Utama / Lebam

Ligamen longitudinal tulang belakang

Tulang belakang mempunyai dua ligamen longitudinal utama - anterior dan posterior.

Ligamen longitudinal belakang tulang belakang

Ligan membujur anterior adalah besar di rantau lumbar dan menipis di kawasan serviksnya. Ia mengandungi beberapa reseptor kesakitan, jadi kerengsaannya biasanya tidak membawa kepada perkembangan tindak balas sakit. Salah satu fungsi ligamen longitudinal anterior tulang belakang adalah untuk menghadkan pelanjutan tulang belakang.

Ligamen longitudinal posterior tulang belakang

Ligamentum longitudinal posterior (ligamentum longitudinalis posterius) terlibat dalam pembentukan dinding anterior saluran tulang belakang. Ia sudah anterior, beberapa pengembangannya hanya tersedia di peringkat serviks tulang belakang. Ia bermula dari permukaan posterior badan vertebra serviks kedua, turun di dalam saluran tulang belakang, melapisi dinding anteriornya. Dalam kes ini, ligam longitudinal posterior tegas disambungkan dengan tepi posterior semua cakera intervertebral dan mempunyai sambungan longgar dengan periosteum permukaan posterior badan vertebra. Seperti ligamen longitudinal anterior tulang belakang, ia terdiri daripada berkas superfisial, panjang dan bundle yang agak pendek dari gentian tisu penghubung yang membentuk lapisan yang lebih mendalam. Pada bahagian melintang ligigan longitudinal posterior, dapat dilihat bahawa ia menebal di bahagian tengah dan menjadi lebih tipis sepanjang tepi; keratan rentas, dengan demikian, mempunyai bentuk sabit. Dia terlibat dalam menghadkan flexion tulang belakang. Lutut longitudinal posterior tulang belakang pada peringkat lumbar tulang belakang kurang maju daripada bahagian lain. Ini mungkin menyebabkan frekuensi relatif penembusan cakera herniasi, bergerak ke sisi.

Ligamen tulang belakang yang lain

Sebagai tambahan kepada ligamen longitudinal, yang mempunyai panjang yang besar, alat ligamen tulang belakang meliputi 23 lebar, tetapi ligamen kuning pendek (ligamenti flavi), yang terdiri daripada serat elastik tahan lama. Mereka mengikat arka vertebra bersebelahan di antara mereka, masing-masing bermula pada pinggir bawah arka vertebra tertentu dan berakhir di pinggir atas arka vertebra di bawah. Ligamen kuning terlibat dalam pembentukan dinding saluran tunjang, mengisi jurang antara lengkok vertebra bersebelahan, dan mencegah lenturan tulang belakang berlebihan. Ligamen kuning mempunyai ketebalan yang besar (dari 2 hingga 7 mm). Mereka lebih besar pada tulang belakang lumbar, terutama pada tahap artikulasi lumbosacral. Dalam kes tusukan lumbar, ligamen kuning memberikan ketahanan tertentu pada jarum, mengatasi yang oleh doktor yang menusuk biasanya jelas dirasakan di antara punca kulit dan dura mater. Bahagian anterior ligamen kuning rapat dengan kapsul sendi proses yang membungkuk. Oleh itu, hipertrofi ligamen kuning kadang kala diiringi bukan sahaja oleh penyempitan kanal tulang belakang, tetapi juga oleh lubang intervertebral.

Di dalam arkitek tulang belakang, ligamen trans-transversal, interosseous, supraspinatus dan ligamen trans-spinal, yang terdiri daripada serat serat, juga sangat penting. Dalam kes ini, ligamen melintang mempunyai arah tegak menegak dan menyambungkan proses melintang vertebra yang bersebelahan, mengehadkan lenturan tulang belakang ke arah yang bertentangan; melalui ligamen ini lulus ikatan neurovaskular. Ligamen interosseous dan supraspinal tulang belakang menghubungkan proses spinous vertebra dan dengan itu menghadkan fleksi tulang belakang. Ligamen salib spinous menghubungkan proses melintang dan spinous vertebra yang bersebelahan, mengawal amplitud pergerakan rotator. Kira-kira 50% orang mempunyai ligamen berpasangan yang memotong LV-SI foramen intervertebral dan membahagikannya kepada dua bahagian. Kehadirannya mungkin penting dalam menyempitkan foramen intervertebral pada tahap artikulasi lumbosacral. Di samping itu, perlu diingat bahawa kesakitan di kawasan sakral kadang-kadang boleh menjadi tanda penglibatan iliopsoas dan ligamen sacroiliac, serta artikulasi ileosakral (mungkin manifestasi ankylosing spondylarthritis, atau ankylosing spondylitis).

Ligamen tulang belakang

Sekumpulan kolum tulang belakang, ligg. vertebrata columnae, boleh dibahagikan kepada panjang dan pendek (Rajah 222, 223, 224, 225, 226, 227).

Kumpulan ligamentum tulang tulang belakang yang panjang termasuk yang berikut:

1. Ligan membujur yang panjang, lig. anterius longitudinale (lihat. Rajah. 221, 224, 226) memperluaskan sepanjang permukaan depan dan sebahagiannya di sepanjang permukaan sisi badan vertebra melalui dari bonggol anterior atlas untuk sakrum, di mana ia hilang dalam periosteum I dan II sacral vertebra.

Ligan membujur anterior di bahagian bawah ruang tulang belakang lebih luas dan lebih kuat. Ia secara longgar terhubung dengan badan vertebra dan rapat dengan cakera intervertebral, kerana ia disambungkan ke perichondrium, perichondrium; di sisi vertebra, ia terus ke periosteum mereka. lapisan dalam berkas berkas permukaan sedikit lebih pendek, di mana mereka saling vertebra bersebelahan, dan permukaan, rasuk lagi berbohong lebih 4-5 vertebra. Ligan membujur lama membatasi lanjutan tulang belakang tunjang.

2. ligamen longitudinal posterior, lig. posterius longitudinale (Rajah 228; lihat Rajah 224, 227), yang terletak di bahagian belakang badan-badan vertebra dalam saluran tulang belakang. Ia berasal dari permukaan posterior vertebra aksial, dan berterusan pada tahap kedua vertebra serviks atas ke membran integumentary, membrana tectoria. Tulang ke bawah menjangkau bahagian awal kanal sakral. Ligamen longitudinal posterior, berbeza dengan anterior, lebih luas di bahagian atas tulang belakang daripada di bahagian bawah. Ia tegas dipatuhi cakera intervertebral, pada tahap yang mana ia agak lebih luas daripada di peringkat badan vertebra. Ia berkait rapat dengan badan vertebra, dan plexus vena terdapat pada lapisan tisu penghubung antara ligamen dan badan vertebra. Bundle permukaan ligamen ini, serta ligamen membujur anterior, lebih panjang daripada yang dalam.

Sekumpulan ligamen pendek lajur tulang belakang adalah sindesmosis. Ini termasuk berkas berikut:

1. Ligamen kuning, ligg. flava (Rajah 229... 220, lihat Rajah, 223, 224) mengendalikan selang antara gerbang vertebra tulang belakang paksi untuk sakrum. Ia dihantar dari permukaan dalaman dan tepi bawah gerbang vertebra overlying ke permukaan luar dan pinggir atas vertebra arka yang lebih rendah dan menyekat hadapan mereka berakhir di belakang lubang intervertebral.

Bundle kuning terdiri daripada rasuk anjal menegak menegak, memberikan warna kuning. Mereka mencapai pembangunan terbesar di rantau lumbar. ligamen kuning adalah sangat elastik, supaya badan lanjutan dipendekkan dan bertindak seperti otot, menyebabkan badan pengekalan dalam lanjutan negeri dan mengurangkan ketegangan otot. Apabila lenturan, ligamen menghulurkan dan dengan itu juga mengurangkan voltan penerus badan (lihat "Otot belakang"). Ligamen kuning hilang antara busur Atlanta dan vertebra paksi. Di sini, membran integument telah diregangkan, yang, dengan kelebihan depannya, menghadkan pembukaan intervertebral di belakang, di mana saraf serviks kedua berlalu.

2. ligamen Interspin, ligg. interspinalia (lihat gambar 221, 226) - plat nipis yang melakukan sela masa antara proses spinus dua vertebra bersebelahan. Mereka mencapai kuasa terbesar di tulang belakang lumbar dan paling kurang berkembang di antara vertebra serviks. Di hadapannya, ia dikaitkan dengan ligamen kuning, dan di belakang, pada puncak proses spinous, mereka bergabung dengan ligamen supraestetik.

3. ligamentum Nadostatus, lig. supraspinale (lihat. Rajah. 221) ialah kord berterusan dilanjutkan melalui puncak proses spinous vertebra dalam lumbar dan tulang belakang toraks. Di bahagian bawah, ia hilang pada proses spinus vertebra sakral, di atas pada tahap vertebra menonjol (CVII) masuk ke dalam ligamen nuchal asas.

4. Injil Vyyaya, lig. nuchae (lihat rajah 226), adalah plat nipis yang terdiri daripada berkas tisu elastik dan penghubung. Ia diarahkan dari proses spinous vertebra menonjol (CVII) Di sepanjang proses spinous vertebra serviks menaik dan sedikit mengembang dan melekat kepada berhubung dgn hujung rabung luar dan bertopi berhubung dgn hujung luar; mempunyai bentuk segitiga.

5. Ligamen intertransverse, ligg. intertransversaria (lihat. Rajah. 222) adalah rasuk nipis lemah dinyatakan di bahagian serviks dan toraks dan lebih maju dalam tulang belakang lumbar. Ini ligamen berpasangan yang menyambungkan puncak proses melintang vertebra yang bersebelahan, mengehadkan pergerakan sisi tulang belakang ke arah yang bertentangan. Di kawasan serviks mereka mungkin berpecah atau tidak.

Ligamen tulang belakang

Memandangkan tulang belakang sebagai sistem mekanikal, ia boleh dibandingkan dengan berat. Salah satu belukar yang dipegang oleh ligamen menghubungkan struktur tulang lajur, yang lain mengedarkan beban, memelihara integriti kerangka sepanjang hidup. Peralatan ligamentous memainkan peranan penting dalam tubuh manusia, menyokong sistem sendi tunggal, mereka tidak membenarkan unsur-unsur tulang bergerak.

Ligamen adalah pembentukan asal tisu penghubung struktur yang berterusan, yang merupakan sebahagian daripada struktur penguat sendi.

Jenis utama ligamen.

Setiap kumpulan mempunyai nama sendiri dalam bahasa Rusia dan Latin. Nama itu terdiri daripada:

 1. Penyetempatan
 2. Borang. Dalam beberapa keadaan yang diklasifikasikan sebagai jahitan arka (arcus) (raphe)
 3. Warna.
 4. Nama lain adalah derivatif organ-organ dan tulang yang berdekatan.
 • Ligam secara terus.
 • Bahagian berkas.
 • Farajus faraj.
 • Bungkusan yang disambungkan.
 • Membran
 • Rekod.
 • Teruskan.
 • Chord.

Struktur yang memegang tulang belakang boleh dibezakan pendek dan panjang.

Anatomi merujuk kepada ligamen panjang:

 • Antigua longitudinal anterior di ligamentum Latin longitudinale anterius - terletak terutamanya di permukaan hadapan badan vertebra, selekoh di sekitar kawasan sisi yang dilekatkan pada periosteum 1 dan 2 dari tulang belakang sakral. Fungsi: bahagian membujur anterior dalam menguatkan tulang belakang, memelihara integriti struktur tulang dari sambungan patologi, perlindungan dari patah tulang.
 • Ligamen longitudinal posterior, dari ligamentum Latin longitudinale posterius - diletakkan di permukaan posterior tulang belakang. Bahagian atas helai adalah lebih lebar daripada di bahagian bawah. Heterogen sepanjang. Ligament mempunyai tekstur padat dalam unjuran cakera intervertebral, pada tahap sambungan badan vertebra itu longgar. Fungsi utama: mengukuhkan ruang tulang belakang, perlindungan daripada kerosakan mekanikal. Melaluinya melepasi plexus vena, yang mempunyai nilai klinikal yang hebat apabila melakukan manipulasi perubatan.
 • Sekumpulan pita pendek syndesmosis bentuk - struktur berterusan yang terdiri daripada tisu penghubung. Ini termasuk: Membran interosseous, adik-beradik asal berserabut, jahitan.

