Utama / Lutut

Putaran putaran bahu

Cuff pemutar (alat pemutar bahasa Inggeris) adalah kumpulan berfungsi empat otot dan tendon mereka terletak di kedalaman di sekitar sendi bahu dan berkhidmat untuk menstabilkan dan memutarkan humerus. Komposisi puting putaran itu termasuk: supraspinatus, subosseous, kecil bulat dan otot subscapularis.

Pergerakan biasa lengan di atas kepala, seperti ketika berenang atau bermain tenis, besbol atau golf, sempit ruang antara kepala humerus dan lengkungan bahu (yang dibentuk oleh proses korakoid, acromion dan ligamen coraco-acromion). Mampatan otot alat pemutar berputar terjadi, menyebabkan microtraumas dan keradangan lokal dengan bengkak, sakit, disfungsi dan kelemahan cuff. Edema menyebabkan lebih banyak tekanan, dengan itu menutup lingkaran ganas. Proses kecederaan tendon lengan putaran boleh memburukkan proses: mereka tidak sembuh disebabkan oleh bekalan darah yang lemah. Kerosakan pada alat pemutar adalah penyebab biasa kesakitan, kelemahan dan kehilangan mobiliti di sendi bahu di atlet. Gejala biasanya memburukkan apabila lengan bergerak, terutama di atas kepala. Sering kali, kesakitan berlaku pada waktu malam: ramai pesakit mengadu bahawa mereka bangun, menjadikan tidur mereka pada bahu yang sakit. Kesakitan itu sangat teruk yang dengan sendirinya melemahkan kekuatan dan amplitud pergerakan di sendi bahu (seperti yang terjadi pada bursitis subacromial dan tendonitis dari otot paha pemutar), walaupun kelemahan dan ketidakaktifan menunjukkan pergeseran tendon otot paha rotator. Ketiga-tiga penyakit yang disebutkan itu merupakan sindrom pemutar pemutar, atau dikenali sebagai periarthritis bahu bahu.

Tendinitis otot-otot alat pemutar [sunting]

Ciri-ciri utama [sunting]

 • Dalam sejarah - sering berkibar tangan di atas kepalanya.
 • Kesakitan yang kuat apabila menaikkan lengan anda di atas kepala anda.
 • Ketiadaan atrofi yang teruk dan kelemahan otot yang mengelilingi sendi bahu.
 • Kelegaan kesakitan dari pengenalan lidocaine ke dalam beg subacromial.

Pencegahan [sunting]

Dasar pencegahan terdiri daripada membatasi penyapu di kepala anda dan menguatkan alat pemutar. Di samping itu, pemanasan yang baik, yang termasuk latihan untuk membangunkan fleksibiliti dan kekuatan, dan peningkatan kemahiran sukan membantu mengelakkan kecederaan daripada beban.

Gambar klinikal [sunting]

Otot supraspinus biasanya mengalami pemutar bahu pertama. Luka pada tendonnya juga disebabkan oleh tekanan di ruang subakromial yang sempit dan ditunjukkan oleh rasa sakit ketika menaikkan lengan anda di atas kepala anda. Kadang-kadang pesakit bangun pada waktu malam dari kesakitan. Amplitud gerakan aktif di sendi bahu dikurangkan kerana kesakitan. Atrofi otot pinggang bahu, sebagai peraturan, tidak; apabila menilai kekuatan mereka, penurunan sedikitnya diperhatikan. Gejala Nira positif; Pengenalan lidocaine ke dalam beg subakromial melegakan kesakitan.

Rawatan dan prognosis

Pemeriksaan dan rawatan sinar-X adalah sama seperti dalam bursitis subacromial. Pengecualian adalah tendonitis sebagai komplikasi ketidakstabilan sendi bahu: pada pesakit sedemikian, ketidakstabilan sendi bahu pertama sekali dihapuskan, selepas itu tendonitis melewati sendiri.

Kecederaan Crossfit [sunting]

Putaran putaran atau rotator menjalani ujian teruk dalam latihan silang. Kecederaan tidak sengaja juga boleh berlaku akibat kemalangan, tetapi lebih sering ia berlaku semasa pengulangan pergerakan yang salah, meletakkan bahu dalam situasi konflik yang berterusan. Inilah yang menyebabkan keradangan. Apabila rongga glenoid (rongga artikular bahu) tidak "dipasang", atau secara saintifik, sedikit kongruen, tertakluk kepada pergerakan bahu yang tidak sesuai, penghentian atau penghapusan sisi kepala humeral. Inilah yang kita sebut sebagai "konflik bahu."

Semakin kuat konflik atau semakin sering mereka berulang, lebih banyak otot manset pemutar berisiko keradangan.

Sesungguhnya, ia adalah tepat di antara arka coraco-acromia dan ketua humerus yang tendon otot putaran putaran pas. Dan pada satu ketika mereka mungkin "mencubit" di antara ketua humerus dan arka coraco-acromial. Gerbang coraco-acromial terdiri daripada acromion, sendi acromiocleuchal, proses corakoid dan ligamen koracoacromial, alat pemutar rotator, seterusnya terdiri daripada 5 otot: otot-otot supraspinatus dan subscistate, otot pusingan kecil, otot subscapularis dan bisep panjang

Dalam amalan, konflik bahu timbul pada akhir pergerakan, dan mereka sangat menyakitkan sehingga mereka mengganggu prestasi normal gerakan sukan. Ini disebabkan oleh penggunaan sendi yang meningkat dan berulang-ulang, yang disebabkan oleh ketidakkonsistenan biomekanik, menghasilkan geseran atau pemindahan tulang dan satu atau lebih tendon atau beg synovial, sebilangan besar latihan kekuatan yang kerap dilakukan mendedahkan atlet untuk "konflik bahu" dan dengan itu berpotensi traumatik. Tanpa berpura-pura untuk melengkapkan liputan masalah, kami akan membentangkan anda dengan kes-kes yang paling klasik.

"Pertama sekali, berayun dinamik dengan dumbbells (atau dengan pita anjal) dalam posisi berdiri bertujuan untuk menguatkan otot deltoid tengah. Kebanyakan pendatang baru membuat kesilapan teknikal ini secara spontan - dan jika tidak diperbetulkan, ia tidak dapat tidak akan membawa kepada kecederaan. pergerakan akan meningkatkan hujung siku ke tahap bahu.Ia adalah siku, bukan pergelangan tangan, yang akan menentukan sudut dan angkat lengan, membantu giliran dalaman lengan dan pengaktifan otot trapezius.

Satu lagi contoh di mana bahu berada dalam bahaya konflik di bahagian atas bahagian hadapan adalah daya tarikan yang tinggi, sering digunakan dalam "mendayung menegak," atau pergerakan teknikal dan separa teknikal dalam mengangkat barbell di dada. Semakin sering kesilapan yang sangat serius ini dapat dilihat semasa latihan berlatih silang - sama ada ketika mengangkat barbell di dada atau halangan menegak dinamik dengan barbell atau berat. Kesalahan ini tidak sah dan mesti sentiasa diperbetulkan.

Dan akhirnya, bekerjasama dengan otot utama pectoralis, terutamanya semasa pergerakan "bintang" paling banyak di dewan latihan untuk pembina badan - akhbar bangku. Sama ada ia dilakukan dengan dumbbells, berat, atau dengan barbell konvensional, tetapi jika ia tidak dilaksanakan dengan betul, mungkin ada ancaman kepada kestabilan kepala humeral. Seringkali, pelatih yang rajin lebih suka bekerja di bangku yang luas (kerana ia lebih stabil) dan lebar tangan.

