Utama / Lutut

Dislokasi kongenital hip: gejala dan rawatan

Dislokasi kongenital hip adalah patologi kongenital sendi, yang disebabkan oleh perkembangan abnormalnya, akibatnya anak mengembangkan subluxasi atau dislokasi kepala femoral.
Gangguan pembangunan semua struktur sendi (displasia) berlaku dalam tempoh pra-dan posttatal ontogenesis.

Epidemiologi

Displasia pinggul pada kanak-kanak mengikut statistik adalah 2-3% dan lazim berlaku di hampir semua benua. Walau bagaimanapun, ada ciri-ciri kebangsaan dan etnik tertentu penyebaran penyakit ini. Di negara-negara Scandinavia, patologi ini lebih biasa dan mencapai kira-kira 4%, di Jerman - 25, di Amerika lebih kerap didiagnosis di kalangan penduduk kulit putih daripada kalangan orang Amerika Afrika. Patologi sendi kongenital secara praktikal tidak berlaku di selatan Cina dan Amerika Selatan Amerika.

Terdapat hubungan yang pasti antara kekerapan kejadian penyakit ini dan keadaan ekologi di rantau tertentu. Sebagai contoh, di Rusia, patologi sendi pinggul adalah kira-kira 2 - 3%, dan di kawasan dengan keadaan alam sekitar yang tidak mencukupi mencapai 12%.

Di samping itu, terdapat hubungan langsung antara ketelapan dan peningkatan kejadian. Bagi orang-orang yang hidup di kawasan tropika, kejadian itu lebih rendah, kerana ia tidak lazim bagi mereka untuk merayap bayi, ibu mereka memakai mereka di belakang mereka, dan kaki bayi berada dalam kedudukan penculikan kecil dan membongkok.

Selalunya penyakit ini berlaku pada kanak-kanak perempuan (kira-kira 80% daripada kes yang didiagnosis), 1/3 daripada semua kes - keturunan yang tidak menguntungkan.

Borang:

 1. Displasia akutabular;
 2. Displasia rotasi;
 3. Displasia femur proksimal.

Dalam patologi ini, kanak-kanak mengubah bukan sahaja bentuk dan saiz, tetapi juga hubungan struktur sendi. Apabila aktiviti fizikal diedarkan pada struktur tulang, pertumbuhan tulang perlahan atau dipercepat, bentuk acetabulum dan kepala femoral juga ditentukan, dan geometri spesifik sendi pinggul secara keseluruhan terbentuk.

Sebabnya

Jika kita melihat sendi pinggul bayi yang baru lahir, maka ia masih berfungsi dan struktur anatomi yang tidak matang. Rongga artikular pada kanak-kanak kecil diratakan dan terletak lebih menegak dibandingkan dengan sendi "dewasa". Bungkusan dalam kanak-kanak lebih elastik. Kepala femur diadakan di rongga artikular terutama karena ketegangan kapsul sendi. Plat kartilaginous kecil acetabulum berfungsi sebagai "penghalang" yang menghalang kepala femoral dari beralih.

Jika dalam tempoh pranatal terdapat pelanggaran perkembangan sendi, maka rongga artikular yang lebih rata dapat dilihat, dan peningkatan keanjalan ligamen dan kapsul artikuler tidak dapat memegang kepala tulang, dan dipindahkan ke atas dan kemudian di bawah pengaruh kekerasan. Oleh itu, kehilangan keupayaan untuk memegang kepala paha pada perpindahannya.

Jika, dengan pergerakan kanak-kanak tertentu, ketua paha melampaui batas kapsul artikular, maka keadaan seperti itu dalam ortopedik dipanggil "subluxation." Bentuk yang teruk penyakit ini dicirikan oleh fakta bahawa kepala femur hampir sepenuhnya di luar batas anatomi kapsul artikular, dan keadaan ini dipanggil "dislokasi" oleh ortopedis dan doktor kepakaran lain yang berkaitan.
Di samping itu, displasia boleh disebabkan bukan sahaja oleh perubahan dalam acetabulum, tetapi juga akibat pembentukan femur proksimal. Bentuk displasia displasia dikaitkan dengan pembentukan geometri tulang terjejas dalam satah mendatar.

Faktor ramalan:

 1. Kehadiran displasia sendi di salah satu ibu bapa;
 2. Buah yang besar;
 3. Kekurangan air;
 4. Patologi kongenital sistem muskuloskeletal (clubfoot);
 5. Jangkitan dipindahkan (termasuk virus) dan mabuk semasa kehamilan;
 6. Kehadiran gejala kanak-kanak myelodysplasia;
 7. Hipertonus rahim pada trimester kehamilan yang terakhir;
 8. Kesan ke atas sinaran pengionan;
 9. Keadaan ekologi yang tidak menguntungkan di rantau ini;
 10. Cadangan janin panggul;
 11. Ubah bentuk kakinya;
 12. Toksikosis wanita hamil;
 13. Seks wanita

Dengan kehadiran faktor-faktor ini dalam sejarah bayi baru lahir, risiko timbulnya displasia meningkat beberapa kali. Walaupun kanak-kanak tidak mempunyai gejala penyakit ini, doktor ortopedik perlu berjaga-jaga dan termasuk kanak-kanak yang berisiko.
Kebanyakan doktor percaya bahawa displasia adalah kelemahan sendi, yang boleh membawa kepada subluxations dan dislokasi. Displasia dalam pengertian sempit perkataan, atau prekursor, dicirikan sebagai pelanggaran perkembangan unsur-unsur sendi pinggul tanpa perpindahan permukaan artikular.

Pengkelasan

 1. Pencegahan sendi pinggul;
 2. Subluksasi kepala femoral;
 3. Dislokasi kongenital pinggul.

Apabila mendiagnosis adalah perlu untuk membezakan dua konsep:

 1. Dysplasia;
 2. "Sendiri tidak matang" - berlaku akibat perlahan pembangunan struktur anatominya.

Gejala klinikal

Pemeriksaan kanak-kanak mempunyai ciri-ciri tertentu bergantung kepada umur dan keadaan fungsian sendi. Doktor perlu melakukan pemeriksaan pesakit kecil dalam persekitaran yang tenang dan tenang, suhu udara harus selesa untuk bayi. Pemeriksaan klinikal perlu dijalankan selepas memberi makan, apabila kanak-kanak berada dalam keadaan relaksasi maksimum. Tangan doktor harus hangat, pergerakan tidak tajam, perlu untuk mewujudkan hubungan psiko-emosi dengan anak.

