Utama / Lutut

Nodus leher atas

Bahagian serviks dari batang simpatis diwakili oleh tiga nod dan cabang antara nod yang menyambungkannya, yang terletak pada otot-otot dalam lehernya.

Simptom bersimpati serviks pertama (SHS)

Nodus serviks atas, nod terbesar dari batang simpatis, mempunyai bentuk berbentuk gelendong, kira-kira 2 cm panjang dan tebal 0.5 cm. Nod ini terletak di hadapan proses melintang vertebra serviks II-III dan otot kepala panjang di belakang medan arteri karotid ke saraf vagus.

Dari nodus serviks atas meninggalkan beberapa saraf. Saraf mengantuk dalaman dan 2-3 saraf karotid luar membentuk simpul simpatis yang sama di sepanjang arteri karotid dan cabang mereka di rantau ketua; garpu saraf jugular pada urat jugular dalaman dan pergi ke pembukaan jugular, di mana gentian simpatetik juga pergi ke nod IX, X dan XII pasang saraf kranial dan lulus sebagai sebahagian daripada cawangan mereka; saraf laringopharyngeal membentuk plexus yang sama; saraf serviks unggul jantung bergerak ke plexus jantung; saraf penyambung abu-abu pergi ke 4 saraf tulang belakang yang unggul.

Oleh itu, gentian simpatetik yang meluas dari nodus serviks atas mengasuh organ-organ, kulit, saluran kepala, leher dan jantung. Adalah amat penting bahawa SUS pertama menghidupkan arteri karotid dan cawangan mereka (plexus karotid) di kawasan kepala; saraf jugular sangat penting. Di samping itu, terima kasih kepada SUS yang pertama, saraf faring dan vagus terdiri daripada serat simpatis dan bertindak sebagai saraf tulang belakang.

Simpul simpatis serviks kedua

Nod serviks tengah (diameternya kira-kira 5 mm) terletak di anterior untuk proses transversal vertebra serviks VI, di belakang arteri tiroid yang lebih rendah. Simpul ini dihubungkan oleh satu cawangan interstisial dengan nod serviks atas dan 2-3 cawangan dengan simpul cervico-toraks (stellate). Salah satu cawangan ini melintas di hadapan arteri subclavian, yang lain di belakang, membentuk gelung subclavicular.

Dari nod serviks tengah berlepas saraf jantung tengah, menuju ke plexus jantung, dan saraf yang terlibat dalam pembentukan plexus tidur biasa; dan juga cawangan penyambung kelabu kepada saraf tulang belakang serviks V dan VI.

Oleh itu, SUS kedua menghayati plexus karotid biasa dan kelenjar tiroid.

Nodus simpatis serviks ketiga

Node cervicothoracic (stellate) dengan diameter kira-kira 1 cm terletak pada tahap leher tulang rusuk pertama, di belakang arteri subclavian di tapak pelepasan arteri vertebra dari situ. Simpul ini dibentuk oleh gabungan dari nodular pangkal rahim dan pertama yang lebih rendah (ketiga) pada batang simpatis.

Cawangan-cawangan yang membentuk plexus subclavian (di sepanjang arteri dengan nama yang sama), gentian ke saraf frenik dan vagus, berlepas dari nod serviks-thoracic; saraf vertebra, yang membentuk plexus sepanjang arteri dengan nama yang sama; saraf jantung serviks yang lebih rendah menuju ke plexus jantung; dan menghubungkan cawangan ke saraf spinal serviks VI, VII, VIII.

Serat yang meluas dari simpul cervico-thoracic, menjalankan simptom simpati organ-organ, kulit dan vesel leher, mediastinum atas dan anterior, saluran otak dan saraf tunjang serta membran, jantung, bahagian atas dan cabang arteri subclaviannya. Seperti yang telah diperhatikan, SCS ketiga menginspirasi plexus subclavian dan plexus arteri vertebra.

Nodus leher atas

Nodus serviks atas, ganglion cervicalis (lihat Gambar 1062, 1063, 1065, 1066), adalah yang terbesar dari semua nodus serviks, sehingga 2 cm panjang dan sehingga 0.5 cm lebar, berbentuk gelendong, terletak pada tahap badan serviks II-III vertebra, kadang-kadang sampai di atas saya, dan di bawah serviks vertebra IV.

Posterior ke simpul terletak pada otot panjang kepala, di depan - batang arteri karotid dalaman, lateral - batang saraf vagus. Dari nodus yang bergerak menghubungkan cawangan ke beberapa saraf dan nod, serta saraf ke organ dan vesel.

Kebanyakan saraf dan nod ini adalah sebahagian daripada pelbagai plexus saraf.

Cawangan nod serviks atas:

1. Saraf jugular, n. jugularis, - cawangan pendek, bergerak dari tiang atas nodus serviks atas dan, terbaring di dalam sarung luar urat jugular dalaman, diarahkan kepada pembukaan jugular. Di sini saraf jugular berlepas dari urat dan memberikan dua cabang:

1) kepada nod unggul saraf vagus;

2) ke simpul bawah saraf glossopharyngeal.

2. Saraf tidur dalaman, n. sacrothyus internus, berasal dari kutub atas ganglion serviks atas, selalunya bersama-sama dengan saraf jugular, naik ke atas, terletak sedikit dari belakang dari arteri karotid dalaman, kemudian membentuk di sekelilingnya di kanal karotid dan sepanjang keseluruhannya rangkaian lebar daun - plexus karotid dalaman caroticus internus. Plexus ini bertukar kepada cawangan arteri karotid dalaman, membentuk satu siri plexus dan memberikan cawangan berikut:

1) saraf timpani, nn. sacrotyotympanici, yang melalui kanaliculi yang sama dan, apabila digabungkan dengan saraf timpani, masukkan plexus tympanic (lihat "saraf Yasopharyngeal"); yang kedua menyerap membran mukus rongga timpani dan tiub pendengaran;

2) saraf batuk dalam, n. petrosus profundus, bergerak dari plexus karotid dalaman di keluar dari arteri karotid dalaman dari kanal karotid, menghubungkan dengan saraf batu besar, membentuk dengan saraf terusan pterygoid, dan memasuki nod pterygoid sebagai akar bersimpati;

3) plexus gua (sebahagian dari plexus karotid dalaman, sepadan dengan bahagian besar arteri karotid dalaman) - plexus yang agak padat, dibentuk oleh saraf nipis dan menghantar cawangan:

a) menghubungkan cawangan ke oculomotor, blok, saraf keluar, ke nod trigeminal dan cabang pertama saraf trigeminal;

b) akar bersimpati kepada simpul ciliary, radix sympathicus ad ganglion ciliare. Akar terbentang dalam bentuk saraf nipis melalui fissure orbital superior ke rongga orbit, yang datang ke tepi posterior nod ciliary. Serat penyusunnya melekat pada saraf ciliary pendek, diarahkan kepada otot yang melebarkan murid, dan ke dinding-dinding mata mata;

c) kepada otot orbit, kepada otot atas dan bawah rawan kelopak mata;

d) kepada kelenjar lacrimal;

f) kepada beberapa arteri: serpular okular, anterior dan pertengahan, villous anterior, membentuk plexus saraf yang mengiringi vesel dan garpu mereka. Plexus dari artritis umpetan melancarkan saraf yang mengiringi arteri retina tengah.