Ketegangan beban menekan bilah bahu ke dalam bangku, sementara penguncupan otot utama pectoralis, menyebabkan kepala humeral meluncur ke hadapan dari rongga artikular pada bilah bahu, hanya memerlukan mobiliti yang terakhir. Akibatnya mungkin anterior sentralis anterior - penyebab lobus klasik di bahagian anterior bahu.

Dalam kes ini, pemilikan fundamental teknikal dasar bangku akhbar, bersama dengan beberapa langkah pencegahan pada tahap peralatan, juga jauh melebihi skop nota ini. Tetapi pilihan betul bangku nipis dan cengkaman bar yang lebih sempit (dipanggil "anatomi"), walaupun dengan mengorbankan beban berat, adalah penyelesaian pertama dan mudah untuk menjadikan gerakan ini secara anatomik lebih lama daripada selesa.

Dalam hal bekerja dengan dumbbells, adalah mungkin untuk mengehadkan amplitud pergerakan, yang akan menyebabkan penurunan dalam otot dada, dan, akibatnya, mengurangkan risiko anterior deentesis.

Keradangan bahu, jika tidak diambil dengan serius, secara beransur-ansur dapat merebak ke semua ototnya.

Ingat bahawa bahu mempunyai pergerakan yang sangat serba boleh. Mobiliti ini mengorbankan kestabilan dan ketahanan. Sesungguhnya, humerus memasuki beg artikular humeral sebagai peluru ke dalam lubang. Di sana hanya diadakan oleh sistem otot dan tendon kompleks dan rapuh. Selama sistem ini tetap kuat dan responsif, bahu dilindungi.

Kebanyakan kecederaan berlaku semasa pergerakan yang memerlukan penyertaan otot deltoid dan tayar itu, memaksa otot dan tendon pemadam pemutar untuk menggunakan tahap kekuatan melebihi keupayaan mereka.

Risiko pertama adalah keradangan kronik yang membawa kepada tendonitis otot-otot alat pemutar. Tetapi keletihan ikat pinggang bahu, jika tidak diambil dengan serius, bahkan boleh mengakibatkan kehelan teruk. Beban pada gabungan rapuh ini, baik dari segi berat beban dan bilangan pengulangan, mesti diukur dengan berhati-hati yang tidak terhingga. Mengangkat di dada untuk siri yang sangat panjang, yang sangat disayangi oleh beberapa TDs, secara langsung membawa kepada kemerahan otot bahu dan tendon, menghalang sendi mana-mana kawalan dan meletakkan latihan silang pada risiko kecederaan. Contoh klasik ketika memanjat dada memerah otot supraspinatus di antara humerus dan gerbang tulang ligamentous bahu, yang terbentuk oleh permukaan acromion yang lebih rendah dan ligamen coraco-acromial, keradangan biasanya bermula dengan beg synovial, yang seharusnya melindungi otot supraspinatus dari geseran yang terlalu banyak. Ia berterusan dengan keradangan, pertama dari supraspinatus, dan kemudian dari otot rasul, bisep bahu, dan, pada akhirnya, keseluruhan alat pemutar, yang juga meradang. Dan kemudian angkat bahu yang paling mudah menjadi tak tertahankan. Pengulangan gerakan "melalui kesakitan" boleh menyebabkan kalsifikasi atau mengoyak, menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki ke bahu. Walau bagaimanapun, ingat bahawa sakit tidak dapat diterima.

 • Sekatan pergerakan yang berkaitan dengan ketegangan otot, dari awal senaman harus diperingatkan dan memaksa anda untuk melakukan regangan, dan dalam hal tidak ada perbaikan, tukar program;
 • Sekatan pergerakan yang berkaitan dengan kemunculan kesakitan baru, sepatutnya memaksa anda untuk mengubah program anda dengan serta-merta: dalam latihan berlatih cukup pilihan yang tidak membahayakan. Atau, sekurang-kurangnya, cuba mencari sudut pelaksanaan yang lebih selesa sehingga keradangan menenangkan;
 • Trauma yang diterima semasa senaman harus membuat anda berfikir: apa yang anda lakukan salah dan apa yang harus anda ubah supaya ini tidak berlaku lagi?
 • Siri panjang tidak sesuai untuk pergerakan yang kompleks, kerana motilitas terganggu oleh keletihan. Oleh itu, biarkan pergerakan kompleks untuk jangka pendek, dan pergerakan yang menyiratkan teknik mudah - untuk jangka panjang.

Perlu diingat bahawa terdapat sendi - seperti bahu - yang, disebabkan kerapuhan mereka, Ii tidak dapat disesuaikan dengan jangka masa panjang.

Kerosakan kepada alat pemutar

Sekiranya kerosakan pada alat pemutar rosak didiagnosis, rawatan ditentukan secara individu oleh doktor-traumatologi mengikut keparahan dan jenis kecederaan.

Mekanisme pembangunan

Sendi bahu mempunyai bentuk sfera yang memberikan pergerakan yang signifikan. Ia terdiri daripada rongga artikular yang dibentuk oleh tulang selangka dan acromion.

Kepala sfera humerus terletak di rongga artikular. Dengan mengurangkan struktur otot, tendon yang melekat pada tubercle humerus, lengan bergerak ke semua arah.

Peningkatan kestabilan bersama dengan pencegahan kehelannya dipastikan oleh kehadiran bibir kartilaginus (meningkatkan kedalaman rongga artikular), kapsul, alat ligamen, dan alat pemutar otot rotasi (rotator). Ia diwakili oleh supraspinatus, subscapularis, subscapularis dan otot bulat kecil, serta tendon mereka.

Traumatization (regangan, pemecahan serat) dari satu atau beberapa otot melanggar kestabilan sendi bahu.

Sebabnya

Kerosakan pada manset putaran sendi bahu adalah keadaan polyetiological, perkembangan yang mungkin dilakukan di bawah tindakan beberapa faktor yang memprovokasi. Antaranya ialah:

 • Kecederaan akut akibat pendedahan kepada kekuatan mekanikal yang berlebihan dan menyebabkan pelepasan penuh (dislokasi) atau sebahagian (pembubaran) kepala humeral dari rongga artikular dengan peregangan atau mengoyak tendon, otot.
 • Struktur tisu penghubung traumatis kronik atau serat otot pada latar belakang beban sistematik dan pelaksanaan jenis pergerakan tangan yang sama. Alasan ini paling sering disedari dalam atlet yang terlibat dalam tembakan, lempar javelin, mendayung, angkat berat, dan tenis. Juga, traumatisasi kronik berlaku di kalangan wakil-wakil profesion tertentu yang aktivitinya dikaitkan dengan pergerakan jenis tangan yang sama dibangkitkan (penulisan guru di kapur, pelukis, plasterer).
 • Perubahan kongenital atau diperolehi dalam nisbah anatomi pelbagai struktur sendi bahu, yang membawa kepada peningkatan tekanan pada alat ligamen, kapsul dan otot.
 • Mengurangkan kekuatan alat ligamen, yang berasal dari keturunan, yang dilaksanakan di peringkat genetik (penurunan jumlah serat kolagen dalam tisu penghubung).
 • Pembangunan proses degeneratif-dystrophik, yang membawa kepada kelemahan pelbagai struktur sendi kerana penyebaran yang berkaitan dengan usia, bekalan darah yang tidak mencukupi. Mereka menimbulkan patologi ligamen yang dipanggil tenopati.

Penjelasan mengenai faktor-faktor yang mencetuskan kemusnahan akibat keretakan pergelangan tangan bahu kanan berlaku, diperlukan untuk pencegahan pelanggaran integritas anatomi di masa depan.

