Utama / Pemulihan

Bagaimana untuk memulihkan dan membangunkan meniskus selepas pembedahan?

Penulis artikel ini: Nivelichuk Taras, ketua jabatan anestesiologi dan rawatan intensif, pengalaman kerja selama 8 tahun. Pendidikan tinggi dalam bidang perubatan "Perubatan Am".

Lapisan cartilaginous di sendi lutut, terletak di antara permukaan femur dan tibia, dipanggil meniskus. Ia berfungsi sebagai penyerap kejutan dan penstabil, tetapi di bawah jenis beban tertentu, terutamanya semasa sukan, ia boleh pecah. Kecederaan ini adalah salah satu yang paling kerap dan meliputi kira-kira 75% daripada semua kecederaan tertutup sendi lutut.

Pemulihan meniskus selepas pecah mungkin dilakukan dengan menjahit dengan benang khas. Jika ini tidak dapat dilakukan, maka keluarkannya. Dalam beberapa kes, mereka menjalankan implantasi prostesis sintetik yang mengambil alih fungsi meniskus itu.

Pemulihan selepas pembedahan adalah terapi fizikal dan fisioterapi, tempoh pemulihan ini bergantung kepada jenis kecederaan.

Kompleks latihan pemulihan

Sekiranya reseksi meniscus (penyingkiran lengkap atau separa) dilakukan oleh kaedah arthroscopic *, maka kompleks pemulihan boleh dimulakan 1-7 hari selepas operasi.

* Artinya, menggunakan peralatan video khas melalui dua punca dari sisi sendi lutut.

Sekiranya, dalam kes kecederaan, ligamen rosak atau meniskus dikeluarkan oleh kaedah terbuka, maka senaman fisioterapi akan ditangguhkan, kerana untuk pertama kalinya, lutut memerlukan rehat. Keadaan yang sama diperhatikan dalam kes jahitan tepi meniskus, yang perlu tumbuh bersama sebelum memuat semula lutut. Tempoh ini boleh mengambil masa 5-7 minggu selepas pembedahan, bergantung kepada ciri-ciri individu.

Pemulihan awal

Matlamat utama pemulihan awal selepas pembedahan termasuk:

 • normalisasi peredaran darah dalam sendi yang rosak dan penghapusan keradangan;
 • menguatkan otot paha untuk menstabilkan lutut;
 • profilaksis kontraksi (batasan pelbagai gerakan).

Fisioterapi perlu dijalankan dalam kedudukan yang berlainan badan:

 • duduk, pasif mengimbangi kaki yang dikendalikan, meletakkan bantal di bawah tumit;
 • berdiri di atas badan yang sihat;
 • berbohong, menegangkan otot paha selama 5-10 saat.

Semua latihan ini boleh dilakukan hanya dengan keizinan doktor yang hadir dalam ketiadaan efusi (cecair radang) dan darah dalam sendi selepas pembedahan.

Pemulihan lewat

Objektif pemulihan lewat adalah:

 • penghapusan penguncupan sekiranya berlaku pembentukannya;
 • normalisasi berjalan dan pemulihan fungsi sendi;
 • menguatkan otot yang menstabilkan lutut.

Untuk melakukan ini, kelas paling berkesan di gym dan di kolam renang. Sangat berguna adalah berbasikal dan berjalan kaki. Jangan lupa bahawa beberapa minggu pertama selepas pemisahan meniskus tidak diinginkan untuk berjongkok dan berlari.

Contoh latihan

Memukul dengan bola. Kedudukan permulaan: berdiri, sedikit bersandar, bola terletak di antara pinggang dan dinding. Sapu ke sudut 90 derajat. Lebih mendalam tidak berbaloi, kerana beban pada sendi lutut meningkat dengan ketara.

Berjalan ke belakang Adalah dinasihatkan untuk melakukan senaman ini pada treadmill, berpegang pada pegangan tangan. Kelajuan tidak boleh melebihi 1.5 km / j. Ia perlu berusaha untuk meluruskan kaki penuh.

Latihan pada kaki (platform kecil, digunakan untuk latihan aerobik). Selepas pembedahan, pertama menggunakan langkah rendah kira-kira 10 cm, meningkatkan ketinggian secara beransur-ansur. Apabila melakukan keturunan dan pendakian, penting untuk memastikan bahawa shin tidak menyimpang ke kanan atau kiri. Adalah dinasihatkan untuk mengawalnya secara visual - di dalam cermin.

Senaman dengan menggunakan jalur getah dengan panjang 2 meter, yang dipasang pada objek pegun di satu pihak dan ke kaki yang sihat di sisi yang lain. Melakukan perubahan ke sisi, melatih otot kedua-dua anggota badan.

Melompat di kaki, pertama melalui garisan, kemudian melalui bangku simpanan. Ia melatih koordinasi pergerakan dan kekuatan otot.

Latihan keseimbangan dijalankan menggunakan platform berayun khas. Tugas utama adalah menjaga keseimbangan.

Apabila melakukan senaman pada basikal pegun, perlu memastikan bahawa kaki diluruskan pada titik terendah.

Melompat boleh di atas permukaan rata atau pada kaki. Untuk kecekapan yang lebih tinggi, anda perlu melompat lurus dan ke sisi.

Berjalan dengan langkah-langkah tambahan dan berjalan di dalam air boleh dilakukan selepas luka telah sembuh sepenuhnya.

Fisioterapi

Terapi fizikal dalam tempoh selepas operasi bertujuan untuk meningkatkan peredaran darah dan metabolisme di kawasan sendi lutut, serta mempercepat proses pertumbuhan semula. Untuk tujuan ini, urutan, terapi laser, terapi magnetik dan rangsangan otot elektrik adalah berkesan.

Urut perlu dilakukan dengan bengkak dan mengehadkan mobiliti lutut. Untuk kecekapan yang lebih tinggi, adalah dinasihatkan untuk melatih pesakit dalam urut diri, yang mana ia akan melakukan beberapa kali sehari. Ia tidak disyorkan untuk memijat sendi itu sendiri dalam tempoh awal selepas operasi. Untuk melakukan fisioterapi yang lain, anda perlu melawat klinik.

Pemulihan pembedahan meniskus

Meniskus memainkan peranan penting dalam operasi normal sendi lutut, jadi semasa operasi itu tidak dikeluarkan sepenuhnya, tetapi cuba untuk mengekalkan jumlah maksimum tisu utuh. Terdapat dua kaedah utama untuk pemulihan meniskus selepas kecederaan melalui pembedahan:

 • Jahitan, yang dilakukan dalam kes pecah linear, jika tidak lebih dari seminggu telah berlalu dari saat kecederaan. Jadikan ia masuk akal hanya dalam bidang bekalan darah yang baik. Jika tidak, kain tidak akan tumbuh bersama dan selepas beberapa saat akan ada pecah semula.
 • Untuk meniscus prosthetics dengan bantuan plat polimer khas digunakan agak jarang, biasanya dengan pemusnahan yang luas dan penyingkiran kebanyakan tisu tulang rawan. Di samping itu, terdapat kemungkinan pemindahan pemindahan tisu beku.

Kesimpulannya, adalah wajar mengingatkan bahawa jika anda mengalami kecederaan lutut, anda harus menghubungi seorang traumatologist berpengalaman. Doktor akan menentukan jenis kecederaan dan memberikan rawatan yang diperlukan. Melaksanakan latihan mudah untuk memulihkan dan memulihkan fungsi meniskus selepas operasi akan segera membolehkan anda melupakan insiden yang tidak menyenangkan dan kembali kepada kehidupan aktif yang lama.

Penulis artikel ini: Nivelichuk Taras, ketua jabatan anestesiologi dan rawatan intensif, pengalaman kerja selama 8 tahun. Pendidikan tinggi dalam bidang perubatan "Perubatan Am".

Latihan selepas reshsi arthroscopy lutut meniskus

Meniscus dipanggil lapisan cartilaginous sendi lutut, yang terletak di antara permukaan tibia dan femur. Meniskus melakukan fungsi penstabil dan penyerap kejutan. Tetapi dengan beberapa beban, terutamanya apabila bermain sukan, ia boleh berlaku untuk pecah.

Luka seperti lutut berlaku agak kerap. Mereka menduduki 75% daripada semua kerosakan lutut tertutup.

Pemulihan meniskus selepas kecederaan boleh dilakukan dengan operasi (arthroscopy), di mana jahitan tisu berlaku dengan benang khas. Sekiranya kaedah ini tidak sesuai dengan sebab tertentu, mereka menggunakan reseksi. Kadang-kala, untuk menghapuskan jurang, penggantian endoprosthesis sendi dilakukan, menggantikannya dengan implan yang menganggap fungsi meniskus itu.

Inti arthroscopy adalah pelaksanaan dua punca sendi lutut, yang dihasilkan menggunakan peralatan video khas.

Pemulihan selepas pembedahan terdiri daripada keseluruhan kompleks, termasuk terapi fizikal dan latihan terapeutik.

Tempoh tempoh pemulihan bergantung kepada jenis kecederaan dan tahap pecah.

Latihan untuk pulih dari arthroscopy lutut

Sekiranya reseksi separa atau lengkap meniskus dilakukan oleh salinan arthros, pemulihan harus bermula seawal 7 hari selepas pembedahan.

Jika pada masa kecederaan terdapat pecah ligamen atau reseksi meniskus dilakukan oleh kaedah terbuka biasa, latihan pemulihan perlu ditunda, kerana dalam keadaan ini lutut memerlukan rehat untuk beberapa waktu.

Latihan tidak boleh dimasukkan dengan segera selepas menjahit tepi meniskus.

Pertama, mereka mesti tumbuh bersama, dan kemudian lutut dapat diberikan beban. Pemulihan selepas pembedahan mungkin mengambil masa sehingga 7 minggu. Lebih tepat lagi, tempoh pemulihan bergantung kepada ciri-ciri individu organisma.

Pemulihan awal

Pemulihan awal selepas arthroscopy mempunyai objektif berikut:

Menguatkan otot femoral untuk menstabilkan lutut. Penghapusan keradangan dan normalisasi peredaran darah dalam sendi lutut. Mengehadkan skop gerakan.

Latihan pemulihan dijalankan dalam kedudukan permulaan yang berbeza:

Berdiri di atas kaki yang sihat. Duduk, mudah melangkah kaki sakit. Di bawah tumit sepatutnya berbaring roller. Berbaring, menegangkan otot paha selama 5-10 saat.

Ia penting! Mana-mana senaman selepas kecederaan atau pecahnya meniskus sendi lutut boleh dilakukan hanya dengan kelulusan doktor yang hadir. Lebih-lebih lagi, akibat daripada operasi, tidak ada pengaliran dan darah di sendi.

Pemulihan lanjut

Tugas rehabilitasi lewat termasuk:

Pembentukan cara berjalan normal dan pemulihan fungsi motor yang hilang akibat kecederaan. Apabila kontraktual dibentuk, pembubarannya diperlukan. Menguatkan otot lutut.

Untuk senaman yang baik di kolam renang atau gim. Berjalan kaki dan berbasikal yang sangat berguna.

Latihan Kesihatan Kompleks

Berjalan ke belakang Latihan ini sebaiknya dilakukan pada treadmill. Pesakit harus berpegang pada pegangan tangan. Kelajuan perjalanan tidak boleh melebihi 1.5 km / j. Ia perlu mencapai lurus kaki penuh. Memukul dengan bola. Pada kedudukan awal "berdiri" pesakit harus bersandar sedikit. Di antara punggung bawah dan dinding adalah bola. Anda perlu melakukan squats, mencapai sudut 90. Duduk di bawah tidak perlu, jika tidak, beban pada sendi akan berlebihan. Senaman dengan getah 2 meter. Pita itu tetap di satu tangan untuk objek tetap, dan di sisi lain - untuk kaki yang sihat. Melakukan perubahan ke sisi, mereka segera melatih otot-otot kedua-dua kaki. Gimnastik di padang rumput (platform kecil, yang digunakan untuk latihan aerobik). Jika selepas operasi sedikit masa telah berlalu, gunakan langkah yang rendah. Secara beransur-ansur, ketinggian harus ditingkatkan. Pada masa turun dan naik, adalah perlu untuk memastikan bahawa shin tidak menyimpang ke sisi. Idealnya, ini boleh dikawal di cermin. Latihan keseimbangan dilakukan menggunakan platform berayun. Untuk pesakit, tugas utama adalah untuk menjaga keseimbangan. Melompat pada kaki, yang pertama kali dilakukan melalui garis yang ditarik, dan kemudian - melalui bangku simpanan. Latihan ini melatih kekuatan otot dan koordinasi pergerakan. Melompat boleh dilakukan di padang rumput atau di permukaan rata. Untuk kecekapan yang lebih tinggi, anda perlu melompat ke sisi dan lurus. Apabila melakukan tindakan pada basikal pegun, anda perlu mengawal kaki pada titik terendah lurus.

Fisioterapi

Dalam tempoh selepas operasi, fisioterapi bertujuan meningkatkan metabolisma dan peredaran darah dalam tisu lutut, untuk mempercepatkan proses pertumbuhan semula. Dalam hal ini, urutan, terapi magnet, terapi laser, dan stimulasi otot elektrik adalah berkesan.

Urut perlu dilakukan dengan bengkak dan kehilangan mobiliti dalam sendi lutut. Pesakit mesti belajar untuk melakukan urut dengan sendiri untuk menjalankan prosedur ini pada masa lapang, beberapa kali sehari.

Dalam tempoh pemulihan, sendi itu sendiri tidak boleh diurut. Semua fisioterapi lain yang dijalankan di klinik.

Pemulihan pembedahan meniskus

Dalam operasi sendi lutut, meniskus memainkan peranan penting. Oleh itu, ia tidak dikeluarkan sepenuhnya, tetapi mereka cuba mengekalkan tisu yang sihat hingga maksimum, ini adalah bagaimana operasi dijalankan pada meniskus. Dalam perubatan, terdapat dua kaedah untuk meniskus pembaikan dengan pembedahan: suturing dan prostetik.

Kaedah pertama digunakan untuk pecah linier, jika tidak lebih daripada 7 hari telah berlalu sejak kecederaan. Adalah munasabah untuk mengenakan jahitan hanya di kawasan bekalan darah yang baik. Jika tidak, kain tidak akan tumbuh bersama, dan selepas itu kecederaan akan berulang.

Endoprosthetics of the meniscus dengan penggunaan plat polimer khas menghabiskan agak jarang. Selalunya, ia ditetapkan untuk mengeluarkan sebahagian besar tulang rawan dan pemusnahan menyeluruh sendi. Selain itu, terdapat kemungkinan pemindahan pemindahan tisu beku segar.

Menyimpulkan, saya ingin mengingatkan semua orang bahawa dengan kecederaan lutut, anda perlu segera menghubungi seorang traumatologist. Doktor akan menentukan jenis kerosakan dan menetapkan rawatan yang mencukupi.

