Utama / Lebam

Clavicle dislokasi

Dislokasi clavicle - kecederaan yang agak biasa. Dalam istilah peratusan, bilangan kes terkehel tulang adalah 5% daripada jumlah kecederaan seperti ini. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk membezakan secara terperinci kehelan akhir (dalaman) acromial (luaran) dan sternal (dalaman). Tetapi perkara pertama yang pertama.

Clavicle adalah tulang stim berongga berbentuk S yang merupakan bahagian dari ikat pinggang atas badan. Sebagai tulang pertama dalam tubuh, yang memulakan proses ossifikasi pada peringkat embrio perkembangan manusia dan satu-satunya sendi atas badan dengan rangka, ia melakukan beberapa fungsi penting. Khususnya, pendukung (skapula dan anggota badan dilampirkan pada tulang selangka melalui beberapa otot), satu pelindung (tulang selangka meliputi rongga antara leher dan anggota badan yang melaluinya beberapa struktur anatomi penting) dan pengangkutan (tulang selangka berfungsi sebagai konduktor impuls dari anggota badan ke tulang belakang). Walau bagaimanapun, tugas utamanya ialah memastikan pergerakan tangan bebas. Ini menerangkan struktur tulang ini: ujung acromial luar, bersama-sama dengan spatula yang melekat padanya, melengkung ke belakang oleh bahagian cembung, dan hujung dalaman, sternal yang dipasang pada sangkar tulang rusuk melengkung ke hadapan oleh bahagian cembung.

Penyahhakan akhir acromial clavicle

Gejala-gejala kekacauan clavicle

Dislokasi tulang selangka, sebagai peraturan, berlaku melalui kerosakan mekanikal tidak langsung. Ini mungkin jatuh pada lengan atau bahu, atau pukulan ke bahagian atas badan. Walau bagaimanapun, dalam kes-kes yang jarang berlaku, kehebatan spontan clavicle (yang tidak didahului oleh kecederaan langsung) juga boleh berlaku.

Bahagian singa dari kecederaan sedemikian menyumbang kepada kehelan akhir tulang belakang (acromial) tulang. Berbanding dengannya, kehebohan dalaman (sternal) akhir klavikula didiagnosis kurang kerap. Dan sangat jarang dilihat dislokasi serentak kedua-duanya.

Dislokasi akhir luar (acromial) klavikula

Akhir luar acromial clavicle dihubungkan dengan proses acromial skapula oleh dua ligamen. Bergantung kepada sama ada salah satu daripada mereka rosak atau kedua-duanya, satu subluxation atau dislokasi lengkap klavikula didiagnosis, masing-masing.

Gejala utama dislokasi hujung luar clavicle adalah sakit di sendi tulang selangka dengan bilah bahu dan sakit ketika cuba bergerak tangan atau bahu.

Perlu diingat bahawa aspek terakhir sering membawa kepada hakikat bahawa, tanpa disedari, pesakit sering mengelirukan ketiadaan klavikula dengan kehelan bersama sendi bahu. Walau bagaimanapun, agak mudah untuk membezakan satu kecederaan dari yang lain, mengetahui gejala berikut:

A) Apabila tulang belakang terpedel, edema dan kecacatan diperhatikan, disebabkan oleh penonjolan tulang belakang luar (ia memperlihatkan ke atas dan sedikit ke belakang). Sekiranya dislokasi sendi bahu, edema jarang berlaku.
B) Terlepasnya sendi bahu diiringi dengan perasaan bahawa bahu itu tidak berfungsi, dan apa-apa percubaan untuk menggerakkan anggota disertai dengan serangan sakit yang tajam. Sekiranya ada kaitan dengan tulang selangka, kesakitan agak sederhana.

Tantangan akhir dalaman (sternal) clavicle

Berbeza dengan luaran, kehelan akhir dalaman, sternal clavicle agak sukar untuk mengelirukan dengan sesuatu yang lain. Ini adalah kerana spesifikasi artikulasi tulang dengan dada. Bergantung pada jenis kecederaan, terdapat anterior, supra- dan jenis retrosternal yang dislokasi. Kesemua mereka dicirikan oleh kesakitan di kawasan di mana tulang selangka dihubungkan dengan sternum, sensasi yang menyakitkan semasa pernafasan mendalam, kecacatan dan pembengkakan tisu lembut, serta pemendekan pinggang bahu yang ketara pada bahagian yang cedera. Sekiranya tulang dislokasi menyentuh saluran, yang paling sering diperhatikan dalam kehebatan retrosternal, manifestasi luaran tertentu akan diperhatikan secara luaran (contohnya, perubahan warna kulit).

Dalam kes ini, ada ciri-ciri gejala setiap jenis dislokasi individu. Jadi, jenis dislocation pertama prothoperatal adalah yang paling biasa dan mudah ditentukan oleh penonjolan hujung dalaman tulang belakang ke hadapan. Dalam kes dislokasi nadprudinogo clavicle bulges ke depan dan ke atas. Untuk jenis ketiak yang ketiga, mengikut namanya, terdapat kemelesetan hujung dalaman clavicle. Dislokasi Zagrudny di bahagian dalaman tulang belakang dianggap sebagai yang paling berbahaya, kerana dalam hal ini terdapat risiko yang serius untuk merusak struktur anatomis penting.

Nota: untuk semua varian dari kekacauan klavikula, satu gejala ciri adalah apabila anda menekan hujung klar yang menonjol, ia mudah dipasang, tetapi apabila tekanan berhenti, ia kembali. Fenomena ini dipanggil "kesan utama". Ia tidak boleh mengelirukan kekacauan tulang belakang dengan patah tulangnya.

Hakikat bahawa, sekiranya patah tulang, selain edema dan kecacatan, batasan pergerakan bahu, lebam dan merobek tisu lembut oleh serpihan tulang patah, juga membantu mengelakkan kekeliruan. Di samping itu, anjakan pada patah, berbeza dengan kehelan, biasanya berlaku ke hadapan dan ke bawah. Walaubagaimanapun, untuk menghilangkan kehadiran tulang patah, sinar-x perlu diambil.

Awas: pada orang yang menderita obesiti, tanda-tanda luar dari kekacauan klavikula mungkin kurang ketara.

Pertolongan cemas untuk dislokasi clavicle

Sekiranya terdapat kecurigaan mengenai kehelan tulang selangka, sebagai perkara yang mendesak, perlu berhati-hati menggantung dan mengendalikan anggota badan dengan memakai pembalut (untuk tujuan ini, sama ada pembalut atau selendang akan dilakukan). Dalam kes ini, roller kapas-kasa atau sekeping kain yang digulung ke dalamnya perlu diletakkan di dalam axilla.

Ia adalah mungkin untuk mengurangkan bengkak dengan menggunakan sejuk ke tapak kecederaan.

Apabila mengangkut mangsa ke bilik kecemasan hendaklah dipantau dengan teliti supaya dia selesa. Sebelum tiba di kemudahan perubatan, tidak disyorkan untuk mengambil ubat penahan sakit yang kuat (ini boleh mengganggu penentuan diagnosis yang betul). Pengecualian adalah kes apabila seseorang mempunyai ambang sakit yang rendah.

Awas: sebelum pengenalan ubat penahan sakit yang kuat, anda harus berjumpa doktor.

Bagi larangan, apabila menyediakan pertolongan cemas, anda tidak sepatutnya cuba mengurangkan dislokasi sendiri, seperti dalam kes lain walaupun juruteknik perubatan tidak dapat membetulkan dislokasi 100% hasilnya. Selain itu, clavicle terletak di atas beberapa struktur penting badan. Oleh itu, ubat-ubatan sendiri boleh membawa maut kepada kesihatan.

Diagnosis dislokasi clavicle

Adalah mungkin untuk mendiagnosis kehelan tulang selangka oleh tanda-tanda luar (ciri-ciri membonjol bahagian luar atau bahagian dalam tulang, sakit, bengkak tisu lembut). Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada peperiksaan luaran, doktor diwajibkan untuk membuktikan tapak yang cedera dan mengambil sinar X.

Dalam kes terlepas dari ujung luar klavikula, radiografi itu secara nyata memudahkan diagnosis, kerana ia membolehkan untuk mempertimbangkan kedudukan proses luaran skapula berbanding dengan kelebihan bawah clavicle: apabila dislocated, mereka bersudut dari satu sama lain. Sekiranya mereka berada di tahap yang sama, maka ubah bentuk hujung luar tidak disebabkan oleh kehebatan, tetapi oleh patologi clavicle.

