Utama / Diagnostik

Anatomi tangan

Jika kita menganggap berus secara keseluruhan, maka, seperti di mana-mana jabatan lain sistem muskuloskeletal manusia, terdapat tiga struktur utama di dalamnya: tulang tangan; ligamen tangan yang memegang tulang dan membentuk sendi; otot tangan.

Berus tulang

Tangan mempunyai tiga bahagian: pergelangan tangan, metacarpus, dan jari-jari.

Tulang pergelangan tangan

Lapan tulang pergelangan tangan yang lebih kecil tidak teratur. Mereka disusun dalam dua baris.

Barisan tulang karpal proksimal membentuk cembung permukaan artikular ke jejari. Barisan distal disambungkan ke proksimal dengan bantuan gabungan bentuk yang tidak teratur.

Tulang pergelangan tangan terletak pada pesawat yang berlainan dan membentuk longkang (pergelangan tangan pergelangan tangan) di permukaan palmar dan lengkung di belakang. Di dalam pergelangan tangan pergelangan tangan adalah tendon dari otot-otot fleksor jari-jari. Tepi dalamannya dibatasi oleh tulang berbentuk kacang dan cangkuk tulang cohoid, yang mudah teraba; pinggir luarnya terdiri daripada dua tulang - navicular dan poligonal.

Tulang metacarpus

Metacarpus terdiri daripada lima tulang metacarpal tubular. Tulang metacarpal jari pertama lebih pendek daripada yang lain, tetapi ia dibezakan dengan keberkesanannya. Yang paling lama ialah tulang metacarpal kedua. Tulang berikut ke arah pinggir ulnar tangan berkurang panjang. Setiap tulang metacarpal mempunyai asas, badan dan kepala.

Asas-asalan tulang metacarpal mengartikulasikan dengan tulang-tulang pergelangan tangan. Asas tulang metacarpal pertama dan kelima mempunyai permukaan artikular pada bentuk pelana, dan selebihnya adalah permukaan artikular yang rata. Kepala tulang metacarpal memiliki permukaan artikular hemispherik dan diartikulasikan dengan fungsional proksimal jari.

Tulang jari

Setiap jari terdiri daripada tiga phalanges: proximal, tengah dan distal. Pengecualian adalah jari pertama, yang hanya mempunyai dua phalanxes - proksimal dan distal. Phalang proksimal adalah yang paling lama, phalanxes distal adalah yang paling singkat. Setiap phalanx mempunyai bahagian pertengahan - badan dan dua hujung - proksimal dan distal. Di akhir proksimal ialah pangkalan phalanx, dan di ujung distal ialah ketua fasax. Pada setiap hujung fasa terdapat permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang bersebelahan.

Sesamoid tulang tangan

Sebagai tambahan kepada tulang ini, berus juga mempunyai tulang sesamoid, yang terletak di ketebalan tendon antara tulang metacarpal ibu jari dan fasax proksimalnya. Terdapat juga tulang sesamoid yang tidak tetap di antara tulang metacarpal dan fasax proksimal jari kedua dan kelima. Tulang Sesamoid biasanya terletak di permukaan palmar, tetapi kadang-kadang juga terdapat pada permukaan dorsal. Tulang Sesamoid termasuk tulang berbentuk kacang. Semua tulang sesamoid, serta semua proses tulang, meningkatkan kekuatan bahu otot-otot yang melekat pada mereka.

Peralatan ligamen berus

Sendi pergelangan tangan

Radius dan tulang pergelangan tangan proksimal terlibat dalam pembentukan sendi ini: navicular, lunate dan trihedral. Ulna tidak mencapai permukaan sendi sinar-karpal (ia "ditambah" oleh cakera artikular). Oleh itu, dalam pembentukan sendi siku, peranan terbesar kedua-dua tulang lengan dimainkan oleh ulna, dan dalam pembentukan sendi sinar-karpal - oleh radius.

Dalam sendi sinar-karpal, mempunyai bentuk ellipsoidal, lenturan dan lanjutan, penambahan dan penculikan tangan adalah mungkin. Pronation

Pergerakan dalam sendi karpal berkait rapat dengan pergerakan pada sendi pergelangan tangan tengah, yang terletak di antara barisan pergelangan tangan proksimal dan distal. Sambungan ini mempunyai permukaan yang kompleks yang tidak teratur. Jumlah pergerakan semasa fleksi tangan mencapai 85 °, dengan lanjutan juga kira-kira 85 °. Penambahan tangan dalam sendi ini mungkin sebanyak 40 °, dan penculikan adalah 20 °. Di samping itu, pergerakan pekeliling (circumduction) adalah mungkin dalam sendi pergelangan tangan-karpal.

Sendi Ray-carpal dan srednezapyastny diperkuat dengan banyak ligamen. Peralatan ligamen berus sangat rumit. Bungkusan terletak di palmar, dorsal, medial

Di antara ketinggian tulang di sisi radial dan ulnar permukaan palmar tangan, ligamen dibuang - penahan flexor. Ia tidak secara langsung berkaitan dengan sendi tangan, tetapi, sebenarnya, penebalan fasia.

Gabungan Carpal-Metacarpal

Mereka adalah sebatian barisan distal tulang carpal dengan pangkal tulang metacarpal. Sendi-sendi ini, dengan pengecualian pergelangan tangan-metacarpal tangan ibu jari, adalah rata dan tidak aktif. Jumlah gerakan di dalamnya tidak melebihi 5-10 °. Pergerakan dalam sendi-sendi ini, serta antara tulang pergelangan tangan, sangat terhad oleh ligamen yang maju.

Bungkusan yang terletak di permukaan palmar tangan merupakan alat ligamen palmar yang kuat. Ia menghubungkan tulang pergelangan tangan dengan satu sama lain, serta dengan tulang metacarpal. Pada berus boleh dibezakan ligamen, mencapai arka, radiasi dan melintang. Tulang pusat alat ligamen adalah capitate, yang mana lebih banyak ligamen dilampirkan daripada sebarang tulang pergelangan tangan lain. Ligamen belakang tangan kurang maju daripada palmar. Mereka menghubungkan tulang pergelangan tangan, membentuk kapsul penebalan yang meliputi sendi antara tulang-tulang ini. Baris kedua pergelangan tangan, selain ligamen palmar dan dorsal, juga mempunyai ligamen interosseous.

Kerana fakta bahawa tulang pergelangan tangan distal dan empat (II-V) tulang metacarpals tidak sangat mudah bergerak antara satu sama lain dan terhubung dengan kuat ke keseluruhannya, yang membentuk teras tulang tengah tangan, mereka ditetapkan sebagai pangkalan yang kukuh tangan.

Sendi karpal-metacarpal dari ibu jari tangan dibentuk oleh tulang poligonal dan tulang tulang metacarpal yang pertama. Permukaan artikular mempunyai bentuk pelana. Pergerakan berikut mungkin dilakukan bersama: penambahan dan penculikan, pembangkang (pembangkang) dan pergerakan terbalik (reposisi

Metacarpophalangeal sendi tangan

Dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan asas fungsional proksimal jari. Semua sendi-sendi ini mempunyai bentuk sfera dan, dengan demikian, tiga paksi putaran saling berputar, di mana fleksi dan lanjutan, paksaan dan penculikan berlaku, serta gerakan bulat (peredaran). Fleksibel dan lanjutan boleh dilakukan pada 90-100 °, plumbum dan paksaan - pada 45-50 °.