Beban pendek:

 • Ligamen kuning dari bahasa Latin ligamentum Flava - ciri-ciri kumpulan ini, terletak pada struktur gentian anjal, arah berorientasikan vertikal. Ia terletak terus dalam jurang antara gerbang vertebra vertebra lumbar kelima dan kawasan sakral. Fungsi penentuan: mengekalkan permukaan posterior tulang belakang, tindak balas yang berkaitan dengan fleksi patologi, menyertai mekanisme sambungan /
 • Ligamen Interspinous, dari Latin ligamentum interspinalia, adalah plat ketebalan kecil yang mengisi ruang dengan bahagian atas vertebra spinous dua vertebra berdekatan. Jumlah yang paling besar jatuh pada lumbar. Yang paling lemah di rantau serviks. Fungsi utama halangan dalam fleksi patologi jabatan yang tertahan, dilindungi dari kerosakan mekanikal ke saluran tulang belakang, penguatan struktur tulang.
 • The ligament supraspinous, yang diterjemahkan ke dalam Latin ligamentum supraspinale, adalah terutamanya dalam tulang belakang toraks dan lumbar. Dilampirkan ke bahagian atas proses spinous. Di bahagian bawah, ia kehilangan maksudnya, berubah menjadi asas (yang kehilangan kepentingannya dengan perjalanan evolusi), satu bundle nuchal di peringkat C III. Fungsi utamanya adalah halangan dalam fleksi patologi bahagian yang tersimpan, dilindungi dari kerosakan mekanikal ke saluran tulang belakang, penguatan struktur tulang?
 • Ligament ligamentous, diterjemahkan ke dalam Latin, ligamentum nuchae atau nuchaeseptum adalah plat ketebalan kecil yang terus menjadi ligamen spinous. Ia mempunyai bentuk segi tiga, terletak di kedalaman otot leher, kiri dan kanan. Ia ditarik dari vertebra servikal ke-7 dengan menonjolkan hujung oksipital luar.

Jenis-jenis sebatian di tulang belakang.

Dalam proses ontogenesis, tulang belakang manusia dikurniakan pelbagai jenis sambungan. Bagaimanakah vertebra disambungkan di tulang belakang?

 1. Syndesmosis adalah jenis sambungan ligamen antara proses melintang tubuh vertebra dan proses spinous.
 2. Synelastosis - ligamen disambungkan melalui gerbang vertebra.
 3. Synchondrosis - badan dari beberapa vertebrae sambungkan secara berterusan.
 4. Synostoses - jenis sebatian ini adalah ciri rantau sakral.
 5. Symphysis - sambungan ciri-ciri badan vertebra.
 6. Diarthroses - sambungan tulang dengan memindahkan tali antara proses spinous.

Kecederaan kepada alat ligamen tulang belakang.

Untuk semua, sekilas pandang, perlindungan tulang belakang dengan ligamen, otot, ia adalah siapa yang mudah terjejas. Kerana rosak boleh merosakkan sistem saraf penting tubuh.

Pertimbangkan kecederaan tulang belakang utama:

 • Peluh dan keseleo - sehingga 50% orang mengalami kecederaan jenis ini sekurang-kurangnya sekali. Gejala utama adalah rasa sakit akut dan jatuh atau bertiup dalam sejarah. Seringkali komplikasi adalah kawin. Pesakit yang datang kepada doktor-traumatologi ditanya soalan dengan kesimpulan dari jenis diagnostik instrumental, contohnya, "ligamen longitudinal posterior dipadatkan, apa maksudnya?"
 • Kerosakan cakera intervertebral. Kerosakan pada cakera intervertebral adalah patologi kerap semasa tindakan ganas. Disk adalah struktur yang sangat halus di tulang belakang. Kecederaan seperti ini pertama kali dirawat dengan plaster yang digunakan secara konservatif, pesakit mesti melihat rehat tidur. Gejala neurologi perlu dipertimbangkan semasa penganugerahan dianosis ini.
 • Fraktur vertebra. Terdapat banyak foto dengan jenis kerosakan di Internet.
 • Alokasikan "patah tulang belakang klasik" - berlaku apabila lekukan tulang belakang yang berlebihan.
 • Dislokasi tanpa fraktur adalah wujud pada vertebra serviks. Terjadilah apabila mereka mengembangkan tulang belakang vertebra, dengan itu memisahkan sendi-sendi kecil, dan juga disfungsi ligamen. Gejala-gejala biasa adalah kesakitan yang berterusan sepanjang tulang belakang, lebih terperinci di leher.
 • Keretakan pada proses vertebra - sejenis kecederaan mudah - juga melanggar integriti alat ligamen. Di rantau serviks didominasi oleh proses spinous. Dalam bahagian lumbar, melintang.
 • Ligamentitis - keradangan ligamen "jari memukul" - berlaku apabila ada kes-kes penyakit berjangkit
 • Hematomas - pendarahan ke dalam ligamen
 • Kalsifikasi - penyerapan permukaan helai.
 • Tumor ligamen - rupa sel-sel atipikal

Ligamen memainkan peranan penting dalam kesinambungan persekitaran dalaman badan. Terima kasih kepada mereka, seseorang boleh disimpan dalam kedudukan statik secara kekal. Penstabilan bahagian badan semasa menyelaraskan dan melaksanakan pergerakan yang kompleks. Kawalan pergerakan dilakukan terima kasih kepada proprioreceptors yang terletak dalam berkas. Pemeliharaan alat-alat ligamen adalah perlu dari belia, agar terus bersaing dengan masa-masa tua!

Ligamentum tulang belakang

Spine - sistem ini agak rumit. Ia tidak hanya terdiri daripada tulang belakang dan cakera intervertebral yang diketahui oleh semua. Semua unsur bahagian tubuh manusia ini disambungkan kepada satu sama lain dan bahagian lain badan dengan bantuan ligamen. Ia adalah ligamen tulang belakang dan memastikan keutuhannya dari sudut pandangan anatomi. Dan mereka juga boleh terdedah kepada pelbagai kerosakan yang mengakibatkan disfungsi ruang tulang belakang atau, sekurang-kurangnya, mengganggu kerja keseluruhannya.

Apakah ligamen?

Ligament Vertebral, dan sesungguhnya mana-mana ligamen di dalam badan, juga dipanggil berkas (dan seseorang menyebutnya sepenuhnya tyazhi, walaupun nama ini jarang digunakan), adalah unsur fibrous tisu penghubung yang menyertakan bahagian-bahagian tulang tertentu. Khususnya, dalam struktur tulang belakang, mereka dikaitkan dengan busur, badan dan proses vertebra sendiri.

Fungsi utama ligamen bukan sahaja untuk menghubungkan unsur-unsur individu tulang belakang ke sistem tunggal, tetapi juga untuk memastikan mobiliti mereka, menguatkan sendi, dan sebagainya. Juga, ligamen membenarkan dalam keadaan tertentu untuk melindungi tulang belakang daripada kecederaan (contohnya, dengan selekoh tajam, keseleo).

Nota! Ligamen mengandungi kolagen - sejenis protein khas yang memberi mereka kekuatan dan keanjalan. Dan keanjalan bahagian-bahagian badan ini memberikan serat anjal khas.

Ligamen tulang belakang adalah berbeza. Misalnya, secara umum, mereka boleh dibahagikan kepada panjang dan pendek. Yang pertama dianggap sebagai "penstabil" utama dari ruang tulang belakang dan menghubungkan unsur-unsur individu di sepanjang keseluruhan tulang belakang. Tetapi yang pendek sambungkan segmen tulang individu bersama-sama. Sebaliknya, kedua-dua bungkusan panjang dan pendek juga pelbagai.

Jadual Ligamen pendek dan panjang tulang belakang.

Bungkusan panjang

Mari mengenali setiap jenis ligamen tulang belakang. The ligament longitudinal anterior, yang, menurut klasifikasi, merujuk kepada panjang, adalah kord yang agak luas dan berkuasa, direntangkan di sepanjang bahagian bawah tulang belakang di depan, dan juga sebahagiannya di sisi. Ia bermula di bahagian bawah tulang oksipital dan, secara beransur-ansur berkembang, terbentang ke bahagian tulang pertama rantau sakral. Ligamen longitudinal anterior dihubungkan dengan kedua-dua vertebra dan cakera intervertebral. Ia bukan sahaja menyediakan tulang belakang dengan sejenis sokongan, tetapi juga sebahagiannya bertanggungjawab untuk menyesuaikan tekanan dalam cakera. Lebar membujur anterior adalah kira-kira 25 mm.

Nota! Ligan anterior membujur sangat kuat sehingga dapat dengan mudah menahan beban tegangan hingga 500 kg. Ia hampir tidak pernah rosak melintang walaupun dengan kecederaan saraf tunjang yang teruk dan teruk. Tetapi secara menegak, ia boleh "stratify."

Longitudinal posterior terletak hampir sebagai anterior, dengan satu-satunya perbezaan yang bertentangan dengan yang dinyatakan di atas - ia menyediakan untuk sambungan unsur-unsur tulang belakang dari bahagian belakang. Ia turun ke sakrum dari vertebra ke atas tulang belakang serviks, tetapi dilampirkan pada segmen tulang belakang yang kurang kukuh daripada membujur anterior, walaupun dengan cakera di antara mereka ia menghubungkan jauh lebih terpercaya. Di bahagian atasnya, ia adalah, berbeza dengan bahagian depan membujur, lebih luas daripada yang lebih rendah. Fungsi utamanya adalah untuk mengelakkan tulang belakang dari membongkok ke hadapan. Ikatan sedemikian sangat elastik, tetapi ia tidak tanpa kekuatan, ia boleh runtuh sepenuhnya jika ia boleh entah bagaimana meningkat 4 kali dengan peregangan.

Ligamen suprastatik adalah ligamen yang panjang. Secara umum, ia belum dipelajari sepenuhnya oleh saintis. Tetapi ia diketahui dengan tepat bahawa ia terdiri daripada serat yang cukup padat, mempunyai struktur yang boleh dipercayai, dan disusun supaya ia menghubungkan semua proses spinus tulang belakang, bermula dari vertebra serviks ke-7 dan berakhir dengan tulang belakang sacral 1. Di leher ia masuk ke dalam ligamen nuchal yang disebut.

Ligament yang menonjol agak kecil dan menyerupai bentuk segitiga. Ramai menganggapnya hanyalah kesinambungan ligamen supraspinus dan sejenis kekacauan. Ia nipis, tetapi walaupun ini, berdaya tahan, tahan lama dan elastik. Satu ligamen yang menonjol bermula pada proses spinous leher ke-7 leher dan berakhir pada bahagian atas pada tulang oksipital, di puncak luarnya. Menariknya, tisunya mengandungi sejumlah besar elastin - sehingga 80%. Polimer semulajadi ini adalah komponen utama gentian elastin. Ini bermakna bahawa satu bundle mempunyai keanjalan yang sangat baik. Ligan yang menonjol menyokong kepala, fungsinya masih belum difahami sepenuhnya.

Nota! Asal nama kumpulan ini agak menarik. Terdahulu, perkataan "viya" ditakrifkan sebagai leher. Oleh itu nama itu dilahirkan.

Bungkus pendek

Bagi ligament pendek, mereka layak mendapat perhatian, kerana ia adalah persoalan mempelajari sistem menyambungkan unsur-unsur individu tulang belakang menjadi satu keseluruhan. Dan namanya bercakap tentang diri mereka sendiri di mana bahagian-bahagian sistem ini terletak dan mengapa mereka diperlukan (kecuali, mungkin, kuning).

Oleh itu, ligamen interspinal kelihatan seperti plat nipis, yang terletak di antara proses spinous bersebelahan vertebra-jiran. Ligamen interspinus yang paling kuat terletak di kawasan lumbar, dan mereka kurang berkembang di leher. Mereka juga berhubung dengan ligamen kuning dan supraspinal.

Ligamen Intertransverse - satu set rasuk nipis, yang bertanggungjawab untuk menyambungkan proses melintang setiap segmen tulang. Ligamen sedemikian diperlukan untuk mengehadkan kelebihan tulang belakang ke sisi.

Bundle kuning di antara yang pendek adalah yang paling berdaya tahan, kuat, berdaya tahan dan kuat. Unsur-unsur yang mengikat jenis ini boleh didapati sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang dari tengkorak ke pelvis. Mereka bertanggungjawab untuk menghubungkan pembentukan arcuate segmen tulang bersebelahan, dan juga dapat memberikan perlindungan terhadap lenturan terminal saraf dan saraf tunjang, iaitu, mereka adalah sebahagian daripada dinding saluran saraf tunjang. Satu lagi fungsi ligamen kuning adalah memunggah cakera intervertebral.

