Utama / Pemulihan

Dislokasi dan subluxation sendi temporomandibular

Perkembangan evolusi manusia telah menjadikan bahagian muka tengkorak sebagai komponen penting dalam pembangunan sosial. Oleh itu, sendi temporomandibular telah memperoleh status istimewa. Dan patologinya sangat penting. Ini adalah benar terutamanya untuk arthritis dan kehebatan sendi temporomandibular.

Anatomi sendi temporomandibular

Rahang bawah seseorang adalah satu-satunya tulang yang bergerak dari tengkorak itu. Ini disebabkan oleh perkembangan diarthrosisnya (sambungan seketika atau artikular) dengan seluruh tengkorak.

Diarthrosis ini adalah sendi temporomandibular. Ia terletak di kawasan hubungan antara cabang rahang bawah dan bahagian bawah tulang temporal, di mana terdapat lekukan khas - fossa artikular. Ia sesuai dengan ketua cawangan mandibular. Akibatnya, rahang bawah mempunyai pergerakan sedemikian. Ia boleh didapati (dalam had yang munasabah) pergerakan dalam semua empat arah. Apa yang memberi seseorang bukan sahaja keupayaan untuk mengunyah, tetapi bercakap.

Penyisiran dan subluxasi sendi. Pengkelasan

Oleh kerana pergerakan sendi ini, ia boleh tertakluk kepada subluxation dan juga dislokasi. Perbezaannya terletak pada tahap anjakan patologis kepala berhubung dengan fossa artikular.

Jadi sublaksasi sendi temporomandibular adalah sisihan sebahagian kepala dari rongga artikular. Pada masa yang sama tidak ada kemungkinan untuk kembali ke tempat asalnya.

Tetapi dislokasi sendi temporomandibular dicirikan oleh keluar lengkap kepala mandible dari rongga fossa artikular. Oleh kerana ligamen sendi (jika tidak ada pecah ketika dislokasi), kepala rahang bawah tertarik ke tulang temporal, tetapi tidak lagi ke dalam rongga fossa artikuler, tetapi di hadapannya, di belakangnya atau ke sisi. Oleh itu, ada dislocations anterior, posterior, dan lateral yang dibezakan. Ini tidak diperhatikan dalam keadaan apabila subluxation sendi temporomandibular berkembang.

Oleh kerana seseorang mempunyai dua sendi temporomandibular (kanan dan kiri), saya membezakan antara subluxation / dislokasi unilateral dan dislokasi / subluxation dua hala. Oleh itu, tanda-tanda dalam kes pertama akan berada di satu pihak, dan di kedua - kedua-dua pihak.

Kursus dislokasi dan subluxation sendi boleh menjadi akut dan kronik. Mereka dipanggil, masing-masing, dislokasi / subluxasi traumatik dan kebiasaan. Menurut statistik, setiap dislokasi ke-15 adalah suatu kehelan dari sendi temporomandibular. Dan bahagian dislokasi kebiasaan menyumbang sehingga satu pertiga daripada semua kes.

Sebab-sebab dislokasi dan subluxation

Kemunculan subluxation dan dislokasi disebabkan oleh dua komponen:

 • Anjakan yang berlebihan kepala rahang bawah dengan tindakan daya yang mencukupi untuk mengatasi teras ligamen sendi.
 • Melemahkan ligamen sendi temporomandibular, sebagai hasilnya, kepala mandibula dengan bebas (atau hampir bebas) dapat meninggalkan rongga fossa artikular.

Sehubungan itu, kedua-dua mekanisme dislokasi / subluxation berkembang akibat dari sebab-sebab berikut:

 • Impak traumatik pada sendi dari luar;
 • Pembukaan mulut berlebihan;
 • Mengunyah makanan dan menggigit kepingannya.

Pada umumnya, terkehel / subluxation berkembang dengan apa-apa tekanan yang kuat pada sendi.

Secara semulajadi, sebab pertama dapat diperhatikan baik pada orang yang sihat dan pada orang yang menderita berbagai penyakit sendi. Di antara mereka, perubahan arthritis dan degeneratif dalam alat ligamen sangat penting. Tiga sebab terakhir hanya boleh dilakukan sebelum "sendi tidak sihat". Sekali lagi, ini adalah arthritis dan ligamen lemah. Di samping itu, pada masa yang tidak dijalankan rawatan penyebaran sendi temporomandibular membawa kepada rupa dislokasi biasa.

Tanda-tanda dislokasi dan subluxation rahang bawah

Oleh kerana anjakan patologi permukaan artikular boleh berada pada satu sisi atau dua pada masa yang sama, manifestasi klinikal ditandakan dengan sewajarnya.

Dislokasi traumatik rahang bawah paling sering adalah posterior dan lateral dua hala. Dalam kes yang kedua, ia boleh menjadi satu dan dua pihak. Dislokasi anterior dua hala selepas kecederaan hampir tidak pernah berlaku.

Dislokasi dua hala belakang:

 1. Rahang ditutup dan pesakit tidak dapat membukanya.
 2. Gigi yang lebih rendah terletak jauh di belakang.
 3. Sakit di bawah kedua-dua telinga. Selepas beberapa lama, bengkak muncul di tempat-tempat ini.
 4. Ucapan yang meruncing dan melimpah.
 5. Keadaan dipaksa. Pesakit hanya boleh duduk atau berdiri, kerana kedudukan mendatar menyebabkan tercekik.

Dislokasi unilateral belakang mempunyai klinik yang sama, kecuali kesakitan dan pembengkakan dicatatkan di satu pihak. Di samping itu, kelengkungan mulut boleh dilihat.

Dislokasi dua hala:

 1. Rahang bawah ditutup dan beralih ke sisi. Apa yang jelas dilihat dalam peperiksaan luaran dan dirasakan oleh pesakit.
 2. Ucapan hampir tidak jelas. Pemanasan semula (peningkatan saliva).
 3. Sakit dan bengkak di bawah telinga.

Dislokasi dua hala depan:

 1. Mulut terbuka dan tidak boleh menutup rahang.
 2. Ucapan tidak masuk akal.
 3. Sakit dan bengkak di bawah telinga.
 4. Penyeksaan.

Subluksasi unilateral depan dicirikan oleh tanda-tanda yang serupa. Tetapi pembukaan mulut tidak lengkap. Di antara semua dislokasi sendi mandibular, keadaan ini sangat jarang berlaku.

Untuk mana-mana subluxation, mulut ditutup. Pembukaannya boleh dilihat hanya dengan penyebaran dua hala ke hadapan. Pergerakan rahang yang lebih rendah adalah mungkin, walaupun sangat terhad disebabkan oleh sakit sendi. Oleh itu, seseorang yang praktikal tidak menelan air liur dan hipersalivasi diperhatikan.

Rawatan kehelan dan subluxation

Apa-apa bantuan dan rawatan kehelan bersama temporomandibular bermula dengan pengurangannya.

Pesakit perlu duduk di kerusi. Doktor berdiri di hadapannya dan dengan kedua-dua tangan mengambil rahang bawah dari kedua belah pihak. Jari-jari jempol terhadap molar, dan dengan jari-jari lain, ia merangkumi rahang bawah di bahagian bawah dan bawah. Kemudian ibu jari membuat tekanan pada rahang bawah. Ini memastikan penurunannya. Pada masa yang sama, apabila rahang jatuh, dengan jari-jari lain, doktor mengangkat hujung depannya. Pergerakan ini dibuat sehingga rahang diposisikan semula. Apa yang boleh dinilai berdasarkan dua tanda. Ini adalah kemunculan klik dan perasaan "jatuh" rahang bawah. Selepas itu, pada rahang bawah digunakan sling untuk tempoh 5-7 hari. Sepanjang masa ini, pesakit dibenarkan mengambil cecair dan menggosok tulisan. Begitu juga dengan diet pesakit selepas rawatan subluxation sendi temporomandibular.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa sebelum memulakan rawatan dislokasi sendi temporomandibular, adalah perlu untuk mengecualikan patah mandibula.

