Utama / Lutut

Ubat kecemasan

Dislokasi bahu membentuk 50-60% daripada semua dislokasi. Kekerapan ini dijelaskan oleh ciri-ciri anatomi dan fisiologi mereka pada sendi bahu: rongga artikular skapula adalah 3-4 kali lebih kecil daripada kepala bahu, yang mempunyai bentuk sfera, beg artikuler luas dan nipis.

Dislokasi traumatik di sendi bahu sering terjadi dengan kecederaan tidak langsung, contohnya, apabila jatuh ke belakang pada lengan terdedah atau ke lengan yang dilepaskan atau dilanjutkan.

Sekiranya dislokasi, ketua bahu boleh dipindahkan anterior, posterior atau ke bawah dari rongga artikular, oleh itu, bergantung pada kedudukan kepala dislokasi bahu, terdapat dislocations anterior, posterior dan bawah yang lebih rendah. Dislokasi anterior adalah yang paling umum (98%) dan sangat jarang posterior (Rajah 74).

Rajah. 74. Jenis dislokasi bahu anterior. a - subtussus; 6 - intraclavicular; in - subclavian.

Dislokasi bahu selalu disertai dengan pecah kapsul sendi. Pada masa yang sama, tendon-otot otot, terutamanya supraspinous, dapat merobek atau merobek sepenuhnya. Seringkali ditandai pemisahan tubercle besar (10-40%), lebih kurang kerap - tubercle kecil humerus dengan tendon otot yang melekat pada mereka.

Genggaman bahu tangan yang cedera diturunkan, kepala pesakit terus tunduk pada bahagian yang cedera. Beliau cuba untuk mewujudkan ketenangan anggota badan, dengan hati-hati menyokong tangannya yang sihat. Tangan berada dalam kedudukan penculikan, bengkok pada sendi siku dan nampaknya memanjang (Rajah 75). Paksi bahu terus ke atas dan biasanya melalui proses acromion skapula, dan semasa dislokasi melalui tulang selangka.

Rajah. 75. Pose seorang pesakit dengan dislokasi anterior bahu.

Jarak dari proses akromion ke condyle luaran bahu akan lebih besar daripada sisi yang sihat, kerana kedudukan kepala bahu yang lebih rendah.

Bulat normal sendi bahu dalam otot deltoid hilang apabila terputus; pada masa ini, permukaan datar yang tidak rata ditakrifkan kerana ketiadaan kepala dalam rongga artikular. Di atas permukaan ini, proses acromial percuma dapat dirasakan.

Pergerakan aktif dalam keadaan sendi tidak hadir atau menjejaskan tajam. Apabila cuba membuat pergerakan pasif - untuk menaikkan lengan pesakit, untuk membawa atau menarik diri, ia ditandakan "penegalan elastik" bahu, rintangan musim bunga. Sendi siku tidak boleh membawa kepada badan. Palpasi ditentukan kesakitan tertumpah di sendi.

Pergerakan putaran, yang disebabkan oleh memutar siku ke luar, dihantar ke kepala bahu, yang dirasakan di bawah rantau corakoid atau di bahagian bawah ketiak. Otot-otot yang mengelilingi sendi bahu adalah tegang, terutamanya deltoid. Kepala bahu yang tergusur dapat memerah atau merosakkan plexus brachial dan saluran darah. Akibatnya, pelbagai jenis perubahan boleh berlaku: sianosis atau pucat kulit jari, sensitiviti yang dikurangkan, paresthesia, dan lain-lain. Nadi pada arteri radial adalah lemah atau tidak hadir.

Dislokasi bahu kadangkala digabungkan dengan patah leher pembedahan bahu. Pada pergantian bahu biasanya dipendekkan dan tidak ditarik balik.

Dalam kes-kes ini, ketika cuba membawa dan melepaskan bahu, tidak ada sifat rintangan yang menonjol dari dislokasi. Apabila menggerakkan bahu ditentukan oleh crepitus. Ia adalah lebih sukar untuk mendiagnosis klinikal bahu yang dislokasi dengan patah kesan lehernya yang serentak. Diagnosis tepat pada masanya patah sebelum penyesuaian adalah sangat penting, kerana penentuan semula boleh menyebabkan pemotongan fraktur yang terjejas. Oleh itu, pemeriksaan klinikal diselesaikan dengan ujian X-ray dalam dua unjuran, yang menjelaskan diagnosis.

Rawatan kehalusan baru dalam sendi bahu bermula dengan reposition di bawah anestesia umum sebagai kecemasan. Kadang-kadang reposition boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan. Untuk melakukan ini, sebelum pesakit disuntik, 1 ml larutan 1% pantopen atau morfin disuntik. Kemudian menghasilkan anestesia pada sendi bahu dengan larutan novocaine 1%, menyuntikkan 30-40 ml ke dalam kapsul bersama. Terdapat banyak cara untuk mengurangkan dislokasi bahu, yang paling biasa digunakan adalah berikut.

Way Hippocrates - Cooper. Doktor duduk di bawah menghadap pesakit yang berbaring di belakangnya di sisi kehelan dan merebut tangan dengan kedua tangan. Tumit kaki penyebarannya, dengan nama yang sama dengan lengan tercedat tangan yang terluka, diletakkan di ketiaknya dan menekan ke atas kepala pelarian ke dalamnya, secara serentak meregangkan paksi lengan. Kepala displasi humerus itu menetap ke rongga artikular.

Cara Cocker (Rajah 76). Ia digunakan pada orang yang kuat dengan dislokasi anterior, ketiadaan patah leher bahu dan "merobek tuberkel besar. Kontraindikasi pada orang tua dengan osteoporosis. Pesakit diletakkan di atas meja di belakangnya supaya lengan terikat melangkaui pinggir meja. Kaedah ini terdiri daripada empat peringkat berturut-turut.

Peringkat pertama. Pakar bedah dengan satu tangan memegang bahagian bawah lengan bawah lengan yang sakit, dan satu lagi, yang dislokasi lawan, adalah siku, yang bengkok di sudut kanan, dan dengan hati-hati membimbingnya ke badan, menjalankan pelanjutan sepanjang paksi bahu. Pembantu membaiki ikat pinggang (Rajah 76, a).

Peringkat kedua. Tanpa melembutkan pelanjutan sepanjang paksi bahu, yang ditekan ke atas badan, pakar bedah perlahan-lahan berputar bahu ke luar sehingga lengan bawah naik ke bidang depan badan. Dalam kes ini, kepala bahu berputar permukaan artikular ke hadapan. Sering kali, ketika melakukan tahap kedua, pengurangan dislokasi berlaku; satu klik didengar (Rajah 76, b).

Peringkat ketiga. Mengekalkan kedudukan putaran keluar dan tanpa melembutkan peluasan, mereka mula secara perlahan meningkatkan lengan bawah dan ke hadapan, memindahkan siku pesakit yang ditekan ke badan ke arah garis tengah dan ke atas. Dalam kes ini, kepala biasanya menentang titik pecah beg. Kadang-kadang kepala boleh menjadi betul selepas peringkat ini (rajah 76, c).

Rajah. 76. Peringkat penurunan pengasingan bahu mengikut kaedah Kocher. Penjelasan dalam teks.

Peringkat keempat. Mulailah selepas melaksanakan dengan teliti langkah sebelumnya. Lengan bawah digunakan sebagai tuil, menghasilkan putaran secara mendadak. Dalam kes ini, tangan mangsa dipindahkan ke sendi bahu yang bertentangan, dan lengan bawah diletakkan di dada pesakit (Rajah 76, d). Pada masa itu, penolakan biasanya berlaku. Jika tidak berlaku, perlu, tanpa tergesa-gesa, dengan berhati-hati mengulangi semua peringkat, mengelakkan pergerakan yang kasar dan tiba-tiba.

