Utama / Lebam

Jalur saraf tunjang dan otak

Laluan otak dan saraf tunjang bersatu oleh sistem serat saraf yang umum yang menyediakan fungsi otak, secara berasingan dan di antara mereka. Terima kasih kepada kerja-kerja laluan, kerja integratif sistem saraf pusat dipastikan, hubungan dengan komponen luaran dan normalisasi organisma secara keseluruhan.

Laluan tindakan

Saraf tunjang mempunyai 2 jenis jalur (naik dan turun). Mereka menyumbang kepada penghantaran isyarat saraf ke pusat-pusat bahan kelabu untuk menormalkan aktiviti saraf.

Fungsi laluan menaik adalah untuk memastikan pelaksanaan pergerakan badan, persepsi suhu, kesakitan, dan kerentanan sentuhan.

Laluan turun dari saraf tunjang memberikan koordinasi pergerakan sambil mengekalkan keseimbangan. Di samping itu, mereka bertanggungjawab terhadap refleks, dengan itu memberikan transmisi berdenyut kepada otot dan meninges, yang membolehkan anda dengan cepat menghantar impuls dan menjalankan pergerakan badan yang konsisten.

Pengelasan Cordunan tulang belakang

Bahagian utama laluan dibentuk oleh neuron, yang membolehkan mereka diklasifikasikan mengikut ciri-ciri fungsi gentian saraf:

 • komunikasi komisar;
 • laluan bersekutu;
 • gentian unjuran.

Tisu saraf terletak pada perkara putih dan kelabu otak dan menyambungkan korteks hemispherik dan tanduk tulang belakang. Fungsi morphofungsi jalur hiliran mendadak membatasi penghantaran impuls dalam satu arah.

Fungsi konduktor disertakan dengan ciri-ciri berikut:

 • Laluan persatuan adalah sejenis "jambatan" yang menghubungkan kawasan antara nukleus dan korteks medulla. Laluan persatuan terdiri daripada panjang (penghantaran isyarat berlaku dalam 2-3 segmen medulla) dan pendek (terletak di 1 bahagian hemisfera).
 • Laluan komisen terdiri daripada corpus collosum, yang menghubungkan bahagian baru dalam saraf tunjang dan otak, dan menyimpang ke sisi dalam bentuk sinar.
 • Serat unjuran - dari segi fungsian, boleh menjadi afferent dan turun. Lokasi gentian ini membolehkan nadi untuk mencapai korteks hemispherik secepat mungkin.

Di samping klasifikasi ini, bergantung kepada fungsi utama, bentuk laluan berikut dibezakan:

 • Sistem utama serat saraf adalah penghantaran impuls kortikal-serebrospinal, yang bertanggungjawab untuk aktiviti motor. Bergantung kepada arah, ia terbahagi kepada sistem lateral, kortikal-nuklear dan kortik-spinal lateral.
 • Apabila sistem saraf yang menurunkan ramalan, yang bermula di kerak bumi hemisfera tengah dan melewati kord dan batangnya, berakhir di tanduk anterior kolom tulang belakang, kehadiran jalur transmisi impuls tulang belakang disebut.
 • Mendiagnosis laluan pra tulang belakang menormalkan kerja di alat vestibular. Dalam kes ini, tisu saraf menyeberang di bahagian anterior saraf tunjang, bermula dari nukleus sisi di kawasan saraf pra koklea.
 • Melakukan dorongan saraf dari hemisfera serebrum kepada perkara kelabu dan meningkatkan nada otot tergolong dalam perkembangan tulang belakang tulang belakang.

Adalah penting untuk diingat bahawa laluan itu bersatu dengan gabungan semua ujung saraf yang memberikan isyarat kepada bahagian-bahagian otak yang berlainan.

Kesan kerosakan tulang belakang

Perubahan patologi dalam fungsi konduksi boleh mengakibatkan gangguan fungsi badan, sakit, inkontinensia urin, dan lain-lain. Hasil daripada pelbagai jenis kecederaan, penyakit tulang belakang dan kecacatan, adalah mungkin untuk mengurangkan atau menghentikan pengaliran reseptor saraf.

Pelanggaran sepenuhnya terhadap pengembalian denyut nadi dapat disertai dengan kelumpuhan dan kehilangan sensitivitas anggota badan. Di samping itu, terdapat pelanggaran organ-organ dalaman, untuk kegunaan neuron yang rosak bertanggungjawab. Sebagai contoh, pembedahan tulang belakang adalah mungkin dengan luka korda tulang belakang yang lebih rendah.

Bergantung kepada keparahan kerosakan pada saraf tulang belakang selepas kecederaan atau akibat penyakit, manifestasi berikut mungkin:

 • perkembangan pneumonia kongestif;
 • pembentukan bedores dan ulser trophik;
 • jangkitan saluran kencing;
 • Sindrom rematik (penguncupan patologi otot lumpuh), disertai dengan rasa sakit, kekakuan anggota badan dan pembentukan kontrak;
 • keracunan darah septik;
 • pelanggaran tindak balas tingkah laku (disorientasi, ketakutan, tindak balas yang menghalang);
 • perubahan psikologi, yang ditunjukkan oleh perubahan mendadak dalam mood, keadaan depresi, menangis yang tidak munasabah (ketawa), insomnia, dan sebagainya.

Pelanggaran kekonduksian dan aktiviti refleks diperhatikan sebaik sahaja pengesanan perubahan patologi degeneratif. Apabila ini berlaku, nekrosis sel-sel saraf berlaku, yang membawa kepada perkembangan pesat penyakit, yang memerlukan rawatan segera. Akibat keadaan ini ditentukan oleh keterukan gejala negatif dan sel-sel tertentu yang rosak.

Kaedah untuk memulihkan patensi saraf tunjang

Kesemua langkah terapeutik terutamanya bertujuan untuk menghentikan nekrosis sel dan menghapuskan faktor-faktor yang menjadi pemangkin untuk keadaan ini.

Terapi ubat melibatkan penggunaan ubat-ubat yang menghalang kematian sel-sel otak dan menyediakan bekalan darah yang mencukupi ke kawasan yang rosak di dalam saraf tunjang. Dalam kes ini, kategori umur pesakit dan keterukan lesi itu mesti diambil kira. Di samping itu, untuk memberi rangsangan tambahan sel saraf, penggunaan impuls elektrik yang menyokong nada otot adalah disyorkan.

Jika perlu, campur tangan pembedahan dilakukan untuk memulihkan kekonduksian, yang memberi kesan kepada 2 kawasan: pemindahan pemangkin dan rangsangan saraf tunjang untuk memastikan pemulihan fungsi yang hilang.

Sebelum operasi, pemeriksaan diagnostik mendalam terhadap pesakit dilakukan, yang membolehkan untuk mengenal pasti penyetempatan proses degeneratif, dan selepas itu neurosurgeons sempit bidang pembedahan. Dalam gejala-gejala yang teruk, tindakan doktor terutamanya bertujuan untuk menghapuskan mampatan, yang menimbulkan sindrom tulang belakang tulang belakang.

Selain rawatan pembedahan dan terapeutik, apitherapy, ubat herba dan hirudoterapi sering digunakan, yang mempunyai kesan positif pada jalur struktur tulang belakang dan otak. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa dalam semua kes diperlukan perundingan perubatan wajib.

Perlu diingat bahawa pemulihan sambungan saraf selepas pelbagai jenis kesan negatif memerlukan rawatan jangka panjang. Dalam kes ini, pengambilan awal bantuan yang sangat berkelayakan sangat penting. Jika tidak, peluang memulihkan fungsi saraf tunjang berkurang dengan ketara. Ini menunjukkan bahawa laluan di dalam otak dan saraf tunjang berinteraksi rapat antara satu sama lain, menyatukan seluruh badan, yang memastikan perpaduan tindakan.

