Utama / Siku

Kecacatan pinggul kongenital (Q65)

Predisposition to dislokation hip

Predisposition untuk subluxation hip

Anjakan leher femoral anterior

Displasia acetabular kongenital

Congenital:

 • kedudukan valgus [coxa valga]
 • posisi varus [coxa vara]

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Kecacatan pinggul kongenital (Q65)

Predisposition to dislokation hip

Predisposition untuk subluxation hip

Anjakan leher femoral anterior

Displasia acetabular kongenital

Congenital:

 • kedudukan valgus [coxa valga]
 • posisi varus [coxa vara]

Cari mengikut teks ICD-10

Cari dengan kod ICD-10

Carian Alphabet

Kelas ICD-10

 • Saya Beberapa penyakit berjangkit dan parasit
  (A00-B99)

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO di 2017 2018

Dislokasi kongenital pinggul

RCHD (Pusat Pembangunan Kesihatan Republik, Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan)
Versi: Arkib - Protokol Klinik Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan - 2010 (Perintah No. 239)

Maklumat am

Penerangan ringkas


Protokol "Kekacauan kongenital pinggul"

Kod ICD 10:

Q 65.0 Dislokasi kongenital hip unilateral

Q 65.1 Terlalu kongenital dua hala pinggang

Q 65.2 Terokai kongenital hip, tidak ditentukan

Q 65.3 Subluxation kongenital pinggul satu sisi pinggul

Q 65.4 Pembubaran fenur baki dua hala

Q 65.5 Subluxation kongenital hip, tidak ditentukan

Pengkelasan

1. Subluksasi kepala femoral.

2. Dislokasi kepala femoral.

Diagnostik

Kriteria diagnostik


Aduan dan anamnesis: dalam kes-kes diagnosis lewat, seorang kanak-kanak berumur 12-15 bulan dengan berjalan kaki sendiri mempunyai gangguan keagamaan dalam bentuk kepincangan (dengan dislokasi unilateral) atau jenis "itik" (dengan dislokasi dua hala). Dalam kes-kes diagnosis awal, pada umur 3-4 bulan, asimetri lipatan kulit pada peha, pemendekan anggota badan, batasan penculikan pada sendi pinggul dikesan.


Pemeriksaan fizikal: gangguan keuskupan (kemurungan atau lompatan itik), ketidakstabilan di sendi pinggul, anjakan tunggangan yang lebih besar dari sisi dan ke atas, batasan memimpin pada sendi pinggul, memendekkan anggota dengan luka unilateral.


Kajian makmal: perubahan dalam analisis klinikal dan biokimia dalam ketiadaan patologi bersamaan tidak dipatuhi.


Kajian instrumental: pada radiografi sendi pinggul semasa subluxation, anjakan kepala femoral adalah lateral, bahagian kepala tetap ditemui oleh bumbung, garis Shenton dipecahkan, kepala cacat.

Dengan dislokasi, ketua femur dilepaskan ke sayap Ilium, terletak di rongga yang baru dibentuk, terletak proksimal ke rongga asal. Kepala mempunyai bentuk cacat, dikurangkan dalam saiz. Kelebihan luar acetabulum adalah licin, kemurungan adalah cetek.


Petunjuk untuk perundingan pakar: pakar ENT, doktor gigi - untuk pemulihan jangkitan nasofaring, rongga mulut; untuk keabnormalan ECG - perundingan oleh ahli kardiologi; di hadapan IDA - pakar pediatrik; dengan hepatitis virus, zoonotik dan intrauterin dan jangkitan lain - infectiologist; dengan patologi neurologi - neurologi; dengan patologi endokrin - seorang endokrinologi.


Peperiksaan minimum apabila dihantar ke hospital:

3. Ujian HIV, hepatitis dalam kes campur tangan pembedahan yang terdahulu.


Langkah-langkah diagnostik utama:

1. Lengkapkan jumlah darah (6 parameter), hematokrit, platelet, pembekuan.

2. Penentuan nitrogen sisa, urea, jumlah protein, bilirubin, kalsium, kalium, natrium, glukosa, ALT, AST.

3. Penentuan kumpulan darah dan faktor Rh.

4. Analisis air kencing am.

5. Radiografi sendi pinggul dalam unjuran langsung.

6. Pemeriksaan ultrabunyi pada organ perut.

9. ELISA untuk hepatitis B, C, D penanda HIV, jika ditunjukkan.


Langkah diagnostik tambahan:

1. Analisis air kencing mengikut Addis-Kakovsky mengikut tanda-tanda.

2. Analisis air kencing mengikut Zimnitsky.

3. Kencing air kencing dengan pemilihan koloni mengikut petunjuk.

4. Radiografi dada mengikut tanda-tanda.

Apakah dislokasi pinggul kongenital pada kanak-kanak yang diwarisi dan apa rawatannya?

Kehidupan kongenital femur adalah salah satu anomali janin yang paling biasa dan rumit. Dengan pengesanan lewat, patologi perkembangan sistem muskuloskeletal boleh menyebabkan ketidakupayaan.

Jika anda tidak mendiagnosis sisihan dalam masa dan tidak mengambil langkah-langkah untuk membetulkan keadaan, walaupun pada percubaan pertama berjalan sendiri, kanak-kanak itu menunjukkan kepincangan. Hasil terbaik dicapai dengan rawatan konservatif yang dimulakan tepat pada masanya (dalam 3-4 bulan pertama kehidupan). Dalam kes ini, bayi dengan diagnosis seperti ini kemudiannya tidak berbeza daripada kanak-kanak yang sihat.

Ciri-ciri patologi

Penyakit dalam ICD-10 melepasi kod Q 65 (kecacatan pinggul kongenital). Untuk kecacatan ini dicirikan oleh gangguan dalam nisbah kepala femoral dan acetabulum, digabungkan dengan kemunduran semua elemen sendi. Oleh itu, kehelan kongenital pinggul adalah tahap yang paling teruk dari displasia pinggul.

Menurut statistik, patologi diperhatikan dalam 7 daripada 1000 bayi yang baru lahir. Pada perempuan, patologi ini didiagnosis sebanyak 5 kali lebih kerap daripada pada lelaki. Dislokasi kongenital pinggul mungkin sepihak atau dua hala. Pilihan kedua adalah dua kali langka, dengan sendi kiri lebih banyak dipengaruhi daripada yang tepat.

Dengan kecacatan kongenital sistem muskuloskeletal, penting untuk mendiagnosis sisihan dalam masa. Patologi ditangani oleh pakar bedah ortopedik. Dengan pengesanan awal dan terapi konservatif tepat pada masanya, hasilnya sangat baik. Tetapi jika masa yang hilang, patologi membawa kepada penggumpalan teruk, perkembangan coxarthrosis dan komplikasi lain yang melanggar mobiliti sendi.

Penyebab patologi

Antara sebab-sebab yang mungkin menyumbang kepada perkembangan penyakit itu, pakar menelefon:

 • kecacatan penanda buku utama sistem muskuloskeletal;
 • kecenderungan genetik kepada displasia sendi;
 • keterlambatan pertumbuhan intrauterin kerana kekurangan vitamin (terutamanya vitamin B2);
 • toksikosis yang kuat dan gangguan hormon dalam proses kehamilan;
 • nefropati wanita hamil, disertai dengan pelanggaran protein dan metabolisme garam air;
 • mabuk badan ibu;
 • janin besar atau kedudukan yang salah dalam rahim;
 • trauma kepada bayi baru lahir semasa bersalin;
 • penyakit berjangkit semasa kehamilan;
 • mengambil ubat tertentu;
 • keadaan ekologi yang tidak menguntungkan.

Kesemua faktor di atas boleh memberi impak tertentu terhadap proses pembentukan janin dan menyebabkan kecacatan sistem muskuloskeletal. Di samping itu, para saintis telah mendapati bahawa kehelan kongenital pinggul diturunkan secara mendalam, iaitu, jika salah seorang daripada ibu bapa mempunyai diagnosis yang sama, anak itu mungkin akan menunjukkan masalah yang sama.

Klasifikasi patologi

Secara keseluruhan, terdapat tiga darjah hypoplasia kongenital sendi pinggul:

 • Pre-dislokasi - dicirikan oleh kemunduran tudung acetabulum. Pada masa yang sama, kepala paha dipegang di kedudukan yang betul dan nisbah normal permukaan artikular lain dikekalkan.
 • Subluxation - dalam kes ini, anjakan kepala femoral ke pinggir luar sendi pinggul. Nisbah struktur artikuler terganggu akibat perubahan dalam rongga artikular, leher dan kepala paha.
 • Dislokasi kongenital - dianggap sebagai displasia sendi melampau, di mana kepala paha sepenuhnya jatuh dari asetabulum mundur. Pada masa yang sama, paha itu dipindahkan ke atas dan ke luar, iaitu, ia terletak jauh dari dan di atas rongga artikular.

Dengan dislokasi kongenital pinggul, selalu ada displasia sendi, yang ditunjukkan oleh tanda-tanda seperti saiz kepala femoral, perubahan hypoplastic dalam fossa acetabular, proses ossifikasi lewat, perubahan dalam alat neuromuskular sendi.

Gejala dislokasi pinggul kongenital

Kesukaran dalam mendiagnosis keabnormalan kongenital pada pinggul pada kanak-kanak terletak pada hakikat bahawa sendi pinggul terletak di dalam tisu lembut dan otot, jadi doktor boleh menilai kehadiran masalah hanya dengan beberapa tanda tidak langsung. Manifestasi berikut menunjukkan kecacatan yang ada:

 • Simptom "klik" adalah gejala awal patologi yang dapat dikenalpasti dalam bayi di bawah umur tiga bulan. Kemudian tanda ini hilang. Semasa pemeriksaan bayi diletakkan di belakang, kaki melengkung pada sudut yang betul, kemudian perlahan-lahan menyebar ke sisi. Pada masa yang sama, klik sifat didengar dari sisi kehelan, kaki bayi gemetar.
 • Sekatan dalam penculikan pinggul kanak-kanak itu ke sisi. Gejala ini dikesan pada kanak-kanak di bawah 1 tahun. Bayi diletakkan di belakang, kaki dibengkokkan pada sudut kanan di lutut dan sendi pinggul dan dibiakkan ke tepi sehingga ia berhenti. Dalam bayi yang sihat, sudut memimpin adalah 80-85 °. Pada bayi yang mempunyai keilatan kongenital, nilai ini lebih rendah. Apabila melakukan resepsi perlu diingat bahawa dalam bayi yang sihat di bawah umur 3 bulan, gejala ini boleh positif, yang dikaitkan dengan nada hiper semulajadi otot.
 • Asimetri lipatan. Gejala ini ditentukan oleh pemeriksaan visual. Pertama, bayi diletakkan di belakang, kemudian diserahkan pada perut, memeriksa lipatan inguinal, punggung dan popliteal. Biasanya, semua garis kulit perlu bersaiz simetri. Walau bagaimanapun, gejala ini tidak kekal, ia juga boleh menunjukkan displasia sendi pinggul, oleh itu ia adalah kepentingan kedua.
 • Memendekkan kaki. Kanak-kanak diletakkan di belakang, pelvis dipasang dengan selamat di atas meja yang berubah-ubah, kaki dibengkokkan di lutut dan ditekan ke perut. Sekiranya sendi lutut berada pada tahap yang berbeza, ini menunjukkan pemendekan pinggul dan kehadiran masalah. Dalam kes ini, sendi lutut kaki yang sakit akan terletak di bawah sendi yang sihat.
 • Putaran luaran kaki. Sekiranya dislokasi pinggul, kaki kanak-kanak di sebelah luka itu ternyata. Simptom ini mudah diingati apabila bayi sedang tidur dan anggota badannya santai. Tetapi kadang-kadang pembalikan kaki diperhatikan pada kanak-kanak yang sihat, jadi ini jauh dari ciri utama.
Seorang kanak-kanak yang lebih tua dari satu tahun dapat menentukan kewujudan masalah dengan kriteria berikut:
 • seorang bayi dengan kehelan pinggul mula berjalan kemudian, secara purata pada 13-15 bulan;
 • gangguan berjalan, claudication sekejap;
 • terdapat set kaki berbentuk X;
 • nada otot tinggi belakang, asimetri punggung.

Pada masa akan datang, ibu bapa dapat melihat bahawa bayi berjalan, hanya bergantung pada jari, ia membentuk wadah, "itik" busur, dan kelengkungan tulang belakang di rantau lumbar menjadi ketara.

Komplikasi yang mungkin

Jika anda tidak memulakan rawatan dislokasi pinggul kongenital, kemungkinan komplikasi yang serius akan meningkat. Di samping itu, kanak-kanak dengan patologi mula berjalan lewat, mereka dengan cepat menjadi letih, perubahan berjalan kaki mereka. Dengan luka unilateral sendi, kepincangan muncul, dengan cara dua hala - "itik". Dalam kes ini, kesakitan dan gangguan ke arah kanak-kanak muncul sebaik sahaja mula berjalan.

Pada masa akan datang, bayi boleh mengalami scoliosis, pemendekan satu anggota badan, kaki rata atau osteochondrosis. Pada pesakit dewasa yang berumur 25-30 tahun, coxarthrosis displastik berkembang, yang disertai dengan sakit kronik, gangguan pergerakan sendi dan, sebagai penyakit yang berlangsung, berakhir dengan kecacatan. Pelanggaran seperti itu boleh dihapuskan hanya dengan pembedahan, dengan menggantikan bersama yang musnah dengan prostesis buatan.

Kaedah rawatan

Diagnosis "keilatan kongenital pinggul" dibuat berdasarkan sinar X, ultrasound atau MRI sendi pinggul. Kaedah rawatan patologi adalah konservatif dan beroperasi.

Rawatan konservatif

Terapi ini memberikan hasil terbaik hanya dengan aplikasi yang tepat pada masanya. Rawatan patologi konservatif pada orang dewasa dan remaja tidak lagi berkesan.

Ia perlu memulakan rawatan selepas penyataan diagnosis. Selalunya, kecacatan dikesan sebaik selepas kelahiran, dan terapi dimulakan di hospital bersalin. Bagi bayi dengan displasia pinggul yang disyaki, disyorkan lebar luas. Intinya terletak pada hakikat bahawa lampin berbilang lapisan ditempatkan di antara kaki bayi, lebar yang sama dengan jarak antara sendi lutut.

Selepas luka umbi telah sembuh, bayi dengan displasia sendi diletakkan di atas baju pancing. Baju itu dijahit kain lembut, di atas gelung khas yang dipasang di dalamnya dalam dua jalur. Mereka direka bentuk untuk penculikan pinggul. Dengan bantuan tali khas adalah mungkin untuk mengawal tahap fleksi dan menarik kaki pada sendi pinggul. Selepas 2 bulan, mereka mengesyorkan bantal Freikka - ini adalah seluar ortopedik khas yang membolehkan anda secara beransur-ansur meningkatkan sudut pinggul.