3. Saraf karotid luar, nn. carotici externi, hanya 2-3, kadangkala sehingga 6 saraf, pada tahap otot stylo-sublingual diarahkan ke dinding arteri karotid luar. Di sini mereka berpangkalan di cawangan-cawangan yang lebih kecil, yang, mengelilingi arteri, membentuk kelentong karotid luar, exterior plexus caroticus (lihat rajah 991). Ia membezakan antara bahagian menaik dan menurun.

Bahagian menaik dari plexus karotid luar, yang meningkat di sepanjang dinding arteri karotid luar, diedarkan di sepanjang cawangan yang meluas daripadanya, menyertai pembentukan plexus yang mengelilingi kapal dengan nama yang sama:

1) tiroid atas,

3) plexus di sepanjang arteri muka, dari mana cawangan simpatik meluaskan bentuk 1-2 saraf ke nod submandibular, r. sympathic ad ganglion submandibulare,

5) otic posterior,

6) temporal dangkal,

Bahagian menurun dari plexus karotid luar turun di sepanjang dinding arteri karotid luar, mencapai arteri karotid biasa, membentuk di sini pangkal karotid biasa, plexus caroticus communis, mengiringi arteri sepanjang keseluruhannya.

Di bahagian pembahagian arteri karotid yang biasa, cawangan nipis dari saraf glossopharyngeal dan vagus menyertai plexus saraf, yang, bersama dengan plexus arteri karotid biasa, mengambil bahagian dalam pemeliharaan glomus karotid yang terletak di sini (lihat Vol. III, "Kelenjar Endokrin").

4. Saraf jantung serviks atas, n. kardiakus cervicalis unggul (lihat rajah 1054, 1062, 1063, 1063, 1064, 1065, 1066), meninggalkan 2-3 cawangan dari nod bersimpati serviks atas, paling sering di kutubnya yang lebih rendah, kadang-kadang satu atau dua cabangnya berada di bawah nod. Terletak di tengah-tengah batang simpatis, di hadapan otot leher panjang dan fascia prevertebral, batang utama saraf jantung serviks atas perlu turun, mempunyai arteri karotid biasa di hadapannya dan melintasi arteri tiroid yang lebih rendah (lebih kerap di hadapan). Dalam perjalanannya, saraf jantung serviks atas boleh membentuk hubungan dengan saraf jantung beraliran, berulang dan tengah atas. Setelah melewati rongga dada, ke atas, dan kemudian mediastinum pertengahan, saraf jantung serviks atas kanan terletak di depan kepala brachial, kiri - di hadapan arteri karotid biasa.

Kedua-dua saraf ini mengalir ke permukaan anterior aorta dan batang paru-paru dan merupakan sebahagian daripada plexus jantung (lihat "Saraf hati").

Saraf jantung serviks unggul menghantar cawangan ke dinding pharynx dan trakea, serta kepada kelenjar tiroid; deretan cawangan pergi ke arteri karotid biasa dan arteri tiroid yang lebih rendah. Di dalam batang saraf jantung atas terdapat kluster sel saraf atau sel saraf individu.

5. Cawangan tekak-pharyngeal, rr. laryngopharyngei (lihat Gambar 992), dihantar ke laring dan ke belakang faring bersama-sama dengan cawangan pharyngeal dari saraf glossopharyngeal dan vagus dan menyertai mereka dalam pembentukan plexus pharyngeal, pharyngeus plexus.

6. Cawangan penghubung yang berlepas dari nod serviks atas adalah pembolehubah:

1) ke saraf tulang belakang serviks keempat;

2) kepada saraf hipoglossal;

3) ke nod yang lebih rendah daripada saraf vagus;

4) ke saraf phrenic (mewakili cawangan penyambung kelabu).

Nodus leher atas

Ganglion cervicalis ganglion serviks atas, yang terbesar dari semua nodus serviks, sehingga 2 cm panjang dan sehingga 5 cm lebar, fusiform, terletak pada tahap badan vertebra serviks II-III, kadang-kadang mencapai puncak I, dan di bawah vertebra serviks IV.

Posterior ke simpul terletak pada otot panjang kepala, di depan - batang arteri karotid dalaman, lateral - batang saraf vagus. Dari nodus yang bergerak menghubungkan cawangan ke beberapa saraf dan nod, serta saraf ke organ dan vesel.

1. Saraf jugular, n. jugularis, - cawangan pendek, bergerak dari tiang atas nodus serviks atas dan, terbaring di dalam sarung luar urat jugular dalaman, diarahkan kepada pembukaan jugular. Di sini saraf jugular berlepas dari urat dan memberikan dua cabang:

kepada nod unggul saraf vagus;

ke simpul bawah saraf glossopharyngeal.

2. Saraf tidur dalaman, n. caroticus internus, berasal dari tiang atas ganglion serviks atas, sering bersama-sama dengan saraf jugular, naik ke atas, terletak sedikit ke belakang dari arteri karotid dalaman, kemudian membentuk di sekelilingnya di terusan mengantuk dan sepanjang perpanjangan lanjutnya rangkaian lebar berotot - plexus mengantuk dalaman, plexus caroticus internus. Plexus ini bertukar kepada cawangan arteri karotid dalaman, membentuk satu siri plexus dan memberikan cawangan berikut:

1) saraf timpani, nn. caroticotympanici, yang melalui kanaliculi yang sama dan, apabila digabungkan dengan saraf timpani, masukkan plexus tympanic (lihat "saraf Glossopharyngeal"); yang kedua menyerap membran mukus rongga timpani dan tiub pendengaran;

2) saraf batuk dalam, n. petrosus profundus, bergerak dari plexus karotid dalaman di keluar dari arteri karotid dalaman dari kanal karotid, menghubungkan dengan saraf batu besar, membentuk dengan saraf terusan pterygoid, dan memasuki nod pterygoid sebagai akar bersimpati;

3) plexus gua (sebahagian dari plexus karotid dalaman, sepadan dengan bahagian besar arteri karotid dalaman) - plexus yang agak tebal dibentuk oleh saraf nipis dan menghantar cawangan;

a) menyambungkan cawangan kepada oculomotor. saraf menyekat, kepada nod trigeminal dan cabang pertama saraf trigeminal;

b) akar bersimpati kepada simpul ciliary, radix sympathicus ad ganglion ciliare. Akar terbentang dalam bentuk saraf nipis melalui fissure orbital superior ke rongga orbit, yang datang ke tepi posterior nod ciliary. Serat penyusunnya melekat pada saraf ciliary pendek, diarahkan kepada otot yang melebarkan murid, dan ke dinding-dinding mata mata;

c) kepada otot orbit, kepada otot atas dan bawah rawan kelopak mata;

d) kepada kelenjar lacrimal;

f) kepada beberapa arteri: serpular okular, anterior dan pertengahan, villous anterior, membentuk plexus saraf yang mengiringi vesel dan garpu mereka. Plexus dari artritis umpetan melancarkan saraf yang mengiringi arteri retina tengah.

3. Saraf karotid luar, nn. carotici externi, hanya 2-3, kadangkala sehingga 6 saraf, pada tahap otot stylo-sublingual diarahkan ke dinding arteri karotid luar. Di sini mereka menjadi cawangan yang lebih kecil, yang, mengelilingi arteri, membentuk plexus karotid luar, exterior plexus caroticus. Ia membezakan antara bahagian menaik dan menurun.

