Utama / Lebam

Bagaimana ultrasound pergelangan kaki

Bagi kecederaan di kawasan pergelangan kaki, diagnostik biasanya dilakukan menggunakan ultrasound sendi buku lali. Oleh kerana semua struktur di bahagian tubuh ini dekat dengan permukaan, kaedah ini akan memberikan gambaran yang paling lengkap dan jelas tentang keparahan kerosakan. Pemeriksaan ini cepat, mudah dan mudah untuk pesakit. Berdasarkannya, diagnosis dibuat dan cadangan diberikan.

Bilakah anda memerlukan diagnosis

Di pergelangan kaki, setiap orang mengalami sensasi yang menyakitkan sekurang-kurangnya sekali. Ia tidak selalunya jelas sama ada perlu diperiksa dan dirawat oleh doktor atau sudah cukup untuk menunggu sehingga semuanya hilang dengan sendirinya. Jika anda mengesyaki kesakitan dikaitkan dengan patologi, pastikan anda menghubungi seorang pakar rheumatologi, traumatologi atau ahli terapi. Doktor akan merujuk anda kepada ultrasound.

Pemeriksaan diperlukan jika kecederaan yang diterima dalam kehidupan seharian adalah serius, contohnya, jika kaki sangat tersentuh semasa berjalan atau berjalan. Lebih serius adalah keperluan untuk merawat kecederaan yang diterima semasa aktiviti sukan. Yang paling berbahaya diiktiraf:

Juga, tinjauan dijalankan apabila anda mengesyaki:

 • penyakit degeneratif seperti osteoarthritis atau rheumatoid arthritis;
 • plantar fasciitis;
 • neoplasma - kedua-duanya dalam tisu lembut dan tulang.

Di bawah proses perhatian dan keradangan:

Dan juga diperiksa menggunakan ultrasound:

 • kerosakan kepada ligamen dan tendon dengan bengkak di kawasan kerosakan;
 • kesakitan teruk dalam rehat dan pergerakan;
 • tusukan sendi;
 • kesukaran memindahkan kawasan yang terjejas;
 • Neuroma Morton (penebalan saraf jari yang berlebihan, disertai sensasi menyakitkan yang teruk).

Ultrasound juga membantu menilai keberkesanan rawatan.

Kelebihan kaedah

Ultrasound sendi buku lali, tidak seperti teknik lain, boleh didapati untuk hampir semua orang. Lagipun, ujian ini adalah murah, dan selain itu, ia benar-benar selamat. Ia juga terpakai kepada bayi baru lahir. Dengan bantuan ultrasound, doktor boleh memeriksa secara terperinci semua tisu artikular - sihat dan rosak:

Berdasarkan data ini, doktor menentukan punca patologi. X-ray tidak mempunyai kemungkinan sedemikian. Tambahan pula, ultrasound boleh diulang berulang kali, memerhatikan dinamik proses pemulihan sepanjang rawatan. Sediakan prosedur tidak diperlukan. Ia dijalankan dengan cepat.

Persediaan

Adalah lebih baik untuk memakai kasut dan gaun untuk pemeriksaan supaya shin dapat dengan mudah didedahkan. Tiada persediaan khusus lain yang diperlukan daripada pesakit. Benar, kualiti peperiksaan mungkin berkurang disebabkan oleh kesakitan yang sengit atau pergerakan yang terhad, jadi doktor boleh menasihati untuk mengambil ubat penghilang rasa sakit atau antispasmodik. Di beberapa klinik dan hospital perbandaran, mereka diminta untuk membawa tuala atau lampin untuk berbaring di sofa sebelum prosedur.

Bagaimana prosedurnya

Ultrasonografi sendi pergelangan kaki biasanya melibatkan bukan sahaja kedua-dua sendi, tetapi juga kaki. Untuk memeriksa sepenuhnya mereka, objek pemeriksaan diimbas dalam tiga pesawat - belakang, depan dan sampingan. Doktor menggambarkan data yang diperoleh semasa kajian, bermula dengan kualiti rongga sendi pergelangan kaki. Kehadiran, struktur dan jumlah urus niaga, serta beg synovial di pergelangan kaki, dinyatakan secara berasingan.

Semua tendon dengan ligamen - dari Achilles ke lateral - diterangkan secara konsisten, menunjukkan:

 • simetri;
 • integriti;
 • apabila dikesan - kemasukan mineral.

Juga tulis mengenai beg tumit dan tendon bersebelahan. Tentukan keadaan tulang pergelangan kaki. Benar, ultrasound tidak melihat tisu tulang sepenuhnya, jadi doktor memeriksa rawan lebih.

Akses depan

Jenis kajian ini membantu untuk menggambarkan tendon:

 • di ibu jari - ekstensor panjang;
 • tibialis otot anterior;
 • dalam kumpulan anterior - vagina sinovial.

Mangsa diletakkan di belakangnya, menekuk kaki. Sensor diletakkan pada bahagian bawah yang lebih rendah. Kajian ini dijalankan dari bawah ke bawah (proximally), menerima bahagian melintang dan longitudinal dari otot yang berkaitan.

Akses medial

 • tibialis otot posteriorly;
 • flexor jari;
 • ibu jari flexor panjang;
 • dalam kumpulan medial - vagina synovial.

Mangsa dibaringkan di sofa, kaki diluruskan. Sensor diletakkan di bahagian tengah artikulasi. Berorientasikan posisi di seluruh, kemudian ubahnya ke membujur. Tendon yang diperiksa terletak rapat dan dalam satah biasa.

 • struktur tendon;
 • keadaan, kontur dan ketebalan tulang rawan hyaline;
 • kehadiran dalam efusi rongga.

Untuk menilai keadaan kumpulan ligamen medial di sendi pergelangan kaki, sensor kemudian dipindahkan ke kedudukan di atas pergelangan kaki medial. Untuk meningkatkan visualisasi ligamentous, shin diputar ke luar. Di atas pergelangan kaki, lihat ligamen deltoid - serat fibrasi tibialnya. Strukturnya dilekatkan ke belakang tulang navicular.

Akses sebelah

Akses lateral menggambarkan tendon dan vagina otot peroneal, rantau artikular sisi, dan ligamen:

 • anterior talus fibula;
 • tumit fibula;
 • tibia kecil depan dan tibia besar.

Pesakit lagi diletakkan di belakangnya, setelah meluruskan dan memutarkan kaki dalam kaki subjek. Sensor diletakkan pada permukaan artikular sisi di belakang pergelangan kaki buku lali. Pada masa yang sama, tendon-otot peroneal kelihatan jelas - pendek dan lebih lama.

Seterusnya, sensor diputar ke bawah, memeriksa gentian ligamen pada tumit. Ia diarahkan ke permukaan tulang belakang. Menghidupkan bahagian bawah sensor, lihat serat ligamen fibar talar dari depan. Untuk membayangkan ligamen fibula-tibial anterior, sensor diletakkan di atas permukaan artikular. Ia diletakkan di antara kawasan distal tulang tibial kecil dan besar.

Akses belakang

Akses Belakang menggambarkan dan menilai:

 • serat dalam tendon Achilles;
 • bursa di belakang tumit;
 • lapisan kortikal tulang tumit;
 • aponeurosis tunggal.

Pesakit diletakkan di atas perut, manakala kaki tergantung pada masa yang sama, mungkin dengan mudah. Sensor diletakkan di sepanjang gentian dalam tendon Achilles - paksi panjangnya. Imbas dari titik pemergian gastrocnemius dan otot-otot soleus dalam tendon dan bergerak ke titik lampiran ke tulang tumit tendon. Di sini, semak bursa di belakang tumit.

Oleh kerana tendon Achilles tidak mempunyai membran sinovial, garis paratenon dan hyperechoic dilihat pada ultrasound. Sekiranya terdapat jurang, lakukan ujian fungsional, lenturan dan mengikat buku lali. Sekiranya perlu, jelajah dan kawasan plantar, periksa kawasan lampiran dan struktur tendon tunggal. Sensor diletakkan di tumit tumit, mengimbas sepanjang gentian tendon dan menentukan keadaan bahagian melintang dan longitudinal.

Keputusan

Doktor memutuskan keputusan ultrasound sendi buku lali betul dalam proses pelaksanaannya. Dia melihat pada skrin imej bersyarat organ-organ dan menilai keadaan mereka, serta kemungkinan masalah dan patologi tertentu.

Kesimpulan yang anda boleh ambil dengan serta-merta selepas selesai prosedur. Dia akan dinilai oleh doktor yang hadir dan akan memutuskan sama ada menjalani pemeriksaan tambahan, seperti prosedur, operasi atau ubat. Ultrasound sangat bermaklumat - selalunya ia cukup untuk diagnosis dan pelantikan.

Memutuskan keputusan: apa yang akan menunjukkan ultrasound sendi pergelangan kaki

Tali pergelangan kaki sering tertakluk kepada pelbagai kecederaan, kedua-dua sukan dan domestik, di kalangan orang-orang dari semua peringkat umur. Disebabkan lokasi cetek strukturnya, adalah lebih baik untuk mendiagnosis proses patologi dengan bantuan ultrasound. Dengan menggunakan prosedur diagnostik ini, anda boleh dengan cepat, tanpa rasa sakit dan tanpa bahaya kepada badan untuk menilai sifat dan tahap kerosakan yang diterima, serta menentukan petunjuk untuk rawatan konservatif atau pembedahan.