Nota! Bungkus kuning benar-benar kuning. Mereka terdiri daripada gentian elastin, bukan serat kolagen (yang kedua juga wujud, tetapi mereka lebih kecil).

Pilihan kerosakan ligamen

Malangnya, ligamen, seperti bahagian lain dari sistem vertebra, terdedah kepada kecederaan dan penyakit. Selalunya, masalah timbul apabila otot terlantar, seseorang itu cedera, kecondongan tajam kepala dibuat, dll. Tetapi dalam sesetengah kes penyakit juga boleh dipersalahkan.

Jika ligamen rosak atau rosak, orang akan mengalami kesakitan dan ketidakselesaan. Contohnya, dengan meregang tajam di dalam tisu-tisu ligamen, patah tulang mungkin berlaku, tisu-tisu akan diisi dengan darah. Akibatnya, keradangan berkembang, jenis parut khas muncul, walaupun apa yang disebut kalsifikasi boleh berlaku. Yang terakhir adalah deposit kalsium, yang mana ligamen menjadi kurang elastik dan bergerak. Akibatnya, rasa sakit muncul.

Ligamen tulang belakang boleh meradang untuk beberapa sebab, yang utama adalah jangkitan tisu dan kecederaan (keradangan aseptik). Yang terakhir ini boleh mencetuskan:

Jangkitan tisu mungkin muncul akibat penyebaran patogen melalui tubuh melalui sistem aliran darah. Walaupun kadang-kadang keradangan menimbulkan akibat luka atau pembedahan yang menembusi.

Masalah yang tidak diubati dengan ligamen boleh memberi seseorang ketidakselesaan. Inilah ketidakupayaan untuk melakukan tindakan mudah - kadang-kadang sukar untuk bernafas secara mendalam. Ini juga merupakan perkembangan neuralgia intercostal.

Sering kali, pesakit boleh didiagnosis dengan hipertrofi ligamen kuning, yang dicirikan oleh penebalan lapisan tisu. Biasanya ia hanya berlaku terhadap latar belakang proses keradangan. Dalam sesetengah kes, dengan hipertrofi, seseorang tidak mengalami kesakitan. Tetapi dari masa ke masa, ligamen menjadi begitu diperbesar sehingga sebahagiannya mengisi saluran tulang belakang dan akhirnya saraf diperas. Hasilnya adalah stenosis tulang belakang tulang belakang dan kesakitan, masalah dengan pergerakan tubuh muncul. Dalam kes yang teruk, terdapat juga lumpuh anggota badan.

Keradangan ligamentum kuning boleh menjadi ligamentosis. Penyakit ini dicirikan oleh berlakunya deposit kalsium dan ossifikasi tisu.

Rawatan dan diagnosis

Mana-mana kerosakan pada ligamen memerlukan rawatan. Jika tidak, akibat yang menyedihkan mungkin berlaku, termasuk kehilangan fleksibiliti dan sifat susut nilai. Juga meningkatkan risiko tegang dan hernia intervertebral.

Nota! Dalam sesetengah kes, pembedahan mungkin memerlukan campur tangan untuk membetulkan keadaan.

Sebelum memulakan rawatan, diperlukan menjalani diagnosis. Adalah lebih baik untuk segera pergi ke MRI. Kaedah ini akan dapat menunjukkan walaupun saiz kecil foci. Juga penting dan pemeriksaan biasa oleh doktor. Hanya seorang pakar akan dapat memahami sebab sebenar penampilan ketidakselesaan dan kesakitan.

Rawatan ligamen cedera akibat kecederaan melibatkan rehat fizikal. Seseorang dianjurkan untuk berbaring di atas permukaan yang rata dan keras. Jadikan pergerakan tiba-tiba dilarang. Pada mulanya, anda boleh memohon sejuk ke tapak yang cedera - ini akan memungkinkan untuk mengurangkan risiko hematomas. Dari hari kedua selepas kecederaan, anda boleh memanaskan tempat sakit dan minum anti-radang.

Juga pilihan yang baik adalah untuk mendaftar dalam kursus terapi manual. Anda boleh seperti terapi senaman dan refleksologi.

Video - Struktur tulang belakang

Pencegahan

Untuk mengurangkan risiko kecederaan pada ligamen belakang, adalah disyorkan untuk melakukan senaman mudah dari ruang yoga dan regangan.

Langkah 1. Anda boleh melakukan wiggling mudah di belakang. Mereka perlu dilakukan di permukaan rata, ditutup dengan tikar gimnastik. Anda perlu berbaring di belakang dan peregangan, dan kemudian bengkok kaki anda dan pegang tangan dengan tangan anda - punggung anda akan mengambil bentuk bulat. Selanjutnya, berbaring di belakang, anda perlu bergoyang sedikit, sedikit meningkatkan keamatan getaran.

Langkah 2. Seterusnya, anda boleh melakukan latihan berikut: anda perlu duduk di atas punggung, meregangkan kaki di hadapan anda, kemudian membuang satu kaki ke atas yang lain. Seterusnya, satu tangan (kaki bertentangan dibuang) perlu mencapai bahagian luar lutut yang dibangkitkan. Tubuh berubah. Dalam kedudukan ini, anda perlu duduk selama 10 saat, kemudian menukar kaki dan lengan dan ulangi lagi. Dan sebagainya - kira-kira 10 pendekatan.

Langkah 3. Selepas itu, anda perlu duduk di kedudukan teratai dengan tangan anda di atas kaki anda dan luruskan belakang anda dengan baik, merasakan peregangan tulang belakang. Kemudian anda perlu menghidupkan tubuh dari sisi ke sisi, pergerakannya lancar.

Langkah 4. Seterusnya, anda perlu berdiri, meletakkan kaki anda bahu lebar, dan tangan anda di pinggul anda. Tazom perlu membuat pergerakan bulat, tanpa menggerakkan bahu atau kaki.

Langkah 5. Selepas anda boleh melakukan leher. Ia cukup untuk melegakan otot dan menurunkan dagu di dada, dan kemudian membuat beberapa pergerakan pekeliling dengan kepala.

Langkah 6. Seterusnya, berdiri tegak, anda perlu sedikit menaikkan kepala, dan kemudian condongkannya kembali.

Langkah 7. Anda boleh mengangguk kepala, menurunkan dan menaikkannya.

Pencegahan akan membantu melatih ligamen dan otot. Ia akan mengurangkan risiko kesakitan dan ketidakselesaan akibat kerosakan pada ligamen. Bahagian terlatih badan adalah lebih tahan terhadap kesan beberapa faktor luaran daripada yang tidak terlatih. Jadi, melakukan satu set latihan mudah yang boleh dilakukan walaupun di pejabat, ada peluang untuk menyelamatkan ligamen belakang dari kecederaan dan akibat yang tidak menyenangkan.

Struktur ligamen dalam ruang tulang belakang

Sambungan vertebra antara satu sama lain dalam ruang tulang belakang dijalankan oleh pelbagai jenis sendi - kartilaginous, cakera dan artikular. Senyawa ini diperkuat oleh banyak ligamen yang terbentang di antara unsur-unsur tulang belakang.

Segmen motor vertikal

Sendi Vertebral memainkan peranan penting dalam memastikan pergerakannya. Fungsi utama ligamen adalah untuk menjamin vertebra bersama. Ligma-ligan dari tulang belakang, bersama-sama dengan tendon dan otot, memberikan fleksibiliti semula jadi tulang belakang, melindungi dari kecederaan dengan regangan yang berlebihan dan lenturan.

Tulang ligamen terdiri daripada dua jenis serat - serat kolagen, yang memberikan kekuatan yang diperlukan, dan elastik, yang bertanggungjawab untuk pergerakan sendi vertebra.

Dalam anatomi tulang belakang terdapat dua jenis utama ligamen - panjang dan pendek. Ligamen panjang adalah penstabil utama persimpangan intervertebral. Mereka menyediakan sambungan tulang belakang di seluruh jawatan. Pergi pendek dari vertebra ke vertebra.

Lama

Hadapan membujur. Sekitar 25 mm lebar, ia berjalan sepanjang seluruh tulang belakang dari pangkal tengkorak ke sakrum. Bundel dinamakan demikian kerana ia menghubungkan vertebra permukaan anterior dan cincin berserabut cakera intervertebral. Tali penyambung yang besar ini mempunyai kekuatan yang tinggi, dengan menampung beban beberapa ratus kilogram. Kerana ciri-ciri kekuatannya yang unik, apabila rosak, ligamen bertumpu pada arah membujur dan tidak koyak. Sebagai tambahan kepada fungsi sekatan dalam membongkar tulang belakang, ia terlibat dalam mengawal tekanan di dalam cakera intervertebral, yang menyerap beban kejutan pada tulang belakang.

 • Ligamen longitudinal posterior turun sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang dari vertebra serviks kedua ke kawasan sakral, dan menghubungkan permukaan posterior vertebra ke antara satu sama lain, serta bahagian posterior cincin berserabut. Ia dilampirkan kepada badan vertebra lebih longgar, dan dengan cakera intervertebral sambungannya lebih kuat. Ia juga menutup belakang cakera dengan baik. Ligamen posterior membataskan lenturan ke hadapan tulang belakang. Daya elastik yang bertindak pada bahagian yang terbentang kurang dari yang dikenakan oleh ligamen anterior yang lebih luas. Struktur ikal kolagen membolehkan mereka untuk memanjang secara elastik pada beban rendah, tetapi pada tekanan yang lebih tinggi dan sudut lenturan vertebra di antara mereka, mereka menunjukkan sifat keras, kekuatan mereka. Ini membolehkan anda melindungi gentian di ruang anular, yang mengehadkan jangkauan tulang belakang. Ligamen longitudinal elastik dimusnahkan sepenuhnya hanya pada empat kali panjang.
 • Ligan nadostytic gentian longitudinal padat memberikan sambungan semua proses spinous vertebra dari vertebra VII di kawasan serviks ke sacrum. Di bahagian atas, ia menjadi lancar.
 • The ligament kekal adalah plat elastik nipis dalam bentuk segitiga yang menghubungkan proses spinous vertebra VII rantau serviks, proses vertebra serviks lain di antara mereka dan rabung luar tulang paha. Ia membantu otot untuk menyokong kepala. Bahan interselular ligamen kanchal terutama terdiri daripada elastin, komponen utama serat tisu penyambung fleksibel.
 • Semua ligamen tulang belakang

  Pendek

  • Ligamen interspin dalam bentuk plat nipis mengisi ruang antara proses spinus sepasang vertebra terdekat. Yang terkuat adalah tulang belakang lumbar, kurang berkembang di dalam serviks. Di bahagian anterior, mereka menyambung dengan kuning, dan belakang dengan ligamen supraspastik tulang belakang.
  • Ligamen rentas sempadan, yang terdiri daripada rasuk yang nipis, juga paling maju di belakang. Mereka menyambungkan serpihan proses melintang vertebra dalam bentuk tali berpasangan. Fungsi utama ligamen ini adalah untuk menghadkan kelengkungan tulang belakang pada arah sisi.
  • Ligamen kuning adalah yang paling kuat, kuat, tahan lasak dan anjal. Mereka terletak sepanjang sepanjang tulang belakang di antara pangkal tengkorak dan pelvis, menghubungkan lengkungan vertebra yang bersebelahan dan melindungi saraf tunjang dan saraf daripada mampatan dan selekoh, dan juga melepaskan cakera intervertebral. Ligamen kuning terdiri daripada tisu elastik berserabut kekuningan, dengan itu namanya. Mereka mengandungi dua kali serat elastik daripada gentian kolagen. Struktur serat ligamentum kuning, yang berorientasikan sewenang-wenangnya di kalangan mereka, membolehkan mereka meregangkan di bawah ubah bentuk besar tanpa kerosakan. Ini ligamen boleh diregangkan empat kali dari panjang asalnya tanpa tanda-tanda kerosakan. Mereka memberi sokongan kepada tulang belakang, cakera, tulang dan otot dari kepala ke puncak tailbone, mencipta lapisan perlindungan tisu untuk sendi.

