Utama / Pemulihan

Sistem muskuloskeletal

Tulang belakang adalah struktur pendukung utama badan, melindungi kord rahim. Struktur struktur tulang dan tulang rawan yang kompleks, ligamen dan otot tulang belakang membolehkannya melaksanakan kedua-dua fungsi utama ini. Kami akan cuba untuk mempertimbangkan struktur ini tanpa butiran anatomi yang tidak perlu.

Maklumat umum tentang struktur tulang belakang dan fungsi utamanya.

Punggung kami adalah bahagian paling penting dari sistem muskuloskeletal dan bekas kord rahim, yang bersama-sama dengan otak membentuk sistem saraf pusat. Kekuatan, bentuk khas, dan fleksibiliti tulang belakang membolehkan kita untuk menahan berat badan yang berat dan membuat pelbagai pergerakan. Tanpa tulang belakang, seseorang tidak boleh berjalan dan juga mengekalkan keseimbangan semasa berdiri. Spina juga terlibat dalam pembentukan dinding posterior rongga toraks dan abdomen dan pelvis.

Panjang tulang belakang seorang wanita dewasa rata-rata 60-65 cm, lelaki - dari 60 hingga 75 cm. Lebar vertebra menurun dari bawah ke bawah. Pada tahap vertebra thoracic XII, ia bersamaan dengan 5 cm. Tulang belakang mempunyai diameter terbesar (11-12 cm) di dasar sakrum.

Tulang belakang terdiri daripada lima bahagian - serviks, toraks, lumbal, sacrum, dan tailbone, di mana terdapat 33-34 vertebra (di sacrum dan tailbone, vertebra telah tumbuh bersama). Vertebra terletak di atas yang lain, membentuk ruang tulang belakang. Biasanya, apabila dilihat dari sisi, lajur tulang belakang adalah berbentuk S.

Berdekatan vertebra disambungkan oleh cakera intervertebral cartilaginous dengan inti jeli di dalam, fungsi utamanya adalah untuk menyerap beban statik dan dinamik, dan ligamen. Lebih vertebra dan cakera dibincangkan dalam artikel yang berasingan. Antara vertebra terdapat juga sendi yang memberikan kelonggaran tulang belakang. Pelbagai pergerakan tulang belakang dicipta oleh otot yang cetek dan mendalam.

Spine dan saraf tunjang.

Ciri struktur tulang belakang berkait rapat dengan perlindungan dan penyelenggaraan saraf tunjang. Setiap tulang belakang mempunyai lubang di bahagian tengah, yang dipanggil foramen tulang belakang. Pembukaan ini terletak di atas yang lain, membentuk saluran tulang belakang. Saraf tunjang adalah seksyen sistem saraf pusat, di mana terdapat banyak jalur saraf konduktif yang menyampaikan impuls dari organ tubuh kita ke otak dan dari organ ke organ. Dari saraf tunjang melalui struktur tulang belakang berangkat 31 sepasang akar saraf.

Akar saraf tulang belakang adalah berkas serat saraf yang masuk dan keluar dari segmen saraf tunjang dan membentuk saraf tulang belakang. Sepasang akar saraf terdiri daripada satu kumpulan deria dan satu kumpulan serat saraf motor. Akar saraf yang muncul menyegarkan semua organ dalaman dan sistem motor yang penting, tanpa kehidupan manusia biasa yang mustahil. Akar yang masuk mengandungi serat saraf yang melakukan impuls deria dari semua tisu dan organ tubuh ke sistem saraf pusat.

Kesihatan organ dalaman dan pergerakan badan bergantung kepada kesihatan akar saraf dan maklumat yang dijalankan ke atas mereka. Tetapi akar sendiri mungkin terjejas. Penyakit mereka biasanya dipanggil radiculitis atau sciatica.

Walau bagaimanapun, ia amat penting untuk mengekalkan struktur tulang belakang. Anjakan vertebra, seperti yang dapat dilihat dari jadual angka di atas, boleh menjejaskan sebahagian besar organ tubuh kita.

Bahagian tulang belakang.

Di tulang belakang terdapat 5 bahagian. Daripada 33-34 vertebra, 24 vertebra adalah bebas (7 vertebra rantau serviks, 12 toraks, 5 lumbar tulang belakang), selebihnya - vertebra yang menyatu - membentuk dua tulang: sakrum dan tailbone. Tulang belakang serviks menyokong kepala dan memberikan pergerakannya.

Thoracic vertebrae, menyambung dengan tulang rusuk, membentuk sangkar tulang rusuk. Gegaran lumbal adalah yang paling besar dan mudah alih, mereka menyediakan sehingga 80% dari semua pergerakan manusia dan membawa beban utama. Lima vertebra yang ditumbuk membentuk sacrum, dan empat atau lima tulang belakang tulang belakang tailbone, adalah sisa-sisa tulang ekor pada pangkal tulang belakang.

Penomboran vertebra di tulang belakang bermula dengan bahagian atas. Tulang vertebra serviks dilambangkan oleh huruf Latin C (C1 - C7), dan kedua vertebra atas mempunyai nama mereka sendiri: C1 - atlas, C2 - paksi. Tulang tulang belakang torak diberi T, Th, atau D; L1 - L 5 - vertebra lumbar, dan huruf S dan Co menggambarkan sacrum dan tailbone vertebra.

Tulang belakang mempunyai keluk fisiologi semulajadi, supaya pandangan sisinya boleh dipanggil ikal. Keluk-keluk ini membuat tulang belakang berkilau dan membantu mengurangkan beban pada ruang tulang belakang. Selekoh yang cembung ke hadapan dipanggil lordosis, dan konveksi belakang dipanggil kyphosis.

Kedua-dua kyphosis dan lordosis adalah fenomena fisiologi biasa. Mereka berkaitan dengan kedudukan menegak badan kita. Keluk semula jadi tulang belakang bertindak sebagai musim bunga: disebabkan oleh perubahan bentuk elastik berlaku di tulang belakang sebagai tindak balas terhadap tindakan graviti dan gelombang kejutan semasa berjalan atau berjalan.

Dalam tulang belakang terdapat dua lordosis dan dua kyphosis. Lordosis adalah serviks dan lumbar, dan kyphosis - toraks dan sacral.

Selalunya, lordosis dan kyphosis menjadi berlebihan. Lordosis serviks yang membesar timbul sama ada akibat kecederaan atau, lebih kerap, disebabkan kedudukan kepala yang salah. Pada lelaki moden, paling kerap, ada kebiasaan untuk menjaga kepalanya, condong ke belakang, dagumu dibangkitkan, dan lehermu menarik sedikit ke depan. Peningkatan lordosis dan mampatan vertebra serviks kerana ini boleh menyebabkan osteochondrosis di kawasan serviks. Untuk menangani masalah ini dapat membantu arahan F. Alexander dan latihan khusus.

Tulang serviks adalah bahagian paling rentan yang berkaitan dengan berbagai kecederaan, yang disebabkan oleh sistem otot yang lemah di leher, serta ukurannya yang kecil dan kekuatan mekanik yang rendah dari vertebra wilayah serviks. Kerosakan pada tulang belakang di leher dapat berlaku baik sebagai akibat dari pukulan langsung, dan semasa gerakan tajam atau ekstrim-extensor kepala.

