Utama / Diagnostik

Patellar dan ligamen lutut: sendiri, arcuate, anterior dan posterior cruciate

Kestabilan dan penetapan lutut dalam kedudukan yang betul, anatomi disediakan oleh alat ligamen. Struktur ligamen sendi lutut agak rumit, ditentukan oleh ciri-ciri kedudukan artikulasi. Komponen radas dibahagikan kepada dua kumpulan - luaran dan intra-artikular.

Kumpulan ligamen luaran

Ligamen cagaran bersikat adalah tetap kepada kepala fibula. Titik atas terletak pada kondyle luar femur.

Sekiranya lutut berada dalam keadaan lurus, tisu penghubung peroneal diluaskan, apabila seseorang melengkung - ia melegakan. Unsur ini tidak berkaitan dengan meniskus dalam apa cara sekalipun; ia dipisahkan dari satu sama lain oleh lapisan lemak nipis.

Kain ini dibentuk oleh serat kolagen, yang dibundel. Mereka sangat terdedah kepada kerosakan, yang disertai dengan rasa sakit yang diucapkan. Selalunya, gambar klinikal seperti ini berlaku dengan sisihan tajam tibia ke dalam.

The ligial collateral tibial (medial) dikaitkan erat dengan meniscus dalaman artikulasi. Ia berasal dari condyle femoral dalaman. Titik penetapan dari bahagian bawah adalah tibia.

Struktur anatomi agak rumit. Ia terbahagi kepada tiga bahagian:

  • Bahagian permukaan (cagaran tengah). Zon atas bentuk bujur telah ditetapkan pada condyle dalaman pada tulang paha. Pada bahagian bawah lebih rata, ia berpecah, membentuk dua "kaki" yang melekat pada condyle tibia.
  • Oblique posterior (popliteal) bersebelahan dengan tendon otot semimembranous. Ia terletak di belakang bahagian permukaan. Ia berasal dari tepi medial-posterior condyle dalaman tibia. Selanjutnya bergerak ke atas dan keluar. Selesai, sebahagiannya berinteraksi dengan kapsul artikulasi dan menyambung ke bahagian belakang femur.
  • Sambungan kolateral medial yang mendalam dihubungkan dengan meniskus dalaman sendi lutut.

Tisu ligamentum Tibial paling kerap rosak disebabkan oleh tamparan langsung amplitud yang berbeza pada bahagian luar anggota bawah, dengan syarat lutut berada di dalam keadaan terbentang.

Penyebab pelanggaran integriti adalah kecederaan tidak langsung. Sebagai contoh, seseorang tersandung semasa memanjat atau turun tangga, tergelincir, dan jatuh dengan kilasan pada kakinya.

Ligamen Patellar adalah terkuat di sendi lutut. Ia berasal dari patella dan di bawah yang dilampirkan ke tuberosity tibial. Anatomi ligamen patellar memastikan lampiran kepak yang boleh dipercayai dan tergelincir bebas dari condyle tulang (bersama-sama dengan tisu kartilaginus, yang dipenuhi dengan permukaan dalamannya).

Tisu penghubung patella secara aktif dibekalkan dengan darah dari badan berlemak yang terletak di bawah patela. Satu lagi sumber adalah ligamen sokongan, yang, pada gilirannya, dibekalkan dengan darah dari arteri lutut yang lebih rendah.

Kebarangkalian kerosakan pada tisu ligamentous patellar adalah minimum, hampir mustahil untuk merobeknya. Faktor provokatif adalah tendonitis dan keadaan patologi tendon.

Ligan popliteal arcuate terletak di permukaan posterior artikulasi. Bermula dari kepala fibula. Tapak penetapan segera adalah bahagian belakang tibia. Dari sini, menggambarkan arka, ia meningkat dan, setelah membulatkan bahagian dalaman, sebahagiannya melekat pada ligamen popliteal serong, memberikan penekanan artikulasi, mengurangkan kebarangkalian anjakannya.

Ligamen lutut melintang menghubungkan dan menstabilkan bahagian-bahagian frontal menisci medial dan lateral.

Ligamen sisi dan median lutut terbentuk oleh tendon quadriceps femoris. Sesetengah bungkus berlepas ke patella. Baki setengah - ke permukaan tibia tibia, berdekatan dengan rawan sendi.

Kumpulan ligamen intraartikular

Tisu-tisu yang terhubung terletak di dalam sendi. Mereka dilindungi dengan membran sinovial. Mereka mendapat nama salib kerana kedudukan mereka relatif terhadap satu sama lain - melintang.

Cruciat anterior berasal dari margin luar bantalan tulang paha. Kemudian, melekat pada tibia, melintasi rongga artikular. Secara fungsional direka untuk menstabilkan sendi lutut, yang menghilangkan anjakan hip ke hadapan berbanding kaki yang lebih rendah.

Cruciate posterior terletak di antara medulla posterior otot tibia dan condyle medial dari femur. Secara fungsional menghilangkan anjakan belakang pinggul berbanding kaki yang lebih rendah.

Terima kasih kepada ligamen cruciate, condyle femoral diadakan di lokasi semulajadi mereka. Tanpa mereka, paha akan digerakkan apabila terbalik ke belakang, dan ketika membungkuk ke hadapan, ia akan bergerak ke depan, iaitu, orang itu tidak dapat bergerak.

kepala ligula ligamen posterior

Kamus perubatan besar. 2000

Lihat apa yang "kepala ligament head posterior" ada dalam kamus lain:

Sambungan tulang anggota bawah -... Atlas anatomi manusia

Sendi lutut - Tiga tulang terlibat dalam pembentukan sendi lutut, articutatio genus: epiphisis femur distal, epiphysis tibial proksimal, dan patella. Permukaan artikular pada condyle femoral adalah ellipsoidal, kelengkungan...... Atlas anatomi manusia

Sendi lutut - I Sendi lutut (articulatio genus) adalah sambungan sinovial yang terputus-putus pada tulang paha, tulang tibial dan patella. Bentuk dan pelbagai pergerakan K. p. Ia adalah sendi berputar blok berbentuk kompleks. Dibentuk oleh permukaan artikular:...... Ensiklopedia Perubatan

Lutut bersama (articulartio genus), kanan - Pandangan belakang. Kapsul bersama dikeluarkan. tulang femur; tikus femur; tendon otot popliteal (berpaling dan terputus); ligamen anterior cruciate; belakang menisco ligamen femoral; ligamen cruciat posterior;...... Atlas anatomi manusia