  Rawatan dan Pencegahan

  Yoga untuk menguatkan ligamen tulang belakang

  Terima kasih kepada ligamen, lenturan, kilasan dan gerakan lain vertebra berlaku dalam batas yang selamat.

  Pecah atau lepuh separa disertai dengan kesakitan yang teruk yang boleh bertahan beberapa minggu, serta kekejangan otot. Oleh kerana aliran darah yang terhad, pemulihan ligamen boleh mengambil masa yang lama.

  Kecederaan saraf tunjang kebanyakan berlaku di tulang belakang lumbar. Ini adalah kerana kami sentiasa menggunakan bahagian belakang yang lebih rendah dalam aktiviti dan gerakan harian kami, seperti mengangkat, berjalan, bekerja, duduk, atau berdiri.

  Rawatan ligamen tulang belakang bertindak balas dengan baik untuk rawatan konservatif - rehat pasif, memampatkan sejuk di kawasan yang cedera, urut, senaman, ubat penahan sakit dan antispasmodik, fisioterapi.

  Pilates dan kelas yoga juga akan membantu menguatkan ligamen dan otot belakang.

  Semua ligamen tulang belakang

  Terima kasih kepada ligamen, tulang belakang boleh menjadi stabil dan mudah alih. Bundle mengambil bahagian dalam setiap pergerakan manusia dan memberikan perlindungan dari saraf tunjang dari pengaruh mekanikal pelbagai jenis. Mobiliti tulang belakang disediakan oleh ligamen seperti panjang (longitudinal anterior dan posterior, supraspaceous, nuchal) dan pendek (interosseous, intertransverse, kuning).

  Peralatan ligamentous di rantau vertebra serviks dan tulang oksipital diwakili oleh dua membran atlanto-occipital. Sesetengah ligamen direka untuk menyambung tulang belakang dengan tulang rusuk. Iliopsoas menghubungkan sakrum dan vertebra lumbar kelima. Pengukuhan di kawasan ini juga disebabkan oleh ligamen membujur.

  Sambungan tak berterusan dan berterusan

  Peralatan ligamen kolom vertebral meliputi semua jenis sambungan antara busur, mayat satu atau lebih vertebra, bahagian sakrum, proses sendi, dll. Dengan bantuan ligamen, seseorang boleh membengkok dalam arah yang berbeza, berputar dan melakukan semua gerakan yang ada dalam batas sebenar tanpa merosakkan rabung. Fraktur mikro atau peregangan menyebabkan kesakitan yang teruk yang tidak hilang untuk masa yang lama disebabkan oleh kesukaran penjanaan semula kawasan ini.

  Sambungan vertebra antara mereka

  Tulang vertebra, yang badannya adalah sebahagian daripada sokongan untuk seluruh badan, digabungkan menggunakan cakera intervertebral (symphysis). Mereka berbaring di antara mereka. Rawan seperti ini adalah kira-kira ¼ panjang rabung. Cakera adalah sejenis rawan fibrous tertentu. Strukturnya termasuk bahagian marginal (cincin berserat) dan pusat (teras gelatin).

  Bahagian tepi terdiri daripada tiga jenis gentian: sepusat, serong dan heliks. Di sepanjang pinggirnya, mereka semua tetap pada vertebra pada periosteum. Lapisan menyerap kejutan utama adalah bahagian tengah. Dia mempunyai keupayaan yang unik untuk bergerak apabila belakang bengkok ke arah yang bertentangan. Menurut struktur, teras ini boleh menjadi penting atau mempunyai lubang kecil di tengah. Ia adalah lebih banyak bahan antara sel serat elastik. Dalam bentuknya, ia sama-sama sama dengan permukaan vertebra yang menghadap satu sama lain.

  Dalam ketebalan, mereka berbeza di bahagian yang berlainan di rabung - semakin dekat dengan bahagian bawah.

  Sambungan arcuate dibentuk antara proses artikular. Kapsul mereka tetap di sepanjang pinggir rawan. Pesawat elemen ini tidak sama di tempat yang berlainan: ia rata di kawasan serviks dan toraks, dan di lumbar ia mempunyai bentuk silinder. Oleh kerana proses artikular dipasangkan dan terletak di kedua-dua pihak, gabungan sendi dibuat: satu bergerak dan menyebabkan tindakan yang sama di kedua.

  Ligamen tulang belakang panjang dan pendek. Panjang - penstabil utama, yang juga menghubungkan vertebra sepanjang sepanjang rabung. Yang pendek diarahkan dari satu badan ke yang lain.

  Ligamen yang panjang dalam ruang tulang belakang termasuk:

  • membujur hadapan;
  • membujur belakang;
  • periosteum;
  • keluar.

  Secara pendek termasuk:

  Ligamen panjang membujur

  Lebarnya ialah 2.5 cm. Ia berlangsung sepanjang sepanjang rabung dari dasar tengkorak ke sakrum. Bundel ini menerima namanya disebabkan oleh fakta bahawa ia menghubungkan sisi anterior cincin vertebra dan berserabut cakera. Ini adalah penyambung utama yang sangat besar, yang dicirikan oleh peningkatan kekuatan dan dapat menahan beban beberapa ratus kg. Oleh kerana harta ini, apabila cedera, ligamen dibahagikan kepada lapisan, dan tidak koyak. Ia berfungsi sebagai limiter semasa backbending dan mengawal tekanan di dalam cakera. Di bahagian bawah rabung, ia lebih luas dan lebih kuat daripada yang di atas, kerana ia mesti sentiasa menahan tekanan yang lebih besar. Dalam bundle ini, bungkusan yang terletak dalam jauh lebih rendah dari segi panjang kepada mereka yang berada di tempat yang dangkal, oleh itu mereka berjaya menyatukan badan berjiran, dan yang cetek untuk berbaring dengan panjang empat atau lebih vertebra.

  Ligamen longitudinal posterior

  Ia terletak di tulang belakang, bermula dari vertebra servikal II dan meregangkan sepanjang jalan ke sakrum, menghubungkan semua vertebra di bahagian belakang dan belakang cincin berserabut. Ia tidak begitu terikat dengan badan vertebra, tetapi lebih melekat pada cakera. Ia hampir sepenuhnya menutup bahagian belakang cakera. Ia melakukan peranan limiter semasa pesongan di arah hadapan.

  Kekuatan ligamen elastik ini lebih rendah daripada bahagian depan. Struktur bergelombangnya memungkinkan untuk meningkatkan secara panjang lebar dengan beban kecil dan menjadi tegar - dengan yang besar. Membujur dalam struktur, gentian tersebut sangat elastik dan hanya boleh cedera oleh regangan 4 kali ganda.

  Nadosty sheaf

  Ia terdiri daripada serat sangat membujur dengan struktur yang sangat padat. Bundle ini menghubungkan semua proses spinus vertebra dari serviks VII ke sakrum. Di bahagian atas, ia secara organik berubah menjadi nudge.

  Sekumpulan pucuk

  Plat segi tiga ini sangat nipis, tetapi elastik. Ia menghubungkan proses spinus vertebra serviks ke-7 dengan proses-proses tubuh vertebra, dan juga dengan tulang oksipital di sepanjang puncak luarnya. Salah satu fungsinya adalah untuk menyokong kepala. Bahan extracellularnya adalah elastin, sama seperti pada serat tisu penyambung fleksibel.

  Bungkus kuning

  Mereka mempunyai kekuatan tertinggi, keanjalan, kekuatan dan keanjalan. Panjang mereka terus sepanjang rabung. Mereka menghubungkan gerbang vertebra jiran dan melindungi saraf dan saraf tunjang dari kecederaan kerana terlalu banyak lenturan atau mampatan, dan juga mengeluarkan beberapa beban dari cakera intervertebral. Ia mempunyai serat lebih kenyal daripada gentian kolagen. Serat ini berorientasikan kepada satu sama lain sewenang-wenangnya, yang memberi mereka keupayaan unik untuk meregangkan walaupun di bawah beban yang besar tanpa sebarang kerosakan. Mereka boleh meregangkan 4 kali tanpa kerosakan. Mereka memberi sokongan kepada semua elemen: rabung, cakera, dan juga memberikan perlindungan untuk sendi.

  Apabila otot extensor yang terletak di tulang belakang membawa bersama lengkungan vertebra, ligamen kuning memendekkan tanpa membentuk lipatan. Apabila menumpuk gerbang vertebra, sebagai otot ekstensor, mereka meluruskan kedua.

  Ligamen Interspinous

  Mereka adalah plat sangat nipis yang mengisi ruang antara proses spinous dua badan vertebra berdekatan. Mereka berbeza dalam kekuatan: paling kuat - di bahagian bawah, dan paling lemah - di leher. Di bahagian anterior, ia disambungkan ke kuning, dan di bahagian posterior, ke ligamen supraspastik.

  Ligamen rentas sempadan

  Ini adalah ligamen tulang belakang, yang terdiri daripada sekeping kecil. Paling kuat juga terletak di kawasan lumbar. Ligamen ini menyatukan puncak proses melintang vertebra. Dengan jenis, mereka dipasangkan helai. Fungsi utamanya adalah untuk membataskan bukit rabung ke arah ke sisi. Di rantau serviks mereka sama ada bifurcated atau tidak.

  Dengan tengkorak

  Hubungan vertebra leher dan tulang oksipital berlaku pada sendi atlantozacarpal. Ia dibentuk oleh condyle dan atlas. Paksi sendi berada di arah membujur dan sedikit lebih dekat ke hadapan. Sendi mempunyai bentuk elips. Ini gabungan sendi, sehingga mereka bergerak serentak. Mereka membenarkan mengangguk dan beberapa gerakan ke sisi. Peralatan ligamentous dari tulang belakang ditunjukkan di sini oleh dua membran atlanto-oksipital: anterior dan posterior. Bahagian-bahagian yang terletak di sisi membentuk ligamen atlantosylar lateral.

  Ribs dengan vertebra

  Sesetengah ligamen tulang belakang direka untuk menyambungkan tulang rusuk di sepanjang tepi posteriornya. Lampiran berlaku melalui sendi-sendi tulang belakang. Dalam rongga mereka adalah sekumpulan kepala tulang rusuk. Ia membahagikan rongga ke dalam sepasang kamera. Dinding tipis kapsul juga diperbaiki dengan ligamen ramping kepala tulang rusuk. Penghujungnya mempunyai bentuk peminat.

  Sendi-sendi kembung mempunyai beberapa ligamen kembung yang melintang: bahagian atas, lateral, lumbar-costal dan costal-transverse. Kesemua berkas ini juga berfungsi untuk menyokong radang tulang belakang.

  Tulang belakang dengan pelvis

  Ligma-ligamen di dalam tunjang tulang belakang memberi sambungan kepada sakrum dan vertebra lumbal ke-5. Ligamentum ileo-lumbar terletak di ruang antara sisi anterolateral lumbar ke-5, vertebra sacral pertama dan puncak iliac (bagian posteriornya). Pengukuhan dipertingkatkan oleh ligamen anterior dan longitudinal, yang melenturkan tulang belakang di belakang.

  Bersama antara sacrum dan coccyx

  Sendi sakral mempunyai 5 vertebra. Tulang ini mempunyai bentuk baji. Ia terletak di bawah pinggang. Bahagian hadapannya cekung dan diarahkan ke ruang pelvis. Ia mempunyai lima garis melintang. Bahagian belakang cembung dalam bentuk. Ligamen dan sendi pada bahagian tulang belakang berakhir dengan sendi antara sacrum dan coccyx. Sambungannya dengan rongga lebar dibuat menggunakan cakera. Artikulasi diperkuat oleh beberapa ligamen sacrococcygeal: lateral, anterior, superficial, dan posterior dalam.

  Dalam kebanyakan kes, kecederaan ligamen tulang belakang berlaku di rantau lumbar, kerana ia sentiasa membawa beban berat. Kecederaan serupa dirawat dengan bantuan kaedah konservatif: rehat, rehat tidur, urut, fisioterapi, antispasmodik, dll. Memperkukuhkan peralatan ligamen boleh melakukan Pilates atau yoga.

  Badan manusia # 42, halaman 14

  ENCYCLOPEDIA SEKSYEN PERUBATAN

  ATAT ANATOMIK

  Ligamen panjang

  Tulang vertebra dihubungkan oleh ligamen yang berlari sepanjang tulang belakang. Serat anjal yang kuat dari ligamen ini memberikan kekuatan tulang belakang dan membuat kemungkinan pergerakan yang agak luas.