Semak sinar-X

Tiga bulan kemudian, bayi diberi sinaran X-ray dan, setelah mengesahkan diagnosis, disyorkan untuk mempunyai pelangsingan penculikan yang dipilih secara individu yang menjadikan kaki bayi berada dalam posisi tertentu (bengkok pada lutut dan sendi pinggul). Kedudukan ini memberikan perbandingan kepala femoral dengan acetabulum dan mewujudkan keadaan untuk perkembangan normal sendi. Rawatan konservatif perlu bermula dari hari-hari pertama kehidupan bayi, hanya dalam kes ini, mungkin untuk mencapai hasil terbaik. Rawatan displasia dianggap tepat pada masanya jika ia bermula sebelum bayi berusia 3 bulan. Dalam semua kes lain, terapi tidak memberi kesan sedemikian dan dianggap terlambat.

Dalam sesetengah keadaan, rawatan konservatif digunakan pada kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun. Penarikan balik paha itu dilakukan mengikut kaedah Mau, dengan menggunakan sambungan lekuk melekit. Di atas kaki bayi mengenakan pembalut pelekat di bahagian bawah dan bahagian paha dan menggunakan sistem berat yang disambungkan oleh blok, aturkan sendi pinggul pada sudut fleksi 90 °, dan lutut - sepenuhnya melepaskan. Sepanjang 3-4 minggu, sendi pinggul lengkap secara beransur-ansur dicapai, dan kepala pinggul sering diselaraskan secara bebas. Sekiranya ini tidak berlaku, pakar menetapkan kepala paha. Selepas penyingkiran sistem peluasan, anggota badan yang lebih rendah ditetapkan dengan mengalihkan tayar, yang membaiki sendi pinggul dalam kedudukan fisiologi.

Rawatan urut tambahan, latihan khas, mengambil kompleks multivitamin. Dari prosedur fisioterapeutik dikenakan:

 • Elektroforesis dengan kalsium dan fosforus atau dengan iodin. Bahan ubatan di sendi disampaikan melalui pendedahan kepada pelepasan arus elektrik yang lemah, yang membantu menguatkan struktur artikular dan pembentukannya yang tepat.
 • Aplikasi dengan ozokerite. Ini adalah prosedur termal yang meningkatkan peredaran darah dan penyerapan nutrien ke tisu, yang mempercepat proses regeneratif dan regeneratif.
 • Terapi UV - sinar ultraviolet menembusi tisu ke kedalaman 1 cm, merangsang peredaran darah, mempercepatkan proses penjanaan semula, meningkatkan pertahanan tubuh.

Proses pemulihan dijalankan di bawah kawalan radiologi sendi pinggul. Sekiranya patologi dikesan lewat kaedah rawatan yang lewat dan konservatif tidak menghasilkan hasil, mereka menggunakan campur tangan pembedahan, yang dilakukan pada umur 4-5 tahun.

Rawatan pembedahan

Pembedahan untuk dislokasi kongenital pinggul disyorkan untuk kanak-kanak di bawah 5 tahun. Semakin lama kanak-kanak itu, semakin sukar proses pemulihan dan semakin teruk akibat daripada campur tangan pembedahan. Sehingga kini, terdapat empat kaedah utama untuk mengurangkan dislokasi pinggul:

 1. dislokasi terbuka;
 2. pengurangan terbuka dengan pendalaman acetabulum seterusnya;
 3. Pembedahan paliatif pada sendi pinggul;
 4. pembedahan rekonstruktif extraartikular.

Pilihan pembedahan bergantung kepada jenis patologi, tahap kehelan, umur pesakit. Pakar mengenal pasti dua kaedah pembedahan utama:

Operasi intra-artikular dilakukan pada zaman kanak-kanak. Tujuan operasi adalah untuk memperdalam acetabulum, yang membolehkan sendi kembali ke posisi anatom yang betul.

Operasi tambahan artikular dilakukan pada pesakit dewasa dan remaja untuk membentuk tudung acetabulum dan memulihkan fungsi sendi pinggul. Dalam kes-kes terutamanya yang sukar melibatkan rawatan yang terlewat dan komplikasi teruk, arthroplasty dilakukan. Menggantikan sendi terjejas dengan prostesis tiruan mengelakkan kecacatan dan mengembalikan fungsi motor anggota badan.

Komplikasi selepas bersalin

Intervensi pembedahan untuk mengurangkan dislokasi pinggul melibatkan risiko tertentu. Semasa campur tangan, pendarahan boleh berkembang dengan perkembangan kejutan. Semasa operasi, terdapat risiko kerosakan pada ujung saraf, yang seterusnya membawa kepada perkembangan paresis dan lumpuh. Kesalahan pakar bedah, yang menyebabkan kecederaan - patah leher femoral atau memaksa kepala femoral ke dalam rongga pelvis, tidak dikecualikan.

Selepas pembedahan, terdapat risiko jangkitan dan penularan luka. Di samping itu, kemungkinan osteomielitis atau nekrosis aseptik kepala femoral tidak dikecualikan. Selalunya, komplikasi ini adalah akibat kerosakan pada saluran darah di ligamen kepala femoral. Apabila peredaran darah terjejas, kepala secara beransur-ansur runtuh dan sendi kehilangan pergerakannya. Lebih tua pesakit menjadi, semakin sukar penyakit itu. Komplikasi sedemikian tidak menyumbang kepada terapi konservatif; satu-satunya cara merawat nekrosis aseptik ialah penggantian bersama.

Ramalan

Prognosis yang menggalakkan untuk dislokasi kongenital pinggul diberikan dengan pengesanan awal patologi dan rawatan tepat pada masanya. Dalam kes ini, akibat penyakit itu dapat dihapuskan sepenuhnya dan pada masa hadapan pesakit akan menjalani kehidupan yang penuh tanpa mengalami masalah yang berkaitan dengan sistem muskuloskeletal.

Pada pesakit dewasa dengan diagnosis yang sama, prognosis tidak menguntungkan, seperti dengan rawatan tertunda terdapat kebarangkalian yang tinggi untuk membangunkan komplikasi yang mengancam kecacatan.

Displasia kod sendi pinggul mengikut ICB 10

Jawapan yang paling lengkap kepada soalan mengenai topik: "displasia kod sendi pinggul mengikut MKB 10".

Bahaya dysplasia pinggul

Penyakit kongenital sistem muskuloskeletal semakin menjadi biasa, dan di antara mereka - displasia pinggul. Disebabkan oleh gaya hidup ibu yang tidak betul semasa mengandung, tabiat buruk, serta mengambil ubat tertentu, kanak-kanak yang mempunyai kakisan, rawan dan sistem muskuloskeletal dilahirkan. Salah satu hasil yang paling buruk ialah kehelan kongenital pinggul.

Displasia pinggul dalam ICD 10

Dalam klasifikasi penyakit antarabangsa untuk penyakit ini, kelas dan kumpulan yang berasingan dibezakan: M24.8 - lesi yang ditentukan pada sendi, yang tidak dicerminkan dan tidak diklasifikasikan dalam kumpulan lain.

Apa yang menyebabkan keadaan ini paling kerap?

Patologi perkembangan sendi pada bayi baru lahir

Dalam bayi yang baru lahir semasa perkembangan pranatal, terdapat kemunduran permukaan artikular yang membentuk sendi pinggul, yang boleh membawa kepada displasia kongenital sendi pinggul.

Asetabulum diwakili terutamanya oleh tisu tulang rawan. Dalam tempoh perkembangan pranatal dan neonatality, rongga yang meningkat disebabkan oleh bibir kartilaginus (limbus). Hollow itu sendiri terdiri dari tiga tulang, ossifikasi akhir yang berakhir pada usia 18 tahun. Kepala paha, lehernya dan tusuk yang lebih besar terdiri dari tulang rawan (pada radiografi, formasi ini tidak divisualisasikan). Kepala femur pada bayi yang baru lahir selalu lebih besar dari permukaan artikular pada panggul. Semua faktor di atas menyebabkan kekuatan bersama yang tidak mencukupi.

Tidak konsisten permukaan artikular (discongruence) mewujudkan keadaan untuk perkembangan predislocation pinggul - suatu keadaan di mana dislokasi spontan kepala femoral berlaku, penarikannya (ini tidak memerlukan banyak usaha). Dalam sesetengah kanak-kanak, reposisi spontan kepala tulang berlaku, selepas itu sendi berkembang secara normal. Dalam yang lain, disebabkan oleh pra-kehelan yang lama, ketua tulang dipindahkan berbanding dengan rongga artikular, selepas itu subluxation paha berkembang (kepala paha dipindahkan, tetapi ia tidak melampaui batas limbus).

Sekiranya keadaan ini wujud untuk masa yang agak lama, maka dari masa ke semasa, disebabkan oleh otot-otot yang menaikkan nada, anggota badan ditarik ke bahagian atas dan ke tepi (yang bergantung kepada anjakan kepala), yang menyebabkan kehelan femur. Secara berangsur-angsur, kepala tetap di kawasan tulang belakang tulang belakang anterior, menerima titik sokongan baru (dalam kes yang teruk, anjakan kepala boleh terjadi di permukaan posterior sayap iliac). Apabila ini berlaku, panjang anggota badan berkurangan.

Apa yang mengancam jenis 2a: displasia pinggul pada kanak-kanak

Kanak-kanak biasanya mengembangkan hip 2a jenis. Terdapat beberapa jenis sendi yang bersesuaian dengan peringkat perkembangan kehelan:

 • Jenis 1 - sendi yang sihat;
 • Jenis 2 - pelanggaran dan kelewatan pengurangan;
 • Jenis 3 - subluxation paha;
 • Jenis 4 - dislokasi penuh.

Jenis 2a (yang dikembangkan pada kanak-kanak sehingga 3 bulan) dicirikan oleh kehadiran bumbung tulang bulat dan pendek acetabulum, magnitud sudut alpha dan beta dalam 55 darjah (sudut ini mencirikan kedudukan kepala di sepanjang mercu tanda tertentu atau paksi), serta kepala tulang yang berpusat tanpa anjakan. Apabila proses berjalan, peralihan langkah ke arah kehelan diperhatikan.

Displasia pinggul pada kanak-kanak: punca

Di tengah-tengah perkembangan patologi ini peranan penting adalah kedudukan janin yang tidak betul semasa mengandung. Sebagai statistik menunjukkan, paling sering pinggul displasia berkembang apabila previa saraf dengan lengan dan kaki melintasi di hadapan. Ini biasanya diperhatikan pada kanak-kanak perempuan, terutamanya apabila janin dibiarkan rahim.

Oleh kerana penggunaan kedudukan badan seperti ini, anakan kepala femoral berbanding dengan rongga sendi berlaku, itulah sebabnya timbul displasia sendi pinggul. Dengan jangka panjang dalam kedudukan ini, tulang rawan tulang tidak dapat berkembang sepenuhnya (kerana ini memerlukan pematuhan penuh kepada mereka).

Pengesanan dan rawatan displasia pinggul pada kanak-kanak

Diagnosis bermula dengan segera selepas kelahiran anak. Sudah berada di hospital bersalin, untuk menubuhkan displasia, adalah perlu untuk menentukan kehadiran "gejala klik" - gejala ini menunjukkan dirinya hanya dengan sendi yang terputus (yang mungkin berlaku akibat pengurusan buruh yang salah dan bantuan seorang bidan kepada bayi). Gejala ini ditentukan oleh hakikat bahawa kapsul sendi dalam bayi itu adalah lebih panjang, kerana kepala femoral "berjalan". Klik dikesan selepas ia meluncur dari tepi acetabulum. Gejala ini, yang menunjukkan displasia pinggul, diperiksa dengan teliti supaya tidak merosakkan tisu dan saluran darah bayi.

Untuk mengenal pasti gejala bayi diletakkan di atas meja, kakinya terbengkalai di sendi pinggul dan lutut. Jarum terletak di bahagian dalam paha bayi, dan empat lainnya berada di permukaan luar sendi (jari tengah tangan mestilah pada ludah besar femur). Pinggang bayi ditolak ke tepi pada sudut kecil (biasanya sehingga 40 darjah), dan kemudian pinggul anak itu dikesan sepanjang paksi. Secara selari, tekanan digunakan untuk meludah besar. Dengan prosedur yang betul, anda boleh merasakan klik keras (ia tidak dirasakan oleh telinga, tetapi dirasakan disebabkan sensasi sentuhan).

Diagnosis standard untuk pesakit dengan patologi perkembangan sendi

Apabila mereka semakin tua, gejala ini kehilangan nilainya, dan yang lain akan menggantikannya. Pertama sekali, ia menjadi mungkin untuk menentukan nada otot yang meningkat pada badan.

Gejala ini harus dikenalpasti bersama ahli neurologi untuk membezakan dislokasi dengan patologi neurologi. Gejala ditakrifkan sebagai berikut. Bayi dengan hati-hati diletakkan di atas meja. Meletakkan tangannya pada paha dalaman kanak-kanak, menghabiskan pinggulnya dengan tangan. Biasanya, pinggul kanak-kanak itu harus terletak di permukaan meja (untuk bayi yang baru lahir); jika kanak-kanak itu lebih dewasa, sudut antara permukaan meja dan kaki hendaklah sekurang-kurangnya 60 darjah. Batasan ini berkembang kerana tonus tinggi otot, dan juga, pada usia yang lebih muda, disebabkan oleh fakta bahawa kepala paha terletak pada tulang iliac.

Tanda dan kesan displasia pinggul

Dengan dislokasi satu sisi, satu tempat penting diduduki oleh gejala pemecahan simetri paksi longitudinal. Apabila kaki dibengkokkan pada sendi lutut, sambil menggerakkannya ke sisi, terdapat penurunan visual pada paksi longitudinal anggota badan (disebabkan oleh fakta bahawa kepala tidak terletak di rongga artikuler, tetapi beralih dari itu). Secara selari, di sisi dislokasi, terdapat kemelesetan tisu lembut di kawasan segitiga Scarp. Bersama-sama dengan mereka, terdapat asimetri lipatan kulit.

Terdapat beberapa tanda displasia pinggul. Pada usia tahun ini, salah satu daripada gejala utama perkembangan kehelan ialah kepincangan menyelam (dengan dislokasi satu pihak) atau gaya itik (dengan lesi dua hala).

Di samping menentukan gaya hidup mereka, mereka juga mengenal pasti gejala Transdeleburg: apabila berdiri di atas kaki yang sakit dengan yang sihat yang dibangkitkan dan ditekuk di lutut, badan itu beralih ke arah kaki yang sihat dan depresi tisu selari di kawasan sendi sakit. Diperhatikan menurunkan lipatan gluteal.

Cara yang tidak betul dalam perkembangan patologi sendi pinggul

Gejala-gejala tambahan ialah anjakan sudu yang lebih besar di atas garis Roser-Nelaton dan lenturan lumbar yang meningkat.

Diagnostik sinar-X untuk kanak-kanak kurang daripada satu tahun tidak dilakukan, kerana struktur kartilaginous tidak meretas X-ray, dan mereka melewati tulang. Untuk diagnosis yang lebih dipercayai menggunakan ultrasound (ultrasound).

Ia menjadi mustahil untuk menggunakan sinar X dengan setahun (oleh umur ini, kepala femoral sudah terputus), dan sudah mungkin untuk menentukan anjakan femur.