Knee joint (articulartio genus), kanan - Front view. Kapsul bersama dikeluarkan. Tendon quadriceps dan tendon patella turun. permukaan patela daripada femur; ligamentum cruciate posterior; ligamen anterior cruciate; condyle femoral medial;... Atlas anatomi manusia

Knee joint (articulartio genus) - Pandangan belakang. tulang femur; otot plantar (berpaling dan terputus); kepala lateral gastrocnemius otot (berpaling dan terputus); ligamen popliteal serong; arcuate ligamentum popliteal; ligamen cagaran bersikat; otot bisep...... Atlas anatomi manusia

Sendi dalam bahagian bebas dari ekstrem yang lebih rendah - Sendi dalam rangka bahagian bebas dari bahagian bawah badan diwakili oleh sendi pinggul, sendi lutut, sendi tulang kaki, sendi pergelangan kaki dan banyak sendi dalam rangka tulang dengan duri, tumit tinggi...... Atlas anatomi manusia

PAUTAN - PAUTAN, ligamenta (dari Latin ligo I knit), istilah yang digunakan dalam anatomi normal ligamen manusia dan vertebrata yang lebih tinggi terutamanya untuk menandakan tali tisu penyambung yang padat, pinggan, dan sebagainya, yang melengkapi dan menguatkan diri dengan ini atau......

MUDBE - (crus), bahagian tengah (tengah) yang lebih rendah percuma, resp. anggota pelvik posterior, muncul untuk kali pertama dalam amfibia. Beberapa reptilia hanya mempunyai anggota badan Thai asas (Python, Boa), kebanyakan ular dan cicak tanpa kaki (Amphis baena)...... Kebanyakan ensiklopedia perubatan

Tangkai bahagian bebas dari hujung bawah - (pars libera membrae inferioris) terdiri daripada tulang paha, patella, tulang kaki dan tulang kaki. The femur (os femoris) (rajah 55, 56), serta tulang humeral, ulnar dan radial, adalah tulang panjang tubular, epiphysis proximal...... Atlas anatomi manusia

Kerosakan dan pecah ligamen cagaran bersikat

Anatomi

Kekakuan sendi lutut adalah disebabkan oleh sejumlah besar ligamen, di antaranya empat yang utama dapat dibezakan: ligamentum anterior dan posterior cruciate, ligament collateral tibial (ligamen sisi lateral) dan ligament collateral ligamentum (ligam lateral luar).

  • Ligamen Cruciate menyimpan kaki bawah dari beralih anterior (ligamen cruciate anterior) dan posterior (ligamen cruciate posterior).
  • The ligament collateral ligateral (atau ligamen lateral dalaman) membuat anak lembu dari beralih keluar.
  • The ligament lateral luar memastikan betis dari menyimpang secara menengah.

Anda boleh mencari beberapa nama ligam lateral luaran sendi lutut: ligamen cagaran sisi, ligamen luar peroneal, dsb. Fibula ia dipanggil kerana fakta bahawa dari bahagian bawah ia terutamanya dilampirkan kepada kepala fibula. Dari atas, ligamen bermula dari condyle luar femur.

Ligan lateral luar dilepas dengan lutut diluruskan dan santai ketika membongkok lebih dari 30 darjah. Tidak seperti ligamentum sisi dalaman, ligamen luar tidak berkaitan dengan meniskus, dan di antara mereka adalah pad lemak tipis.

Seperti yang telah kita ketahui, peranan utama ligamen ini adalah untuk mengekalkan tibia daripada menyimpang secara mediasi, tetapi sebenarnya fungsinya lebih rumit. Sebagai contoh, ligamen luaran berfungsi bersama-sama dengan alat ligamen luaran posterior lutut, mengambil bahagian dalam memastikan kestabilan rotator sendi lutut (ligamen mengehadkan putaran shin secara mediasi). Berdasarkan anatomi ligamen sisi luaran, ia menjadi jelas bahawa mekanisme kecederaan di mana ligamen boleh pecah. Selalunya ia adalah penyimpangan varus yang kuat dari tibia (sisihan tibia medial). Seperti kecederaan, misalnya, apabila memukul bola dengan giliran, apabila berat seluruh badan terletak pada satu kaki, kedua-duanya dalam gambar di bawah dan dalam memukul lutut dari dalam, terutamanya apabila kaki diluruskan dan dilanjutkan ke depan.

Trauma biasa yang membawa kepada pecah ligan lateral luaran sendi lutut - penyimpangan yang kuat kaki secara medial

Punca-punca pecahan sudut luar luar adalah sama dengan mekanisme pecah ligamen sisi luaran, tetapi berbeza pada saat kecederaan ada tambahan lentur pada sendi lutut dan putaran tubuh ke dalam pada kaki pendukung.

Mekanisme pecah sudut belakang

Kerosakan dan pecah ligamen sisi luar adalah kurang biasa daripada pecah ligamen bahagian dalam.

Pencegahan kecederaan ligamen cagaran bersikat dengan peranti ortopedik tidak berkesan. Dalam sukan, kemungkinan pecah ligan lateral luaran mungkin dikurangkan disebabkan oleh latihan dan kekuatan otot paha, khususnya, otot hamstring.

Gambar klinikal

Sejurus selepas kecederaan, sakit dan bengkak berlaku di permukaan dalaman. Ligan lateral luaran dipisahkan dari sendi lutut oleh pad lemak, oleh itu, dengan pecah terpencil, hemarthrosis (iaitu darah di sendi lutut) tidak berlaku. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, pecah ligament lateral luaran digabungkan dengan kecederaan arka (pecah daripada meniskus, pecah ligamen anterior dan posterior cruciate, pecah kapsul posterior sendi lutut) dan dalam kes seperti hemarthrosis akan berlaku. Sering kali, pecah ligamen sisi luaran berlaku pada masa yang sama dengan kerosakan pada sudut belakang luaran sendi lutut, termasuk saluran ileo tibial, bisep panjang dan pendek paha, ligamen arcuate lutut dan belakang kapsul sendi.

Di samping itu, kerosakan kepada saluran darah dan saraf, terutamanya saraf fibula, mungkin disebabkan oleh tendon bisep paha dan kepala tulang fibula - kecederaannya disertai oleh kerosakan pada ligam lateral luaran sendi lutut dalam 12-29% kes.

