Utama / Diagnostik

Tulang belakang vertebra

Vertebroplasty adalah pembedahan yang paling sedikit invasif yang membantu memperkuat tulang belakang yang rosak. Penguatan vertebra adalah mungkin apabila ia diisi dengan simen tulang. Kaedah rawatan yang dicadangkan adalah disyorkan untuk patah tulang retak vertebra yang berlaku dalam penyakit tulang tisu, kecederaan belakang, pertumbuhan tumor seperti tumor, tumor dan fokus menengah dalam proses patologi pada vertebra.

Apakah vertebroplasti?

Intervensi pembedahan - vertebroplasty - dilakukan untuk memperkuat tubuh vertebra yang rusak dengan memperkenalkan plastik khusus (semen tulang) ke dalamnya. Bagi pengangkutan campuran simen, jarum dan radiografi khas diperlukan. Pemantauan operasi adalah mustahil tanpa pemeriksaan CT dan pemerhatian fluoroskopik. Komponen campuran disuntik: simen tulang (polimetil metakrilat), antibiotik dan kontras.

Kaedah pengenalan campuran ditentukan berdasarkan kawasan yang terjejas. Keabnormalan yang menyakitkan di kawasan lumbal dan toraks memerlukan penyisipan jarum transpedikular. Untuk pelanggaran di kawasan serviks, akses lateral disediakan.

Campuran simen mempunyai beberapa sifat. Ia penting untuk mempercepatkan pengerasan dan masa berada dalam keadaan tampalan. Tempoh keadaan sedemikian dari 6 hingga 11 minit adalah masa di mana rongga dipenuhi oleh pakar bedah. Dalam proses pempolimeran, polimetil metakrilat dipanaskan hingga 70 darjah. Ini membolehkannya memberikan sokongan badan vertebra yang rosak. Campuran yang diperkenalkan mempunyai kesan sitotoksik, iaitu campuran menentang perkembangan sel-sel kanser.

Keberkesanan prosedur

Vertebroplasti perkutaneus adalah kaedah yang sangat berkesan. Operasi ini disertai anestesia tempatan dan penginapan hospital minimum. Mengurangkan kesakitan dan mengekalkan pergerakan dicapai dengan tahap trauma minimum. Lagipun, vertebroplasty tusukan merujuk kepada operasi invasif kecil yang tidak memerlukan incisions besar.

Mengurangkan kesan dicapai melalui penggunaan teknik dan alat terkini. Tuduhan ini adalah beberapa milimeter, yang mengurangkan kemungkinan kehilangan darah dan tisu dan trauma otot.

Petunjuk

Vertebroplasty diperlukan untuk hemangiomas vertebrata agresif. Gejala agresif - kemunculan kesakitan dalam usaha kuat. Kesakitan boleh digabungkan dengan pelanggaran vertebra dalam struktur dada dan selular, yang boleh dilihat pada resonans magnetik atau tomografi yang dikira.

Juga vertebroplasty tulang belakang ditunjukkan untuk patah tulang, apabila keselamatan vertebra patah pada ketinggian mengambil lebih dari satu pertiga daripada jumlah.

Contraindications

Prosedur ini tidak disyorkan untuk sebab tertentu. Terdapat kontraindikasi relatif dan mutlak. Contraindikasi mutlak adalah seperti berikut:

 • Kehadiran osteomielitis tulang belakang (keradangan tulang);
 • Kehadiran fraktur vertebral asymptomatic;
 • Pembekuan darah terganggu;
 • Alahan untuk kontras atau bahan penyimen.
 • Kehadiran jangkitan progresif;
 • Penyempitan saluran pusat yang ketara;
 • Radiculopathy atau myelopathy berhampiran fraktur.

Bagaimanakah operasi?

Operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan, yang disertai dengan pengenalan sedatif. Penggunaan antibiotik adalah perlu untuk mencegah pengurangan komplikasi. Pesakit diletakkan di perut. Konduktor logam dimasukkan melalui insisi milimeter untuk memantau jarum yang dimasukkan. Jarum ini membolehkan anda mengambil fabrik vertebra untuk penyelidikan.

 • Lihat juga: Rawatan fraktur mampatan tulang belakang lumbar.

Setelah memeriksa sampel, operasi dilakukan. Pengenalan tiub berlaku melalui konduktor. Tiub adalah saluran di mana rongga dipenuhi dengan polimetil metakrilat. Kadang-kadang simen disuntik terus dari kedua-dua belah vertebra. Seterusnya, penghidap kesakitan diberikan analgesik untuk pesakit. Apabila retakan mampatan tulang belakang mempunyai sambungan langsung dengan osteoporosis, perlu untuk merawat kord rahim. Kerana terdapat kebarangkalian tinggi patah tulang belakang lagi.

Komplikasi

Selalunya, komplikasi berlaku pada latar belakang onkologi vertebral dan pertumbuhan seperti tumor jinak. Juga, beberapa komplikasi boleh berlaku di hadapan lesi osteoporotik. Komplikasi utama campur tangan pembedahan ini ialah kemasukan polimetil metakrilat ke kanal tulang belakang. Sekiranya campuran penyimenan memasuki saluran, namun tanda-tanda komplikasi tidak dikenal pasti, rawatan tidak ditunjukkan.

Sekiranya sejumlah besar campuran masuk ke saluran, sakit dan kelemahan dalam tangan dan kaki dapat diperhatikan. Keadaan ini memerlukan operasi semula untuk mengeluarkan lebihan simen dari terusan tunjang. Jangkitan luka sangat jarang, kerana kepaknya kecil, dan simen dipanaskan hingga 70 darjah. Dalam kes yang luar biasa, komplikasi boleh:

 • Alahan kepada anestesia;
 • Tiada kesan

Selepas pembedahan, peningkatan kesejahteraan dan penurunan intensitas kesakitan diperhatikan sebaik sahaja pembedahan atau dalam masa beberapa hari. Sekiranya pesakit terus mengalami sakit selepas tempoh selepas bersalin, adalah perlu untuk berunding dengan doktor. Mungkin kaji selidik akan dicadangkan, tujuannya untuk mewujudkan penyebab keadaan patologi. Hari ini, vertebroplasty tulang belakang agak popular, maklum balas selepas operasi membolehkan kita untuk menilai keberkesanan dan keselamatan kaedah.

Bagaimanakah pengangkutan dilakukan pada patah tulang belakang?

Vertebroplasty perkutaneus

Vertebroplasty adalah prosedur pembedahan yang dilakukan untuk menguatkan badan vertebra yang rosak dengan memperkenalkan plastik khusus ke dalamnya - simen tulang. Dalam kebanyakan kes, operasi ini dilakukan dengan keretakan mampatan vertebra yang tidak rumit oleh pemampatan struktur saraf. Pecah jenis ini selalunya berlaku dalam osteoporosis, hemangioma, kecederaan traumatik di bahagian belakang, metastasis di vertebra dan tumor lain tulang belakang.

Simen tulang diperkenalkan ke dalam badan vertebra melalui jarum khas, dan manipulasi dikawal oleh X-ray. Baru-baru ini, teknik pembedahan berdasarkan penggunaan simen tulang (PMMA - polymethyl methacrylate) telah semakin digunakan dalam pelbagai jenis patologi yang mempengaruhi ruang tulang belakang.

Pada mulanya, teknik vertebroplasti perkutaneus dicadangkan pada tahun 1984 untuk rawatan hemangiomas vertebrata yang agresif. Pada masa ini, kaedah ini adalah kaedah penyembuhan tumor primer dan metastatik yang minimum invasif dengan ancaman patah patologi yang sedia ada. Di samping itu, kaedah ini digunakan secara meluas untuk keretakan tulang osteoporosis dan vertebra, yang dikaitkan dengan patologi ini. Perlu diingat bahawa patah tulang seperti itu menyebabkan sindrom kesakitan yang ketara dan membawa kepada keterbatasan yang signifikan dari pergerakan belakang.