Apabila mendiagnosis hujung dalaman clavicle, diperlukan X-ray. Ia membuat perbandingan kedua-dua sendi dalaman klavikula dengan dada, yang mana kehadiran dislokasi ditentukan (unjuran akhir pengungsian dinyatakan di atas normal, dan bayangannya bertindih bayangan vertebra).

Dalam sesetengah kes, doktor juga boleh memerintahkan pengimbasan CT kawasan yang terjejas.

Rawatan Dislokasi Clavicle

Perlakuan dislokasi clavicle dijalankan oleh kaedah konservatif dan dengan bantuan campur tangan pembedahan. Kepelbagaian prosedur ialah membetulkan hujung membongkok clavicle bukan tugas yang sukar. Ia lebih sukar untuk diperbaiki dan menyimpannya dalam kedudukan yang betul.

Rawatan kehelan akhir hujung klavikula dilakukan menggunakan teknik invasif dan tidak invasif. Dalam kebanyakan kes, salah satu daripada varian kaedah terapi konservatif adalah mencukupi. Tetapi jika pada akhir rawatan tidak ada hasil, atau tidak memuaskan, doktor mungkin mencadangkan pembedahan.

Pembalut elastik

Pilihan yang paling biasa untuk rawatan tidak invasif kehelan dari hujung luar clavicle adalah berpakaian Volkovich. Sebelum memohon, kawasan yang rosak dibius dengan dos (20-30 ml) penyelesaian procaine 1% dan tulang selangka ditetapkan. Kemudian roller kapas-kasa dimasukkan ke dalam axilla, dan pad kapas-kasa digunakan pada sendi acromial, yang diperbaiki dengan plaster dalam urutan berikut:
1) ke arah belakang dan ke bawah dari proses luar skapula ke tali pinggang bahu;
2) di belakang bahu ke siku;
3) ketebalan siku;
4) di sepanjang bahagian depan bahu ke proses acromial skapula.

Sebagai analogi perwujudan pertama, anda boleh memakai pakaian berpakaian Deso. Sebelum pengenaannya, roller kapas-kasa juga dimasukkan ke dalam axilla. Pembalut digunakan seperti berikut:

1) Double bungkus dada dengan pembalut di atas lengan di sisi tulang selangka yang cedera dan di bawah lengan - di sisi anggota badan yang sihat;
2) Mentransfer pembalut secara menyerong di dada, berikut melalui kawasan axillary dari sisi lengan utuh ke ikat pinggang bahu di sisi kecederaan;
3) Kurangkan pembalut di bahagian belakang bahu ke siku;
4) Bengkok di sekitar siku, pegang pembalut pada lengan bawah dari bahagian cedera ke ketiak yang sihat;
5) Pindahkan pembalut secara menyerong di sepanjang punggung, berikut melalui kawasan axillary dari sisi lengan utuh ke ikat pinggang bahu dari sisi kecederaan;
6) Bend di sekeliling ikat pinggang bahu, pegang pembalut di bahagian depan bahu di sisi kecederaan, mulailah di bawah siku, lentur di lengan bawah.
7) Ulangi langkah 4 - 6 sehingga ikat pinggang bahu yang rosak sepenuhnya tidak bergerak.

Pembalut Deso untuk dislokasi tulang selangka

Apabila merawat dislokasi akhir luar tulang selangka dengan pembalut elastik (lembut), disyorkan untuk memohon sejuk ke tapak yang cedera dari hari pertama terapi (ini akan membantu menghapuskan bengkak dan sakit penangkapan). Sekiranya kesakitan tidak hilang, anestetik perlu diambil.

Ingat: rawatan diri berbahaya kepada kesihatan, jadi mengambil anestetik dan jenisnya harus dibincangkan dengan doktor anda.

Pembalut tidak elastik

Walaupun ada kemungkinan menggunakan fleksibel, cara terbaik untuk memperbaiki klavikula tanpa pembedahan dianggap sebagai pelapis plaster. Sebagai peraturan, kerana penggunaannya menggunakan teknik berpakaian Deso.

Jenis dan tempoh pemakaian jenis pakaian tertentu ditentukan oleh pakar sahaja. Rata-rata, anda perlu memakai pembalut dari satu hingga dua bulan. Penginapan di hospital selama tempoh ini tidak diperlukan.

Operasi pembedahan untuk dislokasi clavicle

Campur tangan pembedahan dalam terapi dislokasi akhir luar klavikula hanya ditetapkan jika metode konservatif pengobatan telah gagal.

Hari ini terdapat sejumlah besar pilihan untuk rawatan invasif ke arah luaran dislokasi. Ini mungkin penumpukan tulang selangka dengan bantuan jarum mengait logam, skru atau "butang", dan sebagainya.

Memperbaiki klavikula dengan jarum logam adalah pilihan yang paling kos efektif untuk rawatan terapi pembedahan. Tetapi ia tidak berkesan (ligamen / ligamen yang menghubungkan ujung luar klavikula dengan proses acromial skapula kekal tidak berubah). Selain itu, selepas itu, kes-kes kerap berlaku kerap mungkin.

Memperbaiki klavikula dengan skru menyediakan lebih selamat dan mengurangkan risiko berulang. Walau bagaimanapun, penetapan yang baik itu sering melibatkan pembatasan dan mengurangkan mobiliti clavicle, yang secara langsung mempengaruhi fungsi anggota badan, bahu bahu yang rosak.

Teknik penetapan klavikel menggunakan butang adalah sejenis sintesis jenis pertama dan kedua. Dia dianggap agak makmur dari segi unjuran untuk keadaan pasca operasi dan pemulihan keupayaan anggota badan. Tetapi butang jahit meninggalkan tanda. Dan kes-kes apabila varian terapi invasif untuk kehelan akhir luar menyebabkan gegaran yang kerap juga jarang berlaku.

Oleh itu, plastik ligamen dianggap cara yang paling berkesan dan selamat. Dalam operasi ini, bahan-bahan sintetik sintetik mewujudkan ligamen buatan / ligamen dan menggantikan struktur yang cedera dengannya / mereka.

Selepas apa-apa jenis campur tangan, ikat pinggang bahu ditetapkan dengan cor plaster, yang harus dipakai selama 1.5 - 2 bulan.

Ingat: setiap jenis terapi invasif mempunyai petunjuk, kelemahan dan risiko sendiri. Mengingat apa yang penting untuk mengetahui semua terapi jenis ini dari doktor yang menetapkan pembedahan.

Terapi untuk dislokasi akhir dalaman tulang belakang tidak praktikal untuk kaedah rawatan konservatif. Sudah tentu, anda boleh mempertimbangkan kaedah pengurangan tertutup. Ia dilakukan mengikut susunan berikut:

1) Memperkasakan kawasan yang rosak dengan dos novocaine;
2) Bersantai otot dengan ubat khas (relaxant otot);
3) Pesakit ditempatkan di atas meja, meletakkan roller kapas-kasa di bawah bahu;
4) Menghasilkan ketegangan tangan dengan tekanan segerak pada clavicle;
5) Angkat pesakit dari meja dan tukar tulang selangka dengan lapan-pembalut.

Tetapi kaedah rawatan dislokasi dalaman ini jarang dipakai, kerana, dalam kebanyakan kes, ketika mengangkat dari meja, tulang belakang sekali lagi keluar dari kedudukan normalnya. Oleh itu, hasil terbaik dicapai semata-mata melalui terapi kerosakan invasif.

Sebagai peraturan, sebelum pembedahan, doktor melakukan penyaringan semula kehelan yang tertutup, dan semasa campur tangan itu sendiri, tulang belakang itu secara mekanik melekat pada sternum menggunakan jarum, batang, plat atau jahitan transossal berbentuk U. Bahan dan jenis lampiran bergantung kepada jenis kehelan dan ditetapkan oleh doktor. Secara alternatif, dengan analogi dengan rawatan bedah luaran dislocation, ligan ligam boleh dilakukan.
Selepas pembedahan, tayar penyongsang atau plaster cast untuk tempoh 3 hingga 4 minggu digunakan untuk kawasan yang rosak. Dan kapasiti keseluruhan anggota badan dipulihkan dalam masa 1.5 - 2 bulan.

Pada akhir rawatan kedua-dua terkehel dalaman dan dalaman dalaman tulang belakang, diagnosis semula dilakukan (termasuk x-ray dan, jika perlu, tomografi) dan pemulihan ditetapkan.

Kapasiti kerja yang lengkap dipulihkan dalam tempoh 1.5 - 2 bulan kedua-duanya dengan kaedah konservatif dan pembedahan merawat dislokasi.