Gejala yang paling biasa bagi kecederaan akut kepada ligamen sisi luaran adalah rasa sakit pada bahagian luar sendi. Ketidakstabilan di luar dan bahagian belakang bahagian luaran boleh dinyatakan secara berbeza dan bergantung kepada tahap kecederaan, aktiviti pesakit, keadaan semua sendi anggota badan dan kecederaan lutut bersama. Sebagai contoh, dalam orang yang tidak aktif dengan ketidakstabilan sendi yang minimum dan kelengkungan berbentuk X awal kaki, gejala mungkin halus atau tidak hadir. Sebaliknya, apabila ketidakstabilan digabungkan dengan kelengkungan berbentuk O dan membengkokkan sendi lutut dalam pesakit secara fizikal yang sangat aktif, gejala akan sangat jelas. Pesakit sedemikian mengadu rasa sakit di bahagian luar sendi lutut dan perasaan bahawa kaki terselip. Masalah ini boleh berlaku dengan aktiviti harian, seperti berjalan pada kelajuan normal.

Keutuhan ligament lateral luar dinilai terutamanya dengan bantuan ujian perubatan khas. Ujian utama untuk menentukan kelangsungan ligamen sisi luaran ialah ujian sisihan dalaman kaki bawah (juga dikenali sebagai ujian tekanan varus)

Ujian sisihan pedih dalaman (ujian tekanan varus)

Ujian ini dilakukan dengan lutut sepenuhnya dan apabila bengkok pada lutut pada sudut 30 darjah. Mobiliti awal kaki bawah ketika melaksanakan ujian ini mungkin berbeza dari satu orang ke yang lain, oleh itu kaki bertentangan berfungsi sebagai panduan. Secara purata, sudut pesongan biasanya 7 darjah. Dengan sendi lutut yang dilanjutkan, bukan sahaja ligament lateral luaran, tetapi juga sudut luaran sendi lutut, menghalang kaki dari bergerak ke dalam, oleh itu, sisihan kaki bawah dengan lutut yang dilanjutkan akan menunjukkan kerosakan pada kedua-dua struktur ini. Di samping itu, apabila lutut ditegakkan, ligamen cruciat juga bertanggungjawab untuk kestabilan tibia, oleh itu, apabila tibia dibelokkan, adalah perlu untuk mengesyaki pecah ligamen cruciat. Apabila membengkokkan lutut pada sudut 30 darjah, hanya ligam lateral luar menghalang pesongan masuk.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa kecederaan signifikan sudut luar luar (ligamen posterior-luar) mungkin tidak disertai dengan sisihan ketara tibia apabila melakukan ujian tekanan yang dinyatakan di atas. Untuk mengesan kelemahan ligamen posterior, satu ujian tambahan dilakukan: dalam pesakit yang terletak di perutnya, kedua-dua kaki berpaling sehingga mereka berhenti dan menilai sudut antara paha dan kaki. Ujian ini dilakukan dengan bengkok bengkok pada 30 ° dan 90 °; Perbezaan dengan kaki yang sihat 5 ° atau lebih dianggap signifikan.

Ujian kestabilan untuk sudut posterior (posterolateral). Perhatikan putaran kaki yang lebih rendah ke luar pada bahagian yang cedera. Di sebelah kiri - ketidakstabilan sederhana, di atas ketidakstabilan yang betul

Kerosakan pada sudut posterior luar juga boleh ditunjukkan oleh gejala laci belakang, yang ditentukan oleh kaedah standard untuk menjadikan tibia masuk dan keluar, serta dalam kedudukan tegak. Sekiranya kecederaan pada sudut posterior-posterior, keparahan gejala akan menjadi lebih besar apabila tibia terbalik.

Ujian lain untuk menentukan kelemahan sudut luar luar ialah ujian dengan putaran luar dan lenturan lebih. Pesakit terletak di punggungnya dengan kakinya dilanjutkan sepenuhnya. Kaki itu diangkat oleh jari-jari. Sekiranya pada masa yang sama otot quadriceps cukup santai, lenturan dalam sendi lutut, pesongan kaki masuk dan pembalikan tuberosity tibial tulang tibial ke luar ditemui.

Dalam tempoh yang teruk, mungkin tidak mungkin untuk melakukan semua ujian ini disebabkan oleh kesakitan, jadi terdapat pilihan untuk ujian anestesia. Sekiranya berlaku banyak kerosakan ligamen, pemeriksaan boleh dilakukan di bawah anestesia am sebelum operasi - pemeriksaan seperti ini sering lebih bermaklumat kerana kekurangan ketegangan otot pelindung.

Diagnosis radiologi. Sekiranya anda mengesyaki kecederaan serius pada sendi lutut, anda mesti melakukan pemeriksaan sinar X penuh. Pada radiografi, mereka mencari patah tulang (termasuk patah Segonda, yang kami nyatakan dalam artikel mengenai kecederaan dan pecah di ligamen anterior cruciate), patah tulang belakang femoral dan tibial, kehelan patela, dan kecederaan lain tulang.

Varian khas kerosakan tulang adalah mungkin - patah tulang kepala kepala fibula. Ini adalah mungkin dalam kes di mana, apabila cedera, ligamen lebih kuat daripada daya traumatik, dan pautan lemah adalah kepala fibula, yang ligamen dilampirkan. Kemudian bungkusan itu boleh melepaskan dari tapak lampiran dengan sekeping tulang.

Fraktur retakan kepala kepala fibula disebabkan oleh ketegangan ligamen cagaran bersikat atau bisep femoris. Dalam situasi sedemikian, subluxation bersama antara muka muka proksimal pada radiografi dalam unjuran serong juga mungkin.

Dalam kes lama, iaitu dalam ketidakstabilan posterior-luar kronik, radiografi sering mendapati perubahan degeneratif di bahagian luar sendi (arthrosis).

Radiograf adalah sangat penting untuk menentukan keterukan ketidakstabilan sendi lutut yang timbul selepas pecahnya ligamen, apabila gambar diambil serentak dengan ujian tekanan untuk pesongan kaki di tengah. X-ray ini dipanggil berfungsi. Sekiranya radiografi tidak menyimpang ke luar, tetapi kesakitan tertumpu di tempat ligamen, maka ia kekal utuh, dan hanya terdapat ligamen ligamen mikroskopik separa (regangan). Jika jurang radiografi berbanding dengan lutut yang sihat telah berkembang sebanyak 5-10 mm, maka terdapat jurang makroskopik separa. Dan akhirnya, jika jurang membesar dengan lebih dari 10 mm, maka terdapat pecah lengkap ligament lateral luar.

