Utama / Pergelangan tangan

Bahu yang tersambung

Dislokasi bahu - kecederaan biasa. Dislokasi bahu membentuk lebih daripada 50% daripada jumlah dislokasi dan 3% daripada semua kecederaan trauma. Kekerapan frekwensi kehelan yang tinggi disebabkan oleh keunikan struktur anatomi dan pergerakan besar pada sendi bahu. Penyisiran bahu boleh berlaku bersamaan dengan patah tulang leher atau kepala humerus, patah rongga artikular, dan kecederaan lain. Ia dicirikan oleh kesakitan, kecacatan dan gangguan pergerakan sendi bahu. Diagnosis dislokasi bahu disempurnakan menggunakan radiografi atau MRI sendi bahu. Rawatan kehelan bahu termasuk pengurangan tertutup atau terbuka, memakai baju berpakaian Deso, pemulihan dengan bantuan terapi senaman dan urut.

Bahu yang tersambung

Dislokasi bahu - kecederaan biasa. Dislokasi bahu membentuk lebih daripada 50% daripada jumlah dislokasi dan 3% daripada semua kecederaan trauma. Kekerapan frekwensi kehelan yang tinggi disebabkan oleh keunikan struktur anatomi dan pergerakan besar pada sendi bahu.

Sendi bahu dibentuk oleh permukaan artikular rata-rata dari scapula, yang termasuk kepala sfera humerus sebanyak satu perempat. Kepala itu diadakan di tempat yang disebabkan oleh alat pemutar rotator yang disebut - ligamen, otot dan kapsul bersama.

Pengkelasan

Bergantung pada etiologi, traumatologi mengenal pasti utama (traumatik), sewenang-wenang, kongenital, kebiasaan dan patologi bahu dislokasi. Terlalu bahaya kebiasaan berkembang sebagai hasil pemulihan yang tidak cukup dari alat pemutar rotator setelah dislokasi trauma. Dislokasi patologi mungkin terjadi akibat kerusakan pada tisu sendi bahu dengan tumor, osteomielitis, tuberkulosis, osteochondropathy, osteodystrophy, dll.

Dislokasi bahu boleh digabungkan dengan patah kepala, leher anatomi atau pembedahan bahu, pemisahan tubercle kecil atau besar humerus, patah rongga artikular, akromion atau proses corakoid skapula, kerosakan pada tendon, kapal dan saraf yang bersebelahan. Apabila digabungkan dengan kecederaan dislokasi lain, bercakap mengenai bahaya bahaya bahu.

Bergantung kepada arah anjakan kepala humeral, kehebatan bahu anterior, posterior dan bahu yang lebih rendah dibezakan. Selalunya (3/4 daripada kes) dislokasi anterior bahu berlaku. Tempat kedua dalam kekerapan diduduki oleh dislokasi bahu bawah (kira-kira 20%).

Patogenesis

Sebagai peraturan, kehebatan traumatik akibat bahu akibat kecederaan tidak langsung - jatuh pada lengan yang dikeluarkan atau dibangkitkan. Kapsul sendi bahu patah, kepala bahu dipindahkan ke arah pecah. Dalam sesetengah kes, penyebab bahu anterior bahu menjadi tamparan langsung dari belakang, dan penyebab dislokasi posterior adalah tamparan langsung ke bahagian hadapan sendi bahu.

Gejala

Semua dislokasi traumatik bahu disertai dengan sakit tajam di tapak kecederaan, kecacatan sendi bahu (sendi menjadi sudut, berongga, cekung). Pergerakan di sendi adalah mustahil. Semasa percubaan pergerakan pasif, ciri rintangan musim bunga ditentukan.

Dengan dislokasi bahu anterior, kepala bergerak ke depan dan ke bawah. Tangan berada dalam posisi terpaksa (sisi ditarik atau dibengkokkan, ditarik balik dan bertukar ke luar). Pada palpasi, kepala humeral tidak dikesan di tempat biasa, ia boleh terasa di bahagian anterior ketiak (dengan dislokasi frontal) atau di bawah proses corakoid skapula. Dislokasi anggota anterior dan bawah kadang-kadang disertai oleh kelupaan tubercle besar humerus, patah proses corakoid atau akromion skapula.

Sekiranya dislokasi bahu bawah, kepala bergerak ke axilla. Di ketiak adalah kapal dan saraf. Sekiranya kepala memerah ikatan neurovaskular, kebas kulit dan kelumpuhan otot berlaku di kawasan yang saraf diperas. Dislokasi posterior dari bahu dicirikan oleh anjakan kepala ke arah bilah bahu.

Untuk menjelaskan diagnosis dan menentukan kerosakan yang mungkin bersamaan dengan humerus dan scapula, x-ray dilakukan dalam dua unjuran. Dalam sesetengah kes dislokasi bahu kronik, MRI sendi bahu diperlukan.

Rawatan

Pertolongan pertama untuk kehelan bahu adalah untuk melumpuhkan sendi yang rosak dengan berpakaian Deso atau tangga tangga. Dislokasi trauma ke atas bahu disertai dengan rasa sakit yang tajam, untuk mengurangkan mana pesakit diberikan analgesik bukan narkotik (analgin) atau narkotik (pro-miskin). Perlu diingatkan bahawa lebih banyak masa telah berlalu sejak saat kecederaan, semakin sukar untuk meluruskan bahu, sehingga pasien harus diambil secepat mungkin kepada ahli traumatologi di ruang kecemasan atau wad trauma.

Apabila dimasukkan ke dalam sendi bahu, anestetik tempatan ditadbir. Di bawah anestesia tempatan, penyingkiran tertutup sendi bahu tertutup dilakukan. Kaedah Janelidze, Kocher, Hippocrates, Mukhin-Kota digunakan. Kadang-kadang, di bawah anestesia tempatan, kehebatan bahu adalah mustahil untuk dibetulkan. Ketidakupayaan untuk meletakkan semula mungkin disebabkan oleh pelanggaran tisu lembut atau preskripsi yang agak lama kehelan. Dalam kes sedemikian, dislokasi diset semula di bawah anestesia. Jika sendi tidak boleh ditetapkan dengan betul tanpa operasi, pengurangan terbuka dilakukan, diikuti dengan penetapan dengan jahitan jarum atau poliester.

Selepas pengurangan bahu bahu, pakaian Deso dipakai untuk tempoh 3-4 minggu. Sebaik sahaja kepala bahu mengambil tempatnya, sakitnya berkurangan dengan tajam dan mungkin hilang dalam beberapa hari. Pesakit berasa sihat dan sering tergoda untuk membuang bandage terlebih dahulu.

Ini tidak boleh dilakukan dengan cara apapun. Sekiranya pesakit memansuhkan pembalut tanpa izin terlebih dahulu, tapak kerosakan kapsul sendi tidak mempunyai masa untuk "terlalu banyak". Hasilnya ialah terlepasnya bahu biasa, yang membawa banyak sensasi yang tidak menyenangkan dan menyumbang kepada traumaisasi lebih lanjut tisu lembut yang mengelilingi sendi. Kira-kira separuh daripada pesakit yang sebelum ini menderita dislokasi bahu trauma mengalami gangguan. Selepas penyembuhan kapsul bahu, pembalut dikeluarkan, prosedur fisioterapi dan latihan terapeutik untuk pembangunan bersama ditetapkan.

Penyisiran bahu: rawatan selepas pengurangan, fisioterapi

Sendi bahu dibentuk oleh permukaan artikular dua tulang - scapula dan bahu. Yang pertama adalah kawasan licin rata-rata, dan yang kedua mempunyai bentuk bola. Kepala sfera ini bersentuhan dengan permukaan artikular skapula (seperti yang memasukinya) hanya satu perempat, dan kestabilannya dalam kedudukan ini disediakan oleh alat pemutar rotator yang disebut - kapsul bersama dan alat otot-ligamentous.

Kerana strukturnya, sendi bahu adalah salah satu sendi yang paling bergerak dari kerangka kami, dan semua jenis pergerakan adalah mungkin di dalamnya: fleksi dan lanjutan, penculikan dan penambahan, serta putaran (putaran). Walau bagaimanapun, untuk sebab yang sama, dia dan yang paling lemah - lebih separuh daripada semua dislokasi dalam amalan traumatologist adalah betul-betul dislokasi sendi bahu.

Anda belajar tentang patologi, jenis, sebab dan mekanisme kejadian, serta gejala, prinsip diagnosis dan taktik rawatan (termasuk tempoh pemulihan selepas pengurangan) dari terlepas bersama bahu dari artikel kami.

Oleh itu, kehebatan sendi bahu, atau hanya kehelan bahu, adalah pemotongan berterusan permukaan artikular rongga artikular skapula dan kepala sfera humerus, akibat daripada kecederaan atau beberapa proses patologi yang lain.