Penting: ingat bahawa banyak indikator bergantung kepada ciri-ciri setiap organisma individu (ambang nyeri, keupayaan untuk menjana semula, faktor alergi, dan sebagainya). Oleh itu, dalam kes terlepasnya clavicle (kedua-dua acromial dan sternal), semasa berunding dengan pakar, perlu menjelaskan jenisnya (lengkap / tidak lengkap), jenis (depan / atas / belakang), kaedah rawatan pilihan dan kaedah anestesia, waktu rawatan, komplikasi yang mungkin, pemulihan dan syarat pulangan keupayaan kerja.

Pemulihan selepas dislokasi tulang belakang

Pemulihan kekacauan tulang belakang adalah kompleks prosedur pemulihan, yang merangkumi beberapa latihan fizikal khusus yang bertujuan untuk memulihkan fungsi normal tali pinggang bahu dan memulihkan mobiliti anggota badan, urutan terapeutik, terapi manual dan UHF. Beliau dilantik oleh pakar, dengan mengambil kira jenis dan jenis kehebatan, kaedah rawatan dan ciri pesakit individu.

Rawatan kehebatan tulang belakang tidak boleh ditangguhkan, kerana selepas 3-4 minggu selepas kecederaan, kehelan dianggap kronik. Sekiranya dislokasi itu tidak lengkap, maka dari masa ke masa ia praktikal tidak mengganggu pesakit. Tetapi kehebatan penuh yang diabaikan terus disertai dengan rasa sakit di kawasan kerusakan, kelemahan dan penurunan fungsionalitas anggota badan.

Perlu diingat bahawa dislokasi kronik kronik tidak tertakluk kepada rawatan dengan kaedah rawatan konservatif. Mereka boleh diselaraskan hanya dengan campur tangan pembedahan, dan ramalan kejayaan operasi dan hasilnya berkurangan walaupun terapi yang paling mahal dan inovatif digunakan.

Ed. Ahli trauma ortopedik Savchenko V.R.

Pertolongan cemas dan rawatan dislokasi clavicle

Tulang tulang adalah tulang berpasangan dari ikat pinggang bahu yang menghubungkan bahagian atas badan. Bone ini melakukan beberapa fungsi penting.

Skapula dan lengan dipasangkan ke klavikula dengan bantuan otot; ia meliputi ruang di antara leher dan lengan, di mana struktur anatomi penting lulus.

Di samping itu, tulang double menghantar impuls dari bahagian atas ke tulang belakang. Tetapi tujuan utama clavicle adalah bahawa ia memberikan pergerakan bebas tangan.

Tumpahan klaaki berlaku dalam 20 kes daripada 100 daripada jumlah kecederaan sedemikian. Kerosakan kepada integriti sendi, ligamen dan otot.

Adalah penting untuk membezakan dislokasi segmen luar (acromial) klavikula dari dalaman (medial). Kecederaan berbahaya yang dirawat dengan kaedah konservatif atau pembedahan. Kerosakan ini mengancam komplikasi berbahaya, jadi penting untuk melakukan rawatan yang kompeten.

Punca kecederaan

Bentuk tulang berbentuk S membentuk ikat pinggang bahu. Bahagian bawah clavicle melengkung belakang (acromial atau lateral) disambungkan kepada scapula oleh ligamen. Akhir belakang melengkung (sternal atau medial) menghubungkan tulang selangka dengan sangkar tulang rusuk.

Dislokasi tulang klavikular sering berlaku pada atlet profesional (pemain bola tampar, gimnas, penari balet, dll.) Dengan kesan traumatik yang kuat pada lengan atau bahu. Di samping itu, kumpulan risiko termasuk orang tua, pesakit dengan otot atau tisu tulang lemah, serta mereka yang mengalami osteochondrosis.

Doktor mengenal pasti punca utama kecederaan:

 • Jatuh pada bahagian atas atau bahu atas;
 • Pemampatan yang kuat dan tajam di zon tali pinggang bahu di dalam pesawat melintang;
 • Pukulan kuat ke dada atas;
 • Pergerakan bahu tajam.

Trauma kongenital boleh menyebabkan melahirkan anak yang cepat atau rumit. Tumpahan klausa pada bayi yang baru lahir segera dirawat dengan kaedah konservatif (menggunakan perban).

Dalam kebanyakan kes, kehelan tulang lateral tulang klavikik didiagnosis, tapak medial lebih kerap rosak, dan jarang sekali adalah kehelan serentak kedua-dua hujung yang diperhatikan.

Gejala dan jenis dislokasi clavicle

Pengelasan klasifikasi klavikular bergantung pada tapak kerosakan:

 • Acromial - ini adalah jenis kecederaan yang paling biasa, yang dicirikan oleh kecacatan tali pinggang bahu, membonjol tulang klavikular, sekatan pergerakan sendi bahu;
 • Yang medial adalah kehelan akhir hujung tulang belakang, di mana tisu lembut tenggelam ke dalam sendi sternoclavicular, tisu sekitarnya membengkak dan pendarahan berlaku di bawah kulit;
 • Serentak adalah kerosakan pada akhir luaran dan dalaman tulang belakang pada masa yang sama. Ini adalah jenis kecederaan yang paling berbahaya yang sukar disembuhkan.

Bahagian luar dari klavikula dilampirkan pada skapula dengan dua berkas. Sekiranya satu atau dua ligamen rosak, diagnosis subluxasi atau dislokasi lengkap dibuat.

Dislokasi akhir acromial clavicle ditunjukkan oleh gejala-gejala berikut: kesakitan di persimpangan skapula dengan tulang selangka, ketidakselesaan apabila bergerak dengan anggota yang rosak.

Tanda-tanda ini sering dikelirukan dengan kecederaan bahu, tetapi kedua-dua luka mempunyai ciri-ciri mereka sendiri:

 • Dengan dislokasi clavicular, hujung luarnya cacat, membaling ke belakang atau ke atas, dan tisu sekitarnya membengkak. Terdapat kesakitan sederhana, yang disetempatkan di tapak kecederaan;
 • Dislokasi bahu diiringi oleh perasaan bahawa sendi tidak berada di tempatnya, serta sakit akut semasa gerakan anggota yang terkena.

Penyisiran dalaman klavikula sukar dikelirukan dengan kerosakan lain. Ini adalah kerana kekhususan sambungan akhir medial dengan dada. Terlalu anterior, supra dan retrosternal bahagian tengah klavikel dibahagikan. Semua jenis dislokasi disertai dengan kesakitan di kawasan kerosakan, kecacatan dan pembengkakan tisu lembut. Di samping itu, lengan atas anggota yang terjejas dipendekkan.

Apabila dislokasi ditutup, tulang yang rosak menyentuh saluran, akibatnya, lebam di bawah kulit berlaku.

Dalam kes kehelan prothoperatal, hujung medial klavikel meluas ke hadapan, dengan kehebatan satu ke atas dan ke hadapan, dan di retrosternal, hujung bahagian dalam sinki tulang. Jenis kecederaan retrosternal adalah paling berbahaya, kerana ia meningkatkan kemungkinan kerosakan pada struktur anatomi.

Pertolongan cemas

Jika anda mengesyaki kerosakan pada tulang klavikular, anda perlu berhati-hati menggantung dan selamatkan anggota yang cedera dengan pembalut, selendang atau pembalut. Di dalam ketiak melampirkan roller kasa atau sekeping kain.

Untuk mengurangkan bengkak, kompres sejuk digunakan di kawasan yang rosak. Apabila mengangkut ke kemudahan perubatan, adalah penting untuk memberikan keselesaan kepada pesakit.

Ia tidak disyorkan untuk memberikan analgesik yang kuat kepada mangsa sebelum tiba di stesen trauma. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa doktor tidak akan dapat menentukan diagnosis dengan betul, kerana setelah mengambil ubat, gejala akan lancar.

Penghidap penghilang rasa sakit yang dibenarkan untuk pesakit yang mempunyai ambang sakit yang rendah. Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan ubat, anda perlu berunding dengan doktor.

Akibatnya mungkin yang paling berbahaya jika ini dilakukan tanpa kompetensi yang sesuai. Sekiranya kerosakan kepada struktur anatomi penting yang berada di bawah tulang selangka, akibatnya boleh menjadi yang paling berbahaya, malah kematian. Dalam kes ini, walaupun doktor tidak akan sentiasa dapat membetulkan keadaan.

Langkah diagnostik

Apabila tiba di kemudahan perubatan, peperiksaan dijalankan oleh seorang traumatologist. Doktor memeriksa mangsa, memeriksa gejala dan menilai keseluruhan gambar klinikal. Dislokasi clavicle mempunyai manifestasi tertentu (kecacatan tulang clavicular), dan oleh itu pakar dengan mudah dapat menentukan jenis kecederaan.

