Utama / Pemulihan

Vertebra

Vertebra dalam bahasa Latin dipanggil vertebre (vertebra), dan sains yang mengkaji tulang belakang dan rasa sakitnya disebut vertebrologi. Kadang-kadang dalam diagnosis anda boleh mencari perkataan vertebral atau vertebral, yang bermaksud "berasal dari tulang belakang."

Secara umum, semua vertebra mempunyai struktur yang serupa, tetapi bergantung kepada jabatan yang mana vertebra dimiliki dan beban yang mereka alami, vertebra memperoleh satu atau bentuk ciri yang lain.

Setiap vertebra mempunyai badan - bahagian yang paling besar dari tulang belakang, yang mana ia terletak pada asas dan di mana tulang belakang tulang belakang terlindung. Bahagian ini mempunyai keupayaan besar untuk menahan daya mampatan, mempunyai bentuk silinder dan secara beransur-ansur meningkatkan diameter dari vertebra serviks ke bahagian bawah punggung.

Sebagai tambahan kepada badan, setiap vertebra mana-mana bahagian mempunyai arka di belakangnya yang menghubungkan ke badan dengan bantuan kaki. Badan dan gerbang menghadkan foramen vertebral. Terbuka vertebra semua vertebra membentuk terusan vertebral, di mana korda spinal dengan cangkang, kapal dan saraf terletak. Proses dari arka pergerakan vertebra dalam arah yang berbeza: spinous yang tidak berpasangan diarahkan secara posterior, berpasangan yang melintang terletak di sisi, dipasangkan atas dan bawah artikular proses berada di atas dan bawah gerbang.

Dalam bidang kaki arka adalah luka atas dan bawah, yang, apabila vertebra bertindih antara satu sama lain, membentuk lubang intervertebral untuk keluar dari saluran tulang belakang saluran dan saraf.

Vertebra secara umumnya: pandangan umum

Struktur vertebra serviks agak berbeza dari yang lain. Yang pertama, atlas ini, tidak mempunyai badan, tetapi sebaliknya arka depan dengan massa sampingan terbentuk. Pusingan serviks kedua - paksi (epistropik) juga mempunyai struktur yang sangat aneh. Tubuhnya dihubungkan dengan atlantis dari proses dentate. Kedua-dua vertebra terdiri daripada mekanisme yang unik, yang mana pergerakan kepala di sekitar paksi menegak dan kecenderungannya dijalankan.

Proses transversal semua vertebra serviks mempunyai lubang-lubang (mereka tidak berada di vertebrae lain), pengenaan bukaan satu tulang belakang di lubang-lubang yang lain membawa kepada pembentukan kanal tulang untuk laluan arteri dan saraf vertebra. Di atas dan di bawah lengkungan menonjolkan proses artikular, yang mengambil bahagian dalam pembentukan sendi arcuate. Permukaan artikular pada proses ini terletak pada satah mendatar. Ini menyumbang kepada pergerakan besar vertebra rantau serviks dalam pesawat mendatar berbanding satu sama lain (iaitu, ia membolehkan untuk mencapai sudut twist besar tulang belakang serviks) - semua ini menyumbang kepada pergerakan tinggi kepala. Ini adalah pencapaian yang sangat penting dalam proses evolusi, yang memberikan peluang untuk mengekalkan sudut cakrawala yang besar di bawah kawalan visual dengan mobiliti badan yang minimum. Walau bagaimanapun, ini juga memberi kelemahan tulang belakang serviks yang lebih besar disebabkan oleh jisim yang agak kecil dan kekuatan vertebra serviks dan mobiliti tinggi mereka. Tulang serviks ketujuh mempunyai proses spinous yang paling menonjol dan menonjol, yang merupakan titik rujukan anatomi yang sangat mudah ketika memeriksa tulang belakang.

Atlas pertama dan vertebra serviks kedua (epistrophy): pandangan umum

Tulang toraks juga mempunyai ciri-ciri strukturnya. Hal ini disebabkan terutamanya oleh kehadiran keriput pada badan dan proses melintang vertebra thoracic untuk artikulasi dengan kepala dan tubercles tulang rusuk. Proses spinus vertebra thoracic diturunkan dan disemprotkan pada satu sama lain, dengan cara seperti jubin. Pada proses artikular vertebra thoracic, permukaan artikular diproyeksikan dalam pesawat frontal.

Thoracic vertebra: pandangan atas

Thoracic vertebra: pandangan sisi

The vertebra lumbar jauh lebih besar daripada vertebra lain, dan permukaan artikular dari proses artikular mereka terletak di satah sagittal. Buah vertebra ini membawa beban yang paling besar dalam ruang tulang belakang.

Lumbar vertebra: pandangan atas

Lumbar vertebra: pandangan sisi

Sakrum mempunyai bentuk piramid, asas menghadap ke atas, dan bahagian atas. Permukaan pelvisnya adalah cekung, punggungnya cembung. Selekoh terbesar terletak di rantau vertebra ketiga. Sakrum terdiri daripada lima vertebra yang menyerang sakral. Proses pertambahan bermula pada usia 16 dan berakhir sepenuhnya pada usia 25 tahun. Di permukaan anterior dan posterior sacrum terdapat empat bukaan sacral, di mana saraf dan kapal sacral berlalu. Sepanjang permukaan cembung belakang sakrum adalah 5 rabung sakral. Pada orang ramai lateral sakrum terdapat permukaan artikular - persimpangan dengan tulang pelvis, yang terletak pada tahap I dan II vertebra sakral, ditutup dengan tulang rawan dan dipanggil permukaan kental. Di belakang permukaan ini adalah tuberosity dari sacrum, yang ligamen dilampirkan, memperkuat sendi sacroiliac.

Asas sakrum, yang menghubungkan dengan permukaan bawah lumbar vertebra, membentuk protrusi ke dalam rongga pelvis, yang disebut cape. Tudung penting dalam menentukan saiz membujur pelvis dan penting dari segi bentuk tulang belakang. Sakrum adalah salah satu bahagian paling penting dalam rangka lelaki dan wanita. Pada wanita, sakrum lebih luas, lebih pendek, dan kurang melengkung daripada pada lelaki. Ini dikaitkan dengan membesarkan kanak-kanak dan melahirkan anak: seorang wanita memerlukan lebih banyak ruang panggul dan cara yang lebih lancar untuk anak keluar dari proses normal kehamilan dan melahirkan.

The vertebrae coccyx terletak ke bawah dari sakrum, puncaknya (biasanya ada empat, kadang-kadang lima). Hanya tulang belakang tulang belakang pertama yang mengekalkan lebih banyak kesan struktur umum vertebra, dan yang terakhir adalah dalam bentuk bola. Tulang tulang belakang tailbone sering bergabung menjadi tulang tailbone. Otot dan fasciae perineum dilekatkan pada coccyx. Pada wanita, tailbone lebih mudah bergerak dan, semasa kehamilan, boleh beralih (bengkok kembali) ke belakang - untuk memastikan proses bersalin.