Pengkelasan

Bergantung kepada faktor penyebab, jenis dislokasi dibezakan:

 1. Congenital
 2. Dibeli:
  • traumatik (atau utama);
  • tidak traumatik (sembarangan, patologi dan kebiasaan).

Setiap sebab ini akan dibincangkan dengan lebih terperinci dalam bahagian artikel yang berkaitan.

Sekiranya suatu kehebatan trauma berlaku secara berasingan, tanpa disertai oleh kecederaan lain, ia dipanggil tidak rumit. Sekiranya berlaku pelanggaran keutuhan kulit, pecah tendon, patah tulang belakang, scapula, humerus, kerosakan kepada ikatan neurovascular ditentukan secara serentak dengan kehelan bahu, suatu dislokasi rumit didiagnosis.

Bergantung pada arah di mana ketua humerus dipindahkan, dislokasi bahu dibahagikan kepada:

Majoriti kes kecederaan ini - sehingga 75% - dislokasi oleh dislokasi anterior, kira-kira 24% adalah dislokasi lebih rendah atau axillary, dan lain-lain varian penyakit ini hanya terdapat dalam 1% pesakit.

Satu peranan penting dalam menentukan taktik rawatan dan prognosis dimainkan oleh klasifikasi bergantung pada masa sejak saat kecederaan. Menurutnya, terdapat 3 jenis keseleo:

 • segar (sehingga tiga hari);
 • basi (dari tiga hari hingga tiga minggu);
 • lama (terkehel berlaku lebih daripada 21 hari lalu).

Punca bahaya bahaya

Dislokasi traumatik berlaku, sebagai peraturan, akibat dari seseorang yang jatuh pada lengan lurus yang diperpanjang atau melangkah maju, serta karena pukulan ke daerah bahu dari depan atau dari belakang. Trauma adalah penyebab utama patologi ini.

Sekiranya selepas dislokasi traumatik atas apa-apa sebab (selalunya sebab ini menjadi tempoh yang tidak cukup untuk melumpuhkan anggota yang terjejas selepas dislokasi dikurangkan), alat pemutar pemutar tidak dipulihkan sepenuhnya, dislokasi berkembang. Kepala humerus muncul dari rongga artikular skapula semasa olahraga (misalnya, ketika melayani bola dalam bola voli atau berenang) dan bahkan ketika seseorang melakukan tindakan sederhana dalam kehidupan (berpakaian / membuka baju, menyikat, menggantung pakaian setelah mencuci dan lain-lain). Dalam sesetengah pesakit, ini berlaku sehingga 2-3 kali setiap hari, dan dengan setiap kehelan berikutnya, ambang beban yang diperlukan untuk berlakunya kecederaan berkurangan, dan menjadi lebih mudah untuk membetulkannya. "Berpengalaman" dalam hal ini, pesakit tidak lagi beralih kepada doktor untuk melakukan pekerjaan itu, tetapi ia sendiri.

Dengan perkembangan neoplasma, osteomielitis, proses tuberkulosis, osteodystrophies atau osteochondropathies dalam sendi bahu atau tisu sekeliling, dislokasi patologi mungkin.

Mekanisme pembangunan dislokasi

Cedera tidak langsung - kejatuhan lengan lurus dilanjutkan, dilanjutkan atau dilanjutkan ke hadapan - menyebabkan kepala humerus bergerak ke arah yang bertentangan dengan kejatuhan, pecah kapsul bersama di tempat yang sama dan mungkin merosakkan otot, ligamen atau patah tulang yang membentuk sendi.

Dengan tekanan pada kawasan sendi tumor yang ganas atau ganas, kepala juga melompat keluar dari rongga sendi - satu dislokasi patologi berlaku.

Bahu yang tersandung: gejala

Aduan utama pesakit dengan patologi ini adalah kesakitan yang terus-menerus yang timbul setelah jatuh pada lengan panjang atau memukul bahu. Mereka juga memerhatikan pergerakan bahu yang mendadak di sendi bahu - ia benar-benar tidak lagi berfungsi, dan percubaan pada pergerakan pasif sangat menyakitkan.

Satu lagi ciri penting ialah perubahan bentuk sendi bahu. Dalam orang yang sihat, ia mempunyai bentuk bulat, tanpa sebarang tonjolan yang ketara. Sekiranya berlaku kehelan, sendi sendi terbentuk dengan cacat - tandas sfera yang jelas - ketua humerus - ditentukan dari hadapan, belakang atau bawah daripadanya. Dalam saiz anteroposterior, sendi itu diratakan.

Dengan dislokasi yang lebih rendah, ketua humerus merosakkan ikatan neurovaskular, yang melalui wilayah axillary. Pesakit mengadu rasa kebas-kebiasaan pada bahagian-bahagian tertentu tangan (yang menginsentrasikan saraf yang rosak) dan penurunan kepekaan pada mereka.

Diagnostik

Doktor akan mengesyaki kehelan di peringkat pengumpulan aduan, sejarah kehidupan dan penyakit pesakit. Kemudian dia akan menilai status objektif: pemeriksaan dan palpate (rasa) sendi terjejas. Pakar akan memberi perhatian kepada ubah bentuk yang ketara kepada mata kasar, kehadiran kecacatan kulit atau pendarahan di kawasan tersebut (mungkin berlaku apabila saluran darah pecah semasa kecederaan).

Dengan dislokasi biasa, atrofi otot deltoid dan otot-otot rantau scapular akan diperhatikan dengan konfigurasi normal sendi bahu dan sekatan pergerakan (terutama penculikan dan putaran) di dalamnya.

Palpasi (ketika mencuba) kepala humerus ditemui di tempat yang tidak biasa - ke luar, ke dalam atau ke bawah dari rongga artikular. Pesakit tidak boleh membuat pergerakan aktif dalam sendi terjejas, dan apabila percubaan dibuat untuk memindahkan pasif, gejala rintangan musim bunga ditentukan. Kedua-dua palpasi dan pergerakan di sendi bahu amat menyakitkan. Dalam siku dan sendi yang mendasari, pelbagai gerak dipelihara, palpasi tidak disertai dengan sakit.

Jika semasa dislokasi satu atau lebih saraf bundle neurovaskular yang melalui wilayah axillary (biasanya berlaku dengan dislokasi yang lebih rendah) rosak, semasa pemeriksaan doktor menentukan penurunan kepekaan dalam tangan yang disedari oleh saraf ini.

Kaedah utama diagnosis instrumental dislokasi bahu adalah radiografi kawasan yang terjejas. Ia membolehkan anda menubuhkan diagnosis yang tepat - jenis kehelan dan kehadiran / ketiadaan lain-lain jenis kecederaan di kawasan ini.

Dalam kes-kes ragu, untuk menjelaskan diagnosis, seseorang pesakit ditetapkan komputer atau tomografi resonans magnet pada sendi bahu, serta elektromilografi, yang akan membantu untuk mengesan penurunan kecerahan otot atropi yang berlaku dengan kehelan yang biasa.

Taktik rawatan

Sebaik sahaja kecederaan berlaku, anda mesti memanggil ambulans atau teksi untuk membawa pesakit dengan bahu yang dislokasi ke hospital. Semasa menunggu kereta, dia perlu diberikan pertolongan cemas, yang termasuk:

 • sejuk di kawasan yang terjejas (untuk menghentikan pendarahan, mengurangkan bengkak dan meringankan kesakitan);
 • Penyakit nyeri (nonsteroidal anti-radang dadah - paracetamol, ibuprofen, dexalgin dan lain-lain, dan jika keperluan ubat ditentukan oleh doktor kecemasan, maka analgesik narkotik (promedol, omnopon)).

Setelah dimasukkan, doktor terlebih dahulu menjalankan langkah-langkah diagnostik yang diperlukan. Apabila diagnosis yang tepat terdedah, keperluan untuk mengurangkan kehelan datang ke hadapan. Kehebatan trauma utama, terutama yang lama, adalah yang paling sukar, sementara itu lebih mudah untuk memisahkan satu kebiasaan dengan setiap masa berturut-turut.

Pengurangan kehelan tidak dapat dijalankan "hidup" - dalam kes-kesnya, anestesia tempatan atau umum diperlukan. Pesakit muda dengan dislokasi trauma yang tidak biasa biasanya menjalani anestesia tempatan. Untuk melakukan ini, analgesik narkotik disuntik ke dalam kawasan sendi yang terjejas, dan kemudian suntikan novocaine atau lidocaine diberikan. Selepas sensitiviti tisu berkurangan dan otot berehat, doktor melakukan penguncupan tertutup kehelan. Terdapat banyak kaedah hak cipta, yang paling umum di antara mereka adalah kaedah Kudryavtsev, Meshkov, Hippocrates, Janelidze, Chaklin, Richer, Simon. Paling tidak traumatik dan paling fisiologi adalah cara Janelidze dan Meshkov. Yang paling berkesan dari mana-mana kaedah akan dengan anestesia lengkap dan manipulasi dengan teliti dilakukan.

