas

Jawatan - berdiri. Lean sedikit ke arah tapak yang anda akan mengurut. Lakukan yang sama: urut sebelah kiri belakang dengan tangan kanan anda, maka sebelah kanan dengan tangan kiri anda.

Kepala katil harus dinaikkan 30-40 °. Menjahit penyepit khas dari bahan lembut: 1.5 m panjang dan lebar 5-7 cm. Tali tangan ke dalam webbing dan terletak pada permukaan rata tilam tanpa bantal. Lay seperti ini selama 3-4 jam. Punggung anda diregangkan oleh berat badan anda.

3) kawasan Lumbosacral

Sebagai kesimpulan - video dengan latihan ekzos untuk tulang belakang:

Mendatar dengan manual regangan atau dengan beban yang digantung

Penyangkut lengan untuk meregangkan kawasan toraks dan lumbar

Dalam sesetengah kes, hud adalah sangat penting, di kalangan orang lain adalah lebih baik menolaknya - jadi ternyata soalan ini tidak boleh dijawab dengan jelas.

4) Serentak belakang, ruas lumbar dan punggung

Dengan jenaka saraf yang buruk. Doktor harus mencadangkan fisioterapi dan gimnastik.

Jadi, pertimbangkan latihan asas untuk peregangan tulang belakang:

5) Otot buttock

Peregangan tulang belakang adalah teknik yang sering digunakan untuk merawat dan mencegah penyakit belakang. Dia dikenali 200 tahun lalu. Pada masa itu, peranti khas digunakan untuk peregangan. Walau bagaimanapun, regangan berlebihan aktif sering menyebabkan kesan sampingan.

Tarik kaki sokongan secara perlahan-lahan, sehingga anda merasa sedikit ketegangan di belakang paha kaki yang dibangkitkan. Cuba kekal dalam kedudukan ini untuk seketika.

Tekan dagu anda ke dada anda, perlahan-lahan memiringkan kepala anda.

6) Spine self-tension

Letakkan kaki anda lebar lebar bahu. Kelapa sawit bermula untuk menyerang bahagian bawah belakang, kemudian strok permukaan belakang berus. Kemudian lakukan bulatan pengisaran:

Untuk meningkatkan regangan di sacrum dan punggung bawah, menjahit tali pinggang khas. Dua tali dilampirkan pada tali pinggang, di hujungnya dengan berat 2 hingga 4 kg dilampirkan. Kord harus diletakkan di sisi, tergantung dari tepi katil di seberang.

Latihan untuk peregangan - manfaat untuk badan dan jiwa

Latihan untuk peregangan dan peregangan tulang belakang

Pada masa ini, pelatih ekzos padat selesa sedang dihasilkan untuk digunakan di rumah juga. Tetapi apa-apa penggunaan simulator sedemikian adalah lebih baik untuk menyelaras dengan doktor anda..

Visa, kaki yang tersambung - untuk serviks

Untuk kecederaan tulang belakang, daya tarikan dilakukan sebagai kaedah campur tangan pembedahan untuk menghapuskan anjakan yang disebabkan oleh patah tulang dan kehebatan, tetapi ia sentiasa disertai dengan penstabilan - penahan vertebra dalam kedudukan tertentu selepas perpanjangan