Tanda-tanda:

 1. Memendekkan pinggul - berlaku, sebagai peraturan, dengan luka unilateral. Kanak-kanak terletak di belakang, kaki bengkok pada sendi lutut dan pinggul. Kedua-dua kaki mesti diletakkan di atas meja;
 2. Asimetri lipatan kulit - gejala ini diperiksa pada kedudukan anak yang berbaring di punggungnya, sementara kaki ditunjukkan dengan maksimal dan tidak seimbang. Biasanya, tiga lipatan harus ditandakan dengan jelas pada paha dalaman. Apabila terlepas satu sisi lipatan pada bahagian yang terjejas sedikit lebih tinggi dan bilangannya meningkat. Selepas ini, bayi mesti dihidupkan pada perut dan lokasi lipatan gluteal perlu ditentukan - pada bahagian yang terjejas, lipatan akan terletak lebih tinggi;
 3. Sekatan penculikan pinggul - untuk memeriksa gejala ini, bayi harus diletakkan di punggungnya dan kaki yang dibengkokkan pada sendi lutut dan pinggul harus disebar dengan teliti ke sisi. Biasanya, mereka dibiakkan hanya kepada satah mendatar (sudut 85-90 darjah). Sekiranya had larutan ditentukan, ini menunjukkan pelanggaran terhadap fisiologi permukaan permukaan artikular. Pemendekan ditentukan oleh ketinggian sendi lutut yang berbeza;
 4. Gejala tergelincir - untuk memeriksa gejala ini adalah perlu untuk meletakkan kanak-kanak di belakangnya dan bengkokkan kaki pada sendi lutut dan pinggul pada sudut yang betul. Dokter perlahan-lahan menyebarkan kaki bayi dan perlahan-lahan menariknya di sepanjang paksi, sedikit menekan ke atas tusuk yang besar. Pada masa menetapkan kepala femoral dalam acetabulum, anda boleh mendengar suara ciri - "klik". Jika anda membawa kaki bayi kembali bersama, maka kepala femoral akan keluar dari rongga sendi dengan bunyi yang sama;
 5. Putaran luaran pinggang - gejala ini tidak mempunyai banyak nilai diagnostik. Ia ditentukan apabila kanak-kanak sedang tidur.

Diagnostik

Diagnosis dibuat terutamanya berdasarkan tanda-tanda dan gejala klinikal, serta hasil pemeriksaan ultrasound dan pemeriksaan sinar-X.
Diagnosis awal adalah sangat penting dalam perkembangan penyakit ini. Ahli neonatologi atau pakar bedah ortopedik harus mengesyaki patologi ini ketika memeriksa bayi yang baru lahir di bilik penghantaran.

Pemeriksaan X-ray pada sendi pinggul dibenarkan kepada kanak-kanak hanya dari tiga bulan umur. Diagnosis harus dimuktamadkan oleh doktor ortopedik berdasarkan aduan ibu bapa, ujian anamnesis, pemeriksaan fizikal, pemerhatian dinamik kanak-kanak selama tiga bulan selepas kelahiran, dan data dari kaedah pemeriksaan instrumental.

Rawatan

Prinsip asas terapi konservatif:

 1. Permulaan awal;
 2. Penggunaan alat ortopedik (kaki kanak-kanak harus berada dalam kedudukan penculikan dan lenturan);
 3. Pergerakan aktif dalam sendi (dalam jarak yang boleh diterima).

Sekiranya kanak-kanak berusia dua atau tiga bulan disyaki penyakit berdasarkan tanda-tanda klinikal, maka tanpa pemeriksaan sinar-X, ortopedik menetapkan agen terapeutik dan profilaktik: otot gluteus, gimnastik, swaddling luas, bantal Freyka.

Kaedah terapi konservatif:

 • Pukulan Pavlik;
 • Bantal Frejka;
 • Shina Volkova;
 • Tayar Vilna.

Dalam kes-kes yang lebih teruk dari displasia, spacers digunakan, dengan bantuan kaki kanak-kanak berada dalam keadaan bengkok dan cair. Berapa lama memakai spacer ditentukan oleh ortopedik untuk setiap pesakit kecil secara individu. Pada mulanya, teguran ini harus berada pada bayi sepanjang masa.

Ibu bapa semasa rawatan tidak dibenarkan mengeluarkan serpihan perubatan dan memberi anak itu berehat.

Apabila menggunakan pukulan Pavlik, mustahil untuk mandi kanak-kanak, kerana ini adalah perlu untuk menghilangkan stirrups. Anda boleh menyeka kanak-kanak itu dengan kain basah dan secara berkala mencuci badan. Di samping itu, dalam penyakit ini dilarang untuk meletakkan bayi di kakinya tanpa izin pakar bedah ortopedik.

Bantal Frejka adalah alat ortopedik khas yang digunakan untuk rawatan konservatif. Tujuan utama permohonannya adalah membaiki pinggul bayi yang baru lahir dalam kedudukan yang dikehendaki. Dengan jenis rawatan ini, mereka bercerai pada sudut tertentu. Boleh menggunakan bantal Freyka untuk bayi berumur 1 bulan ke atas.

Tayar Volkova - peranti ortopedik ini mempunyai empat saiz standard, ia boleh digunakan untuk kanak-kanak dengan berat dan umur yang berbeza. Untuk tujuan membetulkan lokasi kepala femoral dalam penyakit ini, ortopedik sering menggunakan lilitan Vilna. Ia mempunyai tiga saiz utama yang membolehkan anda merawat kanak-kanak di bawah umur satu tahun atau lebih. Diagnosis lewat dan rawatan penyakit ini boleh mengakibatkan kesan serius dan tidak boleh diperbaiki.

Ibu bapa mesti sabar, kerana rawatan itu adalah sangat panjang dan berterusan, dan sukar untuk bayi itu mengambil. Pakar bedah ortopedik perlu menjelaskan kepada ibu bapa betapa pentingnya terapi konservatif dan menceritakan semua peringkatnya.