Sendi metacarpophalangeal diperkuat dengan ligamen cagaran yang terletak di sisi mereka. Di sebelah sawit kapsul sendi ini mempunyai ligamen tambahan, dipanggil palmar. Serat mereka saling berkaitan dengan serabut ligamen metacarpal melintang dalam, yang menghalang sisi tulang metacarpal dari menyimpang.

Sendi interphalangeal tangan

Mereka mempunyai bentuk blok, paksi putaran mereka melintang. Fleksibel dan pelanjutan adalah mungkin di sekitar paksi ini. Jumlah mereka dalam sendi interphalangeal proksimal adalah 110-120 °, manakala di distal - 80-90 °. Semua sendi interphalangeal diperkukuhkan dengan ligamen cagaran yang jelas.

Faraj licin dan sinovial tendon jari

Ligament ligamen flexor dan ligamen retensor extensor sangat penting untuk menguatkan kedudukan tendon otot di bawahnya, terutamanya apabila melengkung dan memperluas tangan: tendon diikat pada ligamen ini dari permukaan dalamannya dan mengikat untuk mencegah tendon daripada memisahkan dari tulang dan dengan penguncupan kuat otot menahan tekanan yang besar.

Slip tendon otot, bergerak dari lengan bawah ke tangan, dan pengurangan geseran dipromosikan oleh sarung tendon khas, yang berserat atau saluran tulang berserabut, di dalamnya terdapat vagina sinovial

Selak sinovial palmar tergolong dalam tendon flexor pergelangan tangan dan jari yang melalui terowongan karpal. Tudung-tudung fleksibel dangkal dan mendalam jari-jari terletak pada vagina synovial biasa, yang meluas ke tengah-tengah telapak tangan, mencapai falanx distal hanya jari kelima, dan tendon flexor panjang ibu jari terletak pada vagina synovial yang berasingan, yang melewati dengan tendon jari. Di telapak tangan, tendon otot yang pergi ke jari kedua, ketiga, dan keempat dilonggarkan dari sarung sinovial pada jarak tertentu, dan mereka diterima lagi pada jari-jari. Hanya tendon yang pergi ke jari kelima mempunyai vagina sinovial, yang merupakan kesinambungan faraj sinovial biasa untuk tendon flexor jari.

Berus otot

Di pergelangan tangan, otot terletak hanya di sebelah sawit. Di sini mereka membentuk tiga kumpulan: satu pertengahan (di bahagian tengah permukaan palmar), kumpulan otot ibu jari dan kumpulan otot jari kecil. Sejumlah besar otot yang pendek di tangan kerana perbezaan di antara pergerakan jari.

Kumpulan otot sederhana tangan

Ia terdiri daripada otot-otot seperti cacing, yang bermula dari tendon fleksor jari yang mendalam dan melekat pada asas fungsional proksimal jari kedua ke kelima; palmar palmar dan dorsal otot interosseous, yang terletak di jurang interosseous antara tulang metacarpal dan dilampirkan ke pangkal fungsional proksimal jari kedua ke kelima. Fungsi otot kumpulan tengah adalah bahawa mereka terlibat dalam melengkapkan fungsional proksimal jari-jari ini. Di samping itu, otot-otot palmar interosseous membawa jari-jari tangan ke jari tengah, dan otot-otot interosseus belakang memindahkan mereka ke sisi.

Kumpulan otot ibu jari

Borang di tangan ketinggian ibu jari yang dipanggil. Mereka bermula di tulang-tulang berhampiran pergelangan tangan dan metacarpus. Di antara mereka dibezakan: otot pendek, menarik ibu jari, yang melekat pada fasax proksimal; flexor pendek ibu jari yang melekat pada tulang sesamoid luar yang terletak di pangkal fxx proksimal ibu jari; otot menentang ibu jari ke tulang metacarpal yang pertama; dan otot yang menyebabkan ibu jari, yang melekat pada tulang sesamoid dalam yang terletak di pangkal falanx proksimal ibu jari. Fungsi otot ini ditunjukkan dalam nama setiap otot.

Kumpulan otot jari kecil

Membentuk ketinggian di bahagian dalam sawit. Kumpulan ini termasuk: otot palmar pendek; otot yang menghilangkan jari kecil; flexor pendek jari kecil dan otot menentang jari kecil. Mereka bermula dari tulang karpal berdekatan dan melekat pada pangkal falanx proksimal jari kelima dan tulang metacarpal kelima. Fungsi mereka ditentukan oleh nama otot itu sendiri.

Carpometacarpal bersama ibu jari manusia

Orthosis pada pergelangan tangan: jenis, harga, bila dipakai, bagaimana untuk memilih dan tempat membeli di Moscow

Ortosis pergelangan tangan adalah alat luaran khas untuk mengehadkan mobiliti tangan. Pengapit sedemikian adalah kekakuan yang berbeza dan, mengikut parameter ini, kapasiti ketat mereka berbeza dari sokongan lembut sendi ke immobilization yang lengkap (immobilization).

Apakah orthosis untuk?

Pembetulan pergelangan tangan digunakan secara meluas untuk rawatan penyakit dan kecederaan sendi tangan, dan untuk pencegahan mereka. Seseorang secara aktif menggunakan tangannya, baik di rumah dan dalam aktiviti profesional. Untuk gerakan mereka dalam arah yang berbeza, sendi sendi pergelangan tangan dengan lengan bawah.

Harga di mana hendak beli

Kandungan artikel: Apabila Jenis ditugaskan, Cara memilih Harga, di mana untuk membeli

Diagnosis arthrosis ibu jari

Semasa perundingan, adalah patut bertanya tentang aduan anda dan memeriksa sendi anda untuk ubah bentuk, pertumbuhan, tanda-tanda keradangan.

Satu manifestasi ciri risarthrosis adalah sakit semasa putaran dan tekanan tulang metacarpal pertama ke arah pergelangan tangan, saya selalu melakukan ujian ini. Semasa pergerakan ini, pesakit mungkin merasakan kesakitan, masalah, sensasi yang paling tidak menyenangkan tulang menggosok tulang.

Diagnosis radiasi biasanya mencukupi X-ray. Jika anda mengesyaki risarthrosis, anda perlu mengambil gambar nama sendi metacarpal-carpal pertama yang pertama, dan bukan keseluruhan tangan atau ibu jari sahaja.

Dalam gambar-gambar yang anda boleh lihat:

 • Pertumbuhan tulang
 • Tulang dipadatkan kerana tulang rawan yang abraded
 • Pembentukan ruang bersama

Rawatan Arthrosis untuk Thumb

Pada peringkat awal risarthrosis, terapi konservatif biasanya mencukupi. Rawatan pembengkakan tangan arthrosis yang disebut di atas masih dikaitkan dengan pembedahan.

Untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi seperti berikut:

 • Tukar perkara penggunaan harian. Gunakan pembuka besar, kunci, zippers besar untuk pakaian. Anda boleh menukar pemegang pintu pada yang paling besar, paling ringan dan paling mudah.
 • Lampirkan ais. Menyejukan sendi terkena selama 5-15 minit beberapa kali sehari akan membantu melegakan kesakitan dan keradangan.

Unsur penting dalam sambungan bahagian-bahagian tubuh terletak di antara tulang radial lengan bawah (ujung distal) dan tangan, yang mempunyai sejumlah tulang carpal (proximal):

 • scaphoid
 • bulan sabit
 • segi tiga
 • berbentuk kacang
 • trapezium tulang
 • trapezoid
 • capitatum
 • terpaut.
 • Anatomi
 • Otot
 • Video berkaitan

Kompaun pergelangan tangan adalah kompleks dalam strukturnya. Sendi pergelangan tangan memasuki, tetapi beberapa lagi:

 • Radiulus jarak.
 • Pergelangan tangan tengah.
 • Carpal-Metacarpal.
 • Mezhapyastny.
 • Mezhpyastny.

Mereka semua mempunyai perpaduan anatomi, fungsi mereka saling berkaitan.

Struktur sendi pergelangan tangan manusia:

 • tulang radial;
 • cakera artikular cartilaginous (segi tiga);
 • tulang carpal (tiga dalam baris pertama);
 • beg artikular - halus, melekat pada permukaan tulang (artikular). Bundel yang diperhatikan dalam zon sambungan ini:
 • radiasi sisi;
 • ulnar lateral;
 • pergelangan tangan punggung dan palmar;
 • mezhapyastny interosseous.

Ia berada di kawasan ini, di antara lengan dan tangan, lengan pelbagai fungsi: lenturan, lanjutan, putaran pekeliling, penambahan, penculikan.

Pembekalan darah berlaku dengan bantuan arteri dan urat, pemuliharaan dengan bantuan saraf (radiasi, siku, interosseous). Gelombang limfa mengalir melalui saluran limfa di telapak tangan (dalam plexus), dan kemudian kembali ke nodus limfa (cubital fossa).

Di permukaan luar tapak tangan adalah tendon-otot ekstensor, di bahagian dalam - kelenturan.

Anatomi sendi pergelangan tangan adalah kompleks, struktur visualnya dapat dilihat dalam gambar di atas.

Oleh kerana pergerakan pelbagai fungsi tangan, terdapat pelbagai jenis otot yang bertindak pada sendi pergelangan tangan.

Terlibat dalam lenturan seperti:

 • palmar panjang;
 • flexor pergelangan tangan (radial);
 • kolar ulnar (dia juga berkhidmat dalam hantu);
 • flexor jari dangkal dan dalam;
 • panjang flexor besar p.
 • pergelangan tangan panjang dan pendek (radial);
 • ulnar extensor pergelangan tangan (juga terlibat dalam hantu);
 • jari extensor (jari kecil, indeks);
 • extensor panjang b. p (juga terlibat dalam plumbum).

Dalam berus utama:

 • flexor pergelangan tangan (radial);
 • panjang dan pendek radial extensors pergelangan tangan;
 • otot panjang yang menarik ibu jari tangan.

Di kawasan sendi pergelangan tangan terdapat lebam yang sangat menyakitkan, kerana ia hanya dilindungi oleh tendon. Dengan beban yang sering berlaku di kawasan ini, mungkin terkelupas, kapsul.

Fraktur sangat sukar dan menyakitkan, anda perlu merawat rawatan dengan betul untuk menyelamatkan semua fungsi. Pesakit saya menggunakan alat terbukti, yang mana anda boleh menyingkirkan rasa sakit dalam 2 minggu tanpa banyak usaha.

Carpal bersama ibu jari

Sendi Carpometacarpal, artikulasi carpometacarpales.

Sendi-sendi ini dibentuk oleh permukaan artikular distal barisan kedua tulang carpal dan permukaan artikular dari pangkal tulang metacarpal.

Sambungan carpometacarpal ibu jari tangan, pencemar articulatio carpometacarpdlis, berbeza dari bentuk yang lain dan merupakan sendi pelana biasa, manakala sendi carpomecarpacal jari-jari II-V adalah sendi rata.

Sambungan karpal-metacarpal ibu jari tangan sepenuhnya terpencil dari sendi karpal-metacarpal lain dan mempunyai pergerakan yang ketara. Kapsul artikular luas dan permukaan artikular berbentuk pelana membolehkan pergerakan di sekitar ini bersama-sama dua paksi: sagittal, melalui pangkal tulang metacarpal saya, dan frontal, melalui trapezium tulang. Sumbu depan terletak pada sudut tertentu pada satah hadapan, iaitu, tidak secara tegas melintang. Di sekelilingnya mungkin lekapan dan lanjutan ibu jari dengan tulang metacarpal. Kerana kenyataan bahawa paksi tidak cukup melintang, ibu jari, apabila bengkok, beralih ke arah telapak tangan, menentang jari-jari lain. Pergerakan belakang ibu jari - pulangan jari ke kedudukan asalnya. Pergerakan di sekeliling paksi sagittal - membawa dan menggerakkan ibu jari ke jari telunjuk (II). Dalam pergerakan bersama, ini juga mungkin disebabkan oleh kombinasi pergerakan di sekitar kedua-dua paksi ini.

Sendi Carpometacarpal jari-jari II - V, artikulasi carpometacarpales II - V, dibentuk oleh artikulasi permukaan artikular barisan kedua tulang carpal dengan pangkal tulang metacarpal II - V. Celah artikular mereka adalah garis pecah melintang. Kapsul artikuler agak nipis, lazimnya terdapat pada semua empat sendi, dan ditarik dengan ketat, dan rongga artikular bersambung dengan rongga median-metacarpal dan sendi intercarpal. Dari bahagian belakang dan kelopak kapsul yang dikuatkan oleh ligamen yang kuat - ini adalah ligamen karpal-metacarpal dorsal, ligg. carpometacarpdlia dorsdlia, dan ligamen carpometacarpal palmar, ligg. kereta pometacarp alia palmdria.

Sendi Metacarpal, artikulasi intermetacarpales. Sendi dibentuk oleh permukaan bersebelahan asas-asas metacarpal tulang II-V. Kapsul sendi ini adalah sama dengan kapsul sendi karpal-metacarpal dan diperkuat oleh ligamen metacarpal dorsal dan palmar, ligg. metacarpdlia dorsdlia et palmdria, yang berjalan lancar dan menyertai tulang metakarpal berdekatan. Terdapat juga ligamen metacarpal interosseous, ligg. metacarpdlia interossea, terletak di dalam sendi dan menghubungkan permukaan metacarpal tulang yang saling berhadapan.