Varieti

Bergantung pada sifat dan keparahan kerosakan pada alat pemutar bahu sendi bahu dibahagikan kepada dua jenis utama, yang termasuk:

 • Pelanggaran sepenuhnya terhadap integriti anatomi, yang berlaku untuk semua lapisan manset.
 • Pelanggaran separa integriti anatomi, yang hanya mempengaruhi lapisan individu pada manset.

Berdasarkan tempoh keadaan patologi, kerosakan pada alat pemutar berputar adalah segar dan tua. Ia dianggap usang jika lebih daripada setengah tahun telah berlalu sejak saat pelanggaran integriti, sementara langkah-langkah terapi tidak diambil.

Juga, keadaan patologi ini dibahagikan kepada 2 jenis mengikut prinsip etiologi - traumatik (hasil kecederaan) dan kerosakan degeneratif-dystrophik kepada alat pemutar. Rawatan itu dipilih oleh doktor dengan akaun wajib klasifikasi ini selepas diagnosis objektif dilaksanakan.

Kerosakan separa yang diperuntukkan kepada alat pemutar, yang merupakan pelanggaran integriti anatomi yang jelas, berkembang akibat abstraksi yang berlebihan lengan dan belakang.

Kerosakan kepada alat pemutar bahu sendi - gejala

Manifestasi klinikal agak ciri. Mereka membenarkan untuk mengesyaki kehadiran keadaan patologi dan termasuk kesakitan, mobiliti terhad.

Selepas trauma, rasa sakit yang tajam muncul. Pecah semua lapisan manset disertai oleh sekatan tajam pergerakan anggota atas, sehingga ketiadaannya yang lengkap.

Dalam kes peningkatan sistematik beban pada bahu atau pembangunan proses degeneratif-dystrophik, pelanggaran integriti separa sering berkembang, disertai dengan penampilan yang beransur-ansur dan peningkatan kesakitan, terutama apabila cuba menarik tangan ke sisi dan mengangkatnya. Pelbagai pergerakan juga terhad secara beransur-ansur. Keterukan manifestasi tersebut bergantung pada tahap pelanggaran integritas anatomi struktur sendi bahu.

Kerosakan pada tendon alat pemutar sering disertai oleh penurunan kestabilan sendi, yang boleh menyebabkan perkembangan kehelan yang biasa. Kerosakan kepada otot manset pemutar adalah punca perkembangan kelemahan ketika cuba menggerakkan lengan di sendi bahu. Manifestasi klinikal sedemikian, sindrom kesakitan dan sekatan pergerakan dapat mengurangkan kualiti kehidupan seseorang dan memaksa mereka untuk berunding dengan doktor untuk rawatan perubatan khusus.

Diagnostik

Penentuan lokalisasi yang boleh dipercayai, serta keterukan pelanggaran integriti anatomi otot, ligamen dan tendon sendi dilakukan dengan menggunakan diagnosis objektif tambahan. Ia termasuk beberapa kaedah yang paling biasa dalam visualisasi struktur dalaman, termasuk radiografi, pengimejan resonans magnetik, ultrasound, arthroscopy.

Pilihan kaedah kajian diagnostik dijalankan oleh doktor berdasarkan pemeriksaan klinikal (termasuk menemuramah, memeriksa pesakit, melakukan ujian diagnostik), serta keupayaan teknis institusi perubatan, menyediakannya dengan peralatan yang diperlukan untuk melakukan prosedur diagnostik.

Pemeriksaan klinikal

Semasa rawatan awal semasa resepsi perundingan, doktor menjalankan pemeriksaan klinikal. Dia mengumpul anamnesis, termasuk tinjauan menyeluruh mengenai aduan dan perasaan ketidakselesaan subjektif dalam pesakit, keadaan di mana kecederaan berlaku, atau peningkatan gejala proses patologi.

Kemudian pakar perubatan menjalankan pemeriksaan menyeluruh bersama, memberi perhatian kepada bentuk, jumlah, dan keadaan tisu lembut. Semasa pemeriksaan, ujian motor khas dilakukan, yang memungkinkan untuk menilai jumlah pergerakan pasif dan aktif dalam arah tertentu, kestabilan bersama, dan kekuatan otot.

Tanda-tanda motor utama, memberi peluang untuk menilai tahap pelanggaran integriti anatomi, termasuk:

 • Gejala "tangan yang jatuh" adalah bahawa pesakit tidak boleh memegang anggota atas yang ditarik dalam satu kedudukan.
 • Gejala Leclerc - menaikkan ikat pinggang bahu apabila cuba menarik tangannya kembali.

Berdasarkan hasil pemeriksaan klinikal, doktor memilih taktik terapeutik berikut.

Radiografi

Kaedah pengimejan bahu yang paling biasa adalah radiografi. Ia membolehkan visualisasi pangkal tulang, ligamen besar, otot, dan juga ketara, pelanggaran kasar keutamaan dan korelasi anatomi mereka. Untuk penentuan penyesuaian perubahan yang lebih tepat, kajian ini dijalankan secara unjuran atau lurus.

Radiografi sering ditetapkan apabila orang itu terpakai dengan segera selepas trauma yang dialami di pusat trauma sebuah institusi perubatan. Oleh kerana radiografi disertai dengan beban sinaran pada badan pesakit, ia tidak dijalankan dengan kontra tertentu (wanita hamil, menyusui).

Pencitraan resonans magnetik dan magnetik

CT dan MRI digunakan untuk menggambarkan struktur dalaman bahu. Mereka memungkinkan untuk mengesan perubahan yang tidak penting, kerana prinsip kaedah diagnostik terdiri daripada pengimbasan tisu lapisan demi lapisan.

MRI adalah kaedah penyelidikan moden yang sering diresepkan untuk mengesan perubahan patologi, serta ketidakselarasan ligamen, otot, atau tendon mereka. Penggunaan kaedah pengimejan ini tidak disertakan dengan beban sinaran pada tubuh pesakit, tidak seperti radiografi, dan juga mempunyai nilai diagnostik yang lebih tinggi.

Arthroscopy

Arthroscopy adalah kaedah diagnostik yang invasif. Intipinya terdiri daripada pengenalan ke dalam sendi melalui insisi panjang minimum tiub nipis. Ia dilengkapi dengan sistem optik dan sumber cahaya (arthroscope). Semasa prosedur, doktor memantau struktur dan keadaan struktur dalaman pada skrin monitor.

Dalam proses arthroscopy juga boleh dilakukan pelbagai manipulasi terapeutik menggunakan instrumen microsurgical, di bawah kendali imej pada layar.

Kerosakan pada manset putaran bersama - rawatan

Terapi keadaan patologi adalah kompleks. Doktor menjalankan pilihan langkah-langkah terapi selepas diagnosis objektif dengan menentukan lokasi dan sifat pelanggaran integriti anatomi. Aktiviti rawatan boleh menjadi konservatif dan pembedahan, dan juga termasuk pemulihan.

Biasanya, setiap arahan rawatan terdiri daripada peringkat yang dijalankan secara berurutan. Pertama, terapi konservatif ditetapkan, maka, jika perlu, campur tangan pembedahan dilakukan, selepas itu langkah-langkah pemulihan dilakukan.

Terapi konservatif

Preskripsi terapi konservatif biasanya mungkin jika kerosakan separa pada tendon perut rotator didiagnosis. Rawatan termasuklah penggunaan ubat-ubatan anti-radang, anti-edematous, chondroprotectors, persediaan vitamin, pentadbiran intra-artikular massa platelet nonsteroidal.

Dalam kes pelanggaran separa lama ke atas integriti anatomi, prosedur fisioterapeutik ditetapkan (terapi magnet, mandi lumpur, elektroforesis dengan ubat). Keupayaan untuk melakukan pergerakan pasif atau aktif dalam sendi bahu semestinya terhad oleh imobilisasi, yang termasuk pembalut elastik yang ketat atau pengenaan pembalut plaster.