 • Kabinet Peribadi Dikeluarkan
 • Anda akan memerlukan katil dengan tilam yang teguh. Kepala katilnya dinaikkan 30-40 darjah. Kemudian tali dibuat. Mana-mana bahan lembut sesuai untuk mereka. Panjang tali adalah satu setengah meter, lebarnya 5-7 cm. Tali diikat di atas katil. Lepaskan tangan melalui mereka dan letakkan di tilam. Bantal pra-dibersihkan. Dalam kedudukan ini, berbaring selama 3-4 jam. Peregangan tulang belakang berlaku di bawah berat badannya sendiri. Ia adalah mungkin untuk meningkatkan beban pada bahagian bawah dan kawasan sakrum dengan menggunakan tali pinggang. Anda boleh menjadikannya sendiri. Di tali tali tali tetap dengan beban (dari 2 hingga 4 kg). Kord diletakkan di sisi katil;
 • Teknik penambahbaikan moden melibatkan penciptaan teras yang menghilangkan kekejangan otot. Ini membolehkan anda menyesuaikan lokasi vertebra, menghapuskan anjakan mereka, meluruskan lajur tulang belakang. Aktiviti regangan termasuk latihan yang mewujudkan ketegangan dalam otot, yang meningkatkan keberkesanan rawatan dan menghalang masalah.
 • Ambil kedudukan permulaan.
 • Pusingkan kepala perlahan ke kiri sehingga dagu selari dengan garis bahu kiri. Ke arah bahu kanan, lakukan gerakan yang sama.
 • Rectilinear - gosok dengan pad dengan empat jari kedua tangan dari atas ke atas.
 • Untuk meregangkan tulang belakang, anda juga boleh menggunakan dinding Sweden, yang boleh anda fikirkan sendiri. Sebagai contoh, sediakan papan digilap yang luas dengan menyesuaikan cangkuk untuk itu, yang digunakan supaya anda dapat berpaut pada palang. Menggoda papan oleh barisan palang, berbaring di papan terbengkalai dan berbaring dengan tangan anda di palang. Meningkatkan sudut cerun dan tempoh peregangan setiap hari Prosedur ini diulang beberapa kali sehari.
 • Latihan untuk peregangan dan peregangan tulang belakang.
 • Ia adalah perlu untuk membezakan peregangan tulang belakang dan latihan regangan.

Latihan terakhir adalah yang terbaik untuk tidak melakukan orang yang tidak terlatih.

 • Dengan scoliosis, peregangan yang berpanjangan adalah berbahaya, kerana ia boleh membawa kepada komplikasi dan juga kecederaan. Scoliosis sentiasa dirawat di kompleks yang di mana, sebagai tambahan kepada daya tarikan, gimnastik dan urutan istimewa, memakai korset dan kolar pembetulan
 • Ia berguna untuk digantung di barisan palang
 • Anda akan memerlukan dinding Sweden, serta permukaan licin yang luas dengan cangkuk untuk dipasang di barisan jauh. Palang garis diambil di tangan, batang badan diletakkan pada permukaan yang miring. Secara beransur-ansur, sudut papan dan masa latihan meningkat. Rawatan perubatan boleh dilakukan beberapa kali sehari.
 • Penyembur tulang belakang membawa kepada pembentukan hernia intervertebral. Peregangan tulang belakang dengan hernia boleh meningkatkan jurang intervertebral, yang membantu mengurangkan tekanan pada gentian saraf. Ini mengurangkan kesakitan dan membantu menghilangkan hernia. Akibatnya, ekstrak meningkatkan proses metabolik, peredaran darah, serat otot menjadi lebih lama.
 • Ulangi perkara yang sama untuk kaki kedua.

Cuba sampai ke bahu kiri dengan telinganya, perlahan-lahan memiringkan kepala ke kiri. Ke arah bahu kanan, lakukan gerakan yang sama.

 • Rectilinear - buku jari kedua-dua tangan, mengepalkan kepalan tangan, dari tulang belakang.
 • Pencegahan osteochondrosis tulang belakang termasuk banyak komponen penting, seperti urut.
 • Pergi
 • Jika yang pertama dikaitkan dengan bahaya tertentu, yang kedua adalah benar-benar selamat.

Simulator untuk tulang belakang meregangkan di rumah Bestec Air Nobius

 • Dengan osteochondrosis, ekstrak adalah tidak diingini: sebarang kesan mekanikal pada tulang belakang adalah berbahaya, kerana ia boleh menyebabkan kerosakan pada cakera dan vertebra yang sudah bermasalah.
 • Berkakipochka
 • Sekiranya peregangan tulang belakang menyebabkan anda sakit, hentikan kerja anda dan pergi ke hospital.
 • Latihan untuk meregangkan tulang belakang mempunyai kontraindikasi sendiri:
 • 5) memutar pinggang
 • Ambil kedudukan permulaan
 • Semasa pengisaran, alihkan pelvis bolak-balik, yang akan membolehkan kesan yang lebih teliti dan mendalam di kawasan sakral.
 • Urut adalah salah satu cara yang berkesan untuk mencegah osteochondrosis, perkembangan dan perkembangannya. Pergi
 • Apabila melakukan latihan peregangan tulang belakang, ikuti dua kaedah asas:

Latihan regangan adalah cara terbaik untuk merawat cakera herniasi. Gim ini sentiasa bersama anda, tidak memerlukan syarat khas dan ketersediaan simulator khas, kerana kebanyakan latihan dilakukan di atas lantai.