Urut perlu dilakukan hanya oleh seorang pakar yang berkelayakan, kerana tulang dan otot bayi belum kuat, dan pergerakan yang tidak dapat dirawat hanya boleh dirugikan. Ia bertujuan untuk mengurangkan nada otot yang semakin meningkat di bahagian bawah kaki. Urut meningkatkan peredaran darah tempatan dan umum di sendi pinggul, serta pemuliharaan. Ia mempunyai kesan yang baik terhadap proses metabolik dalam tisu tulang rawan dan ligamen. Urut perlu dilakukan di bilik yang hangat, apabila bayi tidur, tidak lapar.

Gimnastik dengan penyakit ini dilakukan kepada anak oleh ibu bapa sekurang-kurangnya dua atau tiga kali sehari, dan antara latihan - urut. Setiap senaman diulang 10-15 kali. Gerakan hendaklah berhati-hati dan lembut, supaya tidak menyebabkan kesakitan kanak-kanak. Apabila melakukan senaman, kanak-kanak harus berbaring di belakangnya, tidak digalakkan untuk melakukan gimnastik kepada anak semasa berdiri atau berbaring, seperti kaki bayi yang baru lahir tidak cukup kuat, dan sebarang pergerakan boleh mengakibatkan perubahan bentuknya.
Gimnastik perubatan untuk penyakit ini harus dijalankan dalam kursus selama dua minggu, maka istirahat diambil. Tempoh urut dan fisioterapi ditentukan bagi setiap kanak-kanak oleh pakar bedah ortopedik secara individu.

Rawatan pembedahan

Jenis-jenis operasi:

 1. Cara terbuka untuk mengurangkan kehelan;
 2. Pembedahan pada femur proksimal;
 3. Osteotomy pembetulan;
 4. Mengubah osteotomy;
 5. Osteotomy drotation;
 6. Osteotomi pada pelvis Hiari.

Walau bagaimanapun, dalam bentuk displasia teruk, walaupun beberapa operasi yang dilakukan tidak menjamin bahawa fungsi sendi pinggul akan dipulihkan sepenuhnya. Dengan patologi ini terdapat risiko mengembangkan pelbagai komplikasi.

Akibat dislokasi pinggul kongenital pada orang dewasa:

 • Coxarthrosis sendi;
 • Terlalu terputus dari femur;
 • Limp;
 • Scoliosis

Kesimpulannya

Displasia hip adalah patologi kongenital, yang disebabkan oleh kemunduran anatominya, dan pada masa depan ini dapat mengakibatkan gangguan fungsional - dislokasi atau subluxasi kepala femoral.
Jika diagnosis dibuat dengan betul dan rawatan tepat pada masanya dan betul dimulakan, maka displasia ini dapat dihapuskan.

Siapa yang lebih cenderung mempunyai dislokasi pinggul kongenital

Pecah, dislokasi.

# 1. Beri takrifan kehelan:

1. $ Dislokasi adalah pecah peralatan ligamentous bersama dengan pelanggaran berterusan fungsinya.

2. $ Dislokasi adalah anjakan jangka pendek hujung artikular tulang yang relatif terhadap satu sama lain.

3. Dislokasi $ adalah pecah kapsul sendi dengan kerosakan pada permukaan artikularnya.

4. Dislokasi $ adalah anjakan abah yang berterusan dari permukaan artikular tulang yang relatif kepada satu sama lain.

Siapa yang lebih cenderung mempunyai dislokasi pinggul kongenital

3. $ Pada usia tua

# 3. Nyatakan di mana kes dislokasi dianggap lengkap:

1. $ Jika permukaan artikular tidak lagi menyentuh.

2. $ Jika permukaan artikular menyentuh tidak lebih daripada 1/2

3. $ Jika permukaan artikular sebahagiannya menyentuh

# 4. Tentukan lokalisasi yang paling kerap dislokasi kongenital:

3. $ Memisahkan lengan bawah

# 5. Tunjukkan apabila dislokasi dianggap segar:

1. $ Bila tidak lebih dari 6 jam telah berlalu sejak kecederaan

2. $ Bilakah tidak lebih daripada 12 jam telah berlalu sejak kecederaan

3. $ Bila tidak lebih dari 24-48 jam telah berlalu sejak kecederaan

4. $ Bila tidak melebihi 3 hari telah berlalu sejak kecederaan

# 6. Nyatakan apabila dislokasi dianggap basi:

1. $ Bilakah 2 hingga 3 hari berlalu sejak kecederaan

2. $ Apabila ia telah lulus dari 3 hari hingga 10 hari sejak kecederaan

3. $ Apabila ia telah lulus dari 3 hari hingga 2-3 minggu sejak kecederaan

4. $ Bilakah 2-3 minggu hingga 1 bulan sejak kecederaan

# 7. Nyatakan di mana kes dislokasi dianggap sebagai inveterate:

1. $ Bilakah dari masa kecederaan telah berlalu dari 3 hingga 7 hari

2. $ Sekurang-kurangnya 7-10 hari telah berlalu sejak kecederaan

3. $ Bila lebih dari 2-3 minggu berlalu sejak kecederaan

4. $ Bila lebih dari 1 bulan berlalu sejak kecederaan

5. $ Bila lebih dari 3 bulan berlalu sejak kecederaan

# 8. Nyatakan dalam kes-kes yang mana ada satu dislokasi patologi:

1. $ Sekiranya berlaku kekacauan berulang tanpa ketiadaan imobilisasi sendi selepas pengurangannya

2. $ Dengan pemusnahan kapsul sendi, ligamen, dan kadang-kadang permukaan artikular proses patologi (tumor, tuberkulosis, jangkitan purulen)

3. $ Untuk patah epiphyseal disertai dengan pecah ligamen dan kapsul sendi

4. $ Sekiranya pembentukan pendarahan secara besar-besaran ke dalam rongga tisu bersama dan sekitar yang rosak

# 9. Tentukan dalam apa kes-kes dislokasi dipanggil rumit:

1. $ Dengan dislokasi terbuka dengan kehadiran luka di kawasan sendi

2. $ Dengan kerosakan serentak kapal besar, saraf atau patah tulang di kawasan berhampiran dengan sendi