Terapi konservatif boleh menjadi peringkat persediaan sebelum pembedahan.

Campur tangan pembedahan

Rawatan pembedahan terdiri daripada pembinaan semula ligamen, tendon dan otot yang rosak. Operasi ini boleh dilakukan secara terbuka atau dengan arthroscopy.

Di klinik perubatan moden, kaedah arthroscopy perubatan digunakan terutamanya. Ia dicirikan oleh trauma tisu yang kurang, kemungkinan pelbagai komplikasi (pendarahan, kesakitan jangkitan bakteria sekunder), serta tempoh pemulihan yang lebih pendek.

Sekiranya kerosakan yang ketara kepada alat pemutar rosak didapati, rawatan dengan pembedahan rekonstruktif boleh termasuk pembedahan akses terbuka dengan percetakan plastik dengan implantasi.

Tempoh selepas operasi

Kerosakan pada alat ukur putaran memerlukan pelaksanaan intervensi terapeutik untuk tempoh tertentu selepas pembedahan, yang dipanggil tempoh pasca operasi. Ia termasuk mengurangkan keterukan kesakitan dengan ubat-ubatan anti-radang nonsteroid, mencegah pendarahan menggunakan dadah hemostatic (hemostatics), dan juga mencegah jangkitan bakteria sekunder, yang mana antibiotik ditetapkan.

Semasa tempoh selepas bersalin, pesakit mesti berada di hospital perubatan. Untuk pencegahan perbezaan seutas pasca operasi, pelekat plaster khas digunakan pada sendi.

Tempoh tempoh selepas operasi bergantung kepada kaedah campur tangan pembedahan. Selepas pembedahan akses terbuka, tempoh aktiviti tersebut biasanya merupakan tempoh sekurang-kurangnya 10 hari, selepas arthroscopy - kira-kira 3-4 hari.

Pemulihan

Selepas kursus utama terapi konservatif atau pembedahan, pemulihan ditetapkan. Ini adalah tahap rawatan kompleks yang penting, yang bertujuan untuk pemulihan lengkap keadaan berfungsi, kestabilan dan kekuatan struktur sendi bahu.

Selepas operasi, langkah-langkah diambil untuk mencegah perkembangan komplikasi (jika perlu, hemostasis, ubat anti-radang, antibiotik ditetapkan). Untuk pemulihan yang lebih lengkap struktur sendi, tempoh masa tertentu harus berada dalam keadaan rehat berfungsi sepenuhnya.

Aktiviti pemulihan selanjutnya semestinya termasuk pelantikan terapi fizikal (terapi latihan) dengan pelaksanaan latihan gimnastik khas. Beban pada sendi meningkat secara beransur-ansur, yang membolehkan ligamen, otot dan tendon beradaptasi.

Tempoh tempoh pemulihan bergantung kepada keterukan dan sifat pelanggaran integriti anatomi, serta jumlah campur tangan pembedahan. Rata-rata, ia berbeza dalam tempoh enam bulan.

Kerosakan pada cuff putaran sendi bahu kiri

Kecederaan atau proses patologi yang melibatkan kerosakan pada alat pemutar putar dari sendi bahu kiri agak jarang berlaku. Biasanya mereka boleh berlaku pada orang yang terutamanya melakukan kerja dengan tangan kiri mereka (orang kidal) atau dengan kemusnahan tisu yang penting semasa proses pembangunan degeneratif-dystrophic.

Jika kerosakan diucapkan pada alat pemutar rosak didiagnosis, rawatan semestinya melibatkan pembedahan dengan akses terbuka atau dengan arthroscopy.

Kerosakan kepada alat pemutar balut pada sendi bahu kanan

Di sendi bahu kanan, kerosakan traumatik terhadap ligamen, tendon dan otot semakin sering. Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa kebanyakan orang kebanyakan melakukan kerja dengan tangan kanan mereka. Memandangkan pelanggaran integriti anatomi mempunyai punca traumatik, kerosakan semacam ini pada putaran bahu dipulihkan terutamanya melalui campur tangan pembedahan dengan tisu plastik atau implantasi.

Kerosakan pada tendon pada putaran putaran sendi bahu adalah keadaan patologi yang agak serius. Rawatan lewat atau kekurangan ia menjadi punca disfungsi struktur sistem muskuloskeletal ini, yang kemudiannya sangat sukar untuk pulih.

Teknik moden untuk campur tangan pembedahan minima dengan rawatan yang tepat pada masanya menjadikannya mungkin untuk mendapatkan ramalan yang baik pada masa akan datang.

Shoulder Rotator Cuff: Kerosakan Gejala dan Rawatan

Sambungan di mana jumlah pergerakan yang paling besar berlaku adalah sendi bahu. Terima kasih kepadanya, anggota atas mempunyai sejumlah fungsi dan keupayaan untuk bergerak dalam tiga pesawat. Walau bagaimanapun, sendi bahu adalah paling mudah terdedah kepada pelbagai kecederaan, salah satunya adalah kecederaan pemutar tulang bahu pada sendi bahu.

Struktur sendi bahu

Anatomi sendi bahu

Sendi bahu terdiri daripada humerus (kepalanya), rongga artikular skapula, dan tulang selangka. Ia disertakan dalam kapsul tisu penghubung, yang menyumbang kepada kedudukan yang betul kepala humeral berbanding dengan rongga artikular skapula. Kapsul disambungkan dengan ligamen: coraco-humeral dan humeral bersama.

Sekitar rongga artikular adalah serat otot yang memberikan pergerakan di dalamnya: supraspinatus, subosseous, round kecil, subscapularis. Cuff berputar terdiri daripada mereka.

Apabila menggerakkan lengan ke sisi, sendi bahu dimampatkan dan disejukkan oleh paha putaran, yang membolehkan otot deltoid disambungkan ke pergerakan lengan.

Apabila mengangkat tangan, cuff menyimpan humerus dari menyimpang ke sisi dan ke atas, menyimpannya di dalam sendi. Sebagai tambahan kepada fungsi menstabilkan humerus, alat pemutar berputar terlibat dalam proses penculikan, tulang-tulang ketika memutar bahu bersama dan keluar.

Punca kerosakan pada manset putaran sendi bahu

Semua tendon badan mempunyai kekurangan bekalan darah. Oleh itu, manset bahu tertakluk kepada degenerasi - tenopati. Kekurangan bekalan darah bukan satu-satunya penyebab tenopati. Keturunan menyumbang kepada mereka: patologi tisu penghubung. Struktur tendon adalah kolagen. Kandungan kandungan kolagen ketiga dan keempat menyebabkan tenopati. Mereka boleh menjejaskan mana-mana tendon manset pemutar, yang dicirikan oleh kesakitan apabila membuat pergerakan yang sama di bahu. Oleh itu, apabila menderita tendon supraspinatus, rasa sakit muncul apabila anggota badan ditarik balik ke sisi, dan dalam kes patologi subskapularis, sindrom kesakitan meningkat semasa menyikat atau apabila lengan bergerak di belakang.

Kerosakan tendon kekal adalah punca biasa tenopati. Keadaan sedemikian timbul apabila:

 • Pergerakan malar jenis yang sama dengan ketegangan otot. Sebagai contoh, guru yang menulis untuk masa yang lama dengan kapur, dari pembina semasa penggunaan gerudi, dari pelukis semasa lukisan dinding;
 • Penuaan dan kecederaan fizikal yang berpanjangan adalah satu lagi sebab yang boleh menyebabkan kecederaan pada sendi sendi bahu. Walau bagaimanapun, jurang mungkin muncul apabila tiada sebarang kecederaan. Pada masa yang sama, gejala mungkin tidak hadir, atau sebaliknya, rasa sakit muncul semasa gerakan oleh anggota badan;
 • Ciri-ciri individu badan. Trauma kekal dalam kes ini berlaku kerana jarak sempit antara acromion dan kepala humerus. Kehadiran tulang aksesori pada acromion (bentuk ketagih) juga berkaitan dengan ciri-ciri individu. Traumatisasi malar yang mengancam patah yang mengancam patah tulang belakang humerus yang salah.