Bagi dislokasi kebiasaan, pengurangan mandible dijalankan mengikut peraturan yang sama. Tetapi rawatan lanjut tidak terhad kepada pembalut ketat darah. Pemeriksaan yang teliti adalah perlu untuk mengenal pasti punca-punca terkehel. Atas dasarnya, rawatan dilakukan, yang mungkin termasuk pembedahan.

Subluksasi rawatan sendi rahang

Sebabnya

Sebahagian besarnya, kehelan rahang bawah yang lebih rendah pada pesakit berlaku semasa pembukaan mulut: misalnya, menguap, menjerit, menggigit terlalu banyak makanan, ketawa, anda boleh menyebabkannya berubah.

Juga, rahang boleh bergerak semasa operasi perubatan seperti rawatan pergigian, pemeriksaan perut dengan menelan siasatan, gastroskopi, dll. Jarang, tetapi masih terdapat situasi apabila pesakit memohon bantuan selepas cuba memecahkan kacang dengan gigi, membuka botol atau beberapa jenis pembungkusan lain.

Berlepas atau jatuh dari sendi temporomandibular mungkin disebabkan oleh kecederaan, contohnya, apabila jatuh atau melangkau tamparan langsung ke rahang.

Pada risiko pengaliran sendi rahang adalah pesakit dengan gigitan yang tidak betul, serta mereka yang menderita penyakit seperti gout, serangan epilepsi, keradangan berulang pada sendi, reumatik, ubah bentuk arthrosis TMJ, osteomyelitis.

Di samping itu, terdapat pengungsian kongenital disebabkan oleh perkembangan TMJ yang tidak normal. Dalam amalan perubatan terdapat kes-kes dislokasi tanpa sebab yang jelas.

Ini disebabkan oleh perubahan tisu penghubung.

Selalunya, mekanisme kehelan rahang bawah dikaitkan dengan pergerakan tajam rahang itu sendiri atau kesan luaran yang luar biasa. Rontok spontan rahang bawah boleh disebabkan oleh pembukaan mulut yang berlebihan semasa menguap, menjerit, menggigit makanan yang besar, muntah, nyanyian, ketawa, dll. Dalam beberapa kes, kehelan rahang bawah berlaku dalam pelbagai manipulasi perubatan - penyingkiran gigi, penyingkiran teraan gigi, pengambilan gastrik, bronkoskopi, gastroskopi, intubasi trakea, dan t / n Kebiasaan berbahaya boleh menyebabkan terlepasnya rahang bawah: contohnya kebiasaan membuka botol dengan gigi, menggigit kacang atau membuka pelbagai pakej vki.

Di samping itu, kehebatan trauma akut boleh berlaku akibat pergerakan terpaksa terpaksa di sendi: pukulan langsung ke rahang bawah, jatuh di dagu, dll.

Dislokasi rahang bawah biasanya dilihat pada wanita yang telah mencapai usia pertengahan dan tua. Ini disebabkan ciri-ciri morfologi sendi: ligamen yang lemah, ketinggian yang lebih kecil daripada tubercle artikular, atau kedalaman fossa. Patologi serupa berlaku pada orang muda apabila pergeseran rahang disebabkan penggunaan tenaga mekanikal luaran. Dislokasi berulang sering muncul di latar belakang sejenis patologi artikular. Oleh itu, punca-punca fenomena yang berkenaan ialah:

 1. Kecederaan (melanda langsung atau jatuh).
 2. Pembukaan mulut berlebihan (dengan menguap, menjerit, prosedur pergigian).
 3. Arthritis (reumatik, gouty).
 4. Osteoarthritis sendi rahang.

Ia juga harus diingat bahawa keseleo mungkin muncul lagi - disebabkan rawatan tidak lama lagi, tidak betul atau tidak lengkap, jika pesakit tidak mengikuti cadangan doktor mengenai rejimen pelindung (pendedahan rahang) atau tempoh pemulihan tidak mencukupi.

Dalam setiap kes terdapat satu set faktor yang membahayakan perkembangan patologi.

Dislokasi rahang bawah berlaku disebabkan oleh sebab tunggal atau gabungan beberapa faktor.

Penyebab kehelan dapat banyak faktor, mulai dari menguap dan berakhir dengan pukulan ke rahang. Terdapat kedua-dua satu sisi dan dua sisi offset. Selepas kecederaan, dengan terapi yang tidak berjaya, biasa dislokasi bersama temporal-mandibular sering diperhatikan. Dalam kes ini, anjakan dan kehilangan tulang beg artikular mereka menjadi kronik.

Faktor-faktor yang menimbulkan kehebatan sendi adalah:

 • Menjerit.
 • Menguap kuat.
 • Mengunyah makanan pepejal.
 • Muntah.
 • Bounce
 • Penyakit berkaitan - arthrosis, arthritis, rematik, dsb.

Mekanisme dislokasi sendi adalah prolaps kepala tulang dari rongga artikular. Tisu lembut mungkin cedera.

Membuka botol dengan gigi anda, mengunyah makanan pepejal, cuba memecahkan kata-kata ringkas, boleh menyebabkan subluxasi atau terlepasnya sendi maxillary-temporal.

Terdapat simptom ciri kehelan yang memudahkan diagnosis kecederaan:

 • Tutup yang sukar dan pembukaan mulut.
 • Deformasi dan sisihan dari kedudukan yang betul secara anatomis.
 • Gangguan pertuturan.
 • Air liur yang berlimpah.
 • Sakit di telinganya atau memancar ke kuil.

Sesetengah gejala juga menjadi ciri patah tulang. Oleh itu, diagnosis radiasi atau X-ray diperlukan.

Untuk mengelakkan rahang, perlu memaksakan lebih banyak kekuatan pada sendi daripada yang ligamennya dapat bertahan. Setiap orang mempunyai kekuatan yang berlainan, oleh itu kecederaan, yang mana maksudnya ada kehelan, hanya akan menyebabkan lebam dan lebam yang lain.

Kenapa dislokasi rahang bawah?

 • melonggarkan ligamen mungkin disebabkan oleh patologi pertumbuhan, di mana seseorang mungkin mengalami masalah ini secara teratur selepas terancang awal;
 • Penyakit sistem saraf: ensefalitis, epilepsi. Gejala ciri mereka ialah sindrom sawan;
 • arthritis, osteomyelitis, gout menyebabkan patologi sendi temporomandibular;
 • Memprovokasi kehelan boleh menjadi pembukaan mulut yang terlalu kuat semasa makan atau bercakap, tabiat buruk (mengunyah atau menggigit objek asing yang sangat keras).

Disebabkan keistimewaan struktur tengkorak, wanita mempunyai rahang dislokasi lebih kerap daripada lelaki. Majoriti seks yang lemah, fossa sendi temporomandibular adalah lebih kecil daripada lelaki.

Pengkelasan

Oleh kerana pergerakan sendi ini, ia boleh tertakluk kepada subluxation dan juga dislokasi. Perbezaannya terletak pada tahap anjakan patologis kepala berhubung dengan fossa artikular.

Jadi sublaksasi sendi temporomandibular adalah sisihan sebahagian kepala dari rongga artikular. Pada masa yang sama tidak ada kemungkinan untuk kembali ke tempat asalnya.

Tetapi dislokasi sendi temporomandibular dicirikan oleh keluar lengkap kepala mandible dari rongga fossa artikular. Oleh kerana ligamen sendi (jika tidak ada pecah ketika dislokasi), kepala rahang bawah tertarik ke tulang temporal, tetapi tidak lagi ke dalam rongga fossa artikuler, tetapi di hadapannya, di belakangnya atau ke sisi.

Oleh itu, ada dislocations anterior, posterior, dan lateral yang dibezakan. Ini tidak diperhatikan dalam keadaan apabila subluxation sendi temporomandibular berkembang.