Dengan peningkatan lordosis serviks, kyphosis dada meningkat, yang dengan masa mungkin menjadi sama dengan bonggol. Terusan tulang belakang di rantau toraks sangat sempit, sehingga formasi patologis kecil (hernia, tumor, osteofit) mengakibatkan mampatan akar saraf. Rusuk dipasang pada badan dan proses melintang vertebra thoracic dengan bantuan sendi. Dari bahagian depan, tulang rusuk disambungkan ke dalam satu bingkai tegar dengan bantuan tulang yang luas, sternum, membentuk sangkar tulang rusuk.

Beban khas yang mengalami tulang belakang lumbar. Tulang lumbar bergerak boleh menghubungkan toraks yang tidak aktif dan sacrum yang tidak bergerak. Struktur tulang belakang lumbar, walaupun tanpa beban luaran, berada di bawah tekanan yang tinggi dari bahagian atas badan. Dan apabila mengangkat dan membawa berat, tekanan yang bertindak pada struktur tulang belakang lumbar boleh meningkat banyak kali. Semua ini adalah penyebab pemakaian cakera intervertebral yang paling kerap dan penampilan osteochondrosis di rantau lumbar. Imbuhan dari bahagian belakang yang lebih rendah apabila bernafas dan pelvis yang tidak aktif, gaya hidup yang tidak aktif, berjalan kaki fisiologi yang tidak normal dan kasut yang kurang dipilih meningkatkan beban pada tulang belakang lumbar. Akibatnya, lordosis lumbar diperbesarkan dan, kompensasi, peningkatan kyphosis sakral. Sebaliknya, lordosis lumbar yang tumbuh mengurangkan pergerakan pelvis, meningkatkan memakai cakera intervertebral rantau lumbar, menjadikan pernafasan menjadi sukar. Secara umum, peningkatan lordosis dan kyphosis tulang belakang membawa kepada penyimpangan bentuk koloni tulang belakang, penurunan keupayaan fizikal, kemerosotan dalam pemenuhan fungsinya, dan percepatan berlakunya pelbagai patologi. Oleh itu, dalam banyak sistem kesihatan, seperti di sini, peningkatan perhatian diberikan kepada pengurangan pesongan penting dan pelurusan relatif tulang belakang.

Ligamen dan gerakan mungkin tulang belakang.

Tulang vertebra terhubung dengan satu sama lain dalam lajur vertebral tunggal. Sambungan utama vertebra bersebelahan adalah cakera dan sendi intervertebral. Sambungan vertebra disokong oleh ligamen, termasuk yang biasa pada keseluruhan tulang belakang. Bungkusan adalah pembentukan yang menghubungkan tulang ke satu sama lain. Ligamen tulang belakang dapat menahan beban yang sangat besar, mereka kuat dalam ketegangan sehingga apabila luka tidak biasanya memecahkan ligamen, tetapi merobek bagian tulang di tempat lampiran ligamen.

Ligan membujur anterior meluas di sepanjang permukaan anterior badan vertebra dan cakera intervertebral. Ligamen ini bermula dari tulang oksipital dan vertebra C1 (Atlanta) dan berakhir di tengah-tengah sakrum, dengan tegas menyatu dengan cakera intervertebral. Ligamen longitudinal posterior masuk ke dalam saluran tulang belakang sepanjang permukaan posterior dari badan vertebra dari vertebra aksial (C2) ke tahap tulang belakang tulang belakang pertama, di mana ia tumbuh bersama dengan cakera intervertebral.

Arka vertebra bersebelahan disambungkan dengan ligamen kuning yang sangat kuat dan elastik yang terdiri daripada tisu penghubung yang mempunyai warna kekuningan.

Proses spinus vertebra berdekatan bersambung dengan plat tebal - ligamen interspinus. Tudung supraspinal biasa kepada ruang tulang belakang dilampirkan kepada proses spinus semua vertebra. Di samping itu, antara proses melintang vertebra, ligamen intertransverse yang menghubungkannya terletak.

Walaupun pergerakan vertebra tetangga yang tidak ketara berkenaan dengan satu sama lain, struktur tulang belakang adalah sedemikian rupa sehingga lajur vertebral keseluruhan mempunyai mobiliti yang hebat. Jenis pergerakan lajur berikut mungkin: lekapan dan lanjutan, lenturan sisi, berpusing (berputar) dan pergerakan bulat. Dalam keadaan normal tulang belakang, pergerakannya dalam bahagian yang berbeza tidak sama: yang paling besar - di rantau serviks antara vertebra keempat, kelima dan keenam dan di lumbar. Jika kita menghidupkan kepalanya, pada dasarnya kerja "vertebra" pertama dan kedua, jika kita miring - ketiga, keempat, keenam.

Flexion dan lanjutan dilakukan di sekitar gandar depan (contohnya, melalui kedua-dua bahu). Jumlah amplitudnya ialah 170-245 °. Lendir sisi keseluruhan adalah kira-kira 165 °. Putaran kolom tulang belakang (belok kanan dan kiri) berlaku di sekitar paksi menegak. Jangkauan keseluruhan putaran adalah kira-kira 120 °. Pergerakan bulatan tulang belakang juga berlaku di sekitar paksi menegak (longitudinal). Dalam kes ini, fulcrum berada pada tahap tulang belakang sakral, dan ujung atas tulang belakang (bersama dengan kepala) bergerak bebas di angkasa, menggambarkan bulatan.

Otot tulang belakang.

Pergerakan tulang belakang disediakan oleh ototnya. Otot tulang belakang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan: otot belakang, otot dada dan otot perut. Otot-otot abdomen dan dada di satu pihak dan otot-otot di belakang yang lain, bertindak bertentangan antara satu sama lain.

Otot-otot belakang pula boleh dibahagikan kepada cetek dan mendalam. Otot-otot dangkal belakang sebahagian besarnya menentukan kelegaan luaran badan. Kumpulan otot ini menyumbang aktiviti fizikal apabila melakukan pergerakan dengan amplitud yang besar.

Otot yang mendalam di belakang direka untuk melakukan pergerakan dengan amplitud yang kecil dan merupakan komponen utama sistem "otot". Mereka terletak di bawah otot-otot dangkal belakang di tiga lapisan. Otot-otot dalam belakang lebih lemah daripada otot permukaan dan tidak menentukan kelegaan luaran tubuh manusia. Perhatian: dengan gaya hidup yang tidak aktif, yang kedua dan, khususnya, lapisan otot ketiga praktikal tidak mengalami senaman fizikal, yang dari masa ke masa membawa kepada kemerosotan struktur tulang belakang.

Otot-otot belakang sering dipanggil paravertebral, kerana ia terletak berhampiran ruang tulang belakang. Sakit belakang sering disebabkan kerosakan atau peregangan otot paravertebral (paravertebral) semasa kerja fizikal berat. Apabila kerosakan kepada struktur vertebra (cakera, ligamen, kapsul artikular), penguncupan secara sukarela otot paravertebral berlaku, bertujuan untuk "menstabilkan" bahagian tulang yang rosak, akibat daripada kejang otot yang terjadi.