Inti kaedah ini terletak pada hakikat bahawa pakar bedah memasukkan jarum logam ke dalam badan vertebra yang cedera, yang melalui (di bawah pemeriksaan CT dan kawalan fluoroskopik) campuran khas disuntik. Campuran ini terdiri daripada simen tulang berdasarkan PMMA, bahan yang berbeza dan antibiotik. Pengenalan jarum yang dinyatakan ke dalam badan vertebra dalam patologi paras lumbal dan toraks adalah transpedikular, sedangkan dalam patologi tingkat serviks, akses lateral anterior digunakan.

Kadar pengerasan PMMA dan tempoh yang sedang dalam keadaan pasty adalah ciri yang paling penting dalam simen tulang - ini adalah kerana dalam tempoh ini (6-11 minit) bahawa pakar bedah mesti menyuntik bahan dan mengisi rongga patah / patologi. Mengubati, simen tulang dipanaskan pada suhu 70 o C, memberikan sokongan badan vertebra yang rosak dan memberi kesan sitotoksik pada sel-sel neoplasma patologi. Semasa pengerasan, simen yang disuntik menguatkan badan vertebra, yang membolehkan bukan sahaja berkesan merawat kesan fraktur pemompulan tulang belakang yang disebabkan oleh osteoporosis, tetapi juga digunakan untuk merawat sindrom kesakitan yang disebabkan oleh metastasis tumor di tulang belakang atau hemangiomas badan vertebra.

Petunjuk

Paling umum, hemangiomas vertebral dengan tanda-tanda agresif memerlukan vertebroplasty. Kriteria untuk menilai agresif patologi ini adalah sakit belakang yang sengit, yang diperburuk oleh penuaan fizikal, digabungkan dengan lesi pada tahap toraks pada sebahagian besar badan vertebra dan struktur sel yang dikesan oleh MRI atau CT.

Petunjuk utama untuk operasi secara tradisional adalah rasa sakit di bahagian belakang, diletakkan di peringkat luka. Juga, pengambilan vertebroplasti perkutaneus sering diperlukan untuk patah tulang patah patologi atau ancaman berlakunya kejadian yang terjadi apabila tiada mampatan akar saraf kord rahim akibat metastasis atau osteoporosis dan mengekalkan ketinggian badan vertebra terjejas oleh lebih daripada 1/3. Bersama dengan pengurangan kesakitan dan pemulihan fungsi sokongan, pengenalan simen tulang dalam lesi metastatik sekunder ruang tulang belakang mempunyai kesan sitotoksik.

Contraindications

Kontraindikasi yang wujud untuk vertebroplasti, dibahagikan kepada dua kategori: relatif dan mutlak.

Untuk kontraindikasi mutlak termasuk:

 • Osteomielitis aktif tulang belakang (proses keradangan yang menjejaskan tisu tulang badan vertebra);
 • Patah asimtomatik badan vertebra;
 • Coagulopathy yang tidak dikesan (pelanggaran patologi pembekuan darah);
 • Tindak balas alergi terhadap agen kontras atau agen penyimenan.

Kontraindikasi relatif adalah:

 • Jangkitan sistemik yang berterusan;
 • Penyempitan saluran ketara yang ketara, yang merupakan akibat daripada tumor epidural atau retropulsi serpihan tulang;
 • Radiculopathy atau myelopathy yang berasal dari kawasan fraktur pemampatan.

Keberkesanan

Prosedur ini dicirikan oleh tahap kecekapan yang tinggi. Penulis yang menjalankan kajian statistik mengatakan bahawa dalam 38 pesakit yang mengalami hemangiomas yang agresif, sebagai akibat daripada melakukan vertebroplasti perkutaneus, hampir 90% daripada regresi kesakitan diperolehi. Kumpulan penyelidikan yang sama menerbitkan hasil rawatan perkutaneus 100 pesakit yang menderita lesi tulang belakang metastatik - kesakitan yang dirundung dalam 80% kes.

Sebagai tambahan kepada invasiveness yang rendah dan kemungkinan menggunakan anestesia tempatan semasa operasi, kaedah intervensi ini menyediakan pengaktifan pesakit hanya dua jam selepas campur tangan pembedahan - penginapan hospital dapat dikurangkan menjadi satu hari. Mengurangkan keterukan kesakitan, ditambah dengan pemeliharaan aktiviti motor dengan ketara meningkatkan kualiti hidup pesakit yang menjalani pembedahan. Oleh itu, teknik ini semakin digunakan dalam rawatan keretakan mampatan tulang belakang.

Pembedahan

Vertebroplasty dilakukan di bawah anestesia tempatan dan sedasi ringan (pesakit menerima sedatif, tetapi dia tetap sedar.) Untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin, antibiotik diberikan kepada pesakit. Pesakit diletakkan di bahagian perut. Selepas anestesia tempatan kawasan unjuran vertebra terjejas dilakukan, konduktor logam dimasukkan ke dalam badannya melalui kepingan kecil - manipulasi ini dilakukan di bawah kawalan radiografi. Dengan bantuan konduktor ini, jarum diletakkan di dalam medan koperatif, di mana ahli bedah mengambil sekeping kecil tisu tulang badan vertebra.

Setelah sampel tulang diambil, vertebroplasty sendiri dilakukan. Dalam rangka teknik ini, satu tiub dimasukkan melalui konduktor yang diletakkan, dengan cara yang rongga patah diisi dengan agen penyimenan. Dalam sesetengah kes, adalah disyorkan untuk menjalankan pengenalan bahan tertentu pada kedua-dua belah badan vertebra. Selepas pengenalan simen selesai, tiub dikeluarkan, luka pembedahan disuntik, diikuti dengan berpakaian.

Selepas vertebroplasty, pesakit mesti memerhatikan dengan ketat katil selama 1-2 jam. Doktor pada masa ini memulakan analgesik yang diperlukan untuk mencegah kesakitan yang berlaku selepas penamatan anestesia tempatan.

Jika patah tulang patah tulang belakang disebabkan oleh osteoporosis, penghapusan keadaan patologi ini adalah prasyarat untuk rawatan yang berjaya, oleh kerana tidak ada 20% pesakit kemudiannya mengalami patah vertebra yang berulang.

Faedah operasi

Kelebihan vertebroplasti perkutaneus termasuk perkara-perkara berikut:

 • Kecekapan tinggi. Pengenalan simen tulang yang disasarkan dan berhati-hati secara langsung ke tapak retak atau badan vertebra terjejas membolehkan anda mengukuhkan tulang belakang secara berkesan dan memulihkan integriti tulang yang rosak;
 • Pencerobohan rendah. Ia membolehkan untuk memastikan invasiveness prosedur yang minimum, kerana manipulasi pembedahan tidak memerlukan incisions pembedahan berskala besar;
 • Penggunaan anestesia tempatan. Ini menjadikan prosedur yang tersedia untuk pesakit dalam apa jua usia dan dengan keadaan kesihatan, kerana anestesia tempatan tidak memberikan beban yang berat ke atas badan seperti yang berlaku dengan anestesia am;
 • Sebilangan kecil komplikasi. Momen ini adalah akibat dari penggunaan alat dan teknik moden, yang memungkinkan untuk mengelakkan kerosakan pada struktur bersebelahan dengan tulang belakang dengan jarum yang dimasukkan. Panjang pemotongan minimum (beberapa milimeter) ketara mengurangkan risiko jangkitan, jumlah kehilangan darah, serta tahap kecederaan pada otot dan tisu lembut yang lain;
 • Pengaktifan awal pesakit. Kaedah moden vertebroplasty membolehkan pesakit aktif bergerak hanya beberapa jam selepas pembedahan. Ia hanya mengambil masa beberapa minit untuk menguatkan dadah, yang bermaksud bahawa tidak ada keperluan untuk pergerakan yang lebih panjang;
 • Pengurangan dari segi pesakit tinggal di hospital. Selepas operasi, pesakit perlu tinggal di hospital hanya satu hari - pada waktu pagi dia datang ke hospital pada perut kosong, menjalani pembedahan dan, selepas beberapa jam, dapat pulang ke rumah dan kembali ke kehidupan normal.