Bilakah kita memerlukan diagnostik ultrasound

Kesakitan pada sendi pergelangan kaki bimbang hampir setiap orang sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Adalah penting untuk mengetahui di mana anda tidak perlu bimbang, dan di mana ia adalah penting untuk melihat seorang doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Sekiranya anda mengesyaki patologi bersama, anda perlu menghubungi seorang pengamal am, seorang traumatologist atau seorang pakar rheumatologi.

Lengkap ultrasound memerlukan:

 • Apabila tengkuk pergelangan kaki diperoleh dalam kehidupan seharian (apabila kaki podtisyvanii ke luar atau ke dalam ketika berjalan, berjalan).
 • Kerosakan yang disebabkan oleh sukan. Yang paling traumatik ialah menari, senam ringan, berlari, bola sepak, ski menuruni bukit, skating atau skating roller.
 • Penyakit degeneratif yang disyaki (rheumatoid arthritis, osteoartritis).
 • Proses keradangan (tendinitis, osteomyelitis, nekrosis tulang).
 • Cecair dan air mata alat radas tendon-ligamen, yang ditunjukkan secara visual oleh hematomas dan edema di tapak kecederaan.
 • Perbaikan diagnosis plantar fasciitis, yang dipanggil "tumit".
 • Sindrom nyeri yang teruk semasa pergerakan, serta berehat.
 • Kekangan, kesukaran dan batasan pelbagai usul dalam anggota yang terjejas.
 • Neuroma Morton - penebalan patologi saraf saraf yang biasa, yang disertai dengan sakit sengit, dilokalkan di antara kaki ke-3 dan ke-4.
 • Susulan tulang dan neoplasma tisu lembut.
 • Tusukan buku lali untuk tujuan terapeutik atau diagnostik.
 • Sebagai penilaian keberkesanan rawatan terapeutik dan pembedahan.

Di bawah kawalan gelombang ultrasound, ujian yang sangat sering dijalankan, yang memungkinkan untuk menilai secara tepat fungsi motor sendi dan mengenal pasti proses patologi yang membawa kepada gangguannya.

Cadangan umum dan kelebihan ultrasound sendi boleh didapati di dalam video.

Bagaimana prosedurnya

Pengetahuan tentang cara melakukan prosedur diagnostik membolehkan anda mencapai hasil yang lebih tepat. Sebelum kajian itu, anda mesti mengeluarkan kasut, kaus kaki dan duduk di sofa. Pakar akan memohon gel pada kaki dan shin, memberikan gambaran yang lebih baik dari gelombang ultrasonik dan gelongsor yang baik dari sensor. Mengatur semula sensor dalam arah yang berbeza pada sudut yang berbeza, doktor meneliti bersama dalam banyak unjuran, yang membolehkan untuk menilai keadaan semua struktur yang terlibat.

 1. Unjuran depan - menyediakan visualisasi tendon tibialis, extensor panjang ibu jari, otot permukaan anterior tibia, serta tendon panjang extensor jari.
 2. Akses medial - membolehkan anda untuk mempertimbangkan otot tibialis posterior, ligamen deltoid dan saraf tibial, patologi yang sering disertai oleh kesakitan yang teruk.
 3. Unjuran sisi - memberikan akses kepada tendon otot peroneal panjang dan pendek dan kebanyakan ligamen.
 4. Akses belakang - membolehkan pakar menilai keadaan tendon Achilles, calcaneus dan aponeurosis plantar.

Semasa prosedur, pesakit perlu mendengar dengan teliti doktor dan menukar kedudukan anggota badan yang sedang diteliti (mengambilnya ke luar atau di dalam, dengan bebas menggantung kaki dari sofa) supaya doktor dapat menilai dengan teliti gambar ultrasound dan memberikan kesimpulan yang tepat.

Keputusan

Pakar memperkatakan tafsiran hasilnya secara langsung semasa prosedur, dan kesimpulan dapat diperoleh dengan segera setelah melewati ultrasound. Memandangkan imej di skrin, doktor menilai integriti, saiz, kontur dan ketumpatan objek visualisasinya. Di hadapan tumor, adalah perlu untuk menilai bentuk, diameter dan struktur mereka.

Menggunakan mod Doppler, adalah mungkin untuk menilai vascularization di kawasan yang dikaji. Penyakit radang disertai dengan peningkatan peredaran darah, yang didiagnosis oleh ultrasound. Kesan di kawasan kajian dengan kecederaan pergelangan kaki digambarkan oleh seorang pakar sebagai jisim hipoekonomi dengan kontur kabur.

Mengikut keputusan peperiksaan, doktor yang menghadiri akan memerlukan terapi anti-radang, tusukan terapeutik, fisioterapi atau pembedahan.

Diagnosis ultrasound adalah sangat bermaklumat. Kesimpulan yang diperoleh dalam kajian ini, bersamaan dengan aduan pesakit dan manifestasi klinikal patologi, cukup untuk membuat diagnosis yang tepat.

Kontraindikasi dan persediaan untuk diagnosis

Ultrasound adalah kaedah diagnostik bukan invasif moden yang tidak menanggung beban radiasi pada badan pesakit. Anda boleh membelanjakannya pada sebarang umur, termasuk bayi, wanita mengandung dan menyusu.

Untuk pemeriksaan, perlu muncul dengan mudah kasut dan pakaian yang tidak dapat disembunyikan. Melalui prosedur di beberapa klinik awam, anda sepatutnya mempunyai lampin dengan anda, yang perlu diletakkan di atas sofa.

Kesakitan yang teruk atau kekakuan pergerakan boleh membuatnya sukar untuk mendiagnosis dan mempengaruhi kandungan maklumat kajian, jadi doktor mungkin menetapkan hak anestetik sebelum prosedur.

Satu-satunya contraindication untuk peperiksaan adalah kehadiran luka terbuka besar di bahagian kaki atau kaki bawah.

Di mana hendak pergi penyelidikan

Sekiranya kecederaan, serta kesakitan di bahagian bawah ekstrem, perlu berunding dengan doktor di klinik awam di tempat kediaman atau di pusat perubatan swasta. Selepas mengumpul sejarah dan pemeriksaan yang teliti, doktor akan menetapkan beberapa pemeriksaan tambahan, di antaranya akan ujian makmal dan ultrasound. Anda boleh diperiksa secara percuma ke arah ahli terapi, traumatologi atau ahli radiologi. Prosedur ini dijalankan di pejabat diagnostik berfungsi polis atau hospital, serta di institusi perubatan swasta. Kos sendi buku lali ultrasound adalah dari 1500 rubles.

Kelebihan diagnostik ultrasound termasuk:

 1. Kelajuan penyelidikan. Seluruh prosedur dengan penyahkodan data tidak melebihi 30 minit.
 2. Bukan invasif, tiada pengaruh radiasi pengionan berbahaya kepada pesakit.
 3. Harga berpatutan.
 4. Ketepatan tinggi.
 5. Keupayaan untuk mengawal proses terapeutik dan tusukan diagnostik, menjejaki hasil rawatan.

Pengimejan ultrabunyi harus dilakukan pada peralatan kelas moden dari pakar yang prihatin dengan pengalaman yang luas. Doktor mengesyorkan secara serentak dengan pemeriksaan ultrasound pada sendi terjejas, untuk memeriksa kaki yang sihat untuk perbandingan dan untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

Ultrasound pergelangan kaki dan ligamennya

Dengan bantuan imbasan ultrasound pada kaki, pelbagai jenis patologi didiagnosis - patah tulang, dislokasi, keseleo, lebam dan penyakit sendi yang sering dijumpai pada pesakit tua. Untuk mempersiapkan prosedur yang lebih baik, anda perlu mengetahui nuansa utama pelaksanaannya, petunjuk dan kontraindikasi.

Punca Penyakit Jantung

Faktor-faktor negatif berikut membawa kepada penyakit sendi buku lali:

 • perubahan hormon di dalam badan;
 • profesi yang dikaitkan dengan peningkatan aktiviti fizikal;
 • berat badan berlebihan;
 • hipotermia atau terlalu panas pada kaki;
 • kaki rata;
 • sukan profesional.

Untuk mengelakkan patologi bersama, seseorang harus mematuhi gaya hidup yang sihat dan pemakanan yang betul, dan semasa melakukan senaman fizikal, gunakan pembalut pelindung khas dan pembalut ortopedik.

Selepas kecederaan, anda perlu segera menghubungi institusi perubatan untuk ujian makmal dan ultrasound pergelangan kaki. Kaedah ini akan membolehkan pakar membuat rejimen rawatan yang cekap.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk kajian ini

Ultrasound pergelangan kaki ditetapkan kepada pesakit yang mengadu sakit dan keradangan. Kajian ini membolehkan para ortopedik mengesahkan atau membantah diagnosis awal yang dibuat pada gambaran patologi klinikal. Pecah ligamen pergelangan kaki mudah didiagnosis semasa peperiksaan awal, tanpa kaedah pemeriksaan instrumental tambahan.

Petunjuk untuk ultrasound:

 • arthrosis;
 • tumit bursitis;
 • pecah tendon dan ligamen;
 • keradangan tendon Achilles;
 • tersangkut tumit;
 • keradangan otot dan tisu lembut yang mengelilingi sendi, hakisan permukaan tulang;
 • kecederaan domestik;
 • kecederaan yang diterima semasa aktiviti sukan;
 • disyaki proses degeneratif dalam struktur tulang;
 • kesakitan teruk apabila berjalan dan berehat;
 • Neuroma Morton - penebalan saraf plantar yang tidak normal.
 • disyaki onkologi struktur tulang dan tisu lembut kaki;
 • penilaian keberkesanan campur tangan pembedahan.