Jika beberapa ligamen yang disyaki pecah (3 atau 4 ligamen), maka indeks pergelangan kaki-harus diukur atau arteriografi perlu dilakukan - satu kajian yang akan menghapuskan kerosakan berbahaya kepada arteri popliteal. Selain itu, untuk pelbagai kecederaan ligamen, kerosakan pada saraf peroneal mesti dihapuskan.

Selalunya mungkin untuk mengesan kerosakan pada ligam lateral luaran (ligament collateral fibrum) dan sudut belakang luar hanya pada pengimejan resonans magnetik (MRI). Telah dikatakan bahawa luka-luka ini sering tidak disedari semasa pemeriksaan awal, dan pada MRI mereka jelas. Nilai tertentu ialah MRI, apabila rasa takut sakit dan rintangan pesakit ke manipulasi doktor tidak membenarkan untuk menjalankan pemeriksaan.

Corak serupa pada pecah ligamen sisi luaran juga boleh diberikan oleh sindrom saluran ilio-tibial, dan doktor mesti mengetahui perbezaan antara keadaan ini supaya tidak membuat diagnosis palsu.

Rawatan

Dalam tempoh yang teruk selepas kecederaan, rawatan adalah bertujuan untuk melegakan kesakitan: menggunakan sejuk, ubat penahan sakit, memindahkan sendi dengan ortosis, kedudukan kaki yang lebih tinggi untuk mengurangkan bengkak, mengehadkan beban paksi (ia dibenarkan berjalan di kruk).

Untuk rehat tahap I dan II aktiviti-aktiviti ini cukup untuk pemulihan. Lutut tidak bergerak selama 2-4 minggu, dan kemudian teruskan latihan untuk menguatkan quadriceps.

Gred III, yang juga menyiratkan kerosakan pada sudut posterior-lateral, dirawat secara pembedahan, sejak konservatif, iaitu Rawatan bukan pembedahan adalah tidak menjanjikan, dan satu atau lain lutut akan terpedel, terselip walaupun di bawah beban harian.

Rawatan pembedahan. Apabila membuat pelan rawatan, hampir selalu perlu mengambil kira trauma ligamen lain. Adalah dinasihatkan untuk mengesan kerosakan pada ligamen cagaran bersikat dan alat ligamen luar posterior dengan serta-merta, sejak pemulihan awal ligamen memberikan keputusan terbaik dalam beberapa minggu pertama. Dalam kes-kes baru, jahitan ligamen mudah dan pengukuhan jahitan dengan kepak dari saluran iliac-tibial adalah mungkin.

Banyak operasi telah dicadangkan untuk rehat lama ligam lateral luaran dan sudut luaran posterior, dan tidak masuk akal untuk membincangkan mereka semua sekurang-kurangnya kerana tidak ada kajian yang membandingkan operasi ini antara satu sama lain. Adalah penting untuk membezakan dua jenis pembinaan semula: pemulihan hanya komunikasi sisi luaran dan pemulihan sudut belakang luar. Untuk operasi ini, pemindahan digunakan - iaitu tendon atau ligamen lain (tendon otot nipis, semi-tendinous, dan sebagainya).

Pembinaan semula ligamen lateral lateral dan sudut posterior luar mengikut LaPrade. Pemandangan dari luar dan dari belakang. FCL - membungkus, membina semula ligamen cagaran bersikat, PLT - hamstring, PFL - ligamen popliteal-fibular

Untuk meningkatkan hasil dalam ketidakstabilan sisi kronik, osteotomi luaran tulang tibial proksimal kadang-kadang ditunjukkan, mengurangkan ketegangan dalam bahagian luaran sendi lutut.

Pemulihan

Kelajuan pemulihan fungsi sendi lutut selepas pembinaan semula alat ligamen luaran posterior bergantung kepada sama ada ligamen cruciat rosak. Kaki yang cedera tidak boleh dimuatkan selama 4 minggu, dan pendakap harus dipakai selama sekurang-kurangnya 3 bulan.

Komplikasi

Di belakang kepala fibula, pas saraf fibular, yang boleh rosak pada masa kecederaan dan semasa pembedahan. Agar tidak merosakkan pakar bedahnya, ia harus menolaknya. Kesakitan kronik, ketidakstabilan dan kelemahan sendi lutut adalah mungkin.

Ramalan dan kembali ke sukan

Jika kerosakan kepada ligamen luaran posterior dihapuskan sejurus selepas kecederaan, prognosis mengenai kestabilan bersama dengan beban varus dan kembali ke sukan adalah baik. Untuk kerosakan jangka panjang yang sedia ada, prognosis juga menguntungkan jika pengagihan beban diambil kira semasa pembinaan semula.

Artikel ini bertujuan semata-mata untuk maklumat yang komprehensif tentang penyakit dan taktik rawatannya. Ingatlah bahawa ubat-ubatan sendiri boleh merosakkan kesihatan anda. Rujuk doktor.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, anda boleh bertanya dengan e-mel:

atau melalui telefon. Tolong bayangkan dengan memahami sekiranya saya tidak dapat menjawab panggilan.

Apabila menulis artikel itu menggunakan kesusasteraan:

Albright J et al: ketidakstabilan lutut postterolateral. Dibentangkan di AOSSM, Jun 2000, Sun Valley, ID.

Buzzi R et al: Pembinaan semula ligamen cagaran lateral menggunakan graft semitendinosus. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 2004; 12 (1): 36. Lee MC et al: Penyusunan semula posterolateral dengan menggunakan allograft tendon Achilles berpecah. Arthroscopy 2003; 19 (9): 1043.

Pasque C et al: Peranan poplite dan fibrin lutut. J Bone Joint Surg 2003; 85 (2): 292.

Pavlovich RI, Nafarrate EB: Pembinaan semula trivalen untuk ketidakstabilan lutut posterolateral dan lateral. Arthroscopy 2002; 18 (1): E1.

Sugita T, Amis AA: Kajian anatomi dan biomekanik ligamen cagaran dan popliteofibular lateral. Am J Sports Med 2001; 29 (4): 466.

Badan manusia no 114, halaman 16

Ligamen tibia besar dan tulang fibula

Ligamen yang mengelilingi tulang bali dan tulang fibula menghubungkannya dengan satu sama lain dan dengan tulang lain anggota bawah.

Bungkusan adalah benang padat tisu penghubung yang memegang tulang bersama. Tulang dan fibula dikelilingi oleh beberapa ligamen; mereka menyambungkan tulang-tulang ini bersama-sama dan melampirkannya ke tulang lain anggota bawah.