Dalam sesetengah kes, pesakit ditunjukkan penindasan kehelan di bawah anestesia umum - anestesia.

Jika reposisi tertutup tidak mungkin, persoalan intervensi terbuka diputuskan - arthrotomy sendi bahu. Semasa operasi, doktor membuang tisu di antara permukaan artikular, dan mengembalikan kongruen (surat-menyurat bersama di antara mereka) yang terakhir.

Selepas kepala humerus ditubuhkan dalam kedudukan anatomi, rasa sakit berkurang dalam masa beberapa jam dan hilang sepenuhnya dalam masa 1-2 hari.

Segera setelah direset semula, doktor mengulangi X-ray (untuk menentukan jika kepala berada di tempat yang betul) dan melancarkan anggota dengan longuet plaster. Tempoh imobilisasi berbeza dari 1 hingga 3-4 minggu, dan dalam beberapa kes, dan banyak lagi. Ia bergantung pada usia pesakit. Pesakit muda memakai pembalut lebih lama, walaupun rasa kesihatan yang lengkap. Ini perlu supaya kapsul artikular, ligamen dan otot mengelilinginya, memulihkan sepenuhnya strukturnya - ini akan mengurangkan risiko dislokasi berulang (biasa). Dalam pesakit tua, imobilisasi yang berpanjangan akan membawa kepada atrofi otot di sekeliling sendi, yang akan mengganggu fungsi bahu. Untuk mengelakkan ini, mereka tidak dimasukkan ke dalam plaster, tetapi pembalut atau pakaian Deso, dan tempoh imobilisasi dikurangkan menjadi 1.5-2 minggu.

Fisioterapi

Kaedah fisioterapi untuk dislokasi sendi bahu digunakan kedua-duanya pada tahap imobilisasi dan selepas penyingkiran pembalut yang tidak bergerak. Dalam kes pertama, matlamat fisioterapi adalah untuk mengurangkan edema, resorpsi di kawasan kecederaan kepada pengaliran trauma dan penyusupan, serta anestesia. Pada peringkat seterusnya, rawatan dengan faktor fizikal digunakan untuk menormalkan aliran darah dan mengaktifkan proses pembaikan dan regenerasi dalam tisu yang rosak, serta merangsang kerja otot periartikular dan memulihkan rangkaian penuh pergerakan di sendi.

Untuk mengurangkan keamatan kesakitan, pesakit ditetapkan:

Sebagai kaedah anti keradangan yang digunakan:

Untuk meningkatkan aliran keluar limfa dari luka dan dengan itu mengurangkan pembengkakan tisu, gunakan:

Kembangkan saluran darah dan memperbaiki aliran darah di kawasan yang rosak akan membantu:

 • elektroforesis ubat vasodilators (pentoxifylline, asid nikotinik);
 • galvanoterapi;
 • terapi magnet frekuensi rendah;
 • penyinaran inframerah;
 • aplikasi parafin dan ozokerit;
 • terapi laser merah;
 • ultratonoterapi.

Prosedur fizikal berikut memperbaiki proses pemulihan - pembaikan dan penjanaan semula - dalam tisu-tisu yang terjejas:

 • terapi laser inframerah;
 • terapi magnetik frekuensi tinggi.

Untuk menormalkan fungsi otot periartikular, gunakan:

Fisioterapi dikontraindikasikan dengan kehadiran pendarahan secara besar-besaran ke sendi (hemarthrosis) sebelum cecair dikeluarkan dari sana.

Terapi Fizikal

Latihan terapi latihan yang ditunjukkan kepada pesakit di semua peringkat pemulihan selepas dislokasi bahu. Matlamat gimnastik adalah untuk memulihkan pelbagai gerakan dalam sendi terjejas dan kekuatan otot-otot di sekitarnya. Kompleks latihan untuk pesakit dipilih oleh doktor terapi fizikal bergantung kepada ciri-ciri individu dalam perjalanan penyakit. Pertama, sesi perlu dilakukan di bawah kawalan ahli metodologi, dan kemudian, apabila pesakit mengingat teknik dan urutan latihan, dia boleh melakukannya secara bebas di rumah.

Sebagai peraturan, dalam 7 hingga 7 hari pertama imobilisasi, pesakit disyorkan untuk memerah / membuka jari-jari secara bergilir-gilir dan menjadi penumbuk, serta melengkapkan / memanjangkan pergelangan tangan.

Selepas 2 minggu, tertakluk kepada ketiadaan sakit, pesakit dibenarkan membuat pergerakan bahu yang berhati-hati.

Pada 4-5 minggu, pergerakan di sendi dibenarkan dengan peningkatan beransur-ansur dalam jumlah mereka - penculikan, penambahan, lenturan, lanjutan, putaran sehingga sendi sepenuhnya mengembalikan fungsinya. Selepas itu, pada 6-7 minggu, anda boleh mengangkat objek terlebih dahulu dengan berat kecil, secara beransur-ansur meningkatkannya.

Tidak mustahil untuk memaksa peristiwa, ini boleh mengakibatkan kelemahan pemutar berputar dan kehelan berulang. Sekiranya anda mengalami kesakitan di mana-mana peringkat pemulihan, anda perlu menghentikan sementara latihan dan, selepas beberapa ketika, mulakannya semula.

Kesimpulannya

Dislokasi bahu adalah salah satu kecederaan yang paling biasa dalam amalan pakar bedah trauma. Sebab utama ia jatuh pada lengan lurus, diketepikan, dibesarkan atau dilanjutkan ke hadapan. Gejala kehalusan - kesakitan teruk, kurang pergerakan pada sendi terjejas dan ubah bentuknya, kelihatan kepada mata kasar. Untuk mengesahkan diagnosis, sebagai peraturan, pancaran sinar-X dilakukan, dalam kes-kes yang sukar mereka menggunakan kaedah visualisasi yang lain - pencitraan resonans komputer dan magnetik.

Peranan utama dalam merawat keadaan ini dimainkan oleh penggabungan sendi yang rosak, pemulihan kesesuaian permukaan artikularnya. Juga, pesakit adalah ubat penahan sakit dan sendi yang tidak bergerak.

Pemulihan adalah sangat penting, kompleksnya langkah-langkah yang mula mereka lakukan segera setelah menggunakan pembalut yang tidak bergerak dan terus sehingga fungsi bersama sepenuhnya dipulihkan. Ini termasuk teknik fisioterapi yang membantu melegakan kesakitan, mengurangkan bengkak, meningkatkan aliran darah dan proses pemulihan di kawasan yang rosak, dan latihan terapi fizikal yang membantu memulihkan pelbagai gerakan dalam sendi. Lakukan prosedur ini harus berada di bawah pengawasan seorang dokter, sepenuhnya mengikuti saranannya. Dalam kes ini, rawatan akan seefektif mungkin, dan penyakit itu akan hilang secepat mungkin.

Pakar Klinik Doktor Moscow memfailkan mengenai kehelan bahu:

Penyisiran sendi bahu (bahu). Punca, simptom, jenis, pertolongan cemas dan pemulihan

Laman ini menyediakan maklumat latar belakang. Diagnosis dan rawatan yang mencukupi penyakit ini mungkin dilakukan di bawah penyeliaan seorang doktor yang teliti.

Dislokasi bahu adalah keadaan patologi di mana permukaan artikular humerus dan scapula sepenuhnya atau sebahagian (subluxation) kehilangan hubungan. Pada masa yang sama, di bawah tindakan tulang peluntur, pecah kantung artikular dan peralatan ligamen di kawasan yang sama dapat diperhatikan. Walaupun pendapat umum, kehebatan sendi yang terbentuk oleh tulang selangka dan scapula tidak termasuk dalam kategori trauma pathologies ini.


Dislokasi bahu adalah kehebatan yang paling umum bagi sendi besar dalam amalan perubatan. Menurut beberapa statistik, penyakit ini berlaku dalam 50 - 60% daripada jumlah dislokasi. Ini disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dan fisiologi kawasan ini, yang menentukan potensi fungsian dan strukturnya. Sambungan bahu, yang merupakan sambungan mudah alih dari dua tulang, adalah sambungan yang paling mudah bergerak dalam sistem muskuloskeletal manusia, kerana ia mampu membuat pergerakan dengan amplitud yang besar dalam semua pesawat. Struktur ini memastikan prestasi anggota atas, tetapi dengan ketara melemahkan sendi itu sendiri.