Di bawah kawalan ultrasound, ujian dilakukan untuk menilai tahap proses patologi dan kebolehan fungsian sendi.

Prosedur ini tidak disyorkan:

 • dengan penyakit berjangkit dan virus di peringkat akut;
 • jika kulit kawasan kajian rosak;
 • semasa pemutihan patologi neurologi;
 • dalam kes tindak balas alahan kepada komponen gel akustik.

Tahap ultrasound

Latihan khas sebelum ultrasound sendi buku lali tidak diperlukan. Sebelum prosedur, perhiasan dan pakaian dikeluarkan dari tubuh. Tempoh purata ultrasound adalah 15 minit, tetapi jika perlu, ia boleh ditingkatkan hingga 30-45 minit. Kajian dijalankan tidak kurang dari 4 hari selepas pentadbiran intravena agen kontras.

Sebelum prosedur, pesakit duduk di sofa dan mengeluarkan kaus kaki. Produk khas digunakan untuk kaki dan kaki, yang memberikan gambaran terbaik gelombang ultrasonik dari tisu lembut. Doktor bergerak sensor dalam arah yang berbeza untuk memeriksa keadaan semua struktur pergelangan kaki.
Ultrasonografi pergelangan kaki dilakukan dalam 4 unjuran:

 1. Anterior - tendon tibial, kaki besar, otot betis depan dan tendon jari kaki besar divisualisasikan.
 2. Medial - otot tibialis posterior dan saraf, ligamen deltaid dianalisis. Kerana kekalahan struktur ini, pesakit sering merasa sakit saat berjalan.
 3. Lateral - otot fibular dan ligamen besar diperiksa.
 4. Belakang - anggaran keadaan tendon Achilles dan calcaneus.

Semasa prosedur, pesakit mengikut arahan doktor dan mengubah kedudukan kaki ke arah yang betul. Doktor membandingkan hasil dengan nilai-nilai standard dan membuat diagnosis akhir. Ultrasound protokol sendi buku lali dikeluarkan kepada pesakit di tangannya. Dengan kesimpulan ini, dia pergi ke ortopedik untuk menjalani rawatan. Untuk menyelesaikan isu-isu kontroversi, kajian itu akan dilakukan semula. Prosedur ini selamat untuk kesihatan manusia, sehingga dapat dilakukan dengan jumlah waktu yang tidak terbatas.

Kelebihan teknik ini

Ultrasonografi sendi buku lali mempunyai beberapa kelebihan berbanding dengan langkah diagnostik alternatif:

 1. Tidak menjana sinaran berbahaya kepada tubuh manusia. Atas sebab ini, ultrasound diresepkan kepada kanak-kanak, wanita hamil dan menyusu, orang tua dengan penyakit serius.
 2. Ia membolehkan anda mengkaji secara terperinci semua struktur pergelangan kaki dan tisu lembut di sekelilingnya: membran sinovial, tulang rawan, ligamen buku lali, otot, tendon, saluran darah, berkas saraf. Juga, menggunakan prosedur pendarahan mendedahkan, kehadiran exudate radang.
 3. Ia memungkinkan untuk mengkaji struktur tulang dalam beberapa unjuran, yang meningkatkan ketepatan keputusan yang diperolehi. Semasa ultrasound, doktor boleh berkomunikasi dengan pesakit dan memantau kedudukan tubuhnya.
 4. Ia boleh digunakan untuk menilai keberkesanan rawatan.
 5. Ia mempunyai kos demokratik berbanding dengan kaedah diagnostik lain, contohnya CT atau MRI. Ini menjadikan ultrabunyi tersedia untuk segelintir penduduk.

Anda perlu tahu bahawa gelombang ultrasonik tidak menembusi tulang. Untuk menganalisis keadaan struktur tulang menggunakan bantuan CT atau sinar-X. Doktor memilih kaedah diagnosis untuk setiap pesakit secara individu, dengan mengambil kira tanda-tanda penyakit klinikal dan keterukan kursusnya.

Hasil penyelidikan

Apakah yang ditunjukkan oleh ultrasound kaki?

Prosedur ini membolehkan masa untuk mendiagnosis penyakit berikut sistem muskuloskeletal:

 1. Pemecahan lengkap ligamens buku lali. Dengan secara simptomatik, trauma itu ditunjukkan oleh rasa sakit yang sengit apabila berjalan dan berada dalam kedudukan pegun. Pada ultrasound, terdapat penurunan dalam echogenicity kawasan yang rosak, penebalan ligamentum dan pelanggaran fungsinya. Pada masa yang sama, tisu lemak mengekalkan strukturnya, dan pada latar belakang kawasan yang cedera jelas menonjol.
 2. Pecahan separa pergelangan kaki. Pada monitor, doktor melihat kawasan tisu lembut dengan echogenicity yang rendah. Ini menunjukkan hematoma dan edema pada tisu lembut yang mengelilingi pergelangan kaki.
 3. Tendon pecah. Ultrasound akan menunjukkan kawasan yang mempunyai echogenicity tinggi dan kehadiran cecair dalam rongga sendi. Terdapat pelanggaran terhadap struktur gentian saraf dan ketidakpatuhan mereka.
 4. Tendonitis (keradangan tendon). Dengan penyakit di rongga efusi sendi terkumpul, dan tendon itu sendiri tidak mengalami perubahan.
 5. Rheumatoid penyakit. Ultrasound mendedahkan perubahan dalam diameter sendi ke arah pengurangan. Ini adalah perbezaan utama antara artritis reumatoid dan penyakit keradangan. Dalam arthritis rheumatoid, pencitraan ultrabunyi hygroms dengan tepi bulat.
 6. Kecederaan lama. Dengan jenis kerosakan, kecacatan dan berserabut cacat divisualisasikan dalam tisu sendi. Pada masa yang sama tendon Achilles sedikit menebal.
 7. Heel tumit. Dengan patologi pada monitor bahagian-bahagian yang terlihat pada sendi buku lali dengan echogenicity tinggi.
 8. Peralihan proses keradangan dari akut hingga kronik. Ultrasound menunjukkan struktur heterogen tendon dengan kehadiran kalsifikasi.

Peranan utama dalam kajian patologi pergelangan kaki bersama memberikan ultrabunyi. Kaedah ini memberikan maklumat lengkap mengenai pelbagai proses (keradangan, degeneratif) yang berlaku kepada doktor dalam struktur artikular. Maklumat yang tepat adalah mustahil untuk mendapatkan menggunakan sinar-X. Di samping itu, semasa x-ray, seseorang terdedah kepada radiasi berbahaya.

Harga untuk ultrabunyi sendi pergelangan kaki di bandar-bandar di Rusia untuk tahun 2017:

Kenapa dan apa yang menunjukkan ultrasound pergelangan kaki?

Semasa hayat sendi buku lali seseorang tertakluk kepada ujian teruk dan beban berterusan. Oleh itu, sering dijumpai patologi sendi ini: hampir setiap kita sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya berhadapan dengan dislokasi dan keseleo, patah tulang dan keradangan pergelangan kaki. Penyakit spektrum ini boleh didiagnosis dalam pelbagai cara, tetapi yang paling popular adalah ultrasound sendi buku lali.

Bila ditetapkan?

Bukan sahaja biasa, tidak sakit lulus, tetapi juga ketidakselesaan sekala di pergelangan kaki - inilah sebabnya untuk menghubungi pakar. Dan dia pula akan memberi perhatian kepada beberapa tanda secara terus bercakap mengenai keperluan untuk ultrabunyi sendi:

 1. Kecederaan domestik sendi rolling.
 2. Kecederaan sukan. Ia adalah mudah untuk merosakkan buku lali dalam tarian, jogging dan bola sepak, gimnastik, snowboarding dan ski alpine, sementara skating atau roller skating.
 3. Keradangan sendi degeneratif yang disyaki, seperti arthritis dan osteoartritis.
 4. Keradangan tisu lembut, misalnya, tendonitis atau osteomielitis, ligamentitis atau nekrosis.
 5. Edemas dan hematomas. Mereka boleh bercakap mengenai kehadiran air mata dan air mata di dalam tisu-tisu alat radial artikular.
 6. Manifestasi visual plantar fasciitis.
 7. Kesukaran gerakan yang dikaitkan dengan penyakit pergelangan kaki.
 8. Penebalan patologi saraf, neuroma (neuroma Morton), disertai dengan sakit sengit.
 9. Kanser yang disangka tisu bersama atau bersebelahan.
 10. Penilaian keberkesanan rawatan yang telah ditetapkan sebelum ini.
 11. Arthrosis atau bursitis.
 12. Tendonitis atau tendinosis.
 13. Kerosakan ke atas tisu tulang.
 14. Air mata otot bersebelahan.
 15. Keretakan tulang terletak berdekatan dengan sendi buku lali.
 16. Sakit dan ketidakselesaan di kawasan sendi.

Pemeriksaan tambahan tidak diperlukan hanya dengan pecah ligamen lengkap, apabila diagnosis menjadi jelas semasa pemeriksaan awal. Walau bagaimanapun, kerosakan lengkap tendon dan ligamen sangat jarang, dan semua penyakit lain memerlukan klarifikasi dalam bentuk diagnosis ultrasound.