Segera di bawah lutut adalah sendi atas yang dibentuk oleh kepala fibula dan permukaan bawah condyle lateral daripada fibula besar. Sendi dikelilingi dan dilindungi oleh kapsul artikular berserat, yang diperkuat oleh lipatan tibial anterior dan posterior.

Tudung anterior kepala fibula berpindah dari tulang dengan nama yang sama secara serong ke arah condyle lateral fibula besar. Ligan belakang kepala kepala fibula juga di belakang kepala fibula.

Ligamen lain menyambungkan tulang kaki bawah ke paha. Yang paling berkuasa adalah ligamen medial dan lateral ligamen sendi lutut, yang memanjang secara turun ke bawah dari tulang punggung ke tulang yang bersamaan (lebih besar atau fibular).

Pandangan kiri bawah pandangan bawah; menunjukkan lampiran ligamen

Ligamen cruciate anterior - ^^,.2g

Patellar dan ligamen lutut: sendiri, arcuate, anterior dan posterior cruciate

Kestabilan dan penetapan lutut dalam kedudukan yang betul, anatomi disediakan oleh alat ligamen. Struktur ligamen sendi lutut agak rumit, ditentukan oleh ciri-ciri kedudukan artikulasi. Komponen radas dibahagikan kepada dua kumpulan - luaran dan intra-artikular.

Kumpulan ligamen luaran

Ligamen cagaran bersikat adalah tetap kepada kepala fibula. Titik atas terletak pada kondyle luar femur.

Sekiranya lutut berada dalam keadaan lurus, tisu penghubung peroneal diluaskan, apabila seseorang melengkung - ia melegakan. Unsur ini tidak berkaitan dengan meniskus dalam apa cara sekalipun; ia dipisahkan dari satu sama lain oleh lapisan lemak nipis.

Kain ini dibentuk oleh serat kolagen, yang dibundel. Mereka sangat terdedah kepada kerosakan, yang disertai dengan rasa sakit yang diucapkan. Selalunya, gambar klinikal seperti ini berlaku dengan sisihan tajam tibia ke dalam.

The ligial collateral tibial (medial) dikaitkan erat dengan meniscus dalaman artikulasi. Ia berasal dari condyle femoral dalaman. Titik penetapan dari bahagian bawah adalah tibia.

Struktur anatomi agak rumit. Ia terbahagi kepada tiga bahagian:

  • Bahagian permukaan (cagaran tengah). Zon atas bentuk bujur telah ditetapkan pada condyle dalaman pada tulang paha. Pada bahagian bawah lebih rata, ia berpecah, membentuk dua "kaki" yang melekat pada condyle tibia.
  • Oblique posterior (popliteal) bersebelahan dengan tendon otot semimembranous. Ia terletak di belakang bahagian permukaan. Ia berasal dari tepi medial-posterior condyle dalaman tibia. Selanjutnya bergerak ke atas dan keluar. Selesai, sebahagiannya berinteraksi dengan kapsul artikulasi dan menyambung ke bahagian belakang femur.
  • Sambungan kolateral medial yang mendalam dihubungkan dengan meniskus dalaman sendi lutut.

Tisu ligamentum Tibial paling kerap rosak disebabkan oleh tamparan langsung amplitud yang berbeza pada bahagian luar anggota bawah, dengan syarat lutut berada di dalam keadaan terbentang.

Penyebab pelanggaran integriti adalah kecederaan tidak langsung. Sebagai contoh, seseorang tersandung semasa memanjat atau turun tangga, tergelincir, dan jatuh dengan kilasan pada kakinya.

Ligamen Patellar adalah terkuat di sendi lutut. Ia berasal dari patella dan di bawah yang dilampirkan ke tuberosity tibial. Anatomi ligamen patellar memastikan lampiran kepak yang boleh dipercayai dan tergelincir bebas dari condyle tulang (bersama-sama dengan tisu kartilaginus, yang dipenuhi dengan permukaan dalamannya).

Tisu penghubung patella secara aktif dibekalkan dengan darah dari badan berlemak yang terletak di bawah patela. Satu lagi sumber adalah ligamen sokongan, yang, pada gilirannya, dibekalkan dengan darah dari arteri lutut yang lebih rendah.

Kebarangkalian kerosakan pada tisu ligamentous patellar adalah minimum, hampir mustahil untuk merobeknya. Faktor provokatif adalah tendonitis dan keadaan patologi tendon.

Ligan popliteal arcuate terletak di permukaan posterior artikulasi. Bermula dari kepala fibula. Tapak penetapan segera adalah bahagian belakang tibia. Dari sini, menggambarkan arka, ia meningkat dan, setelah membulatkan bahagian dalaman, sebahagiannya melekat pada ligamen popliteal serong, memberikan penekanan artikulasi, mengurangkan kebarangkalian anjakannya.

Ligamen lutut melintang menghubungkan dan menstabilkan bahagian-bahagian frontal menisci medial dan lateral.

Ligamen sisi dan median lutut terbentuk oleh tendon quadriceps femoris. Sesetengah bungkus berlepas ke patella. Baki setengah - ke permukaan tibia tibia, berdekatan dengan rawan sendi.

Kumpulan ligamen intraartikular

Tisu-tisu yang terhubung terletak di dalam sendi. Mereka dilindungi dengan membran sinovial. Mereka mendapat nama salib kerana kedudukan mereka relatif terhadap satu sama lain - melintang.

Cruciat anterior berasal dari margin luar bantalan tulang paha. Kemudian, melekat pada tibia, melintasi rongga artikular. Secara fungsional direka untuk menstabilkan sendi lutut, yang menghilangkan anjakan hip ke hadapan berbanding kaki yang lebih rendah.

Cruciate posterior terletak di antara medulla posterior otot tibia dan condyle medial dari femur. Secara fungsional menghilangkan anjakan belakang pinggul berbanding kaki yang lebih rendah.

Terima kasih kepada ligamen cruciate, condyle femoral diadakan di lokasi semulajadi mereka. Tanpa mereka, paha akan digerakkan apabila terbalik ke belakang, dan ketika membungkuk ke hadapan, ia akan bergerak ke depan, iaitu, orang itu tidak dapat bergerak.

Kamus Perubatan Besar

(l. capitis fibulae posterius, PNA) lihat Senarai Anat. terma.