Sendi bahu berisiko tinggi kehelan untuk sebab-sebab berikut:

 • tahap mobiliti bersama;
 • kawasan hubungan yang agak kecil antara permukaan artikular;
 • Beg artikular yang agak besar;
 • beg artikular adalah nipis cukup;
 • kecederaan yang kerap di bahagian atas badan semasa jatuh.
Dalam kebanyakan kes, kehebatan bahu adalah akibat dari kesan faktor traumatik yang kuat pada bahagian atas dan sendi. Ini mungkin berlaku apabila jatuh dengan tangan terdedah, dilanjutkan atau ditarik balik.

Menghadapi latar belakang kebebasan besar sendi bahu, beberapa pilihan yang mungkin untuk humerus bergerak dengan relatif kepada rongga artikular skapula. Walau bagaimanapun, walaupun beberapa jawatan yang mungkin, anjakan tulang anterior berlaku dalam hampir 98% kes.

Orang yang pada masa lalu menderita gangguan pada sendi bahu sering menghadapi masalah dislokasi berulang atau bahkan biasa. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa semasa kecederaan awal terdapat pecah kantung artikular dan radas ligamentous, atau fakta bahawa dislokasi telah diperbaiki dan disembuhkan dengan tidak betul.

Dislokasi di sendi bahu jarang sekali menjadi ancaman serius kepada kehidupan seseorang. Walau bagaimanapun, jika patologi ini digabungkan dengan patah humerus atau scapula, kerosakan traumatik mungkin berlaku di sekitar kawasan tisu lembut, saluran darah dan saraf yang besar.

Dislokasi bahu adalah patologi yang agak serius yang memerlukan rawatan yang mencukupi dan reposisi yang sepatutnya, kerana kegagalan untuk mematuhi syarat-syarat ini atau pelaksanaannya oleh kakitangan yang tidak berkelayakan dapat menyebabkan sejumlah komplikasi, termasuk ketidakupayaan.

Anatomi sendi bahu

Sendi bahu menyediakan sambungan mudah alih dari bahagian atas bebas dengan ikat pinggang atas yang terbentuk oleh bilah bahu, tulang selangka dan otot, ligamen dan tendon yang sesuai.

Integriti anatomi, fisiologi dan fungsi sendi bahu disokong oleh struktur berikut:

 • ligamen sendi dan bahu;
 • kapsul artikular;
 • otot pinggang bahu;
 • tekanan intra-artikular negatif;
 • sambungan antara permukaan artikular.
Tulang berikut mengambil bahagian dalam pembentukan sendi bahu:
 • Tulang bahu. Ia adalah tulang panjang tubular yang membentuk bahagian atas kerangka anggota atas bebas. Di bahagian atasnya ialah kepala artikular, yang terlibat secara langsung dalam pembentukan sendi bahu. Kepala adalah sfera, berkat yang mampu membuat gerakan di hampir semua pesawat. Kepala masuk ke bahagian yang lebih tipis dari tulang, yang disebut leher anatomi bahu.
 • Spatula. Ini adalah tulang segitiga rata, yang terletak di belakang dada, dan pada sudut sisi (luar) di mana rongga artikular terletak. Dimensi rongga artikular berbanding dengan kawasan kepala humeral agak kecil, yang memastikan kebebasan maksimum pergerakan di sendi, tetapi yang melemahkan sendi itu sendiri, kerana ia mengurangkan kawasan sentuhan dan kekuatan sendi. Sepanjang perimeter rongga artikular adalah lip artikular - pembentukan elastik yang terbentuk oleh tisu tulang rawan, yang berfungsi untuk memperkuat sendi yang agak (meningkatkan kawasan rongga, tetapi disebabkan keanjalannya tidak memberi kesan kecil pada pergerakan sendi itu sendiri). Di bahagian atas dan di atas rongga artikular adalah proses corakoid dari scapula. Di bahagian atas dan belakang rongga artikular adalah akromion, tumbukan tulang yang terlibat dalam pembentukan sendi dengan tulang belakang (sendi acromioclavicular).
Tempat hubungan antara permukaan artikular kedua-dua tulang ini dikelilingi oleh beg artikular tisu penghubung (kapsul), yang melaksanakan fungsi mengekalkan struktur sendi, dan juga memastikan ketatnya, yang diperlukan untuk operasi yang mencukupi beberapa mekanisme. Kapsul dilampirkan pada leher anatomi humerus dan ke tepi rongga artikular skapula. Oleh itu, ia meliputi dan meliputi kepala humerus, permukaan dalaman rongga artikular skapula, serta bibir artikular.

Kekuatan tambahan pada sendi bahu memberikan sejumlah ligamen, serat yang meregang sepanjang beg artikular. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa ligamen bahu agak rapuh dan bilangannya sedikit. Oleh kerana itu, mobilitas tinggi sendi dicapai, tetapi penentangan terhadap kesan trauma berkurang.

Ligamen bahu diperkuat oleh ligamen berikut:

 • The ligament coraco-humeral. Ligamentum coraco-brachial adalah ligamen berserabut yang paling kuat pada sendi bahu. Ia terbentuk oleh gentian tisu penghubung, ditenun ke dalam kapsul artikular, yang meregangkan dari proses corakoid skapula ke leher anatomi dan tubercle besar humerus. Bundle ini menguatkan bahagian atas dan depan beg artikular.
 • Ligamen-bahu artikular. Ada tiga ligamen bahu artikular yang meluas dari lip artikular sendi bahu ke leher anatomi humerus. Bungkusan ini menguatkan bahagian anterior kantung artikular. Ligam sendi humeral yang lebih rendah, yang paling kerap dipecah oleh perpindahan anterior kepala humeral, mempunyai nilai terbesar dalam kes-kes dislokasi.
Tambahan pula, perlu dicatat ligamen coraco-acromion, yang terbentang dari proses corakoid skapula hingga acromion. Ia tidak secara langsung mengambil bahagian dalam pembentukan sendi bahu, tetapi ia membentuk lengkungan bahu, dan juga merupakan satu mekanisme untuk melindungi sendi dari pengaruh luaran.

Selain alat ligamen, kekuatan sendi bahu ditentukan oleh otot-otot pinggang bahu dan tendonnya. Sendi bahu menguatkan otot-otot scapula, otot utama pectoralis, serta bisep (bisep) dan triseps (triceps) otot bahu.

Pergerakan di sendi bahu dijalankan dalam tiga pesawat utama, oleh itu, bahagian atas bebas mampu membuat sejumlah besar pergerakan. Dari sudut pandang anatomi, sendi bahu dapat memutar sekitar tiga paksi konvensional saling serentak utama, masing-masing melewati sendi.

Sendi bahu membuat pergerakan di sekitar paksi berikut:

 • paksi menegak (melalui pusat kepala humeral dan diarahkan secara menegak ke bawah);
 • paksi hadapan (garis yang melepasi pusat kedua-dua sendi);
 • paksi sagittal (garis melintang berjalan dari depan ke belakang melalui pusat sendi).
Sendi bahu dapat melakukan pergerakan berikut:
 • Hantar Ini adalah nama pergerakan yang dilakukan di sekitar paksi sagittal, di mana anggota atas bebas menghampiri badan.
 • Memimpin. Seperti hantu, ia adalah pergerakan yang dilakukan di sekitar paksi sagittal, tetapi akibatnya bahagian atas badan dikeluarkan dari badan.
 • Flexion Ia adalah pergerakan yang dilakukan di sekitar paksi hadapan. Apabila bengkok, bahagian atas bebas bergerak anterior.
 • Pelanjutan Ini adalah nama pergerakan, akibatnya bahu bergerak ke belakang, sehingga menyimpang dari garis vertikal yang dibentuk oleh anggota atas dalam kedudukan anatom normal.
 • Putaran luar (supinasi). Ini adalah pergerakan yang dilakukan di sekitar paksi menegak, dan ditunjukkan sebagai putaran humerus dan rangka seluruh bahagian atas bebas dari atas (iaitu, putaran arah jam untuk bahu kanan, dan lawan arah kiri untuk kiri).
 • Putaran dalaman (pronation). Ia adalah pergerakan yang arahnya berbalik kepada putaran luaran. Oleh itu, akibat putaran dalaman, humerus diputar di sekitar paksi menegak, yang diarahkan ke arah badan (lawan jam untuk kanan, mengikut arah jam untuk bahu kiri).
Oleh itu, sendi bahu mampu melakukan gerakan yang cukup banyak. Walau bagaimanapun, mobiliti bersama adalah terhad oleh beberapa struktur anatomi (acromion, proses corakoid skapula), serta ketegangan kapsul artikular dan ligamen sendi bahu. Akibatnya, pergerakan penculikan dan fleksi di sendi bahu adalah terhad kepada tahap mendatar. Walau bagaimanapun, disebabkan putaran dan anjakan skapula, seseorang itu dapat meningkatkan lengannya lebih tinggi.