Vertebra serviks kedua dan patologinya

Pusingan serviks kedua juga dikenali sebagai paksi atau epistropi. Ia adalah pembentukan tulang yang melakukan fungsi penting - menjaga berat kepala dan memastikan pergerakan leher. Vertebra ini memegang kira-kira 5 kg berat kepala sendiri.

Sekiranya terdapat patologi (dislokasi, subluxasi, atau penyakit degeneratif meresap), seseorang telah menyatakan gejala: sakit kepala, pemadaman di mata, kebas dan pening. Mana-mana patologi vertebra kedua boleh menyebabkan komplikasi yang serius, jadi seseorang harus mengetahui kemungkinan penyakit struktur dan gejala mereka.

Ciri-ciri anatomi tulang belakang serviks

Pembentukan struktur tulang belakang berterusan sehingga usia 21 tahun. Selepas itu perkembangan tisu tulang dihentikan, dan lajur tulang belakang mempunyai struktur lengkap. Setiap jabatan mempunyai ciri-ciri sendiri di dalam bangunan. Bersama dengan vertebra serviks pertama - atlas, paksi membentuk kompleks atlanto-axial-occipital. Pada masa yang sama, atlas tidak mempunyai ciri-ciri badan, tidak seperti Aksis, yang berbeza dari yang lain dalam vertebra di dalam badannya yang panjang dan kehadiran kepala gigi.

Ia adalah untuk struktur tulang ini bahawa atlas dan tengkorak dilampirkan, selepas itu ia dapat berputar dengan bebas. Struktur vertebra serviks kedua berbeza dengan struktur vertebra lain. Bulat bawah berfungsi sebagai permukaan untuk menyambung dengan vertebra pertama, dan ligamen berpaut ke bahagian dalam disebabkan oleh pembentukan kecil yang memberikan kekasaran.

Beban aksial tubuh jatuh pada cakera vertebra dan intervertebral, yang diartikulasikan oleh tisu penghubung. Anatomi ini memberikan sokongan untuk kedudukan menegak, memindahkan beban seluruh tubuh kepada sistem muskuloskeletal dan pengagihan tekanan seragam.

Ketidakstabilan tulang belakang

Ketidakstabilan bahagian tertentu tulang belakang adalah mobiliti berlebihan vertebra di segmen ini. Fenomena ini berlaku kerana amplitud besar pergerakan biasa atau penampilan tahap mobiliti yang tidak normal. Akibatnya, pesakit mempunyai anjakan vertebra, yang dapat dikesan dengan mudah menggunakan kaedah penyelidikan instrumental.

Dengan sendirinya, anjakan tidak boleh menyebabkan tanda-tanda ciri dan sama sekali tanpa asimtomatik, berbeza dengan ketidakstabilan, yang sentiasa disertai dengan kesakitan yang teruk dan sensasi yang tidak menyenangkan. Untuk menentukan ketidakstabilan tulang belakang serviks, anda perlu mengetahui mengenai gejala-gejala ini:

 • Oleh kerana kehilangan jarak biasa antara vertebra, terdapat kehilangan fungsi normal rantau serviks. Akibatnya, seseorang mungkin mengalami kesukaran dengan sokongan kepala dan belokan.
 • Kejadian penyakit yang serupa di belakang. Kerana ketidakstabilan, fungsi perlindungan vertebra terganggu, yang meletakkan saraf tunjang dan akar saraf berisiko. Segmen vertebral itu sendiri boleh diubah bentuk dan mengubah struktur strukturnya.
 • Pemusnahan tulang belakang dan struktur penghubung. Amplitude besar vertebra merubah segmen biasa tulang belakang, yang mengakibatkan proses keradangan dan pemusnahan unsur-unsur dari tulang belakang. Ini, seterusnya, menyebabkan kesakitan teruk dan ketegangan otot yang berterusan.

Fenomena seperti ketidakstabilan mungkin disebabkan oleh faktor etiologi seperti kategori umur dan lokasi tulang belakang. Hakikatnya ialah pada kanak-kanak, pergerakan vertebra lebih tinggi daripada orang dewasa. Ini disebabkan oleh ketiadaan cakera intervertebral antara atlas dan paksi. Ketidakstabilan menyebabkan kesakitan yang teruk di leher, yang menjadi sangat ketara selepas penuaan fizikal. Di samping gejala ini, pesakit mempunyai ketegangan otot dan sakit kepala.

Offset

Apabila seseorang didiagnosis dengan anjakan 2 vertebra serviks, ini bermakna bahawa epistropi telah muncul dari kantung artikular akibat kerosakan mekanikal. Ini boleh menyebabkan komplikasi yang serius disebabkan oleh hakikat bahawa terusan tunjang dipotong dan kord rahim ditekan.

Untuk mendiagnosis anjakan vertebra kedua mungkin dilakukan dengan alasan berikut:

 • pening berterusan;
 • kegelapan mata dan penglihatan normal;
 • masalah dengan tekanan arteri dan intrakranial;
 • sakit kepala yang teruk di pelbagai tempat (di rantau temporal, occipital atau frontal);
 • mati rasa dan kesemutan muka dan bahagian atas badan;
 • kesukaran bernafas dan mulut kering;
 • sakit tekak dan batuk yang menjengkelkan;
 • kesakitan penyetempatan yang berlainan (di leher, sendi bahu, belakang).

Pemindahan pada kanak-kanak

Patologi ini juga boleh diperhatikan dalam kanak-kanak kecil dan bayi yang baru lahir, jadi anda harus sentiasa memberi perhatian kepada gejala yang berkaitan. Tanda-tanda kecenderungan dalam kanak-kanak prasekolah adalah sama dengan tanda-tanda utama penyakit pada orang dewasa. Oleh itu, sebaik sahaja ibu bapa dapat melihat aduan yang berterusan dari rasa sakit dan pening, anda perlu segera menghubungi pakar pediatrik atau pakar lain yang berurusan dengan masalah belakang.

Anjakan vertebra kedua dalam bayi segera disedari oleh pakar pediatrik atau doktor yang mengikuti mengikut tanda-tanda berikut:

 • kanak itu menjadi murung dan sering menangis;
 • bayi sentiasa menjerit dan tidak berpuas hati sepanjang masa;
 • pada waktu petang dia tidak dapat tidur, dan sering bangun pada waktu malam;
 • selepas makan, kanak-kanak sentiasa mengetuk kandungan perut;
 • menurunkan berat badan secara dramatik;
 • bayi sukar untuk menjaga kepala atau bergerak;
 • Tidak seperti kanak-kanak lain, kanak-kanak kurang aktif.

Dalam kes sedemikian, keperluan mendesak untuk mendapatkan bantuan perubatan untuk memulakan rawatan. Doktor akan memilih terapi optimum dan membetulkan vertebra dengan bantuan simulator perubatan.