Cara Janelidze (Rajah 77). Selepas anestesia, mangsa diletakkan di atas meja di sisi sebelah perut supaya pinggir meja jatuh ke dalam ketiak, dan lengan terikat secara bebas digantung. Kepala diletakkan di atas meja palsu. Dalam kedudukan ini, pesakit mesti berada dalam masa 10-20 minit untuk melegakan otot pinggang bahu. Kemudian lanjutkan kepada pengurangan dislokasi. Pakar bedah berdiri di hadapan pesakit, merampas lengan bawah pada sendi siku, menekan lengan bawah dekat siku, menggabungkan tekanan dengan pergerakan putaran kecil di sendi bahu. Apabila ini terjadi, pengurangan bahu bahu.

Rajah. 77. Pengurangan kehelan bahu mengikut kaedah Janelidze.

Kemudian mereka memakai pembalut plaster selama 2-3 minggu, memasang lengan ke dada. Selepas reposisi, sinar-x perlu diambil untuk memastikan bahawa kehelan adalah betul dan tidak ada lesi tulang. Selepas 5-7 hari gimnasium yang ditetapkan, prosedur fisioterapi untuk memulihkan fungsi dengan cepat. Keupayaan untuk bekerja dipulihkan selepas 30-45 hari. Untuk mengelakkan berulangnya kehelan, pesakit tidak seharusnya terlibat dalam buruh fizikal berat selama 3 bulan.

Cara Chaklin (rajah 78). Pesakit terletak di belakangnya. Doktor memerah bahu yang diberikan sepanjang panjang, menolak kepala bahu ke luar dengan tangan kedua dimasukkan ke dalam axilla. Kaedah Chaklin adalah yang paling sedikit traumatik dan dilakukan di bawah anestesia umum. Kaedah ini terutamanya ditunjukkan untuk patah tulang bahu.

Rajah. 78. Pengurangan keupayaan bahu mengikut kaedah Chaklin.

Traumatologi dan ortopedik. Yumashev A.S., 1983

Rawatan dislokasi bahu selepas pengurangan - sebab dan gejala kecederaan sendi

Sendi bahu adalah yang paling mudah alih di seluruh badan. Untuk sejumlah besar pergerakan pelbagai bahu, kami membayar dengan trauma yang tinggi pada sendi bahu. Ia adalah kehelan bahu yang menyumbang lebih daripada separuh daripada semua dislokasi dan kira-kira 3% daripada semua kecederaan. Rawatan dan pemulihan seterusnya bergantung kepada banyak faktor: jenis kehelan, tempoh kecederaan, kehadiran komplikasi, sebab. Kerosakan bahu sedemikian sering kali boleh diterbalikkan: ia dipulihkan sepenuhnya dengan rawatan yang betul.

Penerangan tentang gabungan dan mekanisme kehelannya

Sendi bahu itu sendiri terdiri daripada tiga bahagian:

 • kepala artikular humerus;
 • rongga artikular clavicle;
 • rongga artikular skapula.

Hollow clavicle tidak mempunyai hubungan dengan humerus, tetapi mempunyai kesan terhadap fungsinya. Di antara kepala humerus dan rongga skapula ada bibir artikular, yang juga memegang sendi dan mengekalkan mobilitas tinggi. Di dalam sendi bahu terdapat beberapa berkas ligamen artikular, kumpulan otot yang memberikan kestabilan yang lebih besar.

Mekanisme kecederaan adalah melebihi amplitudo fisiologi akibat kecederaan tidak langsung. Kapsul sendi dimusnahkan, kehilangan kepala humeral berlaku. Kadang-kadang terdapat patah tulang, merosakkan otot, tendon.

Punca bahaya bahaya

Kecederaan seperti ini adalah kerosakan utama pada sendi bahu. Penyebab kehelan termasuk:

 • kecederaan (tamparan kuat ke bahu, jatuh di lengan);
 • sering regangan otot dan tendon bahu (didapati di atlet);
 • pergerakan lengan yang sama, yang sering diulang (sering dilihat pada atlet);
 • pergerakan hiper kongenital - "hypermobility bersama" (berlaku pada kira-kira 12% orang);
 • struktur tidak teratur skapula (rongga skapular kecil).

Penyisiran bahu itu sendiri tidak menimbulkan ancaman serius kepada kesihatan manusia. Tetapi mendapat retrauma (kehebatan bahu) dalam masa enam bulan selepas kecederaan pertama pada sendi bahu sangat tinggi. Ia tidak memerlukan kesan yang kuat ke atas tempat kerosakan sebelumnya. Sebabnya ialah pengurangan buta huruf bahaya, rawatan, atau kecederaan yang berkaitan dengan pecahnya kotak artikular.

Ciri-ciri dislokasi bahu

Bergantung pada pelbagai faktor, beberapa klasifikasi dislokasi sendi bahu dibezakan. Dengan kehadiran kesan traumatik, satu trauma (sebab-trauma) atau tidak-trauma (kebiasaan) dislokasi. Kecederaan bahu bukan traumatik adalah kronik (patologi) dan sewenang-wenangnya. Terdapat pembahagian kehelan bahu ke dalam kongenital (struktur yang tidak teratur dari rongga skapular, pergerakan sendi sendi) dan diperolehi.

Bergantung pada jenis kecederaan, keseleo mungkin tidak rumit atau rumit (dislokasi dengan keretakan tulang (patah tulang), dengan kerosakan pada kulit dan tisu di sekitar sendi (dislokasi terbuka), dengan kerosakan kepada tendon, saraf dan saluran darah). Mengikut masa berlalu selepas kecederaan, kehelan dibahagikan kepada tiga hari pertama, basi (sehingga lima hari), lama (lebih dari 20 hari telah berlalu).

Subluxation bahu adalah kecederaan yang kerap terjadi pada kanak-kanak dan orang tua. Ia tidak mempunyai komplikasi, tetapi boleh diulangi dengan rawatan buta huruf. Sekiranya kecederaan itu diterima buat kali pertama, maka ia dipanggil satu terowong utama. Selepas kerosakan itu, tendon dan sendi itu sendiri akan kehilangan kekuatan asalnya, dan risiko kenaikan semula kecederaan.

Mengikut sisi mana kepala artikular telah pergi, bagaimana permukaan artikular menyimpang, ada anterior, kelemahan dan posterior dislocation bahu.

Dislokasi hadapan

Jenis kecederaan yang paling biasa, lebih daripada 75% dislokasi (sehingga 90%) dari bahu jatuh ke arah kehelan depan. Ia mempunyai dua jenis: subclavicular dan subclavian. Dalam kes pertama, kepala tulang jatuh dari beg artikular dan melampaui proses scapula, yang dikenali sebagai corakoid. Dalam dislokasi subclavian, kepala artikular berubah terus dan melampaui tulang selangka. Dengan kecederaan seperti itu, komplikasi serius mungkin (pecah kantung artikular, kerosakan tisu lembut). Bahu kelihatan jauh.

Dislokasi lebih rendah

Jenis kelainan yang tidak teratur (dari 8% hingga 24%). Dislokasi lebih rendah dipanggil axillary. Di sini kepala humerus turun berbanding dengan rongga artikular skapula. Mangsa tidak dapat menurunkan tangannya, ia dikeluarkan dari tubuh.

Dislokasi belakang

Dislokasi bahu belakang sangat jarang (sehingga 2% dari kes). Ia diperhatikan apabila seseorang jatuh pada lengan terulur. Kepala artikular bergerak serentak ke belakang dan kepala. Selalunya dengan kehelan posterior, ligamen, tendon, bibir artikular menyambung akar skapula dan kepala tulang bahu dipecahkan.

Gejala bahu bahu

Dengan pelbagai jenis sprains, gejala kecederaan yang serupa adalah serupa:

 • kesakitan yang tajam dan teruk di kawasan kecederaan (bahu, lengan, bilah bahu, tulang selangka), diperparah apabila cuba menggerakkan lengan;
 • penampilan edema pada sendi bahu;
 • sekatan pergerakan (mangsa boleh membuat pergerakan yang sangat kecil, biasanya berongga disebabkan oleh penguncupan pelindung otot dan ketegangan ligamen dan tendon, mungkin kebas tangan jika saraf rosak);
 • ubah bentuk bahu (bahu yang tidak simetri, bahagian yang rosak kelihatan sudut).