Walau bagaimanapun, untuk membuat diagnosis tepat, mungkin untuk menentukan sejauh mana dan jenis kehelan kajian berikut dijalankan:

 • Palpation. Pada saat menekan pada kawasan yang rosak clavicle, ia menjadi di tempat, tetapi kemudian muncul kembali tulang. Perwujudan dislokasi clavicular ini dipanggil "kesan utama";
 • X-ray clavicle mendedahkan jenis kerosakan;
 • Tomografi yang dikumpulkan atau MRI tulang klavikular dapat mendedahkan keadaan artikulasi acromal-clavicular, tisu dan saluran darah sekitarnya.

Hanya selepas diagnosis ditubuhkan boleh rawatan dimulakan.

Rawatan konservatif terhadap kekacauan klavikula

Terlepas dari kaedah rawatan, tugas utama doktor adalah untuk membetulkan bahagian membongkok tulang klavikular dan membetulkannya dalam kedudukan yang betul. Pertimbangkan bagaimana untuk membetulkan kekacauan tulang belakang. Dalam kebanyakan kes, kaedah rawatan tidak invasif digunakan (tanpa menembusi melalui tisu lembut). Tetapi jika terapi itu gagal, maka rawatan pembedahan akan dijalankan.

Apabila sendi acromioclavicular terputus, pembalut Volkovich digunakan. Sebelum pengenaannya, tulang clavicular diset semula di bawah anestesia tempatan. Kemudian roller bulu kapas dan kain kasa diletakkan di dalam rongga axillary, dan seorang juruterbang digunakan untuk sendi acromioclavicular, yang tetap dengan plaster dalam susunan ini:

 • Belakang dan ke bawah dari pinggir luar kuku hingga ikat pinggang bahu;
 • Dari belakang bahu ke siku;
 • Pusingan di sekitar lipatan siku;
 • Di permukaan depan bahu ke proses luar skapula.

Tayar Volkovich boleh digantikan dengan permaidani Deso, yang digunakan dengan cara berikut:

 • Sangkar dada dibalut 2 kali dengan pembalut ke atas luka yang cedera dan di bawah anggota badan yang sihat;
 • Kemudian pembalut itu dipindahkan secara menyerong di seluruh sangkar tulang rusuk melalui ketiak dari tangan yang sihat ke lengan bawah kaki yang cedera;
 • Kemudian pembalut itu diturunkan pada permukaan belakang bahu ke siku;
 • Kemudian pergilah siku, pegang pembalut pada lengan tangan yang cedera ke kawasan axillary anggota badan yang sihat;
 • Pembalut digerakkan secara menyerong di belakang, kemudian melalui ketiak tangan yang sihat ke ikat pinggang bahu;
 • Ikat pinggang bahu mengelilingi, membalut di sepanjang permukaan depan bahu lengan yang cedera dan memimpin di bawah siku, memintas lengan bawah;
 • Gulungan diulang 4 hingga 6 kali sehingga lengan yang cedera sepenuhnya tidak bergerak.

Untuk menghapuskan bengkak dan mengurangkan kesakitan, kompres sejuk digunakan di kawasan yang rosak. Sekiranya rasa sakit itu teruk, maka anda boleh mengambil analgesik, yang ditetapkan oleh doktor.

Untuk rawatan dislokasi clavicular, pembalut plaster tidak elastik digunakan, yang digunakan mengikut prinsip pembalut yang tidak bergerak dari Deso. Jenis berpakaian dan masa permohonannya ditentukan oleh traumatologist. Rata-rata, masa memakai berpakaian adalah dari 30 hingga 60 hari. Biasanya pesakit tidak dimasukkan ke hospital.

Campur tangan pembedahan

Rawatan invasif kehalusan klavikula luaran digunakan jika terapi konservatif telah gagal.

Kaedah rawatan pembedahan:

 • Tulang klavikular diperbaiki dengan jari-jari logam. Ini adalah pilihan rawatan yang paling murah, tetapi tidak berkesan, kerana ligamen yang menghubungkan tulang selangka dengan proses luar skapula tidak dipulihkan. Di samping itu, selepas rawatan sedemikian sering timbul kambuh;
 • Tulang tulang rompi itu dipasang dengan tetap dengan skru, sambil mengurangkan kemungkinan kambuh. Fiksasi sangat kuat sehingga mobiliti tangan yang cedera berkurang;
 • Butang utama ditetapkan dengan butang. Ini adalah kaedah rawatan yang efektif, selepas itu fungsi motor anggota yang cedera segera dipulihkan. Walau bagaimanapun, selepas butang jahit, gegaran mungkin dilakukan;
 • Pembedahan ligamen adalah terapi terapi yang paling selamat dan paling berkesan. Untuk melaksanakannya, ligamen yang rosak (atau ligamen) digantikan dengan serat tiruan tiruan.

Rawatan kehelan akhir medial tulang klavikular dilakukan dengan kaedah pengurangan tertutup di bawah anestesia tempatan, selepas pembedahan dijalankan. Rawatan invasif melibatkan penetapan hujung dalaman tulang belakang ke sternum dengan jarum, batang, plat atau jahitan transosal dalam bentuk huruf "P". Kaedah fiksasi dipilih oleh doktor bergantung kepada jenis dislokasi clavicular. Di samping itu, ia sering menetapkan ligamen plastik.

Selepas rawatan pembedahan, pelebaran serpihan atau plaster penyalur digunakan untuk luka yang cedera selama 3-4 minggu. Fungsi motor anggota yang terjejas dipulihkan selepas 1.5 bulan.

Pada akhir rawatan, diagnosis semula dilakukan dan pemulihan ditetapkan.

Pemulihan selepas dislokasi tulang belakang

Setelah rawatan yang teruk di dalam rumah sakit, perlu menjalani tempoh pemulihan. Pemulihan adalah tempoh yang penting, tugas utama untuk mempercepatkan pertumbuhan semula otot dan ligamen, secara beransur-ansur memulihkan fungsi motor sendi, menguatkan otot dan mencegah gegaran.

Untuk tujuan ini, pesakit mesti melakukan latihan fizikal khas yang memulihkan fungsi tulang dan anggota tubuh. Walau bagaimanapun, latihan boleh dilakukan hanya 3 bulan selepas dislokasi.

Sehingga tarikh itu, tangan yang cedera mesti dilancarkan. Jika pesakit memecahkan peraturan ini, kemungkinan dislokasi semula, yang sukar disembuhkan, akan meningkat.

Di samping itu, mangsa perlu memberi perhatian khusus kepada diet, yang termasuk makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral. Ini terutama berlaku untuk produk yang mengandungi banyak kalsium dan kolagen.

Fisioterapi digunakan untuk memulihkan mobiliti luka yang cedera.

Prosedur yang paling berkesan ialah elektroforesis, terapi frekuensi ultrahigh, urut, terapi manual.

Prosedur ini mempercepat pemulihan daripada terkehel yang tidak lengkap. Dalam kes terkehel lengkap, pemulihan pesakit mengambil masa sekurang-kurangnya 2 bulan.

Akibat dan komplikasi

Memandangkan tulang klavikular melakukan fungsi motor dan penghubung, sebarang kerosakan yang mengancam akan membawa kesan berbahaya:

 • Kerosakan pada saluran darah atau ujung saraf;
 • Kerosakan kepada nodus limfa dan tendon;
 • Peregangan otot yang kuat;
 • Had fungsi motor atau kelumpuhan lengan dan lengan.

Sekiranya dislokasi clavicular dijumpai hanya selepas 3 minggu, maka ia dianggap kronik. Kehilangan lengkung kronik yang tidak lengkap pada akhir tulang klavikular tidak dapat dilihat sendiri. Dengan dislokasi kronik lengkap mangsa bimbang tentang sakit dan pengurangan kekuatan anggota badan. Dalam kes ini, rawatan pembedahan akan membantu.

Komplikasi kekacauan clavicular:

 • Penembusan jangkitan di kawasan kerosakan;
 • Fungsi motor terjejas tangan;
 • Paras selepas pembedahan;
 • Dislokasi berulang;
 • Pelanggaran akhir saraf dan saluran darah.

Oleh itu, kehebatan tulang klavikular adalah kecederaan serius yang boleh membawa kesan serius dan perkembangan komorbiditi. Adalah penting untuk menjalankan rawatan dalam masa yang ditetapkan, pesakit mesti mematuhi saranan traumatologist dengan tegas, hanya dalam keadaan sedemikian akan dapat mengelakkan komplikasi yang berbahaya.