Subluxation

Rawatan serviks paling mudah terdedah kepada tekanan, tekanan dan kerosakan mekanikal, kerana ia adalah bahagian paling mudah dari tulang belakang. Subluxation dianggap sebagai keadaan patologi umum leher, yang berlaku pada kanak-kanak kecil, remaja, dewasa dan orang tua. Anda tidak boleh mengelirukan kehelan - kehilangan sendi sendi yang lengkap dengan perubahan satu sama lain dan anatomi dalam struktur tulang, dengan sublaksasi - peregangan ligamen di antara sendi.

Fenomena sedemikian timbul akibat fraktur, memukul kepala, tajam tajam kepala dan tekanan tinggi pada segmen vertebral. Dalam kebanyakan kes, subluxations berlaku dalam atlet profesional yang terlibat dalam bergelut, gimnastik, berenang atau skating. Kecederaan sukan boleh menyebabkan kerosakan teruk pada tulang belakang, dengan keputusan bahawa atlet akan mempunyai patologi tulang belakang serius.

Subluxations juga ditemui pada kanak-kanak kecil dan bayi. Bayi tidak mempunyai sistem muskuloskeletal yang baik dan mempunyai ligamen yang tidak berkembang, jadi kedudukan yang tidak selesa dapat menyebabkan sublaksasi. Dalam kes ini, kanak-kanak akan mengalami ketidakselesaan dan kesakitan.

Osteochondrosis

Semua orang tahu osteochondrosis penyakit itu menjejaskan setiap tahun semakin ramai orang. Berisiko adalah orang selepas 30-40 tahun yang menjalani gaya hidup yang kurang aktif dan penyalahgunaan minuman beralkohol. Penampilan patologi ini dikaitkan dengan beberapa faktor, tetapi sering sebabnya adalah keanehan kerja. Kedudukan duduk menjejaskan seluruh ruang tulang belakang dan menyumbang kepada perkembangan penyakit degeneratif yang meresap.

Penyebab osteochondrosis juga boleh menjadi faktor etiologi seperti:

 • berat berlebihan yang menjejaskan metabolisme, termasuk sistem muskuloskeletal;
 • kelengkungan tulang belakang (kyphosis, scoliosis) - patologi ini boleh mengganggu aliran oksigen ke tulang belakang, sehingga menyebabkan proses degeneratif;
 • kerosakan pada tulang belakang;
 • gaya hidup yang tidak aktif dan kerja tidak aktif;
 • mengangkat berat yang besar;
 • kecenderungan genetik kepada penyakit belakang;
 • selsema dan proses keradangan yang berjangkit.

Gejala utama osteochondrosis adalah sama dengan tanda-tanda kehebatan vertebral, oleh itu pesakit semestinya menetapkan peperiksaan instrumental menggunakan X-ray atau MRI. Di masa depan, osteochondrosis boleh menyebabkan tercengkeram akar saraf saraf tunjang, yang akan menyebabkan kesakitan teruk dan kekakuan dalam pergerakan.

Doktor yang hendak dihubungi

Sebaik sahaja orang merasakan gejala yang tidak menyenangkan dan kesakitan di kawasan serviks, dia harus segera menghubungi ahli terapi, yang akan menjalankan pemeriksaan awal dan mengumpul anamnesis. Selepas itu, pesakit akan menerima rujukan kepada doktor profil yang sempit, yang akan terlibat dalam kajian terperinci status segmen ini dan diagnosis. Di antara doktor yang sempit, pakar berikut dibezakan:

 • ahli saraf - seorang doktor yang terlibat dalam rawatan penyakit sistem saraf;
 • vertebrologi - seorang doktor yang pakar dalam patologi tulang belakang;
 • rheumatologi - doktor yang pakar dalam rawatan dan diagnosis patologi sendi dan keseluruhan sistem muskuloskeletal;
 • pakar bedah adalah pakar dalam rawatan pembedahan keadaan patologi badan.

Untuk memastikan andaiannya, pakar akan memberikan penghantaran ujian makmal (darah, air kencing dan najis) dan salah satu kaedah penyelidikan instrumental. Dalam kes patologi vertebra serviks kedua, seseorang harus memilih radiografi atau CT (computed tomography), yang berdasarkan penggunaan sinaran radiografi.

Vertebra serviks

Pelepasan vertebra serviks boleh berlaku akibat trauma, sakit, atau menjadi kelainan kongenital. Bercakap tentang kecederaan, terdapat lumpuh tulang belakang dan patah tulang. Selalunya, mereka diterima oleh anak semasa bersalin atau pada bulan pertama kehidupan, apabila tulang belum cukup kuat dan mudah rosak. Selain itu, anjakan vertebra serviks boleh menjadi komplikasi osteochondrosis serviks, arthritis tulang belakang dan protrusi cakera intervertebral, muncul selepas pembedahan tulang belakang atau tinggal lama dalam kedudukan yang tidak selesa. Risiko pergeseran vertebra meningkat dengan perubahan tajam dalam suhu dan kekejangan otot.

Tahap displacement vertebra serviks

Terdapat lima darjah dislokasi tulang belakang serviks:

 • ijazah pertama - anjakan suku vertebra, yang tidak menunjukkan gejala yang jelas, kecuali untuk sakit ringan di leher;
 • gelaran kedua - anjakan vertebra sebanyak separuh. Kesakitan yang lemah pada watak dan kelemahan otot yang merengsa muncul;
 • ijazah ketiga - anjakan tiga suku, terdapat sakit teruk di leher dan belakang, kekakuan otot, bekalan darah terjejas, perubahan dalam gaya dan posisi belakang;
 • ijazah keempat - anjakan lengkap pada tulang belakang, disertai oleh kesakitan yang teruk dan gangguan organ dan sistem;
 • ijazah kelima ialah anjakan dan kendur vertebra, di mana saraf tunjang dimampatkan dan terdapat risiko pecah. Terdapat batasan pergerakan dan lumpuh.

Gejala yang berkaitan:

Dislokasi tulang belakang serviks: gejala spondylolisthesis

Gejala vertebra serviks tidak muncul dengan segera (dari beberapa hari hingga beberapa bulan).

Secara beransur-ansur, sakit kepala di bahagian temporal atau occipital berkembang menjadi migrain kuat, perubahan peredaran darah, dan hidung berair muncul. Orang yang terasa pecah, menjadi marah dan pelupa, dia mempunyai masalah tidur.

Kerana pelanggaran radas vestibular, terdapat risiko kekeliruan, pening dan kehilangan kesedaran. Dari semasa ke semasa, pesakit bimbang tentang kelemahan di tangan (kebas, goosebumps), sakit di kawasan serviks, bahu dan leher. Suaranya menjadi serak, ada batuk, kekurangan serangan udara dan asma. Sekatan pergerakan yang diperhatikan: sukar untuk menghidupkan kepala atau kecondongan.

Semasa anjakan vertebra, saraf trigeminal rosak dan fungsi kelenjar tiroid terganggu, pesakit tidak boleh mendengar dan melihat dengan baik, dan dia sering mengalami laringitis dan faringitis.

Juga, dengan anjakan vertebra serviks, terdapat kes-kes yang sering timbul pada aritmia atrium dan paroxysmal, yang dikenali sebagai gangguan irama jantung.