Peranan yang paling penting dimainkan oleh yang paling kuat dan paling lama dari otot-otot yang dalam di belakang - otot yang meluruskan tulang belakang. Otot bermula dengan balok tebal dan kuat di sakrum, tulang belakang dan tulang belakang toraks yang rendah dan berjalan sepanjang panjang belakang dari sacrum ke pangkal tengkorak. Pada peringkat vertebra lumbal atas, otot terbahagi kepada tiga saluran. Ia adalah otot yang dikontrak secara sukarela, yang mengambil sebahagian besar beban menegak di badan. Sikap seseorang bergantung kepadanya, ia menyumbang kepada mengekalkan keseimbangan badan. Otot "menghidupkan" secara automatik, tetapi hanya jika badan terletak pada kaki (kedudukan kerja). Otot yang meluruskan tulang belakang santai apabila badan berada dalam kedudukan berehat dan tidak ada sokongan pada kaki. Jika seseorang "menipu" otot yang kuat ini apabila dia duduk di atas kerusi tanpa berehat di atas kakinya, seluruh beban jatuh ke tulang belakang, membongkoknya, dengan peningkatan mastoid lordosis, mempercepat kemerosotan strukturnya dan menyebabkan osteochondrosis dan patologi lain, terutama di lumbar tulang belakang.

Berat yang berlebihan menyebabkan kerosakan besar pada tulang belakang, yang sesetengah orang pada usia tertentu dianggap normal. Lemak disimpan terutamanya di kawasan lumbar. Ini berlaku kerana aktiviti yang rendah dari otot badan, membongkang tulang belakang dalam pesawat yang berlainan, dan otot-otot pelvis. Deposit lemak, seterusnya, menghalang pergerakan mana-mana. Satu lingkaran ganas timbul: ketiadaan pergerakan menggalakkan pembentukan lemak, dan blok lemak yang disimpan adalah pergerakan yang boleh memusnahkannya.

Cara merawat perpaduan vertebra dan patologi berbahaya

Gabungan Vertebral, atau konkrit, adalah salah satu penyakit paling serius pada tulang belakang. Pertimbangkan intipati penyakit dan bagaimana ia dirawat.

Varieti

Penyekatan atau gabungan tulang belakang dirujuk sebagai patologi tulang belakang kongenital. Terdapat dua bentuk - sebahagian dan lengkap. Apabila membentuk blok lengkap, bukan sahaja proses, tetapi juga badan vertebra terhubung.

Dengan perpaduan proses spinus vertebra serviks, sindrom Klippel-Feil diperhatikan, yang merangkumi dua jenis gabungan:

 • Hubungan antara I (Atlanta) dan II (epistrophey) vertebra serviks. Sangat jarang mempengaruhi serpihan di bawah. Tali kelabu yang boleh digali mungkin tidak melebihi 4.
 • Atlas bersamaan dengan tulang oksipital.

Sacralization adalah anomali kongenital pada vertebra lumbar. Dalam kes ini, vertebra kelima bergerak dari lumbar ke sakral. Penyakit yang biasa berlaku, lebih biasa pada lelaki. Lyubmalization, tidak seperti sacralization, merangkumi peralihan vertebra atas sakrum ke rantau lumbar.

Masih terdapat ankylosing spondylitis (ankylosing spondylarthrosis), yang bermaksud keradangan cakera intervertebral, yang menyebabkan pergerakan tulang belakang. Penyakit ini memberi kesan kepada kebanyakan lelaki muda. Faktor-faktor untuk perkembangan spondylitis ankylosis:

 • gangguan genetik;
 • jangkitan berterusan sistem usus dan urogenital;
 • tekanan;
 • kerosakan sistem muskuloskeletal.

Kaedah diagnostik

Apabila keabnormalan terjadi di tulang belakang, tugas yang paling penting adalah membuat diagnosis tepat pada masanya. Adalah dinasihatkan untuk berunding dengan pakar jika anda mempunyai simptom berikut:

 • kesakitan malam yang teruk di dalam sakrum, memancar ke punggung dan anggota badan yang lebih rendah;
 • sakit dan tekanan di rantau thoracic.

Dalam spondylitis ankylosis, gejala-gejala agak berbeza:

 • Kesakitan dirasakan terutamanya semasa rehat, rehat;
 • kekakuan tulang belakang;
 • ketegangan otot belakang dirasakan (ini berbahaya dengan atrofi beransur-ansur).

Di masa depan, pergerakan semakin terhad, terdapat kesakitan apabila membongkok, bersin dan pernafasan mendalam. Nyeri semasa aktiviti fizikal tulang belakang berkurangan, dan dengan rehat dan ketidakupayaan meningkat.

Apabila pengorbanan tidak ada gejala yang jelas. Kesakitan belakang adalah hampir tidak ketara. Penyakit ini berbahaya kerana ia boleh menyebabkan osteochondrosis atau spondyloatrosis.

Cara utama untuk mengenal pasti sacralization adalah radiografi. Dalam gambar, anda dapat melihat sambungan separa atau lengkap badan vertebra. Untuk mengenal pasti pelanggaran patologi vertebra peralihan, adalah perlu untuk mengira mereka di kawasan sakral dan lumbar.

Langkah-langkah terapeutik

Dalam kes patologi kongenital, bermula dari usia awal, terapi senaman dilakukan secara teratur untuk memastikan mobiliti maksimum serviks atau bahagian-bahagian lain tulang belakang. Dalam kes penyakit yang serius, gimnastik pembetulan ditetapkan atau kolar khas digunakan.

Apabila pengorbanan dijalankan tanpa patologi yang teruk, kompleks rawatan konservatif dijalankan:

Perhatian! Ubat-ubatan hanya boleh diresepkan oleh doktor, tetapi dilarang keras untuk merawat rawatan mereka sendiri.

Sekiranya penyakit Bechterew dikesan, sebagai tambahan kepada kaedah yang dinyatakan, terapi manual ditetapkan. Keadaan penting adalah bahawa seseorang yang sakit harus menguasai teknik relaksasi otot.

Apabila kesakitan yang tidak tertanggung dan gangguan pembedahan menjalani kehidupan normal. Kaedah ini terdiri daripada memisahkan vertebra dan menggantikan cakera intervertebral dengan pemindahan.

Komplikasi

Apabila perpaduan vertebra toraks dan serviks selepas menghentikan pertumbuhan tulang, perubahan degeneratif berlaku di cakera tulang belakang dan scoliosis berlangsung. Perubahan ini menyebabkan kerosakan organ dalaman, terutamanya jantung dan paru-paru.

Penumpuan adalah penyebab kekurangan tisu tulang vertebra di atas. Akibatnya, rasa sakit meningkat.

Penyembuhan mutlak penyakit ini mungkin dilakukan dengan pembedahan, yang digunakan dalam kes-kes yang melampau. Lubmalization dan sacralization adalah salah satu penyebab kelengkungan tulang belakang dan kesakitan teruk di punggung bawah dan sacrum.

Sempadan vertebra serviks C2 dan C3 adalah varian yang paling biasa dari sambungan patologi, yang juga memberikan risiko komplikasi yang tinggi.

Pencegahan

Jika penggabungan vertebral didiagnosis, kerap menjalani peperiksaan oleh pakar dalam rawatan kawasan ini (orthopedist, neurologist, vertebrologist). Dalam kes kehilangan kesedaran, sakit teruk dengan mual, hubungi doktor dengan segera, kerana gangguan ini menunjukkan permulaan komplikasi.

Doktor mengesyorkan gimnastik setiap hari untuk leher untuk memastikan ia berfungsi dengan baik. Untuk menghentikan perkembangan gabungan vertebral, berenang, berjalan di atas ski, tidur di atas katil keras tanpa bantal disyorkan.