Oleh kerana seseorang mempunyai dua sendi temporomandibular (kanan dan kiri), saya membezakan antara subluxation / dislokasi unilateral dan dislokasi / subluxation dua hala. Oleh itu, tanda-tanda dalam kes pertama akan berada di satu pihak, dan di kedua - kedua-dua pihak.

Kursus dislokasi dan subluxation sendi boleh menjadi akut dan kronik. Mereka dipanggil, masing-masing, dislokasi / subluxasi traumatik dan kebiasaan. Menurut statistik, setiap dislokasi ke-15 adalah suatu kehelan dari sendi temporomandibular. Dan bahagian dislokasi kebiasaan menyumbang sehingga satu pertiga daripada semua kes.

Bergantung pada lokasi kepala sendi, kehelan rahang dibahagikan kepada anterior, posterior dan lateral:

 • dengan ricih anterior, kepala artikular diletakkan di hadapan rehat;
 • di belakang - belakang beg bersama;
 • di sisi - sedikit dari fossa.

Menurut statistik perubatan, kehelan anterior adalah yang paling biasa. Dislokasi dan subluxasi rahang masih diklasifikasikan sebagai unilateral dan dua hala.

Dalam kes pertama, pesakit mengalami rasa sakit dari sebelah kanan atau kiri, kerana salah satu sendi telah beralih. Dalam varian kedua, rahang bawah dipindahkan dari kedua-dua belah pihak.

Sekiranya, sebagai tambahan kepada ricih itu sendiri, terdapat pecahan otot atau tisu penghubung, maka kes tersebut dipanggil sukar. Dengan kaedah kehelan dibahagikan kepada kronik (anjakan berlaku secara berterusan) dan primer.

Pertama sekali, adalah perlu untuk membezakan antara dislokasi lengkap dan tidak lengkap (subluxation) rahang bawah: dalam kes pertama, sentuhan permukaan artikular sepenuhnya pecah dan kepala artikular berada di luar fossa mandibular tulang temporal; di kedua (dengan subluxation) - sentuhan permukaan artikular sebahagiannya dipelihara.

Apabila digabungkan dengan kehelan rahang bawah dengan patah proses condylar, mereka bercakap tentang patah tulang.

Pengelasan yang luas dilakukan bergantung kepada faktor-faktor berikut:

► Dengan meletakkan kepala sendi temporomandibular berhubung dengan fossa:

 • belakang - kepala di belakang fossa;
 • depan - jenis dislokasi yang paling biasa, kepala di hadapan lubang;
 • sisi - kepala di sisi fossa.

► Dengan bilangan dislokasi sendi:

 • unilateral (kanan atau kiri);
 • Kedua-dua (kedua-dua pesakit sendi temporomandibular), spesies ini lebih biasa daripada yang pertama.
 • traumatik (primer);
 • biasa (dislokasi berulang yang dikaitkan dengan patologi struktur sendi temporomandibular). Muncul apabila menguap kerana mulut terbuka terlalu luas.

► Dengan keterukan kecederaan:

 • paru-paru - dicirikan hanya oleh anjakan sendi;
 • Complicated - kerosakan pada ligamen dan tisu lain yang berdekatan dengan sendi.

Kadang-kadang ada kelenjar, yang dicetuskan oleh ekstraksi gigi. Perlu diperhatikan bahawa jika anda tidak merawat kecederaan, ia boleh membawa kepada bentuk kronik.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, adalah mustahil untuk mengalihkan visual secara visual, hanya pesakit yang merasakannya, dalam hal lain kerosakan dihasilkan oleh rahang miring dalam satu arah.

Tanda-tanda dislokasi dan subluxation rahang bawah

Oleh kerana anjakan patologi permukaan artikular boleh berada pada satu sisi atau dua pada masa yang sama, manifestasi klinikal ditandakan dengan sewajarnya.

Dislokasi traumatik rahang bawah paling sering adalah posterior dan lateral dua hala. Dalam kes yang kedua, ia boleh menjadi satu dan dua pihak. Dislokasi anterior dua hala selepas kecederaan hampir tidak pernah berlaku.

Dislokasi dua hala belakang:

 1. Rahang ditutup dan pesakit tidak dapat membukanya.
 2. Gigi yang lebih rendah terletak jauh di belakang.
 3. Sakit di bawah kedua-dua telinga. Selepas beberapa lama, bengkak muncul di tempat-tempat ini.
 4. Ucapan yang meruncing dan melimpah.
 5. Keadaan dipaksa. Pesakit hanya boleh duduk atau berdiri, kerana kedudukan mendatar menyebabkan tercekik.

Gejala kehalusan dan subluxasi

Walaupun pelbagai jenis, dislokasi atau penyebaran rahang mempunyai sifat biasa, termasuk sensasi yang menyakitkan semasa pergerakan sendi melompat, kekurangan kemampuan untuk melakukan pergerakan dalam empat arah yang berbeza, air liat yang kuat.

Dengan pergeseran anterior rahang bawah, mulut terbuka pada kedua-dua belah sekaligus, perasaan sakit memberikan ke kawasan telinga, ucapan tidak masuk akal. Jika anjakan atau subluxasi adalah satu sisi, maka tanda-tanda di atas diperhatikan di sebelah kanan atau kiri, dan kedua-dua bahagian mulut boleh ditutup.

Dengan kehelan belakang, terdapat juga bengkak di bawah telinga dan rasa sakit dirasakan, rahang ditarik bersama dan mulut tidak dapat dibuka sedikit, sementara berbaring di belakang seseorang dapat mula tercekik. Dentition yang lebih rendah mampu bergerak ke belakang ke arah tekak.

Gejala berikut adalah ciri-ciri kehelan lateral atau subluxation rahang: rahang dialihkan ke satu sisi, sensasi bengkak dan menyakitkan diperhatikan di kawasan sendi yang tidak disengajakan. Bercakap pesakit tergelincir.

Dislokasi sangat mirip dengan subluxation dalam gejala-gejalanya. Walau bagaimanapun, dalam keadaan dengan subluxation, rasa sakit tidak begitu kuat dirasakan, dan rahang bawah bergerak sedikit.

Di kawasan mengimbangi, klik ciri boleh dirasai. Dalam kebanyakan kes (kecuali subluxation dua hala depan) mulut berada dalam kedudukan tertutup.

Dengan dislokasi dua hala anterior rahang bawah, mulut pesakit terbuka, bibir dan gigi tidak menutup, ucapannya sukar dan luntur, oleh itu pesakit cuba menerangkan dirinya dengan gerak isyarat. Hipersalivasi yang ditandakan, kesakitan teruk di rantau parotid, mengubah konfigurasi muka disebabkan oleh anjakan dagu anteriorly. Peperiksaan mendedahkan ketegangan otot-otot perut, meratakan pipi; palpasi ditentukan oleh perpindahan ketua-ketua proses condylar. Percubaan untuk menutup mulut secara paksa dengan meletakkan tekanan pada dagu dari bawah ke bawah adalah tidak berkesan dan diiringi hanya oleh pergerakan springy amplitudi rendah rahang bawah dan peningkatan kesakitan.

Apabila rahang dislokasi, gejala ditentukan oleh sifat patologi dan jenis anjakan. Pada masa ini, pesakit mengalami klik khusus dan sakit tajam. Terdapat tanda-tanda lain mengenai kehelan rahang sendi:

 • Asimetri bahagian bawah muka.
 • Ketidakupayaan untuk menutup mulut.
 • Kesukaran mengunyah dan bercakap.
 • Deformasi rantau periartikular (penonjolan atau penarikan balik).

Diagnosis dislokasi mandibular

Untuk pengiktirafan kehelan rahang bawah, sebagai peraturan, peperiksaan luaran dan pemeriksaan palpasi adalah mencukupi. Pada masa yang sama, diagnosis khusus dan pembezaan adalah mustahil tanpa radiografi sendi temporomandibular, dan dalam kes sukar tanpa CBCT atau CT sendi temporomandibular.