Laluan naik (afferent) dari saraf tunjang dan otak

Laluan menaik (afferent) bermula dari saraf tunjang

Badan-badan neuron pertama - konduktor dari semua jenis sensitiviti ke korda tunjang - terletak pada nod tulang belakang. Akson sel-sel nod tulang belakang dalam komposisi akar posterior memasuki kord rahim dan dibahagikan kepada dua kumpulan: medial, yang terdiri daripada tebal, lebih banyak gentian myelinated, dan lateral, dibentuk oleh gentian nipis, kurang gentel myelinated.

Kumpulan medial gentian tulang belakang posterior diarahkan kepada kawat posterior bahan putih, di mana setiap serat dibahagi T-berbentuk ke dalam cawangan menaik dan turun. Cawangan-cawangan menaik, susulan, bersentuhan dengan sel bahan abu-abu saraf tunjang pada bahan gelatin dan pada tanduk posterior, dan sebahagian daripadanya mencapai medulla oblongata, membentuk berkas berbentuk nipis dan baji, fasciculi gracilis et cuneatus (lihat Gambar 880, 881, 882), saraf tunjang.

Cabang turun gentian diarahkan ke bawah dan bersentuhan dengan sel-sel bahan kelabu kolom posterior sepanjang enam hingga tujuh segmen yang mendasari. Sesetengah serat ini membentuk satu bundle di daerah toraks dan serviks dari saraf tunjang, yang mempunyai koma di bahagian silang saraf tunjang dan terletak di antara berkas berbentuk baji dan nipis; di rantau lumbar - jenis helai medial; di rantau sakral, pandangan ikatan bujur kord posterior, bersebelahan dengan permukaan tengah bundle nipis.

Kumpulan lateral dari serat akar posterior diarahkan ke zona marginal dan kemudian ke kolom posterior kelabu, di mana ia bersentuhan dengan sel-sel tanduk posterior yang terletak di dalamnya.

Serat yang meluas dari sel-sel nukleus saraf tunjang diarahkan ke atas sebahagiannya di sepanjang kord sisi sisi mereka, dan sebahagiannya dipindahkan sebagai sebahagian daripada komisar putih ke arah sebaliknya dari saraf tunjang dan juga diarahkan ke atas pada kord lateral.

Laluan menaik (lihat Rajah 880, 881, 882), bermula dari saraf tunjang, termasuk yang berikut:

 1. Cerebellum dorsal posterior, tractus spinocerebellaris dorsalis [posterior], adalah laluan cerebellar langsung yang melakukan impuls dari reseptor otot dan tendon ke cerebellum. Mayat-mayat neuron pertama terletak pada nod tulang belakang, mayat-mayat neuron kedua - sepanjang sepanjang korda spinal di ruang toraks (teras toraks) dari tanduk posterior. Proses panjang neuron kedua keluar; mencapai bahagian belakang saraf tunjang dari sisi yang sama, mereka muncul dan bangkit sepanjang korda sisi saraf tunjang, dan kemudian di sepanjang pedikel cerebellar bawah mengikuti korteks cacing otak.
 2. Kord rahim serebral anterior, traktus spinocerebellaris ventralis [anterior], melakukan impuls dari reseptor otot dan tendon ke cerebellum. Badan-badan neuron pertama terletak pada nod tulang belakang, dan neuron kedua dalam nukleus medial zon pertengahan dan menghantar sebahagian dari serat mereka melalui komisar putih ke kisi sampingan di seberang, dan beberapa di sisi kord di sisinya. Serat-serat ini mencapai jabatan anteroposterior pada tali sisi, yang terletak di anterior ke belakang cerebellum tulang belakang. Di sini, serat dibungkus, pergi bersama-sama saraf tunjang, dan kemudian di sepanjang medulla oblongata dan, selepas lulus jambatan, di sepanjang kaki cerebellar atas, selepas melengkapkan persimpangan kedua, sampai ke cacing otak.
 3. Laluan insulin tulang belakang, traktus spinoolivaris, berasal dari sel-sel tanduk posterior bahan kelabu. Akson sel-sel ini bersilang dan naik berhampiran permukaan saraf tunjang di sempadan kord tepi dan anterior, yang berakhir dengan nukleus zaitun. Serat laluan ini membawa maklumat dari reseptor kulit, otot dan tendon. Rajah. 952. Laluan kapsul dalaman dan kaki otak (separuh skematik). 951. Kapsul dan laluan laluan melalui kapsul dalaman (separa skematik).
 4. Laluan laluan tulang belakang dan thalamik anterior dan lateral, tractus spinothalamici ventralis [anterior] et lateralis (lihat Rajah 947), melakukan sentuhan rasa sakit, suhu (laluan sisi) dan sensitiviti (laluan anterior). Mayat-mayat neuron pertama terletak pada ganglia tulang belakang. Proses neuron kedua dari sel-sel nukleus tanduk posterior diarahkan melalui komisar putih ke kord anterior dan lateral di sisi yang bertentangan. Meningkat ke atas, serat laluan ini melewati daerah posterior medulla oblongata, pon dan kaki otak dan mencapai thalamus sebagai sebahagian daripada gelung tulang belakang, lemniscus spinalis. Dalam thalamus, mayat-mayat neuron ketiga jalan-jalan ini terletak, dan prosesnya diarahkan ke korteks serebrum dalam komposisi radiasi thalamic tengah melalui kaki belakang kapsul dalam (Rajah 951, 952).
 5. Laluan spinal-reticular, traktus spinoreticularis, terdiri daripada serat-serat yang lulus sebagai sebahagian dari laluan spinal-thalamic, tidak berpotongan, dan membentuk unjuran dua sisi ke semua bahagian pembentukan reticular batang.
 6. Laluan spinal-buccal, traktus spinotectalis, bersama-sama dengan laluan tulang belakang talamik melewati kord tepi saraf tunjang dan berakhir di lamina bumbung payudara tengah.
 7. Bundle nipis, gracilis fasciculus, dan bundle berbentuk baji, fasciculus cuneatus (lihat Gambar 947), melakukan impuls daripada otot, sendi dan reseptor sensitiviti sentuhan. Badan-badan neuron pertama laluan ini terletak pada nod tulang belakang yang sama. Aksons pergi dalam komposisi akar posterior dan, setelah memasuki lajur posterior saraf tunjang, mengambil arah menaik, mencapai nukleus medulla oblongata.

Rasuk tipis menduduki kedudukan medial dan melakukan impuls yang sama dari kaki bawah dan bahagian bawah badan - di bawah segmen torak ke-4.

Bundle berbentuk baji terbentuk oleh gentian bermula dari sel-sel semua nod tulang belakang yang berada di atas segmen toraks ke-4.

Setelah mencapai medulla oblongata, serat pancaran nipis bersentuhan dengan sel-sel nukleus rasuk ini, yang terletak di tuberkel nukleus nipis; serat akhir bundar berbentuk baji di tubercle berbentuk baji. Sel-sel kedua bukit adalah badan-badan neuron kedua laluan yang dijelaskan. Aksons - gentian arcuate dalaman, fibrae arcuatae internae, - diarahkan ke hadapan dan ke atas, pergi ke seberang dan, membentuk persimpangan gelung medial (persimpangan sensitif), decussatio lemniscorum medialium (decussatio sensoria), dengan serat dari sisi yang bertentangan, pergi sebagai bahagian medial loop, lemniscus medialis.

Setelah mencapai thalamus, serat ini bersentuhan dengan sel-sel - badan-badan dari laluan neuron ketiga, yang menghantar prosesnya melalui kapsul dalam ke korteks serebrum.

Laluan naik (afferent) bermula dari batang otak

Gelung medial, gelung trigeminal, jalur menaik penganalisis pendengaran, cahaya visual, sinar thalamik bermula di batang otak.

1. Gelung medial sebagai kesinambungan bundle berbentuk nipis dan baji yang dijelaskan sebelum ini.

2. Gelung triple, lemniscus trigeminalis, dibentuk oleh proses sel-sel saraf yang membentuk nukleus sensitif saraf trigeminal (pasangan V), saraf wajah (pasangan VII), saraf glossopharyngeal (pasangan IX) dan saraf vagus (pasangan X).