Dalam pergerakan tangan yang relatif kepada lengan bawah mengambil bahagian

pergelangan tangan, pergelangan tangan, sendi karpometacarpal,

dan mezhpapyastnye dan mezhpyastnye sendi. Semua sendi ini,

disatukan oleh satu fungsi, klinik sering dipanggil

carpal joint. Jumlah pergerakan berus adalah jumlah

pergerakan saya dalam semua sendi ini. Pergelangan tangan -

ia adalah sendi ellipsoidal, gerakan di sekelilingnya adalah mungkin

Frontal (fleksi dan lanjutan tangan) dan sagittal (dari

mengekalkan dan membawa berus) paksi. Di tengah pergelangan tangan walaupun

dan terdiri daripada dua, seolah-olah bersambung dalam satu sfera

sendi menyerupai sendi blok disebabkan oleh

permukaan artikular yang tidak teratur. Dalam sendi ini

hanya pergerakan di sekitar paksi hadapan adalah mungkin - membongkok

dan lanjutan. Jumlah * pergerakan pada masa yang sama di pergelangan tangan dan

sendi intercarpus apabila flexing adalah sama dengan 75-80 °, dengan perbezaan

membengkokkan - kira-kira 45 °, dengan timbunan 15-20 °, membawa 30-

40 °. Gerak pekeliling dalam sendi ini adalah hasilnya

tambahan pergerakan berturut-turut di sekitar sagittal dan

gandar hadapan. Hujung jari tangan menggambarkan

Sendi Carpal-metacarpal rata, diperkuat dengan ligamen yang kukuh dan ketat, mempunyai pergerakan yang sangat rendah. Dalam sendi antara karpal dan antara karpal, hanya sedikit anjakan tulang yang relatif kepada satu sama lain semasa pergerakan lanjutan dan lanjutan tangan. Sangat saling berkaitan dan dengan tulang metacarpal II - V, tulang barisan kedua pergelangan tangan secara mekanikal membentuk keseluruhan tunggal - asas pepejal tangan. Dalam semua gerakan di sendi pergelangan tangan, mereka boleh dianggap sebagai pusat kepala tulang capitate, manakala barisan proksimal tulang pergelangan tangan memainkan peranan meniskus caudate.

Sendi Metacarpophalangeal, artikulasi metacarpophalan-gedles. Sendi dibentuk oleh permukaan artikular kepala kepala tulang metacarpal dan pangkal falang proksimal. Permukaan artikular kepala dibulatkan, dan rongga artikular dari falang proksimal adalah ellipsoid. Kapsul artikular longgar dan diperkuat di sisi oleh ligamen cagaran, ligg. collaterdlia. Di sebelah sawit kapsul itu menebal kerana berkas serat ligamen palmar, ligg. palmdria. Di samping itu, sendi metacarpophalangeal jari-jari II-V diperkuat dengan serat berlubang berlubang yang terletak di antara kepala tulang metacarpal dan membentuk ligamen metacarpal melintang dalam, ligg. metacarpdlia transversa prof undo..

Dalam pergerakan sendi metacarpophalangeal di sekitar dua paksi adalah mungkin. Membengkokkan dan mengimbangi dilakukan di sekitar paksi hadapan dengan jumlah pergerakan kira-kira 90 °. Sekitar paksi sagittal, jari diambil dan dibawa masuk (jumlah pergerakan satu jari adalah 45-50 °). Pergerakan pekeliling juga mungkin dalam sendi-sendi ini.

Sendi interphalangeal tangan, artikulasi interphaldn-geales mantis. Kepala dan pangkal phalanx bersebelahan terlibat dalam pembentukan sendi. Semua sendi dibina dengan cara yang sama dan biasanya berbentuk blok dalam bentuk permukaan artikular. Kapsul setiap sendi adalah percuma, di setiap sisi ia diperkuat oleh ligamen cagaran, ligg. dengan minyak di er alia. Di bahagian kelapa sawit, kapsul dipekatkan kerana ligamen palmar, ligg. palmaria. Dalam sendi-sendi ini, hanya pergerakan di sekeliling paksi depan adalah mungkin - perpanjangan dan lanjutan (jumlah pergerakan adalah kira-kira 90 °).

Berus bersama

Pergelangan pergelangan tangan (articulatio radiocarpea) adalah kompleks (Rajah 1). Mengikut bentuk permukaan artikular, ia adalah elips. Ia dibentuk oleh permukaan artikular tulang radial, cakera artikular dan barisan proksimal tulang carpal (navicular, semi-lunar, segi tiga). Cakera artikular memisahkan sendi radioulnar distal dari radiokarpal. Pergerakan di sekeliling paksi hadapan mungkin - membongkok dan lanjutan dan sekitar paksi sagittal - plumbum dan ghosting.

Sendi pergelangan tangan, sendi interstitial (articulationes intercarpales) menyambungkan tulang pergelangan tangan. Sendi-sendi ini diperkuat oleh ligamen interosseous dan mezhzapyastny (ligg Interossea et intercarpea), palmar dan dorsal mezhzapyasnymi (ligg Intercarpea palmaria et dorsalia).

Sambungan tulang berbentuk kacang (articulatio ossis pisiformis) adalah gabungan antara tulang berbentuk kacang yang terletak di tendon ulnar extensor tangan dan tulang trirografi.

Sendi Carpometacarpal (articulationes carpometacarpals) adalah kompleks. Di dalamnya baris kedua tulang carpal bergabung dengan pangkal tulang metacarpal. Sendi carpometacarpal II-IV tergolong dalam sendi rata. Mereka diperkuat oleh ligamen palmar dan dorsal.

Joint carpometacarpal ibu jari tangan (articulatio carpometacarpea pollicis) dibentuk oleh trapezium tulang dan pangkal I tulang metacarpal; ini adalah sendi pelana. Gerakan di sendi dijalankan di sekitar dua paksi: frontal - pembangkang (pembangkang) dan pergerakan terbalik (reposition) dan sagittal - penculikan dan penambahan.

Sendang interpteral (artikulasi intermetacarpals) terletak di antara pangkal tulang metacarpal II-V.

Sendi metacarpophalangeal (articulationes metacarpophalangeae) dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan fossae pangkalan proksimal

falanxes jari. Sendi metacarpophalangeal jari-jari II-V adalah sfera. Sendi diperkuat dengan ligamen. Pergerakan di dalamnya mungkin berlaku di sekitar paksi hadapan - perpanjangan dan lanjutan, paksi sagittal - plumbum dan pelakon; pergerakan putaran juga mungkin, dan pada aku metacarpophalangeal bersama, hanya fleksi dan lanjutan.

Sendang interphalangeal tangan (articulationes interphalangeae manus) dibentuk oleh kepala dan pangkal falang tengah, kepala tengah dan pangkal falal distal. Bentuknya, ini adalah sendi yang menyekat. Di bahagian tepi sendi adalah ligamen. Pergerakan di sendi mungkin berlaku di sekitar paksi hadapan - lenturan dan lanjutan.