Simulator boleh menjadi papan ringkas yang boleh dipasang pada dinding senam pada kecenderungan tertentu:

Untuk hernia tulang belakang, daya tarikan diresepkan sebagai alternatif kepada pembedahan, terutama ketika merawat hernia di kawasan serviks, tetapi pendekatan dalam hal ini harus sangat berhati-hati. Intinya adalah bahawa untuk mana-mana patologi di bahagian yang berlainan tulang belakang terdapat had untuk usaha peregangan, yang berbahaya untuk melampaui

Hi! Pergi ke katil Nougat Perkara yang paling keren. Di kedai mereka, keterangannya adalah percuma. Dihadapi. Pergi

Kami menjemput anda untuk membiasakan diri dengan pemilihan

Tahap yang teruk, dicirikan oleh kesakitan akut;

Ciri-ciri teknik ini

Lie rata di belakang anda, lentur lutut anda.

 • Berdiri lurus, lentur lutut anda sedikit, dan lurus kepala anda.
 • Urut punggung anda semasa berdiri atau duduk. Mereka menguli dengan jari-jari satu tangan: dengan tangan kanan mereka menguli di sebelah kiri, dan dengan tangan kiri - kanan. Atau dengan kedua-dua tangan, mula menguli dari pinggang, bergerak ke sudut bawah bilah bahu. Dua tangan, kunci ke dalam kunci, atau gunakan belakang satu tangan, dan gosok belakang anda. Kami melakukan gerakan urut secara longitudinal, melintang dan melingkar. Anda boleh menghabiskan jari-jari menggosok, hujung jari, lengan bawah dari lumbar ke sudut bawah bilah bahu di sepanjang tulang belakang.
 • Pencegahan osteochondrosis tulang belakang
 • Untuk bersenam adalah berkesan, ia mesti bertahan sekurang-kurangnya 8 hingga 10 saat.
 • Latihan regangan adalah cara selamat yang berkesan untuk merawat cakera herniated
 • Semakin besar kecenderungan sudut, semakin besar daya ekzos.
 • Kelemahan utama hud adalah proses yang dapat diterbalikkan hasilnya: tulang belakang yang diregangkan sangat mudah kembali ke kedudukan asalnya.
 • Nataly

Penyempitan tulang belakang dilakukan mengikut dua teknologi utama:

 • PERCUMA
 • Proses keradangan;

Perlahan-lahan bergerak pinggul anda ke kiri ke arah lantai sehingga anda merasa sedikit ketegangan. Jangan merobek belakang anda dari lantai. Cuba kekal dalam kedudukan ini untuk seketika.

Hood di rumah

Putar bahu ke hadapan perlahan dan lancar. Lakukan 10 pergerakan pekeliling, secara beransur-ansur meningkatkan lingkaran putaran. Pergi

Apabila mengusap, letakkan telapak tangan anda di ruas lumbar ke kanan dan kiri tulang belakang, dan maju ke dada.

 • Melalui urut, ia meningkatkan nada otot lemah dan pada masa yang sama melegakan ketegangan yang berlebihan daripada otot yang terlalu banyak. Urut biasanya dilakukan oleh kursus. Antara kursus urut, anda boleh mengekalkan keadaan otot dengan mengurut diri.
 • Bermula untuk melakukan senaman, anda harus berasa sedikit ketegangan selama 8 hingga 10 saat, kemudian secara beransur-ansur meningkatkan ketegangan. Peningkatan ketegangan perlu diulangi 3 --- 4 kali.