Komplikasi

Penyelidik mendapati bahawa komplikasi yang paling kerap berlaku di vertebroplasty dikaitkan dengan lesi onkologi vertebra (10%) dan hemangioma vertebra (2-5%), dan kurang kerap terdapat korelasi dengan kerosakan osteoporotik (1-3%).

Komplikasi yang ketara didapati tidak lebih daripada 1% daripada pesakit yang mengalami patah tulang belakang osteoporotik; Komplikasi kecil dalam kumpulan pesakit ini diperhatikan dalam kurang daripada 2% kes. Pada pesakit yang menderita neoplasma yang dilokalkan di tulang belakang, komplikasi yang ketara diperhatikan kurang daripada 5%, tidak ketara berlaku dalam 10%.

Komplikasi utama yang berlaku semasa vertebroplasty adalah pembebasan simen tulang ke dalam saluran tulang belakang. Jika sedikit PMMA masuk ke terusan tunjang, tidak ada tanda-tanda komplikasi yang kelihatan, tiada rawatan diperlukan. Sekiranya jumlah simen tulang yang jatuh ke dalam saluran tulang belakang adalah cukup besar, komplikasi ini boleh menyebabkan mampatan struktur saraf, yang akan menyebabkan sakit atau kelemahan anggota badan. Dalam kes ini, adalah perlu untuk melakukan campur tangan pembedahan berulang, tujuannya adalah untuk menghapuskan simen yang berlebihan daripada terusan tunjang.

Jangkitan infeksi pada luka semasa prosedur tersebut jarang berlaku, kerana manipulasi pembedahan dilakukan melalui tusukan kecil, dan semasa pempolimeran, simen tulang dipanaskan pada suhu 65-70oC.

Juga komplikasi vertebroplasty termasuk:

 • Reaksi alergi terhadap pengenalan ubat anestetik. Dalam kes ini, ubat anestetik di mana pesakit memberikan tindak balas alergi digantikan oleh yang lain;
 • Tiada kesan Di kebanyakan pesakit yang dikendalikan, kesakitan yang dilokalisasi di kawasan belakang hilang sebaik sahaja selepas vertebroplasty atau dalam beberapa hari. Jika pembedahan tidak membawa hasil yang positif, pesakit disyorkan untuk menjalani pemeriksaan yang lebih teliti, hasil yang akan membantu menentukan punca sebenar keadaan patologi yang timbul.

Pengintakan tulang belakang sebagai cara untuk mengembalikan ruang tulang belakang

Pada tahun 1984, untuk pertama kalinya, satu operasi vertebroplasti, atau penyimen tulang belakang telah dilakukan. Operasi ini adalah campur tangan yang paling sedikit invasif, tujuannya adalah untuk menstabilkan vertebra melalui pengenalan ejen simen khas ke dalamnya.

Petunjuk untuk vertebroplasty tulang belakang

Pengintegralan tulang belakang dilakukan dalam kes berikut:

 • Osteoporosis adalah penyakit di mana terdapat penurunan kepadatan tulang dan kemusnahan tisu tulang.
 • Hemangioma Vertebral adalah tumor jinak.
 • Kecederaan tulang belakang.
 • Tumor dan metastasis. Metastasis di tulang belakang boleh berlaku kerana tumor di hampir mana-mana organ, yang paling sering penyebabnya ialah kanser tiroid, prostat, payudara, buah pinggang dan paru-paru.

Dalam kes ini, vertebroplasti menjadi cara terbaik untuk menghilangkan kesakitan dan mengembalikan pesakit kepada kehidupan normal.

Contraindications

Terdapat contraindications mutlak dan relatif untuk penyimen tulang belakang.

 • Osteomyelitis adalah proses purulen dalam tulang dan tisu sekitarnya.
 • Masalah dengan pembekuan darah.
 • Ketidakhadiran kepada mana-mana komponen komposisi bersimen.
 • Proses berjangkit di dalam badan pesakit.
 • Penyempitan saluran tulang belakang yang ketara.
 • Myelopathy - kerosakan dystrophik kepada saraf tunjang.
 • Radiculopathy - sindrom radikal, berlaku akibat meremas akar saraf.

Dengan kontraindikasi relatif, operasi boleh dilakukan selepas rawatan, dalam tempoh keadaan stabil pesakit.

Urutan penyimen

Pengoperasian simen tulang belakang berlangsung sekitar 40 minit. Simen mengeras pada tulang belakang selama 15 minit dan menghubungkan kepingan-kepingan yang dipisahkan kerana penyakit itu menjadi satu keseluruhan. Secara umum, operasi ini terdiri daripada beberapa peringkat:

 • Suntikan anestetik. Biasanya ditadbir secara intravena.
 • Pengenalan jarum dan panduan. Dengan bantuan x-ray atau tomografi yang dikira, ketepatan pengenalan mereka dinilai.

Pengenalan komposisi bersimen. Hari ini, komposisi ini merangkumi beberapa komponen:

 • Polimetil akrilat adalah agen penyimenan.
 • Agen kontras yang membantu semasa operasi dengan bantuan tomografi yang dikira untuk menilai lokasi simen.
 • Antibiotik.
 • Mengalih keluar alat.
 • Memohon pembalut.

Dalam masa 2 jam selepas pembedahan, pesakit disyorkan untuk mematuhi rehat tidur. Dalam hampir semua kes, selepas operasi untuk menyusun tulang belakang, pesakit tidak lagi merasakan kesakitan yang telah mengganggunya lama sebelum operasi.

Faedah

Titik positif ketika melakukan vertebroplasty adalah:

 • Kelajuan.
 • Kehilangan darah terkecuali.
 • Teknologi yang sangat berkesan - kesakitan hilang dalam 70-90% kes.
 • Risiko komplikasi yang rendah, termasuk berjangkit.
 • Senarai pendek kontra.
 • Kemungkinan pembedahan untuk pesakit tua.
 • Pemulihan dan penggerak pantas.

Sekiranya osteoporosis adalah sebab untuk penyimenan tulang belakang, maka selepas operasi, pesakit harus sentiasa mengambil kalsium dan ubat lain yang disarankan oleh doktor yang hadir untuk mengelakkan patah vertebra lain dan keperluan untuk vertebroplasty baru.

Vertebroplasty akan memulihkan fungsi sokongan tulang belakang

Untuk menguatkan badan vertebra, yang rosak, lakukan prosedur untuk memperkenalkan simen tulang.

Campur tangan pembedahan ini disebut vertebroplasty tulang belakang.

Selalunya ia digunakan dalam pemampatan pengakhiran saraf, keretakan mampatan vertebra, yang merupakan hasil daripada osteoporosis, kecederaan belakang, hemangiomas.

Apakah intipati operasi itu?

Untuk memperkenalkan simen tulang, jarum khas digunakan, dan prosesnya dipantau oleh X-ray. Hari ini, ramai orang cenderung kepada operasi pembedahan menggunakan simen tulang.

Ia digunakan dalam pelbagai patologi yang dikaitkan dengan tulang belakang.

Kaedah yang serupa muncul pada tahun 1984. Kemudian dengan cara ini mereka mencadangkan untuk merawat hemangiomas vertebra agresif. Tetapi dari masa ke masa, prosedur telah diperbaiki dan mula digunakan untuk tujuan yang berbeza. Ia dapat mengembalikan mobiliti belakang kepada pesakit.

Semasa operasi, jarum logam dimasukkan ke dalam tulang belakang yang rosak, di mana campuran khas jatuh.

 • simen tulang;
 • antibiotik;
 • bahan yang berbeza.

Laluan pentadbiran bergantung kepada kawasan yang terjejas. Sebagai contoh, untuk pelanggaran tulang belakang serviks, akses lateral digunakan.

Simen tulang mempunyai kadar pemejalan yang tinggi. Pakar bedah diberikan 6-11 minit untuk memperkenalkan campuran dan mengisi rongga di mana patah atau patologi lain telah berlaku.

Bahan ini mempunyai kesan sitotoksik pada sel-sel yang rosak. Seterusnya, tulang belakang diperkuat, rasa sakit dielakkan.

Kapan prosedur diberikan?

Vertebroplasty dilakukan paling kerap dengan hemangiomas vertebra yang berada di tahap yang agresif.