Dengan usia, risiko pecah dari sendi sendi bahu meningkat apabila kemerosotan berlangsung. Meningkatkan risiko kerosakan ini pada usia tiga puluh lima hingga lima puluh lima tahun. Tetapi dalam kes kehadiran sebarang kecederaan sebelumnya, kehelan bahu, jurang mungkin berlaku pada usia muda.

Gejala-gejala kerosakan pada putaran putaran sendi bahu

Gejala utama adalah rasa sakit di bahagian bahu artikular. Ia boleh berlaku baik pada waktu rehat dan semasa pelaksanaan sebarang pergerakan dengan anggota badan, sebagai contoh, mengangkatnya atau membalikkannya. Pergerakan boleh disertai dengan masalah.

Kesakitan meningkat pada waktu malam dan boleh menjadi begitu kuat sehingga tidak akan membolehkan anda tidur. Kesakitan meningkat semasa tidur pada sendi sakit.

Kecacatan putaran putaran ditunjukkan oleh kelemahan pada sendi bahu, yang dicirikan oleh ketidakmungkinan menaikkan anggota badan. Lama kelamaan, ini membawa kepada pergerakan terhad.

Diagnosis kecederaan pemutar cuff pemutar

Diagnosis ini dibuat oleh doktor berdasarkan sejarah kecederaan (jika ada), atau penyakit. Di samping itu, maklumat untuk diagnosis diberikan dengan pemeriksaan sendi: adalah mungkin untuk menentukan keadaan otot bahu, betapa terhadnya pergerakannya, betapa teruknya sindrom kesakitan. Maklumat tentang tahap aktiviti fizikal pada siang hari, bermain sukan, dan jenis aktiviti profesional akan membantu dengan diagnosis.

Diagnosis akan membantu membuat ujian klinikal. Jurang yang lengkap dapat dilihat dengan segera: ia dibuktikan oleh ketidakmungkinan pergerakan aktif, sementara yang pasif dipelihara. X-ray tidak bermaklumat untuk diagnosis pecah, bagaimanapun, menurut pemeriksaan sinar-X, kerosakan boleh diduga secara tidak langsung: ruang sendi yang sempit, pertumbuhan kalsifikasi, tulang penyumbatan.

Kaedah diagnostik yang paling bermaklumat dalam kes ini adalah MRI. Gelombang magnetik, yang digunakan dalam tomografi untuk diagnosis, membolehkan visualisasi otot, ligamen, tendon tanpa memperkenalkan bahan yang berbeza. Oleh itu, kaedah penyelidikan ini dianggap "standard diagnosis emas" patologi ini.

MRI dan roentgenoscopy bersama sendi bahu

Rawatan kecederaan pada sendi sendi bahu

Rawatan patologi ini boleh menjadi konservatif dan beroperasi.

Rawatan konservatif

Ia perlu mengurangkan kesakitan. Untuk ini saya menggunakan NSAID (contohnya, aspirin, diclofenac, voltaren) dan lain-lain anggota badan.

Yang terakhir ini boleh dicapai melalui imobilisasi dengan pembalut syal atau mengalihkan tayar. Tayar yang mengalihkan itu membolehkan penetapan anggota badan dalam kedudukan penculikan, yang menyumbang kepada perbandingan tendon dengan tempat lampirannya. Peranti sedemikian digunakan selepas pembedahan untuk penyakit itu. Untuk mengurangkan bengkak, anda perlu melampirkan pek ais ke sendi bahu.

Selain NSAID, kortison boleh digunakan untuk rawatan konservatif. Mereka memotong sendi bahu. Kaedah rawatan ini membantu menangani kesakitan dengan berkesan dan menghilangkan kesakitan. Kesan rawatan sedemikian adalah pendek dan berbeza dari beberapa minggu hingga beberapa bulan.
Juga digunakan untuk terapi senaman rawatan konservatif dan kaedah fisioterapi.

Selepas rawatan konservatif, apabila kesakitan di kawasan artikular telah menurun, perlu memulakan latihan dengan senaman ringan. Selepas beberapa waktu perlu mula melakukan latihan kekuatan yang akan menguatkan otot. Dalam kes ini, pelbagai gerakan sebelumnya akan beransur-ansur kembali. Rawatan konservatif berlangsung dari enam hingga lapan minggu. Dalam sesetengah kes, kaedah ini akan cukup untuk menghilangkan rasa sakit dan pergerakan kembali sepenuhnya.

Sekiranya tiada kesan daripada rawatan konservatif dan fisioterapeutik, kehadiran sindrom kesakitan yang kuat, rawatan pembedahan digunakan.

Rawatan pembedahan pada paha pemutar pada sendi bahu

Apabila sendi sendi bahu pecah, rawatan perlu pembedahan. Pengecualian adalah pesakit umur, di mana kehadiran penyakit kronik dikaitkan dengan risiko komplikasi pasca operasi. Rawatan pengoperasian memberi kesan paling besar jika dilakukan dalam tiga bulan pertama selepas kecederaan. Ini memungkinkan untuk mengembalikan pergerakan secara bersama sepenuhnya. Kerugian yang tidak lengkap mungkin tidak memerlukan pembedahan. MRI akan membantu menyelesaikan masalah keperluan rawatan dengan cara ini.

Arthroscopy

Kaedah rawatan ini membolehkan anda melakukan campur tangan tanpa akses terbuka. Hari ini, arthroscopy adalah kaedah rawatan yang paling biasa untuk patologi yang dipersoalkan.

Arthroscope adalah tiub di dalam mana lensa optik terletak, membolehkan anda memeriksa rongga artikular di dalamnya. Kamera video dilampirkan ke tiub, yang mencerminkan segala yang berlaku di dalam sendi pada monitor. Pakar bedah melihat monitor dan menilai rongga artikular.

Di samping itu, dengan bantuan peranti ini, anda boleh menjalankan operasi itu melalui hirisan kecil. Ini akan mengurangkan kecederaan tisu sekeliling dan mempercepat pemulihan selepas pembedahan.
Untuk melakukan arthroscopy memerlukan dua hingga lima cincin ukuran kecil di sekitar rongga artikular, yang membantu melakukan pemeriksaannya. Campur tangan pembedahan dilakukan dengan aliran cairan yang tetap, ini akan membolehkan rongga intra-artikular diperah.

Banyak alat yang berbeza telah dibangunkan untuk operasi ini, yang sebahagiannya digunakan untuk menghilangkan tisu patah dan degeneratif, sementara yang lain digunakan untuk mengisar pertumbuhan dan pertumbuhan tulang.

Selepas penyingkiran tisu yang rosak atau degeneratif, manset putaran dipasang pada tulang dengan menggunakan anchor atau anchor. Jangkitan adalah implan logam yang membolehkan anda untuk membetulkan cuff ke tisu tulang dengan tegas. Saiznya kecil dan diletakkan di tempat yang betul melalui hirisan kecil. Implan juga boleh dibuat dari bahan yang boleh diserap.

Terima kasih kepada kaedah rawatan pembedahan ini, pesakit boleh pulang ke rumah pada hari yang sama.