Walau bagaimanapun, jika anda memutuskan untuk berurusan dengan hernia dengan ekstrak, maka ingatlah bahawa prosedur ini tidak dapat diterima dengan betul untuk kontraindikasi seperti:

Tangga rumah boleh digantikan dengan dua atau tiga rasuk silang yang dipasang di dinding. Cuba untuk meregangkan wayar elastik yang bengkok - anda harus melepaskan hujungnya, kerana ia memperoleh semula bentuk asalnya. Sesuatu yang serupa berlaku dengan tulang belakang. Dalam teknologi, harta ini dipanggil memori bentuk bahan. Dalam kes tulang belakang, latihan otot lemah lebih berkesan, itulah sebabnya tulang belakang tidak boleh memegang kedudukan baru untuk masa yang lama, berenang, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

 • Kursus dan bahan-bahan yang ada sekarang: Ketidakstabilan cakera vertebra, patah tulang, kecederaan; Ambil kedudukan permulaan.
 • Ulangi langkah sebelumnya, lakukan giliran kembali bahu.
 • Urut boleh berdiri atau berbaring di sisinya. Untuk urutan urut untuk melegakan otot, letakkan kaki mengurut pada pendirian. Urut otot punggung kanan dengan tangan kanan, dan otot gluteus kiri dengan tangan kiri. Dengan kedua-dua tangan, anda juga boleh mengurut otot.
Tempoh urut diri adalah 10 - 15 minit.

Latihan untuk meregangkan tulang belakang.

Tumor dan proses keradangan di tulang belakang

Semasa eksaserbasi osteochondrosis atau hernia, daya tarikan boleh dimulakan dengan meletakkan plat pada palang paling rendah, kemudian secara beransur-ansur menaikkannya

Selepas menimbang semua kebaikan dan keburukan, kita dapat menyimpulkan:

Tutorial video percuma dari terapi senaman doktor yang disahkan untuk menghilangkan sakit belakang. Penulis pelajaran ini adalah seorang doktor yang telah membangunkan satu kaedah unik untuk memulihkan dan merawat semua bahagian tulang belakang. Bilangan pesakit yang telah berjaya membantu masalah masalah belakang dan leher

Begitu juga, condong pinggul anda ke kanan. Cuba kekal dalam kedudukan ini untuk seketika.

Ambil kedudukan permulaan.

Mengusap otot gluteus berjalan dari lipatan gluteal ke punggung bawah.

Pencegahan osteochondrosis tulang belakang

Memulakan kedudukan - duduk di bangku atau kerusi, dengan satu tangan untuk mengambil tempat duduk, cuba untuk menjaga belakang anda lurus dan mantap. Latihan untuk otot trapezius: memiringkan kepala ke depan dan ke bahagian yang bertentangan dengan yang kita mahu meregangkan, dan berputar ke kedudukan yang ketegangan dirasakan. Dengan tangan percuma kami memegang kepala kami dengan ketat dan menarik diri ke sisi bertentangan dari bahu yang tetap (dengan lurus belakang).

Peregangan tulang belakang di rumah dengan bantuan latihan dan simulator

Terapi peregangan tulang belakang di rumah (daya tarikan) adalah relevan untuk mana-mana penduduk moden metropolis. Nutrisi yang buruk, ekologi yang lemah, kerja tidak aktif, gaya hidup yang tidak aktif, tekanan berterusan - semua ini membawa kepada ketidakselesaan dan kesakitan di bahagian belakang.

Punggung kami sangat terdedah, kerana ia termasuk beberapa vertebra yang berasingan yang mengambil alih keseluruhan beban. Walaupun satu vertebra gagal, kita segera merasa sakit.

Walaupun pada zaman dahulu, untuk sebarang masalah dengan luasan tulang belakang, chiropractors orang cuba meregangkannya untuk melegakan kesakitan dan ketidakselesaan. Daya tarikan membantu meningkatkan ruang interdisk, yang membawa kepada penurunan daya tekanan pada saraf dan ketara mengurangkan ketidakselesaan dan kesakitan.

Doktor semasa agak ragu-ragu mengenai peregangan belakang, mereka percaya bahawa manfaat kesan terapeutik itu kurang daripada bahaya untuk tidak pergi ke osteopath atau ahli terapi urut, terdapat latihan khusus yang direka untuk meregangkan tulang belakang di rumah.

Kenapa saya perlu meregangkan tulang belakang?

Hood (daya tarikan) - pelbagai kaedah dalam ortopedik, digunakan untuk peregangan tulang belakang yang berpanjangan, yang akhirnya mengurangkan kesakitan.