Apa yang sedang menonton?

Semasa pemeriksaan pergelangan kaki oleh ultrabunyi, doktor menilai keadaan bukan sahaja sendi mudah alih, tetapi juga tisu bersebelahan dengannya. Khususnya, perhatian khusus akan dibayar kepada:

 • tisu rawan dan permukaan bersama;
 • kapsul berserabut dan synovia;
 • ligamen, otot dan tendon bersebelahan;
 • kehadiran dan jumlah cecair intraartikular;
 • kehadiran osteophytes (pertumbuhan patologi) atau pembentukan lain dalam rongga sendi.

Dalam kecederaan domestik pergelangan kaki bersama, peperiksaan ultrasound akan menunjukkan peningkatan ketebalan ligamen, pemisahan mereka menjadi serat, dan perubahan bentuk bentuk akibat ubah bentuk. Pada pemeriksaan visual, pendarahan atau edema mungkin ketara. Kecederaan seperti itu adalah ciri atlet, terutamanya pelari dan pemain ski, dan mereka boleh berlaku dengan keluasan yang kuat dari kaki ke luar atau ke dalam.

Persediaan untuk ultrasound kaki

Sebelum kajian, anda perlu berpakaian dan memakai kasut supaya anda boleh membuka kaki yang lebih rendah di pejabat diagnostiknya.

Persediaan khusus dari pesakit tidak diperlukan, bagaimanapun, kesakitan yang teruk atau mobiliti terhad mungkin mempengaruhi kualiti peperiksaan. Oleh itu, sebelum manipulasi adalah untuk membincangkan keadaan dengan doktor anda, dan mungkin mengambil spasmolytic atau ubat penahan sakit.

Apakah yang ditunjukkan oleh ultrasound pergelangan kaki?

Kebanyakan penyakit sendi buku lali boleh disembuhkan pada peringkat awal pembangunan. Untuk mengenal pasti mereka, anda perlu menghubungi seorang pakar dan menjalani tinjauan yang kompleks. Dalam kebanyakan kes, doktor menetapkan ultrasound pergelangan kaki. Pertimbangkan apa jenis maklumat yang memberikan kajian sedemikian, apabila ia benar-benar perlu dan bagaimana mempersiapkannya dengan betul.

Apabila perlu

Ultrasound sendi buku lali - prosedur, arahan yang diberikan oleh doktor selepas pemeriksaan awal. Doktor akan menilai simptom-simptom yang telah muncul, menentukan kemungkinan penyebabnya. Setelah mengenal pasti gambaran klinikal keadaan pesakit, pakar memutuskan apa jenis pemeriksaan yang diperlukan untuknya.

Petunjuk untuk ultrasound pergelangan kaki adalah:

 • Mendapatkan kecederaan isi rumah;
 • Kerosakan ke pergelangan kaki semasa menari atau pada sesi latihan sukan;
 • Jatuh semasa meluncur atau rollerblading;
 • Kecurigaan perubatan penyakit radang sendi, artritis, sinovitis;
 • Keradangan tisu lembut di sekitar sendi;
 • Kehadiran edema atau hematoma;
 • Kerosakan kepada tendon kaki;
 • Anggapan fasciitis plantar;
 • Kesukaran pergerakan di sendi pesakit;
 • Kemungkinan membina kanser pergelangan kaki;
 • Tendonitis;
 • Bursitis;
 • Arthrosis;
 • Muscle rupture berhampiran kantung articular;
 • Pecah berhampiran sendi.

Ultrasound ligamen buku lali mungkin diperlukan selepas memulakan terapi. Diagnosis ini membolehkan anda menilai keadaan pesakit dan menentukan keberkesanan rawatan.

Doktor mungkin tidak menetapkan ultrasound jika diagnosisnya jelas. Ini berlaku hanya dengan pecahnya ligamen atau tendon di sekitar sendi pergelangan kaki.

Apakah yang dilihat oleh doktor semasa peperiksaan?

Untuk memahami apa yang menunjukkan ultrasound pergelangan kaki, adalah penting untuk memahami maklumat yang diberikan oleh doktor semasa peperiksaan. Semasa ultrasound, doktor mengkaji keadaan struktur berikut:

 • Permukaan sendi buku lali;
 • Keadaan rangkaian tulang rawan;
 • Kualiti kapsul berserabut;
 • Keadaan sinovia;
 • Otot tetangga, ligamen dan tendon;
 • Kehadiran osteophytes.

Dalam proses ultrasound sendi pergelangan kaki, pakar mengenalpasti sama ada terdapat cecair terkumpul di dalam rongga sendi. Titik ini akan membantu dalam rawatan lanjut pesakit.

Dalam proses diagnosis, doktor menjalankan protokol ultrasound pada sendi pergelangan kaki, di mana semua data yang direkod dimasukkan. Maklumat ini diperlukan untuk merawat doktor untuk mendiagnosis tepat dan menetapkan taktik rawatan yang berkesan.

Sekiranya pemeriksaan dilakukan selepas kecederaan pergelangan kaki, doktor akan melihat gangguan berikut:

 • Meningkatkan ketebalan ligamen di kawasan yang rosak;
 • Tukar pinggir permukaan;
 • Berpecah menjadi serat individu.

Kebanyakan dari semua, perubahan-perubahan itu dapat dilihat dengan keterlaluan kaki luar semasa kecederaan. Selalunya ini berlaku ketika bermain sukan, baik di kalangan profesional dan pencinta gaya hidup aktif.

Adakah aktiviti persediaan diperlukan?

Ultrasound adalah prosedur yang tidak menyakitkan yang tidak memerlukan latihan khas. Walau bagaimanapun, untuk keselesaan, pesakit boleh berfikir terlebih dahulu bagaimana berpakaian untuk melepaskan kaki dari pakaian.

Di dalam beberapa bilik diagnostik, pesakit dijangka membawa tuala atau helai yang boleh disebarkan di sofa. Jika kesakitan sangat teruk, maka penahan sakit boleh diambil terlebih dahulu untuk memudahkan prosedur.

Kelebihan ultrasound

Prosedur ini dijalankan di setiap klinik. Ini adalah kaedah yang agak murah dan berpatutan untuk semua orang. Dengan majoriti patologi, dengan bantuan tinjauan, adalah mungkin untuk menilai keadaan sendi dan mengenal pasti penyakit utama dan tahap perkembangan mereka.

Prosedur ini membolehkan anda melihat keadaan rongga artikular, otot dan tisu sekeliling dalam masa nyata. Seseorang tidak menerima radiasi radioaktif, seperti semasa peperiksaan X-ray. Doktor boleh mengkaji keadaan sendi buku lali dalam beberapa unjuran sekaligus dalam satu sesi prosedur.

Kelebihan utama kajian ultrabunyi sendi pergelangan kaki adalah seperti berikut:

 • Tiada kesakitan;
 • Tiada bahaya kepada tubuh;
 • Hasilnya siap dengan segera;
 • Prosedur ini dijalankan dengan cepat;
 • Pengekodan adalah mudah;
 • Tidak perlu menusuk tisu;
 • Kaedah ini tersedia secara ekonomi untuk kebanyakan pesakit;
 • Kebolehpercayaan data;
 • Sangat bermaklumat.

Tiada sekatan terhadap kekerapan ultrasound. Ini membolehkan, jika perlu, untuk memantau terapi bermula. Rawatan boleh disesuaikan untuk memperbaiki kesejahteraan secepat mungkin.

Proses melaksanakan ultrasound

Pemeriksaan ultrabunyi tisu dilakukan di dalam bilik khas di mana terdapat peralatan ketepatan tinggi. Untuk diagnosis akan memerlukan kedua-dua kaki. Ia tidak berguna untuk meneroka hanya satu anggota badan. Pakar perubatan harus menilai keadaan tisu dengan serta-merta dalam unjuran sebelah belakang, belakang.

Urutan pemeriksaan tisu dengan pemeriksaan ultrasound pada sendi:

 • Pengesanan efusi;
 • Penilaian struktur dan kelantangannya;
 • Keadaan beg sinovial pergelangan kaki;
 • Deskripsi setiap tendon dan integriti mereka, asimetri, kehadiran kemasukan patologi;
 • Penerangan beg tumit;
 • Kualiti ciri tulang.

Kajian terperinci tentang keadaan tulang dengan kajian ultrasound tidak mungkin, jadi tumpuan adalah pada sendi.

Contraindications

Oleh kerana ultrasound tidak berbahaya, tidak menyala tubuh manusia, ia dilakukan pada hampir semua orang. Ia sesuai untuk bayi baru lahir, wanita hamil. Bagi pesakit dengan tumor onkologi, ultrasound juga dibenarkan.

Terdapat hanya satu kontraindikasi untuk ultrasound sendi buku lali. Sekiranya terdapat luka yang luas di kawasan kajian, diagnosis tidak mungkin. Sekiranya kerosakan itu kecil, doktor akan cuba melakukan pemeriksaan, memintas kulit yang terjejas.

Kos

Harga ultrasound sendi buku lali disediakan untuk setiap pesakit. Kos mungkin berbeza dari klinik di mana kajian dijalankan.

Kadang-kadang harga terjejas oleh kelayakan doktor yang melakukan penyelidikan. Jika kos prosedur termasuk perundingan dan tafsiran data, kenaikan harga.