Keamatan rasa sakit diambil kira apabila beban di belakang meningkat, dilakukan MRI, yang digunakan untuk mengesan tahap kerosakan pada badan vertebra.

Petunjuk yang paling penting untuk prosedur ini adalah sensasi kesakitan di tempat di mana lesi muncul.

Mereka melakukan operasi dalam kes patah tulang belakang, dengan ancaman meremas ujung saraf kord tunjang, yang dapat menyebabkan metastasis, osteoporosis.

Prosedur sedemikian akan memulihkan fungsi sokongan, melegakan kesakitan, menghasilkan kesan sitotoksik.

Bila tidak menggunakan teknik ini?

Vertebroplasty mempunyai beberapa kontraindikasi.

Mereka dibahagikan kepada relatif dan mutlak.

Yang pertama termasuk:

 • keradangan yang menjejaskan tisu tulang vertebra;
 • patah asimtomatik;
 • di hadapan gangguan yang berkaitan dengan pembekuan darah;
 • intoleransi pesakit unsur penyimen, agen kontras, seseorang mungkin alergi.

Terdapat kontraindikasi relatif seperti:

 • myelopathy dalam bidang patah tekan;
 • jika terusan pusat terputus dengan ketara, tumor epidural, retropulsi serpihan tulang boleh menyebabkan fenomena sedemikian
 • jangkitan yang berlanjutan.

Apakah arthrodesis dan dalam apa kes-kes yang perlu untuk melumpuhkan sepenuhnya sendi? Apakah jenis pembedahan yang ada?

Cara moden dan berkesan untuk mengatasi sakit dan patologi defanoterapi tulang belakang digunakan dengan mengambil kira ciri-ciri anatomi orang tertentu. Adakah mungkin untuk melakukan prosedur di rumah?

Kecekapan operasi

Dalam amalan perubatan, prosedur ini menunjukkan kecekapan yang tinggi:

 1. Kajian dijalankan yang mendedahkan bahawa majoriti pesakit dengan hemangiomas yang agresif telah bertambah baik selepas vertebroplasty, 90% regresi sindrom kesakitan.
 2. Orang yang mengalami luka tulang belakang metastatik juga diperhatikan. Regresi diperhatikan dalam 80% pesakit yang menerima rawatan melalui kulit.

Semasa prosedur ini, anestesia tempatan digunakan, ia mempunyai penyerbuan yang rendah. Selepas 2 jam selepas operasi, pesakit selamat bergerak, jadi dia hanya memerlukan satu hari untuk tinggal di hospital.

Selepas prosedur, sakitnya berkurangan, aktiviti kekal. Dari sini, kualiti hidupnya bertambah baik.

Sehubungan dengan hasil yang sangat baik, semakin banyak orang yang telah menerima patah tulang belakang di kawasan tulang belakang yang cenderung vertebroplasty.

Kebaikan dan keburukan operasi

Bercakap tentang vertebroplasty, anda boleh memanggil kelebihan tersebut:

 1. Prosedur ini sangat berkesan. Simen tulang disuntik tepat di tapak kecederaan. Proses ini dikawal oleh peralatan khas. Akibatnya, tulang itu dipulihkan dan diperkuat.
 2. Pencerobohan rendah. Prosedur ini tidak akan memberikan kecederaan kepada pesakit, seperti dalam proses pelaksanaannya tidak membuat pemotongan.
 3. Penggunaan anestesia tempatan. Membolehkan anda membuat operasi ini dapat diakses oleh semua orang, tanpa mengira kesihatan dan umur. Anestesia seperti itu tidak membebankan badan, berbeza dengan anestesia umum.
 4. Bilangan komplikasi dikurangkan. Semasa operasi, peranti moden digunakan, teknik baru digunakan, oleh itu jarum yang dimasukkan tidak merosakkan tisu dan struktur bersebelahan berhampiran vertebra. Pemotongan dibuat hanya beberapa milimeter. Ini memberi jaminan kepada pesakit bahawa dia tidak akan menerima jangkitan, tidak akan kehilangan darah, tidak akan merosakkan otot, tisu.
 5. Aktiviti pesakit yang cepat. Selepas vertebroplasty, pesakit boleh bergerak dengan mudah selepas beberapa jam. Memperkenalkan dadah mengeras dalam beberapa minit, yang tidak memerlukan had untuk mengehadkan mobiliti pesakit. Dia tidak perlu tinggal di hospital untuk masa yang lama, sudah cukup satu hari sahaja. Prosedur ini paling sering dilakukan oleh sutra, manakala orang itu mesti datang ke hospital dengan perut kosong, dan selepas beberapa waktu selepas operasi dia dapat pulang ke rumah, menjalani kehidupannya yang dahulu.

Bagaimanakah operasi dilakukan?

Untuk operasi, anestesia tempatan dilakukan, yang membolehkan pesakit sedar. Risiko mendapatkan komplikasi berjangkit berkurang disebabkan oleh antibiotik.

Semasa prosedur, pesakit terletak di perutnya, hirisan kecil dibuat di mana jarum dimasukkan. Seluruh proses dipantau oleh x-ray. Seterusnya, sekeping tisu diambil untuk pemeriksaan, selepas itu vertebroplasty itu sendiri dilakukan, patah itu diisi dengan agen penyimenan.

Luka kecil dijahit dan pembalut dibuat. Beberapa jam pesakit perlu berbaring dalam keadaan tenang. Apabila anestesia tempatan berlalu, rasa sakit mungkin muncul, jadi pesakit diresepkan analgesik.

Jika fraktur berlaku melalui osteoporosis, orang itu harus mula merawat patologi ini. Jika tidak, kekalahan berulang dijamin.

Komplikasi yang mungkin

Dalam kebanyakan kes, komplikasi tidak muncul selepas campur tangan. Mereka hanya diperhatikan dalam 1% pesakit.

 1. Alahan kepada ubat yang digunakan untuk anestesia.
 2. Komplikasi berjangkit. Ini jarang berlaku kerana bahan yang digunakan mempunyai sifat antibakteria.
 3. Kesakitan tidak berlalu. Selepas prosedur, pesakit tidak mengalami kesakitan. Jika ini tidak berlaku, anda perlu segera berjumpa doktor.
 4. Kebocoran bahan yang digunakan. Tekanan tertentu digunakan apabila simen cair disuntik. Kadang-kadang sebahagiannya boleh bocor. Jarang sekali, ini membawa kepada pemisahan ujung saraf. Dalam kes ini, campur tangan pembedahan tambahan diperlukan.

Apakah keadaan dalam amalan?

Ulasan pesakit yang telah dibuat vertebroplasty tulang belakang, menunjukkan bahawa banyak daripada mereka selepas pembedahan merasakan kelegaan yang jelas dan pengurangan kesakitan.

Pada bulan Jun tahun lepas, patah tulang ditemui pada anak perempuan saya. Doktor menasihati prosedur vertebroplasty. Kami memutuskan untuk memegangnya.

Saya terkejut, kerana anak perempuan saya dapat pulang ke rumah pada waktu petang, tidak ada keperluan untuk korset, dia dapat bergerak dengan normal.

Pada mulanya dia mengambil ubat penahan sakit, kerana ada ketidakselesaan yang cepat berlalu. Tahun ini, anak perempuan saya diperiksa, keadaannya normal. Kaedah yang benar-benar berkesan yang tidak menyusahkan.

Svetlana

Saya berumur 67 tahun, menerima patah retak dua vertebra sekaligus. Saya pergi ke vertebroplasty. Operasi itu berjalan dengan cepat.

Keadaan ini bertambah baik dengan ketara. Sudah tentu, pemulihan lengkap belakang tidak berlaku, ada keletihan, tetapi, mungkin, usia terjejas. Selepas beberapa lama saya pergi ke sebuah sanatorium dan pergi untuk urut. Prosedur ini dalam kompleks memberikan hasil yang sangat baik.

Tatyana

Beroperasi saya sebulan yang lalu. Sekarang saya berasa hebat, tetapi sakit tidak lagi menyeksa saya. Saya gembira kerana saya tidak takut untuk menjalani prosedur ini.