Perihal patah clavicle boleh didapati di sini.

Victor Sistemov - pakar laman web 1Travmpunkt

Dislokasi, kecederaan tulang belakang

Dislokasi dan subluxations adalah pelbagai pelanggaran atau kerosakan pada artikulasi tulang sendi akibat daripada kecederaan atau perubahan yang merosakkan. Pemindahan berlaku disebabkan oleh tekanan mekanikal.

Dislokasi sering terjadi selepas jatuh atau kecederaan serius. Kumpulan risiko termasuk orang yang terlibat dalam sukan, contohnya, pemain hoki, pemain bola sepak, papan salji, pemain ski.

Pengkelasan

Bergantung pada ciri-ciri dislokasi dibahagikan kepada jenis berikut:

 1. Penyahhakan akhir acromial clavicle. Ini adalah jenis kecederaan yang paling biasa, yang dicirikan dengan membonjol tulang selangka, kehilangan fungsi motor dan kecacatan kawasan bahu. Dikenal dengan rasa sakit teruk di kawasan kerosakan.
 2. Dislokasi serentak clavicle. Jenis kecederaan ini merupakan risiko kesihatan yang paling besar. Rawatan ini amat sukar dan sering memerlukan penggunaan kaedah pembedahan.
 3. Dislokasi akhir hujung tulang belakang. Jenis kecederaan ini dicirikan oleh kemelesetan tisu lembut pada sendi, rupa bengkak dan pendarahan yang berlaku di lapisan bawah epidermis. Bergantung kepada tahap kehelan, ia mungkin dengan atau tanpa ligamen yang koyak.

Rawatan dislokasi clavicle ditentukan hanya selepas menentukan jenis kerosakan. Dalam sesetengah kes, pembedahan mungkin diperlukan.

Dislokasi lama

Sekiranya lebih dari empat minggu berlalu sejak kecederaan, kehelan seperti itu dianggap kronik. Sering kali subluxation clavicle berlalu tanpa permulaan gejala, dan aduan utama pesakit menjadi kecacatan sendi.

Dalam kes kecederaan kronik akhir acromion, pesakit mengadu sakit di bahu dan penurunan kekuatan lengan. Rawatan dislokasi seperti berlaku hanya dengan bantuan pembedahan.

Dislokasi ketika dilahirkan

Dislokasi semasa kelahiran berlaku agak kerap. Dalam sesetengah keadaan, doktor perlu membantu bayi bergerak melalui terusan kelahiran, menjadikan lengannya, akibatnya kecederaan dibentuk. Seorang ortopedik atau traumatologi yang baru lahir boleh membaiki sendi kepada bayi yang baru lahir, tetapi selalunya pembalut ketat hanya digunakan.

Gejala

Gejala-gejala kehalusan klavikula dapat menampakkan diri dalam pelbagai peringkat keterukan bergantung kepada jenis kecederaan dan ciri-ciri individu pesakit.

Gejala termasuk:

 • bengkak dan pembentukan hematoma;
 • kesakitan teruk di bahu dan tulang selangka;
 • kecacatan bersama;
 • clavicle bulging;
 • sensasi menyakitkan lapisan atas epidermis di kawasan terkehel;
 • anjakan sendi terletak berhampiran klavikula;
 • kerosakan kepada ligamen, yang mungkin disertai dengan pecahnya;
 • beralih acromiale berakhir atau belakang.

Dalam kes-kes tertentu, lumpuh boleh berlaku dari sendi yang cedera.

Bantuan pertama untuk kehelan

Apabila memberi pertolongan pertama, perban mesti digunakan supaya lengan berada dalam satu kedudukan. Untuk melakukan ini, perlahan-lahan mengikat tangan, dan di ketiak meletakkan roller kapas, dibalut dengan kain kasa. Dengan ketiadaan bahan-bahan ini, anda boleh menggunakan alat yang berguna, seperti selendang atau selembar kain.

Untuk mengurangkan bengkak, sejuk perlu digunakan di tapak kecederaan. Ini mungkin botol air panas dengan ais. Ia adalah perlu untuk menyerahkan mangsa kepada institusi perubatan dengan berhati-hati dan memastikan bahawa dia selesa.

Penggunaan ubat penghilang rasa sakit berkelajuan tinggi adalah dilarang, kerana kesannya terhadap tubuh dapat mengganggu diagnosis yang betul. Reliever sakit boleh diberikan kepada orang yang cedera jika dia mempunyai ambang sakit yang kecil.

Ia penting! Tidak mustahil untuk membetulkan sendi dengan sendirinya, kerana ia boleh berbahaya bagi kehidupan dan kesihatan pesakit.

Diagnostik

Tentukan kehelan cukup mudah untuk tanda-tanda yang jelas. Di bawah keadaan tertentu, bidang peperiksaan, doktor menetapkan pemeriksaan x-ray. Kaedah ini membantu untuk menentukan kehebatan lengkap atau separa, untuk mewujudkan kehadiran kapal yang rosak dan endapan saraf.

Rawatan hanya ditetapkan selepas menentukan diagnosis yang tepat berdasarkan data pemeriksaan dan penyelidikan.

Rawatan

Rawatan dislokasi clavicle boleh berlaku dalam dua cara: konservatif dan pembedahan, bergantung kepada tahap dan jenis kecederaan. Seringkali kesan yang diingini membawa terapi konservatif. Tetapi jika kaedah ini tidak berkesan, doktor menetapkan pembedahan.

Pembalut tidak elastik

Penggunaan gypsum dressings adalah rawatan yang paling biasa untuk dislokasi tanpa pembedahan. Disandarkan pada teknik yang sama seperti berpakaian Deso.

Tempoh dan jenis pakaian ditentukan oleh doktor yang hadir bergantung pada jenis dan tahap kecederaan. Biasanya tempoh memakai adalah dari satu hingga tiga bulan. Dalam tempoh ini, pesakit mesti kerap melawat doktor. Hospital tinggal pada masa rawatan bukanlah prasyarat.

Pembalut elastik

Salah satu cara yang tidak invasif yang popular untuk merawat keseleo adalah penggunaan pembalut Volkov. Pesakit diberikan tulang selangka, sebelum disembuhkan tapak kecederaan.

Roller khas dimasukkan ke dalam ketiak lengan yang cedera. Scotch digunakan untuk sendi acromion dan tetap dengan plaster.

Dari hari pertama rawatan, pesakit dianjurkan untuk memohon pad pemanas dengan ais ke tapak kecederaan. Ini sangat membantu bukan sahaja melegakan bengkak, tetapi juga kesakitan. Jika kesakitan tidak berlalu, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Rawatan bedah terhadap keseleo

Operasi dijalankan mengikut petunjuk perubatan, apabila rawatan konservatif tidak memberikan kesan yang diingini. Hari ini terdapat beberapa kaedah rawatan invasif bagi dislokasi tulang belakang. Ini termasuk:

 1. Pengancing dengan jarum. Kaedah ini digunakan agak jarang, kerana ia tidak berkesan, ligamen sering tidak dipulihkan, kemungkinan berulang mungkin. Satu-satunya kelebihan kaedah adalah kos yang kecil.
 2. Memperbaiki skru. Berbeza dengan kebolehpercayaan pengikat. Risiko kehalusan berulang adalah jauh lebih rendah. Tetapi semasa rawatan, tahap pergerakan anggota badan berkurangan akibat penekanan tersebut.
 3. Dengan bantuan butang. Menggabungkan unsur-unsur kaedah pertama dan kedua. Pemulihan pergerakan tangan lebih cepat. Tetapi selepas prosedur, parut kekal di tempat menjahit di butang khas. Pergelangan berlaku agak kerap.
 4. Ligamen plastik. Kaedah rawatan pembedahan yang paling berkesan. Semasa prosedur, ligamen buatan dibuat, yang menggantikan cedera atau koyak. Gordle bahu ditetapkan dengan pelekat plaster dan dikeluarkan selepas satu setengah hingga dua bulan.

Sebelum menjalankan sebarang pembedahan untuk rawatan kehelan oleh seorang pakar, pengurangan dalaman dilakukan, selepas itu sendi ditetapkan dengan melampirkannya kepada unsur-unsur mekanikal.

Jenis dan bahan lampiran dipilih oleh doktor yang hadir bergantung kepada ciri-ciri individu pesakit, darjah dan jenis kecederaan.