Aksor neuron aferen terletak pada pendekatan ganglion trigeminal yang sensitif nukleus saraf trigeminal. Akson neuron afferent terletak di simpul anak lembu (pasangan VII) dan di atas dan bawah nod dari pasangan IX dan X saraf sesuai dengan nukleus sensitif biasa tiga saraf lain - teras jalan bersendirian. Di dalam nod yang disenaraikan, mayat-mayat neuron-neuron yang pertama dilokalisasi, dan di dalam nuklei sensitif - mayat neuron kedua jalan yang melalui impuls dari reseptor kepala dihantar.

Serat dari gelung trigeminal pergi ke seberang (beberapa serat mengikuti di sisinya) dan mencapai thalamus, di mana ia berakhir di nukleusnya.

Sel-sel saraf talamik adalah badan-badan dari neuron ketiga laluan menaik saraf kranial, akson yang terdiri daripada radiasi thalamic tengah melalui kapsul dalaman yang dihantar ke korteks serebrum (gyrus postcentral).

3. Laluan menaik penganalisis pendengaran mempunyai, sebagai neuron pertama, sel-sel yang terletak di nod bahagian koklea saraf pra-vesikular. Akson sel-sel ini menghampiri sel-sel di antara nukleus koklea anterior dan posterior (neuron kedua). Proses neuron kedua, pergi ke seberang, membentuk badan trapezoid, dan kemudian mengambil arah menaik dan dipanggil gelung lateral, lemniscus lateralis. Serat ini berakhir di badan-badan neuron ketiga jalur pendengaran, yang terletak di badan betis sisi. Proses neuron ketiga membentuk pencahayaan pendengaran, radiatio acustica, yang berlaku dari badan berputar medial melalui kaki belakang kapsul dalam ke bahagian tengah gyrus temporal unggul.

4. Ringan visual, radiatio optica (lihat rajah 951), menghubungkan pusat subcortical visi dengan korteks sulur merangsang.

Struktur radiasi visual termasuk dua sistem gentian menaik:

 • saluran optik cortikal-kortikal, yang bermula dari sel-sel badan geniculate sisi;
 • saluran bantal-kortikal, bermula dari sel-sel nukleus yang terletak di kusyen talamus; pada manusia kurang maju.

Gabungan serat ini dirujuk sebagai radiasi thalamik posterior, radiasi thalamicae posteriores.

Kenaikan ke korteks serebrum, kedua-dua sistem melalui kaki belakang kapsul dalam.

5. Radiasi thalamic, radius thalamicae (lihat rajah 947), dibentuk oleh proses-proses sel thalamus dan membentuk bahagian akhir dari laluan menaik arah kortikal.

Komposisi radiasi thalamic termasuk:

 • Radiasi thalamic depan, radius thalamicae anteriores, adalah serat radiasi yang mencapai radiasi dari hemisfera besar. Mereka bermula dari nukleus medial atas thalamus dan diarahkan melalui kaki depan kapsul dalam ke dalam korteks permukaan lateral dan inferior dari lobus frontal. Sebahagian daripada serat radiasi thalamic anterior menghubungkan kumpulan anterior nukleus thalamik dengan permukaan tengah lobus frontal dan bahagian anterior cyrulus cingulate;
 • radiasi thalamic tengah, radang thalamicae central, adalah serat radial yang menyambungkan kumpulan ventrolateral nukleus thalamus dengan korteks gyrus pra dan postcentral, serta dengan bahagian-bahagian yang bersebelahan korteks cuping depan dan parietal. Lulus dalam komposisi kaki belakang kapsul dalam;
 • pedalulus yang lebih rendah dari thalamus, pedunculus yang lebih rendah, mengandungi serat radial yang menghubungkan kusyen talamik dan badan-badan berputar medial dengan kawasan korus temporal;
 • cahaya radikal thalamic (lihat lebih awal).

Laluan kord tulang belakang

Laluan menaik dan turun kord rahim

Fungsi konduktor saraf tunjang adalah jalan menaik dan menurun yang melaluinya.

Laluan menaik termasuk:

 • sistem kord posterior (berbentuk lembut dan berbentuk baji), yang merupakan konduktor kepekaan kulit-mekanikal di medulla;
 • laluan spinotalamik melalui mana impuls dari reseptor memasuki thalamus;
 • saluran serebrum tulang belakang (dorsal dan ventral) terlibat dalam menjalankan impuls dari reseptor kulit dan proprioreceptor ke cerebellum.

Laluan menurun termasuk:

 • laluan pyramidal, atau kortikospinal;
 • saluran extrapyramidal, termasuk saluran rubrospinal, reticulospinal, vestibulospinal. Laluan menurun ini memberikan pengaruh bahagian-bahagian yang lebih tinggi dari sistem saraf pusat pada fungsi otot rangka.
Klasifikasi laluan menaik tunjang tunjang

Nama

Ciri-ciri

Thin bun gollya

Proprioceptor tendon dan otot, sebahagian daripada reseptor sentuhan kulit, dari badan yang lebih rendah

Bungkusan berbentuk baji Burdakh

Reseptor Proton tendon dan otot, sebahagian daripada reseptor sentuhan kulit dari bahagian atas badan

Saluran spinothalamic lateral

Kesakitan kesakitan dan suhu

Saluran spinothalamic ventral

Dorsal Spinal Cerebellar Flexig.

Tidak terlintas - proprioception

Ventral spinal-cerebellar Govers

Proprioception double crossed

Nama

Ciri-ciri

Pyramidal corticospinal lateral

 • Kawasan motor korteks
 • Salib di medulla oblongata
 • Motoneurons tanduk anterior saraf tunjang
 • Perintah motor sewenang-wenangnya

Pyramidal corticospinal anterior lurus

 • Crossover pada tahap segmen kord tunjang
 • Perintah adalah sama seperti saluran lateral.
 • Teras merah
 • Cross
 • Interneuron tali tulang belakang
 • Nada otot fleksor
 • Nukleus vestibular Deters
 • Cross
 • Motoneuron tali tulang belakang
 • Nada otot extensor
 • Kernel pembentukan retikular
 • Interneuron tali tulang belakang
 • Peraturan nada otot
 • Nukleus tayar tengah
 • Interneuron tali tulang belakang
 • Peraturan nada otot

Fungsi isyarat

Serat saraf dari saraf tunjang membentuk benda putih dan digunakan untuk melakukan pelbagai isyarat dari reseptor deria dalam sistem saraf pusat, isyarat antara neuron saraf tunjang itu sendiri dan antara neuron saraf tunjang dan bahagian lain sistem saraf pusat, serta dari neuron saraf tunjang kepada organ yang menghasilkan. Aksor neuron propriospinal yang kononnya merupakan sebahagian besar daripada laluan kord rahim. Serat neuron ini menghasilkan hubungan antara segmen tulang belakang dan tidak meluas di luar saraf tunjang.

Sebagai contoh yang paling terkenal dari rangkaian saraf yang paling mudah yang membawa isyarat dalam saraf tunjang dan menggunakannya untuk memantau kerja organ-organ efektor adalah rangkaian neural arka refleks refleks somatik dan vegetatif. Neuron yang sensitif dan seratnya, neuron interkal dan motor mengambil bahagian dalam pengaliran isyarat (dorongan saraf) yang pada mulanya berlaku di akhir saraf reseptor.

Isyarat bukan sahaja dijalankan oleh neuron dalam segmen di mana ia berada, tetapi diproses dan digunakan untuk memberi tindak balas refleks kepada rangsangan reseptor.

Isyarat-isyarat yang berlaku di reseptor pada permukaan badan, otot, tendon, organ dalaman, juga dilakukan dalam struktur overhed dari CNS tetapi serat-lingkaran tiang-tiang saraf tulang belakang (tiang) yang dipanggil laluan menaik (sensitif) (Jadual 1). Laluan ini dibentuk oleh serat (akson) neuron sensitif, yang badannya terletak di ganglia tulang belakang, dan neuron interkal, yang badannya terletak di tanduk posterior kord rahim.