Lihat nilai Fibula Bone Head Bind Back dalam kamus lain

Ketua Mn. - 1. bercakap. Bahagian depan but, meliputi kaki dan bahagian atas kaki. 2. tempatan Sama seperti: kepala.
Kamus Penjelasan dari Efraim

Rear J. - 1. Perempuan. kepada kata benda: kembali (1 *).
Kamus Penjelasan dari Efraim

Bundle - s; mn jenis -zok, tarikh -zkam; g.
1. untuk mengikat (2-3, 10 aksara). C. rakit, khemah.
2. Beberapa objek homogen yang disambungkan bersama. Kunci S. S. huruf. C. bagel, kering, kering.
Kamus Penjelasan Kuznetsov

Bundle - biasa
pakej dalam bentuk sekumpulan isu sekuriti korporat yang berbeza, yang ditawarkan untuk dijual oleh peniaga pelaburan pada satu harga.
Kamus Ekonomi

Bungkusan, Borang Pilihan Triple - Kontrak opsyen, yang menggabungkan satu opsyen pilihan dan dua pilihan panggilan untuk siri (siri) saham yang boleh dibeli dengan.
Kamus Ekonomi

The Bones Game adalah perjudian di mana anggotanya menentukan oleh lemparan yang sesuai dengan jumlah dadu kemenangan dan nilainya. (Keputusan Presiden Republik Belarus pada 20 September 1999, N 548)
Kamus Undang-undang

Bungkusan - (slang.) - pakej umum pelbagai isu sekuriti korporat, yang ditawarkan untuk dijual oleh peniaga pelaburan pada satu harga.
Kamus Undang-undang

Satu ikatan adalah sejenis tisu penghubung berserabut padat yang menyambungkan tulang di sendi. Sebagai contoh, di pergelangan tangan dan pergelangan kaki ligamen mengelilingi tulang, kuat.
Kamus Ensiklopedia Saintifik dan Teknikal

Tulang Tubular -, dalam anatomi manusia - tulang pada kaki. Dicirikan oleh ujung rod seperti panjang pada kedua-dua belah pihak (epiphysis), yang berkaitan dengan tulang lain. Untuk tiub.
Kamus Ensiklopedia Saintifik dan Teknikal

Pantai Gading (BSC) - sebuah negara di Afrika; lihat Cote d'Ivoire.
Kamus Ensiklopedia Besar

Satu ikatan adalah unsur tatabahasa perkhidmatan predikat komposit. Dalam banyak bahasa, kata kerja "menjadi" digunakan dalam bentuk peribadi.
Kamus Ensiklopedia Besar

Ivory Coast - 1) pantai Teluk Guinea antara Cape Palmas dan muara sungai. Tano pada V. Dalam abad XV-XVIII. salah satu daerah eksport utama dari Afrika yang disebut 'gading', iaitu, gading.
Kamus geografi

Sesamoid Bones - Sesamon - sesame, dengan benih untuk rogo yang sama dalam bentuk), tulang, biasanya kecil, pada sendi tangan dan kaki, secara sporadis muncul dalam wakil yang berbeza.
Kamus Ensiklopedia Biologi

Pantai Gading - (Côte d'Ivoire Perancis; Pantai Gading Ivory) - keadaan Zap. Afrika, di pantai Dewan Guinean. Kawasan 322.5 ribu km2, kami. - 3.1 juta orang. (1959, penilaian). Asas-asas penduduk dalaman daerah B. S. K. pada S.-Z.
Ensiklopedia sejarah Soviet

Bundle proposisi adalah simbol bahasa formal yang berfungsi untuk menandakan operasi logik, dengan bantuan pernyataan baru, boleh diperolehi dari kenyataan-kenyataan ini. P. yang paling penting
Encyclopedia Matematik

Satu ikatan adalah keluarga dua parameter garisan pada satah atau permukaan dalam ruang, secara linear bergantung pada parameter. Biarkan F1, F2, F3 berfungsi dua pembolehubah, dari mana.
Encyclopedia Matematik

Satu kumpulan Semigroups - keluarga ini adalah kumpulan semigroup S, yang mempunyai partisi ke dalam kumpulan-kumpulan kecil, yang kelasnya adalah semigroup Sa, dan bagi mana-mana Sa, Sb ada Sg sedemikian..
Encyclopedia Matematik

Mengubah Bentuk Kepala Bayi Semasa Melahirkan - (pengacuan) - perubahan bentuk kepala bayi ketika melahirkan anak, akibat dari mampatannya semasa laluan melalui saluran kelahiran ibu.
Psikologi Ensiklopedia

Usus Back - (hindgut) - bahagian belakang usus embrio, yang seterusnya mengembangkan bahagian kolon, rektum, pundi kencing dan saluran kencing. Lihat juga Cloaca.
Psikologi Ensiklopedia

Tulang Sphenoid - (tulang cuneiform) - tiga tulang; berbaring anterior pada tulang navicular, menduduki bahagian tengah tarsus dan mengartikulasikan dengan pangkal tulang metatarsal: medial terbesar.
Psikologi Ensiklopedia

Kawasan Posterior Macrocyte - Sekumpulan sel jambatan otak. Dianggap bahawa aktiviti mereka adalah komponen penting dalam mengawal fasa tidur BDG.
Psikologi Ensiklopedia

Membran Periodontal, ligamen Periodontal - (ligamen periodontal) - ligamen yang terletak di sekitar gigi, yang mana ia melekat pada tulang.
Psikologi Ensiklopedia

Abscess Costi - (abscessus ossis)
Abses dalam bahan tulang padat; berlaku pada osteomyelitis kronik.
Ensiklopedia Perubatan

Shell Descemetov, Membran Posterior Sempadan - (Descemefs membrane) - membran yang membentuk lapisan stroma terdalam kornea mata. Ia adalah membran elastik homogen. Antara dia dan hadir di hadapan.
Psikologi Ensiklopedia

Scion Mastoid Bone Temporal - (proses mastoid) - proses tulang temporal, menyerupai penampilan puting; adalah di belakang kanal pendengaran luaran, sebagai tapak lampiran sternocleidomastoid.
Psikologi Ensiklopedia

Baseline Belakang - arteri pulmonari (ramus basalis posterior, PNA) - lihat ramalan Basalis posterior.
Ensiklopedia Perubatan

Ketua Ballot Fetus - pergerakan berayun kepala janin, ditentukan oleh tekanan keriting pada dinding abdomen seorang wanita hamil di bahagian bawah uterus: tanda pembentangan panggul janin.
Ensiklopedia Perubatan

Hay Drum Branch - (ramus tympanicus posterior, JNA)
lihat Tympanica posterior.
Ensiklopedia Perubatan

Collak Fracture, Radial Fracture Classic - (patah Colics) - patah akhir jejari bawah segera di atas epiphysis yang lebih rendah, biasanya akibat jatuh pada lengan yang terentang. Dengan berus ini di bawah.
Psikologi Ensiklopedia

Ligan bahagian belakang kepala fibula.