Bahagian menaik dari plexus karotid luar, yang meningkat di sepanjang dinding arteri karotid luar, diedarkan di sepanjang cawangan yang meluas daripadanya, yang mengambil bahagian dalam pembentukan sebuah plexus yang mengelilingi kapal dengan nama yang sama:

plexus di sepanjang arteri wajah, di mana cawangan simpatik berlepas dalam bentuk 2 saraf ke nod submandibular. r. sympathic ad ganglion submandibulare,

Bahagian menurun dari plexus karotid luar turun di sepanjang dinding arteri karotid luar, mencapai arteri karotid yang biasa, di sini membentuk plexus karotid biasa, plexus caroticus communis, sepanjang keseluruhannya.

Di bahagian pembahagian arteri karotid biasa, cawangan tipis dari saraf glossopharyngeal dan vagus menyertai plexus saraf, yang, bersama-sama dengan plexus arteri karotid biasa, mengambil bahagian dalam pemeliharaan glomus karotid yang terletak di sini.

4. Saraf jantung serviks atas, n. kardiakus cervicalis unggul, 2-3 cabang dari nod simpul serviks atas, paling sering di kutubnya yang lebih rendah, kadang-kadang satu atau dua cawangannya melebar di bawah nod. Terletak di tengah-tengah batang simpatis, di hadapan otot leher panjang dan fascia prevertebral, batang utama saraf jantung serviks atas perlu turun, mempunyai arteri karotid biasa di hadapannya dan melintasi arteri tiroid yang lebih rendah (lebih kerap di hadapan). Dalam perjalanannya, saraf jantung serviks atas boleh membentuk hubungan dengan saraf jantung beraliran, berulang dan tengah atas. Setelah melewati rongga dada, ke atas, dan kemudian mediastinum pertengahan, saraf jantung serviks atas kanan terletak di depan kepala brachial, kiri - di hadapan arteri karotid biasa.

Kedua-dua saraf ini mengalir ke permukaan anterior aorta dan batang paru-paru dan merupakan sebahagian daripada plexus jantung (lihat Saraf hati).

Saraf jantung serviks unggul menghantar cawangan ke dinding pharynx dan trakea, serta kepada kelenjar tiroid; deretan cawangan pergi ke arteri karotid biasa dan arteri tiroid yang lebih rendah. Di dalam batang saraf jantung atas terdapat kluster sel saraf atau sel saraf individu.

1. Cawangan tekak-pharyngeal, rr. laryngopharyngei, pergi ke larinks dan ke belakang pharynx, bersama-sama dengan cawangan pharyngeal saraf glossopharyngeal dan vagus dan ikut serta dalam pembentukan pharyngeal plexus, pharyngeus plexus.

2. Cawangan penghubung yang berlepas dari nod serviks atas adalah berubah-ubah;

kepada saraf tulang belakang serviks yang pertama dan keempat;

kepada saraf hipoglosal;

ke nod bawah saraf vagus;

kepada saraf frenik (mewakili cawangan penyambung kelabu).

ganglion serviks yang unggul

1 ganglion

2 Atas

• Terikat atas - limau (terminal) unggul;

• permukaan atas daun - pagina unggul folii;

• di bahagian atas - dalam dimidio superiore;

• di bahagian atas - di fluxu superiore;

• di bahagian atas hutan - iklan silvae marginem superiorem;

• di padang pasir Mesir Atas - di padang pasir Aegypti superioris;

• menduduki bahagian atas sabuk Alpine Dagestan tengah - habitat dalam alpine summis Daghestaniae mediae;

• pakaian atas - amictus; palla;

• bahagian atas - superficies;

• tingkat atas rumah - cenaculum;

3 atas

4 gugup

5 simpul

6 leher

7 bahagian atas

8 vertebra serviks

9 simpulan

10 serviks

11 Saraf

12 Knot

13 serviks

• kelenjar serviks - kelenjar;

14 atlas

15 cervicalis

16 iugularis

17 limfoglandula

18 nodus

19 summus

20 unggul

Lihat juga dalam kamus lain:

Sistem saraf vegetatif - sistem saraf nervosum: sinonim: sistem saraf autonomik, sistem saraf sukarela, sistem saraf pendengaran) sebahagian daripada sistem saraf yang memastikan aktiviti organ dalaman, peraturan nada vaskular, pengekalan...... Ensiklopedia perubatan

DESIMPATISASI - DESIMPATISASI, simpatekomi, penyucian dan pembubaran (arteri), kekurangan sympat. pemuliharaan satu atau lain-lain bahagian badan. Oleh itu, peranan fisiologi simpati. saraf (lihat sistem saraf vegetatif), operasi D. mempengaruhi vaskular...... ensiklopedia perubatan yang besar

VVGBTATNVTS-AYA - HEt BHiH C DAN C TAHUN 4 U VEGETATIVE NGPNAN CIH TFMA III th * ch *. 4411 ^ 1. Jinn RI "Dan ryagtsh ^ cpt * dj ^ LbH [ljii vmrlu + W 0 * 1 WII" * P * LmK Rig, P. S "serat ema chala sistem sympatetik (opsyen no Toldt y n MQltcr y),...... The Big Medical Encyclopedia

NERVES OF MAN - NERVES OF Human. [Anatomi, fisiologi dan patologi saraf, lihat Seni. Saraf dalam jumlah XX; ibid. (Art. 667,782) lukisan manusia Nerva]. Berikut adalah jadual saraf yang secara sistematik menyoroti momen yang paling penting dalam anatomi dan fisiologi setiap...... Kejayaan perubatan yang hebat

Sistem saraf simpatik * - dalam haiwan invertebrata masih sedikit dikaji. Dalam cacing yang lebih tinggi, sel-sel ganglion dan gentian saraf terdapat di pelbagai bahagian usus, mungkin bersimpati, tetapi hubungan mereka dengan sistem pusat tidak jelas. Tinggi...... FA Kamus Ensiklopedia Brockhaus dan I.A. Efrona

Sistem saraf bersimpati - dalam haiwan invertebrata masih sedikit dikaji. Dalam cacing yang lebih tinggi, sel-sel ganglion dan gentian saraf terdapat di pelbagai bahagian usus, mungkin bersimpati, tetapi hubungan mereka dengan sistem pusat tidak jelas. Tinggi...... FA Kamus Ensiklopedia Brockhaus dan I.A. Efrona

Ganglion - I Ganglion (Bahasa Yunani: Ganglion nod, pembentukan tumor) pembentukan sista di tisu bersebelahan dengan sarung tendon, kapsul artikular, kurang kerap ke periosteum atau batang saraf. Kemunculan G. dikaitkan dengan mekanik tetap...... Ensiklopedia perubatan

ANATOMY COMPARATIVE - juga dipanggil morfologi perbandingan, adalah kajian undang-undang yang mengawal struktur dan perkembangan organ dengan membandingkan pelbagai jenis makhluk hidup. Data anatomi perbandingan adalah asas tradisional klasifikasi biologi. Di bawah morfologi... ensiklopedia Collier