Terapi Fizikal

Bermula dari hari kedua selepas pengurangan, kompleks latihan fizikal ditugaskan untuk memulihkan aktiviti motor. LFK dengan dislokasi dibahagikan kepada tiga peringkat:

 1. Latihan digunakan untuk mengembangkan sendi jari, sendi siku, dan juga untuk melegakan ketegangan dalam tisu otot tali pinggang bahu.
 2. Beban pada lengan yang sihat meningkat, perhatian dibayar kepada anggota yang cedera. Latihan am dilakukan bersamaan dengan gimnastik pernafasan, yang diperlukan untuk melegakan ketegangan dalam kumpulan otot tertentu. Kayu gimnastik khas, dumbbell, perban dan peralatan senaman digunakan untuk latihan. Juga diberikan satu set latihan untuk melaksanakannya di kolam renang atau mandi.
 3. Kompleks latihan dilakukan dengan amplitud penuh. Jumlah latihan kekuatan meningkat. Latihan dengan bola digunakan untuk menyelaraskan pergerakan anggota yang cedera. Banyak perhatian diberikan kepada pekerjaan yang termasuk kemahiran sehari-hari dan kerja.

Masa pemulihan boleh mengambil masa sehingga tiga bulan. Dengan bantuan terapi senaman, pesakit boleh dengan cepat kembali ke gaya hidup normal, bekerja dan memulihkan anggota yang rosak.

Rawatan kecederaan remedi rakyat

Perubatan tradisional membantu menghilangkan banyak penyakit. Penyisiran tulang belakang tidak terkecuali. Herba, yang digunakan untuk membuat losyen dan memampatkan, membantu menghilangkan rasa sakit dan melegakan bengkak.

 1. Mampat dari ujian. Dari cuka dan adunan adalah adunan tebal. Kemudian, bersama pembalut mengenakan pada tapak kecederaan. Ini akan membantu untuk menghentikan kesakitan.
 2. Wormwood. Daun segar mesti dihirup ke keadaan yang kering. Losyen ini digunakan pada tempat yang sakit selama 30 minit.
 3. Bunga lavender Bunga kering atau segar dihancurkan dan dicampur dengan minyak bunga matahari dalam nisbah 1: 5. Campuran mesti diselitkan sekurang-kurangnya dua bulan. Pada masa ini ia perlu dikacau dengan kerap. Ubat ini sangat berkesan dalam melegakan kesakitan.
 4. Brionium Memampatkan diperbuat daripada itu dan digunakan untuk tempat dislokasi. Tetapi anda tidak boleh menjalankan rawatan dengan alat ini, sementara dislokasi tidak ditetapkan. Dari akar bryonia boleh membuat merebus. Untuk melakukan ini, tuang satu sendok teh kering, akar yang dicincang dengan 500 ml air suam dan rebus selama 15 minit dengan api sederhana. Tuangkan kuah melalui cheesecloth dan makan tiga kali sehari selama setengah jam sebelum makan.
 5. Langkah salib Ia diperbuat daripada minyak penyembuhan khusus. Untuk melakukan ini, ambil satu sudu teh akar yang dicincang dan tuang 150 ml bunga matahari atau minyak zaitun. Alat ini berfungsi dengan baik untuk melegakan kesakitan pada sendi yang rosak.
 6. Nyasil. Dikenali untuk masa yang lama untuk sifat penyembuhannya. Dicokot akar devyala tuang segelas air panas. Perlu menegaskan sekurang-kurangnya 20 minit. Infusi boleh digunakan untuk memakai dan memampatkan. Nevyasil membantu walaupun dislokasi dengan pecah otot atau ligamen.
 7. Bow Losyen berasaskan bawang dianggap sebagai salah satu ubat yang paling berkesan dalam merawat dislokasi tulang selangka. Sayuran segar atau panggang dicampur dengan gula dalam nisbah 1:10. Memampatkan perlu diubah dalam masa lima hingga enam jam.
 8. Susu Ia mesti dipanaskan dan menurunkan kain kasa itu. Apabila ia direndam, kompres digunakan untuk tapak kecederaan dan diperbaiki dengan sapu tangan rajutan.

Rawatan di rumah tidak boleh dimulakan secara bebas tanpa berunding dengan doktor. Ini boleh menyebabkan akibat yang serius.

Akibatnya

Clavicle dalam tubuh mempunyai fungsi artikular. Malah kerosakan kecil menyebabkan ia membawa kesan yang serius. Ini termasuk:

 1. Gangguan sistem saraf.
 2. Tarik otot tisu.
 3. Pelanggaran sistem vaskular badan.
 4. Kehilangan fungsi motor anggota badan dan lengan bawah.
 5. Dalam kes tertentu, lumpuh anggota lengkap mungkin berlaku.
 6. Kerosakan kepada sistem limfa dan tendon.

Menghapuskan kemungkinan komplikasi hanya mungkin dengan akses tepat pada masa kepada ahli traumatologi, yang akan menjalankan kajian dan menetapkan rawatan.

Clavicle dislokasi adalah diagnosis yang agak biasa, terutama di kalangan atlet. Kecederaan boleh ditimbulkan oleh lebam, jatuh atau tidak, sekilas pukulan. Trauma kanak-kanak itu boleh diperolehi dalam proses kelahiran. Ia tidak perlu untuk menangguhkan rawatan, pada gejala pertama yang anda perlukan untuk berjumpa doktor.

Apa yang perlu dilakukan apabila tulang selangka terputus

Clavicle dalam tubuh manusia melakukan fungsi penting. Ia menghubungkan tulang-tulang bahagian atas dengan seluruh tulang rangka dan memperbaiki sendi bahu pada jarak yang betul dari dada, yang memastikan kebebasan pergerakan tangan.

Penyisihan tulang belakang - kecederaan berbahaya yang berkaitan dengan integriti sendi, otot dan ligamen, yang boleh menyebabkan komplikasi.

Anatomi

Clavicle adalah bilik stim (kanan dan kiri) tulang panjang tubular dalam bentuk huruf Latin S, membentuk ikat pinggang bahu atas seseorang. Permukaan bawah ligamen klavikel yang terhubung ke bilah bahu dan 1 kelebihan. Akhirnya yang menghubungkan dengan sternum melengkung ke hadapan, ia dipanggil sternal atau medial. Hujung tulang yang bertentangan, disambungkan ke kutikula, melengkung ke belakang, dipanggil acromial atau lateral. Ligamen Acromioclavicular menyediakan sendi spatula.

Bentuk tulang dan lampirannya ke bahagian lain rangka memberikan lekukan tinggi tangan manusia.

Ahli sains yang pertama yang menggambarkan dislokasi clavicular-acromial dianggap sebagai Hippocrates.

Sebabnya

Dislokasi boleh berlaku apabila jatuh pada lengan atau bahu, pukulan kuat atau pergerakan tiba-tiba bahu.
Ini adalah kecederaan para atlet, terutama pemain bola tampar dan pemain bola baling.

Dalam bayi baru lahir, ia berlaku sebagai trauma kelahiran dalam buruh yang cepat atau sukar. Pada usia muda itu diperlakukan dengan konservatif, tanpa mengenakan pemakaian gipsum.

Mengikut klasifikasi penyakit antarabangsa (ICD - 10), kehelan tulang belakang mempunyai kod 534.1.

Gejala dan bagaimana untuk membezakan kehebatan dari patah tulang

Gambar dan gejala klinikal bergantung kepada keparahan kehelan (1-6) dan lokasi kecederaan pada sendi acromial atau sternum.

Untuk dislokasi clavicle, gejala berikut adalah ciri:

 • bengkak dan kemerahan kulit pada lengan atas atau sternum atas;
 • pelanggaran kontur bahu sendi yang cedera;
 • kesakitan dalam artikulasi clavicle dengan sternum atau scapula;
 • pelanggaran mobiliti tangan dan tulang selangka, klavikula tidak bergerak ketika memindahkan pisau;
 • mati rasa jari, kehilangan mobiliti mereka;
 • bantalan di bahagian atas tulang dada, diperparah oleh pernafasan pernafasan atau mendalam (dengan kehelan akhir hujung tulang belakang);
 • membonjol pada akhir clavicle yang rosak, yang lega dengan menekan, tetapi timbul lagi jika tekanan itu dihentikan.

Gejala terakhir, yang dikenali sebagai "kesan utama" - tanda khas kehelan, tidak patah, tetapi menyebabkan kesakitan yang teruk.

Dislokasi sendi bahu dan siku paling sering diperhatikan - kira-kira 55% daripada semua anjakan tulang berlaku. Anda boleh mengetahui tentang sebab-sebab dislokasi bahu, gejala dan kaedah rawatannya.