Jadual 1. Laluan sensitif utama dari CNS

Nama

Mula, Neuron Pertama

Penyetempatan kord tulang belakang

Berakhir

Fungsi

Sumbu neuron sensitif

Tali medial dan posterior

Korteks somatosensori hemisfera bertentangan. bidang 1. 2. 3

Isyarat proprioceptive (dirasakan)

Sumbu neuron sensitif

Tali belakang dan posterior

Korteks somatosensori hemisfera bertentangan, bidang 1, 2.3

Isyarat proprioceptive (dirasakan)

Teras ipsilateral Clark

Cortex cerebellar cerebellar

Isyarat proprioceptive (tidak sedarkan diri)

Tanduk kontralateral posterior

Cerebellum hemisfera kontralateral

Isyarat pro-mengganggu (tidak sedarkan diri)

Tanduk kontralateral posterior

Thalamus, korteks somatosensori

Tanda-tanda kepekaan suhu yang menyakitkan

Tanduk kontralateral posterior

Tali belakang dan anterior

Thalamus, korteks somatosensori

Kursus gentian yang mengendalikan isyarat dari reseptor sensitiviti yang berbeza (modaliti) tidak sama. Sebagai contoh, laluan dari proprioceptors melakukan isyarat mengenai keadaan otot, tendon, dan sendi dalam korteks cerebellum dan cerebral. Serat laluan ini adalah akson dari neuron sensitif ganglia tulang belakang. Memasuki akar posterior ke dalam saraf tunjang, mereka mengikuti sisi yang sama dari saraf tunjang (tanpa membuat tumpang tindih), sebagai sebahagian daripada bundle berbentuk nipis dan baji, hingga ke neuron medulla oblongata, di mana mereka berakhir dalam pembentukan sinaps dan menghantar maklumat ke neuron afferent kedua jalan (Rajah 1 ).

Neuron ini menjalankan maklumat yang diproses pada akson, yang melintas ke seberang, ke neuron nukleus thalamic. Selepas bertukar kepada neuron thalamus, maklumat mengenai keadaan sistem muskuloskeletal dilakukan ke neuron di kawasan postcentral korteks serebrum dan digunakan untuk membentuk sensasi mengenai tahap ketegangan otot, kedudukan anggota badan, sudut fleksi pada sendi, pergerakan pasif, dan getaran.

Sebahagian daripada serat dari reseptor kulit yang mengendalikan maklumat yang digunakan untuk membentuk sensitiviti sentuhan yang dirasakan dalam bentuk sentuhan, tekanan, dan getaran juga melewati pancaran nipis.

Laluan deria spina lain dibentuk oleh akson neuron afferent (intercalary) yang kedua-dua badannya terletak di tanduk posterior saraf tunjang. Akson neuron-neuron ini dalam segmen mereka membuat persimpangan dan di seberang saraf tunjang dalam komposisi laluan spinothalamic lateral ke neuron talamus.

Rajah. 1. Diagram jalur laluan dari proprioceptors, taktil, suhu dan reseptor kesakitan ke batang dan korteks

Sebagai sebahagian daripada laluan ini, terdapat serat yang mengendalikan isyarat kesakitan dan kepekaan suhu, serta sebahagian daripada gentian yang melakukan isyarat sensitiviti sentuhan (lihat Rajah 1).

Dalam tali sisi terdapat juga saluran spinocerebellar anterior dan posterior. Mereka membawa isyarat dari proprioceptors ke cerebellum.

Isyarat sepanjang laluan deria menaik juga dijalankan ke pusat-pusat ANS, pembentukan reticular batang otak, dan struktur CNS yang lain.

Neuron dari saraf tunjang menerima isyarat dari neuron struktur yang lebih tinggi dari otak. Mereka mengikuti akson sel-sel saraf yang membentuk laluan menurun (terutamanya motor) yang digunakan untuk mengawal nada otot, pembentukan postur dan organisasi pergerakan. Yang paling penting di antaranya adalah laluan kortikospinal (piramidal), rubrospinal, reticulospinal, vestibulospinal dan laluan tektospinal (Jadual 2).

Jadual 2. Laluan efferen utama SSP

Nama laluan

Mula, Neuron Pertama

Penyetempatan kord tulang belakang

Berakhir

Fungsi

Korteks kontralateral

Tanduk intra ventral dan dorsal

Kawalan gerakan dan modulasi kepekaan

Korteks ipsilatinal

Ventral kontralateral dan

Kawalan gerakan dan modulasi kepekaan

Nukleus midbrain merah kontralateral

Tanduk ventral ipsilateral

Ipsilateral, nukleus vestibular sisi

Tanduk ventral ipsilateral

Kawalan otot menyokong postur badan dan keseimbangan

Nukleus medial vestibular ipsi-i-contralateral

Tanduk ventral ipsilateral

Kedudukan kepala pada isyarat vestibular

Pembentukan reticular jambatan dan

Tali belakang dan anterior

Tanduk ventral ipsilateral dan zon pertengahan

Kawalan gerakan dan postur, modulasi sensitiviti

Tubercle unggul kontralateral

Tanduk ventral ipsilateral

Kedudukan kepala yang berkaitan dengan pergerakan mata

Dalam komposisi laluan kortikospinal, terdapat satu sisi, serat-serat yang berjalan di tali sisi bahan putih saraf tunjang, dan anterior - di kawat anterior. Laluan kortikospinal dibentuk oleh akson neuron piramida di kawasan motor korteks serebrum, yang berakhir dengan sinapsinya terutamanya pada neuron interkalari saraf tunjang. Sebahagian kecil dari serat laluan kortikospinal sisi berakhir pada sinapsis secara langsung pada neuron a-motor saraf tunjang yang menyerap otot-otot tangan dan otot distal pada kaki.

Laluan ruprospinal, retikulospinal, vestibulospinal dan tektospinal dibentuk oleh akson-neuron nukleus batang otak masing-masing dan juga dikenali sebagai extrapyramidal. Impuls saraf Efferent, yang digunakan untuk mengekalkan nada otot, postur, dan gerakan sukarela, disebabkan oleh refleks kongenital atau yang diperolehi, dijalankan sepanjang laluan ini terutamanya kepada neuron interkalar dan y-motoneuron saraf tunjang. Melalui jalan-jalan ini, syarat-syarat dibentuk untuk prestasi berkesan gerakan sukarela yang dimulakan oleh korteks serebrum.

Isyarat dari pusat-pusat ANS yang lebih tinggi kepada neuron preganglionik sistem saraf simpatetik yang terletak di tanduk sisi bahagian thoracolumbarnya dan kepada neuron sistem saraf parasympatetik yang terletak di kawasan sakral kord rahim ditularkan melalui kord rahim. Melalui jalur-jalur saraf tunjang ini, nada sistem saraf simpatetik dan pengaruhnya terhadap jantung, lumen dari saluran, saluran gastrointestinal dan organ-organ dalaman lain, serta sistem saraf parasympatetik dan pengaruhnya terhadap fungsi-fungsi organ pelvik dikekalkan.

Bermula dari tahap persilangan gentian motor saluran kortikosinal medulla oblongata ke tahap NW dari pangkal rahim serviks, nukleus saraf saraf trigeminal terletak, ke neuron yang menurunkan aksons neuron sensitif yang terletak di ganglion trigeminal melalui medulla. Isyarat sensitiviti kesakitan gigi, tisu rahang dan mukosa lisan, sakit, suhu dan isyarat sentuhan dari permukaan muka, tisu mata dan soket mata tiba di inti.

Akson dari neuron nukleus spinal trigeminal berpotongan dan mengikuti dalam bentuk rasuk tersebar ke neuron thalamic dan kepada neuron pembentukan tulang belakang otak. Sekiranya berlaku kerosakan kepada gentian afferent saluran trigeminal dan nukleus saraf tunjang saraf, mungkin ada penurunan atau kehilangan kesakitan dan kepekaan suhu pada sisi ipsilateral muka.

Apabila integriti laluan afferen dan (atau) isyarat efferent terganggu pada tahap saraf tunjang atau tahap lain SSP pada seseorang, kepekaan tertentu dan (atau) gerakan menurun. Mengetahui ciri-ciri morfologi struktur persimpangan gentian laluan, adalah mungkin, dengan mengambil kira sifat gangguan kepekaan dan / atau pergerakan, untuk menentukan tahap kerosakan kepada sistem saraf pusat yang menyebabkan pelanggaran ini.