Gejala-gejala gangguan yang rumit boleh diakui oleh kerosakan Bankart (peningkatan sindrom kesakitan), kerumitan ciri yang mengiringi patah tulang, palpasi yang lemah denyut nadi pada arteri radial jika berlaku kerosakan pada saluran darah, dan rasa mati rasa apabila saraf rosak.

Diagnostik

Gejala utama yang mana traumatologist menentukan jenis kecederaan yang diterima diterangkan di atas. Peperiksaan profesional oleh seorang doktor dilakukan dalam bentuk palpasi yang teliti dan tepat untuk menentukan lokasi bahagian sendi, menentukan mobiliti, serta bercakap dengan mangsa. Untuk menjelaskan kehadiran / ketiadaan komplikasi, denyutan diperiksa oleh doktor, kulit dirasai, pergerakan jari-jari diperiksa.

Untuk menjelaskan diagnosis dan pilihan rawatan yang paling kompeten menggunakan x-ray dan pengimejan resonans magnetik.

Rawatan sendi bahu

Setelah cedera, anda perlu menghubungi ambulans segera atau pergi ke bilik kecemasan sendiri. Sebagai pertolongan pertama kepada orang terpencil, adalah perlu memohon sejuk ke tapak kecederaan, pastikan berehat dan jangan menggerakkan tangan yang cedera. Sekiranya boleh, letakkan pembalut pada lengan untuk melancarkan sendi yang rosak sebanyak mungkin.

Untuk mengurangkan sakit, pelepasan sakit harus diberikan.

Sesuaikan bahu dengan sendirinya sebelum ambulans tiba.

Anda boleh memburukkan keadaan, merosakkan tisu sekeliling, menyerang saraf dan saluran darah. Sekiranya terdapat luka terbuka, adalah perlu untuk merawatnya dengan antiseptik dan memohon pembalut.

Selanjutnya, bergantung kepada keadaan, skim rawatan dan pemulihan dipilih oleh doktor. Semua kaedah dibahagikan kepada operasi dan bukan pembedahan. Tentukan mana yang sesuai di dalam kes tertentu, hanya boleh menjadi doktor.

Pengurangan dislokasi tertutup

Untuk membaiki sendi bahu ke tempat anda secepat mungkin. Untuk melakukan ini, pastikan anda menggunakan anestesia tempatan atau anestesia umum: ia digunakan untuk melegakan kesakitan dan kelonggaran otot. Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan:

 • oleh Janelidze;

Selepas menetapkan kesakitan berkurangan. Subluxation sendi bahu tanpa komplikasi boleh disesuaikan tanpa menggunakan anestesia. Semak kejayaan prosedur ini diperlukan pada sinar X. Kemudian anestetik itu diresepkan oleh doktor dan pembalut digunakan atau penetapan khas bahu dilakukan dengan penculikan tangan.

Walaupun tanpa kesakitan, ia harus dipakai selama sekurang-kurangnya 3 minggu.

Rawatan pembedahan

Kaedah rawatan ini sering digunakan untuk bertukar keupayaan berulang, apabila tidak mungkin dilakukan tanpa pembedahan. Sekiranya ada dislokasi kedua, ia akan mengulangi semula sehingga penyebab keadaan patologi sendi bahu dihilangkan.

Dislokasi ACU (artikulasi acromioclavicular), sering dijumpai di kalangan atlet, hanya memerlukan rawatan pembedahan, kerana kecederaan seperti ini menyebabkan pecah ligamen.

Pakar bedah mengejar matlamat seperti memperkuat ligamen dan tendon, perbandingan betul rongga artikular dan ketua humerus, sambil menghilangkan dislokasi bahu biasa. Terdapat beberapa jenis operasi untuk menghapuskan jenis dislokasi ini:

 • Operasi Turner (penyingkiran kepingan elips kapsul artikular, jahitan kapsul, kelebihannya adalah bekas luka kecil, tempoh pemulihan pendek);
 • Operasi Putti (lebih traumatik, perlu jika terdapat komplikasi; jahitan kapsul berlaku; tidak memerlukan sebilangan besar alat; tempoh pemulihan yang tidak lama, parut berbentuk besar T);
 • Operasi Boychev (serupa dengan operasi Putti; serpihan bentuk segi tiga dikeluarkan sebelum penutupan);
 • Operasi Bankart (tidak begitu banyak kerana penggunaan alat khas (arthroscope), matlamatnya adalah untuk mewujudkan bibir sendi yang baru, ia mempunyai tempoh pemulihan yang pendek; ia dianggap standard emas dalam rawatan kehelan).

Pilihan jenis operasi oleh doktor bergantung kepada kehadiran / ketiadaan komplikasi, alat khas, umur mangsa.

Tempoh pemulihan selepas operasi sedemikian berlangsung sehingga enam minggu.

Selepas campur tangan pembedahan pada bahu dan lengan yang sakit, ortosis digunakan, alat kompleks untuk imobilisasi maksimum dan sokongan.

Fisioterapi

Penggunaan prosedur fisioterapeutik mungkin dilakukan dengan adanya pembalut pembalut pada bahu dan selepas pembuangannya. Matlamat fisioterapi adalah untuk mengurangkan pembengkakan tisu, membiasakan kawasan yang rosak, mengembalikan aliran darah tempatan yang baik, dan pergerakan otot yang berdekatan. Mereka bertujuan memulihkan sendi bahu yang rosak, fungsinya. Prosedur fisioterapi asas:

 • terapi magnet (keamatan tinggi dan rendah);
 • elektroforesis (untuk mempercepat penyerapan ubat);
 • terapi diadinamik;
 • terapi amplipulse;
 • penyinaran infra merah;
 • urut terapeutik;
 • terapi parafin;
 • bungkus alkohol;
 • cryotherapy tempatan (pendedahan suhu rendah).

Kontraindikasi utama adalah luka purba, penyakit ginjal dan darah, tumor maligna, pendarahan, penyakit jantung (serangan jantung), kehadiran alat pacu jantung, penyakit berjangkit, batuk kering. Sesetengah prosedur mempunyai batasan dalam bentuk kehamilan, masa kanak-kanak sehingga 5 tahun, dan kecenderungan untuk trombosis.

Mereka membantu memendekkan tempoh pemulihan, mengurangkan keparahan gejala tanpa ubat. Tetapi penggunaannya harus diselaraskan dengan doktor yang hadir, adalah mustahil untuk menetapkannya kepada diri sendiri. Prosedur fisioterapeutik tidak menggantikan penambahbaikan campur tangan sendi dan pembedahan.

Latihan selepas dislokasi

Sebaik sahaja selepas penyaringan dan pengenaan penggantian tidak bergerak, serta persetujuan doktor (dengan dislokasi tidak rumit), anda boleh memulakan kursus terapi fizikal. Latihan selepas dislokasi pada minggu pertama adalah bersifat pasif (dilakukan dengan bantuan doktor atau tangan yang sihat yang lain). Secara beransur-ansur, anda perlu melakukan latihan lebih aktif. Latihan pertama harus bermula dengan fleksi / lanjutan dan putaran tangan, mampatan jari ke dalam tinju, ketegangan statik otot bahu.

Sebulan selepas mendapat kecederaan dan mengeluarkan pembalut atau membalut pembalut, anda perlu menggunakan sendi itu sendiri, melaksanakan gerakan ke hadapan / ke belakang pada beberapa kali perlahan pada waktu siang. Latihan sedemikian membantu untuk memulihkan radas ligamen, fungsi sendi itu sendiri.