Melakukan senaman mudah untuk memulihkan fungsi meniskus akan segera membantu melupakan kemalangan yang menyedihkan dan akan mengembalikan pesakit kepada kehidupan aktifnya dahulu.

Pemulihan selepas pembedahan pada meniskus sendi lutut berlaku dalam beberapa peringkat. Hasil campur tangan pembedahan sebahagian besarnya bergantung pada program yang kompeten untuk memulihkan fungsi motor, jadi penting untuk membiasakan diri dengan ciri-ciri langkah terapeutik.

Apakah pentingnya pemulihan?

Dalam arthroscopy, pakar bedah menyuntik cecair pengairan ke rongga artikular, yang digunakan untuk membatasi sendi dan menyusun ruang untuk operasi. Kadang-kadang cecair ini boleh bocor ke dalam tisu lembut di sekitarnya dan menyebabkan pendarahan dan pembengkakan.

Tidak menghairankan bahawa selepas operasi, pembengkakan tisu berlaku, pesakit mengalami kesakitan yang teruk. Semasa pembedahan, ujung saraf dan saluran darah rosak, yang menyumbang kepada pembangunan proses keradangan.

Kesakitan dan bengkak menyebabkan seseorang takut kepada anggota bergerak. Pesakit boleh mengalami arthrosis. Oleh itu, intipati pemulihan selepas pemisahan meniskus adalah seperti berikut:

menghapuskan sensasi yang menyakitkan; mempercepatkan proses pertumbuhan semula tisu; menormalkan pembebasan cecair bersama; untuk memulihkan fungsi motor lutut.

Pemulihan dari arthroscopy meniskus terdiri daripada satu siri prosedur perubatan:

terapi dadah; latihan terapeutik; fisioterapi.

Hanya doktor yang boleh menentukan kelayakan prosedur terapeutik tertentu, jadi jangan mengabaikan nasihat pakar.

Tempoh awal dan lewat selepas bersalin

Pemulihan awal selepas pembedahan pada meniskus dimaksudkan untuk:

penghapusan proses keradangan; meningkatkan peredaran darah; pencegahan atrofi otot.

Sejurus selepas pembedahan, sendi lutut tidak bergerak. Doktor menetapkan ubat nonsteroid yang diambil sebagai anestetik tempatan.

Sekiranya terdapat pengumpulan cecair dalam sendi, satu punca perlu dilakukan untuk mencegah proses berjangkit. Ejen anti-bakteria adalah wajib.

Selepas reseksi meniskus, doktor menetapkan chondroprotectors, yang membantu mengembalikan tisu tulang rawan yang rosak. Tetapi ubat-ubatan ini mesti diambil sekurang-kurangnya 3 bulan. Pakar selalunya menetapkan dadah dalam bentuk suntikan.

Dalam tempoh selepas operasi, fisioterapi diperlukan. Terapi senaman adalah komponen penting dalam kursus pemulihan.

Tempoh pasca operasi juga mempunyai ciri-ciri sendiri. Pembedahan pada meniskus melibatkan peningkatan secara beransur-ansur dalam tekanan pada sendi. Dalam masa 20 minit, pesakit melakukan senaman khas 3 kali sehari. Terapi senaman dijalankan sehingga hilangnya gejala yang menyakitkan.

Latihan selepas penyingkiran meniskus lutut termasuk:

Pergerakan aktif pelbagai sifat dengan penggunaan jaring keselamatan. Squats. Rolling back and forth. Latihan yang menggalakkan ketahanan.

Semasa tempoh pemulihan urut dibenarkan. Tetapi adalah penting untuk memahami bahawa sebaik sahaja selepas operasi, prosedur perubatan di atas adalah dilarang jika pecah tisu dijahit. Lagipun, manipulasi seperti itu boleh menyebabkan kerosakan pada kapsul artikular. Urut kaki bawah dan kawasan paha untuk memperbaiki regenerasi tisu.

Doktor percaya bahawa program pemulihan yang terbaik telah dibangunkan di sanatoriums, oleh itu, mereka mengesyorkan kepada pesakit mereka untuk memperbaiki kesihatan mereka di sana.

Tempoh tempoh pemulihan bergantung kepada keparahan kerosakan. Di samping itu, penting untuk membiasakan diri dengan jenis pembedahan yang sedia ada dalam kes pecah meniskus.

Air mata plastik

Sekiranya meniskus rosak, doktor menggunakan kaedah penumpuk. Operasi dilakukan menggunakan arthroscopy.

Pesakit di klinik tidak melebihi 2 hari dalam kes pembedahan. Terapi pasca operasi tidak melebihi 3 minggu. Adalah penting untuk mengikuti beberapa saranan semasa tempoh pemulihan:

2 hari selepas operasi, sudah mungkin berjalan menggunakan sokongan. Tetapi hanya doktor yang dapat menentukan sejauh mana jalan yang dibenarkan. Dalam masa 21 hari selepas pembedahan, anda perlu bergerak dengan tongkat. Anda perlu cuba untuk tidak membengkokkan lutut. Pada bulan berikutnya, ortosis perlu dipakai. Doktor sudah membenarkan pada peringkat ini untuk membengkokkan lutut. Selepas 2 bulan, anda sudah boleh berjalan tanpa sokongan. Selepas enam bulan, doktor boleh membenarkan anda mengamalkan beberapa sukan.

Pemulihan penuh adalah agak mungkin dalam setahun jika anda mengikuti cadangan pakar.

Meniscectomy

Reseksi meniscus adalah jenis operasi yang lebih lincah untuk lutut, sejak pemulihan berlaku dalam masa yang lebih singkat daripada dalam kes prosedur jahitan.

Adalah perlu untuk mempertimbangkan bagaimana proses pemulihan selepas meniscectomy biasanya berlaku:

Pada hari ke-3, untuk mengelakkan atrofi otot, satu siri latihan dilaksanakan. Kompleks ini dibangunkan secara individu, memberi tumpuan kepada ciri-ciri fisiologi setiap pesakit, serta kehadiran dinamik positif gejala klinikal selepas pembedahan. Latihan boleh diselaraskan dalam proses terapi pemulihan. Pada permulaan minggu ke-2, jahitan dikeluarkan. Sepanjang 2 minggu akan datang, lutut dikenakan beban motor. Semasa tempoh pemulihan ini, pesakit menggunakan kruk. Mereka dilepaskan dari hospital, jadi semua prosedur perubatan harus dilakukan di rumah sehingga hilangnya gejala yang menyakitkan. Selepas 1.5 bulan, pesakit selamat bekerja. Selepas 2 bulan, orang dibenarkan bermain sukan.

Hasil positif operasi dan tempoh pemulihan sebahagian besarnya bergantung kepada jenis pembedahan yang dipilih, profesionalisme doktor, keadaan kesihatan pesakit dan usianya. Oleh itu, untuk mengelakkan akibat buruk, menjalani peperiksaan diagnostik yang menyeluruh dan bertanggungjawab mendekati program pemulihan selepas operasi.

Kaedah rawatan berteknologi tinggi - ini adalah definisi arthroscopy. Luka-luka selepas prosedur ini boleh diabaikan, jadi penyembuhan itu cepat pulih. Selalunya, artroxopy kedua-dua sendi bahu dan lutut adalah titik permulaan pada laluan ke pemulihan. Tetapi kembali ke negeri sebelumnya memerlukan pelaksanaan beberapa peraturan. Usaha kecil anda akan membantu memendekkan tempoh pemulihan.

Tempoh pegun

Pemulihan daripada arthroscopy sendi lutut bergantung kepada bagaimana anda bersedia untuk menjalankan preskripsi doktor: untuk mematuhi peraturan motor, untuk menjaga kaki dalam kedudukan yang tinggi dan untuk memohon sejuk pada sendi. Sekiranya jawapan anda bersifat afirmatif, anda akan segera menyambung semula kerja lutut dan dapat menikmati kehidupan. Kelajuan pemulihan sendi bahu dan sendi lutut bergantung bukan sahaja terhadap profesionalisme doktor, sifat kecederaan, tetapi juga pada usia, sifat kerja dan masa yang anda boleh berikan kepada prosedur.

Ikuti cadangan doktor dan kemudian anda akan kembali ke kehidupan aktif.

Semasa tinggal di hospital selepas pembedahan lutut, meniscus penyingkiran atau arthroscopy bersama sendi, prosedur berikut ditetapkan:

seluar mampatan atau perban elastik, heparin, antikoagulan - untuk pencegahan komplikasi thromboembolic; memohon sejuk ke tapak arthroscopy selama 3 hari pada selang 30-40 minit; sendi harus berehat (boleh diperbaiki dengan pembalut ortopedik); saliran limfa; terapi latihan mudah: pertama - ketegangan otot paha dan pergerakan lemah pergelangan kaki, sendi bahu, kemudian gerakan lutut lengai.

Tempoh pesakit luar

Selepas melepaskan pesakit disyorkan:

ligation shoulder, lutut, sendi pinggul untuk 1, 3-4, 7-12 hari; agen anti-radang dan vaskular; pembalut; cryotherapy; saliran limfa; lengan tambahan lutut (sendi bahu); fisioterapi; urut lembut sendi lutut dan gerakan pasif patella; lanjutan lutut di kedudukan terlentang; Terapi latihan. Selepas keluar dari hospital, anda mesti mematuhi rejimen pesakit luar.

Bergantung pada operasi yang dilakukan (penyingkiran meniskus, rawatan sendi bahu atau sendi lutut), tahap aktiviti yang berbeza adalah disyorkan. Berjalan harus dengan beban dosis pada kaki yang sakit.

Latihan di peringkat permulaan pemulihan

Pemulihan selepas arthroscopy sendi lutut dan penyingkiran meniskus berlaku dalam beberapa peringkat. Oleh itu, latihan dibahagikan kepada pelbagai tahap tekanan. Semua latihan dilakukan 15 kali dalam 3 set, tiga kali sehari.

Jadi, 1-2 minggu - tempoh permulaan:

Kami duduk di atas lantai, meregangkan kaki, meletakkan pangkal lembut di bawah lutut. Tarik stoking ke hadapan, menegangkan otot paha dan menekan lutut ke pangkal. Tempat duduk diletakkan di atas kapal terbang. Secara plastik bergerak kaki anda ke had. Duduk di atas lantai, pastikan kaki anda dibangkitkan. Tarik stoking (kepada diri sendiri - dari diri sendiri), melonggarkan dan meningkatkan ketegangan dalam otot. Latihan yang paling mudah untuk memulihkan lutut anda

3-6 minggu - tempoh yang membawa kepada pergerakan sendi, terapi latihan:

Kami membangunkan koordinasi dan meningkatkan kekuatan otot: berbaring di punggung kami, kami meletakkan bola pada kaki kami. Bend dan lepaskan lutut. Heels perlahan-lahan tekan bola. Penggantian dan pelanjutan penggantian. Kami menguatkan otot betis: berdiri, memegang kaki kita bersama-sama, tanpa tergesa-gesa, kita bangkit dan jatuh pada jari kaki kita. Tidak lama kemudian, latihan ini boleh dilakukan pada pendirian supaya tumit lebih rendah daripada kaus kaki. Meningkatkan kestabilan paksi kaki dan menguatkan otot anak lembu: berdiri, bengkokkan lutut perlahan-lahan dalam lingkungan yang boleh diterima. Paksi kaki kedua dipelihara lurus. Jika sukar untuk mengimbangi, ambil sokongan. Perkara utama adalah bahawa lutut harus selari sama dengan paha dan jari kedua kaki. Kedudukan ini dianggap betul untuk latihan untuk meningkatkan kestabilan paksi kaki.

6-12 minggu - tempoh penstabilan:

Menguatkan otot lutut: duduk di atas kerusi, meregangkan kaki ke hadapan, sambil meluruskannya di lutut. Tolak sedikit kaki dari anda dan biarkan di kedudukan itu selama 1-2 saat. Membengkokkan lutut, perlahan-lahan menurunkan kaki. Kami meningkatkan kestabilan kaki dan menguatkan otot: kami berdiri di atas pesawat yang lemah, pertama pada dua, kemudian pada satu kaki. Untuk merumitkan pergerakan tangan percuma. Kami memperbaiki otot paha, kaki dan meningkatkan kestabilan: berbaring di belakang kami, kami meletakkan kaki kami pada lebar pinggul dan mengangkat diri kami di atas jari kaki. Menegangkan otot-otot gluteal, kita menaikkan pelvis di atas lantai sehingga sejauh mana bahagian atas badan dan pinggul berada pada baris yang sama. Panjangkan kaki, memerhatikan paha selari.

Pemulihan selepas resit meniskus

Ini adalah bagaimana jurang meniskus kelihatan dan hanya resit meniskus akan membantu anda.

Reseksi meniscus (berbanding dengan arthroscopy bersama sendi bahu) adalah operasi yang serius. Oleh itu, pemulihan perlu dilakukan dengan penuh perhatian dan ketepatan. Oleh itu, inilah senaman seperti selepas arthroscopy (semua dilakukan dalam 10 set dengan rehat 10 saat):

Berbaring atau duduk di atas katil, kami meregangkan otot quadriceps sedemikian rupa sehingga topi lut ditarik ke atas. Toe harus menunjuk ke atas. Kedudukan dipegang selama 10 saat. Dalam kedudukan yang sama, kita akan menegangkan belakang paha seolah-olah anda mahu membengkokkan kakinya. Tahan 10 saat. Hidupkan kaki ke arah sentimeter 20-30, meningkatkan tumit.

Sekiranya latihan selepas resit meniskus berjaya, doktor boleh menasihatkan anda untuk membengkokkan perlahan pada lutut dan menetapkan latihan baru:

Di atas katil, duduk atau berbaring, angkat tumit kaki yang sakit pada diri anda. Pegang kedudukan selama 5 saat. Ulang - 30 set. Kami meletakkan asas atau bola di bawah lutut, angkat shin, meluruskan kaki sebanyak mungkin. Tahan selama 5-10 saat. Kami melakukan 30 pendekatan. Apabila kita duduk, menggantung kaki kita dan melemahkan otot femoral, secara beransur-ansur membengkokkannya di lutut. Kami menjalankan perlahan-lahan. Kami melakukan 30 kali. Kami berdiri, bersandar di belakang kerusi. Bend kaki pada lutut. Lutut, kaki dan paha sepatutnya menunjuk ke hadapan. Tanpa mengubah posisi, perlahan-lahan mengembalikan kaki ke posisi permulaan. Kami melakukan 10 kali.

Di sini, pada dasarnya, semua latihan yang mudah, tetapi produktif selepas reseksi meniskus, yang akan membantu memulihkan fungsi lutut dan menguatkan otot. Adalah disyorkan, dan juga untuk memulihkan sendi bahu, untuk melakukan latihan seperti 5-8 kali sehari.

Semasa pelaksanaan latihan, sakit sedikit dapat dirasakan - ini adalah otot yang rosak. Sekiranya dia menjadi kuat, anda perlu berjumpa doktor.