Jangkitan, dengan benang yang dilampirkan padanya, dilekatkan pada tisu tulang di tempat di mana manset itu perlu diperbaiki. Benang itu dilewati cuff dan menarik ke tulang, kemudian sendi teras dibuat, yang akan menahannya sampai saat perpaduan dengan tulang.

Sekiranya berlaku pecah-pecah yang besar dari alat pemutar balut, rawatan hendaklah dibuat melalui akses terbuka. Sekiranya terdapat kecacatan pada alat pengaman, pemindahan tisu lembut diperlukan.

Pemulihan pasca operasi

Pemulihan adalah proses yang panjang yang boleh berubah dari tiga bulan hingga enam bulan. Pengaktifan anggota badan awal adalah penting untuk memulihkan gerakan di dalamnya. Walau bagaimanapun, jangan terlalu banyak lengan supaya tidak mengganggu gabungan. Beban pada anggota badan mesti seimbang.
Tempoh pemulihan terdiri daripada tiga peringkat:

 1. Perlindungan Tendon. Badannya beristirahat untuk gabungan.
 2. Pemulihan pergerakan pasif.
 3. Pemulihan pergerakan aktif.

Dalam tempoh selepas operasi, perlu menggunakan ortosis yang akan melindungi dan menyokong sendi bahu. Pakai ia akan ada dalam beberapa minggu. Tempoh tepat imobilisasi ditentukan oleh doktor yang hadir, berdasarkan keadaan tendon dan betapa kuatnya jahitan itu.

Elektrostimulasi, rawatan fisioterapeutik lain rawatan dan ais akan membantu mengurangkan kesakitan, bengkak.

Pemulihan pergerakan di bahu berikut dari pergerakan pasif. Ini adalah pergerakan yang tidak memerlukan ketegangan otot, tetapi ia berlaku di kawasan sendi. Pergerakan aktif mula berfungsi selepas enam minggu. Mereka terdiri daripada pemulihan kekuatan otot.

Tali bahu pecah

Pecah alat pemutar berputar adalah gangguan yang serius, disertai oleh sekatan fungsi anggota atas. Biasanya rumit oleh subluxation kepala humeral.

Rawatan segera oleh pakar yang berkelayakan boleh memulihkan fungsi tangan. Jika anda tidak memberi perhatian kepada patologi ini dan tidak meminta bantuan khusus dalam masa, fungsi tangan akan hilang selama-lamanya, dan kesakitan yang teruk akan menjadi teman tetap.

Rajah.1. Perwakilan skematik pecah tendon pada pukat putaran.

Apakah cuff pemutar dan bagaimana ia diatur?

Sendi bahu mempunyai permukaan artikular yang rata, yang memberikan banyak pergerakan. Oleh kerana struktur ini - sendi ini tidak stabil.

Kepala artikular itu "dipegang" di rongga disebabkan oleh gumpalan putaran yang terdiri dari empat otot dan tendon mereka:

Formasi ini adalah hubungan antara bilah bahu dan humerus. Mereka bukan sahaja membenarkan sendi menjadi stabil, tetapi juga menjalankan pergerakan putaran dalam sebarang arah. Jika integriti salah satu otot rusak, pergerakan di sendi bahu adalah terhad atau menjadi mustahil.

Rajah. 2. Struktur sendi bahu dan lokasi tendon pada putaran putaran (skematik).

Fungsi

Setiap komponen pemutar berputar berfungsi. Otot supraspastik bertindak bersempena dengan deltoid. Ia membolehkan seseorang mengangkat bahu. Usaha utamanya adalah dari otot deltoid, dan supraspinate memainkan peranan panduan.

Fungsi putaran bahu ke dalam diberikan oleh subscapularis, dan ke luar - oleh otot rasul. Otot bulat kecil menjalankan pergerakan yang kompleks dalam putaran dan membawa lengan ke badan, agak menarik baliknya secara posterior.

Punca kerosakan pada manset putaran

Kerosakan boleh menjadi trauma dan degeneratif.

Kecederaan traumatik

Kerosakan akut pada alat pemutar berputar terjadi dengan pelbagai kecederaan. Selalunya ia jatuh pada lengan atau mengangkat berat yang tajam. Keadaan ini disertai oleh rasa sakit yang tajam dan disfungsi anggota badan.

Orang yang sentiasa menaikkan berat badan, melakukan gerakan melemparkan, bermain sukan profesional, terdapat microtrauma yang berterusan dari otot. Oleh kerana tendon pulih perlahan-lahan, perubahan tersebut lambat laun membawa kepada perubahan degeneratif dan pecah.

Kerosakan degeneratif

Perubahan yang berkaitan dengan usia juga boleh menyebabkan pecah putaran putaran. Ini adalah tipikal bagi orang yang berumur lebih dari 50 tahun. Lama kelamaan, tendon menjadi kurang kuat, mudah cedera.

Bagi orang yang kerjaya dikaitkan dengan pergerakan stereotaip yang berkaitan dengan menaikkan tangan, fenomena ini sering dijumpai. Prosesnya panjang, pelanggaran muncul secara beransur-ansur.

Gejala

Kerosakan akut kepada pemutar disertai oleh peningkatan yang mendadak, sindrom kesakitan yang sengit. Kesakitan diselaraskan dalam sendi bahu, boleh memancar ke leher, tangan. Apabila anda cuba mengangkat tangan anda, putuskan bahu anda, kenaikan sakit. Pergerakan di sendi bahu adalah terhad atau mustahil.

Dalam proses kronik, sakit pertama berlaku sekali-sekala, dikaitkan dengan meningkatkan lengan. Lama kelamaan, gejala yang tidak menyenangkan ini kelihatan lebih kerap, meningkat pada waktu malam. Akibatnya, kesakitan menjadi kekal, dan pesakit tidak boleh menyisir atau membuang pakaian tanpa bantuan. Sekiranya tiada rawatan tepat pada masanya, arthrosis sendi bahu dibentuk.

Diagnostik

Kerosakan yang disyaki kepada alat pemutar boleh menjadi aduan pesakit dan tanda klinikal yang kelihatan. Untuk menjelaskan diagnosis, ujian fungsional dan diagnostik instrumental digunakan.

Ujian Fungsian

Dengan pecah lengkap alat sarung pemutar, sifat kerosakan itu jelas - pesakit tidak mampu melakukan gerakan yang paling mudah. Dalam kes lain, patologi mesti dibezakan dengan disfungsi saraf axillary.

Untuk mengesahkan pecah alat pemutar, gejala berikut dinilai:

 • Gejala Leclerc - apabila anda cuba menarik balik lengan bahu diberikan maksimum 30 darjah, dan kemudian bersama dengan tali bahu menarik.
 • Gejala tangan yang jatuh adalah penculikan pasif bahu yang mungkin, tetapi jika tiada penetapan luaran, lengannya jatuh.
 • Gejala "bahu beku" berlaku apabila kecederaan kronik. Penculikan bahu pasif tidak mungkin.
 • Satu gejala papan catur jatuh jam catur - apabila anda menaikkan tangan ke hadapan ke tahap mendatar dan bengkok pada sendi siku, lengan bawah anda jatuh tanpa sokongan, mengubah bahu ke dalam.

Diagnostik instrumental

Pemeriksaan sinar-X membolehkan untuk menentukan kedudukan relatif permukaan artikular, untuk menilai keadaan mereka. Gambaran ini dengan jelas menggambarkan dislokasi sendi bahu, serta perubahan degeneratif-dystrophik.

Pada ultrasound, anda dapat melihat tanda awal kerosakan otot, menilai jumlah cecair sinovial dalam kapsul bersama, menilai keadaan tendon.