Anjakan vertebra serviks pertama

Tanda-tanda:

 • sakit kepala;
 • insomnia;
 • hidung berair;
 • tekanan intrakranial yang tinggi;
 • tekanan darah tinggi;
 • amnesia;
 • kesengsaraan;
 • kerosakan saraf;
 • pengsan.

Apa yang berlaku apabila anjakan vertebra serviks pertama

Apabila vertebra pertama dipindahkan (ia juga dikenali sebagai "Atlanta"), ujung saraf dimampatkan dan saluran tulang belakang mungkin sempit. Ini membawa kepada pemampatan kord rahim dan gangguan fungsi organ kerana hakikat bahawa otak kurang dibekalkan dengan darah dan oksigen. Sistem hipofisis, telinga tengah dan sistem saraf semakin memburuk. Anjakan vertebra pertama adalah kes yang lazim dalam amalan perubatan, seperti yang sering terjadi pelanggaran semasa bersalin. Kes ini berbahaya kerana anjakan Atlanta menimbulkan perkembangan aterosklerosis, kekejangan otot subkeklin dan aliran keluar vena yang terjejas, yang mempunyai akibat jangka panjang untuk keseluruhan badan.

Anjakan vertebra serviks kedua

Tanda-tanda:

 • kesakitan apabila ditekan;
 • bunyi-bunyian di telinga dan kepala;
 • alahan;
 • pengsan;
 • penyakit rongga;
 • sakit telinga;
 • kehilangan pendengaran dan pekak;
 • kecacatan penglihatan;
 • mual;
 • sclerosis awal;
 • sakit leher.

Apa yang berlaku apabila anjakan vertebra serviks kedua

Dengan anjakan vertebra ini, terusan tulang belakang sempit dan inflames kord rahim. Akibatnya, disfungsi neurologi dan gejala klinikal yang dihasilkan mula nyata. Selalunya ini disebabkan oleh osteochondrosis serviks rumit, selepas itu pembedahan, kecederaan saraf tunjang, tumor atau displasia. Sekiranya CSIS (ini juga dikenali sebagai vertebra kedua) telah beralih ke kanan, arteri itu tercabut dan hipertensi muncul. Oleh itu sakit kepala dan loya. Jika dia telah beralih ke kiri, hipotensi berkembang, kelemahan sentiasa dirasakan, bunyi di kepala dan ingatan terganggu.

Rawatan tulang belakang serviks pertama dan kedua harus segera, kerana mampatan jangka panjang saraf tunjang dapat menyebabkan arachnoiditis, epiduritis, abses kord rahim, dan osteomyelitis.

Anjakan vertebra serviks ketiga

Tanda-tanda:

Apa yang berlaku apabila ruas serviks ketiga di kawasan serviks berpindah

Ketidakstabilan tulang belakang serviks mempengaruhi otot dan tulang muka, gigi, telinga luaran dan saraf trigeminal. Vertebra ini adalah 1.5 cm di bawah yang kedua, dan oleh itu kerosakannya terutamanya menjejaskan tekak, dan sistem saraf juga menderita.

Offset vertebra serviks keempat

Tanda-tanda:

 • sakit di bahagian leher;
 • sensasi membakar;
 • sensasi kesemutan;
 • gangguan pendengaran;
 • cegukan;
 • muntah;
 • demam
 • pelanggaran kencing.

Apa yang berlaku apabila pergeseran vertebra keempat

Vertebra ini diletakkan pada jari di bawah ketiga, dan oleh itu, anjakannya menjejaskan bahagian atas belakang yang paling penting. Juga, patologi memberi kesan kepada ujung saraf yang bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ pendengaran, aroma, dan juga rongga mulut. Selepas meremas saraf tunjang meningkatkan kemungkinan keradangan, yang mengakibatkan pencabulan sistem muskuloskeletal. Jika proses ini tidak dihentikan, ia boleh mengakibatkan arachnoiditis, epiduritis, abses kord rahim dan osteomyelitis.

Urut leher adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mencegah kehebatan tulang belakang serviks.

Offset servikal vertebra kelima

Tanda-tanda:

 • perubahan berjalan;
 • kelengkungan postur;
 • laringitis;
 • serak;
 • tonsilitis (tonsillitis), tonsillitis akut dan kronik.

Apa yang berlaku apabila beralih kelima vertebra

Dengan anjakan akar vertebra serviks kelima, yang membekalkan sendi bahu dan bahu dengan saraf. Akibatnya adalah penyakit seperti myositis, radiculitis serviks, spondylosis serviks, dan periarthrosis scapulohumeral.

Mengimbangi serviks vertebra keenam

Tanda-tanda:

 • leher kaku;
 • sakit di bahu dan lengan;
 • sakit tekak;
 • batuk kokol
 • croup;
 • periarthritis humeroscapular;
 • tekanan darah rendah;
 • nadi perlahan;
 • suhu rendah.

Apa yang berlaku apabila bertukar menjadi vertebra keenam

Setelah menukar lokasi khas vertebra keenam di kawasan serviks, bahu, bronkus dan trakea akan terjejas, dan otot-otot leher akan terjejas. Sekiranya anjakan disebabkan oleh trauma dan kedua-dua bahagian tulang belakang terjejas (kedua-dua bahagian atas dan bawah), lumpuh tangan boleh berkembang.

Mengimbangi vertebra serviks ketujuh

Tanda-tanda:

Apa yang berlaku apabila perubahan vertebra ketujuh

Dalam kes ini, saraf di kawasan serviks diapit, yang merupakan penyebab kesakitan yang berterusan di bahu dan belakang, lengan dan jari, belum lagi lehernya. Kelenjar tiroid, beg sinovial bahu dan siku menderita.

Offset beberapa vertebra serviks

Tidak semestinya anjakan satu tulang belakang tulang belakang serviks. Kadangkala beberapa bahagian tiang tulang belakang terjejas.

Tangga anjakan vertebra berlaku apabila dua atau lebih vertebra jatuh dan dipindahkan ke arah yang sama. Ini terutamanya berlaku akibat penyakit seperti osteochondrosis dan arthrosis.

Jika vertebra dipindahkan ke arah yang berbeza, ini dipanggil sesaran gabungan tangga.

Kedua-dua jenis ini boleh dirawat pada peringkat awal perkembangan patologi. Terima kasih kepada teknologi moden, ia juga mungkin menyesuaikan anjakan tangga di peringkat kemudian.

Di zon risiko perpindahan vertebra serviks, ada orang yang berumur 50 tahun ke atas, yang telah lama bekerja di bawah keadaan kerja keras yang tinggi. Faktor risiko tambahan adalah obesiti, kecederaan tulang belakang, tumor atau proses keradangan dalam sistem rangka.

Penyakit Berkaitan:

Perpindahan vertebra serviks semasa buruh

Pelepasan vertebra serviks semasa kelahiran boleh berlaku dalam beberapa kes:

 • kedudukan salah janin;
 • kelemahan leher umbilical;
 • penghantaran awal atau pesat;
 • prematur;
 • berat badan berlebihan atau kurang berat badan.