Hasil daripada cabutan, perubahan positif yang berikut berlaku:

 • jarak antara badan vertebra bertambah;
 • Tekanan pada cakera berkurang, yang amat penting untuk hernia;
 • menguatkan otot tulang belakang;
 • melengkung kembali meluruskan dan meningkatkan postur;
 • aliran darah bertambah baik di dalam kapal.

Petunjuk dan kontraindikasi terhadap penggunaan kaedah

Daya tarikan mempunyai kesan positif dalam situasi berikut:

 • scoliosis, kyphosis atau apa-apa pelanggaran postur;
 • kekejangan otot belakang;
 • anjakan (sprains and fractures of the spine);
 • hernia dalam remisi atau penonjolan (penonjolan);
 • sakit di daerah toraks, serviks, lumbar, atau sakral.

Peregangan tulang belakang dengan ketat kontraindikasi pada pesakit yang mempunyai:

 • peningkatan masalah penyakit artikular, sakit dengan hernias atau protrusions;
 • trombosis;
 • arthritis, osteoporosis;
 • tekanan darah tinggi;
 • haid;
 • berumur sehingga 16 tahun dan selepas 70 tahun;
 • onkologi;
 • kehamilan;
 • obesiti dan berat badan melebihi 100 kg;
 • Penyakit-penyakit SSP;
 • penyakit kardiovaskular kronik.

Peregangan tulang belakang di rumah boleh dilakukan untuk tujuan pencegahan, tetapi tanpa ketiadaan akut.

Sebelum anda memulakan prosedur, anda mesti melawat doktor. Hanya pakar yang kompeten akan memilih sistem latihan yang sesuai untuk pesakit tertentu. Ini adalah satu-satunya cara untuk mengelakkan sebarang keraguan tentang keselamatan kaedah pengekstrakan yang dipilih.

Anda boleh meregangkan punggung anda dengan banyak cara, tetapi hanya sebahagian daripada mereka yang boleh digunakan di rumah.

Simulator dan aksesori

Terdapat banyak alat untuk melukis tudung. Ini adalah kasut penyongsangan, simulator FlexyBack dan Bestec Air Nobius, jadual penyongsang-jenis.

Di bawah ini akan dianggap sebagai simulator yang boleh didapati di rumah.

Bar mendatar - mudah, berguna, berkesan

Ini adalah alat yang paling berpatutan untuk meregangkan tulang belakang di rumah.

Palang silang boleh dipasang di halaman belakang atau di salah satu bilik rumah. 1-2 pendekatan ke bar mendatar setiap hari adalah cukup. Latihan berikut adalah berkesan:

 1. Gantung di barisan palang. Ini adalah latihan yang mudah tetapi berkesan untuk meregangkan tulang belakang. Untuk permulaan, anda hanya boleh berayun, tergantung di barisan palang. Kemudian anda boleh menggantung dan melakukan langkah tiruan, putar batangnya. Anda tidak boleh melompat dengan ketara, terutama jika bar tergantung tinggi. Dengan osteochondrosis, pengayun perlu dielakkan, jadi kaki boleh dipalang.
 2. Sudut. Tergantung pada bar, perlahan-lahan menaikkan kaki diluruskan pada sudut kanan, kemudian lebih rendah. Sekiranya ia sukar, anda boleh mula dengan mengangkat anggota badan yang bengkok. Secara beransur-ansur, anda perlu melakukan 8-10 pendekatan.
 3. Menarik Untuk keperluan yang tidak berpengalaman kerusi atau palang, terletak rendah. Melakukan latihan ini, anda tidak boleh membuat pergerakan mendadak dan jeritan. Ia juga penting untuk mengikuti nafas. Ia adalah perlu untuk memegang tegas mendatar supaya ibu jari bertentangan dengan yang lain. Apabila melakukan latihan ini, anda perlu memastikan bahawa siku kanan selari dengan sebelah kiri.

Simulator Evminova

Profilator khas ini adalah papan dengan palang silang dilampirkan di atas. Bahagian atas simulator dipasang pada cangkuk, yang dipasang di dinding. Pesakit melakukan gimnastik dengan memegang tampang ini. Program latihan adalah seorang doktor, bergantung pada diagnosis pesakit.

Teknik ini sangat traumatik, jadi hari pertama pesakit harus melakukan latihan hanya di bawah pengawasan doktor.