Matlamat arthroscopy sendi lutut, pinggul dan bahu atau resit meniskus adalah untuk membawa anda kembali ke kehidupan normal. Oleh itu, adalah penting bahawa tempoh pemulihan bermula pada masa dan hasil di bawah pengawasan doktor. Kemudian fungsi sendi anda akan dipulihkan sepenuhnya.

Pemulihan dan pemulihan dalam kes penyingkiran meniskus

Meniskus adalah lapisan rawan pada sendi lutut yang bertindak sebagai penyerap kejutan. Bahawa meniskus melindungi sendi dari kemusnahan. Seringkali, dengan kejatuhan atau kejatuhan fizikal yang teruk, pecah atau kerosakan meniskus berlaku. Gejala kecederaan meniskus adalah:

 • berlakunya kesakitan yang teruk di lutut;
 • bengkak sendi lutut;
 • kadang-kadang sendi atau akumulasi darah atau cecair sinovial adalah mungkin;
 • pergerakan di lutut sangat terhad.

Jika anda mengesyaki kecederaan yang sama, anda harus menghubungi ahli traumatologik anda secepat mungkin. Pengimejan resonans magnetik atau radiografi kurang tepat digunakan untuk menentukan sejauh mana kerusakan. Bagi kecederaan ringan, rawatan konservatif dilakukan, untuk kecederaan serius yang berlaku lebih kerap, rawatan pembedahan diperlukan.

Semasa operasi, meniskus dikeluarkan sepenuhnya atau sebahagiannya. Pemulihan selepas pembedahan memerlukan serius dan cukup lama, pemulihan selepas pemisahan meniskus adalah keadaan yang sangat penting untuk pemulihan lengkap.

Bagaimana untuk menjalani pemulihan selepas menjalani pembedahan

Oleh kerana sendi itu tidak aktif selepas operasi, selepas mengeluarkan pakaian yang tidak bergerak, perlu mengembalikan gaya hidup biasa, untuk mengembalikan pesakit kepada peluang untuk menjalankan dan mengamalkan sukan kesukaannya.

Program pemulihan selepas resit meniskus termasuk urut, fisioterapi, terapi latihan. Pilihan satu set langkah adalah individu dan bergantung kepada kerumitan campur tangan pembedahan. Pemecahan, penyingkiran dan pemasangan implan meniskus mencadangkan pelbagai istilah dan kompleks langkah-langkah pemulihan.

Kompleks fisioterapi selepas operasi membolehkan menghapuskan bengkak dan mempercepat proses penyembuhan pada peringkat pertama, aktiviti susulan biasanya bertujuan untuk meningkatkan pergerakan sendi lutut dan mencegah komplikasi yang mungkin.

Prosedur fisioterapeutik pertama ditetapkan apabila sendi masih tidak berfungsi. Mereka merangsang pertumbuhan semula tisu dan meningkatkan peredaran darah dalam sendi, mengurangkan keradangan. Selepas penyingkiran gypsum, fisioterapi yang ditetapkan mengembalikan tona otot, meningkatkan keberkesanan urut dan terapi fizikal.

Urut menormalkan aliran darah, melegakan kerap, dengan kecederaan yang sama, kekejangan otot, tindakan manual yang betul meningkatkan keadaan sendi, meningkatkan amplitud pergerakan, membantu mengurangkan kesakitan dan bengkak.

Oleh kerana kecederaan sendi lutut sering dipenuhi dengan komplikasi, perlu menjalani pemulihan di bawah bimbingan seorang pakar yang baik, dengan tegas mengikuti cadangannya. Tempoh pemulihan mengambil masa kira-kira 2 bulan dan bergantung kepada ciri-ciri individu badan manusia dan usianya. Sudah tentu, tubuh muda pulih dengan lebih cepat dan tanpa akibat yang serius bagi pesakit.

Beban mesti diukur dengan ketat, penurunan beban, seperti peningkatan, tanpa perundingan dengan doktor anda boleh menyebabkan keputusan yang tidak menentu dan tidak menyenangkan. Pemulihan selepas resit meniscus arthroscopic adalah mungkin seawal 2-3 hari selepas pembedahan. Oleh kerana campur tangan kurang traumatik dan dilakukan oleh beberapa punca, tempoh pemulihan selepas ia lebih mudah dan mengambil masa yang lebih sedikit.

Latihan di kolam renang sangat baik untuk pemulihan. Mereka sering menggunakan treadmill dan basikal senaman.

Bolehkah saya berlatih dengan sendiri atau lebih baik di bawah pengawasan

Sendi lutut manusia mengalami tekanan yang serius hampir sentiasa, oleh itu selepas mengalami kecederaan, kemungkinan penyakit degeneratif yang berkembang meningkat dengan ketara. Untuk mengelakkan ini, pemulihan adalah yang terbaik dilakukan di bawah pengawasan profesional.

Pakar terapi urut yang berpengalaman akan melakukan manipulasi yang lebih baik daripada pesakit sendiri atau seseorang dari saudara-mara yang tidak mempunyai pendidikan yang sesuai. Manfaat prosedur sedemikian juga akan menjadi lebih besar. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai terapi fizikal yang kompleks. Doktor tahu cara untuk menjalankan dan mengeluarkan beban dengan betul.

Walau bagaimanapun, jika tidak ada peluang untuk menarik pakar, jangan putus asa. Terangkan keadaan kepada doktor anda dan minta mereka memberitahu anda bagaimana untuk melakukan urutan dengan betul, dan latihan yang dilakukan semasa tempoh pemulihan selepas reseksi meniskus sendi lutut. Anda boleh melawat beberapa sesi urut untuk mengingati apa tindakan dan mengikut susunan doktor.

Aktiviti pemulihan mestilah sistematik dan dilakukan 2-3 kali sehari. Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh menggunakan pelbagai ubat penghilang rasa sakit. Kelas-kelas dalam air suam, 36-40 ° C, meningkatkan aliran darah, meningkatkan kecekapan, bagaimanapun, perlu diingat bahawa lebih baik tidak menggunakan air terlalu panas. Kontroversi adalah tuntutan mengenai manfaat mandi atau sauna semasa tempoh pemulihan. Sangat baik membantu untuk membangun bersama berjalan kaki di atas treadmill.

Lama kelamaan, kesakitan akan berkurang, perjalanan akan dipulihkan, dan semua akibat kecederaan akan hilang.

Set latihan

Jika boleh, senaman boleh dilakukan di kolam renang. Air bukan sahaja dapat mengurangkan kesakitan, pengisian, dilakukan di dalam air, lebih berkesan untuk sendi yang rosak.

Latihan nombor 1

Ia dijalankan, duduk di atas kerusi. Sakit kaki perlahan naik, sambil bertahan.

Nombor latihan 2

Bergantung pada bar dinding, belakang kerusi atau jendela, anda perlahan-lahan bergerak dari tumit ke kaki dan dari kaki ke tumit.

Latihan nombor 3

Berbaring di belakang anda, melakukan gerakan putaran kakinya, biasanya latihan ini dipanggil "basikal".

Nombor latihan 4

Duduk di atas lantai, luruskan kaki sakit dan perlahan-lahan, bengkoklah tubuh dengan teliti.

Latihan nombor 5

Squat, memegang sokongan. Latihan bermula dengan squats cetek. Secara beransur-ansur berpindah ke squats biasa.

Latihan dilakukan pada tahap yang selesa; dari 7-10 pengulangan secara beransur-ansur mencapai 15-20. Kompleks ini dilakukan 2-3 kali sehari. Semasa kelas, anda boleh menggunakan tali getah atau tali. Bilik latihan mesti hangat, sendi yang rosak sangat sensitif terhadap sejuk. Menghilangkan berat badan berlebihan dengan ketara mengurangkan beban pada sendi.

Kesimpulannya

Pemulihan selepas arthroscopy dan resit meniskus diperlukan. Untuk tidak mengingati trauma pada masa akan datang, anda perlu mematuhi cadangan doktor dengan berhati-hati.

Berjalan sistematik, berenang akan membantu anda pulih dengan lebih cepat. Peristiwa tidak boleh dipaksa terlalu banyak, kerana beban tambahan pada sendi yang lemah dapat menyebabkan gonarthrosis. Dalam kes ini, kekurangan beban dan keinginan untuk "menjaga" kaki sakit membawa kepada akibat yang sama.

Jika selepas kecederaan pemulihan berjaya, dan selepas beberapa saat kesakitan dan kekakuan sendi kembali tidak disangka-sangka, berunding dengan doktor tanpa berlengah-lengah.

Latihan terapeutik pemulihan jika berlaku kerosakan atau pecahnya meniskus sendi lutut

Sendi manusia adalah struktur kompleks, kerana mereka boleh membuat badan kita melakukan hampir apa-apa pergerakan. Ini benar terutama untuk sendi lutut, yang kerap mempunyai beban berat. Kecederaan atau air mata di sendi lutut adalah fenomena yang agak tidak menyenangkan, yang dalam beberapa kes memerlukan pembedahan. Satu peranan penting dimainkan oleh latihan untuk meniskus sendi lutut, yang membolehkan untuk memulihkan unsur yang rosak.

Mengenai lutut meniskus

Menisci adalah struktur kartilaginus yang terletak di dalam rongga sendi lutut dan memberikan pergerakannya, bertindak sebagai penstabil dan penyerap kejutan. Susunan sedemikian membolehkan lutut untuk menahan beban berat biasanya dan tidak terhad kepada pergerakan.

Biasanya, terdapat dua struktur sedemikian dalam sendi lutut - dalaman dan luaran, dan mereka disertai oleh ligamen melintang di bahagian anterior.

Yang luaran lebih mudah terdedah kepada traumatisasi, kerana ia lebih mudah bergerak dan terletak berhampiran tepi sendi. Apabila meniskus patah, operasi harus dilakukan seawal mungkin.

Melanggar integriti artikulasi boleh menyebabkan banyak faktor, termasuk yang berikut:

 • Sekiranya kecederaan, tulang-tulang kaki dialihkan ke arah yang berbeza.
 • Dengan lutut yang kuat di atas lenturan.
 • Impak yang kuat di kawasan lutut, contohnya apabila seseorang bertembung dengan kereta.
 • Kejatuhan biasa pada kaki yang bengkok.
 • Sekiranya lutut cedera lebih awal, meniskus mungkin tidak benar atau benar-benar pulih, dan menjadi rosak lagi dengan pergerakan janggal.
 • Terhadap latar belakang perkembangan beberapa penyakit (rematik, gout), yang menimbulkan kemusnahan plat rawan.

Apabila lutut rosak, sakit teruk berlaku. Keistimewaan kerosakan meniskus adalah bahawa pelanggaran keutuhannya menimbulkan batasan yang keterlaluan dari pergerakan anggota badan. Di samping itu, terdapat pembengkakan yang ketara, peningkatan suhu tempatan, kekakuan.

Sendur boleh dirawat dengan kedua-dua cara konservatif dan pembedahan. Dalam sesetengah kes, operasi tidak boleh dilakukan.

Campur tangan bedah adalah cara ekstrim, yang ditunjukkan untuk memecahkan ukuran besar, memecah masuk ke dalam beberapa bagian kecil dan besar, menghancurkan tisu makanan, dan juga ketika tindakan konservatif terapi tidak efektif.

Operasi boleh dilakukan secara terbuka atau secara endoskopik. Yang terakhir, yang dikenali sebagai arthroscopy dari meniscus, adalah lebih selamat, dan ia biasanya dipilih.

Tempoh pemulihan

Pemulihan selepas pembedahan berlangsung sekurang-kurangnya dua bulan. Ia melibatkan gabungan penggunaan ubat, fisioterapi, dan latihan selepas arthroscopy meniskus. Untuk pemulihan yang berjaya, anda mesti mematuhi cadangan berikut:

 • Apabila berjalan, anda perlu menggunakan sokongan tambahan - tongkat atau tongkat.
 • Secara beransur-ansur tambahkan beban pada kaki yang terkena. Senaman yang kerap dalam trauma kepada meniskus membantu memulihkan otot dan ligamen.
 • Selepas organisma menyesuaikan diri dengan struktur baru, untuk mengekalkan tonus mereka, orthoses digunakan, yang melindungi lutut dan membetulkannya dalam kedudukan yang betul.
 • Gimnastik terapeutik penuh perlu dilakukan dari 6-7 minggu.

Selepas pemindahan meniskus, pemulihan akan menjadi lebih lama, kerana badan tidak segera menyesuaikan diri dengan tisu asing.

Pemulihan lanjut melibatkan pematuhan kepada rejim yang lembut untuk lutut, diet khas, senaman tetap, yang membantu tisu pulih.

Latihan selepas kecederaan pada meniskus lutut

Akibat daripada kecederaan dan pemindaan immobilisasi yang bersambung, berfungsi dan morfologi berlaku di dalamnya. Latihan dalam hal kerosakan pada meniskus bantuan sendi lutut untuk mencegah genangan, menghilangkan kekejangan otot dan mencegah kontraksi bersama.

Sejurus selepas kecederaan pada sendi sendi diperlukan. Ini membantu menghalang anjakan tisu yang rosak dan mewujudkan keadaan yang sesuai untuk splicing rawan. Terapi utama bertujuan untuk menghapuskan kesakitan dan bengkak.

Walaupun sendi dilancarkan, kelas akan termasuk:

 • latihan perkembangan umum pada kumpulan otot yang berlainan;
 • pemanasan badan yang sihat;
 • ketegangan isometrik dan kelonggaran otot kaki yang cedera.
 • kelewatan anggota dalam kedudukan menurun atau dinaikkan.

Pada peringkat kedua pemulihan, latihan yang disebabkan oleh kerosakan pada meniskus dijalankan secara berhemat dengan peningkatan beban dan amplitud pergerakan yang beransur-ansur. Latihan awal membantu meningkatkan pelbagai gerakan. Apabila 30-40% keupayaan motor lutut dipulihkan, latihan itu dilengkapi dengan latihan yang membantu meningkatkan kekuatan otot.

Dalam tempoh selepas simbiolisasi, kompleks termasuk:

 • latihan koordinasi, yang memungkinkan untuk mendapatkan semula kawalan tisu otot kaki yang terjejas;
 • fleksibiliti yang lebih baik, supaya sendi lutut dapat melengkapi sepenuhnya.
 • latihan untuk membangunkan ketahanan dan kekuatan otot. Dalam kes ini, perhatian khusus diberikan kepada otot quadriceps paha dan otot posterior kaki;
 • latihan peregangan dan kekuatan;
 • pembentukan gait semulajadi.

Latihan terapi kira-kira jika pecahnya meniskus sendi lutut dalam tempoh pemulihan fungsi selepas pembedahan mungkin seperti yang ditunjukkan di bawah.

Prolog yang dilakukan dalam kedudukan terlentang:

 • Tangan terletak pada kepala, jari ditutup dalam kunci. Tangan meluruskan pada menghirup, lebih rendah pada menghembus nafas. Buat 3-4 pengulangan.
 • Rata-rata, pembengkakan sendi pergelangan kaki di bahagian belakang dan arah plantar dilakukan. Lakukan pergerakan pekeliling (15-18 ulangan).
 • 15-18 kali melambung dan menangkap bola yang disumbat.
 • Selalunya, anggota badan yang cedera dan sihat meningkat (12-14 kali).