Kaedah diagnostik yang paling bermaklumat untuk kerosakan pada alat pemutar pemutar adalah MRI. Kajian itu membolehkan untuk menilai bukan sahaja keadaan tulang dan tulang rawan, tetapi juga menggambarkan tisu lembut. Tomografi membolehkan anda menentukan tahap dan penyetempatan kerosakan kepada pemutar, oleh itu, mempunyai nilai diagnostik yang paling besar.

Rawatan

Pecah gelang putaran bahu diubati oleh kedua-dua kaedah konservatif dan pembedahan. Pilihan kaedah bergantung kepada tahap kerosakan, tempoh kecederaan dan umur pesakit.

Terapi konservatif

Sekiranya kerosakan kepada pemutar adalah sebahagian, anda boleh menggunakan taktik konservatif. Rawatan sedemikian tidak bersifat invasif dan dalam kes klinikal tertentu memberikan hasil yang positif. Imobilisasi sendi bahu diperlukan untuk memulihkan fungsi.

Peranan penting dimainkan oleh prosedur fisioterapeutik. Mereka merangsang proses metabolik, yang mengaktifkan proses pembaikan tendon. Dalam kes sindrom kesakitan yang teruk, ubat penahan sakit digunakan, serta sekatan dengan penggunaan glucocorticosteroids yang berpanjangan.

Terapi konservatif untuk kecederaan cuff pemutar berlangsung selama 2-3 bulan. Jika dalam tempoh ini tidak mungkin untuk mencapai dinamik positif, persoalan campur tangan pembedahan dibangkitkan.

Rawatan pembedahan

Keputusan terbaik dapat dicapai dalam merawat kerosakan pada alat pemutar rotator menggunakan arthroscopy. Dengan operasi sedemikian, tidak perlu membuat pemotongan yang besar, yang mempercepatkan tempoh pemulihan. Melanggar integriti tisu lembut semasa arthroscopy dikurangkan kepada beberapa punctures, di mana alat dan optik dimasukkan.

Pembedahan Arthroscopic bermula dengan penghapusan tisu "tidak berdaya" (cicatricial) dan pertumbuhan tulang dari kawasan sendi bahu. Seterusnya, tendon yang rosak dijadikan di bawah kawalan kamera. Sekiranya terdapat pemisahan tendon dari tulang, integriti struktur anatomi dipulihkan dengan menggunakan pengapit anchor.

Rajah.3. Perwakilan skematik pelbagai jenis pecutan tendon belitan rotator menggunakan penahan anchor

Pemulihan

Selepas rawatan pembedahan akan memerlukan pemulihan yang cekap. Ini akan mempercepatkan penyembuhan dan membolehkan anda memulihkan pelbagai gerakan di sendi. Teknik seperti terapi latihan, fisioterapi dan urut digunakan. Kompleks senaman khas mengelakkan atrofi otot, membolehkan anda secara beransur-ansur memulihkan fungsi sendi.

Fisioterapi merangsang metabolisme. Dalam rawatan urut, peredaran darah dalam otot dirangsang, dan pembangunan sendi dilakukan secara manual. Ini amat penting dalam menghadapi kekangan pergerakan yang teruk.

Sekiranya anda mengalami kecacatan pemutar rotator, hubungi pakar bedah ortopedik yang berkelayakan secepat mungkin. Dia akan mendiagnosis dan memilih taktik rawatan optimum.

Kami mempunyai pengalaman klinikal selama bertahun-tahun dalam mengubati pesakit sedemikian, membolehkan semua jenis rawatan. Kami akan membantu anda memulihkan fungsi sendi bahu dalam masa yang singkat dan kembali ke gaya hidup aktif anda yang biasa.

Latihan untuk alat pemutar

Sebagai sebahagian daripada terapi pemulihan, latihan untuk alat pemutar rotator membolehkan mobiliti sendi dipulihkan tanpa campur tangan pembedahan, dengan kehilangan keupayaan putaran. Hari ini kita akan mempertimbangkan prinsip-prinsip merangka program latihan untuk masalah yang sama, serta punca dan kaedah pencegahannya.

Adalah penting untuk memahami bahawa ia tidak sengaja dibenarkan melakukan latihan sekiranya kecederaan bahu. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah berjumpa dengan doktor anda.

Punca dan kesan cuff pemutar kecederaan

Pemutar rotator (putaran) adalah pembentukan tendinus yang mengelilingi kepala sendi bahu. Menjadi kesinambungan pembesar-pembesar otot bahu, manset diaktifkan apabila lengannya masuk dan keluar, dan juga membolehkan anda mengangkatnya di belakang kepala.

Untuk memahami mekanisme kecederaan putaran putaran, anda perlu merujuk kepada gambarajah struktur bahu.

Belang itu terletak di antara kepala sendi bahu dan akrominya, sebahagian dari scapula yang menonjol di atas bahu. Apabila mengangkat tangan dan gerakan berputar, kedua-dua bahagian badan ini tidak dapat tidak bertembung dengan satu sama lain. Untuk melindungi mereka daripada kerosakan, sebuah bursa yang terletak di antara mereka adalah jisim seperti beg dengan cecair sinovial, kerana geserannya dilonggarkan.

Sekiranya pelinciran menjadi tidak mencukupi, atau di bawah pengaruh faktor-faktor tidak menguntungkan, jarak antara sendi dan scapula (sindrom hambatan) dikurangkan, hubungan akromion dengan cuff putaran membawa kepada melonggarkan kedua, serta kesakitan, bengkak dan pergerakan terhad.

Punca-punca kerosakan kepada alat pemutar gegelung bersama bahu boleh:

 1. Faktor umur Cedera cuff lebih umum pada usia 40 tahun, yang dijelaskan oleh kemerosotan bekalan darah ke sendi dan kelemahan ligamen.
 2. Buruh manual. Di zon risiko, pencinta dacha "berehat", serta wakil beberapa profesion (pembina, kuli, dll.).
 3. Sukan Cuff itu cedera parah di atlet yang selalu melakukan gerakan putaran. Ini tenis, berenang, bola keranjang, bina badan, dan sebagainya.
 4. Ciri-ciri anatomi bahu, menunjukkan terlalu sempit jarak antara sendi dan akromion.

Gejala utama kecederaan pemutar pemutar adalah sakit di bahu ketika cuba menaikkan lengan di atas horisontal atau angin di belakang kepala. Apabila mengesahkan diagnosis, terapi anti-radang dan kelas terapi fizikal ditetapkan. Dalam kes-kes yang teruk, contohnya, dengan pecah yang lengkap pada manset, pembedahan diperlukan.

Bagaimana untuk membantu anda senaman putaran latihan?

Latihan bahu dimulakan dengan segera selepas tempoh imobilisasi (imobilisasi), di mana pesakit harus memakai pembalut pembetulan. Selepas pembedahan, selebihnya sendi menyediakan selama 3-5 minggu, dengan rawatan ubat sudah cukup 1-2 minggu. Semasa tempoh pemulihan, latihan melaksanakan 2 fungsi penting:

 1. Memulihkan amplitud pergerakan di sendi bahu selepas alat pemutar gosok menyembuhkan.
 2. Menguatkan otot pada saat imobilisasi.

Satu set latihan harus dipilih oleh doktor dengan mengambil kira ciri-ciri kecederaan tersebut. Untuk mengelakkan penyakit sendi bahu, anda boleh melakukan latihan yang disenaraikan di bawah.

Latihan untuk alat pemutar

Kelas-kelas boleh dimulakan selepas penyingkiran pembalut pembetulan dan penyembuhan lengkap bahu, seperti yang dibuktikan oleh ketiadaan bengkak dan kesakitan apabila menggerakkan lengan. Untuk meningkatkan keberkesanan latihan, anda memerlukan lampu dumbbell (0.5 atau 1 kg) atau pengembang.