Apabila pembalut dikeluarkan, nilai senaman meningkat. Melakukan sukan segera tidak berbaloi. Kursus terapi senaman yang betul membantu dengan cepat menguatkan ligamen yang rosak, menguatkan otot-otot di sekeliling sendi, menstabilkan sendi itu sendiri. Amplitud pergerakan harus ditingkatkan secara beransur-ansur, pada masa akan datang untuk memasukkan pengembang, bobot, band getah. Pada mulanya anda harus melakukan latihan di bawah bimbingan doktor, dan kemudian di rumah. Selepas bersenam, kompres sejuk perlu diletakkan di kawasan yang terjejas untuk melegakan kesakitan.

Melakukan senaman mudah akan mempercepat pemulihan selepas kecederaan bahu.

Rawatan untuk dislokasi berulang

Sekiranya dislokasi diulangi, pemulihan pembedahan kapsul artikular dijelaskan oleh doktor. Kaedah lain tidak akan dapat sepenuhnya menghilangkan kecederaan seperti ini pada masa akan datang.

Operasi ini dapat memulihkan fungsi ligamen, kapsul itu sendiri. Oleh itu, risiko kecederaan berulang diminimumkan. Perhatian khusus perlu dibayar kepada gimnastik terapeutik: ia akan membantu menguatkan ligamen sendi, dan ligamen. Otot yang kuat mengurangkan kemungkinan kehelan berulang.

Pemulihan dan komplikasi

Tempoh pemulihan selepas dislokasi terdiri daripada tiga peringkat, di mana kaedah rawatan, prosedur fisioterapeutik, terapi senaman berubah.

Pada peringkat pertama, berlangsung sehingga 21 hari, batasi mana-mana pergerakan sendi bahu. Terapi ubat yang digunakan, memampatkan sejuk untuk melegakan edema, terapi senaman dalam bentuk pergerakan tangan, ketegangan otot statik. Fisioterapi pada peringkat ini harus ditujukan kepada penyingkiran sakit, edema.

Adalah penting untuk diingat bahawa sekatan pergerakan jangka panjang untuk orang tua adalah risiko yang tinggi pada atrofi otot. Oleh itu, pembalut immobilizing mereka dikeluarkan lebih awal.

Tahap kedua pemulihan bermula selepas penyingkiran perban pembetulan.

Ia bermula dari 4-6 minggu selepas kecederaan dan berlangsung sehingga 3 bulan.

Di sini, peranan utama dimainkan oleh latihan khas yang membantu mengembalikan sendi bahu.

Pemulihan penuh fungsi sendi berlaku pada peringkat ketiga.

Ia biasanya berlangsung sehingga enam bulan. Pada orang yang lebih tua, tempohnya boleh bertahan sehingga setahun.

Komplikasi selepas dislokasi bahu diulangi dislokasi (kebiasaan), patah tulang, kerosakan pada saraf dan saluran darah, pecah bibir artikular.

Dislokasi sendi bahu, sendi yang paling bergerak di dalam badan, adalah fenomena yang kerap. Untuk mengelakkannya, anda perlu mematuhi teknik keselamatan semasa bermain sukan, buruh fizikal. Jika kecederaan tidak dapat dielakkan, anda perlu menjalani keseluruhan rawatan dan mengikuti preskripsi doktor untuk mengurangkan risiko kecederaan semula.

Bagaimana bahaya bahaya timbul dan apa yang perlu dilakukan

Teknik yang berbeza untuk menurunkan sendi bahu

Seperti yang ditunjukkan oleh amalan - dislokasi bahu adalah kecederaan yang kerap hari ini. Terutama pada usia muda semasa bermain sukan. Lagipun, tulang dan otot masih terbentuk, dan dengan beban yang tidak sepatutnya atau kejatuhan jatuh pada lengan yang terulur, terlepas bahu boleh terjadi. Tetapi bagaimana untuk memberi pertolongan pertama, siapa yang akan pergi untuk mendapatkan rawatan dan bagaimanakah pemulihan berlaku selepas dislokasi sendi bahu? Mari kita bincangkan ini kemudian dalam artikel.

Ciri-ciri kecederaan

Dislokasi bahu - salah satu kecederaan yang paling kerap dikaitkan dengan sukan. Dalam klasifikasi antarabangsa untuk ICD 10 mempunyai kod S40-S49. Kecederaan ini adalah kehilangan humerus dari kapsul ke hadapan (dislokasi anterior bahu) dan penyingkiran lengan. Kadang-kadang ada terlepas posterior bahu dan sangat jarang turun, di mana lengan terikat diangkat di atas kepala dan tidak dapat diturunkan.

Rawatan dislokasi sendi bahu, tentu saja, mesti diamanahkan kepada pakar. Tetapi jika tidak ada kemungkinan sedemikian, anda perlu dirawat sendiri, iaitu, tanpa doktor, tetapi masih dengan bantuan.

Punca

Sebabnya boleh jadi sangat berbeza, contohnya, penyakit sendi, kejatuhan trauma atau serangan, terlalu banyak melambai tangan dengan penggunaan objek berat. Anda boleh menambah ke senarai ini:

 • pengangkat berat;
 • kehelan tidak betul;
 • anomali kongenital sendi dan tulang;
 • mengimbangi selepas pembedahan;
 • kecenderungan genetik.

Symptomatology

Jadi, apa yang membezakan gejala bahu bahu (kod S40-S49):

 • kesakitan tajam;
 • mobiliti lengan bawah;
 • bengkak - keradangan;
 • kehilangan sensasi;
 • ketua humulus yang dapat dihilangkan;
 • sebagai pengganti humerus, rehat muncul;
 • bahu menjadi bentuk yang lebih angular.

Darjah dan jenis

Semua dislokasi bahu dibahagikan kepada beberapa jenis. Setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri tertentu:

 1. Terlalu bahu utama - yang paling sering terjadi akibat beban yang berlebihan pada ikat pinggang bahu.
 2. Dislokal sekunder, atau berulang kali bahu. Terlalu sering di epilepsi dan atlet. Disebabkan oleh jatuh kerap tidak terkawal di belakang dengan siku atau seluruh lengan ke bawah.
 3. Subluxation sendi bahu adalah gangguan fungsi normal sendi bahu akibat beban besar dan jatuh pada lengan. Seringkali subluxations berlaku dengan patah tulang, peregangan tendon, pecah kapsul, ligamen atau otot.
 4. Kerohanian, atau kronik. Akibat rawatan teruk anterior dislocation, apabila untuk yang seterusnya tidak lagi memerlukan beban besar dan bahu dapat terputus setiap beberapa jam. Kemungkinan akibat pemulihan yang tidak wajar selepas rawatan kehelan sebelumnya. Ia tidak disembuhkan dengan cara biasa, ia memerlukan pembedahan.

Di samping itu, dislokasi kongenital diasingkan - akibat daripada trauma kelahiran. Mereka dirawat secara langsung di bilik penghantaran oleh seorang ahli neonatologi atau ahli traumatologi kanak-kanak. Dibeli - traumatik dan tidak traumatik. Bergantung kepada tempoh kecederaan, dislokasi bahu dibahagikan kepada:

 • segar, sehingga 3 hari;
 • basi, sehingga 3 minggu;
 • lama, lebih dari 3 minggu.

Kecederaan sedemikian sangat malang dan kadang-kadang membawa kepada pelbagai komplikasi. Contohnya, kerosakan pada ujung saraf, saluran darah, pemisahan serpihan tulang, yang melekat pada otot, ke arah kehelan biasa. Komplikasi dengan reposisi tulang hanya dirawat dengan bantuan operasi.

Bagaimana untuk meluruskan bahu?

Pertama sekali, doktor membuat x-ray langsung dan paksi untuk melihat tahap anjakan tulang dan semua kerosakannya. Anda mungkin memerlukan pemeriksaan ultrasound atau CT, kerana mereka memberikan imej yang lebih jelas. Selepas manipulasi ini, doktor yang hadir membuat keputusan untuk merawat dislokasi sendi bahu dan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Pertama anda perlu menetapkan sendi. Ia dihantar di bawah anestesia atau dengan menggunakan ubat penghilang rasa sakit, untuk kesan yang diinginkan oleh otot dan ligamen mangsa sebaik mungkin. Untuk ini, tiga kaedah pengurangan digunakan:

 • tuil - cara untuk berlarutan;
 • fisiologi - ketegangan otot;
 • jog - menolak tulang ke dalam kapsul.