Pemilihan bahan berguna saya mengenai kesihatan tulang belakang dan sendi, yang saya cadangkan anda melihat:

Lihat juga banyak bahan tambahan berguna dalam komuniti dan akaun saya di rangkaian sosial:

Penafian

Maklumat dalam artikel tersebut semata-mata bertujuan untuk maklumat umum dan tidak boleh digunakan untuk diagnosis diri masalah kesihatan atau untuk tujuan perubatan. Artikel ini bukan pengganti nasihat perubatan dari doktor (pakar neurologi, ahli terapi). Sila berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dengan tepat punca masalah kesihatan anda.

Di tulang belakang manusia telah tumbuh bersama

Struktur dan fungsi tulang belakang manusia, skim dan sebutan

Selama bertahun-tahun cuba menyembuhkan sendi?

Ketua Institut Rawatan Bersama: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi dengan mengambilnya setiap hari.

Manusia - struktur tubuhnya adalah luar biasa dan unik. Dia dapat berjalan di atas dua kaki, iaitu, secara menegak. Kedudukan tubuhnya memberikan tulang belakang. Maka mari kita pertimbangkan struktur dan tujuan setiap jabatan. Spine manusia adalah penciptaan alam yang unik. Ia memainkan peranan penting dalam struktur tubuh manusia. Ia adalah rod yang memegang semua tulang bersama-sama dan membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan motor.

 • Fungsi tulang belakang manusia
  • Selekoh tulang belakang manusia
 • Fungsi dan struktur vertebra
 • Intervertebral cakera struktur mereka
  • Segmen motor vertebra (lajur tulang belakang) dan strukturnya
 • Penomboran PDS
  • Fungsi utama bahagian individu tulang belakang manusia

Fungsi tulang belakang manusia

Tulang belakang melindungi tubuh daripada kerosakan dan kecederaan, tekanan, dan berfungsi sebagai sokongan untuk tubuh manusia. Ia memainkan peranan penting dalam tubuh manusia.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Tanpa itu, kita tidak boleh berjalan, bengkok, bergerak. Peran utama tulang belakang manusia adalah untuk melindungi sumsum tulang, ia terletak di dalam vertebra.

Terima kasih kepada bentuk berbentuk S, tulang belakang melakukan fungsi sokongan dan motor. Spina mempunyai 32-34 vertebra silinder dan 24 cakera intervertebral, yang membolehkan tulang belakang menjadi mudah dan fleksibel. Tulang vertebra dihubungkan oleh dua proses artikular atas dan bawah, ligamen, cakera intervertebral.

Mari kita pertimbangkan dengan lebih terperinci struktur tulang belakang. Adalah lazim untuk membahagikan dan mengklasifikasikannya kepada beberapa jabatan: coccyx, sacral, lumbar, toraks, serviks. Setiap daripada mereka mempunyai bilangan vertebra tertentu.

Serviks - serviks vertebra, diterjemahkan dari bahasa Latin bermaksud serviks. Ia termasuk 7 vertebra, dan terdapat juga sifar, mereka menganggap tulang oksipital tengkorak, nama sifar vertebra C0. Dari penampilan, ia menyerupai surat dengan cembung ke hadapan. Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih. Ia berbeza dari jabatan lain dan bertanggungjawab untuk pergerakan kepala. Vertebra pertama dan kedua mempunyai atlas dan epistrofi nama mereka.

Bahagian Thoracic - thoracicae vertebra, diterjemahkan dari bahasa Latin bermakna dada. Ia mempunyai 12 vertebra. Dari penampilan, ia menyerupai huruf dengan cembung belakang. Jabatan ini tidak aktif, hampir tidak menanggung beban, tetapi ia bertanggungjawab untuk dada.

Ruas lumbar - lumbal lumbal thoracicae, yang diterjemahkan dari bahasa Latin bermaksud lumbar. Ia mempunyai 5 vertebra terbesar dan terbesar. Dalam rupa ia menyerupai huruf, cembung ke hadapan. Rantau lumbar menghubungkan daerah torasik dan sakral. Jabatan ini mengalami beban yang besar, kerana ia menyimpan jabatan torak itu sendiri.

Jabatan Sacral - sakral vertebra, diterjemahkan dari bahasa Latin bermakna sakral. Ia mempunyai 5 vertebra, mereka telah berkembang menjadi satu tulang besar sakramen. Sakrum adalah bahagian tetap dari tulang belakang, yang mempunyai bentuk segi tiga.

Bahagian coccyx - coccygeal vertebra, yang diterjemahkan dari bahasa Latin bermakna coccygeal. Ia mempunyai 3-5 vertebra, bersatu menjadi satu. Tailbone berbeza daripada yang lain kerana ia tidak mempunyai proses lateral.

Selekoh tulang belakang manusia

Jika anda melihat tulang belakang dari sisi, anda dapat melihat bahawa ia tidak lurus, tetapi melengkung. Tidak mungkin untuk membayangkan bahawa ia adalah lurus, maka kita tidak dapat bergerak, membungkuk, sentiasa mendapat kecederaan.

Selekoh tulang belakang dapat melembutkan gegaran semasa berjalan, tetapi pada masa yang sama melindungi otak daripada kejutan dan gegaran. Terdapat dua selekoh. Jika tulang belakang melengkung ke hadapan, ini dipanggil lordosis, dan jika tulang belakang melengkung ke belakang ia dipanggil kyphosis.

 1. Bendungan pertama berada di kawasan serviks. Ia membongkok ke hadapan dan membentuk lordosis serviks.
 2. Bendungan kedua berada di rantau thoracik. Ia lengkung ke belakang dan membentuk kyphaosis thoracic.
 3. Selekoh ketiga - di lumbar. Ia melangkah ke hadapan dan membentuk lordosis lumbar.
 4. Bendungan keempat berada di rantau sakral. Ia melengkung dan membentuk kyphosis sakral.

Fungsi dan struktur vertebra

Bahagian utama tulang belakang ialah tulang belakang. Ia menyerupai badan berbentuk buah pinggang atau arka dengan badan bulat. Ini adalah bahagian yang paling besar. Arka menutup vertebra, diperlukan untuk membuat saluran tulang belakang.

Proses artikular berlepas daripadanya, mereka menghubungkan vertebra bersebelahan dari atas dan ke bawah. Mereka terdiri daripada bahan dalaman yang lembut dan luaran yang kompak.

Bahan padat luaran sangat keras dan ia membolehkan tulang belakang menjadi stabil dan tahan lama terhadap pengaruh luaran. Di dalam vertebra ada sumsum tulang merah, berkat sel darah merah terbentuk dalam darah.

Bergantung pada jabatan yang mana vertebra kepunyaan, ia mempunyai perbezaan. Lumbar lebih besar daripada lehernya. Lumbar menanggung beban hampir seluruh tubuh, dan yang serviks hanya membawa beban kepala.

Intervertebral cakera struktur mereka

Antara vertebra bahagian lumbal, toraks dan serviks terdapat cakera intervertebral. Mereka terdiri daripada nukleus gelatin dan cincin berserabut. Keanjalan cakera membolehkan anda menukar bentuk. Ia bertindak sebagai penyerap kejutan, membolehkan tulang belakang membengkok dan mengagihkan beban dan tekanan antara vertebra.

Borang foramina foraminal di antara dua vertebra bersebelahan. Mereka perlu dan penting kerana mereka melewati akar-akar saraf tunjang, arteri dan urat. Penyempitan lubang-lubang ini menyebabkan mampatan akar saraf dan ini menyebabkan peredaran darah terjejas.