Rajah. 1. Sendi dan ligamen tangan:
pandangan a - hadapan: 1 - sendi radioulnar distal; 2 - ulnar ligamentum pergelangan tangan pergelangan tangan; 3 - pautan cangkuk; 4 - ligam pea-metacarpal; 5 - cangkuk mata kail; 6 - ligamen karpal-metacarpal palmar; 7 - ligamen metacarpal palmar; 8 - ligamen metacarpal melintang; 9 - metacarpophalangeal joint (dibuka); 10 - vagina berserabut jari ketiga tangan (dibuka); 11 - sendi interphalangeal (dibuka); 12 - tendon otot - flexor jari yang mendalam; 13 - tendon otot - flexor jari dangkal; 14 - ligamen cagaran; 15 - sendi karpal-metacarpal ibu jari tangan (dibuka); 16 - capitate bone; 17 - ligamen pernafasan pergelangan tangan; 18 - ligamen cengkerang radial pergelangan tangan; 19 - ligamen palmar pergelangan tangan; 20 - tulang lunate; 21 - jejari; 22 - membran interosseous dari lengan bawah; 23 - tulang ulna

b - memotong depan sendi pergelangan tangan kiri dan sendi tulang carpal), pandangan hadapan: 1 - jejari; 2 - pergelangan tangan pergelangan tangan; 3 - ligamen cengkerang radial pergelangan tangan; 4 - srednezapyastny joint; 5 - mezhzapyastny bersama; 6 - sendi carpometacarpal; 7 - mesenterik bersama; 8 - ligamen mezhpyastny; 9 - ligamentum ulnar pergigian pergelangan tangan; 10 - cakera artikular; 11 - sendi radioulnar distal; 12 - ulna

Anatomi manusia. Sikh Mikhailov, A.V. Chukbar, A.G. Tsybulkin; dengan ed. L. L. Kolesnikova.

In pembentukan sendi pergelangan tangan yang terlibat: permukaan artikular distal tulang radial dan permukaan artikular pada baris proksimal tulang carpal: navicular, gila, segitiga. Sendi adalah kompleks, ellipsoidal dengan paksi peralihan depan dan sagittal, di dalamnya mempunyai cakera artikular, yang merupakan kesinambungan cakera di sendi radioulnar distal. Diperkukuh oleh ligamen cagaran dari tulang ulnar dan radial, serta radiokarpal - palmar dan belakang.

Pergelangan tangan tengah Manus terletak di antara tulang pergelangan tangan proksimal dan distal, tidak termasuk tulang berbentuk kacang, jurang artikular dengan bengkok berbentuk S ganda. Selekoh pertama melintas antara tulang navicular dan tulang trapezoid dan trapeziform, yang kedua di antara capitate, ketagih dan triangular, bulan sabit. Sendi mempunyai kapsul yang agak bebas dan tipis, dan rongganya berkomunikasi dengan sendi mezhzapyastnye.

Mezhzapyastnye sendi terletak di antara permukaan artikular sisi setiap tulang barisan proksimal dan distal. Sambungan tulang berbentuk kacang itu adalah antara yang interfuck, kerana ia menggabungkan tulang berbentuk kacang dan trihedral, sendi diperkuat oleh ligamen pea-kait dan kacang metakarpal. Sendi pertengahan dan mezhzapyastnye di atas permukaan palmar ligamen interzapyastnye berseri dan palmar berseri, di permukaan belakang - ligamen interzapyasnye dorsal. Di dalam sendi interartikel adalah ligamen karpal interosseous.

Di antara sendi karpal-metacarpal, sendi karpal-metacarpal ibu jari menduduki tempat yang istimewa, kerana dalam proses antropogenesis, penyesuaian spesifik dibuat di dalamnya untuk menentang (oppositio-repositio) ke seluruh jari. pembentukan permukaan artikular pelana tulang trapezoid dan tulang metacarpal; kehadiran kapsul yang luas, kecenderungan paksi hadapan ke telapak tangan, yang tidak hanya memberikan perpanjangan dan lanjutan, tetapi juga anjakan ltsa sawit.

Akibatnya, sendi, yang mempunyai paksi depan dan sagittal, dapat memberikan perpanjangan flexion, pengurangan penculikan, contraposition dan pergerakan pekeliling akibat kombinasi pergerakan sekitar dua paksi.

Baki sendi karpal-metacarpal (II-Y) mempunyai ruang bersama bersama, kapsul nipis tetapi ketat, diperkuat oleh ligamen karpal dan palmar dorsal dan palmar. Sendar interparasal dibentuk oleh permukaan articular sisi tulang metacarpal, tetapi mereka mempunyai kapsul bersama dengan sendi karpal-metacarpal, walaupun mereka diperkuat oleh ligamen metacarpal interosseous intra-artikular. Kapsul artikular adalah longgar, diperkuat pada setiap sisi oleh ligamen cagaran, dari permukaan palmar - rawan fibrous dan ligamen metacarpal melintang yang mendalam, yang menghubungkan kepingan luar semua kapsul bersama. Memiliki paksi hadapan dan sagittal, setiap sendi menyediakan lanjutan perpanjangan dengan jarak 90 o, penarikan kecurangan - 45-50 o; kerana kombinasi paksi - pergerakan bulat jari. Interflange sendi: proksimal dan distal adalah blok yang biasa, sendi uniaxial, dengan kapsul percuma dengan ligamen cagaran dan palmar. Dalam sendi, lekapan dan penyambungan dilakukan. Sendi tulang lengan dan tangan memberikan fungsi khusus tangan manusia yang berkaitan dengan aktiviti kerja. Tindakan utama adalah menentang seluruh ibu jari, yang memberikan 60% berus. Hal ini dimungkinkan dengan meningkatkan saiz tulang jempol, kemunculan bentuk pelana di sendi karpal-metacarpal pertama, memendekkan dan meluruskan falang jari-jari lain, pembentukan palung palpal karpal dan saluran tulang berserat tulang untuk tendon flexor dan jari ekstensor.

Dalam sendi tangan, flexion dilakukan oleh otot: flexors pergelangan tangan - radial dan ulnar; flexors jari - cetek dan mendalam, flexor panjang ibu jari, otot palmar panjang. Mereka dibekalkan oleh arteri ulnar cagaran cabang-cabang brachial, otot ular dan arteri radial, arteri interosseous anterior. Innervation dilakukan oleh saraf median, kecuali ulnar flexor pergelangan tangan, yang dibekalkan oleh saraf ulnar. Lanjutan pergelangan tangan dihasilkan oleh: extensor radial panjang dan pendek pergelangan tangan, siku pergelangan tangan, extensor ibu jari, extensor jari indeks, extensor jari. Mereka dibekalkan oleh cawangan ular arar dan radial, posterior arteri interosseous, yang diserap oleh saraf radial dari plexus brachial. Pergelangan pergelangan tangan dilakukan pada masa yang sama mengurangkan otot ulna pada antagonis - flexor dan extensor pergelangan tangan. Penculikan dilakukan oleh penguncupan bersama otot radial antagonis - carpal flexor dan dua otot extensor, panjang dan pendek. Ibu jari tangan dalam sendi karpal-metacarpal pertama melakukan pergerakan berikut, diservis oleh otot-otot lengan dan tangan (kawasan tenar) yang berkaitan dengannya.

Berbeza - sementara penguncupan otot yang bertentangan, yang memakan dari cawangan cetek dangkal dari arteri radial dan dari gerbang palmar yang dalam, terselubung dari saraf median.