Kepada neuron interkalasi dan motor saraf tunjang, isyarat dari neuron di tempat kebiruan dan jahitan nukleus batang otak disebarkan sepanjang laluan menurun. Mereka digunakan untuk mengawal aktiviti otot yang berkaitan dengan tidur dan terjaga. Untuk neuron interkalari saraf tunjang, jalur hiliran, isyarat disalurkan dari neuron bahan kelabu semi-ducting. Isyarat dan neurotransmiter yang dikeluarkan dari axons neurons yang disebutkan digunakan untuk mengawal kepekaan rasa sakit.

Halaman

 • Anterior cortical-spinal (pyramidal) laluan, tractus corticospinalis (pyramidalis) ventralis (anterior).
Fungsi: kawalan kesedaran otot rangka, pelaksanaan nipis. pergerakan yang sangat berbeza.
Ia terdiri daripada akson sel-sel Betz di kawasan motor korteks serebrum, yang pada tahap peralihan medulla oblongata ke dalam saraf tunjang tetap tidak berubah. Mereka berpindah ke separuh lagi dari saraf tunjang yang jauh lebih rendah, sebagai peraturan, sudah berada di segmen yang tersambung, berakhir di α dan γ-motoneurons tanduk anterior. Laluan ini terletak berhampiran fissure median anterior, menduduki jabatan anteromedial kord anterior.

Laluan kortikal dan tulang belakang anterior dan lateral.

 • Posterior longitudinal tuft, fasciculus longitudinalis dorsalis (posterior).
Fungsi: menyediakan putaran bola mata serentak dan kepala, gerakan mesingan bola mata.
Ia bermula dari nukleus Darksevic, mempunyai hubungan dengan semua nukleus saraf oculomotor dan saraf vestibular. Bundle ini terbentang dari batang otak hingga segmen atas saraf tunjang. Terletak di antara laluan anterior cortical-spinal (pyramidal) di depan dan posterior kelabu anterior.
 • Saluran cerebrospinal, tractus vestibulospinalis.
Fungsi: mengekalkan keseimbangan badan dengan mengawal nada otot rangka dan membuat pergerakan sukarela oleh mereka.
Laluan ini dibentuk oleh akson dari neuron yang terletak di nukleus vestibular (Deiters and Roller), yang berakhir dibahagikan pada neuron motor tanduk depan. Laluan ini terletak di sempadan kord anterior dengan lapisan permukaan lapisan bahan putih kord anterior daripada saraf tunjang, secara langsung berhampiran dengan sulcus lateral anterior.
 • Laluan tali tulang belakang, tractus tectospinalis.
Fungsi: ialah saluran refleks visual-pendengaran, menghubungkan pusat penglihatan subkortikal (gundukan atas bumbung tengah) dan pendengaran (gundukan bawah) dengan nuklei motor dari tanduk anterior saraf tunjang. Melalui jalan ini tindak balas pelindung refleks dilakukan sebagai tindak balas kepada rangsangan visual dan pendengaran.
Badan-badan neuron-neuron itu terletak di bahagian kelabu bukit segi empat. aksons mereka di peringkat tayar membuat salib dan pergi ke seberang. Memasuki kord rahim, secara beransur-ansur menjadi semakin nipis, sejak axons yang membentuknya diturunkan secara segmen di dalam sel motor dari tanduk anterior saraf tunjang, yang merupakan neuron II, akson yang diarahkan ke otot.

Laluan kord tulang belakang.

 • Laluan retikular-tulang belakang, traktus reticulospinalis.
Fungsi: mengendalikan isyarat kawalan dari pembentukan otak reticular ke nuklei motor tanduk anterior saraf tunjang, yang memberikan kesan mengaktifkan atau menghalang aktivitas mereka.
Ia terletak di bahagian tengah kord anterior, sisi ke jalur kortikal-tulang belakang.

 • Laluan dorsal-thalamik anterior, traktus spinothalamicus ventralis (anterior), terletak agak anterior kepada laluan retina-tulang belakang.
Fungsi: Kepekaan sentuhan konduktor dari separuh tubuh.
Kebanyakan axons dari neurons I yang berlaku di dalam nod tulang belakang memasuki tanduk posterior, yang berakhir pada sel-sel bahan gelatin, yang merupakan neuron II, akson yang membentuk laluan spino-thalam anterior. Bahagian yang lebih kecil dari akson pada neuron-neuron saya, yang melangkaui tanduk posterior, naik dalam komposisi tali posterior dan berakhir pada sel-sel nuklei berbentuk nipis dan berbentuk medulla oblongata.
Aksons dari neuron II dalam bahan gelatin selepas 2-3 segmen di atas bergerak ke sisi bertentangan saraf tunjang dan mencapai neuron III nukleus lateral thalamus. Serangan neuron II dari nuklei berbentuk nipis dan medulla oblongata juga dihantar ke sini sebagai sebahagian daripada bulbo-thalamic tract, yang di daerah medulla oblongata membentuk salib gelung medial, berikutan arah bertentangan.

Konduktor kepekaan sentuhan.

 • Saluran spinal-cerebral posterior, traktus spinocerebellaris dorsalis (posterior), (Flexig bundle).
Fungsi: konduktor kepekaan proprioceptive kepada cerebellum, menjalankan penyelarasan tidak sedarkan diri pergerakan dan memastikan keseimbangan.
Saya neuron dalam komposisi nod tulang belakang melihat kepekaan proprioceptive. Aksons memasuki saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar posterior, memberikan cagaran, dengan mana ia tamat di sel-sel nuclusus thoracicus, yang terletak di dasar tanduk posterior. Sel thoracicus Nuclusus adalah neuron II; akson mereka dengan komposisi tali sisi sebelah mereka mencapai korteks cacing cerebellum. di mana kebanyakan serat laluan ini berpotongan.

Posterior spinal-cerebral pathway.

 • Anterior spinal cord serebral, tractus spinocerebellaris ventralis (anterior), (Govers bundle).
Fungsi: konduktor kepekaan proprioceptive kepada cerebellum, menjalankan penyelarasan tidak sedarkan diri pergerakan dan memastikan keseimbangan.
Badan-badan neuron I, yang terletak di nod tulang belakang, melihat maklumat proprioceptive. Aksons memasuki saraf tunjang sebagai sebahagian daripada akar posterior dan pergi ke zon pertengahan, yang berakhir di dalam sel-sel nukleus median pertengahan, yang merupakan neuron II, yang aksons membentuk laluan data.
Sebahagian daripada axons II dari neurons membuat peralihan ke kord sisi sisi bertentangan, bahagian lain menyimpan lokasinya di sisinya. Serat anterior spinal-cerebellar anterior menjangkau pelaut otak atas sekali lagi membuat lintasan dan melalui kaki cerebellum mencapai korteks cacing dari cerebellum.

Cerebellum Spinal Anterior.

 • Jalan dorsal-thalamik lateral, tractus splnothalamicus lateralis, diletakkan secara mediasi dari bundle Govers.
Fungsi: konduktor kesakitan dan kepekaan suhu di seberang badan.
Dibahagikan kepada:
- bahagian depan (kepekaan rasa sakit);
- belakang (kepekaan suhu).
Laluan ini dibentuk oleh axons of 2 neurons, yang terletak di dalam nukleus tanduk posterior di seberang jalan ini. Neuron dari laluan ini melihat isyarat dari neuron I yang terletak di simpul tulang belakang, dan menyampaikan kepada neuron III di nukleus lateral thalamus.
Oleh itu, kepekaan kesakitan dan suhu dari separuh kiri badan dan anggota badan menyeberang sepanjang separuh kanan saraf tunjang dan berakhir di hemisfera kanan.

Laluan kesakitan dan kepekaan suhu.