Banyak otot yang terlibat dalam mengekalkan tulang belakang. Otot pada tulang belakang, belakang, bahu, leher, dada harus dilatih supaya tulang belakang berada dalam kedudukan yang betul. Sekiranya anda mempunyai gaya hidup yang tidak aktif, akan ada ketidakselesaan di otot belakang dan mungkin juga sakit dan boleh membawa kepada keadaan patologi, seperti scoliosis, stoop, kyphosis dan juga hernia cakera.

Segmen motor vertebra (lajur tulang belakang) dan strukturnya

Segmen motor vertebra (PDS tulang belakang) adalah bahagian tulang belakang yang terdiri daripada dua vertebra bersebelahan. Terdapat sejumlah 24 segmen motor vertebra dalam ruang tulang belakang.

 • 7 PDS serviks;
 • 12 thoracic PDS;
 • 5 PDS lumbar.

Setiap PDS mempunyai: dua vertebra bersebelahan, alat ligamen, sendi, cakera intervertebral, otot paravertebral. Mereka juga mempunyai dua bukaan, yang terdapat urat, arteri dan saraf tunjang.

Penomboran PDS

Penomoran PDS bermula di bahagian paling atas kawasan serviks dan berakhir di sempadan antara bahagian lumbal dan sacral. PDS yang ditetapkan bermula daripada nama vertebra yang bersebelahan. Pertama, vertebra atas dituliskan, maka sisik diletakkan dan bilangan bahagian bawah, kanan ditulis. Sebagai contoh:

 • C1 - C2 adalah PDS yang dipanggil vertebra serviks, pertama dan kedua.
 • T3 - T4 - ini adalah bagaimana PDS dari vertebra thoracic, ketiga dan keempat dilambangkan.
 • L 5 - S 1 - begitu dilambangkan lumbal dan sacral PDS, vertebra kelima lumbar dan pertama.
 • Kawasan serviks mempunyai penomboran berikut - C1 - C7.
 • Penomboran Thoracic adalah Th 1 - Th 12 atau T 1 - T 12 atau D 1 - D 12.
 • Lumbar penomboran sedemikian - L1 - L5.
 • Sacral seperti nombor - S1 - S5.
 • Penomoran coccyx ialah Co 1 - Co 5.

Fungsi utama bahagian individu tulang belakang manusia

Sebagai contoh, vertebra serviks direka untuk memegang kepala dan memastikan pergerakannya. Kerosakan kepada vertebra serviks adalah merbahaya. Dada melindungi organ dalaman penting penting: paru-paru, jantung, perut.

Jabatan Sacral memberikan kestabilan dan kekuatan tulang pelvis besar. Dan yang paling menarik adalah tulang belakang coccygeal. Oleh kerana ia mudah alih, ia tidak berkaitan dengan apa-apa dan menyerupai hujung ekor, yang menunjukkan bahawa nenek moyang kita berjalan pada empat kaki dan mempunyai ekor.

Tetapi keadaan semula jadi hidup memerlukan perubahan evolusi dalam kedudukan tubuh manusia, iaitu, untuk membebaskan kaki depan untuk makanan.

Masalah umum sendi dan tulang belakang

Dengan kadar kehidupan yang moden, semakin ramai orang berhadapan dengan penyakit tulang belakang dan sendi. Lebih-lebih lagi, penyakit-penyakit ini berlaku pada usia apa pun, tidak kira apa status seseorang yang menduduki dan apa yang sukar ditangani.

Sistem muskuloskeletis seseorang terdiri daripada sejumlah besar sendi dan tulang belakang. Rangka tulang melakukan dalam tubuh peranan sokongan, di mana otot disokong. Tulang bergerak antara satu sama lain dengan bantuan sendi, dan di antara semua sendi ada lapisan kartilaginous yang bertindak sebagai penyerap kejutan. Biasanya, lapisan cartilaginous licin dan oleh itu keratan tulang mudah berlaku.

Tetapi kelancaran gerakan memberikan komponen lain - cecair artikular, yang dihasilkan semasa pergerakan. Cecair bersama tanpa gerakan menebal, dan dengan kekurangan unsur surih (kalsium, sulfur, silikon) dan lebihan asid urik, garam membentuk di dalamnya, yang melekat pada permukaan sendi. Asid urik yang berlebihan dalam badan muncul sebagai akibat daripada gangguan metabolik.

Dengan kekurangan kalsium dalam badan, proses pengedaran semula mula berlaku: dari depot, yang merupakan tulang, kalsium dibasuh untuk mengekalkan keadaan alkali badan. Kalsium zarah dalam kes ini mudah disimpan di sendi dalam "lompang", yang merupakan pundi hempedu. Ini adalah bagaimana penyakit sendi dan tulang belakang bermula, dan batu dan pasir didepositkan dalam pundi hempedu dan pundi kencing.

Pada masa yang sama, lapisan cartilaginous kehilangan kelancarannya, dan pergerakan sendi terhenti licin, menyebabkan kesakitan yang tidak diperhatikan pada mulanya, melancarkan penampilan mereka pada kadar kehidupan yang tinggi dan kerja keras. Kenapa berbahaya untuk mengabaikan rasa sakit yang timbul di tulang belakang atau sendi? Kerana tanpa langkah diagnosis dan rawatan yang sesuai, permukaan artikular akan dipadamkan, dan sendi dan tulang belakang mulai berumur awal. Sekiranya seseorang menjalani gaya hidup yang tidak aktif, maka proses sedemikian bermula lebih awal daripada mereka yang sentiasa bergerak.

Dengan penuaan permukaan artikular, tulang belakang dan sendi tidak dapat mengekalkan beban berat badan. Di bawah pengaruh graviti, vertebra mula melumpuhkan dan memerah cakera intervertebral, yang melekat pada sisi. Rawatan sendi dan tulang belakang bergantung kepada peringkat penyakit, umur, keadaan umum pesakit, dan boleh menjadi konservatif dan beroperasi. Walau bagaimanapun, sebelum rawatan dimulakan, lebih banyak peluang untuk pemulihan orang itu.

Sekiranya penambahan berat badan ditambah kepada ini, maka proses ini boleh menyebabkan penampilan tulang belakang dan hernia tulang belakang. Dari kesakitan yang berselang-seling di belakang dan kaki berubah menjadi kronik, kadang-kadang tidak tertanggung. Pada pecah cincin berserabut yang mengelilingi cakera dan membetulkannya, anggota badan boleh menolak, dan kesakitan kini dibebaskan hanya selepas ubat penahan sakit yang kuat.

Kerana kekurangan kalsium, kerapuhan tulang meningkat dan tahap peningkatan kecederaan. Kecederaan kepada sistem muskuloskeletal boleh menyebabkan kesan tidak dapat dipulihkan, terutama kecederaan kepala. Untuk kecederaan termasuk patologi seperti dislokasi, keseleo, pecah, gegaran, patah tulang, keretakan. Kecederaan boleh dikaitkan dengan peralatan ligamen, tendon, tulang, sendi.

Rawatan gangguan tulang belakang

Daripada semua penyakit tulang belakang, berikut adalah perkara biasa:

 • Osteochondrosis, penyebabnya boleh menjadi osteoporosis, dan degenerasi rawan artikular (cakera intervertebral) terbentuk.
 • Kelengkungan tulang belakang, yang boleh menjadi mudah dan kompleks (lordosis, kyphosis, scoliosis). Yang paling biasa adalah scoliosis, ia boleh dilokalkan di mana-mana bahagian tulang belakang.
 • Penonjolan cakera intervertebral, di mana cakera dikeluarkan ke saluran tulang belakang.
 • Hernia tulang belakang, yang berlaku apabila cincin cakera berserabut pecah.
 • Spondylosis tulang belakang, di mana tisu tulang mengembang dan deformasi vertebra.
 • Ankylosing spondylitis, di mana sendi-sendi tulang belakang dan tisu periartikular mengalir, menyebabkan kelengkungan tulang belakang.