The fibula mempunyai dua epifisis - bahagian atas dan bawah, serta badan. Tubuh fibula, segi tiga, bentuk prisma. Ia dipintal sekitar paksi longitudinal dan melengkung ke belakang.
Tiga permukaan fibula: permukaan sisi, permukaan medial, dan permukaan posterior. Terpisah dari satu sama lain dengan tiga tepi, atau rabung. Margin anterior, dalam bentuk rabung paling tajam, memisahkan permukaan sisi dari permukaan medial; puncak medial. Terletak di antara permukaan posterior dan medial tulang, dan di antara permukaan posterior dan lateral melepasi margin posterior. Di bahagian belakang badan terdapat pembukaan nutrien yang membawa ke kanal nutrien yang terarah. Margin interosseous terletak di permukaan medial tulang.

Epiphysis yang unggul, proksimal, membentuk kepala fibula, yang mempunyai permukaan artikular, untuk artikulasi dengan tulang tibial. Bahagian atas kepala ditunjuk - ini adalah bahagian atas kepala. Kepala dipisahkan dari badan dengan leher fibula.
Yang lebih rendah, distal, epiphysis daripada fibula, membentuk pergelangan kaki sisi. Permukaan luar buku lali dapat dirasakan dengan mudah melalui kulit. Pada permukaan medial pergelangan kaki terdapat permukaan artikular pergelangan kaki, dengan cara yang tulang fibular disambungkan ke permukaan luar talus, dan permukaan kasar di atasnya dihubungkan dengan potongan fibula tibia.
Alur kaki buku cetek berjalan pada permukaan pergelangan belakang pergelangan kaki, jejak tendon otot peroneal yang panjang.

Mezhbartsovy joint (seni Tibiofibularis)

Klasifikasi. Sendi adalah mudah, rata, tidak aktif.

Struktur Artikulasi permukaan artikular kepala fibula dengan permukaan artikular fibula tibia. Kapsul dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Menguatkan ligamen anterior dan posterior kepala fibula (ligg Capitis fibulae).

Fungsi Gerakan di sendi adalah terhad.

Di bahagian bawah, tulang peroneal dan tibial disambungkan melalui tibiofibularis, diperkuat di depan dan di belakang ligamen dengan nama yang sama.

Sendi buku lali (seni Talocruralis) - ara. 12

Pengkelasan. Sukar, seperti blok, bersama uniaxial.

Rajah. 12. Sendi dan ligamen kaki, betul. Bahagian belakang: 1 - buku lali pergelangan kaki (dibuka, kapsul dibuang), 2 - ligamen medial (deltoid), 3 - ligamen tulang belakang dorsal, 4 - ligamen helikopter, 5 - sendi, 7 - metatarsophalangeal sendi (IV dan V dibuka), 8 - sendi interphalangeal, 9 - ligamen metatarsal dorsal, 10 - ligamen tarsus-metatarsal dorsal, 11 - ligamen baji - 13 - ligamen tumit-fibular, 14 - ligamen talus-fibular anterior, 15 - erednyaya tibiofibular ligamen.

Struktur Dibentuk oleh permukaan artikular bawah tibia, permukaan artikular pada pergelangan kaki kedua tulang tibial dan blok talus. Kapsul dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Sendi diperkuat dengan ligamen luar: deltoid, lig. deltoideum (medial); calcaneal-fibular, anterior dan posterior talus-fibular, ligg. calcaneofibulare, talofibulare anterius et posterius (lateral).

Fungsi. Pergerakan di sekeliling paksi hadapan boleh dilakukan di sendi - lekukan (plantar) dan lanjutan kaki.

Sendi kaki - rajah.12, 13.

Tarsal sendi (artt Intertarseae). Mereka termasuk sendi yang dibentuk oleh tulang-tulang calcaneal, talus, navicular, cuboid dan sphenoid: subtalane, ramocyclic-navicular, cuboid calcaneal, wedge-navicular. Kapsul adalah berasingan bagi setiap sendi, dilampirkan di tepi permukaan artikular. Sendar tarsus diperkuat oleh kompleks ligamen belakang dan plantar, di antaranya perlu diperhatikan ligamentum plantar panjang (lutut Plantare longum), sebagai yang paling penting dalam pembentukan lengkungan kaki. Bundel ini bermula dari permukaan bawah calcaneus, berjalan di sepanjang kaki dan melekatkan kipas berbentuk ke dasar semua tulang metatarsal dan tulang kuboid.

Fungsi. Dalam satu sendi sendi dan pergelangan kaki-tali sendi, pergerakan tunggal mungkin: apabila kaki dibawa dan diputar ke luar (tepi dalaman kaki diangkat), ia ditekuk, dan apabila ia ditarik dan diputar ke dalam (tepi luar kaki diangkat), kaki dilanjutkan. Pergerakan di sendi selebihnya adalah terhad. Hanya sedikit putaran di sekeliling paksi anteroposterior yang mungkin sebagai tambahan kepada pergerakan dalam sendi ram-heel-navicular.

194.48.155.252 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

Anatomi ligamen lutut

Sendi lutut adalah salah satu yang paling kompleks di dalam tubuh manusia. Ia terbentuk dengan menggabungkan permukaan tulang seperti tulang paha, tibia dan lutut.

Di dalam sendi terdapat meniskus: medial dan lateral - yang melaksanakan fungsi penyusutan untuk sendi lutut.

Oleh kerana sendi lutut mempunyai beban besar, ia diperkuat oleh sejumlah besar ligamen. Semua ligamen dibahagikan kepada luaran dan intra-artikular.

Ligamen luaran sendi lutut:

- ligamen cagaran bersikat;

- ligament cagaran tibial;

- ligamen popliteal;

- arcuate ligamentum popliteal;

- ligamen sokongan patellar (ligamen sokongan medial dan lateral);

- Ligan cruciat luaran;

- ligamen cruciat posterior;

Ligamen luar sendi lutut

Ligamen cagak fibular - dibentuk dari epicondyle luar femur dan berikut kepada permukaan luar kepala tulang fibula. Ia tidak disambungkan dengan kapsul.