Untuk selamat meregangkan tulang belakang di rumah, anda perlu menggunakan yang kurang berbahaya dari sudut pandangan kaedah kecederaan - papan slanted mudah. Ia boleh dibuat secara bebas dan dilekatkan pada dinding dinding pada sudut yang sedikit. Ia adalah perlu untuk memulakan latihan di papan di bawah kecenderungan kecil, secara beransur-ansur meningkatkannya.

Gelung Glisson

Simulator ini digunakan untuk meregangkan tulang belakang serviks. Selendang ini terdiri daripada sepasang kain gunung - untuk dagu dan lehernya. Pesakit duduk di kerusi dan mengunci selak itu sendiri. Gelung dilampirkan pada blok tetap, dan berat digantung dari hujungnya.

Perubahan yang lebih moden - getah, tidak menghendaki penggunaan sistem blok. Penahan yang sama digunakan, tetapi kord itu sendiri lebih berdaya tahan.

Video menunjukkan peregangan tulang belakang menggunakan gelung Glisson, secara bebas dijalankan di rumah:

Latihan untuk meregangkan terapeutik

Latihan untuk peregangan akan berbeza bergantung pada bahagian tulang belakang yang perlu dipengaruhi.

Lumbar lumbar

Latihan yang berkesan untuk daya tarikan lumbar:

 1. Ia perlu untuk berbaring di atas lantai, meluruskan tangan anda dan gerakkan mereka sejauh mungkin dalam arah yang bertentangan, tegas tekan bahu anda ke lantai. Lutut harus bengkok. Dalam kedudukan ini, belok ke kanan dan ke kiri, kemudian kembali ke posisi permulaan. Ambil jeda pendek dan ulangi.
 2. Duduk di atas lantai, luruskan kaki anda. Selanjutnya, bengkok ke hadapan, jari-jari sehingga kaki, tetapi lutut tidak boleh bengkok. Jika anda tidak dapat mencapai, maka genggam kaki. Perlahan dan rendahkan kepala anda ke lutut anda, dan selesaikan keadaan ini selama beberapa minit. Latihan ini tidak boleh dilakukan melalui kesakitan, kerana mungkin untuk memperburuk keadaan dengan sakit belakang.
 3. Latihan "Kucing". Berdiri di lutut anda, bersandar ke depan, berehat di atas lantai. Semasa menghirup, bulat punggung, meregang belakang anda dan menarik perut anda. Kepala harus diturunkan dan melakukan pesongan maksimum di belakang. Pada menghembus nafas, kembali ke kedudukan asal. Kemudian terhirup sekali lagi, tetapi tenggelam ke bahagian yang lain: pelvis naik, turun ke bawah, meregangkan otot perut, buang kepala. Seterusnya, kami kembali ke kedudukan permulaan. Latihan harus dilakukan 6-8 kali.

Kajian mengenai toraks

Latihan untuk meregangkan tulang belakang toraks untuk diri sendiri di rumah:

 1. Duduk di atas kerusi dan teguh memegang lembangan itu. Lihat lurus ke depan dan bersandar di sebelah kanan dan kiri pula. Apabila melakukan senaman, serahkan tangan anda selari ke lantai dan pastikan bahawa ia juga bergerak dengan lancar. Ulangi latihan beberapa kali.
 2. Sambungkan tangan ke dalam kunci di belakang kepala anda dan duduk di atas permukaan rata. Kemudian bertukar ke kiri dan kanan badan, tinggal di setiap pusingan saat dengan 15. Semasa giliran, anda harus cuba untuk menghidupkan sebanyak mungkin, merasakan peregangan semua otot.

Gimnastik untuk vertebra serviks

Terus memperluaskan vertebra serviks tidak mungkin. Mengurut pangkal tulang belakang serviks dilakukan dengan menggunakan pergerakan ikat pinggang bahu. Letakkan tangan anda di bahu anda dan putar dalam kalangan. Ini akan memanaskan otot dan menguli leher.

Selepas memanaskan tali bahu, mulailah memiringkan kepala anda ke sebelah kanan dan kiri. Tidak ada bunyi yang disebabkan oleh otot. Sekiranya anda masih mendengar bunyi bising, maka anda perlu terus memanaskan otot.