Flexion - dengan kerja bersama panjang dan pendek (dua kepala) flexors ibu jari dengan bekalan darah dari radial dan anterior antosseous arteri, serta dari gerbang palmar dalam.

Extension - sambil mengurangkan extensors panjang dan pendek ibu jari, terletak di atas lengan bawah dan makan dari arteri radial dan posterior interosseous, dan diselubungi oleh saraf radial.

Penculikan dilakukan oleh dua otot penculik, panjang dan pendek, dengan bekalan darah dari arteri interosseous radial dan posterior, dan oleh pemuliharaan oleh saraf radial. extensor jari biasa, extensor jari telunjuk, extensor jari kecil. Mereka dibekalkan dari arteri interosseous posterior dan saraf radial. Flexion pada sendi interphalangeal distal jari-jari II-U menghasilkan fleksor yang mendalam dari jari-jari yang terletak di rantau anterior lengan bawah. Dalam sendi interphalangeal dan metacarpophalangeal proksimal jari-jari yang sama, fleksi dilakukan oleh flexor cetek, palmar interfangular (interosseous), dan otot seperti cacing. Membawa dalam sendi metacarpophalangeal dilakukan oleh otot palmar interosseous (interpacal), dan penculikan dilakukan oleh otot belakang. Pembekalan darah kepada fleksibel jari-jari yang berbaring di atas lengan bawah berlaku oleh cabang-cabang otot ular, radial dan anterior interosseous arteri, dan tendon mereka di tangan oleh cabang-cabang gerbang palmar dan arteri digital. Pemeliharaan flexor dilakukan oleh median dan saraf ulnar. Otot-otot interosseous dan cacing dibekalkan oleh cawangan-cawangan lengkungan palmar yang cetek dan dalam, yang tersimpan oleh saraf ulnar.

Sendi tangan, artikulasi manusia, termasuk:
- pergelangan tangan, seni. radiokarpal
- Pergelangan sederhana, seni. mediocarpalis
- Mezhapyastny, seni. intercarpal
- Sambungan tulang kacang, seni. ossis pisiformis
- Carpal-Metacarpal, seni. carpometacarpals
- Interpast, seni. intermetacarpals
- Metacarpophalangeal, seni. metacarpophalangeals
- Interphalangeal, seni. interphalangeales
Perkongsian pergelangan, seni. radiokarpalis adalah sukar. Mengikut bentuk permukaan artikular, ia adalah ellipsoid. Permukaan artikular tulang radial dan barisan proksimal tulang carpal (navicular, semi-lunar dan segi tiga) terlibat dalam pembentukan sendi. Rawan artikular menjejaskan sendi sinar-ray distal dari radiokarpal. Kapsul artikular agak longgar dan dipasang di sepanjang tepi permukaan artikular.
Pergerakan di sendi digabungkan dengan pergerakan dalam sendi srednezapyastnom. Pergerakan di sekeliling paksi hadapan (fleksi dan lanjutan), dan paksi sagittal (penculikan dan pengurangan) adalah mungkin.
Sendi diperkuat dengan ligamen seperti:
- Ligan radial sisi pergelangan tangan, lig. collaterale carpi radiale, yang diarahkan dari proses julat radius ke arah litar;
- Ligan lateral ulnar pergelangan tangan, lig.collaterale carpi ulnare, memanjang dari proses styloid ulna ke tulang trirografi;
- Radiocarpal Palmar, lig. radiokarpal palmare, yang berasal dari proses penggilap radius dan melekat pada tulang pergelangan tangan proksimal;
- Dorsal sinar radiokarpal, lig. dorsal radiocarpale, berasal pada permukaan posterior akhir distal jejari dan dilampirkan pada tulang pergelangan tangan proksimal;
- Palmar ular radiokarpal, lig. ular sawit.
Seni pergelangan tengah, seni. mediacarpalis, adalah sebatian yang terbentuk oleh barisan proksimal dan distal tulang. Ia mempunyai kapsul bersama bersama dan bertindak sebagai gabungan bersama. Jurang bersama adalah berbentuk S. Pergerakan di bahagian pergelangan tangan pertengahan berkait rapat dengan pergerakan di sendi pergelangan tangan dan dijalankan di sekitar paksi depan dan sagittal. Pergelangan pertengahan pergelangan tangan mempunyai kapsul sendi yang berasingan dan diikat dengan ligamen yang sama seperti pergelangan tangan.
Sendi bersama, seni. intercarpales menghubungkan tulang pergelangan tangan. Sendi-sendi ini diperkuat dengan ligamen seperti:
- mezhzapyastnymi interosseous, ligg. intercarpea interossea.
- Pelancaran kembali dan mezhpastyastnymi, ligg. intercarpea, palmaria et dorsalia.
Seni berbentuk pea, seni. ossis pisisformis, terletak di tendon ulnar extensor tangan dan membentuk sendi dengan tulang segitiga, yang mempunyai kapsul artikuler yang ditetapkan oleh dua ligamen: a hook-hook, lig. pisohamatum, dan pergelangan tangan pea, lig. pisometacarpeum.
Sendi Carpometacarpal, seni. carpometacarpals, dibentuk dengan menggabungkan barisan kedua tulang carpal dengan asas-asas metacarpal tulang II-IV. Mereka teguh saling berkaitan dan mekanikal membentuk satu keseluruhan - asas pepejal tangan (V. M. Tonkov) 1. Dalam bentuk permukaan artikular II-IV, sendi carpomelo-metacarpal rata. Mereka dilampirkan oleh ligamen karpal-metacarpal palmar dan dorsal, lig. carpometacorpea palmaria et dorsalia. Dalam sendi ini, pergerakan tidak penting (5-10 °), mereka dirujuk sebagai sendi kaku (W. G. Kasyanenko, 1950-1956; S. F. Manzii, 1952).
Carpometacarpal bersama ibu jari, seni. pencemaran carpometacarpea, dibentuk oleh tulang - trapezium dan asas II tulang metacarpal. Bentuk permukaan artikular, ia adalah pelana. Gerakan di sendi dijalankan di sekitar dua paksi: frontal (pembangkang - pembangkang) dan pergerakan terbalik - reposition) dan sagittal (penculikan, penambahan, dan peredaran). Keupayaan ibu jari untuk menentang membezakan berus manusia dari berus haiwan. Ia membolehkan anda untuk menutup item.
Sendi Metacarpal, seni. intermetacarpale, yang terletak di antara asas metacarpal tulang II-V. Permukaan yang disambungkan diikat dengan ligamen metacarpal interosseous yang kuat, ligg. metacarpea palmaria interossea. Kapsul artikular diperkukuh oleh ligamen metakarpal palmar dan dorsal, ligg. metacarpea palmaria et dorsalia.
Sendi Metacarpophalangeal, seni. metacarpophalangeae, dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan lubang-lubang pangkal fungsional proksimal jari-jari.
Sendi metacarpophalangeal jari-jari II-V mempunyai bentuk sfera, dan sendi ibu jari, seni. carpometacarpal pollicis - pelana. Sendi-sendi diikat dari sisi medial dan sisi lateral ligamen, ligg. penjaja
alia, dan di permukaan palmar - palmar, ligg. kelapa sawit, dan ligamen metacarpal melintang, lig. metacarpeum transversum profundum. Pergerakan pada sendi metacarpophalangeal II-V dijalankan di sekitar dua paksi: frontal (flexion and extension) dan sagittal (penculikan dan penambahan), pergerakan putaran pasif juga mungkin. Dalam komunikasi metacarpophalangeal, hanya lenturan dan lanjutan yang dijalankan.
Sendi Interphalangeal, seni. interphalangeae, diletakkan di antara kepala dan pangkal phalanx tengah, serta di antara kepala tengah dan pangkal falanx akhir. Bentuk permukaan perkabelan adalah menyekat. Di bahagian tepi sendi adalah ligamen sisi, ligg. collateralia, dengan sisi palmar - palmar, ligg. palmaria. Pergerakan di sendi berlaku di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan). Paling penting ialah ligamen melintang - pemegang flexor, retinaculum flexiorum, dipindahkan antara ketinggian tulang sisi radial dan ulnar permukaan palmar. Ligan ini adalah penebalan fascia lengan bawah. Tumbling dalam bentuk jambatan, ternyata pelongsor pergelangan tangan ke terusan pergelangan tangan, canalis carpi, di mana tendon flexor dan median saraf medan.
Bekalan darah Sendi tangan dibekalkan dengan darah dari gerbang arteri palmar dalam dan rangkaian arteri palmar dan dorsal, rete carpi palmare et dorsale. Aliran keluar vena dijalankan di dalam urat dalam tangan, dan kemudian di v. ulnares, memancarkan, interossea.
Saliran limfa dibawa oleh pembuluh limfa yang mendalam di dalam nodi lymphatici cubitales et axillares.
Innervation. Kapsul bersama diasingkan oleh cawangan n. medianus, n. radialk, dan cawangan yang mendalam n. ulnaris.