Bahagian utama gimnastik dalam kes pecah meniskus sendi lutut termasuk latihan sedemikian:

 • Bersandar dan bersandar pada siku, nape dan bengkok kaki yang sihat. Lancar menaikkan pelvis anda. Kaki yang sakit tidak boleh dilepaskan dari lantai, tetapi hanya membengkokkannya di lutut. 4-7 ulangan.
 • Fokus pada tangan dan lutut yang sihat. Angkat bahagian sakit belakang dan kembali dan lancar kembali ke posisi yang bengkok (6-9 ulangan).
 • Duduk perlahan-lahan pada semua empat pada semua empat (6-9 reps).
 • Duduk di kerusi, ambil dan beralih objek kecil dengan jari kaki anda. 14-17 pengulangan selesai.
 • 7-9 meningkatkan bola.
 • 5-7 kali pergi ke lipatan tuala.
 • Perlu perlahan-lahan duduk, menurunkan lembangan ke lantai dan bersandar di pinggir kerusi dengan tangan, 5-7 ulangan.
 • Di dinding senam, anda perlu mengambil tangan anda di bar pada tahap timbunan anda. Gulung dengan kaki anda dari tumit ke jari kaki, pengulangan 13-17.
 • Kaki kaki yang cedera diletakkan di atas bola berlapis dan gulung ke arah yang berbeza.
 • Untuk mengawal ketepatan perjalanan, pesakit berjalan di atas tongkat di sekitar pejabat.

Akhirnya, senaman pernafasan dan senaman untuk berehat otot dilakukan.

Langkah seterusnya ialah pemulihan dan latihan. Ia bermula hanya apabila semua matlamat pada tahap sebelumnya dicapai. Gimnastik dengan kerosakan pada meniskus sendi lutut akan termasuk tindakan yang lebih kompleks, dekat dengan pergerakan semula jadi. Latihan jurulatih kuasa boleh ditambah, mencadangkan pergerakan statik dinamik ke kaki. Juga boleh ditunjukkan kelas di trampolin dengan tindakan inersia.

Pada peringkat ini, latihan fisioterapi bertujuan untuk matlamat berikut:

 • Perkembangan ketahanan dan kekuatan otot paha kaki bawah. Untuk tujuan ini daya dan pergerakan koordinasi digunakan.
 • Mencapai lekapan lutut ke sudut sehingga 60 darjah.
 • Memperbaiki sensitiviti lutut, yang menggunakan latihan keseimbangan.
 • Menyediakan otot untuk menjalankan tindakan, yang membantu untuk mencapai latihan untuk lunges.
 • Memastikan berjalan dan lari yang betul.
 • Kembalinya jumlah otot kaki yang terkena pada tahap anggota badan yang sihat.
 • Pembentukan apabila melompat stereotaip pendaratan yang betul.

Semasa tempoh pemulihan, latihan selepas pembedahan pada meniskus sendi lutut mengambil sehingga 75% daripada keseluruhan program.

Satu set latihan untuk memulihkan kekuatan otot

 • Dalam kedudukan terdedah, kaki ditekan ke dinding. Kaki meluncur ke bawah dan sendi lutut terbengkalai.
 • Kaki anggota berpenyakit diletakkan di atas kerusi, lutut bengkok pada sudut kanan. Selangkah ke hadapan dengan selekoh sendi.
 • Berat dipasang pada pergelangan kaki kaki yang cedera. Ia adalah perlu untuk duduk di atas meja: pinggul di permukaannya, kaki digantung. Kaki meluruskan dan jatuh, dalam setiap posisi anda perlu berlama-lama selama 10 saat.
 • Berdiri dengan belakang anda ke dinding. Bengkokkan kaki anda, menggeser belakang anda, berlama-lama selama 10 saat. Secara beransur-ansur, kali ini bertambah.
 • Pembalut elastik diikat di sekitar kaki kerusi. Anda perlu duduk di atas kerusi, tolak kaki anda pada pembalut ke arah belakang.
 • Duduk di atas lantai, bengkokkan lutut, kaki bersama-sama. Tangan perlu menekan kaki.

Apabila keadaan bertambah baik, gimnastik selepas pembedahan pada meniskus sendi lutut boleh ditambah dengan berjalan perlahan, berenang, dan bersenam pada basikal senaman.

Kompleks itu perlu dipilih secara individu oleh doktor. Dia harus memilih latihan selepas arthroscopy lutut, dengan mengambil kira sama ada pemisahan separa atau lengkap meniskus dilakukan. Di samping itu, dengan cepat memulihkan mobiliti sendi dan memulihkan, anda boleh menyambungkan kelas dalam air suam. Tetapi mandi terlalu panas harus dielakkan. Doktor mungkin menetapkan diet khas yang akan diperkaya dengan serat, kolagen, kondroitin. Dianjurkan untuk bersandar pada produk tenusu, sayuran, ikan laut, makanan laut.

Ingatlah bahawa penyertaan seorang doktor sangat penting dalam pemulihan meniskus yang rosak. Ikut semua saranannya, dan kemudian anda akan dapat kembali dengan cepat ke aktiviti normal.

Pemulihan selepas pembedahan meniskus

Meniskus menyediakan penstabilan dan susut nilai, dan juga memainkan peranan penting dalam pengagihan beban. Pelbagai gangguan sendi memerlukan pembedahan, selepas itu pemulihan ditunjukkan. Bergantung kepada keadaan pesakit dan tahap kerosakan tisu lembut, pelbagai prosedur pemulihan ditetapkan.

Peranan pemulihan

PENTING UNTUK MENGETAHUI! Satu-satunya ubat untuk kesakitan pada sendi, arthritis, osteoarthritis, osteochondrosis dan penyakit lain sistem muskuloskeletal, disyorkan oleh doktor! Baca lebih lanjut.

Selepas pembedahan pada meniskus lutut, terapi tambahan diperlukan, yang merangkumi satu set latihan fizikal dan prosedur fisioterapeutik. Dalam kebanyakan kes, pada peringkat awal pemulihan, bengkak tisu lembut berlaku, yang mungkin disertai dengan proses keradangan. Ini adalah kerana kerosakan kepada ujung saraf dan saluran darah semasa pembedahan atau semasa kecederaan.

Terhadap latar belakang keradangan, sakit timbul, batasan pergerakan sendi muncul. Pesakit diperhatikan takut kecederaan semula dan pedang sukarela dari pengaruh faktor luaran sendi lutut. Hasilnya ialah arthrosis berkembang. Walau bagaimanapun, penggunaan ubat anti-radang tidak membawa kelegaan.

Oleh sebab itu, pemulihan selepas pembedahan pada meniskus adalah penting, tujuannya adalah:

 1. Penghapusan kesakitan dan bengkak.
 2. Pengurangan dari segi splicing tisu penghubung.
 3. Normalisasi proses ekskresi cecair bersama.
 4. Pemulihan aktiviti motor.

Sering kali, pemulihan selepas pembedahan pada meniskus sendi lutut termasuk:

 1. Terapi ubat. Doktor menetapkan ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-keradangan.
 2. Kaedah kesan fisioterapi, seperti elektroforesis.
 3. Latihan terapeutik. Kompleks latihan khas dikembangkan dengan mengambil kira ciri-ciri organisma, keparahan penyakit.

Penggunaan langkah pemulihan tertentu perlu ditentukan oleh doktor. Secara bebas mengambil ubat-ubatan atau latihan-latihan yang dilarang adalah dilarang.

Prosedur pemulihan

Selepas reseksi meniskus sendi lutut, pemulihan selepas pembedahan melibatkan pelantikan satu set langkah. Mereka dibahagikan kepada beberapa peringkat, kerana masing-masing memerlukan aktiviti fizikal tertentu.

Tempoh selepas operasi

Memulihkan sepenuhnya JOINTS tidak sukar! Perkara yang paling penting 2-3 kali sehari untuk menggosok tempat sakit ini.

Pada akhir prosedur untuk mengeluarkan meniskus pesakit untuk jangka masa tertentu, pemantauan hospital ditunjukkan, di mana beberapa prosedur dilakukan:

 1. Penggunaan antibiotik untuk mencegah perkembangan jangkitan.
 2. Pengecualian adalah pembentukan bekuan darah di dalam kapal sendi.
 3. Gunakan seluar mampatan selama tiga hari selepas penyingkiran meniskus sendi lutut.
 4. Penggunaan antikoagulan dan ubat heparin.
 5. Melakukan cryotherapy dalam tiga hari pertama.
 6. Urut, terapi senaman, saliran limfa perkakasan.

Selalunya ubat penghilang rasa sakit dan ubat-ubatan anti-keradangan yang ditetapkan. Pakar mengesyorkan menggunakan tongkat sebagai sokongan tambahan. Mereka membantu memberikan ketenangan yang diperlukan bersama dan mengelakkan kecederaan semula.

Dalam kes-kes di mana operasi dilakukan pada ligamen cruciat, ortosis yang digunakan adalah digunakan, dan sudut lenturan tidak boleh melebihi 20 darjah. Dalam rawatan arthroscopic, pesakit harus memperhatikan langkah pemulihan.

Kompleks latihan pada awal postoperative termasuk:

 1. Menurunkan dan menaikkan kaki secara bergantian.
 2. Melakukan pergerakan flexor-extensor.
 3. Penumpukan anggota bawah pada kedudukan awal dan latihan selanjutnya.
 4. Memberi ketegangan isometrik dalam otot quadriceps.

Semua latihan semasa tempoh pemulihan selepas pembedahan meniskus dilakukan hanya di bawah bimbingan seorang pengajar. Apabila kedatangan 1.5 - 2 bulan, bergantung kepada keadaan pesakit, doktor mengesyorkan berjalan kaki pada kaus kaki, squats, berjoging pendek, berenang, kelas pendek pada basikal senaman. Objektif utama pemulihan pasca operasi ialah:

 1. Pembuangan keradangan di sendi.
 2. Pemulihan aliran darah.
 3. Menguatkan tisu otot di paha.
 4. Penstabilan di kawasan yang terjejas.
 5. Pengecualian kepada perkembangan kontrak yang menghadkan aktiviti locomotor.

Semasa pemulihan selepas penyingkiran meniskus sendi lutut untuk melaksanakan latihan mesti berada dalam urutan tertentu, seperti yang disyorkan oleh doktor.

Pemulihan lewat

Tahap pemulihan selepas pembedahan pada meniskus mengambil masa yang lama. Melakukan latihan, pergi ke prosedur fisioterapi juga harus selepas tempoh pasca operasi. Objektif pemulihan lewat adalah:

 1. Pemulihan kedudukan sendi dan prestasinya.
 2. Pengecualian pembentukan kontrak.
 3. Menguatkan tisu otot dan memulihkan nada otot.

Doktor tidak menasihati jongkok dan berlari pantas dalam tempoh 2.5 minggu pertama selepas pembedahan. Latihan untuk lutut selepas pembedahan pada meniskus dilakukan hanya di bawah pengawasan perubatan.

Pemulihan Sukan

Pemulihan sukan selepas penyingkiran meniskus sendi lutut membantu dalam masa yang sesingkat mungkin untuk memulihkan bentuk fizikal dan aktiviti fizikal sendi. Kaedah pemulihan ini melibatkan penggunaan simulator yang direka untuk memanaskan jisim otot kawasan yang dikendalikan.

Seringkali, penggunaan ergometer basikal ditetapkan, dengan bantuan yang mana beberapa kumpulan otot anggota badan terdedah. Juga disyorkan berenang selama setengah jam setiap hari. Pada masa yang sama, kedudukan badan di dalam air perlu diubah. Di samping itu, pemulihan sukan melibatkan berlatih bola, berjalan dan berjalan.

Fisioterapi

Tempoh pemulihan selepas pembedahan pada meniskus bertujuan untuk meningkatkan peredaran darah, metabolisme, mempercepatkan proses regenerasi tisu lembut pada sendi yang cedera. Selalunya menetapkan kaedah terapeutik berikut:

 1. Elektroforesis.
 2. Urut
 3. Terapi laser
 4. Magnetotherapy.

Pesakit boleh secara urut mengurut kawasan di mana operasi dijalankan. Tetapi tidak disyorkan untuk menjejaskan sendi itu sendiri, kerana tisu penghubung dalam tempoh ini dipulihkan, dan apa-apa kerosakan boleh menyebabkan kehilangan aktiviti fizikal. Urut dilakukan beberapa kali sehari, seperti yang disyorkan oleh doktor. Prosedur fisioterapeutik yang selebihnya dilakukan di institusi perubatan di bawah pengawasan pakar.

Pemulihan pembedahan

Pemulihan selepas pembedahan meniskus juga boleh dilakukan melalui pembedahan. Pada masa ini terdapat dua cara untuk memulihkan tisu lembut:

 1. Prosthetics Ia dijalankan menggunakan plat polimer khas. Endoprosthetics hanya ditetapkan dalam kes penghapusan sebahagian besar tisu rawan atau kemusnahan tulang tisu.
 2. Suturing. Ditempel di kawasan aliran darah yang baik, jika tidak lebih dari satu minggu telah berlalu sejak saat kecederaan. Jahitan dikenakan dengan tujuan lekatan tisu lembut tercepat dalam kes pecah meniskus sendi lutut. Pemulihan selepas pembedahan mengambil masa yang lama.

Di samping itu, perubatan moden mempunyai keupayaan untuk memindahkan tisu penderma. Perlu diingat bahawa walaupun dengan kecederaan kecil lutut, anda perlu berunding dengan doktor yang akan menjalankan pemeriksaan dan menetapkan rawatan.

Anggaran latihan

Semua latihan selepas pembedahan pada meniskus sendi lutut dipilih secara individu, dengan mengambil kira keadaan pesakit dan kebolehan fizikalnya. Sekiranya tiada contraindications dan patologi yang berkaitan, kompleks itu harus termasuk:

Squats bola

Letakkan bola antara dinding dan kawasan lumbar, sedikit bersandar kembali untuk memegang peluru itu. Kemudian lakukan squats ke sudut 90 darjah. Adalah sangat penting apabila melakukan senaman tidak ada kesakitan.

Berjalan kembali

Treadmill diperlukan untuk prestasi, kelajuan yang tidak boleh melebihi 1.5 km / j. Dalam kes ini, anda harus cuba meluruskan kaki sebanyak mungkin.

Melompat

Ia adalah perlu untuk melaksanakan latihan selepas masa tertentu telah berlalu selepas selesai operasi pada meniskus sendi lutut, pemulihan yang mungkin mengambil masa antara 1 hingga 3 bulan. Keadaan utama adalah untuk mengekalkan keseimbangan selepas melompat. Untuk prestasi, mungkin menggunakan platform mudah alih khas.