Irina

Menggigit harga, tetapi berbaloi

Kos perkhidmatan berbeza.

Ia bergantung kepada klinik yang mereka gunakan, pada bilangan vertebra yang perlu dirawat.

Secara purata, harga vertebroplasty berkisar dari 30 ribu hingga 100 ribu rubel.

Tetapi di sesetengah hospital untuk operasi sedemikian mereka memerlukan sehingga 150 ribu rubel.

Vertebroplasty adalah prosedur moden.

Dengan bantuannya, menghilangkan keretakan, rasa sakit, yang menyebabkan mereka.

Operasi ini mempunyai banyak kelebihan, jadi kini semakin popular.

Pembedahan minimum invasif untuk menguatkan badan dari elemen tulang yang cedera atau vertebroplasty perkutaneus tulang belakang: ulasan selepas pembedahan dan ciri-ciri persediaan untuk pembedahan

Vertebroplasty tulang belakang - pembedahan invasif minima untuk menguatkan tubuh elemen tulang yang rosak. Pembedahan - kaedah utama rawatan dalam mengenal pasti tumor vaskular - hemangiomas tulang belakang dengan adanya tanda-tanda pembentukan agresif.

Selepas pembedahan, rasa sakit hilang, kolum sokongan mengembalikan fungsi, pesakit kembali ke aktiviti profesional. Vertebroplasty membantu walaupun dengan bentuk osteoporosis teruk, dengan osteonecrosis vertebra, proses tumor yang berbeza.

Apa itu

Jenis moden rawatan pembedahan adalah kaedah pembedahan minimum invasif dengan risiko komplikasi dan kecekapan yang tinggi. Dalam kebanyakan kes, vertebroplasti perkutaneus dilakukan dengan patah retak vertebra atau kebarangkalian tinggi jenis kerosakan pada unsur tulang.

Semasa operasi, melalui insisi yang minimum dengan bantuan instrumen kecil, pakar bedah menyuntikkan polimer yang tidak agresif - simen tulang ke dalam rongga masalah tulang belakang. Dalam badan yang padat struktur, bahan cepat membeku, mengisi semua kawasan di mana tisu semula jadi dimusnahkan. Neurosurgeon melakukan semua manipulasi menggunakan mikroskop, operasi dipantau menggunakan gambar: alat endoskopik mempunyai kamera video kecil pada akhir.

Selepas pembedahan, tulang belakang memperoleh kekuatan, kestabilan, sindrom nyeri hilang, tekanan tepi tidak rata pada cakera intervertebral terhenti. Vertebroplasty adalah kaedah pemulihan unsur-unsur tulang dengan kawasan nekrotisasi yang signifikan terhadap latar belakang proses tumor ganas, osteoporosis.

Pematuhan terhadap keperluan kemandulan, komplikasi ahli bedah yang berkemahiran tinggi jarang berlaku, risiko jangkitan cenderung kepada sifar, tempoh pemulihan selepas vertebroplasty adalah pendek.

Petunjuk untuk

Kaedah pemulihan vertebral yang minimum adalah ditetapkan dalam kes berikut:

 • sindrom nyeri akut terhadap osteoporosis;
 • tumor kolum sokongan watak jinak dan malignan;
 • jenis hemangioma tulang belakang yang agresif;
 • patah tulang struktur tulang dalam osteoporosis, jika terapi dadah tidak memberikan hasil yang positif;
 • pengesanan metastasis di rantau vertebral;
 • sakit yang menyakitkan di latar belakang osteonecrosis - penyakit Kummel;
 • patah tulang belakang vertebra;
 • kebarangkalian tinggi patah mampatan.

Banyak pakar neurosurgeon memilih satu lagi jenis operasi untuk pesakit muda yang mengalami kecederaan tulang belakang selepas keretapi / kemalangan kereta, jatuh dari ketinggian, atau kemalangan lain.

Lihat pilihan rawatan berkesan untuk radiculopathy tulang belakang lumbosacral.

Mengenai refleksologi microcurrent dan bagaimana prosedur yang dijalankan untuk penyakit tulang belakang dibaca di alamat ini.

Contraindications

Vertebroplasty tidak ditetapkan sekiranya ada sekatan yang berbeza:

 • pemindahan serpihan tulang;
 • stenosis tulang belakang mutlak;
 • patah tulang belakang tanpa gejala;
 • tiada faktor yang kondusif untuk pertumbuhan tumor di ruang epidural;
 • osteomielitis tulang belakang (proses purulen-radang dalam struktur tulang);
 • perkembangan proses berjangkit dalam badan;
 • radiculopathies yang tidak berkaitan dengan patah mampatan.

Kelebihan kaedah

Doktor dan pesakit menghargai hasil rawatan dengan menggunakan simen tulang. Vertebroplasty adalah kaedah yang berkesan untuk memulihkan vertebra terjejas.

Positif:

 • Risiko jangkitan yang rendah.
 • Jenis pembedahan rendah kesan.
 • Mungkin anestesia tempatan, yang memperluaskan pelbagai pesakit.
 • Saiz minimum insisi mengurangkan risiko kehilangan darah yang besar.
 • Tempoh tinggal hospital selepas pembedahan dikurangkan kepada 24 jam.
 • Teknik kecekapan tinggi.
 • Komplikasi timbul dalam kes terpencil, banyak manifestasi negatif yang agak mudah dihapuskan.

Bagaimana untuk menyediakan

Sebelum melakukan vertebroplasti, pesakit menjalani latihan standard:

 • ujian darah dan air kencing;
 • ujian alergi anestesia;
 • peperiksaan instrumental: ultrasound, CT atau MRI, kerangka skeletri semasa proses tumor, sinar-X bahagian masalah tulang belakang;
 • seorang vertebrologi melantik kad kardiogram, menjelaskan penunjuk tekanan darah;
 • doktor mendapati keadaan umum pesakit, mengesyorkan sedatif jika perlu untuk mengurangkan tahap kecemasan sebelum pembedahan;
 • untuk tujuan prophylactic, untuk mengurangkan risiko proses keradangan, pesakit mengambil antibiotik sebelum dan selepas vertebroplasty tulang belakang;
 • pada hari pembedahan anda tidak boleh makan atau mengambil ubat.

Bagaimana ia dilakukan: kemajuan operasi

Setelah persiapan, pesakit berpakaian steril khas. Dalam kebanyakan kes, untuk mencapai kesan analgesik, anestesia tempatan ditetapkan menggunakan larutan lidocaine 2%. Semasa rawatan untuk pemulihan vertebra, pesakit terletak pada perutnya, di atas meja operasi.

Kursus operasi:

 • seorang ahli bedah saraf membuat beberapa sayap kecil, memasukkan konduktor logam untuk mengawal kemasukan jarum;
 • selepas mengambil bahan untuk pemeriksaan, doktor memasukkan tiub - mewujudkan saluran untuk mengisi rongga vertebra terjejas dengan simen tulang dengan menggunakan jarum tekanan tinggi. Semua manipulasi berlaku di bawah kawalan x-ray;
 • pakar bedah itu berhati-hati, selepas pengenalan 0.5 hingga 1 ml polimetil metakrilat setiap kali memeriksa sama ada aliran simen tulang. Jika kecacatan ini diperhatikan, operasi selanjutnya tidak praktikal, pakar bedah memilih kaedah lain untuk memulihkan bentuk dan ketumpatan vertebra yang rosak;
 • kadar pengawetan polymethyl methacrylate - 6-11 minit. Semasa pempolimeran, bahan bersimen non-toksik dipanaskan hingga 70 darjah, maka ia mengeras, vertebra memperoleh kekuatan;
 • Simen tulang bukan sahaja membentuk tubuh baru dari unsur yang rosak, "melekat bersama" bahagian semasa retak kompresi, tetapi juga menunjukkan kesan sitotoksik - ia tidak membenarkan sel-sel kanser berkembang;
 • untuk pemulihan tulang belakang di rantau thoracic, dari 2.5 hingga 3 ml simen bioinert khas sudah cukup; untuk anak lembu lumbar, di mana vertebra lebih besar, 3 hingga 5 ml bahan polimer diperlukan;
 • Selepas pembedahan yang berjaya, pakar bedah melayan kawasan pemotongan dengan antiseptik, menyuburkan luka, dan menggunakan pembalut tekanan yang direndam dalam penyelesaian disinfektan.