3. $ Apabila dislokasi tidak dikurangkan tepat pada masanya, apabila keruntuhan parut kapsul artikular dan tisu sekitarnya di kawasan sendi yang rosak berkembang, parut pengisian rongga artikular

# 10. Tentukan sebab bagi kehelan biasa:

1. $ Kekurangan pembaikan anatom lengkap bagi kantung artikular

2. $ Pembangunan arthritis eksudatif

3. $ Kerosakan ke permukaan artikular

# 11. Nyatakan di mana kes dislokasi dianggap adat:

1. $ Jika anda telah terputus dua kali

2. $ Jika anda telah tersisih lebih daripada 2 kali

3. $ Jika anda telah tersisih lebih daripada 3-4 kali

# 12. Nyatakan di mana dislokasi kebiasaan paling sering diperhatikan:

1. $ Pada sendi siku

2. $ Pada sendi bahu

3. $ Pada sendi pinggul

4. $ Dalam sendi buku lali

5. $ Pada sendi lutut

# 13. Tentukan tanda klinikal mana yang tidak boleh dipercayai untuk dislokasi:

1. $ Kesakitan tajam di sendi

3. $ Kekurangan pergerakan aktif dan pasif dalam sendi.

4. $ Deformasi di kawasan sendi

5. Penetapan gejala springy

6. $ Trap di kawasan sendi.

7. $ Pergerakan patologi permukaan artikular

# 14. Tunjukkan bahawa bukanlah tahap utama kehelan rawatan:

1. $ Mengurangkan kehelan di bawah anestesia yang mencukupi

2. $ immobilization Limb

3. $ Pemulihan fungsi sendi (urut, fisioterapi, terapi senaman)

# 15. Tentukan cara untuk mengurangkan kehelan bahu:

1. $ Cara Kocher

3. $ Cara Ilizarov

4. $ Cara Janelidze

5. $ Spokanukotsky kaedah

# 16. Tentukan cara untuk mengurangkan dislokasi pinggul:

1. $ Cara Kocher

2. $ Bergman

3. $ Cara Janelidze

4. $ Bobrov cara

5. $ Kaedah Oppel

# 17. Tentukan syarat imobilisasi anggota badan selepas pengurangan bahu bahu:

# 18. Tentukan dalam apa kes rawatan terapi pembedahan digunakan:

1. $ Bilakah tidak mungkin untuk mengurangkan kehebatan penutupan anestesia yang baik

2. $ Dalam semua kes dislokasi kongenital pada kanak-kanak

3. $ Apabila dislokasi kronik.

4. $ Dengan kehadiran dislokasi biasa

# 19. Tentukan tulang mana yang dianggap terlewat:

# 20. Tentukan vertebra yang mana bermaksud kehalusan di tulang belakang:

Dislokasi kongenital penyebab pinggul

Menurut statistik antarabangsa, dislokasi pinggul kongenital didiagnosis dalam 1 dari 7,000 bayi yang baru dilahirkan. Pada perempuan, kecacatan ini adalah 6 kali lebih biasa daripada lelaki. Dengan tidak adanya rawatan tepat pada masanya, coxarthrosis secara beransur-ansur mula berkembang, menyebabkan kecacatan.

Pengkelasan

Mengikut salah satu klasifikasi, dislokasi kongenital pinggul dibahagikan kepada jenis bergantung kepada lokasi kecederaan. Bentuk unilateral adalah 2 kali lebih biasa. Jenis dua hala kurang biasa ketika patologi dicatat pada kedua kaki. Terdapat klasifikasi dengan keterukan:

 • Dislokasi kongenital pinggul. Kepala tulang terletak di luar sendi, dan permukaannya benar-benar terputus.
 • Jangkaan. Kepala paha di dalam keadaan bebas, bergerak di dalam sendi.
 • Subluxasi kongenital sendi pinggul. Sebagai tambahan kepada keadaan bebas kepala artikular, terdapat pelanggaran nisbah permukaan artikular.
 • Displasia. Hubungan normal antara permukaan artikular dikekalkan, tetapi kepala dan leher paha, rongga sendi, berubah.

Ciri-ciri anatomi patologi

Sendi pinggul terbentuk oleh kepala femoral dan acetabulum (menyerupai cawan). Lebih dari keseluruhan kawasan di sana terdapat rim cartilaginous, yang diperlukan untuk penstabilan. Di dalam rongga ditutup dengan tisu lemak, dan kepala - dengan tisu tulang rawan. Fiksasi disediakan dengan satu ikatan, dan di atas semuanya dikuatkan oleh kapsul dan otot. Bergantung kepada jenis pelanggaran, struktur yang dinyatakan di atas boleh didiagnosis:

Bab 9 Dislokasi kongenital pinggul.

Dislokasi kongenital pinggul adalah salah satu penyakit yang paling parah dan biasa sistem muskuloskeletal pada kanak-kanak. Masalah pengesanan awal dan rawatan penyakit ini masih sangat penting di kalangan tugas moden ortopedik pediatrik. Rawatan awal dislokasi pinggul kongenital adalah asas untuk pencegahan ketidakupayaan dalam penyakit ini, kerana pemulihan lengkap hanya dapat dicapai dengan merawat kanak-kanak dari minggu pertama kehidupan.

Penyebab patologi ini masih belum jelas. Walau bagaimanapun, terdapat banyak teori yang cuba menjelaskan isu yang sangat penting ini sedikit sebanyak, beberapa teori mengenai kejadian dislokasi pinggul kongenital diberikan di bawah.

Teori dislokasi pinggul kongenital

Teori traumatik Hippocrates dan A. Pare - trauma rahim hamil.

Teori traumatik Phelps - trauma sendi pinggul semasa buruh.

Teori mekanikal Lyudloff dan Shants adalah tekanan berlebihan kronik di bawah rahim, kekurangan air.

Kedudukan patologi janin - Schneider (1934), buttock previa, kedudukan kaki yang tidak seimbang - Naur (1957).

Teori patologi Pravitsa (1837).

Teori Kecacatan Otot - R. R. Vreden (1936).

Teori kecacatan penanda buku utama adalah Penerbangan (abad VIII).