Dengan dislokasi anterior rahang bawah pada radiografi sisi, rongga artikular bebas ditentukan, anjakan kepala rahang adalah anterior pada tubercle artikular; dalam kes kehelan posterior, kepala artikular, berpindah posteriorly, menduduki kedudukan di bawah dinding bawah kanal pendengaran, antara fossa mandibular dan proses mastoid.

Rawatan

Apa-apa bantuan dan rawatan kehelan bersama temporomandibular bermula dengan pengurangannya.

Pesakit perlu duduk di kerusi. Doktor berdiri di hadapannya dan dengan kedua-dua tangan mengambil rahang bawah dari kedua belah pihak.

Jari-jari jempol terhadap molar, dan dengan jari-jari lain, ia merangkumi rahang bawah di bahagian bawah dan bawah. Kemudian ibu jari membuat tekanan pada rahang bawah.

Ini memastikan penurunannya. Pada masa yang sama, apabila rahang jatuh, dengan jari-jari lain, doktor mengangkat hujung depannya.

Pergerakan ini dibuat sehingga rahang diposisikan semula. Apa yang boleh dinilai berdasarkan dua tanda.

Ini adalah kemunculan klik dan perasaan "menjatuhkan" rahang bawah. Selepas itu, pada rahang bawah digunakan sling untuk tempoh 5-7 hari.

Sepanjang masa ini, pesakit dibenarkan mengambil cecair dan menggosok tulisan. Begitu juga dengan diet pesakit selepas rawatan subluxation sendi temporomandibular.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa sebelum memulakan rawatan dislokasi sendi temporomandibular, adalah perlu untuk mengecualikan patah mandibula.

Bagi dislokasi kebiasaan, pengurangan mandible dijalankan mengikut peraturan yang sama. Tetapi rawatan lanjut tidak terhad kepada pembalut ketat darah.

Pemeriksaan yang teliti adalah perlu untuk mengenal pasti punca-punca terkehel. Atas dasarnya, rawatan dilakukan, yang mungkin termasuk pembedahan.

Ia mungkin untuk membaiki sebahagian daripada sendi rahang yang telah diterbangkan atau jatuh sedikit, dan mungkin untuk menyingkirkan penyakit ini selamanya dengan cara yang berbeza.

Kaedah rawatan kehelan adalah konservatif atau beroperasi dan ditentukan berdasarkan jenis anjakan. Pilihan rawatan konservatif terlibat dalam semua jenis dislokasi sebagai peringkat pertama.

Prinsip asasnya adalah pengurangan kepala pelarian dalam alur artikular. Selepas prosedur ini, sendi dipasang pada kedudukan yang dikehendaki selama 14-20 hari dengan menggunakan tayar khas atau perban biasa dari pembalut.

Rawatan pembedahan hanya digunakan apabila menambah rahang selepas re-displacement. Inti kaedah ini terletak pada proses membentuk ligamen baru atau mencipta yang lama.

Sekiranya dislokasi kekal, juruterbang khas digunakan, yang menyokong rahang pada kedudukan yang sesuai selama 2-3 bulan. Pada masa ini, sendi itu sendiri memperoleh tisu penghubung yang membetulkan rahang.

Kaedah penetapan rahang sendi

Masukkan bersama dengan cara berikut:

 • Kaedah Hippocrates;
 • Kaedah Blekhman-Gershuni;
 • mengambil Popescu.

Untuk sebahagian besar, operasi meletakkan tempat bersama dilakukan oleh kaedah Hippocratic. Pesakit ditempatkan di atas kerusi yang rendah, sehingga kepalanya terletak pada bantal atau belakang, dan rahang mengimbangi sesuai dengan tahap siku dokter.

Doktor gigi (doktor yang menghadiri mungkin seorang pakar bedah atau pakar bedah trauma) melengkapkan ibu jari dalam beberapa tisu padat dan meletakkannya pada molar bawah, yang menutupi rahang bawah dengan jari yang tinggal.

Menggunakan kaedah mengukur yang menekan dengan jari-jari dari atas ke bawah dan sedikit menolak, doktor mengembalikan sendi ke kedudukan semula jadi. Apabila beralih, klik ciri akan muncul, dan rahang akan ditutup.

Pengurangan kehelan Blekhman-Gershuni dapat dilakukan dengan dua cara:

 1. Dalam kaedah pertama, doktor menentukan lokasi yang tepat dalam rongga mulut proses koronari yang dipindahkan dan bergerak ke belakang dan ke bawah pada satu masa, dengan itu mengembalikan sendi ke tempatnya.
 2. Kaedah kedua adalah luaran dan membawa ketidakselesaan yang kurang. Proses koronari yang dilepaskan ditemui di kawasan tulang pipi dan tulang dan juga beralih ke belakang dan ke bawah. Kelebihan kaedah ini termasuk kesederhanaan dan kelajuan, kerana prosedur itu sendiri tidak mengambil masa lebih dari 10 saat.

Doktor menggunakan kaedah Popescu dalam kes kehelan depan, apabila kaedah lain tidak membantu atau sangat tidak diingini. Pesakit adalah anestetik dan diletakkan secara mendatar.

Penggelek banding dengan diameter 1.5 cm dimasukkan ke dalam rongga mulut. Pulangan sendi ke tempatnya selepas doktor kuat menekan dagu ke atas dan belakang.

Sekiranya rahang masih tersesat, pesakit akan ditetapkan sebagai campur tangan pembedahan, dan prosedur terapeutik yang khusus.

Adakah mungkin untuk menetapkan semula rahang di rumah?

Mana-mana dislokasi rahang bawah perlu didiagnosis, yang mampu menyediakan imej X-ray dan pakar yang berkelayakan. Adalah mungkin bahawa menghisap anjakan akan menjadi prosedur yang sangat menyakitkan dan oleh itu, anestesia tempatan atau am akan diperlukan.

Berdasarkan faktor-faktor ini, jika ada ketakutan bahawa ini masih merupakan suatu kehelan atau subluxation, diperlukan secepat mungkin untuk mendapatkan bantuan dari institusi perubatan.

Jangan lupa bahawa terapi rintangan mandibular, iaitu repositioning, adalah operasi yang memerlukan kelayakan dan kemahiran.

Kaedah ini agak mudah dipelajari dan ia adalah yang paling berbahaya bagi pesakit dan orang yang menyesuaikan rahang. Untuk membetulkan prosedur untuk menurunkan mandible, lakukan video latihan terlebih dahulu.

Adalah perlu untuk merawat dislokasi sendi rahang, dengan mengambil kira semua ciri-ciri patologi: kursus klinikal, perubahan struktur, keadaan umum pesakit.

Terdapat dua cara untuk menyelesaikan masalah ini: konservatif dan operasi. Yang mana yang hendak dipilih, doktor akan berkata.

Dan pesakit perlu mengikuti cadangannya dalam segalanya.

Pengurangan

Subluxation rahang tidak perlu dikurangkan, dan jika permukaan artikular sepenuhnya dipindahkan, maka hanya reposisi yang betul akan membantu mereka kembali ke kedudukan normal mereka.

Doktor lebih suka menggunakan kaedah konservatif, tetapi kadang-kadang mereka masih tidak memberikan kesan yang diingini. Sebagai peraturan, cuba tetapkan rahang oleh kaedah Hippocratic:.

 • Pesakit duduk di kerusi dengan kepala tetap.
 • Melakukan anestesia tempatan rantau periartikular.
 • Dokter meletakkan jempolnya pada molar dan merangkumi seluruh rahang dari sebelah.
 • Peringkat terakhir - menekan pada rahang, sehingga kepalanya bergeser ke bawah, dan kemudian kembali ke atas, memasuki fossa artikular.

Apabila rahang direntas semula, klik ciri dirasakan, menunjukkan bahawa prosedur itu dijalankan dengan betul. Jadi kepala memasuki rongga artikular.