Anda boleh menghabiskan ultrabunyi dari 600 hingga 1500 Rubles. Setiap pesakit memutuskan sendiri di mana untuk menjalankan pemeriksaan sedemikian. Prinsip prosedur adalah sama di mana-mana.

Pesakit yang mempunyai insurans perubatan layak menjalani prosedur ini di klinik tempatan.

Pemeriksaan ultrabunyi ditunjukkan untuk pesakit yang mempunyai banyak keadaan. Doktor yang hadir selepas peperiksaan awal akan membuat keputusan sama ada diagnosis itu diperlukan dalam kes tertentu. Melaksanakan terapi kualiti awal adalah kunci kepada rawatan yang berjaya dan pemeliharaan mobiliti bersama.

Ultrasound pergelangan kaki

Pemeriksaan ultrabunyi sendi pergelangan kaki adalah kaedah diagnostik berkesan yang membolehkan penilaian keadaan bukan sahaja struktur tulang, tetapi juga alat ligamentous pergelangan kaki. Oleh kerana tidak adanya pelanggaran keutuhan kulit, kesakitan dan keselamatan, ultrasound sendi pergelangan kaki boleh digunakan dalam semua kumpulan pesakit tanpa sekatan. Ia juga agak murah, kajian yang berpatutan.

Kandungan artikel

Petunjuk untuk ultrasound pergelangan kaki

Dengan masalah dengan pergelangan kaki, pelanggaran berlaku di seluruh rantai kinetik - lutut, sendi pinggul dan tulang belakang terjejas. Oleh itu, adalah penting untuk mendiagnosis masalah pergelangan kaki tepat pada masanya dan menetapkan rawatan yang berkesan. Sebab untuk ultrasound boleh:

 • Kecederaan bersama;
 • sindrom nyeri akut atau kronik;
 • mobiliti terhad atau ketidakstabilan buku lali;
 • keradangan bersama;
 • kecurigaan cecair atau darah, hematoma, atau tumor;
 • masalah lutut;
 • penyakit sistemik yang menyerang sendi, seperti rematik atau gout.

Apa yang menunjukkan ultrasound pergelangan kaki

Ultrasound pergelangan kaki boleh mengesan:

 • kelainan perkembangan;
 • kerosakan akut dan kronik ke kapsul sendi, ligamen dan otot;
 • arthritis sendi buku lali;
 • arthrosis dan osteoarthritis;
 • degenerasi rawan hyaline;
 • pengumpulan cecair sinovial atau kekurangannya;
 • hemarthrosis, hematoma, atau tumor sendi.

Menyediakan ultrasound pergelangan kaki

Pemeriksaan ultrabunyi di pergelangan kaki tidak memerlukan latihan khas.

Bagaimana dan berapa lama ultrasound pergelangan kaki berlangsung

Tempoh ultrasound pergelangan kaki - sehingga 20 minit, kajian dilakukan di atas sofa. Gel konduktif digunakan pada kulit. Sendiri dikaji menggunakan sensor dalam empat unjuran - anterior, posterior, medial dan lateral.

Peralatan untuk ultrasound pergelangan kaki

Kontra untuk ultrasound pergelangan kaki

Di mana dan bagaimana untuk mendaftar

Anda boleh mendaftar untuk pemeriksaan ultrasound pada buku lali bersama di klinik "CMRT" dengan memanggil atau dengan mengisi borang maklum balas.

Ultrasound pergelangan kaki

Gelang kaki adalah bahagian yang sangat penting dari kaki kita. Dia menguruskan kaki dan membantu seseorang berjalan, melompat, mendaki dan menuruni tangga. Kaki bergerak dengan mengikat otot yang berada di luar dan belakang pergelangan kaki. Jika kerja anda dikaitkan dengan beban berat pada kaki anda, atau anda bermain sukan dan menjalani gaya hidup yang aktif, maka terdapat kemungkinan kecederaan yang berlainan pada buku lali. Hampir setiap orang sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya berhadapan dengan kehelan atau patah tulang tulang sendi.

Tanda kerosakan pada sendi buku lali:

 • kesakitan memotong teruk apabila menggerakkan kaki;
 • bengkak dan keradangan di kawasan kecederaan;
 • hematoma dan biru di sekitar sendi;
 • kedudukan kaki yang luar biasa.

Semua tanda ini menunjukkan bahawa anda perlu menjalani pemeriksaan profesional oleh doktor dan pemeriksaan ultrasound pada sendi buku lali.

Ultrasound membolehkan anda mempelajari tisu lembut, tendon dan otot yang terletak betul-betul di permukaan sendi dan tersedia untuk diperiksa.

Bagaimana ultrasound buku lali lebih baik daripada kajian lain?

 • kos prosedur yang agak tinggi;
 • Kaedah ini membolehkan untuk mengesan perubahan pada tisu pada peringkat awal;
 • kekurangan latihan khas, dilakukan dengan cepat, hasilnya dapat diperoleh segera setelah kajian;
 • ia adalah mungkin untuk mengimbas kapal sekitar sendi jika berlaku pelanggaran aliran darah melalui urat badan.
 • tiada kontraindikasi walaupun untuk wanita hamil dan kanak-kanak;

Keselamatan pergelangan kaki ultrasound

Sesetengah pesakit mempunyai soalan tentang kesan kajian ini terhadap kesihatan mereka. Semasa ujian dan kajian yang dijalankan dalam kajian kesan gelombang ultrasonik pada tubuh manusia, menurut data terkini, disimpulkan bahawa gelombang ultrasonik tidak merosakkan tubuh, iaitu, kajian itu tidak berbahaya kepada manusia. Ini membolehkan anda menahan jumlah yang diperlukan tanpa sebarang risiko, yang seterusnya membolehkan doktor memantau dengan teliti keadaan pesakit.

Memihak kepada fakta bahawa diagnosis ini selamat, mengatakan bahawa pada masa ini tidak ada satu kes apabila mereka menemui penyakit yang disebabkan oleh gelombang ultrasound yang digunakan semasa kajian.

Bagaimana untuk menjalankan ultrasound buku lali?

Semasa prosedur ini, anda boleh duduk atau berbaring. Penyediaan awal tidak diperlukan. Gel digunakan di sekitar sendi yang diperiksa. Ia adalah perlu untuk meningkatkan kekonduksian antara kulit dan sensor dan membantu untuk mengeluarkan udara yang berlebihan, yang merupakan penghalang kepada gelombang ultrasonik. Seterusnya, doktor mula menggerakkan sensor dalam pesawat yang berlainan, cuba memeriksa organ dari semua pihak. Selepas tinjauan, perlu mengeluarkan sisa gel dengan tuala, serbet, atau kaedah lain.

Gel tidak berbahaya kepada badan, kerana terutamanya terdiri daripada air, tetapi memberikan sedikit ketidakselesaan. Sensor mudah meluncur ke atas permukaan kulit dengan bantuan gel dan gelombang elektromagnetik mudah dicerminkan darinya. Semua struktur sendi pergelangan kaki dapat dilihat dalam empat pesawat.

Pertama, rongga sendi dinilai, kehadiran bendalir di dalamnya ditentukan, homogenitas dan jumlahnya dipelajari. Doktor kemudian menganalisis keadaan pergelangan kaki, beg hipodermiknya. Mengamati perintah yang ketat, doktor menerangkan ligamen dan setiap tendon secara berasingan, keadaan tumit tumit dan bahagian tulang sendi. Perubahan tisu dan kehadiran tumor di dalamnya didiagnosis dengan ketepatan yang tinggi.

Sejurus selepas lulus ultrasound sendi buku lali, pesakit diberikan semua gambar dan kesimpulan yang diperlukan di tangannya untuk rawatan lanjut.

Apakah yang ditunjukkan oleh ultrasound pergelangan kaki?

 • Lengkung lengkap dan separa tendon, ligamen, saraf dan otot;
 • hematomas dan pembengkakan
 • neoplasma dan pemadatan tisu lembut;
 • proses keradangan dan degeneratif
 • Perubahan permukaan tulang
 • perubahan dalam struktur rawan artikular pada arthrosis
 • pelbagai patah tulang buku lali

Sekiranya imbasan ultrasound sendi buku lali menunjukkan bahawa terdapat perubahan dalam struktur tendon, diameternya meningkat dan ada cecair di dalam vagina di sekelilingnya, semuanya adalah tanda-tanda pecah tendon.

 • Dengan arthritis, kita akan melihat penurunan dalam lapisan tulang rawan, sehingga kemusnahannya yang lengkap. Dan mungkin ada kemusnahan tisu tulang.
 • Apabila tumit meluncur pada ultrasound sendi pergelangan kaki, anda dapat melihat pertumbuhan tisu tulang dalam bentuk lonjakan di kawasan lampiran tendon calcaneal atau di kawasan tunggal. Spurs sering berlaku kerana penggantian struktur tisu badan manusia. Penyakit ini disertai dengan kesakitan yang membakar ketika berjalan.

Apa yang menyebabkan penyakit pergelangan kaki?

 • perubahan hormon dalam tubuh manusia;
 • kaki rata;
 • memakai kasut yang tidak selesa dan selesa;
 • beban kerja profesional yang kuat;
 • berat badan berlebihan;
 • radang dingin dan hipotermia anggota badan dan seluruh badan;
 • gaya hidup yang tidak sihat, mengurangkan imuniti.