Senarai latihan di mana terdapat pergerakan pemutar berputar termasuk:

Latihan nombor 1. Ia dilakukan di sebelahnya, tangan yang sakit berada di atas, ditekan ke badan dan ditekuk pada sudut 90 darjah. Dari kedudukan ini, kami mengangkat dumbbell dari lantai, tanpa mengangkat siku dari badan. Di titik teratas kami berlama-lama selama beberapa saat, selepas itu kami kembali semula projektil.

Nombor latihan 2. Seperti yang sebelumnya, ia dilakukan berbaring di sebelahnya, hanya kali ini lengan sakit yang terletak di lantai terbengkalai pada sudut 90 darjah. Kepada beliau, kami menaikkan dumbbell sehingga ia menyentuh dada, dan selepas kelewatan yang singkat, kami kembali ke belakang. Siku tidak terlepas dari badan.

Latihan nombor 3. Anda perlukan bangku tinggi untuknya meletakkan perutnya. Lengan lurus dengan dumbbell ke bawah secara menegak. Naikkan tangan ke arah mendatar dengan bahu, sambil mengekalkan sedikit lekuk di siku. Berada di bahagian atas selama beberapa saat, kemudian turun tangan ke kedudukan asalnya.

Nombor latihan 4. Dengan satu hala, kami mengamankan penambah kepada sesuatu yang stabil pada tahap bahu, yang lain dipegang dengan tangan yang sakit. Kami mengambil langkah mundur dan berdiri di atas satu lutut (di sebelah pesakit), manakala tangan yang cedera ditarik di belakang pendaki. Kami menariknya ke arah kami, membongkoknya di siku, dan kemudian mengembalikannya. Kami pastikan gerakan itu dibuat hanya dengan tangan, dan bukan seluruh badan.

Senaman putaran bahu hendaklah bermula dengan 10 ulangan tiga kali sehari. Dari masa ke masa, jumlah mereka perlu ditingkatkan menjadi 20.

Semasa tempoh pemulihan, gimnastik terapeutik dipraktikkan selama 2-3 bulan selepas selesai imobilisasi. Pada masa akan datang, untuk tujuan pencegahan, latihan boleh dilakukan sebelum setiap latihan dengan beban tinggi pada sendi bahu.

Adakah mungkin untuk berlatih di gim pada kadar biasa dengan kecederaan?

Cedera cuff terbentuk secara beransur-ansur, sehingga atlet dapat mengabaikan rasa sakit untuk waktu yang lama tanpa pergi ke dokter. Ini berterusan sehingga tendon benar-benar haus, dan kesakitan berterusan yang teruk akan memaksa anda untuk menghentikan latihan untuk masa yang lama. Sekiranya anda beralih kepada pakar pada peringkat awal ketidakselesaan semasa penculikan dan mengangkat tangan, anda boleh membetulkan keadaan dengan bantuan ubat-ubatan dan latihan terapeutik. Kelas di dewan pada masa yang sama tidak perlu dibatalkan, anda hanya perlu menyesuaikan program latihan.

Prinsip asas latihan untuk kecederaan cuff putaran:

 1. Latihan pengecualian dengan berat yang besar di kawasan yang rosak. Agar tidak memperbesar masalah, tetapi pada masa yang sama untuk mengekalkan volum bahu, mengurangkan berat badan bekerja dan meningkatkan bilangan ulangan.
 2. Penolakan latihan berbahaya. Sekiranya kecederaan pemutar berputar, adalah perlu untuk mengecualikan latihan dengan lengan yang dibangkitkan di atas kepala anda, sebagai contoh, gelekan barbell dari belakang kepala.
 3. Penambahbaikan. Ketidakselesaan bahu mungkin berlaku pada masa ini apabila anda akan melatih kumpulan otot yang lain. Dalam kes ini, ia patut mengubah suai latihan. Oleh itu, dengan akhbar bangku klasik yang berbaring kerana penetapan berus, satu kelebihan dalam ligamen bahu berlaku. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menggantikan latihan ini dengan akhbar bangku dumbbell di mana anda boleh memilih kedudukan tangan yang selesa untuk bahu.
 4. Mengurangkan amplitud pergerakan. Sekiranya kecederaan lengan, kesakitan di bahu berlaku pada penculikan maksimum lengan. Oleh itu, latihan harus dilakukan sedemikian rupa agar tidak mencapai titik berbahaya, iaitu, untuk melaksanakannya dengan pergerakan amplitud yang pendek. Dengan pendekatan ini, anda boleh menghilangkan rasa tidak selesa walaupun dalam pelembab dumbbell yang berbahaya untuk sela.

Melakukan senaman pada otot-otot pinggang bahu, cuba memusatkan perhatian anda pada mereka dengan maksima dan lakukan semua gerakan dengan lancar, tanpa jeritan. Pendekatan ini akan memberi masa untuk berhenti sekiranya berlaku rasa sakit yang tajam.

Bilakah patutkah berjumpa doktor?

Hubungi pakar adalah perlu di hadapan tanda-tanda pertama kecederaan manset putaran. Ini termasuk:

 • kesakitan yang timbul semasa pergerakan dan berehat (pada malam meningkat);
 • bengkak;
 • kelemahan dalam sendi;
 • sekatan mobiliti tangan.

Jika penggera segera dibunyikan, masalah itu dapat diselesaikan dengan mengambil ubat anti-radang nonsteroid (Ibuprofen, dan lain-lain) dan latihan pada alat pemutar. Mengabaikan kesakitan boleh mengakibatkan kecederaan, sehingga pecah otot dan tendon lengkap. Dalam kes ini, rawatan alat pemutar rotator akan dilakukan melalui campur tangan pembedahan.

Suplemen sukan - adakah mereka akan membantu anda pulih lebih cepat?

Pemakanan memainkan peranan besar dalam proses pemulihan selepas kecederaan. Dalam tempoh ini, adalah perlu untuk menahan diri daripada hidangan yang meningkatkan keradangan - makanan goreng dan pedas, tepung, kuih-muih. Pada masa yang sama, peningkatan pengambilan nutrien berguna diperlukan, kerana komposisi darah secara langsung mempengaruhi kelajuan proses pemulihan. Adalah dinasihatkan untuk memperkayakan diet anda dengan vitamin dan suplemen sukan:

 • Vitamin C untuk membantu mengurangkan keradangan;
 • magnesium mengukuhkan tendon yang rosak;
 • zink, yang mempercepat pertumbuhan semula tisu;
 • kalsium, mengurangkan tulang rawan dan tulang;
 • omega 3-6-9 asid lemak yang menghalang kemusnahan tisu otot;
 • VSAA mengembalikan otot yang rosak;
 • chondroprotectors (Glucosamine, Chondroitin), menguatkan rawan tulang, ligamen dan tendon, serta meningkatkan mobiliti bersama dengan meningkatkan pengeluaran dan meningkatkan kualiti cecair sinovial.

Selain makanan tambahan, kita tidak boleh lupa tentang kegunaan diet asas. Ia harus terdiri daripada sumber protein rendah lemak (ayam, makanan laut) untuk pembaikan tisu dipercepatkan, karbohidrat kompleks (bijirin, bijirin penuh) untuk tenaga dalam badan, lemak sihat (minyak sayuran tidak murni, ikan laut, kacang) untuk menubuhkan proses metabolik dan kuantiti yang banyak kaya dengan vitamin dan serat sayuran dan buah-buahan.

Bagi mereka yang hanya membuat keputusan sama ada mereka memerlukan pemakanan sukan, kami merekodkan video di bawah:

Kami mengesyorkan: pemakanan sukan di Moscow dengan penghantaran ke kawasan. Butik sukan terbaik!