Dan pada masa ini, pelarasan mesti mempunyai masa untuk mengeluarkan jari-jari dari mulut pesakit, kerana dia akan menutup secara tiba-tiba. Selepas manipulasi yang berjaya, pesakit dikenakan pembalut dengan pembalut atau splint khas untuk mencegah pergerakan dan mempromosikan penyembuhan tisu.

Terlalu lama dan dislokasi kebiasaan rahang bawah memerlukan pembetulan yang lain. Pesakit sedemikian ditunjukkan campur tangan pembedahan, tujuannya adalah untuk menghapuskan anjakan, menguatkan peralatan kapsul ligamentous atau meningkatkan ketinggian tubercle artikular.

Dan dengan patologi rumit, mereka menjahit rehat di tisu sekitarnya, memulihkan kapal dan saraf yang rosak. Akses - terbuka atau laparoskopi - bergantung pada jenis operasi.

Pengurangan dislokasi rahang - manipulasi, yang dilakukan secara konservatif atau beroperasi. Kaedah ini bergantung kepada jenis patologi.

Pemulihan

Dengan terlepasnya rawatan rahang bawah perlu menjadi kompleks. Selepas pengurangan dislokasi pergi ke aktiviti pemulihan. Di arsenal doktor ada pelbagai kaedah yang akan mempercepat pemulihan tisu artikular. Ini termasuk:

 1. Ubat (vitamin, chondroprotectors).
 2. Fisioterapi (elektroforesis, laser dan terapi magnet).
 3. Urut otot perut.
 4. Myogymnastics.

Pada peringkat akhir, rawatan ortodontik dan ortopedik diperlukan, tanpa risiko risiko berulang. Tetapi dengan pendekatan individu terhadap terapi dan pelaksanaan sepenuhnya cadangan doktor, seseorang boleh berharap untuk menyembuhkan dan memulihkan fungsi bersama.

Oleh itu, dislokasi pada sendi rahang adalah satu fenomena biasa dan sangat tidak menyenangkan. Mereka serius boleh memburukkan dan membatasi kehidupan biasa.

Tetapi untuk meminimumkan akibatnya, anda perlu berjumpa dengan doktor tepat pada waktunya. Pakar akan mendiagnosis dan memberitahu pesakit bagaimana untuk membetulkan rahangnya dan lebih baik untuk meneruskan rawatan untuk memulihkan fungsi sendi secara cepat.

Apa yang perlu saya lakukan jika rahang saya tersisih? Sebelum memulakan rawatan, anda perlu diperiksa oleh doktor dan mengambil sinar-X, kerana patah tulang rahang seringkali mirip dengan kehelan. Hanya diagnosis yang komprehensif akan membantu untuk mendiagnosis dengan betul.

Terdapat juga kaedah operasi rawatan yang digunakan dalam kes-kes dislokasi kronik, apabila struktur sendi telah berubah secara patologi, dan juga dalam perubahan degeneratif pada sendi yang dikaitkan dengan penyakit kronik.

Kaedah Lindemann

Tugas operasi itu adalah untuk meningkatkan saiz tubercle artikuler dengan membelahnya dan memperkenalkan Teflon dengan penetapan dengan jahitan logam.

Anda juga boleh membuat pendalaman fossa artikular, yang dicapai dengan memindahkan cakera artikular pada posisi menegak anterior kepada fossa. Kaedah ini membolehkan untuk memastikan penstabilan struktur bersama yang boleh dipercayai dengan pengecualian kemungkinan pengulangan.

Kaedah Rower

Intipati manipulasi adalah untuk meningkatkan taberkul artikular melalui penggunaan rasuah. Dalam operasi ini, tulang rawan tulang rusuk digunakan, yang dimasukkan di bawah periosteum tubercle, yang membolehkan untuk meningkatkan jumlahnya.

Sebagai kaedah peningkatan, pengurangan tambahan kapsul sendi, penambahbaikan penetapan dengan mengikis fascia ke alat ligamentous, serta penggantungan mandibula dengan bantuan tendon yang dipindahkan digunakan.

Selepas dislokasi telah diselaraskan, pada mulanya rahang mesti diperbaiki untuk mengelakkan kes trauma berulang semasa otot santai.

Penggantian bebas subluxation boleh diburukkan lagi oleh kehelan atau patah proses mandibula. Ia juga mungkin kecederaan tisu lembut dan saluran darah, yang hanya boleh diterima untuk rawatan pembedahan.

Pencegahan adalah berhati-hati apabila membuka mulut, mengelakkan pergerakan rahang luas apabila makan, menjerit, menyanyi. Sekiranya ada kecenderungan untuk dislokasi / subluxations, adalah perlu untuk memberitahu doktor tentang ini semasa pemeriksaan pergigian atau prosedur pra operasi.

Pertolongan pertama untuk keseleo atau terlepas dari sendi temporomandibular

Kemudian mulakan mulut dengan selendang atau selendang dan dapatkan bantuan profesional dari hospital yang terdekat. Juga meletakkan rahang patah boleh dalam pergigian.

Penetapan semula sendi bebas adalah dilarang keras. Penjagaan yang tidak betul mungkin membawa kepada kecederaan selanjutnya. Walaupun dengan penyediaan bantuan profesional, kemungkinan kambuh kembali tinggi.

Terapi yang mencukupi hanya disediakan di institusi perubatan khusus. Dislokasi sendi rahang harus dirujuk ke jabatan kecemasan yang terdekat atau kepada pakar bedah yang bertugas.

Seseorang yang mengalami kecederaan sendi rahang mesti diberikan pertolongan cemas. Untuk meringankan keadaan, pembalut fiksasi perlu dibuat dan anestetik perlu diberikan. Anda boleh melegakan kesakitan dengan memampatkan dengan kiub ais.

Prognosis dan pencegahan dislokasi mandibular

Langkah-langkah pencegahan untuk anjakan rahang bawah adalah untuk mengawal amplitud pembukaan rongga mulut. Pesakit yang mengalami dislokasi atau subluxasi berkala perlu berhati-hati apabila memakan, menyanyi, memberus gigi, dan melawat pejabat pergigian.

Untuk mengelakkan dislokasi, anda harus meminimumkan peluang kecederaan pada sendi rahang. Selepas dislokasi telah diselaraskan, untuk pemulihan cepat dan kembali kepada cara hidup biasa, pesakit harus mengikuti sepenuhnya cadangan semua doktor.

Dengan penuangan semula kehelan akut rahang yang rendah dan pematuhan syarat imobilisasi, hasilnya adalah baik; kambuhan tidak mungkin. Dengan komorbiditi dan beban awal pada rahang, perkembangan dislokasi kebiasaan, kekakuan sendi adalah mungkin.

Pencegahan dislokasi di TMJ adalah untuk mengawal amplitud membuka mulut semasa makan, menyanyi, menyikat gigi, campur tangan perubatan; penghapusan faktor-faktor predisposisi, pencegahan kecederaan rahang bawah.

Selepas penurunan kehelan atau operasi di TMJ, perlu memerhatikan rejimen yang disyorkan dan pemulihan lengkap.

Sambal sendi temporomandibular

Latihan untuk otot-otot pinggang bahu, anggota atas, senaman pernafasan yang dinamik. Batang badan beralih ke sisi, pergerakan berayun ganti dari anggota bawah ke arah yang berbeza. Menghidupkan, selekoh dan gerakan bulat kepala

Kelajuannya perlahan atau sederhana. Amplitud pergerakan anggota badan tidak sepenuhnya. Elakkan pergerakan kepala dan badan secara tiba-tiba.