Teori yang menangguhkan perkembangan sendi pinggul - T. S. Zatsepin, M. O. Friedland, Lorenz.

Teori virus Radulescu.

Kesan teratogenik faktor endogen, fizikal, kimia, biologi dan psikogenik.

Displasia sistem saraf - R. A. Shamburov (1961).

Teori keturunan - Ambroise Pare (1678), T. S. Zatsepin, Shvants, Fishkin.

Dalam hip yang dilahirkan yang dilahirkan adalah tahap yang sangat melampaui displasia pinggul. Kemunduran ini menangkap semua elemen sendi pinggul, kedua-dua pembentukan tulang dan tisu lembut di sekelilingnya.

Terdapat tiga tahap kemunduran pinggul:

Ijazah pertama digambarkan, ia hanya dicirikan oleh kemunduran bumbung acetabular (Rajah 101). Tisu paraartikular pada masa yang sama, disebabkan oleh perubahan kecil, menjaga kepala paha di kedudukan yang betul. Akibatnya, anakan femur tidak hadir, kepala berpusat di asetabulum.

Ijazah ke-2 - subluxation. Dalam kes ini, sebagai tambahan kepada kemunduran bumbung acetabular, anjakan kepala femoral ke luar (lateroposition paha) dikesan, tetapi ia tidak melebihi had limbus.

Ijazah ke-3 - dislokasi kongenital pinggul. Ini adalah tahap melampau dari displasia pinggul, yang dicirikan oleh hakikat bahawa kepala paha sepenuhnya kehilangan hubungan dengan asetabulum mundur. Dalam kes ini, paha itu beralih ke atas dan ke atas (Rajah 102).

Athenesis dislokasi kongenital pinggul masih kurang difahami. Sesetengah penyelidik percaya bahawa seorang kanak-kanak dilahirkan bukan dengan dislokasi, tetapi dengan keutamaan kongenital sendi pinggul, iaitu dengan pra-perkumuhan. Kemudian, di bawah pengaruh nada otot yang meningkat, berat badan, anjakan pinggang boleh berlaku, membentuk subluxation atau dislokasi. Lain-lain percaya bahawa penyebab kelainan kongenital pinggul adalah kecacatan dalam penanda buku, iaitu. bahagian proksimal dari femur terutama diletakkan di luar acetabulum. Pada masa yang sama, disebabkan tiada rangsangan berterusan dalam rongga - rangsangan utama untuk pembentukan normal komponen pelvik sendi, syarat-syarat yang diperlukan dicipta untuk pembangunan displasia.

Displasia pinggul berlaku dalam kes 16-21 setiap 1000 bayi yang baru lahir, dan III-I Art. - dalam 5-7 kes setiap 1000. Di Eropah, penyakit ini didapati 13 kali lebih kerap daripada di Amerika. Dan di negara-negara Afrika dan Indochina - tidak praktikal.

Gadis sakit lebih kerap berbanding lelaki 3-6 kali. Selalunya prosesnya adalah dua hala. Sendi kiri terjejas lebih kerap daripada yang betul. Pada kanak-kanak dari kehamilan yang pertama, dislokasi kongenital berlaku dua kali lebih kerap.

Klinik Diagnosis displasia pinggul perlu dibuat di hospital bersalin. Pada pemeriksaan pertama kanak-kanak, faktor-faktor anamnesis yang memburukkan perlu diambil kira: keturunan, pembentangan gluteal, keabnormalan rahim, patologi kehamilan. Kemudian menjalankan pemeriksaan klinikal.

Bayi baru dapat mengenal pasti gejala-gejala berikut, ciri hanya untuk dislokasi pinggul kongenital:

asimetri lipatan kulit di paha (Rajah 103). Biasanya, pada anak-anak muda di permukaan dalam paha paling kerap tiga lipatan kulit ditentukan. Sesetengah ortopedis memanggil mereka penambah. Sekiranya dislokasi kongenital pada femur disebabkan oleh kependekan relatif kaki, terdapat lebihan tisu lembut pada tulang paha berbanding dengan norma dan oleh itu bilangan lipatan boleh ditingkatkan, selain itu boleh lebih mendalam atau susunannya tidak simetri kepada lipatan kaki yang sihat. Pada masa yang sama, ibu bapa sering mengadu tentang ruam lampin sedia ada dalam lipatan seperti yang sangat sukar bagi mereka untuk "melawan". Harus diingat bahawa mustahil didiagnosis dengan kehadiran gejala ini, terutamanya kerana hampir 40% kanak-kanak yang sihat mungkin mempunyai asimetri lipatan pada pinggul.

putaran luaran kaki. Terutama diwujudkan dalam kanak-kanak semasa tidur.

pemendekan batang, disebabkan oleh anjakan bahagian proksimal paha ke atas dan ke atas. Oleh itu, ia dipanggil relatif atau terkehel. Ia harus ditentukan dengan memberikan kedudukan fleksi pada sendi pinggul ke sudut 90 °, dan pada sendi lutut ke sudut akut dan melihat tahap kedudukan sendi lutut (Gambar 104). Sendi lutut kaki sakit pada tahap mendatar akan terletak di bawah sihat. Dalam menentukan gejala ini, adalah perlu untuk membetulkan pelvis bayi dengan selamat ke meja yang berubah-ubah. Jika tidak, anda boleh mendedahkan pemendekan mana-mana kaki, malah sihat.

kawasan kawasan gluteal (Gejala Pelteson) adalah disebabkan oleh kumpulan otot pada bahagian yang terjejas.

Mengenai sempadan penculikan pinggul Gejala ini dikesan seperti berikut (Rajah 105): kanak-kanak diberi kedudukan yang sama seperti kaki mereka apabila menentukan panjangnya. Dari kedudukan ini, pelepasan dibuat pada sendi pinggul. Biasanya, apabila penculikan penuh dicapai, tangan doktor menyentuh meja yang berubah-ubah, yang bersesuaian dengan 80о-85о. Dengan dislokasi kongenital, penculikan pinggul akan lebih rendah. Perlu diingatkan bahawa dalam 3 bulan pertama gejala ini boleh menjadi positif dalam kanak-kanak yang sihat. Ini paling sering dikaitkan dengan kehadiran hipertonik fisiologi otot bayi yang baru lahir.

dengan tergelincir kepala (gejala klik atau Ortolani-Marx). Dikesan semasa penentuan tahap penculikan di sendi pinggul. Satu klik adalah tanda pengurangan yang boleh dipercayai untuk sebarang kehelan. Tiada pengecualian adalah kehelan kongenital. Gejala tidak dikesan di semua pesakit dan hanya terdapat 5-7 hari dari tarikh lahir.

ketiadaan kepala femoral dalam segitiga femoral apabila palpasi merupakan tanda yang sangat boleh dipercayai dari displasia pinggul yang melampau.