Uterus - (uterus), organ yang merupakan sumber darah haid (lihat Menstruasi) dan tempat perkembangan ovum (lihat Kehamilan, Melahirkan), menduduki kedudukan pusat dalam alat seks wanita dan di rongga pelvis; terletak di pusat geometri...... Big Medical Encyclopedia

Ganglionitis - I Ganglionitis (ganglionitis; anat Ganglion ganglion + itis) kekalahan ganglion bersimpati. Proses ini mungkin melibatkan beberapa nod dari polygangonite batang simpatik, Trunzit. Mungkin kombinasi lesi syaraf simpatetik...... Ensiklopedia Perubatan

NECK - (collum), sebagai perantara antara kepala dan badan, termasuk beberapa organ dan tisu yang penting untuk kehidupan. Dari atas, S. dihadkan oleh tepi rahang bawah dan garis yang berlari dari sendi mandibular ke mastoid dan seterusnya ke luaran...... Ensiklopedia perubatan yang hebat

SHEIA.RU

Barrel Sympathetic: Anatomi, Nod

Nod batang simpat dan simpatik

Batang simpatis (juga dikenali sebagai sempit simpatis batang) adalah organ berpasangan, sebahagian daripada sistem bersimpati badan, yang terletak di bahagian depan tulang belakang. Di bawah ini anda akan belajar apa peranan yang main simpat memainkan dalam tubuh manusia dan apakah akibat dari pelanggaran fungsinya.

Struktur

Batang simpatik terdiri daripada nod yang mewakili sekumpulan neuron vegetatif. Dengan bantuan mereka, serat preganglionik dihidupkan, yang, meninggalkan saraf tunjang, membentuk cawangan penghubung putih. Cawangan-cawangan yang sama terletak hanya di atas tulang belakang dan tulang belakang toraks. Di semua bahagian tulang belakang, tiada cawangan penghubung.

Di antara mereka sendiri, simpul-simpul batang simpatis dihubungkan oleh cawangan penyambung kelabu yang meluas ke semua cabang tulang belakang, sehingga pergi ke organ periferal.

Secara konvensional, batang simpatik boleh dibahagikan kepada empat bahagian.

Kawasan serviks terdiri daripada tiga nod. Nodus atas mempunyai saiz kira-kira 5 hingga 20 mm dan terletak pada vertebra serviks 2-3.

Cawangan berikut berlepas darinya:

 • penyambung abu-abu, memanjangkan hingga 1-3 saraf tunjang;
 • saraf jugular, yang menyertai saraf glossopharyngeal, hypoglossal dan glossopharyngeal;
 • saraf mengantuk dalaman, yang menembusi arteri karotid dan membentuk plexus yang mengantuk. Dari sini plexus, membentuk plexus rongga tympanic dan plexus arthalmic artery;
 • saraf karotid luar, yang membentuk plexus luaran. Seratnya bertanggungjawab untuk membekalkan darah ke seluruh muka, leher, dan dura mater;
 • cawangan laryngo-pharyngeal, yang membentuk plexus pharyngeal, bertanggungjawab terhadap proses menelan;
 • saraf jantung atas, yang merupakan salah satu daripada unsur plexus jantung yang cetek;
 • unsur saraf frenik.

Nod tengah mempunyai saiz 2 hingga 2 mm. Ia terletak pada tahap serviks vertebra ke-6 di persimpangan carotid dan arteri tiroid yang lebih rendah.

Dari sini cawangan berikut berlepas:

 1. cawangan penyambung kelabu ke saraf tulang belakang;
 2. saraf jantung tengah, yang terletak di belakang arteri karotid;
 3. cawangan interstitial yang masuk ke leher leher;
 4. cawangan yang membentuk plexus saraf arteri subclavian dan karotid.

Simpul bawah terletak di belakang arteri vertebra di atas arteri subclavian. Daripada simpul ini berlepas cabang berikut:

 • penyambung kelabu;
 • saraf jantung yang lebih rendah;
 • plexus arteri vertebra;
 • kepada saraf frenik;
 • kepada plexus arteri karotid;
 • ke arteri subclavian.

Bahagian torak dari batang simpatis terletak di leher tulang rusuk di sisi vertebra thoracic. Jabatan ini mempunyai kumpulan cawangan berikut:

 • cawangan penghubung putih;
 • cawangan penyambung kelabu;
 • saraf jantung dada;
 • cawangan mediastinal, yang mana plexus bronkial dan esophageal dibentuk;
 • saraf jantung toraks, yang merupakan sebahagian daripada plexus jantung aorta dan mendalam;
 • saraf dalaman yang besar, yang terletak di bawah fascia intrathoracic. Saraf mengandungi sejumlah besar serat preganglionik;
 • saraf dalaman yang kecil, yang dihantar ke organ yang terletak di rongga dada.

Nodus lumbal sebenarnya adalah kesinambungan nod dada. Nod terletak di tepi medial di pinggir tulang belakang. Cawangan-cawangan seperti itu berlepas dari mereka:

 • cawangan penghubung putih;
 • cawangan penyambung kelabu, menyambung nod dan saraf lumbar;
 • saraf usus lumbar.

Nod Sacral terdiri daripada 1 nod yang berpasangan dan 3-4 berpasangan. Dari mereka pergi:

 • cawangan penyambung kelabu yang menghubungkan saraf dan sakral tulang belakang;
 • plexus hypogastric inferior, yang terdiri daripada saraf usus.

Sindrom simpul simpatis atas serviks

Gejala sindrom adalah:

 • gangguan otot muka;
 • kesakitan yang membakar kesakitan. Dalam kes ini, serangan itu boleh berlaku dalam masa beberapa jam, dan dalam beberapa hari;
 • penyinaran sakit di leher, bahu. Pada masa yang sama sakit diselaraskan, biasanya di leher;
 • keturunan kelopak mata atas dan bawah, yang mengurangkan saiz fizikal palpebral;
 • mengurangkan nada otot orbit;
 • warna iris menjadi lebih cerah;
 • penurunan atau penamatan berpeluh.

Nodus sindrom bintang (leher-torak)

Sindrom ini menunjukkan dirinya dengan gejala berikut:

 • sakit di kawasan 5-6 pasang tulang rusuk;
 • sakit lengan dari luka;
 • pelanggaran berpeluh di kawasan terjejas;
 • pengurangan kesakitan.

Sindrom serviks belakang

Sindrom ini terjadi akibat daripada mampatan, perkembangan proses menular atau keradangan atau pelanggaran proses peredaran darah. Selalunya, kekalahan plexus simpatetik berlaku disebabkan perkembangan osteochondrosis.

Gejala perkembangan sindrom simpatis serviks posterior adalah:

 • sakit kepala yang teruk yang tidak hilang selama sehari atau lebih. Sebagai peraturan, kesakitan dilokalkan di bahagian lesi dan mempunyai watak yang semakin meningkat atau berputar;
 • muntah yang disebabkan oleh sakit kepala yang sangat buruk;
 • tinnitus, kehilangan pendengaran;
 • luka panas, kemerahan yang tidak dijangka di wajah;
 • mati rasa atau berjabat tangan;
 • kesakitan di muka dalam faring;
 • kecondongan kepala yang tidak wajar di kawasan yang terjejas;
 • photophobia;
 • sakit di bahagian bola mata;
 • penglihatan kabur.