Sekiranya hernia tulang belakang lumbar, rawatan boleh menjadi konservatif, dan jika keadaan umum bertambah buruk, ia hanya dapat berfungsi. Untuk kaedah operasi yang lembut termasuk memotong bahagian menonjol cakera. Untuk hernia yang lebih besar, cakera intervertebral dikeluarkan dan digantikan dengan prostesis titanium. Untuk mengekalkan sambungan vertebra antara mereka, mereka dipegang bersama oleh struktur logam. Selepas operasi, orang itu menjadi cacat, ditakdirkan untuk menghabiskan sisa hidupnya dengan rasa sakit dan sekatan pergerakan.

Sekiranya melanggar postur yang dikaitkan dengan kelengkungan tulang belakang, menetapkan latihan latihan fizikal-fizikal. Hasil yang baik ditunjukkan dengan senaman dengan scoliosis terutama pada kanak-kanak, bertujuan untuk memulihkan postur yang betul.

Rawatan penyakit sendi

Penyakit sendi yang paling biasa adalah:

 • Arthritis adalah keradangan sendi yang membentuk lebih daripada 100 proses patologi pada sendi. Satu bentuk adalah gout, di mana terdapat pemendapan kristal asid urik dalam sendi dan buah pinggang.
 • Osteoartritis adalah sekumpulan penyakit di mana semua bahagian sendi terjejas. Seringkali terdapat coxarthrosis sendi pinggul, di mana sakit di sendi pinggul dan sekatan pergerakan merisaukan.
 • Bursitis adalah proses keradangan kantung artikular, di mana cecair berkumpul di dalam rongga. Selalunya dijumpai di sendi lutut. Dengan penyakit bursitis lutut - rawatan sering konservatif.
 • Tumit tumit - apabila timbulnya bentuk tulang di tempat penyisipan tendon, menyebabkan sakit di kawasan tunggal. Rawatan tumit tumit kebanyakannya konservatif, dan akan bergantung kepada penyebab penyakit.
 • Rheumatism adalah penyakit sistemik di mana tisu penghubung menjadi meradang dan prosesnya tersebar di jantung dan sendi. Dalam arthritis rheumatoid, sendi-sendi kecil terjejas, menyebabkan kecacatan mereka.

Rawatan penyakit sendi dan kolum tulang belakang bergantung kepada peringkat penyakit, serta pada sebab dan keadaan umum. Malangnya, pesakit beralih kepada kaedah rawatan konservatif yang sangat lewat, apabila proses itu sudah terbentuk. Rawatan konservatif tulang belakang dan sendi terutamanya bertujuan untuk menghapuskan punca penyakit, serta anestesia, rawatan keradangan dan penggantian kekurangan mikronutrien.

Jika kaedah rawatan konservatif tidak berkesan, rawatan pembedahan ditetapkan. Malangnya, ubat akademik moden tidak mempunyai program pembaikan tulang dan rawan dalam senjata.

Maklumat lanjut tentang penyakit tulang belakang dan sendi adalah di laman web kami dan merupakan pengenalan. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan sistem lokomotor, kami berharap dapat berguna kepada anda. Rawatan semua penyakit sendi dan tulang belakang perlu diselaraskan dengan doktor dan dipilih dengan tegas secara individu.

 • Penyakit tulang belakang
  • Spondylosis
  • Hernia
  • Osteochondrosis
  • Scoliosis
 • Penyakit bersama
  • Artritis
  • Arthrosis
  • Bursitis
  • Gout
  • Heel memacu
 • Rawatan bersama
  • Sendi lutut
  • Siku bersama
  • Sendi bahu
  • Dadah
  • Henti kaki
  • Hip bersama
 • Kecederaan

Mencubit saraf di bahagian toraks dan bahagian tulang belakang yang lain - penyebab utama sakit belakang

Pinched saraf di belakang - sebelum merawat, diagnosis berkualiti tinggi diperlukan.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

"Kord Bickford" adalah tepat apa konsep anatomi boleh dipanggil - tali kurus yang dibentuk oleh perpaduan akar anterior dan posterior setiap segmen saraf tunjang, yang membentuk saraf akar, yang, setelah melewati daerah ganglion intervertebral dan meninggalkan tulang belakang keluar (keluar dari lubang - " tingkap "di antara vertebra yang bersebelahan), di sini nama yang agak kecil itu diberikan: tali.

Diperlukan rujukan anatomi

Kerana ia memerlukan kord "hantu" (atau mana-mana luka di atas) untuk "tenggelam" - dan kini neuralgia intercostal (simulasi infarksi jantung), atau "pukulan" lumbar, datang dari, memanggil separuh bahagian bawah badan ke tumit, atau menundukkan kepala ke arah kesakitan serviks.

Walaupun sifat dan lokalisasi kesakitan bergantung pada tahap kerosakan, ia selalu sakit, menurut nama Latin akar (radiculus) yang dipanggil radiculitis, jika akarnya terpengaruh (atau keduanya), dan funiculitis - dengan lesi kord biasa. Sama ada ia dipanggil radiculoneuritis (jika radikular, atau tulang belakang, saraf dirugikan), jika sarung akar terlibat dalam proses itu, penyakit itu sudah dipanggil meningoradiculitis.

Tetapi jika fius itu dapat dipadamkan dengan mudah atau memotong akhir hujung yang membara, maka dalam versi dengan akar atau tali terkawal, tindakan yang tidak masuk akal tidak mempunyai tempat.

Selain itu, kekalahan mereka sendiri adalah masalah yang serius, ia boleh "diteruskan" ke ganglion vegetatif yang bersempadan dengan kord, dan seterusnya ke saraf periferal (radiculoneuritis) atau plexus saraf (plexitis).

Apa yang perlu dipandu oleh salah satu daripada patologi ini, kerana tiada "melekat" keluar, dan ambang persepsi rasa sakit, yang menentukan gambaran klinikal, berbeza bagi setiap orang?

Itu sahaja untuk diagnosis dan rawatan kes-kes seperti itu, terdapat perkhidmatan neurologi, dan pakar neuropatologi. Pakar yang berpengalaman akan tepat "menyaring" gambar "neurologi" yang berasal dari sejenis terapeutik yang sama, menunjukkan penyebab sakit belakang dan menerangkan mekanisme perkembangannya, serta tahap anatominya:

 • tulang belakang;
 • tali;
 • ganglion saraf paravertebral ("umbi", di mana peralihan impuls saraf dari satu konduktor saraf kepada yang lain berlaku);
 • kawasan saraf tulang belakang;
 • kawasan "hamburan" dari plexus pada batang saraf, dan batang - pada saraf individu.

Bagi setiap kawasan yang terjejas mempunyai klinik sendiri dengan nuansa terkecil.

Mekanisme fisiologi permulaan sciatica - kerosakan pada tulang belakang, serta struktur batang atau struktur mahkota yang sama - mudah dijelaskan oleh analogi mudah dengan wayar di antara pintu dan ambang - apabila pintu ditutup, dawai dihadkan di sebelah kanan untuk bergerak dengan bebas. Dan pada umumnya - ia terharu.