Terdapat kira-kira 50 jenis pengurangan. Tetapi yang paling selamat dan paling popular ialah kaedah Janelidze dan kaedah Kocher.

Dengan kaedah Janelidze

Pengurangan bahu bahu mengikut Janelidze dianggap kaedah trauma yang paling sedikit. Ia berlaku seperti berikut:

 1. Berbaring di sofa, atau duduk di atas pesakit kerusi meletakkan roller dari tuala di bawah skapula.
 2. Subkutane disuntik dengan 1 ml penyelesaian 1% morfin.
 3. Otot di bawah berat lengan selama 20-30 minit berehat dan tulang terpencil cenderung jatuh ke tempatnya. Kadang-kadang semuanya berlaku dengan sendirinya, tetapi jika kehelan bahu tidak dihapuskan dengan sendirinya, maka ahli bedah menetapkan tulang: pertama membongkok lengan pesakit di siku dan memindahkan bahagian bebas ke luar, dan kemudian masuk ke dalam.
 4. Pada klik, anda boleh mendengar tulang yang jatuh ke tempatnya. Dengan cara ini anda boleh menghapuskan subluxations.
 5. Selepas itu, kawalan x-ray dilakukan. Pelakon plaster digunakan untuk lengan, yang akan membaiki sendi.

Menurut kaedah Kocher

Pengurangan kehebatan bahu oleh Kocher dianggap lebih menyakitkan. Mereka digunakan apabila tidak boleh menggunakan kaedah Janelidze. Jadi, bagaimana untuk memadamkan kehelan:

 1. Mangsa terletak di sofa.
 2. Pembantu jururawat memegang pesakit rapat oleh bahu untuk mengelakkan pergerakan.
 3. Pakar bedah membungkuk lengan pesakit pada sudut 90 darjah, mengambilnya di dekat pergelangan tangan dan tarik sepanjang paksi bahu, menggerakkan tangan ke badan. Kemudian dia meletakkan tangan yang cedera pada bahu yang bertentangan. Satu klik menunjukkan tulang di tempatnya.
 4. Selepas manipulasi seperti itu, lengan dipasang dengan pelekap plaster pada sudut 30-45 darjah ke badan. Pembalut untuk dislokasi sendi bahu dipakai selama sekurang-kurangnya sebulan, dan untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dan lebih tua berusia lebih 65 tahun - tidak lebih dari 3 minggu.

Penambahan bebas

Seketika, kami akan memberi amaran kepada anda bahawa kami tidak mengesyorkan menukar bahu anda, kerana anda memerlukan pengetahuan dan kemahiran tertentu. Tetapi, jika ada keperluan untuk ini dan ada seorang yang berpengalaman di dekat anda, maka anda boleh cuba memberikan bantuan.

 1. Untuk melakukan ini, pertama sekali, berbaring di belakang anda, letakkan lengan yang cedera pada sudut 90 darjah ke badan.
 2. Sebelum prosedur, jika boleh, ambil anestetik.
 3. Seseorang yang menyebabkan kehelan seseorang yang cedera perlahan-lahan dan berhati-hati, tetapi tarik lengan yang cedera cukup keras terhadap dirinya, supaya humerus akan kembali ke tempatnya.
 4. Kemudian anda perlu menetapkan tangan dan dalam kes tidak bergerak itu, supaya tidak memburukkan lagi keadaan. Kemudian secepat mungkin pergi ke doktor.

Bantuan Pertama

Pertolongan pertama untuk kehelan bahu ialah meletakkan pembalut pada tangan yang cedera dan dengan itu melumpuhkannya. Anda boleh meletakkan roller kecil di bawah lengan anda, pasangkan ais atau doh yang dibuat dari tepung dengan cuka ke tapak yang cedera selama 15 minit. Ini akan mengurangkan kesakitan. Kemudian, ia perlu memberi ubat penghilang rasa sakit kepada pesakit, untuk memastikan rehat lengkap dan dengan cepat membawanya ke hospital. Ingat bahawa rawatan kehebatan bahu adalah perkara untuk profesional.

Pemulihan dan Pemulihan

Bahagian mandatori rawatan selepas dislokasi sendi bahu adalah pemulihan. Dengan pemulihan yang tidak wajar dan ketidakpatuhan dengan semua merawat cadangan, bahu mungkin kehilangan mobilitinya. Oleh itu, pemulihan selepas dislokasi bahu dilakukan dalam 3 peringkat:

 1. Pada minggu pertama selepas pengurangan bahu bahu, pergerakan harus dibatasi, tetapi anda perlu mengulikan pergelangan tangan dan tangan secara rutin, bengkok perlahan dan lepaskan siku. Ia perlu mengenakan pemampatan sejuk di tempat yang sakit, mengambil ubat anti-radang, melakukan elektroforesis dengan novocaine.
 2. Dari minggu ke-2 hingga ke-4, semua manipulasi berterusan, sebagai tambahan, anda perlu melakukan pemanasan cahaya dengan bahu anda, kemudian gunakan sejuk.
 3. Pada minggu ke-4, pisau plaster dibuang. Kami terus melakukan gimnastik ringan dengan bahu yang dislokal. Pada masa ini, pergerakan normalnya dipulihkan, otot dan ligamen diperkuat, tanda-tanda kehalusan sendi bahu dihilangkan.

Seterusnya datang kompleks terapi fizikal selama 2-3 bulan, di mana beban ringan menjadi lebih serius, amplitud gerakan meningkat. Terapi terapi yang disyorkan selepas dislokasi bahu terdiri daripada latihan berikut:

 • shrugs;
 • putaran tangan ke belakang dan sebagainya;
 • menyebarkan tangan.

Hampir semua latihan dilakukan berbaring. Di samping itu, latihan dilakukan di mana anda perlu menggunakan bola, tongkat, dumbbell dan objek lain. Untuk menggunakan peralatan terlalu berat semasa latihan rekreasi tidak diingini. Set latihan yang tepat untuk terapi senaman dalam kes terlepasnya sendi atau subluxasi bahu ditentukan oleh doktor pemulihan dalam setiap kes. Latihan yang berterusan akan membantu melindungi bahu anda dari disfungsi dan memulihkan mobiliti bekas. Pada masa yang sama, ia berguna untuk menjalani kursus fisioterapi: terapi magnet, terapi laser, ozokerite, galvanisasi bahu dan otot lengan, urut, dan terapi ultrasound.

Video "Rawatan kecederaan bahu"

Terdapat kehebatan bahu kanan atau kiri: apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk memberi pertolongan cemas dan menetapkan rawatan? Lihat video berikut tentang ini.

Bagaimana untuk membaiki bahu tanpa melawat doktor

Dislokasi sendi bahu merujuk kepada kecederaan yang menyakitkan yang menyebabkan kecacatan jangka pendek - pergerakan lengan menjadi hampir mustahil sehingga sendi ditetapkan. Oleh sebab sendi bahu sangat mudah alih, bahu tertakluk kepada kekotoran yang kerap. Juga, semasa musim gugur, orang meletakkan tangan mereka yang terulur di hadapan mereka, itulah sebabnya tulang artikular menganggap kedudukan tidak wajar.

Sekiranya seseorang mengalami kecederaan ini, maka adalah yang terbaik untuk mempercayai pekerja perubatan yang berpengalaman untuk meredakan dislokasi bahu, tetapi dalam keadaan kecemasan ia dibenarkan melakukan tugas ini sendiri. Sekiranya bahaya yang cedera tidak ditetapkan pada masa, maka mangsa mungkin memerlukan pembedahan.

Secara mandiri menjalankan pengubahsuaian bahu, anda boleh, jika pesakit tidak mempunyai peluang untuk sampai ke bilik kecemasan dan mendapatkan bantuan pakar dalam waktu yang akan datang.