 • Lateral cortical-spinal (pyramidal), tractus corticospinalis (pyramidalis) lateralis.
Fungsi: kawalan kesedaran otot rangka, pelaksanaan nipis. pergerakan yang sangat berbeza.
Bundelan gentian jalur ini, yang merupakan akson sel-sel piramida Betz, terletak medial ke laluan tulang belakang-cerebellar posterior dan menduduki bahagian penting kawasan kord lateral, terutamanya di bahagian atas kord rahim. Ke depan jalan ini adalah jalur kord merah. Dalam segmen yang lebih rendah, ia mengambil bahagian yang lebih kecil dan lebih kecil di bahagian.
 • Traktor tulang belakang nuklear merah, tractus rubrospinalis
Fungsi: dari cerebellum melalui laluan merah-tulang belakang diikuti oleh impuls, menjalankan pembetulan cerebellar yang dipanggil, yang menghalang inersia dari badan bergerak.
Ia bermula dari sel-sel nukleus merah di tengah-tengah orang tengah, di lintasan lapisan ke arah yang bertentangan, membentuk salib Forel. Selanjutnya, ia bergegas ke dalam saraf tunjang, berikutan pada pita sisi, agak anterior pada bundle piramida, yang berakhir dengan segmen pada sel motor tanduk anterior.
Laluan ini menghubungkan nukleus subkortikal dengan separuh tubuh.

Laluan tulang belakang nuklear merah.

 • Laluan belakang dan tayar menghantar impuls proprioceptive ke dalam tayar tengah, memberikan kawalan automatik pergerakan. Neuron pertama ganglia spinal berpindah ke neuron kedua di tanduk posterior, yang axons, bersama dengan laluan spin-talamic sisi, lulus ke seberang, membentuk saluran tulang belakang.
 • Laluan olivino-serebral mengambil bahagian dalam refleks tanpa syarat yang mengekalkan nada otot-otot leher dan dalam melakukan gerakan yang direka untuk mengekalkan keseimbangan badan. Hemispheres cerebellar, nukleus merah dan korteks frontal dari hemisfera serebrum mempengaruhi inti zaitun.
Aksons dari neuron zaitun dalam komposisi laluan serebrum olivospain mencapai segmen C6, segmen demi segmen ditamatkan pada α-motoneurons tanduk motor tanduk anterior di sisinya. Akson dari motoneuron ini dalam komposisi saraf tulang belakang mencapai otot leher.

 • Bundle medial, atau bundle nip (bundle Gaulle), fasciculus graciiis, bersebelahan dengan alur longitudinal posterior (tidak termasuk dalam saraf tunjang sebagai sebahagian dari akar posterior).
Fungsi: konduktor kepekaan proprioceptive dari kaki bawah dan bahagian bawah badan dari sisinya.
 • Bundle berbentuk baji (bungkusan Burdah), fasciculus cuneatus, bersebelahan pada bahagian tengah ke tanduk lateral ke bunding medial (juga tidak termasuk dalam saraf tunjang sebagai sebahagian dari akar posterior).
Fungsi: konduktor kepekaan proprioceptive dari bahagian atas dan bahagian atas badan di sisinya.
Rasuk tipis terdiri daripada konduktor yang lebih lama. Ia termasuk serat yang membentuk akar posterior 19 segmen bawah saraf tunjang dan menduduki bahagian medial dari kord posterior.
Disebabkan kemasukan ke dalam 12 segmen atas saraf tunjang serabut kepunyaan neuron yang menyerupai anggota atas dan batang atas, balok berbentuk baji terbentuk, yang menduduki kedudukan sisi di kord posterior saraf tunjang.

Laluan kepekaan proprioceptif.

Laluan ini dibentuk oleh akson dari neuron-neuron yang terletak di nod tulang belakang. Dendrit mereka dalam komposisi saraf tulang belakang pergi ke pinggir dan berakhir dengan proprioceptors. Aksons mereka mencapai nuklei nipis yang berbentuk nipis dan medulla oblongata, di mana mereka beralih ke neuron II, akson yang menyeberang dan membawa maklumat ke dalam korteks di seberang belahan bumi.

Nisbah bidang (pada bahagian mendatar) yang diduduki oleh bahan kelabu dan putih adalah berbeza di bahagian yang berbeza dari saraf tunjang. Oleh itu, dalam segmen yang lebih rendah, terutamanya di rantau penebalan lumbar, perkara abu-abu di pinggir menduduki sebahagian besar. Perubahan dalam hubungan kuantitatif perkara kelabu dan putih dijelaskan oleh hakikat bahawa di bahagian bawah kord rahim jumlah gentian jalur menurun mengikuti otak berkurang dengan ketara, dan jalan menaik baru mulai terbentuk. Bilangan serat yang membentuk laluan menaik secara beransur-ansur meningkat dari segmen yang lebih rendah ke bahagian atas. Di bahagian tengah bahagian tengah toraks dan serviks atas saraf tunjang, kawasan kulit putih lebih besar. Di kawasan penumpuan serviks dan lumbal, kawasan yang dikuasai oleh bahan kelabu lebih besar daripada bahagian lain dari saraf tunjang.

34. Laluan menaik dan turun menghubungkan saraf tunjang dengan otak

Laluan CNS dibina dari kumpulan seragam saraf berfungsi secara seragam; mereka adalah sambungan dalaman antara pusat-pusat nukleus dan kortikal yang terletak di bahagian-bahagian dan bahagian otak yang berlainan, dan berfungsi untuk integrasi fungsian mereka (integrasi). Laluan konduktif, sebagai peraturan, lulus dalam perkara putih saraf tunjang dan otak, tetapi juga boleh dilokalkan dalam tayar batang otak, di mana tidak terdapat sempadan yang jelas antara perkara putih dan kelabu.

Pautan konduktif utama dalam sistem pemindahan maklumat dari satu pusat otak kepada yang lain adalah serat saraf - akson neuron, menyebarkan maklumat dalam bentuk dorongan saraf dengan arah yang jelas, dari tubuh sel. Bergantung kepada laluan konduktif, bergantung kepada struktur dan kepentingan fungsi mereka, pelbagai kumpulan gentian saraf dibezakan: serat, berkas, saluran, radiasi, komisar (commissures).

Laluan unjuran terdiri daripada neuron dan serat mereka yang menyediakan sambungan antara saraf tunjang dan otak. Laluan unjuran juga menyambungkan nukleus batang dengan nukleus basal dan korteks serebrum, serta nukleus batang dengan korteks cerucuk dan nukleus. Laluan projection boleh naik dan turun.

, Laluan unjuran naik (sensori, sensitif, afferent) mengendalikan impuls saraf dari extero-, proprio-dan interoreceptor (endapan saraf sensorik dalam kulit, organ sistem muskuloskeletal, organ dalaman), serta dari organ rasa ke arah ke arah otak, terutamanya kepada korteks serebrum, di mana kebanyakannya berakhir pada tahap lapisan cytoarchitectonic IV.

Ciri tersendiri dari laluan menaik adalah transmisi serentak pelbagai maklumat sensori ke dalam korteks serebrum melalui beberapa pusat saraf pertengahan.

Sebagai tambahan kepada korteks serebrum, maklumat sensori juga dihantar ke cerebellum, kepada otak tengah, dan pembentukan retikular.

Laluan unjuran (efferent atau emparan) yang menurun akan membawa impuls saraf dari korteks serebrum, di mana ia berasal dari neuron piramida lapisan cytoarchitectonic V, ke inti dan batang nukleus otak dan terus ke nuklei motor saraf tunjang dan otak.

Mereka menyampaikan maklumat yang berkaitan dengan pengaturcaraan pergerakan badan dalam keadaan tertentu, oleh itu mereka adalah jalan konduktif motor.

Ciri umum laluan motor menurun adalah bahawa mereka semestinya melalui kapsul dalaman - lapisan bahan putih di bahagian otak otak hebat yang memisahkan thalamus dari nukleus basal. Di batang otak, kebanyakan laluan menurun menuju ke saraf tunjang dan cerebellum pergi ke pangkalannya.

35. Sistem piramida dan extrapyramidal

Sistem piramid adalah gabungan pusat-pusat motor korteks serebrum, pusat-pusat motor saraf kranial yang terletak di batang otak, dan pusat-pusat motor di tanduk anterior saraf tunjang, serta serat saraf unjuran yang menyambungkannya bersama-sama.