Apabila patah tulang belakang, sendi bahu jatuh secara nyata, lengannya kehilangan mobiliti, ia tidak boleh dinaikkan.

Klasifikasi kerosakan

Terdapat beberapa klasifikasi, dislokasi dibezakan oleh sifat, sejauh mana kerosakan dan arah pemindahan tulang.

Dislokasi akromial tulang belakang adalah jenis kecederaan yang paling biasa.

 • tidak terkehel - (1 jenis) dengan pecah ligamen acromioclavicular:
 • dislokasi lengkap - sekiranya pecah ligamen acromioclavicular dan coraco-clavicular.

Dalam arah anjakan:

 1. nadacromial;
 2. subacromial;
 3. supraspinal (hasil tindakan ganas);
 4. subclavicular (hasil daripada perubahan berkaitan umur).

Penyisiran sendi sternoclavicular:

 • pra-dada;
 • nadgrudiiny;
 • retrosternal (dalam kes ini, hujung tulang belakang tidak melekat).

Pertolongan cemas

Dengan memberikan pertolongan cemas, mangsa diberikan:

 1. Sakit pernafasan dan tolak anggota badan yang cedera.
 2. Di limbo, tangan terikat pada perban atau keranjang, meletakkan kusyen di ketiak.
 3. Di tempat kecederaan, anda boleh meletakkan sejuk untuk mengurangkan bengkak.
 4. Percubaan untuk menetapkan tulang selangka dengan sendirinya boleh memburukkan kesan kecederaan.

Diagnostik

Pemeriksaan pesakit dijalankan dalam kedudukan yang berdiri, kerana gejala-gejala kehalusan dalam kedudukan terlentang tidak begitu jelas.
Diagnosis awal dilakukan berdasarkan pemeriksaan pesakit. Pemeriksaan X-ray dilakukan secara mandatori, baik untuk yang cedera dan untuk bahagian tubuh yang sihat.

Hanya berdasarkan data sinar-X dan data tomografi, mungkin untuk menentukan diagnosis yang tepat, menentukan sejauh mana dan jenis kerosakan, dan pilih kaedah rawatan yang betul.

Rawatan

Sekiranya terdapat ketidakselarasan tulang selangka, rawatan berjaya dilaksanakan dengan kaedah konservatif.
Oleh itu, pengurangan dislokasi di bawah anestesia tempatan dengan cara penentuan semula tertutup dan pemakaian khas khas:

 • lapan berbentuk;
 • thoracobrachial;
 • dengan kaedah Volkovich;
 • Berpakaian deso;
 • memasang pita pelekat.

Untuk mana-mana kaedah penetapan, perlu menggunakan roller axillary dan pelot, pad khusus yang menekan pada akhir acromial clavicle dan tahan di kedudukan yang betul.

Tempoh imobilisasi adalah 1-1.5 bulan, diikuti dengan pemulihan.

Dalam kes kecederaan serius melakukan rawatan pembedahan kehelan di hospital. Semasa pembedahan, tulang klavikula tetap diperbaiki sementara dan plastik ligamen diperbuat daripada sutera atau serat sintetik. Pelakon plaster selepas pembedahan digunakan untuk 4-6 minggu.

Komplikasi yang mungkin

Sekiranya tidak dirawat tepat pada waktunya, ini boleh menyebabkan:

 1. kepada jangkitan;
 2. sekatan fungsi dan pergerakan anggota atas;
 3. parut dan luka pasca operasi;
 4. berulangnya dislokasi;
 5. mencubit saraf dan saluran darah.

Tempoh pemulihan

Semasa tempoh pemulihan selepas trauma atau pembedahan, pesakit ditetapkan prosedur dan aktiviti yang bertujuan:

 • pecutan pertumbuhan semula otot dan ligamen;
 • pemulihan secara beransur-ansur mobiliti bersama;
 • pengukuhan dan pencegahan otot berulang.

Paling berkesan dalam hal ini:

 • kursus urutan manual atau perkakasan;
 • terapi manual;
 • UHF dan terapi alat lain;
 • fisioterapi di dewan atau kolam.

Pilihan langkah pemulihan dan tempoh pemulihan selepas kecederaan dipengaruhi oleh umur, gaya hidup dan keadaan umum pesakit.

Prestasi selepas kecederaan pulih selepas 1.5-2 bulan. Walau bagaimanapun, pemulihan lengkap fungsi sendi mungkin tidak lebih awal daripada dalam 3-3.5 bulan. Dengan tahap keilatan yang serius, pemulihan memerlukan masa sehingga 2 bulan selepas pembedahan. Penting untuk mengikuti cadangan doktor yang menghadiri, makan makanan seimbang dan menjalani gaya hidup yang sihat.

Untuk kehebatan clavicle, pertolongan cemas, dan rawatan kecederaan, lihat video ini.

Clavicle dislokasi

Dalam perubatan, kecederaan sendi sternoclavicular jarang diamati. Daripada jumlah kecederaan yang sama, kerosakan tersebut menyumbang 5%. Oleh kerana lokasi anatomi bersama, kehebatan tulang belakang jatuh ke dalam kategori kecederaan berbahaya.

Kerosakan seperti ini berlaku akibat kesan mekanikal, kemalangan lalu lintas, perubahan patologi dalam tisu tulang di atlet.

Pengkelasan

Tulang tulang adalah tulang berbentuk S kecil, yang terdiri daripada badan dan dua segmen akhir - sternal (sternal) dan acromion. Akhir sternal adalah cembung dan articulates dengan sternum ligamentum kosal-clavicular, end acromial adalah cekung dan terhubung dengan corakoklavikular dengan acromion dari scapula. Proses ossifikasi tulang ini bermula pada tempoh perkembangan intrauterin pada minggu ke-6. Otot subclavian dilampirkan pada bahagian bawah bahagian bawah tulang.

Tulang clavicular melakukan fungsi pelindung, sokongan dan motor dan menghubungkan tangan ke rangka.

Kerana struktur anatomi dan banyak fungsi yang dilakukan tulang klavikular, anjakan dan kerosakan pada artikulasi clavicular dalam traumatologi dianggap sangat berat.

Dislokasi klavikel dibezakan bergantung kepada jenis kecederaan radas kapsul-ligament untuk:

 • Luar - dislokasi akhir acromial clavicle. Akhir akromial tulang diartikulasikan kepada scapula dengan menggunakan dua ligamen. Kecederaan dibahagikan kepada subluxation (kerosakan pada ligamen koraco-clavicular atau acromioclavicular) dan lengkap (keseluruhan ligamentous cedera).
 • Dalaman - dislokasi akhir hujung tulang belakang. Terdapat - anterior, supra - dan anterior thoracic displacement. Kes prothoralumina direkodkan lebih daripada yang lain.

Dislokasi akromial mungkin disertai dengan pergeseran yang ketara pada akhir tulang klavikular:

 • Akhir sendi menggeser dan mencederakan otot trapezius.
 • Serpihan tulang acromial mempunyai anjakan atas. Jarak (2-3 kali lebih banyak daripada biasa) muncul di antara hujung klavikular dan proses corakoid skapula.
 • Akhir acromion bergeser ke bawah skapula dan tetap tidak bergerak dalam kedudukan ini.

Dislokasi akhir hujung tulang belakang (zagrudny) - mungkin disertai oleh kerosakan pada kapal dan saraf tali bahu.

Anjakan tulang klavikular dianggap kuno, jika beberapa minggu berlalu selepas kerosakan (lebih daripada 2). Tidak lengkap - hasil tanpa tanda jelas, kecuali pelanggaran struktur anatomi dari sendi acromioclavicular.

Kod kecederaan ICD 10

Mengikut Klasifikasi Penyakit Antarabangsa ICD 10, kecederaan sendi sternoclavicular dimasukkan dalam kelas "Dislokasi, lengan dan ketegangan alat ligamen kapsul dari ikat pinggang S43".

Sebabnya

Terjun, pukulan langsung ke kawasan sendi, kemalangan jalan raya boleh menyebabkan kekacauan klavikula. Jenis kecederaan ini adalah tipikal untuk atlet dan orang yang mengetuai gaya hidup aktif.

Anjakan clavicle pada bayi yang baru lahir semasa bersalin berlaku dalam kerja buruh yang teruk atau cepat. Akhir akromial tulang adalah cedera. Penyisihan tulang selangka dalam bayi, disebabkan sifat tulang, mudah dikeluarkan dan imobilisasi sendi tidak diperlukan.

Trauma di bahagian dada dan clavicular boleh menyebabkan arthrosis acromioclavicular.