Untuk menentukan tahap anjakan kepala menggunakan skim khas. Yang paling biasa di antara mereka ialah skim Hildenreiner. Ia menilai lokasi spatial struktur sendi pinggul. Di samping itu, skim tambahan boleh digunakan, tetapi intipati penggunaannya adalah satu perkara: mereka semua membenarkan anda untuk menentukan kedudukan kepala femoral yang dipindahkan dan mengenal pasti tahap anjakan dan kemungkinan pergerakan aktif dalam sendi ini.

Arthrografi dan tomografi sendi memberikan maklumat yang paling lengkap dan boleh dipercayai pada sendi.

Rawatan displasia pinggul

Rawatan khusus mengenai displasia tidak wujud sekarang. Sekiranya kecacatan itu dikesan pada tempoh neonatal, selalunya kepala paha yang dipindahkan telah ditetapkan dan sendi mula berkembang secara normal. Sekiranya keadaan itu dimulakan, lakukan pembetulan terhadap anggota yang terlantar. Untuk melakukan ini, gunakan apa yang dipanggil swaddling luas dengan displasia atau pementasan pementasan.

Swaddling dalam displasia boleh digunakan pada anak-anak kecil (paling kerap digunakan pada usia 4 bulan). Kerana ketiadaan kaki yang ketat, mereka diberi kedudukan penculikan paksa, di mana kepala artikular kembali ke tempatnya.

Pada kanak-kanak yang telah mencapai umur enam bulan, kencang yang kuat, bantal Freyka atau penggunaan pijar Pavlik tidak akan mempunyai kesan yang diinginkan. Untuk membetulkan sendi, mereka mula menggunakan plaster ekstrem mengikut Ter-Egizarov. Secara selari, letakkan spacer di bahagian sendi lutut. Apabila sendi merata dan nada otot berkurangan, anggota badan membawa kepada kenaikan, yang memungkinkan untuk meletakkan struts yang lebih luas dan, dengan itu, untuk mencapai pendahuluan dan pemulihan normal pada sendi. Secara selari, untuk mencapai kelonggaran pada otot paha, gunakan mandi hangat. Spacers dan lain-lain rawatan dengan cara ini mengambil masa kira-kira 3-4 bulan.

Dengan ketidakcekapan kaedah ini digunakan untuk ekstrem tulang. Pelanjutan itu dilakukan mengikut teknik overhead, yang mana mungkin untuk membawa kepala femoral lebih dekat ke rongga artikular. Selepas itu, ia diset semula dengan kaedah pengurangan tertutup, dan sentiasa di bawah anestesia am. Selepas reposisi, paha itu diperbetulkan dalam pembalut coking sehingga enam bulan. Selepas tempoh ini, mulakan perkembangan pergerakan di anggota yang terjejas, dan beban dibenarkan pada akhir tahun dengan memegang mereka di tayar khusus Vilna tayar.

Selari dengan rawatan, disarankan agar terapi pemulihan yang sesuai dan terapi latihan. Sesi terapi manual, urut, fisioterapi dengan ubat-ubatan pada sendi terjejas untuk memulihkan metabolisme di dalamnya tidak akan berguna.

Dengan perkembangan patologi ini pada orang dewasa, adalah mungkin untuk menggunakan terapi manual, hidroterapi. Sekiranya penyakit itu teruk, satu-satunya jalan keluar dari keadaan ini adalah rawatan pembedahan dengan penggantian permukaan artikular.

Latihan kompleks untuk displasia pinggul

Pencegahan penyakit di tempat pertama harus menyediakan kursus normal kehamilan dan pencegahan patologinya. Di samping itu, perhatian patut diberikan untuk menentukan nada rahim (boleh menjejaskan kedudukan fetus janin), kepada pemakanan yang betul (selalunya boleh membawa kepada perkembangan distrofi kongenital rawan).

Untuk pencegahan displasia berulang atau predislocation pada bayi, disyorkan untuk menjalankan latihan khas. Komarovsky telah membangunkan program khas untuk rawatan displasia pinggul. Latihan ini membantu bayi anda belajar merangkak dan mempersiapkannya untuk langkah pertama. Latihan menguatkan otot-otot badan, memulihkan kedudukan normal struktur tulang.

Komarovsky mengesyorkan menjalankan latihan pada tikar lembut dan bola gim dengan sokongan ibu atau ayah.

Latihan seperti:

 1. "Mengendalikan". Tali atau roller diletakkan di bawah dada bayi, dan perhatiannya tertarik oleh beberapa objek terang. Kanak-kanak mula aktif untuk mencapai mainan, sambil bergantung pada roller. Pada masa yang sama terdapat beban sedikit pada pelvis dan sendi.
 2. "Penyu". Ia kelihatan seperti sebelumnya, tetapi roller diletakkan di bawah perut. Roller ini perlu diperketatkan secara beransur-ansur dan pada masa yang sama memastikan bahawa bayi secara aktif membantu dirinya dengan tangan dan kaki. Jadi menguatkan otot-otot ikat pinggang anggota badan.
 3. "Crosswise". Pemegang lipat bayi dengan kaki yang selari di dalam perut, dan memastikan bahawa bayi itu menolak kaki dari perhentian.

Dr Komarovsky menyatakan bahawa latihan mesti dilakukan bersempena dengan pemerhatian oleh doktor.

Disebabkan fakta bahawa tidak selalu mungkin untuk mendiagnosis penyakit ini, adalah mustahak bahawa anda mengenali ibu bapa dengan rawatan sendiri displasia (kurungan yang ketat, tetapi anda pastinya harus menunjukkan anak anda kepada doktor sebelum dilakukan).

Displasia pinggul pada orang dewasa

Dengan usia, perubahan yang berlaku pada zaman kanak-kanak juga boleh menjejaskan kesihatan orang dewasa. Terdapat kes kerap coxarthrosis pada orang yang menderita displasia pinggul pada zaman kanak-kanak. Ini boleh mencetuskan kecederaan sendi, kehamilan, perubahan hormon badan. Penyakit ini agak sukar, dan prognosis itu tidak menguntungkan, selalunya berakhir dengan ketidakupayaan.

Cukup aneh, tetapi pada orang yang mengalami displasia sendi pada masa kanak-kanak, kejayaan yang ketara telah diperhatikan dalam gimnastik artistik. Ini disebabkan oleh hipermobiliti patologi sendi - gema displasia. Sekiranya hipermobilitas sendi tidak mencapai angka yang signifikan, maka biasanya tiada patologi pada bahagian sendi akan dikesan.

Wanita berisiko untuk membangunkan patologi ini. Dalam kes ini, kebarangkalian mempunyai anak dengan dislokasi pinggul cukup tinggi, dengan syarat mereka sendiri mempunyai dislokasi yang sama.

Di samping itu, seringkali orang dewasa adalah mungkin untuk mengenal pasti patologi seperti neo-arthrosis - pembentukan sendi baru. Orang yang mempunyai patologi yang sama boleh berjalan selama bertahun-tahun dan tidak meneka bahawa mereka mempunyai anjakan patologi sendi. Neoarthrosis berlaku, seperti yang ditunjukkan di atas, apabila kepala femoral dipindahkan ke permukaan posterior sayap iliac. Penyakit ini biasanya dikesan semasa radiografi sendi.

Pada tahap yang teruk dari displasia pinggul, terutamanya dengan perkembangan coxarthrosis, pembetulan pembedahan pembedahan pinggul atau pembedahan penggantian endoprosthesis mungkin diperlukan. Dan apa-apa operasi pada sendi pinggul displasia adalah berbahaya.

Ketidakupayaan, dengan penyakit-penyakit ini, ditubuhkan berdasarkan keputusan kepakaran perubatan dan sosial. ITU dipanggil untuk memantau pertumbuhan morbiditi dan morbiditi penyakit tidak mematuhi, menyimpan rekod semua faktor kecacatan, menentukan risiko perkembangannya dalam kumpulan tertentu, dan dapat menentukan tahap risiko profesional untuk penyakit-penyakit ini. Sebagai tambahan, adalah tanggungjawab badan ini untuk membangunkan program pencegahan untuk pelbagai penyakit.

Seperti yang dapat dilihat dari displasia hip yang tertulis adalah salah satu penyebab utama kecacatan pada kanak-kanak, dengan komplikasi proses, dan pada orang dewasa. Ia amat penting untuk mengetahui tanda-tanda displasia pinggul dan algoritma diagnostik. Hanya pendekatan sedemikian boleh menjejaskan kejadian displasia dan mengurangkan kekerapan kejadiannya. Hanya kerja doktor yang cekap di semua peringkat boleh mempengaruhi kejadian dan berfungsi sebagai pencegahan penyakit sistem muskuloskeletal pada masa akan datang.

Displasia pinggul pada orang dewasa dan kanak-kanak

Displasia dari bahasa Yunani purba diterjemahkan sebagai pelanggaran pendidikan. Ringkasnya, ia adalah kecacatan. Displasia boleh berlaku di mana-mana stav. Tetapi dysplasia pinggul berlaku paling kerap.

Sebabnya

Rupa-rupanya, ini disebabkan oleh keunikan struktur anatomi dan perkembangan sendi pinggul pada kanak-kanak. Sendi pinggul kita dibentuk oleh acetabulum artikular pada panggul dan kepala femoral, atau hanya kepala femoral. Kepala terhubung ke seluruh tulang melalui leher femoral. Untuk meningkatkan kawasan hubungan antara permukaan artikular dan kepala acetabulum, yang dikelilingi oleh plat rawan, limbus.

Sendi pinggul bermula pembentukannya sekitar 5-6 minggu perkembangan intrauterin. Dalam embrio pada 2 bulan, pergerakan sudah ada di dalamnya. Walau bagaimanapun, pembentukan sendi pinggul lengkap berakhir hanya apabila kanak-kanak mula berjalan - tanpa beban yang mencukupi, sendi tetap tidak matang secara anatomi dan berfungsi.

Dalam kebanyakan kes, displasia kongenital berlaku, yang pertama kali didiagnosis pada masa kanak-kanak. Fakta ini tercermin dalam ICD-10, klasifikasi penyakit antarabangsa bagi semakan ke-10. Dalam klasifikasi ini, displasia pinggul terletak di rubrik XVII - anomali kongenital (malformasi), kecacatan dan kelainan kromosom, dalam anomali kongenital blok (malformasi) sistem muskuloskeletal. Mengikut klasifikasi ini, patologi ini adalah semula jadi. Antara punca-punca displasia pinggul ialah:

 • Gangguan genetik yang membawa kepada rendahnya struktur tisu penghubung - tulang, tulang rawan, ligamen;
 • Kerosakan pada sendi pinggul dan pinggul akibat kecederaan kelahiran yang disebabkan oleh peningkatan nada rahim, pembentangan panggul pada janin;
 • Kesan faktor negatif luaran pada wanita wanita hamil - tekanan, toksin perindustrian, rumah tangga, jangkitan;
 • Ketidakseimbangan hormon - peningkatan sintesis progesteron semasa mengandung, yang melegakan otot dan ligamen;
 • Minum alkohol, dadah, merokok semasa hamil.

Bukan peranan terakhir dalam pembangunan displasia sendi pinggul dengan ketidakmampuan kongenital mereka dimainkan dengan ketat, di mana paksi paha dipindahkan, dan kepala paha meluas melebihi batas acetabulum. Dalam sesetengah kes, displasia pinggul diperhatikan pada orang dewasa. Adalah dipercayai bahawa patologi ini dalam tempoh dewasa menonjolkan peningkatan tekanan pada senaman, tarian, dan senam bersama. Rupa-rupanya, pada orang dewasa, patologi ini juga mempunyai watak kongenital. Ringkasnya, perubahan anatomi pada sendi dan dalam ligamen dinyatakan minimally, dan tidak didiagnosis sehingga masa tertentu. Dan usaha fizikal bukan punca, tetapi faktor yang memprovokasi.

Jenis dan darjah

Bergantung pada sifat gangguan anatomi, jenis hip dysplasias berikut dibezakan:

 • Acetabular. Rongga artikular diubah - ia diratakan, limbus ditipis atau dipindahkan.
 • Mengubah kepala paha. Apabila menukar kepala femoral, surat-menyurat anatomi (kongruen) permukaan pinggul artikular juga terganggu. Bersama kepala sering menjejaskan leher paha, yang menyebabkan penurunan atau peningkatan sudut antara leher dan tulang paha.
 • Rotary. Kerana patologi femur dan sering sendi lutut, tibia. Pada masa yang sama, keseluruhan anggota bawah akan berpaling (berputar) ke dalam.

Perubahan struktur pada sendi pinggul mempunyai keparahan yang berbeza, dan oleh itu tahap dysplasia pinggul berikut dibezakan:

Anda juga boleh membaca:
Kenapa sakit sendi pinggul?

 1. Pre-dislokasi - permukaan artikular berubah, tetapi kepala terletak dalam rongga artikular acetabular.
 2. Subluxation - anjakan lebih lanjut kepala berbanding dengan permukaan artikular. Kepala yang sebahagiannya meluas di luar rongga artikular.
 3. Dislokasi - kepala femur adalah sepenuhnya di luar batas rongga artikular.

Semua darjah ini dengan kemunculan gejala yang sepadan dengan displasia pinggul berkembang pada latar belakang apa yang dipanggil. ketidakhadiran bersama. Ketidakmampuan ini dicirikan oleh kelemahan otot, ligamen dan tanda-tanda gangguan artikular di atas.

Gejala

Displasia kongenital paling sering dilihat pada bayi perempuan. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa kanak-kanak perempuan lebih responsif terhadap progesteron maternal daripada lelaki, serta nada otot rahim yang lebih tinggi semasa kehamilan pertama. Walaupun bayi lelaki kadang-kadang mempunyai displasia. Menurut statistik, patologi ini diperhatikan dalam 2-3% bayi yang baru dilahirkan.

Antara tanda utama displasia pinggul:

 • Panjang badan yang berbeza. Di sisi displasia, kaki dipendekkan.
 • Putaran seluruh anggota bawah ke bawah.
 • Had pendahuluan. Anak diletakkan di belakang, dan kaki dibengkokkan di lutut dan di sendi pinggul. Dalam kedudukan ini, kaki dipisahkan. Dalam perkembangan normal sendi pinggul, kaki ditarik balik pada sudut kanan (atau hampir ke kanan). Dengan displasia, sudut plumbum lebih kecil.
 • Klik gejala. Dalam beberapa kes, dengan penculikan pinggul di kedudukan di atas, satu klik kepala femoral didengar, menunjukkan suatu kehelan. Dengan pengurangan klik pinggul terdengar sekali lagi - dislokkan disengat.
 • Lipatan kulit asimetris. Dalam kedudukan di perut pada peha ditentukan oleh 3 lipatan. Di sisi dislokasi, lipatan ini lebih tinggi daripada yang sihat.


Kulit lipatan asimetri

Menurut statistik, semua gejala di atas lebih kerap dicatatkan di bahagian bawah ekstrem.

Diagnostik

Diagnosis displasia pinggul dijalankan semasa pemeriksaan luaran dan kajian instrumental. Patologi yang disyaki boleh didasarkan pada gejala ciri yang disebutkan di atas. X-ray mengesahkan diagnosis. Pada imej radiologi, gangguan struktur unsur-unsur artikular jelas kelihatan. Dalam bayi sehingga 6 bulan. untuk diagnosis boleh digunakan ultrasound sendi pinggul.