Latihan dengan langkah

Pada peringkat awal pemulihan, satu langkah digunakan, mencapai ketinggian tidak lebih dari 10 sentimeter. Dari masa ke masa, ia boleh ditingkatkan. Latihan utama adalah keturunan dan pendakian, di mana perlu ada penyimpangan ke belalang kiri atau kanan. Setiap pelajaran diadakan di depan cermin di bawah bimbingan jurulatih.

Terapi latihan selepas pembedahan pada meniskus sendi lutut melibatkan latihan berlari. Larian tangga dibenarkan untuk melaksanakan selepas 2.2.5 bulan setelah tamat prosedur. Juga disyorkan berjalan di dalam air.

Meniskus adalah komponen penting dari sendi lutut dan memastikan mobilitinya. Kecederaan lutut dianggap sebagai sebab yang paling biasa untuk menghubungi pakar. Dalam sesetengah kes, pembedahan dan penyingkiran meniskus diperlukan, tempoh pemulihan selepas itu mungkin mengambil masa yang lama. Untuk mengelakkan akibat negatif, perlu mengikuti semua cadangan doktor.

Latihan untuk pulih dari arthroscopy lutut

Sekiranya reseksi separa atau lengkap meniskus dilakukan oleh salinan arthros, pemulihan harus bermula seawal 7 hari selepas pembedahan.

Jika pada masa kecederaan terdapat pecah ligamen atau reseksi meniskus dilakukan oleh kaedah terbuka biasa, latihan pemulihan perlu ditunda, kerana dalam keadaan ini lutut memerlukan rehat untuk beberapa waktu.

Latihan tidak boleh dimasukkan dengan segera selepas menjahit tepi meniskus.

Pertama, mereka mesti tumbuh bersama, dan kemudian lutut dapat diberikan beban. Pemulihan selepas pembedahan mungkin mengambil masa sehingga 7 minggu. Lebih tepat lagi, tempoh pemulihan bergantung kepada ciri-ciri individu organisma.

Pemulihan awal

Pemulihan awal selepas arthroscopy mempunyai objektif berikut:

 • Menguatkan otot femoral untuk menstabilkan lutut.
 • Penghapusan keradangan dan normalisasi peredaran darah dalam sendi lutut.
 • Mengehadkan skop gerakan.

Latihan pemulihan dijalankan dalam kedudukan permulaan yang berbeza:

 1. Berdiri di atas kaki yang sihat.
 2. Duduk, mudah melangkah kaki sakit. Di bawah tumit sepatutnya berbaring roller.
 3. Berbaring, menegangkan otot paha selama 5-10 saat.

Ia penting! Mana-mana senaman selepas kecederaan atau pecahnya meniskus sendi lutut boleh dilakukan hanya dengan kelulusan doktor yang hadir. Lebih-lebih lagi, akibat daripada operasi, tidak ada pengaliran dan darah di sendi.

Pemulihan lanjut

Tugas rehabilitasi lewat termasuk:

 • Pembentukan cara berjalan normal dan pemulihan fungsi motor yang hilang akibat kecederaan.
 • Apabila kontraktual dibentuk, pembubarannya diperlukan.
 • Menguatkan otot lutut.

Untuk senaman yang baik di kolam renang atau gim. Berjalan kaki dan berbasikal yang sangat berguna.

Latihan Kesihatan Kompleks

 1. Berjalan ke belakang Latihan ini sebaiknya dilakukan pada treadmill. Pesakit harus berpegang pada pegangan tangan. Kelajuan perjalanan tidak boleh melebihi 1.5 km / j. Ia perlu mencapai lurus kaki penuh.
 2. Memukul dengan bola. Pada kedudukan awal "berdiri" pesakit harus bersandar sedikit. Di antara punggung bawah dan dinding adalah bola. Anda perlu melakukan squats, mencapai sudut 90. Duduk di bawah tidak perlu, jika tidak, beban pada sendi akan berlebihan.
 3. Senaman dengan getah 2 meter. Pita itu tetap di satu tangan untuk objek tetap, dan di sisi lain - untuk kaki yang sihat. Melakukan perubahan ke sisi, mereka segera melatih otot-otot kedua-dua kaki.
 4. Gimnastik di padang rumput (platform kecil, yang digunakan untuk latihan aerobik). Jika selepas operasi sedikit masa telah berlalu, gunakan langkah yang rendah. Secara beransur-ansur, ketinggian harus ditingkatkan. Pada masa turun dan naik, adalah perlu untuk memastikan bahawa shin tidak menyimpang ke sisi. Idealnya, ini boleh dikawal di cermin.
 5. Latihan keseimbangan dilakukan menggunakan platform berayun. Untuk pesakit, tugas utama adalah untuk menjaga keseimbangan.
 6. Melompat pada kaki, yang pertama kali dilakukan melalui garis yang ditarik, dan kemudian - melalui bangku simpanan. Latihan ini melatih kekuatan otot dan koordinasi pergerakan.
 7. Melompat boleh dilakukan di padang rumput atau di permukaan rata. Untuk kecekapan yang lebih tinggi, anda perlu melompat ke sisi dan lurus.
 8. Apabila melakukan tindakan pada basikal pegun, anda perlu mengawal kaki pada titik terendah lurus.

Fisioterapi

Dalam tempoh selepas operasi, fisioterapi bertujuan meningkatkan metabolisma dan peredaran darah dalam tisu lutut, untuk mempercepatkan proses pertumbuhan semula. Dalam hal ini, urutan, terapi magnet, terapi laser, dan stimulasi otot elektrik adalah berkesan.

Urut perlu dilakukan dengan bengkak dan kehilangan mobiliti dalam sendi lutut. Pesakit mesti belajar untuk melakukan urut dengan sendiri untuk menjalankan prosedur ini pada masa lapang, beberapa kali sehari.

Dalam tempoh pemulihan, sendi itu sendiri tidak boleh diurut. Semua fisioterapi lain yang dijalankan di klinik.

Pemulihan pembedahan meniskus

Dalam operasi sendi lutut, meniskus memainkan peranan penting. Oleh itu, ia tidak dikeluarkan sepenuhnya, tetapi mereka cuba mengekalkan tisu yang sihat hingga maksimum, ini adalah bagaimana operasi dijalankan pada meniskus. Dalam perubatan, terdapat dua kaedah untuk meniskus pembaikan dengan pembedahan: suturing dan prostetik.

Kaedah pertama digunakan untuk pecah linier, jika tidak lebih daripada 7 hari telah berlalu sejak kecederaan. Adalah munasabah untuk mengenakan jahitan hanya di kawasan bekalan darah yang baik. Jika tidak, kain tidak akan tumbuh bersama, dan selepas itu kecederaan akan berulang.

Endoprosthetics of the meniscus dengan penggunaan plat polimer khas menghabiskan agak jarang. Selalunya, ia ditetapkan untuk mengeluarkan sebahagian besar tulang rawan dan pemusnahan menyeluruh sendi. Selain itu, terdapat kemungkinan pemindahan pemindahan tisu beku segar.

Menyimpulkan, saya ingin mengingatkan semua orang bahawa dengan kecederaan lutut, anda perlu segera menghubungi seorang traumatologist. Doktor akan menentukan jenis kerosakan dan menetapkan rawatan yang mencukupi.

Melakukan senaman mudah untuk memulihkan fungsi meniskus akan segera membantu melupakan kemalangan yang menyedihkan dan akan mengembalikan pesakit kepada kehidupan aktifnya dahulu.

Sekiranya tidak sesuai untuk melakukan senaman fizikal, mungkin ada kemungkinan air mata meniskus. Ahli fisioterapi harus mengawasi ini. 75% kecederaan lutut dikaitkan dengan meniskus. Terutama kerap kecederaan itu tertakluk kepada atlet. Sebagai tambahan kepada mereka, ini adalah orang-orang yang terlibat dalam buruh fizikal yang aktif dan jangka panjang. Mengoyakkan diri tidak sukar. Untuk ini tidak berlaku tidak boleh melebihi beban yang dibenarkan. Sekiranya anda cedera, anda perlu menjalani kursus pemulihan yang panjang selepas pembedahan meniskus.

Pemulihan selepas pembedahan meniskus

Pemulihan selepas operasi pada meniskus bukanlah perkara yang mudah dan memerlukan masa. Ia mesti dijahit dengan benang khas supaya kerosakan itu tidak ketara. Jika ini tidak dapat dilakukan, anda perlu mengeluarkan meniskus, yang akan melemahkan kebolehan fizikal orang selepas operasi.

Selepas pembedahan pada meniskus, seseorang memerlukan latihan fisioterapi dan satu set latihan yang ditetapkan oleh doktor. Tempoh pemulihan bergantung kepada sejauh mana kerosakan itu berlaku.

Pemulihan selepas pembedahan pada meniskus bergantung kepada sifat kecederaan. Jika semasa operasi di lutut, tisu-tisu yang terletak di sebelah meniskus tidak disentuh, pemulihan akan berlaku dengan cepat, orang itu berjaya beroperasi dan lutut tidak mengalami beban berat, pemulihan boleh bermula dengan serta-merta. Jika semasa operasi, tisu-tisu lelaki meniskus mengalami, pemulihan selepas itu akan mengambil masa yang lama. Ini biasanya dari seminggu hingga sebulan.

Bagaimana pemulihan selepas pembedahan?

Perkara pertama yang perlu dilakukan semasa pemulihan adalah untuk menormalkan peredaran darah di kawasan yang dikendalikan. Pada peringkat ini, pesakit memerlukan pemisahan meniskus lutut, pemulihan selepas pembedahan. Badan harus merasa seolah-olah tidak ada intervensi yang berterusan. Ia perlu menstabilkan lutut dalam keadaan normal untuk mengelakkan anjakan tulang dan tisu. Untuk ini digunakan plaster atau lipit. Yang kedua dengan kerosakan ringan. Ini adalah proses pemulihan selepas resit meniskus.

Terdapat alat khas untuk pulih dari operasi pada meniskus yang diperlukan untuk elektrostimulasi pinggul jika berlaku kecederaan seperti ini. Ia digunakan untuk mempermudah proses penggabungan otot dan melegakan kesakitan.

Pada masa ini, seseorang perlu menyekat pergerakan. Biasanya tempoh ini dia menghabiskan di hospital di bawah pengawasan pakar. Adalah sangat penting untuk membuat x-ray tapak yang dikendalikan untuk mendedahkan semua kekurangan dan merangka pelan pemulihan.

Pemulihan selepas pembedahan pada meniskus adalah latihan terapeutik dalam kedudukan duduk. Ia terdiri daripada latihan seperti, sebagai contoh, meletakkan beban di bawah tumit dan mengubahnya menjadi fulcrum, mula perlahan-lahan bergerak paha sakit. Perkara utama di sini adalah untuk mengelakkan beban yang sedikit, hanya pergerakan lancar. Anda boleh berdiri di atas satu kaki dan melakukan operasi yang sama. Masa yang diperuntukkan untuk latihan ini adalah 5-10 saat. Anda boleh melakukannya dan berbohong. Pada budaya fizikal semacam itu mesti mendapat kebenaran daripada doktor. Jangan lakukannya dengan sakit nyeri di lutut dan kehadiran cecair yang mengalir dari luka.

Pada peringkat lanjut pemulihan selepas pembedahan, meniskus perlu belajar semula berjalan. Masa ketika cast sangat penting. Di sini anda perlu bergerak lebih jauh dan pergi ke gym. Semua pemulihan terapeutik perlu berlaku memandangkan ciri-ciri individu organisma dan kerentanannya untuk kecederaan. Arthoscopy sering diperlukan semasa pemulihan. Pemulihan selepas arthoscopy, juga bergantung kepada keparahan kecederaan pada sendi lutut, pada resit meniskus itu sendiri.

Pemulihan selepas pembedahan pada meniskus sendi lutut adalah proses yang ditetapkan oleh doktor. Tugas utamanya adalah beragam daripada normalisasi peredaran darah dalam sendi ke arah pergerakan normal. Di sini kita memerlukan pelbagai prosedur perubatan dari rawatan laser ke tempat yang sakit untuk urut. Pemulihan selepas meniscus arthroscopy adalah proses yang berlangsung lebih dari satu hari. Lebih dekat untuk pesakit masa pemulihan penuh, semakin mudah keadaannya menjadi. Perkara yang paling sukar adalah untuk menahan dua bulan pertama selepas pembedahan.

Penyingkiran Meniscus

Pemulihan selepas pembedahan pada meniskus bergantung kepada keadaan yang berbeza. Ini adalah keparahan kecederaan yang mereka terima. Kes-kes yang paling menyedihkan yang berkaitan dengan penyingkiran meniskus adalah penuh dengan fakta bahawa seseorang tidak boleh bergerak lagi, seperti dahulu. Perubahan luaran tidak akan berlaku, tetapi kaki tidak akan mampu menahan beban masa lalu. Pemulihan selepas arthroscopy meniskus boleh menjadi sangat menyakitkan, dan bergantung kepada beban pada sendi lutut semasa dan semasa kecederaan.

Oleh itu, ia hanya dikeluarkan sebagai jalan terakhir. Jahitan paling sering dikenakan untuk menyatukan tempat koyak. Tetapi ia tidak selalu membantu. Operasi sedemikian berjaya diakhiri dengan pecah di kawasan peredaran darah tinggi, dan jika ini berlaku di tempat yang tidak selesa, kecederaan lama mungkin berlaku.

Prosthetics

Cara lain untuk memulihkan meniskus adalah menjadikannya prostetik. Ini jarang terjadi, kerana prostesis yang berkesan tidak lagi wujud. Mereka membenarkan untuk memperbaiki masalah dengan gerakan, tetapi mereka masih belum dapat menggantikan tisu hidup. Pecah meniskus sendi lutut adalah salah satu kecederaan lutut yang paling kerap, pemulihan selepas pembedahan hanya bergantung pada sifatnya.

Meniscus kecederaan dalam sukan

Sekiranya kecederaan, perkara yang paling penting ialah menentukan wataknya. Ini hanya boleh dilakukan oleh doktor yang berpengalaman. Ini akan menentukan keseluruhan rawatan dan pemulihan. Terdapat satu konsep khas "perubatan sukan". Pakar dalam bidang ini dapat dengan mudah mendiagnosis kecederaan sedemikian dan mencari cara rawatan terbaik. Setiap masyarakat sukan yang berjaya mempunyai ahli fisioterapi sendiri. Setiap daripada mereka memantau kemajuan pemulihan wad selepas operasi, bukan menisci.

Kerosakan meniskus adalah salah satu kecederaan sukan yang paling biasa dan teruk. Bagi ramai pemain, ia memerlukan kerjaya. Oleh itu, anda perlu melakukan sendiri dengan melakukan senaman fizikal yang berat. Punca kecederaan itu hampir selalu terikan otot. Terdapat pengecualian apabila ini berlaku akibat pukulan langsung ke lutut. Ini berlaku kurang kerap, tetapi dalam hubungan sukan, ia tidak biasa.