Seorang kanak-kanak yang lebih tua dari satu tahun boleh membuat diagnosis dengan lebih mudah dengan mengenal pasti gejala berikut:

lewat lewat berjalan. Kanak-kanak itu mula berjalan pada 13-15 bulan, bukannya 11-12.

n masih berpaut pada kaki yang sakit. Semasa berjalan kaki, kanak-kanak itu memindahkan seluruh beban tubuhnya ke kaki yang sakit dan pendek.

hujung sudu yang lebih besar adalah di atas garis Roser-Nelaton. (Rajah 68).

fenomena positif Trendelenburg (Rajah 106). Inilah bagaimana penulis sendiri menulis mengenai ini: "... apabila berjalan, ia bukanlah gelongsor dan gelongsor kepala paha yang tersesat yang berlaku, tetapi pergerakan aneh pelvis berhubung dengan kaki. Dalam kedudukan yang berdiri, pelvis adalah mendatar. Sakit, mengambil langkah ke hadapan menimbulkan kaki yang sihat. Pada masa yang sama, bahagian pinggang yang sihat jatuh hingga pinggang bawah pelvis terletak pada paha sebelah berpenyakit. Ia hanya dengan sokongan bahawa paha yang dislokasi memperoleh keupayaan untuk memegang berat badan. Hanya selepas kaki yang sihat ini boleh terpisah dari tanah dan bergerak maju. Ptosis pelvis diturunkan dengan menaikkan batang badan dari seberang, dan ini menyebabkan batang tubuh menjadi condong ke arah pinggul lurus. "

gejala nadi yang tidak memudar. Tangan seorang doktor ditempatkan di titik palpasi tipikal nadi pada arteri femoral (dalam segi tiga femoral), dan kedua adalah dalam unjuran a.dorsalisedis. Biasanya, nadi pada a.dorsalispedis hilang apabila tekanan berada pada a.femoralis. Dengan dislokasi kongenital pinggul, kerana kepala paha tidak hadir dalam segitiga femoral - untuk menekan femalis tidak mungkin dan pada masa yang sama nadi tidak hilang pada a.dorsalispedis.

dengan implan Radulescu (sensasi kepala femoral semasa pergerakan putaran pada permukaan luar belakang kawasan gluteal).

Gejala Erlacher (rajah 107) - kaki sakit yang paling fleksibel pada sendi pinggul dan lutut menyentuh perut dalam arah serong;

Simptom Ettori (Rajah 108) - kaki lutut yang paling berkurangan dapat menyeberang yang sihat pada tahap paha pertengahan, manakala kaki yang sihat melintasi orang yang berpenyakit ke rantau ini. sendi lutut);

dengan Dupuytren atau "piston" imp. Sejak dislokasi kongenital pinggul mendedahkan kekurangan kehelan anggota badan, sendi lutut berada pada tahap yang berbeza. Jika anda menarik kaki sakit, sendi lutut menjadi satu baris, pemendekan itu dihapuskan. Apabila kaki dilepaskan, sendi lututnya kembali ke kedudukannya yang terdahulu (gejala rintangan luncur).

pelanggaran segitiga Briand (Gambar 69);

Penyimpangan garis Shamaker. Garis yang menghubungkan hujung tengkorak yang lebih besar dan tulang belakang anterior-superior pelvis semasa dislokasi melalui bawah pusar (Rajah 70).

lintah lordosis diperbesar (Rajah 109) kerana "pelvis tipping", kerana kepala femoral terletak di rantau iliac, di sepanjang permukaan posterior pelvis.

simptom yang dikesan dalam tempoh neonatal kelihatan lebih jelas (mengehadkan pengerasan, putaran luar, memendekkan).

Diagnostik sinar-X. Untuk mengesahkan diagnosis pada usia kanak-kanak 3 bulan, pemeriksaan x-ray pada sendi pinggul ditunjukkan.

Untuk menjelaskan diagnosis dalam kes-kes ragu, pemeriksaan sinar-X pada sendi pinggul boleh dilakukan pada usia apa-apa.

Radiografi membaca di bawah umur 3 bulan memberikan kesukaran tertentu, kerana bahagian proksimal dari femur terdiri hampir seluruhnya dari tisu transparan sinar-X, kartilaginous, dan pelvis belum bergabung menjadi satu tulang tanpa nama. Pada kanak-kanak, terlalu sukar untuk mencapai gaya simetri. Untuk menyelesaikan masalah diagnosis kompleks ini, banyak skim dan tanda-tanda radiologi dicadangkan.

Putti menubuhkan 3 tanda radiologi utama dislokasi pinggul kongenital:

kelebihan kelebihan bumbung acetabular;

anjakan akhir proksimal paha ke luar;

penampilan akhir nukleus ossification kepala femoral (biasanya ia muncul dalam 3.5 bulan).

Hilgenreiner mencadangkan gambarajah membaca radiografi kanak-kanak untuk mengenal pasti keabnormalan kongenital sendi pinggul, yang ditunjukkan dalam Rajah. 110. Untuk pembinaannya adalah perlu:

Jalankan jalur mendatar Köhler melalui rawan berbentuk Y (terletak di bahagian bawah acetabulum);

Kurangkan tegak lurus dari garis ini ke bahagian yang paling menonjol pada paha - tinggi h (biasanya bersamaan dengan 10 mm.);

dari bahagian bawah acetabulum, lukiskan garis tangen ke bahagian paling tinggi dari bumbung acetabular. Oleh itu, sudut acetabular (indeks) -  dibentuk. Biasanya, ia adalah 26º-28,5º.