"Kawat" nodul, bengkak akibat kerosakan fizikal atau kimia, juga kehilangan kebebasannya untuk menduduki ruang tertentu (biasanya, seperti mana-mana organ, walaupun organ yang kelihatan sama sekali tidak bergerak, ia "bernafas" lebih kurang diukur, lancar dan tidak dapat dikembangkan dan dikontrak). Oleh kerana bengkak dan mampatan, fungsi komponen tertentu kabel konduktor "terjejas:

 • motor;
 • sensitif;
 • vegetatif.

Gabungan sensasi yang berpengalaman dan menentukan gambar dengan mencubit saraf di bahagian belakang, yang menunjukkan dirinya:

 • sensasi rasa sakit;
 • reaksi tempatan dan am terhadap organisma;
 • gangguan fungsi fungsi organ yang terlibat dalam proses tersebut.

Apa yang boleh menjadi "zakushen" saraf

"Pintu" dan "ambang" untuk saraf tulang belakang atau saraf bundle paling kerap adalah vertebra bersebelahan, yang mana satu sebab atau yang lain telah dekat dengan jarak yang tidak sesuai. Ini adalah kes-kes kecederaan tulang belakang disebabkan oleh pengawalan otot daripada mengangkat berat besar, atau disebabkan peningkatan beban paksi yang mendadak - jatuh dari ketinggian yang adil, atau pendaratan yang tidak berjaya.

Menggegar saraf tulang belakang juga berlaku dengan "gigi" tumpul dari osteophytes marginal, yang memperoleh vertebra yang bosan dengan tetap (tahun) kekal dalam postur yang sama di mana-mana bahagian tulang belakang (osteochondrosis).

Begitu juga dengan "osteochondrosis" yang tidak bertahan "," menekan "kesinambungannya dalam bentuk penonjolan cakera intervertebral, atau hernianya.

Penyebab pelanggaran boleh menjadi "sindrom terowong" dengan mampatan saraf dalam ruang sempit dengan dinding keras, dan versi "lembut" - sindrom myofascial (pemampatan akibat kekejangan otot), dan kehelan atau perpindahan vertebra.

Saraf pincang mungkin juga disebabkan oleh bengkak yang lebih pendek - disebabkan oleh jangkitan atau mabuk.

Di mana saya boleh menunggu pelanggaran saraf?

Pelanggaran saraf di tulang belakang serviks boleh terjadi disebabkan oleh spondyloarthrosis atau gangguan (disebabkan oleh lusuh atau pecah lengkap ligamen yang mengikat vertebra antara satu sama lain), atau subluxation vertebra.

Mencubit saraf di tulang belakang toraks, dan dalam segmen lumbarnya, mungkin berlaku akibat penonjolan atau kecederaan cakera. Atau disebabkan oleh "beban" berat badan tulang belakang (terutamanya tanpa ketiadaan aktiviti fizikal biasa), serta tumor yang terbentuk daripada tisu.

Gejala pada "ufuk"

Kompleks gejala tertentu terbentuk bergantung pada tahap tulang belakang yang mana lesi itu terjadi, kerana set akar pada "cakrawala" yang berbeza termasuk satu set "pendawaian" dengan maksud yang tegas.

Jika kebanyakan segmen akson tulang belakang motoneuron meninggal di akar anterior, dan posterior terdiri daripada proses sentral sel sensitif, maka akar anterior serviks terakhir, semua toraks dan dua segmen lumbar pertama ditambah dengan serabut saraf vegetatif dari tanduk sisi saraf tunjang.

Ini penting, kerana kedua-dua kerja kapal dan kelenjar serta tahap pemeliharaan trofi dari otot-otot yang bertenaga dan licin dan tisu-tisu lain dikawal oleh gentian vegetatif dalam saraf ini.

Sebaliknya, setiap saraf tulang belakang yang meninggalkan saraf tunjang menimbulkan tiga hingga empat cabang: penyambung anterior, posterior, meningeal dan putih. Dan jika cawangan anterior dan posterior semua saraf lain bercampur, maka cawangan posterior serviks pertama hanya terdiri daripada gentian motor.

Ini diikuti oleh gejala-gejala yang luar biasa yang boleh mengiringi saraf pincang di bahagian belakang - kombinasi keparahan yang berbeza:

 • kesakitan akut (pelbagai tempoh dan kekuatan);
 • gangguan kepekaan (dari "mati rasa" dan kesemutan kepada kehilangan kepekaan tempatan yang lengkap);
 • tidak konsisten otot (dalam bentuk kekejangan otot, kelemahan otot);
 • Fungsi gangguan organ yang terlibat (dalam kes otak, ini adalah penurunan tekanan darah, pening, gangguan visual dan pendengaran akibat gangguan bekalan darah ke otak).

Jadi, apabila salah satu saraf tulang belakang serviks dijepit, sakit tidak terhad kepada leher. Ia meluas ke kawasan leher, bilah bahu, bahu, menimbulkan sakit kepala, rupa "lalat" dan "riak" di mata, pening, tinnitus, gangguan pergerakan pergerakan. Dalam bentuk kroniknya, ia berterusan dengan pergerakan dan semasa berdiri diam, dan bahkan boleh membawa kepada gangguan ingatan.

Saraf terkurung di tulang belakang toraks menimbulkan kesakitan yang terbakar, dinilai oleh pesakit sebagai sakit jantung, atau ada tanda-tanda yang menunjukkan gangguan pencernaan (disebabkan oleh pemusnahan saluran gastrousus), sakit dada berlaku apabila otot-otot di daerah ini tegang (batuk dan bersin).

Tetapi terutama "warna-warni" adalah pelanggaran saraf tulang belakang, yang membawa kepada lumbalgia dan ischialgia.

Yang pertama mengungkapkan dirinya sebagai "menembak melalui" rasa sakit yang tiba-tiba terjadi apabila tubuh bertukar atau miring dengan lekukan belakang yang lebih rendah, menyebabkan pesakit membeku di tempat dalam posisi paksa.

Dengan ischialgia, rasa sakit yang diunjurkan pada syaraf sciatic dan mencapai kaki adalah membosankan, sakit, disertai bukan sahaja oleh rasa mati rasa dan kesemutan, tetapi juga boleh menyebabkan gangguan organ-organ panggul dan kelemahan otot pada kaki bawah. Proses ini sering menjadi kronik, bergerak dari neuropati kepada neuritis saraf sciatic.

Diagnosis dan rawatan pakar neurologi

Untuk membuat diagnosis yang betul berdasarkan pertanyaan dan pemeriksaan pesakit, data X-ray dan MRI tulang belakang, dan kemudian menetapkan rawatan yang memadai untuk keadaan - ini semata-mata soal kecekapan ahli neuropatologi dan tidak ada orang lain.

Dan jika matlamat rawatan adalah satu-satunya: untuk menyembuhkan pesakit dengan bertindak atas sebab penderitaan, maka terdapat banyak cara untuk mencapainya. Hasil yang optimum dapat dicapai dengan menggabungkan kaedah tradisional dan "kaum".

Apa yang perlu saya lakukan jika punggung saya tiba-tiba terperangkap?