  Ligamen longitudinal belakang dan belakang leher, pandangan kanan

  ligamentum - dua ligamen yang meregangkan dari tengkorak ke sakrum dan tegas menghubungkan vertebra seluruh ruang tulang belakang.

  LONGITUDINAL Ligan panjang membujur anterior adalah sejenis serat tisu penghubung yang luas dan kuat yang dipasang pada permukaan depan cakera intervertebral dan vertebra. Ia menghubungkan semua vertebra dan berakhir pada tengkorak dalam bentuk membran Atlantis-oksip anterior anterior.

  Ligamen longitudinal posterior sudah lebih lemah daripada ligamen anterior; ia terletak di sepanjang permukaan posterior badan vertebra, dan pada tahap vertebra serviks pertama memasuki membran permukaan yang melekat pada tengkorak.

  Terdapat lebih banyak ligamen pendek yang menghubungkan setiap vertebra ke vertebra atas dan bawah. Ligamen kuning yang mengandungi gentian anjal menyokong lengkung fisiologi tulang belakang dan mempunyai peranan yang menyokong dalam meluruskan tulang belakang selepas mencondongkan ke hadapan, melekat pada tengkorak dalam bentuk membran Atlantis-occipital posterior.

  HUBUNGAN HYDRAULIC Ligum bulu adalah ligamen yang sangat kuat dan besar yang terletak di garis tengah di bahagian belakang leher. Ia berjalan di sepanjang proses spinus vertebra serviks dan berfungsi sebagai tapak lampiran otot, khususnya otot trapezius. Satu ligamen yang menonjol menyokong kepala dan terbentang apabila leher bengkok.

  Struktur ligamen

  Keanjalan ligamen dan keupayaan mereka untuk regangan terbalik kecil dicapai kerana struktur berserabut fabrik. Mekanisme ini memastikan kestabilan dan penyelenggaraan bentuk sendi sebelum, semasa dan selepas pergerakan.

  Sesetengah ligamen, seperti ligamen kanal di belakang leher, mempunyai jumlah yang lebih besar daripada serat elastik daripada yang lain, yang membolehkan mereka untuk menahan beban tegangan yang lebih besar tanpa pecah. Sendi, yang dikelilingi oleh ligamen yang sama, mempunyai pelbagai pergerakan yang lebih besar.

  Sepanjang badan terdapat sejumlah besar ligamen yang menghubungkan tulang di sendi bersama. Mereka terdiri daripada tisu penghubung yang padat, yang dibentuk oleh ikatan kolagen dan elastik elastik dengan sebilangan kecil sel - fibroblas, mensintesis komponen utama serat ini. Semua gentian terletak di arah yang sama, yang memastikan kekuatan tegangan luar biasa mereka.

  Jangan retak!

  rawatan sendi dan tulang belakang

  • Penyakit
   • Arozroz
   • Artritis
   • Ankylosing spondylitis
   • Bursitis
   • Displasia
   • Sciatica
   • Myositis
   • Osteomyelitis
   • Osteoporosis
   • Pecah
   • Kaki rata
   • Gout
   • Radiculitis
   • Rheumatism
   • Heel memacu
   • Scoliosis
  • Bersama
   • Lutut
   • Bahu
   • Hip
   • Kaki
   • Tangan
   • Sendi lain
  • Tulang belakang
   • Tulang belakang
   • Osteochondrosis
   • Kawasan serviks
   • Jabatan Thoracic
   • Tulang belakang lumbar
   • Hernia
  • Rawatan
   • Latihan
   • Operasi
   • Dari kesakitan
  • Lain-lain
   • Otot
   • Bungkusan

  Ligamentum tulang belakang

  Ciri-ciri anatomi dan biomekanik tulang belakang

  Dengan mana-mana pecah ligamen, sebagai peraturan, prognosis yang sesuai diberikan. Perkara utama adalah untuk berunding dengan pakar dalam masa untuk mendapatkan rawatan yang mencukupi. Walau bagaimanapun, jika rawatan ditangguhkan untuk masa yang lama, maka pesakit boleh mengembangkan gejala serupa dengan lumbago atau osteochondrosis, dan dia akan mengalami kesulitan dengan perpanjangan dan fleksi.

  Jika rantau thorax menderita, maka rasa sakit, ketegangan dan ketegangan akan dilokalkan di kawasan belakang. Batuk juga boleh menyebabkan ketidakselesaan. Pada peperiksaan sering diturunkan

  Tali tulang belakang saling berkaitan dalam pelbagai jabatan dengan cara yang berbeza, terdapat sambungan berterusan dan berterusan, ini memberikannya kestabilan yang lebih tinggi dan pada masa yang sama mobiliti yang mencukupi.

  Intervertebral, atau bahagian, sendi menyambung vertebra bersebelahan dan terletak di kedua-dua belah gerbang vertebral simetri. Proses artikular vertebra yang bersebelahan diarahkan ke arah satu sama lain, hujung proses ditutup dengan rawan artikular. Rawan mempunyai permukaan lancar licin, supaya geseran di antara tulang, yang membentuk sendi, berkurang dengan ketara. Hujung proses artikular dikelilingi oleh kapsul artikuler yang dimeteraikan. Sel-sel kantung articular menghasilkan cecair sinovial. Ia perlu untuk pemakanan dan pelinciran tulang rawan artikular.

  Batasan lanjutan dalam segmen motor tulang belakang lumbar: L1-L2 dan L

  Pada masa ini, jenis utama gangguan fungsi dengan variasi salutan dan hyperlordosis yang berubah-ubah di tulang belakang sistematis.

  Cakera lumbar, masing-masing, melakukan beban terbesar mempunyai ketinggian tertinggi - 1/3 ketinggian badan;

  • Untuk TH12 dari vertebra thoracic, saiz melintang mereka meningkat secara beransur-ansur, menghampiri saiz vertebra lumbal atas; cakera intervertebral di rantau toraks mempunyai ketinggian yang lebih rendah daripada di kawasan lumbal dan serviks; ketebalan cakera intervertebral ialah 1/3 ketinggian vertebra yang sepadan; lubang intervertebral di kawasan torak lebih sempit daripada di serviks; Terusan tulang belakang juga lebih sempit daripada di kawasan lumbar; Kehadiran di akar dada sejumlah besar serat simpatetik bukan sahaja menyebabkan warna vegetatif yang khas radiculopathic thoracic, tetapi juga boleh menyebabkan perkembangan sakit penderita dan dyskinesias; agak besar, menebal pada hujung, proses transversal vertebra thoracic cenderung agak posterior, dan proses spinous cenderung tajam ke bawah; bukit rusuk itu menghampiri permukaan hadapan hujung bebas tebal proses melintang, membentuk sendi kostum melintang yang benar; sendi lain dibentuk di antara kepala tulang rusuk dan permukaan sisi badan vertebral pada tahap cakera.
  • Lubang Intervertebral C
  • Mengambil bahagian dalam pembentukan dinding anterior saluran tunjang, sebaliknya, secara bebas menyebar ke permukaan badan vertebra dan disambungkan dengan cakera. Ligament ini diwakilkan dengan baik di tulang belakang serviks dan toraks; di bahagian lumbal, ia dikurangkan kepada reben sempit, di mana walaupun jurang mungkin sering diperhatikan. Tidak seperti ligamen longitudinal anterior, ia sangat kurang maju di rantau lumbar, di mana prolaps cakera paling sering diperhatikan.

  Lajur tulang belakang harus dilihat dari segi anatomi (biomekanik) dan sisi fungsional.

  Sekiranya anda mengesyaki kecederaan ligamen tulang belakang, anda mesti segera

  Sendi tulang belakang, berbeza dengan sendi anggota badan, mempunyai ciri-ciri berikut

  • The foramina intervertebral terletak di bahagian belakang tulang belakang dan dibentuk oleh badan, kaki, dan juga proses artikular vertebra yang bersebelahan. Veins dan saraf keluar melalui foramen intervertebral, dan arteri membekalkan ruang tulang belakang memasuki arteri. Antara sepasang vertebra adalah dua lubang.
  • 2

  1. Apabila kelengkungan fisiologi tulang belakang dilicinkan, jenis fleksibel gangguan fungsi berkembang, dicirikan oleh kedudukan terpaksa pesakit (dalam kedudukan fleksi) dan termasuk:

  Lokalisasi yang paling kerap ditekan dan prolap cakera sepadan dengan bahagian yang paling banyak beban: jurang antara L

  Sendi-sendi ini diperkuat dengan ligamen yang kuat. Apabila tulang belakang berputar, tulang rusuk dan permukaan sampingan badan vertebra dengan proses melintang mengikuti tulang belakang, memusingkan paksi menegak secara keseluruhan.

  Ligamentum tulang belakang

  Secara anatomi, tulang belakang terdiri daripada 32, kadang-kadang 33 vertebra berasingan, yang saling berhubungan dengan cakera intervertebral (art. Intersomatica), yang mewakili synchondrosis, dan sendi (seni Intervertebrales). Kestabilan atau kestabilan tulang belakang disediakan oleh radas ligamentous yang kuat yang menghubungkan badan-badan vertebra (ligal anterius et posterius), dan kapsul sendi intervertebral, ligamen yang menghubungkan lengkung vertebral (lig Flava), ligamen yang menyambungkan proses spinous (lig Supraspinosum et intraspinusinusinusinusinusinusinusinusinusinusinusinusinus)., Dan juga masalah dengan kecenderungan kepada salah satu pihak.

  Hubungi seorang traumatologist ortopedik:

  Hernia tulang belakang, atau hernia intervertebral, adalah perpindahan nukleus pulpa yang terletak di cakera intervertebral, dengan pecah cincin berserabut. Selalunya, patologi ini berlaku di rantau lumbosacral, lebih kerap di kawasan serviks dan toraks. Tanda-tanda klinik hernia tulang belakang adalah kesakitan setempat dalam memproyeksikan cakera yang rosak, diperbaiki dengan penuaan, memancarkan ke punggung, serta di belakang paha, kebas kelamin, kesemutan di kawasan pemuliharaan akar yang rosak, sensitiviti yang merosot di bahagian bawah ekstrem, serta disfungsi organ pelvis. Dengan penyetempatan hernia di rantau serviks, sakit yang merebak ke bahagian atas badan, pening, hipertensi arteri, kebas kelamin adalah ciri. Dengan kekalahan rantau thoracik, terdapat kesakitan yang berterusan ketika bekerja dalam posisi terpaksa, diletakkan di tulang belakang toraks. Rawatan hernia intervertebral terdiri daripada terapi anti-radang sistemik (NSAIDs), serta rawatan pembedahan. Petunjuk untuk rawatan pembedahan tulang belakang dalam patologi ini adalah gangguan neurologi dan sindrom kesakitan yang tahan terhadap terapi konservatif. Rawatan pembedahan terdiri daripada penyingkiran microsurgical intralaminar cakera herniated. Arah penghapusan endoskopik hernia intervertebral juga aktif berkembang. -L

  • Sekatan pergerakan di segmen motor tulang belakang serviks, termasuk di kawasan sendi kepala;
  • 4
  • Tulang toraks dibezakan oleh dua ciri:
  • Dengan
  • (Sejumlah 23 ligamen) dibahagikan, dari vertebra C hingga S vertebra. Ini ligamen bertindak seolah-olah ke dalam saluran tulang belakang dan dengan itu mengurangkan diameternya. Disebabkan fakta bahawa mereka paling maju di rantau lumbar, dalam kes hipertrofi patologi mereka, fenomena pemadatan ekor kuda dapat diperhatikan.

  Dari sudut pandangan biomekanik, tulang belakang mirip dengan rantai kinematik, yang terdiri daripada hubungan individu. Setiap vertebra menyatakan dengan jiran di tiga mata:

  Apabila ligamen cedera pada tahap pinggang, rasa sakit boleh muncul bukan sahaja di kawasan ini, tetapi juga diberikan kepada punggung dan belakang paha. Dan selain itu, dalam beberapa kes, ia menjadi sukar bagi pesakit untuk membungkuk dan menaikkan kakinya.

  , Yang akan mengarahkan pesakit ke x-ray untuk mengecualikan retak tulang belakang, ultrasound alat ligamen, atau pengimejan resonans magnetik.