Tentukan jarak d- jarak dari bahagian atas sudut acetabular ke tegak lurus ke garis Koehler. Biasanya, ia adalah 10-12 mm.

Untuk tahap yang berbeza dari displasia pinggul, parameter skema Hilgenreiner adalah seperti berikut:

Pada usia penampilan di radiografi kontur nukleus pengikatan kepala femoral (3.5 bulan), skema Ombredan digunakan (Rajah 111). Untuk ini, tiga garisan ditarik pada radiografi: - Barisan tengah Köhler, seperti dalam skema Hilgenreiner dan dua garis tegak ke kanan dan ke kiri) dari titik paling menonjol bumbung acetabular ke garis Koehler. Di samping itu, setiap sendi pinggul dibahagikan kepada 4 kuadran. Biasanya, nukleus ossifikasi berada di kuadran dalaman yang lebih rendah. Mana-mana anjakan nukleus ossifikasi ke kuadran lain menunjukkan anjakan yang sedia ada pada femur.

Pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, perhatian diberikan kepada laluan garis Shenton dan garis Calve. kepada sebuah langkan muncul disebabkan lokasi yang lebih tinggi pada kontur yang lebih rendah dari leher femoral. Baris Calvet (rajah 111b) adalah arka biasa yang berjalan lancar dari kontur luar sayap iliac ke bahagian proksimal paha. Apabila dislocated, busur ini terganggu kerana tingginya paha.

Rawatan patologi kongenital, serta dislokasi pinggul kongenital, adalah lebih berjaya sebelum ia bermula.

Rawatan konservatif terhadap displasia pinggul, adalah wajar untuk dimulakan di hospital. Ibu kanak-kanak itu diajar terapi fizikal, pembungkusan anak yang betul, yang tidak sepatutnya ketat. Kaki anak dalam selimut harus terletak bebas dan sebanyak mungkin pada sendi pinggul.

Dengan tujuan pencegahan dan kanak-kanak dengan displasia yang disyaki sendi pinggul, sebelum diagnosis akhir, anda boleh membekalkan swaddling luas. Ia terletak pada hakikat bahawa di antara kaki yang bengkok dan ditarik balik pada sendi pinggul selepas lampin (lampin) meletakkan lampin flanel pelbagai lapisan (lebih baik mengambil dua) lebar sama dengan jarak antara sendi lutut kanak-kanak itu.

Selepas diagnosis displasia keparahan yang berbeza-beza ditubuhkan, kanak-kanak ditunjukkan rawatan dalam telinga dialihkan (Rajah 101, 112). Intipati rawatan di dalamnya terletak pada hakikat bahawa semasa penculikan pada sendi pinggul, kepala paha itu berpusat di aseton dan merupakan perengsitan yang berterusan untuk pencegahan bumbung mundur kemurungan. Tempoh penginapan kanak-kanak di bar ditonton secara radiografi: dekonstruksi penuh bumbung acetabular pada radiografi adalah tanda akhir rawatan. Untuk tujuan ini, mencadangkan pelbagai tayar mengalihkan.

Pada kanak-kanak yang lebih tua dari satu tahun, penguncupan pinggul secara beransur-ansur dengan bantuan traksi pelekat (Rajah 113), yang dicadangkan oleh Sommerville dan Mau diperbaiki digunakan. Pada masa yang sama, selepas memakai pelekat pelekat (pembalut atau gam) pada kaki bawah dan paha dengan sistem berat melalui blok, kaki dipasang di sendi pinggul pada sudut lenturan 90º, dan pada sendi lutut - selekoh penuh pada 0º. Kemudian secara beransur-ansur, dalam tempoh 3-4 minggu, mereka mencapai tahap penculikan lengkap pada sendi pinggul hingga sudut yang hampir 90º. Dalam kedudukan ini, atasi kedudukan kaki dengan pena plaster (Rajah 114) untuk tempoh pemulihan lengkap bumbung acetabular, seperti yang ditentukan oleh X-ray. Tempoh purata rawatan ialah 5-6 bulan.

Sekiranya kegagalan rawatan atau pengesanan lewat patologi, rawatan pembedahan ditunjukkan. Selalunya ia dihasilkan pada usia kanak-kanak berusia 3-4 tahun.

Sebilangan besar campur tangan pembedahan boleh didapati. Tetapi lebih kerap daripada yang lain, berdasarkan bahan klinikal yang besar, keutamaan diberi kepada operasi tambahan-artikular di mana mekanisme penyesuaian kekal, yang telah dibangunkan bersama sebagai hasil daripada kemunduran, tetapi mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk aktiviti kehidupan selanjutnya bersama dan pesakit. Di kalangan kanak-kanak dan remaja, pembedahan pramatang diberikan kepada Salter (Rajah 116), pada orang dewasa, osteotomi mengikut Hiari (Rajah 115) dan operasi artripplastik yang lain yang dikembangkan oleh A. M. Sokolovsky.

Dislokasi kongenital pinggul

Dislokasi kongenital pinggul adalah salah satu kecacatan yang paling biasa. Menurut penyelidik antarabangsa, 1 dari 7,000 bayi yang baru lahir mengalami patologi kongenital ini. Penyakit ini menjejaskan kanak-kanak perempuan kira-kira 6 kali lebih kerap daripada kanak-kanak lelaki. Kerosakan unilateral berlaku 1.5-2 kali lebih kerap daripada dua hala. Tidak didiagnosis pada masa kanak-kanak, dislokasi pinggul ditunjukkan oleh lemas kanak-kanak semasa percubaan pertama dengan berjalan bebas. Rawatan konservatif yang paling berkesan untuk dislokasi pinggul kongenital pada kanak-kanak semasa 3-4 bulan pertama kehidupan. Dengan ketidakcekapan atau diagnosis lewat patologi, rawatan pembedahan dijalankan. Kekurangan rawatan dishepasi pinggul kongenital yang tepat pada masanya membawa kepada perkembangan secara beransur-ansur terhadap coxarthrosis dan ketidakupayaan pesakit.

Dislokasi kongenital pinggul

Displasia pinggul dan dislokasi kongenital pada tahap yang berbeza-beza dari patologi yang sama yang timbul daripada gangguan perkembangan normal sendi pinggul.