Kompleks pergelangan tangan

PENTING UNTUK MENGETAHUI! Satu-satunya ubat untuk kesakitan pada sendi, arthritis, osteoarthritis, osteochondrosis dan penyakit lain sistem muskuloskeletal, disyorkan oleh doktor! Baca lebih lanjut.

Sambungan ini memberikan kedudukan tangan yang sesuai untuk fungsi penggambarannya. Secara struktural, ia adalah satu persamaan dua sendi:

 1. Gelang pergelangan tangan dibentuk oleh ujung jauh dari tulang yang cukup besar dari lengan bawah (radial) dan proksimal (proksimal) permukaan tulang pergelangan tangan.
 2. Pergelangan median terletak di antara dua baris tulang kecil pergelangan tangan.

Oleh kerana pergerakan tambahan antara hujung lengan bawah, kemungkinan orientasi lengan di angkasa sangat berkembang. Di kawasan ini, epifisis tulang radial dan ulnar disambungkan menggunakan ray bawah sendi siku. Ia tidak digunakan untuk berus, tetapi dengan ketara mengembang fungsinya: pronation dan supination (keupayaan untuk memutar berus) ditambah.

Dengan cara ini, kebolehan muncul dalam tangan manusia yang tidak ada pembentukan rangka lain.

Sendi pergelangan tangan

Bentuk permukaan artikular, ia tergolong dalam ellipsoid. Kami menerangkan ciri-ciri anatomi utama:

 1. Dari sisi lengan bawahnya ia membentuk ujung bawah (epiphisis) jejari yang agak besar.
 2. Di bahagian pergelangan tangan, terdapat tiga tulang yang agak kecil pada baris pertama (proksimal): skapoid, segitiga, dan semilunar.
 3. Di bahagian carpal, ketiga-tiga tulang tersebut ditutup dengan plat hyaline pepejal, membentuk satu permukaan artikular.

Pergelangan tangan tengah

Secara anatomi, sendi ini tidak boleh dipanggil sendi biasa. Ia terletak di antara dua baris tulang pergelangan tangan, yang membentuk permukaan artikular pada sendi ini.

Kunci pergerakan dalam struktur ini adalah tulang gila. Ia memainkan peranan beberapa jenis lajur atau paksi di mana pergerakan dibuat. Pada masa yang sama, amplitud mereka terhad, dan kestabilan disediakan oleh alat ligamen. Ligamen sangat kuat bahawa jika terluka, salah satu tulang kecil pergelangan tangan akan agak menggelikan atau pecah, daripada sendi tisu penghubung mereka akan pecah.

Ciri-ciri pergerakan dalam sendi radiokarpal

Pengaturan padat permukaan tulang bermaksud bahawa semua sendi pergelangan tangan terlibat secara bersama dalam setiap pergerakan. Ciri-ciri anatomi kompleksnya ditunjukkan dalam pelbagai pergerakan di setiap bahagiannya.

Oleh itu, membongkok tangan pada 50˚ memberikan pergelangan tangan dan artikulasi 35˚ - srednezapyaschnoe. Apabila memanjangkan, sebaliknya, gegelung pertengahan pergelangan (50˚) mengatasi radiokarpal (35˚).

Pergelangan tangan, dengan struktur dua baris dan tulang kecil, lebih baik disajikan sebagai sejenis beg yang dipenuhi dengan batu-batu kecil.

Kemudian ia menjadi lebih mudah untuk memahami fisiologi pergerakan dan ciri-ciri interaksi antara tulang, di mana ligamen mengambil bahagian yang aktif. Peranan mereka adalah untuk memastikan kestabilan artikulasi.

Oleh itu, tangan, sebagai bahagian penting tangan, boleh berorientasikan di ruang dalam kedudukan yang paling menguntungkan untuk aktiviti yang diinginkan.

Arthrosis daripada metacarpal pertama dan sendi karpal

Arthrosis ibu jari adalah masalah biasa yang berlaku dengan usia. Dalam patologi ini, rawan artikular menjejaskan antara tulang metacarpal pertama dan tulang trapezoid.

Osteoarthritis jari boleh menyebabkan ketidakselesaan, sakit, bengkak, sekatan pergerakan ibu jari. Pada peringkat yang lebih maju, ia menjadi sukar untuk mengambil pelbagai objek. Kesakitan terjadi apabila menghidupkan kunci, membuka tudung tertutup rapat.

Rawatan untuk arthrosis ibu jari secara keseluruhannya terdiri daripada gabungan ubat-ubatan dan pelbagai ortosa. Kes-kes yang teruk adalah tertakluk kepada rawatan pembedahan.

Gejala arthrosis ibu jari.

Pain adalah gejala pertama dan paling kerap rhizartrosis ibu jari (sebenarnya, perumusan itu adalah minyak berminyak, kerana risartrosis adalah istilah yang berasingan yang menggambarkan arthrosis ibu jari). Sakit boleh berlaku di pangkal jari pertama semasa gerakan, cengkaman, lilitan, dan beban pada jari.