Dalam amalan perubatan, ini dipanggil trauma kelahiran dan tidak begitu jarang berlaku. Kadang-kadang ini berlaku kerana tidak berpengalaman pekerja kesihatan dan boleh membawa kepada perkembangan cerebral palsy (cerebral palsy).

Pada usia yang awal, tanda displacement tulang belakang tulang belakang serviks adalah kelengkungan leher - torticollis. Dalam kes sedemikian, pesakit kecil diberi kursus urut dan kaedah terapi manual lain. Memandangkan tulang kanak-kanak masih fleksibel, keadaan boleh diperbaiki dalam sembilan daripada sepuluh kes.

Ia juga berlaku bahawa gejala-gejala gangguan tulang belakang pada masa kanak-kanak tidak dapat dilihat, tetapi mungkin muncul kemudian. Ia mengancam dengan sakit kepala yang berterusan, pingsan, kelengkungan tulang belakang, membungkuk, insomnia dan gangguan kerja organ dan sistem berhampiran. Juga, pergantian vertebra peringkat tinggi boleh menyebabkan kelewatan perkembangan dan gangguan autonomi. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menggunakan terapi dan merawat pergeseran tulang belakang pada masa dewasa.

Pelepasan vertebra serviks pada kanak-kanak

Sekiranya anda berjaya mengelakkan anjakan vertebra serviks pada saat melahirkan anak, ini tidak bermakna anda boleh berehat. Pada bulan pertama kehidupan bayi, apa-apa pergerakan yang ceroboh boleh membawa kepada patologi ini. Pada bulan pertama kehidupan, bayi yang baru lahir tidak tahu bagaimana memegang kepala, dan tugas utama ibu bapa yang peduli ialah untuk belajar bagaimana memegang bayi dengan baik dan mengangkatnya dari tempat tidur. Anda juga perlu memastikan bahawa kanak-kanak tidak berada dalam kedudukan yang tidak wajar untuk masa yang lama, termasuk semasa tidur. Dan, sudah tentu, seseorang tidak sepatutnya membenarkan kecederaan dan tenaga yang berat terhadap tulang dan sendi yang lemah.

Berikan kesaksian tentang anjakan vertebra leher itu dapat menangis bayi ketika ia diambil di tangannya, serta melonggarkan kepala, asimetri pergerakan kaki dan lengan.

Anjakan vertebra pada kanak-kanak prasekolah dan usia sekolah, selain daripada kecederaan, juga boleh menjadi beban yang berlebihan di sekolah, tekanan yang berpanjangan dan postur yang lemah.

Diagnosis dislokasi tulang belakang serviks

Diagnosis displacement vertebra serviks berlaku di traumatologist dan dilakukan dengan beberapa cara:

Jika doktor mengesyaki podvivih satu atau beberapa vertebra serviks, spondylography dilakukan. Jika ada disyaki terlepas dari vertebra pertama, sinar-X dibuat melalui mulut.

Setiap kaedah yang sedia ada untuk mendiagnosis ricih vertebra membolehkan bukan sahaja mengenal pasti lokasi sebenar bahagian tulang belakang ini, tetapi juga untuk menilai sejauh mana dan jenis kerosakan. Dan hanya selepas gambaran lengkap penyakit itu berkembang, seseorang boleh meneruskan rawatannya.

Rawatan vertebra serviks

Vetebrologist terlibat dalam merawat vertebra serviks. Terdapat dua prinsip rawatan yang mungkin: konservatif dan pembedahan, bergantung kepada sebab dan tahap berat sebelah. Campur tangan bedah adalah ukuran ekstrim dan jarang digunakan.

Rawatan konservatif terhadap spondylolisthesis

Rawatan bukan pembedahan untuk kehebatan tulang belakang serviks termasuk:

 • ubat penahan sakit;
 • refleksologi (akupunktur);
 • terapi manual (urut);
 • fisioterapi;
 • Terapi latihan;
 • kinesitherapy.

Kaedah ini membantu bukan sahaja untuk menghapuskan gejala spondylolisthesis pada peringkat awal, tetapi juga untuk menghentikan perkembangan lanjut penyakit ini. Hal ini disebabkan oleh normalisasi peredaran darah di tulang belakang, kembalinya serat otot dan vertebra sendiri ke lokasi bekas mereka.

Kinesitherapy adalah kaedah baru untuk mengubati leher vertebra lega dengan bantuan latihan khas yang meregangkan tulang belakang.

Keberkesanan kaedah rawatan konservatif dipertingkatkan oleh korset dan perban khas, yang dipakai untuk menyokong vertebra serviks.

Rawatan pembedahan kehadiran vertebra serviks

Campur tangan bedah dalam kasus terompet vertebra serviks mungkin diperlukan jika terjadi patologi tulang belakang kongenital, serta setelah cedera serius (kecelakaan lalu lintas, jatuh dari ketinggian, dll.).

Campur tangan bedah dilakukan setelah memperbaiki vertebra yang rusak, yang diperkuat dengan piring dan pin khusus. Pemulihan selepas prosedur sedemikian berlangsung lama dan boleh mengakibatkan komplikasi.

Latihan terapeutik dalam anjakan vertebra serviks

Terapi senaman untuk dislokasi tulang belakang serviks adalah kaedah konservatif yang berkesan untuk merawat masalah ini. Mana-mana traumatologist akan mengatakan bahawa senaman yang berkualiti tinggi dan teratur pada peringkat awal spondylolisthesis adalah pencegahan kelebihan lanjut penyakit dan pembedahan.

Tugas terapi fizikal adalah untuk meningkatkan pengudaraan paru-paru dan penyediaan darah badan, termasuk otak. Pada permulaan kelas, bilangan latihan statik berlaku, secara beransur-ansur bilangan latihan yang dinamik meningkat. Selepas dua puluh hari gimnastik, kursus isometrik ditambah: dalam kedudukan terdedah, perlu menekan bahagian belakang kepala ke atas tikar, kadang-kadang mengangkat kepala dan mengubahnya ke satu arah atau yang lain. Tetapi latihan ini hanya boleh dilakukan semasa pengampunan. Dalam tempoh yang teruk, apa-apa beban pada leher, bahu dan lengan adalah dilarang sama sekali.

Latihan yang disyorkan tetap berlangsung selama 20-30 minit. Kursus terapi fizikal berlangsung selama setahun. Walaupun selepas penambahbaikan yang ketara dalam keadaan pesakit, kursus latihan perlu diteruskan.