Lihat pilihan kaedah rawatan ubat-ubatan rakyat sciatica di rumah.

Bacalah tentang gejala herotan tulang belakang serviks dan rawatan kecederaan traumatik di alamat ini.

Di halaman http://vse-o-spine.com/iskrivleniya/osanka/kak-lechit-sytylost.html pelajari mengenai peraturan untuk melaksanakan latihan terapeutik daripada membungkuk di rumah.

Pemulihan

Salah satu kelebihan vertebroplasty perkutaneus tulang belakang ialah pengurangan tempoh tempoh selepas operasi. Selepas pembedahan yang sedikit invasif, pesakit ditempatkan di wad untuk pulih dan berehat, menyuntik analgesik, memantau tanda-tanda penting.

Sindrom nyeri dengan rawatan endoskopi sentiasa lemah berbanding dengan operasi abdomen terbuka. Pengurangan tekanan pada akar saraf semasa pemulihan badan vertebra menjelaskan kehilangan ketidakselesaan yang agak cepat di zon paravertebral. Suntikan analgesik narkotik dalam kebanyakan kes tidak diperlukan.

Sekiranya tiada tindak balas negatif, keadaan luka yang baik sepanjang hari pesakit dilepaskan dari hospital. Semasa tempoh pemulihan, adalah penting untuk berkunjung ke doktor secara berkala, memantau keadaan vertebra dipulihkan dengan bantuan ultrasound dan MRI.

Perkara penting:

 • Hari-hari pertama selepas vertebroplasty adalah mustahil untuk membasahi luka;
 • berpakaian dan berhati-hati dengan pemotongan antiseptik;
 • adalah penting untuk menjalani kursus terapi antibiotik untuk menghapuskan keradangan sepenuhnya dalam luka;
 • Anda tidak boleh melawat sauna, kolam renang, mandi, solarium, pantai;
 • anda perlu meninggalkan pemindahan berat, beban yang berlebihan di belakang dan tulang belakang;
 • Adalah penting untuk menjaga agar tidak sengaja merosakkan luka.

Komplikasi yang mungkin

Semua jenis pembedahan tulang belakang dikaitkan dengan risiko tindak balas negatif. Kaedah invasif yang minima kurang berkemungkinan menyebabkan komplikasi, tetapi tindak balas negatif organisma tidak dapat dikesampingkan sepenuhnya.

Sebahagian besar aduan pesakit adalah alahan terhadap anestetik. Ujian untuk kepekaan terhadap ubat-ubatan yang digunakan oleh doktor semasa vertebroplasty perkutaneus dapat mengurangkan risiko manifestasi negatif secara mendadak.

Komplikasi lain yang mungkin:

 • tiada kesan selepas rawatan. Kadangkala kesakitan berterusan untuk masa yang lama. Pemeriksaan semula diperlukan, mengetahui sebab kecekapan rendah operasi;
 • jangkitan luka. Jenis-jenis kejadian buruk jarang berlaku: kakitangan kebanyakan klinik mematuhi keperluan asepsis dan antisepsis, diameter kecil insisi membuat sukar bagi mikroorganisma untuk mengakses tulang belakang dan tisu lembut;
 • kebocoran simen tulang. Kekurangan berlaku apabila persediaan tidak wajar untuk pembedahan, kawalan radiologi yang tidak mencukupi.

Kos

Vertebroplasti percutaneus adalah prosedur mahal. Apabila menentukan kos pemulihan vertebra, adalah perlu untuk menjelaskan di klinik bukan sahaja harga operasi itu sendiri, tetapi juga kos bahan habis, sebelum dan selepas operasi, tanpa itu diperlukan.

Tidak semua laman web menerbitkan kos penuh vertebroplasty tusukan, ramai pesakit menerima maklumat yang tidak boleh dipercayai. Kos keseluruhan operasi invasif yang minimum dan semua bahan habis, kitaran persediaan, sokongan pasca operasi di klinik terkemuka di Moscow dan St. Petersburg berkisar dari 90 hingga 140 ribu rubel.

Ulasan Pesakit

Ramai pesakit melupakan rasa sakit selepas menyusun vertebra dengan penyelesaian polimer khas. Dengan keretakan osteoporosis dan keretakan tulang, teknik menghilangkan rasa sakit, menghalang pemusnahan struktur tulang lagi. Ramai yang mengatakan bahawa kesakitan di kawasan operasi semasa pemulihan agak boleh diterima, anda boleh lakukan tanpa analgesik narkotik.

Ketahui lebih lanjut tentang bagaimana prosedur vertebroplasty tulang belakang menjalani semasa retakan pemampatan belajar dari video berikut:

Tulang belakang vertebra

Prosedur pembedahan di mana badan vertebra diperkuat disebut vertebroplasty. Ia dilakukan dalam kes kecederaan atau proses degeneratif aktif (tumor, osteoporosis, hemangiomas) yang berlaku di tulang belakang. Petunjuk langsung untuk fraktur pemampatan adalah, serta risiko penerimaannya.

Huraian operasi

Kaedah ini mempunyai tahap kebarangkalian rata-rata. Semasa prosedur, tisu cedera sedikit, kerana melalui kulit dengan mikroseksi tisu, bahan yang mengikatnya, campuran simen (polymethyl methacrylate), dimasukkan ke dalam vertebra yang rosak atau cedera. Bahan mengeras, tulang belakang bertambah kuat.

By the way. Manipulasi dilakukan dengan jarum khas, cukup nipis untuk tidak mencederakan tubuh pesakit. Untuk mengawal proses, x-ray dan mikroskop digunakan.

Buat pertama kalinya, vertebroplasty telah dilakukan baru-baru ini, pada tahun 1984. Pesakit mempunyai hemangioma vertebral. Selama 34 tahun yang lalu sejak itu, teknik ini telah digunakan untuk menghilangkan hampir semua patologi tulang belakang yang menyebabkan patah tulang belakang atau risiko patah tulang tersebut.

By the way. Biasanya keretakan mampatan pada latar belakang osteoporosis, jika ia berlaku dalam satu vertebra (tanpa ketiadaan ujung saraf), tidak menimbulkan kesakitan. Tetapi segmen itu tidak bergerak.

Kesakitan yang teruk bermula apabila beberapa tulang belakang bersebelahan, dua atau lebih. Ia amat kuat selepas aktiviti dan usaha. Untuk menghapuskannya, gunakan vertebroplasty.

 1. Inti dari prosedur ini adalah untuk memperkenalkan simen ke dalam badan vertebra, yang merosakkan kulit dan tisu secara minimal. Untuk melakukan ini, jarum logam dimasukkan ke dalam kulit.
 2. Ia bergerak, melewati proses dan gerbang ligamentous, menuju ke vertebra patah, di mana patah telah terbentuk kerana patah tulang.
 3. Melalui retak ini, simen diperkenalkan ke dalam tulang belakang.
 4. Anestesia watak tempatan diberikan semasa operasi.
 5. Jarum boleh "ditusuk" dari bahagian depan atau dari bahagian belakang badan, bergantung kepada zon vertebra yang mengandungi tulang belakang dengan patah tulang.

By the way. Di samping polymethylmethacrylate, terdapat kontras dalam mengisi bahan vertebra. Ia diserlahkan pada x-ray, membolehkan anda mengawal ketepatan pengisian. Terdapat juga antibiotik yang akan membantu tisu vertebra menyesuaikan diri dengan bahan penyimenan.

Campuran mula membekukan pada minit keenam, dan selepas sebelas ia membeku sepenuhnya. Pada masa ini, pakar bedah mesti mempunyai masa untuk mengisi badan vertebra secara merata dengan simen.

Dalam proses pemejalan, polimetil metakrilat akan pempolimeran, pemanasan hingga 70 ° C. Ini menghalang keradangan, mempunyai kesan merosakkan pada sel-sel tumor, jika ada, dan menyediakan ikatan simen pada tisu tulang.