Duduk di depan cermin

Latihan untuk otot muka, otot lidah dalam kombinasi dengan pernafasan melalui hidung. Latihan dalam menghantar denyutan untuk mengurangkan otot mengunyah yang sebenar dengan gigi tertutup. Latihan untuk otot-otot leher dan bahagian atas badan

Kadar latihan untuk otot meniru lambat, setiap latihan diulang 5 - 10 kali. Untuk memantau ketiadaan kesakitan apabila ketegangan otot-otot rapi

Latihan untuk melegakan otot-otot pinggang bahu, kaki atas dan otot muka dengan kombinasi pernafasan mendalam

Kelajuannya perlahan, untuk memantau kelonggaran otot yang lengkap. Ukur pembukaan mulut

Beban fungsional juga harus dilakukan dengan penuh perhatian dan disokong oleh pelantikan diet yang sesuai.

Semasa osteosynthesis rahang bawah pada hari ke-3, pesakit dibenarkan melakukan pergerakan lembut pada sendi temporomandibular. Sudah pada hari 7 - 8 dengan penyembuhan licin fraktur, pergerakan di sendi dilakukan dengan amplitud penuh. Tugas fisioterapi dalam kelas kedua: untuk mencegah perkembangan kekakuan pada sendi temporomandibular dan menyediakan pesakit untuk keluar dari hospital; Untuk tujuan ini, tempoh kelas dalam gimnastik terapeutik meningkat kerana pelantikan bilangan pengukuhan umum dan latihan khas yang lebih besar. Beban fungsional pada sendi temporomandibular dipertingkatkan dengan menugaskan tugasan individu yang terdiri daripada beberapa latihan khas yang dilakukan oleh pesakit secara bebas 7--10 kali pada siang hari.

Dalam splinting dua rahang, mekanoterapi dan pergerakan pasif rahang bawah tidak digunakan, kerana ini boleh menyebabkan pembentukan sendi palsu.

Selepas immobilization selesai (iaitu ketika pembentukan tisu tulang sepenuhnya), tempoh rawatan fraktur ketiga bermula. Ini adalah peringkat akhir rawatan pemulihan, menyediakan pemulihan perubatan penuh pesakit dan kembali bekerja. Pemilihan pelbagai latihan khusus untuk mengunyah otot (aktif, pasif aktif dan rintangan, penggunaan mekanoterapi), dilakukan dengan amplitud maksimum pergerakan (walaupun terhadap latar belakang kesakitan sederhana), menghapuskan batasan sedia ada dalam fungsi sendi temporomandibular.

Penyelarasan rahang: gejala, pertolongan cemas, rawatan, akibatnya

Dislokasi rahang - mengganggu fungsi anjakan badan kepala temporomandibular dari fossa artikular. Patologi lebih kerap didiagnosis pada wanita. Ia hanya boleh berlaku di bahagian bawahnya, kerana bahagian atas tidak bergerak. Kepala yang hanya tersesat dalam lubang sendi, didiagnosis sebagai subluxation rahang. Untuk mengembalikannya ke tempat orang boleh terlepas secara bebas. Subluxation sendi temporomandibular dibezakan oleh ciri ini dari dislokasi. Yang terakhir adalah mustahil untuk membetulkan diri sendiri. Subluxation juga membolehkan anda bercakap.

Dislokasi rahang bawah adalah satu sisi dan dua hala. Dalam kes pertama, kepala hanya satu sendi dipindahkan. Dalam kes kedua, kepala kedua-dua sendi menukar posisi.

Kerosakan dibahagikan kepada lengkap (permukaan sendi yang dislokasi tidak bersentuhan), serta tidak lengkap atau subluxation rahang bawah (permukaan sebahagiannya bersentuhan).

Dislokasi sendi rahang dengan kerosakan tisu lembut dipanggil rumit.

Bergantung kepada arah, 3 jenis anjakan memisahkannya: depan, belakang, sebelah. Dalam kes pertama, kepala sendi telah beralih di hadapan kantung artikular. Tanda-tanda dislokasi posterior rahang - kepala di belakang alur artikular. Bahagian - kepala terletak di sebelah beg artikular.

Satu jenis patologi dianggap berbahaya - kecederaan belakang, kerana dinding tulang telinga telinga dapat dipecahkan, kapsul bersama patah. Kerosakan biasanya disebabkan oleh tamparan kepada dagu.

Dislokasi anterior yang paling kerap didiagnosis dengan sendi temporomandibular (vnchs).

Berulang kali pelbagai dislokasi unilateral atau dua hala rahang bawah dipanggil kebiasaan. Ia boleh berlaku dari tekanan ringan apabila beg bersama diregangkan atau radas ligamen sendi dilemahkan kerana rawatan yang tidak betul dalam kehelan atau subluxation dalam sejarah (tanpa perban pembetulan). Ia adalah mungkin untuk membetulkan rahang secara bebas, tetapi hanya campur tangan pembedahan akan membantu mencegah kecederaan biasa.

Punca dan gejala

Penyebab utama dislokasi sendi temporomandibular adalah kecederaan sukan, tabiat buruk (makan makanan kasar dan keras, membuka botol dengan gigi), menguap terlalu banyak. Kerosakan boleh berlaku semasa menjerit, muntah-muntah, dan juga semasa pemakaian mulut mulut, pengekalan gigi, dan penderiaan perut.

Dalam epilepsi, orang yang menderita ensefalitis, keilatan biasa pada rahang bawah biasanya didiagnosis.

Dalam beberapa penyakit (osteomielitis, arthritis, reumatik, arthrosis, gout, polio) kecacatan artikular berlaku. Ini dengan ketara meningkatkan risiko dislokasi unilateral atau dua hala sendi rahang dengan makanan yang tidak mencukupi makanan atau sedikit pukulan.

Gejala umum kehelan rahang: kesakitan yang teruk, kecacatan luaran, drooling, kesukaran bercakap, dan ketidakupayaan untuk menutup mulut.

Sekiranya dislokasi dua hala bersama sendi temporomandibular, barisan gigi yang lebih rendah bergeser ke hadapan, apabila seseorang menganggap kedudukan mendatar, orang itu mula tercekik, bengkak muncul di bawah telinga.

Sekiranya dislokasi rahang satu sisi, gejala-gejala muncul seperti berikut: mulut boleh dibuka sedikit, pergeseran ke bahagian utuh muncul. Walau bagaimanapun, patologi ini jarang didiagnosis.

Dengan subluxation rahang, gejala berikut divisualisasikan: klik di zon anjakan semasa pergerakan, mulut ditutup (kecuali untuk kecederaan bilateral depan). Terdapat juga ketidakselesaan, drooling diperhatikan.

Pertolongan cemas, diagnosis dan rawatan

Apa yang perlu dilakukan dengan kehelan rahang bawah? Apabila anda menerima kerosakan, anda mesti menghubungi doktor. Bantuan pertama untuk kehelan rahang dan subluxation sendi mandibular terdiri dalam mengikat selendang, menggunakan sejuk.

Gambar keseluruhan simptom, fakta kecederaan atau peristiwa yang memancing boleh mencurigakan. Diagnosis dislokasi atau subluxation mandibula sering tidak menyebabkan kesukaran. Untuk membezakan dari kecederaan yang lebih serius, pemeriksaan x-ray perlu dilakukan.

Selepas mengesahkan diagnosis, dislokasi itu diset semula. Sebelum manipulasi, anestesia dilakukan. Selepas kepala kembali ke kedudukan normal, pembalut tidak bergerak digunakan pada kawasan kecederaan selama 1-2 minggu. Mengurangkan ketidakselesaan disingkirkan oleh fisioterapi. Pemakanan dalam tempoh ini melibatkan pengabaian makanan pepejal. Makanan mestilah dalam bentuk cecair atau tulen.

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan sendi yang berpindah di tempat: Hippocrates, Popescu, Blekhman-Gershuni.

Kaedah Hippocratic. Pesakit duduk di kerusi. Doktor membungkus ibu jari dengan pembalut, meletakkannya pada molar bawah, jari-jari lain memerah di luar. Kemudian pakar perlahan-lahan menekan rahang ke bawah, kemudian kembali dan cepat mengeluarkan jari dari mulut. Satu klik didengar, rahang ditutup.