Taktik diri membantu sekiranya anda "tertutup" secara mendadak dengan gelombang kesakitan daripada mencubit saraf di tulang belakang (belakang), anda harus mengetahui:

 • tanpa membuat pergerakan tiba-tiba untuk sampai ke katil (katil, sofa) atau berbaring terus di atas lantai; menggunakan satu siri berturut-turut, dengan pergerakan sekejap-sekejap untuk berbaring di belakang;
 • selepas rasa sakit reda, tahan belakang dalam kedudukan di mana tidak ada rasa sakit, lakukan gerakan dalam urutan terbalik: berdiri di semua empat, kemudian, dengan menggunakan sokongan tangan, pada kaki;
 • untuk membetulkan belakang dalam pose sparing, menggunakan perban yang ketat (tuala, selendang);
 • mengambil ubat penghilang rasa sakit (kelas analgesik nonsteroid yang lebih baik).

Tingkah laku yang betul dalam keadaan kejadian pertama pelanggaran adalah ukuran untuk mencegah re-pinching, yang selalu "sukar" daripada sebelumnya.

Terapi Tradisional

Rawatan klasik untuk mencubit saraf di belakang adalah penggunaan:

 • analgesik ubat;
 • terapi daya tarikan (dengan memberikan tulang belakang secara semula jadi);
 • penetapan tulang belakang dalam mencapai kedudukan yang diperlukan (dengan bantuan alat ortopedik);
 • kaedah terapi fizikal dan fisioterapi;
 • tisu dan terapi lain yang bertujuan untuk menormalkan proses fisiologi dalam sistem muskuloskeletal.

Pelan berasingan adalah penggunaan terapi manual, akupunktur, yoga dan kaedah yang serupa.

Dalam kes keperluan mendesak, mereka menggunakan pembetulan pembedahan patologi tulang belakang yang sedia ada.

Daripada ubat analgesik, adalah penting untuk menyenaraikan kumpulan anti-radang nonsteroid, Ibuprofen, Voltaren, Diclofenac, Naproxen, digunakan dalam bentuk suntikan dan per os (serta menggosok).

Dalam kes-kes yang bermasalah, kortikosteroid digunakan; sebagai bantuan, antihistamin, perangsang metabolik digunakan untuk memulihkan fungsi kedua-dua otot dan saraf yang rosak (vitamin, biostimulant: aloe, vitreous dan sebagainya).

Untuk peregangan, reka bentuk khas katil digunakan, korset ortopedik, Delbe cincin atau kolar Schanz digunakan untuk memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan yang dicapai.

Alat terapetik yang kuat adalah penggunaan fisioterapi (UHF, iontophoresis, terapi magnet), teknik terapi fizikal (terutamanya berenang) dan urutan terapeutik.

Latihan untuk mencubit saraf tulang belakang:

Apa yang disarankan oleh pengamal tradisional

"Perubatan Tradisional" bercadang untuk merawat saraf tulang belakang dengan "ubat penghilang rasa sakit" tumbuhan (koleksi, infus), serta menggosok, salap berdasarkan kepada mereka, menggunakan mandi dengan mereka.

Infus dan tinctures

Diletakkan di luar lilac berwarna disediakan dengan menegaskan 500 ml vodka 1 cawan bunga (selama 2 minggu).

Penyerapan daun sapiberry boleh digunakan untuk pengingesan: dalam 1.5 cawan air mendidih, 1 sdt diseduh selama satu jam. daun lingonberry; minum ½ cawan tiga kali sehari.

Jus buah beri strawberi, ditutup dengan gula (1 cawan gula / 5 gelas beri) selama 5 jam (sehingga jus diekstrak), 1 sudu teh mabuk. l tiga kali sehari sebelum makan.

Perhatian: bayaran!

Ambil: herba oregano 5 bahagian, naik pinggul 3 jam, daun hitam 2 jam, thyme leaves 3 jam Semua digiling menjadi serbuk; minuman dan minuman seperti teh.

Diambil dalam perkadaran yang sama, benih dill, motherwort dan benih jintan, serta minuman akar valerian dalam 1 sudu besar. air mendidih selama setengah jam (mengambil 2 sudu pengumpulan untuk pembuatan bir); minum ½ sudu besar. tiga kali sehari.

Mandi awak, tuan!

Untuk menyediakan mandian kayu oak, 1 kg bahan mentah direbus dalam 5 liter air selama setengah jam, selepas itu, selepas meniup, ia ditambahkan ke dalam air mandi dengan suhu tidak lebih tinggi daripada 37 ° C.

Tidak kurang berkesan adalah mandi daun elderberry hitam, herba oregano, burdock, jelatang, tansy, rumput gandum, horsetail, ungu, thyme, jarum juniper, daun currant hitam, tunas pain dan kon hop. Mencampur semua dalam bahagian yang sama, ambil 8 sudu besar. l Campuran, masukkan air mendidih (2 l) dan rebus selama 10 minit. Selepas penyejukan hingga 37 ° C dan menegangkan, masukkan air mandi.

Salap: perlahan-lahan menggosok

Campuran jarum daun juniper dan teluk, diambil secara proporsi 1: 6, adalah berasaskan keadaan serbuk dan bercampur dengan massa 12 kali ganda mentega (cair). Salap melegakan kesakitan dan ketegangan otot.

Dengan tujuan yang sama, gunakan dan salep, yang diperolehi dengan kacau 1 sudu besar. l hop cones (tanah ke serbuk) dalam 1 sudu besar. l lemak (atau mentega).

Akibat "balas"...

Mengatakan: ay! - Tingkah laku yang tidak betul semasa episod pertama mencubit saraf dan keras kepala mengabaikan peralihan berikutnya proses "muda", supaya anda boleh "mendengar echo" akibat jauh dalam bentuk:

 • manifestasi cerebral (pening, sakit kepala, bunyi bising dan deringan di telinga, gangguan ingatan, penglihatan, koordinasi motor, penurunan prestasi) apabila pelanggaran saraf (saraf) di kawasan serviks;
 • sakit hati "hati", "hati", "pankreas" pada permulaan penyakit dengan permulaan patologi sebenar mereka (serta peningkatan gangguan pengudaraan paru-paru akibat berleluasa kawasan tertentu dan menghadkan mobiliti di dalamnya) semasa proses kronik dalam segmen tulang belakang torak;
 • gangguan saluran gastrousus, patologi pelvis, mengurangkan kecekapan bahagian kaki yang lebih rendah dalam pelanggaran saraf lumbar atau sakral.

Memandangkan bahawa mencubit saraf tulang belakang boleh menjadi "loceng pertama" dari penonjolan cakera intervertebral, sambil mengabaikan manifestasi pertama, seseorang boleh mengalami komplikasi dalam bentuk hernia, yang membawa kepada keperluan campur tangan pembedahan segera.

Elakkan mencubit - dan yang pertama, dan semula

Mengekalkan kehidupan mudah alih dengan penyertaan paling aktif tulang belakang di dalamnya membolehkan bukan sahaja untuk "menyerap" tambahan "kilogram-massa", tetapi juga untuk menghasilkan "urutan oleh pergerakan" semua organ tubuh. Dan tulang belakang - termasuk.

Sama pentingnya ialah penguasaan "seni relaksasi" dalam persekitaran yang paling menantang psikologi. Selama berjam-jam "pengosongan" di komputer, berakhir dengan "letupan" kejutan yang tiba-tiba datang dengan "kejayaan", "terobosan", dan "kemenangan" syarikat dalam bentuk "melompat ke langit" yang menggembirakan, mencubit saraf. Atau hernia vertebra.

Perlu diingat: biomekanik yang betul pergerakan adalah intipati kehidupan tubuh. Badan hidup. Hidup dalam setiap cara!