Kelebihan vertebroplasti dapat dianggap bukan hanya invasiveness yang rendah, tetapi juga tempoh pemulihan minimum. Aktiviti kepada pesakit pulih dalam masa dua jam selepas pembedahan, dan di hospital itu adalah maksimum dua hari. Kemudian, dalam masa sebulan, terdapat pemulihan penuh.

By the way. Prosedur ini dijalankan di kawasan-kawasan di mana akses ke vertebra adalah paling bebas dan boleh dilakukan melalui kulit, jadi kaedah vertebroplasti perkutaneus digunakan. Ketiadaan incisions besar, kulit traumatik, memberikan operasi nama - vertebroplasty tusuk.

Kaedah ini membolehkan pesakit kembali ke gaya hidup yang normal, tidak kehilangan keupayaan mereka untuk bekerja, menyingkirkan rasa sakit dan komplikasi yang berkaitan dengan patah vertebra.

Apabila vertebroplasty ditunjukkan dan kontraindikasi

Sudah tentu, sebab-sebab operasi kompleks ini mesti serius. Ia dihantar ke vertebroplasti pesakit jika tanda-tanda berikut boleh didapati.

 1. Patah dengan mampatan badan vertebra, yang dipicu oleh osteoporosis.
 2. Osteoporosis progresif berada di tahap apabila kemungkinan keretakan mampatan adalah hebat.

Dalam semua keadaan ini, rawatan ubat pertama digunakan. Jika ia tidak memberikan kesan yang diingini, rasa sakit tidak dapat dilepaskan, dan keadaan pesakit bertambah buruk, operasi vertebroplasty dilakukan.

By the way. Prosedur ini tidak dilakukan jika pesakit muda, sihat, dan menerima kecederaan tulang belakang (termasuk patah tulang belakang badan) akibat kemalangan. Iaitu, jika fraktur atau risikonya tidak dikaitkan dengan penyakit, satu lagi kaedah pembedahan dipilih.

Contraindications

Bagi kontraindikasi, walaupun kaedah invasif minima, mereka adalah. Mereka dibahagikan kepada dua jenis: mutlak dan relatif.

  Jangan melakukan operasi dengan osteomyelitis aktif.

 1. Jangkitan biasa atau setempat terdapat di dalam tubuh pesakit.
 2. Terdapat radiculopathy, tidak berkaitan dengan patah tulang.
 3. Perhatian anjakan bahagian patah tulang belakang.
 4. Ada risiko mencubit kord rahim.

Sekiranya anda ingin belajar lebih terperinci bagaimana untuk merawat saraf trigeminal yang terperinci, serta mempertimbangkan sebab-sebab dan kaedah alternatif rawatan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Bagaimana prosedurnya

Persiapan yang panjang kompleks sebelum pesakit tidak diperlukan. Satu-satunya keperluan ialah adalah perlu untuk menjauhkan diri dari makan dari waktu pagi operasi.

 1. Mengelakkan campur tangan peperiksaan perubatan penuh dengan penyerahan semua ujian yang diperlukan.
 2. Pada masa yang sama, diagnosis yang tepat dilakukan menggunakan CT, MRI dan peranti lain.
 3. Berdasarkan keputusan ujian, pesakit boleh ditetapkan sebagai ubat penipisan darah.

By the way. Untuk memulihkan vertebra thoracic dengan cara ini, ia akan mengambil masa sehingga tiga mililiter sebatian simen. Tulang lumbar, kerana mereka lebih besar, mungkin memerlukan sehingga lima mililiter bahan.

Untuk membuat proses lebih cepat (kerana tempoh pengerasan simen yang singkat), disarankan untuk mengisi tulang belakang yang rosak dengan campuran dari kedua-dua belah pihak.

By the way. Kawalan sinar-X dilakukan selepas pengenalan setiap bahagian (komposisi diperkenalkan dalam 0.5 atau 1 ml). Jika ia menunjukkan bahawa simen mengalir kembali, operasi itu ditamatkan.

Apabila pengisian selesai dan simen mula ditetapkan, jarum dikeluarkan, tisu dan kulit disuntik, jika perlu, dan pembalut digunakan pada kulit dengan antiseptik.

Selepas pembedahan

Segera setelah pembedahan, pesakit harus sepenuhnya berehat, tetapi rehat tidur berlangsung hanya kira-kira dua jam (bergantung kepada bilangan vertebra dipulihkan dan keadaan pascaoperasi).

Pada masa ini, kesan anestesia tempatan berakhir, dan membingungkan atau meremas di kawasan vertebra yang dipenuhi dengan simen boleh dirasakan. Jika perlu, pesakit diberi ubat anestetik.

Ia penting! Harus diingat bahawa jika operasi dijalankan kerana osteoporosis progresif, yang merosakkan vertebra, ia menjadi kunci untuk meneruskan terapi yang lebih berjaya. Dalam kes yang selebihnya, 80% pesakit selepas vertebroplasty tidak mengalami kambuh, tetapi 20% telah mengalami keretakan berulang selama dua tahun akan datang.

Komplikasi selepas bersalin

Prosedur pembedahan ini memerlukan pelbagai komplikasi dan kesan sampingan, kerana doktor memberi amaran kepada pesakit tentang sebelum ini.

Komplikasi yang paling serius, menurut statistik, berlaku pada pesakit kanser (10%), pada pesakit dengan hemangioma vertebra (sehingga 5%), dan pada pesakit dengan osteoporosis (sehingga 3%).

Jadual Komplikasi selepas vertebroplasty.

Seberapa berkesan vertebroplasty tulang belakang?

Vertebroplasty tulang belakang adalah kaedah pembedahan untuk menguatkan tulang belakang yang rosak dengan apa jua cara dengan bantuan sejenis simen tulang plastik khas. Sebagai peraturan, operasi ini dilakukan dengan patah tulang retak vertebra tanpa perkembangan mampatan (meremas) ganglia.

Cara intervensi pembedahan ini tidak mudah dilaksanakan dan memerlukan kakitangan yang kompeten dan peralatan terkini. Di samping itu, selepas operasi, pesakit mengambil masa untuk pulih, diikuti dengan tempoh pemulihan.

1 Apakah vertebroplasty: intipati prosedur

Vertebra yang cedera memerlukan pengukuhan secepat mungkin untuk mengelakkan pemusnahannya (termasuk lengkap), dan vertebroplasty digunakan untuk tujuan ini. Inti dari teknik ini adalah mudah: simen tulang disuntik ke dalam vertebra yang rosak (lihat di bawah).

Bagi pengenalan simen menggunakan jarum tusukan, melakukan akses perkutaneus. Juga, kit bedah untuk vertebroplasty vertebral termasuk peralatan lain, tetapi tidak masuk akal untuk menggambarkannya.

Tulang belakang selepas vertebroplasty

Kaedah perubatan itu sendiri dicipta pada tahun 1984 dan ia telah dibangunkan pada mulanya untuk satu tujuan - rawatan hemangiomas agresif vertebra individu. Tetapi tahun-tahun berlalu, dan prosedur itu bertambah baik, termasuk terlalu banyak tanda-tanda baru.

Walau bagaimanapun, kaedah pemulihan semula pergerakan belakang bukanlah ubat penawar, dan ia mempunyai analog. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan kecederaan dan kecederaan vertebra individu, vertebroplasty menunjukkan hasil terbaik dengan bilangan komplikasi pasca operasi yang agak rendah.
ke menu ↑

1.1 Apakah simen tulang?

Jarum tusukan khusus dimasukkan ke dalam vertebra yang terjejas di mana campuran pengukuhan diluluskan - simen tulang. Kenapa bercampur? Kerana, sebagai tambahan kepada simen tulang, antibiotik spektrum luas dan agen kontras juga disuntik ke dalam vertebra yang terjejas.

Apakah simen tulang? Malah, ia adalah pengganti tulang, sifat asas yang sangat dekat dengan sifat-sifat tulang manusia sebenar. Apabila bahan ini dicipta, satu revolusi berlaku dalam bidang perubatan: kini mungkin untuk merawat keadaan yang kompleks seperti pemusnahan sendi pinggul yang teruk.