Kaedah Blekhman-Gershuni. Reposition boleh menjadi dalaman dan luaran. Dalam kes pertama, doktor merasakan proses koronari di dalam mulut. Kemudian dia menekan pada mereka, dan kemudian menarik kembali dan turun pada masa yang sama. Dalam kes kedua, pakar mendapati proses pengalihan dengan jari-jari di luar pipi. Pengisian bahan api dilakukan dengan cara yang sama, dengan menekan kembali ke bawah.

Kaedah Popescu. Pesakit diletakkan di belakangnya. Di antara gigi, doktor membetulkan penggelek perban dari diameter 1.5 cm. Seterusnya datang tekanan pada dagu ke atas dan ke arah belakang.

Kelainan dua hala atau satu hala yang biasa dan lama dihapuskan dengan meletakkan semula sendi, memakai pembalut yang tidak bergerak sehingga 3 minggu, serta penggunaan alat ortopedik (Pomarantsev-Urbanskaya, Petrosova, Yadrova).

Semasa memelihara gejala-gejala yang tidak menyenangkan dan tidak berkesan dalam bentuk rawatan konservatif, operasi dilakukan untuk membetulkan kapsul sendi, tuberkul, dan menguatkan radas kapsul ligamentous.

Kecederaan yang rumit disingkirkan dengan pembedahan. Semasa membantu, trauma diset semula, kapal dan saraf yang rosak disuntik.

Prognosis dan kemungkinan komplikasi

Prognosis untuk menyediakan pertolongan pertama dengan betul, serta rawatan patologi yang tepat pada masanya biasanya menggalakkan.

Komplikasi kecederaan yang paling kerap adalah kambuh dan kerosakan biasa.

Sekiranya seseorang merangkak rahangnya dan tidak mengembalikannya, maka terdapat pelbagai akibat: ubah bentuk unsur sendi, kelemahan alat kapital ligamentous, perubahan dalam cakera artikular.

Komplikasi kehalusan dan subluxation boleh menjadi pelanggaran ucapan, gigitan, kesukaran bernafas, kesakitan pada sendi rahang, pengulangan kerosakan. Selepas pengurangan, mereka biasanya lulus, tetapi dalam kes-kes yang jarang berlaku, mereka boleh bertahan selama bertahun-tahun.

Penyisihan rahang adalah kecederaan serius yang memerlukan rawatan segera dan berkelayakan. Terapi kerosakan biasanya konservatif, tetapi dalam beberapa kes pembedahan mungkin diperlukan. Dengan keengganan untuk merawat patologi atau pengurangan dislokasi dengan salah dilakukan, komplikasi yang tidak menyenangkan berlaku, memburukkan kualiti kehidupan.

Jangan tarik dengan diagnosis dan rawatan penyakit!

Diagnosis dan rawatan dislokasi bersama temporomandibular

Sambungan temporomandibular (TMJ) adalah sambungan berpasangan permukaan artikular tulang mandibular dan temporal dan terletak di fossa artikular, di mana kepala cawangan mandible menyentuh permukaan artikular tulang temporal. Dislokasi sendi temporomandibular berlaku apabila permukaan artikular tulang rahang terlepas dari hubungan dengan fossa artikular. Pada masa yang sama, ia dapat sepenuhnya atau sebahagiannya keluar dari rongga fossa artikular.

Dislokasi atau subluxasi rahang bawah boleh berlaku akibat kesan mekanik di atas rahang: pukulan atau pembukaan mulut terlalu banyak, contohnya, apabila menguap, mengunyah intensif semasa makan atau pada pelantikan doktor gigi. Di samping itu, kehelan rahang bawah boleh dicetuskan oleh proses patologi jangka panjang yang berlaku di sendi, sebagai contoh, penyakit akut atau kronik seperti ubah bentuk arthrosis atau rheumatoid arthritis.

Klasifikasi kecederaan

Pertama sekali, perlu dibezakan antara dislokasi dan sublaksasi. Dalam kes terlepasnya sendi temporomandibular, terdapat jalan keluar dari kepala mandibula dari rongga artikular, dan subluxation mandible dicirikan oleh kerugian sebahagiannya.

Oleh kerana alat ligamen lemah dan beberapa ciri lain dari struktur TMJ pada wanita, sublaksasi berlaku lebih kerap daripada pada lelaki. Tetapi sublaksasi juga boleh berkembang dalam pesakit lelaki, contohnya, dalam hal rawatan yang tidak lama dari terapi traumatik atau pelanggaran tempoh pemulihan, apabila pesakit menghilangkan perban sekatan terlalu awal atau meletakkan rahang di bawah tekanan yang kuat.

Struktur terperinci sendi rahang bawah

Bergantung pada mekanisme asal rahang yang dislokasikan, ia boleh menjadi traumatik (akut) atau biasa. Penyebab utama dislokasi traumatik adalah tamparan kepada kawasan dagu, dan kadang-kadang trauma berlaku akibat pembukaan mulut yang terlalu luas semasa menguap, menjerit, menyanyi, menggigit atau mengunyah makanan. Dislokasi mungkin berlaku dalam proses pelbagai prosedur perubatan, contohnya, semasa bronkoskopi atau intubasi trakea. Dislokasi atau subluxasi kebiasaan berkembang dengan sendirinya yang kuat dari sendi temporomandibular dan boleh terjadi walaupun tanpa adanya kesan fizikal yang jelas.

Dengan sifat kerosakan, dislokasi dibahagikan kepada jenis berikut:

 • unilateral;
 • dua hala;
 • depan;
 • belakang;
 • lateral.

Seperti yang dapat dilihat dari klasifikasi di atas, kehelan atau subluxasi boleh berlaku pada satu atau dua sisi rahang. Dislokasi anterior, posterior dan lateral berbeza dalam arah perpindahan sendi temporomandibular: apabila meninggalkan rongga, fossa artikular boleh terletak di hadapannya, di belakangnya, atau di sebelahnya.

Selalunya dalam amalan perubatan didapati dislokasi dua hala depan rahang, akibat daripada kecederaan. Dislokasi unilateral, posterior dan lateral dalam amalan perubatan dianggap sebagai kecederaan yang agak jarang berlaku.

Gejala rahang dislokasi dan subluxation

Dislokasi dan subluxation rahang boleh mempunyai gejala yang berbeza bergantung pada mekanisme asal dan keterukan kecederaan. Hampir selalu mereka disertai dengan kesakitan dan pergerakan rahang rusak, tetapi setiap jenis dislokasi mempunyai beberapa ciri khas.

Dislokasi anterior dua hala didiagnosis untuk gejala berikut:

 • rahang bawah tetap dan beralih ke bawah;
 • mulut pesakit terbuka dan tidak ditutup;
 • Kesakitan yang teruk dilihat di kawasan rahang;
 • ucapannya merosot;
 • pemadaman berlimpah diperhatikan.

Dislokasi anterior unilateral dicirikan oleh gejala berikut:

 • mulut setengah terbuka;
 • dagu itu bergeser ke bawah dan ke bahagian yang utuh, kerana wajahnya menjadi tidak simetris;
 • ucapan yang mengganggu.

Pada dislokasi belakang gejala ciri berikut diperhatikan:

 • mulut pesakit ditutup dan tidak dibuka;
 • disebabkan oleh perpindahan ucapan bahasa dan pernafasan adalah sukar;
 • terdapat sindrom kesakitan yang jelas, termasuk di rantau parotid;
 • pesakit mengambil posisi duduk terpaksa dan menurunkan kepalanya ke hadapan;
 • pesakit boleh menunjukkan tanda-tanda kerosakan pada saraf muka;
 • pendarahan mungkin dari telinga pada satu atau dua belah pihak.

Gejala-gejala dislocation dan subluxation unilateral atau dua hala yang lazim:

 • mungkin terdapat retak atau retak di sendi;
 • rahang berpindah ke sebelah;
 • sakit boleh hadir di kawasan sendi.