Sindrom Jugular

Penyakit ini disebabkan oleh kerosakan pada saraf aksesori, sesat, atau glossopharyngeal. Penyebab sindrom biasanya trauma atau tumor.

Rawatan

Rawatan ini bertujuan serentak di:

 • pelepasan sakit. Dalam kes ini, ubat kesakitan ditetapkan, dalam kes yang teruk - penenang. Untuk mempercepatkan kesan ubat diberikan secara intravena;
 • rawatan jangkitan virus atau bakteria. Untuk melakukan ini, menetapkan ubat antivirus atau antibiotik;
 • Ejen Cholinomimetic ditetapkan untuk menormalkan nada struktur bersimpati.

Fisioterapi memberikan kesan yang baik: aplikasi lumpur sejuk, penyinaran UV, mandi radon. Adalah dinasihatkan untuk mengambil urut.

Oleh itu, batang bersimpati adalah elemen sistem saraf simpatik manusia, yang bertanggungjawab untuk kesinambungan persekitaran dalaman mana-mana orang. Mana-mana masalah dengan organ ini dipenuhi dengan gangguan sistemik yang serius di dalam badan pesakit dan memerlukan campur tangan segera.

Nodus leher atas

atau orang Pneumapsychomatology

Russian-English-Russian Encyclopedia, 18th ed., 2015


Batang serviks [Kawasan serviks rantaian simpatik]

Batang bersimpati serviks adalah salah satu daripada empat bahagian batang bersimpati, yang terdiri daripada tiga ganglia saraf paravertebral dan cabang antara nodal yang menyambungkannya. Kesemuanya terletak di atas otot-otot leher di belakang plat prevertebral fascia serviks.
Bahan pertengahan (abu-abu) sisi (lihat tingkap berasingan untuk rajah: Masalah kelabu saraf tunjang, halaman 25) segmen serviks kelapan dan enam hingga tujuh segmen tunjang tulang belakang toraks atas mempunyai nukleus vegetatif. Nuklei ini terdiri daripada neuron, akson yang merupakan serat preganglionik, yang bergerak ke tiga ganglia serviks paravertebral pada bahagian simpatis di sepanjang cabang-cabang nodal trik simpatik (skema, ms 11, 13, 15).

Skim. Struktur utama trunk sympathetic serviks. Pengubahsuaian: Henry Grey. Neurologi.
Lihat kesusasteraan. Ilustrasi: ms 2.

1. Saraf tulang belakang pertama.
2.. Saraf tulang belakang serviks kedelapan.
3. Cawangan penyambung kelabu.
4. Saraf saraf tunjang pertama.
5. Saraf tidur dalaman.
6. Plexus Cavernous.
7. saraf Maxillary.
8. Nod Ponyaurus.
9. Terusan pterygoid saraf.
10. Plexus tidur dalaman.
11. Ganglion serviks atas>.
12. Saraf jantung serviks atas.
13. simpul serviks pertengahan.
14. Saraf jantung serviks tengah.
15. Sheinogrudnoy (nod bintang).
16. Saraf jantung serviks yang lebih rendah.
Semua saraf tulang belakang ditandai dengan kuning pada rajah, cawangan penyambung kelabu yang keluar dari semua nodus serviks ke saraf tulang belakang ditandakan dengan kelabu.

Nodus serviks atas, ganglion cervicale superius, adalah nod terbesar dari batang simpatik (rajah, ms 11). Simpul mempunyai bentuk gelendong, panjangnya ≥ 2 cm, dan ketebalannya

0.5 cm Ia terletak di hadapan proses melintang vertebra serviks II-III. Di bahagian belakang nod adalah arteri karotid (ditunjukkan dalam warna merah dalam rajah). Lateral ke nod adalah saraf vagus, belakang - otot panjang kepala.
Cawangan-cawangan berikut, yang mengandungi gentian saraf postganglionik, bermula dari kelenjar serviks atas:
(1) Cawangan penyambung kelabu, rr. communicantes grisei, sambung nodus serviks atas dengan tiga saraf spinal serviks (kadang-kadang c keempat) (skema, ms 3).
(2) Saraf karotid dalaman, n. caroticus internus, bermula dari tiang atas nodus serviks atas ke arteri dengan nama yang sama (skema, ms 5) dan di sepanjang arteri karotid dalaman membentuk plexus karotid dalaman, plexus caroticus internus (skema, ms 10). Bersama-sama dengan arteri karotid dalaman, plexus ini memasuki terusan dorman tengkorak, dan kemudian ke dalam rongga tengkorak. Dalam kanal karotid, saraf karotid-timpani ke membran mukus telinga tengah berlepas dari plexus karotid dalaman. Selepas arteri karotid dalaman meninggalkan plexus karotid dalaman, saraf batu mendalam, P. petrosus profundus, dipisahkan. Ia melalui tulang rawan berserabut lubang yang bergerigi dan memasuki saluran pterygoid tulang sphenoid, di mana ia menghubungkan dengan saraf batu besar, membentuk saraf kanal pterygoid, n. canalis pterygoidei (skema, ms 9). Saraf ini, setelah memasuki fossa pterygopal, menyertai nod pterygopalatine (skema, ms 8).
Setelah berlalu tanpa penukaran sinaptik (transit) melalui pterygo-plexus, serat saraf simpatetik sepanjang saraf pterygo-palatine memasuki saraf maxillary (rajah, Bahagian 7) dan diedarkan sebagai sebahagian daripada cawangannya; menjalankan pemuliharaan bersimpati saluran darah, tisu, kelenjar, mukosa mulut dan rongga hidung, conjunctiva kelopak mata bawah dan kulit muka.
Bahagian plexus karotid dalaman, yang terletak di dalam rongga sinus, sering dipanggil plexus, plexus cavernosus (skema, ms 6).
Serat simpatik memasuki orbit dalam bentuk plexus berpunca dari artrial tungkang, sebuah cawangan arteri karotid dalaman. Dari plexus okular, akar bersimpati, radix sympathicus, cawangan ke simpul ciliary. Serat transit akar ini melalui nod ciliary dan, sebagai sebahagian daripada saraf ciliary pendek, mencapai bola mata. Serat bersimpati menyejukkan saluran darah mata dan otot yang melelehkan murid. Dalam rongga kranial, plexus karotid dalaman terus ke dalam plexus vaskular cabang-cabang dari arteri karotid dalaman.
(3) Saraf karotid luar, nn. carotici externi, adalah 2-3 tangkai, menuju arteri karotid luar. Dalam perjalanannya, mereka membentuk plexus karotid luar, exterior plexus caroticus. Plexus ini meluas di sepanjang cabang-cabang arteri dengan nama yang sama, menyehatkan kapal, kelenjar, serat otot licin, serta tisu organ-organ kepala. Plexus karotid dalaman dan luaran disambungkan ke arteri karotid yang biasa, di mana terletak plexus karotid biasa, plexus caroticus communis, terletak.
(4) Saraf jugular, n. jugularis, naik di sepanjang dinding urat jugular dalaman ke pembukaan jugular, di mana ia terbahagi kepada cawangan ke nod atas dan bawah saraf vagus, ke nod bawah saraf glossopharyngeal dan saraf hipoglossal. Oleh kerana itu, serat simpatis merebak dalam komposisi cabang IX, X dan XII saraf kranial; cawangan laryngopharyngeal, rr. laryngopharyngei (laryngo-pharyngeales), terlibat dalam pembentukan plexus laryngopharyngeal, innervate (simptom simpati simptom), mukosa pharyngeal dan laryngeal, otot dan tisu lain. Oleh itu, serat saraf postganglionik yang bermula dari ganglion serviks unggul menghasilkan pemuliharaan bersimpati tisu dan organ kepala dan leher.
(4) Saraf jantung serviks atas, n. kardiakus cervicalis unggul, berlari selari dengan anterior trunk sympathetic ke plat prevertebral fascia serviks (rajah, ms 12). Saraf kanan melepasi batang brachiocephalic dan memasuki bahagian dalam plexus jantung di permukaan belakang gerbang anortik. Saraf jantung serviks atas kiri adalah bersebelahan dengan arteri karotid biasa yang kiri, turun ke bahagian paling bawah dari plexus jantung, yang terletak di antara lengkungan aorta dan bifurasi batang paru-paru.
Nodus serviks pertengahan, medium serviks ganglion, tidak kekal, terletak di anterior untuk proses transversal vertebra serviks VI, di belakang arteri tiroid yang lebih rendah (rajah, ms 13). Dimensi unit tidak melebihi 5 mm. Nodus serviks pertengahan dihubungkan dengan nod serviks atas dengan satu cawangan antara nod, dan dengan nada dada (berbentuk berbentuk bintang) dengan dua, kurang kerap dengan tiga cawangan antara nod. Salah satu cawangan ini melintas di hadapan arteri subclavian, yang lain di belakang, membentuk gelung subclavicular, subclavia ansa. Cawangan-cawangan berikut berlepas dari nod serviks tengah:
(1) Cawangan salun kelabu kepada V dan VI (kadang-kadang hingga VII) saraf tulang belakang serviks (lihat gambar rajah, nombor tidak ditunjukkan).
(2) Median saraf jantung serviks, n. kardiakus serviks medius (skim, ms 14). Ia berjalan selari dan lateral kepada saraf jantung serviks yang unggul. Saraf jantung tengah tengah kanan terletak di sepanjang batang brachiocephalic, dan kiri - sepanjang arteri karotid biasa. Kedua-dua saraf memasuki bahagian dalam dari plexus jantung;
(3) Satu atau dua saraf nipis dari nod serviks pertengahan terlibat dalam pembentukan plexus karotid biasa dan plexus arteri tiroid yang lebih rendah, menyimpang kelenjar tiroid dan parathyroid. Dengan ketiadaan hub serviks pertengahan, semua cawangan ini berlepas dari cawangan antara nodal pada tahap proses melintang vertebra serviks VI, dan serat selepas nodal di cawangan-cawangan ini jatuh dari thorax serviks.
Nodus cervicotomy (stellate), ganglion cervicothoracicum, terletak pada tahap leher I dari tulang rusuk di belakang arteri subclavian, di tempat pelepasan arteri vertebra (rajah, perkara 15). Nod stellate dibentuk oleh gabungan nod serviks yang lebih rendah dengan nod payudara pertama. Nod cervicalomus diratakan dalam arah anteroposterior, mempunyai bentuk yang tidak teratur (berbentuk bintang), diameternya rata-rata