Latihan dalam anjakan vertebra serviks

 1. Menghidupkan kepala dalam posisi duduk: 10 kali ke kiri, 10 ke kanan. Latihan ini membolehkan anda meregangkan otot dan meningkatkan pergerakan vertebra serviks.
 2. Tilts kepala dalam posisi duduk: 10 kali ke depan, 10 - kembali. Dalam kes ini, dagu sepatutnya dekat dengan dada. Latihan membolehkan anda menghilangkan kekejangan dan ketegangan, meningkatkan kelenturan.
 3. Menekan dahi pada lengan silang. Latihan ini dilakukan sedemikian rupa sehingga otot adalah tegang maksimum.
 4. Peningkatan bahu dengan kelewatan 10-20 saat. Ulangi 5-10 kali.
 5. Urut diri bahu dan leher dalam kedudukan yang mudah.

Ramalan dan risiko kehebatan tulang belakang serviks

Anjakan vertebra serviks membawa banyak risiko. Pertama, ia adalah penyempitan saluran intervertebral dan mencubit saraf tunjang, yang mengakibatkan gangguan bekalan darah ke otak dan fungsi sistem saraf. Proses sedemikian mempengaruhi kerja-kerja pelbagai organ dan sistem.

Bahaya spondylolisthesis juga pada hakikatnya bahawa peringkat pertama boleh dikatakan secara tidak sengaja. Walau bagaimanapun, proses itu dilancarkan dan menjejaskan seluruh badan. Orang itu terus menjalani kehidupan normal, melebihkan tulang belakang dan memburukkan lagi penyakit.

Walau bagaimanapun, prognosis vertebra serviks agak menggalakkan. Banyak bergantung pada apa jenis pergerakan vertebra (atau vertebra) dan apa yang menyebabkan anjakan ini.

Konsekuensi kehebatan tulang belakang serviks:

 • gementar;
 • gangguan tidur;
 • migrain;
 • gangguan visual dan pendengaran;
 • penyakit tekak;
 • kerosakan memori;
 • pengsan.

Dengan rawatan yang tepat pada masanya dan profesional, ada kemungkinan untuk menyingkirkan masalah-masalah ini dan lain-lain, sepenuhnya memulihkan tubuh dan menghentikan perkembangan penyakit. Adalah penting untuk menjalani x-ray tulang belakang serviks dari semasa ke semasa untuk mengelakkan kambuh dan kecederaan pada bahagian ini.

Pencegahan vertebra serviks

Untuk mengelakkan anjakan vertebra serviks, adalah perlu untuk mengelakkan beban berlebihan pada tulang belakang. Ini dan sukan kuasa dengan teknik senaman yang salah, dan duduk lama di meja dalam kedudukan yang salah dan banyak lagi. Anak-anak perlu sentiasa menjaga kepala dan memastikan bahawa bayi tidak mempunyai postur yang bengkok. Kanak-kanak yang lebih tua tidak perlu membawa perkara yang berat dan duduk di meja untuk masa yang lama.

Ia juga penting untuk mengelakkan kecederaan dan penyakit tulang belakang, kerana ini anda memerlukan aktiviti fizikal, pematuhan kepada keadaan kerja, pemakanan yang sihat dan rehat yang betul.

Ideal untuk pencegahan spondylolisthesis tulang belakang serviks adalah senaman yang sesuai untuk menguatkan otot-otot leher dan punggung atas.

Psikosomatik anjakan vertebrata serviks

Menariknya, pembina badan dan pengikut psikosomatik menemui penyebab psikologi kesakitan dan kehelan vertebra serviks. Mereka mengatakan bahawa dengan mengambil kira punca emosi akan membantu untuk membuat rawatan penyakit tulang belakang serviks lebih efisien dan cepat.

 • Atlant bertanggungjawab terhadap emosi kekeliruan dan ketidakpastian. Orang yang bimbang ketagih pendapat orang lain.
 • Axis - penindasan dan penafian perasaan dan emosi.
 • Vertebra ketiga bertanggungjawab untuk rasa bersalah, penyalah-diri moral dan keinginan untuk mencuba peranan martir.
 • Vertebra keempat bertanggungjawab untuk sakit hati, kepahitan dan tekanan negatif.
 • Vertebra kelima adalah ketakutan untuk kelihatan tidak masuk akal dan dipermalukan. Takut kepada kesedaran diri, dedikasi yang berlebihan.
 • Gegar keenam - keterukan, mengalihkan perhatian, ketenangan. Ia bimbang orang konservatif yang tidak dapat mengubah fikiran mereka.
 • Vertebra ketujuh adalah kekeliruan, malu, tidak berdaya, ketakutan dan kemarahan.

Tulang belakang serviks

Asas struktur tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah bahagian yang paling penting dalam sistem muskuloskeletal manusia. Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian dengan bilangan, struktur dan fungsi vertebra yang berlainan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post-wp-image-937 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412. jpg "alt =" spine serviks "width =" 580 "height =" 412 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412.jpg 580w, http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg 600w "sizes =" (max - lebar: 580px) 100vw, 580px "/>

Tulang belakang serviks

Bahagian bahagian tulang belakang

 • serviks - mengandungi tujuh vertebra, memegang dan menetapkan gerakan kepala;
 • toraks - ia dibentuk oleh 12 vertebra, membentuk dinding posterior dada;
 • lumbar - besar-besaran, terdiri daripada 5 vertebra besar, yang perlu menjaga berat badan;
 • sakral - mempunyai sekurang-kurangnya 5 vertebra, yang membentuk sakrum;
 • coccygeal - mempunyai 4-5 vertebra.

Sehubungan dengan aktiviti buruh yang tidak aktif, bahagian serviks dan lumbar rabung paling kerap terkena.

Lajur tulang belakang adalah pertahanan utama saraf tunjang, juga membantu mengekalkan keseimbangan apabila seseorang bergerak, bertanggungjawab terhadap fungsi sistem otot dan organ. Jumlah vertebra adalah 24, jika anda tidak mengambil kira sacral dan coccygeal (bahagian ini mempunyai tulang penyambung).

Tulang vertebra adalah tulang yang membentuk lajur vertebral, yang menganggap beban pendukung utama, terdiri daripada lengkok dan badan yang mempunyai bentuk silinder. Di belakang dari pangkal busur, proses berputar berliku, proses melintang berpindah ke arah yang berbeza, artikular - naik dan turun dari arka.

Di dalam semua vertebra terdapat pembukaan segitiga yang merangkumi seluruh ruang tulang belakang dan mengandungi korda tulang belakang manusia.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-940 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba- 580x738.jpg "alt =" Jabatan-Jabatan haluan tulang belakang "width =" 580 "height =" 738 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-580x738.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg 236w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-768x977.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg 805w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-300x382.jpg 300w "saiz = "(max-width: 580px) 100vw, 580px" />

Bahagian bahagian tulang belakang

Struktur tulang belakang serviks

Kawasan serviks, yang terdiri daripada 7 vertebra yang disambungkan oleh cakera intervertebral, terletak di bahagian paling atas dan dibezakan oleh mobiliti khas. Mobilitinya membantu untuk membuat giliran dan selekoh leher, yang menyediakan struktur khas vertebra, ketiadaan lampiran tulang lain, dan juga kerana kemudahan struktur konstituen. Rawatan serviks manusia yang paling rentan terhadap tekanan disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak disokong oleh sistem otot, dan tidak ada tisu lain. Ia berbentuk seperti huruf "C", terletak di sebelah cembung. Bengkok tersebut dipanggil lordosis.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post wp-image-943 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo- otdela-pozvonochnika-580x371.jpg "alt =" struktur tulang belakang serviks "width =" 580 "height =" 371 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika 580w -580x371.jpg, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo -otdela-pozvonochnika.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Struktur tulang belakang serviks

Tulang serviks manusia terbentuk dari dua bahagian:

 • bahagian atas terdiri daripada dua vertebra pertama yang berkaitan dengan bahagian kepala sesak nafas;
 • rendah - bermula dengan vertebra ketiga dan sempadan pada toraks pertama.