Gejala

Apabila tulang belakang terputus, gejala berikut berlaku:

 • Kesakitan di kawasan kecederaan:
 • Pelanggaran yang ketara secara visual terhadap struktur anatomi;
 • Dengan pergerakan tangan, kenaikan sakit;
 • Pergerakan bahu yang sakit berkurangan;
 • Apabila kerosakan saraf mungkin - kebas, lumpuh anggota badan;
 • Bengkak;
 • Lebam

Symptomatology dilengkapi dengan tanda-tanda tertentu yang bergantung kepada zon kerosakan.

Dengan kerosakan acromial, pesakit menekan tangan ke badan. Nyeri tertumpu pada sendi acromioclavicular, fungsi motor sendi bahu dikurangkan. Prothopegral - dicirikan dengan menonjolkan ujung bahagian dalam sendi sendi, tali pinggang - ke hadapan dan ke atas, penundaan toraks - posterior.

Tanda utama anjakan tulang adalah "gejala utama."

Pertolongan cemas

Jika anda mengesyaki bahawa sendi clavicular rosak, anda mesti terlebih dahulu melumpuhkan lengan yang cedera (menggantung lengan menggunakan pembalut atau pembalut yang diletakkan di atas leher). Di dalam ketiak melampirkan roller. Untuk mengurangkan kesakitan dan bengkak membuat kompres sejuk di kawasan kecederaan.

Menjalankan manipulasi pengasingan klavikula secara bebas, jika tidak ada kelayakan khusus, tidak boleh.

Apa yang perlu dilakukan apabila tulang selangka terputus

Apa yang perlu dilakukan apabila tulang leher terputus-putus? Perkara pertama yang perlu dilakukan sekiranya berlaku sebarang kecederaan adalah menghubungi ambulans ambilan. Sekiranya, mengikut gejala mangsa, kehelan tertutup pada akhir acromial clavicle adalah mungkin, luka yang cedera itu harus dimatikan. Untuk melakukan ini, menggunakan selendang atau pembalut, pembalut dibuat, yang diletakkan di atas leher, tangan diletakkan di dalam "gelung" pembalut dalam kedudukan yang bengkok (90 °). Untuk mengurangkan bengkak, losyen sejuk dibuat pada bahu perut. Kecederaan seperti itu biasanya disertai oleh kesakitan yang teruk. Tetapi memberi ubat penahan sakit tidak disyorkan. Mereka boleh mengurangkan simptom dan membuat diagnosis lebih sukar. Anda secara bebas boleh membawa pesakit ke hospital.

Diagnostik

Dislokasi clavicle didiagnosis berdasarkan pemeriksaan awal pesakit (serpihan tulang offset yang terlihat secara visual), palpation, radiograph anterior dan posterior. X-ray boleh menentukan jenis kehelan sendi sternoclavicular dan mengecualikan atau mengesahkan kemungkinan kecederaan lain.

Jika kecederaan dalaman disyaki, MRI dilakukan.

Rawatan

Rawatan tulang belakang tulang belakang bermula selepas menentukan jenis kecederaan. Dengan pecah sebahagian atau lengkap ligamen acromioclavicular, tanpa kecederaan lain, rawatan konservatif ditetapkan. Penetapan semula tertutup dibuat di kawasan acromial dan penetapan luka yang terluka dengan berpakaian selama 14 - 28 hari. Untuk imobilisasi boleh menggunakan orthosis clavicular. Peranti menekan pada akhir acromial clavicle, menetapkan posisi anatomik yang betul.

Dalam kes terlepasnya clavicle, sendi juga boleh dilakukan. Tangkai kinesiologi yang diletakkan di hospital.

Taping mempunyai kesan positif pada:

 • saraf;
 • peredaran darah;
 • limfatik;
 • sistem otot.

Untuk mengurangkan kesakitan dan pembengkakan pada hari pertama membuat pemampatan sejuk dan gunakan ubat penghilang rasa sakit. Terapi fizikal bermula dengan rasa sakit. Bermula dengan latihan isometrik, kemudian teruskan ke isotonik. Atlet ditunjukkan untuk kembali ke latihan biasa dengan penyembuhan lengkap sendi (tiada kesakitan semasa palpation and sip limb).

Ia agak mudah untuk memanipulasi kehelan tulang selangka, lebih sukar untuk mengatasi dan menahan akhir tulang di kedudukan yang betul.

Selepas imobilisasi sendi, rawatan boleh diteruskan di rumah.

Rawatan dislokasi lengkap boleh menjadi konservatif dan pembedahan.

Baki kerosakan yang memerlukan pembedahan: sendi clavicular diperbaiki dari bahagian dalam dan ligamen koraco-clavicular disutih.

Rawatan pembedahan

Rawatan pembedahan dirumuskan dalam kes rumit dan kronik kehebatan clavicle. Penataan semula tertutup dijalankan sebelum operasi, dan pada masa campur tangan pembedahan, tulang klavikular diperbaiki dengan jarum, skru, piring, "butang", dan sebagainya.

Apabila sendi tidak dimobilisasi dengan bantuan jurucakap, kambuhan boleh berlaku, kerana pecahnya ligamen, yang menyambungkan serpihan luaran clavicle, tidak dipulihkan.

Had penetapan skru dan mengurangkan pergerakan tulang. Yang membawa kepada disfungsi anggota atas.

Memperbaiki dengan bantuan "butang" mempunyai pandangan yang lebih positif untuk pemulihan fungsi tangan. Semula mungkin.

Pembedahan ligamen dianggap sebagai operasi yang paling berkesan untuk merawat dislokasi tulang selangka. Lavsanoplasty digunakan untuk memperbaiki ligamen patah.

Jenis plastik yang digunakan untuk penggantian akhir acromial clavicle, termasuk penambahan dan penetapan end acromial, pembentukan saluran menegak dalam tulang dan acromione skapula dengan bantuan pita mylar.

Kaedah rawatan invasif ini adalah paling berkesan:

 • Kebolehpercayaan penetapan hujung artikular sambungan konkrit-acromial;
 • Kesalahan operasi yang rendah;
 • Kebarangkalian kemungkinan komplikasi pasca operasi.

Selepas pembedahan, sendi dilancarkan dengan plaster selama 6-8 minggu.

Selepas rawatan, kehelan akhir hujung tulang belakang boleh menyebabkan kehidupan normal selepas 1.5-2 bulan.

Pemulihan

Pemulihan selepas dislokasi tulang belakang termasuk:

 • Latihan (terapi latihan), yang memulihkan fungsi sendi. Beban penuh pada sendi sternoclavicular dibenarkan 8-12 bulan selepas kecederaan.
 • Urut
 • Prosedur fisioterapi.
 • Persediaan mengandungi kalsium dan kolagen, dsb.

Pemulihan kapasiti kerja selepas terompak tulang belakang bergantung kepada ciri-ciri individu organisma, tahap kerosakan yang diterima, langkah-langkah pemulihan yang dilakukan, dan lain-lain.

Fisioterapi

Semasa tempoh pemulihan, prosedur fisioterapi ditetapkan untuk membantu memulihkan sendi clavicular.

Aktiviti pemulihan termasuk prosedur fisioterapeutik:

Pemulihan kes kompleks mengambil masa lebih daripada 8 minggu.

Apa-apa soalan? Minta mereka ke doktor kakitangan kami di sini di laman web ini. Anda pasti mendapat jawapan! Tanya soalan >>

Komplikasi dan akibatnya

Campuran invasif untuk kecederaan sendi sternoclavicular boleh mengakibatkan komplikasi:

 • Pecah tulang kerana tekanan yang kuat;
 • Reposisi tidak lengkap;
 • Jangkitan luka;
 • Kemunculan proses patologi - arthrosis sendi acromioclavicular.
 • Kesakitan tajam dalam jahitan.
 • Pembentukan pertumbuhan pada serpihan acromial tisu tulang.
 • Disfungsi mobiliti anggota atas.

Dengan rawatan yang tepat pada masanya dan mendapatkan bantuan yang berkelayakan, pematuhan dengan semua cadangan doktor pada pesakit dengan diagnosis kehelan tulang selangka, terdapat pemulihan pesat sendi yang rosak.

Pembaca yang dihormati di laman web 1MedHelp, jika anda masih mempunyai soalan mengenai topik ini, kami akan dengan senang hati menjawabnya. Tinggalkan maklum balas anda, komen, berkongsi cerita tentang bagaimana anda mengalami trauma yang sama dan berjaya mengatasi akibatnya! Pengalaman hidup anda boleh berguna kepada pembaca lain.