Diagnosis patologi

Doktor mengakui kehelan rahang bawah dengan pemeriksaan luaran dan pemeriksaan tempatan terhadap kawasan yang terjejas. Tetapi untuk kecederaan yang kompleks, diagnosis TMJ diperlukan untuk menjelaskan diagnosis, dan dalam beberapa kes dikomputkan tomografi diperlukan. Apabila dislokasi anterior pada radiografi ditentukan oleh fossa artikular kosong dan anjakan kepala mandibula ke arah ke hadapan dari tubercle artikular. Dalam kes kehelan posterior, radiografi menunjukkan bahawa kepala sendi dilarikan ke belakang dan terletak di bawah dinding bawah telinga tulang telinga.

Kadang-kadang pemeriksaan sinar-X boleh tidak dikenali, kerana ligamen dan cakera artikular mempunyai ketumpatan rendah dan tidak mungkin untuk melihatnya dengan baik pada radiografi. Oleh itu, apabila perlu untuk menilai keadaan ligamen dan cakera artikular secepat mungkin, pesakit dirujuk untuk pengimejan resonans magnetik (MRI).

Jika doktor mempunyai sebarang keraguan tentang ketepatan diagnosis, dia mungkin menggunakan kaedah diagnostik tambahan: axiografi, pencitraan resonans magnetik dinamik atau arthroscopy sendi.

Tindakan doktor untuk mengurangkan

Rawatan dislokasi dan sublaksasi dilakukan dengan menyusun semula sendi dan menetapkan rahang bawah untuk memastikan rehat bersama. Dalam sesetengah kes, pesakit dengan kecederaan sedemikian boleh ditetapkan fisioterapi, terapi anti-radang, urut dan latihan khas. Dalam rawatan pembedahan dislokasi biasa kadang-kadang digunakan.

Pengurangan rahang bawah dengan dislokasi anterior boleh dijalankan oleh kedua-dua pakar bedah dan doktor gigi. Dengan dislokasi posterior pesakit, perlu segera menyerahkan kepada jabatan pembedahan, kerana dengan kecederaan seperti sendi mandibular temporal tidak boleh diposisikan semula di klinik pergigian.

Rawatan keutuhan dua hala anterior dilakukan mengikut skim berikut:

 1. Dengan kehelan yang baru, pesakit duduk di atas bangku rendah, memberikan sokongan yang kuat untuk wilayah occipital. Dengan kesakitan teruk, anestesia tempatan digunakan. Apabila dislokasi kronik menggunakan anestesia umum. Di samping itu, ia digunakan untuk mengurangkan rahang bawah pada pesakit yang tidak sihat.
 2. Doktor menetapkan sendi, merampas rahang dari bawah dan membuatnya bergerak ke bawah dan kembali sehingga sendi kembali ke kedudukan normalnya, iaitu, ia jatuh ke dalam rongga sendi.
 3. Selama 10-15 hari pesakit bertindih dengan serpihan atau pembalut, yang memastikan rahang tidak bergerak. Sepanjang tempoh pemulihan, pesakit mesti mengehadkan pergerakan rahang, termasuk menahan diri dari mengambil makanan pepejal.

Dalam rawatan dislokasi posterior, teknik lain untuk mengurangkan rahang dan tempoh pemulihan yang lebih panjang digunakan:

 1. Di hadapan pendarahan dari telinga, pembalut aseptik digunakan untuk pesakit.
 2. Dengan kesakitan teruk, anestesia tempatan dilakukan sebelum penataan semula.
 3. Doktor menetapkan sendi, menekan tekanan pada rahang dengan ibu jari ke bawah dan menolaknya ke hadapan.
 4. Untuk tempoh 2.5 hingga 3 minggu, pembalut digunakan untuk pesakit, memastikan rahang immobility. Juga pada masa ini dia perlu makan hidangan cecair atau separuh cecair sahaja.

Rawatan dislokasi dan subluxasi kebiasaan

Dalam sesetengah kes, kehebatan rahang yang lebih rendah biasanya tidak memerlukan rawatan tradisional, kerana kadangkala pesakit dapat dengan mudah mengembalikan sendi ke kedudukan semula jadi tanpa bantuan doktor. Tetapi walaupun selepas pengurangan rahang pesakit tiada apa yang mengganggu, lebih kerap dia masih memerlukan rawatan pencegahan menggunakan peralatan ortodontik khas.

Dalam sesetengah keadaan, kehebatan atau subluxasi kebiasaan pada orang dewasa tidak dapat disembuhkan tanpa campur tangan pembedahan, kerana ia boleh berkembang disebabkan oleh struktur TMJ yang terganggu: peningkatan keanjalan alat ligamen atau ketinggian yang tidak mencukupi pada tubercle artikular. Kerana patologi ini, ketua sendi mandibula dengan mudah meninggalkan fossa artikular pada usaha yang sedikit. Adalah mungkin untuk menghapuskan pelanggaran tersebut hanya dengan pembedahan.

Pada pesakit zaman kanak-kanak dan remaja, dislokasi biasa rahang bawah hanya dirawat dengan penggunaan kaedah konservatif, yang melibatkan menghadkan mobiliti rahang dan menjamin istirahat bersama. Untuk tujuan ini, peralatan dan peralatan ortodontik, seperti peralatan Petrosov atau tayar Corenova, ditapis pada rahang.

Komplikasi yang mungkin

Komplikasi yang paling serius berlaku dalam kes-kes di mana rawatan dijalankan dari masa ke masa, iaitu sendi tidak diselaraskan pada waktu pertama atau hari selepas sesaran. Mengehadkan pergerakan rahang dan kedudukannya yang salah boleh menjadi kekal. Di samping itu, risiko mengembangkan kehelan keupayaan meningkat, akibat daripada anjakan lama ligamen sendi temporomandibular diluaskan.

Komplikasi juga boleh berlaku kerana melanggar syarat-syarat tempoh pemulihan. Selepas menetapkan rahang, pesakit harus memakai pembalut khas dan mengurangkan beban pada rahang sekurang-kurangnya. Masa di mana sekatan-sekatan ini dihormati bergantung kepada keterukan kecederaan dan boleh berkisar dari 5 hari hingga 2-3 minggu. Dalam kes pelanggaran mod ini, pesakit boleh mengembangkan kehelan rahang yang lebih rendah.

Langkah-langkah pencegahan

Dalam kes-kes klinikal yang sukar, pencegahan kehebatan kebiasaan memerlukan pelbagai langkah diagnostik dan terapeutik. Khususnya, pesakit mesti diperiksa oleh pakar bedah, doktor gigi dan pakar neurologi. Selepas peperiksaan penuh, rawatan prophylactic ditetapkan, yang mungkin termasuk penggunaan peralatan ortodontik, pemulihan secara eksklusif (pengisihan gigi individu), serta gigi prostetik untuk menormalkan interaksi antara unsur-unsur TMJ.

Sepanjang tempoh rawatan prophylactic, pesakit mesti memerhatikan rejimen tertentu yang menyediakan beban minimum pada TMJ. Pesakit yang tidak mengalami bruxism, pada waktu malam, adalah disyorkan untuk memperbaiki rahang dengan bantuan pembalut dagu-parietal, yang membolehkan untuk mengelakkan rahang yang berlebihan semasa tidur.

Peralatan atau tayar ortodontik dipilih atau dibuat secara individu, bergantung kepada ciri-ciri penyakit tersebut. Ini boleh menjadi peranti intraoral dan extraoral tindakan mekanikal, serta peralatan ortodontik yang menghasilkan tekanan pada membran mukus di tapak proses coronoid mandible dan dengan itu mengurangkan lebar pembukaan mulut. Kadang-kadang, sebaliknya, pembalut ligamen digunakan.

Di samping kaedah-kaedah di atas, pencegahan kehebatan dan subluxasi kebiasaan mungkin termasuk latihan khusus untuk otot-otot perut (myogymnastics), dan di hadapan kesakitan, fisioterapi dan terapi dadah.