Laluan pyramidal memberikan impuls dalam proses peraturan pergerakan sedar.

Laluan pyramidal terbentuk daripada neuron piramid raksasa (sel Betz), serta neuron piramida besar yang dilokalkan dalam lapisan kelima korteks serebrum. Kira-kira 40% gentian bermula dari neuron piramida di gyrus sebelum pusat, di mana pusat kortikal penganalisis motor terletak; kira-kira 20% dari gyrus postcentral, dan baki 40% dari bahagian posterior di atas dan tengah lobular gyri, dan gyrus supra marginal lobule parietal yang lebih rendah, di mana pusat praxia terletak, mengawal pergerakan sasaran diselaraskan kompleks.

Laluan pyramidal terbahagi kepada kortikal-spinal dan kortikal-nuklear. Ciri lazimnya ialah mereka, bermula dari korteks pada hemisfera kanan dan kiri, pergi ke seberang otak (iaitu, bersilang) dan akhirnya mengawal gerakan kontralateral badan.

Sistem ekstrapyramidal menyatukan mekanisme purba phylogenetikal untuk mengawal pergerakan manusia daripada sistem piramid. Ia menjalankan pengendalian motor secara sukarela, secara automatik, mengenai manifestasi emosi motor kompleks. Ciri khas sistem extrapyramidal adalah multi-stage, dengan banyak penukaran, pemindahan pengaruh saraf dari bahagian otak yang berbeza ke pusat-pusat eksekutif - nukleus motor saraf tunjang dan saraf kranial.

Dengan jalur extrapyramidal, pemindahan arahan motor berlaku dengan refleks motor perlindungan yang tidak disedari. Sebagai contoh, terima kasih kepada laluan extrapyramidal, maklumat dihantar ketika memulihkan kedudukan menegak badan akibat kehilangan keseimbangan (refleks vestibular) atau semasa tindak balas motor terhadap kesan cahaya atau bunyi yang tiba-tiba (refleks pelindung menutup di bumbung orang tengah), dan sebagainya.

Sistem extrapyramidal dibentuk oleh pusat-pusat nuklear hemisfera (nuclei basal: caudate dan lenticular), diencephalon (nukleus medial thalamus, nukleus subtalamic) dan batang otak (nukleus merah, bahan hitam), serta jalur menghubungkannya dengan korteks serebrum, dengan cerebellum, dengan pembentukan retikular dan, akhirnya, dengan pusat-pusat eksekutif terletak di dalam nuklei motor saraf tengkorak dan di tanduk anterior saraf tunjang.

Terdapat juga tafsiran yang agak panjang apabila untuk e. cerebellum, nukleus empat bahagian tengah otak, nukleus pembentukan retikular, dan lain-lain dikira.

Laluan kortikal berasal dari gyrus precentral, serta bahagian lain dari korteks serebrum; jalur ini memperlihatkan pengaruh korteks pada nukleus basal. Nukleus basal sendiri saling berkaitan dengan banyak sambungan dalaman, serta dengan nukleus thalamus dan dengan nukleus merah orang tengah. Perintah motor yang terbentuk di sini dihantar ke pusat motor eksekutif saraf tunjang terutama dalam dua cara: melalui saluran merah-tulang belakang (rubrospinal) dan melalui nukleus pembentukan retikular (saluran retikulospinal). Juga melalui nukleus merah adalah pemindahan kesan cerebellum pada kerja pusat motor tulang belakang.

Laluan utama saraf tunjang dan fungsi mereka

Laluan dalam SSP dibahagikan kepada menaik dan menurun. Laluan menanjak dibentuk oleh akson sel-sel yang mayatnya berada dalam keadaan kelabu saraf tunjang. Aksons ini dalam komposisi bahan putih dihantar ke bahagian atas kord tunjang, batang dan korteks hemisfera serebrum. Laluan menurun dibentuk oleh akson sel yang badannya terletak di nukleus otak yang berlainan. Aksons ini turun sepanjang benda putih ke pelbagai segmen tulang belakang, memasukkan bahan kelabu dan meninggalkan pengakhirannya pada sel-selnya.

Laluan menaik. Sistem penaik utama melepasi tali dorsal saraf tunjang dan aksons neuron aferen ganglia tulang belakang. Mereka melewati seluruh saraf tunjang dan berakhir di kawasan medulla oblongata dalam nukleus tali dorsal - nukleus Gaulle dan Burdhah. Laluan ini dipanggil saluran Gaulle dan saluran Burdah. Serat yang terletak di tali medial membawa isyarat aferen dari bahagian bawah badan ke inti Gaulle, terutamanya dari anggota bawah. Serat yang terletak di sebelahnya pergi ke inti Burdakh dan menghantar isyarat aferen dari reseptor bahagian atas badan dan bahagian atas (pada haiwan - depan) anggota badan. Akson sel-sel nukleus Gaul dan Burdah di batang otak berpotongan dan naik ke diencephalon dalam bentuk padat padat. Bundle fiber yang dibentuk oleh nukleus Gaulle dan Burdah dipanggil gelung medial. Sel-sel nukleus otak perantaraan membentuk pautan neuron ketiga, akson yang dihantar ke korteks hemisfera serebrum.

Semua laluan menaik lain tidak bermula dari neuron ganglia tulang belakang, tetapi dari neuron yang terletak dalam perkara kelabu saraf tunjang. Serat mereka adalah gentian pesanan kedua. Pautan pertama dalam laluan ini adalah neuron dari ganglia tulang belakang, tetapi dalam perkara kelabu saraf tunjang mereka meninggalkan pengakhiran mereka pada sel-sel dari pautan kedua, dan sudah sel-sel ini menghantar axons mereka ke nukleus batang dan korteks hemisfera besar. Sebahagian besar serat laluan ini dilalui dalam kord lateral.

Laluan tulang belakang-thalamik bermula di dasar tanduk dorsal saraf tunjang. Akson dari neuron yang membentuk saluran ini, pergi ke arah yang bertentangan, masukkan benda putih pada kord lateral atau ventral yang bertentangan dan di dalamnya bangkit melalui keseluruhan saraf tunjang dan batang otak ke nukleus diencephalon. Selanjutnya, neuron urutan ketiga (neuron diencephalon) memindahkan impuls ke dalam korteks serebrum. Jalan-jalan Gaulle dan Burdach dan saluran tulang talamik menghubungkan kawasan-kawasan yang menerima setiap bahagian badan dengan neuron korteks hemisfera bertentangan.

Di palang sisi terdapat dua lagi jalan yang menghubungkan korda spinal dengan korteks cerebellar dan membentuk saluran tulang belakang. Jalan Flexig terletak di dorsal dan mengandungi serat yang tidak menyeberang ke arah seberang otak. Laluan Govers adalah ventral (laluan spinal-cerebellar ventral), mengandungi serat yang menimbulkan kord lateral di bahagian tubuh yang bertentangan, tetapi di batang otak serat ini menyeberang lagi dan memasuki korteks cerebellar dari sisi di mana jalan ini bermula.

Oleh itu, jika korteks serebrum sentiasa berkaitan dengan serat aferen dari sisi tubuh yang bertentangan, maka korteks cerebellar menerima serat terutamanya dari struktur neuron yang sama.

Sebagai tambahan kepada laluan yang membawa kepada pelbagai struktur otak, terdapat cara-cara dalam perkara putih saraf tunjang yang tidak melampaui batasannya. Laluan ini terletak di bahagian paling dalam kord tepi dan ventral, mereka menyambungkan pelbagai pusat saraf. Laluan sedemikian dipanggil propriospinam.

Fungsi sistem menaik. Sistem yang menaik menyediakan pelbagai jenis kepekaan, melakukan impuls dari reseptor pada permukaan luar tubuh, sistem muskuloskeletal dan organ dalaman ke bahagian yang lebih tinggi dari CNS.