Tetapi jika ada peluang yang sedikit untuk mendapatkan bantuan berkelayakan dalam setengah hari, maka lebih baik menunggu dan cuba menghentikan ketidakselesaan dengan es, pembunuh rasa sakit dan pembalut. Sekiranya menunggu rawatan perubatan mengambil masa lebih lama atau tidak melakukan mobiliti bahu untuk mendapatkan ke hospital, maka dalam hal ini dibenarkan meluruskan bahu itu sendiri.

Tetapi perlu diingatkan bahawa walaupun ini mungkin membangkitkan komplikasi berikut:

 • robek otot, ligamen atau tendon tambahan;
 • kecederaan kepada saraf, saluran darah;
 • pendarahan;
 • kesakitan teruk, kehilangan kesedaran.

Dalam kes ringan, sendi boleh diletakkan dengan sedikit atau tidak sakit, terutamanya jika doktor melakukan prosedur ini. Rawatan adalah wajar dilakukan selepas tinjauan. Prosedur radiografi adalah tidak diingini untuk diabaikan. Dengan itu, anda dapat melihat tahap kerosakan pada tisu lembut dan kehadiran pemotongan.

Sebagai peraturan, mangsa menderita gangguan kehadiran bahu anterior - tulang itu dipindahkan ke hadapan atau ke kawasan axillary. Dan hanya dalam 2% kes seperti peralihan berlaku kembali.

Untuk rawatan dislokasi bahu dalam perubatan menggunakan kaedah yang berbeza. Pilihan bergantung pada jenis kecederaan, usia pesakit, kekuatan ototnya, serta kemahiran doktor. Yang paling umum adalah empat kaedah berikut:

 • penambahbaikan bahu oleh kaedah Hippocrates-Cooper;
 • taktik rawatan Chaklin;
 • Teknik Kocher;
 • pengurangan kaedah dislokasi Janelidze.

Bagaimana untuk membaiki bahu yang dislokal

Menurut Hippocrates - Cooper

Pengurangan sambungan bahu dengan kaedah ini dianggap paling mudah. Manipulasi boleh satu orang. Pesakit perlu mengambil posisi di belakangnya, dan doktor duduk di dalam anggota yang cedera. Selepas itu, dia memegang tangan pesakit dengan kedua tangan dan menekan ke atas zon axillary dengan kaki telanjangnya, sambil menarik lengannya. Untuk mengurangkan risiko komplikasi, kedua-dua pergerakan ini mesti dilakukan secara serentak sekiranya mungkin.

Kaedah Kocher

Pengurangan kehebatan bahu mengikut Kocher ditetapkan jika mangsa sangat rumit dan patologinya tidak rumit. Pengurangan dislokasi dengan cara ini memerlukan banyak usaha dan sekurang-kurangnya dua orang. Rawatan dislokasi sedemikian adalah kontraindikasi pada orang tua dan mereka yang menderita osteoporosis.

Kaedah ini dibahagikan kepada empat peringkat, yang dijalankan dalam susunan berikut:

 1. Doktor dengan satu tangan memegang bahagian bawah tangan yang cedera mangsa, dan yang kedua memegang siku, membongkoknya pada sudut 90 darjah. Kemudian dia membawa siku ke badan pesakit dan menarik tangannya di sepanjang paksi, manakala doktor kedua membetulkan lengannya.
 2. Kedudukan anatomis hendaklah dikembalikan kepada sendi sehingga ia menjadi tempat pesawat hadapan. Klik ciri keras bermakna bahawa putaran itu berjaya.
 3. Pada peringkat seterusnya, doktor perlahan-lahan bergerak lengan bawah ke depan dan ke atas. Wilayah ulnar, pada masa ini, ditekan dengan kuat ke badan.
 4. Sebagai kesimpulan, doktor, dengan bantuan pergerakan yang tajam, menetapkan sendi bersama. Daripada tuil, lengan bawah pesakit digunakan. Tangan korban diletakkan di atas bahu yang sihat, dan lengan bawah ditekan ke dada dan ditetapkan dalam kedudukan ini.

Menurut Chaklin

Kaedah Chaklina digunakan untuk kecederaan kompleks yang disertai oleh patah tulang. Jenis ini kurang traumatik untuk tisu, tetapi ia memberikan kesakitan yang teruk. Oleh itu, prosedur itu dilakukan dengan menggunakan ubat penghilang rasa sakit.

Pesakit terletak di punggungnya, dan doktor dengan satu tangan memegang lengan bawah pada siku, meregangkan lengannya ke arah dirinya. Tangan yang lain menekan ke dalam ketiak, cuba memulangkan kepala humerus di tempatnya.

Teknik Janelidze

Apabila meletakkan semula bahagian bahu yang rosak menggunakan kaedah Janelidze, pesakit terletak di atas meja dengan bahagian yang cedera. Pada masa yang sama adalah penting bahawa bahagian yang melampau dari meja betul-betul memasuki ketiak, dan anggota yang cedera digantung.

Kepala korban terletak di atas meja lain. Di negeri ini, ia perlu kekal selama kira-kira lima belas minit. Ia perlu untuk kelonggaran maksimum tali pinggang bahu. Selanjutnya, traumatologist tegas melindungi lengan bawah pesakit dan menimbulkan tekanan pada tempat yang terletak berhampiran siku dan juga melakukan tekanan lembut pada sendi bahu, menjadikan pergerakan pekeliling. Pengurangan kehebatan bahu mengikut kaedah Janelidze dilakukan secepat mungkin dan tanpa kesakitan yang teruk.

Seterusnya, adalah perlu untuk melancarkan kawasan ini - pembalut khusus digunakan pada bahagian atas, dengan lengannya dipasang dengan kukuh di dada. Selepas manipulasi ini, perlu dilakukan semula X-ray untuk mengesahkan sepenuhnya ketiadaan sebarang komplikasi.

Bagaimana untuk menyesuaikan sendi bahu tanpa bantuan pakar

Sering kali, seseorang bertanya soalan - bagaimana untuk membaiki bahu yang terlentang dengan tangan anda sendiri? Sering kali, kerosakan pada tali pinggang bahu berlaku apabila mangsa jauh dari kemudahan perubatan - di negara ini atau di alam semula jadi. Dalam kes ini, anda boleh meluruskan bahu anda sendiri, kerana penyimpangan panjang sendi boleh berbahaya. Dalam kes ini, seseorang mesti memahami akibatnya.

Terdapat pelbagai cara untuk mengurangkan kehebatan bahu sendiri. Cara termudah untuk melakukan manipulasi ini adalah untuk orang yang kuat secara fizikal, kerana otot yang tegang akan mengganggu kembalinya sendi. Mangsa mesti bersandar sedikit ke hadapan. Dalam kedudukan ini, lengan bawah jatuh sedikit dan lengan yang terluka hangat.

Pembantu mesti berdiri di belakang pesakit, memegang lengan bawahnya dan memperluas tangannya, ke hadapan. Kemudian perlahan-lahan mula menarik tangan dari anda - ke bawah dan pada masa yang sama mengangkatnya. Pergerakan tajam tidak boleh dibenarkan. Jika sakit teruk berlaku, hentikan prosedur.

Adalah lebih mudah untuk menetapkan sendi apabila cedera berada di belakang, dan lengan yang cedera digantung. Pembantu memegang pergelangan tangan dan menarik lengannya di sepanjang paksi bahu ke arah dirinya. Pada masa yang sama, lanjutan ke arah yang bertentangan harus berlaku di kawasan sendi bahu. Untuk ini, tuala besar ditolak di bawah bahu, dan orang lain menarik di hujungnya.

Trauma boleh berlaku apabila pesakit tidak akan dapat membantu. Dia boleh cuba membantu diri sendiri. Tetapi adalah wajar untuk melakukan ini dengan segera selepas kecederaan. Sulit, tetapi mungkin, untuk membetulkan bahu yang terputus.