Untuk mengekalkan kesihatan kaki anda, anda perlu memantau keadaan mereka, menguatkan mereka dengan senaman khas, memantau pemakanan anda, dan memakai pakaian ortopedik khas semasa penekanan panjang.

Sekiranya berlaku kecederaan, walaupun yang kecil, adalah perlu untuk memohon kepada pusat perubatan untuk nasihat perubatan profesional, ujian makmal dan ultrasound sendi buku lali. Setelah menetapkan diagnosis yang tepat, perlu mengikuti semua preskripsi untuk memulihkan fungsi bersama.

Ultrasound sendi buku lali yang menunjukkan

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik: "ultrabunyi sendi pergelangan kaki yang menunjukkan."

Tali pergelangan kaki sering tertakluk kepada pelbagai kecederaan, kedua-dua sukan dan domestik, di kalangan orang-orang dari semua peringkat umur. Disebabkan lokasi cetek strukturnya, adalah lebih baik untuk mendiagnosis proses patologi dengan bantuan ultrasound. Dengan menggunakan prosedur diagnostik ini, anda boleh dengan cepat, tanpa rasa sakit dan tanpa bahaya kepada badan untuk menilai sifat dan tahap kerosakan yang diterima, serta menentukan petunjuk untuk rawatan konservatif atau pembedahan.

Bilakah kita memerlukan diagnostik ultrasound

Kesakitan pada sendi pergelangan kaki bimbang hampir setiap orang sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Adalah penting untuk mengetahui di mana anda tidak perlu bimbang, dan di mana ia adalah penting untuk melihat seorang doktor untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Sekiranya anda mengesyaki patologi bersama, anda perlu menghubungi seorang pengamal am, seorang traumatologist atau seorang pakar rheumatologi.

Lengkap ultrasound memerlukan:

 • Apabila tengkuk pergelangan kaki diperoleh dalam kehidupan seharian (apabila kaki podtisyvanii ke luar atau ke dalam ketika berjalan, berjalan).
 • Kerosakan yang disebabkan oleh sukan. Yang paling traumatik ialah menari, senam ringan, berlari, bola sepak, ski menuruni bukit, skating atau skating roller.
 • Penyakit degeneratif yang disyaki (rheumatoid arthritis, osteoartritis).
 • Proses keradangan (tendinitis, osteomyelitis, nekrosis tulang).
 • Cecair dan air mata alat radas tendon-ligamen, yang ditunjukkan secara visual oleh hematomas dan edema di tapak kecederaan.
 • Perbaikan diagnosis plantar fasciitis, yang dipanggil "tumit".
 • Sindrom nyeri yang teruk semasa pergerakan, serta berehat.
 • Kekangan, kesukaran dan batasan pelbagai usul dalam anggota yang terjejas.
 • Neuroma Morton - penebalan patologi saraf saraf yang biasa, yang disertai dengan sakit sengit, dilokalkan di antara kaki ke-3 dan ke-4.
 • Susulan tulang dan neoplasma tisu lembut.
 • Tusukan buku lali untuk tujuan terapeutik atau diagnostik.
 • Sebagai penilaian keberkesanan rawatan terapeutik dan pembedahan.

Di bawah kawalan gelombang ultrasound, ujian yang sangat sering dijalankan, yang memungkinkan untuk menilai secara tepat fungsi motor sendi dan mengenal pasti proses patologi yang membawa kepada gangguannya.

Cadangan umum dan kelebihan ultrasound sendi boleh didapati di dalam video.

Bagaimana prosedurnya

Pengetahuan tentang cara melakukan prosedur diagnostik membolehkan anda mencapai hasil yang lebih tepat. Sebelum kajian itu, anda mesti mengeluarkan kasut, kaus kaki dan duduk di sofa. Pakar akan memohon gel pada kaki dan shin, memberikan gambaran yang lebih baik dari gelombang ultrasonik dan gelongsor yang baik dari sensor. Mengatur semula sensor dalam arah yang berbeza pada sudut yang berbeza, doktor meneliti bersama dalam banyak unjuran, yang membolehkan untuk menilai keadaan semua struktur yang terlibat.

 1. Unjuran depan - menyediakan visualisasi tendon tibialis, extensor panjang ibu jari, otot permukaan anterior tibia, serta tendon panjang extensor jari.
 2. Akses medial - membolehkan anda untuk mempertimbangkan otot tibialis posterior, ligamen deltoid dan saraf tibial, patologi yang sering disertai oleh kesakitan yang teruk.
 3. Unjuran sisi - memberikan akses kepada tendon otot peroneal panjang dan pendek dan kebanyakan ligamen.
 4. Akses belakang - membolehkan pakar menilai keadaan tendon Achilles, calcaneus dan aponeurosis plantar.

Semasa prosedur, pesakit perlu mendengar dengan teliti doktor dan menukar kedudukan anggota badan yang sedang diteliti (mengambilnya ke luar atau di dalam, dengan bebas menggantung kaki dari sofa) supaya doktor dapat menilai dengan teliti gambar ultrasound dan memberikan kesimpulan yang tepat.

Keputusan

Pakar memperkatakan tafsiran hasilnya secara langsung semasa prosedur, dan kesimpulan dapat diperoleh dengan segera setelah melewati ultrasound. Memandangkan imej di skrin, doktor menilai integriti, saiz, kontur dan ketumpatan objek visualisasinya. Di hadapan tumor, adalah perlu untuk menilai bentuk, diameter dan struktur mereka.

Menggunakan mod Doppler, adalah mungkin untuk menilai vascularization di kawasan yang dikaji. Penyakit radang disertai dengan peningkatan peredaran darah, yang didiagnosis oleh ultrasound. Kesan di kawasan kajian dengan kecederaan pergelangan kaki digambarkan oleh seorang pakar sebagai jisim hipoekonomi dengan kontur kabur.

Mengikut keputusan peperiksaan, doktor yang menghadiri akan memerlukan terapi anti-radang, tusukan terapeutik, fisioterapi atau pembedahan.

Diagnosis ultrasound adalah sangat bermaklumat. Kesimpulan yang diperoleh dalam kajian ini, bersamaan dengan aduan pesakit dan manifestasi klinikal patologi, cukup untuk membuat diagnosis yang tepat.

Kontraindikasi dan persediaan untuk diagnosis

Ultrasound adalah kaedah diagnostik bukan invasif moden yang tidak menanggung beban radiasi pada badan pesakit. Anda boleh membelanjakannya pada sebarang umur, termasuk bayi, wanita mengandung dan menyusu.

Untuk pemeriksaan, perlu muncul dengan mudah kasut dan pakaian yang tidak dapat disembunyikan. Melalui prosedur di beberapa klinik awam, anda sepatutnya mempunyai lampin dengan anda, yang perlu diletakkan di atas sofa.

Kesakitan yang teruk atau kekakuan pergerakan boleh membuatnya sukar untuk mendiagnosis dan mempengaruhi kandungan maklumat kajian, jadi doktor mungkin menetapkan hak anestetik sebelum prosedur.

Satu-satunya contraindication untuk peperiksaan adalah kehadiran luka terbuka besar di bahagian kaki atau kaki bawah.

Di mana hendak pergi penyelidikan

Sekiranya kecederaan, serta kesakitan di bahagian bawah ekstrem, perlu berunding dengan doktor di klinik awam di tempat kediaman atau di pusat perubatan swasta. Selepas mengumpul sejarah dan pemeriksaan yang teliti, doktor akan menetapkan beberapa pemeriksaan tambahan, di antaranya akan ujian makmal dan ultrasound. Anda boleh diperiksa secara percuma ke arah ahli terapi, traumatologi atau ahli radiologi. Prosedur ini dijalankan di pejabat diagnostik berfungsi polis atau hospital, serta di institusi perubatan swasta. Kos sendi buku lali ultrasound adalah dari 1500 rubles.

Kelebihan diagnostik ultrasound termasuk:

 1. Kelajuan penyelidikan. Seluruh prosedur dengan penyahkodan data tidak melebihi 30 minit.
 2. Bukan invasif, tiada pengaruh radiasi pengionan berbahaya kepada pesakit.
 3. Harga berpatutan.
 4. Ketepatan tinggi.
 5. Keupayaan untuk mengawal proses terapeutik dan tusukan diagnostik, menjejaki hasil rawatan.

Pengimejan ultrabunyi harus dilakukan pada peralatan kelas moden dari pakar yang prihatin dengan pengalaman yang luas. Doktor mengesyorkan secara serentak dengan pemeriksaan ultrasound pada sendi terjejas, untuk memeriksa kaki yang sihat untuk perbandingan dan untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat.

Ultrasonografi sendi pergelangan tangan dilakukan untuk mendiagnosis pelbagai kecederaan dengan tepat untuk bahagian penting sistem muskuloskeletal ini.

Secara teknikal, peperiksaan ini tidak sukar, dan maklumat yang diperolehi selepas peperiksaan sangat boleh dipercayai, dan membantu untuk menentukan rawatan yang lebih berkesan dengan lebih cepat.

Apa yang akan menjadi petunjuk utama untuk diagnosis, apakah teknik pemeriksaan, dan apa yang boleh dilihat semasa prosedur ultrasound?

Apakah kajiannya?

Kerosakan pada pergelangan kaki sering terjadi pada atlet - pemain ski, pelari, skater, dan lain-lain. Seringkali kecederaan seperti ini berlaku di persekitaran domestik. Apabila melakukan ultrabunyi sendi pergelangan kaki, doktor semestinya akan menilai keadaan sendi dan tisu lembut bersebelahan dengannya. Sering digunakan untuk mengimbas tendon Achilles bersama-sama dengan kajian saluran darah (diagnosis dupleks). Keadaan kapal, kapsul berserat, cecair sinovial, ligamen dan permukaan tulang dinilai.