Kepekaan kulit mekanikal disediakan terutamanya oleh kancing dorsal (berkas Gaulle dan Burdhah). Serat afferent menyeberang jalan ini, menghantar impuls daripada mekaniseceptor yang bertindak balas terhadap pergerakan rambut, ke sentuhan cahaya atau kuat pada kulit. Laluan ini adalah konduktif terpantas. Sebahagian besar impuls dari reseptor kulit menaikkan kord lateral ke korteks cerebellar (laluan spinal-cerebellar), melalui batang otak ke diencephalon dan korteks serebrum (cara spinal-talamic).

Satu lagi kumpulan serat kepekaan kulit dihantar ke nukleus serviks unggul (laluan spinal-serviks), dan daripadanya di gelung medial naik ke forebrain. Sistem ini mempunyai ciri-ciri fungsinya sendiri. Laluan Gaul dan Burdach dianjurkan sedemikian rupa sehingga setiap kumpulan sel, yang diaktifkan oleh ujung akson mereka, teruja hanya oleh impuls dari sebahagian tertentu permukaan kulit.

Dalam sistem tulang belakang talamik, pemisahan spatial isyarat daripada pelbagai reseptor kulit tidak dinyatakan dengan jelas, tindak balas selular di sini adalah sifat umum. Setiap neuron dalam sistem ini boleh menerima impuls daripada medan penerimaan yang besar. Oleh itu, sistem tulang belakang-talamik tidak dapat menghantar maklumat tentang kerengsaan tempatan dan berfungsi untuk memancarkan maklumat umum tentang kesan mekanik pada kulit. Sistem saluran spinal-serviks dan gelung medial lebih tepat. Sel-sel nukleus serviks atas menganggap impuls hanya dari medan penerima yang terhad.

Laluan kepekaan suhu menaik melalui palang sisi, impuls daripada reseptor suhu meningkat di sepanjang serat yang menjadi sebahagian daripada saluran tulang belakang. Laluan yang sama adalah impuls dari reseptor kesakitan. Penularan impuls dari reseptor sistem muskuloskeletal (proprioceptors) dijalankan di sepanjang jalan yang sama di sepanjang impuls dari reseptor kulit yang merasakan rangsangan mekanikal pergi ke bahagian yang lebih tinggi dari CNS. Di dalam forebrain, impuls dari proprioceptor diarahkan di sepanjang jalur tali punggung, dan ke dalam cerebellum melalui laluan tulang belakang serebrum. Impuls interoceptive selepas switching sinaptik pada neuron saraf tunjang pergi ke bahagian tertinggi sistem saraf pusat di sepanjang laluan menaik pita sisi. Laluan afferent khusus dari reseptor organ dalaman ke batang otak juga berada dalam saraf vagus.

Laluan menurun. Serat yang bergerak ke arah bawah dibahagikan kepada beberapa laluan. Asas nama-nama laluan ini adalah nama jabatan sistem saraf pusat, yang mereka sambungkan.

Laluan kortikikal-tulang belakang dibentuk oleh akson sel-sel piramida dari korteks serebrum (nama lain ialah saluran pyramidal). Seratnya, tanpa mengganggu, lulus dari kawasan motor dan kawasan bersebelahan korteks melalui struktur batang ke medulla oblongata. Di rantau medulla oblongata, kebanyakan serat menyeberang ke seberang dan, sebagai sebahagian daripada bahan putih, tali sisi, turun ke segmen ekor pangkal tunjang. Bahawa bahagian serat piramida, yang tidak lulus ke seberang pada tahap medulla oblongata, menjadikan peralihan ini pada tahap segmen tulang belakang yang diarahkan.

Oleh itu, kawasan motor korteks serebrum sentiasa dikaitkan dengan neuron dari sisi bertentangan saraf tunjang.

Laluan menurun utama midbrain bermula di nukleus merah dan dipanggil saluran rubro-tulang belakang. Akson neuron nukleus merah bersilang tepat di bawahnya dan, sebagai sebahagian daripada bahan putih kord lateral yang bertentangan, turun ke segmen saraf tunjang, yang berakhir di sel-sel di kawasan pertengahan bahan kelabu. Sistem rubro-tulang belakang, bersama dengan sistem piramid, adalah sistem utama untuk mengawal aktiviti saraf tunjang.

Dua jalur berasal dari medulla oblongata: vestibule-spinal, bermula dari nukleus vestibular, dan nucleus reticulo-spinal, bermula dari pengumpulan sel-sel pembentukan reticular. Serat setiap laluan ini berakhir pada neuron bahagian medial tanduk ventral. Dianggap bahawa gentian saluran reticulo-spinal boleh mempengaruhi fungsi saraf tunjang dengan pra-mengaktifkan sel-selnya.

Sebagai tambahan kepada laluan menurun yang panjang, gentian propriospinal intersegmental pendek hadir di dalam saraf tunjang. Serat-serat ini termasuk dalam penghantaran isyarat yang memasuki saraf tunjang di sepanjang jalan panjang.

Fungsi sistem menurun. Sistem pyramidal (cortico-spinal) menurun di dalam organisasinya. Ia mengandungi serat cepat (kelajuan kira-kira 60 m / s) dan serat perlahan. Salah satu bahagiannya memberikan reaksi motor (fasa) yang cepat dan diwakili oleh serat pengental tebal yang berasal dari sel-sel piramida besar korteks. Satu lagi bahagian sistem piramida mengawal tindak balas tonik otot rangka. Kesan ini dilakukan terutamanya pada gentian nipis. Dengan kekalahan sistem piramid (pemindahan serat) terdapat pelanggaran terhadap aktiviti motor, terutamanya pergerakan sukarela yang tipis dan pelanggaran peraturan nada otot. Kelantangan gangguan ini dan tempoh mereka adalah kecil, kerana mereka dengan cepat diberi pampasan oleh aktiviti jalur menurun yang menduplikasi fungsi sistem piramidal. Pertama sekali, ego sistem cortico-rubro-tulang belakang. Kelajuan pengujaan dalam sistem ini adalah 80 m / s, serat rubro-tulang belakang mempunyai diameter besar.

Sistem piramida dan rubro-tulang belakang dalam sistem saraf pusat melakukan fungsi yang sama, mereka digabungkan menjadi satu kumpulan - sistem menurun sisi. Mereka memasuki tali sisi dan dihubungkan dengan neuron interkalari bahagian sisi bahan kelabu, yang menghantar axons mereka terutamanya kepada nuklei motor lateral yang menyegarkan otot distal pada kaki.

Serat-serat vestibular-tulang belakang diklasifikasikan sebagai sangat cepat (120 m / s). Pengaktifan mereka menyebabkan kegembiraan monosynaptik motoneurons yang kebanyakannya razgibagelny, yang menyerap otot-otot batang dan otot proksimal pada kaki. Dalam kes ini, proses penghambaan timbal balik berlaku dalam neuron-flexors. Oleh itu, sistem vestibular-spinal mengekalkan ketegangan tonik otot ekstensor.

Serat reticulo-spinal, yang berasal dari nukleus medial pembentukan retikular dan melalui bahagian tengah kord anterior, mempunyai kadar pengujaan tinggi 130 m / s. Kerengsaan mereka menyerap terutamanya flexor neuron motor yang menyegarkan otot-otot batang dan kaki. Saluran vestibular dan reticulo-spinal mempunyai banyak persamaan. Serat mereka lulus bersama di dalam lubang ventral dan mewujudkan sambungan langsung dengan neuron motor. Kesan yang paling ketara dalam pengaktifan mereka diperhatikan dalam neuron motor nukleus medial yang menyerap otot aksial tubuh. Kedua-dua laluan ini digabungkan menjadi satu kumpulan - sistem menurun medial, yang dikaitkan terutamanya dengan realisasi refleks kedudukan. Tidak seperti sistem sisi, mereka tidak berada dalam sinergi, tetapi dalam hubungan antagonistik, kerana mereka mengaktifkan neuron motor yang bertentangan fungsi fungsinya.

Saluran piramid adalah jalan pergerakan sukarela. Laluan yang tinggal adalah extrapyramidal, fungsi mereka adalah pelaksanaan gerakan refleks.