Untuk melakukan ini, adalah lebih baik untuk berbaring di perut supaya lengan yang terluka hang dan memuat beban 1 hingga 2 kg dengannya dan tunggu. Di bawah pengaruh graviti bahu akan jatuh ke tempatnya.

Anda juga boleh menggunakan kaedah lain:

 • Badan yang cedera ditekuk pada siku dan menarik ke depan untuk pembentukan sudut sembilan puluh darjah antara lengan bawah dan badan.
 • Tangan harus dipindahkan ke sisi, sejauh kecederaan akan membolehkan, dan tanpa mengubah kedudukan bekas lengan.
 • Kelebihan mengangkat sehingga telapak tangannya tepat di atas kepalanya. Ia perlu melakukan manipulasi ini secara perlahan-lahan, dengan menggunakan kemungkinan sendi bahu maksimal.

Rawatan selepas pengurangan

Selepas bahu telah ditetapkan sendiri, adalah perlu untuk menerima bantuan perubatan - untuk mengambil pemeriksaan radiografi atau CT. Ia adalah perlu untuk penilaian kerosakan tisu dan ketepatan prosedur.

Selepas dislokasi dikurangkan, pembalut tekanan perlu digunakan, yang akan membaiki sendi dan menghalang pemindahan semula. Imobilisasi ini berterusan selama sebulan. Pada usia tua, anda perlu mula bergerak lengan anda seawal mungkin, kerana imobilisasi yang berpanjangan boleh membangun atrofi otot dan kontraksi sendi.

Sekiranya berlaku kecederaan yang rumit, apabila dislokasi disertai oleh patah tulang atau pecah ligamen, plaster dipakai sehingga 3-4 minggu. Keluarkan pembalut ini selepas pemeriksaan semula.

Kemudian doktor menetapkan kursus pemulihan - fisioterapi, urut, terapi fizikal. Semua kaedah pemulihan, senaman khas dipilih secara individu dan bertujuan untuk mengembalikan mangsa kepada gaya hidup yang biasa.

Pemulihan

Ia penting! Penetapan diri yang berjaya dalam kehelan tidak melepaskan mangsa dari melawat seorang doktor. Pematuhan semua preskripsinya dengan ketara akan mempercepatkan tempoh pemulihan, akan mengembalikan anggota badan kepada prestasi sebelumnya, serta menguatkan sendi bahu.

Jangan tarik dengan diagnosis dan rawatan penyakit!

Keluarkan bahu

Dislokasi bahu membentuk 50-60% daripada semua dislokasi dan lebih biasa pada lelaki. Kekerapan kehelan bahu dijelaskan oleh bentuk sfera sendi, pergerakan yang ketara di dalamnya, ketidakcocokan permukaan artikular, kelemahan dan bilangan kecil ligamen, kapsul artikular yang longgar dan tidak kuat.

Punca: kecederaan tidak langsung (jatuh pada lengan yang ditarik dan dilanjutkan atau pada siku); kecederaan langsung (pukulan ke bahu dari belakang atau di depan) jarang diperhatikan.

Bergantung pada anjakan kepala humeral, terdapat anterior yang dibezakan (98% daripada semua dislokasi bahu), kehebatan posterior dan bawah (Rajah 1).

Rajah. 1. Klasifikasi dislokasi bahu mengikut Kaplan: a - sendi normal; b - kekacauan subkutaneus; (c) dislokasi subkutaneus dengan pemisahan tubercle besar humerus; d - subclavian; d - axillary; e - belakang

Tanda-tanda. Dengan dislokasi anterior, kepala dipindahkan anterior dan terletak di bawah klavikula atau di bawah proses coracoid, di mana ia terasa baik. Peningkatan otot deltoid ditentukan, acromion menonjol, di bawahnya terdapat penarikan balik tisu lembut. Lengan bengkok pada sendi siku, ditarik balik, mangsa disokong oleh lengannya yang sihat. Paksi bahu dialihkan ke dalam. Kepala dan torso mangsa cenderung ke arah kerosakan. Pergerakan aktif dalam sendi adalah mustahil, yang pasif terhad. Rintangan positif gejala rintangan.

Sekiranya dislokasi lebih rendah, kepala dipindahkan ke bawah dan terletak di bawah rongga artikular (dislokasi axillary). Dalam kes ini, bahu ditarik balik secara tiba-tiba, kepalanya dirasai di ketiak, jangkauan anggota badan yang relatif diperhatikan.

Dengan dislokasi belakang, kepala bahu digantikan dengan posterior. Gejala utama adalah sama seperti dalam keadaan dislokasi anterior, namun kepala humerus terasa di belakang rongga artikular, ligamen koraco-clavicular terasa tegang, bahu ditetapkan dalam kedudukan lenturan.

Dislokasi boleh disertai dengan pemisahan tubercle besar atau patah leher pembedahan humerus, seperti yang dibuktikan oleh pembengkakan pada bahu, pendarahan, dan kesakitan tempatan yang tajam. Ini mesti diambil kira apabila mengurangkan kehelan.

Semua mangsa perlu memastikan pergerakan dan kepekaan jari-jari dan seluruh tangan (mungkin mampatan daripada ikatan neurovaskular).

Rawatan. Dislokasi tidak boleh diset semula di tempat kejadian. Badan yang cedera diperbaiki dengan tayar pengangkutan atau kerchief. Pesakit dihantar ke pusat trauma, di mana mereka menjalankan pemeriksaan klinikal penuh.

Ia perlu membetulkan kehebatan dengan anestesia yang baik. Subcutaneously disuntik dengan 1 ml 2% larutan penyelesaian campuran, 1 ml larutan 1% dimedrol, 40 ml 1% penyelesaian novocaine ke dalam rongga sendi. Anestesia konduktif dari plexus brachial (Rajah 2, b) atau anestesia boleh digunakan untuk anestesia.

Rajah. 2. Anestesia bahagian atas: a - intraosseous dan intravena; b, c - anestesia konduksi dari plexus brachial ke atas tulang selangka dan di ketiak: 1 - otot scalene anterior; 2 - otot scalene tengah; 3 - plexus brachial; 4 - arteri subclavian; 5 - urat subclavian; 6 - arteri axillary; 7 - tempat suntikan jarum; 8 - harness

Cara untuk mengurangkan kehebatan bahu.

Cara Kocher. Ia digunakan untuk dislokasi anterior. Kaedah pengurangan terdiri daripada empat peringkat (Gambarajah 3, a - d).

Rajah. 3. Mengurangkan kehelan bahu: a - g - mengikut Kocher; g - e - menurut Janelidze; W - menurut Mukhin - Motu; h - menurut Hippocrates - Cooper

Tahap pertama - seorang traumatologist menangkap satu anggota di bahagian bawah bahu dan sendi pergelangan tangan yang lebih rendah, melengkung pada sendi siku pada sudut 90 ° dan, melaksanakan pelanjutan sepanjang paksi bahu, memimpin anggota badan. Seorang penolong pada masa ini membaiki ikat pinggang pesakit.

Tahap kedua - tanpa melembutkan pelanjutan sepanjang paksi bahu, traumatologist berputar keluar anggota badan, menekan siku ke badan.

Peringkat ketiga - menjaga sambungan sepanjang paksi bahu, siku dipimpin anterior.

Peringkat keempat - tanpa mengubah kedudukan anggota badan, traumatologist berputar bahu ke dalam, menggerakkan tangan anggota yang cedera ke sendi bahu yang sihat, lengan bawah terletak pada dada. Apabila dislokasi dikurangkan, satu klik ciri dirasakan.

Cara Janelidze digunakan untuk dislokasi axillary bawah bahu.

Pesakit diletakkan di sebelahnya di pinggir meja supaya tangan yang terluka digantung, dan scapula terletak di pinggir meja. Kepala pesakit ditempatkan pada meja kedua (Gambar 3, d, e).