  • antara vertebra leher serviks, toraks dan lumbar terdapat sambungan synchondrosis yang tidak aktif dengan bantuan cakera tulang rawan berserat, yang memastikan kekuatan rintangan sendi, keanjalan dan musim bunga;

  Pecah tulang belakang adalah pelanggaran integriti anatomi tulang tulang belakang di bawah pengaruh kekerasan, yang memprovokasi pergerakan lentur tajam yang berlebihan dalam luasan tulang belakang, atau langsung apabila terdedah kepada ejen traumatik. Menurut mekanisme kerosakan, jenis patah tulang belakang ini dibezakan: pemampatan, kelonggaran-gangguan, patah putaran tulang belakang. Gejala patah tulang belakang bergantung kepada lokasi kerosakan. Gejala ciri adalah kesakitan, kebas, kejang otot, perubahan motilitas usus, lumpuh (gejala ini menunjukkan kerosakan pada saraf tunjang). Diagnosis dibuat berdasarkan x-ray, tomografi yang dikira, pengimejan resonans magnet pada tulang belakang. Rawatan tulang patah tulang belakang boleh menjadi konservatif (korset penahan khas) atau pembedahan (diperlukan untuk patah tulang belakang dengan anjakan). Dalam rawatan retak retak vertebroplasty dan kyphoplasty digunakan

  Sindrom otot serong kepala yang lebih rendah;

  Tulang belakang serviks

  Bendungan kyphotic biasa berbeza dengan tengkorak tuan di kawasan serviks dan lumbar;

  • 6
  • Peranan mekanikal ligamen ini
  • Dalam dua sendi intervertebral di bahagian belakang dan badan (melalui cakera intervertebral) di hadapan.
  • Pakar mengenal pasti tiga darjah kerosakan pada ligamen.
  • Skim rawatan klasik termasuk pemeliharaan rehat dengan tenaga fizikal yang terhad, pengenaan pembalut tekanan, pemampatan penyejukan pada waktu pertama selepas kecederaan, dadah anti-radang nonsteroid, terapi fizikal dan pemulihan berikutnya. Rawatan pembedahan hanya ditunjukkan dalam kes pemisahan lengkap ligamen.• terdapat persimpangan synostosa tetap antara vertebrae sacrum dan coccyx;Menemui kesilapan dalam teks? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter.Dalam beberapa kes - LLuka-luka yang lemah dalam otot-otot leher dan otot sternocleidomastoid;SArtikulasi setiap vertebra dengan sepasang tulang rusuk.
  • Dan CBerbeza dan sangat penting dari sudut pandang statik dan kinematik ruang tulang belakang:Sendi antara proses artikular adalah sendi yang benar.
  • Pertama
  • Klinik BiATI mengkhusus dalam
  • • antara proses artikular vertebra, antara vertebra dan tulang rusuk terdapat sambungan diarthrosis yang boleh bergerak.Berkongsi: Tambah ulasan Adakah anda suka itu:3
  • Sindrom otot scalene anterior;
  • Dan lebih jarang antara C dan S1;
  • Kestabilan dan pergerakan tulang belakang toraks

  Mereka mengekalkan lordosis serviks dan lumbar, dengan itu memperkuatkan tindakan otot paravertebral;

  Terletak di atas yang lain, vertebra membentuk dua tiang - anterior, dibina dengan mengorbankan badan vertebra, dan posterior, yang terbentuk dari lengkungan dan sendi intervertebral.

  Tulang belakang Thoracic

  Letakkan apabila ada rehat atau air mata beberapa serat.Rawatan dan pemulihan sistem tulang belakang dan muskuloskeletalPenyelenggaraan kestabilan dan pergerakan tulang belakang disediakan oleh cakera intervertebral, sendi arcuatal, ligamen, otot.

  Perut manusia mengatasi baik dengan objek asing dan tanpa campur tangan perubatan. Adalah diketahui bahawa jus gastrik bahkan dapat membubarkan syiling.

  • Sindrom di kawasan fizikal atas (sindrom otot yang menimbulkan scapula);
  • Nukleus pulpa terletak di sempadan belakang dan pertengahan ketiga cakera. Cincin berserabut di kawasan ini lebih tebal di bahagian depan, di mana ia disokong oleh ligamen longitudinal anterior padat, yang paling kuat dibangunkan di kawasan lumbar. Bahagian belakang cincin berserabut nipis dan dipisahkan dari terusan tunjang oleh ligamen longitudinal yang nipis dan kurang maju, yang lebih kuat dihubungkan dengan cakera intervertebral daripada badan vertebra. Dengan yang kedua, ligamen ini dihubungkan dengan tisu penghubung yang longgar, di mana sebuah plexus vena dibentangkan, yang mewujudkan syarat tambahan untuk pembentukan protraksi dan prolapses dalam lumen saluran tulang belakang.

  Unsur penstabilan utama adalah: a) sangkar rusuk; b) cakera intervertebral; c) cincin berserabut; d) ligamen (ligamen longitudinal anterior dan posterior, ligamentum berseri, ligamen kosal-melintang, ligamen antara-melintang, ligamentum kuning, ligamen inter- dan supraspinus).

  Mempunyai bentuk segi tiga. Pepasak lubang di bahagian melepasi satah serong. Oleh itu, keadaan dicipta untuk menyempitkan apertur dan memampatkan tulang belakang semasa pertumbuhan tanpa pertumbuhan;

  Tentukan arah pergerakan badan vertebra, amplitudnya yang dikawal oleh cakera intervertebral;

  Mobiliti tulang belakang, keanjalan dan keanjalannya, keupayaan untuk menahan beban yang ketara pada tahap tertentu disediakan oleh cakera intervertebral, yang berada dalam hubungan dekat dengan anatomi dan fungsi dengan semua struktur tulang belakang yang membentuk ruang tulang belakang.

  . Pakar klinik akan membantu memulihkan kesihatan selepas mengalami trauma atau rawatan pembedahan. Teknik pengarang khas akan membolehkan untuk menyingkirkan kesakitan di dalam rehat dan pergerakan, untuk mewujudkan korset otot yang kuat, mewujudkan kebebasan pergerakan yang lengkap. Simulator pengarang yang unik, pereka yang mudah berubah untuk melakukan tugas tertentu, akan membolehkan anda mengembangkan otot yang dalam dan mengembalikan semua fungsi rangka. Kelas-kelas gimnastik yang membetulkan amali di bawah pengawasan seorang pengajar yang berpengalaman akan berulang kali meningkatkan keberkesanan program pemulihan. Gabungan rawatan ubat, fisioterapi dan terapi fizikal dengan kaedah pemulihan pemulihan membolehkan untuk mencapai kesan positif dalam masa yang sesingkat mungkin untuk pesakit yang berumur dengan yang paling pelbagai

  Terdapat 23 cakera intervertebral dalam ruang tulang belakang.

  Semasa operasi, otak kita membelanjakan sejumlah tenaga yang sama dengan bola lampu 10 watt. Oleh itu, imej mentol di atas kepala pada saat munculnya pemikiran yang menarik tidak begitu jauh dari kebenaran.

  Sindrom dinding dada dalaman;

  Salah satu ciri ciri ruang tulang belakang ialah kehadiran empat kelengkungan fisiologi yang terletak di satah sagittal:

  Tulang belakang lumbosacral

  Rusuk dengan alat ligamen memberikan kestabilan yang mencukupi dan pada masa yang sama menghadkan mobiliti semasa pergerakan (perpanjangan - lanjutan, kecenderungan sisi dan putaran).

  • Proses spinus vertebra serviks (kecuali C
  • Melindungi kord rahim secara langsung dengan menutup ruang di antara pinggan dan secara tidak langsung melalui struktur anjal mereka, berkat yang selama lanjutan badan ini ligamen tetap diregangkan (dengan syarat bahawa jika mereka dikurangkan, lipatan mereka akan memerah kord rahim);
  • Cakera intervertebral memainkan peranan utama dalam biomekanik, iaitu "jiwa pergerakan" tulang belakang (Franceschilli, 1947). Sebagai pembentukan anatomi kompleks, cakera melakukan fungsi berikut:
  • Mengandung pecah ligamen separa, dan
  • Kecederaan tulang belakang
  • , Ketinggian keseluruhan mereka boleh menjadi satu perempat daripada panjang tulang belakang.
  • Terdapat sindrom perubatan yang sangat ingin tahu, sebagai contoh, obsesif obsesif objek. Dalam perut seorang pesakit yang mengidap mania ini, 2500 objek asing ditemui.
  • ;Dalam beberapa kes - sindrom periarthritis humeroscapular;Lordosis serviks, yang terbentuk oleh semua vertebra pangkal rahim dan pangkal rahim; bonjol terbesar jatuh pada tahap CPERHATIAN! Semasa pergerakan di daerah torak, putaran tidak terhad.7
  • Bersama-sama dengan otot paravertebral menyumbang untuk membawa tubuh dari lekukan ventral ke dalam posisi tegak;
  • Yang ketiga. Pakar Klinik Rehabilitasi Biathi dapat mengembalikan pesakit kepada kehidupan aktif sepenuhnya, tanpa mengira kerumitan patologi, umur dan keadaan psikologinya.Ketebalan cakera terbesar di tulang belakang lumbar, di mana ia boleh mencapai 10 mm. Cakera intervertebral mengandungi nukleus gelatin yang tertutup dalam cincin berserabut.Jika hati anda berhenti berfungsi, kematian akan berlaku dalam masa 24 jam.Sindrom kumpulan otot belakang femoral;
  • Dalam sesetengah kes, sindrom ulnar epicondylosis luar;5Cakera intervertebral, bersama-sama dengan cincin berserat, selain susut nilai, melaksanakan fungsi penstabilan: di bahagian ini cakera adalah lebih kecil daripada di kawasan serviks dan lumbar, yang meminimumkan pergerakan antara badan vertebra.A) berpecah dan diturunkan;Mempunyai kesan perencatan pada nukleus pulpa, yang, melalui tekanan interdisk, cenderung untuk menjauhkan dua badan vertebra bersebelahan.
  • Memastikan pergerakan tulang belakang,, Secara mendalam, diletakkan apabila ligamen dipecahkan sepenuhnya.Selepas menjalani rawatan pemulihan anda akan hidup tanpa kesakitan!
  • Sendi artikular antara proses artikular vertebra yang bersebelahan. Proses transversal dan badan vertebra thoracic mempunyai tulang rusuk fossae (fossa tulang belakang melintang, fossa tulang rusuk yang lebih rendah dan atas) adalah tempat artikulasi diakritik vertebra dengan tulang rusuk (Rajah 165)

  Apabila pencinta mencium, masing-masing kehilangan 6.4 kalori setiap minit, tetapi pada masa yang sama mereka menukar hampir 300 jenis bakteria yang berbeza.

  Sindrom pelepasan otot femoral;

  Sekatan pergerakan tulang rusuk 1, dalam beberapa kes - rusuk I-IV, sendi tulang selangka;

  • Dan C
  • Keadaan alat ligamentous menentukan kestabilan tulang belakang toraks.
  • Proses artikulasi agak pendek, mereka berada dalam kedudukan yang cenderung di antara pesawat hadapan dan mendatar, yang menentukan pergerakan lanjutan-lanjutan yang ketara dan kecenderungan lateral yang agak terhad;
  • Sambungan pemegang dan proses vertebra bersebelahan dilakukan bukan sahaja kuning, tetapi juga antara interostase, hipostase, dan ligamen intertransverse.
  • Perlindungan badan vertebra daripada traumatisasi kekal (peranan penyusutan).
  • Terdapat juga beberapa darjah stres. Yang pertama adalah berkaitan dengan usaha fizikal dan kesakitan yang berlaku selepas mereka. Yang kedua - kesakitan muncul terus semasa latihan dan selepas itu, tetapi tidak menjejaskan kerja. Ijazah ketiga sama dengan yang kedua, tetapi di sini seseorang sudah mengeluh ketidakselesaan dalam proses melakukan kerja. Dengan tahap keempat tekanan, seseorang disiksa oleh kesakitan yang berterusan yang menghalangnya daripada menjalani kehidupan normal.
  • Anda tidak percaya bahawa anda boleh menyingkirkan kecederaan ligamen dalam masa yang singkat?
  • Rajah. 165. Pusingan thoracic kelapan: 1 - fossa kembar melintang;
  • Hati adalah organ paling berat di dalam badan kita. Purata beratnya ialah 1.5 kg.
  • Sindrom otot berbentuk pir;
  • Sindrom kelancaran lordosis lumbar;
  • Beberapa penulis (Heldsworth, Denis, Jcham, Taylor, dan lain-lain) membuktikan teori kestabilan tiga sokongan.
  • Pergerakan putaran dijalankan terutamanya oleh vertebra serviks atas kerana sentuhan silinder dari proses seperti gigi dengan permukaan artikular vertebra C1;
  • Sebagai tambahan kepada cakera dan ligamen longitudinal, vertebra disambungkan oleh dua sendi intervertebral, dibentuk oleh proses artikular dengan ciri-ciri di bahagian yang berlainan. Proses-proses ini mengehadkan foramen intervertebral di mana akar-akar saraf keluar.