Punca bahaya bahaya

Dislokasi sendi bahu biasanya terbentuk akibat kesan traumatik pada salah satu komponen sendi, ikat pinggang atas badan atau bahagian atas bebas, yang boleh timbul akibat strok, kejatuhan, penguncupan atau pergerakan otot yang kuat dan tajam. Akibatnya, di bawah tindakan faktor yang merosakkan, permukaan artikular beralih dan kapsul artikular sebahagian atau sepenuhnya pecah. Bergantung pada arah anjakan humerus relatif terhadap permukaan artikular skapula, terdapat beberapa jenis dislokasi, yang masing-masing bervariasi ke tahap yang berbeza-beza mengikut mekanisme kejadian.

Terdapat bentuk terkehel pada sendi bahu berikut:

 • Dislokasi hadapan. Anjakan abu-abu humerus adalah yang paling umum, hampir 95-98% daripada semua dislokasi sendi bahu. Dengan jenis kerosakan ini, ketua humeral itu bergerak ke depan di bawah proses corakoid skapula, kehilangan hubungan dengan rongga artikular skapula. Anjakan abu-abu humerus berkembang akibat kecederaan tidak langsung kepada anggota atas bebas dalam kedudukan sambungan dan putaran luaran. Dislokasi juga mungkin berlaku akibat kesan langsung pada humerus ketika memukul belakang. Dalam kes yang jarang berlaku, anjakan boleh berlaku akibat penguncupan otot semasa konvulsi. Kerusakan kongenital pada tisu penghubung, yang terlibat dalam pembentukan kantung artikul, dapat menyebabkan dislokasi anterior berulang atau biasa dengan kerusakan minimal pada tisu lembut, saraf dan kapal yang bersebelahan.
 • Dislokasi belakang. Anjakan belakang kepala humeral dengan kehelan di sendi bahu kurang biasa daripada bahagian depan, tetapi lebih kerap daripada bentuk lain patologi. Variasi dislokasi ini timbul akibat dari kedua-dua kecederaan langsung, apabila tempat pemakaian kekerasan berada di bahagian depan sendi bahu, dan tidak langsung, apabila tempat pemakaian kekuasaan terletak jauh dari sendi (dalam bidang lengan, siku, tangan). Lekukan belakang biasanya berlaku apabila bahu berada dalam kedudukan putaran dan putaran dalaman.
 • Dislokasi lebih rendah. Anjakan kepala humeral ke arah rongga artikular sangat jarang berlaku. Bentuk dislokasi ini berlaku akibat pendedahan bahu, yang berada dalam kedudukan penculikan yang berlebihan (tangan dibesarkan di atas tahap mendatar). Akibatnya, humerus dipindahkan di bawah rongga sendi, memperbaiki anggota badan dalam kedudukan patologi (lengan di atas kepala). Seringkali pada sesaran yang lebih rendah berlaku kerosakan pada saluran darah dan saraf yang masuk ke dalam ketiak.
 • Jenis kecenderungan lain. Antara pilihan lain yang mungkin untuk penghapusan humerus, dislocation anterior dan inferior dicatat. Bentuk-bentuk patologi ini agak jarang berlaku dan merupakan gabungan bentuk-bentuk berat sebelah yang lain.
Berdasarkan yang tersebut di atas, dapat disimpulkan bahawa penyebab utama gangguan ke tulang bahu, tanpa menghiraukan bentuknya, adalah langsung (kesan sendi itu sendiri) atau kesan trauma yang tidak langsung.

Ungkapan khusus patut dislokasi akibat penguncupan kuat dan tajam otot-otot ikat pinggang bahu dengan anjakan permukaan artikular dan pecah radas tendon-ligamentous. Mekanisme dislokasi sendi bahu sedemikian sangat jarang berlaku. Dalam sesetengah kes, ia boleh mengiringi sawan (kontraksi otot yang tidak terkawal) yang disebabkan oleh patologi sistem saraf pusat (epilepsi), keracunan dengan toksin tertentu, dan juga di bawah pengaruh rangsangan elektrik.

Perlu diingat bahawa dengan pelbagai patologi ligamen sendi, bersama dengan penyakit tisu penghubung, kehebatan pada sendi bahu boleh terjadi di bawah pengaruh faktor traumatik yang lebih rendah dari intensitas bawah keadaan normal. Selalunya terdapat bahaya "kebiasaan" bahu, iaitu, keadaan patologi berkembang di mana anjakan permukaan artikular menjadi kronik. Kejadian patologi ini dikaitkan dengan kerosakan kepada pembentukan yang memastikan integriti fungsian dan anatomi sendi.

Kehebatan kebiasaan mungkin timbul di latar belakang kerusakan struktur berikut:

 • tendon otot yang menstabilkan bahu;
 • ligamen bahu;
 • beg yang jelas;
 • bibir artikular, terletak pada rongga artikular skapula.

Dalam majoriti kes, kesilapan muncul pertama sendi bahu disertai oleh kerosakan (pecah atau regangan) struktur yang disenaraikan. Hasilnya, walaupun selepas repositori humerus, sendi kehilangan kestabilan mantannya dan terdedah kepada anjakan berikutnya.

Gejala bahu bahu

Dislokasi sendi bahu adalah patologi yang disertai dengan penampilan beberapa gejala luaran yang hampir selalu memungkinkan untuk menentukan dengan tepat penyakit ini. Ini adalah tanda-tanda utama yang menunjukkan perubahan dalam struktur dan fungsi sendi, serta perubahan dalam bentuk bahu dan bahu bahu. Dislokasi biasanya disertai dengan beberapa pengalaman subjektif yang tidak menyenangkan, di antaranya ada sensasi nyeri yang sengit.

Antara gejala bahu bahu, kumpulan gejala berikut dibezakan:

 • tanda-tanda dislokasi sendi bahu;
 • tanda-tanda bahu bahu rumit.

Tanda-tanda bahaya bahu

Gejala kehalusan sendi bahu boleh menjadi sangat pelbagai, tetapi ia biasanya diwakili oleh rasa sakit, sekatan pergerakan dan kecacatan bahu.

Gejala kehalusan sendi bahu:

 • Kesakitan tajam di sendi. Segera setelah dislokasi, terdapat rasa sakit yang tajam, yang paling ketara sekiranya dislokasi berlaku untuk pertama kalinya. Sekiranya dislokasi berulang, sindrom kesakitan mungkin kurang ketara atau tidak sama sekali. Sensasi yang menyakitkan dihubungkan dengan pecah dan ketegangan kapsul artikular, yang mengandungi sejumlah besar ujung saraf yang menyakitkan, serta merusak otot-otot bahu dan radas tendon-ligamentous.
 • Sekatan pergerakan di sendi bahu. Pergerakan sasaran aktif dalam sendi bahu menjadi mustahil. Dengan pergerakan pasif (dengan bantuan luar), satu gejala "rintangan berayun" dapat ditentukan, iaitu, beberapa rintangan anjal terjadi pada setiap pergerakan. Hal ini disebabkan oleh hakikat bahawa semasa dislokasi permukaan artikular terpinggir dan kehilangan hubungan, akibatnya sendi kehilangan fungsinya. "Rintangan Springy" adalah hasil daripada penguncupan otot pelindung (sebagai tindak balas terhadap kesakitan), dan juga dikaitkan dengan ketegangan dalam bahagian utuh kantung dan ligamen artikular.
 • Kesan yang boleh dilihat dari kawasan sendi bahu. Apabila salah satu sendi bahu terputus, kawasan bahu menjadi asimetris. Penyebaran sendi diperhatikan di bahagian yang terjejas, suatu protrusi yang dibentuk oleh tulang selangka dan akromion skapula adalah ketara, dalam sesetengah kes adalah mungkin untuk membezakan atau merasakan kepala humerus yang dipindahkan.
 • Pembengkakan tisu di kawasan bahu. Edema berlaku akibat perkembangan reaksi keradangan yang mengiringi anjakan traumatik permukaan artikular. Edema berkembang di bawah tindakan bahan-bahan pro-radang yang meluaskan saluran darah kecil dan menggalakkan penembusan plasma dan cecair dari katil vaskular ke dalam ruang antara ruang. Di samping itu, dalam beberapa kes, edema mungkin berlaku kerana mampatan pembuluh darah besar (vena aksila), kerana ini menghalang aliran keluar cecair, tekanan yang meningkat, dan ia mula meninggalkan lumen dari vesel. Edema muncul dengan beberapa peningkatan relatif pada bahu yang terjejas dan perkembangan tampalan (apabila ditekan di tempat yang dekat dengan struktur tulang yang keras, kesan kemurungan kekal dalam masa yang lama). Dalam sesetengah kes, terdapat pembengkakan seluruh bahagian atas bebas. Perlu diingat bahawa edema yang berkembang di latar belakang tindak balas keradangan reaktif dapat menyebabkan mampatan dari saluran dan saraf bahu, sehingga menyebabkan sejumlah gejala yang tidak menyenangkan (kesemutan dan rasa mati rasa, hujung biru) dan bahkan komplikasi yang teruk. Atas sebab ini, sehingga edema menghilang, tidak disarankan untuk meletakkan pembalut tekanan pada bahu dan kaki atas bebas.
Seperti yang disebutkan di atas, terdapat beberapa bentuk kehelan bahu, yang berbeza di lokasi sesaran kepala humerus. Dalam kebanyakan kes, berdasarkan manifestasi luaran, dan juga pada beberapa bukti tidak langsung, boleh dianggap sebagai bentuk kehelan yang ada pada korban.