Ini adalah bagaimana displasia kelihatan pada X-ray

Rawatan

Sebelum ini diagnosis dibuat, lebih berkesan rawatan yang perlu dilakukan secara harfiah daripada lampin. Jika tidak, akibat seperti displasia pinggul sebagai kepincangan, sekatan pergerakan berterusan di sendi pinggul, atropi otot paha dan kaki bawah mungkin.

Pada orang dewasa, faktor-faktor ini membawa kepada perubahan artritis dalam sendi pinggul, kecacatan. Masalahnya adalah bahawa dalam rongga artikular acetabular diubahsuai secara anatomik dari masa ke masa, tisu penghubung tumbuh, dan kemudiannya hampir mustahil untuk mencapai korespondensi anatomi penuh permukaan artikular.


Pada masa ini, untuk displasia pinggul, pelbagai jenis pembalut digunakan.

Mujurlah, dalam kebanyakan kes, kanak-kanak kecil mempunyai dislokasi kongenital dan subluxasi pinggul secara spontan. Untuk melakukan ini, anggota badan yang lebih rendah perlu diberi kedudukan penculikan pada sendi pinggul. Untuk tujuan ini, perkakas ortopedik khas digunakan - Pavlik's stirrups, bantal Freyka. Peranti ini digunakan sehingga berusia enam bulan. Dalam kes ini, adalah perlu untuk meninggalkan ketiak yang ketat, yang menimbulkan kehelan pinggul dan subluxasi.

Selari dengan pembetulan ortopedik, gimnastik rekreasi dilakukan - membongkok dan mengimbangi kaki di sendi lutut dan pinggul, penculikan kaki di kedudukan pada abdomen. Semasa latihan, urut kaki dan punggung kanak-kanak dengan gerakan mengusap lembut. Dengan kehadiran dislokasi pinggul, yang terakhir ditutup dengan tertutup, selepas itu sendi pinggul ditetapkan dengan pelapis plaster. Walau bagaimanapun, pengurangan tertutup boleh dilakukan hanya pada peringkat awal kanak-kanak. Selepas 5-6 tahun, ini tidak lagi boleh dilakukan, dan dislokasi hanya diset semula oleh kaedah terbuka, semasa operasi. Lain-lain jenis campur tangan pembedahan untuk menghapuskan displasia sendi pinggul mencadangkan pelbagai jenis pembedahan plastik acetabulum, limbus dan ligamen artikular.

Penyakit ini seperti displasia pinggul pada orang dewasa sangat jarang berlaku, kerana penyakit ini dikesan walaupun di peringkat awal. Tetapi dalam hidup ada apa-apa. Mengapa penyakit kongenital kadang-kadang dijumpai pada orang dewasa? Dan dalam bentuk apa? Untuk memahami ini, anda perlu memahami segala-galanya secara terperinci.

Apakah maksud displasia?

Displasia merujuk kepada pembentukan tisu, yang berbeza dalam sesuatu dari perkembangan normal (benar). Apabila, sebagai contoh, tulang rawan atau tulang dibentuk pada seseorang yang salah semasa pembangunan janin atau selepas kelahiran, ia dikatakan ada displasia tisu ini. Sehubungan itu, konsep ini adalah perkara biasa bagi apa-apa jenis tisu hidup.

Displasia hip sebaliknya dirujuk sebagai dislokasi pinggul kongenital. Penyakit ini sangat sukar. Ia dicirikan oleh pelanggaran pembentukan semua komponen sendi dan perubahan lokasi epiphisis femoral (kepala) berhubung dengan acetabulum.

Dari semua penyakit kongenital sistem muskuloskeletal, displasia pinggul menduduki tempat pertama, dan seks wanita mengalami dua kali lebih kerap kerana penyakit ini. Adalah diketahui bahawa aspek obstetrik kehamilan juga penting. Penyampaian janin janin meningkatkan kemungkinan displasia pada sendi pinggul. Pada wanita yang menderita patologi ini, kemungkinan bayi mempunyai tinggi juga displasia.

Punca dan tanda-tanda klasik penyakit ini

Penyebab sebenar displasia pinggul masih tidak diketahui. Faktor ramalan adalah seperti berikut:

 • Kemunduran asetetulum;
 • kemasukan mekanisme baru dalam pergerakan sendi dalam tempoh permulaan berjalan.

Kira-kira 2-3% daripada kes, kehebatan itu telah dibentuk secara intrauterinely.

Seperti yang disebutkan di atas, displasia sendi pinggul dijumpai pada masa kanak-kanak awal semasa lawatan berjadual ke pakar bedah ortopedik. Gejala berikut boleh menyebabkan syak wasangka:

 • putaran berlebihan pinggul;
 • memendekkan anggota bawah, satu atau dua sekaligus;
 • apabila bergerak di kawasan sendi pinggul, gelincir atau klik dinyatakan;
 • jika anda membengkokkan kaki pada sudut 90º di sendi pinggul dan lutut dan cuba memisahkannya, penculikan anggota badan yang tidak lengkap dicatat;
 • susunan asimetri lipatan kulit.

Kembali ke jadual kandungan

Bagaimana untuk menyembuhkan patologi

Rawatan displasia pinggul perlu dilakukan dari masa pengesanan penyakit ini. Biasanya digunakan sebagai urutan terapi. Urut dijalankan hanya oleh pakar, untuk mengelakkan kecederaan pada kanak-kanak. Kursus rawatan bergantung kepada tahap displasia, dalam beberapa kes sepuluh hari sudah cukup. Dalam keadaan lain, selain urut, anda perlu memakai korset khas sehingga pemulihan penuh.

Tetapi kes-kes sedemikian adalah mungkin apabila patologi dilepaskan, tidak dikesan untuk satu sebab atau yang lain pada zaman kanak-kanak. Kemudian akibat yang serius menanti orang dewasa. Lagipun, displasia sendi pinggul pada orang dewasa dalam kes-kes seperti itu adalah hasil daripada penyakit yang belum sembuh atau tidak sembuh sepenuhnya pada zaman kanak-kanak. Oleh itu, adalah perlu untuk memulakan rawatan mengikut masa, hanya bekerja dengan pakar yang berkelayakan untuk mengelakkan akibat yang serius.

Kesan displasia pediatrik boleh dinyatakan dalam perkembangan penyakit seperti neoarthrosis atau coxarthrosis pada orang dewasa.

Kembali ke jadual kandungan

Neoarthrosis sebagai akibatnya

Salah satu akibat daripada displasia masa kanak-kanak pada orang dewasa adalah neoarthrosis. Neoarthrosis, atau pseudoarthrosis, adalah pembentukan sendi baru di tempat yang tidak sepatutnya. Ia kelihatan apabila kepala femoral dipindahkan ke permukaan posterior sayap iliac. Orang ramai selama bertahun-tahun mungkin tidak menyedari penyakit ini. Ia dikesan hanya semasa radiografi.

 • mobiliti yang baik di tempat bekas kecederaan;
 • kekakuan anggota badan;
 • tumpang tindih kanal sumsum tulang dengan plat posterior;
 • pembentukan tulang rawan dan kapsul palsu sendi;
 • memendekkan anggota berpenyakit hingga 10 sentimeter.

Akibat dari displasia boleh disembuhkan hanya melalui pembedahan. Sendi baru dikeluarkan, homotransplants dimasukkan untuk penyembuhan cepat. Selepas pembedahan, pemulihan diperlukan: fisioterapi, urut, latihan fizikal terapeutik.

Kembali ke jadual kandungan

Coxarthrosis sebagai akibatnya

Coxarthrosis adalah satu lagi akibat daripada displasia yang terabaikan. Gejala-gejala penyakit ini adalah atrofi otot dalam kombinasi dengan pemendekan anggota badan. Seperti neoarthrosis, berkembang selama beberapa tahun.

 • ketidakselesaan di rantau pelvis, terutamanya pada waktu pagi;
 • peningkatan kesakitan semasa senaman;
 • tidak aktif;
 • keradangan;
 • meningkatkan osteophytes.

Apabila coxarthrosis bergantung kepada rawatan pelbagai peringkat, kompleks dan agak lama. Perkara yang paling penting ialah permulaan rawatan kecemasan, tanpa mengira tahap penyakit.

Semasa peringkat awal perkembangan coxarthrosis, hanya perlu menyesuaikan gaya hidup pesakit, menyesuaikan diet, menyelesaikan masalah metabolisme dan peredaran darah. Tahap lain patologi ini memerlukan tindakan yang lebih serius, yang terdiri daripada rawatan dadah dan campur tangan pembedahan.

Ubat digunakan untuk melegakan kesakitan, penghapusan edema dan keradangan. Digunakan dalam rawatan kumpulan berikut ubat-ubatan:

 1. Nonsteroidal anti-radang dadah (digunakan untuk mengeluarkan bengkak, keradangan dan membiak kawasan yang rosak): Piroxicam, Diclofenac, Indomethacin, Ketoprofen.
 2. Relax otot (digunakan untuk melegakan kekejangan otot dan meningkatkan peredaran, digunakan dengan berhati-hati): "Sirdalud", "Mydocalm".
 3. Ubat Vasodilator (digunakan untuk melegakan kekejangan dan meningkatkan peredaran darah): Xanthinol nikotinate, Cinaresin, Pentoxifylline.
 4. Ubat hormon (suntikan): triamcinolone acetamide, metipred, hydrocortisone.
 5. Chondroprotectors (digunakan untuk memulihkan struktur rawan): "Rumalon", "Arteoparon", glucosamine, "Don", "Artrohondroitin."
 6. Ubat untuk kegunaan tempatan.

Penggunaan ubat bukanlah rawatan utama. Kesan positif membantu mencapai proses menggosok beberapa ubat-ubatan, ia dapat meningkatkan peredaran darah.

Displasia sendi pinggul pada kanak-kanak: foto, rawatan, kesan DTS

Apa yang dimaksudkan - kecacatan kongenital yang disebabkan oleh patologi sistem muskuloskeletal, yang merupakan unsur sendi pinggul, dalam perubatan dipanggil - displasia sendi pinggul (DTS). Semua elemennya boleh dipengaruhi oleh beberapa darjah atau yang lain:

 • acetabulum;
 • kepala dan kapsul femoral;
 • Kurangnya otot dan ligamen.

Penerangan ringkas

Peranan sendi pinggul sangat tinggi, mereka mengalami tekanan asas apabila seseorang berjalan, berjalan atau duduk. Melakukan pelbagai gerakan yang besar. Sendi adalah kepala sfera yang terletak dalam acetabulum sabit yang dalam. Leher menghubungkannya dengan bahagian-bahagian lain. Kerja yang normal dan sukar dari sendi pinggul memberikan konfigurasi dan struktur dalaman yang betul dari semua komponennya. Sebarang kecacatan perkembangan dalam sekurang-kurangnya salah satu daripada komponen pautan yang dinyatakan:

 • patologi dan perubahan dalam bentuk kepala femoral, perbezaan saiznya dengan saiz rongga;
 • meregangkan kapsul bersama;
 • kedalaman dan struktur non-normatif parit itu sendiri, pengambilalihannya dengan bentuk elips, datar, penebalan dasar atau skewing "bumbung";
 • patologi pinggir kartilaginous - limbus;
 • memendekkan leher femoral dengan perubahan dalam sudut anti-versi dan diaphyseal;
 • penguncupan unsur kartilaginous artikular;
 • patologi radas ligamen kepala, hypertrophy yang ditunjukkan atau aplasia

Yang membawa kepada pelanggaran perkembangan fungsional seluruh alat "hip", yang merupakan penyakit DTS. Bergantung kepada sifat patologi, displasia sendi pinggul dibahagikan kepada pelbagai jenis.

Klasifikasi DTS

Tiga jenis utama menggambarkan patologi DTS.1) Displasia akutabular merujuk kepada pelanggaran struktur dan patologi dalam acetabulum itu sendiri, terutamanya patologi dalam rawan limbus, di sepanjang tepi kemurungan. Di bawah tindakan tekanan kepala, ia cacat, ditarik keluar atau dibungkus di dalam sendi. Apa yang menyumbang kepada pembesaran kapsul, perkembangan tulang rawan artikular dan peningkatan penghapusan kepala femoral. 2) Dysplasia atau epiphyseal - disifatkan sebagai pembekuan tulang tulang rawan, menyebabkan kekakuan sendi, sakit dan kecacatan kaki. Kekalahan femur proksimal yang diungkapkan oleh perubahan patologi pada kedudukan leher femoral dua jenis - displasia akibat peningkatan sudut kecenderungan, atau displasia dengan penurunan sudut diaphyseal. 3) displasia rotasi - dicirikan oleh perkembangan dan patologi yang lambat, menyatakan kelainan yang ketara dalam kedudukan relatif tulang berbanding dengan pesawat mendatar. Dengan sendirinya, keadaan seperti displasia tidak dipertimbangkan, kemungkinan besar, adalah keadaan sempadan. Tahap perkembangan penyakit ini bergantung kepada keparahan proses patologis.

 1. DTS yang pertama, dipanggil pra-dislokasi - dicirikan oleh penyimpangan kecil kerana sudut acetabular bersudut bumbung acetabular. Kedudukan kepala femoral, terletak di rongga artikular, sedikit bergeser.
 2. Gred 2 - subluxation - dalam rongga artikular hanya sebahagian daripada kepala sendi pinggul. Berhubung dengan rongga, ia beralih ke atas dan ke atas.
 3. 3 - ijazah - dislokasi, dicirikan oleh keluar kepala yang lengkap dari arah kemurungan ke atas.

Punca displasia pinggul

Sebab-sebab pembentukan proses patologi artikular pada sendi pinggul adalah disebabkan oleh beberapa teori: 1) Teori keturunan - mencadangkan warisan pada peringkat gen, 2) Hormon - peningkatan progesteron pada peringkat akhir kehamilan menyebabkan perubahan fungsi dan struktur struktur musculo-ligamentous daripada janin, ketidakstabilan yang ditandakan dalam perkembangan alat pinggul.3) Menurut teori multifaktororial, beberapa faktor mempengaruhi perkembangan DTS:

 • kedudukan punggung janin;
 • kekurangan vitamin dan unsur-unsur surih;
 • Pergerakan terhad kanak-kanak dalam rahim rahim - biasanya, pergerakan kaki kiri kanak-kanak adalah terhad dengan menekannya dengan dinding rahim, oleh itu displasia lebih mudah terdedah kepada sendi pinggul kiri.

Sebagai hasil kajian jangka panjang, hubungan langsung telah terbukti kepada perkembangan penyakit dan pembiakan kanak-kanak. Sebagai contoh, di negara-negara Afrika dan Asia, kanak-kanak dibawa di belakang mereka, tidak dibungkus, sambil mengekalkan kebebasan relatif fungsi pergerakan. Mengambilnya sebagai asas, Jepun melanggar asas usia mereka yang lama (padat di DTS). Hasilnya menyerang walaupun saintis yang paling tidak percaya - pertumbuhan penyakit itu telah berkurang hampir sepuluh kali berbanding biasa.