  PERHATIAN! Apa-apa proses patologi, melemahkan fungsi cakera, melanggar biomekanik tulang belakang. Fungsi tulang belakang juga terjejas.

  • Kerosakan sedemikian didiagnosis apabila merujuk kepada pakar bedah atau traumatologi. Kadang-kadang jurang dapat dilihat semasa peperiksaan luaran kerana
  • Daftar untuk perundingan - pakar kami akan memberitahu anda tentang pilihan rawatan dan menjawab soalan anda.
  • Ligamentum tulang belakang adalah pembentukan tisu penghubung yang padat yang menghubungkan struktur tulang belakang tulang belakang dan menghadkan pelbagai gerakan di sendi. Bersama tulang dan otot, ligamen mengawal pergerakan tulang belakang. Alat ligamen tulang belakang meliputi: ligamen longitudinal anterior, ligamen longitudinal posterior dan sekumpulan ligamen pendek (ligamen kuning, ligamen supraspinal, ligamentum suprara, ligamentum nuchal, ligament antara transversal).
  • Ubat alahan di Amerika Syarikat sahaja membelanjakan lebih daripada $ 500 juta setahun. Adakah anda masih percaya bahawa satu cara untuk akhirnya mengalahkan alergi akan dijumpai?
  • Sindrom coccygodynia.
  • Sindrom otot Paravertebral.;Peran utama dimainkan oleh kompleks posterior: keutuhannya adalah keadaan yang sangat diperlukan untuk kestabilan, dan kerosakan pada struktur sokongan posterior dan pertengahan ditunjukkan oleh ketidakstabilan klinikal.Proses spinous CPemeliharaan bahagian luar cincin berserabut, ligamen longitudinal posterior, periosteum, kapsul sendi, vesel dan membran dari saraf tunjang dilakukan oleh saraf vertebrata sinus (n Sinuvertebralis), yang terdiri daripada serat simpatik dan somatik. Pemakanan cakera pada orang dewasa berlaku oleh penyebaran melalui plat hyaline.Kompleks anatomi yang terdiri daripada satu cakera intervertebral, dua vertebra bersebelahan dengan sendi dan alat ligamentous yang bersamaan di peringkat ini dipanggil segmen motor vertebra (PDS).Hematomas8 800 500 47 37Ligan membujur anterior melakukan fungsi mengehadkan lenturan tulang belakang. Ligamen longitudinal posterior mencegah lenturan tulang belakang yang berlebihan. Ligamen pendek memainkan peranan sokongan tambahan, mengurangkan beban pada otot dan mengelakkan pergerakan sisi yang berlebihan.
  • Untuk mengatakan kata-kata yang paling singkat dan paling mudah, kami akan menggunakan 72 otot.
  • Oleh itu, apabila simetri daya aktif terganggu walaupun di bawah keadaan fisiologi normal, konfigurasi tulang belakang berubah. Oleh kerana lengkung fisiologi, lajur tulang belakang dapat menahan beban paksi 18 kali lebih besar daripada lajur konkrit ketebalan yang sama. Ini adalah mungkin disebabkan oleh kehadiran selekoh, daya beban diedarkan secara merata sepanjang tulang belakang.
  • Sekatan pergerakan di segmen motor tulang belakang toraks dan bawah: di lumbar - lenturan dan toraks rendah - sambungan:
  • Kyphosis Thoracic; kekukuhan maksimum berada di tahap Th

  Unsur penstabilan yang penting adalah beg artikular, dan anatomi sendi juga memastikan integriti struktur.

  Ciri-ciri anatomi yang tersenarai, serta data anatomi perbandingan, dibenarkan untuk mempertimbangkan cakera intervertebral sebagai gabungan separuh (Schmorl, 1932), manakala nukleus pulpal yang mengandungi cecair sinovial (Vinogradova TP, 1951) dibandingkan dengan rongga sendi; endplate vertebral, yang ditutup dengan tulang rawan hyaline, disamakan dengan hujung artikular, dan cincin berserabut dianggap sebagai kapsul sendi dan alat ligamentous.

  Disc intervertebral terdiri daripada dua plat hyaline, berdekatan dengan plat endplate badan vertebra bersebelahan, nukleus pulpa (nukleus pulposus) dan cincin berserabut (annulus fibrosus).

  Dan tumor di tapak pecah. Pakar-pakar yakin untuk menjelaskan diagnosis dan mengecualikan fraktur menggunakan sinaran X. Seterusnya, anda memerlukan ultrasound ligamen, kadangkala - MRI.

  Tulang belakang - hernia, patah tulang, rawatan

  Selekoh tulang belakang

  Rawatan kecederaan ligamen tanpa suntikan dan dadah!

  Struktur Vertebra

  Dengan fleksi badan yang tajam, ligamen tulang belakang boleh rosak. Oleh kerana ligamen sangat tahan lama dalam struktur, ligamentum ligament sering terjadi di tempat-tempat yang telah mengalami proses degeneratif, sebelumnya rosak atau dengan gangguan kongenital tisu penghubung. Terdapat tiga darjah kerosakan pada ligamen: pemisahan atau pemecahan gentian ligamen individu, pecah sebahagian ligamen, pemisahan lengkap ligamen dari tapak lampiran.

  Menurut statistik, pada hari Isnin, risiko kecederaan belakang meningkat sebanyak 25%, dan risiko serangan jantung - sebanyak 33%. Berhati-hati.

  Ligamentum tulang belakang

  Tulang belakang juga termasuk bahagian tetapnya, sakrum dan tailbone yang bergerak perlahan.

  Cakera Intervertebral

  Mobiliti terhad dalam sendi sacroiliac;

  Sendi Intervertebral

  Lubang Intervertebral

  Sendi berorientasikan pada bidang hadapan, yang menghadkan perpanjangan perpanjangan dan sisi sisi; oleh itu, di rantau thoracic, subluxations dan dislokasi sendi sangat jarang berlaku.

  Hernia tulang belakang

  Ia adalah maksimal dan mudah terasa;

  Patah tulang belakang

  Nukleus pulpous, yang merupakan saki-baki tulang belakang tulang belakang, mengandungi:

  Sebagai pertolongan pertama dalam kes pecah ligamen tulang belakang, sejuk digunakan untuk kawasan kecederaan.

  Kami telah membantu ramai, kami akan membantu anda juga!

  Gejala pertama kecederaan ligamen tulang belakang adalah sakit. Ia mungkin tidak sengit, tidak mengubah aktiviti seseorang pada siang hari atau ketara dengan penurunan aktiviti yang ketara. Bergantung pada lokasi kesakitan boleh diperparah dengan memutar kepala, leher, batang tubuh atau ketika panggul bergerak.

  Dalam 5% pesakit, antidepresan Clomipramine menyebabkan orgasme.

  The sacrum dan vertebra lumbar kelima adalah asas dari keseluruhan ruang tulang belakang, yang memberikan sokongan untuk semua jabatan-jabatannya dan mengalami ketegangan terhebat.

  Sindrom otot adrenal;

  PERHATIAN! Kawasan yang paling tidak stabil adalah zon Th10-L1 disebabkan oleh kawasan-kawasan lumbar thoracic dan lebih mudah alih yang relatif stabil.

  Semua jenis pergerakan (perpanjangan lanjutan, lekukan ke kanan dan kiri, putaran) dan paling banyak adalah ciri tulang belakang serviks;

  - sistem hidrostatik biasa. Oleh kerana hakikat bahawa cecair tidak praktikal, tekanan apa pun yang bertindak ke atas teras diubah secara seragam ke semua arah. Cincin berserabut, dengan memberi tenaga gentiannya, memegang teras dan menyerap kebanyakan tenaga. Disebabkan sifat elastik cakera, gegaran dan gegaran yang dihantar ke tulang belakang, saraf tunjang, dan otak agak melembutkan ketika berjalan, berjalan, melompat, dan sebagainya.

  Bahan interstitial chondrin;

  Selepas memeriksa diagnosis yang tepat, doktor mungkin menetapkan

  Telefon klinik di Moscow

  Kecederaan extensor yang paling biasa pada tulang belakang serviks dengan peningkatan kesakitan, sekatan pergerakan di leher dengan ketidakupayaan untuk memiringkan kepala ke arah yang bertentangan dengan yang terkena. Dalam kes trauma rantau toraks, pesakit mencatatkan ketegangan otot belakang, kekakuan. Kesakitan tidak muncul serta-merta dan bertambah buruk oleh batuk atau bersin. Mungkin ada penyelewengan tulang belakang pada bahagian kanan atau kiri ke paksi dengan kekusuhan ke arah kecederaan. Sekiranya kecederaan peralatan ligamen tulang belakang dan lumbosacral tulang belakang, gejala utama adalah sakit belakang, diperparah oleh pergerakan. Di samping itu, terdapat kekejangan dan penyinaran kesakitan pada paha atau punggung di bahagian yang sihat atau terjejas. Dalam kecederaan teruk, setiap pergerakan akan menyebabkan kesakitan teruk, dan apabila anda cuba mengangkat kaki atau mengambil langkah, anda mungkin mengalami gangguan yang serius.

  Ubat yang terkenal "Viagra" pada asalnya dibangunkan untuk rawatan hipertensi arteri.

  Pembentukan tulang belakang dan pembentukan lengkung fisiologi dan patologisnya sangat dipengaruhi oleh kedudukan vertebra lumbal IV dan V dan sakrum, iaitu. nisbah antara bahagian sakral dan bahagian tulang belakang.

  Tulang belakang (keterangan) | Portal Perubatan MED365.ru

  Sindrom otot Ileo-lumbar 7

  Di tulang belakang lumbal, yang menyokong keparahan jabatan yang berlebihan:

  Sendi tulang belakang

  Akar serviks pertama dan kedua pergi di belakang atlanto-occipital dan atlanto-axial joints, dan di kawasan-kawasan ini tidak ada cakera intervertebral; turgor inti adalah pembolehubah dalam batas-batas yang cukup besar: apabila beban berkurang, naik dan sebaliknya. Tekanan penting nukleus dapat diadili oleh fakta bahawa selepas berada dalam kedudukan mendatar selama beberapa jam, meluruskan cakera memanjangkan tulang belakang dengan lebih dari 2 cm. Juga diketahui bahwa perbedaan ketinggian seseorang selama satu hari dapat mencapai 4 cm.

  Sebilangan kecil sel rawan dan serat kolagen yang bersambung, membentuk sejenis kapsul dan memberikannya keanjalan.

  © MC "BRT". Semua hak terpelihara. Hak cipta © 2006-2016

  Cakera Intervertebral

  Kecederaan ligamen serviks

  Penduduk Australia berusia 74 tahun, James Harrison telah menjadi penderma darah sekitar 1000 kali. Dia mempunyai kumpulan darah jarang yang antibodi membantu bayi yang baru lahir dengan anemia teruk bertahan. Oleh itu, Australia menyelamatkan kira-kira dua juta kanak-kanak. Biasanya, sacrum relatif terhadap paksi menegak badan berada pada sudut 30 °. Cerun ketara pelvis menyebabkan lordosis lumbar untuk mengekalkan keseimbangan.

  2 Dengan peningkatan selak fisiologi di tulang belakang, jenis kecacatan fleksibel berkembang, ditandakan dengan gaya "bangga" yang diluruskan pesakit dan pembatasan lanjutan pada tulang belakang dan serviks semasa manifestasi manifestasi klinikal penyakit ini. Ia termasuk:

  Sendi Intervertebral

  Badan Vertebral luas, melintang dan proses artikular;

  Kecederaan tali tulang belakang. Diagnosis dan rawatan kecederaan tulang belakang tulang belakang.

  Di tulang belakang serviks, ketebalan cakera intervertebral adalah 1/4 ketinggian vertebra yang sepadan.