Untuk dislokasi anterior adalah ciri:

 • anggota atas dan bahu atas kedudukan penculikan;
 • bahu dalam kedudukan putaran luaran;
 • kontur sudut bahu berbanding dengan bahagian yang sihat;
 • Kepala humerus dapat diselidiki di bawah proses corakoid dan tulang selangka;
 • mangsa tidak boleh mengambil bahu, membuat putaran dalaman, serta menyentuh bahu yang bertentangan.
Untuk dislokasi posterior adalah ciri:
 • tangan itu dipegang dalam kedudukan putaran dan putaran dalaman;
 • bahu memperoleh kontur sudut, proses corakoid yang terkenal dari scapula kelihatan di hadapan;
 • kepala humeral terasa di belakang akromion;
 • mangsa menahan gerakan putaran plumbum dan luaran.
Untuk kehelan yang lebih rendah adalah ciri:
 • lengan itu ditarik balik sepenuhnya dan dibengkokkan pada siku, lengan bawah di atas kepala;
 • Kepala humerus dapat dirasakan di ketiak di dada.

Tanda-tanda bahaya bahu rumit

Dalam sesetengah kes, kehebatan bahu disertai dengan perkembangan beberapa komplikasi, di mana bahaya paling besar adalah kerosakan pada ikatan neurovaskular, serta patah humerus dan kerosakan tisu lembut.

Dislokasi bahu boleh menjadi rumit dengan keadaan patologi yang berikut:

 • Kerosakan Bankcard. Berlaku apabila kapsul artikular pecah dalam kombinasi dengan pemisahan bahagian bibir artikular anterior. Kerosakan penting pada bibir artikular sering memerlukan campur tangan pembedahan. Secara luaran, kerosakan ini tidak berbeza dari dislokasi yang tidak rumit, tetapi sensasi yang menyakitkan mungkin lebih sengit.
 • Kerosakan ke bukit - Sachs. Berlaku dengan patah belakang kepala humeral (dengan anjakan anterior) akibat perlanggaran dengan rongga artikular. Dengan kerosakan ini, sesetengah crepitus (keresahan) serpihan tulang mungkin berlaku, tetapi dalam kebanyakan kes, diagnosis patologi ini memerlukan penyelidikan tambahan.
 • Pecah struktur tulang di kawasan bahu. Di bawah pengaruh faktor traumatik yang menyebabkan kehelan, fraktur humerus, clavicle dan acromion dapat terjadi. Kesemua kecederaan ini akan disertai dengan tanda-tanda patah klasik - kesakitan teruk di kawasan yang terjejas, disfungsi bahu (yang juga terganggu di latar belakang kehelan), memendekkan tulang (disebabkan perpindahan serpihan tulang), crepitus (keretakan tulang serpihan tertentu ketika merasakannya).
 • Kerosakan saraf. Beban saraf di kawasan ini rosak. Saraf axillary paling kerap rosak, yang disertai oleh kebas kelamin di kawasan otot deltoid dan kelemahan otot semasa penculikan dan putaran luar bahu. Dengan kerosakan pada saraf radial, yang terletak berhampiran axillary, terdapat kebas tangan, siku, kelemahan otot ekstensor.
 • Kerosakan ke saluran darah. Kerosakan kepada arteri aksila jarang berlaku, tetapi mungkin berkembang pada pesakit tua dengan perubahan atherosklerosis dalam anulus anterior dan rendah dari humerus. Patologi ini disertai dengan penurunan atau kehilangan gelombang nadi di kawasan arteri radial.

Diagnosis dislokasi sendi bahu

Diagnosis dislokasi sendi bahu adalah berdasarkan gambar klinikal, yang dalam kebanyakan kes adalah sangat spesifik dan membolehkan anda menubuhkan diagnosis tanpa penyelidikan tambahan. Bagaimanapun, kerana dalam sesetengah kes penyakit ini boleh disertai dengan beberapa komplikasi serius, untuk diagnosis akhir, perlu menjalani satu siri peperiksaan yang akan menentukan jenis dislokasi dan mengenal pasti patologi yang berkaitan.

Kaedah berikut boleh digunakan untuk mendiagnosis kehelan bersama bahu:

 • X-ray
 • pengiraan tomografi;
 • pencitraan resonans magnetik;
 • pemeriksaan ultrasound.

X-ray

Radiografi adalah disyorkan untuk semua pesakit yang disyaki dislokasi sendi bahu, kerana ia membolehkan anda menentukan dengan tepat jenis dislocation dan mencadangkan komplikasi yang mungkin. Pengurangan dislokasi tanpa radiografi sebelum ini tidak dapat diterima.

Inti dari kaedah ini adalah untuk mendapatkan imej struktur anatomi bahu pada filem khusus menggunakan sinar-X. X-ray, melalui tubuh manusia, sebahagiannya diserap, dan tahap penyerapan bergantung kepada jenis tisu dan organ. Tisu tulang menyerap radiasi sinar-X ke maksimum, akibatnya imej imej tulang yang cukup jelas dapat diperoleh pada imej sinar X.

Jika anda mengesyaki kehelan, radiografi bersama bahu di dua taksiran disyorkan - lurus dan paksi. Pada gambar X-ray, tahap anjakan kepala humeral dan arah anjakan, serta tulang patah, jika ada, ditentukan.

Tomography Computed (CT)

Tomography yang dikompilasi adalah kaedah moden yang memungkinkan untuk mempelajari organ-organ dan tisu-tisu badan oleh lapisan-lapisan dengan mendapatkan imej resolusi tinggi yang sepadan. Tomography dikira berdasarkan sinar-x dan teknologi komputer moden. Intipati kaedah terletak pada fakta bahawa pesakit, yang selama beberapa minit berada di atas meja tomografi komputer, "diterangi" oleh satu siri sinar-x yang berasal dari alat yang berputar di sekelilingnya, yang mengambil banyak gambar. Kelebihan utama mengenai radiografi konvensional ialah selepas pemprosesan komputer, imej lapisan lapisan yang lebih jelas dan lebih terperinci dari organ-organ dalaman yang dikaji dan struktur anatomi diperolehi.

Dalam kes terlepasnya sendi bahu pada CT, mungkin dengan tepat menentukan arah kehelan, posisi kepala humerus relatif terhadap permukaan artikular skapula. Mungkin takrif fraktur dan patah tulang, jika ada.

Sekiranya perlu, pentadbiran intravena untuk kontras khas boleh digunakan, membolehkan visualisasi yang lebih baik dari tisu dan saluran lembut kawasan yang dikaji. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa dengan CT, seperti dengan sinar-X, pesakit terdedah kepada pendedahan radiasi, oleh itu, pelantikan CT harus selalu dibenarkan. Walau bagaimanapun, tomografi yang dikira moden dapat mengurangkan dos radiasi, sehingga hari ini CT dianggap sebagai kaedah penyelidikan yang agak selamat dan satu-satunya kontraindikasi adalah kehamilan.

Dalam kes terlepasnya sendi bahu, doktor boleh menetapkan CT dalam kes berikut:

 • jika radiografi tidak tepat menentukan jumlah kerosakan pada sendi;
 • jika terdapat fraktur yang disyaki humerus atau scapula, yang tidak dipaparkan pada radiografi biasa;
 • jika berlaku kerosakan yang disyaki ke dalam kapal bahu (CT dengan sebaliknya);
 • semasa merancang operasi pada sendi bahu.

Pengimejan resonans magnetik (MRI)

Pencitraan resonans magnetik adalah kaedah kepersisan tinggi moden untuk mengkaji organ-organ dan tisu-tisu dalaman tubuh, yang dianggap benar-benar selamat dan tidak berbahaya kepada manusia. Prosedur itu sendiri adalah sama dengan tomografi yang dikira, bagaimanapun, tidak seperti CT, di mana sinar-X digunakan untuk mendapatkan imej, MRI menggunakan kesan resonans magnetik nuklear, yang membolehkan imej yang lebih tepat mengenai tisu-tisu lembut, ligamen, permukaan tulang rawan, kapsul sendi, Kelebihan utama ke atas CT adalah ketidakhadiran radiasi yang lengkap, jadi satu-satunya contraindication untuk MRI adalah kehadiran bahagian-bahagian logam di tubuh pesakit (implan, serpihan logam selepas kecederaan).