Gejala displasia pinggul pada kanak-kanak

Peranan yang besar dalam mengenal pasti gejala awal displasia pinggang kepunyaan ibu bapa, jika mereka memberi perhatian kepada tanda-tanda ciri displasia pada kanak-kanak yang disebut:

 1. 1) Asimetri lokasi lipatan pada pinggul. Harus ada tiga di depan dan belakang mereka. Apabila dilihat, kakinya sepatutnya tidak seimbang dengan kaki mereka dibawa bersama. Dalam kes patologi, tambahan, liputan yang lebih mendalam ditambah pada bahagian yang terjejas, dari depan dan dari sisi gluteal.
 2. 2) Batasan penculikan kaki adalah ciri dysplasia darjah kedua dan ketiga. Dalam keadaan biasa, kaki anak, dalam keadaan yang bengkok, boleh dicairkan sembilan puluh darjah sepenuhnya, dengan displasia tidak melebihi enam puluh.
 3. 3) Definisi Marx Ortolani adalah gejala kepala tergelincir dengan klik ciri ketika membiak dan membawa kaki.
 4. 4) dengan memendekkan kaki yang terkena. Anda boleh menentukan dengan membandingkan ketinggian sendi lutut.

Gejala-gejala displasia di kalangan kanak-kanak boleh menjadi:

 • melembutkan tulang tengkorak;
 • kaki berduri atau kelab kaki;
 • kelengkungan leher;
 • kemurungan refleks tanpa syarat (menghisap dan mencari)

Diagnosis displasia pinggul

Diagnosis sendi pinggul displasia ditentukan semasa pemeriksaan ortopedik pada pemeriksaan khusus, paling kerap pada usia sehingga enam bulan. Diagnosis adalah berdasarkan pemeriksaan fizikal bayi, ujian tertentu dan gejala yang berkaitan digunakan. Ultrasound digunakan untuk pengesahan dalam keadaan pesakit luar, kurang kerap X-ray.

 1. 1) ultrasound mempunyai kelebihan di antara banyak kaedah penyelidikan lain, seperti yang telah digunakan sejak lahir. Ia adalah kaedah paling selamat (tidak invasif), mampu dan boleh digunakan semula.
 2. 2) Kaedah sinar-X tidak lebih rendah daripada kebolehpercayaan, tetapi mempunyai beberapa ciri. Pertama sekali, sinaran tidak digalakkan untuk kanak-kanak di bawah umur satu tahun (kecuali diagnosis diagnostik ultrasound ragu atau tidak mungkin). Kedua, perlu meletakkan anak di bawah peranti dengan pemeliharaan simetri, yang sukar di zaman kanak-kanak.
 3. 3) Pengimejan resonans komputasi atau magnetik digunakan apabila terdapat persoalan mengenai rawatan pembedahan. Memberi gambaran yang lebih lengkap, berstruktur.
 4. 4) Arthroscopy dan arthroscopy digunakan untuk menambahkan gambaran penuh apabila membuat diagnosis dalam keadaan lanjutan. Kaedah ini invasif, dilakukan di bawah anestesia umum, dan tidak digunakan secara meluas.

Apa yang perlu dilakukan dengan dysplasia pinggul pada kanak-kanak: Dr. Komarovsky.

Rawatan displasia pinggul pada bayi baru lahir

Dalam ortopedik pediatrik, terdapat banyak rawatan untuk displasia pinggul pada kanak-kanak. Setiap doktor memilih satu program rawatan, secara individu untuk pesakit kecilnya, berdasarkan keterukan penyakit. Ini adalah kaedah, dari elektrod yang luas, untuk pemutus bayi. Mengikut beberapa kaedah rawatan displasia.

 1. 1) Swaddling luas adalah cara yang paling berpatutan, bahkan seorang ibu muda dapat melakukannya, menggunakan bentuk yang tidak rumit.
 2. 2) Seluar Becker adalah sama seperti swaddling lebar, tetapi lebih selesa untuk digunakan.
 3. 3) Bantal tayar atau Frejka - dalam fungsi serta seluar, tetapi mempunyai pengeras.
 4. 4) pukulan Pavlik - datang kepada kami dari abad yang lalu, tetapi masih dalam permintaan.
 5. 5) Splinting - gunakan bas Vilna atau Volkov (merujuk kepada jenis pembalut elastik), juga tayar penyebaran untuk berjalan, dan pembersihan plaster.
 6. 6) Rawatan pembedahan - kaedah ini digunakan untuk bentuk yang teruk, kambuhan kerap, pada kanak-kanak berumur lebih dari satu tahun.

Kaedah tambahan rawatan displasia, mereka juga boleh menjadi yang utama, jika kita bercakap tentang ketidakmampuan unsur-unsur artikular, atau pencegahan TPA pada kanak-kanak yang mempunyai kecenderungan termasuk:

 • urut badan penuh dengan penekanan pada TBS;
 • gimnastik bayi baru lahir;
 • fisioterapi (menggunakan vitamin, dengan lidazoy, dengan kalsium);
 • terapi parafin, permohonan untuk TBS;
 • haba kering, terapi lumpur.

Prinsip dasar rawatan adalah ketepatan masa dan kecukupan kaedah yang dipilih.

Apakah akibat daripada displasia?

Kanak-kanak yang mengalami displasia tidak terancam dengan gaya hidup yang teruk, tetapi mereka mula berjalan lebih lama daripada rakan sebaya mereka. Galang mereka berbeza ketidakstabilan, lemas. Bayi melancarkan seperti itik dan kaki kelab.Jika anda tidak memulakan rawatan dysplasia pinggul, ini mengancam untuk membangunkan patologi tulang belakang dalam bentuk lordosis, kyphosis atau osteochondrosis. Dengan usia, tidak disingkirkan patologi sendi pinggul menyebabkan ketidakupayaan untuk bertahan lama. Pembentukan garis besar sendi dan kemurungan baru, pembentukan sendi palsu, yang tidak dapat lengkap, kerana ia tidak dapat melaksanakan fungsi sokongan dan abstraksi kaki penuh, bermula. Neoarthrosis sedang berkembang. Komplikasi yang paling serius ialah pembentukan coxarthrosis displastik, di mana operasi untuk menggantikan sendi tidak dapat dielakkan. Sekiranya rawatan dysplasias pada peringkat awal memerlukan maksimum enam bulan, maka rawatan selepas dua belas tahun boleh berlangsung selama dua puluh tahun.

Displasia pinggul: pada kaki yang sihat hingga dewasa

Displasia pinggul adalah keadaan patologi yang berkaitan dengan pembentukan otot, tendon, ligamen, dan saluran darah yang tidak normal pada bayi baru lahir. Masalahnya mungkin terletak pada kecacatan kepala femoral atau acetabulum (soket artikular), atau gabungan kedua-dua patologi.

Mengapa pembentukan pelvis dalam bayi terganggu?

Penyebab sebenar displasia pada kanak-kanak tidak dapat ditentukan, tetapi banyak faktor boleh meningkatkan kemungkinan gangguan:

 • Kehadiran sanak saudara dengan patologi yang dinyatakan.
 • Persembahan akhir pelvis janin semasa mengandung dan melahirkan anak.
 • Pelvik plasenta previa dan masalah lokasi janin yang lain.
 • Kurangnya cecair amniotik semasa kehamilan.
 • Penyakit ginekologi dan hormon wanita.
 • Nutrisi yang kurang baik untuk wanita hamil, kekurangan zat besi, fosforus, kalsium, yodium, dan vitamin B.

Penyakit ini berlaku pada kira-kira 0.4% daripada bayi baru lahir. Gadis 5 kali lebih kerap daripada kanak-kanak lelaki yang tertakluk kepada patologi, terutamanya mereka yang merupakan anak pertama ibu mereka. Displasia sendi pinggul kiri adalah hak yang lebih umum dan lesi dua hala disebabkan oleh fakta bahawa ia sering ditekan terhadap dinding rahim semasa perkembangan janin.

Bagaimana patologi ditentukan?

Pemeriksaan pertama kanak-kanak oleh seorang ortopedis di wad bersalin memberi alasan untuk diagnosis. Rawatan dan pemerhatian lanjut terhadap kanak-kanak yang mempunyai kecurigaan terhadap pelupusan bersama dilakukan oleh ortopedi di poliklinik tempatan.

Untuk mengenal pasti displasia, doktor meletakkan kanak-kanak itu di belakangnya, membungkuk kaki di pinggul dan pinggul. Dalam kes ini, jari-jari terletak pada bahagian luar dan dalaman sendi pinggul tulang. Kemudian doktor menyebarkan kaki selain. Sensasi tujah semasa pergerakan pinggul menunjukkan gelongsor kepala artikular ke dalam acetabulum. Teknik ini dipanggil "Marx-Ortolani symptom", yang dianggap sebagai petunjuk utama kehadiran patologi.

Dalam menentukan kemerosotan, doktor menjalankan diagnosis ultrasound, yang menunjukkan bentuk dan kedudukan semua elemen artikular. Misalnya, kepala yang melampaui acetabulum, atau kepalanya terlalu kecil. X-ray tidak membenarkan untuk mendiagnosis penyakit pada bayi sehingga kira-kira 6 bulan.

Bagaimanakah ibu bayi mengesyaki displasia kongenital?

Sekiranya tanda-tanda penyakit kongenital terlewat semasa peperiksaan ortopedik awal, maka apabila kanak-kanak itu tumbuh, mereka menjadi jelas dan muncul dalam bentuk anggota bawah. Seorang ibu mungkin melihat asimetri lipatan kulit di pangkal paha, punggung, lutut semasa perubahan lampin. Pemendekan pinggang juga jelas kerana hakikat bahawa permukaan permukaan artikular dipindahkan melewati acetabulum. Kadang-kadang wanita menyedari bahawa ia menjadi sukar untuk merata kaki bayi secara merata. Kesemua simptom ini menunjukkan perlunya lawatan ke ortopedis, kerana ini adalah bagaimana dislokasi pinggul terbentuk - bentuk patologi yang paling kompleks.

Ortopedis membezakan tiga darjah penyakit, yang direkodkan dalam diagnosis:

 • Yang pertama bermakna ketiadaan tisu artikular dan sedikit anjakan femur.
 • Yang kedua menunjukkan kehadiran sedikit anjakan kepala sendi pinggul.
 • Ketiga - bermaksud terkehel atau percanggahan lengkap antara kepala sendi dan acetabulum.

Selalunya pemeriksaan ditentukan oleh displasia ringan. Komarovsky mengemukakan pendapatnya mengenai reinsuransian ortopedik, yang mendapati tanda-tanda ringan dan hasil x-ray yang boleh dipersoalkan. Kami bercakap tentang penyimpangan kecil dari norma, dan paling sering ia menyangkut bayi yang belum matang. Walau bagaimanapun, semua doktor menasihatkan untuk mengambil rawatan dalam kes-kes displasia yang disyaki, untuk mengelakkan patologi daripada masuk ke dalam bentuk yang lebih teruk.

Langkah-langkah terapeutik - disusun dengan ketat oleh ortopedik

Umur kanak-kanak itu mempengaruhi rawatan displasia pinggul, tujuannya adalah untuk meletakkan kedudukan dengan betul. Ia perlu untuk memperbaiki tisu-tisu artikular dalam keadaan normal, yang akan membolehkan tubuh menyesuaikan diri dengan posisi paha baru. Anak yang lebih muda, lebih baik peluang untuk pemulihan penuh. Dari masa ke masa, badan kehilangan fleksibiliti untuk menyusun semula. Mengenai persoalan bagaimana untuk merawat penyakit ini, jawapan ortopedik, bergantung kepada tahap kehelan dan umur kanak-kanak:

 1. Istilah dari kelahiran hingga 6 bulan adalah tempoh yang paling baik untuk pembetulan anomali kongenital. Adalah disyorkan untuk memulakan dengan perubahan lampin yang luas, di mana lampin dilipat dalam bentuk spacer dan memperbaiki kaki dalam kedudukan yang diceraikan oleh 60-80 darjah. Lampin boleh diletakkan secara langsung pada lampin, jika kanak-kanak berada dalam slider. Adunan Pavlik sesuai untuk kanak-kanak selepas minggu ketiga kehidupan. Mereka direka khas untuk menetapkan kepala sendi di tempat semula jadi. Sekitar 90% bayi yang baru lahir menyingkirkan displasia menggunakan kaedah ini.
 2. Dari 6 bulan hingga 1 tahun, tayar digunakan, yang membolehkan pemisahan pinggul dengan bantuan serpihan. Juga digunakan ialah bantal Freyka, iaitu seluar plastik yang memegang kaki di posisi katak. Mereka perlu diubah apabila kanak-kanak tumbuh.
 3. Setelah setahun, struts terhadap displasia pinggul yang baru didiagnosis menjadi tidak berkesan. Walau bagaimanapun, sebagai kesinambungan rawatan boleh digunakan tayar dengan spacer untuk berjalan. Ia adalah selepas setahun yang dianjurkan untuk meletakkan kanak-kanak dengan kehelan kongenital atau displasia pada kaki.

Kanak-kanak berumur 1-2 tahun memerlukan campur tangan pembedahan, kerana dalam tempoh ini, tanpa rawatan yang mencukupi, pembentukan tisu parut berlaku, yang menghalang gerakan yang betul dari pinggul. Selepas itu sendi pinggul diterapkan ke sendi pinggul, membetulkannya di kedudukan yang dikehendaki.

Rawatan hendaklah bermula seawal mungkin dan dijalankan secara kerap sehingga kestabilan sendi pinggul disahkan oleh ultrasound dan X-ray.

Kaedah tambahan dan pendekatan bersepadu kepada displasia

Penggunaan kaedah rawatan tambahan adalah salah satu prinsip kejayaan perkembangan kanak-kanak dengan displasia pinggul:

 1. Elektroforesis membekalkan mineral (kalsium, fosforus, yodium) melalui kulit ke tisu bersama untuk pembangunan penuh. Arus lemah diberi makan dua elektrod di kawasan yang dikehendaki. Secara keseluruhannya, perlu melalui 10-15 sesi.
 2. Ozokerite (parafin) digunakan dalam bentuk aplikasi hangat. Pada suhu 50 darjah, ia mempercepat aliran darah di sendi, menyuburkan tisu dan mempromosikan pertumbuhan semula.
 3. Lebih baik mengamanahkan urut kepada seorang profesional yang akan melakukan manipulasi yang perlu, akan memberi perhatian khusus kepada punggung, sendi pinggul, paha, melakukan mengusap, menggosok. Prosedur ini merangkumi elemen tiruan merangkak, menggerakkan, pergerakan bulat, pembiakan dan lenturan lutut lutut.
 4. Gimnastik menyediakan perkembangan fizikal yang betul pada bayi dan pembentukan kaki, menguatkan otot dan meningkatkan peredaran darah. Kanak-kanak di bawah satu tahun menerima gimnastik pasif dalam kombinasi dengan urut. Ia diperlukan semasa rawatan konservatif untuk mencegah komplikasi dan mempercepat penyesuaian normal tulang, ligamen, tendon ke kedudukan yang betul.