Persediaan khusus dari pesakit tidak diperlukan. Semasa sesi itu, pakar memeriksa 2 sendi dalam mod pasangan. Ultrasound tidak menimbulkan bahaya kepada manusia. Diagnostik sedemikian boleh dilakukan beberapa kali untuk membuat diagnosis yang betul.

Kontra untuk penggunaan ultrasound buku lali tidak dijumpai. Ia juga boleh dilakukan semasa kehamilan dan penyusuan. Untuk diagnostik yang lebih mendalam pengimejan resonans magnetik boleh digunakan sebagai kaedah penyiasatan tambahan. Adalah lebih baik jika anda perlu melihat secara terperinci keadaan tisu lembut.

Jenis diagnosis ultrasound adalah tidak invasif dan tidak menyakitkan. Pesakit tidak berasa sebarang ketidakselesaan yang berkaitan dengan sinaran ultrasound. Pendekatan diagnosis ini membolehkan doktor membuat diagnosis yang betul dalam masa yang singkat.

Kelebihan ultrasound

Kajian ini mempunyai kelebihan yang tidak dapat dinafikan daripada kaedah diagnostik yang lain:

 1. Ketersediaan harga.
 2. Dengan bantuan ultrasound, mungkin untuk menggambarkan secara terperinci gangguan pada sendi pada peringkat awal, apabila gejala klinikal belum muncul.
 3. Kelajuan kajian, permohonan dalam keadaan kecemasan.
 4. Penyediaan pesakit sebelum diagnosis tidak diperlukan.
 5. Ultrasound selamat untuk kesihatan manusia.
 6. Semasa tinjauan, anda boleh menggunakan pengimbasan dupleks.

Cara lain untuk mendiagnosis organ-organ sistem muskuloskeletal tidak memberikan gambar diagnostik yang tepat, seperti ultrasound, kerana membuat sejumlah besar X-ray berbahaya kepada kesihatan pesakit berisiko radiasi.

Bagaimana diagnosisnya?

Teknik menjalankan kajian pergelangan kaki adalah mudah. Sebelum memegang pesakit melepaskan anggota bawah dari pakaian dan terletak di sofa. Sekiranya suntikan intraarticular dibuat, peperiksaan yang menggunakan ultrasound perlu dilakukan kira-kira 4 hari selepas suntikan terakhir, supaya tidak menyimpang hasilnya. Kedudukan kaki semasa prosedur lurus, kadang-kadang untuk meningkatkan akses, kaki bawah berubah ke dalam.

Sebelum bermulanya diagnosis, kawasan yang diselidiki diselitkan dengan gel khas untuk melancarkan transducer ultrasound yang lebih baik di sepanjang kulit dan menghilangkan pembentukan buih-buih udara. Gel itu benar-benar tidak berbahaya kepada manusia.

Doktor melakukan imbasan buku lali dalam 4 unjuran - anterior, medial, lateral dan posterior. Untuk melakukan ini, pesakit tidak perlu bergerak, mengubah kedudukan tubuh, yang sangat penting untuk kecederaan yang teruk, apabila pergerakan menyebabkan sakit. Untuk memvisualisasikan sendi, sensor hanya bergerak di sepanjang kulit.

Dalam menjalankan diagnostik, keadaan tendon, tulang, sarung sinovial, otot dinilai. Tempoh keseluruhan keseluruhan prosedur tidak lebih daripada 15 minit. Selepas diagnosis selesai, data yang diperoleh dikaji dan dibandingkan dengan norma. Berdasarkan ini, kesimpulan dibuat dan diagnosis dibuat.

Sekiranya perlu, pemeriksaan ultrasound berulang pada sendi buku lali boleh ditunjukkan. Ia boleh dilakukan dengan jumlah masa yang tidak terhad.

Petunjuk untuk prosedur

Pemeriksaan ultrabunyi pada sendi buku lali dilantik dalam kes seperti berikut:

 1. Kecederaan terkini pada sendi atau sejarahnya.
 2. Penyakit sistemik dan autoimun badan.
 3. Proses keradangan akut atau kronik.
 4. Berat badan yang berlebihan.
 5. Patologi sistem endokrin.
 6. Osteochondropathy.
 7. Kesakitan di sendi dan pergerakan terhad di dalamnya.
 8. Pemeriksaan sendi pada bayi yang baru lahir berisiko, disyaki sebarang patologi pada usia muda.
 9. Suspek dislokasi atau sublaksasi dalam sendi buku lali dalam kumpulan pesakit yang berbeza.
 10. Ultrasound dilakukan untuk memantau hasil terapi.
 11. Sakit di sendi dan pembentukan palpir di dalamnya.
 12. Terapi pemantauan pada pesakit dengan penyakit sendi, tendon, dan kecederaan selepas trauma di kawasan ini.
 13. Jika anda mengesyaki sista.
 14. Pemerhatian terapeutik bursitis.

Bagaimanakah kecederaan pada sendi kelihatan?

Apa yang kelihatan seperti pada monitor? Dengan bantuan ultrasound, patologi bersama berikut dapat dilihat dengan sangat baik:

 1. Pecah ligamen pergelangan kaki. Kecederaan seperti itu dicirikan oleh kesakitan yang sangat tajam. Terdapat penurunan echogenicity di kawasan yang cedera. Ligamen itu sendiri menebal, jalannya terganggu. Tisu adipos mengekalkan echogenicitynya, dan terhadap latar belakang ini, kawasan yang terjejas kelihatan tajam dan berbeza.
 2. Dengan pecah ligamen separa, anda dapat melihat kawasan dengan echogenicity yang rendah - ini adalah hematoma dan pembengkakan tisu-tisu yang mengelilinginya.
 3. Apabila tendon pecah, rantau hypoechoic kelihatan. Dalam faraj tendon ketara pengumpulan cecair. Terdapat gangguan yang ketara dalam perjalanan gentian, ketidakpatuhan mereka. Pengaliran air berkumpul di kawasan sinovial.
 4. Dengan tendinitis, efusi berkumpul di vagina sendi, tetapi tendon itu sendiri muncul tanpa kerosakan. Biasanya dalam keadaan seperti itu diagnosis tendosynovitis dibuat.
 5. Dalam lesi rheumatoid, perubahan dalam diameter tendon adalah ketara: ia berkurangan dalam saiz. Ini membezakan penyakit ini daripada proses keradangan biasa. Hygroms boleh divisualisasikan: mereka adalah terhad pada panjangnya, dan tepi mereka dibulatkan.
 6. Ultrasound juga menunjukkan keterukan jurang. Sekiranya berlaku kecederaan kronik, terdapat kecacatan tisu yang jelas, terdapat kawasan berserat dan berkaliber di dalamnya. Tendon agak menebal.
 7. Selepas rawatan pembedahan, ultrasound menunjukkan ligatur dengan peningkatan echogenicity. Peralihan keradangan akut kepada proses kronik mempunyai tanda-tanda tertentu: struktur tendon adalah heterogen, ia mengandungi kawasan kalsifikasi.
 8. Apabila tumit tumit kelihatan kawasan hyperechoic.

Peranan ultrasound dalam pemeriksaan sendi pergelangan kaki adalah yang utama. Ia memberi maklumat yang tepat mengenai semua proses yang berlaku di sendi. Keputusan sedemikian tidak mungkin dilakukan dengan pemeriksaan sinar-X konvensional, dan apabila menggunakan sinar-X, pesakit juga akan terdedah kepada radiasi berbahaya.

Maklumat yang diperoleh semasa ultrasound membolehkan doktor mendapatkan maklumat yang tepat mengenai keadaan sendi dan menentukan kemungkinan intervensi pembedahan. Dengan bantuan kaji selidik itu, diagnosis bingkisan yang tepat bagi penyakit sendi pergelangan kaki boleh dibuat.

Ramai pakar menunjukkan bahawa keadaan kaki mungkin merupakan petunjuk kesihatan tubuh manusia. Tepat pada masanya mengesan penyakit menyebabkan kesakitan, sekatan pergerakan, dan gejala lain yang serius dan memulakan rawatan, ultrasound membantu buku lali -, kaedah diagnostik sangat bermaklumat yang mudah, murah dan pada masa yang sama.

 • Ultrasound sendi yang sama 1320a
 • Ultrasonografi sendi dengan nama yang sama menggunakan mod pemetakan duplex warna 1980a
 • Ultrasound berhenti 1100a

Maklumat dan harga yang disediakan di laman web ini hanya untuk rujukan dan bukan tawaran awam.

Bilakah ultrasound buku lali / kaki ultrasound perlu?

Ultrasound kaki disyorkan untuk kecederaan kaki, keadaan selepas traumatik, keradangan akut dan kronik sendi dan ligamen, di hadapan tumor di kawasan ini.

Petunjuk untuk ultrasound pergelangan kaki adalah gejala berikut:

 • sakit kaki;
 • kehadiran tumit tumit;
 • pergerakan terhad kaki;
 • keradangan di sendi buku lali;
 • kecacatan kaki, perubahan degeneratif-dystrophik;
 • flatfoot.