Petunjuk untuk MRI untuk kehelan bersama bahu:

 • penjelasan mengenai hasil radiografi konvensional dengan adanya kontraindikasi kepada CT;
 • data ragu yang diperoleh oleh CT;
 • menentukan sejauh mana kerosakan pada tisu periartikular (pecah kapsul sendi, ligamen, otot);
 • untuk diagnosis mampatan kapal bahu (tidak memerlukan pengenalan kontras).

Pemeriksaan ultrasound (ultrasound) bersama sendi bahu

Bantuan pertama untuk disyaki bahaya bahu

Pertolongan pertama untuk disyaki bahaya bahu adalah untuk menyekat pergerakan di kawasan sendi yang rosak, untuk menghapuskan faktor trauma, serta mendapatkan bantuan perubatan tepat pada masanya.

Jika anda mengesyaki bahu yang terputus, langkah-langkah berikut perlu diambil:

 • memastikan seluruh sambungan bersama (menghentikan semua pergerakan);
 • memohon ais atau apa-apa sejuk lain (membolehkan anda mengurangkan tindak balas keradangan dan bengkak tisu);
 • panggil ambulans.
Ia tidak disyorkan menyesuaikan diri dengan kehelan bahu, kerana, pertama sekali, ia amat sukar untuk melakukan ini tanpa kelayakan yang tepat, dan kedua, ia boleh menyebabkan kerosakan pada otot, saraf dan saluran darah yang bersebelahan.

Adakah saya perlu memanggil ambulans?

Dalam kedudukan apakah yang lebih baik untuk menjadi sakit?

Mangsa harus memastikan kedamaian maksimum yang tercedera. Ini dicapai dengan meletakkan kedudukan atas bebas di kedudukan penculikan (pengurangan dengan dislokasi posterior). Pada masa yang sama, lengan bawah bengkok pada tahap siku dan terletak pada bantal yang ditekan ke sisi badan. Pada masa yang sama untuk memastikan imobilitas lengkap, disarankan untuk menggunakan pembalut yang menyokong lengan (selendang segitiga di mana lengan bawah diletakkan, dan yang diikat di leher).

Ia tidak disyorkan untuk bersandar pada atau bahu pada bahu yang cedera atau bahagian atas bebas, kerana ini boleh mencetuskan anjakan yang lebih besar dari permukaan artikular, pecah radas ligamentous dan kerosakan pada ikatan vaskular.

Adakah perlu memberi anestetik?

Walau bagaimanapun, ubat-ubatan sendiri tidak disyorkan, jika tidak mungkin untuk menerima rawatan perubatan segera, mangsa mungkin mengambil beberapa ubat penghilang rasa sakit, sehingga mengurangkan perasaan negatif dari rasa sakit. Dalam kebanyakan kes, ubat anti-radang bukan steroid harus digunakan, yang disebabkan oleh kesannya terhadap sintesis bahan aktif biologi tertentu, dapat mengurangkan intensitas sakit.

Anda boleh mengambil ubat berikut:

 • paracetamol dalam dos 500-1000 mg (satu dua tablet);
 • diclofenak dalam dos harian 75-150 mg;
 • Ketorolac pada dos 10-30 mg;
 • Ibuprofen dalam dos harian sehingga 1200 - 2400 mg.
Memohon ais kepada sendi terjejas juga mengurangkan keamatan kesakitan.

Rawatan dislokasi di sendi bahu

Bagaimanakah pengurangan kehelan?

Lebih daripada 50 cara untuk mengurangkan kehelan bahu diketahui. Tidak kira teknik reposisi yang dipilih, pesakit memerlukan penenang (sedasi medis) dan anestesia, yang dicapai dengan mentadbirkan 1 - 2 ml larutan 2% intramedicus suntikan intramuskular dan intra-artikular 20 - 50 ml larutan novocaine 1%. Oleh kerana tindakan ubat-ubatan ini, kelonggaran otot sebahagiannya dicapai, yang memudahkan penguncupan dan menghapuskan risiko kerosakan pada tendon dan otot.

Dalam amalan trauma, kaedah berikut digunakan untuk mengurangkan kehelan bahu:

 • Relay pada Janelidze. Kaedah klasik Dzhanelidze didasarkan pada kelonggaran otot secara beransur-ansur. Ia adalah yang paling traumatik dan oleh itu yang paling disukai dalam traumatologi moden. Pesakit ditempatkan dalam kedudukan terdedah pada permukaan mendatar rata (sofa, meja), sehingga anggota terlentur turun dari tepi meja ke bawah. Sebuah sandbag atau tuala diletakkan di bawah spatula untuk menjadikannya sesuai dengan permukaannya. Pembantu memegang kepala pesakit, tetapi anda boleh lakukan tanpa dia, meletakkan kepala mangsa di atas meja kecil, meja makan, atau tripod khas Trubnikov. Selepas kira-kira 15 hingga 25 minit, sekatan novocaine melegakan otot-otot pinggang bahu dan di bawah tindakan graviti, kepala humerus mendekati rongga artikular skapula. Dalam sesetengah kes, reposisi boleh berlaku secara bebas. Sekiranya ini tidak berlaku, traumatologist mengambil kedudukan di hadapan pesakit, melengkung lengannya tergantung pada sendi siku pada sudut 90 darjah, satu tangan menekan pada lengan bawah di bahagian selekoh siku, sementara tangan yang lain menutupi lengan bawah pesakit di pergelangan tangan, memutar sendi bahu keluar dan kemudian ke dalam. Momen pengurangan disertai dengan klik sifat.
 • Dibawah oleh Kocher. Kaedah ini lebih traumatik berbanding dengan yang terdahulu dan digunakan untuk dislokasi bahu anterior pada orang yang kuat secara fizikal, untuk dislokasi lentur. Pesakit berada di kedudukan terlentang. Para traumatologist menangkap satu anggota di bahagian bawah bahu di bahagian pergelangan tangan, melengkung pada sendi siku ke sudut 90 derajat dan menjalankan daya tarikan di sepanjang paksi bahu, yang mengetuai anggota badan. Pembantu pada masa ini membetulkan bahu pesakit. Mengendalikan daya tarikan di sepanjang paksi bahu, traumatologist menghilangkan siku maksima anterior dan medial, dan kemudian, tanpa mengubah kedudukan anggota badan, berputar bahu di dalamnya, sementara berus anggota yang cedera bergerak ke sendi bahu yang sihat, dan lengan bawah terletak pada dada. Apabila dislokasi dikurangkan, satu klik ciri dirasakan. Selepas itu, percikan plaster digunakan dengan pembalut gantung dan roller kasa. Selepas penyingkiran serpihan, pesakit dirawat sebagai kompleks latihan terapi fizikal untuk memulihkan nada otot yang menetapkan beg artikular.
 • Turunkan oleh Hippocrates. Kaedah ini dianggap paling purba dan mudah, bersama dengan kaedah Cooper. Pesakit berada dalam kedudukan terlentang. Para traumatologist duduk atau menghadap pesakit dari dislokasi dan dengan dua tangan merebut lengan bawah di kawasan pergelangan tangan. Doktor meletakkan tumit kaki penyebarannya, nama yang sama dengan lengan tercedera orang yang cedera, dalam kemurungan ketiak dan menekan pada kepala humerus yang telah berpindah ke dalamnya, serentak membentangkan lengan sepanjang paksi. Kepala displasi humerus itu menetap ke rongga artikular. Daya tarikan (ketegangan) dibuat di sepanjang badan.
 • Kaedah Cooper. Pesakit sedang duduk di atas najis atau najis yang rendah. Meletakkan kaki di atas najis atau kerusi yang sama, traumatologist memulakan lututnya di ketiak, lengan terikat dipegang dengan kedua-dua tangan di dalam kawasan pergelangan tangan, daya tarikan bahu serentak dilakukan dan kepala tertutup ditolak dengan lutut.
 • Kaedah Chaklin. Pesakit berada di kedudukan terlentang, traumatologist dengan satu tangan merebut ketiga bahagian luar lengan depan yang bengkok dan melakukan penculikan dan daya tarikan anggota sepanjang paksi, tangan kedua ditekan di kepala humerus di fossa axillary.
 • Kaedah Shulyak. Dihasilkan oleh dua traumatologists. Pesakit berada dalam kedudukan terlentang. Yang pertama di antaranya adalah dengan lengan bawahnya pada permukaan sisi dada sehingga kepalanya melihat ke dalam kawasan axillary dan bersentuhan dengan kepala humerus yang dislokasi, dan traumatologist kedua melakukan daya tarikan sementara pada masa yang sama membawa lengannya ke badan. Penekanan kepala di kepalan tangan dan membawa anggota membuat tuas yang mempromosikan penempatan semula.