Kedua-dua vertebra atas mempunyai bentuk khas dan menjalankan fungsi tertentu. Tengkorak dilampirkan pada vertebra pertama - Atlanta, yang memainkan peranan rod. Terima kasih kepada bentuknya yang istimewa, kepala boleh bengkok ke belakang dan sebagainya. Tulang serviks kedua, paksi, terletak di bawah atlas dan membolehkan kepala beralih ke sisi. Setiap daripada 5 vertebra lain mempunyai badan yang melakukan fungsi sokongan. Tulang belakang serviks mengandungi proses kecil sendi dengan permukaan cembung di dalamnya terdapat lubang tertentu. Vertebra dikelilingi oleh otot, ligamen, saluran darah, saraf dan dipisahkan oleh cakera intervertebral, yang memainkan peranan penyerap kejutan tulang belakang.

Disebabkan keanehan anatomi, tulang belakang servik manusia dapat memberikan fungsi sokongan kepada tubuh, serta memberikan kelonggaran yang besar ke leher.

Vertebra pertama dan paksi

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg "class =" size-images-post wp-image-945 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i- osevoj-pozvonok-580x517.jpg "alt =" Vertebra pertama dan paksi "width =" 580 "height =" 517 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok -580x517.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i -osevoj-pozvonok-768x684.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg 1000w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Vertebra pertama dan paksi

Atlas, seperti yang diketahui, adalah titan dari mitologi Yunani yang memegang cakrawala di bahunya. Serangga vertebra serviks pertama dinamakan selepasnya, yang menghubungkan lajur vertebral ke bahagian belakang kepala.

The vertebra serviks Atlantik mempunyai struktur khas, tidak seperti yang lain, ia tidak mempunyai badan vertebra, proses spinous dan cakera intervertebral, dan ia hanya terdiri daripada lengkung dan anterior posterior, yang disambungkan ke tepi oleh tebal tulang. Di bahagian belakang arka ada lubang khas untuk tulang belakang seterusnya, gigi memasuki rehat ini.

Pusingan kedua, juga paksi, dipanggil Axis atau Epistrophy. Berbeza dalam proses pergigian, yang dilampirkan pada atlas dan membantu untuk melaksanakan pelbagai pergerakan kepala. Bahagian depan gigi terdiri daripada permukaan artikular yang menghubungkan ke vertebra pertama. Permukaan artikular atas Axis terletak di sisi badan, dan yang lebih rendah, sambungkannya dengan vertebra seterusnya.

Tulang serviks ketujuh

Yang terakhir dari vertebra serviks juga mempunyai struktur atipikal. Ia juga dipanggil penceramah, kerana tangan seseorang boleh dengan mudah, dengan memeriksa ruang tulang belakang, cari melalui kulit. Ia berbeza dari yang lain dengan kehadiran satu proses spinus yang besar, yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian dan tidak mengandungi proses transversal. Pada badan vertebra terdapat juga lubang yang membolehkan anda menyambung serviks dan toraks.

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg "data-large-file =" http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele.jpg "class =" size-images-post wp-image-946 "src =" http: // sustavam. ru / wp-kandungan / Gambar / Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg "alt =" sistem saraf dan peredaran darah di leher "width =" 580 "height =" 398 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i -krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-768x527.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdelele.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

Tulang serviks dibezakan oleh anatomi khas struktur. Terdapat sejumlah besar saluran darah dan saraf yang bertanggungjawab untuk bahagian otak yang berbeza, bahagian muka, otot tangan dan bahu seseorang. Plexus saraf serviks terletak di hadapan vertebra. Saraf cerebrospinal pertama terletak di antara bahagian belakang kepala dan atlas, di sebelah arteri vertebra. Kecederaannya boleh mengakibatkan keperitan kepalan kepala.

Saraf di bahagian serviks dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • otot - memberikan pergerakan otot serviks, sublingual, terlibat dalam pemuliharaan otot sternocleidomastoid;
 • kulit - menghubungkan dengan saraf kebanyakan auricle, permukaan leher, dan beberapa bahagian bahu.

Terutamanya kerapnya ia boleh mencubit saraf. Kenapa ini berlaku? Puncanya boleh menjadi osteochondrosis. Ia berlaku apabila cakera intervertebral dipadamkan dan melampaui tulang belakang, mencubit saraf. Pembuluh darah sangat dekat dengan tisu kepala dan leher. Kerana lokasi ini, gangguan neurologi dan vaskular adalah mungkin dengan kerosakan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg "class =" size-images-post wp-image-947 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg "alt = "Pinched saraf" width = "580" height = "422" srcset = "http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp- kandungan / muat naik / Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-768x559.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg 1024w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov.jpg 1100w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sekiranya kecederaan pada mana-mana vertebra, ia tidak begitu banyak ruang tulang belakang yang menderita, tetapi di kawasan serviks. Ini boleh menyebabkan perit arteri vertebra, akibatnya peredaran darah di otak merosot dan nutrien tidak mengalir sepenuhnya. Juga di sini adalah arteri karotid, yang memakan bahagian depan kepala, otot leher dan kelenjar tiroid.

Vertebra serviks

Struktur serviks adalah salah satu yang paling terdedah. Kecederaan kepala boleh sama ada dari pukulan atau pergerakan yang tiba-tiba, atau dari faktor lain yang tidak dapat dilihat dengan segera. Seringkali, tulang belakang yang dipindahkan semasa kelahiran pada kanak-kanak, kerana terdapat beban yang sangat besar pada ruang tulang belakang berbanding dengan saiz bayi. Sebelum itu, ketika melahirkan anak, bidan itu menekan kepala bayi ke arah yang bertentangan untuk melambatkan proses tersebut, yang menyebabkan anjakan vertebra. Malah kerosakan yang sedikit ke Atlanta boleh menyebabkan beberapa komplikasi di masa depan.

"Data-sederhana-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg "data-besar-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-949 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov- 580x717.jpg "alt =" terkehel serviks "width =" 580 "height =" 717 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-580x717.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg 243w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-768x950.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg 828w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-300x371.jpg 300w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov.jpg 993w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Vertebra serviks

Menariknya, di Rom kuno, orang yang terlatih secara bergantian menghampiri anak-anak yang baru lahir budak dan melipat kepala mereka dengan cara yang istimewa, mengalihkan vertebra serviks sehingga anak itu akan menjadi tertekan, dengan aktivitas mental yang berkurang. Ini dilakukan untuk mengelakkan pergolakan.