Gimnastik untuk kanak-kanak sehingga usia tiga tahun boleh termasuk berjalan, merangkak, mengangkat badan ke menegak dari kedudukan terdedah, dan kemudian - yang membawa kepada kaki. Hip flexors dibangunkan, otot kaki dan akhbar dilatih, senaman pernafasan dilantik.

Lfk kompleks dengan displasia sendi pinggul dibangunkan secara individu untuk tempoh pemulihan dalam tempoh selepas operasi. Setiap kanak-kanak yang dirawat pada usia tiga tahun, terus berisiko dan memerlukan pengenalan aktiviti fizikal dalam gaya hidup. Berbasikal, berenang, bersenam dengan penekanan pada otot kaki ditunjukkan pada usia apa-apa. Semasa baligh, adalah disyorkan untuk mengelakkan kecederaan dan tidak menekan secara tegas sendi.

Displasia sendi pinggul, yang tidak dirawat, dengan umur menjejaskan perkembangan organisma secara keseluruhannya: ia menyebabkan scoliosis, melanggar simetri pelvis, menimbulkan osteochondrosis awal. Pada orang dewasa yang belum menjalani rawatan yang mencukupi pada bayi, selepas 35 tahun, perubahan yang teruk, yang dipanggil coxarthrosis displastik, bermula. Penyakit ini dirawat hanya dengan pembedahan - endoprosthetics.

Pengesanan patologi tepat pada masanya adalah cara utama untuk menghalang banyak masalah. Setiap ibu bapa yang ingin mengelakkan banyak masalah di masa hadapan harus mematuhi peraturan nutrisi semasa kehamilan, tetap aktif dan diperhatikan di klinik dengan anak.

Penyebab patologi

Bergantung kepada keterukan kursusnya dibahagikan kepada:

 1. Jangkaan. Ia dianggap sebagai bentuk paling mudah pembangunan displasia dan dinyatakan dalam bentuk overstretching kapsul sendi (selubung tisu penyambung). Pada masa yang sama, sendi mereka tidak dipindahkan, dan apa-apa kecacatan yang agak mudah diterima untuk penghapusan. Bagaimanapun, tanpa memberikan rawatan yang sesuai, keadaan patologi diubah menjadi kehelan.
 2. Subluxation Disertai oleh gangguan separa sambungan antara acetabulum dan kepala tulang sendi pinggul. Dalam kes ini, ketua paha tidak boleh berdiri di tempat terdahulu, dan pergerakan pelvis menjadi terhad. Akibatnya, pengembangan ligamen yang kuat dan anjakan yang terhasil tidak dapat dielakkan membawa kepada kemerosotan peredaran darah di sendi pinggul.
 3. Dislokasi. Ia dicirikan oleh keluar dari kepala femoral di luar sempadan acetabulum dan merupakan bentuk penyakit yang paling parah.

Pengklasifikasian penyakit antarabangsa termasuk 22 kelas, di antaranya terdapat patologi tisu penghubung dan sistem muskuloskeletal seseorang. Kod 10 bermaksud bilangan semakan dokumen (ia ditadbir oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia sekali setiap 10 tahun). Tindakan antarabangsa ini membayangkan sistematisasi semua penyakit sedia ada yang menjejaskan kesihatan manusia.

Displasia pinggul adalah patologi yang agak biasa untuk kongenital, perkembangan yang paling sering diperhatikan pada perempuan berbanding lelaki dan menyumbang kira-kira 80% daripada semua kes yang dilaporkan. Jika penyakit sedemikian tidak dapat dikesan pada masa itu atau kanak-kanak untuk apa-apa sebab tidak mendapat penjagaan perubatan yang tepat pada masanya, maka kanak-kanak mungkin mengalami disfungsi separa atau lengkap pada kaki yang lebih rendah, dan akibatnya, dia akan menjadi kurang upaya. Oleh itu, untuk rawatan yang berjaya displasia, diagnosisnya mesti dijalankan pada peringkat awal perkembangan penyakit, iaitu, pada awal kehidupan kanak-kanak.

Sistem musculoskeletal janin mula terbentuk seawal 4-5 minggu perkembangan intrauterin dan menyelesaikan keseluruhan pendidikan pada masa bayi baru belajar untuk berjalan sepenuhnya. Dalam tempoh ini, pelbagai keabnormalan mungkin muncul, yang menyebabkan berlakunya perubahan patologi dalam tisu artikular. Oleh itu, terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada perkembangan displasia pinggul.

Pada masa ini, saintis tidak menubuhkan penyebab tepat penyakit ini, namun, dalam satu siri kajian, didapati bahawa faktor-faktor predisposisi yang menimbulkan kemusnahan tisu artikuler pelvis yang dibentuk oleh anak yang belum lahir termasuk:

 1. Saiz fetus terlalu besar.
 2. Metabolisme garam air yang buruk.
 3. Kecenderungan keturunan untuk displasia. Ia dianggap sebagai punca penyakit kongenital yang paling biasa, dan dicirikan oleh penampilan keabnormalan ortopedik pada kanak-kanak yang baru muncul di peringkat genetik, yang seterusnya menjadi faktor utama dalam pembentukan kecacatan dalam pembentukan organ-organ dalaman dan sistem mereka.

Dari sisi wanita hamil, penyebab pinggul dysplasia pada bayi baru lahir termasuk:

 • tidak mematuhi gaya hidup sihat, iaitu merokok dan penggunaan alkohol;
 • avitaminosis (kekurangan pelbagai vitamin dan mineral dalam badan, akibat daripada kekurangan zat makanan dalam tempoh yang lama);
 • kemerosotan pertukaran material;
 • kursus mana-mana penyakit yang mempengaruhi sistem kardiovaskular wanita hamil, termasuk kecacatan jantung reumatik;
 • pelbagai jenis penyakit yang berasal dari virus-berjangkit;
 • kehadiran gestosis lewat atau awal (komplikasi yang timbul semasa kehamilan, yang boleh dinyatakan dalam bentuk pembengkakan anggota ibu hamil, peningkatan tekanan darah, sawan, output protein dari badan dengan air kencing, atau tiada manifestasi klinikal);
 • toksikosis (keadaan patologi yang dicirikan oleh kesan negatif ke atas organisma wanita mengandung pelbagai bahan toksik).

Cara untuk mendiagnosis penyakit ini

Untuk mengesan displasia sendi pinggul pada peringkat permulaan perkembangannya adalah sukar, kerana manifestasi penyakit menjadi ketara hanya apabila kanak-kanak itu mula cuba berjalan. Walau bagaimanapun, semasa peperiksaan perubatan biasa, seorang pakar yang baik boleh segera mewujudkan kehadiran penyakit tersebut. Oleh itu, ibu bapa mesti diwajibkan membawa anak ke resepsi kepada semua doktor yang berkaitan, arahan yang diberikan oleh pakar pediatrik.

Pembentukan sendi pinggul yang tidak normal ditentukan terutamanya dengan menjalankan ujian khas. Ia dilakukan oleh doktor hanya selepas memberi makan kepada bayi baru lahir. Keadaan sendi diperiksa seperti berikut: bayi diletakkan di punggungnya dan melipat kakinya di lutut. Selepas itu, kaki tersebar. Doktor memantau lanjutan mereka dan menerima kedudukan normal. Dengan lanjutan dari bahagian bawah kaki yang tidak merata dan terhad, seorang pakar mungkin mengesyaki kehadiran displasia.

Doktor juga menarik perhatian kepada lipatan kulit femoral (biasanya mereka harus simetri). Asimetri lipatan popliteal, gluteal dan inguinal kulit terutama ditentukan pada kanak-kanak yang berumur lebih daripada 2 atau 3 bulan. Sehingga 2 bulan, fenomena ini dalam beberapa kes boleh diperhatikan walaupun dalam bayi yang sihat. Dalam hal ini, kaedah diagnosis ini dianggap tidak berformat.

Satu peranan khas dalam mengesan perkembangan abnormal sendi pinggul dimainkan oleh gejala pinggang yang dipendekkan, yang terdiri daripada posisi asymmetrical lutut kaki bayi. Kehadirannya akan menunjukkan berlakunya bentuk teruk proses patologi - kehelan kongenital pada tulang paha.

Kaedah diagnostik lain

Satu lagi tanda yang membolehkan untuk mengesyaki displasia adalah gejala Marx-Ortolani tergelincir. Untuk mewujudkan kehadirannya, kanak-kanak itu diletakkan di belakangnya, selepas itu doktor membungkuk kaki bawahnya dan membungkus pinggulnya di tangannya. Kemudian pakar itu secara beransur-ansur merata dan menyebarkan kaki bayi ke sisi. Sekiranya terdapat penyakit pada bahagian pelvis yang terjejas, gelekan atau klik akan dirasakan, menunjukkan bahawa kepala paha telah berpindah ke acetabulum. Kaedah diagnostik ini tidak boleh digunakan pada kanak-kanak usia seminggu, kerana tanda-tanda Marx-Ortolani pada masa ini tidak praktikal dan diperhatikan di hampir 40% bayi.

Untuk mengesahkan kehadiran penyakit, prosedur instrumental berikut digunakan:

 1. X-ray.
 2. Ultrasonography.
 3. Ultrasound - ultrasound. Berbanding dengan tinjauan di atas dianggap paling selamat dan bermaklumat.

Diagnosis sendi pinggul displasia dibuat hanya selepas menerima keputusan semua kajian yang diperlukan.

Kaedah rawatan patologi

Pemilihan taktik untuk menghapuskan displasia bergantung terutamanya pada peringkat perkembangan penyakit, serta ciri-ciri usia kanak-kanak. Sebagai contoh, jika penyakit itu dikesan walaupun di hospital bersalin, iaitu, sehingga umur tiga bulan, kelengaran yang meluas (pembengkokan di mana anggota badan yang lebih rendah bayi diperbaiki dalam kedudukan yang banyak dicairkan), urutan terapeutik, gimnastik dan terapi panggul manual ditetapkan.

Sekiranya displasia dikesan pada usia lebih daripada 3 bulan, tetapi sehingga setengah tahun, maka struktur pembetulan elastik digunakan untuk merawat masalah, yang memungkinkan untuk memberikan kedudukan yang stabil kepada sendi. Yang utama ialah:

 • Pukulan Pavlik (sistem khas yang direka untuk memegang kaki bayi dalam keadaan terbalik);
 • Bantal ortopedik Freyka (reka bentuk yang mewakili roller yang membaiki anggota bawah bayi yang baru lahir dalam kedudukan bercerai).

Dengan tidak berkesan rawatan konservatif terhadap penyakit ini, campur tangan pembedahan untuk mengurangkan kehelan digunakan. Pada asasnya, penghapusan segera masalah ini hanya digunakan dalam kes-kes yang teruk apabila displasia berada dalam keadaan yang teraba diabaikan.

Untuk mencegah perkembangan proses patologi dalam janin yang sedang membangun, ibu hamil perlu makan sepenuhnya dan selalu menjalani semua ujian yang dirancang. Di samping itu, peranan penting dalam diagnosis pramatang dysplasia dimainkan oleh peperiksaan profesional berkala bagi bayi baru lahir.

Kod kesepuluh bagi displasia MBC pada sendi pinggul, walaupun dianggap sebagai patologi yang serius, masih menanggapi dengan baik untuk rawatan, terutamanya dengan pengesanan yang tepat pada masanya.

Bahaya dysplasia pinggul

Q65 Kecacatan pinggul kongenital

Displasia pinggul dalam ICD 10

Penculikan pinggul terhad, giliran pinggul dalaman.

Beban tinggi berterusan pada artikulasi artikular;

Kejadian kelengkungan tulang belakang patologi;

Asimetri lipatan kulit - punggung, inguinal, lutut. Ditentukan dengan meletakkan kanak-kanak di perut.

Perlu diingat bahawa hasil kajian tambahan sahaja tidak mencukupi untuk membuat diagnosis dysplasia pinggul. Diagnosis dibuat hanya apabila kedua-dua tanda klinikal dan perubahan ciri pada radiografi dan / atau ultrasonografi dikesan.

Apa yang mengancam jenis 2a: displasia pinggul pada kanak-kanak

Displasia pinggul adalah salah satu keabnormalan kongenital yang meluas. Kekerapan purata adalah 2-3% setiap seribu bayi baru lahir. Terdapat ketergantungan pada bangsa: Amerika Afrika mempunyai kurang daripada orang Eropah, dan orang Amerika Amerika lebih kerap daripada kaum lain. Kanak-kanak perempuan lebih kerap berbanding lelaki (lebih kurang 80% daripada semua kes).

 • Untuk pencegahan displasia berulang atau predislocation pada bayi, disyorkan untuk menjalankan latihan khas. Komarovsky telah membangunkan program khas untuk rawatan displasia pinggul. Latihan ini membantu bayi anda belajar merangkak dan mempersiapkannya untuk langkah pertama. Latihan menguatkan otot-otot badan, memulihkan kedudukan normal struktur tulang.
 • Apabila mereka semakin tua, gejala ini kehilangan nilainya, dan yang lain akan menggantikannya. Pertama sekali, ia menjadi mungkin untuk menentukan nada otot yang meningkat pada badan.
 • Penyakit kongenital sistem muskuloskeletal semakin menjadi biasa, dan di antara mereka - displasia pinggul. Disebabkan oleh gaya hidup ibu yang tidak betul semasa mengandung, tabiat buruk, serta mengambil ubat tertentu, kanak-kanak yang mempunyai kakisan, rawan dan sistem muskuloskeletal dilahirkan. Salah satu hasil yang paling buruk ialah kehelan kongenital pinggul.
 • Kekerapan

Coxarthrosis Gred 3 dicirikan oleh penampilan kesakitan berterusan, bukan sahaja pada waktu siang tetapi juga pada waktu malam. Proses berjalan sukar, ini membawa kepada hakikat bahawa pesakit mula menggunakan tebu untuk menyokong. Tahap perkembangan penyakit ini disifatkan oleh sekatan tajam kebebasan pergerakan dalam sendi, atropi struktur otot paha dan kaki bawah. Terdapat juga pemendekan anggota badan, yang menyebabkan kecondongan badan ke arah sendi yang rosak.

Displasia pinggul pada kanak-kanak: punca

Gangguan peredaran, keseimbangan hormon dalam badan, proses metabolik;

Penyakit bersifat radang dan tidak keradangan.

Pengesanan dan rawatan displasia pinggul pada kanak-kanak

Mempendekkan anggota badan di sisi dislokasi.

Bahaya isi rumah dan pekerjaan;

Rawatan hendaklah bermula seawal mungkin. Pelbagai cara digunakan untuk memelihara kaki kanak-kanak di posisi fleksi dan penculikan: aparatus, tayar, pukulan, seluar dan bantal khas. Dalam rawatan kanak-kanak pada bulan pertama kehidupan, hanya struktur elastik lembut yang digunakan yang tidak menghalang pergerakan anggota badan.

Sendi pinggul terbentuk oleh kepala paha dan acetabulum. Di bahagian atas acetabulum dilampirkan plat rawan - acetabulum, yang meningkatkan kawasan sentuhan permukaan artikular dan kedalaman acetabulum.

Komarovsky mengesyorkan menjalankan latihan pada tikar lembut dan bola gim dengan sokongan ibu atau ayah.