Kecederaan seperti ini boleh berlaku bukan sahaja kepada atlet, jadi menjaga lutut anda. Mana-mana tamparan kecil boleh menjadi permulaan kerosakan yang lebih serius. Kelajuan dan kekerapan pergerakan kita bergantung pada bentuk mereka, dan pergerakan adalah kehidupan.

Mana-mana campur tangan pembedahan bertujuan untuk memulihkan fungsi pelbagai organ atau bahagian badan. Lutut, walaupun rintangan haus yang agak tinggi dan perlindungan sendi, sering mengalami kecederaan dan penyakit yang memerlukan pembetulan pembedahan. Kaedah pembedahan yang paling biasa merawat lutut adalah pembedahan pemulihan pada meniskus. Bahagian penting terapi ini adalah pemulihan, di mana hasil operasi bergantung sebahagian besarnya.

Peranan pemulihan selepas pembedahan

Selepas apa-apa operasi yang menghilangkan jurang meniskus, rawatan khusus tambahan diperlukan. Malah, operasi ini hanya satu daripada tahap pemulihan lutut, dan selepas itu ia amat penting untuk memilih cara pemulihan yang berkesan.

Selalunya, selepas manipulasi pembedahan, pembengkakan berlaku, serta sakit lutut yang teruk, disertai dengan proses keradangan. Reaksi ini disebabkan kerosakan pada ujung saraf dan saluran darah semasa kecederaan, atau semasa pembedahan. Sakit dan bengkak menghalang pergerakan anggota badan, yang dikaitkan dengan ketakutan atau pemuliharaan sendi secara sukarela. Akibatnya, perkembangan kontraksi dan tanda-tanda arthrosis diperhatikan. Pada masa yang sama, semua langkah pemulihan tidak membawa hasil.

 • menghapuskan bengkak dan kesakitan;
 • mempercepat splicing tisu;
 • menormalkan pembebasan cecair bersama;
 • memulihkan kelantangan kebolehan motor lutut.
 • terapi dadah;
 • fisioterapi;
 • latihan terapi khusus.

Langkah-langkah pemulihan apa yang perlu dilaksanakan, memutuskan pemulihan ahli berdasarkan jenis campur tangan dan tindak balas pesakit kepada prosedur.

Penjagaan selepas operasi awal

Biasanya, pemulihan awal dilakukan di hospital sebaik sahaja pembedahan.

 • penyingkiran tindak balas keradangan;
 • pengurangan kesakitan;
 • pembaikan tisu yang rosak;
 • pencegahan atrofi otot dan kontraksi;
 • meningkatkan bekalan darah tempatan.

Badan yang dikendalikan disediakan untuk tempoh istirahat tertentu, di mana lutut tidak bergerak.

Dadah digunakan untuk menghapuskan gejala negatif. Doktor menetapkan ubat nonsteroid yang mesti diambil sebelum tindak balas keradangan hilang. Suntikan analgesik boleh digunakan untuk melegakan kesakitan.

Sekiranya bendalir terkumpul di dalam sendi, perlu membuat tusukan untuk menghilangkan tekanan intra-artikular, yang menimbulkan rasa sakit. Untuk mencegah perkembangan proses berjangkit, terutamanya selepas pembedahan terbuka, ubat antibakteria digunakan.

Untuk memulihkan tisu tulang rawan yang rosak yang menyebabkan pecahnya meniskus itu, anda perlu menggunakan chondroprotectors. Ubat-ubatan ini ditetapkan untuk mengambil segera selepas pembedahan dengan tempoh terapi yang agak panjang. Terdapat beberapa penghormatan yang berkesan dalam bentuk Theraflex, Dona, Arthra, Elbona, Hondrolon. Walau bagaimanapun, adalah perlu mengambil ubat tersebut untuk sekurang-kurangnya 3 bulan dan ulangi kursus secara berkala. Doktor percaya bahawa selepas pembedahan, lebih baik menggunakan suntikan chondroprotectors. Ini akan mempercepatkan proses pertumbuhan semula tisu tulang rawan.

Dalam tempoh ini, anda boleh melakukan prosedur fisioterapi yang boleh diserap. Rehabilitologi untuk mencegah senaman atrofi otot senaman ringan. Apabila sendi dilancarkan, mereka melakukan gimnastik untuk tisu otot paha dan kaki. Latihan kontraksi otak yang terperangkap paksa di bawah tayar ditambah.

- Pemulihan selepas pembedahan meniskus

Aktiviti tempoh pemulihan lewat

Pemulihan lewat bermula selepas penyingkiran jahitan dan penghapusan imobilisasi sendi lutut. yang biasanya dalam ketiadaan komplikasi pasca operasi bertepatan dengan pelepasan dari klinik.

Pesakit ditetapkan untuk mengambil ubat anestetik jika perlu. Kursus terapi dengan chondroprotectors bermula di klinik terus.

Pemulihan lutut berlaku lebih intensif. Doktor mengesyorkan meningkatkan beban pada sendi secara berperingkat. Jumlah beban motor ditentukan oleh penampilan kesakitan yang ringan. Kompleks ini perlu berlangsung kira-kira 20 minit dan diulangi tiga kali sehari. Dengan penguasaan penuh kompleks dan kehilangan kesakitan, pelbagai gerakan sendi lutut diselaraskan. Secara beransur-ansur, anda boleh meningkatkan jarak dan masa berjalan, masukkan latihan dengan bola, serta pada simulator.

Dengan izin doktor anda boleh beralih ke bermain sukan dan berenang di kolam renang.

 • pergerakan aktif pelbagai sifat dengan penggunaan jaring keselamatan;
 • squats dengan berat;
 • bergulir ke belakang dan sebagainya;
 • latihan untuk pembangunan daya tahan dan keseimbangan.

Pemulihan melengkapkan urutan. Perlu diingat bahawa selepas sebarang pembedahan membuang meniskus itu. dan juga, jika reseksi dilakukan atau jurang telah dijahit, ia dilarang mengurutkan sendi. Manipulasi sedemikian boleh menimbulkan kerosakan pada kapsul artikular dan tidak dapat dipulihkan sepenuhnya. Urut dilakukan pada bahagian bawah dan kaki paha. Ia membantu memastikan aliran darah dan mempercepatkan pertumbuhan semula.

Adalah dinasihatkan pada tahap pemulihan ini untuk menambahkan prosedur untuk terapi refleks, laser dan terapi magnet, dan kesan ultrasonik. Anda boleh membuat aplikasi dengan paraffin dan ozokerite.

Sekiranya mungkin menjalani pemulihan lewat, adalah wajar di sanatorium khusus, di mana semua keadaan dicipta untuk pemulihan lutut selepas pembedahan di bawah program khas di bawah pengawasan ketat pakar sempit.

Syarat pemulihan

Masa pemulihan sendi lutut secara langsung bergantung kepada jenis pembedahan yang dilakukan untuk merawat meniskus dan keparahan kerosakan.

Air mata plastik

Jika ia berlaku pada meniskus, maka dalam kebanyakan kes ia dihapuskan dengan bantuan stapling. Operasi sedemikian dilakukan oleh kaedah arthroscopic. Pesakit berada di klinik ketika melakukan arthroscopy tidak lebih daripada beberapa hari. Rawatan pesakit luar boleh berlangsung dari seminggu ke tiga.

Hasil yang menguntungkan operasi untuk menutup jurang itu bergantung kepada kepatuhan terhadap cadangan untuk pemulihan,

 1. Pada hari kedua pesakit dibenarkan berjalan dengan menggunakan sokongan. Beban perlu ditentukan oleh doktor.

Orthosis untuk menetapkan lutut semasa pemulihan

 • Selama tiga minggu, pesakit dinasihatkan untuk bergerak dengan kruk. Ia dilarang untuk membenarkan lenturan anggota yang dikendalikan melebihi 90 darjah.
 • Dari keempat ke minggu keenam adalah perlu memakai pendakap, anda boleh cuba membengkokkan anggota badan.
 • Sehingga minggu kelapan, ortosis digunakan semasa berjalan dan semasa gimnastik.
 • Selepas minggu kelapan, berjalan tanpa sokongan dibenarkan.
 • Kira-kira setengah tahun, kadang-kadang 4 bulan latihan fizikal dibenarkan, dan juga beberapa sukan mengikut budi bicara doktor.
 • Pemulihan penuh diperhatikan jika jurang itu dijahit, selepas 9 bulan. Dalam sesetengah kes, tempoh ini adalah setahun.
 • Meniscectomy

  Jika reseksi meniscus dilakukan, pemulihan, mengejutkan, adalah lebih cepat daripada jurang yang dijahit dipulihkan.

  Terma terma, sudah tentu, dikawal oleh doktor.

  Tetapi secara purata, memenuhi piawaian yang diterima:

  1. Dari hari ketiga untuk pencegahan kontraksi dan atrofi otot terdapat latihan yang tersedia. Kompleks ini dibangunkan secara individu dan sentiasa diselaraskan.
  2. Pada hari kelapan jahitan dikeluarkan.
  3. Sehingga akhir minggu ketiga lutut tidak dimuat, dan gerakan itu dilakukan dengan bantuan tongkat.
  4. Selepas itu, pesakit dilepaskan, dan pemulihan terus berlaku di rumah.
  5. Rata-rata, pada minggu kelima hingga ketujuh, pesakit yang dioperasi boleh mula bekerja.
  6. Selepas beberapa bulan, dalam satu cubit, selepas tiga dibenarkan bermain sukan.

  Syarat pemulihan penuh boleh berubah di bawah pengaruh ketidakpatuhan terhadap cadangan untuk pemulihan dan berlakunya komplikasi.

  Operasi Meniskus

  Terdapat beberapa teknik pembedahan yang berbeza untuk memulihkan menisci, mengeluarkan elemen individu mereka dan juga prostetik bahagian yang rosak sendi lutut.

  Pada masa ini, pembedahan terbuka pada sendi lutut hanya dilakukan dalam kes-kes penjagaan kecemasan kecemasan, sebagai peraturan, pelantikan jenis pembedahan ini dikaitkan dengan kecederaan yang meluas.

  Prostetik sendi lutut adalah khusus dan, yang paling penting, operasi yang mahal, jenis manipulasi pembedahan seperti ini, dijalankan oleh klinik swasta.

  Kaedah yang paling tradisional yang tidak memerlukan sayatan ekstensif sendi lutut adalah pembedahan arthroscopic, intipati yang mana dengan dua insisi kecil sendi lutut, arthroscope (sejenis endoskopi) dan instrumen pembedahan dimasukkan ke dalam sendi.

  Adalah fakta bahawa diagnostik dan manipulasi pembedahan adalah unsur-unsur satu proses tunggal yang membolehkan kita memberikan penilaian yang paling tepat terhadap gambaran klinikal kerosakan kepada kedua-dua meniskus dan unsur-unsur yang berkaitan dengan sendi lutut dan untuk memilih kaedah pendedahan yang paling sesuai, iaitu:

  • Pemecatan serpihan berkembar daripada meniskus;

  • Splicing elements dengan mengenakan jahitan pembedahan;

  • Penghapusan kecederaan lain (ligamen, lutut, dsb.).

  Prosedur pembedahan ini dicirikan oleh tahap pesakit tidak penting, dan disebabkan kecederaan ringan, tempoh pemulihan untuk meniscus (sendi lutut) selepas pembedahan dipendekkan.

  Pemulihan selepas arthroscopy lutut. Kemungkinan akibat operasi

  Arthroscopy adalah pembedahan diagnostik perubatan tanpa kerosakan lutut yang signifikan menggunakan radas arthroscope. Ini membolehkan trauma yang minimum untuk tisu sendi semasa pembedahan dan pemulihan pesat bersama, jika dilakukan dengan betul.

  Apakah arthroscopy?

  Pertama sekali, arthroscopy adalah prosedur pembedahan yang dilakukan di bilik operasi. Tiub tipis khas dengan pencahayaan dan kamera video dimasukkan ke dalam rongga lutut melalui sayatan kecil. Rongga dipenuhi dengan cecair atau gas yang jelas untuk membolehkan manipulasi. Dengan bantuan kamera, dinding rongga sendi, keadaan permukaan tulang rawan dan ligamen digambarkan langsung pada monitor. Pakar bedah melakukan diagnosis yang tepat dan, jika perlu, rawatan pembedahan dengan instrumen mikro. Kelebihan utama operasi sedemikian:

  1. Kerosakan tisu minimum.
  2. Nilai diagnostik yang tinggi, kerana pakar bedah secara langsung melihat keadaan dinding rongga sendi, tulang rawan dan ligamennya.
  3. Kemungkinan rawatan pembedahan segera selepas pemeriksaan, bergantung kepada masalah yang dikenalpasti.
  4. Tempoh pemulihan yang kecil selepas prosedur dan masa minimum pesakit berada di hospital pembedahan.

  Jenis-jenis operasi terapeutik untuk arthroscopy

  Penggunaan alat mikro dengan visualisasi pada monitor membolehkan pakar bedah melakukan pelbagai manipulasi dengan tisu sendi lutut - pembentukan patologi, jahitan, ligamen plastik. Terdapat beberapa operasi terapeutik utama:

  1. Pemecatan (reseksi) meniscus.
  2. Jahitan pada meniskus sisi dan medial.
  3. Memulihkan integriti ligamen pada pecahnya.
  4. Reseksi tumor rawan (chondroma).
  5. Rawan plastik untuk gonarthrosis (autochondroplasty).
  6. Plastik patella pada kehebatannya yang biasa.

  Petunjuk dan kontraindikasi

  Arthroscopy lutut hanya dilakukan dalam kes tanda mutlak, kerana ini adalah operasi invasif. Ini termasuk:

  1. Kecederaan meniskus dan tulang rawan.
  2. Alat pelincir pecah.
  3. Keradangan kronik tisu sendi - arthritis.
  4. Penyakit dystrophic degeneratif rawan - gonarthrosis.
  5. Sanitasi rongga sendi dari badan-badan asing.

  Contraindications

  1. Ketidakupayaan untuk melegakan kesakitan akibat tindak balas alergi yang teruk dalam pesakit kepada anestetik.
  2. Kehadiran penyakit berjangkit dalam fasa akut.
  3. Rheumatoid arthritis dalam tempoh pemisahan.
  4. Pembentukan adhesi, kontraksi (gabungan permukaan artikular).
  5. Julat gerak di sendi adalah kurang daripada 60 °.

  Kesakitan kesakitan

  Pembedahan Arthroscopic pada sendi lutut sering dilakukan di bawah anestesia konduksi serantau dengan fikiran pesakit disimpan. Untuk ini, femoral, obturator luaran, sciatic dan kutaneous saraf paha disekat dengan larutan lidocaine 1%. Sebelum menggunakannya, adalah perlu untuk menentukan ketiadaan reaksi alahan terhadap anestetik. Sekiranya ujian positif untuk arthroscopy, anestesia umum intravena digunakan.