Selepas 10-15 minit, otot pinggang bahu berehat. Kemudian traumatologist membengkokkan anggota di sendi siku hingga 90 ° dan menghasilkan sambungan ke bawah, menekan bawah lengan, pada masa yang sama berputar ke luar, kemudian ke dalam.

Kaedah Mukhin-Mota boleh digunakan untuk apa-apa jenis dislokasi (Gambarajah 3, g). Pesakit terletak di atas meja atau duduk di kerusi. Pembantu membaiki skapula dengan tuala, dibuang ke atas fossa axillary tangan yang cedera. Traumatologist menangkap lengan dan bahu mangsa dan secara beransur-ansur mengeluarkan lengan pesakit, membongkok pada sendi siku, ke kedudukan mendatar, menjalankan lanjutan sederhana di sepanjang paksi bahu dan menghasilkan gegaran ringan, gerakan putaran dan tambahan untuk mengurangkan kehelan. Pelbagai variasi kaedah ini dicadangkan.

Cara Hippocrates-Cooper (Rajah 3, h). Pesakit diletakkan di belakangnya. Para traumatologist melepaskan kasutnya, duduk menghadap kepada mangsa dari dislokasi, merapatkan tangannya dengan tangan dan oleh pergelangan tangan, tumit membuat sokongan pada fossa axillary pesakit dan serentak menarik anggota sepanjang paksi.

Selepas pengurangan dislokasi, lengan dipasang di kedudukan penculikan (sehingga 30-45 °) dengan Longuet plaster mengikut G. I. Turner (Rajah 4), sebelum immobilization diperlukan untuk memasukkan roller cotton-gauze di fossa axillary.

Rajah. 4. Balik Turner Plaster

Tempoh imobilisasi - 3-4 minggu., Rehabilitasi - 2 minggu.

Semua jenis rawatan berfungsi, urutan, rawatan haba ditunjukkan.

Hilang Upaya dipulihkan dalam 5-6 minggu.

Penamatan fiksasi awal dan perkembangan gerakan yang memaksa dapat menyumbang kepada perkembangan kehebatan kebiasaan, rawatan yang hanya beroperasi. Pengurangan terbuka juga ditunjukkan dalam kes-kes dislokasi yang tidak dapat dibatalkan dan kronik, patah tulang, kehelan dan fraktur humerus proksimal.

Komplikasi: paresis (kelumpuhan) otot bulat deltoid dan kecil (kerosakan kepada n Axillaris), kontraksi arthrogenik, keilatan biasa.

Dislokasi kronik bahu

Prognosis mengenai pemulihan fungsi sendi bahu dengan dislokasi kronik tidak menguntungkan (Babich B. K., 1968). Perubahan patologi dengan mereka sangat jelas. Mereka bergantung pada tempoh yang telah berlalu sejak masa kehelan dan kaedah pengurangan: semakin lama istilah dan lebih kasar dan semakin banyak percubaan pengurangan, semakin sukar perubahan sendi itu sendiri dan tisu sekitarnya. Sendi itu mengosongkan, dipenuhi dengan tisu cicatricial, dengan dikimpal dengan kapsul yang menebal dan terputus.

Kepala humerus dikelilingi oleh tisu parut yang padat. Otot berada dalam keadaan penarikan balik yang jelas, yang mengehadkan pergerakan bahu dengan mendadak.

Rawan artikular pada kepala humerus dan bahagian bawah rongga artikular mengalami distrofi. Lama kelamaan, distrofi berserabut dan lemak berkembang di dalam tisu. Perubahan patologi penting perlu dipertimbangkan apabila memilih kaedah untuk mengurangkan kehelan. Pengurangan tertutup adalah mungkin jika tidak lebih daripada 3 bulan telah berlalu sejak dislokasi awal. Penggunaan alat pengawal luaran yang mengganggu menjadikannya lebih mudah untuk menggunakan injap tertutup. Dengan dislokasi bahu tertutup, terutamanya dengan penghapusan penuh rongga artikular skapula, terutamanya campur tangan pembedahan ditunjukkan. Selepas pengurangan terbuka kehelan kronik bahu, pesakit akan mengalami kekakuan pada sendi dan kontraksi sebagai akibat daripada perkembangan arthrosis yang mereputasi dan kesakitan yang teruk. Ini memaksa pakar bedah mengembangkan tanda-tanda untuk reseksi kepala arthrodesis bahu kepala dan bahu. Arthroplasty bahu boleh dianggap sebagai alternatif kepada arthrodesis.

Dislokasi kebiasaan bahu

Dislokasi kebiasaan bahu adalah akibat dari perlakuan yang tidak betul terhadap kehebatan trauma: kekurangan imobilisasi atau penghapusan prematur, kurang upaya fizikal awal, kurang kerap akibat kecederaan parah. Punca-punca penyebab bahu bahaya biasa adalah keadaan patologi berikut:

1) kerosakan pada bibir fibro-cartilaginous dalam bahagian anteroposterior permukaan artikular skapula, yang mengakibatkan pelanggaran fungsi penghalang (kerosakan kepada Bankard);

2) patah kesan kepala bahu di bahagian belakang bahagian luar (retak Hill - Sach); ia menyebabkan ketidakcukupan fasa dalam sendi, yang membawa kepada kekangan bahu bahu tanpa sebarang usaha fizikal luar;

3) posttraumatic degeneratif-perubahan dystrophic dalam T. subscapularis; semasa penculikan lengan, otot yang tegar dengan ketara meningkatkan ketidakstabilan fasa di sendi bahu;

4) kerosakan pada alat pemutar rotator, terutamanya otot supraspinatus, membawa kepada kemunculan myodisbalance dan anjakan kepala humeral ke margin anterior dari rongga artikular skapula;

5) merosakkan kapsul sendi bahu.

Ciri-ciri klinikal dan radiologi. Diagnosis dislokasi biasa bahu dikurangkan untuk mengambil anamnesis, memeriksa pesakit untuk mengesan lesi tambahan dan intra-artikular, mengenalpasti tanda-tanda ketidakstabilan fasa, dan pemeriksaan sinar-X. Gejala Weinstein adalah sekatan pergerakan putaran aktif dan pasif bahu ke luar. Pesakit dalam posisi berdiri menghilangkan kedua bahu ke tahap mendatar, membengkokkan anggota pada sendi siku pada sudut yang betul. Apabila melakukan putaran luar, terdapat sekatan pada pihak yang terkena. Pemeriksaan sinar-X dijalankan dalam dua taksiran: anteroposterior dan paksi. Unjuran anteroposterior harus dilakukan dalam posisi putaran bahu ke luar dan ke dalam dengan penculikannya. Tanda-tanda radiologi yang paling berharga termasuk:

1) pengesanan kecacatan pada bahagian posterior-sisi atas kepala humeral dalam kedudukan putaran ke dalam;

2) kehadiran kepala paksi humerus dalam kedudukan putaran keluar;

3) kelancaran kontur anterior-bawah dari rongga artikular skapula;

4) pengesanan osteoporosis di kawasan taburan besar.

Untuk menjelaskan jenis kerosakan intra-artikular, perlu menggunakan kajian radiasi yang lebih bermaklumat - CT, MRI.

Rawatan. Rawatan anterior bahu kebiasaan anterior hanya beroperasi. Operasi ini harus ditujukan kepada penghapusan lesi intra-dan tambahan-artikular, yang menyebabkan perkembangan ketidakstabilan sendi bahu.

Dengan syarat yang tinggi, semua operasi boleh dibahagikan kepada kumpulan berikut:

1) pembedahan pada kapsul sendi bahu;

2) Operasi jenis capsular-myoplastic;

3) Pembedahan tenodesis kepala panjang bisep bahu;

4) operasi "menangguhkan" bahu dengan membentuk ligamen baru dari bahan-bahan auto-, allosundal atau buatan;

5) pembedahan pada pembentukan tulang skapula dan bahu:

6) operasi gabungan; Semua kaedah yang menggabungkan teknik operasi operasi di atas boleh diberikan kepada kumpulan ini.