Bergantung pada sifat kesakitan, adalah mungkin untuk menentukan berapa banyak vertebra rosak dan di tempat tertentu. Semua vertebra serviks dalam perubatan dilambangkan dengan huruf C dan nombor siri, bermula dari bahagian atas.

Kerosakan pada vertebra tertentu dan komplikasi yang berkaitan:

 1. C1 bertanggungjawab untuk otak dan bekalan darahnya, juga kelenjar pituitari dan telinga dalam. Apabila kerosakan berlaku, sakit kepala, neurosis, insomnia, pening.
 2. C2 - bertanggungjawab untuk mata, saraf optikal, lidah, dahi. Gejala utama ialah neurasthenia, berpeluh, hypochondria, dan migrain.
 3. C3 - bertanggungjawab untuk pipi, telinga luar, tulang muka, gigi. Sekiranya berlaku pelanggaran, masalah dengan bau dan penglihatan, pekak, dan gangguan neurologi dikesan.
 4. C4 - bertanggungjawab untuk hidung, bibir, mulut. Tanda kemerosotan - neurasthenia, kelumpuhan kepala, adenoids, penyakit yang berkaitan dengan hidung dan telinga.
 5. C5 - bertanggungjawab untuk tali vokal dan pharynx. Dihasilkan oleh penyakit mulut, mata, tonsilitis, serak.
 6. C6 - berkaitan dengan otot-otot leher, bahu dan tonsil. Tanda - asma, sesak nafas, laringitis, batuk kronik.
 7. C7 - bertanggungjawab untuk kelenjar tiroid, bahu, siku. Komplikasi dapat dilihat sebagai sakit di bahu, arthrosis, bronkitis, dan masalah dengan kelenjar tiroid.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-300x224.jpg "data-large-file =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg "class =" size-images-post wp-image-950 "src =" http://sustavam.ru/ wp-content / uploads / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg "alt =" Contoh yang normal dan rosak oleh disk arthritis "width =" 580 "height =" 432 "srcset =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom- diska-300x224.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-768x572.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Utama-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg 1024w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Contoh yang normal dan rosak oleh cakera arthrosis

Lajur tulang belakang, anatominya, membolehkan anda mengenal pasti bintik-bintik yang terdedah di kawasan serviks dan mencegah kemunculan kerosakan. Kecederaan Vertebral pada manusia sangat merugikan kerja otak dan saraf tunjang, sebab itulah perlu untuk memantau tulang belakang dengan perhatian khusus. Adalah mungkin untuk membuat diagnosis yang tepat menggunakan sinar-X, dengan teliti mengkaji foto. Doktor menentukan berapa lama rawatan akan berlangsung dan prosedur apa yang akan dimasukkan di dalamnya. Rawatan vertebra boleh menyebabkan keghairahan, kemudahan dan kejelasan kesedaran.

Vertebra serviks kedua

Vertebra serviks kedua, vertebra aksial atau epistropi, dinamakan untuk bentuk tertentu, berkat yang berfungsi sebagai teras untuk atlas, yang memastikan putaran kepala. Gigi itu menonjol ke atas dari badan C2. Panjang prosesnya adalah dari 1.0 hingga 1.5 cm, lebar - 1 cm (9.8 mm ± 0.8 mm), dan boleh menyimpang secara posterior pada sudut 0-30 ° berbanding dengan badan vertebra.

Di bahagian hadapan gigi terdapat bahagian bujur yang sesuai ke permukaan belakang arka hadapan C1. Di bahagian belakang lampiran terdapat alur melintang, di mana ligamen melintang berlalu dari satu sisi C1 ke yang lain, dengan itu menstabilkan kedudukan gigi. Di samping itu, menstabilkan proses ligamen puncak gigi, pergi dari atas ke tulang oksipital, dan berpasangan ligamen pterygoid, pergi dari permukaan belakang gigi ke foramen occipital besar.

Badan vertebra aksial adalah asimetris, luas pada pangkal dan mengasah ke arah puncak gigi. Ketinggian C2 adalah 22.13 mm (dalam jarak antara 17.0 hingga 26.0 mm) dari pinggir bawah badan ke pangkal proses. Lebar badan vertebral adalah 19.2 ± 2.2 mm di pangkal, dan 15.9 ± 1.7 mm di tengah.

Gigi dan badan vertebral sempit dengan dua bujur keluar dari badan dan menyimpang ke proses artikular sisi, yang berkaitan dengan proses artikular bawah atlas; sendi ini dimiringkan dalam pesawat sagittal dan frontal. Posterior dari proses artikular atas, kaki dan plat gerbang vertebral memanjangkan.

Plat C2 cukup kukuh agar ia boleh digunakan dengan berkesan sekiranya berlaku pelanggaran kaki atau dalam kes arteri vertebra luar biasa. Ketebalan plat C2 adalah 5.75 ± 1.21 mm dengan panjang 24.8 ± 1.9 mm. Sudut antara plat dan proses spinous ialah 48.47 ± 5.37 °.

Kaki C2 agak padat dan cukup besar untuk menampung skru. Ketinggian kaki C2 adalah 8.7 mm (dari 5.90 hingga 10.90 mm), tidak termasuk badan vertebra. Lebar rata-rata kaki C2 adalah 5.8 mm ± 1.2 mm, dan sudut keseluruhan kaki sebelahnya ialah 43.2 ± 3.9 ° (dari 32.8 hingga 53.2 °) dengan penetapan skru. Walau bagaimanapun, sudut kaki anatomi purata hanya 10.37 ° (dari 6.0 hingga 20.0 °), dan sudut kecenderungan ialah 28.41 ° (dari 20.0 hingga 38.0).

Tempat selamat untuk penempatan skru di C2 - bahagian atas dan pertengahan permukaan belakang kaki. Lubang arteri vertebral terbentuk dari alur dalam pada permukaan bawah proses artikular atas, dan dalam 15% kes meliputi seluruh permukaan bawah proses artikular atas. Malah, trajektori selamat untuk pemasangan skru di kaki C2 adalah ke arah 40 ° ke tengah dan 20 ° ke atas.

Proses artikul yang lebih rendah terletak pada peralihan kaki ke plat gerbang vertebral dan menolak dan anterior, sehingga menghubungkan dengan proses artikular atas C3. Proses melintang vertebra aksial adalah protrusions lateral kecil yang membatasi pinggir lateral bagi foramen melintang, di mana arteri vertebra naik ke gilirannya di bahagian bawah atlas atlas.

Vertebra axial: A, pandangan sisi. B, pandangan depan. CT dari vertebra aksial dalam satah mendatar (A) dan sampel C2 (B).
DM adalah otot leher yang panjang; ON - melahirkan melintang; H - leg; CM - saraf tulang belakang;
SAP - ruang subarachnoid; PL - plat C2; Ost - proses spinous.