  Badan vertebra di bahagian yang berbeza tulang belakang mempunyai ciri-ciri anatomi dan fungsi tersendiri yang tersendiri.

  PERHATIAN! Di tengah-tengah nukleus pulpous terdapat rongga, jumlah yang biasanya adalah 1-1.5 cm3.

  Gejala kecederaan tulang belakang tulang belakang

  Punca ligamen tulang belakang itu sendiri hampir tidak pernah berlaku. Biasanya, patologi ini masih dikaitkan dengan kehadiran kecederaan, seperti sprains dan fraktur. Mekanisme penampilan jurang adalah sama dengan bagaimana peregangan berlaku. Tapak penyetempatan disebabkan oleh ciri-ciri anatomi tulang belakang paling kerap terletak di leher dan pinggang.

  Ia kerap berlaku dari lanjutan leher tajam dan dipanggil kecederaan whiplash. Kecederaan seperti ini boleh diperolehi Buah pinggang kita dapat membersihkan tiga liter darah dalam satu minit. Kolom tulang belakang mempunyai lekukan: lordosis - bahagian melengkung ke hadapan (serviks, lumbar), kyphosis - bahagian melengkung ke belakang (toraks, sakral). dalam segmen motor bahagian bawah pangkal serviks dan pangkal rahim tulang belakang, lordosis lumbar, yang terbentuk oleh toraks terakhir dan semua vertebra lumbar. Kelengkungan terbesar terletak pada tahap badan L, permukaan anterior badan-badan vertebra lumbar agak cekung dalam arah sagittal; badan vertebra L di bahagian depan sedikit lebih tinggi daripada di belakang, yang menentukan pembentukan anatomis lordosis lumbar. Dalam keadaan lordosis, paksi beban beralih ke belakang. Ini memudahkan pergerakan putaran di sekitar paksi menegak badan; tulang belakang serviks kurang berkuasa dan lebih mudah alih daripada lumbar, dan secara umumnya tertakluk kepada tekanan kurang. Walau bagaimanapun, beban pada 1 cm2 cakera serviks tidak kurang, tetapi lebih besar daripada 1 cm2 lumbar (Mathiash). Akibatnya, lesi degeneratif vertebra serviks berlaku sesedikit di rantau lumbar. Menurut tugas-tugas fungsi sokongan, dimensi badan vertebra meningkat secara beransur-ansur dari serviks ke ruas lumbar, mencapai saiz maksimal dalam vertebra S;

  Kaedah yang digunakan untuk rawatan kecederaan tulang belakang tulang belakang

  Cincin berserabut cakera intervertebral terdiri daripada berkas tisu penyambung yang padat yang tersambung ke arah yang berbeza: pembedahan Bundle adalah bahagian yang kuat dan padat tisu penghubung yang membantu menghadkan amplitud pergerakan dan juga menghubungkan tulang ke satu sama lain. Di dalam tulang belakang terdapat beberapa kumpulan ligamen, dan pertama-tama perlu menyebutkan ligamen longitudinal longitudinal dan posterior anterior (ini adalah pembentukan panjang). Terdapat juga sekumpulan ligamen pendek, yang termasuk ligamen kuning, bengkak, interdigital, periosteal dan nuchal.

  Apabila menyelam, dalam kemalangan kereta, semasa melakukan akrobatik, dalam pertarungan dan atas sebab-sebab lain

  Pendekatan komprehensif terhadap rawatan kecederaan tulang belakang tulang belakang di klinik BiATI

  Tulang manusia adalah empat kali lebih kuat daripada konkrit. Vertebra adalah tulang yang membentuk ruang tulang belakang. Bahagian silinder anterior setiap vertebra dipanggil badan. Badan vertebra menahan beban paksi utama. Di belakang badan adalah vertebra separa anular, mempunyai beberapa proses. Gerbang badan dan vertebral mengehadkan foramen vertebra. Di atas satu sama lain, bukaan semua vertebra membentuk terusan vertebral. Kord tulang belakang, akar saraf, saluran darah, tisu lemak, serviksgia otot extensor leher terletak di saluran tulang belakang; 4 proses melintang vertebra lumbar biasanya terletak di hadapan; bahagian ventral proses melintang vertebra lumbar adalah sisa-sisa yang terbentuk dari tulang rusuk lumbar yang sepadan, oleh itu ia dipanggil proses rusuk (processus costarii vertebrae lumbalis). Di dasar proses rusuk, terdapat proses tambahan kecil (processus accessorius);

  R.Galli et al. (1995) menunjukkan bahawa alat ligamen memberikan pergerakan yang sangat sedikit antara badan vertebra: anjakan mendatar vertebra bersebelahan tidak melebihi 3-5 mm, dan kecenderungan sudut 11 °.

  Vertebra serviks, berbeza dengan yang terletak di bawah, mempunyai badan ellipsoidal yang rendah;

  Bundelan pusat cincin berserabut diatur secara longgar dan secara beransur-ansur masuk ke dalam kapsul nukleus, sementara bundelan peripheral rapat bersambungan antara satu sama lain dan tertanam di tepi pinggir tulang. Bahagian setengah bulatan cincin lebih lemah daripada yang anterior, terutamanya pada tulang belakang dan serviks. Bahagian sisi dan anterior cakera intervertebral menonjol sedikit di luar batas tisu tulang, kerana cakera itu agak lebih luas daripada badan vertebra yang bersebelahan.

  Rawatan Dalam kes pertama, adalah penting bagi orang untuk memberi rehat dan juga untuk mengekalkan penyejukan untuk sekejap (biasanya beberapa jam) di kawasan kerosakan. Pada masa yang sama, doktor memperkenalkan anestetik (prosedur ini boleh diulang kemudian), dan selepas pesakit ditempatkan di permukaan yang keras (postur boleh berbeza bergantung pada lokasi kecederaan). Semua beban perlu dikurangkan sebanyak mungkin. Pembalut tekanan, seperti korset, digunakan di kawasan yang terjejas. Phytotherapy, pentadbiran ubat intravena (biasanya analgesik) dan mengambil ubat anti-radang nonsteroid juga mungkin terdapat dalam senarai cadangan. Seterusnya adalah latihan fizikal terapeutik dan beberapa langkah pemulihan lain.

  Bagi simptom, mereka adalah seperti berikut. Pertama sekali, ia adalah

  . Kerosakan pada ligamen tulang belakang toraks boleh berlaku

  Sebagai tambahan kepada manusia, hanya satu makhluk hidup di planet Bumi - anjing - menderita dari prostatitis. Inilah sahabat kita yang paling setia.

  Dari lengan masing-masing vertebra ada 7 proses: proses spinous (tidak berpasangan) dan proses artikular atas, artikular, dan transversal atas dipasangkan. Proses transversal dan spinous menyediakan lampiran ligamen dan otot, dan proses artikular mengambil bahagian dalam pembentukan sendi facet tulang belakang.

  Kerosakan saraf tunjang

  Dalam sesetengah kes, sindrom epikondylosis ulnar dalaman;

  Tanda-tanda patah tulang belakang tulang belakang

  Proses artikular pada vertebra lumbar menonjol, dan permukaan artikular mereka berada pada satu sudut pada satah sagittal; Ketidakstabilan PDS perlu dijangkakan jika terdapat jarak lebih daripada 3-5 mm antara duri vertebra bersebelahan dan apabila sudut antara badan vertebra lebih daripada 11 °. Badan-badan vertebra serviks dipisahkan antara satu sama lain oleh cakera tidak seluruhnya. Ini bahagian tepi atas yang lebih panjang dari badan vertebra, yang dipanggil proses semilunar atau ketagih (processus uncinatus), yang menghubungkan dengan sudut sisi bawah badan-badan vertebra atas, membentuk apa yang disebut bersama Lyushka, atau articulation uncovertebral, menurut istilah Troland. Antara processus uncinatus dan aspek vertebra atas ada fissure uncovertebral 2-4 mm;

  Ligamen panjang membujur,

  Operasi biasanya diperlukan hanya jika sindrom nyeri terdeteksi semasa melakukan senaman fizikal yang luar biasa seperti semasa mengangkat.

  Ia mempunyai 4 kelengkungan:

  Darjah patologi

  Di samping badan dan gerbang vertebral, ligamen turut serta dalam pembentukan terusan tunjang. Peranan penting dimainkan oleh membujur posterior dan ligamen kuning. Ligital longitudinal posterior mempunyai rupa sehelai tali yang menghubungkan badan semua vertebra dari belakang. Ligan kuning tulang belakang menghubungkan gerbang vertebra bersebelahan. Ia menerima namanya kerana pigmen kuning yang terkandung di dalamnya. Jika cakera dan sendi intervertebral rosak, ligamen ini mengimbangi pergerakan patologi (ketidakstabilan) vertebra, dan hipertropi ligamen berlaku. Hasil daripada proses ini, lumen saluran tulang belakang dikurangkan, maka bahkan hernia dan pertumbuhan tulang kecil memerah kord rahim, akar, mengehadkan mobiliti dalam segmen motor tulang belakang toraks, kyphosis sacro-coccygeal, proses spinous menebal dan diarahkan secara posterior hampir horisontal ; terdapat proses mastoid kecil (processus mamillaris) pada margin posterior-lateral bagi setiap proses articular unggul, di rantau thoracic, di mana jumlah pergerakan tulang belakang relatif kecil, vertebra lebih tinggi dan lebih tebal daripada serviks. Dari Th, permukaan yang diartikulasikan unkovertebral ditutup dengan rawan artikular, dan di luar sendi dikelilingi oleh kapsul. Dalam bidang ini, gentian menegak fibrosus anulus pada permukaan sisi cakera menyimpang dan berjalan di tandan selari dengan lubang; pada masa yang sama, cakera tidak secara langsung menghampiri sendi ini, kerana, apabila ia menghampiri fissure uncovertebral, ia secara beransur-ansur hilang, menjadi periosteum, ia tegas dipatuhi dengan badan vertebral dan bebas merebak di atas cakera.

  Pecah tendon lengkap

  Diagnosis dan rawatan pecah ligamen tulang belakang

  . Ia boleh menjadi lemah dan ketara, semuanya bergantung kepada tahap kerosakan. Juga, bergantung kepada lokasi lesi, rasa sakit boleh dilokalisasi di tempat yang berlainan (leher, belakang bawah, badan). Trauma kepada tulang belakang lumbar boleh berlaku serviks dan lumbar dengan tulang belakang ke hadapan, toraks dan pelvik - belakang.

  Disc intervertebral adalah bentuk yang rata dan bulat yang terletak di antara vertebra yang bersebelahan. Struktur cakera intervertebral agak kompleks. Di tengah cakera terdapat teras teras, yang mempunyai sifat elastik dan bertindak sebagai penyerap kejutan untuk beban menegak. Di sekeliling nukleus pulpa terdapat cincin berserat pelbagai lapisan yang memegang nukleus pulposus di tengah dan juga menghalang anjakan vertebra. Cakera intervertebral dewasa tidak mempunyai saluran darah, tulang rawannya diberi makan oleh penyebaran oksigen dan nutrien dari kapal-kapal badan vertebra. Itulah sebabnya kebanyakan ubat tidak menembusi tulang rawan cakera. Ini merumitkan rawatan tulang belakang dalam banyak penyakit.

  Sindrom hiperlordosis lumbal; Jenis-jenis utama gangguan fungsi dalam tulang belakang berkembang sama ada mengikut jenis kelancaran keluk fisiologi, atau mengikut jenis peningkatan mereka (kyphosis). Spinal adalah organ paksi tunggal, pembahagiannya ke dalam pelbagai bahagian anatomi bersyarat, oleh itu tidak boleh ada hiperlordosis, misalnya, pada tulang belakang serviks dengan lordosis yang lancar di tulang belakang dan sebaliknya. Walau bagaimanapun, dalam keadaan kecacatan tulang belakang, proses degeneratif, gangguan statik dalam bahagian ini, sindrom kesakitan adalah yang paling biasa; 5 ciri anatomi vertebra serviks adalah kehadiran lubang di dasar proses melintang, di mana a. vertebralis;

  Kembali ligamen longitudinal,. Dalam kes ini, pakar bedah menyikat ligamen koyak. Jika kawasan leher rosak, maka, selain sakit, ketegangan otot dan kekakuan dirasakan. Sukar untuk seseorang menyendakkan kepalanya ke sisi. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, rasa mual, muntah dan pening berasa.

  Apabila cuba menangkap objek berat, sukan profesional dan banyak lagi