8 mm. Cawangan berikut berlepas dari nod:
(1) Cawangan penyambung kelabu, rr. grisei communicantes, yang dihantar ke saraf spinal serviks VI, VII, VIII.
(2) Beberapa cawangan, termasuk mereka dari gelung subkavavian, membentuk subkavavian plexus, plexus subclavius ​​(subclavia), berterusan ke kapal anggota atas. Bersama-sama dengan cawangan arteri subclavian, serat simpatik plexus ini mencapai kelenjar tiroid, kelenjar parathyroid, organ-organ bahagian atas dan anterior mediastinum, dan juga menyerap cabang-cabang arteri subclavian;
(3) Beberapa cawangan bergabung dengan saraf vagus dan cabangnya, serta saraf frenik;
(4) Saraf vertebra, n. vertebralis, sesuai untuk arteri vertebra dan mengambil bahagian dalam pembentukan plexus vertebral simpat, vertebra plexus. Hampir selalu, pada titik masuk arteri vertebra ke dalam pembukaan proses melintang vertebra serviks VI sepanjang saraf tulang belakang, nod vertebral kecil, vertebrata ganglion, didapati. Plexus vertebral menginsentrasikan kapal otak dan saraf tunjang dan membran mereka;
(5) Saraf jantung serviks yang lebih rendah, n. kardiakus cervicalis lebih rendah, lulus betul di belakang batang brachiocephalic, dan ke kiri di belakang aorta (gambar rajah, titik 16). Saraf kanan dan kiri memasuki bahagian bawah plexus jantung.

Plexus serviks. Trunk sympathetic serviks

Plexus serviks (plexus cervicalis) dibentuk oleh cawangan anterior 4 saraf spinal serviks unggul (CSaya-CIV) yang mempunyai sambungan. Plexus terletak pada sisi proses melintang antara otot vertebra (posterior) dan otot prevertebral (Rajah 1). Saraf-saraf keluar dari bawah pinggir posterior otot sternocleidomastoid, sedikit di atasnya tengah, dan menyebar fanlikely ke atas, ke hadapan dan ke bawah. Saraf berikut meninggalkan plexus:

Rajah. 1. Plexus serviks:

1 - saraf hipoglosis; 2 - saraf tambahan; 3, 14 - otot sternocleidomastoid; 4 - saraf telinga yang besar; 5 - saraf occipital kecil; 6 - saraf occipital besar; saraf kepada otot langsung anterior dan sisi kepala; 8 - saraf ke otot panjang kepala dan leher; 9 - trapezius otot: 10 - menghubungkan cawangan ke plexus brachial; 11 - saraf frenik: 12 - saraf supraclavicular; 13 - abdomen bawah otot hypoglossal skapular; 15 - gelung leher; 16 - otot sternohyoid; 17 - otot sternum-tiroid; 18 - abdomen bahagian atas otot skrap-hyoid: 19 - saraf melintang leher; 20 - akar bawah gelung leher; 21 - akar atas gelung leher; 22 - kelenjar getah bening tiroid; 23 - otot chin-hypoglossal

1. Saraf occipital kecil (n. Occipitalis mino) (dari CSaya-DenganII) memanjang ke proses mastoid dan terus ke bahagian lateral oklut, di mana kulit itu menyembuhkan.

2. Saraf telinga yang besar (n. Auricularis utama) (dari CIII-CIV) mengikuti otot sternocleidomastoid ke atas dan anterior, ke auricle, menyegarkan kulit auricle (cawangan posterior) dan kulit di atas kelenjar salivari parotid (cabang anterior).

3. Saraf melintang leher (n. Transverses colli) (dari CIII-C1V) pergi ke bahagian depan dan di tepi depan otot sternocleidomastoid terbahagi kepada cawangan atas dan bawah, menyegarkan kulit leher anterior.