  Pemulihan selepas arthroscopy lutut

  Secara konvensional, terdapat 2 tempoh:

  1. Tempoh pasca operasi.
  2. Tempoh pemulihan fungsi sendi.

  Tempoh selepas operasi

  Berkekalan purata 1-2 hari, bergantung kepada jumlah campur tangan pembedahan. Dalam tempoh ini, pesakit berada di hospital, beberapa jenis aktiviti dilakukan:

  1. Relief kesakitan - ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-keradangan disuntik.
  2. Memakai pakaian aseptik di kawasan pemotongan pasca operasi untuk mencegah jangkitannya.
  3. Penggunaan pembalut elastik membolehkan imobilisasi kecil (immobilization) tisu sendi dan menghalang perkembangan edema.
  4. Penghapusan tekanan pada sendi.
  5. Memohon pek ais sejuk ke lutut - mengurangkan bengkak dan sakit selepas arthroscopy.

  Tempoh pemulihan

  Pemulihan selepas pembedahan bertujuan untuk mencapai fungsi normal sendi, pencegahan pelekat di dalamnya dan kontraksi. Secara beransur-ansur meningkatkan beban pada sendi dan pelbagai gerakan di dalamnya dengan bantuan latihan khas - terapi senaman (senaman terapeutik). Program latihan dibahagikan kepada beberapa fasa, bergantung kepada beban dos:

  • Fasa I - dengan beban minimum, mula dilakukan di hospital dalam masa yang singkat selepas arthroscopy selama 1 hari. Latihan terdiri daripada pelanjutan minimum kaki di lutut melalui penguncupan otot quadriceps. Lutut diperbaiki.
  • Fasa II - satu set latihan dengan beban yang lebih tinggi, dilakukan pada pesakit luar selepas keluar dari hospital di bawah pengawasan seorang doktor. Bertahan empat hari. Latihan untuk meningkatkan pergerakan sendi (lanjutan dan lekukan kaki pada lutut) dan beban statik di atasnya (mengangkat kaki pada sendi pinggul) digunakan.
  • Tahap III - berlangsung sekitar 20 hari, jumlah pergerakan di lutut bertambah hingga 30 °, untuk meningkatkan beban, beban pada shin digunakan.
  • Fasa IV - berdiri di atas kaki yang bengkok pada sudut 30-80 °, di mana arthroscopy dilakukan, yang kedua melakukan gerakan pekeliling. Ini sangat meningkatkan beban pada sendi lutut. Juga disyorkan berjalan kaki dengan berjalan kaki hingga 15 minit sehari dan berbasikal di permukaan lurus selama 10 minit sehari. Fasa ini berlangsung selama 6 minggu.

  Akibatnya

  Sekiranya berlaku langkah-langkah yang tidak wajar dalam tempoh selepas operasi dan pemulihan, akibat berikut mungkin berlaku:

  • pelekatan dan kontraksi;
  • jangkitan luka;
  • pendarahan sendi (hemarthrosis);
  • bengkak tisu lutut;
  • keradangan parut.

  Selepas pengenalan arthroscopy yang meluas ke dalam amalan perubatan klinikal, maklum balas mengenainya hanya positif, sejak tempoh selepas operasi dan masa pemulihan sendi lutut berkurangan. Nilai diagnostik tinggi operasi ini telah memudahkan diagnosis banyak penyakit lutut dan memungkinkan untuk merawatnya secara langsung semasa arthroscopy.

  Pemulihan selepas pembedahan lutut: arthroscopy, prostetik

  • 1.2.1 terapi latihan

  Sendi lutut lebih cenderung kepada kecederaan dan penyakit. Ini disebabkan struktur dan lokasi mereka. Pada usia tua, lutut yang mula menyakiti sebelum sendi lain, terutamanya jika orang itu gemuk dan menjalani gaya hidup yang tidak aktif.

  Pada orang muda, sendi lutut lebih kerap mengalami kecederaan, kerana mereka mengambil kejatuhan kejatuhan. Perkara yang sama berlaku dengan atlet, tetapi mereka masih memburukkan keadaan dengan latihan yang berlebihan dan tidak mematuhi langkah-langkah keselamatan.

  Rawatan sendi lutut

  Bentuk-bentuk penyakit dan kecederaan yang ringan dirawat secara konservatif - tablet, salap, memampatkan. Biasanya mereka tidak lekang.

  Akibat kecederaan teruk boleh diubah:

  • air mata atau pecah meniskus;
  • dislokasi patella;
  • pecah cruciat dan ligamen lain sendi lutut.

  Kes-kes ini memerlukan pembedahan untuk mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan dalam bentuk suppuration, contractures dan immobilization of articulation.

  Standard semasa untuk mendiagnosis keadaan ini adalah arthroscopy. Dalam kes bentuk yang diabaikan untuk mengubah bentuk arthrosis atau kecederaan teruk kepada sendi lutut dengan pemusnahannya, traumatologists menggunakan endoprosthetics.

  Kedua-dua arthroscopy dan prostetik lutut adalah campur tangan pembedahan. Mereka memerlukan persediaan praoperasi dan perkembangan sendi selepas rawatan, dan mungkin disertai oleh komplikasi.

  Arthroscopy

  Arthroscopy adalah pemeriksaan sendi lutut dengan endoskopi dari dalam. Semasa pemeriksaan, bukan sahaja diagnosis ditubuhkan, tetapi manipulasi operasi yang diperlukan dijalankan:

  • Pemulihan meniskus dengan sedikit air mata atau pecah separa;
  • penyingkiran meniskus, jika perlu;
  • penyingkiran tulang rawan dan serpihan tulang atau pergerakan mereka;
  • jahitan ligamen.

  Arthroscopy boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan atau umum. Tetapi lebih kerap pesakit menjalani pengambilan atau anestesia tulang belakang. Kesan arthroscopy yang tidak menyenangkan termasuk:

  1. Jangkitan rongga artikular.
  2. Perdarahan dan pendarahan dalam rongga sendi.
  3. Peregangan ligamen lutut.
  4. Kekurangan operasi yang berkaitan dengan kegagalan lipit, taktik yang salah.
  5. Komplikasi thromboembolic (penyumbatan kapal dengan bekuan darah) pada tempoh selepas operasi awal.
  6. Komplikasi yang berkaitan dengan tindakan anestesia.

  Tempoh selepas operasi

  Dalam tempoh selepas operasi, pesakit akan muncul beberapa aduan. Selalunya, pesakit bimbang tentang bengkak di kawasan lutut, sakit dan batasan pelbagai gerakan. Kesakitan hanya berlaku apabila bergerak atau berterusan, lebih kerap ia membosankan, sakit. Ia boleh menggiatkan pada waktu malam.

  Kesakitan dan kekakuan lutut biasanya disebabkan oleh edema sendi. Apabila melaksanakan latihan terapi fizikal, pembangunan sendi yang aktif, tempoh ini cepat berlalu tanpa akibat yang serius.

  Pemulihan

  Pemulihan selepas arthroscopy lutut menentukan prognosis lanjut. Dari programnya bergantung pada berapa lama pesakit akan memerlukan pemulihan penuh.

  Pada awal postoperative period, adalah penting untuk mengeluarkan bengkak di kawasan lutut. Untuk tujuan ini, ubat anti-radang nonsteroid dan sejuk di kawasan lutut yang dikendalikan digunakan. Kadang-kala, untuk menghilangkan edema, saliran limfatik ditetapkan.

  Bengkak boleh meningkat dengan pergerakan di bahagian lutut serta-merta selepas pembedahan. Orthoses digunakan untuk memastikan kekakuan sendi lutut. Istilah tempoh selepas operasi bermula dari 3 hingga 7 hari. Biasanya pada masa ini, manifestasi yang tidak menyenangkan hilang.

  Pemulihan penuh selepas arthroscopy sendi lutut mengambil masa yang lebih lama. Istilahnya boleh berubah dari enam bulan hingga setahun.

  Peranan utama dalam pembangunan sendi lutut adalah latihan terapi fizikal.

  Terapi Fizikal

  Terapi latihan selepas arthroscopy bermula dari hari pertama. Perkembangan lutut yang aktif dalam tempoh pertama adalah dilarang kerana edema pascaoperasi dan kesakitan.

  Pada hari pertama, latihan hanya pada kontraksi isometrik otot femoral dan pergerakan di sendi buku lali dibenarkan. Pada hari kedua, pergerakan pasif di sendi lutut dibenarkan, yang tidak menyebabkan kesakitan pada pesakit. Pergerakan aktif diperkenalkan dengan teliti.

  Sekiranya penyingkiran meniscus arthroscopic dilakukan, maka pergerakan aktif boleh dimulakan pada akhir hari pertama.

  Semasa tiga minggu pertama latihan berikut dilakukan:

  1. Kontraksi isometrik otot femoral dan gluteal.
  2. Pergerakan nyeri yang aktif dalam sendi lutut. Adalah penting bahawa tumit dengan senaman ini tidak keluar dari permukaan.
  3. Perlahan membesarkan kaki semasa berbaring dan berdiri.
  4. Latihan terapi fizikal air - di kolam renang.

  Dari akhir bulan pertama ia menjadi mungkin untuk berjalan di penahan, tanpa tebu. Flexion dan lanjutan sendi tidak boleh menyakitkan dan melebihi 90 darjah. Unsur-unsur gimnastik utama - untuk menguatkan otot-otot femoral.

  Pemulihan bulan kedua atau ketiga memerlukan latihan pada basikal bersandar, berenang aktif di kolam renang, bersenam dengan platform. Berjalan dibenarkan tanpa sekatan, tetapi dengan ortosis. Di masa depan, pesakit ditawarkan berjoging yang kerap.

  Beban sukan adalah terhad kepada enam bulan, kemudian diselesaikan dengan menggunakan lutut.

  Permainan pasukan yang secara signifikan meningkatkan risiko kecederaan lutut dilarang secara purata selama setahun.

  Pembuangan meniskus memerlukan pendekatan khas. Selepas operasi ini, pembangunan bersama perlu dikukuhkan untuk mengurangkan risiko arthrosis dan kekakuan. Sekiranya kegagalan rawatan arthroscopic dan kemajuan degenerasi, penggantian endoprosthesis dilakukan.

  Prostesis knee

  Endoprosthetics adalah penggantian sendi yang dimusnahkan dengan sintetik. Untuk lutut, prostetik dilakukan sekiranya terdapat bentuk arthrosis yang teruk atau kecederaan serius. Tugas operasi ini adalah untuk memulihkan jumlah pergerakan di lutut sebanyak yang diperlukan untuk kehidupan aktif pesakit.

  Endoprosthetics tidak selalu membayangkan penggantian unsur-unsur artikular. Dalam kes apabila sendi tidak dimusnahkan sepenuhnya, prostetik sebahagian atau unipolar dilakukan. Semakin besar bahagian lutut utuh, semakin rendah risiko penolakan implan sintetik.

  Endoprosthetics adalah operasi yang lebih serius daripada arthroscopy. Ia biasanya dilakukan di bawah anestesia am. Setelah melengkapkan prosthesis lutut, aktiviti berikut diserlahkan:

  • berjuang dengan kesakitan;
  • penyingkiran edema selepas operasi;
  • pencegahan komplikasi berjangkit.

  Serta selepas arthroscopy, untuk tujuan ini, ubat penahan sakit dan dekongestan, terapi sejuk, saliran limfa, antibiotik,

  Perkembangan lutut selepas arthroplasty sangat penting kerana berisiko terkawal dan kekakuan. Latihan fisioterapi sedemikian digunakan secara meluas:

  1. Pergerakan pasif di sendi lutut. Digunakan dalam tempoh pemulihan awal.
  2. Pergerakan aktif. Mereka dilakukan dengan bantuan - dengan bantuan kaki yang sihat, mereka membengkok dan melengkapkan yang dikendalikan.
  3. Memukul dengan bola. Pesakit memegang bola di belakangnya, bersandar padanya dan di dinding.
  4. Lenturan aktif sendi yang dikendalikan dari kedudukan duduk.
  5. Latihan penyerap kejutan getah. Selepas endoprosthetics bersama, latihan di mana lanjutan lutut dilakukan tanpa merobek tumit dari permukaan memberikan kesan yang baik. Ini dipanggil rantai kinematik tertutup.
  6. Mendaki dan turun tangga. Kaki berganti. Adalah penting untuk tidak mengatasi bahagian pesakit.

  Tempoh pemulihan selepas pembedahan bergantung kepada jumlah campur tangan. Latihan senaman mestilah kekal dan panjang. Jangan berhenti kelas apabila keputusan positif dicapai, jika tidak akan ada risiko kekakuan lagi.

  Pemulihan selepas arthroscopy dan penggantian endoprosthesis tidak kurang penting daripada operasi itu sendiri.

  Pemulihan dan pemulihan selepas penyingkiran meniscus

  Oleh kerana perkembangan perubatan moden, penyingkiran meniskus (pemulihan selepas pembedahan mengambil masa kira-kira 3 bulan) tidak menjejaskan fungsi sistem muskuloskeletal. Bagi atlet yang terselamat daripada pemulihan meniskus, pemulihan akan diberikan sedikit lebih mudah, tetapi ini tidak bermakna bahawa orang biasa tidak akan dapat kembali ke kehidupan biasa. Dalam tempoh selepas operasi, tentu saja, harus melepaskan beban kuasa.

  Tiga minggu pertama akan menjadi yang paling sukar kerana pesakit tidak akan dapat bergerak sepenuhnya. Walau bagaimanapun, jika anda mengikuti semua cadangan pakar bedah, selepas 4 minggu anda akan dapat menjalani kehidupan yang normal - pergi bekerja, berjalan dengan anak anda dan juga melakukan latihan pagi.

  Tempoh selepas operasi

  Pemulihan penuh selepas penyingkiran meniscus akan berlaku dalam beberapa bulan. Pertama, doktor akan mengambil satu set langkah untuk mengurangkan bengkak, anestesia dan memulihkan jumlah pergerakan yang diperlukan. Di hospital, pesakit akan di elektrostimulasi oleh quadriceps femoris.

  Artramot - peranti yang direka untuk pemulihan awal sendi lutut

  Prosedur ini diperlukan untuk mengembalikan kestabilan sendi lutut. Terdapat juga urutan urut yang bertujuan mengurangkan kesakitan dan bengkak.

  Di beberapa klinik, pemulihan selepas penyingkiran meniskus melibatkan perkembangan pasif sendi yang dikendalikan. Ia dijalankan menggunakan terapi manual atau alat khas - arthramotus. Peranti ini adalah tayar robot, membongkok dan menguatkan sendi lutut dalam had yang disyorkan oleh doktor. Di samping itu, menetapkan kompleks latihan terpilih individu yang bertujuan mengekalkan nada otot. Bersama-sama, aktiviti ini boleh mempercepat pemulihan selama 1-2 minggu.