Adakah saya perlu melancarkan tangan selepas meletakkan semula?

Selepas menetapkan selama 3 minggu, imobilisasi (perobohan) anggota yang cedera diperlukan untuk meminimumkan pergerakan di sendi terjejas dan, dengan itu, untuk memastikan rehat lengkap dan keadaan optimum untuk penyembuhan dan pemulihan. Tanpa immobilisasi yang betul, proses pemulihan kantung artikular dan radas ligamentous dapat terganggu, yang dipenuhi dengan perkembangan dislokasi biasa.

Sekiranya terdapat keretakan yang bersambung dengan tulang humeral, kerongkong atau skapula, diperlukan imobilisasi yang lebih lama (dari 2-3 minggu hingga beberapa bulan), yang bergantung kepada jenis patah tulang, tahap perpindahan serpihan tulang, dan cara memadankan serpihan ini (pembedahan atau konservatif). ).

Rawatan pembedahan mengenai kehelan bahu

Petunjuk utama untuk campur tangan pembedahan adalah pembentukan keilatan biasa atau ketidakstabilan kronik kepala humeral. Sehubungan dengan kehelan berulang dan kebiasaan, kapsul sendi terbentang, hipermobiliti dan ketidakstabilan muncul. Poket yang terbentuk dalam kapsul menjadi tempat yang biasa bagi kepala bahu untuk meluncur.

Rawatan pembedahan mempunyai objektif berikut:

 • pemulihan dan pengukuhan radas ligamen;
 • perbandingan rongga artikular skapula dengan kepala humerus;
 • penghapusan bahaya kebiasaan bahu.
Jenis pembedahan berikut digunakan untuk rawatan pembedahan bahu:
 • Operasi Turner. Operasi Turner adalah operasi invasif minima, iaitu, ia dilakukan dengan memperkenalkan instrumen optik khas dan sejumlah manipulator kecil ke kawasan sendi melalui beberapa sayatan kulit kecil. Makna operasi adalah pengasingan kepak elips kapsul di tiang bawah, diikuti dengan penutupan ketat kapsul artikular. Operasi ini rumit oleh kedekatan bundle neurovaskular. Kelebihan utama operasi ini adalah kecederaan minimum pada tisu lembut, kecacatan kosmetik yang agak kecil (di kawasan incision kecil, parut hampir tidak jelas terbentuk) dan pemulihan segera selepas campur tangan.
 • Operasi Putti. Operasi Putti adalah lebih trauma daripada operasi Turner, namun, ia digunakan tanpa peralatan yang diperlukan, serta keperluan untuk akses yang lebih besar dengan adanya kerosakan yang bersamaan. Dengan campur tangan ini, hirisan yang berbentuk T dibuat untuk mengakses sendi bahu, diikuti oleh pembedahan beberapa otot. Semasa operasi, kapsul itu disedut, yang dengan ketara menguatkannya. Operasi ini sangat traumatik, memerlukan tempoh pemulihan yang lama.
 • Boychev operasi. Operasi Boychev dalam banyak aspek serupa dengan operasi Putti. Ia juga melibatkan penebalan berbentuk T yang luas pada kulit, diikuti oleh pembentukan otot yang mendasari. Walau bagaimanapun, dengan campur tangan ini, kapsul artikular dijadikan sutured selepas mengeluarkan serpihan segitiga kecil - ini tidak dapat meningkatkan ketebalan kapsul.
 • Bankcard Operasi. Operasi Bankcard adalah operasi invasif yang minimum, di mana instrumen khas (arthroscope) dimasukkan ke rongga sendi, dengan sendi bahu stabil. Terima kasih kepada campur tangan ini, adalah mungkin untuk mencapai penghapusan yang komprehensif beberapa faktor sekaligus yang menyedari kehelan kepala humeral dan pulih dalam masa yang sesingkat mungkin. Walau bagaimanapun, disebabkan kurangnya peralatan yang diperlukan dan kelayakan doktor yang mencukupi, operasi ini tidak tersebar luas dalam traumatologi moden.
Tempoh masa pemulihan selepas pembedahan bergantung pada jumlah dan jenis operasi, umur pesakit, dan kehadiran patologi bersamaan. Rata-rata, pemulihan dari rawatan pembedahan mengambil masa antara satu hingga tiga hingga enam minggu.

Gimnastik terapeutik selepas pengurangan dislokasi

Segera setelah diruangan semula kehelan selama 4-6 minggu, imobilisasi sendi bahu ditunjukkan dengan menggunakan pakaian khas (Deso-type dressing). Pada masa ini, pergerakan di sendi bahu perlu dielakkan, namun, untuk mengelakkan atrofi otot lengan dan untuk meningkatkan peredaran darah di kawasan yang sama, disarankan untuk melakukan beberapa latihan ringan dengan pergerakan di pergelangan tangan.

Adalah disyorkan untuk mengamalkan senaman berikut selama satu bulan selepas pengurangan dislokasi:

 • putaran berus;
 • memerah jari ke dalam tinju tanpa beban (senaman dengan penyebar pergelangan tangan boleh mencetuskan kontraksi otot di kawasan bahu dengan melanggar mod imobilisasi);
 • Penguncupan statik otot bahu (ketegangan ringkas bisep, otot trisep bahu, serta otot deltoid membantu meningkatkan peredaran darah dan mengekalkan nada).
Bermula dari 4-5 minggu selepas dislokasi dikurangkan, apabila ligamen beg dan bahu bahu sebahagiannya telah memulihkan integriti mereka, pembalut dikeluarkan semasa sesi, dan pesakit mula melakukan beberapa pergerakan di sendi bahu. Pada mulanya, pergerakan ini boleh bersifat pasif (dilakukan dengan bantuan anggota badan atau doktor lain), tetapi secara beransur-ansur menjadi aktif.

Selepas 4 - 6 minggu selepas pengurangan dislokasi, latihan berikut disyorkan:

 • fleksi sendi (pergerakan hadapan bahu);
 • lanjutan sendi (gerakan belakang bahu).

Latihan gimnastik ini harus diulang 5-6 kali sehari selama setengah jam pada kadar perlahan. Ini membolehkan mod yang paling bebas dan optimum untuk memulihkan fungsi sendi dan menyediakan pemulihan yang paling lengkap bagi peralatan ligamen.

Pergerakan penculikan dan putaran luaran disarankan untuk dielakkan, kerana ia boleh mencetuskan kerosakan kapsul artikular, dan dalam sesetengah kes ternyata berulang.

Selepas 5 - 7 minggu selepas pengurangan dislokasi, perban immobilization dikeluarkan sepenuhnya. Pada peringkat ini, nilai gimnastik terapi sangat tinggi, seperti senaman yang dipilih membolehkan anda memulangkan mobiliti bersama tanpa risiko kerosakan pada kapsul, otot dan ligamen sendi.

Tugas gimnastik terapeutik dalam tempoh pemulihan sendi adalah:

 • pemulihan amplitud pergerakan di sendi bahu;
 • mengukuhkan struktur otot;
 • penghapusan adhesi;
 • penstabilan bersama;
 • pemulihan keanjalan kapsul artikular.
Untuk memulihkan mobiliti bersama, gunakan latihan berikut:
 • penculikan aktif dan penambahan bahu;
 • putaran luaran dan dalaman bahu.
Pada tahap ini, amplitud pergerakan perlu dipulihkan secara beransur-ansur, tetapi seseorang tidak perlu tergesa-gesa, kerana pemulihan lengkap fungsi sendi mengambil masa kira-kira satu tahun. Untuk menguatkan otot semasa pergerakan, anda boleh menggunakan pelbagai agen penimbang (dumbbells, expanders, band getah).

Fisioterapi selepas pengurangan dislokasi

Prosedur fizikal adalah satu set langkah yang bertujuan untuk memulihkan struktur dan fungsi sendi dan penstabilannya, yang berdasarkan pelbagai kaedah pengaruh fizikal.

Melalui pengaruh faktor fizikal (haba, gegelung langsung atau gegelung elektrik, ultrasound, medan magnet, dan sebagainya) mencapai pelbagai kesan terapeutik, yang mana satu darjah atau yang lain menyumbang kepada percepatan penyembuhan dan pemulihan.

Fisioterapi mempunyai kesan berikut:

 • menghapuskan pembengkakan tisu;
 • mengurangkan keamatan kesakitan;
 • menggalakkan penyerapan gumpalan darah;
 • meningkatkan peredaran darah tempatan;
 • meningkatkan tepu oksigen tisu;
 • mengaktifkan rizab perlindungan badan;
 • mempercepat pemulihan dan penyembuhan;
 • memudahkan penghantaran dadah ke kawasan yang terjejas.