4. Saraf supraclavicular (cl. Supraclaviculares) (dari CIII-CIV) (nombor dari 3 hingga 5) merebak seperti kipas di bawah otot subkutaneus leher; bercabang di kulit bahagian belakang leher (cawangan sisi), di bahagian tulang selangka (cawangan perantaraan) dan bahagian atas bahagian atas dada ke tulang rusuk ketiga (cabang tengah).

5. Saraf Phrenic (n Phrenicis) (dari CIII-CIV dan sebahagiannya dari CV), terutamanya saraf motor, menurunkan otot scalene anterior ke dalam rongga dada, di mana ia melepasi diafragma di hadapan akar paru-paru antara pleura mediastinal dan pericardium. Menghidupkan diafragma, memberikan cawangan sensitif kepada pleura dan perikardium (rr Pericardiaci), kadang-kadang ke plexus saraf cervicothoracic. Di samping itu, ia menghantar cawangan diafragma-perut (rr. Phrenicoabdominales) ke peritoneum yang meliputi diafragma. Cawangan ini mengandungi ganglia (ganglii phrenici) dan disambungkan ke plexus saraf celiac. Selalunya sambungan ini mempunyai saraf frenik yang betul, yang menerangkan gejala phrenicus - penyinaran kesakitan di kawasan leher dengan penyakit hati.

6. Akar bawah gelung serviks (radix ansae cervicalis inferior) dibentuk oleh gentian saraf dari cabang anterior saraf tulang belakang kedua dan ketiga dan pergi ke anterior ke simpang dengan akar atas (superior radix) yang timbul daripada saraf hipoglossal (saraf tengkuk XII). Sebagai hasil daripada hubungan kedua-dua akar, gelung serviks (ansa serviks) terbentuk, dari mana cabang-cabangnya beralih ke skull-hyoid, sterno-hypoglossal, schito-hypoglossal dan otot-otot tiroid.

7. Cawangan otot (Musculares) pergi ke otot prevertebral leher, ke otot yang menimbulkan skapula, serta otot sternocleidomastoid dan trapezius.

Trunk sympathetic serviks

Batang simpatis serviks terletak di hadapan proses transversal vertebra serviks pada permukaan otot dalam leher (Rajah 2). Di setiap kawasan serviks terdapat 3 nodus serviks: atas, tengah (ganglia serviks superior et media) dan cervicothoracic (stellate) (ganglion cervicothoracicum (stellatum)). Simpul serviks pertengahan adalah terkecil Nod bintang sering mengandungi beberapa nod. Jumlah nod di kawasan serviks boleh berbeza-beza dari 2 hingga 6. Saraf-saraf pergi ke kepala, leher dan dada dari nod leher.

Rajah. 2. Batang bersimpati serviks:

1 - saraf glossopharyngeal; 2 - plexus pharyngeal; 3 - cawangan pharyngeal saraf vagus; 4 - arteri karotid luar dan plexus saraf; 5 - saraf laryngeal unggul; 6 - arteri karotid dalaman dan cabang sinus saraf glossopharyngeal; 7 - glomus mengantuk; 8 - sinus mengantuk; 9 - cabang jantung serviks atas saraf vagus; 10 - saraf jantung serviks atas: 11 - nod batang serviks simpat tengah; 12 - saraf jantung serviks tengah; 13 - nod vertebra; 14 - saraf laryngeal berulang: 15 - nod serviks (stellate); 16 - gelung subclavian; 17 - saraf vagus; 18 - saraf jantung serviks yang lebih rendah; 19 - saraf simpatis jantung dan cabang saraf vagus; 20 - arteri subclavian; 21 - cawangan penyambung kelabu; 22 - batang simpatis serviks atas; 23 - saraf vagus

1. Cawangan penghubung kelabu (rr Communicantens grisei) - kepada plexus serviks dan brachial.

2. Saraf karotid dalaman (n Caroticus internus) biasanya berlepas dari nod serviks unggul dan tengah ke arteri karotid dalaman dan membentuk di sekelilingnya plexus karotid dalaman (plexus caroticus internus), yang juga meluas ke cawangannya. Dari plexus, saraf batin yang mendalam (n Petrosus profundus) cawangan ke nod pterygopalatine.

3. Saraf jugular (n. Jugularis) bermula dari nodus serviks atas, di dalam pembukaan jugular dibahagikan kepada dua cabang: satu pergi ke nod unggul saraf vagus, yang lain ke nod yang lebih rendah dari saraf glossopharyngeal.

4. Saraf vertebra (n Vertebralis) berlepas dari nod serviks-thoracic ke arteri vertebra, di mana bentuk plexus vertebra (plexus vertebralis).

5. Saraf serviks atas, tengah dan rendah cervix (paras kardiak serviks superior, medius et inferior) berasal dari nod serviks yang sepadan dan merupakan sebahagian daripada plexus saraf serviks.

6. Saraf karotid luar (n Carotid externi) berlepas dari nod serviks unggul dan tengah ke arteri karotid luaran, di mana mereka mengambil bahagian dalam pembentukan plexus karotid luar (plexus caroticus externus), yang juga meluas ke cawangan arteri.

7. Cabang tenggorokan-pharyngeal (laryngopharyngei) pergi dari nod serviks atas ke plexus pharyngeal dan sebagai cawangan penghubung ke saraf laring atas.

8. Cawangan Subclavian (rr. Subclavii) berlepas dari gelung subclavian (subclavia ansa), yang dibentuk oleh pembahagian cawangan antara nodal antara nod serviks dan pangkal rahim pusat.

Bahagian kranial sistem saraf parasympatetik

Pusat-pusat bahagian kranial bahagian parasympatetik sistem saraf autonomik diwakili oleh nukleus di batang otak (mez-encephalic dan bulbar nukleus).

Nukleus parasympathetic mesencephalic - nukleus tambahan saraf oculomotor (aksesori nukleus p. Oculomotorii) - terletak di bahagian bawah saluran air tengah, medial ke nukleus motor saraf oculomotor. Serat parasympathetic preganglionik pergi dari nukleus ini dalam komposisi saraf oculomotor ke simpul ciliary.

Dalam medulla dan jambatan adalah nuklei parasympatetik berikut:

1) nukleus salivary unggul (nukleus salivatorius unggul), yang berkaitan dengan saraf muka, di jambatan;

2) nukleus saliva yang rendah (nucleus salivatorius inferior), dikaitkan dengan saraf glossopharyngeal, di medulla;

3) nukleus dorsal saraf vagus (nukleus dorsalis nervi vagi), - dalam medulla.

Serat parasympathetic preganglionic lulus dari sel-sel nukleus salivary dalam saraf muka dan pharyngeal dan pharyngeal ke submandibular, sublingual, pterygo-palatine, dan nod telinga.

Bahagian periferal sistem saraf parasympatetik dibentuk oleh gentian saraf preganglionik yang berasal dari nukleus kranial di atas (mereka lulus sebagai saraf yang sepadan: III, VII, IX, X pasang), nod yang disenaraikan di atas dan cabang mereka mengandungi serat saraf postganglionik.

1. Serat saraf preganglionik, yang merupakan sebahagian daripada saraf oculomotor, mengikut nod ciliary dan mengakhiri sel-selnya dengan sinaps. Saraf ciliary pendek berlepas dari simpul (cili ciliares brek), di mana, bersama dengan gentian deria, ada yang parasympathetic: mereka menginspirasi spitermal pupil dan otot ciliary.