Dislokasi kongenital pinggul adalah salah satu kecacatan yang paling biasa. Menurut penyelidik antarabangsa, 1 dari 7,000 bayi yang baru lahir mengalami patologi kongenital ini. Penyakit ini menjejaskan kanak-kanak perempuan kira-kira 6 kali lebih kerap daripada kanak-kanak lelaki. Kerosakan unilateral berlaku 1.5-2 kali lebih kerap daripada dua hala.

Displasia pinggul adalah penyakit serius. Traumatologi moden dan ortopedik telah mengumpulkan pengalaman luas dalam diagnosis dan rawatan patologi ini. Penemuan menunjukkan bahawa jika tiada rawatan tepat pada masanya, penyakit ini boleh menyebabkan kecacatan awal. Rawatan yang lebih cepat bermula, lebih baik hasilnya, oleh itu dengan sedikit kecurigaan kehalusan kongenital pinggul, adalah perlu untuk menunjukkan kanak-kanak itu secepat mungkin kepada doktor ortopedik.

Pengkelasan

Terdapat tiga darjah displasia:

 • Displasia pinggul. Rongga artikular, kepala dan leher paha diubah. Nisbah normal permukaan artikular dijaga.
 • Subluxation kongenital pinggul. Rongga artikular, kepala dan leher paha diubah. Nisbah permukaan artikular dipecahkan. Kepala femur dilarikan dan terletak berhampiran pinggir luar sendi pinggul.
 • Dislokasi kongenital pinggul. Rongga artikular, kepala dan leher paha diubah. Permukaan bersama diputuskan. Kepala paha terletak di atas rongga artikular dan jauh dari situ.

Gejala

Sendi pinggul terletak cukup dalam, ditutup dengan tisu lembut dan otot yang kuat. Ujian langsung sendi adalah sukar, oleh itu, patologi dikesan terutamanya berdasarkan tanda-tanda tidak langsung.

 • Gejala klik (Gejala Marx-Ortolani)

Dikesan hanya pada kanak-kanak di bawah umur 2-3 bulan. Bayi diletakkan di punggungnya, kakinya bengkok, dan kemudian dilipat dengan hati-hati dan dibiakkan. Dengan sendi pinggul yang tidak stabil, kehelan dan kontraksi paha berlaku, disertai dengan klik sifat.

Dikesan pada kanak-kanak di bawah satu tahun. Anak diletakkan di punggungnya, kakinya terbengkalai, dan kemudian dengan mudah tersebar ke sisi. Dalam anak yang sihat, sudut penculikan pinggul adalah 80-90 °. Had penculikan mungkin menunjukkan displasia pinggul.

Perlu diingatkan bahawa dalam beberapa kes, batasan penculikan adalah disebabkan peningkatan nada otot secara semula jadi dalam anak yang sihat. Dalam hal ini, had pembatasan pinggul yang satu sisi, yang tidak boleh dikaitkan dengan perubahan dalam nada otot, adalah nilai diagnostik yang lebih besar.

Kanak-kanak diletakkan di punggungnya, kakinya bengkok dan ditekan ke perut. Dengan displasia unilateral sendi pinggul, asimetri lokasi sendi lutut, yang disebabkan oleh kekurangan paha pada bahagian yang terjejas, dikesan.

Kanak-kanak diletakkan di belakang, kemudian di perut untuk pemeriksaan lipatan inguinal, punggung dan kulit popliteal. Biasanya, semua lipatan adalah simetri. Asimetri adalah bukti patologi kongenital.

Kaki kanak-kanak di bahagian luka itu terbalik. Gejala ini lebih baik apabila bayi sedang tidur. Perlu diingat bahawa putaran luar anggota badan dapat dikesan pada anak-anak yang sihat.

Pada kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun, gangguan kelengkang (gait jalan, claudication), kekurangan otot gluteus (Gejala Duschen-Trendelenburg) dan kedudukan yang lebih tinggi dari trochanter yang lebih besar dikesan.

Diagnosis patologi kongenital ini ditetapkan berdasarkan radiografi, ultrasound dan MRI sendi pinggul.

Akibatnya

Jika patologi tidak dirawat pada usia dini, hasil daripada displasia akan menjadi coxarthrosis displastik awal (pada usia 25-30), disertai dengan kesakitan, pembatasan mobiliti bersama dan secara beransur-ansur membawa kepada ketidakupayaan pesakit.

Sekiranya tidak disembuhkan subluxation hip, kepincangan dan kesakitan pada sendi muncul sudah pada umur 3-5 tahun, dengan dislokasi kongenital hip, rasa sakit dan kepincangan muncul segera selepas permulaan berjalan.

Rawatan

 • Terapi konservatif

Dengan rawatan yang tepat pada masanya diterapkan terapi konservatif. Tayar khas yang dipilih secara individu digunakan untuk memisahkan kaki kanak-kanak itu dan membungkuk pada sendi pinggul dan lutut. Perbandingan pesat kepala femoral dengan acetabulum mencipta keadaan normal untuk perkembangan sendi yang betul. Semakin cepat rawatan bermula, hasil yang lebih baik dapat dicapai.

Paling penting, jika rawatan bermula pada hari-hari pertama kehidupan bayi. Permulaan rawatan displasia pinggul dianggap tepat pada masanya jika kanak-kanak itu belum berusia 3 bulan. Dalam semua kes lain, rawatan dianggap terlambat. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, terapi konservatif agak berkesan dalam merawat kanak-kanak yang lebih tua daripada 1 tahun.

Keputusan yang terbaik dalam rawatan pembedahan patologi ini dapat dicapai jika kanak-kanak itu dikendalikan sebelum umur 5 tahun. Selepas itu, kanak-kanak yang lebih tua, kesannya kurang dari operasi.

Pembedahan untuk dislokasi kongenital pinggul boleh menjadi intra-artikular dan tambahan-artikular. Kanak-kanak di bawah umur remaja diberikan campur tangan intra-artikular. Semasa operasi, memperdalam acetabulum. Remaja dan orang dewasa ditunjukkan operasi tambahan artikular, intinya adalah untuk mewujudkan atap acetabulum. Hip arthroplasty dilakukan dalam kes teruk yang teruk dan terlewat pada dislokasi pinggul kongenital dengan penurunan fungsi sendi yang teruk.