Pengenalan jarum tusuk dalam vertebroplasti

Komponen utama simen tulang adalah polimetil metakrilat, yang ditemui kembali pada tiga puluhan abad yang lalu. Percubaan pertama untuk menggunakan bahan ini dalam perubatan telah dilakukan dalam empat puluhan, tetapi kaedah rawatan yang berkesan dengan polimetil metakrilat dicipta hanya 40 tahun kemudian, menjelang akhir abad.
ke menu ↑

1.2 Indikasi untuk vertebroplasty

Petunjuk utama vertebroplasty adalah penyakit yang terjadi dengan osteolisis (pembubaran tisu tulang vertebra) atau dengan kehancuran (secara harfiah pemusnahan) tisu tulang pada vertebra individu.

Penyebab yang paling biasa dalam keadaan patologi seperti berikut adalah penyakit berikut:

 1. Osteoporosis
 2. Hemangiomas agresif vertebra.
 3. Proses metastatik dalam ruang tulang belakang.

Osteoporosis paling kerap berkembang pada usia tua. Tisu tulang menjadi lebih nipis, menjadi sangat rapuh (walaupun melompat dari ketinggian kecil boleh menyebabkan fraktur). Kira-kira satu dari setiap tiga wanita dan setiap lelaki keenam menderita patologi ini pada orang tua.

Lesi sekunder metastatik berkembang pada latar belakang neoplasma malignan, dan bukan hanya tisu tulang. Dengan kehadiran neoplasma malignan di dalam ruang tulang belakang, risiko metastasis sekunder adalah kira-kira 90%.

Instrumen Vertebroplasty

Hemangioma merujuk kepada neoplasma yang tidak seimbang, yang, bagaimanapun, memusnahkan badan vertebra. Biasanya, hemangioma menyebabkan keretakan mampatan dan simen tulang disuntik secara khusus untuk mengelakkan komplikasi seperti itu.
ke menu ↑

1.3 Contraindications

Terdapat beberapa kontraindikasi untuk vertebroplasty dari tulang belakang. Kontraindikasi dibahagikan kepada relatif (biasanya sementara) dan mutlak (selalunya kekal, kronik).

Kontraindikasi relatif vertebroplasty termasuk:

 • Proses keradangan setempat di dalam tulang tulang belakang;
 • patah asimtomatik;
 • gangguan pendarahan (thrombophilia atau hemofilia);
 • intoleransi kepada satu atau lebih komponen komposisi simen tulang, termasuk intoleransi kepada agen sebaliknya yang disuntik dengan simen (hanya alergi).

Vertebroplasty tulang belakang

Contraindikasi mutasi vertebroplasty termasuk:

 • myelopathy, yang dilokalisasi di kawasan fraktur pemampatan;
 • penyempitan teruk teruk teruk pada latar belakang tumor epidural atau retropulsi serpihan tulang;
 • sebarang penyakit berjangkit progresif (baik sistemik dan tempatan).

1.4 Apakah kesannya?

Vertebroplasty kolum tulang belakang mempunyai keberkesanan terapeutik yang besar, walaupun pada hakikatnya risiko komplikasi pasca operasi agak kecil. Tetapi jenis kesan terapeutik yang ada vertebroplasti?

Pertama, pada pesakit yang mengalami sakit teruk di latar belakang hemangioma yang agresif, dalam 90% kes, adalah mungkin untuk mencapai pengurangan yang ketara atau penghapusan kesakitan lengkap. Kedua, pada orang yang mengalami lesi metastatik sekunder yang menggunakan vertebroplasty boleh merosot dalam 80% kes.

Jika vertebroplasti digunakan untuk penyakit lain yang berlaku dengan sindrom kesakitan yang teruk (yang memerlukan rawatan khusus), maka rasa sakit dapat dihentikan dalam 70-90% dari kes. Dan ini sebenarnya merupakan petunjuk utama keberkesanan prosedur.
ke menu ↑

2 Bagaimana vertebroplasty dilakukan?

Ia sangat penting untuk memberikan pesakit dengan anestetik yang kuat semasa operasi (tulang belakang mempunyai banyak saraf nerve) dan pada masa yang sama meninggalkan pesakit sedar. Hanya anestetik tempatan yang paling berkuasa digunakan untuk ini, tetapi anestesia yang lengkap diperlukan dalam kes yang sangat jarang berlaku.

Sapukan jarum dengan vertebroplasti

Untuk mencegah jangkitan di tempat prosedur pembedahan dilakukan, gunakan antibiotik spektrum luas. Mereka dimasukkan melalui jarum tusuk bersama-sama dengan bahan simen tulang dan kontras.

Semasa pembedahan, pesakit terletak pada perutnya. Di tapak lesi vertebra, doktor membuat hirisan kecil di mana jarum tusukan dimasukkan. Proses pengendalian dikawal oleh satu siri imej radiografi.

Selepas operasi, luka (inlet jarum) disuntik dan pakaian disinfecting diletakkan di atasnya. Di masa depan, pesakit dirawat sebagai rehat yang paling ketat selama 4-12 jam selepas pembedahan.
ke menu ↑

2.1 Pemulihan selepas vertebroplasti

Beberapa hari selepas vertebroplasty, pesakit dirawat pemulihan wajib untuk memulihkan aktiviti motor dari tulang belakang dan mempercepatkan penyembuhan vertebra yang dikendalikan.

Teknik pemulihan kompleks ditentukan oleh doktor dan doktor yang berkaitan dengan kepakaran yang berkaitan (misalnya, dengan doktor pemulihan). Tahap permulaan pemulihan dijalankan di hospital (di institusi perubatan di mana prosedur itu dijalankan).

Selanjutnya, pesakit boleh ditetapkan pemulihan diri di rumah atau dalam keadaan klinik pemulihan khusus (bergantung kepada keparahan operasi, akibatnya dan keadaan umum pesakit).

Jarum pada badan vertebra dengan vertebroplasti

Pemulihan termasuk prosedur fisioterapeutik, urut, ubat-ubatan (termasuk ubat penahan sakit) dan satu set latihan fisioterapi yang dipilih secara khusus.

2.2 Komplikasi dan akibat yang mungkin

Vertebroplasty dari tulang belakang biasanya disahkan oleh pesakit, namun terdapat risiko komplikasi yang sangat serius. Secara umum, selepas vertebroplasty tulang belakang, masalah berlaku pada kira-kira 1% pesakit.

Komplikasi dan akibat keradangan vertebroplasty pada ruang tulang belakang:

 1. Reaksi alahan terhadap ubat-ubatan yang ditadbir melalui jarum tusuk atau anestesia. Kedua-dua tindak balas ringan (pruritus, dermatitis, urtikaria), dan tindak balas maut (keruntuhan kardiovaskular, kejutan anaphylactic) adalah mungkin.
 2. Lampiran ejen berjangkit ke lubang luka. Satu komplikasi yang sangat jarang berlaku kerana hakikat bahawa semasa operasi, pencegahan jangkitan dilakukan dengan dosis kejutan agen antimikroba.
 3. Tidak berkesan prosedur (semula kesakitan atau peningkatannya). Dalam sesetengah kes, komplikasi ini memerlukan pembedahan berulang.
 4. Kebocoran bahan yang digunakan. Semasa pengenalan simen tulang, bahan mungkin bocor ke dalam ruang di sekeliling ruang tulang belakang, diikuti dengan pemampatan (meremas) dari ujung saraf.

2.3 Menjalankan vertebroplasty dan kyphoplasty (video)

2.4 Di mana vertebroplasty, dan apakah harga operasi?

Di manakah vertebroplasty dan apakah anggaran harga prosedur ini? Campur tangan pembedahan ini dilakukan di rumah sakit besar (sebagai aturan, publik) dengan jurusan neurosurgis.

Kos vertebroplasty berkisar antara 30,000 rubel (institusi perubatan awam) hingga 150,000 rubel (klinik swasta). Dalam beberapa kes, prosedur dilakukan secara percuma melalui dasar OMS (semak dengan pusat perubatan di mana anda akan menjalani operasi).