2. Serat preganglionik dari sel-sel di atas salivary nucleus menyebar sebagai sebahagian daripada saraf pertengahan, daripadanya melalui saraf batu besar ke pterygonephalon, dan melalui tali timpani ke nod submandibular dan sublingual di mana mereka berakhir di sinapsis. Dari simpul-simpul ini di sepanjang cawangan mereka mengikuti gentian postganglionik ke organ-organ kerja (kelenjar salivary submandibular dan sublingual, kelenjar palat, hidung dan lidah).

Serat preganglionik dari sel-sel nukleus salivary yang lebih rendah pergi sebagai sebahagian daripada saraf glossopharyngeal dan seterusnya sepanjang saraf batu kecil ke nod telinga, di sel yang berakhir dengan sinaps. Serat postganglionik dari sel-sel otik nod muncul sebagai sebahagian daripada saraf otot-temporal dan menyerap kelenjar parotid.

Serat parasympathetic preganglionik, bermula dari sel-sel nod dorsal saraf vagus, adalah sebahagian daripada saraf vagus, yang merupakan konduktor utama gentian parasympatetik. Beralih kepada gentian postganglionik berlaku terutamanya dalam ganglia kecil dari plexus saraf intramural kebanyakan organ dalaman, oleh itu, gentian parasympatetik postganglionik nampaknya agak pendek berbanding gentian preganglionik.

Anatomi manusia ss Mikhailov, A.V. Chukbar, A.G. Tsybulkin

Kami mengkaji struktur tulang belakang serviks

Plexus serviks adalah sebuah jabatan di mana sejumlah besar saraf dan saluran darah. Mana-mana penyakit di kawasan ini mempunyai akibat yang serius. Ia secara langsung mempengaruhi kepala, dan juga mempengaruhi kesejahteraan umum seseorang. Ia perlu mengetahui struktur plexus sedemikian rupa untuk betul menjaga bahagian badan ini.

Leher simpul atau plexus

Plexus serviks adalah persimpangan dari empat saraf saraf tunjang. Untuk memastikan keselamatan akar tender yang sensitif, kawasan ini dilindungi oleh otot. Malah, set saraf ini, yang terletak di nod. Ia adalah plexus yang menamatkan kord rahim, akar menyimpang dari seluruh tulang belakang, sepanjang sistem muskuloskeletal. Perlu diperhatikan bahawa terdapat penebalan yang ketara, sementara di sepanjang belakang belakang sarafnya agak kecil.

Anatomi mengatakan bahawa nod ini bertanggungjawab untuk banyak bahagian organisma, impuls saraf ke otak, yang mana seseorang boleh memberi perhatian kepada sebarang rangsangan:

 • Sensitiviti pendengaran dan telinga.
 • Belakang kepala.
 • Kepekaan leher, dan otot memberikan sokongan untuk kepala dan pergerakan.
 • Clavicle dan juga bahagian atas diafragma.

Malangnya, kadang-kadang terdapat beberapa patologi yang mempengaruhi sistem saraf dan boleh membawa kesan yang serius. Selalunya ia adalah ganglion, diagnosis di mana terdapat rasa sakit, pigmentasi, dan keamatan limpahan dan peluh mungkin berubah. Dengan kebanyakan penyakit menghadapi bantuan terapi kompleks, khususnya dengan pengambilan ubat anti-radang dan analgesik.

Sambungan plexus serviks

Anatomi melibatkan kehadiran beberapa sambungan yang meluas dari leher ke bahagian tertentu badan. Bahagian yang paling penting adalah ganglion serviks yang unggul, yang terletak di sebelah arteri karotid dan urat jugular. Selain itu, ujung-ujungnya dihubungkan dengan otot dagu, serta dengan sublingual.

Belakang dan ke bawah adalah cabang dari vertebra dari kedua ke keempat. Mereka cukup besar dan diarahkan kepada otot trapezius, melalui dada. Akhirnya terdapat cawangan dengan batang bersimpati, mereka melangkah di depan, menyambung ke nod atas dan tengah.

Cawangan kulit

Plexus serviks mempunyai cabang kulit, yang merupakan saraf yang menyambung ke simpul. Mereka melalui otot-otot dada, serta melalui auricle, kulit okiput, dan mengikat semua kawasan ini, menjadikan pusat leher. Beberapa saraf boleh dikaitkan dengan kawasan ini, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri:

 • Hyppital. Di samping itu, ia menyambung kepada muka dan telinga. Perlu diingat bahawa ia terletak sangat dekat dengan kulit, yang mana dia menerima nama yang sama.
 • Telinga besar. Sepenuhnya membenarkan nama yang agak besar. Ia adalah kerana dia bahawa seseorang mempunyai telinga yang benar-benar sensitif, dan juga telinga mempunyai kepekaan yang tinggi.
 • Melintang. Ia dipanggil jadi kerana fakta bahawa ia membelit sekitar otot sternocleidomastoid. Ia terletak betul-betul di bawah otot subkutan.
 • Supraclavicular mewakili seluruh kumpulan: ini adalah posterior, medial, dan juga pertengahan. Semua saraf ini tergolong dalam cawangan kulit dan bersambung dengan satu sama lain.

Cawangan otot

Anatomi membayangkan kehadiran cawangan pendek dan panjang. Gelung leher terbentuk terutamanya dengan bantuan yang pendek, sementara yang lama menyimpang secara praktikal di seluruh bahagian atas badan, pergi ke perikardium, serta diafragma. Terletak di depan dan belakang, sampai ke hati dan dinding depan abdomen, pergi ke peritoneum.

Saraf-saraf ini dinamakan begitu kerana mereka terus masuk ke dalam otot. Terima kasih kepada mereka, bahagian-bahagian badan ini bersambung antara satu sama lain dan sensitif. Di samping itu, akibat daripada sebarang penyakit, rasa sakit dapat merebak ke seluruh tubuh, bergantung pada lokasinya.

Menyambungkan cawangan

Plexus juga telah menyambungkan cawangan. Mereka terletak di arka, lulus ke cawangan luar atau ke nod atas dan pertengahan, di mana saraf tragedi sympatetik terletak. Anatomi membayangkan bahawa cabang-cabang penghubung ini membentuk keseluruhan tunggal dalam sistem saraf organisma tertentu. Satu bahagian adalah gelung leher yang berjalan dalam arka.

Trunk sympathetic serviks

Simpul simpatis serviks sebenarnya diwakili oleh sekumpulan nod: bahagian atas, tengah, dan toraks. Juga, yang terakhir terdiri daripada beberapa elemen, yang mana dia menerima nama - bintang.

Tempat ini di dalam badan adalah sangat penting. Di sini banyak saraf menyambung satu sama lain dan mewakili satu sistem tunggal. Juga, secara langsung melalui nod bersimpati, arteri kelenjar tiroid berlalu dan yang mengantuk terletak berdekatan. Untuk mengelakkan kecederaan yang tidak disengajakan, di dalam badan jabatan itu dapat dilindungi secara aman dari semua pihak dengan otot.

Galeri foto "Pengaturan kapal plexus"

Video "Ciri bangunan"

Struktur tulang belakang serviks mempunyai banyak butiran, seperti yang ditunjukkan oleh doktor dalam video seterusnya.