Gejala-gejala ini mungkin menunjukkan kehadiran penyakit sistemik badan, termasuk kencing manis, aliran darah terjejas, serta masalah sistem otot, gangguan fungsi tulang belakang, gangguan neurologi.

Pecah tendon dan ligamen di kaki cukup biasa di kalangan atlet, terutamanya snowboarders, pemain ski, pemain bola sepak dan penari.

Ultrasound kaki boleh diarahkan oleh doktor: ahli traumatologi, pakar bedah, pakar rheumatologi, pakar onkologi.

Proses keradangan pada sendi buku lali pada peringkat pertama penyakit mungkin tidak bersifat asimtomatik. Oleh itu, adalah tidak biasa menggunakan ultrabunyi sendi buku lali untuk profilaksis, tanpa menunggu penyakit itu masuk ke peringkat klinikal.

Apa yang boleh menunjukkan ultrabunyi kaki?

doktor menilai kontur tulang, keadaan tulang rawan, tendon, otot, saraf sekitar menentukan kehadiran atau ketiadaan kecacatan, bilangan dan konsisten bendalir dalam sendi. Menganalisis perubahan pada sendi dan ligamen, doktor memutuskan pelantikan terapi dan kesesuaian penyelidikan tambahan.

Ultrasound boleh mendedahkan arthritis dan arthrosis, radang kandung lendir (keradangan kapsul sendi), tendonitis (keradangan tendon dan distrofi), Morton neurinoma (tumor daripada gentian saraf) hygroma (sista) dan penyakit-penyakit lain.

Bagaimana ultrasound pergelangan kaki di klinik kami

Ultrasonografi sendi buku lali dilakukan menggunakan pengimbas Jepun Mindray DC-8. Pesakit berbaring atau duduk di atas sofa. Gelang kaki dilihat dalam empat pesawat yang berlainan. Selalunya, ultrabunyi tendon Achilles dilakukan bersama dengan ultrasound sendi buku lali.

Kelebihan yang ketara dalam jenis kajian ini ialah menggunakan mod imbasan vaskular dupleks, yang membolehkan anda mendiagnosis pelanggaran peredaran vena.

Berhenti ultrasound tidak mengambil masa lebih daripada 15-20 minit, keputusan dan laporan perubatan dikeluarkan kepada pesakit.

Pakar bedah kardiovaskular, doktor ultrasound

Klinik kami di St Petersburg

Anda boleh mendapatkan maklumat terperinci dan membuat temu janji dengan telefon +7 (812) 640-55-25

Buat temujanji

Untuk diagnosis penyakit sendi, ultrasound adalah salah satu yang terbaik, dan kadang-kadang satu-satunya yang mungkin, kerana ia sama sekali tidak ada kontraindikasi. Pemeriksaan sinar-X tidak membenarkan anda melihat tisu-tisu lembut sendi, berbeza dengan ultrasound, dan untuk kebanyakan penyakit betul-betul yang diperlukan. Pencitraan resonans magnetik lutut (MRI) adalah prosedur yang mahal dan tidak selalu terpakai.

Spesifikasi anatomi dan gejala penyakit sendi lutut

Untuk memahami apa yang ditunjukkan ultrasound lutut, adalah berguna untuk memahami unsur-unsur anatomi, yang mempunyai ciri-ciri yang membezakan lutut dari seluruh sendi tubuh manusia. Ia mengandungi dua tapak tisu penghubung, yang dipanggil meniskus. Malah, ini adalah pad elastik di antara tulang femur dan tulang tibial kaki, membantu mengedarkan berat badan dan menambahkan kestabilan kepada sendi. Tanpa mereka, berat badan akan menumpukan pada sebahagian kecil permukaan tibia. Kerosakan kepada meniskus, mengikut statistik, adalah masalah yang paling biasa.

Struktur kompleks dan ketidakstabilan geometri tulang penyusun membuat lutut mudah terdedah kepada kecederaan, perubahan yang berkaitan dengan usia, kerosakan di bawah beban yang meningkat.

Dalam kes lebam, keseleo dan kecederaan lain, ultrasound sendi lutut akan memungkinkan untuk menjalankan diagnosis yang boleh dipercayai, ia boleh digunakan untuk mengesan atau mengecualikan kehadiran kecederaan yang serius. Anda tidak boleh mengabaikan rasa sakit jangka panjang dan gejala tidak menyenangkan yang lain, seperti:

 • kecacatan lutut;
 • bengkak;
 • sensasi haba;
 • mengurangkan pergerakan.

Menjalankan diagnostik ultrasound sendi lutut

Terdahulu, sebab tepat ketidakselesaan itu ditubuhkan, semakin berjaya dan lebih mudah rawatan itu. Jika tiada apa yang dilakukan, anda boleh mendapatkan perubahan organik dalam tisu, penyakit bersamaan, peredaran darah terjejas di kawasan yang rosak. Keradangan kronik adalah komplikasi yang berbahaya yang mengakibatkan pemusnahan rawan artikular (arthrosis dan arthritis).

Ia boleh dilakukan, dan juga perlu untuk melakukan ultrasound lutut dengan penyakit reumatik disyaki, sista Baker (juga dipanggil: Radang kandung lendir dan hernia lekuk popliteal, dengan kekalahan ini adalah pengumpulan eskudata radang di bursa), tumor, radang tisu sendi, ligamen dan otot sekitar.

Kemusnahan rawan dan pembangunan osteoartritis dan osteoarthritis menyumbang kepada rata, jadi pesakit ini perlu secara berkala berulang ultrasound sendi lutut untuk memantau kesihatan tisu dan untuk mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan risiko penyakit-penyakit ini. Di samping itu, ultrasound sendi boleh dilakukan untuk menentukan tempoh proses patologi.

Prosedur dan keputusan ultrasound lutut

Latihan khas ultrasound lutut tidak memerlukan, tidak ada contraindications, terpakai kepada pesakit dari mana-mana umur. Hasilnya mungkin tidak bermaklumat jika suntikan terapeutik dibuat (pemeriksaan boleh dilakukan hanya 4-5 hari selepas tamat kursus).

Prosedur ini dijalankan dalam kedudukan terlentang, sebelum kaki dibebaskan dari pakaian. Untuk kajian yang komprehensif, atas permintaan doktor, pesakit menyerang perutnya, membungkuk kakinya. Dalam kedudukan di belakang dengan kaki lurus, bahagian sisi dan anterior diimbas, dengan bengkak kaki, rawan dalaman, bahagian posterior terletak pada perut. Unjuran yang berbeza apabila melakukan ultrabunyi sendi lutut menunjukkan keadaan jabatan, struktur dan tisu sekitarnya.

 • femur dengan patela dan suprapatellar;
 • hyaline cartilage;
 • retak antara otot dan condiles tibia dan femur;
 • tanduk posterior meniskus sisi;
 • popliteal fossa;
 • tendon semimembranosus.

Biasanya, permukaan ujian lancar dengan kontur yang jelas, ketebalan tisu tulang rawan adalah kira-kira 3 mm, tiada perubahan dystrophik dan tumor. Badan asing dan cecair yang berlebihan (efusi) tidak terdapat dalam rongga artikular.

Sekiranya pemeriksaan ultrasound sendi lutut mendedahkan perubahan patologi, maka anda perlu berunding dengan doktor dengan hasil kajian. Pemeriksaan tambahan dan rawatan yang mencukupi hanya boleh diresepkan oleh pakar, jangan mengubat sendiri atau mengabaikan masalah.

Penyakit lutut boleh menyebabkan sekatan pergerakan, jadi tidak perlu menunda lawatan ke institusi perubatan apabila gejala cemas muncul. Pemeriksaan ultrabunyi sendi lutut dalam masa akan membolehkan anda membuat diagnosis yang tepat, mengambil langkah-langkah dan mengelakkan patologi serius.

Ultrasound pergelangan kaki

Sekiranya kecederaan sendi lutut, ultrasound sendi anggota badan yang lebih rendah sering diresepkan. Kajian komprehensif, atau jenis diagnosis khas, seperti ultrasound sendi buku lali, boleh dijalankan. Juga, peperiksaan ini diperlukan untuk:

 • perubahan rheumatoid;
 • keradangan tendon dan perubahan dalam struktur mereka;
 • arthritis (genetik rheumatoid);
 • tumor yang disyaki kaki.

Dengan bantuannya, kehadiran tumit berpunca, pengumpulan cecair pada sendi (hygroma), penebalan saraf kaki, kecederaan pekerjaan di atlet dan penari, proses keradangan akan dikesan.

Semasa prosedur, pesakit boleh berbaring atau duduk, penyediaan awal khas tidak diperlukan. Doktor mengimbas bahagian pergelangan kaki dalam empat pesawat, menggerakkan sensor untuk memvisualisasikan pelbagai struktur dengan lebih baik. Selepas rawatan untuk menilai keberkesanannya, doktor boleh menetapkan ultrabunyi sendi buku lali lagi.

Mengendalikan diagnostik ultrasound sendi buku lali

Selama hampir setengah abad, ultrasound telah digunakan untuk tujuan perubatan, termasuk untuk kajian kehamilan, organ manusia dan struktur. Perkembangan teknologi digital telah membolehkan penciptaan peranti menunjukkan imej tiga dimensi objek kajian. Penggunaan ultrasound adalah benar-benar selamat untuk pesakit dan mempunyai beberapa kelebihan, berkat yang dimasukkan dengan tegas dalam senarai kaedah yang paling disukai untuk diagnosis.

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.