  Kesan pembedahan yang mungkin

  Traumatologists memberi amaran bahawa akibat daripada penghapusan meniskus itu mungkin beberapa komplikasi yang berkaitan dengan penggunaan anestesia. Anestesia epidural kini agak popular. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan untuk memohon kepada orang yang mengidap penyakit neurologi dan gangguan kongenital sistem muskuloskeletal. Oleh itu, sebelum memilih kaedah anestesia, adalah perlu untuk berunding dengan pakar anestesi. Ia juga perlu diingat bahawa sesetengah pesakit tidak boleh bertoleransi anestesia kerana sistem kardiovaskular yang lemah dan kecenderungan untuk tindak balas alahan. Selalunya, selepas pemindahan meniskus, kerosakan saraf di kawasan sendi yang dikendalikan adalah diperhatikan. Mereka ditunjukkan oleh rasa mati rasa atau, sebaliknya, dengan penampilan menggigil, merasakan seolah-olah benjolan angsa berjalan lutut. Komplikasi sedemikian melepasi sendiri dalam masa dua minggu selepas pembedahan. Walau bagaimanapun, pada mulanya, pesakit akan berasa tidak selesa, yang, malangnya, tidak boleh dikeluarkan dengan menggunakan ubat-ubatan.

  Juga, selepas pembedahan untuk mengeluarkan meniskus, kerosakan pada saluran darah, pengumpulan darah dalam rongga artikular, atau komplikasi sifat trombosis mungkin berlaku. Tetapi, berdasarkan statistik, komplikasi ini jarang berlaku. Perkembangan artritis lebih kerap diperhatikan kerana jangkitan dalam rongga sendi yang dikendalikan. Arthritis ditunjukkan sebagai kemerahan, bengkak dan kesakitan pada sendi, yang menimbulkan keadaan umum pesakit. Oleh itu, dalam tempoh postoperative, doktor akan menetapkan antibiotik untuk mencegah kemungkinan akibat dari genetik yang menular.

  Aktiviti pemulihan asas

  Untuk menghapuskan meniskus sendi lutut (akibat daripada operasi yang boleh dielakkan dengan memilih klinik yang baik) tidak menjejaskan prestasi pesakit lagi, perlu mengambil pendekatan yang bertanggungjawab untuk pemulihan. Adalah diketahui bahawa parut padat terbentuk lebih dekat kepada 6 minggu selepas pembedahan. Dalam tempoh ini, adalah perlu untuk mengembangkan anggota badan di bawah pengawasan ahli fisioterapi. Pertama, mereka menjalankan satu set langkah untuk mengembalikan gaya normal, kemudian mula memberikan beban kuasa. Sehingga tempoh ini, traumatologists secara kategori melarang berjalan tanpa sokongan - tongkat.

  Latihan popular selepas penyingkiran meniscus termasuk:

  • gerakan extensor-flexion di jari kaki dan kaki buku lali;
  • ketegangan isometrik dalam otot quadriceps;
  • menetapkan sendi lutut dalam kedudukan lanjutan atau lekukan;
  • mengangkat kaki.

  Setiap senaman harus dirundingkan dengan ahli fisioterapi atau doktor sukan. Selepas 1.5 bulan, anda boleh berjongkok, mendaki stoking, berjalan di tangga. Dan selepas 2 bulan, doktor mengesyorkan menggunakan basikal, larian, melompat, berenang dan squats dengan beban alternatif pada satu kaki untuk memulihkan sepenuhnya keadaan fizikal bekas.

  Pemulihan Sukan

  Atlet cepat kembali ke latihan melalui penggunaan teknik alternatif. Untuk tujuan pemulihan pesat, simulator kuasa digunakan, direka untuk melatih semua kumpulan otot, termasuk otot anggota yang dikendalikan. Mesin senaman yang paling popular jenis ini ialah ergometer kitaran. Juga, senam di kolam renang, yang terdiri daripada berjalan di atas air, senaman khas untuk menghapuskan fenomena kontraksi yang lengkap, berenang di gaya "merangkak" di belakang dan dada selama 30-35 minit digunakan. Di peringkat akhir pemulihan, berjalan di atas treadmill, menerima dan lulus bola sepak, serta latihan imitasi mengikut sukan anda, digunakan. Terima kasih kepada latihan aktif, atlet, secara purata, kembali ke bentuk asal mereka yang sudah 2 bulan selepas operasi. Tertakluk kepada pematuhan semua cadangan, parameter fungsi anggota yang dikendalikan akan bersesuaian dengan kaki yang sihat.

  Secara umumnya, ramalan perubatan adalah baik untuk semua orang. Meniskus yang dikeluarkan tidak boleh menyebabkan gangguan berjalan jika pesakit menjalani proses pemulihan yang tepat pada masanya.

  Kami juga mengesyorkan membaca

  Pemulihan selepas pembedahan lutut arthroscopic

  Cadangan untuk pemulihan selepas pembedahan lutut arthroscopic.

  Rakan kongsi: Produk dan hidangan restoran untuk pesanan dengan penghantaran untuk pesakit diabetes http://www.diabet.club/

  Tempoh kemasukan ke hospital untuk rawatan arthroscopic patologi bersama lutut mungkin berbeza-beza. Pada masa ini, terdapat kecenderungan untuk mengurangkan tempoh tinggal di hospital. Tahap perawatan rawat jalan, dengan kebanyakan operasi pada meniskus, berkisar dari beberapa jam hingga 1 hari, dengan ligamen plastik critisat arthroscopic dari 1 hingga 3 hari.

  Tempoh rawatan pesakit:

  • Profilaksis antibiotik intraoperatif ialah pentadbiran intravena tunggal antibiotik spektrum luas, jika perlu, pentadbiran berulang selepas 24 jam.
  • Pencegahan komplikasi thromboembolic - pakaian rajutan mampatan, atau pembalut elastik anggota badan semasa pembedahan dan dalam tempoh selepas operasi (sehingga 3-5 hari), pentadbiran heparin berat molekul rendah-berat (sehingga 10 hari), antikoagulan pra-rawatan.
  • Cryotherapy dalam tempoh postoperative adalah sejuk di dalam negara, pada selang 30-40 minit untuk 1-3 hari.
  • Memastikan seluruh sendi pada tempoh awal selepas operasi. Sekiranya perlu, sendi itu diperbaiki dengan pembalut ortopedik. Biasanya anggota badan berada dalam kedudukan lurus. Apabila plastik ligamen cruciate digunakan, sendi tetap dengan splint pasca operasi atau dengan ortosis berengsel di kedudukan tertutup (penetapan dalam ortosis dengan sudut lenturan 20 darjah mungkin).
  • Terapi sakit, ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs).
  • Saliran limfatik.
  • Latihan terapeutik untuk tempoh pertama 1 hari - ketegangan isometrik otot paha, gerakan pada sendi buku lali. 2 hari - saliran dikeluarkan, pergerakan pasif dalam sendi lutut ditambah, dalam pelbagai rasa sakit, pengaktifan dilakukan.
  • Apabila mengaktifkan, sokongan tambahan / tongkat atau tongkat digunakan, bergantung pada tahap beban yang dibenarkan pada kaki.

  Tempoh rawatan pesakit luar, 1-3 minggu:

  • Ligation. Biasanya pemeriksaan traumatologist dan pembedahan dilakukan 1 hari selepas pembedahan, 3-4 hari, dan 7-12 hari. Pembalut aseptik diubah, jika perlu, tusuk sendi untuk mengosongkan cecair. Penghapusan jahitan dilakukan pada hari ke-7-12.
  • Penggunaan ubat-ubatan anti-radang dan vaskular.
  • Penyebaran elastik hujung hingga 3-7 hari.
  • Cryotherapy hingga 3-5 hari.
  • Saliran limfatik.
  • Bergantung kepada jenis operasi yang dilakukan, ini atau tahap aktiviti dibenarkan.

   Selepas meniscectomy, berjalan dengan beban meter pada kaki dibenarkan dari hari pertama selepas operasi. Adalah disyorkan untuk menghadkan beban, penggunaan tongkat, atau tongkat dengan sokongan di bawah siku hingga 5-7 hari selepas pembedahan. Apabila melakukan jahitan meniskus, berjalan dengan tongkat tanpa sokongan pada kaki sehingga 4 minggu adalah disyorkan.

   Sekiranya plastik PCA pada awal pasca operasi, berjalan dengan kruk juga disyorkan (mungkin menggunakan kruk dengan sokongan siku) sehingga 3 minggu. Pada mulanya, berjalan tanpa beban di kaki. Kemudian, apabila berjalan, kaki (bukan kaki) diletakkan di atas lantai, tetapi tanpa memindahkan berat badan kepada anggota yang dikendalikan. Dalam ketiadaan kesakitan, peningkatan beban paksi di lurus terus meningkat.

   Penetapan tambahan sendi lutut.

   Semasa operasi di meniskus, penempelan elastik kawasan bersama, atau memakai pad lutut lembut (atau separa tegar), digunakan. Dalam kes plastik PKS, penetapan bersama dengan ortosis hinged postoperative digunakan, dengan peningkatan secara beransur-ansur dalam sudut fleksi yang dibenarkan. Pergerakan boleh dimulakan dalam tempoh 3-5 hari selepas operasi, sudut fleksi yang dibenarkan secara beransur-ansur meningkat kepada 90 darjah dalam tempoh 2-3 minggu selepas operasi. Pada waktu malam, pendakap boleh disekat dalam kedudukan sambungan.

  • Rangsangan elektrik otot paha (pilihan).
  • Fisioterapi
  • Urut ringan, mobilisasi patella secara pasif bergerak ke atas dan ke bawah dan ke tepi.
  • Lanjutan lanjutan lutut dalam kedudukan terdedah (tanpa melengkapkan sendi!).
  • Pergerakan pasif di sendi lutut. Penggunaan alat "Artromot" untuk perkembangan pergerakan pasif dalam sendi memberikan kesan yang baik.
  • Latihan terapeutik mengikut tempoh.

   Ketegangan isometrik flexor dan extensor otot paha, otot gluteus, dan pergerakan kaki berterusan. Pergerakan aktif dalam sendi lutut, lenturan-lanjutan dalam julat yang tidak menyakitkan ditambah. Pergerakan itu dijalankan dalam "gelung tertutup", iaitu, dengan cara bahawa tumit akan bersentuhan dengan permukaan sepanjang masa. Sebagai contoh, berbaring di belakang anda, lekukan sendi lutut dilakukan, supaya tumit akan meluncur di sepanjang permukaan sofa, anda boleh membantu selekoh dengan tangan anda, menangkap ketiga bahagian bawah paha. Latihan ditambah secara beransur-ansur menguatkan otot-otot anggota badan, tetapi tanpa tekanan yang ketara dan mengambil kira sindrom kesakitan: perlahan mengangkat kaki lurus, dalam kedudukan terdedah (kaki pada diri sendiri), dan mengekalkan berat badan selama 5-7 saat. Menaikkan kaki lurus semasa berdiri. Latihan dengan memanfaatkan otot betis. Latihan di kolam renang adalah mungkin. Kelas diadakan 2-3 kali sehari, 10-15 pengulangan.

   4-6 minggu:

   • Ia boleh berjalan dengan sokongan penuh pada kaki (dalam ortosis), berjalan dengan satu kruk, atau tanpa sokongan tambahan.
   • Perkembangan pelbagai gerakan di sendi. Jumlah fleksi yang dibenarkan adalah lebih daripada 90 darjah (sehingga pergerakan penuh). Pada masa ini, lanjutan penuh harus dicapai dan fleksi 90 derajat dalam mod tidak menyakitkan adalah wajar.
   • Membentuk langkah yang betul. Ia perlu berjalan perlahan-lahan, bukan dengan langkah yang panjang, cuba untuk tidak lemas di kaki yang dikendalikan.
   • Latihan terapeutik bertujuan untuk menguatkan otot paha. Adalah wajar untuk menjalankan kelas di bawah penyeliaan seorang doktor fisioterapi dan mengambil kira reaksi sendi ke beban.

   Kelas diadakan 2-3 kali sehari, 10-15 pengulangan. Menaikkan dan memegang kaki lurus (kaki ke atas). Tidak berselancar perlahan (lentur 30-40 darjah), bersenam dengan rintangan cahaya (jalur getah), basikal senaman dengan beban minimum dan sudut fleksi kecil di sendi, menguatkan bahagian penambah dan bahagian sisi quadriceps femoris, berlatih di pergerakan terbang dengan kaki, berjalan di dalam air.

   Jika pembengkakan sendi, kesakitan pada peningkatan sendi selepas senaman, sendi tidak sembuh pada waktu pagi - beban mesti dikurangkan dan berunding dengan doktor anda.

   6-8 minggu:

   • Ia boleh berjalan dan bersenam dalam ortosis berfungsi, dengan pelbagai gerakan.
   • Latihan kekuatan berterusan. Basikal latihan, lenturan aktif dan lanjutan, hantu dan memimpin dengan rintangan anjal (band getah), tidak berdiam diri perlahan (lentur sehingga 60 darjah), berenang di kolam renang, berjalan dan berjoging di dalam air, mungkin berenang dengan gaya dada. Pekerjaan pada mesin senaman blok adalah mungkin, tanpa menggunakan mesin senaman memuat otot paha anterior.
   • Latihan bertujuan untuk menyelaraskan pergerakan. Menggoyangkan badan pada kaki yang bengkok, langkah ke langkah, berlatih di platform, dengan insurans, memegang sokongan.

   Ia adalah perlu untuk mengelakkan sambungan tajam dan pererazgibaniya kaki, gerakan swing, melompat, beban berpusing. Walaupun pengurangan kesakitan, ligamen sedang dalam proses penyusunan semula pada masa ini, kekuatannya dikurangkan dan perlindungan keperluan bersama.

   8-12 minggu:

   • Berjalan tanpa had.
   • Kelanjutan latihan yang bertujuan untuk memperkuat otot-otot anggota, basikal latihan, berenang, simulator blok, senaman dengan platform.
   • Latihan bertujuan untuk menyelaraskan pergerakan - menjaga keseimbangan pada platform yang tidak stabil pada kaki lurus dan separuh bengkok, dengan mata terbuka dan tertutup, menjaga keseimbangan pada kusyen kembung, latihan pada kaki 1, serangan kemas, langkah sampingan.

   4-6 bulan:

   • Penerusan latihan yang bertujuan untuk memperkuat otot dan koordinasi pergerakan.
   • Jogging di permukaan rata adalah mungkin.
   • Penggunaan lutut di bawah beban, bahaya pergerakan janggal (pengangkutan, perjalanan) dan terapi latihan.

   Adalah perlu untuk mengelakkan beban yang lebih awal, pulangan awal untuk sukan, sambungan kaki yang tajam, terutama gerakan shin-paha, melompat, berjalan pada permukaan yang keras atau tidak rata, beban berpusing, jatuh, pergerakan yang tidak terkawal semasa latihan sukan.

   Batasan beban sukan selepas melakukan plastik PKS perlu sehingga 4-6 bulan. Sekatan pekerjaan melalui hubungan atau permainan sukan hingga 9-12 bulan.

   Saya juga ingin menekankan bahawa pemilihan program pemulihan perlu dilakukan secara individu dan mengambil kira banyak faktor. Ini adalah tahap rawatan yang agak panjang dan kritikal, tanpa mana-mana yang mungkin hasil rawatan yang baik berfungsi dapat dicapai.