Ligament collateral Tibial - bermula dari epicondyle dalaman ke permukaan dalaman tibia. Dilampirkan dengan depan dan belakang kapsul bersama. Dan di dalamnya ia terhubung dengan kuat ke tepi meniskus medial.

Fungsi ligamen cagaran - untuk menjaga condyle paha dan tulang tibia bersama-sama. Oleh itu, melindungi lutut dari lenturan sisi dari sisi ke sisi dan putaran.

Patellar ligament ligament (patella) - dibentuk oleh tendon quadriceps femoris. Lembaran fibrous ligamen ini, turun, dilampirkan pada bahagian atas patella dan permukaan depannya. Akhir pada tuberosity tibial permukaan, yang terletak di permukaan depan tulang.

Fungsi ini digunakan untuk menggantung kelopak mata, yang dihantar oleh tulang rawan di sepanjang permukaan dalaman untuk tergelincir lebih baik dari condyle tulang.

Pertengahan (dalaman) dan sisi (luaran) menyokong ligamen patellar juga dibentuk oleh tendon otot quadriceps paha. Sebatang tufts dihantar ke patella, dan sebahagiannya - ke tibia, permukaan depannya, berhampiran rawan artikular.

Fungsi - berfungsi untuk menggantung cawan, seperti dalam bungkusan terdahulu.

Injil popliteal oblique - pas di belakang kapsul sendi.

Ia terbentuk dari tendon otot semimembranous dan bermula pada tepi medial posterior condyle dalaman tibia. Kemudian naik dan keluar di sepanjang permukaan belakang kapsul, di mana ia berakhir, sebahagiannya bertukar menjadi kapsul artikular, dan sebahagiannya dilekatkan pada punggung di sepanjang permukaan belakang.

Ligan popliteal arcuate juga terletak pada permukaan posterior sendi lutut.

Ia berasal langsung dari dua tulang kepala fibula, dari permukaan belakang, dan dari lekuk luar paha. Tempat lampiran adalah permukaan posterior tibia. Dari titik lampiran mereka mengikuti arka, bangkit, bengkok di bahagian dalam dan, sebahagiannya melekat pada ligamen popliteal serong.

Ligamen intra-artikular sendi lutut

Ligamen Cruciate adalah intra-artikular dan dilindungi oleh membran sinovial, dan berbentuk silang antara satu sama lain.

Injil cruciate anterior dilindungi dengan membran sinovial. Ia bermula dari pinggir luar tunjang tulang paha, dan melekat pada tulang tibial, medan antara otot anterior, dan melewati rongga sendi.

Fungsi - menghadkan pergerakan femur ke kaki bawah.

Ligamentum cruciate posterior dibentangkan antara condyle medial dari femur dan medan antara otot posterior tibia, dan juga menembusi bahagian dalam sendi lutut. Juga dilindungi dengan membran sinovial.

Fungsi - menstabilkan sendi lutut supaya pinggul tidak bergerak ke belakang berbanding kaki bawah.

Mencegah pergerakan ke belakang dan sebagainya, ligamen cruciat mengekalkan condiles femoral di satu tempat, seolah-olah menggulung mereka pada condiles tibia. Tanpa ligamenten cruciate, paha akan menarik balik apabila bengkok dan ke hadapan apabila menguatkan.

Kerosakan ligamen tibial dan peroneal

The ligial (MCL) dan ligamen cagak (LCL) adalah ligamen yang paling rosak pada sendi lutut.

Kedua-dua ligamen berasal dari condyle yang bersesuaian dengan femur, dan menerima nama mereka kerana lampiran distal mereka, iaitu kepada kepala fibula dan condyle tibia.

Di klinik kami, anda akan menerima rawatan dan pemulihan yang berkesan dalam kes kerosakan pada ligamen cagaran tibial dan peroneal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan mendaftar untuk perundingan, hubungi kami di +7 (812) 295-50-65.

Ligamentum fibular dipisahkan dari kapsul sendi oleh lapisan tisu lemak subkutan. The ligament collateral ligateral disambungkan ke kapsul bersama dan meniskus dalaman.

Mereka memainkan peranan penting dalam mengekalkan integriti sendi, walaupun kurang dari ligamen cruciate. Fungsi utama mereka adalah untuk menjaga tibia daripada menyimpang ke dalam dan ke luar.

Mekanisme kecederaan untuk ligamen ini tidak sama, kerana tibial dicirikan oleh kecacatan valgus yang teruk pada sendi lutut, dan untuk varus ligamentum varus.

Kerana fakta bahawa ligament cagaran tibial ditetapkan pada meniskus medial, ia mempunyai pergerakan yang kurang dan, dengan itu, lebih kerap rosak berhubung dengan fibula.

Terdapat beberapa darjah kerosakan pada ligamen ini: 1 darjah adalah kerosakan separa pada serat permukaan. 2 darjah kerosakan kepada kebanyakan serat bungkusan. 3 darjah - pecah ligamen lengkap.

Bergantung kepada tahap pecah, akan ada pelbagai aduan, jika pada 1 dan 2 darjah ia adalah terutamanya kesakitan dan bengkak dalam unjuran ligamen yang rosak, maka pada 3 darjah selain itu, fenomena ketidakstabilan juga ditambah.

Diagnosis kerosakan ligamen cagaran adalah pemeriksaan kesihatan sendi yang rosak (ujian tekanan valgus, ujian tekanan varus)

Untuk mengecualikan fraktur marjinal mungkin melakukan radiografi sendi lutut. (lihat Rajah 5)

Kaedah yang paling bermaklumat untuk mendiagnosis kerosakan pada ligamen adalah pengimejan resonans magnetik.

Rawatan kerosakan terpencil pada ligamen ligateral tibial atau peroneal biasanya konservatif. Terdiri dalam menetapkan sendi lutut dengan ortosis, mengehadkan beban paksi, melegakan sindrom kesakitan.

Dalam kes yang jarang berlaku, rawatan konservatif tidak berkesan, dan ketidakstabilan sisi atau lutut sendi lutut telah berkembang, maka campur tangan pembedahan (rawatan) ditunjukkan, yang terdiri daripada memulihkan ligamen yang rosak.

Skim operasi ditunjukkan dalam imej. (lihat Rajah 9)

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan mendaftar untuk perundingan, hubungi kami di +7 (812) 295-50-65.