Tanda dan kesan displasia pinggul

Gejala ini harus dikenalpasti bersama ahli neurologi untuk membezakan dislokasi dengan patologi neurologi. Gejala ditakrifkan sebagai berikut. Bayi dengan hati-hati diletakkan di atas meja. Meletakkan tangannya pada paha dalaman kanak-kanak, menghabiskan pinggulnya dengan tangan. Biasanya, pinggul kanak-kanak itu harus terletak di permukaan meja (untuk bayi yang baru lahir); jika kanak-kanak itu lebih dewasa, sudut antara permukaan meja dan kaki hendaklah sekurang-kurangnya 60 darjah. Batasan ini berkembang kerana tonus tinggi otot, dan juga, pada usia yang lebih muda, disebabkan oleh fakta bahawa kepala paha terletak pada tulang iliac.

Dalam klasifikasi penyakit antarabangsa untuk penyakit ini, kelas dan kumpulan yang berasingan dibezakan: M24.8 - lesi yang ditentukan pada sendi, yang tidak dicerminkan dan tidak diklasifikasikan dalam kumpulan lain.

- Lebih 3% daripada semua penyakit ortopedik. Girls mendaftar lebih kerap. 10 kali lebih kerap diperhatikan di kalangan kanak-kanak yang dilahirkan dalam penyampaian breek. Dislokasi unilateral pinggul diperhatikan 7 kali lebih kerap daripada dua hala.

Apabila mendiagnosis penyakit ini, pertama sekali, persoalannya ialah bagaimana merawat coxarthrosis.

Perkembangan patologi tulang belakang dan kaki;

Selain daripada sebab-sebab ini yang menyumbang kepada perkembangan penyakit, proses kejadiannya mungkin dipengaruhi oleh predisposisi genetik. Dalam sesetengah kes, perkembangan penyakit itu berlaku tanpa sebab yang jelas.

Klik gejala. A klik ciri telah didengar, menunjukkan pengurangan kehelan ketika dicairkan ke sisi kaki yang bengkok pada sendi lutut dan pinggul. Diperhatikan pada kanak-kanak dengan kehelan pinggang sehingga 2-3 bulan.

Merokok, alkohol dan penggunaan dadah;

Pembesaran meluas digunakan apabila tidak mungkin untuk menjalani rawatan penuh, dan semasa rawatan kanak-kanak dari kumpulan risiko dan pesakit dengan tanda-tanda sendi yang tidak matang, didedahkan semasa ultrasonografi.

Rawatan displasia pinggul

Sendi pinggul bayi yang baru lahir biasanya berbeza dari orang dewasa: acetabulum adalah datar, terletak tidak menyerupai, tetapi hampir menegak; ligamen lebih elastik. Kepala paha ditahan di rongga disebabkan oleh ligamen pusingan, kapsul artikular dan bibir acetabular.

Latihan seperti:

Dengan dislokasi satu sisi, satu tempat penting diduduki oleh gejala pemecahan simetri paksi longitudinal. Apabila kaki dibengkokkan pada sendi lutut, sambil menggerakkannya ke sisi, terdapat penurunan visual pada paksi longitudinal anggota badan (disebabkan oleh fakta bahawa kepala tidak terletak di rongga artikuler, tetapi beralih dari itu). Secara selari, di sisi dislokasi, terdapat kemelesetan tisu lembut di kawasan segitiga Scarp. Bersama-sama dengan mereka, terdapat asimetri lipatan kulit.

Apa yang menyebabkan keadaan ini paling kerap?

Kod untuk klasifikasi penyakit antarabangsa ICD-10:

Doktor merawat coxarthrosis pada peringkat awal dengan menggunakan kaedah konservatif pengaruh pada tubuh pesakit. Rawatan coxarthrosis 1 dan 2 darjah semasa tempoh eksaserbasi dijalankan dengan bantuan ubat anti-radang nonsteroid. Adalah mungkin untuk merawat penyakit dalam tempoh yang diperparah dengan menggunakan ubat-ubatan tersebut: usia lanjut;

Latihan kompleks untuk displasia pinggul

Penyakit ini boleh berlaku dalam kedua-dua bentuk unilateral dan dua hala.

Had pendahuluan. Pada kanak-kanak yang sihat, sudut penculikan ke arah kaki yang bengkok pada sendi lutut dan pinggul adalah 80-90 darjah. Dengan displasia pinggul, nilai ini jauh lebih kecil. Diperhatikan pada kanak-kanak di bawah satu tahun.

Salah satu cara yang paling berkesan untuk merawat kanak-kanak adalah pewarna Pavlik - produk yang diperbuat daripada kain lembut, yang merupakan pembalut dada, yang melekatkan sistem jalur khas yang memegang kaki kanak-kanak itu dan membungkuk pada sendi lutut dan pinggul. Reka bentuk lembut ini membaiki kaki bayi dalam posisi yang diinginkan dan, pada masa yang sama, menyediakan kanak-kanak dengan kebebasan yang mencukupi untuk bergerak.

 1. Terdapat tiga bentuk displasia pinggul: acetabular (pelanggaran pembangunan acetabulum), displasia femur atas dan displasia displasia, di mana geometri tulang di pesawat mendatar terganggu.
 2. "Mengendalikan". Tali atau roller diletakkan di bawah dada bayi, dan perhatiannya tertarik oleh beberapa objek terang. Kanak-kanak mula aktif untuk mencapai mainan, sambil bergantung pada roller. Pada masa yang sama terdapat beban sedikit pada pelvis dan sendi.
 3. Terdapat beberapa tanda displasia pinggul. Pada usia tahun ini, salah satu daripada gejala utama perkembangan kehelan ialah kepincangan menyelam (dengan dislokasi satu pihak) atau gaya itik (dengan lesi dua hala).

Patologi perkembangan sendi pada bayi baru lahir

Displasia pinggul pada orang dewasa

Gaya hidup sedentari.

Pada peringkat awal perkembangan penyakit, kaedah tindakan konservatif digunakan. Dalam kes pemusnahan bersama, terutamanya jika perkembangan penyakit sedemikian diperhatikan pada usia muda atau pertengahan, pembedahan penggantian endoprostesis disyorkan.

Malangnya, tidak semua ibu bapa memberi perhatian kepada tanda-tanda ini, dan displasia sendi pinggul didiagnosis pada usia kemudian apabila anak itu mula berjalan. Pada masa ini, tanda-tanda amaran adalah kepincangan (dengan displasia unilateral), berjalan mengangkut bebek (dengan displasia dua hala), dan hakikat bahawa kanak-kanak itu mula berjalan lebih lama daripada rakan-rakannya.

Peranan yang besar dalam memulihkan pelbagai usul dan menstabilkan sendi pinggul dimainkan oleh latihan khusus untuk menguatkan otot. Di samping itu, untuk setiap peringkat (pencairan kaki, memegang sendi dalam kedudukan dan pemulihan yang betul) adalah satu set latihan yang berasingan. Di samping itu, dalam rawatan, kanak-kanak dirawat sebagai urutan otot-otot gluteal. Jika perkembangan bahagian sendi pinggul terjejas, acetabulum, kapsul sendi dan ligamen tidak boleh memegang kepala paha di tempatnya. Akibatnya, ia bergerak keluar dan ke atas. Pada masa yang sama, bibir acetabular juga beralih, akhirnya kehilangan keupayaan untuk memperbaiki kepala paha. Sekiranya permukaan artikular kepala sebahagiannya melangkaui batas-batas rongga, suatu keadaan timbul yang disebut subluxation dalam traumatologi.

"Penyu". Ia kelihatan seperti sebelumnya, tetapi roller diletakkan di bawah perut. Roller ini perlu diperketatkan secara beransur-ansur dan pada masa yang sama memastikan bahawa bayi secara aktif membantu dirinya dengan tangan dan kaki. Jadi menguatkan otot-otot ikat pinggang anggota badan.

Displasia pinggul

Di samping menentukan gaya hidup mereka, mereka juga mengenal pasti gejala Transdeleburg: apabila berdiri di atas kaki yang sakit dengan yang sihat yang dibangkitkan dan ditekuk di lutut, badan itu beralih ke arah kaki yang sihat dan depresi tisu selari di kawasan sendi sakit. Penurunan lipat gluteal diperhatikan. Pada bayi baru lahir dalam tempoh perkembangan pranatal, terdapat kemunduran permukaan artikular yang membentuk sendi pinggul, yang boleh mengakibatkan displasia kongenital sendi pinggul.

Displasia pinggul

- Kemunduran sendi pinggul (displasia).

Anatomi sendi pinggul, perubahan dalam displasia

Penyakit ini tidak diwarisi, tetapi ciri-ciri tertentu dari metabolisme, struktur sistem muskuloskeletal dan tisu tulang rawan masih boleh diletakkan di peringkat genetik.

Dalam ortopedik dan traumatologi, penyakit ini adalah salah satu daripada jenis arthrosis yang paling biasa. Kekerapan kejadian jenis penyakit ini disebabkan oleh beban tinggi yang dikenakan pada sendi pinggul semasa aktiviti penting dan kelaziman penyakit patogen kongenital - displasia sendi.

Displasia lutut adalah kurang biasa daripada displasia pinggul. Selalunya ia adalah hasil daripada displasia tisu rawan patella, femur dan tibia. Secara klinikal ditunjukkan oleh perubahan yang jelas dalam konfigurasi sendi lutut, kesakitan semasa berjalan, kurs valgus (berbentuk O) atau varus (berbentuk X) kelengkungan kaki. Kadang-kadang, displasia pergelangan kaki diperhatikan. Gejala utama adalah kecacatan sendi, kaki dan tibia buku lali dengan jenis kelab kaki. Patologi adalah bersifat dua hala dan dalam kebanyakan kes berlaku pada lelaki.

Dalam kes yang teruk, melakukan pengasingan tertutup serentak dislokasi diikuti oleh imobilisasi dengan plaster cast. Manipulasi ini dilakukan pada kanak-kanak dari 2 hingga 5-6 tahun. Apabila kanak-kanak mencapai umur 5-6 tahun, penukaran semula menjadi mustahil. Dalam sesetengah kes, dengan dislokasi yang tinggi pada pesakit berumur 1.5-8 tahun, daya tarikan rangka digunakan.

Punca displasia pinggul

Sekiranya proses itu berterusan, ketua pinggul bergeser walaupun lebih tinggi dan sama sekali kehilangan hubungan dengan rongga artikular. Asetabulum di bawah kepala dan dibalut di dalam sendi. Terdapat satu dislokasi. Sekiranya tidak dirawat, acetabulum secara beransur-ansur diisi dengan tisu penghubung dan adipose kerana penguncupan menjadi sukar.

"Crosswise". Pemegang lipat bayi dengan kaki yang selari di dalam perut, dan memastikan bahawa bayi itu menolak kaki dari perhentian.

Cara yang tidak betul dalam perkembangan patologi sendi pinggul

Asetabulum diwakili terutamanya oleh tisu tulang rawan. Dalam tempoh perkembangan pranatal dan neonatality, rongga yang meningkat disebabkan oleh bibir kartilaginus (limbus). Hollow itu sendiri terdiri dari tiga tulang, ossifikasi akhir yang berakhir pada usia 18 tahun. Kepala paha, lehernya dan tusuk yang lebih besar terdiri dari tulang rawan (pada radiografi, formasi ini tidak divisualisasikan). Kepala femur pada bayi yang baru lahir selalu lebih besar dari permukaan artikular pada panggul. Semua faktor di atas menyebabkan kekuatan bersama yang tidak mencukupi.

Diagnosis displasia pinggul

Atas sebab ini, kehadiran penyakit ini dalam saudara-saudara darah meningkatkan kemungkinan untuk membangunkan penyakit ini.

Sendi pinggul terbentuk oleh dua tulang - ileal dan femoral. Kepala femur menyatakan dengan acetabulum yang terletak di ileum; artikulasi tulang membentuk sendi dalam bentuk engsel. Dalam proses membuat pergerakan, acetabulum adalah elemen tetap artikulasi artikular, dan kepala femur mampu melakukan pergerakan di arah yang berbeza, sehingga memastikan perpanjangan, perpanjangan, penculikan dan putaran pada sendi pinggul.

Dalam displasia tisu penghubung yang ditentukan secara genetik, perubahan patologi dalam jenis hipermobilitas adalah berbilang dan nyata dalam kumpulan sendi yang berlainan. Terdapat kes-kes kerap displasia tulang-tulang tiub, vertebra, akibat daripada jenis kelengkungan spinal yang berlainan - scoliosis, lordosis patologi dan kyphosis. Walaupun kelengkungan tulang belakang boleh sekunder, apabila beban pada tulang belakang normal meningkat dengan displasia sendi dari kaki bawah. Dalam kebanyakan kes, dada berubah bentuk bersama dengan tulang belakang.

Disfasia artikular disebabkan oleh genetik adalah salah satu manifestasi dari displasia tisu penghubung. Negara-negara ini menggabungkan sekumpulan patologi keturunan, antara mereka - sindrom Ehlers-Danlos, Marfan, osteogenesis yang tidak sempurna. Bersama dengan beberapa perbezaan klinikal, penyakit ini mempunyai satu ciri biasa. Ini adalah pelanggaran sintesis protein - glikoprotein, kolagen, memberikan kekuatan struktur tisu penghubung - tulang, sendi, otot. Dalam keadaan ini, bukan sahaja sendi mengalami, tetapi keseluruhan sistem muskuloskeletal - konfigurasi dada, tulang belakang, kaki dan kaki terganggu. Di samping itu, perubahan patologi berkembang dalam pelbagai sistem organ dalaman - kardiovaskular, saraf, pencernaan, pernafasan.

Dengan ketidakberkesanan terapi konservatif, operasi pembetulan dilakukan: pengurangan pembuangan kehalusan, campur tangan pembedahan pada acetabulum dan bahagian atas femur.

Kejadian displasia adalah disebabkan oleh beberapa faktor. Terdapat kecenderungan genetik yang jelas - patologi ini adalah 10 kali lebih sering diperhatikan pada pesakit yang ibu bapa mengalami gangguan perkembangan kongenital sendi pinggul.

Dr Komarovsky menyatakan bahawa latihan mesti dilakukan bersempena dengan pemerhatian oleh doktor.

Gejala-gejala tambahan ialah anjakan sudu yang lebih besar di atas garis Roser-Nelaton dan lenturan lumbar yang meningkat.

Rawatan displasia pinggul

Tidak konsisten permukaan artikular (discongruence) mewujudkan keadaan untuk perkembangan predislocation pinggul - suatu keadaan di mana dislokasi spontan kepala femoral berlaku, penarikannya (ini tidak memerlukan banyak usaha). Dalam sesetengah kanak-kanak, reposisi spontan kepala tulang berlaku, selepas itu sendi berkembang secara normal. Di lain-lain, disebabkan oleh pra-dislokasi yang lama, ketua tulang dipindahkan berbanding dengan rongga artikular, selepas itu subluxation paha berkembang (kepala paha dipindahkan, tetapi ia tidak melampaui batas limbus).