Daya tarikan tulang belakang serviks juga dilakukan menggunakan gelung Glisson dan papan cenderung.

Untuk tulang belakang serviks, daya tarikan tidak selamat - di rumah hanya urut!

Peraturan umum dan tip, amaran

Untuk mengekstrak tulang belakang, dilakukan di rumah, membawa faedah, tidak membahayakan, peraturan berikut mesti diperhatikan:

 • lakukan semua latihan secara perlahan dan lancar, tanpa pergerakan tiba-tiba, melompat, jerks;
 • pastikan untuk menghidupkan otot terlebih dahulu;
 • lakukan sedikit, tetapi setiap hari, anda sentiasa dapat memperuntukkan sekurang-kurangnya 5 minit ke kompleks minimum untuk melegakan punggung dan mengekalkan otot anda dengan baik;
 • jika anda terlepas satu pelajaran, jangan cuba mengejar ketinggalan pada keesokan harinya, melambatkan dan mengurangkan bilangan pengulangan;
 • Sekiranya rasa tidak selesa dan kesakitan di mana-mana bahagian belakang, segera hentikan latihan dan jangan melakukan apa-apa latihan dalam minggu yang akan datang.

Jurulatih daya tarikan profesional

Apakah keadaan dalam amalan?

Daya tarikan tulang belakang - senaman yang berkesan atau keseronokan berbahaya? Kajian tentang orang yang telah mengalami kaedah terapi terapi dalam praktik akan membantu memahami ini.

Saya telah lama mengalami hernia intervertebral. Ia menyakitkan untuk berjalan, untuk menjalani gaya hidup yang aktif. Kerja pejabat saya, selepas duduk selama 8 jam di komputer, saya sakit dari sakit belakang, tetapi perjalanan ke doktor dalam setiap cara yang mungkin ditangguhkan.

Suatu hari selepas bekerja, saya bangun dari meja dan hampir jatuh, kerana saya hanya merasakan kaki saya setengah penuh! Dia sangat takut ketika itu dan segera berlari ke pakar.

Doktor menasihati saya untuk meregangkan. Saya menjangkakan bahawa ia akan menyakitkan, tidak menyenangkan, tetapi sensasi semasa prosedur itu benar-benar neutral.

Secara harfiah selepas 4 prosedur, saya merasakan kelegaan kesakitan, dan selepas kursus daya tarikan yang lengkap, saya terlupa sepenuhnya mengenai hernia saya. Sekarang di rumah, saya kerap melakukan senaman di bar, setiap pagi saya mulakan dengan pose "kucing".

Alexander Nikolaev, 56 tahun, pesakit

Saya mempunyai osteochondrosis tulang belakang serviks. Nah, akibatnya - sakit kepala kerap, kebas tangan tangan hingga siku, pening. Ahli saraf memberikan saya rujukan kepada ahli terapi manual.

Kami telah menyelesaikan 2 kursus pada hud menggunakan gelung Glisson, jika saya tidak tersilap. Pada mulanya ditarik dengan beban 3 kg, mencapai 6. Anda berbaring dan berehat selama 10 minit. Tiada ketidakselesaan atau kesakitan. Tambahan pula, saya melakukan urutan leher di rumah - doktor mengajar saya untuk melakukan latihan dengan betul.

Saya perhatikan bahawa pening dan sakit kepala berlaku kurang kerap. Kebas di tangan juga melangkah lebih cepat.

Catherine, 48 tahun, Voronezh

Orang bijak kuno betul-betul berhujah bahawa tulang belakang menyimpan tenaga vital dan kekuatan manusia. Ia terletak di dalamnya saraf tulang belakang yang bertanggungjawab untuk fungsi seluruh organisma.

Adalah penting untuk bertanggungjawab menangani masalah kesihatan tulang belakang - untuk bertindak balas terhadap kesakitan, untuk memantau perubahan postur, untuk melakukan gimnastik. Kunci kejayaan bukan untuk malas dan melakukan latihan regangan secara teratur. Tetapi sebelum anda memulakan latihan mengenai peregangan tulang belakang, anda mesti mendapatkan persetujuan doktor yang akan menasihati simulator dan menulis skim latihan.