Manifestasi lain penyakit ini:

 • Keradangan, kekakuan, kesakitan di pangkal ibu jari
 • Mengurangkan kekuatan cengkaman
 • Sekatan pergerakan
 • Meningkatkan, kecacatan tulang di pangkal ibu jari. Lebih-putus pada sendi metacarpophalangeal, juga dikenali sebagai "angan-leher" kecacatan.

Bilakah patutkah berjumpa doktor?

Kesakitan yang berterusan, keradangan dan kekakuan di pangkal ibu jari - ini adalah sebab untuk menghubungi seorang pakar dalam pembedahan tangan.

Punca osteoartritis ibu jari

Rhizarthrosis biasanya berlaku dengan usia. Kecederaan atau kerosakan yang terdahulu juga boleh menyebabkan perkembangan osteoarthritis dari jari.

Dalam sendi pelana biasa (sendi metacarpal-carpal pertama menerima namanya untuk bentuk ciri), tulang rawan menutup hujung tulang, bertindak sebagai sejenis lapisan yang membolehkan tulang meluncur dengan lancar relatif terhadap satu sama lain. Apabila arthrosis berkembang, tulang rawan yang menutupi permukaan artikular rosak, menipis, dan menjadi kasar dan kasar. Tulang mula menggosok tulang, yang menyebabkan geseran yang berlebihan dan kerosakan pada sendi.

Kerosakan pada sendi pada gilirannya menyebabkan pembentukan pertumbuhan tulang marginal, yang kadang-kadang dapat dilihat dan dirasakan di bawah kulit.

Faktor risiko osteoarthritis ibu jari

 • Seks wanita
 • Umur lebih dari 40 tahun
 • Obesiti
 • Ciri-ciri kongenital seperti hypermobility bersama, kecacatan sendi
 • Kecederaan ibu jari yang melampau, seperti keseleo atau patah tulang
 • Penyakit sistemik yang menjejaskan struktur dan fungsi rawan artikular, seperti rheumatoid arthritis. Walaupun hakikat bahawa arthrosis asas metacarpal pertama adalah dalam kebanyakan kes osteoarthritis (juga dikenali sebagai arthrosis deforming), rheumatoid arthritis juga boleh menjejaskan sendi ini, tetapi kurang kerap daripada sendi kecil lain tangan.
 • Kerja atau aktiviti berulang lain yang berkaitan dengan beban besar pada ibu jari.

Diagnosis arthrosis ibu jari

Semasa perundingan, adalah patut bertanya tentang aduan anda dan memeriksa sendi anda untuk ubah bentuk, pertumbuhan, tanda-tanda keradangan.

Satu manifestasi ciri risarthrosis adalah sakit semasa putaran dan tekanan tulang metacarpal pertama ke arah pergelangan tangan, saya selalu melakukan ujian ini. Semasa pergerakan ini, pesakit mungkin merasakan kesakitan, masalah, sensasi yang paling tidak menyenangkan tulang menggosok tulang.

Diagnosis radiasi biasanya mencukupi X-ray. Jika anda mengesyaki risarthrosis, anda perlu mengambil gambar nama sendi metacarpal-carpal pertama yang pertama, dan bukan keseluruhan tangan atau ibu jari sahaja.

Dalam gambar-gambar yang anda boleh lihat:

 • Pertumbuhan tulang
 • Tulang dipadatkan kerana tulang rawan yang abraded
 • Pembentukan ruang bersama

Rawatan Arthrosis untuk Thumb

Pada peringkat awal risarthrosis, terapi konservatif biasanya mencukupi. Rawatan pembengkakan tangan arthrosis yang disebut di atas masih dikaitkan dengan pembedahan.

Orthotics - fixative untuk berus

Pembalut sengit boleh menyokong sendi yang cedera dan melegakan kesakitan. Dalam hal rhizarthrosis, ortosis individu yang dibuat secara langsung di lengan adalah paling mudah. Ia mengehadkan pergerakan ibu jari yang menyakitkan, tetapi pada masa yang sama mengekalkan pergelangan tangan bebas.

Kait boleh dipakai pada siang hari, dipakai semasa bekerja atau sebaliknya hanya pada waktu malam. Fungsi utamanya:

 • Kesakitan kesakitan
 • Kedudukan kedudukan sendi yang rosak semasa bekerja
 • Bersama bersama

Ubat-ubatan

Ubat anti-radang bukan steroid yang boleh digunakan dalam bentuk gel atau salap, serta untuk pentadbiran lisan, sesuai untuk melegakan kesakitan. Perlu diingatkan bahawa ini hanya memberikan hasil sementara, dan tiada siapa yang membatalkan kesan sampingan penggunaan ubat-ubatan ini yang berpanjangan.

Suntikan

 • Glucocorticoids (Diprospan) adalah ubat anti-radang yang kuat yang memberikan bantuan cepat, tetapi jangka pendek dari kesakitan. Saya menggunakannya sebagai ujian atau sebagai bantuan kecemasan untuk melegakan kesakitan yang teruk.
 • Persediaan asid hyaluronik (fermatron) - sejenis sejenis gel yang meningkatkan sifat rheologi cecair sinovial, pengangkutan nutrien. Pengenalan ubat-ubatan tersebut adalah kursus, kesan yang mungkin lebih panjang daripada setahun. Pemusnahan lanjut sendi melambatkan sedikit.

Pembedahan untuk osteoartritis ibu jari

Rawatan konservatif kecacatan sendi jari mungkin tidak berkesan, maka timbul persoalan mengenai campur tangan pembedahan.

Teknik pembedahan yang paling biasa untuk mengubati arthrosis yang mereputkan ibu jari ialah trapezektomi. Operasi ini membuang trapezium tulang, yang sama di mana tulang metacarpal pertama terletak dan menekan. Teknik ini mantap di seluruh dunia dan merupakan salah satu prosedur paling kerap dalam pembedahan tangan.

Operasi ini boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan, tanpa anestesia. Ia tidak menyakitkan dan tidak ada risiko yang berkaitan dengan anestesia umum.

Selepas operasi itu, akan ada jarum mengait yang menetapkan metacarpal pertama. Tangan akan berada dalam pelakon. Selepas 12-14 hari, anda boleh mengeluarkan lipit, mengeluarkan jarum, dan menggantikan plaster dengan orthosis plastik ringan dan selesa. Perkembangan sendi bermula selepas 6 minggu dari masa pembedahan.

Pemulihan fungsi perlu dijangkakan dalam 2-3 bulan selepas pembedahan. Mempraktikkan seorang ahli terapi tidak diragukan lagi memudahkan pemulihan.

Cadangan untuk rawatan diri

Untuk mengurangkan kesakitan dan meningkatkan fungsi seperti berikut:

 • Tukar perkara penggunaan harian. Gunakan pembuka besar, kunci, zippers besar untuk pakaian. Anda boleh menukar pemegang pintu pada yang paling besar, paling ringan dan paling mudah.
 • Lampirkan ais. Menyejukan sendi terkena selama 5-15 minit beberapa kali sehari akan membantu melegakan kesakitan dan keradangan.


Anggaran kos rawatan pembedahan patologi ini adalah 40,000 - 60000 Rubles, bergantung kepada jumlah intervensi.