Terdapat 3 darjah kemunduran pada sendi pinggul • 1 - prekursor (kesakitan acetabulum, penampilan akhir nuclei ossification pada kepala femoral, antetortion, kepala berpusat pada sendi) • 2 - subluxation (kepala femoral telah dipindahkan keluar dan ke atas, tetapi tidak melebihi anggota badan yang tersisa di sendi, pusat kepala tidak sepadan dengan pusat acetabulum) • 3 - dislokasi dengan anjakan kepala femoral (kepala paha digerakkan lebih ke atas dan ke atas, anggota badan dibalut dalam rongga disebabkan keanjalan Padin, kepala femoral adalah rongga glenoid luar Limbus itu).

Ubat-ubatan mempunyai kesan analgesik, tetapi dalam permohonan mereka, perlu diingat bahawa dana ini tidak disyorkan untuk masa yang lama. Dadah dalam kumpulan ini boleh memberi kesan negatif kepada organ dalaman manusia, di samping itu, mereka dapat menekan keupayaan untuk memulihkan tisu tulang rawan artikulasi artikular.

Gejala utama coxarthrosis adalah seperti berikut:

Dalam pergerakan itu, permukaan artikular, yang merupakan sebahagian dari artikulasi tulang, melakukan gerakan pergerakan bebas antara satu sama lain. Pergerakan ini berlaku kerana kehadiran lapisan rawan hyaline yang licin dan elastik yang merangkumi permukaan artikulasi dan mempunyai kekuatan tinggi. Selain memberikan slip, tulang rawan hyaline berfungsi sebagai penyerapan kejutan dan pengagihan semula beban pada sendi apabila berjalan dilakukan.

Pada masa yang sama, bersama dengan sistem muskuloskeletal, organ-organ dalaman terjejas. Di bahagian sistem kardiovaskular, pelanggaran mungkin dalam bentuk cacat tangan, aneurisma (penipisan dinding) dari kapal besar. Gangguan visual mengambil sifat subluxation lensa, detasmen retina. Terdapat prolaps organ-organ saluran gastrousus, buah pinggang.

Prognosis untuk displasia pinggul

Walaupun dalam kebanyakan kes, displasia sendi berlaku secara berasingan, ringan, dan pertama kali dikesan semasa dewasa. Pada masa yang sama, "kelonggaran" ligamen artikular, mobiliti berlebihan (hipermobilitas) sesetengah sendi menarik perhatian. Displasia bersama pada orang dewasa mungkin disebabkan oleh pakaian pramatang pada beban biasa semasa sukan dan tarian.

Dengan rawatan awal dan penghapusan perubahan patologi tepat pada masanya, prognosis adalah baik. Jika tidak ada rawatan atau dengan keberkesanan terapi yang tidak mencukupi, hasilnya bergantung kepada tahap displasia pinggul. Dengan perubahan kecil, gejala yang menyakitkan pada usia muda mungkin tidak hadir. Seterusnya, pada usia 25-55 tahun, coxarthrosis displastik (hip joint arthrosis) boleh berkembang. Sebagai peraturan, gejala penyakit pertama muncul terhadap latar belakang penurunan aktiviti motor atau penyesuaian hormon semasa kehamilan.

Kemungkinan timbulnya displasia adalah 10 kali meningkat dengan pembentangan panggul janin. Di samping itu, kebarangkalian berlakunya patologi ini bertambah dengan toksikosis, pembetulan perubatan kehamilan, janin besar, kekurangan air, dan beberapa penyakit ginekologi pada ibu.

Apakah displasia sendi dan rawatannya?

Disebabkan fakta bahawa tidak selalu mungkin untuk mendiagnosis penyakit ini, adalah mustahak bahawa anda mengenali ibu bapa dengan rawatan sendiri displasia (kurungan yang ketat, tetapi anda pastinya harus menunjukkan anak anda kepada doktor sebelum dilakukan).

 • Diagnostik sinar-X untuk kanak-kanak kurang daripada satu tahun tidak dilakukan, kerana struktur kartilaginous tidak meretas X-ray, dan mereka melewati tulang. Untuk diagnosis yang lebih dipercayai menggunakan ultrasound (ultrasound).
 • Sekiranya keadaan ini wujud untuk masa yang agak lama, maka dari masa ke semasa, disebabkan oleh otot-otot yang menaikkan nada, anggota badan ditarik ke bahagian atas dan ke tepi (yang bergantung kepada anjakan kepala), yang menyebabkan kehelan femur. Secara berangsur-angsur, kepala tetap di kawasan tulang belakang tulang belakang anterior, menerima titik sokongan baru (dalam kes yang teruk, anjakan kepala boleh terjadi di permukaan posterior sayap iliac). Apabila ini berlaku, panjang anggota badan berkurangan.
 • Gambar klinikal
 • Untuk memulihkan tisu rawan pada sendi, ubat-ubatan kepunyaan kumpulan chondroprotectors digunakan. Ubat-ubatan ini adalah:
 • Kesakitan dalam artikulasi artikular;

Dalam rongga sendi terdapat sedikit cecair yang melakukan fungsi pelinciran. Di samping itu, cecair sendi memberikan khasiat untuk tisu tulang rawan. Artikulasi dikelilingi oleh sarung tisu penyambung yang padat dan tahan lama. Di atas kapsul terletak struktur femoral dan gluteal yang besar yang direka untuk memberikan pergerakan dalam artikulasi artikular. Struktur otot juga memainkan peranan penyerap kejutan yang melindungi permukaan artikular dari kecederaan apabila melakukan pergerakan yang tidak berjaya.

Sebabnya

Dalam usaha untuk merawat dysplasias bersama pada kanak-kanak untuk menjadi seefektif mungkin, ia harus dimulakan secepat mungkin. Jika tidak, walaupun dengan tahap minimal displasia, arthrosis degeneratif berubah dalam sendi. Selepas itu, ini membawa kepada kemerosotan motor dan ketidakupayaan yang tidak dapat dipulihkan. Gangguan struktur dan fungsional pada sendi pinggul bayi yang baru lahir mendominasi antara semua displasia bersama. Menurut statistik, patologi ini diperhatikan dalam kira-kira 2-3% kanak-kanak yang dilahirkan. Keadaan ini juga dipanggil dislokasi kongenital pada pinggul. Dan kanak-kanak perempuan lebih kerap daripada lelaki. Mengapa betul sendi pinggul? Terdapat prasyarat tertentu untuk ini. Intinya adalah bahawa walaupun pada kanak-kanak yang sihat dalam tempoh neonatal, sendi pinggul tidak matang dari sudut pandang anatomi. Sendi ini dibentuk oleh acetabulum pelvis dan kepala femur, mempunyai kapsul sendiri dan diperkuat oleh otot dan ligamen. Asetabulum dikelilingi oleh bibir kartilaginus, yang juga meningkatkan kawasan sentuhan di antara kepala dan aseton.

 • Ciri ciri coxarthrosis displastik adalah permulaan yang teruk dan perkembangan pesat. Penyakit ini ditunjukkan oleh ketidakselesaan, sakit dan sekatan pergerakan di sendi. Pada peringkat seterusnya, pemasangan paha ganas terbentuk (kaki terbalik, bengkok dan dibawa masuk). Pergerakan dalam sendi terhad secara mendadak. Dalam tempoh awal penyakit, kesan paling besar dipastikan oleh aktiviti fizikal yang dipilih. Sekiranya sindrom kesakitan yang teruk dan pemasangan pinggang yang teruk, penggantian endoprosthesis dilakukan.
 • Penyelidik juga mencatatkan hubungan antara kadar insiden dan keadaan alam sekitar yang tidak menguntungkan. Di kawasan ekologi, displasia diperhatikan 5-6 kali lebih kerap.
 • Dengan usia, perubahan yang berlaku pada zaman kanak-kanak juga boleh menjejaskan kesihatan orang dewasa. Terdapat kes kerap coxarthrosis pada orang yang menderita displasia pinggul pada zaman kanak-kanak. Ini boleh mencetuskan kecederaan sendi, kehamilan, perubahan hormon badan. Penyakit ini agak sukar, dan prognosis itu tidak menguntungkan, selalunya berakhir dengan ketidakupayaan.
 • Ia menjadi mustahil untuk menggunakan sinar X dengan setahun (oleh umur ini, kepala femoral sudah terputus), dan sudah mungkin untuk menentukan anjakan femur.
 • Kanak-kanak biasanya mengembangkan hip 2a jenis. Terdapat beberapa jenis sendi yang bersesuaian dengan peringkat perkembangan kehelan:
 • • Dalam kanak-kanak kecil • • Asimetri lipatan gluteal - gluteus maximus - lipatan femoral dan popliteal dengan kehelan dan subluxasi adalah lebih tinggi daripada pada batang yang sihat • • Memperpanjang anggota bawah • Rotasi luaran anggota bawah, terutamanya semasa tidur • • Marx symptom- Ortolani (dengan gelincir, atau klik) gejala - klik ciri ketua femoral ke acetabulum apabila kaki bengkok pada sendi lutut dan pinggul, diikuti dengan penculikan seragam paha • • Gejala Dupuytren - kepala emeschenie kedua-dua atas dan ke bawah •• Sekatan paha penculikan. Pada kanak-kanak bulan pertama kehidupan, penculikan harus sekurang-kurangnya 70-90 ° • • Ujian Barlow - perpindahan kepala femoral apabila kaki bengkok pada sendi pinggul (pada sudut 90 °).

Kemunculan kekakuan dalam pergerakan dan kekakuan sendi;

Tanda-tanda

Dalam proses perkembangan penyakit, cecair artikular menjadi lebih tebal dan kelikatannya bertambah. Dengan perkembangan lanjut penyakit itu, tulang rawan hyaline kering, yang mengakibatkan hilangnya kelancaran dan keanjalan. Rawannya retak. Akibat kemunculan kekasaran, tulang rawan artikular, ketika membuat pergerakan, sentiasa mengalami traumatisasi, yang menimbulkan penipisan. Proses-proses ini juga membawa kepada pergolakan perubahan yang berkembang di sendi.

Pancutan Pavlik adalah salah satu peralatan ortopedik paling berkesan untuk rawatan displasia pinggul. Wakili struts laras untuk pembiakan dan menetapkan kaki bayi

 • Semasa tempoh neonatal, kawasan acetabulum ketara melebihi kawasan kepala femoral, mempunyai permukaan yang licin, yang mewujudkan keadaan untuk perkembangan dislokasi. Di samping itu, displasia sendi pinggul mungkin disebabkan oleh pengunduran kepala kepala dan bahagian-bahagian sekitarnya tulang paha, peningkatan keanjalan kapsul sendi dan radas ligamentous. Dalam hal ini, terdapat beberapa jenis displasia pinggul:
 • Dalam kes dislokasi kongenital yang tidak disengaja, pinggul baru rosak terbentuk dari masa ke masa, digabungkan dengan pemendekan anggota badan dan fungsi otot yang terjejas. Pada masa ini, patologi ini jarang berlaku.
 • Perkembangan displasia juga dipengaruhi oleh tradisi kebiasaan bayi yang melayang. Di negara-negara di mana bayi yang baru lahir tidak ditelan, dan kaki bayi berada dalam kedudukan penculikan dan membongkok untuk sebahagian besar masa, displasia adalah kurang biasa daripada di negara-negara yang mempunyai tradisi ketat.

Cukup aneh, tetapi pada orang yang mengalami displasia sendi pada masa kanak-kanak, kejayaan yang ketara telah diperhatikan dalam gimnastik artistik. Ini disebabkan oleh hipermobiliti patologi sendi - gema displasia. Sekiranya hipermobilitas sendi tidak mencapai angka yang signifikan, maka biasanya tiada patologi pada bahagian sendi akan dikesan.

 • Untuk menentukan tahap anjakan kepala menggunakan skim khas. Yang paling biasa di antara mereka ialah skim Hildenreiner. Ia menilai lokasi spatial struktur sendi pinggul. Di samping itu, skim tambahan boleh digunakan, tetapi intipati penggunaannya adalah satu perkara: mereka semua membenarkan anda untuk menentukan kedudukan kepala femoral yang dipindahkan dan mengenal pasti tahap anjakan dan kemungkinan pergerakan aktif dalam sendi ini.
 • Jenis 1 - sendi yang sihat;
 • • Pada kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun • • Kanak-kanak mula berjalan lebih awal daripada rakan sebaya yang sihat (sebanyak 14 bulan) • • Dengan kehelan satu sisi - gaya hidup yang tidak stabil, kepincangan; dalam kes terpencil dua hala - terasa gatal-gatal (itik) • • Menguatkan tengkorak lurus • • Gejala Trendelenburg - kecondongan panggul pada arah yang berpenyakit, peninggalan lipat gluteal, miringkan anak di bahagian yang sihat ketika berdiri di atas kaki yang sakit; apabila berdiri di atas kaki yang sihat, pinggul meningkat • • Simptom Chasseignac - peningkatan amplitud penculikan pinggul di sendi pinggul • • Kepala femoral dalam segitiga femoral secara medial dari ikatan vaskular tidak terungkap • • Penunggang yang lebih besar berada di atas garis Roser - Nelaton.
 • Apabila penyakit itu berkembang, tisu tulang yang membentuk tulang mula berubah bentuk, yang disebabkan oleh proses penyesuaian tulang ke beban tinggi yang terjadi. Apabila coxarthrosis diperhatikan kemerosotan pemakanan rawan dan metabolisme.
 • Rawatan displasia pinggul melibatkan membawa kaki ke kedudukan fleksi dan penculikan. Ia berada di kedudukan ini bahawa keadaan optimum dicipta untuk pengurangan dislokasi pinggul. Penetapan mesti berterusan. Pada masa yang sama, pergerakan aktif anggota badan perlu dikekalkan. Semua keperluan ini sesuai dengan pelbagai peranti ortopedik seperti tayar, dipakai, seluar, bantal. Dalam kes-kes yang teruk, kehelan itu diset semula, dan anggota badan diperbetulkan dengan plaster. Bayi dengan displasia pinggul dikontraindikasikan dengan ketat. Dalam dysplasias sendi lutut dan pergelangan kaki, pelbagai jenis pembalut pakaian, termasuk plaster, disemprotkan pada kaki. Rawatan dalam kes-kes ini bermula dari hari-hari pertama kehidupan.
 • Acetabular - perubahan dalam acetabulum;
 • Kandungan:

Diagnosis awal boleh dilakukan di hospital bersalin. Dalam kes ini, anda perlu menghubungi pakar ortopedi kanak-kanak selama 3 minggu, yang akan menjalankan pemeriksaan yang diperlukan dan membuat rejimen rawatan. Di samping itu, untuk menolak patologi ini, semua kanak-kanak diperiksa pada umur 1, 3, 6 dan 12 bulan.

Wanita berisiko untuk membangunkan patologi ini. Dalam kes ini, kebarangkalian mempunyai anak dengan dislokasi pinggul cukup tinggi, dengan syarat mereka sendiri mempunyai dislokasi yang sama.

Pelanggaran yang berkaitan

Arthrografi dan tomografi sendi memberikan maklumat yang paling lengkap dan boleh dipercayai pada sendi.

Jenis 2 - pelanggaran dan kelewatan pengurangan;